Page 1

H

E

L

A

U

M

E

Å

S

M

Å

N

A

D

S

M

A

G

A

S

I

N

november 2010 • årgång 8

Johan Pietilä-Holmner En ny P-H på glid

Placera Mera

Umeås ledande banker i rådgivande följetong

Mikael Lugnegård

En av Umeås kreativa designers

Moto Boy

Mörk, musikalisk magi

Intervju med näringslivschefen

Roland Carlsson Foto: AnnaKarin Drugge


ÅLIDHEM

certifierad butik

Våra kundvagnar är speciella - de är nämligen tillverkade av petflaskor

KRAV-bananer till samma pris som vanliga bananer.

Eko-mjölk till samma pris som vanlig mjölk

Umeås bästa EKOBUTIK

Alla våra ägg kommer från frigående hönor. Och KRAV-äggen köper du till samma pris som vanliga ägg

Vi märker ut alla varor som produceras i norrland, med en NU-logotype ett märke som gör att du lätt hittar våra l okalproducerade varor Lös sudokot - Vinn matcheckar! Så här spelar man sudoku: Ett Sudoku-bräde innehåller 9x9 små rutor och spelet går ut på att fylla dessa med siffror (mellan 1 och 9) så att varje rad, varje kolumn, och alla markerade 3x3 områden innehåller exakt en siffra av varje sort (1...9). Då man börjar spela är vissa rutor redan ifyllda och spelet går ut på att fylla i de resterande rutorna utan att bryta mot ovanstående krav! 1:a pris: Matcheck, värde 500:2:a pris: Matcheck, värde 200:3:e pris: Matcheck, värde 100:Lös Sudokot och skicka det, med namn och adress till: Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå. Märk kuvertet ”Coop Konsum Ålidhem” Namn ......................................................................................... Adress ........................................................................................ Telefon ........................................................................................ Ditt svar vill vi ha senast den 15/11 2010 Förra månadens vinnare: 500:- Gunnel Lindell, Ringv, Umeå • 200:- Rebecka Sörqvist, Orrv, Umeå • 100:- Märta Backman, Esbergsv, Obbola.


Umeå kommun informerar Läs mer på www.umea.se/kommun

November 2010

Har ni plats för en till? Socialtjänsten söker familjer till barn och ungdomar som är i behov av stöd. Du som vill hjälpa till behöver känna att du har tid, engagemang och en vardag som är stabil. Om du är ensamstående, sambo eller gift har ingen betydelse. Familjehem Som familjehem öppnar du ditt hem för ett barn eller en ungdom som ska leva tillsammans med dig och din familj. Barnet kanske stannar några månader, något år eller bor kvar hos er tills barnet har blivit vuxet. Kontaktfamilj Att vara kontaktfamilj innebär att du och din familj blir en resurs för ett barn eller en ungdom. Vanligtvis handlar det om det att ni tar emot barnet i ert hem en helg i månaden. Stödfamilj Att vara stödfamilj innebär att du och din familj är en resurs för ett barn eller en ungdom som har ett funktionshinder. Oftast handlar det om att barnet får komma till stödfamiljen en gång i månaden.

Vinterguiden Från och med vecka 44 finns Umeåregionens vinterguide att hämta på Umeå turistbyrå eller via www.visitumea.se.

Socialtjänsten erbjuder utbildning och stöd, och du får ersättning enligt rekommendationer från Sveriges kommuner och landsting. Vill du veta mer? Kontakta socialtjänstens resursenhet via 09016 10 00 under kontorstid eller skicka mejl till: resursenheten.socialtjansten@umea.se.

Vecka 44, 1–7 november ”Ha så kult” – Kulturlovet

Håll kärleken vid liv Vill du och din partner utveckla er relation? Genom att lära er mer om hur ni kan vårda er relation och förhålla er till konflikter är det enklare att undvika fallgropar i livet tillsammans. Detta gynnar hela familjens hälsa och välbefinnande. 

Glashuset 2014

webben. Antalet platser är begränsat. Samtal vid familjerådgivning lyder under sekretess och personalen har tystnadsplikt. Läs mer och anmäl dig på www.umea.se/kommun

Vecka 45, 8–14 november Vinterstaden Umeå – Umeå kommun Vecka 46, 15–21 november Minervaskolan Vecka 47, 22–28 november Västerbottens museum Glashuset på Rådhustorget är öppet varje dag, klockan 10–18. Mer information och höstens program finns på www.umea2014.se.

I januari 2011 startar familjerådgivningen en gruppverksamhet som riktar sig till par som vill förebygga svårigheter i sin relation. Du och din partner kommer att få möjlighet att med varandra och tillsammans med de andra deltagarna reflektera kring den relation som ett par tillsammans skapar. Anmäl dig senast 3 december på telefon till familjerådgivningen, 090-16 36 70, eller via

Höstlov = Kulturlov Vill du skapa, dansa, se på film, skejta, träna ju-jutsu eller något helt annat under höstlovet? På www.umea.se/kulturlov hittar du aktiviteter som är till för alla kulturlovslediga barn och unga. Kolla även in bloggen

på www.kulturlov.blogg.se, där unga bloggar om sina arrangemang.

Känner du dig trygg eller otrygg? Berätta på www.umea.se/belysningskarta


Går alla omkring och skrattar? Jaha, då var det helt plötsligt betydligt kallare och dessutom glatt på gatorna.

de ute i Skeppsvik vid den här tiden, vilket inte känns speciellt lockande just nu.

Med det menar jag då inte att alla går omkring och skrattar, vilket i och för sig skulle vara trevligt.

Något som känns betydligt mer lockande är att få se detta nummer av Umeåguiden i tryck. Det finns väldigt mycket intressant läsning att ta del av i denna utgåva. Vi startar i gång vår placeringsföljetong där du får lite idéer om vad du kan göra med dina slantar. Snart är det också fars dag, vi har lite tips om vad pappa kanske vill ha. En intervju med Umeås näringslivschef, konceptdesign, inredning, hälsotips och mycket mer håller ni nu i handen. Jag vill också passa på att hälsa vår nya kollega Daniel Hagman välkommen till Umeås bästa månadsmagasin.

Nej, grannar runt omkring på Röbäck och för den del i hela Umeå sliter som djur med att byta till vinterdäck. Själv går jag den enkla vägen och låter närmaste däckfirman ta hand om grovjobbet. Inte på grund av lathet eller okunskap, mer att däcken finns där på plats och att det är så himla smidigt. Tydligen så har jag också börjat att bli gammal, för tiden rullar på otroligt fort och jag är lika sliten som däcken. Sedan är det också det att jag i fjol bada-

Före

efter

Kör försiktigt i halkan/ Christian Jacobson

Umeåguiden ges ut av Guiden Västerbotten. Ansv. utgivare: P-O Ahlbin Telefon: 090-10 00 88 Telefax: 090-10 00 89 E-post: umea@guidenmedia.se Web: www.guidenmedia.se Annonser: Daniel Hagman Christian Jacobson Mattias Nilsson

Månadens nya look!

Layout: Tobias Engman Skribenter: Olof Wigren, Lena Wallin m. fl Upplaga: ca. 49.000 ex. Distribution: Med Posten till samtliga hushåll i Umeå kommun. Även i ställ runt om i Umeå.

Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå • www.guidenmedia.se Guiden Västerbotten AB ger även ut andra tidningar runt om i norrland

TÄVLING

Vill du bli omgjord? Kontakta oss på salongen@wixners.se

Vi skapar trenderna! www.wixners.se 090-772316 Storgatan 64, Umeå

ACNESPECIALISTEN ÄNTLIGEN I UMEÅ

Har du problemhy?

Vinn ett julbord med dina vänner! Umeåguiden och Restaurang Stallmästaren ger dig chans att vinna ett julbord (exkl dryck) för dig och dina vänner (värde 315 kr per pers). 1:a pris: Ett julbord för 8 personer 2:a-5:e pris: Ett julbord för 2 personer Var ligger Restaurang Stallmästaren? 1. Umåkers travbana X. Umestan

Acne, Rosacea, Seborré, pormaskar, torr hy, åldrad hud?

Nu finns det äntligen hjälp att få! Vi har en unik metod och unika produkter som verkligen fungerar. 2 Steg

1 Steg

3 Steg

2. Obbola

Skicka in svaren på mail med namn, adress, telefon och till: umea@ guidenmedia.se. Skriv ”Julbord” i ämnesfältet. Det går även bra att skicka svaret på vykort till: Umeåguiden, ”Julbord”, Hovrättsgatan 7, 90325 Umeå. Vinnarna meddelas personligen. Vi vill ha ditt svar senast den 15/11 2010. Vinnare i Klara måltids tävling föregående nummer: Maria Hakamäki, Terrängvägen, Umeå. Ett vinstbevis kommer med posten.

Gratis konsultation

Gör en behandling

Care Plus sköter resten

Ulrika Iveryd Leg sjuksköterska och auktoriserad hudterapeut

Västra Esplanaden 7, 090-12 70 10, www.acnespecialisten.se

4

Gratis hudkonsultation.


Något för alla!

UME Å

– VI FINNS HÄR FÖR DIG – ATTITYD | CHOKLADBUTIKEN | DIREKTOPTIK | GRANDIR HANDELSGÅRDEN | MAGAZIN DU NORD | RHODOS | SAGOLIKA TING ÖPPETTIDER: MÅNDAG – FREDAG 10-18 • LÖRDAG 10 – 15


Utnyttja Rotavdraget

Svanenmärkta värmepumpar!

Nyhetstriss!

Dags att ladda för vinterfisket! Våra medarbetare i butiken, Benny och Alexander, båda framgångsrika tävlingspimplare har laddat butiken med ett unikt sortiment av originalpirkar och annan utrustning för vinterfiske.

För dig som vill spara både pengar och miljö. IVT FÖRSÄKRING

års

KOMPRESSORSFÖRSÄKRING 6 ÅRS TRYGGHETSFÖRSÄKRING

IVT FÖRSÄKRING

359001

års

KOMPRESSORSFÖRSÄKRING 6 ÅRS TRYGGHETSFÖRSÄKRING

Ivt Nordic Inverter är den första Svanenmärkta IVT Nordic Inverter är den första Svanenmärkta luft/luftluftvärmepumpen och topptestad av Energimynvärmepumpen digheten. och topptestad av Energimyndigheten. IVT Greenline HE har den senaste generationens IVT Greenline HE har den senaste generationens A-klassade lågenergi-cirkulationspumpar som ytterligare A-klassade lågenergi-cirkulationspumpar som minskar din elförbrukning. IVT Air klarar att omvandla ytterligare minskar din elförbrukning. Luftvärmekall pumpen uteluft tillklarar behaglig värme inomhus. av att omvandla kall uteluft till behaglig värme inomhus.

Boka vinterfiske i Saxnäs! Första isen, sportlov och påsk i Sveriges vackraste fjällby. Rödingpimpel på Kultsjön och Ransaren. Flugbindningssäsongen är här! Besök vår välfyllda flugbindningsavdelning, passa även på att anmäla dig till hösten/vinterns flugbindningskurser. Fjälljakt i Saxnäs! Vi utökar hela tiden vårt jaktsortiment, passa även på att ta del av våra jakterbjudanden i Saxnäs. Höstjakt, toppjakt och vinterjakt på fjället.

www.ivt.se

Vardagar kl 10-18 • Lördagar 10-14

Energitjänst Fatvägen 2. Umeå. Tel: 010-475 33 10 www.ivt.se 6

Nygatan 52, Öst på stan, Umeå, Tel 090-12 01 30


PROFILEN Av: Olof Wigren

Johan Pietilä-Holmner:

– Jag står på egna ben nu Nej, vi ska inte uppehålla oss så mycket vid det faktum att hans storasyster är alpina världsstjärnan Maria Pietilä-Holmner. Johan P-H står på egna ben. Jag har mognat på alla sätt och tror att det kommer att märkas i åkningen till vintern. Det stora målet är medalj på Junior-VM, säger han.

M

alung är inte världens metropol. Men den lilla dalaorten har i alla fall Reebok JOFA med sitt Europalager – och ett alpint skidgymnasium. Härifrån är det till exempel sju mil till de fina pisterna i Sälen. I Malung bor också Johan PietiläHolmner sedan fyra år tillbaka. Vid 16 år fyllda packade han skidor och grejer och flyttade från hemmet i Umeå de drygt 71 milen söderut. En flytt som startade frigörelseprocessen från föräldrar och innebar ett stort steg i utvecklingen från pojke till man. – Jag har utvecklats och lärt mig mycket under de här åren. Med eget boende följer större ansvar och det gör att jag blivit vuxen som människa. Det har hänt mycket bara det här senaste året, säger han. I dag är han 19 år och det är 13 år sedan han ställde sig på ett par slalomskidor. Sedan dess har han tränat och tävlat regelbundet. JAGAR MEDALJ 2008 blev han uttagen till sitt första JVM. Nu står han inför den säsong som innebär hans sista JVM-start innan steget upp till senior. Han saknar medalj. Den ska komma i vinter. – Det ligger i luften, skrattar Johan. Jag tycker faktiskt att jag haft lite oflyt i de tidigare JVM-tävlingarna. Jag har kapacitet att slå alla om jag har en bra dag. Så småningom hoppas han etablera sig i alpina seniorlandslaget. – Men allt måste få ta tid. Det handlar så mycket om erfarenhet i alpin skidåkning, det är få som slår igenom väldigt unga.

Hur mycket skulle ett JVM-guld betyda för dig? – Segrar är bra för självförtroendet och de ökar intresset för en som åkare. Det skulle absolut föra mycket positivt med sig. Vad säger du om den senaste säsongen? – Jag gick framåt på flera sätt men kanske främst mentalt. Jag är starkare, åker mindre valpigt nu och jag känner det som att jag börjar få bra betalt för all hård träning. Vilka är dina bästa sidor? – Jag har alltid varit tekniskt duktig. Men sedan tror jag att min inställning är mycket värd. Jag har en bra attityd till skidåkningen och gillar att träna mycket. Är du en vinnarskalle? – Ja, ja! (skratt) Jag hatar att förlora. Men till skillnad från förr klarar jag av att hantera det bättre nu. Förut kunde jag börja gråta av ilska och besvikelse när jag inte lyckades, det gör jag inte nu. Jag har både lugnat ned mig och skaffat mig större distans till skidåkningen. Det är fullt fokus under träningar och tävlingar, sedan kan jag koppla ifrån. SPELAR HOCKEY Vad gör du i Malung på ledig tid? – Jag brukar faktiskt spela lite hockey med några polare. Vi tränar och lirar på skoj. Det är kul att hålla på med en lagidrott som kontrast till det jag gör annars. Du oroar dig inte för skaderisken när du spelar hockey? – Eh… nej, men jag är ganska försiktig och tar inga risker. Jag är inte som min far när han spelade.

Tacklas inte hänsynslöst eller går ned och täcker slagskott med kroppen alltså? – (skratt) Nej, precis! Jag är en lirare. Känns Malung som hemma nu? – Ja, det gör det. Jag har mitt liv här. Jag kan ta på mig träskorna, äta frukost på skolan och snacka skit med mattanterna, det är livskvalité. Det här är mitt hem just nu och jag är trygg i det. Jag läser sista året på gymnasiet, samhällsekonomisk linje, sedan får vi se vad det blir. Vilken var den stora förebilden för dig när du var liten? – Stenmark! Tveklöst. Tänk, så mycket han betytt för den alpina skidsporten i det här landet. Det hade aldrig byggts så många backar på 70-, 80- och 90-talen utan honom och inte hade så många börjat åka heller. Till och med snowboard har haft jättestor draghjälp av Stenmark, genom alla nya

backar som tillkommit. Sedan var han ju en enorm idrottsman. EN SOCIAL PRICK Hur är du som person? – Väldigt social. Och glad mest hela tiden. Sedan är jag nog hyfsat lugn också. Så var det detta med syrran Maria. Världsstjärnan. – Jag är tacksam för att hon finns och ger mig råd och vi har en jättebra relation, har alltid haft. Vi stöttar varandra. Men hon är dels fem år äldre, dels har jag aldrig åkt på en räkmacka tack vare henne. Jag har inte fått överta skidor och sånt, ingenting, det har aldrig stämt med storlekarna (skratt). Maria är en bra syster och en förebild med sin stenkoll på allting och sina meriter, men jag står på egna ben. Så är det. I vinter kanske de där benen får stå överst på en JVM-prispall också.

Fakta: JOHAN PIETILÄ-HOLMNER Ålder: 19 år. Familj: Mor, far och systrarna Jenny och Maria. Bor: Malung, Dalarnas svar på Vännäs. Äter: Blodpudding, 9 kr för 800 Kcal, riktigt nice! Dricker: Gainomax. Mina kompisar kan nog bevittna min enorma konsumtion av Gainomax. Lyssnar: Verkligen allt men för tillfället Academics och rätt mycket blues. Ser: Sopranos, Lite Sällskap, Hockeykväll och På Spåret. Önskar mest just nu: Att jag får till bäst och mest träning inför och under den kommande säsongen.

7


VINTERDÄCK Nokian Nordman+ 205/55R16

1295:När du köper 4 nya däck hos oss, så bjuder vi på säsongsförvaring och skifte av däcken. Värde cirka 500:-.

Tel 090-468 41. Mobil 070-626 97 09. Port 15, Röbäcks industriområde – Välkommen till din däckpolare på röbäck –

FULLT HUS PÅ

SNÖSKOTERNS DAG HOS MOTORBOLAGET Lör 30/10 10:00-15:00 | Sön 31/10 11:00-15:00

Massor med leverantörer på plats Dialect, Swedbank Finans, Duells, Garage24, Scott, Bilinvest, Jobmeal

Härliga erbjudanden Se årets skoternyheter

Vi bjuder på varmkorv After Ski-Doo på Allstar Lördag 30/10 - köp biljett hos oss

Moden-g vis:0n0 i14:00 & 12 G LÖRDA

Kabelvägen 1 | Västerslätt | Umeå | Telefon: 090-790 93 00 | www.motorbolagetumea.se

8


design Av: Lena Wallin

Kreativ designer i en kreativ stad Han skapar digitala bilder som ser overkligt verkliga ut. Design är hans passion, hobby och arbete. Mikael Lugnegård driver en egen designstudio, jobbar med stora internationella kunder och hyllar Umeå som en fantastisk och kreativ entreprenörsstad.

M

ikael Lugnegård driver Lugnegård Design sedan 2005, en designstudio specialiserad på konceptdesign och utbildning. Han hjälper företag att visualisera nya idéer och med datorns hjälp skapar han bilder av innovativa bilar, motorcyklar och miljöer. Han jobbar med skisser, 3d-visualisering, fotografering och bildbehandling. INTERNATIONELLA KUNDER Mikael har jobbat med BMW-stylingföretaget Duke Dynamics, samt med Jim Jannard som är grundare av kameraföretaget RED och glasögonmärket Oakley. Jim kontaktade Mikael efter att ha sett hans arbete, och det slutade med att Mikael skapade en hel serie bilder som inspirationskonst till Jim Jannards nya huvudkontor. Annars jobbar Mikael med många olika kunder såsom universitet, reklambyråer och olika frilansuppdrag. Han jobbar mycket med undervisning och tycker om att träffa elever. Han har bland annat föreläst på Designhögskolan i Umeå, Konstfack i Stockholm, Mittuniversitetet i Sundsvall och på Luleå Tekniska Högskola. – Eftersom mitt jobb samtidigt är min hobby så jobbar jag väldigt mycket. Jag gör många egna projekt, men för det mesta kontaktar företagen mig och vill ha hjälp med formgivning och

visualisering av en kommande produkt, grejer som jag har designat, och undrar vad de kostar. Så nu har jag faktiskt berättar Mikael. börjat söka producenter och kolla upp om det är möjligt att tillverka dem, det KONCEPTDESIGN Mikael läste industridesign på Design- hade varit väldigt spännande! högskolan i Umeå, men ser sig idag mer som en konceptdesigner än industride- VILJA OCH PASSION signer. En konceptdesigner jobbar med För att bli en framgångsrik designer design i ett tidigare skede och på ett an- krävs ju en viss talang. Men Mikael menat sätt än en industridesigner. Till ex- nar att nästan vem som helst kan lära empel när ett företag behöver hjälp att sig skissa och rita. Man ska dock inte skapa en produkt som inte nödvändigt- börja med att rita avancerade former vis ska tillverkas utan mer användas såsom bilar, utan börja med något ensom ett testverktyg för att utvärdera kelt som äpplen, frukter och kroki till exempel. nya idéer och tekniker. – Mina produkter och idéer produce- – Det handlar enormt mycket om ras sällan på riktigt, utan har som syfte vilja och passion. Är man halvdålig på att inspirera. Jag jobbar mycket med att rita men verkligen vill lära sig, så att experimentera åt olika företag som kan man komma enormt långt på ren vill testa nya idéer och nya formspråk vilja. Så länge man har ett eget driv på en marknad. Det är oerhört kul! Be- är det bara att nöta och träna. Det är också viktigt att man har en lärare eller rättar Mikael. De bilder han skapar ser ibland sci- coach som kan inspirera, vägleda och ence fictionliknande ut, och ibland som hjälpa en att börja på rätt ställe, säger verklighetstrogna foton. Man kan lätt Mikael. tro att dessa motorcyklar och bilar har Mikael föreläser om inspiration, skatillverkats på riktigt och fotats i mark- pande och att älska sitt arbete, och han nadsföringssyfte, men allting är digitalt försöker samtidigt sprida glöden han formgivet med hjälp av dataprogram har för sitt jobb. Han har blivit uppsom Photoshop, Autodesk Maya och märksammad i diverse tidningar och forum inom designvärlden, och många Hypershot. – Jag har fått ganska många för- fascineras av hans arbete. Mikael befrågningar från folk som vill köpa olika skrivs i ett designforum på internet

som ”an awesomely talented Swedish designer with oodles of skills”, och det verkar som om han har många internationella fans inom branschen. Han är till stor del självlärd och har lärt sig mycket via tutorials på nätet. Därför delar han gärna med sig av sina egna lärdomar i filmklipp och handledningar. En av hans tutorials är bland de mest lästa inom designteknik och har lästs över 150 000 gånger. KREATIVA UMEÅ Mikael jobbade mest med internationella uppdrag fram tills för något år sedan. Resandet kan bli slitsamt i längden, och när all kommunikation sker via skype och e-mail kan det lätt uppstå missförstånd. Nu föredrar han att ha kunderna inom en förmiddags resavstånd. Mikael har valt att starta sin firma i Umeå eftersom han har sin familj och vänner i stan. Men han hyllar även Umeå som entreprenörsstad, och menar att det finns en speciell kreativ anda över denna kulturstad. Umeå är en fantastisk stad! Det finns många duktiga och drivna kreatörer i regionen, och det är en skön stad att vara verksam i. Det är många som startar eget i Umeå och det är många som lyckas. Man känner också att man har stadens stöd, avslutar Mikael.

9


EILERSEN SOFFOR Eilersen är vår mest efterfrågade soffleverantör. Ett fantastisk sortiment att välja på, sittkomfort och en tidlös design som inspirerar de flesta, högsta kvalité ur den bästa danska hantverkstraditionen och överraskande förmånliga priser. Välkommen att provsitta en Eilersen hos Inredarna Hardell.

Rådhusesplanaden 10, 903 28 Umeå | 090 14 12 28 www.inredarnahardell.se | info@ inredarnahardell.se

10


panelen

Av: Olof Wigren

Inför höstlov för oss alla! Ingrid Widing Varumärkesstrateg på Racer Kommunikation

Peter Swanberg Nyhetschef TV4 Västerbotten

Har du sett någon match i hockeyns Division I? Och hur tror du det går för Björklöven i jakten på en allsvensk plats?

Snart är det Halloween-firande igen. Men som motvikt, kom med ett eget förslag på hur vi kan använda denna helg till något annat. Firande eller inte. Fria händer!

Vilken är din favoritkrog i Umeå och varför?

Nej, det har jag inte. Och jag har ingen inbokad heller. Jag börjar ledsna på idrottsklubbar som slarvar med ekonomin, och hoppas att de lär sig sin läxa och gör en ordentlig nystart med ribban på en lämplig nivå utifrån det publikunderlag som finns. Sedan hoppas jag förstås att det går bra, och det vore kul om unga, egna spelare får kliva fram. Sen ska jag väl tillägga att min favoritfärg inte direkt är grön. Jag kommer ju från Ö-vik...

Få se, Halloween är helgen efter Umeå Fashion Weekend, så då är det läge att vila upp sig igen. Skulle vara att flytta fram det arrangemanget så att det sammanfaller nästa år. Roligare att klä upp sig än ut sig! Annars kan man nyttja helgen till att skämma bort sig och bara göra det man själv tycker är riktigt avkopplande. Kanske på temat ljus och värme eftersom det med all säkerhet är riktigt ruggigt och mörkt ute. Basta, bada, brasa, levande ljus, varm choklad osv. En totalt ickekommersiell helg vore väl skönt?

Diplomatisk som jag är har jag ingen favorit. Det finns många trevliga ställen och det ser ut att bli fler, vilket är positivt. Det får däremot gärna bli lite större skillnad mellan krogarna – mer nischat. De som hade tydliga koncept har blivit mer allround, vilket är lite synd. Och fick jag bara önska fritt så skulle det alltid vara dans (inte styrdans, dock) överallt. Älskar att dansa!

Trots att jag är gammal Tegare har jag inte tagit mig till Umeås fashionabla hockeyarena under denna säsong ens för att se derbyt. Det är väl bara att erkänna det måttliga intresset som finns för division I. Att det är illa ställt för Umeåhockeyn nationellt underströks definitivt i början av oktober när det stod klart att Björklöven inte ens är bästa ”Löven”. Haparandalaget Asplöven slog nämligen Umeås stolthet med 3-2. Först snodde de IKEA och nu slår de oss i hockey också! Inte läge för något vänortssamarbete där inte.

Man kan ju förstås fira Samhain som är den gamla keltiska skördefesten och också upprinnelsen till Halloween. Men egentligen tror jag inte alls att man behöver vara så rädd för att det amerikanska ska slå ut det europeiska/kristna allhelgona. Ta med barnen till kyrkogården och hedra de nära och kära som gått bort. Berätta skillnaden och låt sedan barnen klä ut sig och ”trick or treata” så mycket de vill. Svårare än så är det inte. Sen är det ju faktiskt riktigt kul att skära ut pumpagubbar. Till middag rekommenderas Hobgoblinmarinerad älgstek med Halloweenpotatis – en prisvinnare!

Taormina, den mysiga kvarterskrogen som fungerar för såväl lunch som familjemiddag och festliga tillfällen. Redan när man kommer in möts man av den rustika doften från den vedeldade pizzaugnen vilket i sig ger en mysig atmosfär. Att menyn varit ungefär den samma i säkert 20 år gör att det alltid finns säkra kort med Penne alla Russia som en av favoriterna. Får man sedan plats i det ”inre rummet” så blir känslan mycket avslappnad. Det finns bara en nackdel och det är läget – Östra kyrkogatan - som varit under ombyggnad längre än menyerna på restaurangen funnits. Men har man hög markfrigång på bilen så är ett besök att rekommendera. På restaurangen alltså.

Jag har ju gjort mig känd som lite av en hockeyälskare... Men nej, jag har inte sett nåt än. Kan bli. Kanske. Det kommer säkert gå bra för dem, men om de går upp så hoppas jag de har hunnit fått ordning på grejerna (ekonomi, youtubevärvningar etc.).

Jag tycker att man borde göra som skolan och införa ett höstlov. För ALLA! Då kan vi som bor lite norrut dra på en välförtjänt solsemester v.44 när vädret är som mest deprimerande och man knappt minns hur solen ser ut... Because we´re worth it!

Inte ens om jag fick skulle jag svara nåt annat: Allstar! Fräscha lokaler, stora TV-apparater, trevligt folk och fantastisk personal. ”Hutte”, ”Mimmi”, Emil och (min favoritbartender) Max: Ni gör det sjukt bra!

Peder Bodén Innebandystjärna

Bäddsoffa Sälen Längsbädd. 212x89

6.890:-

Bäddsoffa Ylva Längsbädd. 212x90

7.300:-

Bäddsoffa Joker Framåtbädd. 208x97

3.995:11


Gratis

Vi öppnar 1 nov

Ansiktsmassage!

rt gym

å Träna på v

till alla nykunder som bokar och tar behandlingen under november! Värde 195:-

Umeå Bodycare

• Massage • Vaxning • Ansiktsbehandling • Kroppsbehandling • Plock & färg fransar & bryn

Köp årskort och få

2 månader utan extra kostnad

www.umeabodycare.se 070-296 55 03

Vi har presentkort som passar alla!

1

Sköna fötter firar år och erbjuder fotvård under november för endast

350:-

Eller köp 6 månader och få 1 månad utan extra kostnad. Erbjudandet gäller t.o.m. 30/11 2010.

Hos oss hittar du förutom gym även: • Norrlands bredaste racketsortiment • Kläder & skor • Bollplaner • Fik

MOTIONSHUSET

www.skönafötter.nu 090-120 110

Bruksvägen 13, på Ersboda i Umeå • Tel 090-18 09 95 www.badmintonstadion.com

Du hittar oss på Korpralsvägen 10, Teg

JUST NU!

Klipp dig hos Anna för 150:Farsdagstips! önskar n e m m a! Välko lev Ann e r å v vi

Valfritt Crew wax & bodywash

225:-

Droppa in, ring eller boka online på

12

www.klippsalongen.se

Du hittar även ”Klippsalongen Mariehem Umeå” på Facebook.

KLIPPSALONGEN

Öppettider: Mån-tor 9-20, Fre 9-17.30, Lör 9-15

090 - 12 95 95

MARIEHEMS CENTRUM


Enkla tips för bättre hälsa

hälsa Av: Helena Berglund

en. lderdom å t å e t in Skratta att själv nå den. n ö Be en b åk t ordspr Kinesisk

” ”Vitaminkick i höstmörket” Fruktsallad är en fräsch, vitaminrik och god efterrätt eller mellanmål. Nedanstående fruktmix är inget man måste följa. Man kan ta de frukter som finns hemma eller köpa hem de som det är säsong på. 1 äpple 1 apelsin 1 banan 3 st kiwi 10 st jordgubbar 1 halv färsk annanas Serveras med eller utan glass. Vila sinnena!

Ta en frånvarodag och öka din egen närvaro i livet. Välj ett dygn eller en helg när du inte ser på tv, sitter framför datorn, läser tidningar, böcker eller svarar i telefonen.

74 åringar lyckligast! Enligt brittisk studie är vi människor som allra lyckligast när vi uppnått 74 års ålder. Det är då vi riktigt kan uppskatta livet och njuta av den tid vi har kvar. I sjuttiårsåldern känner vi oss också, enligt forskarna, mindre stressade och ekonomiskt pressade än tidigare i livet. Källa: nyhetskanalen.se

t glas ren 8 6 k c i Dri ligen. V g a d n av vatte l 70 % l i t r å t bes vatten. Gå 10 000 s t eg om Man s d a g en ka int e förk dagstr asta v äninge arn, u tför i sin v dvs det man a rdag u tänka tan at på t b ra t r det. Ett tip s på e ä ni n g s n access s tegrä oar ä kn r dig till aren, den s porrar att gå de rek derade omme 10 00 n0 s teg dagen . en om

Minska stressen Långsam andning kan sänka stressen. Om du andas mindre än sex andetag per minut minskas utsöndringen av stresshormon. Gör denna övning 5-10 minuter varje dag i 10 dagar, sedan kan man bara andas 4-5 gånger för att gå ner i varv. • Andas in, tänk 1 sekund, 2 sekunder, 3 sekunder, 4 sekunder…. • Andas ut, tänk 5 sekunder, 6 sekunder, 7 sekunder, 8 sekunder, 9 sekunder, 10 sekunder, 11 sekunder och 12 sekunder.

My Doctor – ändrar din kroppsform med ny metod! • Vattenassisterad fettsugning (WAL) • Bröstförstoring på ett naturligt sätt • Utförs i lokalbedövning • Skonsamt ingrepp • Snabb återhämtning Umeå 090-77 85 44

Ring oss för tidsbokning!

|

umea@mydoctor.se 13


Grattis Lennart! Lennart Lidberg tog hem förstapriset i vår fototävling. Vi gratulerar till ett presentkort hos Telia, värde 1500:-. Här är den vinnande bilden, tagen med mobiltelefon:

Nu blir det repris på förra årets succé! Please use for printed matter

iPhone4 nu i lager!

CMYK

Teliabutiken Kungsg 60, 090-71 23 20. Öppettider: mån-fre 10-18, lör 10-15

Independent usage - Stylized name

Independent usage - Symbol

Kunskap + Engagemang = Resultat

Kungsgatan 67 Tel: 090-13 00 96 www.cjadvokat.se

14


Med flera försäkringar kan man få hela 25 % rabatt totalt!

Nordea Bank AB (publ)

www.racer.se

Med lönekonto

Bli bankkund och få ytterligare 10 % rabatt på alla dina försäkringar. nden Boendeförsäkring är gru för rabatten Vårt rabattsystem har alltid gjort att det lönar sig att samla sina försäkringar hos Länsförsäkringar Västerbotten. Möjligheterna till rabatt är nu ännu större. Med det nya och justerade systemet sparar du särskilt mycket genom att också vara bankkund. Förutsättningen för att få rabatt är att du har tecknat en boendeförsäkring. Redan där får du 5 procent Box 153, 901 04 Umeå lönekonto rabatt. Om du dessutom har ett lönekonto i vårMed bank blir du Pluskund, vilket ger dig ytterligare procent Med flera 10 försä kringar växel 090-10 90 00 rabatt på din boendeförsäkring, alltså totalt 15 procent. Med ytterligare sakförsäkringar Som kanökar manrabatten. få hela 25 % rabatt totalt! mest kan du få hela 25 procent rabatt – och det gäller för samtliga försäkringar! www.LFvasterbotten.se Det lönar sig verkligen att samla hela sin privatekonomi hos Länsförsäkringar Västerbotten. Som Pluskund får du nämligen också bra räntor på bolån samt utan kostnad bankkort, aktiedepåkonto och tillgång till vår internetbank. Dessutom finns stora chanser att du blir riktigt nöjd. En oberoende mätning har för femte gången slagit fast att vi har Sveriges nöjdaste kunder. Här kan det bero mycket på att Västerbotten är centralt för oss. Vi har samlat våra resurser där de gör mest nytta – nära dig. Vid behov får du snabbt hjälp av lokala skadereglerare, rådgivare och andra medarbetare. Om du redan har rabatt på dina försäkringar, kan den ändras med det nya systemet. Storleken på din rabatt framgår av försäkringsbrevet.

Ny, enkel webb ger koll på HELA in bankkund privatekonomBli

Större logo,

och få ytterligare 10 % rabatt på alla dina tack! försäkringar. en Boendeförsäkring är grund för rabatten

Ny, enkel webb ger koll på HELA privatekonomin

Box 153, 901 04 Umeå växel 090-10 90 00 www.LFvasterbotten.se

Bonuskonto

– enkelt och tryggt sparande

Möjlighet till 8,0 % ränta på två år. Läs mer på nordea.se. Sista anmälningsdag 17 november. Rådhusesplanaden 3 0771-22 44 88 nordea.se

Större logo, tack!

15


Placera mera! Umeås bästa eknonomirådgivare ger dig råd

Under en halvårsperiod ska Umeås bästa fondförvaltare och banker ge Guidens läsare sina bästa tips och råd vad gäller placering av dina sparpengar. Vad är en fond? Vilka marknader går bra för tillfället? Hur insatt måste man vara för att aktivt handla med aktier? Dessa frågor och många därtill kommer du att få besvarade under dessa sex månader. Har du egna frågor kring placering av pengar, skicka då in din fråga till oss, då kanske vi ställer den till vår ekonomipanel. I detta nummer presenterar vi våra kunniga rådgivare. Dina frågor skickar du till umea@guidenmedia.se. Skriv ”placera mera” i ämnesfältet.

Namn: Mio Rosenberg

Namn: Olof Hansson

Titel: Licensierad Placeringsrådgivare

Titel: Licensierad privatrådgivarePremium

Hur många år har du i branschen? 18 år

Hur många år har du i branschen? Jag har arbetat cirka 23 år i Föreningsbanken, men aktivt sysslat med placeringar sedan 1993, då jag jobbade som aktiemäklare.

Har du någon favoritfond? Min favoritfond är Handelsbankens Tillväxtmarknadsfond. Det är en högriskfond som främst placerar i börsnoterade bolag på tillväxtmarknader som ex Asien, Latinamerika, Östeuropa och Afrika. I tillväxtländer som Kina, Ryssland, Indien och Brasilien växer ekonomin snabbt och det bör gynna företagen på dessa marknader och över tiden ge bra avkastning. Vad är det som gör att man blir en duktig ekonomirådgivare/fondförvaltare? En duktig rådgivare ställer rätt frågor och lyssnar på kunden. Det handlar om att ge individuella råd som utgår från kundens ekonomiska situation, behov, riskvilja och förväntningar. För en kompetent rådgivare gäller det att vara påläst och kunna ge konkreta råd. Om det kommer en kund som har 100.000 kronor, som han vill ska växa minst 10% under ett år. Vad blir då ditt råd? Det finns ingen riskfri placering som idag ger 10% i avkastning under ett år. Vill kunden ha möjlighet till en högre avkastning så måste man ta risk, vilket i sin tur kan innebära att kapitalet sjunker. Är kunden beredd att ta den risken så kan man placera i en ren aktiefond, enstaka aktier eller certifikat. Om man ex tittar på svenska börsen så har den i snitt gått upp över 10% per år, men då ska man komma ihåg att det finns enstaka år då den gått minus.

16

Har du någon favoritfond? Nej, jag har ingen favoritfond. Mitt intresse är att hjälpa kunderna att tjäna pengar och då kan man inte ha en fond eller marknad som favorit. Det trixiga blir att byta fond, förvaltare och marknad på ett klokt sätt utan att sätta kunden på allt för höga risker. Vad är det som gör att man blir en duktig ekonomirådgivare/fondförvaltare? Det viktigaste i mitt uppdrag är att tillsammans med kunden hitta rätt tidsperspektiv och risknivå. Ut efter det får man navigera klokt mellan aktier och räntor, gå från aktier till räntor kontinuerligt när aktiemarknaden går upp och tvärt om när aktierna går ner. Det är det här som sätter oss på prov, speciellt i en kraftigt turbulent marknad. Om det kommer en kund som har 100.000 kronor, som han vill ska växa minst 10% under ett år. Vad blir då ditt råd? Alla vill ha hög avkastning på sina pengar, det är självklart, men i det här fallet så måste vi sätta oss ner och diskutera kring kundens risknivå och kundens VERKLIGA tidsperspektiv. När det är klart, också diskutera kring vad som är rimligt att förvänta för avkastning på ränte- och aktiemarknad. Skulle det vara så att kunden bara har ett års perspektiv, så är det omöjligt att garantera 10% eller mer i avkastning på pengarna. Det går aldrig att garantera avkastning om man inte binder sina pengar på en bunden ränta och den räntan är långt lägre än 10%.


ekonomi

Guidens enkla

fondskola

veta För att få onder, mer om f någon kontkta mirådav ekono nedan givarna

Vad är en fond ? En fond är en kelt uttryckt et t kollektivt spar kollektivt ind ande eller ett irekt ägande av värdepapper. D i fonden och bl u köper andelar ir indirekt del ägare i de värd den äger. Hur epapper som fo stor del av fon ndens tillgång hur många an ar du äger bero delar du har. r på Olika fondtype r? När man talar om fonder är d et fyra olika ty fonder, räntefo per som nämn nder, blandfon s: aktieder och hedgef onder. Risker? Med risk men as möjligheten att något ovän man bedömer tat ska inträffa en risk utgår . När man ifrån kän vilka konsekve d a sannolikhete nser de kan få r och . H ög risk – kurs kraftigt. Låg utvecklingen risk – kursutv va ecklingen vari rierar erar mindre.

Namn: Torbjörn Nilsson

Namn: Rikard Jacobsson

Titel: Placeringsspecialist

Titel: Placeringsrådgivare

Hur många år har du i branschen? 17 år

Hur många år har du i branschen? 15 år

Har du någon favoritfond? Nordea Småbolag Norden

Har du någon favoritfond? Det har varierat över tiden men en fond som sticker ut som en favorit är Länsförsäkringars Fastighetsfond . Fonden investerar i nordiska entreprenad- och fastighetsförvaltande bolag och har över tiden haft en god utveckling.

Vad är det som gör att man blir en duktig ekonomirådgivare/fondförvaltare? Först att vara lyhörd för kundens behov, d.v.s. när i tiden kapitalet skall användas och vilken avvikelse i avkastning som kunden kan acceptera under resans gång. Vidare att kunna förklara på ett pedagogiskt sätt vad som styr avkastningen på respektive placering. Slutligen att vara proaktiv. Om det kommer en kund som har 100.000 kronor, som han vill ska växa minst 10% under ett år. Vad blir då ditt råd? För att ha möjlighet att komma upp i 10 % måste vi lägga det mesta i aktier. Sverige och tillväxtmarknader ser intressantast ut. På räntesidan finns störst potential på företagsobligationer med sämre kreditvärdighet, även kallad ”high yield”. För att sprida riskerna tar vi även med en fond med flera tillgångsslag. Den innehåller, förutom räntor och aktier, även råvaror, valutor och krediter. Sverigefond Index Småbolag Norden Multi-asset US High yield bond fund Globala tillväxtmarknader

20 % 20 % 15 % 15 % 30 %

Vad är det som gör att man blir en duktig ekonomirådgivare/fondförvaltare? Framför allt tror jag att det gäller att genomföra en noggrann kartläggning av varje kunds unika situation och vara lyhörd inför kundens behov. På så sätt får varje kund just sin riskanpassade individuella lösning. En annan framgångsfaktor är att som rådgivare ha förmågan att förklara komplexa samband på ett enkelt sätt. Om det kommer en kund som har 100.000 kronor, som han vill ska växa minst 10% under ett år. Vad blir då ditt råd? Historien visar att en placering på aktiemarknaden ett normalår avkastar ca 10%. Vår bedömning är att den svenska börsen har förutsättningar att nå den utvecklingen det kommande året så en placering i Länsförsäkringars Sverigefond tror jag kan vara ett bra alternativ. Däremot bör man vara medveten om att en placering mot aktiemarknaden alltid innebär en risk då svängningarna över tiden kan vara stora.

17


Vi välkomnar av våra fyra Mariedal Öppettider för kontantärenden: Måndag 10.00-18.00 Tisdag 10.00-15.00 Onsdag 10.00-15.00 Torsdag 10.00-18.00 Fredag 10.00-15.00 Rådgivning efter tidsbokning 09.00-18.00. Tel 090-169263

Teg/Holmsund Öppettider för kontantärenden: Måndag 12.00-15.00 Tisdag 12.00-15.00 Onsdag 12.00-15.00 Torsdag 12.00-18.00 Fredag 12.00-15.00 Holmsund Mån-fre 12.00-15.00 Rådgivning efter tidsbokning 09.00-18.00. Tel 090-169143


er till något Umeåkontor Citykontoret Öppettider för kontantärenden: Måndag 10.00-18.00 Tisdag 10.00-18.00 Onsdag 10.00-18.00 Torsdag 10.00-18.00 Fredag 10.00-18.00 Lördag 11.00-14.00 Kontantfritt på lördagar

För personlig rådgivning – boka en tid på 090-16 91 23

Företagsgruppen Med en proaktiv hållning vill vi vara insatta i Din affär och vara en långsiktig affärspartner. Från en ledande ställning bland små- och medelstora företag, gör vi nu en aktiv satsning mot större företag. Är Du nyfiken på vad vi kan erbjuda ? Kontakta oss gärna.

Telefonbanken 0771-221122 • www.swedbank.se


Wixners frisör & r å 0 8 r a r fi g n i m groo eås idag 1930 slog vi upp portarna till Um

modernaste salong

Hos oss jobbar experter inom: – Saxteknik – Färg & form – Utbildning – Mode/trender – Knivrakning Vi kan garantera dig bättre hårkvalitet och en hållbarare klippning.

! a n r e d n e r t r a p a k s Vi Flertalet gratisprodukter under november från Joico och Crew. Se hemsidan eller facebook för att ta del av dessa.

20

Kom in till oss eller kolla Facebook

 www.wixners.se | 090-772316 | Storgatan 64

Den rätta miljön för dig. Tjej och kille, dam eller herr – vi tar hand om er.


GÖR OM MIG

Foto: Ola Hansson

Före

I

Före

Efter

nför detta nummer gick vi till Wixners frisör och grooming för att få hjälp med två stycken ”gör om mig”- kandidater. Det är Elin och Robin som fått hjälp med att hitta en ny stil.

Elin När Elin kom in på salongen hade hon håret vid skulderbladen, med utväxta sommarblonda längder. Therese valde att klippa håret i lite kortare längd. Sedan klipptes håret upp och formades till en lite mer rockig känsla. Therese valde även att klippa in en svepandes lugg, men med en markerad linje på sidan. För att skapa spänning i frisyren. Efter det förblektes ett parti i fronten och färgades in med nyanser i aubergine, creamy white och ocean blue. Resten av håret färgades i en mörkblond cafe au laite-nyans. Till stylingen användes en cremé med utslätande effekt för att föna håret slätt. Sedan sprayades thermal smooter på det för att skydda mot värmen från plattången. Det hela avslutades med en halvglansig vax. Samtliga produkter från JOICO.

Efter

Efter

MAKE-UP Till make-up lades en mineralbas av lösfoundation. Ögonen definierades med skuggor i aubergine och silver. På läpparna applicerades ett lätt färgat läppstift för att förstärka hennes egna färger. ROBIN När Robin kom in till oss hade han sparat ut till ett yvigt skägg och en frisyr som fått växa efter en helrakning i somras. Jonas valde att klippa in sidorna och nacken kort, för en maskulinare form. Överhåret lättades upp med en struktursax och formades så att Robin fick en 80-talslook med 40-talskänsla. Skägget trimmades ner, formades till och detaljerna rakades fram med kniv – för den rätta känslan. Som vi ser är det mycket skägg på ingående, med en fylligare känsla. Håret preparerades med en saltvattenspray från KMS och stylades med den lerbaserade pasten Erratic från ICE.

Efter

Kläder Robin: Skjorta från New Barrel. Jeans från Levis. Boots. Klocka från Momentum Elin: Jeans, pumps, Armband, Smycke från Snö, linne från Mariana

Klippning, färgning, Make up: Wixners frisör & Grooming Kläder: Dressed and Denim

Vill du själv bli omgjord? Skicka en bild och kontaktuppgifter till umea@guidenmedia.se

21


Margrethe skålar

Design Sigvard Bernadotte

köp 3 betala för 2

149:-

Fågelmatare

med sugpropp för fönstret

175:-

Nya tomtar från Nittsjö

Renmarkstorget 6, tel 77 03 67 | www.onska.se

Här kan du som läsare av Umeåguiden skicka in dina egna frågor som rör hyresrättsliga frågor. Skicka din fråga till terese.zetterman@hyresgastforeningen.se

Fråga hyresrättsexperten: Niclas Sundell

Hur lång är uppsägningstiden?

Jag hyr ett rum i en bostadsrätt. Har jag besittningsrätt på något sätt? Hur lång uppsägningstid har jag? Jag har inget skriftligt kontrakt. Eftersom du inte har ett skriftligt kontrakt gäller det som du muntligen har överenskommit med hyresvärden. Om ni inte har kommit överens om någon viss hyrestid gäller hyresavtalet tillsvidare och med tre månaders uppsägningstid. Jag tolkar dig som att det rum du hyr är en del av din hyresvärds bostad, i så fall har du inte besittningsskydd eller med andra ord att du inte kan bestrida uppsägningen och inte har rätt att få den prövad i hyresnämnden.

Hur varmt har vi rätt att ha?

Nu är vintern på väg och varje vinter går vi och fryser i vår lägenhet. Hur varmt har vi rätt att kräva av hyresvärden att det ska vara? Huvudregeln är att man kan kräva minst 18 grader, men de flesta hyresvärdar uppfyller den rekommenderade temperaturen på 20 grader. Man ska mäta temperaturen cirka en meter över golvet och minst en meter från fönster.

Får vi röka i vår egen lägenhet?

Min hyresvärd säger att huset är rökfritt och vi hyresgäster får varken röka inomhus i egna lägenheter, eller utomhus på balkongen. Får man göra så?

Ifall det inte står något i hyreskontraktet om rökförbud kan inte hyresvärden muntligen införa ett sådant förbud. Ifall det finns ett förbud mot rökning i kontraktet kan du begära ändring hos hyresnämnd. Men om förbudet finns i samtliga lägenheters kontrakt blir det nog svårt att få till en ändring.

Betalar jag för mycket?

I mitt hyreskontrakt står det att min lägenhet är 1 rum + kök, men jag har inget kök bara en kokvrå. Betyder det att jag betalar för mycket i hyra? Det kan vara så, men för att få veta om hyran är riktig ska man jämföra med likvärdiga lägenheter vars hyra har förhandlats av Hyresgästföreningen. Om du är medlem i Hyresgästföreningen kan du ringa oss och få hjälp att kolla detta.

www.hyresgastforeningen.se. Tel 0771-443 443

22


inredning

Dansk design

Av: Anna Lena Hardell

Design har länge varit en av Danmarks största exporter, och flera danska designer räknas som klassiker inom dagens designvärld.Vad är det som utmärker dansk design egentligen? Hur har den danska stilen utvecklats genom historien? Här är ett par exempel på danska möbeldesigners.

N

är det gäller dansk möbeldesign har man starka anknytningar till den modernistiska trätraditionen. Danskarna har redan sedan före funktionalismens intåg haft en unikt utvecklad snickeritradition. De äldre trätraditionerna har moderniserats av föregångare som Kaare Klint och Hans J. Wegner, som ansåg att det viktiga var att tillvarata varje material och dess egenskaper, för att på så sätt skapa klassiska, tidlösa och väl fungerande möbler. Under -50 och -60-talet dominerades skandinavisk design av ett flertal danska arkitekter. Bland de mest uppmärksammade kan nämnas Hans Wegner, Börge Mogensen, Arne Jacobsen och Paul Henningsen. De möbler som formgavs under dessa årtionden tillverkas ännu idag och är populärare än någonsin.

Paul Henningsens PH-lampan

Hans Wegner Han är stolens okrönta mästare. Han formgav så många stolar att de alltid fick bokstavs/nummer kombination som namn. Som till exempel CH-24, även kallad Y-stolen. Som de flesta andra har han en bakgrund som möbelsnickare.

vidare till arkitekt på konstakademin. Arne Jacobsen har strävat efter att kombinera hårda industriella stålrör med mer mjuka och kroppsnära former. Han ritade allt från hotell och servicestationer till termoskannor. Han är bl.a. upphovsman till de populära Myran- och Sjuan-stolarna.

Börge Mogensen Börge är en av de mest inflytelserika uppstickarna i modern dansk möbelarkitektur. Trä och läder är de dominerande materialen i hans omfattande produktion, där han förenar modernism och funktionalism med det bästa från det traditionella snickarhantverket.

PAul Henningsen Paul studerade vid tekniska skolan i Fredriksberg men tog aldrig arkitektexamen. Detta hindrade inte honom från att börja verka inom traditionell funkisarkitektur och med tiden började han att fokusera mera på belysning. Han började samarbeta med Louis Poulsen, och det mest synliga samarbetet finns att beskåda i serien av den berömda PH-lampan som är en storsäljare än i denna dag.

Arne Jacobsen Han räknas som en företrädare för funktionalism. Han utbildade sig först till murare, men läste sedan

Hans Wegners Y-stolen Arne Jacobsens Myran.

Börge Mogensens Spanska stolen

23


139:-

m e r P utik Umeås nyaste leksaksb

Fiskdamm för barnen! Radiostyrd bil

Speed Enthusiasm . Häftig batteridriven radiostyrd bil, som inte passerar någon obemärkt förbi. (Ord pris 209:-)

199:-

89:-

499:-

Magic Cleaner

Hjälp till med städningen hemma med detta läckra och kompletta städkit för de mindre. (Ord pris 249:-)

Lasse Åberg spelkort

Vackra spelkort med Lasse Åberg-motiv i en fin metallförpackning. (Ord. pris 159:-)

69:-

Slot Racing Snow mobile

Timmar av rolig underhållning med denna 2 meters racerbana! (Ord pris 569:-)

Glitterpennor Götgatan 6, Umeå Tel 090 - 77 83 00, www.lekia.se Öppet: Mån-fre 10-18, lör 10-15

slår up

3D tvättbara glitterpennor i 24 olika färger som gör ritandet roligare.


! r ä i m en 30/10

nd pp dörrarna lördage

e Köp 2 målarböck t få kritor på köpe

Med personlig service och ett sortiment av säkra, roande och lärande leksaker strävar vi efter att vara det självklara valet för såväl stor som liten. Hos LEKIA hittar du kända varumärken samt de hetaste nyheterna från världens alla hörn. Vi försöker alltid att välja leverantörer som utvecklar branschen och som värnar om miljön. OBS! Dessa erbjudanden gäller så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 6/11 2010.

79:-

Börja med Scrapbooking

Öppningserbjudanr,de

Vi bjuder på saft & bullar geri Från Berghems ba

Lär dig grunderna från början och utforska pysslandets ofantliga värld. (Ord pris 159:-)

119:-

Pusselmatta

9 delar där du bygger dina vägar precis som du vill. (Ord pris 159:-)

Vi har ett brett sortiment av Bakugan och Beyblades.


En dag med ambulansen Att jobba på ambulansen i Umeå är både varierande och givande, men samtidigt ett tufft jobb. Tempot kan gå från noll till hundra när det gäller att hjälpa människor i nöd. Följ med Umeåguiden när vi med nyfikna ögon tittar in i ambulanssjukvårdarens vardag.

Erik Nordhall på Umeå Ambulansen trivs med yrket som ambulanssjukvårdare.

ill din sdelar t Kvalitet

bil

Varken du eller bilen ska frysa... Vi har motorvärmare till alla bilar Kupevärmare från 345:-

www.autoparts.se I Formvägen 8 Ersboda I 090-18 96 96

26

Hos oss hittar du även skrapor, borstar, glykol, spolarvätska, sladdar mm

parts.se www.auto


reportage Av: Lena Wallin

A

mbulanspersonal är ofta först på plats vid svåra olyckor. Arbetet som ambulanssjukvårdare kan vara psykiskt utmanande och kräver sin kompetens och krav på säkerhet. Men det är även fysiskt påfrestande att bära den tunga utrustningen och samtidigt lyfta en patient på en bår i besvärliga trappor eller i skog och mark. Men jobbet är samtidigt väldigt omväxlande och man får träffa mycket människor i olika miljöer och situationer. Ambulanspersonalen besöker ständigt nya platser och är i kontakt med personal vid sjukhusets olika avdelningar och hämtar upp patienter i deras hem, arbete eller vid en olycksplats. – Det är ett varierande och fritt jobb där man får komma hem till folk och träffa alla typer av patienter, det tycker jag är roligt, bekräftar Erik Nordhall på Umeå ambulans. Stark gemenskap Eftersom ambulanspersonalen arbetar i krävande situationer, blir jobbet väldigt givande och skapar dessutom en stark gemenskap bland personalen. Receptet på en effektiv ambulansorganisation är samordning och samarbete. I vått som torrt, och man delar både sorg och glädje. Trots en vardag av olyckor är stämningen på stationen positiv. Och vi är alla tacksamma för det livsviktiga jobb som de hjälpande hjältarna utför varje dag. Tack vare deras arbete står Umeås ambulanser alltid redo till undsättning. Ett dagspass hos ambulansen 08.00 Morgonmöte Ambulanspersonalen samlas för en genomgång. Män och kvinnor i blandade åldrar sitter samlade kring bordet iklädda ambulanskläder i grönt och gult. Stämningen är lugn, personalen

småpratar och dricker sitt kaffe. Man informerar om ifall någon av ambulansbilarna är trasiga, om det pågår vägarbeten i stan som hindrar trafiken. Just idag handlar samtalet om omstruktureringar på sjukhuset och personalen diskuterar vilken som är den smartaste vägen till sjukhusets nybyggda avdelningar. Nattskiftet lämnar över till dagskiftet och uppdaterar varandra om vad som hänt under föregående pass. 08.15 Bilkontroll Efter morgonmötet gör varje ambulansteam en genomgång av sin bil. Man städar bilen, ser till att all utrustning finns och att den fungerar. Ambulansen innehåller all slags utrustning som kan tänkas behövas när man kommer till en olycksplats. Läkemedel och apparater för hjärtstopp, andning, förlossning med mera är ordnade i ett välpackat väsksystem som gör det lätt att ta med sig just den utrustning som behövs vid varje situation. 08:45 Beredd på larm Ambulanserna är beredda på larm dygnet runt. Efter morgonrutinerna vet man aldrig exakt hur dagen kommer att se ut. Medans ambulanspersonalen väntar på att ett larm ska komma in jobbar de med olika sysslor på stationen, såsom att tvätta arbetskläderna, städa personalrummet och tvätta bilarna. Ambulansen i Umeå täcker ett område från söder om Nordmaling till norr om Robertsfors och till Bjurholm i väster. I Umeå stad finns tre ambulansbilar och det finns tre satellitbilar i Nordmaling, Vännäs och Robertsfors. Totalt har ambulansen i Umeåregionen ungefär 11 500 körningar om året. Inne i stan blir det oftast många och korta körningar, medan det är lugnare i satellitbilarna där man istället jobbar 24-timmarspass på jour.

09:00 Larmet går Ena stunden står ambulanspersonalen och småpratar medan de fyller på ambulansens utrustning eller städar garaget. Nästa stund kommer ett larm och en av bilarna lämnar stationen. Larmen delas ut via SOS Alarm. De flesta larmen gäller andningsbesvär och hjärtbesvär, men små olyckor med cykel och moped är också vanliga. Man är alltid två personer i bilen, varav minst en i besättningen är sjuksköterska. Ambulanspersonalen är antingen utbildade ambulanssjukvårdare eller sjuksköterskor och många har även någon form av specialistutbildning i till exempel narkos eller akutsjukvård. 11:30 På akuten Umeås ambulansstation ligger på Ålidbacken, men en annan daglig station för ambulansen är akuten där de ofta hämtar och lämnar patienter. Just idag handlar en av körningarna om att transportera en patient från sjukhuset till flygplatsen, vilket är en vanlig syssla eftersom många patienter flygs vidare till andra sjukhus för vård. Inga sirener behövs, stämningen är lugn och man ser till att transporten blir så säker och trevlig som möjligt.

10:20 Rekognosering När ambulanserna avslutat sina körningar passar de idag på att svänga förbi sjukhuset och undersöka de nybyggda avdelningarna och dess infarter. 12:00 Lunchtid Ambulansteamen har inga fasta lunchtider utan tar sin lunch när det finns tid och möjlighet. 14:00 Ytterligare larm Under eftermiddagen väntar man på ytterligare larm och fortsätter med olika sysslor på stationen. Vanligtvis kommer det in mellan fem till femton larm om dagen inne i stan, men antalet varierar mycket. Det är inte alltid sirenerna behöver vara påslagna, men det händer några gånger om dagen. Det kan hända att man får in flera larm samtidigt och att alla bilar är upptagna. I sådana fall får ambulanser från Nordmaling, Vännäs eller Robertsfors kallas in som förstärkning. 15:00 Skiftbyte Ambulansteamen samlas på stationen för att lämna över till nästa pass. Dygnet är uppdelat i tre olika pass; morgon, kväll och natt. Teamen byter av varandra klockan åtta på morgonen, tre på eftermiddagen och elva på kvällen.

Akutsjukvård Västerbotten Akutsjukvården i Västerbotten är en länsklinik som samlar ambulansverksamheten, akutmottagningarna, sjukvårdsrådgivningen samt akut- och katastrofmedicinskt centrum i en gemensam organisation. Ambitionen är att samla alla enheter som arbetar med akut sjuka eller skadade patienter under ett och samma tak. Målet är att kunna erbjuda tillgång till råd, vård eller stöd i akuta situationer på ett bra och likartat sätt i hela länet. Länskliniken arbetar till största delen med praktisk akut sjukvård, dess utveckling och förnyelse. Många medarbetare har dock utbildnings- och forskningsuppdrag inom en vid akutmedicinsk sfär. Länskliniken leds av en länschef och chefsassistent lokaliserad i Umeå. Källa: www.vll.se

BOKA AFTER WORK-PAKETET! DETTA INGÅR:  En aktivitet + festlokal  Omklädningsrum  Dusch & bastu inkl handduk  Ost- & korvbricka  Ta med egen dryck Pris (inkl moms) vid minst 12 deltagare gäller måndag-fredag kl 15-19. Fler erbjudanden på www.megazone.se

VÄLJ EN AKTIVITET:  Laserdometurnering, ca 1 tim  Inomhuspaintball, 2 x 7 min  Fortet 2 tim Total tidsåtgång, ca 2,5-4 tim

359 KR/PERSON

Östra Rådhusgatan 8B • 090-13 07 77 • www.megazone.se

27


Vaccin mot mörker! Mörkt när du åker till jobbet och mörkt när du kommer hem. Kanske inte så konstigt att din energi inte räcker? Vi blir sura och griniga och längtar efter sommaren. En titt i plånboken säger snabbt att Thailandsresan inte blir av i vinter heller. Men misströsta inte, det finns ett vaccin både mot mörker och mot deppighet. Den prisbelönta Norska professorn Johan Moan har visat på att solarierna är lika effektiva på att producera D-vitaminer som moder sol själv. Solen - världens bästa naturmedicin finns hos oss. Vi önskar er alla en varm, skön och pigg vinter. Mer info: www.suntan.se

hyr eller köp skidor på nätet! Juniorslalom

695:-

fr.

/ 2 vintrar

Sveriges billigaste skiduthyrare. 0921 - 10808 | Kopplingsvägen 10A | 961 38 Boden

Så här bra grepp är det! Vågar du vara utan dubbdäck?

Öppettider: Vardagar 9.30 - 17.30 Lördagar 10-13

Häradshövdigegatan 11 • 090-14 01 70 28


!

GRATTIS FARSAN

r e t n e s e r p Farsdags

Ge far ett presentkort, så får han nån´ting gjort. Här kan du motionera, alternativen är flera: racketar, kläder, bollsport, gym, fik skor, vi har mer än du tror. Köp ett presentkort hos Motionshuset på Ersboda.

Kan det vara så att pappa uppskattar en god whiskey då och då? I så fall är dessa glas något han inte vill vara utan. Du hittar dem på Inredarna Hardell.

Klart farsan ska ha dubbdäck på cykel. Dessa hittar du hos Cykel och mopehandlaren, Öst på stan. Med de här däcken på cykeln, så får far en säker färd på hojen.

Vill du glädja fars fötter? Ge bort ett presentkort på en valfri fotvårdsbehandling hos Fotfint på Kalkvägen, Carlslid. Vi har behandlingar från 320 kronor.

Inte ska pappa behöva frysa. Autoparts säljer Defas minsta, snyggaste och bästa kupevämare. På nolltid har pappa en varm och skön bil att sätta sig i på morgonen. Termini 1350 kostar 695:-

Fira Far: Farsdagsmiddag= Harrys Klassiska plankstek+ Daimtårta och kaffe 339:-

Vad sägs om Umeås godaste smörgåstårta? Tror du pappa skulle vara sugen? Klart han är. De smarrigaste smörgåstårtorna hittar du på Finas konditori (Ålidhems centrum), Nybro konditoriet (Tegsborg) eller Finas hembageri (Renmarkstorget).

Hos Wixners frisör & grooming har vi farsdagstipset för dig. Hos oss hittar du rakset, raktvålar, rakborstar, after shave. Kort sagt ALLT för en skön rakning. Vilken far vill inte få den upplevelsen. Titta in till oss, vi finns Öst på stan.

uPlay är ett smidigt litet trådlöst Bluetoothsystem som gör att du trådlöst kan överföra (streama) bärbar musik från iPod, iPad, iPhone, MP3-spelare, mobiltelefon m.m. Anslut den till din stationära anläggning – och kör! Du hittar den på Hi-Fi klubben och kostar 795:-

29


” Umeå har en mycket ljus framtid, nu ska vi se till så att vi tar tillvara på alla möjligheter på bästa sätt.”

30


Reportage Av Olof Wigren

Näringslivschef

Roland Carlsson – Botniabanans betydelse Är stor för Umeås näringsliv

Botniabanan är invigd och Umeås näringsliv är på spåret mot en mycket positiv utveckling. – Det finns stora möjligheter som skapas i och med tågtrafiken, där vi bland annat kan se gynnsamma samarbetsformer med Örnsköldsvik, säger Roland Carlsson, näringslivschef i Umeå, i den här intervjun med UmeåGuiden.

Å

ren av planering och byggande är över. Nu rullar tågen på Botniabanan mellan Örnsköldsvik och Umeå. Nästa höst länkas banan samman med Ådalsbanan strax ovanför Kramfors och då har Umeå snabbtågsförbindelse via Stockholm ut i Europa. – Det finns enormt stora fördelar med det här, säger Roland Carlsson. Ett par exempel: * Botniabanan skapar en större regional arbetsmarknad. Något som Roland Carlsson tror kommer att stimulera till både fler arbetstillfällen och ökad tillväxt. * Snabb pendling mellan orterna är attraktivt ur många aspekter och gör Botniaregionen intressant för många människor. Du kan jobba och bo på olika orter och företagen har på så sätt lättare att rekrytera arbetskraft med rätt kompetens. – Botniaregionen blir landets nionde största lokala arbetsmarknad, större än till exempel både Gävle och Luleå. * Umeå blir ett ledande logistikcentrum i Skandinavien. Detta tack vare uppförandet av landets modernaste bangård, en utbyggd hamn och den nya ringleden för E4 och E14, tillsammans med Botniabanans tillkomst. – Vi fördubblar möjligheterna att frakta gods på järnväg från norr till söder och intill bangården finns det 40 hektar stora logistikcentret där flera logistikoch speditionsföretag kommer att etablera sig. DSV har redan gjort det. Under de senaste åren har Umeå Hamn investerar cirka 200 miljoner kr i ny infrastruktur. Godsbangården har en sammanlagd budget på 1 150 miljoner kr. – Umeå Hamn blir en viktig länk för transporter både till norr och söder, där utvecklad linjetra-

fik till och från stora hamnar som Rotterdam och Hamburg har särskilt stor betydelse för bland annat skogsindustrin men också andra branscher, säger Roland Carlsson. ÖKAD DYNAMIK Näringslivschefen talar om ökad dynamik tack vare Botniabanan. Där arbetsmarknaden, näringslivet och boendet alla tjänar på de kortare resavstånden. – Tittar vi på förhållandet mellan Umeå och Örnsköldsvik är det mycket gott. Vi kompletterar varandra väldigt väl. Umeå är ju i första hand en universitetsstad, Örnsköldsvik präglas av tillverknings- och kemisk processindustri. Vi har ett bra samspel redan i dag och det kommer att bli ännu bättre. Om det finns några hotbilder? – Ja, det ska väl kanske vara att vi trots allt har få koncernledningar med kontor i Umeå. Besluten om verksamheterna i de större företagen fattas ofta långt bort. Det kan missgynna Umeå. Vi såg ju hur det gick med Astra Zeneca, som ju lägger ned sin verksamhet här under nästa år. – Vi har mycket att vinna på att verka för ökad närhet i det här sammanhanget och att få huvudkontor att kanske flytta hit. Roland Carlsson säger inte att Umeå är Norrlands huvudstad. Men han pekar på en mycket god utveckling, där till exempel sysselsättningen inom det privata näringslivet vuxit med mer än 40 procent sedan millennieskiftet. – Tillväxten kommer nu att få en extra skjuts, mycket tack vare Botniabanan och de andra investeringarna i förbättrad logistik. Umeå har en mycket ljus framtid, nu ska vi se till så att vi tar tillvara på alla möjligheter på bästa sätt.

STÖRRE SAMVERKAN Något näringslivschefen vill verka särskilt mycket för är att företagen och universitet ska samverka ännu mer. – Vi kan lyfta Umeås kompetens och skicklighet inom olika områden om företagen och universiteten drar bättre nytta av varandra. Företagen måste använda sig i högre utsträckning av den forskning som bedrivs på universitetet och dessutom ge studenter och forskare större tillgång till sina verksamheter. Det här i kombination ökar den samlade kunskapen och utvecklar bättre och nyare produkter och tjänster som både i ett nationellt och globalt perspektiv ger Umeå stora fördelar. Han välkomnar också fler privata initiativ inom äldrevård, sjukvård och friskolor. – Sådana satsningar gynnar Umeå, inte minst i ett längre perspektiv, säger Roland Carlsson. Näringslivet ska också se till så att det uppstår flera positiva effekter av Kulturhuvudstadsåret 2014. – Det finns mycket att göra som kan gynna näringslivet, bland annat konferenser och liknande. Men här är planerna fortfarande bara i sin linda. – Helt klart är i alla fall att fler större event är bra för Umeå, på alla sätt. LULEÅ NÄSTA… I en framtid hoppas Roland Carlsson att järnvägsnätet ska byggas ut norrut och att snabbtågen ska rulla ända upp till Luleå. – Botniabanan blir aldrig riktigt komplett förrän det sker. Det kommer att ta tid men jag tror att beslut så småningom kommer som förverkligar den visionen. – I dag har vi fyra timmar till Luleå. Om vi kan halvera den tiden får vi en Botniaregion som blir ännu större, attraktivare och mer dynamisk.

31


Grattis!

n i d a l l a S n é f f u b s d a l l a S Nu är namngivningstävlingen på Facebook avslutad. Vinnare av en iPod Nano blev Elisabeth.

Plocka hur mycket du vill för

I vår salladsbuffé kommer du bland annat att hitta kyckling, räkor, bönor, tomater, tonfisk, pasta, broccoli och mycket, mycket mer.

99:-

Gör som tusentals andra, gå med i vår Facebookgrupp. Vi har regelbundet tävlingar och fina erbjudanden.

Ålidhem Centrum Tel. 090-190500 Öppet alla dagar 9-22

/kg


mat

Högrev lagat med kärlek Boken ”En hyllning till svenskt nötkött” är utgiven av Svensk köttinformation. Den gör dig medveten, så att du kan ha ett konsekvenstänkande när du tar beslut om vilket kött du köper. Kort och gott – köp närproducerat. Här är ett recept komponerat av Sveriges köttkock Fredrik Andersson. Rätten kräver lite tid, men vi lovar att ni får er belöning när rätten är färdiglagad. Mums... Rödvinsbräserad högrev med ragu på smålökar och champinjonskott samt rökt sidfläsk- och potatispuré Ingredienser till 10 portioner: Högrev: 2 kg högrev, extra mörad (2 ½ vecka) salt och malen vitpeppar ½ dl neutral olja 7 dl rött vin 2 liter vatten 2 gula lökar 2 morötter, tärnade 4 vitlöksklyftor 1 kvist timjan 1 kvist rosmarin

Dag 1. Högrev: Krydda köttet med salt och peppar. Värm olja i en stekpanna och bryn köttet på hög värme. Lägg över i en gryta. Slå på vin och vatten, tillsätt grönsaker och kryddor. Koka upp, sänk värmen och sjud tills köttet är genomkokt. Ta upp och lägg i en form. Lägg sedan på en form eller en plåt ovanpå köttet. Lägg på tyngder, ställ i kyl och låt kallna över natten. Koka ner koklagen till hälften och sila sedan. Kyl.

Du behöver också: Tyngder på 3-5 kg

Sås: Koka upp resten av koklagen och krydda eventuellt med mer salt och peppar. Red av med majsstärkelse.

Ragu: 300 g steklökar, skalade 300 g champinjoner, små, färska 600 g smör 2 vitlöksklyftor, pressade 1 kvist timjan, repad 1 kvist rosmarin, repad 2 tsk salt 300 g rökt sidfläsk, fint tärnat 50 g kruspersilja, plockad

Ragu: Värm ugnen till 175°. Lägg steklökar och champinjoner i var sin form. Fördela smöret, hälften i varje. Tillsätt vitlök,

Sås: koklag ev salt och malen vitpeppar majsstärkelse Potatispuré: 2 ½ kg potatis, skalad 6 ½ dl mjölk 300 g smör 2 schalottenlökar, hackade 1 klyfta vitlök, pressad 2 kvistar timjan salt och malen vitpeppar 200 g lagrad svecia, riven Morötter: 5 medelstora morötter, delade på mitten 50 g smör 1 tsk socker salt och malen svartpeppar

Dag 2. Högrev: Värm ugnen till 150°. Skiva köttet och skeda över lite av koklagen. Lägg på folie och värm i ugnen.

timjan, rosmarin och salt. Baka i ugn 35 minuter, så att smöret riktigt suger in i löken och svampen. Ta ut formarna och låt lök och svamp svalna. Fräs sidfläsk i stekpanna så att det blir krispigt. Slå bort det överflödiga fettet. Fräs på lök och svamp. Tillsätt fläsk och koka ihop tillsammans med såsen. Vänd i persilja precis före servering. Potatispuré: Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten och passera den. Värm mjölk och smör tillsammans med schalottenlök, vitlök och timjan. Sila, tillsätt potatis och vispa till fluffigt mos. Krydda med salt, peppar och ost. Morötter: Värm ugnen till 225°. Lägg morötterna i en form. Tillsätt smör, socker, salt och peppar. Rosta i ugnen och rör om då och då. Servering: Fördela högrev, puré, ragu och morötter på tallrikar.

Vinn ditt exemplar av ”En hyllning till Svenskt kött” Skicka ett mail till umea@ guidenmedia.se, så är du med i utlottningen. Skriv “Svenskt kött” i ämnesfältet. Vinnarna meddelas personligen.

Foto: Stefan Edetoft

33


På Mias är det alltid fest!

SKROVMÅL

45:-

SKROVMÅL

45:-

SKROVMÅL

45:-

Klipp ur annonsen så får du köpa ett skrovmål (ord pris 65:-). Gäller på Mias grill t.o.m 17/11 -10

Klipp ur annonsen så får du köpa ett skrovmål (ord pris 65:-). Gäller på Mias grill t.o.m 17/11 -10

Klipp ur annonsen så får du köpa ett skrovmål (ord pris 65:-). Gäller på Mias grill t.o.m 17/11 -10

Järnvägstorget 090-133050

Holländsk värmetröja

190:-

#

45:-

#

Klipp ur annonsen så får du köpa ett skrovmål (ord pris 65:-). Gäller på Mias grill t.o.m 17/11 -10

#

SKROVMÅL

#

Snabb service • Gratis dressing Stora portioner • Fri refill av läsk

r Nu börjallt, det bli ka! brrrrr

Öppet: Mån-fre 11-17. Lör 11-15 Götg 2, Umeå • Tel: 070-306 08 39 • WWW.armyshopen.SE

Skäm bort din bil... Service/ reparatione r • By

Oljebyte från 600:-

Lackskydd 18 mån

Kemtvätt Helbil

te av broms • Svetsning ar • Oljebyte m m

garanti från

1795:-

från

1500:-

Hamrinsvägen 4, Umeå, www.CleanMyCar.se. Bokningar 072-227 01 02, info@CleanMyCar.se

34


MUSIK

Sköna Moto Boy kommer till stan

”Den här föreställningen kommer bli mörk och magisk, vacker och rå. Jag har längtat i flera år på att göra den, äntligen är det dags!”, säger Moto Boy. Den 6 november händer det, då kommer han till Umeå.

D

en skönsjungande pop-croonern har minst sagt många strängar på sin lyra. I våras släppte Moto Boy, alias Oskar Humlebo, sitt andra album ”Lost In The Call” och nu gör han Sveriges teatrar lyckliga med en höstturné. Den 6 november kan du se honom på Sagateatern. Det kommer att vila en exklusiv känsla över föreställningarna, det blir nära och vackert. Publiken kommer att bjudas på omtolkningar av

äldre material såväl som helt nya låtar, och i sann konstnärlig anda har Moto Boy låtit integrera en dansföreställning med Ingrid ”Ingo” Rosborg & Petra ”Pikko” Fors i sitt framträdande. Allt för att ge publiken något utöver det vanliga. Hans paroll har alltid varit att våga stå för den man är och det man gör, även om det - av några - kan uppfattas som pretentiöst. Våga vara vacker. Det är en fin tanke. ”Att det just är en föreställning,

med mer koreografi och scenografi, och inte bara en konsert är en av grundidéerna, även om det såklart är en konsert i botten också, de som vill se en Moto Boy konsert kommer få det”, säger han. Åker på förbandsturné med Johnossi I samband med turnén släpps den nya singeln ”Now That You’ve Found Love”. Utöver höstturnén är Moto Boy

också aktuell med låten ”Young Love” i Hannes Holms film ”Himlen är oskyldigt blå”, som hade premiär den 15 oktober. Men det räcker inte med detta, utan han har också under oktober hunnit med en förbandsturné med Johnossi (som även han, kommer att besöka Umeå inom kort) i Tyskland, Österrike och Schweiz. Samt att han även besökt Kanada och spelat på CMJ i New York. Som sagt, Moto boy har många strängar på sin lyra.

ALLT UNDER ETT TAK

UMEÅ

Gravljus 2-p

Små. Brinntid ca 60 timmar. Du som ännu ej är medlem betalar 17:90/förp.

Stövlar

Tretorn, DBZ. Fodrade. Stl 36-47. Du som ännu ej är medlem betalar 549:-/par

349:-

25% rabatt

Elfa förvaring och skjutdörrar

10:Duschhörna

Caricia, 90x90cm Ord pris 2995:-

1995:-

Ersboda, Umeå | Öppet alla dagar 8-22 | www.konsumnord.se 35


MED KÄRLEK TILL MATEN, NATUREN OCH LUGNET...

Vi serverar vårt julbord bara några meter från Vindelälven Kom till oss och upplev vårt goda hemlagade julbord. Vi serverar alla julens läckerheter i en fantastisk miljö vid Vindelälvens strand. Boka julbord hos oss - ni blir inte besvikna.

Lördag 4 dec. 2 sittningar

15:00 och 19:00. Dans till Frisco den sena sittningen.

Lördag 11 dec. 2 sittningar

15:00 och 19:00. Dans till Kekke och Tega den sena sittningen.

Söndag 12 dec. 1 sittning

Pris från

250:-

16:00 Familjekväll med tomten.

Lördag 18 dec. 2 sittningar

15:00 Julbord 19:00 Absolut Julbord! Underhållning till middagen, avslutas med dans. 495:-

Juletider

Priser: Jultallrik lunch vardagar 250:- • Lilla Julbordet vardagkvällar 295:Stora Julbordet Helg 395:- • Absolut julbord 18 dec 495:-

w w w.hotellforsen.se

I

0933-397 00

I

Solviksvägen, Vindeln

Premiär 27/11

- för företag och familj -

Vi serverar allt från traditionellt julbord lagat med kärlek och omsorg till julmenyer med nytänk och kreativitet. Julbord måndag-lördag 495 :Julbord söndag 395 :Jullunch 395 :-

Julmenyer 525 - 695 :Förmånliga priser till företag i grupper.

Boka idag på 090 - 13 76 00 ! www.baggboleherrgard.se 36

julannons.indd 1

2010-10-20 11.19


guiden på stan Vad tycker du saknas i Umeå?

Daniela och K arin - Gratis nattbu : ssar för ett alternativ till en tryggare hemfärd

Elin: spår för -Ett motions llskidru r, do ki rulls bana

provaStallmästarens

julbord På Stallmästaren sitter du bekvämt till bords med utsikt över travbanan och i bakgrunden skymtar Umeå i nattskrud. Kom ut till oss på Umåker och avnjut Restaurang Stallmästarens klassiska, erkänt goda och vällagade julbord med allt som hör därtill, glöggar, sillar, laxar, snapsar och diverse kallskuret med småvarmt och dessertbuffe. Vi har kunnig, vänlig och kompetent personal som kan skapa den ”rätta” julkänslan för ert sällskap.

Helena: -Restaurang och Caféstråk längs älven

Peter: slutsfat-Snabbare be den mellan tare, typ ”sta dhuset” ba h oc a broarn

Stina -Cubus klädaffär och bra ungdomskläder

Boka era platser i restaurangen eller kanske är ni många och vill ha en egen loge. Restaurangen har ca 200 sittplatser och det finns loger från 12 upp till 100 personer, vi har lösningen för er. Restaurangen har givetvis fullständiga rättigheter och det finns en scen och plats för dansgolv.

Daniela: -Äventyrsbad, Ikea och djursjukhus

Pris: 315 kr/pers

Kontakta Andreas för mer information, visning och prisförslag: 090-46156 andreas.malmros@live.se

Hanna: -Saluhall, de likat

essbutik med

ett större utbu

d

37


Novemberklippet! Klipp ur och lämna in kupongerna vid köp. Gäller på Frasses Ersboda, Rådhustorget, Grubbe och Vännäs

Cheesemeny Mellan Ord. pris 67:-

45kr 45kr ord. pris 65kr

ord. pris 67kr

Cheesemeny Mellan Ord. pris 67:-

ord. pris 65kr

ord. pris 67kr

Cheesemeny

Cheesemeny

ord. pris 65kr

ord. pris 67kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Backen, och Vännäs t.o.m. 21/11 -10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

Cheesemeny Mellan Ord. pris 67:-

45kr 45kr ord. pris 65kr

ord. pris 67kr

Mellan Ord. pris 67:-

45kr 45kr ord. pris 65kr

ord. pris 67kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Backen, och Vännäs t.o.m. 21/11 -10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

Cheesemeny Mellan Ord. pris 67:-

45kr 45kr ord. pris 65kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Backen, och Vännäs t.o.m. 21/11 -10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

Cheesemeny

Cheesemeny

45kr 45kr ord. pris 65kr

ord. pris 67kr

Mellan Ord. pris 67:-

45kr 45kr ord. pris 65kr

ord. pris 67kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Backen, och Vännäs t.o.m. 21/11 -10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Backen, och Vännäs t.o.m. 21/11 -10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

Barnbox

Barnbox

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Backen, och Vännäs t.o.m. 21/11 -10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Backen, och Vännäs t.o.m. 21/11 -10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

Barnbox

Barnbox

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Backen, och Vännäs t.o.m. 21/11 -10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Backen, och Vännäs t.o.m. 21/11 -10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

Barnbox

Barnbox

För barn upp till 12 år med överraskning

För barn upp till 12 år med överraskning

För barn upp till 12 år med överraskning Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Backen, och Vännäs t.o.m. 21/11 -10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

n till ett e m m o lk ä V nds bästa av Norrla dansgolv!

Höstens heta Nöjesprogram Lör 6 november

Dans till Lasse Stefanz

Lör 13 november

Dans till Torgny Melins

Fre 19 november

Teater: ”Diva” med Kim Anderzon (arr. Riksteaterföreningen)

Fre 26 & lör 27 nov Julbuffé, Schlageryra med Stormvind och dans till Duo Vi Lör 4 december

Julbuffé, dans till Thor Görans

Lör 11 december

Julbuffé, dans till Zekes

Lör 25 december

Juldagspub med Tide, Svänzons m fl

För mer info se vår hemsida www.parkenovik.se/kalender

ord. pris 67kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Backen, och Vännäs t.o.m. 21/11 -10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

Mellan Ord. pris 67:-

KONFERERA HOS OSS! Just nu extra bra priser på dagkonferenser med lokal, mat, fika och teknik. PARKEN KONFERENS & NÖJE I ÖRNSKÖLDSVIK SKOGSGATAN 44, ÖRNSKÖLDSVIK • TEL 0660-29 59 00 WWW.PARKENOVIK.SE • INFO@PARKENOVIK.SE

För barn upp till 12 år med överraskning

För barn upp till 12 år med överraskning

För barn upp till 12 år med överraskning Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Backen, och Vännäs t.o.m. 21/11 -10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

Umeå: Formvägen 2 • Umeå: Rådhustorget Umeå: Backenvägen 23 • Vännäs: Vegagatan

38

45kr 45kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Backen, och Vännäs t.o.m. 21/11 -10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

45kr 45kr

PARKEN ÖRNSKÖLDSVIK

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Backen, och Vännäs t.o.m. 21/11 -10. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

Mellan Ord. pris 67:-

KONFERENS I NÖJE I RESTAURANG

GRACIL

SKYLTEN DU INTE HAR RÅD ATT VARA UTAN!

I jämförelse med den konventionella ljusskylten med lysrör så revolutionerar Gracil skyltmarknaden. Helhet Gracil en supertunn skylt med ledbelysning. Fördelar med Helhet Gracil: • Ljusstyrkan anpassad för bästa läsbarhet. • Extremt jämn belysning. • Låg vikt och enkel att montera. • Tjocklek, endast 28mm. • 88% lägre förbrukning än en lysrörsskylt. • Brinntid 50.000 tim. • Kan med fördel även användas som ljustavla inomhus. • Utvecklad och tillverkad av Helhet Reklam.

www.helhetreklam.se


EVENEMANG I UMEÅ 27 oktober – 21 november NATTKLUBBAR HARRYS: fredag kl 22-02 lördag kl 22-02

UTSTÄLLNING: Konsten som motiv VBM NYÖPPNING: Perssons Garn ny regi

INVITO: fredag från 21 år kl 22-01 lördag från 23 år kl 22-02

Lördag 30 Oktober KONSERT: Umeå Jazz festival UFH PREMIÄR: Lekia öppnar i Umeå SKOTERNS DAG: Öppet hus skoterhandlare

SCHARINSKA: Ons kl 17-02. fredag kl 16-02. Lördag kl 18-02 från 20 år REX: fredagsklubben 27+ sista fredagen i månaden lördag fullhouse från 20år BRASSERI PLAZA: fredag kl 16–00 lördag kl 17-00 CORONA: från 20 år med kårleg från 18 år tisdag, fredag, lördag kl 22-02.00 ALLSTAR: fredag från 20 år lördag från 22 år fredag kl 21-02 lördag kl 21-02 sista lördag i månaden från 25 år OLEARYS: fredag kl 15-02, lördag kl 14-02 COVER/SCHLAGERKLUBBEN: fredag från 18 år kl 22-02 lördag från 23 år kl 22-02 Med reservation för förändringar. Onsdag 27 oktober KONSERT: Umeå Jazz festival UFH Torsdag 28 Oktober KONSERT: Umeå Jazz festival UFH MUSIK: Owe Thörnqvist Aula Nordica MUSIK: The painter Konsertsalen MUSIK: Moneybrother Sagateatern Fredag 29 Oktober SPORT: Ishockey herr Björklöven-Teg MUSIK: Caroline Af Ugglas Sagateatern KONSERT: Umeå Jazz festival UFH

Söndag 31 Oktober KONSERT: Umeå Jazz festival UFH BARNPROGRAM: Minimus VBM kl 12.30-1 UTSTÄLLNING: Konsten som motiv VBM SPORT: Innebandy herr Dalen-Täby kl 16 SKOTERNS DAG: Öppet hus skoterhandlare SPORT: Ishockey herr Teg-Boden kl 16 SPORT: Innebandy dam IKSU- Huddinge kl 16 Tisdag 2 november UTSTÄLLNING: Konsten som motiv VBM TEATER: I väntan på en gondol ÖBT SHOW: Marcus Birro Sagateatern kl 19-21 Onsdag 3 november UTSTÄLLNING: Konsten som motiv VBM Fredag 5 november UTSTÄLLNING: Konsten som motiv VBM TEATER: Dyngkåt och hur helig som helst Idunsalen. Teater med Mia Skäringer MUSIK: Thorbjorn Risager Droskan MUSIK: Reena Spaulings Vita Kuben SPORT: Ishockey herr Teg-Asplöven kl 19 Lördag 6 november UTSTÄLLNING: Konsten som motiv VBM MARKNAD: Loppis Nolia kl 11-15 TEATER: Dyngkåt och hur helig som helst Idunsalen. Teater med Mia Skäringer SPORT: ishockey Björklöven-Kiruna kl 16 Söndag 7 november SPORT: Ishockey Björklöven-Kiruna kl 15

Måndag 8 november TEATER: Norrlands akvavit UFH kl 19-21

UTSTÄLLNING: Konsten som motiv VBM MUSIK: Kjell Lönnå Idunteatern SPORT: Innebandy herr Umeå city - Helsingborg kl 16 BARNPROGRAM: Minimus VBM kl 12.30 TEATER: Norrlands akvavit UFH kl 15-17

Tisdag 9 november TEATER: Norrlands akvavit UFH kl 19-21 UTSTÄLLNING: Konsten som motiv VBM MUSIK: Reena Spaulings Vita Kuben SPORT: Badminton IFK Umeå- Kista kl 18.30

Onsdag 17 november TEATER: En råtta på menyn Scandic Plaza UTSTÄLLNING: Konsten som motiv VBM MUSIK: Reena Spaulings Vita Kuben SPORT: Innebandy herr Dalen- Sirius kl 19

Onsdag 10 november SPORT: Ishockey Björklöven-Asplöven kl 19 TEATER: Diva EFH kl 19-20.30 TEATER: Norrlands akvavit UFH kl 19-21 UTSTÄLLNING: Konsten som motiv VBM MUSIK: Reena Spaulings Vita Kuben

Torsdag 18 november MUSIK: Jazz i studion Jonas Kullhammar kl 20 SPORT: Innebandy herr Umeå City- AIK kl 19 KULTUR: Lesbiska romaner Bokcafe Pilgatan

BARNPROGRAM: Minimus VBM kl 12.30 UTSTÄLLNING: Konsten som motiv VBM MARKNAD: Loppis Nolia kl 11-15

Torsdag 11 november MUSIK: Jazz i studion Trinity UTSTÄLLNING: Konsten som motiv VBM MUSIK: P Floyd Idunteatern Fredag 12 november DANS: Zlips Äpplet UFH kl 20-01.30 MUSIK: Freda Sagateatern TEATER: Norrlands akvavit UFH kl 19-21 SPORT: Ishockey herr Teg-Piteå kl 19 Lördag 13 november SPORT: Innebandy dam Dalen- Endre kl 13 MUSIK: Restaurang Balder Blues Jam kl 15 TEATER: Norrlands akvavit UFH kl 15-17 MUSIK: Norrbottens kammarorkester NOP MUSIK: Reena Spaulings Vita Kuben SPORT: Innebandy dam IKSU- DIF kl 14 Söndag 14 november Fars dag SPORT: ishockey Björklöven-Clemensnäs kl 16 SPORT: Innebandy dam Dalen- Täby kl 12.30

LIFELINE ENTERTAINMENT & RIVAL MANAGEMENT PRESENTERAR

Fredag 19 november TEATER: En råtta på menyn Scandic Plaza UTSTÄLLNING: Konsten som motiv VBM MUSIK: Reena Spaulings Vita Kuben FESTIVAL: Umeå höstljus 2010 Lördag 20 november SPORT: Ishockey herr Björklöven-Boden kl 15 TEATER: En råtta på menyn Scandic Plaza UTSTÄLLNING: Konsten som motiv VBM MUSIK: Reena Spaulings Vita Kuben FESTIVAL: Umeå höstljus 2010 Söndag 21 november SPORT: Innebandy dam IBK Dalen-Karlstad UTSTÄLLNING: Konsten som motiv VBM FESTIVAL: Umeå höstljus 2010 Umeå BARNPROGRAM: Minimus VBM kl 12.30 Förkortningar: VBM: Västerbottens museum UFH: Umeå folkets hus NOP: Norrlandsoperan ÖBT: Ögonblicksteatern

LIFELINE ENTERTAINMENT PRESENTERAR

BO KASPERS ORKESTER LIVE

NYTT ALBUM UTE NU! » NEW ORLEANS «

AULA NORDICA, UMEÅ Torsdag 25 november kl 19.00

Biljetter: 090-13 31 80, www.biljettcentrum.com, Ticnet 077-170 70 70, www.ticnet.se, Ticnet- och ATG-ombud samt www.lifeline.se.

AULA NORDICA, UMEÅ

FREDAG 3 DECEMBER KL 19.30

Biljetter: 090-13 31 80, www.biljettcentrum.com, Ticnet 077-170 70 70, www.ticnet.se, Ticnet- och ATG-ombud samt www.lifeline.se. LIFELINE.SE

BOKASPERS.COM

39


Köp en förp. för

ÅLIDHEM certifierad butik

1/2 PRISET

FRUKTMÜSLI Coop Änglamark 750 g.

(Ord.butikspris 37:95) Erbjudandet gäller endast vid inlämnande av kupong på Coop Konsum, Ålidhem. Gäller t o m 2010 11 07. Gäller endast 1 köp per kupong och hushåll. Vi reserverar oss för att varan tillfälligt kan ta slut.

Smörgåstårta till far! ag!

id täll

Bes

#!710101-cbadag!

Ålidhems centrum har n

Världens bästa ljud per krona? Kom in och döm själv...

Comwork 2.1 högtalare. Ljudsystem med subwoofer.

495:(ord. pris 895:-)

Tel 090-19 50 00 Ålidhem centrum www.finashembageri.se

090-19 71 50 • www.datorhornan.nu

Restaurang & Pizzeria

Un pó d`Italia

Vi har vin- och ölrättigheter. Ålidhem centrum, 090-19 06 00

HALVA SVERIGES FASTIGHETSBOLAG


något för alla...

Nattöppet!

Den kompletta butiken!

Fredag & lördag

Vi har bland annat Apotek, stort sortiment och massor av färskvaror i butiken. Vi tar ansvar för miljön. Vår energi kommer från vattenkraft. Våra dörrar på kyl och frysdiskarna sparar ca 40% i energiförbrukning.

Posten och förbutiken har öppet 9-22.

Öppettider: mån-tor 11-22 fre-lör 11-23, sön 11-22 Ålidhem Centrum• 090-19 05 00 Öppet alla dagar 9-22

Grillen

Hos oss kan du precis som vanligt: • Hämta ut recept och e-recept. • Köpa receptfira läkemedel. • Ställa frågor och få råd om allt som har med hälsa att göra.

ÅLIDHEM Öppet:Mån-fre: 09.30-18.00 • Lör-sön Stängt • Tel: 0771 – 612612

m

tte r lje bi & v

m ss tri r,

tte

s l i h s n Ma

Lo

vinnare & plats Tr a

Nu även med G hy od rfi is, lm to , v ba yk k, or t

Nattöppet: Fre-lör 23-04 Tel 090-19 54 40

la ka tt lo lje n bi Di uss b

Ålidhemskiosken 090-19 39 45 Öppet: Mån-fre 9-21, lör-sön 10-21


Det fulländade teamet

Clarissa Jennie Malin Anna

taggade Kursade & Inspirerade

Är Du stel eller har ont i ryggen?

Boka massage hos oss! Finsk klassisk massage & idrottsmassage Försäljning av Dermanords hudvårdsprodukter – när du vill veta vad du använder på din hud! Boka online på www.umeakroppsharmoni.se

Boka tid på 090-13 56 10 www.svartasaxen.se • Sandaparken 7

- Finsk klassisk massage & Idrottsmassage

www.umeakroppsharmoni.se 0722-199 155 Repslagargatan 8

Välkommen till Elmroskliniken! Plastikkirurgimottagning

Öronmottagning

- BodyTite (de senaste inom kroppsformande kirurgi)

Utreder och behandlar:

- NeckTite (mage, flanker, lår)

- Hörselnedsättning hos barn och vuxna

- UltraShape (avlägsnar fett utan kirurgi)

- Nästäppa

- Bröstförstoring (med garanti)

- Heshet

- med mera...

HUDMOTTAGNING - PLASTIKKIRURGI

42

er fri V i erbjud on på ti a lt konsu irurgi plastikk

- Snarkbesvär

Hudmottagning - Undersökning och borttagning av hudförändringar.

Silvervägen 62, UMEÅ | Telefon 090-19 16 00 www.dinplastikkirurg.se


vimmel FÖRE

Foto: Elin Sköld

Jennie blev stylad av Märtha på Sagagallerian blas blas bla bla nla nlas nls n blas blas bla bla nla nlas nls n blas blas bla bla

EFTER

SOFIA STYLADES AV VICTORIA PÅ KUNGSGATAN

Carolin och L

isa på Coron

a

VINN EN MAKE-OVER

h Daniel Alexandra oc a on or på C

Skicka in namn, telefon + bild till umea@guidenmedia.se senast den 10 november för att ha chans att vara med i nästa nummer av Umeåguiden. fd picasso

KUNGSGATAN 090-77 01 81 Kungsgatan 73

SAGAGALLERIAN

090-77 33 05 Götgatan 3

fd ego

THULEHUSET 090-14 14 20 Västra Esplanaden 2

Sara och Kaj

sa på Coron

a

Boka din klipptid och frisör på nätet! www.attitydonline.com a

on Vidar på Cor

[gemini] gymnastics

Vem hon väntar på?

Dig!

Kristin och Staffan på Corona

på Jesper och Monica Corona

Vi har en massa gympasugna barn men inte tillräckligt med ledare.

Karin och Em

elie på Rex

Gemini Gymnastics är en förening som växer. Vi tränar truppgymnastik i grenarna hopp, fristående och matta. Vi har också Bamsegympa. Är du intresserad av att få utbildning av oss och träna

Petra och Frida på

dessa härliga barn, eller bara vill veta mer, maila

Rex

geminigymnastik@hotmail.com eller ring 070-544 53 51.

Sandra, And

ré, Emmy oc

h Ida på Rex

43


Valfri submarine

"

"

39:-

ProFormat AB Formvägen 10 B, SE-90621 Umeå, Sweden Tel 090-18 18 60

FOTOTAPET CANVAS BILDER

Ordinarie pris: upp till 69:Erbjudandet gäller mot inlämnande av denna kupong på Sandys, Rådhusesplanaden 1 i Umeå. Gäller t.o.m 15/11 2010.

"

Alltid på Sandys: 15% rabatt mot uppvisande av studentleg.

Rådhusesplanaden 1 090-77 84 80

www.proformat.se

Beställ din mat på www.sandys.se

. . . k o m n e r t i l l ä lv e n s b r u s , t i l l v å r u n d e r b a r a m i l j ö .

Boka ditt eget skepp! Nu när hösten har kommit har vi öppet för bokningar. Vill du tex äta en god affärslunch i lugn miljö, så är vi det perfekta stället. Varför inte förlägga företagsfesten eller den privata festen hos oss.

Boka ditt eget skepp för: • Företagsfester • Klubbokning • Kick off • Födelsedagsfester • Representation • Disputationsfester • Privata fester • Arbetslagsfester Från den 1 oktober har vi endast öppet för bokningar. Ej lunch eller drop in.

Affärslunch (minst 20 pers) Klubbokning(minst 60 pers) Middagsbokning (minst 20 pers)

Kolla in vår meny på www.vitabjorn.se

BAR & KÖK

VITA BJÖRN Kajen, Umeå | www.vitabjorn.se | Boka båten på 090/12 00 12

44


vimmel Foto: Elin Sköld

Johan, Peter, Ola och Joha nnes. Rex

SPA OF SWEDEN

a och Frida

Emelie, Emili Rex

Hudföryngring - Ansiktskonturering - Läppförstoring Aknebehandling - Rynkreducering - Klassiskt spa

www.spaofsweden.com 090-14 15 22

Axel, Tove oc

h Stina på R

ex

Skolgatan 80 ex Patrick på R

Lärlingspriser hos Liz-Marie & Leayni

Sandra, David, Jakob och Evelina på Rex

Vi fixar dina naglar för

495:(inkl. olja och fil)

iga Ludde dj:ar på heml klubben. Rex

Kristoffer oc

h Viktor på R

Gäller t.o.m. 23/11

Vill du bli nagelterapeut? - Vi har SANSA godkänd utbildning för dig.

ex

Therese och Carolin

på Rex

Kungsg. 46 I 090-12 29 29 I www.naildesignschool.se

Edwin och To

r på Rex

45


KORSORD november 2010

Namn......................................................................................................... Adress........................................................................................................ ................................................................................................................. Telefon.......................................................................................................

Lös korsordet och skicka det, med namn och adress till: Umeå Guiden, “Korsordet” Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå. De tre först öppnade svaren med rätt lösning, vinner två trisslotter vardera. Vi vill ha ditt svar senast den 15/11 2010. Vinnarna presenteras i nästa nummer. Korsordsvinnare från föregående nummer (2 trisslotter vardera): Märta Backman, Esbergsv, Obbola Karin Nylund, Mariehemsvägen, Umeå Karin Hellsvik, Stöcksjö, Umeå

Vårt garn funkar till det mesta! Vare sig du ska sticka en varm mössa, snygg tröja eller ett par härliga benvärmare, så behöver du bara en butik. Kom till oss på Perssons garn. Vi har exklusiva garner från hela Europa. Verksamheten har utökats med bättre öppetider. Välkommen in och titta på vårt sortiment. Fredag och lördag 29-30 oktober har vi nyöppningserbjudande! Rådhusseplanaden 12, 090-77 71 17

Mån-fre 10-18, Lör 11-15

46


Butikerna med stans billigaste parkering!

10:- för 2 timmar! Välkommen till nannahuset

Buffé

Peppade till tusen!!!

från kl 10.00 Gedigen svensk husmanskost. 2-3 rätter varje dag, stor pizza- och salladsbuffé, bröd, dryck, kaffe.

75:-

Kvällsbuffé (efter kl. 15.00) Helgbuffé

Vi har varit på kurs, därför erbjuder vi

Klippning

340:-

Kändiskocken Bosse

85:-

Gäller t.o.m. 10/11 på vardagar mellan 9-12

Välkommen hälsar El Patrone och Steve Galloway

090-77 77 77

Mån-tor 10-21, fr-lör 10-22, sön 11-21 Vasaplan, Nannahuset • Tel. 090-12 99 12

R E M M O K EN KAFFE M! A t! S N E N A L SÄL pEN FåR du på KöpE

6:E KOp

Vasaplan Tel. 090-14 19 00

Lunchbuffé med olika variationer av hemlagad husmanskost Serveras vardagar 10.30-15.00

TAKE AWAY 59:Öppettider Mån-tors 06:30-23:00 Fre 06:30-23:45 Lör 09:00-23:45 Sön 10:00-20:00 Vasaplan, Umeå Nannahuset, Vasaplan, Umeå, Tel 090-14 19 00 Öppet: Mån-tor 10.30-21, fre-lör 10-22, Sön 12-21 www.trekronorumea.se

HELGBUFFE 80:-

Öppettider Mån-tors 06:30-23:00 Fre 06:30-23:45 Lör 09:00-23:45 Sön 10:00-20:00

Vasaplan, Umeå

W W W. U PA B UM E A . S E

Maxpris 20kr. Gäller en Liten Kaffe och en Kanelbulle eller

6:E KOp

Maxpris 20kr. Gäller en Liten Kaffe och en Kanelbulle eller Croissant. Ord maxpris 30kr. Lokala avvikelser kan förekomma.

ER M M O K E EN KAFF ! M A S N E N SÄLLpAEN FåR du på KöpEt!

Skolgatan 65 E, Vasaplan


! r e it r o v fa s r e ld a B Restaurang Balders After Work Vår välkända grillbuffé fortsätter i samma goda stil. Alla fredagar & lördagar från 15.00 för endast

155 kr inkl. tacobuffé.

Med reservation för abonneringar

Umeå´s största lunchbuffé Vi serverar nu 10 lunchrätter med fokus på husmanskost samt en ännu större salladsbuffé. Det blir fredagsmat alla dagar i veckan med massor att välja på.

Av våra gäster förra året så fick vi omnämnandet

Umeås bästa julbord och det tänker vi förvalta väl!

Egeninlagda sillar, hembakade kakor & pajer, egen äggtoddy, hemrullade köttbullar m.m. Vi startar vårat stora julbord den 30 november.

Julbordssittningar 30:e nov, 2:a dec, 7:e dec, 9:e dec, 14:e dec, 16:e dec, 21:a dec. Alla sittningar startar kl. 18.00. Vi är dock öppna för övriga dagar och tider vid större bokningar.

Boka julbord innan 15 november och få 10% rabatt För mer info. kolla vår hemsida www.restaurangbalder.com

F U L L S TÄ N D I G A R ÄT T I G H E T E R

V I F I N N S P Å S KO L G ATA N 5 8 , B A L D E R S H A G E • T E L E F O N 0 9 0 - 1 4 3 6 9 0

Umeåguiden  

Lokalt månadsmagasin som distribueras i Umeå kommun