Page 1

H

E

L

A

U

M

E

Å

S

M

Å

N

A

D

S

M

A

G

A

S

I

N

oktober 2011 årgång 9

Kapten Johan har ordet! INREDNING | VIMMEL | JOE LABERO | EKONOMI | EVENEMANG I HÖST | GÖR OM MIG


Dela med dig av ditt favoritrecept. Kom till oss och laga till det, så får du ett presentkort på ICA Ålidhem, värde...

Så här går det till:

Kanske har du en maträtt som du gör bättre än alla andra? Ett recept som du är väldigt nöjd med? Det där familjereceptet som funnits i generationer? Under fredagar i höst vill vi att ni lagar mat och bjuder på den. Vi står såklart för råvarorna, köket och hjälper gärna till. Men du är kocken. Begränsat antal platser, så se till att anmäla dig idag. Vill du veta mer eller anmäla dig? Skicka en intresseanmälan till oss på umea@guidenmedia.se. Skriv ”ICA Ålidhem” i ämnesraden. Alla medverkande får ett presentkort på ICA Ålidhem, värde 500 kronor.

Är det du som sitter på Umeås godaste recept. Anmäl dig idag! Helt kostnadsfritt. Det enda du behöver oroa dig över är vad du ska köpa för ditt presentkort.

Ålidhem Centrum | Tel. 090-190500 | Öppet alla dagar 9-22


Umeå kommun informerar

Umeå växande städer ochoch är utsedd till Europas kulturhuvudstad 2014.2014. I dag bor härbor 115här 700 invånare Umeå är är en enav avSveriges Sverigessnabbast snabbast växande städer är utsedd till Europas kulturhuvudstad I dag 115 500 invånare med en är är attatt Umeå skaska ha 200 000000 invånare år 2050. www.umea.se/kommun. Oktober 2011 www.umea.se/kommun en medelålder medelålderpå på38 38år.år.Visionen Visionen Umeå ha 200 invånare år 2050.

Få svar av Umeå kommuninformation

Nya fördjupade översiktsplaner Två nya fördjupade översiktsplaner har antagits av kommunfullmäktige i Umeå kommun. Planerna innehåller utvecklingsstrategier för 200 000 invånare och utgår från en relativt kraftig förtätning av de centrala delarna av Umeå. Läs mer om de fördjupade översiktplanerna på www.umea.se/stadsplanering

Har du frågor till kommunen? Umeå kommuninformation, 090-16 10 10, ger medborgare och företag snabb och enkel information om service och tjänster som kommunen erbjuder. Umeå kommuninformation svarar på enkla frågor om kommunens olika verksamheter, till exempel vem som gör vad, öppettider och vilken service du kan ta del av. Du kan också få blanketter hemskickade. Umeå kommuninformation svarar också på frågor via en chattfunktion på kommunens webbplats. Chatten är öppen under kontorstid och finns på www.umea.se/kontakt och längst ner i vänstermenyn på alla sidor på webbplatsen.

Temakvällar på Aquarena Aquarena, upplevelsebadet i Holmsund, ordnar temakvällar hela hösten: Tisdagar: Funballz i bassängen, klockan 18.00–19.30. Funballz är stora uppblåsbara plastbollar som du är inuti och tar dig fram med ovanpå vattenytan Onsdagar: Kannibalgrytan på verandan är igång och springmattan är i bassängen. Torsdagar: Familjebad med aromsittningar i utebastun och springmattan är i bassängen. Fredagar: Badön är i bassängen och kannibalgrytan är varm. Lördagar: Badön är i bassängen och utebastun är igång. Söndagar: Springmattan är i bassängen och kannibalgrytan är varm.   Läs mer på www.storsjohallen.se

Söker du en särskild person eller verksamhet, utan att veta direktnumret, ringer du till kommunens växel, 090-16 10 00.

Rätt telefonnummer till socialtjänsten I annonsen ”Socialtjänsten ger råd och stöd på finska” i septembernumret av Umeåguiden står det att du från och med 1 september kan få råd och stöd på finska. Tyvärr blev telefonnumret fel. Kontakta socialtjänsten tisdagar och fredagar, klockan 10.30–11.30, på 090-16 10 02. Ilmoituksessa ”Sosiaalipalvelu antaa neuvoja ja tukea suomen kielellä” joka julkaistiin Umeåguidenin syyskuun numerossa, sanotaan että 1 päivä syyskuuta lähtien voit saada neuvoja ja tukea suomen kielellä. Valitettavasti puhelinnumero oli väärä. Ota yhteytta sosiaalipalveluun tiistaisin ja perhantaisin kello 10.30–11.30 soittamalla puhelinnumeroon 16 10 02. Läs mer på www.umea.se/ minoriteter

Vad är på gång i stan? Teater, idrott, musik, eller kanske en intressant föreläsning? I kalendern på www.umea.se ser du vad som är på gång i Umeå dag för dag. Kalendern finns på förstasidan på www. umea.se/kommun och www.umea.se. Du som är arrangör kan också tipsa om ditt arrangemang, efter granskning kommer det att visas i kalendern.


Vi tänker på ”Kritto” gången provat en lokal delikatess; rökt nätting, vilket var en upplevelse, kanske beroende på det mycket trevliga sällskapet.

Umeåguiden vill uppmärksamma vår vän Kristoffer ”Kritto” Olofsson och önskar att alla känner viljan att stödja hans kamp för ett värdigt liv. Operationen är planerad till den 16 oktober. Vill du veta mer och hjälpa Kritto gå in på www.kritto.se. Du är en inspiration för oss alla, vi håller på dig. Christian, Daniel, Mattias och Tobias på Umeåguiden.

Kantarelljakt var jag också på men uppenbarligen så hade tjejens bror Björn, tagit alla mina kantareller för dom låg i den goda älgkalvsgrytan som jag senare bjöds på.

Jag hoppas att ni som tar er tid att läsa ledaren känner att även om den är personligt skriven så finns det ett budskap. Kärnan är min önskan om att människor ska vara mer omtänksamma mot varandra. Livet har många tunga stunder och det är viktigt att vi tar hand om varandra och tillsammans njuter av det som är bra.

Några som vi hoppas ska få en bra säsong är Björklöven med kapten Johan Jarl i spetsen, han är dessutom profil i detta nummer av guiden. Trolla med knäna gör knappast Joe Labero som vi fått en intervju med. Ett fantastiskt gör om mig i höstens tecken, inredning, evenemang och mycket mer i detta nummer av Hela Umeås månadsmagasin..

Jag är förtjust i mat och har för första

Christian Jacobson/Umeåguiden

Forma din kropp, utan ingrepp Ultraljudsbehandlingen Cavo Lipo ger dig möjligheten att permanent skulptera bort fett från din kropp utan ingrepp, helt smärfritt. Användningsområden är t ex midja, överarmar, lår, stuss och haka. För bästa effekt rekommenderas ca 6 behandlingar, där även kost- och träningsrådgivning ingår. Läs mer på ryggochmuskelakuten.se, eller ring terapeut Susanna Tirén på 070-350 23 60.

Se bilder hur behandlingen har fungerat för andra på ryggochmuskelakuten.se Garanti: Pengarna tillbaka om du inte är nöjd och vill avbryta efter 1:a behandlingen.

det här är Umeåguiden Ansv. utgivare: Tobias Engman Telefon: 090-10 00 88 Telefax: 090-10 00 89 E-post: umea@guidenmedia.se Web: www.guidenmedia.se Annonser: Daniel Hagman Christian Jacobson Mattias Nilsson

Layout: Skribenter: Upplaga: Distribution:

Tobias Engman Andreas Lindegren, Håkan Hägglund m. fl ca. 49.000 ex. Med Posten till samtliga hushåll i Umeå kommun. Även ställdistribution. Nu även till företag.

Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå • www.guidenmedia.se

Vinn nya vinterdäck!

Lättare Liv, Kungsgatan 17 B, Umeå Tel 070-350 23 60 info@ryggochmuskelakuten.se

TÄVLING

Umeåguiden och Jocke ger dig chansen att vinna en värdecheck på 1 500:- hos Swärds Däckservice på Röbäck. Det enda du behöver göra är att svara på nedanstående fråga. Om du dessutom går in på Umeåguidens facebooksida och ”gillar” oss, så dubblar du dina vinstchanser. Var ligger Swärds däckservice? 1. Västerslätt Industriområde Hus 10 X. Röbäck Industriområde Port 15 2. Kronoparken Garage 12 Maila in svaret till umea@guidenmedia.se skriv ”Swärds Däckservice” i ämnesfältet eller posta in till: Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, märk ”Swärds Däckservice”. Senast den 14/10 måste vi ha era svar. Vinnarna kontaktas personligen!

Dax att byta storlek? Bröstförstoring 29 900 kr Ord. pris c:a 40.000 kr

Exklusivt erbjudande med fri konsultation under september och oktober månad. Gäller runda silikonimplantat från Mentor. Ring oss i dag för tidsbokning!

Umeå 090-77 85 44 | umea@mydoctor.se | www.mydoctor.se Stockholm 08-511 609 20 | stockholm@mydoctor.se | www.mydoctor.se

4


©2011 Specsavers Optical Group. All rights reserved.

2 FÖR 1 MÄRKESBÅGAR

1595:-

FRÅN

KAREN MILLEN 1795:INKL ENKELSLIPADE STANDARDGLAS FRÅN PENTAX

UMEÅ: Västra Esplanaden 5, 090-14 26 20. 2 för 1 gäller samma recept, när du köper bågar från 795 kr/märkesbågar från 1595 kr inklusive enkelslipade standardglas från PENTAX eller med progressiva standardglas från 1000 kr extra. Vid val av andra glas eller ytbehandlingar tillkommer kostnad för båda glasögonen, enligt ordinarie prislista. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.


Kapten Johan Hockeysäsongen är igång igen. I detta nummer av UmeåGuiden har vi träffat hockeyprofilen Johan Jarl, som under förra säsongen återvände till Björklöven för att hjälpa laget ta steget till Allsvenskan.

6


profilen

Text: Andreas Lindegren • Foto: Mattias Lönneborg

F

ör Johan började hockeykarriären för snart trettio år sedan. Redan som femåring snörade han på sig sina första skridskor och började med vad Johan kallar för träningshockey i föreningen Clemensnäs i Skellefteå. – Jag hade nog även halkat runt en del före det, berättar Johan Jarl som fyllde 34 år förra veckan. Johan minns sin första hockeymatch med Clemensnäs väl eftersom det blev en riktig storförlust. – Vi förlorade med 18-1 men vi fick göra ett mål och var väldigt nöjda, berättar han med ett leende. När jag frågar om varför det blev just hockey för honom vet han inte riktigt vad han ska svara, men han tror det berodde på att det var många kompisar som spelade. – Det var ganska naturligt att många lirade, säger Johan och berättar att han varje dag i grundskolan passerade ishallen på väg till matsalen och att av de tretton grabbar som gick i hans grundskoleklass var det bara en som inte spelade hockey. Lång karriär Att Johan Jarl har en lång karriär bakom sig märks inte bara på antal år han spelat hockey utan även på den resa han gjort genom en rad olika lag. Förutom att ha spelat för Clemensnäs har hans resa innefattat spel för Skellefteå AIK J20 lag, IK Pantern i division två och år 2000 gjorde han debut i Allsvenskan med Piteå HC. Fyra säsonger senare blev Tegs SK hans nya klubbadress där han dock inte blev långvarig. Under säsongen skrev Johan på för Björklöven där han stannade i ytterligare fyra säsonger innan det var dags för ny klubbadress. Aningen oväntat blev det flytt till Österrike och laget EC Kitzbühel. – Det blir ju sådär. Att man åker runt mycket. Man blir nyfiken på att testa någonting nytt samtidigt som man kanske inte får fortsätta i klubben, säger Johan som stannade i Österrike under en säsong innan han flyttade tillbaka till Sverige 2009 för en kort visit i Lycksele innan han återvände till spel i Allsvenskan med Björklöven. Det blev dock bara en säsong i Björklöven för Johan som inför säsongen 2010 skrev på och flyttade till Uppsala och laget Almtuna IS. ”Samma tugg i omklädningsrummet” När vi börjar prata om skillnaderna mellan de olika lag Johan spelat med under sin karriär är det inte lagen i sig och spelarna som han tycker skilt sig mest. – Näe, det är samma tugg i omklädningsrummet. Samma snack, samma killar, säger han. Istället anser han att det var kulturen runt hockeylagen som visade på de största skillnaderna. I Sverige upplever han bland annat att reportrar är mer negativa och ofta vill ta fram det dåliga med ett lag eller en match. – Det gör att hockeyn blir lite tråkigare, säger Johan som tycker att reportrarna i Österrike i större utsträckning skrev mer positivt om laget, spelarna och hockeyn i allmänhet. Johan upplevde också skillnader mellan intresset för hockey i Uppsala i jämförelse med lagen han spelat för i Norrland. – I Uppsala är det knappt någon som vet vad hockeylaget heter, berättar Johan som spelade 27 seriematcher för laget i Allsvenskan innan han fick erbjudandet att flytta tillbaka till Umeå och åter

”När jag fick chansen att komma tillbaka var det jävligt enkelt”

spela för Björklöven. – När jag fick chansen att komma tillbaka var det jävligt enkelt, säger Johan, som flyttade tillbaka till Umeå av både familje- och hockeyskäl. Hård träning För Johan, som idag både har fru, barn och dessutom arbetar som projektledare på Kungsleden fastigheter, innebär hockeykarriären en hel del pusslande. En vanlig träningsvecka är han normalt bara ledig en dag och om en match inte står på dagens schema kör de ofta både fys- och isträning samma dag. – Det är klart det är tufft. Det är bra att frun har släktingar i stan om man säger så, berättar Johan och ler. Tidigare studerande Johan vilket han tyckte var enklare att kombinera med hockeykarriären. – Hockeyn styr mycket. Det kom in först så det måste ju få bestämma, säger han skämtsamt. När jag frågar Johan vart han hittar sin motivation till att ständigt träna har han inga problem att svara. – Det är att man tycker det är förjävla roligt att spela, svarar han. Årets säsong Inför årets säsong ställer Björklöven upp med ett ungt lag i division ett där den yngsta spelaren är född 1993. Något som Johan bara ser positivt på. – Man försöker bygga på en yngre stomme, berättar Johan Jarl som tror att den kan hålla i många år så länge de får behålla sina unga talanger. En förutsättning för att Björklöven ska få behålla sin stomme tror han är att laget avancerar i seriesystemet till Allsvenskan. – Det är skitviktigt att vi tar oss upp för att vi ska kunna behålla spelare i längden, säger Johan och berättar att många talanger redan lämnar föreningen i gymnasieåldern för spel i andra lag i högre divisioner.

Johan själv är en av de äldsta spelarna i laget och denna säsong kommer han även vara lagets kapten, något som han trivs med. – Jo, jag har varit det förut så jag trivs, säger han. För att laget ska lyckas denna säsong anser han att man måste få en grupp spelare som driver sig själv och varandra. Han menar att det inte ska behövas någon som står och skriker för att gruppen ska prestera, utan att alla fokuserar på sig själva vid matcher. När jag frågar Johan om Björklövens chanser om att åter nå Elitserien i framtiden är svaret enkelt. – Det tror jag absolut. Nog finns det en framtid för Björklöven och steg ett är att ta sig till Allsvenskan, säger Johan Jarl.

För Lövens spelprogram, kolla in www.bjorkloven.se

Fakta: Johan Jarl Yrke: Projektledare på Kungsleden Fastigheter Familj: Fru och barn Bor: Röbäck. Äter: Säsongsberoende. Sommar: grillat. Vinter: tacos & sushi. Dricker: Kaffe. Läser: Nej. Lyssnar på: De yngre killarnas musik i omklädningsrumsmusik. Husdjur: Nej. Gör du om tio år: Jag har säsongskort på Björklövens matcher. Önskar du mest just nu: Ledig dag.

7


TÄVLING

Den 26-27 november är det julmarknad

Vill du ställa ut? För mer info: Kontakta Håkan på 076-103 35 50

lar i b 1 F a r Inte ba depåstopp! behöver Serva din bil hos oss, du hittar närmaste bilverkstaden på vår hemsida

Vinn Pirates of the Caribben - I främmande farvatten Disney presenterar den fjärde filmen i Pirates of the Caribbean-serien. Den har undertiteln I främmande farvatten. Umeåguiden och Disney ger dig chansen att vinna ditt exemplar av biosuccén med Johnny Depp i huvudrollen. Vi lottar ut tre Blu-ray filmer. Det enda du behöver göra är att svara på nedanstående fråga. Vad heter Johnny Depps rollfigur i filmen? 1. Kapten Barbossa X. Svartskägg 2. Jack Sparrow Maila svaret till umea@guidenmedia.se skriv ”Priates” i ämnesfältet eller posta till: Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå, märk ”Pirates”. Senast den 12/10 måste vi ha era svar. Vinnarna kontaktas personligen!

©Disney

arts.se www.autop

OM ETT ÖGONBLICK LYFTER DIN FÖRETAGSIDÉ. RING SÅ TAR VI AVSTAMP REDAN IDAG! Funderar du på att starta eller köpa företag? Har du en innovation? Vill du utveckla ditt företag? EntreprenörCentrum Västerbotten lotsar dig genom hela processen, kostnadsfritt!

GÖR AVSTAMP FÖR FRAMTIDEN 8


UtbildningsGuiden höst utbildning skola

!

?

SPRÅK

DANS

FOTO

ledarska

karriär

teknik

p

VÅGA

UTBILDNING • REKRYTERING • KURSER Adecco

090-2004200 | umea@adecco.se

Världens största bemanningsföretag finns i Umeå! Våra affärsområden: Finance & Legal, Engineering & Technical, Information Technologi, Medical & Science, Kontor, administration & HR, Industri & logistik, Försäljning & marknadsföring mm

Akademi Coachstjärnan AB 08-583 56470 | www.coachstjarnan.se

Utbildning för Coacher, Ledare och Entrepenörer –erbjuder dig, som vill arbeta som coach eller vill använda coaching i din yrkesroll, en diplomutbildning av hög kvalitet. Diplomutbildning Umeå höst-vinter 2011-2012. Kursstart: 27 oktober

Bil & Båge

www.bilobage.se | 090-7206020

Handledarutbildning 300 kr (elev går gratis i samband med handledare) Kursstarter 11/10, 8/11, 29/11. Intensivutbildning 8. 990kr (20st körlektioner, teorikurs, böcker och datafrågor). Kursstarter 17/10, 7/11, 5/12 Fortlöpande teori- och riskutbildningar.

Nordiska säljinstitutet

www.saljinstitutet.com Studera flexibelt hos

MiROi i-learning Kom in i matchen, börja träna! Elitidrottare tränar varje dag för att nå toppen… Vi säljare tränar väldigt sällan, många tränar aldrig. Hur ofta tränar ni? Vi erbjuder utbildningar och kurser på distans för vuxna på gymnasial nivå.

Välj själv Din egen studietakt och vilka kurser Du vill läsa.

Distansutbildning hos oss kan Du enkelt kombinera med deltidsarbete, föräldraledighet eller oregelbundna arbetstider.

Säljskap 2011 är en 3 dagar lång utbildning som baseras på studier av 6000 nordiska säljares framgångsfaktorer. Utbildningen fokuserar inte på din erfarenhet utan på din personlighet och kunskapstörst. Kursstart 1/11. Du kan välja enstaka kurser i språk, naturkunskap, samhällskunskap, matematik mm.

Du kan även välja färdiga yrkesinriktade paket, exempelvis Grafisk formgivare, Webbprogrammerare, CAD-konstruktör, Ekonomiassistent, Butikssäljare, Personlig assistent mm. Komplett kursutbud finns på: www.miroi.se Ansökan kan göras på: www.umea.se/vagledning Viva vägledning 090-16 17 20

U

M

E

Studieförbundet Vuxenskolan goran.forsberg@sv.se | 090-12 55 85

Socialt arbetskooperativ i Umeå I höst startar ett projekt som ska bana ny väg till arbete för ungdomar som har svårt att få riktiga jobb. Första året är ett utbildningsår där deltagarna ska finna möjligheter till eget företagande. Projektet ska driva en cafeteria i två år. Efter tre år äger ungdomarna ett kooperativ och därmed sin egen försörjning. Intresserad? Kontakta Göran Forsberg.

Å

Thoren Business School K O M M U N

MiROi MiROi i-learning 070 268 17 77 | www.miroi.se Kristian Forsgren, 090-13 98 22, 070-268 17 77 Kungsgatan 56, 903 26 Umeå

Distansutbildning Studera när du vill och var du vill! Gymnasiekurser på distans i egen takt. Kan kombineras med arbete eller föräldraledighet Arbetslös? Utbildning till personlig assistent, 12 veckor. jenny. lundmark@miroi.se 070 21 507 16 Utbildning inom försäljning och service, 20 veckor inkl praktik. sofia.hedendahl@miroi.se 072 23 204 20

NBV

www.nbv.se | 090-820 04 98

Dans Nu startar danskurser i våra nyrenoverade lokaler på Bankgatan 10 i Umeå. Flamenco, Salsa och Afrikansk dans är bara några danserna vi kan erbjuda. Vill ni lära er -eller lära ut- någon annan dans är det bara att höra av er till oss.

www.affarsgymnasiet.se

Thoren Business Program Med nytänkande pedagogik förbereder Thoren Business School dig som elev för såväl universitetsstudier som ett framtida arbete eller eget företagande. För mer info kontakta Björn Savonen.

Umeå Universitet umu.se| 090-786 50 00

Omkring 8 500 nya studenter börjar vid Umeå universitet i höst Gå in på www.umu.se och se om det är något som passar dig också. Vetenskapslunch på Kafé station I huvudet på en bedömare Linnea Karlsson, postdoktor vid Inst. för integrativ medicinsk biologi, fysiologi, berättar som sin forskning. 20/10 kl 12.15 - 13.00

Vårt 50- tal... ... ska bli en utställning! Vill du vara med? Under tre tillfällen i oktober träffas vi och bestämmer vad utställningen ska innehålla. Kontakta för mer info.

Kompetenslaget

www.kompetenslaget.se | 0911-911 00

Kompetensutveckling Kompetenslaget AB utvecklar och stärker företag och organisationer genom kvalificerad kompetensutveckling. Förhandling – kamp eller samarbete? Att utveckla och förbättra din förhandlingsskicklighet ger bättre lönsamhet för dig och din verksamhet. God förmåga att hantera konflikter bygger välmående organisationer. Vi kan stolt erbjuda Sveriges främsta utbildare inom förhandling och medling.

NTI-skolan

www.nti.se | 090-155777

Distansstudier i de flesta gymnasiekurser Behöriga lärare som svarar i telefon 10-16. Möjlighet till handledning på plats i trivsamma lokaler. Har du en idé till ett nytt företag? Varför inte gå vårt Nyföretagande paket i samarbete med Nyföretagarcentrum och VIVA. Ansökan görs hos VIVA (Anneli Adolfsson).

Shift Education Medborgarskolan

medborgarskolan.se | 090-77 96 11

Aktuella kurser Förarbevis snöskoter, start 12/10. Dragspel, forts.start 7/11. Silver veckoslut, start 8/10 och 15/10. Kroki, start 7/10 och 13/10. Oljemålning kväll, start 10/10. Keramik, start 10/10.

Widings akupunktur widings.se | 090-17 88 44

Lär dig använda kinesiotape Kursen vänder sig till dig som arbetar med all form av rehabilitering. Men även till tränare och idrottare. Kursstart 6 oktober. Läs mer på vår hemsida.

072-220 36 74 | info@shifteducation.se

Coachutbildning med Shift Education Driver ackrediterade coachutbildningen Shift 1 och 2. Shift 1 vänder sig till dem som samarbetar med andra. Shift 2 till dem som vill bli diplomerad coach. Kursstart: 6-7 oktober (fåtal platser kvar) och 10-11 november.

Yrkesgymnasiet

www.yrkesgymnasiet.se | 070-6418124

YRKESGYMNASIET Yrkesgymnasiet är rätt val för dig som vill lära dig ett yrke från grunden! För mer info kontakta Björn Savonen bjorn.savonen@yrkesgymnasiet.se

vill ni synas med er utbildning här, kontakta Daniel på daniel@guidenmedia.se eller 090-10 00 88

9


Nöjeskryssning med Cinderella

Följ med på våra populära Ålandskryssningar. Dansa, shoppa taxfree, ät gott och ha det riktigt trevligt Avg 26/10, 16/11, 23/11, 13/12. Pris från 890:-

Nöjesweekend med Smokie & IKEA

Logi, middag & underhållning på Södra Berget i Sundsvall IKEA på hemvägen. Avg 12/11. Pris 1.980:-

Skidresa till Åre

Njut av några dagar i skidbacken. Buss från Umeå, logi och middag på Hotell Fjällgården, 2 dagars skidpass. Avg 4-7/3 4.780:och 22-25/4 4.180:-. Tillägg: skidpass dag 4 315:-

Elitserien!!! Följ med och heja på ditt favoritlag.

Det du behöver. Till ett bra pris. Bli Check-in kund och gör dina bankärenden enkelt och till bra priser. Med Internet och Banken i mobilen har du banken med dig - när och var du vill. Vill du diskutera ditt första boende eller komma igång med att börja spara? Ring 0771-22 44 88 eller kom in på kontoret, vi har mer att berätta!

- Ring oss för info om hockeybussen eller besök vår hemsida!

Gör det möjligt Järnvägstorget | www.lindtour.se | 090-14 14 87

Ett Umeåbuss-företag

Rådhusesplanaden 3 Umeå nordea.se

10 annons_137x98,5_Multi Asset_t.indd 1

2011-09-22 09:26:00


ekonomi

Spara eller amortera? Här är månadens frågor från två av våra läsare. Den första är från Bernt Hansson och den andra från Ellinor Holmgren. Två trisslotter kommer till er med posten. Fråga 1: Jag är pensionär. Min pension är inte hög. När jag jobbade gick jag med i företagets aktiesparfond. Den har senare gått upp till en annan fond. Min andel är idag värd cirka 185 000:-. Jag har ett bottenlån i huset på 350 000:-. Borde jag sälja fondandelarna och lösa en del av bottenlånet? Fråga 2: Hej ! Jag undrar hur mycket en 11-åring ska ha i veckopeng. Och när kan man börja med månadspeng? (månadspeng ger ju ett större ansvar med att pengarna ska räcka hela månaden).

Har du frågor gällande lån, räntor, etc. du vill ställa till vår ekonomipanel? Tveka inte – skicka ett mail till: umea@guidenmedia.se. Skriv ”Ekonomipanelen” i ämnesfältet. Varje publicerad fråga belönas med två trisslotter.

veta För att få nder, o mer om f någon ta kontak mirådav ekono edan givarna n

kringar Västerbotten Marlene Grabbe-Jonsson, Länsförsä Fråga 1: du ska sälja din För att kunna ge dig ett bra råd om bottenlånet så av aktiesparfond för att lösa en del din totala över bild e bättr skulle jag behöva få en tion. ekonomiska situa ålder, vilken Några saker att ta hänsyn till är och om det dag i inkomst som finns i hushållet också göra bör Man tal. finns annat sparkapi kan geneen fond spar aktie om g en bedömnin n för nade rera en högre avkastning än kost lånet. fundering För att få ytterligare hjälp med din en för en bank r akta kont du att jag så tycker tion. genomgång av din ekonomiska situa Fråga 2: när man ska Hur stor en veckopeng ska vara och säga då det att t svår är eng adsp mån börja med o- eller måveck varierar i olika familjer. Idén med ålla med hush sig lära skall nadspeng är att barnet mmans tillsa ni att gt vikti å ocks är sina resurser så det till. räcka kommer överens om vad pengen skall Lycka till!

Maria Stål, Handelsbanken Fråga 1: För att kunna besvara den här type n av frågor behövs mer fakta. Det man behöver tänka på är om man har svårt att klara av att betala lånen, så är det såklart ett alternativ att amortera. Detta bero r också på hur högt belånad man är i förhållande till fastighetens värde. Viktigt är  att tänka på om det finns något annan sparande. Om så inte är falle t bör man fundera på om man ska placera om aktiesparfonden till ett säkrare alternativ. De 185 000 kr kan man också använda för att först ärka sin inkomst de månaderna pengarna inte räcker. Fråga 2: Det är svårt att ge generella råd. Av erfarenhet från mina egna barn vet jag att det skiljer väldigt mycket på vid vilken ålder de klara t av att hantera pengar. Hur stor vecko/månadspeng en ska vara beror bla hur mycket de förväntas att köpa, samt naturligtvis hushållets övriga ekon omi. Det kan bara familjen själv avgöra. Håll gärn a koll på vad barnens kompisar får genom att fråg a föräldrarna. Ibland kan det underlätta om man kan komma överens om en lagom nivå tillsammans. På konsumentverkets hemsida, www.konsumentve rket.se finns förslag på lämpliga belopp för respektiv e ålder.

Marlene Nilsson, Nordea Fråga 1: Om funderingarna beror på att du är orolig för marknadsläget eller för att du behöver sänka din månadskostnad då är det en god idé att sälja av en del av aktiefonden för att amortera ned bolånet. Om du kan hantera en högre ränta kan du behålla placeringen i syfte att försöka slå låneräntan men du bör se över inriktningen på aktiefonden så att du inte tar högre risk än du tänkt dig. Oavsett skäl är det viktigt att ha en buffert för oförutsedda kostnader Fråga 2: Hur mycket ett barn får i veckopeng alternativt månadspeng kan påverkas av om barnet behöver göra eller prestera något för att få pengarna, t.ex. städa rummet eller duka bordet. Storleken beror ju även på om barnet ska betala mobilräkning, nöjen med mera själv. Betalar föräldrarna allt för barnet är det kanske inte befogat att få någon vecko- eller månadspeng. Med det sagt är det svårt att ge ett generellt svar. Oavsett vad så anser jag att det är viktigt att barnen lär sig att hantera och ansvara för pengar. En rekommendation för veckooch månadspeng baserad på en Synovate-undersökning är att en 11-åring ska få 45 kronor i veckopeng och en 12-åring ska få 230 kronor i månadspeng.

11


Anmälan:

med rörelsehinder! Bättre hälsa fö

Storgatan 40 läsning med Anna-Carin Lagerström, sjukgymnast och Senast 30 september författare till boken ”Friskbok för dig med rörelsehinder”.

Vill du hitta motivationen för att komma igång med fysiska akVälkommen! tiviteter och bättre matvanor? Välkommen på kostnadsfri föreläsning med Anna-Carin Lagerström, sjukgymnast och Datum: 3 oktober författare till bokenTid: ”Friskbok för dig–20.30 med rörelsehinder”. 18.30 Vill du hitta motivationen för att komma igån

med rörelsehin

Bättre hälsa för dig Bättre hälsa för dig med rörelsehinder! I pausen bjuder vi på kaffe och smörgås! med rörelsehinder! Plats:

Välkommen!

Anmälan:

Scandic Plaza Umeå, och bättre matvanor? Välkommen p Storgatantiviteter 40 läsning med Anna-Carin Lagerström, sjukgy Senast 30 september

författare till boken ”Friskbok för dig med rö 3 oktober 18.30 –20.30 Välkommen! Scandic Plaza Umeå, Vill du hitta motivationen för att komma igång40med fysiska akStorgatan Anmälan till:för attAnmälan: pausen bjuder och smörgås! Vill du hitta motivationen komma igång med ak- vi på kaffe Datum: 3 oktober SenastI fysiska 30 tiviteter och bättre matvanor? Välkommen påseptember kostnadsfri före18.30 –20.30 tiviteter och bättre matvanor? Välkommen på tel kostnadsfri föreanna.nyberg@humana.se, 090-820 11Tid: 31 Anmälan till:och läsning med Anna-Carin Lagerström, sjukgymnast Plats: Scandic Plaza Umeå, läsning med Anna-Carin Lagerström, sjukgymnastanna.nyberg@humana.se, och tel 090-820 11 31 Storgatan 40 författare boken ”Friskbok med rörelsehinder”. författare tilltill boken ”Friskbok för digför meddig rörelsehinder”. Anmälan: Senast 30 september Datum: Tid: Plats:

Välkommen! Välkommen!

I pausen bjuder vi på kaffe och smörgås!

3 oktober 3 oktober Anmälan till: 18.30 –20.30 anna.nyberg@humana.se, tel 090-820 11 31 18.30 –20.30 Scandic Plaza Umeå, I pausen bjuder vi på kaffe och smörgås! Plats: Scandic Storgatan 40Plaza Umeå, Anmälan till: Anmälan: Senast 30 september Storgatan 40 anna.nyberg@humana.se, tel 090-820 11 31 Anmälan: Senast 30 september Datum: Datum: Tid: Tid: Plats:

I pausen bjuder vi på kaffe och smörgås!

BEHANDLA DINA SYNFEL! Anmälan till: I pausen bjuder vi på kaffe och smörgås! anna.nyberg@humana.se, tel 090-820 11 31

Vi på Koskelas Ögonklinik erbjuder refraktiv kirurgi för alla till: synfelAnmälan – även brytningsfel och ålderssynthet med möjlighet till bruttolöneavdrag. anna.nyberg@humana.se, tel 090-820 11 31 Vår grund ligger i ögonsjukvård som vi har jobbat med i över 25 år, refraktiv kirurgi har vi utfört under 15 års tid och vi är norra Sveriges mest erfarna ögonklinik. Vi erbjuder ögonsjukvård med landstingstaxa, frikort gäller. Vi utför RLE- och ögonlaseroperationer med den senaste tekniken och har fasta installationer av vår utrustning för din säkerhet. Vi har alltid kostnadsfria undersökningar & konsultationer som utförs av leg. ögonläkare med specialicering inom ögonsjukvård och refraktiv kirurgi för din trygghet. SKOLG. 73 A, 903 30 UMEÅ TELEFON 090 -14 24 00

STORG. 45, 972 31 LULEÅ TELEFON 0920 - 420 420

MÅN-FRE 10-18. LÖR 10-15

WWW.KOSKELA.SE


JulGlansbord

med Norrländskt jul

MagIsK sHOW Varje KVÄll

I prIset Ingår följande:

Peter Varg – en av nordens mest efterfrågade och anlitade illusionister. Med tjugo års erfarenhet och tusentals shower bakom sig både nationellt och internationellt kan han konsten att trollbinda och förbrylla…

I JulGlans VIP-paket ingår:

Allt detta från • Glöggmingel i exklusiv endast Norrlandsmiljö • Norrländskt julbord • Dessertbord • Magiunderhållning med exkl. moms Peter Varg • Shower & underhållning • DJ/coverband Alltså en sprakande helkväll i julens tecken!

840:-

NOV

jUlBOrdets erKÄnde KOCK Jösta Nordin – välkänd kock som bl a levererar mat till länsresidenset i Umeå. Har jobbat på krogar över hela Sverige och även utomlands. Startade och drev restaurang Sjöbris i Umeå och idag ägnar han sig åt sin egen cateringfirma Jöstas Kök.

DEC

25-26

2-3

The Beatles, ABBA, Elvis, Queen – nu har du chansen att uppleva några av världens största band och artister live i en och samma show: The Tribute Show! 10-mannabandet Waterloo – utsett till världens bästa ABBA-band och som turnerat i mer än 25 länder, Johan Boding från ”A night at the opera”, Joakim Sjöqvist – stjärnan i succéproduktionen ”One night with the king” samt Olle Nilsson från Beatles-bandet Liverpool. Missa inte årets show med ett hejdlöst ös och låtar alla känner igen!

DEC

ACNE featuring Torbjörn Harr. Det började som ett dåligt skämt i en bastu, avsett att bli en knäpp engångsföreteelse. Det växte till att bli en orkester, ofantligt uppskattat och älskad under två decennier. ACNE är en kombination av musik och stand-upcomedy, en öronkittlande kaskad av fantasi, infall, hugskott, galenskap och kärlek… Nu har den oförliknelige Umeestradören Torbjörn Harr anslutit till gruppen, en man lika besjälad som de övriga av musikaliskt vanvett, humor och kärlek.

DEC

9-10

16-17

Artisten, komikern och sångerskan Maria Möller bördig från Hednäs från Skellefteå. Tillsammans med Umeås strålande sångerskor Malin Jonsson och Anna Axelson samt 9-mannabandet Hasse Hjorteks Underhållningsorkester utlovas ljuvlig julmusik och många garv. Storslaget och pampigt, intimt och nära – helt enkelt på riktigt!

Babben Larsson. Presentation överflödig. Men okej då – gotlänning som trivs så bra i norrländskt sällskap att vi gärna adopterar henne. Nu möts dom igen – Babben, Malin Jonsson, Anna Axelson och 9-mannabandet Hasse Hjorteks Underhållningsorkester. Sist dom sågs blev det utsålda hus… så först till kvarn!

-

INFORMATION & BOKNING: 070-330 17 28 • INFO@BOOMERANGEN.SE JulGlans är ett samarbete mellan:


FÖRÄNDRA DIG HOS OSS

Startpaket Prova på Gör som 6000 andra umeåbor, minska 8-10 kg i månaden med eller utan rådgivning.

20%

h å r , h u d o c h n a g l a r u n d e r s amma t a k

Välkommen till Umeås fräschaste skönhetssalong! Malin – frisör

20% rabatt på första behandlingen

gäller nya kunder och oktober ut.

Skulptera din kropp och bli av med dina celluliter utan kirurgi med hjälp av LPG.

Anna – hudterapeut

50% rabatt på första behandlingen

Vi har även massage

Cicci – nagelterapeut

Nu även webbokning!

Carola Wixner Certifierad rådgivare

595:-

för ett nytt set med naglar

Anna-Lena Junes Dipl. Massageterapeut

Västra esplanaden 9 • 090-12 94 40 • www.s-h-e.se

V. Esplanaden 7 vid E4:an Boka tid på studioesplanaden.se eller 090-13 12 33

– Hallå där. Visste du att jag kör ut dina varor samma dag* som du beställer dem... ... helt gratis dessutom! - Konkurrenskraftiga priser. - Beställning via telefon, web eller fax. - Kunnig personal - Ett av Norrlands största kontorsvaruhus. - Vi har det mesta i lager. Till exempel erbjudandet här intill.

14

Otroligt skön stol med alla funktioner du behöver. Nu även till ett otroligt skönt pris.

3.569:exkl. moms

4.462:- inkl. moms (ord. pris 5.576:- inkl. moms)

* Gäller om du beställer dem innan klockan 11.00 samma dag

Och du, det är bara en av fördelarna med att handla av oss på NKV. Andra fördelar är till exempel:

Viva 2000 GoldenBlack


LÄSARSUCCÉ! Den kända marknadsundersökningsbyrån SKOP har gjort en undersökning, där de intervjuat ett stort antal personer som bor i Umeå kommun. Intervjuerna gjordes under två veckor mellan den 23 juni och 6 juli 2011. I svaren framgår tydligt att Guiden är en otroligt populär tidning bland Umeåborna. Vi tackar för allt beröm och ska göra allt för att både läsare och annonsörer skall vara nöjda med tidningen även i fortsättningen.

8av10 5av10

läser eller bläddrar i Umeåguiden

ex av Guiden läses av minst två personer i hushållet

Vill du veta mer, boka annons eller komma med förslag på vad vi ska skriva om i kommande nummer. Tveka inte att höra av er till oss.

Boka din ts la annonsp! idag

//Daniel, Tobias, Christian och Mattias på Umeåguiden

Kommentar från SKOP:

”Jag är riktigt imponerad av att så hög andel av Umeåborna läser Umeåguiden. Det ska ni vara stolta över. Att så många som 54% av de tillfrågade uppger att tidningen läses av minst två personer i hushållet är också en väldigt hög siffra. Sammantaget kan jag bara gratulera er till ett bra och intressant månadsmagasin.” //Erik Mellenius, Marknadsundersökningsbyrån SKOP.

Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå | 090-10 00 88 | www.guidenmedia.se | umea@guidenmedia.se


Nyhetstriss!

Vi hyllar dig som inte släpper ner vem som helst i källaren.

InsulSafe -EN REN INVESTERING TILLÄGGSISOLERING AV VINDAR MED

Vi chansar heller aldrig.

För dig som vill spara både pengar och miljö.

BRO & TAK

ISOLERINGAR

Tel: 090 - 14 80 95

www.brootak.se

IVT FÖRSÄKRING

359001

års

KOMPRESSORSFÖRSÄKRING 6 ÅRS TRYGGHETSFÖRSÄKRING

IVT är den är första Svanenmärkta luft/luftAtt Nordic installeraInverter en värmepump många gånger ett komplext arbete. Men det och är ingenting du behöver bekymra dig om. Vi värmepumpen topptestad av Energimyndigheten. låter bara våra certifierade specialutbildade återförsäljare IVT Greenline HE har denoch senaste generationens installera våra värmepumpar. De kommer dessutom gärna A-klassade lågenergi-cirkulationspumpar som ytterligare hem till dig och gör en kostnadsfri besparingskalkyl, så att du minskar dinhur elförbrukning. IVT Air vet i förväg mycket du kommer attklarar spara. att För omvandla vi chansar kall uteluft till behaglig inomhus. aldrig. Välkommen till din värme närmaste återförsäljare!

Nytt badrum?

www.ivt.se

Det är enkelt att renovera ditt badrum!

www.ivt.se

Energitjänst

Fatvägen 2. Umeå. Tel: 010-475 33 10 www.ivt.se 16

Vi på BL-Interiör erbjuder gratis hembesök när du vill veta vad det kan kosta att renovera ditt badrum. Hos oss hittar du också ett stort utbud av kakel och klinker.

Spårvägen 18 • 901 31 Umeå Tel 090-13 51 40 Fax 090-12 54 75 ÖPPETTIDER Mån - fre 7-17 www.blinterior.se ETT FÖRETAG I GOLVKEDJAN

Glöm in te ROTa 50 % p å arbet vdraget skostna den!


energinotiser

Mil itia .co m

Arrows - V.001 - Set.003 - www.Med

iaMilitia.com

dia

1-

Arr ow s-V .00

Set

.00

3w

ww .Me

Här försvinner värmen ut ur huset Fönster och dörrar 35%

Ventilation 15%

Fortsatt stark utbyggnad av vindkraft

Mil itia .com

dia

3-

.00

Golv och källare 15%

03 - w

Set

1 - Set.0

1-

Arrow s - V.00

Arr ow s-V .00

ww w.M e

Tak 15%

Väggar 20% ww.M

ediaM

ilitia.com

Här ser du var värmen försvinner ut ur huset. Med bättre isolering kan du hålla kvar mer värme i ditt hus. Du kan göra mycket för att minska behovet av värme i ditt hus. Du kan isolera huset bättre eller värma upp Arrow s - V.00 1 - Set.0 det på ett nytt sätt. Vilket uppvärmningssystem som 03 - w ww.M ediaM ilitia.com är bäst för just ditt hus beror på flera olika saker. Hur är huset byggt? När är det byggt? Är huset renoverat eller i dåligt skick? Var i landet bor du? Hur mycket värme behöver du?

energiförbrukning i Det svenska genomsnittshuset

Håll kvar värmen Huset behöver ett bra klimatskal, det vill säga väggar, tak, golv och fönster, för att värmen ska stanna kvar längre i huset. Du kan läsa mer om isolering, fönster och dörrar under rubriken Övrig energianvändning i hemmet. Råd och hjälp Behöver du goda råd? I varje kommun finns det energioch klimatrådgivare. Energi- och klimatrådgivningen är opartisk, objektiv och kostnadsfri! Hitta din energioch klimatrådgivare här.

300 miljarder

Så mycket investerar den svenska energibranschen mellan 2009 och 2019. Förra året motsvarade energibranschens investeringar 70 procent av vad hela den övriga industrisektorn satsade. Källa: Svensk energi

Boyta: Hushållsel: Varmvatten: Uppvärmning: Total energianvändning:

149 kvadratmeter 6000 kWh per år 4500 kWh per år 13 480 kWh per år 23 980 kWh per år

Uppgifter om hushållsel är hämtat från Energimyndighetens studie 2011, övriga uppgifter från SCB. Observera att det svenska genomsnittshuset är just ett genomsnitt av alla svenska småhus. Det finns hus med betydligt lägre energiförbrukning och hus med betydligt högre.

Utbyggnaden av svensk vindkraft fortsatte i kraftfull takt i fjol. Under 2010 installerades 574 MW vindkraft fördelat på 308 vindkraftverk, visar färsk statistik från elcertifikatsystemet. I slutet av 2010 fanns totalt 1 655 vindkraftverk och den installerade effekten var 2 019 MW. Elproduktionen från vind uppgick till 3,5 TWh, vilket är en ökning med 42 procent sedan 2009. Gotlands kommun hade mest installerad effekt med 114 MW uppdelat på 155 vindkraftverk.

Ändrade matvanor ökar affärens elanvändning

Kunder utan elavtal förlorade mest Kunder som inte gjort ett aktivt val på elmarknaden förlorade mycket pengar under den hårda vintern som vi har bakom oss. Villakunder med tillsvidarepris har betalat drygt 4 000 kronor mer än de kunder som haft fasta elavtal under november – april. Det visar en samman ställning som Energimarknadsinspektionens jämförelsesajt elpriskollen.se gjort. Elpriskollen har jämfört kostnaden för villakunder med en årlig förbrukning av 20 000 kWh med följande avtal: 1 år, 3 år, rörligt pris samt tillsvidarepris. Kunderna med treårigt fastprisavtal betalade 13 064 kronor för sin el medan kunderna med tillsvidarepris fick betala 17 322 kronor för motsvarande period. De som valt rörligt avtal. Så kom ihåg att göra ett aktivt val inför denna höst/vinter.

Under de senaste 20 åren har elanvändningen i livsmedelsaffärer ökat med drygt 30 procent. Förklaringen är att efterfrågan på färdigmat och fryst mat har ökat. Idag har livsmedelsaffärerna fler och större kyloch frysanläggningar jämfört med 1990. Livsmedelsbutikerna är den mest energiintensiva butikstypen och drar 399 kWh/m2 och år (jämfört med snittet i samtliga butiker som ligger på 256 kWh per m2 och år). Av detta står kylningen för cirka 145 kWh per m2 och år. Det visar Energimyndighetens undersökning. Undersökningen visar att det finns en stor potential att minska elanvändningen i handelslokaler, totalt 20 procent med rätt åtgärder.

17


Köttbullar & krämig risoniotto Det är roligt att variera sina favoriter. Så låt moset stå tillbaka för en spännande variant av risotto med pasta istället för ris: risoniotto! Dietist Lina Gebäck berättar hur du lyckas.

MAT MED LINAS MATKASSE

Köttbullar med krämig risoniotto 500 g nötfärs 1 dl mjölk 1 st röd paprika 1 st gul paprika 1 st rödlök ½ st zucchini 250 g risoni 2 tärningar kycklingbuljong 1 msk smör ½ msk vitvinsvinäger 100 g philadelphiaost ½ kruka basilika salt svartpeppar

Gör så här: Blanda nötfärs med 2/3 tsk salt, 2 krm svartpeppar och mjölk. Rulla till ca 20 köttbullar. Finhacka röd paprika, gul paprika och rödlök. Tärna zucchini. Koka risoni i cirka 2 liter vatten och tillsätt kycklingbuljong. Stek rödlök, paprika och zucchini i en rymlig stekpanna. Häll av grönsakerna på en tallrik. Tillsätt smör i stekpannan och stek köttbullarna på medelvärme. Häll av vattnet från risonin men behåll 1 dl av buljongen. Blanda ner grönsakerna, 1 dl buljong, vitvinsvinäger och philadelphiaost i risonin. Rör om och låt färskosten smälta och bli krämig. Smaka eventuellt av med salt och svartpeppar. Garnera risoniotton med strimlad basilika. Servera till köttbullarna.

LINA TIPSAR

Rara korn. Risoni är pastakorn som ser ut som ris. Kokas som vanlig pasta, och fungerar bra i soppor, som egen rätt med t ex svamp och parmesan eller istället för ris till maten. Italienska bullar. Variera det klassiska köttbullsreceptet genom att blanda ner hackad persilja, vitlök och rivet citronskal.

Håll utkik på Umeåguidens Facebooksida där du kan vinna matkassar från Linas Matkasse. Se till att ”gilla” Umeåguiden på Facebook!

Inspiration

Få Linas veckomeny. Vill du få en av Linas veckomenyer till din mejl? Gör så här: Sms:a LINA och din mejladress till 0730-120 804 (vanlig sms-kostnad) så skickar vi Linas meny med inköpslista och recept för hela veckan. Ex. LINA anders@hotmail.com Läs mer på www.linasmatkasse.se

Lina Gebäck, dietist

MATKASSE & RECEPT HEM TILL DÖRREN 499 :Recept med nyttiga och näringsberäknade måltider av dietist Lina Gebäck. Priset gäller för 5 middagar för 4 personer. Fraktfritt. Beställ enkelt redan idag på linasmatkasse.se och ange din rabattkod: UG

Ordinarie pris 749:-. Nu till prova-på-pris!

18


DETTA ÄR EN ANNONS

Frasseklippet Dessa kuponger gäller t.o.m 23/10 2011

Klipp ur och lämna in kupongerna vid köp. Gäller på Frasses Ersboda, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs

Baconmål Mellan Ord. pris 74:-

Baconmål 45kr 55kr Mellan Ord. pris 74:ord. pris 65kr ord. pris 74kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 23/10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

45kr

Rekordökning av guldpriset:

Femdubbelt betalt för gamla smycken Priset på guld slår rekordnivåer och allt fler svenskar har börjat rensa i smyckeskrinen för att förvandla sina guldskatter till pengar. En av Nordens största uppköpare av privatpersoners guld, GuldTillPengar Sverige AB, möter efterfrågan med att ge sig ut på Sverigeturné. På Fre 7/10 kl. 10-18 kommer de till Scandic Plaza i Umeå på Storgatan 40. –För att göra det så enkelt och tryggt som möjligt för den som vill sälja sitt guld öppnar vi vår mobila värderingsstudio på olika platser runt om i Sverige. Där kan den som vill snabbt få besked om vad deras guld är värt, säger Andreas Svensson som leder turnén som är tänkt att pågå hela året. Hur har intresset varit hittills för er guldturné? –Betydligt större än förväntat. Eftersom guldpriset har femdubblats på bara tio år har fler blivit medvetna om att det lönar sig att sälja smycken som inte används. Vi planerar nu att utöka turnén för att kunna besöka fler städer, tillägger Andreas. I takt med att guldpriset ökat har också fler företag börjat handla med privatpersoners guld, finns det någon anledning att välja er istället för någon annan uppköpare? –Vår affärsidé är att göra guldförsäljningen både lönsam och trygg för kunderna. Att handla med ädelmetaller är en bransch som ibland har förknippats med oseriösa aktörer som bl.a. köpt guld utan att inneha tillstånd från polisen. Vår styrka, förutom att vi är en av Nordens största guldköpare, är helt klart vår professionalism. Förutom att vi erbjuder våra kunder ett konkurrenskraftigt pris är det väldigt viktigt för oss att våra besökare känner sig trygga. Öppenhet är därför A och O. Ute på våra turnéer kan kunderna följa hela värderingsprocessen och vi har även ett nära samarbete med polisen i varje län som vi besöker, säger Andreas.

FAKTA GULDTILLPENGAR SVERIGE AB

En av Nordens största gulduppköpare. Aktuella som: Guldhandlare på sverigeturné. Köper: Allt guld, oavsett utseende och karat. Betalar: Beroende på karat och dagspris, vid senaste turnéstoppet betalades 297 kr/gram för 24 karat guld. Betalning kontant eller till konto. Affärsidé: Trygghet, proffsighet och bra betalt. Hemsida: www.guldtillpengar.se

Kundtjänst: 020-540 540

Går det att väga sitt guld och själv räkna ut vad det är värt? –Det kan vara svårt att veta hur ädelt det är, alltså hur många karat guldet har. På turnén har vi professionella värderare som utan att skada smycket gör en noggrann teknisk analys på plats. För en tränad och erfaren värderare tar det bara några minuter att fastställa en exakt karathalt och värdet av guldföremålet. Kostar det något att få sitt guld värderat? –Nej, absolut inte. Vi har haft besökare som bara tittat förbi för att de är nyfikna på hur mycket deras smycken är värda. Många blir förvånade över vilka rikedomar de egentligen har i sina lådor, avslutar värderaren Andreas Svensson.

Baconmål Mellan Ord. pris 74:-

45kr ord. pris 65kr

Baconmål 45kr 55kr Mellan Ord. pris 74:ord. pris 65kr

ord. pris 74kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 23/10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

45kr

Mellan Ord. pris 74:-

ord. pris 74kr

Mellan Ord. pris 74:-

ord. pris 74kr

För barn upp till 12 år med överraskning

45kr 55kr ord. pris 65kr

ord. pris 74kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 23/10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

45kr

ord. pris 65kr

Barnbox

ord. pris 74kr

ord. pris 65kr

ord. pris 65kr

45kr

ord. pris 65kr

45kr

Baconmål 45kr 55kr Mellan Ord. pris 74:-

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 23/10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

45kr 55kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 23/10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

ord. pris 65kr

Baconmål

ord. pris 74kr

ord. pris 65kr

ord. pris 65kr

45kr

ord. pris 65kr

45kr

Baconmål 45kr 55kr Mellan Ord. pris 74:-

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 23/10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

45kr 55kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 23/10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

ord. pris 65kr

Baconmål

ord. pris 65kr ord. pris 74kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 23/10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

ord. pris 65kr

En av turnéns besökare hade rensat ut arvegods som hon ansåg att ingen längre brydde sig om. Efter försäljningen hade hon drygt fyra tusen som istället skulle satsas på en resa. “Många blir förvånade över vilka rikedomar de egentligen har i sina lådor” säger guldvärderaren Andreas Svensson från GuldTillPengar Sverige AB.

45kr 55kr

ord. pris 65kr

Barnbox ord. pris 35kr

För barn upp till 12 år med överraskning

ord. pris 35kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 23/10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 23/10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Barnbox

Barnbox

För barn upp till 12 år med överraskning

ord. pris 35kr

För barn upp till 12 år med överraskning

ord. pris 35kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 23/10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 23/10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Barnbox

Barnbox

För barn upp till 12 år med överraskning

ord. pris 35kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 23/10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

För barn upp till 12 år med överraskning

ord. pris 35kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 23/10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

För dessa föremål betalades:

5265 Kr 4598 Kr

7853 Kr

GuldTillPengar.se

DETTA ÄR EN ANNONS

Umeå: Formvägen 2 • Umeå: Rådhustorget • Umeå: Järnvägstorget Umeå: Backenvägen 23 • Vännäs: Vegagatan

19


RABATT

500:-

Klipp ut denna kupong och ta med till din verkstad. Kampanjen gäller tom 31/10 eller så långt lagret räcker. Öppettider mån-tors 07:00-17:00, fre 07:00-16:00 VÄLKOMMEN

Vilken typ av gummi ska man välja?

500:- RABATT

GÄLLER VID KÖP AV 4 DÄCK AV MÄRKET MICHELIN, GOODYEAR ELLER KUMHO. KLIPP UT KUPONGEN OCH TA MED TILL DIN VERKSTAD. ÖPPET VARD. 07.00-17.00

från

Vi på Kurres Bil & Rep föreslår båda. Fast kanske vid olika tillfällen. Kampanjen gäller tom 31/10 eller så långt lagret räcker.

895:-

Vi är expert på den typ av gummi som sitter på bildäck. I vårt däcksortiment hittar ni Nokian, Michelin, Maxxis m fl.

Kurres Bil & Rep EUROMASTER UMEÅ FORMVÄGEN 9A ERSBODA 090-70 10 15

Gräddvägen 23, Umeå 090-18 86 80

www.autoexperten.se

NU ÄR DET DAGS! Alla som köper minst 4 nya däck hos oss, deltar i utlottningen av

En veckas gratis hyrbil från

Kardangatan 5, 090-13 85 85, www.willmansdack.se

H J U L I N ST Ä L L N I N G A R • D Ä C K R E PA R AT I O N E R • D Ä C K BY T E N • D Ä C K 20


bil & motor Av: Elin Landström

Dags att köpa nya vinterdäck? 1 december till och med 31 mars är det krav på vinterdäck och dubbdäcksförbud råder från 1 maj till och med 30 september OM inte väglaget kräver annat.

V

isste du att vinterdäck ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och vara märkta M+S, M–S, M.S, M&S, MS eller Mud and Snow för att vara godkända? Visste du att sommardäcken hårdnar när temperaturen närmar sig noll. Sommardäcken har nämligen ofta en gumminblandning som hårdnar i kallt väder. Du kanske inte heller visste att vi i våra breddgrader kan i stort sett helt bortse från All Season-däck eller ”åretrunt”-däck som vi kallar det i folkmun. Även om dessa däck har en M- och S-märkning är dom inte att rekommendera. Ha även i beaktning att däck som inte är tillverkade för vårt klimat kan ha M- och S-märkning även fast dom inte håller måttet för det norrländska klimatet. Vinterväglag Vet du om att du får använda dubb- och vinterdäcken även om det fortfarande inte är säsong? Om väglaget kräver det eller om du ska göra en resa till exempelvis fjällen får du fortfarande köra med dubbdäck även fast vi passerat sista april. Är det så att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan gäller vinterväglag. Då ska vinterdäck användas. Tänk på att vinterväglag kan komma snabbt och

att du riskerar att bli stående eller orsaka olyckor om du inte använder vinterdäcken. Mönsterdjup När du kör en svenskregistrerad personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt av högst 3,5 ton, samt släpvagnar som dras av sådana fordon, ska vinterdäcken ha ett mönsterdjup på minst 3 mm i däckets huvudmönster. Detta gäller under perioden 1 december – 31 mars eller när det är vinterväglag. Så får du snabbt och gratis ett bättre grepp Du kan enkelt minska risken för sladd vid inbromsning genom att byta plats på däcken. De däcken som har bästa greppet och/eller djupaste mönstret ska därav vara monterade bak på ditt fordon. Det här gäller både fram- och bakhjulsdrivna fordon. Rallyförarna använder alltid smala däck på snön. Breda däck planar ovanpå snö och modd medan smala däck gräver sig ner till fast underlag. Alltså: ju smalare på vintern, desto säkrare. Dessutom är smalare däck billigare.

Dubba om är ingen idé Förr i tiden kompletteringsdubbade man däcken efter ett par säsonger. Nu är det omöjligt. Dels behövs det inte, nu för tiden sitter dubbarna fast bättre och dels är däcken utformade så att det inte finns plats för extra dubbhål. Kör in dubbdäcket! De första femtio eller hundra milen bör köras försiktigt utan rivstarter, tvärnitar eller hård kurvtagning för att dubbarna ska ”vulka” fast i gummit. I ett väl inkört vinterdäck lossnar det inte en enda dubb under däckets hela livstid och du behöver med andra ord inte köpa nya vintersäck lika ofta. Den som kör iväg som Rally-Kalle direkt från gummiverkstaden har däremot tappat hälften av dubbarna inom ett par veckor.

Just nu har vi

specialpriser på däck, recond och bilservice

Se våra objekt på vår facebooksida

Välkommen hälsar Christian Salemark med personal

Vi löser dina problem på vägen Norrlands nya motorshop – Allt inom motor!

Kyrkbron mot centrum

Däckverkstad | Fordonsverkstad Fordon och husbilstvätt/recond | Köper/Säljer/Förmedlar Import | Bil och släpvagnsuthyrning

Vi byter dina däck från

Norra Obbolavägen

Sale-market.se

250:-

Maskingatan

www.salemarket.se | Lärlingsg 18 på Teg | 090-34 31 311 | kontakt@salemarket.se | Mobil 070-369 66 80 21


cykel

rea

20-30%

Pågår under hela vecka 39 26/9-1/10 Vi upphör med försäljning av mopeddelar!

utförsäljning av reservdelar till moped

30-50% 22

Kungsgatan 101/Häradshövdingegatan 11 OBS! Ingång Häradshövdingegatan


Välkommen till din däckpolare på röbäck

– Åk till Jocke på Röbäck. Jag swär på att han har rätt däck till bilen! Tel 090-468 41. Mobil 070-626 97 09. Port 15, Röbäcks industriområde

förvaring | däckreparationer | däckförsäljning

lyS upp höStmörkret!

ex: ...eller varför inte komplettera Pris Xenonljus dina helljus med en xenonsats! Art.nr. 137160. H1 6000K. 35W.

Delbetala med Laitiskortet, ränte- och krångelfritt!

Finns d även me 60W

895:-

Vi har rese rvdelar till alla bil modeller. Sök på www.la

itis.se

Umeå: Björnvägen 11. Tel: 090-70 64 00 • www.laitis.se Öppet: Måndag-torsdag 7-18, Fredag 07-17, Lördag 10-14

23


det Bli av med ettet ! f ” jliga ö ”om

Ny salong

Cavi-lipo tar bort fettet permanent med ultraljud utan radiofrekvens (RF) som skulpterar bort det omöjliga fettet (bystförminskning, lår, midja, gäddhäng och celluliter).

på Ersboda!

Studentklippning

Bea

300:-

Bröstförminskning – inga ärr, mycket lägre Individuella kostnad. kostprogram Individuella träningsprogram

N KlippU! ning

360:

-

I vår unika behandling ingår: • Cavilipo • Skak • ”Magdödare” • Crosstraining • Hudåtstramande olja.

Vår kock bjuder på specialanpassade recept

För information och erbjudanden – gå in på vår hemsida

Widings Akupunktur

Kylgränd 6 Ersboda (Vita Husen) 090-18 04 33 Fd. Ersboda klippoteks lokaler

www.widings.se • Telefon 090-17 88 44 Skolgatan 36 A, Umeå

Missade du Återvinningshelgen? Ingen fara, våra återvinningscentraler har öppet året om så att du kan lämna ditt el-avfall! På så sätt blir dina gamla elektronikprylar till nya produkter istället för att samla damm. Ladda ner gratisappen ÅTERVINN så får du hjälp att hitta dit! Läs mer på www.atervinningshelgen.se

Öppettider återvinningscentraler Gimonäs Mån, tor Tis, ons Fre Lör

07.00-20.00 10.00-20.00 10.00-16.00 10.00-14.00

Holmsund Tis 14.00-19.00 Lör 09.00-12.00

Tavelsjö Ons 16.00-20.00 Udda v, lör 09.00-12.00

Sävar Ons 15.00-19.00 Udda v, lör 09.00-12.00

Hörnefors Ons 15.00-19.00 Jämn v, lör 09.00-12.00

Botsmark Ons 16.00-20.00 Jämn v, lör 09.00-12.00

Helgaftnar och storhelger är samtliga återvinningscentraler stängda.

24


profilen Av: Håkan Hägglund Foto: Kristofer Sandberg

Joe Labero gör Umeå magiskt Efter 20 år på scenen både i Sverige och utomlands firar Magins Mästare detta med stor turné över hela Sverige. Umeåguiden vet allt om den annalkande showen som i höst kommer till Umeå.

Å

ret var 1975 när den tolv år gamle pojken från Alvesta Lars Bengt Roland Johansson fick sin första trollerilåda. Han övade och bestämde sig för att bli professionell magiker. fem år senare deltog och vann han i Svenska juniormästerskapen i magi som hölls i Karlstad. Det var efter detta han mötte sin mentor, den svenske magikern, Carlo Tornedo. Det var han som kom med förslaget att han kunde använda de två första bokstäverna i sina namn för att skapa artistnamnet ”Joe Labero”. Raketkarriär Joe Laberos karriär sköt iväg likt en raket efter att han 1991, mot alla rekommendationer, satte upp sin första stora produktion ”A Magic Night” på Berns i Stockholm. Showen sålde slut direkt och blev en sådan succé att den framfördes 657 gånger. Efter detta har Labero turnerat över hela Sverige och i resten av världen. Han anses vara en av världens främsta magiker och under det senaste halvåret har han genomfört inte mindre än 200 föreställningar i sitt nya hemland Australien. Jubileumsshow Men nu till ära för sitt genombrott på Berns i Stockholm, kommer han hem för en ny jubileumsturné som heter ”20 år senare”. Showen som visas i 30 städer inleds i Växjö och kommer till Umeå den 21 oktober. Den utlovas

vara fylld av magi, effekter, fingerfärdighet och humor. Showen kommer att varva minnesvärda nummer med nya illusioner vilket inte förvånar någon när Joe Labero är känd för att alltid vara på jakt efter nästa stora trick. Det är min tro att alltid leta och förbereda mig för nästa steg, säger Labero. Goda minnen från Umeå Sist Joe Labero var i Umeå var den 3 juni 2010. Då reste hans team upp ett gigantiskt tält som rymde 1800 gäster. Denna gång kommer showen att vara i Nolias Hall 2 som kommer att rymma 2000-2500 gäster beroende på hur stor scenen blir. När Umeåguiden får tag i Labero i telefon befinner han sig i 31 grader varma Rom där han just nu har show. Han ser väldigt mycket fram emot att komma tillbaka till Umeå. – Jag har alltid gillat Umeå som är en vacker, glad och positiv studentstad med mycket go, berättar Joe för Umeåguiden. Han fortsätter med att berätta hur han älskar att turnera i Norrland eftersom det är så lugnt, trevligt och allmänt avstressade folk. Smakar det så kostar det Priset för en vanlig entrébiljett kommer att hamna på mellan 425-520 kronor beroende på sittplats. För den som har råd finns det också chans att träffa Labero. Men smakar det så kos-

tar det. För 920 kronor får man ska hand med världsstjärnan men då ingår också möjligheten till att fotografera Labero samt en bok och souvenirer. Lik Steven Spielberg Det märks att Joe är en väldigt passionerad man som brinner för magin. Det kanske inte är så konstigt med tanke på den hur länge han hållit på och den kvalité hans arbete har. Han jämför sig gärna med filmregissören Steven Spielberg. – Steven Spielberg drar in folk i sin värld via film medan jag gör det via magi, berättar Joe. Och visst finns det likheter. Regissören som Steven Spielberg har i många år förbluffat människor med digitala effekter av allt från utomjordingar till dinosaurier medan Joe Labero gör

detsamma men framför en publik som ständigt försöker ta reda på hur han gör. Kommer till TV Efter Sverigeturnén kommer Joe Labero åka tillbaka till sitt hem i Brisbane, Australien. Turnén kommer dock inte vara det enda vi ser av Joe i höst. Redan den 1 oktober drar serien ”Helt magiskt” igång i SVT. Under tio lördagskvällar kommer Joe Labero, Michael Halvarson från Cirque du Soleil och VM-medaljören i magi Charlie Caper att leda programmet vars upplägg liknar True Talent på TV3. Utmaningen, vecka för vecka, är att lära ut trolleri på kort tid. Kändisar ska medverka till illusionerna och därefter avgör publikens röster vems om vinner – och vem som förlorar.

Fakta: Joe Labero Ålder: 48 år Familj: Sambon Anna och dottern Nicole. Uppväxt i: Alvesta. Bor i: Brisbane, Australien. Karriär: Fick sin första trollerilåda som 12-åring. 1980 vann han SM i magi. 1991 satte han upp sin första stora produktion ”A Magic Night”. Har sedan dess uppträtt världen över. Aktuell: Sverigeturnén ”20 år senare” och TV-serien ”Helt Magiskt” i SVT den 1 oktober.

25


Vi har redan förbättrat utsikten för tusentals personer...

Er leverantör av inredningssten i Umeå ...och nu vill vi hjälpa dig att se bättre ut! Boka en fönsterputs på din villa, lägenhet eller inglasning före 31 oktober så får du 20% rabatt på ordinarie priser! Prisexempel för en 3-rums lägenhet* 480:- (ord.pris 600:-), villa upp till 1 1/2 plan* 784:- (ord.pris 980:-)! Utnyttja RUT-avdraget som ger ytterligare 50% rabatt! *gäller 4-sidig fönsterputs. Priser inkl. moms. Kontakta oss för mer info om priser och villkor.

RU avdrag Tet ytterli ger dig gare 5 0% rabatt på vår a kampa njpriser !

Hos oss finns också exklusiv trädgårdssten

Köket kommer från Electrolux Home

– Din servicepartner i Norrland –

Umeå 090-18 13 26 | Örnsköldsvik 0660-823 26 info@stadkompetens.se | www.stadkompetens.se

Klippning från 200:Pensionär- och studentrabatt

Klipp dig hos en utbildad frisör med 15 års erfarenhet

V. Esplanaden 7 (vid E4:an) | 090-773333 Öppettider: Mån-fre 9-18, lör 10-15 • Drop in! 26

www.lobegranit.se | Tel 090 - 585 90


HUS & HEM

Trendiga kök Visst är väl ändå hösten den allra bästa årstiden. Äntligen kommer mörkret krypande och på nytt blir det naturligt att vi stänger in oss lite mer. Efter en lång, ljus sommar, med allt man skall försöka hinna, får vi äntligen lov att slappna av. Nu kan vi ta oss tid att njuta av det vi redan har med långa fikastunder, tända ljus och långa middagar med nära och kära. Kanske är det då dags att titta över sitt kök och börja planera för en renovering. I höst gäller det att putsa färgerna i köket. Höstens trender är rundade former med blanka färger. Ekotrenden med ljusa färger och mycket trä är fortfarande stark. Men nu kan man se att det är mycket mörkare färger och bredare detaljer i köket. Man kan även se att maskinerna tar större plats i våra kök. Köksmöblerna är fortfarande 50 – 60 tal, rubust och praktiska. Med andra ord är det stora kontraster helt rätt i höstens kök. Köken på bilderna är från Ballingslöv.

Kampanjveckor i butiken Personliga kök skapas inte i fabriker. Kom in till oss! Räntefritt 24 månader

Formvägen 3 tel 090-18 92 80 www.miljokok.com

27


DETTA ÄR EN ANNONS OM VAD SOM ÄR PÅ GÅNG I STAN. AVSÄNDARE ÄR UMEÅ C

Umeå Fashion Week, 17-22 oktober

DinSko öppnar ny butik i Umeå

I Umeå finns två universitet, sex högskolor och ca 37 000 studenter. Medelåldern i norra Sveriges största stad, Umeå ligger på 37,8 år och omsättningen på modemarknaden ligger på 3,5 miljarder kronor varje år. Under vecka 42 möts modeskapare, leverantörer, designers, butiker och kunder I Umeå Fashion Week. Under denna vecka utlovas nya kreationer, fest, inspiration samt en hel del nyheter hos stadens alla butiker inom mode. Umeå Fashion week är en återkommande modevecka som arrangeras av bla Umeå C och under Tisdagen den 18 Oktober får Umeå fint främmande av Modeskaparen och grundaren till Odd Molly, Per Holknekt. Arrangeras av Krenova och föreläsningen med Per hålls på Norrlands Operan klockan 18 och är gratis, dock krävs anmälan via telefon: 0706557628 eller info@krenova.se Välkomna dit samt till centrum mellan 17-22 oktober. Hela programmet för Umeå Fashion Week´s alla händelser hittar du på www.umeafashionweek.se Foto: Rober Eldrim

DinSko har öppnat i MVG Gallerian i centrala Umeå. Tre säljare och en butikschef kommer att jobba i butiken. DinSko har en butik ute vid Strömpilen men numera också alltså i MVG Gallerian -det känns jättebra att vi öppnat i centrum här i Umeå säger Pernilla Nederström som är Regionchef. Butiken har skor för barn, herr samt dam. På nedre botten finner ni denna nyöppnade butik.

Grattis!

En av våra medlemmar fyller 25 år, Mias Lustgård. Dom firar hela hösten med olika erbjudanden.

Umeå Christmas Market I december 2011 händer det äntligen! Umeå centrum satsar på en julmarknad på Renmarkstorget – vilken kommer att starta 9 december och pågå i 15 dagar fram till dagen innan julafton. Hela marknadsområdet kommer att lysa upp med varmt och välkomnande ljus som ska sprida gläde i vinterstaden. Utöver shopping ska marknadsområdet även erbjuda utställninga, uppträdanden, visningar samt mycket mera. Intresserad av att veta mera, kontakta Umeå C.

Gåvan för alla! Du köper det på Turistbyrån, Umeå Folkets hus, m fl. Läs mer på umeac.se

28


Öppen klådmottagning på Ersboda hälsocentral Den 26-27 november är det julmarknad

Vill du ställa ut? För mer info: Kontakta Håkan på 076-103 35 50

Klådmottagningen är till för kvinnor med underlivsklåda. Vid besöket får du träffa en specialkunnig gynekolog. Du får inte behandla dig med något en vecka före besöket och du måste ha pågående aktuella besvär. Du behöver inte vara listad på Ersboda hälsocentral för detta besök. Anmäl dig i receptionen. Besöket kostar 300 kr, men har du frikort så gäller det. Välkommen önskar personalen! Följande torsdagar har vi drop-in:

Rygg-/nackbesvär Åke Häger, leg naprapat

6 okt. kl.14.00–17.00 20 okt. kl.14.00–17.00 3 nov. kl.14.00–17.00

17 nov. kl.14.00–17.00 1 dec. kl.14.00–17.00 15 dec. kl.14.00–17.00

Muskel-/träningsvärk Nabila Roukachi, dipl massageterapeut

Tfn 090-13 02 83 Magasinsgatan 17 Intill Gå & Löpkliniken

tom 10/5 mot uppvisande av denna annons

Samtliga erbjudanden gäller tom 25/10 erbjudanden gäller Samtliga mot uppvisande av denna annons

HÖST KLIPPET! VÅRKLIPPET! Klippning

290:inkl.fön & styling ord. pris 350:-

Färg eller toning

590:-

Oavsett hårlängd! ord. pris från 690:www.rinse.se

25% rabatt på alla hårprodukter UMEÅ ST Rådhuseplanaden Dressman FRISÖRKEDJA! 090-770 501 OCKHOLMS ÖRST ST1,Abredvid OCH LEDANDE

Rådhusesplanaden 1, brevid Dressman 090-770 501

29


Anlita vår färgsättningshjälp Vi hjälper dig med tips och råd vid val av material och kulörer.

Vill du ha hjälp med att förnya ditt hem?

Borosan papper

Borosan Easy up

129kr

Happy Kids Midbec

209kr

299kr

Hanna Werning

599kr

Laminat. Arena Ek Rustik

Laminat. Arena Trend Ek

Laminat. Alloc Ek Natur

99kr/kvm

189kr/kvm

329kr/kvm

Trägolv. Accord Ek

Trägolv. Sarek Ek

Trägolv. Valnöt

249kr/kvm

349kr/kvm

495kr/kvm

Tilja

3-stav matt/halvblank 14 mm

3-stav

3-stav matt/halvblank 14 mm

2-stav

3-stav 14 mm

Förrådsvägen 2, Västerslätt i Umeå www.fargotapet.com

30

Färg & Tapet


SANDRAS inredning Av: Sandra Stenberg www.inspireramera.se

Guiden till ordning & reda Tänk så underbart att alltid hitta det du söker efter och ha ett hem som inte svämmas över av saker som som sparats av dåligt samvete eller gammal vana eller med tanke på att laga trots att det har gått flera år sedan den gick sönder. Du har allt att vinna på att rensa och organisera hemma och med denna guide får du de bästa förutsättningarna.

A

tt ha en genomtänkt förvaring hemma gör så att det blir betydligt lättare att hålla det undanstädat och sakerna man verkligen tycker om får den plats de förtjänar, utan att döljas bakom saker man har kvar av helt fel anledningar. Jag upptäckte för en tid sedan att trots att jag rensade med jämna mellanrum så höll ordningen inte speciellt länge. För en tid sedan kom jag äntligen kommit på vad vi har gjorde för fel. Det har helt enkelt inte varit någon bra organisering varken i lägenheten eller förrådet. Något som är bra att tänka på när man rensar är att bara spara det du verkligen tycker om och använder. Ofta har man skåp och lådor fulla med saker man inte vill ha framme, men som man ändå sparar av någon okänd anledning. Innan du sätter igång så se till att ha lite j-vlar anamma i dig. Det är det bästa sinneslaget för är man ordentligt less på all oreda och överfulla skåp är det betydligt lättare att rensa effektivt. Tänk på att ta det i din egen takt utan att stressa igenom det hela, annars blir det inte ordentligt gjort. Ett annat användbart tips är att endast rensa ett utrymme i taget annars blir man lätt överväldigad. Se till att tömma utrymmet du vill börja med på alla prylar och pinaler och sedan endast

ställa tillbaka de saker du verkligen tycker om och vill ha kvar. Då får du lättare överblick på vad som återstår och spara inte på onödiga saker. Ställ dig även hela tiden frågan om du har någon användning för just den prylen. Dela det som återstår i tre högar. En med saker du vill skänka bort/sälja, en med prylar som ska slängas, samt ytterligare en hög med saker som ska till förrådet. Bli inte förvånad ifall nästa gång du känner att det är dags att rensa kommer hitta ytterligare saker du inte förstod varför du hade kvar under första rensningen. Det tar helt enkelt tid att få det rätta tänkt då instinkten att spara utan annledning är stark. Men utdelningen är underbar då du äntligen hittar sakerna du söker efter utan problem.

Fortsättning på nästa uppslag

31


S T I L S Ä K E R T | E X K L U S I V T | K VA L I T E T S D E S I G N

Här finns vi!

Rådhusesplanaden 10, Umeå Tel 090 14 12 28 www.inredarnahardell.se

BOKA FESTLOKALEN HOS OSS! Megazone erbjuder en trevlig festlokal för grupper, företag, föreningar, kompisgäng och födelsedagskalas. Här finns dusch & bastu samt det mesta som behövs för ett trevligt arrangemang tillsammans. Kombinera med roliga aktiviteter: Fortet, laserdome & inomhuspaintball. Kontakta oss för mer information.

Östra Rådhusgatan 8B • 090-13 07 77 • www.megazone.se

Carlshamn

BILJARD L ASERDOME AROSF ORTET

B I L J A R D L A S E R D O M E A R Matbord OSF ORTET

m. klaff +4 stolar Vitlack 120+40x85 H74

3.995:Balboa

Divansoffa Tyg 345x235/163 H80 Östra Rådhusgatan 8B, Umeå. 090-13 07 77, www.megazone.se

32

12.900:-

Lagervara. Omgående leverans!

Zitti

Hylla Oljad Ek 63x28 H180

1.495:-


SANDRAS inredning

3

Av: Sandra Stenberg www.inspireramera.se

enkla tips!

Bild - ko rbo.s e

Bild & köpställe - Ordning och reda

Bild & köpställe - lekmerse

1 Fint att se på Med snygg och praktisk förvaring blir det både roligare och enklare när det ska hållas fint i skåp, lådor och förråd. Det ska vara en fröjd att hålla ordning och reda. Nu för tiden finns det ett stort utbud av fina lådor, kalendrar, korgar och dylikt till överkomligt pris.

2 Egen plats

3 Oväntade ställen

Den klassiska talesätt att “var sak på sin plats” känner de flesta till och visst stämmer det bra när det kommer till ordning och reda. Det är betydligt lättare att hitta och det går även snabbare att städa undan. I ett skrivbord kan exempelvis första lådan innehålla pennor och block med andra lådan är tillägnad papper som ska tas hand om inom kort.

Man kan hitta förvaringsmöjligheter på platser man inte tänkt på i första taget. Det finns exempelvis särskilda lådor med hjul man kan ha under sängen eller varför inte hänga upp korgar i barnrummet för att enkelt få undan leksaker samtidigt som det blir smidigt att städa. Ett annat tips att ha skjutdörrar till garderoberna, perfekt om du bor trångt.

33


Sola för hälsans skull!

Micro Needling - Gratis konsultation

En effektiv behandling för åldrad och solskadad hud, ärr, linjer, rynkor & hudbristningar. – Resultat redan några dagar efter första behandlingen – Mindre smärtsamt än andra nålsystem – Långsiktiga effekter – Många användningsområden

ceras D-vitaminet som produ en avhar ar sol vi i kroppen när hälsa vår för lse yde bet de göran e. and nn befi och vår t dagliga väl kylför att ar vis ing Modern forskn ancer tac sta pro och stbrö s, ningsviru lp hjä d me s förebyggs och motverka liga van den n frå av UV-ljuset vi får tom får vi solen eller i solarier. Dessu ande nn en härlig känsla av välbefi samt rg nfä bru när vi får en vacker . me vär och en stunds vila

Drop-In solarium för dig som kräver lite mer!

– Tjockare dermis utan att skada epidermis – Kort återhämtning 1/2 - 1 dag – Extremt hög absorption av aktiva ingredienser – Passar alla hudtyper & hudfärger – Kan göras året om Läs mer på www.ecohudvard.se Välkommen till min ECO-salong Ulrika Åström

Riksvägen 2, Teg Hamrinsvägen 2, Öst

Sagagallerian 2 tr, Umeå 070-304 49 10 www.ecohudvard.se

Öppet alla dagar

6.00-22.00 www.suntan.se Ansiktsbehandling • Fransar & bryn • Fotvård • vaxning

Färga håret hos oss, så bjuder vi på plockning & färgning av ögonbrynen.

P e n s i o n ä r s r a b at t | S t u d e n t r a b at t | D r o p - i n

Boka tid på 090-13 56 10 www.svartasaxen.se • Sandaparken 7 Mån-fre 09-18, tis 09-20

34


GÖR OM MIG

Efter

Foto: Linus Bäckman

Före

Efter

P

å hösten är det lätt att man snöar in sig och blir lite grå och trist, då ska man passa på att förnya sig. Precis så kände sig vår ”gör om mig”- modell Malin.

HÅRET: När Malin kom till salongen, var hon i stort behov av hjälp efter en hel del hårexperiment. Anna på Svarta saxen tog sig an uppdraget med liv och lust, håret klipptes ihop för att få en följsam frisyr med variationsmöjligheter och en mjuk rörlig lugg. Malins hår var hemmablekt med fläckar i botten och vita toppar. Anna ville behålla en känsla av blont men inte så blont som blekta, vita sommartoppar. Därför färgades håret in i varmare mer dämpad blond nyans, med 2 olika slingnyanser för en livligare känsla. Att ha sin personliga hårstil är alltid inne. Men vill man följa trenderna så ger Svarta saxen 3 heta tips inför hösten: -60-tal – rött och – lugg.

Efter

SMINK: Malin sminkades med Svarta saxens nya märke Emite, som är framtaget för såväl professionellt som privat bruk. Emite är en helt vegetabilisk produkt med enastående kvalitet som lämpar sig även för känslig hy. KLÄDER: Efter att förvandlingen på salongen var klar fick Malin hjälp av Sofia på Carlings med kläder. Hon valde att klä Malin i höstens jordnära färger. Jeans från Levis i modellen Demi Curve 999: -, en läcker randig stickad tröja i lång modell, Saints & Mortals 349: -, halsduk i höstens färg, roströd, Vandals 199:-, vintageinspirerat halsband från Carlings nya smyckeskollektion Owl 299: - och slutligen en skinnjacka med mudd, Red Label 1299: -. Vår fotograf fotade Malin i Hagaparken. Jag vet inte vad ni tycker men vi tycker att hon blev fantastisk.

hår & Makeup: Svarta Saxen Kläder & smycken: Carlings Kungspassagen

35


HÖSTREA HOS FISKECENTRUM V 39 26/9-1/10 har vi slutrea i butiken. 40 % på kvarvarande sommarfiskeutrustning.

40% rabatt

99 :an

Fläskfilétallrik med pommes och bea Inkl husets öl/vin 99:Gäller tis, ons, tors. Alkoholfritt alt 89:-

5:usets öl 4

H

Trubadur fredag 22-01

:Dagens lunch 89 14

Live Lördag 22-01

serveras mellan 11-

AfterWork 129:-

Mat & dryck (alk fritt

.00

.efter kl 17

, ons, tors

Gäller tis

109:-)

Kungsgatan 47, Umeå | Telefon 090-122306

Annas julbuffé - hos er Fisk Nytt i butiken Konfektion för jakt och uteliv från Bergans of Norway. Kängor från Meindl och Alpina. Stövlar från Tretorn. Flugbindningssäsongen är här! Besök vår välfyllda flugbindningsavdelning, passa även På att anmäla dig till hösten/vinterns flugbindningskurser. Vardagar kl 10-18 • Lördagar 10-14

Inlagd sill, senapssill, gingravad lax med Annas hovmästarsås, laxkuber med kräfttopp, ägghalvor med majonnäs och räkor.

Kallskuret

Griljerad julskinka, rostbiff, rökt hjortstek, västerbottenspaj, bakad leverpastej.

36

Kokt potatis, senap, äppelmos, rödbetssallad, Västerbottenost, tunnbröd, smör.

Smått och gott Julpannacotta, pepparkakor, ischoklad, skumtomtar.

Dryck Julmust och loka

Småvarmt

Köttbullar, prinskorvar, janssons frestelse.

285:-/per person

Ring oss, så dukar vi upp buffén var ni vill.

Minsta beställning för buffén är 30 personer.

Vi har även jultallrik Tfn: 090-434 50, mobil: 070-991 68 66 Lillåvägen 11, Umeå

Nygatan 52, Öst på stan, Umeå, Tel 090-12 01 30

Tillbehör

annas fest & mat

www.annasfestochmat.com


Text & foto: Andreas Lindegren

umeåbryggare

Att det finns en uppsjö olika sorters öl på Umeås olika krogar och restauranger är knappast någon nyhet för stadens invånare. Till hösten kommer det dock något helt nytt, Umeås egna lokalproducerade öl.

Nytt lokalproducerat öl i Umeå D

sitt öl som ett hantverksöl. – Alla moment är hantverksmässiga, fortsätter Tomas och förklarar att de till och med fyller och korkar flaskorna för hand.

et var för drygt ett och ett halvt år sedan som idéen om att starta ett eget bryggeri kläcktes. Gänget bakom det nystartade bryggeriet brukade regelbundet samlas för öl och whiskeyprovningar och vid ett tillfälle bjöd Göran Westberg, som är en av de involverade i företaget, på öl han själv bryggt hemma i köket. – Folk tyckte det var riktigt bra, säger Göran Westberg och berättar att idéen om att starta ett eget bryggeri började diskuteras under kvällen. Göran erkänner att han först bara trodde det var snack, men i maj ifjol hade de sin första träff för att förverkliga drömmen om ett lokalt bryggeri. U&ME Beer AB Bakom det nystartade bryggeriet U&ME Beer AB står idag nio herrar som alla har ett genuint intresse av öl och whiskeysmaker. I grunden känner de dock varandra från Östra gymnasieskolan i Umeå. – Alla har jobbat som lärare. Vissa gör det fortfarande, berättar Göran Westberg som är företagets inofficiella bryggarmästare. Tomas Dahlberg, som till vardags arbetar som golflärare, berättar att företaget idag bedrivs som en sidoverksamhet till deras normala yrkesliv och tanken med att vara flera involverade är för att dela upp ansvaret. – Vi ska dela upp oss så man inte behöver arbeta varje helg, säger Tomas och berättar att tanken är att man ska jobba två till tre stycken åt gången. De har även delat upp sina arbetsuppgifter utifrån sin egen kunskap och medan några ansvarar för pappersarbetet är Tomas Dahlberg företagets verkstadsmekaniker. Lokaler på Röbäck På frågan om det varit svårt att starta upp brygge-

Magnus, Göran och Tomas smakar av sin trettonde provbryggning av ölet Umeå Special Bitter. riet blir det blandade svar. – Både ja och nej. Det som har tagit tid är att hitta rätt lokal, svarar Göran och berättar att bryggeriet kunde ha varit igång ett halvår tidigare om en lokal med rätt förutsättningar varit ledig tidigare. Thomas Dahlberg fortsätter berätta att med rätt förutsättningar menar de att lokalen bland annat måste vara lämplig för livsmedel och att det är lätt att hålla rent. I mars hittade man dock en lokal på Röbäcks industriområde som uppfyllde kraven och idag är provbryggningen i full gång. Hantverkaröl Ett bryggeri i mindre skala kallas oftast för microbryggeri vilket är ett namn som företaget U&ME Beer AB gärna undviker. – I England har man mer och mer gått ifrån den termen, säger Göran Westberg och berättar att de ser

Två sorters Ale Idag har företaget gjort en rad provbryggningar och tagit fram två varianter av Ale, som är en form av öl som överjästs i rumstemperatur, som de inledningsvis ska börja sälja. Göran Westberg säger att de från början inte vill göra ett för extremt öl i smaken utan ett som passar många. Sorterna de idag tagit fram är av typen Indian Pale Ale och Extra Special Bitter, som bland ölentusiaster förkortas IPA och ESB. Tomas Dahlberg berättar dock att det inte går att göra samma sorts Ale som i England pga skillnaden på vattnet. – Vi gör Ale och på det här vattnet, säger Tomas och förklarar att vattnet i England är hårdare vilket sätter sin prägel på ölet och av denna anledning kommer U&ME Beer AB kalla sina sorter för Umeå Pale Ale och Umeå Special Bitter vilket de förkortar till UPA och USB. Lansering till hösten I dagsläget är de nästan tillräckligt nöjda för att börja lansera sina två sorters Ale. – Vi är nästan klara med vår UPA och USB, förklarar Göran Westberg och berättar att de fått bra respons från krögare runt om i Umeå som provsmakat deras öl. – Vi har flera som är intresserade, säger Göran och berättar att tanken är att de ska lansera sin Ale till hösten och att produktionen från början kommer att ligga på drygt 300 liter i månaden. Tomas Dahlberg är dock väldigt tydlig med en sak. – Vi släpper inget som vi inte är nöjd med själv.

37


Krall E ntertainm ent & C S E vent presenterar

LIFELINE ENTERTAINMENT PRESENTERAR

OWE THÖRNQVIST

Lös Sudokut - Vinn biljetter till

Labero – 20 år senare Lös Sudokut och skicka det, med namn och adress till: Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå. Märk kuvertet ”Labero”. Ditt svar vill vi ha senast den 12/10.

”...jösses vilken showman!” Fredrik Virtanen/Aftonbladet

Aula Nordica, Umeå

Lördag 12 november 19.00 Biljetter: Biljettcentrum 090-13 31 80, www.biljettcentrum.com, Ticnet 077-170 70 70, www.ticnet.se samt Ticnet- och ATG-ombud. owethornqvist.se Lifeline.se

Namn.......................................................................................... Adress......................................................................................... ................................................................................................... 1:a – 3:e pris: Två biljetter till Labero – 20 år senare på Nolia den 21/10

Labero – 20 år senare

Äntligen är han tillbaka med en ny show! Det är i år 20 år sedan Labero slog igenom på Berns Salonger. Det firar han med en exklusiv Sverigeturné i höst. Labero bjuder på en show full av magi, effekter, fingerfärdighet och humor. Han varvar minnesvärda nummer med nya illusioner som aldrig tidigare setts. Showen ”20 år senare” är en underbar blandning av igenkänning och det kittlande okända.

Nolia i Umeå den 21 oktober Biljetter: Ticnet, 077-170 70 70 38

IDUNTEATERN, UMEÅ SÖNDAG 27 NOVEMBER 19.00 Biljetter: Biljettcentrum 090-13 31 80, www.biljettcentrum.com, Ticnet 077-170 70 70, www.ticnet.se samt Ticnet- och ATG-ombud. Lifeline.se elvisforever.tv rival.nu


Veronica Maggio

Magnus Betnér

Lars Winnerbäck

Då var sommaren officiellt slut, men misströsta inte. Kulturlivet blomstrar fortfarande, och Umeåguiden har tagit fram 13 guldkorn ur höstens kalender som förgyller denna mörka årstid! Lars Winnerbäck, 6 – 8 oktober, Idunteatern Ännu en gång ger sig storfavoriten Lars Winnerbäck ut på turné i landet. Denna höst beskrivs konsertturnén som något i mindre skala än Lars tidigare turnéer och framställs som mer intim och personlig. Lars ger tre konserter i Umeå, men trots det är det snart slutsålt. Winnerbäcks senaste album ”Tänk om jag ångrar mig, och sen ångrar mig igen” släpptes 2009. Joe Labero, 21 oktober, Nolia Sveriges största magiker firar tjugo år som trollkarl med den exklusiva föreställningen ”20 år senare”. Läs mer om honom på sidan 25. Melissa Horn, 23 oktober, Idunteatern I höst släpper sångfågeln Melissa Horn sin nya platta ”Innan jag kände dig”, och åker i samband med detta ut på höstturné i Norden. Den 23 oktober kommer hon till Umeå och Idunteatern. Melissa har under de senaste åren fått stor uppmärksamhet för sina låtar ”Långa nätter” och ”Lät du henne komma närmre”, samt samarbetet med Lars Winnerbäck med låten ”Som jag hade dig förut”. Umeå Jazz Festival, 26 -30 oktober För 44:e året i ordningen anordnas Umeå Jazz Festival. Under 5 dagar i oktober bjuds det på flera olika evenemang och spelningar runt om i staden, med huvudscener på Folkets Hus och Norrlandsoperan. Violinisten Regina Carter från New York är en av festivalens stora dragplåster, men det finns många konserter att välja mellan. Förutom spelningar presenteras även flera barnkonserter, workshops och seminarier under festivalen. Svansjön, 12 november, Idunteatern Baletten Svansjön spelas upp för första gången i Moskva 1877, och den odödliga pjäsen sätts nu upp på Idunteatern.

13

Prinsar, prinsessor, svanar, förtrollning, kidnappning och magi är bara några av komponenterna i denna klassiker. Musiken är skriven av Tjajkovskij, men har nu omarbetats av Anders Ortman. Kajsa Giertz har koreograferat, och dirigerar gör Fredrik Burstedt. Owe Thörnqvist, 12 November, Aula Nordica Artisten, låtskrivaren och underhållaren Owe Thörnqvist har varit

dom Choir från London bjuder de på välkända julsånger i klassiska och nya tappningar.

vissa sånger man bara inte kan vara utan, berättar Christer om showen, och utlovar en glittrande föreställning.

En klassisk julkonsert med Malena Ernman, 28 november, Idunteatern Malena Ernman blev ett välkänt namn här hemma i Sverige efter succén med ”La Voix” i Melodifestivalen för några år sedan, men Mezzosopranen har under flera år varit en internationellt erkänd operasångerska som stått på

Veronica Maggio 8 december Idunteatern Veronica Maggio är namnet som varit på allas läppar det senaste året. Framgångarna med hennes tredje soloalbum ”Satan i gatan” har inte låtit vänta på sig, singlarna ”Jag kommer” och ”Välkommen in” har spelats flitigt på radio och hon prisades nyligen av Aftonbladets läsare med hela två rockbjörnar – som årets bästa kvinnliga liveartist och bästa svenska låt. Den 8 december besöker hon Umeå igen.

saker att se fram emot i höst

Europas verkstörsta sam Av: Sophia Westergren scener. på den Malena kommer svenska muäven att bjuda in sikscenen i över 60 olika gästartister på sin turné, år, men lägger inte av riktigt ännu. Höstturnén, som Owe själv kallar och besöker Umeå i slutet av november. en ”Spelevinkelshow”, gör ett stopp i Umeå den 12 november och Thörnqvist Julkonsert med Christer Sjögren 7 december, Idunteatern kommer säkerligen bjuda på hits som Även i år kommer Christer Sjögren till ”Dagny” och ”Varm korv boogie”. Umeå med sin årliga julkonsert. I år har han med sig sångerskan Pernilla Julkonserten 2011, 25 november, Wahlgren och multiinstrumentalisten Idunteatern Gunhild Carling. Uppbackade av en Den 25 november är det dags för stor kör och en orkester bjuder de på en stjärnspäckad och stämningsfull klassiska julsånger, men även en hel Julkonsert med Lasse Kronér, Marie del nytt. Serneholt, Andreas Johnson och - Självklart kommer vi att förnya oss Elisabeth Andreassen. Tillsammans en hel del från i höstas men det är med gospelkören Karen Gibson King-

Winterland med Sarah Dawn Finer 9 december, Idunteatern Förra året släppte Sarah Dawn Finer sitt julalbum Winterland, som snabbt sålde guld, och i år får publiken chansen att höra alla låtarna live när Finer ger sig ut på julturné. Med på låtlisan har Sarah samlat sina favoritlåtar både amerikanska och engelska julklassiker finns med, såväl som nya moderna låtar i nya arrangemang. Juloratoriet 10-11 december, Norrlandsoperan Vill man njuta av en mer klassisk julkonsert sätter Norrlandsoperan upp Bachs berömda Juloratorium, som hade urpremiär så tidigt som 1734. Norrlandsoperans kör och symfoniorkester spelar upp del 1 till 3 av juloratoriet under två kvällar i december, under ledning av den australienske dirigenten Benjamin Bayl. Magnus Betner IV 14 december, Aula nordica Ståuppkomikern Magnus Betner ger sig i höst ut på sin fjärde turné på fyra år, och bjuder på 80 minuter helt nyskriven standup som aldrig tidigare visats i tv. Magnus har tidigare tilldelats priset ”Årets komiker” två gånger.

39


hösten h os !

Balder

Ny Afterworkbuffé Fredagar & lördagar från 15.00 startar den 30 september På menyn bland annat: Laxfilé, Vildmarinerad ytterfilé, revbensspjäll, melontzatziki, lime hollandaise, gorgonzolasås, många fräscha sallader, nybakat bröd, färskost, potatisgratäng m.m. Kom in från höstmörkret & smaka på Umeås bästa Afterworkbuffé.

...och du, vi har kanonpriser i baren.

Dagens lunchbuffé Där du kan välja fritt bland 10 olika husmanskosträtter samt nya inslag från världens kök. Stor salladsbuffé, nybakat bröd, efterrätt fredagar & mycket mera.

Hos oss på Balder finns det något för alla. Varmt välkomna in och värm er under hösten med God mat & fin service - Marcus med Personal

Kom in och kika på höstens alla nyheter i vår NYA butik!

F U L L S TÄ N D I G A R ÄT T I G H E T E R

www.restaurangbalder.com SKOLGATAN 58, BALDERS HAGE TEL 090-14 36 90

40

Reklambyrå, Storformat, Digitaltryckeri, Textiltryckeri, Fordonsreklam, Skyltar, Profilbutik. 090-200 89 50 - www.helhetreklam.se


eric Saade-vimmel Foto: Linus Bäckman

k Zeth Lindmar

Moa Malm

Bilder från Eric Saades konsert på Umeå folkets hus. Moa Sundbla

d, John Falkda

l

Isa Sylven

Nova Ekesryd, Smilla Ekesryd

Amelie Tansw ell, Tilde Hedman Sofia Tanswell, ram

Nora Backlund

ilie Jonsson, Leo Andersson, Em on Linnea Anderss

Kolla in fler vimmelbilder på vår facebooksida!

Harmonisk upplevelse Vår nyutbyggda Spa-avdelning bjuder på 1 200 kvadratmeter med upplevelseduschar, vilrum, saltvattenbassäng och en rad andra rogivande aktiviteter. Här garanteras du en harmonisk stund fjärran från stress och jäkt.

Varmt välkommen att samla kraft hos oss. PARADISET, LASARETTSGATAN 15 891 33 ÖRNSKÖLDSVIK. TEL. 0660-885 90 PARADISET@ORNSKOLDSVIK.SE 41 WWW.PARADISETORNSKOLDSVIK.SE


Me mate d kärlek n och l , naturentill ugne t. .

God jul

Sveriges vackraste julbord Vår julklapp till er...

Kom till oss och upplev vårt goda hemlagade julbord. Vi serverar alla julens läckerheter i en fantastisk miljö vid Vindelälvens strand. Boka ditt julbord hos Hotell Forsen i år - ni kommer inte att bli besvikna. Den underbara omgivningen och utsikten bjuder vi på. Välkommen hälsar Krister & Camilla med personal.

Pris från

250:-

w w w. h o t ell f o r s en . s e | 0 9 3 3 - 3 9 7 0 0 | S o lv ik s v ä g en , Vin d eln


guiden på stan

Nyhet på Träna!

Vilken är din favoritbutik i Umeå?

Johan Ander bom, 32 Jag gillar Ute butiken eftersom de ha r kunnig och erfaren person al. Det är även väldigt bra kvalité på deras produk ter.

gratis träning

Ladda ner ditt fripass på www.traena.com

Lös årskort nu och få Nike gympapåse, vattenflaska, nyckelband och månadskort

Dessa två erbjudanden gäller t.o.m. 16/10

Vi bjuder på en veckas tröm, 74 Börje Lunds en min är Clas Ohlson ljer sä de r nä t favori . ik on tr mycket elek

Clara Eriksso n, 17 Myrorna. Det är mer personligt och de ssutom bra fö r miljön att ha ndla där.

värde 900 kr

aisuwan, 30 Rattanida S inredning m Jag gillar he spenderar r le öb -M så EM ar hos. ng pe jag mycket

Xtravaganza nu i vår regi! Vi har alla verktyg och resurser

Viförbjuder pånå en veckas fri träning dig som vill din idealvikt med bibehållet resultat. Vi arbetar utifrån våra fyra ledstjärnor: Mental träning, Mental näring, Rörelseglädje och God energi.

Ladda ner Ditt

Christoffer Sjöström, 13 Carlings är den bästa butiken när de har snygga kläder.

Välkommen att ringa mig Anneli Rosenbrand, 090-440 40 Hälsokonsult, Xtravaganza gympapåse, viktklubb,NIKE Träna Umeå

Anneli Jonsson, 36 t. Village är min favori De har så mycket gt fina saker och väldi trevlig personal.

Lös årskort nu och få

Vattenflaska, Nyckelband & Månadskort Värde Anna-Karin Bäck, 46 Mias Lustgår d är en ljus oc h trevlig buti Blir alltid så k. glad av att va ra där inne.

43


Vi vet att vissa har lite svårt att komma igång efter sommaren. Därför har vi beslutat att GE BORT 100 st gymkort som gäller en månad (värde 350:-/st)

Gratis

#

gym

Hösterbjudande

i en månad

(gäller med denna värdekupong. Först till kvarn...) Gymmet är fräscht och har nya TechnoGymmaskiner.

MOTIONSHUSET

Öppet: Mån-tor 8-22, fre 8-20, lör 10-18, sön 10-21 Bruksvägen 13, på Ersboda i Umeå • Tel 090-18 09 95 www.badmintonstadion.com

550:-

Gäller tom 25 oktober.

#

Erbjudandet gäller endast nya gymkunder. Uthämtning av kort sker under vardagar under ordinarie öppettider.

Naglar från

Vill du bli nagelterapeut? - Vi har SANSA godkänd utbildning för dig.

Kungsg. 46 I 090-12 29 29 I www.naildesignschool.se

aka b ll ti r ä a n n A v le e a g ti k Vår du Du hittar ”Klippsalongen Umeå” på Facebook.

pensionärsrabatt studentrabatt tidsbeställning bOKA ONLINE

Drop in

Öppettider: Mån-tor 9-20, Fredag 9-17.30, Lördag 9-15

KLIPPSALONGEN MARIEHEMS CENTRUM

090 - 12 95 95 44

www.klippsalongen.se


vimmel Foto: Linus Bäckman

TRYGGT P R IVAT P ER SON LIGT Håkan Markl und, Olov Bro din på Invito

, Lars Karina Grenh s Nilsson nu ag Grenh, M på Invito

Läkarhuset norr

för plastikkids största klinik i Umeå är norrlan varje år. 2500 patienter a rk ci r ha Vi i. rg ru erläkare ter och även öv lis ia ec sp är re Våra läka t. inom Landstinge

Maria Ilusital o, Zandra Sundgren på Invito

Om du längtar efter förändring...

berg, MarieMarcus Fers ren på Invito dg in Louise L

... av dina bröst, din mage, dina ben eller av ögonlocken, hakan, öronen... Konsultera någon av våra plastikkirurger för information om de olika operationer vi utför. Våra hudläkare/plastikkirurger föryngrar din hud med laser, tar bort rynkor och avlägsnar missprydande hårväxt.

Lena Sandlin, Anna Åberg, Mona Åström, Elisabeth Lind på Invito

Christer Jönsson, ito Urban Wiklund på Inv

Du kan nu också boka din konsultation hos oss direkt via vår hemsida!

Läkarhuset Norr Part of Teres Medical Group Aktörgränd 16, Umeå | Telefon 090-14 04 90 info@lhn.se | www.lhn.se bröstförstoring/förminskning/lyft | Fettsugning bukplastik | ögonlock | rynkreduktion | laserbehandling

Niclas Brom ark, Sandberg, Big Magnus T Resin på Invito

Kolla in fler vimmelbilder på vår facebooksida! Linda, Anna-Maria

på Invito

45


KORSORD oktober 2011

Namn......................................................................................................... Adress........................................................................................................ ................................................................................................................. Telefon.......................................................................................................

Lös korsordet och skicka det, med namn och adress till: Umeåguiden, “Korsordet” Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå. De tre först öppnade svaren med rätt lösning, vinner två trisslotter vardera. Vi vill ha ditt svar senast den 14/10 2011. Vinnarna presenteras i nästa nummer. Korsordsvinnare från föregående nummer (2 trisslotter vardera): Eva Gustafsson, Döbelnsplan, Umeå Ture Lundström, Brånvägen, Umeå Eivor Stenmark, Lärkvägen, Umeå

Hörmann-veckor! rt s po Året örmann H från

:– 0 0 9 10% 17 or, mot a sive en extr u l k in och oll. e g a t tr mon järrkon f

rabatt på alla Hörmann LPU-portar!

Dags att byta garageport? Vi hjälper dig välja rätt ur marknadens bredaste sortiment. Vi är dessutom Sveriges största Hörmann-återförsäljare. Och du, montage ingår alltid, så med ROT-avdrag blir det ännu billigare. Våra erbjudanden gäller t.o.m. sista oktober.

. 3/10 Fr.o.mvi vid finns jer Bei

Portbolaget i Umeå AB Tel 090-12 06 20

www.garageportexperten.se

46


Norrlands STÖRSTA affärsmöte Den 26-27/10 öppnar Norrlands STÖRSTA Business to Businessmässa på Nolia, Umeå.

lTräffa spännande företag lAffärsmingelutbildning lNorrlands STÖRSTA affärsfrukost lEtt ”dreamteam” av föreläsare

Läs mer på vår hemsida: www.norrlandsexpo.se

Lars-Johan Jarnheimer: Att leda i förändring

Susanne Einhorn: Supernöjda kunder och lyckliga säljare

Tina Thörner: Navigera rätt och vinn!

Olof Röhlander: Det blir alltid som man tänkt sig.

Johan Mathson: Först till framtiden

Stefan Sebö: Recept på personlig framgång

Ta fram kraften inom dig och i organisationen

Mässgeneral: Lars Koverberg

Mikael Andersson: Tankens kraft- Att göra det omöjliga möjligt

Norrlands Expo

Tankraft

kens

För lönsamma affärskontakter

www.norrlandsexpo.se

Susanne Pettersson:

TM


Hos oss finns allt du behöver 12990:Ord. 16990:-

Dammsugare Volta

Pris från

13950:-

1600 w, liten och lätt

699:Ord. 945:-

Luftvärmepumpar

Vi har många olika modeller och fabrikat. Hör med oss vad som skulle passa hemma hos er

Kyl och fryspaket Asko

Höjd 185 cm, energisnåla kvalitetsskåp, No-Frost.

Paketpris

13990:Ord. 21400:-

Luftavfuktare Lättanvänd och kompakt avfuktare. Tystgående

1.695:Ord. 2495:-

Ugn, mikro och häll

Induktionshäll 60 cm, inbyggnadsugn i rostfritt med varmluft, inbyggnadsmikrovågsugn i rostfritt, Whirlpool, rek pris för hela paketet: 21.400:-

Vill du bli varm?

Vi hjälper er att välja rätt kamin.

Keddy K800

Kampanjpriser under oktober månad

Grattis... ...säger vi till vinnarna i MatsÅkes tävling som vi hade i Umeåguidens sommarnummer. 1:a pris: Mikael Örnberg, Nordmaling 2:a pris: Anitha Söderström, Umeå 3:e pris Bertil Aronsson, Hörnefors

Mån-fre 10-18, lör 10-14 Domarev. 28 på Teg Tel 090-12 44 82

Värt att åka långt för

Umeåguiden_oktober_2011  

Hela Umeås månadsmagasin

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you