Page 1

H

E

L

A

U

M

E

Å

S

M

Å

N

A

D

S

M

A

G

A

S

I

N

september 2011 • årgång 9

Tor Troéng ”The Hammer”

INREDNING • PANELEN • RECEPT • LOKALPRODUCERAT • EKONOMI • GÖR OM MIG MM.


– Hej. Vi har något att säga dig! Välkommen in till vår välfyllda butik. Ica Berghem din matglada vän. Hos oss hittar du din plocksallad med stort urval. Gott, nyttigt och variationsrikt både till lunch och middag.

Grattis Lennart Näslund...

...som vann två kilo Toblerone i vår tävling som vi hade i förra annonsen som publicerades i Umeåguiden. Se nu till att inte äta upp allting själv. Jag tror nog barnbarnen vill smaka en bit.

Berghem

ÖPPET ALLA DAGAR 9-23

Axtorpsv. 30, UMEÅ, Tel. 090 - 13 13 96

2


Umeå kommun informerar

Umeå växande städer ochoch är utsedd till Europas kulturhuvudstad 2014.2014. I dag bor härbor 115här 700 invånare Umeå är är en enav avSveriges Sverigessnabbast snabbast växande städer är utsedd till Europas kulturhuvudstad I dag 115 500 invånare med en är är attatt Umeå skaska ha 200 000000 invånare år 2050. www.umea.se/kommun. September 2011 www.umea.se/kommun en medelålder medelålderpå på38 38år.år.Visionen Visionen Umeå ha 200 invånare år 2050.

Socialtjänsten ger råd och stöd på finska

Naturbruksdagen på Forslunda Naturbruksdagen – årets familjedag på Forslundagymnasiet Lördag 3 september, klockan 10–15 Aktiviteter för stora och små: öppna djurstallar, försäljning av växter och grönsaker, kaninutställning, hölassåkning, råttrace, ponnyridning, servering och mycket mer! Läs mer på www.umea.se/forslunda

Lärlingsutbildning för vuxna I höst erbjuder Umeå kommun en ny form av vuxenutbildning. Utbildningen är CSN-berättigad och betyg ges i nationella kurser. Du kan söka utbildning till/inom: • barnskötare • bygg • fastighet • golvläggare • lokalvård och service • markanläggning • plåtslagare • mat, måltidsservice och företagande. Antagning sker löpande. Läs mer på www.umea.se/vux

Omskyltningen av centrala stan börjar i slutet av augusti för att sedan fortsätta västerut. Rätt hastighet i trafiken räddar liv. Läs mer på www.umea.se/ hastighetsoversyn

Umeå kommun är förvaltningskommun för samiska och finska, detta innebär att service och myndighetskontakter samt barn- och äldreomsorg helt eller delvis ska ges på dessa språk vid efterfrågan.

Sosiaalipalvelu tarjoaa neuvoja ja tukea suomeksi Syyskuun ensimmäisestä päivästä lähtien voit sinä joka olet suomenkielinen saada neuvoja ja tukea omalla kielellä. Tiistaisin ja perjantaisin 10.30–11.30 puhelin 090-16 00 02. Uumajan kunta on hallintokunta saamen ja suomen kielisille, tämä tarkoittaa sitä että yhteydet viranomaisiin sekä lasten - ja vanhustenhuolto tarjotaan sitä kysyttäessä kokonaan tai osittain näillä kielillä.

Nu justerar vi hastigheterna Vi ser över hastigheterna i Umeå kommun för att skapa säkrare trafik, bättre miljö och mindre buller. I bostadsområden, vid skolor, i centrum och där det förekommer blandtrafik prioriteras alltid de oskyddade trafikanterna. Låg hastighet är en förutsättning för att alla ska kunna visa hänsyn till varandra och för att antalet olyckor i staden ska minska.

Från och med 1 september kan du som är finskspråkig få råd och stöd av socialtjänsten på ditt eget språk. Tisdagar och fredagar klockan 10.30–11.30 på 090-16 00 02.

Läs mer om lagen om minoriteter och minoritetsspråk på www.umea.se/ minoriteter

Vad är på gång i stan? Teater, idrott, musik, eller kanske en intressant föreläsning? I kalendern på www.umea.se ser du vad som är på gång i Umeå dag för dag. Kalendern finns på förstasidan på www. umea.se/kommun och www.umea.se. Du som är arrangör kan också tipsa om ditt arrangemang, efter granskning kommer det att visas i kalendern.

Prenumerera på nyhetsbladet Vill du ha aktuell information från Umeå kommun? Att prenumerera på kommunens nyhetsblad är ett enkelt och bekvämt sätt att få det. Du får ett mejl när ett nytt nyhetsblad finnas att ladda ner på umea.se/kommun. Läs mer på www.umea.se/nyhetsblad


LättareLiv

Oj oj, vilken härlig sommar det har varit! Det är med laddade batterier man kommer tillbaka till jobbet. Sommaren har bjudit på det som jag i alla fall vill ha ut av den här årstiden: sol och värme, det är något som verkligen behövs inför den stundande hösten.

Så klart skulle inte allt detta haft lika stort värde om inte min underbara flickvän och hennes dotter varit med. Besöket på Leos lekland hade nog blivit lite konstigt om man inte haft med sig ett barn.

Jag är numera övertygad om att man inte ska planera semestern. Ta dagarna lite som dom kommer så får man möjlighet att slappna av och njuta.

Nu håller du i din hand första höstnumret av guiden. Läs om den slagkraftiga profilen Tor Troéng, inredning, lokalproducerad mat och lär känna våra representanter för bankerna i Ekonomipanelen. Detta och mycket mer, bjuder vi på inför den kommande hösten.

Trots denna nya livsfilosofi så har jag hunnit med hur mycket som helst. Bad, solning, glass, fiske, tältat på gården, besök på Lycksele djurpark, IKEA och hotell Södra berget i Sundsvall, en tripp till Luleå med en helt underbar gastronomisk upplevelse.

med Cavi-lipo. Patenterad metod. Fettnedbrytande ultraljud.

Värva en vän och få en behandling gratis! Efter sex behandlingar

Före Se fler bilder och läs om metoden på vår hemsida

Tar bort fett permanent – där du minst önskar ha det: ridbyxlår, gäddhäng, midja, stuss, mage, dubbelhaka, kroppsskulptering.

Christian Jacobson/Umeåguiden

Kostrådgivning och motionsrådgivning ingår. - Helt smärtfritt - Ingen kirurgi - Varaktigt resultat

det här är Umeåguiden Ansv. utgivare: Tobias Engman Telefon: 090-10 00 88 Telefax: 090-10 00 89 E-post: umea@guidenmedia.se Web: www.guidenmedia.se Annonser: Daniel Hagman Christian Jacobson Mattias Nilsson

Layout: Skribenter: Upplaga: Distribution:

Efter

Tobias Engman Andreas Lindegren, Håkan Hägglund m. fl ca. 49.000 ex. Med Posten till samtliga hushåll i Umeå kommun. Även ställdistribution. Nu även till företag.

6 behandlingar nu endast

6.000 kr Spara 900 kr

Ord. pris 6.900:Gäller t.o.m. 27/9

I samarbete med Rygg & Muskelakuten.

Kungsgatan 17B (Väst på stan) • 090-12 80 00 www.ryggochmuskelakuten.se • info@ryggochmuskelakuten.se

Umeåguiden, Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå • www.guidenmedia.se

Platser kvar på vuxenutbildningen Vuxenutbildningen i Umeå har platser kvar på kurser och utbildningar, till exempel yrkesutbildningar som industriteknik. Välj mellan olika sätt att studera på, exempelvis schemalagt eller på distans. Ansökan senast 26 augusti. Är du skriven i Umeå kommun kan du söka direkt på webben.

NYHET! Lärlingsutbildning för vuxna! I höst erbjuder vi en ny form av vuxenutbildning. Lärlingsutbildning där praktik ute på företag varvas med viss teori. Välj mellan: Barnskötare • Betongarbetare • Fastighet • Golvläggare • Lokalvård och service • Markanläggning • Plåtslagare • Mat, måltidsservice och företagande Mer information om utbildningar och kurser, ansökan och kontaktytor hittar du på:

www.umea.se/vux

r Jessica

Klipp dig hos vår nya frisö

Hos oss får ni alltid

studentrabatt! Öppettider: Måndag-torsdag 9-20 Fredag 9-17.30 Lördag 9-15

4

pensionärsrabatt studentrabatt tidsbeställning bOKA ONLINE

Drop in

KLIPPSALONGEN MARIEHEMS CENTRUM

090 - 12 95 95 www.klippsalongen.se


Välkommen till ICA Supermarket Ålidhem . Hoppas sommaren varit underbar Här kommer två

! n e d n a d ju b r e r e p Su Grillad kyckling

34

9/st0

Fläskkotlett

Ca 2 kg ICA, Med ben. Ursprung Sverige.

39

90 /kg

Erbjudandet gäller t.o.m. 28/8

Ålidhem Centrum, Tel. 090-190500

Gilla oss på Facebook

Här får du reda på nyheter, exklusiva erbjudanden och vi har även massor av roliga tävlingar. Gå in på facebook.com/IcaAlidhem.

5


Tor Troéng ”The Hammer” Mixed Martial Arts är en kamsportsform som växt kraftigt världen över de senaste åren. I Umeå finns idag inte bara en av Europas främsta fighters utan i staden anordnas för fjärde året i rad kampsportsgalan Battle Of Botnia. UmeåGuiden har träffat den Europarankade fightern Tor ”The Hammer” Troéng.

P

roffsboxning har varit en väldebatterad sport i Sverige under många år och efter ett nästan 40-årigt långt förbud tilläts sporten igen 2007 i Sverige efter ett riksdagsbeslut. En annan sport som väckt minst lika stor debatt i Sverige är Mixed Martial Arts, förkortat MMA, som är en kombination av olika kampsportsgrenar. Sporten tillåter slag, sparkar, grepp och markkamp vilket många vid första anblicken ser som en brutal kampsport. Trots detta har sporten växt radikalt under de senaste tio åren världen över och i Sverige har medias intresse och inte minst antalet utövare växt stadigt under det senaste decenniet. Idag finns ett hundratal utövare bara i Umeå som regelbundet tränar i kampsportsformen och en av de som tagit steget från motionär till eliten är Umeåsonen Tor ”The Hammer” Troéng, som idag är en av Europas bästa ”fighters”. Hur allt började För Tor Troéng började resan mot eliten för ganska precis tolv år sedan. Redan vid nio års ålder började han träna inom olika kampsportsgrenar som jujutsu och karate. När klubben Umeå Shootfighting, som bedrev en amatörvariant av MMA, öppnade i samma lokaler som han då tränade i, övergick han vid 16-års ålder till att börja träna Mixed Martial Arts. Umeå Shootfighting blev senare en sektion inom klubben Renyi, som han idag fortfarande tävlar för. – Det har alltid varit roligt att träna, säger Tor Troéng om sitt val att gå över till MMA. Året då Tor fyllde 23 år kände han att det var dags

6

att ta sin träning ett steg längre och satsa på en karriär inom kampsporten. – Jag ville se hur långt man kunde gå, säger Tor om valet till att försöka nå proffsnivå och en rankingplats i Europa. Mest motionärer Idag tränar han tillsammans med ett tiotal andra mellan åtta till tio pass i veckan, men han är tydlig med att framhålla att större delen av de som tränar MMA är motionärer som enbart är ute efter träningen. – De flesta gör det för skojs skull, berättar Tor Troéng som tycker sporten har fått ett oförtjänt dåligt rykte i Sverige. – Det kommer alltid finnas motståndare till det, säger Tor, men tycker det är upp till var och en om man vill träna MMA och att försöka förbjuda kampsporten, baserat på moraliska värderingar, tycker han är märkligt. Hård träning En vanlig träningsvecka består normalt av mycket konditionsträning kombinerat med styrke- och teknikträning. Konditionsträningen är ofta i form av intervallöpning och backträning. Styrketräningen är upplagd för att i första hand träna upp och behålla en god grundstyrka i hela kroppen, dels för att vara tillräckligt stark för att göra tekniken effektiv, men även för att undvika skador. Tor är själv inblandad i träningsupplägget inför varje vecka tillsammans med fem andra tränare inom klubben och hur upp-

lägget ska se ut beror på när i tiden en match ligger. – Det blir intensivare, mer tuffa och krävande pass, berättar Tor om månaderna innan en match. Tor förklarar att eftersom en match består av tre ronder som vardera är fem minuter, tränar de kortare, men betydligt intensivare träningspasspass månaden innan en tävling för att försöka få träningen så matchlik som möjligt. – Det är dels för att förbereda sig fysiskt men även psykiskt, berättar Tor och förklarar att de mentala förberedelserna är lika viktiga som de fysiska. Utmaningen som motiverar Bakom sig idag har Tor Troéng ett hundratal matcher i olika kampsportsgrenar innan han gjorde sin elitsatsning. I sin viktklass i Mixed Martial Arts har han gått 17 matcher, vilket resulterat i hela tolv vinster. Från början av sin elitkarriär fick han själv boka upp matcher, men idag har han en manager som letar och bokar upp matcher till honom, som alltid strävar efter att få möta så tufft motstånd som bara är möjligt. – Det är det roligaste. Man vill hela tiden mäta sin utveckling berättar Tor Troéng som hoppas på att få möta Anderson Silva i framtiden, som idag är rankad etta i medelviktsklassen. – Man vill mäta sig mot de bästa, säger Tor och berättar att motivationen till att träna hittar han i utmaningen. Under ett år går normalt Tor Troéng tre till fyra matcher vilket han tycker är lagom. – Ibland vore det kul att tävla oftare, berättar


profilen

Text: Andreas Lindegren • Foto: Mattias Lönneborg Tor, men förklarar att problemet är att man måste vara på topp av sin fysiska och mentala förmåga inför varje match. – Jag skulle gärna göra det men det går inte om man ska möta toppmotstånd, förklarar Tor. Tor Troéng väger under träning närmare 95 kilo, men tävlar i mellanklassvikten 84 kilo, vilket innebär att han inför en match och dess invägning, som sker drygt ett dygn innan tävlingen, måste tappa drygt tio kilo. Många förberedelser Förutom att träna hårt och minska i vikt under månaderna innan en match jobbar Tor och hans tränare mycket med det mentala. – Man måste hitta rätt känsla för att kunna prestera. Jag går ganska mycket in i mig själv och försöker hitta mitt eget lugn, berättar Tor om förberedelserna inför en match. Tor Troéng berättar också att det finns mycket taktiska förberedelser inför en match. – Ju bättre motståndare du möter, desto viktigare är den taktiska biten, förklarar Tor som tillsammans med sina tränare studerar kommande motstånd och tar fram en matchplan. Eftersom Mixed Martial Arts är en blandning av diverse kampsportsgrenar tittar de efter vilka moment som är motståndarens starka respektive mindre starka sidor och tar därefter fram en matchplan på hur Tor ska försöka vinna över sin motståndare. Självkritisk Tor berättar att han brukar återhämta sig relativt snabbt efter en match. Han brukar vila från trä-

ning under drygt en vecka och övergår sedan till att börja träna och studera matchen tillsammans med sina tränare. – Jag försöker analysera vad som är bra och dåligt. Man försöker vara kritisk, förklarar Tor Troéng. Under sin karriär som proffs har Tor endast förlorat fyra matcher och berättar att det precis som hos de flesta elitidrottarna finns ett revanschsug efter en förlust. Hur stort revanschsuget är beror på vad han själv anser om sin prestation. – Fick jag till det vi snackat om, säger Tor och syftar på matchplanen inför varje match. Skaderisken För många kan kampsporten Mixed Martial Arts uppfattas som en brutal sport men Tor anser att risken för att skada sig är liten. – Jag är inte speciellt orolig för skador, säger Tor som anser att det finns många andra idrotter som innebär större risk för skador är MMA. – Domaren har en viktig roll, förklarar Tor Troéng och berättar att domarna i Sverige är välutbildade. Han förklarar att domarens roll, förutom att se till att reglerna efterföljs, är att bryta matchen om någon av de tävlande inte längre kan försvara sig. Tor har själv aldrig skadat sig under en match utan berättar att de få skador han ådragit sig under sin karriär är träningsrelaterade. Framtiden På frågan vad som är Tors målsättning inom kampsportsformen är svaret enkelt. – Det är att möta de bästa, svarar Tor ”The Ham-

mer” Troéng och berättar att han i framtiden hoppas på att nå framgångar som leder till deltagande i kampsportens största tävling, det amerikanska Ultimate Fighting Championship. – Det är dit man vill för att kunna möta de bästa, säger Tor. Närmast i tiden för Tor ligger dock en helt annan tävling, nämligen Umeås egen MMA-gala som går under namnet Battle of Botnia. I år blir det den fjärde upplagan och även om det ännu inte är klart med en motståndare till Tor har han ställt in sig på match. – Förhoppningen är att jag ska gå match, säger Tor och berättar att han gillar att tävla på hemmaplan. – Jag tycker det är ganska viktigt. Jag gillar att fightas hemma, säger Tor om förhoppningarna inför kommande upplaga av Battle of Botnia.

Fakta: Tor Troéng Ålder: 28 år. Familj: Bor med flickvännen och hunden. Äter helst: Kött. Dricker helst: Kall öl när han inte tränar. Lyssnar på: Allätare. Mycket rock. Arbete: Forskningsassistent på universitetet på halvtid. Önskar mest just nu: Jag hoppas på en match i Battle of Botnia.

..

Kanske lite kallt for

kalsonger och hjälm

ksa ...men här f inns mycket annat oc 0

´

Götg 2, Inne på gården • Tel: 070-306 08 39 • WWW.a rmysh open.SE

• Öppet: Mån-fre 10-17, Lör 11-15

7


Er leverantör av inredningssten i Umeå

Det du behöver. Till ett bra pris. Bli Check-in kund och gör dina bankärenden enkelt och till bra priser. Med Internet och Banken i mobilen har du banken med dig - när och var du vill. Vill du diskutera ditt första boende eller komma igång med att börja spara? Ring 0771-22 44 88 eller kom in på kontoret, vi har mer att berätta! Hos oss finns också exklusiv trädgårdssten

Köket kommer från Electrolux Home

www.lobegranit.se | Tel 090 - 585 90 8

Gör det möjligt Rådhusesplanaden 3 Umeå nordea.se


a n n ä k r Lä

ekonomi

Guidens ekonomipanel

Efter en sommar rik på sol, resor och bad, sänker många blicken och höjer samtidigt sina ögonbryn när de tittar i sina plånböcker och läser av sina saldon. Hösten är i antåg liksom de stigande räntorna, som hopar sig i horisonten. Men vad innebär alla ekonomiska förändringar för din privatekonomi? Det kan Guidens ekonomipanel hjälpa er läsare med att få svar på i kommande nummer. Här följer en presentation av rådgivarna från några av Umeås ledande banker.

Har du frågor gällande lån, räntor, etc. du vill ställa till vår ekonomipanel? Tveka inte – skicka ett mail till: umea@guidenmedia.se. Skriv ”Ekonomipanelen” i ämnesfältet. Varje publicerad fråga belönas med två trisslotter.

Namn: Maria Stål Familjesituation: Gift med Per, tre barn (Philip 13år, Joel 20år och Hanna 23år). Philip är dock den enda av barnen som bor kvar hemma. Bor i: Radhus på Teg. Titel: Privatrådgivare på Handelsba nken Umeå City År i branschen: Har varit i branschen sedan mitten av 80-talet. Kom till Handelsbanken via Stadshypotek. Vad är det som gör att du tycker om ditt jobb?: Det är mötet med våra kunder. Den tillfredsställelse man känner när man hittat den bästa lösningen. En nöjd kund är en härlig bekräftel se på att man också gör ett bra jobb! I mitt arbe te påverkas vi också mycket av förändringar i omvä rlden, vilket är en utmaning. Det gäller att hela tiden hålla sig uppdaterad för att vara en enga gerad rådgivare. Sist men inte minst den härliga stäm ningen vi har på jobbet gör att jag trivs så bra med mitt arbete. Fritidssysselsättningar: Jag gillar att umgås med familjen, vi har alltid haft aktiva barn vilket lätt fyller fritiden. Själv gillar jag också att träna i olika former, framförallt och oftast löpning. Har också återupptagit längdskidåkningen på vinterhalv året, vädermässigt så är ju förutsättningarna för det perfe kt här uppe. Jag kopplar också gärna av med en bra bok och har inte något emot att resa iväg ibland.

veta För att få ri p m mer o i, m o n o k vate ågon n ta k ta kon ir m ådav ekono edan. givarna n

Namn: Marlene Grabbe-Jonsson har vovve, Tinna av Familjesituation: Jag är gift och r som är utflugna pojka två Har r. errie rasen yorkshiret tre stycken underoch jag är numera även farmor till bara barnbarn. t fyra mil norr om Bor i: Jag bor i ett hus ute på lande mycket bra med trivs ka, tillba år 15 n Umeå seda det. Nära natur och skog. Titel: Försäljningschef ade direkt År i branschen: Oj, det är många. Börj kvar där. När blev och erna studi efter bank inom bank ( 1996 jag såg annons att LF skulle starta utmaning riktig en som ) så tyckte jag det lät . Jag bank ny en upp a start och att få vara med det. är n väge den på och kan ansö in lämnade er om ditt Vad är det som gör att du tyck utmanade. och t rolig jobb?: Mitt jobb är både en i Väsaffär bank kla utvec och Att få vara med gäng är bank nbra kano ett med ns mma terbotten tillsa en spännande och rolig resa varje dag. att resa till sol och Fritidssysselsättningar: Jag gillar är det husvagnen aren somm På värme under vintern. n och att umgås vovve med er enad prom som gäller. Lång med nära och kära.

Namn: Marlene Nilsson Familjesituation: Sambo Per och bonusbarn Robin, 9 år Bor i: Villa i Sävar Titel: Personlig Bankman År i branschen: Jag började på Nordea redan år 2003. Studerade sedan på Handelshögskolan i Umeå och jobbade extra på banken. När jag var färdigutbildad fick jag en tjänst och sedan två år tillbaka jobbar jag som personlig bankman. Vad är det som gör att du tycker om ditt jobb?: Det kan ju låta som en klyscha men till stor del så är det faktiskt kunderna. Det är kul att träffa människor och det är mitt jobb att anpassa rådgivningen efter kundens behov och önskemål vilket gör att den ena dagen inte blir den andra lik. Ytterligare en anledning som gör att jag tycker det är roligt att gå till jobbet är mina kollegor här i Umeå. Vi trivs bra ihop och är ett glatt gäng. Fritidssysselsättningar: För tillfället går större delen av fritiden åt till att färdigställa huset och gården. Då Robin kör motocross så spenderar vi även tid på Bussjö Motorstadion. Annars så tycker jag om att resa och har nyligen börjat uppskatta ljudböcker. På vinterhalvåret blir det många skoterutflykter. Fredagsmys med tacos är en självklarhet hemma hos oss!

9


Välkommen till din däckpolare på röbäck

Norge, Modo eller Brolle

Vad väljer du?

Köp vinterdäck redan nu.

kanonpriser!

HURTIGRUTEN - Vilken succé det blev på Nolia! Kom in till oss! Vi säljer både individuella resor & gruppresor.

Hockeybuss Modo

Nu drar en ny och spännande hockeysäsong i gång. Åk bekvämt med våra bussar till Modos hemmamatcher. Sittplats + buss t/r 430:- end buss 250:-. FÖRETAG! Vill ni boka konferenslokal och middag i samband med matchen så ordnar vi det.

Tel 090-468 41. Mobil 070-626 97 09. Port 15, Röbäcks inustriområde

förvaring | däckreparationer | däckförsäljning

Ladies Night i Övik

Reservera den 8/10 - Årets härligaste tjejkväll! Pris 1.280:Inkl. buss, Deluxbiljett, välkomstdrink & 2-rätters middag.

Järnvägstorget | www.lindtour.se | 090-14 14 87

Ett Umeåbuss-företag

Datortrubbel?

Nytt badrum?

Vi hjälper dig med: Felsökning Virusrensning Reparationer Programinstallation Dataräddning Uppgr. av hård- och mjukvara

Det är enkelt att renovera ditt badrum!

GRATIS

Vi på BL-Interiör erbjuder gratis hembesök när du vill veta vad det kan kosta att renovera ditt badrum. Hos oss hittar du också ett stort utbud av kakel och klinker.

Spårvägen 18 • 901 31 Umeå Tel 090-13 51 40 Fax 090-12 54 75 ÖPPETTIDER Mån - fre 7-17 www.blinterior.se ETT FÖRETAG I GOLVKEDJAN

10

HÄMTNING & UTKÖRNING!

Vi hämtar och lämnar din dator när du lämnar in den till oss.

Gäller Umeå och Sävar tätorter

Glöm in te ROTa 50 % p å arbet vdraget skostna den!

www.pcverkstan.net | Tel 076-103 03 97


panelen

Peter Swanberg:

”Tom Bissett är min störste hjälte”

Per Lindgren Creative Director Racer Kommunikation

Peter Swanberg Nyhetschef TV4 Umeå

Peder Bodén Innebandystjärna

Semestern är slut. Cirka elva månader kvar till nästa. Känns det jobbigt? Eller kanske inspirerande att vara tillbaka på jobbet?

Vem ser du som din störste hjälte?

I poker-VM som gick av stapeln i Las Vegas under sommaren var förstapris över 55 miljoner. Vad skulle du göra om du vann så mycket pengar?

Det har varit en härlig sommar och jag hade gärna varit ledig längre. Men jag gillar vardagen och ser fram emot att återgå till rutinerna. Kanske börjar man bli gammal när mat, träning och sömn prioriteras före den perfekta efterfesten (finns den förresten, eller är verkligheten mer en tveksam kombination av blodsprängda ögon, sänkta krav och risiga kistor?). Nej, i sommar har de sena drinkarna utgått till förmån för tidiga golfrundor. Att gå till jobbet är sällan jobbigt – tvärtom. Det må låta klyschigt, men jag har ett utmanande och utvecklande jobb och fantastiska kollegor.

Oj, vad är en hjälte? Är det nu tankarna ska gå till föräldrar, fredspristagare, korsfästa sagofigurer och veterinärer? Annars gör Stålmannen ett bra jobb som ser seriös ut i kalsonger och slängkappa. Nja, jag har ingen hjälte. Däremot fascineras jag av människor som har modet och uthålligheten att gå sin egen väg – bort från det som är tryggt, beprövat och fastställt i enkätundersökningar. Designern Tibor Kalman slog huvudet på spiken: ”When you make something no one hates, no one loves it”. Kloka ord som fungerar på mer än design. Några favoriter som poppar upp är Bob Dylan, Rick Owens och Zlatan, kära Zlatan.

Det är ingen risk att jag vinner dem i poker. Kortspel har helt gått mig förbi. Tv- och datorspel likaså. Det var brorsans gebit under uppväxten medan jag målmedvetet skadade mig i så många idrotter som möjligt. Först skulle jag överraska pappa med en riktigt fin bil (även om Volvo 740 är en personlig designfavorit). Mamma är svårare. Huset i Toscana skulle stå tomt då inget slår sommarstugan i Näs. Bästa chansningen är att inreda stugan med Kjaerholm och co. Resten får hon i kontanter. Brorsan får en lägenhet i New York och ett livstidspresentkort på alla nya Apple-produkter. Själv skulle jag jobba lite mindre och starta upp de där projekten som aldrig blivit av. Och anlita en engelsk butler och en skotsk caddy, förstå

Det är klart att fyra veckors semester känns som en grisblink men det är oerhört mycket lättare att återgå till jobbet i augusti än i mitten av juli. I den bransch jag jobbar vet man också att det ständigt är förändringar på gång och därmed slipper man det ekorrhjul som gör att man verkligen känner det tungt med 11 månader kvar till nästa semester. Har man möjlighet att spara lite ledighet till andra delar av året så är det värt himla mycket. Ett kortare break kan ge nog så mycket energi som den länga sommarsemestern. Allt beror ju på vad man gör av tiden!

Tom Bissett! - Är man en hängiven Brynäsanhängare som jag så biter man sig fast i minnet från 1999 när den hårdskjutande amerikanen satte tre mål i sista perioden på Modo i final nr 4 när Brynäs vände 1-4 och 4-5 till seger 6-5. Den känslan kan bara mätas med Sveriges sena kvittering på Sovjet i VM 1987. Men efter detta som skedde 1999 så har det inte varit mycket i idrottsväg att glädjas över så därför ser jag fram emot SM-guld för Brynäs 2012 och EM-guld i fotboll för landslaget. Sen vore det ju inte fel om Björklöven börjar ta klivet mot de högre serierna igen!

Hmm - man kanske skulle köpa sig en kortlek?!....55 miljoner!!! - Ett antal miljoner till Barncancerfonden känns självklart. På det privata planet skulle jag se till att behålla hela mitt föräldrahem i Granö och helrenovera stället. Jag skulle köpa igen min gamla färgglada TransAm och åka på en resa till Nya Zeeland och Cook-öarna (inte med bilen dock). Sen skulle jag köpa en container med karaktär och träningsdisciplin så man kunde gå ner under 90-strecket på den så förhatliga badrumsvågen. Nya skridskor, hockeyklubba och en vattenskoter skulle det nog också bli.

Efter den kanske bästa sommaren nånsin, så är det väl klart att man skulle kunna tänka sig att vara ledig ett par månader till. Men just den här hösten så ska jag, spännande nog, byta arbetsplats. Mina dagar på Stöckeskolan (har haft det fantastiskt bra!) är räknade och nu blir det att flytta hem till skärgården igen. Även om det egentligen blir på fel sida älven. Holmsund. Storsjöskolan. Here I come!

Den här frågan har jag fått förr, och det är väldigt svårt att svara någon annan än farmor Gertrud. Hon är 84 jordsnurr, så kort att hon får mig (173cm) att känna mig som en jätte, och bor fortfarande själv i hennes och farfars egenbyggda treplanshus i Skellefteå. Hon har de grönaste fingrar man kan tänka sig och hennes matkunskaper är magnifika! Hon går dessutom på gymnastik nån gång i veckan! Hon är äldst i gympaklassen, men defintivt en av de piggaste...min hjälte! Även om hon inte är störst.

Köpa 110 miljoner tuggummin var det första som dök upp i skallen, men de kostar väl 1 krona styck nuförtiden, så det gör att det inte riktigt känns värt det. Men man kanske skulle ta 1 miljon och köpa sig ett SM-guld till Ibk Dalen, det borde räcka med råge... Jag är egentligen en snål j*vel, men visst skulle jag skänka en ansenlig summa till de som behöver det bättre. Sen skulle jag nog göra som de flesta andra och leva ett sjukt överflödigt och onödigt lyxliv tills allt är spenderat och slut. Man lever bara en gång!

11


S T I L S Ä K E R T | E X K L U S I V T | K VA L I T E T S D E S I G N

Här finns vi!

Rådhusesplanaden 10, Umeå Tel 090 14 12 28 www.inredarnahardell.se

Vilken läggning har du? – Vi har stenkoll på din utemiljö

Plattor • Marksten • Murar Vi kan hjälpa er med totallösningar så som val av material, ritningsförslag och utförande av läggningsarbete. Förnya er befintliga uteplats med utomhusbelysning. Vi är även återförsäljare av spabad och pooler. Vi har kort sagt det mesta för en trevlig utemiljö.

Gör fint ute i höst, så kan du njuta i vår!

Godemansvägen 23, Grisbacka, Umeå, 090 - 77 90 90, www.markstenshuset.se Öppet: Mån - Fre 07-17, Lördag 10-14

12


SANDRAS inredning Plantera ut mera frosttåliga växter som exempelvis prydnadsskål, blåtåtel eller den klassiska ljungen. Ljung är perfekt då den tål de flesta lägen och håller sig fin långt in på hösten. Blåtåteln är ett flerårigt gräs som får vackra mörka vippor, medan prydnadskålen är mer färggrann och kan ha vita, rosa, gröna, purpur- eller flerfärgade blad.

2 Mysigt med ljus Det går inte att komma undan att det blir mörkare för varje dag som går. Då är det härligt att kunna plocka fram värmeljusen. Om ditt uterum saknar inglasning är det en bra idé att använda sig av lyktor och placera dem på olika ställen. Tänk också på att skaffa en bra belysning, för att skapa stämning och mer rumskänsla.

3

Av: Sandra Stenberg www.inspireramera.se

Bild & köpställe - Cervera

1 Tåliga växter

Bild & köps tälle - Plantagen

enkla tips!

Bild & kö

pställe -

contentd

3 Ombonad värme Med infravärme kan man genast höja värmen trots att man sitter ute. Den används flitigt bland uteserveringarna och fungerar minst lika bra hemma. Förutom detta tips är det en bra idé att göra det mer ombonat med hjälp av textilier. Filtar, tofflor, fårskinn och extra kuddar ger en härlig ombonad känsla samtidigt som det är praktiskt att ha i närheten när kylan börjar göra sig påmind.

esign.se

Inred uterummet inför hösten Trots att hösten är här och kvällarna blir allt mörkare så betyder det inte att man vill sluta använda sitt uterum. Tvärtom, med ett genomtänkt inrett uterum kan man förlänga sommaren betydligt. Genom att tänka på textilier och ljus kan man få ett ombonat och mysigt uterum.

H

östen har alltid medfört en känsla av nystart för mig och det är så skönt att ta tag i saker och ting fylld med energi efter en härlig sommar. Något jag verkligen har sett fram emot är premiären för Sandras inredning här i Umeåguiden. Här kommer jag varje månad göra mitt allra bästa för att tipsa och inspirera er i allt som har med inredning och design att göra. Många blir förvånade över att höra att jag i grund och botten är civilingenjör i bioteknik då det uppenbart inte har så mycket med kreativitet att göra. Hur hamnade jag då här som skribent? Jag har alltid haft ett stort inredningsintresse och startade bloggen Inspirera Mera redan 2006 i samband med att jag och min pojkvän flyttade ihop. Det var ett sätt för oss att följa förändringarna i vår lilla studentlägenhet. Under åren som har gått har bloggen blivit så mycket mer och lett till många roliga samarbeten och spännande möten. Inspirera Mera har dessutom varit startskottet för att starta mitt företag, Stilren design, där

jag bland annat jobbar som grafisk formgivare, fotograf och skribent. För att återgå till hösten så tänker jag ge dig några enkla men väldigt effektiva tips för att förlänga tiden man kan vistas i ute, vare sig om det handlar om en balkong, altan, pergola eller inglasat uterum. Det man vill är att skapa känslan av ett rum trots att det är utomhus och gärna ett ombonat sådant. En bra tumregel om du tycker att det ser för sterilt ut, både inne och ute, är att lägga till växter. Det kan verkligen göra underverk. När det börjar komma frost på kvällarna är det bra att använda sig av material som är mera tåliga och som klarar av att stå ute trots att temperaturen kryper ner till minusgrader under natten. Då fungerar trä, betong, zink och gummi väldigt bra.

13


Lyxfilé med gräddig kantarellsås En härlig köttbit serverad med en sås på skogens guld, vilken fest! Ugnsbakad potatis och morötter smakar gott till, tycker dietist Lina Gebäck.

MAT MED LINAS MATKASSE

Timjankryddad fläskytterfilé med kantarellsås och ugnsrostad potatis. 4 port. 900 g smått& gottpotatis 250 g morötter 1½ tsk torkad rosmarin 1 kruka timjan 600 g fläskytterfilé 300 g kantareller ½ tärning köttbuljong 3/4 msk vetemjöl 1 dl grädde 2 dl mjölk 200 g sugar snaps smör olja salt svartpeppar aluminiumfolie

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skölj potatisen (behåll gärna skalet på). Större potatisar kan behöva delas på hälften. Lägg potatisen på en plåt. Skala och skär morötter i grova stavar och fördela över plåten. Ringla lite olja över potatis och morötter. Krydda med ½ tsk salt och torkad rosmarin. Tillaga mitt i ugnen cirka 25-30 minuter. Grovhacka timjan (undvik de nedre stjälkarna). Skär fläskytterfilé i två avlånga bitar på längden. Bryn köttet i en stekpanna med smör eller olja. Strö över timjan och krydda med 3/4 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Stek köttet cirka 4 minuter på varje sida. Låt vila i aluminiumfolie cirka 10 minuter. Rensa kantarellerna och förväll dem sedan i en stekpanna. När vattnet ångat bort, tillsätt smör och fräs svampen några minuter. Krydda med 1 krm svartpeppar. Sänk värmen och strö över buljong och vetemjöl och rör om. Häll på grädde och mjölk. Låt puttra på svag värme tills såsen tjocknar. Rör om då och då. Skiva fläskytterfilén och servera till ugnsrostad potatis, kantarellsås och sugar snaps.

LINA TIPSAR Hackat eller klippt? Det är enklare att klippa färska kryddor i bitar än att knivhacka, och det går precis lika bra! Se till att saxbladen är torra så att kryddorna inte fastnar.

Håll utkik på Umeåguidens Facebooksida där du kan vinna matkassar från Linas Matkasse. Se till att ”gilla” Umeåguiden på Facebook!

Inspiration Få Linas veckomeny. Vill du få en av Linas veckomenyer till din mejl? Gör så här: Sms:a LINA och din mejladress till 0730-120 804 (vanlig smskostnad) så skickar vi Linas meny med inköpslista och recept för hela veckan. Ex. LINA anders@ hotmail.com Läs mer på www.linasmatkasse.se

Lina Gebäck, dietist

MATKASSE & RECEPT HEM TILL DÖRREN 499 :Recept med nyttiga och näringsberäknade måltider av dietist Lina Gebäck. Priset gäller för 5 middagar för 4 personer. Fraktfritt. Beställ enkelt redan idag på linasmatkasse.se och ange din rabattkod: UG

Ordinarie pris 749:-. Nu till prova-på-pris!

14


Fråga hyresrättsexperten: Niclas Sundell

Här kan du som läsare av Umeåguiden skicka in dina egna frågor som rör hyresrättsliga frågor. Skicka din fråga till birgitta. klingstedt@hyresgastforeningen.se

Hur är det med uppsägningstid vid andrahandskontrakt Fråga: Just nu bor jag i en andrahandslägenhet. Vi har inte skrivit något avtal eller gjort något muntligt avtal angående uppsägningstiden. Den 1 juni meddelade hyresvärden mig att jag måste flytta ut senast den 31 juli. Jag började söka efter ny lägenhet. Senare hörde hyresvärden av sig igen och meddelade att jag fick bo kvar augusti månad ut och sedan fick vi se månadsvis. Nu har jag hittat en lägenhet som jag måste flytta in i den 1 september, annars får jag den inte. När jag då meddelade hyresvärden den 11 augusti att jag flyttar den 1 september, säger han att jag måste betala hyra fram till den 1 oktober. Kan han kräva detta av mig? Jag betalar min hyra i förskott. /En som hemskt gärna vill ha ett svar.

Svar: Som jag ser det har du nu ett hyresavtal på en månad i taget. Enligt hyreslagen ska avtalet i så fall sägas upp en vecka före utgången, det vill säga en vecka före sista augusti. I annat fall är avtalet förlängt med en månad till. Det betyder att du ska göra en skriftlig uppsägning till förstahandshyresgästen senast den 24 augusti för att slippa bli bunden en månad till. Gör uppsägningen i rekommenderat brev så har du ryggen fri. /Niclas Sundell

www.hyresgastforeningen.se. Tel 0771-443 443

Vi löser dina problem på vägen Norrlands nya motorshop – Allt inom motor!

Kyrkbron mot centrum

Däckverkstad | Fordonsservice | Fordon och husbilstvätt/recond Köper/Säljer/Förmedlar | Import | Bil och släpvagnsuthyrning Välkommen hälsar Christian Salemark och Christian Columbus

Norra Obbolavägen

Sale-market.se

Maskingatan

www.sale-market.se | Lärlingsg 18 på Teg | 090-34 31 311 | kontakt@sale-market.se | Mobil 070-369 66 80 15


Se Sofia Jannok på Gammlias scen 28 augusti

VÄLKOMMEN HÖST Teater: Skräddar Molins berättelser

NBV NORR BYGGER VIDARE Just nu slutför vi bygget av en inspelningsstudio och danslokaler på Bankgatan 10 B, mitt i centrala Umeå. Vi kommer att ha en öppet hus dag den 24 september mellan 12-17, då finns det möjlighet att se alla lokaler.

Lördag och söndag 27–28 augusti

Folkmusik, visor, jojk och berättelser Söndag 28 augusti kl 11–17 på Gammlia

Höstmarknad med slöjd & nyskördat

Du är välkommen att redan nu höra av dig om du är intresserad av våra nya lokaler!

Söndag 11 september kl 12–16

Hör av er till oss på Studieförbundet NBV Tfn vxl: 090-820 04 98 | E-post: umea@nbv.se Hemsida: www.nbv.se/umea

VÄSTERBOTTENS MUSEUM

Geologins dag

GaMMlia

Fri entré

Bredband Telefoni Fotboll T3 levererar Bredband och hemtelefoni till riktigt låga priser. Besök oss i Thulehuset, på www.T3.se, eller ring vår kundtjänst på 090-12 93 00. T3 är också huvudsponsor till UIK FF som nu jagar SM-guld. Kolla upp nästa hemmamatch på www.UIK.se. 16

Läs mer och Lite tiLL på vbm.se

23–27 augusti kl 19 i Wallmarksgården


visst nappar det?

Fisketävlingen där alla är vinnare

Text & foto: Håkan Hägglund

På lördag mitt på dagen startar Öbackanappet, en fisketävling öppen för alla där intäkterna går oavkortat till Läkare Utan Gränser. Guiden har träffat arrangören Jenny Söderström för att få veta mer.

J

enny Söderströms fiskeintresse går långt tillbaka i tiden. Vad som började som en hobby blev snabbt en sport och redan som elvaåring vann Jenny SM i pimpelfiske. Idag är hon 28 år och man finner henne lättast där det är en fisketävling. Intresset för att anordna en tävling har funnits länge, men vad intäkterna skulle användas till har varit oklart. När idén om att skänka bort intäkterna kom tog Jenny kontakt med Läkare Utan Gränser som till största delen finansieras genom bidrag från enskilda gåvogivare. Just Läkare Utan Gränser lockade eftersom de agerar utifrån nödställda människors behov utan att ta politisk hänsyn. Mellan broarna Tävlingen kommer att vara belägen längs Öbacka Strand mellan Kyrkbron och Kolbäcksbron. Den kommer att pågå under två timmar och den som fångat största sammanlagda vikten fisk vinner. – Jag tänkte först arrangera tävlingen i Täfteå men eftersom det är så trångt där, passade Umeälven bra och det finns dessutom mycket fisk där, säger Jenny och fortsätter med att berätta att läget mellan broarna är väldigt centralt, vilket gör det lättare för fler att delta. Tävlingen kommer att innehålla en barnklass, juniorklass för både pojkar och flickor samt en herr-

och damklass. I barnklassen är alla vinnare, oavsett om de har god fiskelycka. Stor respons Som medarrangörer har Jenny sin fiskeklubb Bottennappet och en fiskebutik som också bidragit med första pris i de olika klasserna. Öbackanappet har fått stor respons från företag både i och runt om Umeå. – Jag trodde inte att jag skulle få med så många och så bra sponsorer som jag fått, berättar hon. Tack vare att så många olika företag visat intresse har prispoolen uppnått ett värde över 15 000 kr och är enormt varierad. Matkuponger från restauranger, godis, inträde till lekland och simhallar är bara några exempel på priser som sponsorerna bidragit med. Jenny har valt att utesluta större aktörer i Umeå som medarrangör eftersom de ofta vill styra för mycket. – Det har varit viktigt för oss att Öbackanappet är en fisketävling med fokus på att pengarna går till Läkare Utan Gränser och inte ett jippo likt stadsfesten. Ingen av dem som arbetat med fisketävlingen tar betalt för sitt arbete utan alla intäkterna från tävlingsavgifter, maggot- och fikaförsäljning skall oavkortat gå till Läkare Utan Gränser där de i sin tur kan hjälpa människor i nöd.

Jenny hoppas på mycket folk och större fiskar när Öbackanappet går av stapeln.

redan planer för nästa år – Jag räknar just nu att det bör komma mellan 50-100 personer men det kan mycket väl bli fler. Vädret kan nog ha stor inverkan på huruvida det kommer fler. Vi har försökt göra det lätt för föräldrar att ta med sina barn genom att erbjuda utlåning av fiskespö till barnen. Om denna tävling visar sig bli lyckad finns det redan planer för att göra om tävlingen nästa år. En pimpeltävling på vinterhalvåret skulle också kunna vara intressant. Bevis på fisk Vi avslutade intervjun med att gå ner till älven för att testa fiskelyckan och det tog inte alls lång tid innan fiskarna bet tag i den lilla kroken. Totalt drogs det upp fyra fiskar under den knappa halvtimme vi stod där. – Vid fiske i älven är det bra om man har liten krok och liten kork för att lättare se om det nappar. Fisken trivs vid utloppen till älven och söker

ofta skydd under näckrosor och sjögräs. Det är bättre med maggot än mask och skulle man inte ha maggot kommer det gå att köpa på området, berättar Jenny. Nöjd med bevis på fisk i Umeälven tackade jag för mig och önskade lycka till. Jag hoppas det dyker upp många den 27 augusti för tävlingens och Läkare Utan Gränsers skull.

FAKTA: Öbackanappet När: 27 augusti 11:00 – 13:00. Var: Mellan Kyrkbron och Kolbäcksbron. Kostnad: Barn 20 kr, junior 50 kr, vuxen 100 kr. Tillåtna spön: Vanligt metspö eller kastmete. Vad fiskar man: Brax, Id, Lax, Löja, Mört, Stäm och Spigg.

Sommaren är slut, och vi har vandrat vidare...

....till nya lokaler. Men du kan vara lugn, vi finns bara 120 meter från vår förra lokal. Du hittar oss på Kungsgatan 46 i Originals lokaler

Välkommen till Sveriges mest meriterade fotolab. www.proprint.se Kungsgatan 46 , 903 26 Umeå 17


Klippning från 200:-

Vi vill köpa din skog nu.

Pensionär- och studentrabatt

Framtidens byggklossar. Ja, det är faktiskt vad du är med och skapar när du säljer din skog till Martinsons, i form av fabrikstillverkade bygg­ element för broar och hus. Men dessutom gör du en insats för att hålla regionen levande och stark, eftersom värdet av din skog stannar i bygden och bidrar till att skapa nya arbetstillfällen. För att inte tala om chansen att göra en riktigt bra virkesaffär.

Ring oss i dag. Peter Holmström, Umeå/Nordmaling, 070­674 26 50 Robert Svensson, Vännäs/Bjurholm/Nordmaling, 070­666 07 96

Martinsons 937 80 Bygdsiljum Tel 0914-207 00 www.martinsons.se

Klipp dig hos en utbildad frisör med 15 års erfarenhet

V. Esplanaden 7 (vid E4:an) | 090-773333 Öppettider: Mån-fre 9-18, lör 10-15 • Drop in!

Söker du nytt jobb? Behöver du personal? Leta på rätt ställe! Kontakta Manpower Umeå 090-70 23 60 www.manpower.se

18


LÄSARSUCCÉ! Den kända marknadsundersökningsbyrån SKOP har gjort en undersökning, där de intervjuat ett stort antal personer som bor i Umeå kommun. Intervjuerna gjordes under två veckor mellan den 23 juni och 6 juli 2011. I svaren framgår tydligt att Guiden är en otroligt populär tidning bland Umeåborna. Vi tackar för allt beröm och ska göra allt för att både läsare och annonsörer skall vara nöjda med tidningen även i fortsättningen.

8av10 5av10

läser eller bläddrar i Umeåguiden

ex av Guiden läses av minst två personer i hushållet

Vill du veta mer, boka annons eller komma med förslag på vad vi ska skriva om i kommande nummer. Tveka inte att höra av er till oss. //Daniel, Tobias, Christian och Mattias på Umeåguiden

Kommentar från SKOP:

”Jag är riktigt imponerad av att så hög andel av Umeåborna läser Umeåguiden. Det ska ni vara stolta över. Att så många som 54% av de tillfrågade uppger att tidningen läses av minst två personer i hushållet är också en väldigt hög siffra. Sammantaget kan jag bara gratulera er till ett bra och intressant månadsmagasin.” //Erik Mellenius, Marknadsundersökningsbyrån SKOP.

Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå | 090-10 00 88 | www.guidenmedia.se | umea@guidenmedia.se


Kom i form efter sommaren!

Hos oss får du vackra Gör som 6000 andra umeåbor, minska 8-10 kg i månaden med eller utan rådgivning.

Naglar

Skulptera din kropp och bli av med dina celluliter utan kirurgi med hjälp av LPG.

Vi har även massage

Nu även webbokning!

Naglar från 650:Vill du bli nagelterapeut? - Vi har SANSA godkänd utbildning för dig.

Carola Wixner

Anna-Lena Junes

Certifierad rådgivare

Dipl. Massageterapeut

Västra esplanaden 9 • 090-12 94 40 • www.s-h-e.se | Säkert | Effektivt | Smärtfritt |

Kolla vilken skillnad! Efter bara fyra behandlingstillfällen FÖRE

EFTER

Kungsg. 46 I 090-12 29 29 I www.naildesignschool.se

Öppet hus! Fredag 2 september kl 9.00-16.00

Johanna gästar mig och demonstrerar den nya behandlingen ACCURA. 4 olika behandlingstekniker, som ger olika effekt på huden.

* Anti age * Fuktgivande * Lifting * Acne

Vi erbjuder nu kroppskulpturering med Polar Shape - ultraljud med radiofrekvens terapi. En behandling som smärtfritt stramar upp huden, skulpterar kroppen och reducerar fett. Polar shape kan användas till ansikte/hals, mage, höfter, lår, flanker/midja, armar Götgatan 6 A, UMEÅ 090-450 10 eller 070-441 14 64 WWW.UFT.NU

Välkommen att boka din

Prova på behandling för 250:-

Tänk på att antalet är begränsat, boka din behandling i tid. Gå in och gilla eco hudvård på Facebook Välkommen till min ECO-salong Ulrika Åström

Sagagallerian 2 tr, Umeå, 070-304 49 10 www.ecohudvard.se

Ansiktsbehandling • Fransar & bryn • Fotvård • vaxning

20


GÖR OM MIG

C

amilla Kennden är 26 år, har två små barn och utbildar sig till trädgårdsarkitekt. Hon har inte så lång tid kvar på sin utbildning, så snart är det dags att ta steget ut i arbetslivet. Hon har längtat hela sommaren efter att få bli av med sitt mörka hår, och blev glad när Wixners Frisör och Groomning hörde av sig och frågade om hon villle vara med i ”Gör om mig” . Hon är väldigt nöjd över sitt nya jag och känner en fräsch höstkänsla.

Före

HÅRET: När hon kom till oss var håret svart och långt. Vi började med att klippa håret i en längd strax nedanför axlarna, det klipptes även upp för att skapa liv. Hon ville få en ljusare känsla, så vi avfärgade håret. Sedan färgades det in i en beige färg som blandades upp med guldblonda slingor. Hennes naturliga fall togs fram med hjälp av plattångslockar. Håret fästes upp på ena sidan för en mer sofistikerad look.

Efter

Efter

Efter

SMINK: För att matcha kläderna och armbandet sminkades Camilla i toner av brun/ turkos. En matt bas lades först, som mjukades upp av solpuder. Som bas på ögonen lades turkos skugga, med detaljer av brunt. För att öppna upp ögat lades en beigeskimmrande highlighter. En rosalila skimmrande lipgloss fick bli sista touchen. KLÄDER: Långskjorta av märket 2-Biz passar både vardag som fest. Camilla`s byxor är av tunn polyester från Ted Nicol. ”Beroendeframkallande” linne från Avet som även finns i andra färger. Dansk Smykkekunst kommer armbandet ifrån och finns hos Eeva af Umeå.

hår & Makeup: Therese på Wixners frisör & grooming Kläder & smycken: Eeva af Umeå på Rådhusesplanaden.

Vill du själv bli omgjord? Skicka en bild och kontaktuppgifter till umea@guidenmedia.se

Frisör sökes till Wixners Frisör & Grooming! Du är: • Kreativ • Erfaren • Självgående

Hos oss kommer din kreativitet att nå en ny nivå. Vi erbjuder dig utbildningar och kurser med vårt härliga gäng! Kontakta Therese på 076-1131112 eller salongen@wixners.se

”Joina oss på Facebook”

090-77 23 16 Storgatan 64 Öppet: Mån-lör

21


Kampanjveckor i butiken! Vi har paketlösningen för dig – allt från eget snickeri, måleri,snickare,plattsättare,elektriker och rörmokare. – Köket färdiginstallerat hos dig inom 1 vecka! Räntefritt 24 månader

Formvägen 3 tel 090-18 92 80 www.miljokok.com

Rygg-/nackbesvär Åke Häger, leg naprapat

Muskel-/träningsverk

hösten h os !

Balder

Höstens första al á carte-erbjudande på Balder!

Nabila Roukachi, dipl massageterapeut

Kom in och njut av en god middag när höstmörkret & kylan börjar smyga sig på.

Tfn 090-13 02 83

Timjan & kantarellbakad Fläskytterfilé serveras med västerbottensostgratinerad potatis samt tranbärssmör

Magasinsgatan 17

139:-

Det kompletta bemanningsföretaget med äldre arbetskraft

Är du pensionär och vill jobba? Vi söker dig som är 67 år och äldre på följande orter: Umeå...................................090-12 82 12 Skellefteå, Lycksele......................... 0910-101 25 Luleå, Boden, Piteå........................ 010-333 39 01 Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors.. 070-654 13 96 www.senioruthyrning.se

Diplomerad Coachutbildning

Välj till en efterrätt till erbjudandet och få 10% rabatt på efterrätten. Erbjudandet gäller t.o.m. 30/9

Lunch på Balder Välj och vraka bland våra 10 olika lunchrätter som serveras vardagar mellan 10.30-13.30. Köp ett 10-kort och ni sparar

140:Välkommen till oss!

Ackrediterad av ICF med möjlighet till internationell certifiering

Kursstart Umeå 27 oktober www.coachstjarnan.se 070-261 40 54 Besök våra infoträffar! 22

F U L L S TÄ N D I G A R ÄT T I G H E T E R

www.restaurangbalder.com SKOLGATAN 58, BALDERS HAGE TEL 090-14 36 90


LOKALPRODUCERAT Text & foto: Andreas Lindegren

Lokalproducerat i Vänortsparken Under våren har Umeåguiden skrivit en reportageserie där vi besökt lokala producenter runt om i Umeå. I ett sista reportage om vår lokalproducerade mat besökte vi den årliga samlingspunkten för många av Västerbottens närproducenter, nämligen premiären av Bondens egen marknad i Umeå.

P

å lördagsmorgonen den 14 augusti hade Bondens egen marknad sin årliga premiär i Umeå och i Vänortsparken samlades ett trettiotal lokala producenter från länet för att visa upp och sälja sina närproducerade produkter i solskenet. Konceptet med en marknad med enbart lokala produkter uppkom i England och USA i och med att efterfrågan och miljömedvetenheten bland konsumenterna ökat. Sverige var inte långt efter och idag anordnas årligen 19 olika marknader runt om i landet. I Umeå arrangeras Bondens egen marknad för elfte året i rad och bakom satsningen står Hushållningssällskapet tillsammans med LRF och Umeå C. Hushållningssällskapet Christina Hammarström arbetar för Hushållningssällskapet, som är en form av kunskapsorganisation, vars uppgift bland annat är att bistå producenterna på landsbygden. Hon berättar att deras uppgifter bland annat är att utveckla matproduktionen i ett område genom att anordna kurser, studieresor och seminarier. Under de senaste åren har hon arbetat som organisatör åt

Bondens egen marknad och berättar att marknaden växt genom åren. – Vi är en av Sveriges största marknader, förklarar Christina Hammarström och berättar att det idag knappt finns några lediga platser kvar på marknaden. Närproducerat Christina Hammarströms arbete med Bondens egen marknad slutar inte i och med att försäljningsplatserna är slutsålda. Hon agerar även en form av kontrollorgan som kontrollerar att allt som säljs är närproducerat. – Det finns en hel del regler, säger Christina och berättar att råvarorna med några få undantag måste vara lokalproducerade. Hon berättar också att eftersom avstånden i Norrland ses som längre än i andra delar av Sverige tillåter man producenter från hela Västerbotten samt de som ligger 20 mil utanför länet. I andra delar av Sverige har man hårdare krav och tillåter endast producenter som ligger inom en 25 mils radie till marknaden. Fastän att marknaden hade premiär samma helg som Noliamässan pågick

Christina Hammarström, Hushållningssällskapet var det mycket folk i rörelse bland de olika stånden i Vänortsparken. Att marknaden blivit så pass populär tror Christina Hammarström beror på många olika faktorer.

– För det första att det är bra kvalitet på produkterna, svarar Christina och fortsätter berätta att en annan anledning till intresset från konsumenterna troligtvis är den stora variationen på produkter. Under premiärlördagen fanns allt från saft och tunnbröd till svamp, grönsaker, kött, fisk och även en del hantverk till försäljning. – Det finns en trend som är här, säger Christina och förklarar att hon sett en positiv utveckling bland Umeås befolkning när det kommer till att handla närproducerat. Nytt för i år är även att föreningen 4H anordnat ett café för marknadens besökare. Det är inte bara intresset från konsumenterna som ökat år från år. Tidigare på premiärdagen var radio på plats och sände och Christina Hammarström var inte sen med att avslöja att SVT kommer att spela in ett program framöver där kockar tillagar mat på plats med råvaror från marknaden. – Det kan inte bli bättre, säger Christina Hammarström innan hon försvinner in bland alla besökare på marknaden.

23


Smarriga klipp!

Utnyttja Rotavdraget

Dessa kuponger gäller t.o.m 22/9 2011

Klipp ur och lämna in kupongerna vid köp. Gäller på Frasses Ersboda, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs

Originalmeny 45kr

Originalmeny 45kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 22/9 -11. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 22/9 -11. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

Mellan Ord. pris 65:-

50kr

ord. pris 65kr ord. pris 65kr

45kr

Mellan Ord. pris 65:-

45kr

ord. pris 65kr

Originalmeny 45kr Mellan Ord. pris 65:-

50kr

ord. pris 65kr

ord. pris 65kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 22/9 -11. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

45kr

ord. pris 65kr

Originalmeny 45kr Mellan Ord. pris 65:-

Mellan Ord. pris 65:-

50kr

ord. pris 65kr

ord. pris 65kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 22/9 -11. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

45kr

Mellan Ord. pris 65:-

50kr

ord. pris 65kr

ord. pris 65kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 22/9 -11. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

45kr

För barn upp till 12 år med överraskning

Originalmeny 45kr Mellan Ord. pris 65:-

50kr

ord. pris 65kr

ord. pris 65kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 22/9 -11. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

Mellan Ord. pris 65:-

50kr

ord. pris 65kr

ord. pris 65kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 22/9 -11. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

45kr ord. pris 65kr

För barn upp till 12 år med överraskning

ord. pris 35kr

Barnbox

För barn upp till 12 år med överraskning

ord. pris 35kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 22/9 -11. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 22/9 -11. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

Barnbox

Barnbox ord. pris 35kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 22/9 -11. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

För barn upp till 12 år med överraskning

IVT FÖRSÄKRING

359001

års

KOMPRESSORSFÖRSÄKRING 6 ÅRS TRYGGHETSFÖRSÄKRING

Barnbox

För barn upp till 12 år med överraskning

KOMPRESSORSFÖRSÄKRING 6 ÅRS TRYGGHETSFÖRSÄKRING

Originalmeny 45kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 22/9 -11. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

ord. pris 35kr

års

ord. pris 65kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 22/9 -11. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

För barn upp till 12 år med överraskning

IVT FÖRSÄKRING

45kr

Barnbox ord. pris 35kr

För dig som vill spara både pengar och miljö.

ord. pris 65kr

ord. pris 65kr

Barnbox

Nyhetstriss!

ord. pris 65kr

45kr

ord. pris 65kr

Originalmeny 45kr

50kr

ord. pris 65kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 22/9 -11. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

ord. pris 65kr

Originalmeny 45kr

50kr

ord. pris 65kr ord. pris 65kr

Svanenmärkta värmepumpar!

Ivt Nordic Inverter är den första Svanenmärkta IVT Nordic Inverter är den första Svanenmärkta luft/luftluftvärmepumpen och topptestad av Energimynvärmepumpen digheten. och topptestad av Energimyndigheten. IVT Greenline HE har den senaste generationens IVT Greenline HE har den senaste generationens A-klassade lågenergi-cirkulationspumpar som ytterligare A-klassade lågenergi-cirkulationspumpar som minskar din elförbrukning. IVT Air klarar att omvandla ytterligare minskar din elförbrukning. Luftvärmekall pumpen uteluft tillklarar behaglig värme inomhus. av att omvandla kall uteluft till behaglig värme inomhus.

ord. pris 35kr

Gäller på Frasses Formvägen, Rådhustorget, Grubbe, Järnvägstorget och Vännäs t.o.m. 22/9 -11. Kan ej kombineras med andra erbjudanden

www.ivt.se

Energitjänst Umeå: Formvägen 2 • Umeå: Rådhustorget • Umeå: Järnvägstorget Umeå: Backenvägen 23 • Vännäs: Vegagatan

24

Fatvägen 2. Umeå. Tel: 010-475 33 10 www.ivt.se


Premiär i Umeå för Norrlands största business to business mässa.

DETTA ÄR EN ANNONS

g Norrlands största affärsmöte. g 8 föreläsare bl.a Lars Johan Jarnheimer, Tina Thörner och Susanne Einhorn.

Rekordökning av guldpriset:

g Fri entré till mässan g Affärsmingelutbildning.

Tävla med Norrlands Expo! Var med och tävla om fribiljetter till Norrlands Expos föreläsningar. Lös nedanstående 2 frågor och maila sedan svaren senast 15 september till: lars.koverberg@letsact.se 1. Vem av föreläsarna har rubriken: Det blir alltid som man tänkt sig? 2. Vem håller i Affärsmingelutbildningen 26 oktober? Utslagsfråga: Hur många tävlingssvar kommer att skickas in på denna tävling? Svaren och mer info hittar du på:

www.norrlandsexpo.se 10 st vinnare med alla rätt och närmast rätt svar på utslagsfrågan får var sin fribiljett till en valfri föreläsning under Norrlands Expo i Umeå 26-27 oktober 2011.

Norrlands Expo För lönsamma affärskontakter

En av turnéns besökare hade rensat ut arvegods som hon ansåg att ingen längre brydde sig om. Efter försäljningen hade hon drygt fyra tusen som istället skulle satsas på en resa. “Många blir förvånade över vilka rikedomar de egentligen har i sina lådor” säger guldvärderaren Andreas Svensson från GuldTillPengar Sverige AB.

TM

Femdubbelt betalt för gamla smycken

Priset på guld slår rekordnivåer och allt fler svenskar har börjat rensa i smyckeskrinen för att förvandla sina guldskatter till pengar. En av Nordens största uppköpare av privatpersoners guld, GuldTillPengar Sverige AB, möter efterfrågan med att ge sig ut på Sverigeturné. På Torsdagen den 25/8 kl. 10-18 och Fredagen den 26/8 kl. 10-17 kommer de till Best Westerm Stora Hotellet i Umeå och Lördagen den 27/8 kl. 10-16 kommer de till Folkets Hus i Holmsund. –För att göra det så enkelt och tryggt som möjligt för den som vill sälja sitt guld kommer vi att öppna vår mobila värderingsstudio på olika platser runt om i Sverige. Där kan den som vill snabbt få besked om vad deras guld är värt, säger Andreas Svensson som leder turnén som är tänkt att pågå hela sommaren och hösten. Hur har intresset varit hittills för er guldturné? –Betydligt större än förväntat. Eftersom guldpriset har fyrdubblats på bara tio år har fler blivit medvetna om att det lönar sig att sälja smycken som inte används. Vi planerar nu att utöka turnén för att kunna besöka fler städer, tillägger Andreas. I takt med att guldpriset ökat har också fler företag börjat handla med privatpersoners guld, finns det någon anl edning att välja er istället för någon annan uppköpare? –Vår affärsidé är att göra guldförsäljningen både lönsam och trygg för kunderna. Att handla med ädelmetaller är en bransch som ibland har förknippats med oseriösa aktörer som bl.a. köpt guld utan att inneha tillstånd från polisen. Vår styrka, förutom att vi är en av Nordens största guldköpare, är helt klart vår professionalism. Förutom att vi erbjuder våra kunder ett konkurrenskraftigt pris är det väldigt viktigt för oss att våra besökare känner sig trygga. Öppenhet är därför A och O. Ute på våra turnéer kan kunderna följa hela värderingsprocessen och vi har även ett nära samarbete med

FAKTA GULDTILLPENGAR SVERIGE AB

En av Nordens största gulduppköpare. Aktuella som: Guldhandlare på sverigeturné. Köper: Allt guld, oavsett utseende och karat. Betalar: Beroende på karat och dagspris, vid senaste turnéstoppet betalades 301 kr/gram för 24 karat guld. Betalning kontant eller till konto. Affärsidé: Trygghet, proffsighet och bra betalt. Hemsida: www.guldtillpengar.se

Kundtjänst: 020-540 540

polisen i varje län som vi besöker, säger Andreas. Går det att väga sitt guld och själv räkna ut vad det är värt? –Det kan vara svårt att veta hur ädelt det är, alltså hur många karat guldet har. På turnén har vi professionella värderare som utan att skada smycket gör en noggrann teknisk analys på plats. För en tränad och erfaren värderare tar det bara några minuter att fastställa en exakt karathalt och värdet av guldföremålet. Kostar det något att få sitt guld värderat? –Nej, absolut inte. Vi har haft besökare som bara tittat förbi för att de är nyfikna på hur mycket deras smycken är värda. Många blir förvånade över vilka rikedomar de egentligen har i sina lådor, avslutar värderaren Andreas Svensson.

För dessa föremål betalades:

5265 Kr 4598 Kr

7853 Kr

GuldTillPengar.se 25


på glasen

Progressiva standardglas från pentax

1:-

Vid köp av bågar från 795 :-

999 :- rabatt på alla progressiva glas

Umeå: Västra Esplanaden 5, 090-14 26 20. www.specsavers.se

Priset på 1 kr gäller progressiva standardglas index 1,5 från PENTAX (ord pris 1000 kr). På alla övriga progressiva glas (ord pris från 1750 kr) ger vi dig 999 kr rabatt. Gäller vid köp av bågar från 795 kr och t o m 2 oktober 2011. Kan ej kombineras med andra erbjudanden, som t ex 2 för 1.

©2011 Specsavers Optical Group. All rights reserved.

Spara där det verkligen syns:


vimmel Foto: Linus Bäckman

Johan Vikströ m, JP Häggström på

Rex

d, Anna Marie Edlun Rex på m rö Lövst

Camilla Perss on, Ngawang Choedak, Tom as och Sara Aarea Johans son på Rex

Maria Maren Turmo, ex R på n Hatte

HÖSTEN BLIR VARMARE I ÅR. VI LADDAR MED MASSOR AV AKTIVITETER OCH NYHETER!

Tom Stener, SO Berglund på Rex

nna

Maja Kjellgren, Joha Kjellgren på Rex

I oktober firar Rex 15 år. Restaurangchef/sommelier Elin Stensson och Ulrika Hed välkomnar till vårt nyrenoverade Brasserie med vinbar. Här har gränsen mellan matsal och bar suddats ut. Här sitter vi vid bardisken, i soffan, kring höga bord med utsikt över köket eller vid bord dukade med vitt, valet är ditt. Menyn bjuder på allt från ost, charkdelikatesser och klassiker som Biff Rydberg till hummer och hamburgare. Gott och stilfullt. Mycket och enkelt. Sitt in.

brasserie • vinbar • ost & chark FÖR FRÅGOR OCH BORDSBESTÄLLNING: 090-70 60 50. WWW.REXBAR.COM

Jörgen Bergh ,M Lotta Viksten aria Bergh, , Robert Vikst en på Rex

Kolla in fler vimmelbilder på vår facebooksida!

ria Renborg, Johanna Livqvist, Ma Rex Marie Andersson på

27


Me mate d kärlek n och l , naturentill ugne t. .

Konferera vackert! Hotell Forsen ligger omsluten av otroligt vacker natur vid Vindelälvens strand. En av Europas sista oreglerade älvar. Hos oss kan du känna lugnet i vår avslappnande hotellmiljö och dess omgivning. Men bara en bit från fönstret kan du se och uppleva kraften i den otroligt mäktiga Renforsen. Det är mycket möjligt att vårt hotell har Sveriges vackraste omgivning. Dessutom äter du gott i vår restaurang. Vi serverar läckerheter med en lokal prägel och med ett klart inslag av det vilda Västerbotten. År ni ute efter en konferensupplevelse utöver det vanliga, så hoppas vi att ni provar Hotell Forsen. Vi har aktiviteter för alla. Forsränning, hundspann, äventyrskamper, fisketurer, whisky-, öl-, vin- och chokladprovning. Vi skräddarsyr er konferens precis som ni vill ha den. Välkommen hälsar Krister & Camilla med personal.

w w w. h o t ell f o r s en . s e | 0 9 3 3 - 3 9 7 0 0 | S o lvi k s vä g en , V in d eln


vimmel Foto: Linus Bäckman

Prisvärd upplevelse från Spanien Marie Nilsso n, S Bylund på Rex nygg-Ulrika

, Helena Sofia Ekholm Rex Bengtsson på

Prisvärt och kraftfullt från Spanien! +++ FYND! Bengt-Göran Kronstam DN +++ Bästa Köp! Allt om Vin nr. 8 aug 2010

139:-

+++ Fenomenalt! Tidningen S-Queen Endast +++ Prisfynd! Enligt Sune Liljevall, TT Spectra

endast

139:14 Endast

9:-

Åsa Viklund, Len son, Monka V a Andersålming, Carin a Holgersson på Rex

Beställningsvara! Systembolagets art.nr. 73503. Kan beställas på

Ekologiskt, www.systembolaget.se eller på www.nicewine.nu Syrah - Tempranillo, Syrah - Merlot, Alc 13,5% Vol. Alc 14% Vol. Systembolagets artnr. 73503 Kan beställas på Systembolaget eller på www.nicewine.nu Systembolagets artnr. 72828

Varannan förare som omkommer i singelolyckor i trafiken är alkoholpåverkad. Annons i Allt om Mat.indd 1

2010-09-10 09.37

tom 10/5 mot uppvisande av denna annons

Samtliga erbjudanden gäller tom 27/9 erbjudanden gäller Samtliga mot uppvisande av denna annons

HÖST KLIPPET! VÅRKLIPPET! Klippning

290:-

rg, Mikael Lars Holmbe Rex på on Anderss

Carina Nilsson, Selma Nilsson på Rex

Kolla in fler vimmelbilder på vår facebooksida!

inkl.fön & styling ord. pris 350:-

Jan-Erik Tingelf på

Rex

Färg eller toning

590:-

Oavsett hårlängd! ord. pris från 690:www.rinse.se

KÖKSLUCKOR

595:-

25% rabatt på alla hårprodukter UMEÅ ST Rådhuseplanaden Dressman FRISÖRKEDJA! 090-770 501 OCKHOLMS ÖRST ST1,Abredvid OCH LEDANDE

Rådhusesplanaden 1, brevid Dressman 090-770 501

Räntefritt 24 månader

Formvägen 3 tel 090-18 92 80 www.miljokok.com

29


KORSORD september

2011

Lös korsordet och skicka det, med namn och adress till: Umeåguiden, “Korsordet” Hovrättsgatan 7, 903 25 Umeå. Vi drar tre vinnare som får två trisslotter vardera. Vi vill ha ditt svar senast den 15/9 2011. Vinnarna presenteras i nästa nummer.

Namn................................................................................ Adress.............................................................................................................................................

Soffa Memory

2,5-sits. Finns även i tyg

8.990:-

Soffa Norrsund

11.900:-

3+2. Finns även i skinn

Soffbod Guava Vitlack. 120x60x52

1.995:-

Vi fixar din PC! Installationer | Rensning av virus Felsökning | Dataräddning | Rengöring Rådhusespl 18c • Tel: 090-135270 E-mail: info@emsbutiken.com www.emsbutiken.com

30


Vår erkänt goda och populära svenska husmanskost serveras redan från klockan 10.00! Kom ihåg!

Hos oss får du studentoch pensionärsrabatt Boka tid hos Johanna

Raggmunk och fläsk varje måndag. Kom i tid!

Välkommen önskar Umeås radarpar Vi har A´la carté, Pizzeria & Salladsbar FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER

Urban Anti+Dotes

Öppettider: Mån-tor 10-21 Fre 10-22 Lör 11-22 Sön 11-21

by Tigi 2x750 ml. Ord. pris 848:-

499:-

Vasaplan Tel. 090-12 99 12

Öppet: Mån-fre 9-18, Lör 10-15

090-77 77 77 Skolg 65 E, Vasaplan

Mc-KLÄdER

SJU BUTIKER I SVERIGE

hjälmar FråN

324 kr

SAMMA KVALITET – LÄGRE PRIS

Höstrea!

ryggskydd pro

30 - 50 %

CE-godkäNt

348 kr

på utgående modeller

ord pris 695 kr

Shoppa loss på Handelsbodens höstrea! Du får 30 - 50 % rabatt på utgående modeller. Fler kanonerbjudanden i butiken. Kom och fynda!

jaCkor FråN

Nubuk Chaps

50 %

748 kr Gilla Handelsboden!

Öppettider: vardagar 11-18 lördagar 10-14

Björnvägen 7, Umeå 090-12 41 80, umea@handelsboden.com www.hAndELSBodEn.coM

31


Framtidskliniken för kroppsformande kirurgi

Elmroskliniken i Umeå

er V i erbjud tis a alltid gr tion. a konsult

Toppmodern klinik med morgondagens utrustning. Ledande läkare med spjutspetskompetens inom respektive områden. Toppmodern plastikkirurgisk klinik där vi idag är marknadsledande i Europa på BodyTite och FaceTite! Internationellt samarbete med andra ledande kliniker.

• Bröstförstoring - God och stor erfarenhet med marknadsledande implantat av sk ”gelehallon” typ, med placering bakom eller framför bröstmuskeln för det som passar dig bäst - Livslång garanti

• FaceTite NYHET! - Ny teknik för ansiktslyftning utan kirurgiska ärr. Från Paris direkt till Umeå! - Maximal effekt med minimalt ingrepp - Kliniker i Brönnöysund, Paris och Umeå

• NeckTite - Bli av med dubbelhaka

• BodyTite - Mage, flanker, lår - Framtidens metod för kroppsformande kirurgi - Slipp de långa fula ärren

• Öron-Näs-Halsmottagning - Utreder och behandlar snarkbesvär

BRÖSTFÖRSTORING MED GARANTI Med er farenhet av mer än 5000 bröst-operationer

Med BodyTite har man på ett unikt sätt lyckats kombinera fettsugning med samtidig hudåtstramning under samma behandlingstillfälle. Tekniken möjliggör bl.a. att man kan få ut större mängd fettceller, åstadkommande av en betydande hudåtstramning i behandlingsområdet, mindre risker jämfört med andra fettsugnings- och operationsmetoder Dr Ulf Bertheim Specialist i Plastikkirurgi och Allmän Kirurgi. -mer än 20 års erfarenhet av Plastikkirurgi

w w w. d i n p l a s t i k k i r u r g . s e Silvervägen 62, UMEÅ, Telefon 090-19 16 00 HUDMOTTAGNING - PLASTIKKIRURGI

Umeåguiden_September  

Hela Umeås månadsmagasin

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you