Ulvilan Seutu 14.11.2019

Page 1

Kanttori Hautaustoimisto Anja Viitala Oy Lea Takala eläkkeelle 28130 Pori

Tulovero nousee Ulvilassa

Asiantuntevaa hautausalan palvelua vuodesta 1966

(02) 635 1160 24h päivystys 050 569 3653

Sivu 3

Sivu 5

Torstaina 14.11.2019• Nro 44 • Irtonumero 1,80 e (sis. alv)

JÄÄ VARAA MUIHINKIN LASKUIHIN

Meiltä myös PERÄVAUNUJEN ja AUTOTRAILERIN VUOKRAUS

Myös laskulla ja osamaksulla. Katso lisää www.valtarengas.fi/rahoitus

Ojantie 26, 28130 Pori • Av. Ma-Pe 8-17, La 9-13

Puh. 02 634 3850 • www.valtarengas.fi

Länsi-Suomen Erämessut Porin Raviradalla 26.-28.6.2020. Varaa osastosi nyt: www.erä2020.fi Ihana ja tunnelmallinen lahja- ja sisustuspuoti

avaa ovensa pe 15.11. klo 10 Kauneutta ja kivoja yksityiskohtia iloksi jokaiseen kotiin ja lahjapakettiin. Tule tekemään hyviä löytöjä! Arvomme kaikkien avajaisviikolla käyneiden kesken 50 € lahjakortin.

Ulvilan-Kullaan Sydänyhdistys ry SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN syyskokous pidetään ke 27.11.2019 klo 18 Cafe Hellman, Friitalan Nahkamaailma 28400 Ulvila Käsitellään sääntöjen 15§:n mukaiset asiat. Kahvitarjoilu, arvontaa. Tervetuloa! Hallitus

PARASTA PAIKALLISTA UUTISOINTIA Ulvilan Seudun uudistuneet www-sivut ovat auenneet osoitteessa: ulvilanseutu.fi

Ulvilan Seutu

TANSSIT

ke 20.11. klo 19 Mies-Laulun talolla

Kahvitarjoilu koko loppuviikon.

Vapaudenkatu 10, Pori Liput ovelta 12€ (kät) Musiikista vastaa paljon toivottu tanssiyhtye

JOARES Solistina

Sammontie 15 (Hannulan teollisuusalueella), Ulvila • Palvelemme ti-pe 10-18, la 10-14, avajaisviikonloppuna la 16.11. ja su 17.11. klo 10-16 Tuotemerkkeinä mm. • Jeanne d´Arc Living • Chic Antique • Day • Affari • Klinta • VanillaFly • Ib Laursen • Saippuaverstas Solina ym. ym.

Pentti Laine

Tilaisuuden tuotto lahjoitetaan Satasairaalan sydänyksikölle. Tilaisuuden järjestää Porin Seudun Seniorit ry.

kertoo Porin parhaat lounaspaikat ja niiden tarjonnan helposti ja nopeasti!


2

14. marraskuuta 2019

Kiitä, moiti, hämmästele! Ota kantaa elämänmenoon ja asioihin, kerro mielipiteesi napakasti ja lyhyesti. Ulvilan Seutu, Gallen-Kallelankatu 8, 28100 Pori • sähköposti: toimitus@ulvilanseutu.fi

PÄÄKIRJOITUS

AJANKOHTAISTA

HARTAUSKIRJOITUS

Postin lakko kurittaa lehtiäkin

Isännänpolku muuttuu torstaina yksisuuntaiseksi

Minä tahdon!

MAANANTAINA ALKANUT Postin lakko hankaloittaa sivullistenkin elämää monella tavalla, kun posti ei kulje. Lakon keskeisenä syynä on se, että työntekijät eivät suostu työnantajan ehdotukseen siirtää työntekijöitä Postille edullisemman työehtosopimuksen piirin. Työnantaja taasen perustelee näkemystään kirje- ja lehtipostimäärän pienentymisillä. Molemmilla osapuolilla on perusteluja näkemyksiä. SYMPATIAT OVAT laajasti työntekijöiden puolella. Puheet palkkojen pienentymisestä 25-50%:lla ovat pysähdyttäviä. Varsinkin, kun tietää alan keskipalkat. Palkalla pitää pystyä elämään. Kiistassa hämmästyttää se, miten vähäistä luottamus osapuolten välillä on. POSTI HALUAA, että Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun työehtosopimuksen piirissä olevat työntekijät siirretään edullisempaan Teollisuusliiton työehtosopimukseen, jossa varhaisjakelijat jo ovat. POSTIN TARKOITUKSENA lienee, että jossakin vaiheessa kaikki Postin jako tapahtuisi mahdollisuuksien mukaan varhaiskannossa, eikä Posti kulkisi päivittäin samoja reittejä aamulla ja iltapäivällä. POSTIN LAKKO on hyvin harmillinen myös lehtien kustantajille. Media-alalla on muutoinkin murheita levikkien ja ilmoitusmäärien vähentymisestä johtuen. LAKKO TARKOITTAA tulonmenetyksiä, mutta myös kasvavia kustannuksia, kun lehdille haetaan lakon aikana vaihtoehtoisia jakelutapoja. Postin toiminta kustantajia kohtaan on ollut viime vuosina ennalta arvaamatonta. Hinnat nousevat arvaamattomasti ja samalla tuote-ehdot muuttuvat. Molemmat vaikeuttavat lehtien kustantamista. Näiden lisäksi Postin työntekijöiden lakkoherkkyys vaikeuttaa lehtien kustantamista. Se saattaa johtua siitä, että Postin toiminta on ennakoimatonta työntekijöitäänkin kohtaan.

Ulvilan Seudun jako 14.11.2019 Postin lakko aiheuttaa muutoksia myös Ulvilan Seudun jakeluun. Niille tilaajille, joiden lehti normaalistikin jaetaan Alma Manun varhaiskannossa torstaiaamuna, ei tule muutoksia. Sen sijaan Postin päiväkannossa olevia lehtiä ei voida jakaa. Ulvilan Seutu on tällä viikolla telinejakelussa useissa pisteissä Ulvilassa ja Kullaalla, joista lehden voi hakea vapaasti. Telineiden sijaintipaikat löytyvät Ulvilan Seudun kotisivuilta: www.ulvilanseutu.fi Lakon ajan Ulvilan Seudun näköislehti on vapaasti kaikkien luettavissa. Näköislehden linkki löytyy Ulvilan Seudun kotisivuilta: www.ulvilanseutu.fi

JUKKA SILVAST

Vanhakylän koulun sivuitse kulkeva Isännänpolku muuttuu välillä Hakametsäntie-Hakatie yksisuuntaiseksi kaduksi. Ulvilan kaupunki asentaa määräävät liikennemerkit tänään torstaina iltapäivän aikana paikalleen. Ravanintieltä Hakametsäntielle kuljetaan sen jälkeenkin kuten ennen molempiin suuntiin johtuen Hakametsäntien varren asutuksesta. Sekin täytyy nyt muistaa, että Hakatien suunnasta liikenne Isännänpolkua pitkin koululle on estetty. Saattoliikenne ohjataan Ravanintieltä. Lisäksi koulun edustalle koululaisten kyyditsemiseen liittyvä pysäköinti rajataan 15 minuutin maksimiaikaan. Osaan Isännänpolkua jopa pysähtyminen määrätään kielletyksi väylän kapeuden vuoksi.

Lakko vaikuttaa Satasairaalan asiakaskirjeiden kulkuun

TIEDÄT VARMASTI sen päivän, kun postiluukku kolahtaa ja lelukuvasto putoaa kynnykselle tai laatikkoon. Sen päivän jälkeen ei ennen joulua ole mikään ennallaan. ”Minä tahdon, minä tahdon, minä tahdon!” Emmekä me aikuiset jää siitä kovinkaan paljon jälkeen: valoja, herkkuja, uutta sitä ja tätä. Monenlaista ihanaa tahdotaan itselle ja muille. Tahtomiseen liittyvä kiire ja tohina on valtava. MONET MEISTÄ tietävät sen viimeistään uutenavuonna koittavan ähkyn: ”Miksi minä tätä tahdoin? Mitä tällä teen?” Kaapit saavat täytettä ja erilaiset hyväntekeväisyyskirpparit kiittävät, kun lahjoituslaarit täyttyvät. Mutta pian se unohtuu, onhan joulun jälkeinen alennusmyynti. Ja kierros alkaa taas alusta. JUHA TAPIO laulaa uusimmalla levyllään tahtovansa purjeveneen, palatsin, kultaisen auton ja niin edelleen. Lista on yliampuva ja vähintäänkin pröystäilevä. Onneksemme sävy kertosäkeessä muuttuu. ”Minä tahdon monta, yhden tarvitsen.”

Postilakko viivästyttää Satasairaalan asiakas- ja kutsukirjeiden, hoitopalautteiden ja laskujen kulkua. Sairaalasta kerrotaan, että ajanvaraukset varmistetaan soittamalla asiakkaille, joita tieto poliklinikkakäynnistä tai muista tutkimuksista ja toimenpiteistä ei enää tavoita kirjeitse määräajassa. Sähköiset kirjeet tavoittavat henkilöt, jotka käyttävät OmaPosti-palvelua. Myös tekstiviestimuistutukset lähtevät normaalisti. Reseptit ja hoitoyhteenvedot (epikriisi) ovat katsottavissa käynnin jälkeen Omakanta-palvelussa Kantapalvelujen kautta (www.kanta.fi). Satasairaala pidentää postilakon vuoksi väliaikaisesti asiakaslaskujensa maksuaikaa 21 päivästä 30 päivään. Maksuajan pidennys ei koske ennen postilakon alkua lähetettyjä laskuja.

HAASTAN SINUA miettimään, mikä on se yksi, jonka sinä tänä jouluna tarvitset. Riittäisikö tänä vuonna yhteinen retki tai esitys rakkaiden kanssa? Se yksi hyvä, odotettu ja kestävä tavara tai vaate? Ruoka, joka ei ole matkustanut enemmän kuin keskiverto suomalainen?

Sytytä kynttilä itsemurhan tehneiden muistolle

SANOOHAN JEESUSKIN meille: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista, jonka maailma antaa.” Herralle kiitos, se ei tarkoita yletöntä hamstraamista, tohotusta ja suorittamista.

Kynttilät syttyvät itsemurhan tehneiden muistolle marraskuisena sunnuntaina ennen valtakunnallista mielenterveysviikkoa, viikkoa 47. Porissa järjestetään kynttilöiden sytytys Hyvän Mielen Talon sisäpihalla (os. Valtakatu 9) sunnuntaina 17.11. kello 18. Läheisensä menettäneen Monica Tiisalan puheenvuoro alkaa sisällä kello 18.10. Musiikkia esittävät Terhi Räty ja Jussi Wemberg. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu ja mahdollisuus keskusteluun. Järjestäjinä ovat Porin Mielenterveysyhdistys Hyvis ry ja Finfami Satakunta ry.

ENKÄ HAASTA vain valtavan ylikulutuksen takia, vaan sinun itsesi takia. Että saisit rauhassa vetää henkeä, et joutuisi uuvuttamaan itseäsi. Että saisit rauhassa keskittyä siihen, mikä tulevassa on sinulle tärkeää. Voisiko tänä jouluna se yksi olla jonkin sellaisen antamista toiselle, mikä on ollut hänelle vain kaukainen unelma. Mikä todella on se yksi, jonka tarvitsen?

Riikka Hakkarainen Kehitysvammaistyön pastori

”Haastan sinua miettimään, mikä on se yksi, jonka sinä tänä jouluna tarvitset.”

Ulvilan Seudussa 30 vuotta sitten Ulvilan Seutu kertoi 16.11.1989 muun muassa seuraavaa: LISTERIA-BAKTEERIA LÖYTYI METSÄRIISTASTA ULVILASSA Suurta kohua aiemmin tänä vuonna aiheuttanutta listeria-bakteeria on löydetty Ulvilassa metsäriistasta. Ulvilan Ravanissa asuva Ensio Rusola löysi kotinsa läheltä rusakon, joka oli nyykähtänyt ojan pientareelle. Tarkemmissa tutkimuksissa Valtion eläinlääketie-

teellisellä laitoksella rusakon kuolinsyyksi paljastui juuri listeria-bakteeri. – Tämä bakteeri on luonnossa kuitenkin varsin yleinen maaperäbakteeri, jota esiintyy jyrsijöillä usein. Ihmiselle ei tästä löydöksestä ole mitään vaaraa, vakuuttaa eläinlääkäri Taina-Riitta Seppälä. KULLAALLA TIUKKA SÄÄSTÖ-

BUDJETTI Kullaalla pannaan ensi vuonna suu säkkiä myöten, ainakin mikäli kunnan talousarvioehdotukseen on uskominen. Ensi vuoden budjetin loppusumma on 28,6 miljoonaa markkaa, mikä on 5,5 prosenttia vähemmän kuin tämän vuoden talousarviossa. Suurimpia yksittäisiä hankkeita tulevana vuon-

na ovat Koskin vanhusten asuntojen korjaus harjakattoisiksi ja kunnantalon remontin jatkaminen. – Emme me tällä budjetilla itseämme kuoliaaksi säästä. Peruspalvelutaso säilyy entisellään ja jopa paranee. Säästöbudjetti tämä luonnollisesti silti on varsinkin käyttötalousmenojen osalta, miettii kunnansihteeri Mikko Polvenlahti.

Ensio Rusola näyttää kohtaa, josta listeria-bakteerin uhriksi joutunut pitkäkorva löytyi.


3

14. marraskuuta 2019

Lealle puhaltavat uudet tuulet Yli 40 vuotta Ulvilan seurakunnan kanttorina työskennellyt Lea Takala jää eläkkeelle. Hän soittaa 17. marraskuuta viimeisen messun virassa ollessaan. MAARIT KAUTTO

”Jatkan varmasti myös soittamista, se on niin ihanaa”, Lea Takala toteaa. Hänellä on piano kotonakin.

MAARIT KAUTTO

PERÄTI 41 vuotta saman työnantajan palveluksessa on tänä päivänä harvinainen saavutus. Kanttori Lea Takalan mielestä vuodet ovat vierineet yllättävänkin nopeasti, kun työ ja työyhteisö ovat olleet mielekkäitä. Nyt on kuitenkin aika jäädä eläkeläiseksi, nauttia kiireettä lastenlasten ja puolison seurasta ja paneutua uudella tarmolla tärkeisiin harrastuksiin. LEA PERI rakkauden musiikkiin isältään Toivo Jokiselta, joka työskenteli Ulvilan seurakunnan kanttorina vuosina 1946–1966. – Aloitin pianotunnit 7-vuotiaana ja olin melko usein isän mukana, kun hän soitti seurakunnan tilaisuuksissa. Näin siis läheltä, minkälaista kanttorin

työ on. 15-vuotiaasta lähtien olin myös kesätöissä seurakunnassa, Lea juttelee. Pianonsoittoa Lea opiskeli Porin Musiikkiopistossa, nykyisessä Palmgrenkonservatoriossa. Kanttorin työhön vaadittavat opinnot hän suoritti Helsingin Sibelius-Akatemiassa. KANTTORIN TYÖHÖN kuuluu paljon muutakin kuin soittamista jumalanpalveluksissa. Työviikon mittaan kanttori saa tietoonsa, mitä musiikkia ja virsiä viikonlopun jumalanpalveluksessa ja muissa toimituksissa, kuten häissä tai hautajaisissa, soitetaan. Sitten on harjoituksia mahdollisten solistien kanssa. Kanttoria myös pyydetään mukaan moniin tilaisuuksiin, joita seurakunta järjestää. Lisäksi on hoidettava rippikoulutyö, huo-

lehdittava soitinten huoltamisesta, pidettävä aamunavauksia kouluissa ja osallistuttava lukuisiin palavereihin. ULVILAN SEURAKUNNASSA on kaksi kanttoria. Koska iltaja viikonlopputöitä on paljon, on kanttoreilla kaksi arkivapaata. Lean vapaapäivät ovat olleet torstai ja perjantai. Lea on lisäksi johtanut Ulvilan kirkkokuoroa ja Sointukuoroa. – Kuorolaisten kanssa olemme kuin samaa perhettä. Kuorolaulua en jätä eläkkeelläkään, vaan jatkan harrastuspohjalta rivilaulajana. Tilalleni tuleva uusi kanttori ottaa tietenkin kuorojen johtamisen vastuulleen. KANTTORI ON mukana ihmiselämän iloissa ja suruissa. Lean mukaan työstä täytyy

pitää, jotta sitä jaksaa tehdä. – Tämä työ on myös hyvin palkitsevaa. Viikoittain kohtaa paljon erilaisia ihmisiä ja voi olla musiikin myötä eräänlaisena tunteiden tulkkina. Olen pyrkinyt aina noudattamaan toiveita, jos se vain on ollut mahdollista. Kun ihmiset tulevat kiittämään, on hienoa tuntea voineensa olla avuksi. – Minusta on ollut tärkeää myös tehdä monipuolista virsikirjaamme tunnetuksi kaikilla mahdollisilla tavoilla, jotta virsilauluperinne säilyisi, Lea miettii. LEA RAKASTAA konserteissa käymistä. Erityisesti hänen sydäntään lähellä on jazzmusiikki. – Pori Jazzissa olen viime vuosikymmeninä käynyt lähes joka vuosi. Jazzissa viehättää nimenomaan musiikillinen improvisointi. Totta

kai kanttorin työssäkin pitää hiukan pystyä improvisoimaan, mutta hyvät jazzmuusikot ovat aivan omaa luokkaansa. Sellaista kuuntelee mielellään. Ja totta kai pidän myös klassisesta musiikista. – Kanttorin työajat ovat hiukan rajoittaneet mahdollisuuksia osallistua konsertteihin, mutta nythän tilanne muuttuu. Minusta taitaakin tulla päätoiminen konserteissa kävijä, Lea nauraa. LEALLA ON tällä hetkellä kaksi lastenlasta. He asuvat Porissa, joten ovat onneksi lähellä ja tykkäävät puuhailla mummun ja tuffan kanssa. – Kolmas lapsenlapsemme on tulossa maailmaan helmikuussa. Meidän aikataulumme menevät uuden tulokkaan kanssa aikalailla yksiin, sillä ensimmäinen virallinen eläkepäiväni on 1.

helmikuuta, Lea hymyilee ja jatkaa: – Jään siis nyt ensin lomalle. Tosin joulukuussa hoidan taas muutamia työjuttuja, mutta sitten jatkan lomaa. LEA TUNNUSTAA, että työkavereita ja kaikkia työn kautta tutuiksi tulleita ihmisiä tulee varmasti ikävä. – Mutta onneksi näen heitä jatkossakin seurakunnan tilaisuuksissa, jumalanpalveluksissa ja kylillä. Joten moikataan, kun tavataan!, Lea myhäilee. VIIMEISEN JUMALANPALVELUKSEN virassa ollessaan Lea soittaa Ulvilan kirkossa 17. marraskuuta kello 10 alkaen. Jumalanpalveluksen jälkeen järjestetään kirkossa pienimuotoinen läksiäishetki, jonka aikana sana on vapaa.


4

14. marraskuuta 2019

Alisan työ hankkeen logoksi Uuden varhaiskasvatuksen hankkeen tavoitteena on luoda Kasvun kohtaamispaikka ulvilalaisille lapsiperheille. Hankkeen logo on Kaasmarkussa eskaria käyvän Alisa Husun käsialaa. KATRI MÄENPÄÄ

KATRI MÄENPÄÄ

VIIME VIIKON torstain pikkupakkanen loi loistavat puitteet lapsiperheiden ulkoilulle. Perheet kokoontuivat Kaskelotin kentälle rentoon tapahtumaan, joka samalla käynnisti uuden Kasvun kohtaamispaikka, Ulvilan varhaiskasvatuksen kehittämisen klinikka -hankkeen Ulvilassa. Hanke on osa laajempaa Opetushallituksen Innovatiivisten oppimisympäristöjen edistäminen varhaiskasvatuksessa -hanketta. – Perheiden ulkoilutapahtuma on hankkeen ensimmäinen tapahtuma, koska hanke käynnistyi vasta tänä syksynä. Tapahtumassa perheillä on mahdollisuus pelailla ulkopelejä sekä kiertää Kaskelotin pururata, jonka varrella on yhdeksän toiminnallista rastia. Lisäksi perheet pääsevät tänään edullisesti uimaan, hankekoordinaattori Leena Pirttiniemi kertoo ennen tapahtuman aloitusta. Leena Pirttiniemi ja Kimmo Vepsä palkitsivat 6-vuotiaan Alisa Husun, jonka piirustuksesta tuli Kasvun kohtaamispaikka -hankkeen logo.

ULKOILUTAPAHTUMASSA LÄMMITELTIIN aluksi Ilo kasvaa liikkuen -hankkeessa työskentelevän Emmi Tuohimaan johdolla. Alkulämmittely oli lasten mielestä hauska pingviinitanssi, johon myös aikuiset osallistuivat. Tämän jälkeen oli tapahtuman huipennuksen vuoro, nimittäin tapahtumassa julkaistiin hankkeen logokilpailun voittaja. – Kasvun kohtaamispaikka on jo kolmas hanke, jossa olen mukana. Aikaisemmin KOLA-hankkeessa ja Yhteisen ymmärryksen polku -hankkeessa hankkeen ilme teetettiin erikseen aikuisten kesken. Nyt ajattelin, että varhaiskasvatuksen hankkeessa olisi luonnollista, jos ilmeen suunnitteluun osallistuvat lapset, Leena Pirttiniemi sanoo. KAIKISSA ULVILAN varhaiskasvatuksen yksiköissä päätettiin järjestää piirustuskilpailu, jonka voittaja saisi työnsä hankkeen logoksi. –  Voittaja on Kaasmar-

kun eskarilainen Alisa Husu, koska hänen työssään on upeat värit ja hieno sommittelu, palkintoa luovuttamaan saapunut sivistys- ja hyvinvointijohtaja Kimmo Vepsä julistaa. ALISA HUSU on palkinnosta iloinen. Hän sai piirustuksensa takaisin kehystettynä sekä piirustuksen väreistä loihditun kukkakimpun. – Tuntuu tosi kivalta. Tykkään tosi paljon piirtää ja maalata, tyttö toteaa palkinnonjaon jälkeen. – Alisa nauttii piirtämisestä ja askartelusta. Kotonakin hänellä on aina jokin askartelu käynnissä. Viimeksi hän teki tyhjistä maitolaatikoista ratoja, Alisan äiti Maria Husu lisää. KASVUN KOHTAAMISPAIKKA jatkuu tapahtuman jälkeen Ulvilassa varhaiskasvatuksen ja perheiden yhteistyöllä. Parhaillaan on varhaiskasvatuksen perheille käynnissä kysely, jossa kysytään ideoita, aiheita ja teemoja

toimintaan. Huoltajat tahdotaan ottaa mukaan suunnitteluun, ideointiin ja toteutukseen. – Kysely on lähetetty huoltajille puhelimeen ja se on helppo tehdä. Samoja asioita kysytään varhaiskasvatuksen arjessa myös lapsilta. Tätä hanketta tehdään yhdessä ulvilalaiseen tarpeeseen, Leena Pirttiniemi kertoo. HUOLTAJIEN SAAMINEN mukaan toimintaan onkin yksi hankkeen tavoitteista, koska vertaistuki auttaa perheitä arjessa ja yhdessä tekeminen tuo turvallisuutta. – Tavoitteena on perustaa kohtaamispaikka, jossa tuetaan tasa-arvoisesti ulvilalaisten lasten kasvua. Kohtaamispaikan idea on luoda sosiaalinen ympäristö, jossa opitaan ja ystävystytään. Haluamme tehdä yhdessä työtä lasten ja perheiden hyvinvoinnin vahvistamiseksi, Leena Pirttiniemi luonnehtii.

KOHTAAMISPAIKAN TAVOITTEENA on toimia myös perhepäivähoidon ankkurina eli paikkana, jossa hoitajat voivat kokoontua ja saada tukea sekä niin sanottuna teemaklinikkana. – Koska Opetushallituksen ajatuksena on edistää

innovatiivisten oppimisympäristöjen käyttöä varhaiskasvatuksessa, haluamme toteuttaa ympäristöjä, jotka nousevat lasten mielenkiinnon kohteista ja ovat elämyksellisiä, lapsen mielikuvitusta lisääviä ja lapsen oppimiseen houkuttelevia.

Huoltajat tahdotaan ottaa mukaan ideointiin ja toteutukseen.

Pikkupakkanen loi loistavat puitteet ulkoilulle. Perheet kokoontuivat tapahtuman aluksi Kaskelotin kentälle alkulämmittelyyn.


5

14. marraskuuta 2019

UUTISET

Tuloveron nosto jäi ainoaksi vaihtoehdoksi

”Pisteet koululle”

Valtuustosaliin tuotua vaaliuurnaa ei tarvittu, vaikka kipeä tuloveron nostoesitys oli käsittelyssä.

JUKKA SILVAST

JUKKA SILVAST

TOTISET ILMEET ja puheet hallitsivat Ulvilan kaupunginvaltuuston maanantaista kokousta. Listalle oli nostettu ainoastaan tuloveroprosentista ja kiinteistöveroprosenteista päättäminen, sillä Verohallinnolla täytyy olla tieto ensi vuoden prosenteista viimeistään 18.11. eli ensi maanantaina. TULOVERO ULVILASSA kiristyy ensi vuonna 0,5 prosenttiyksiköllä, sen valtuusto päätti ilman äänestystä kaupunginhallituksen esityksen mukaan. Kiinteistöverot pystyvät nykyisellä tasolla. Kuten suurimman valtuustoryhmän ryhmäjohtaja Mikko Heinimäki (sd.) ilmaisi, ei ole oikein mitään tehtävissä. Hänen mielestään palvelujakaan ei voi laskea, sillä kilpailukyky asuinkuntana Porin vieressä pitää säilyttää. Pekka Leino (kesk.) kysyi, joko nyt olisi palvelurakenteen uudistuspohdintojen aika laajalla valtuustorintamalla. Ydin olisi siinä, mitä kaupungin tarvitsee hoitaa, sitä vahvistetaan – mitä ei, siitä luovutaan. Leinon mukaan keskiryhmä on valmis tähän työhön.

Verotuspäätös on tehty. Tuloveron nostolle ei tarjottu valtuustosalissa vaihtoehtoa. Varavaltuutettu Tom Haavisto (ps.) sekä valtuutetut Juha Hartila (ps.), Tiina Ahonen (kok.) ja Mario Heinilä (kd.) poistuvat istunnosta vakavina.

TULOVERON NOSTO ensi vuonna tuo noin miljoonan euron lisätulot kaupungin kassaan. Vs. kaupunginjohtaja Mikko Airaksinen pohjusti käsittelyä ja huomautti, että vieläkin Ulvilan tuloveroprosentti kestää vertailun. Mutta kun tarkastellaan verrokkikaupunkeihin nähden säästömahdollisuuksia, sillä rintamalla on tehty jo enemmän kuin keskimäärin muissa. Hänen ensi vuoden budjettiesityksensä

on laskettu 21,50 prosentin varaan, ja valmistelua siis jatketaan tältä pohjalta. ULVILAN ”ISOT muuttujat”, sairaanhoitopiiri, perusturva ja luovutusvoitot, eivät Airaksisen mukaan lupaa pelivaraa ensi vuodellekaan. Jos sopeutusrintamalla pitäisi edetä, ne kohdistuisivat sivistyslautakunnan alaisiin menoihin. Investointirintamallakin pitää edetä. Hän nosti esiin

sotekeskuksen peruskorjauksen, johon pitäisi lähivuosina sijoittaa kuusi miljoonaa euroa. – Siihen työhön ei ole varaa olla ryhtymättä, hän sanoi.

Asian käsittelyä hän ennakoi kaupunginhallituksessa jo tänä syksynä. Hän kyseli myös Ulvilan Lämpö Oy:n myyntituottojen perään – mihin ne miljoonat olivat hävinneet.

PAINETTA INVESTOINTIPUOLELLE lisäsi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Leena Jokinen-Anttila (sd.), joka sotekeskuksen jatkoksi nosti lasten päiväkoti-investoinnin ajankohtaiseksi.

VALTUUSTOLEHTERIN TÄYTTIVÄT puolen tunnin ajaksi valtuustotyöskentelyä seuraamaan saapuneet koululaiset. Koko valtuuston kokous oli ohi 40 minuutissa.

Peltotien liikenne palasi normaaliksi

Vanhankylän koulun lapsiin kohdistunut ehdottelu maanantaina oli niin nopeasti vanhempien tiedossa, että vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Outi Oja jakaa kiitoksen koululle. – Pisteet koululle tiedotuksesta. Se oli tarpeeksi nopeaa. Mieshenkilö oli ehdotellut koululaisille koulun päättymisen aikoihin sopimattomia. Lapset olivat itse hereillä, soittivat poliisille ja videokuvasivat tapahtumia. Poliisit ottivat miehen talteen tapahtumapaikalta. – Ensin minut valtasi epäusko, että voiko tapahtua näin omassa koulussa. Sitten oli huoli omasta lapsesta, Oja kertaa. Hän kertoo oman lapsensa soittaneen saman tien kotiin koululta hänelle, ja rehtori välitti Wilma-verkon kautta tietoa alle tunnissa oppilaiden vanhemmille. WhatsApp-linkitetty yhdistyksen hallitus oli heti asian päällä.

Perhekeskus vai ei? Sivistyslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että uusi perhekeskus tehdään Tuulenpesän läheisyyteen. Kustannuksia syntyy arviolta 3,6 miljoonaa euroa. Suunnittelurahaa lautakunta esittää ensi vuodelle 100 000 euroa. Tekninen lautakunta on käsitellyt osaltaan esitystä keskiviikkoillan kokouksessaan. Teknisen johtajan esitys lausunnoksi pohjautui siihen, ettei rakentamispäätöstä tule tehdä nyt, kun lapsimäärät ovat laskussa ja kaupungin varat vähissä.

JUKKA SILVAST

JUKKA SILVAST

PELTOTIETÄ PITKIN voi taas ajaa lähes kuten ennen. Liikenne saatiin päästettyä väylälle runsas viikko sitten. Lopputarkastus on jäänyt kuluvalle viikolle. Tietyömerkit kadun varrella vielä varoittavat siitä, että jättimäisen rumpuputken ylittävältä kadun pätkältä puuttuu vielä toinen päällystepinta. Rummun uusiminen tuli ajankohtaiseksi, kun vanha ruostui ja osittain lyhistyi.

Ulvilan maanrakennusinsinööri Eetu Elohaka huomauttaa, että Vainiolantiellä on myös saman aikakauden rumpu, joka on otettu tarkkailuun. Nyt on jo havaittu merkkejä siitä, että sekin joudutaan lähitulevaisuudessa uusimaan. Vielä se ei ole investointisuunnitelmassa. KORJAUKSEN MYÖTÄ Peltotielle puron ylityksen kohdalle saatiin lisää väljyyttä muun muassa kevyelle liikenteelle.

– Määräraha 100 000 euroa tulee riittämään, Elohaka sanoo. Valmistumista ennakoidusta ajankohdasta viivästytti tien alta kulkenut kunnallistekniikka. Elohaka sanoi, että omat haasteensa toivat kaukolämpö- ja telelinjat. Lisäksi karttaan oli merkitty vesijohtolinja, mutta sellaista etsinnöistä huolimatta ei lopulta edes löytynyt. Kaupunki asensi lopulta kaivantoon varavesilinjan tulevaisuutta ajatellen.

Voimakone auttoi rekkaa

Rumpu on paikallaan ja Peltotie on saatu liikennöitävään kuntoon.

Yhdistelmäajoneuvo lipsahti osittain ojaan Noormarkuntiellä maanantaina illansuussa. Lähistöllä ollut metsäkoneenkuljettaja veti laitteellaan yhdistelmän takaisin tielle, eikä pelastuslaitokselle jäänyt enää tehtävää. Onnettomuus tapahtui välillä Palus–Harjakangas.


6

14. marraskuuta 2019

Taide helpottaa omien tunteiden ja ajatusten käsittelyä Taide ja kulttuuri virkistävät. Tämän voi kokea esimerkiksi teatterikäynnin jälkeen. Taideterapeuttiset menetelmät tähtäävät samaan tunteiden käsittelyyn. KATRI MÄENPÄÄ

TUNTEIDEN PURKAMINEN maalaamiseen auttaa jäsentämään tunteiden lisäksi omia ajatuksia. Kun tunteiden antaa tulla esiin, on se parasta ennaltaehkäisevää toimintaa. Jos tunteet haudataan, saattavat ne kasvaa ja purkautua myöhemmin hallitsemattomasti. Johanna Tuomisen mielestä taideterapeuttisia menetelmiä käytetään ennaltaehkäisevässä työssä vielä liian vähän. – Taiteen avulla on mahdollista purkaa tunteet tehtävään työhön. Se auttaa oman tilanteen selvittämisessä ja opettaa itsestä usein jotain uutta. Menetelmä on mahdollista ottaa osaksi sosiaalityötä tai sitä on mahdollista hyödyntää kouluissa, erilaisissa vertaisryhmissä tai vaikkapa vanhainkodeissa. Taideterapeuttiset menetelmät sopivat kaikille lapsista aikuisiin, hän selittää. JOHANNA TUOMINEN tarjoaa taideterapeuttisia menetelmiä osuuskunta Ulrinkin kautta. Hän valmistui Satakunnan ammattikorkeakoulusta kuvataideterapiaan erikoistuneeksi sosionomiksi. Aikaisemmin Johanna oli tanssinopettaja. – Tanssi on aina ollut minulle se unelma, rakkaus ja työ. Mutta kun jouduin selkäleikkaukseen viisi vuotta sitten, jouduin valinnan eteen. Lääkäri sanoi, että jos jatkan samaan tahtiin, riskinä on, että olen taas leikkauspöydällä. Päädyin siihen, että suht koht liikkuva arki ja muu työ on parempi yhdistelmä. MAALAAMINEN EI ollut Johannalle ennen opintoja niinkään tuttua, mutta nyt se on vienyt mennessään. Erityisesti hän nauttii käsillä maalaamisesta, koska kylmään maaliin käsien upottaminen saa aikaan ihan erilaisen tunteen kuin kynä tai pensseli. – Minun mielestäni ihmisen pitää nauttia työstään. Nyt saan edelleen toimia taiteen parissa. Ihan kuin tanssinkin kautta, saan nyt välittää taiteen luomia hyviä energioita. Tans-

si sai ihmiset hyvälle tuulelle ja sillä tiellä haluan jatkaa.

KATRI MÄENPÄÄ

TAIDETERAPEUTTISET MENETELMÄT eivät ole mikään kuvataidetunti eli osallistujan ei tarvitse osata piirtää tai maalata. – Kuvan tekeminen on matka. Tärkeintä ei ole lopputulos, vaan se, mitä merkityksiä kuvasta aukeaa tekijälle, Johanna Tuominen kertoo. Hän ohjaa menetelmää joko ryhmässä tai yksilöohjauksessa. Ohjauksessa hän käyttää tukena myös musiikkia ja tanssia. Ryhmätyöskentelyn etuna on ryhmän tuoma vertaistuki. Johanna on pitänyt ryhmiä muun muassa kipupotilaille. – Kun saman aiheen ympäriltä tulevat ihmiset kokoontuvat yhteen ja työstävät tunteitaan, herää osallistujissa ajatus, että kyllä tässä pärjätään. Sillä on valtava merkitys. JOHANNA TUOMISEN taideterapeuttisiin menetelmiin pääsee tutustumaan osuuskunta Ulrinkin marrasmarkkinoilla 23. marraskuuta Ulvilan lukiolla. Paikalle on tulossa kädentaitajia ympäri maakuntaa. – Markkinoiden tarkoitus on tuoda esille alueen kädentaidon osaamista. Täällä on valtavasti pienyrittäjiä, jotka tekevät työtään täydestä sydämestä. Lisäksi menetelmiin voi tutustua internetsivuilla osoitteessa taiteentaika.fi tai sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa ja Instagramissa. Palvelun varsinaiset avajaiset vietetään 7. joulukuuta Ulvilan Nuorisoseurantalolla. Siellä on luvassa pieniä workshoppeja. – Tammikuussa alkavat ensimmäiset ryhmät. Olen suunnitellut ohjelmaan muun muassa eroryhmää. Ryhmiä luodaan lisää vähitellen sen mukaan, mihin ihmisillä on kiinnostusta. Ryhmät tulevat kokoontumaan NS-talolla. – Haaveenani on saada joskus oma tila, oma ateljee, jossa toiminta olisi pysyvää. Mutta tämän aika on joskus tulevaisuudessa.

Johanna Tuominen nauttii itse eniten käsillä maalaamisesta, koska käsien upottaminen kylmään maaliin luo jo itsessään vahvemman kokemuksen kuin kynä tai pensseli.


7

14. marraskuuta 2019

Influenssarokotukset alkavat PIXABAY

VÄESTÖN INFLUENSSAROKOTUKSET alkavat Porin perusturvan alueella torstaina 21. marraskuuta. Influenssarokotuksen saa hakea rokotusaikataulun mukaisesti 23. tammikuuta 2020 asti. Rokotus on mahdollista saada millä tahansa aikataulussa olevista toimipisteistä riippumatta omasta terveysasemasta. Aikataulu löytyy osoitteesta www.pori.fi/ influenssarokotukset. INFLUENSSAEPIDEMIA EI ole vielä alkanut Suomessa, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kuitenkin joitain yksittäisiä influenssatapauksia on jo todettu. Influenssa tarttuu toiseen henkilöön joko pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa tai kosketuksen kautta esimerkiksi käsien välityksellä ja niistäessä. Tauti leviää helposti ah-

taissa tiloissa kuten julkisissa liikennevälineissä, päiväkodeissa, kouluissa ja muissa laitoksissa. INFLUENSSA VOI olla vakava sairaus, jonka oireina ovat korkea kuume, lihassärky, väsymys, yskä ja kurkkukipu. Sairauden tunne voi kestää jopa kaksi viikkoa. Influenssaan liittyvät jälkitaudit saattavat myös olla vakavia varsinkin jotain perussairautta sairastavalle. ROKOTUKSET OVAT tehokkain keino torjua influenssaa. – Influenssarokotteen avulla pystytään vähentämään muun muassa laitosja sairaalahoitoon joutuvien määrää sekä kuolleisuutta, kertoo terveydenhoitaja Kaisa-Maria Inberg. ROKOTUKSEN SAAVAT maksutta riskiryhmiin kuulu-

vat. Kausi-influenssan riskiryhmät ovat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, raskaana olevat naiset, kaikki 65 vuotta täyttäneet, kaikki 6 kuukauden–6 vuoden ikäiset lapset, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri sekä varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset. INFLUENSSAROKOTTEEN VOI ottaa, vaikka ei riskiryhmään kuuluisikaan. Tällöin influenssarokote ostetaan itse apteekista lääkärin reseptillä, minkä jälkeen rokotteen voi tulla ottamaan terveydenhoitajan vastaanotolle ajan varaamalla. Influenssarokote ja vastaanottomaksu maksetaan tässä

Kausi-influenssarokotuksen saa maksutta, jos kuuluu määriteltyihin riskiryhmiin.

tapauksessa itse. Reseptin ja vastaanottoajan perusturvan yhteistoiminta-alueella saa soittamalla keskitettyyn ajanvaraukseen 02 621 5000 (ma-pe 8.00–16.00).

Rokotusajat Ulvilan terveysasemalla: torstaina 21. ja 28.11. klo 12.30–17.30 keskiviikkona 4.12. klo 12.30–17.30 torstaina 12. ja 19.12. klo 12.30–17.30 torstaina 2.–23.1.2020 klo 14–17

LUKIJAN JUTTU

Hyvää toisille vapaaehtoistyönä Porin Seudun Seniorit ry järjestää tilaisuuksia, joiden tuotto lahjoitetaan tarvitseville. ESKO WAHLBERG

ESKO WAHLBERG, HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA, PORIN SEUDUN SENIORIT RY

PORIN SEUDUN seniorit ry:n tarkoituksena on saada seniori/ikäihmisiä rentoutumaan musiikkitilaisuuksiimme – siis välillä irti arjesta. Musiikkitilaisuuksissamme käy myös nuorempia henkilöitä. Näissä tilaisuuksissa monet ovat saaneet uusia ystäviä. Se on hieno ja tärkeä asia heille ja auttaa jaksamaan. Se on juuri yhdistyksemme tarkoitus, tuottaa hyvää mieltä toisille. Me saamme palkaksi ihmisten kiitokset ja iloisen mielen (teemme vapaaehtoistyötä). YHDISTYKSEMME HALUAA kiittää kaikkia tilaisuuksissamme kävijöitä. Te autatte ja tuette toimintaamme. Ostaessaan pääsyliput ihmiset saavat vastineeksi musiikki-

tapahtuman. Juuri pääsylipuista saatavat tuotot ovat tärkeä tulonlähteemme. Myös arpajaistulot ja kahvinmyynti tuovat lisää tuottoa. Lahjoituskohteinamme oleville tahoille lahjoitetaan tilaisuuksien tuotto. Pääasialliset lahjoituskohteemme ovat Satasairaalan sydänyksikkö ja lastenosasto sekä Porin perusturvakeskuksen geriatrian osasto. Tällä hetkellä keräämme edelleen lahjoitusvaroja Satasairaalan sydänyksikölle, jolle olemme tehneet hiljattain lahjoituksen. ELOKUUSSA OLLEESSA Eino Grönin konsertissa olivat paikalla myös Satasairaalan sydänyksiköstä ylilääkäri Pirjo Rummukainen ja osastonhoitaja Raisa Nurmi. He kiittivät puheissaan toimintaamme ja lahjoituksiamme sekä totesivat, miten tärkeää tällai-

nen toiminta on, kun lahjoitukset menevät yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Myös Porin ympäristökuntien ja kaupunkien asukkaat hyötyvät ko. toiminnasta, koska he käyttävät Satasairaalan palveluita ja toimenpiteitä. MINULLA ON henkilökohtaisia kokemuksia sydänyksikön toiminnasta. Olen saanut jatkoa elämälleni siellä tehdystä sydänleikkauksesta. Minulla todettiin yli kymmenen vuotta sitten paha sydänlihaksen rappeutuma. Olotilani oli huono. Minulle laitettiin sydämen vajaatoimintatahdistin. Tahdistimen laiton jälkeen sydämen toiminta ja olotilani palautuivat normaaliksi. Käyn säännöllisesti sydänyksikössä kontrollikäynneillä. PORIN MIES-LAULUN talo on todella hyvä paikka musiik-

Kuvassa Eino Grönin vieressä ylilääkäri Pirjo Rummukainen (oik.) ja osastonhoitaja Raisa Nurmi (kesk.) Satasairaalan sydänyksiköstä.

kitapahtumille. Se on viihtyisä ja tunnelmallinen. Siellä on myös hyvä akustiikka ja sinne on esteetön kulku rollaattoria ja pyörätuolia käyttäville. Seuraava

tapahtumamme on keskiviikkona 20.11. klo 19 MiesLaulun talolla, jossa musiikista vastaa tasokas tanssiyhtye Joares, solistinaan Pentti Laine.

Moni on saanut uusia ystäviä.


8

14. marraskuuta 2019

LEMPIRESEPTINI

Perinteistä ja gluteenitonta 13 vuodessa gluteenittomasta ruokavaliosta on tullut Marjo Grönlundille helppo tapa. Hänen käsissään reseptit taipuvat ruokavalioon sopivaksi. KATRI MÄENPÄÄ

KATRI MÄENPÄÄ

ON SITTEN kyseessä lusikkaleivät, juustokakku tai perinteinen laukkamakkara, Marjo Grönlund onnistuu taikomaan reseptistä gluteenittoman. Hän on jättänyt gluteenin pois ruokavaliosta terveydellisistä syistä jo 13 vuotta sitten. – Jos näen netissä mielenkiintoisen reseptin, voin muuttaa sen gluteenittomaksi. Esimerkiksi gluteenittomista lusikkaleivistä tulee maailman parhaimpia lusikkaleipiä. Juustokakun pohjaan saatan käyttää mantelijauhoa tai voin jättää pohjan kokonaan pois, hän kertoo. GLUTEENITON RUOKAVALIO tulee häneltä jo luonnostaan. Marjo Grönlund käyttää ruuanlaitossa paljon lähellä tuotettua ja mahdollisimman puhtaita raaka-aineita. – Leivon paljon itse ja teen itse ruokaa. Sain mallin jo kotona ja lisäksi kävin köksäkoulun ennen kuin valmistuin sairaanhoitajaksi. Tykkään muuntaa vanhoja perinteisiä ruokia ruokavalioon sopivaksi, mutta myös kokeilla ihan uusia reseptejä. YKSI MARJO Grönlundin lempiresepteistä on länsisuomalainen perinneruoka, laukkamakkara. Sitä saa gluteenittomana Satalihasta. –  Olen tottunut puhumaan raakasuolilenkistä,

mutta sen tunnetumpi nimi on laukkamakkara. Tavallisesti laukkamakkarassa on ohraryynejä, mutta Satalihan makkarassa ne on korvattu riisillä. Lisäksi makkara on terveellistä, koska siinä on naudanlihaa, eikä ollenkaan jauhoja tai lisäaineita, hän kertoo. Makkaralenkin kanssa Marjo laittaa uuniin oliiviöljyssä ja suolassa pyöräytettyjä kasviksia ja perunaa. Ruoka on helposti muunneltavissa omien mieltymysten mukaan. – Tämä on todella helppo, nopea, edullinen ja maistuva arkiruoka. GLUTEENITTOMUUS ON tänä päivänä muodostunut eräänlaiseksi trendiksi. Marjo Grönlundin mielestä ilmiössä on hyvät puolensa. – Tänä päivänä kaupoissa on todella paljon gluteenittomia vaihtoehtoja tarjolla. Nyt esimerkiksi pastahyllyllä on kikhernepastaa ja muita vaihtoehtoja. 13 vuotta sitten valikoima oli paljon suppeampi. Sama ilmiö näkyy myös ravintoloissa. – Ravintolat ja pitopalvelut ovat huomanneet, että saman ruuan voi tehdä suoraan gluteenittomaksi ja laktoosittomaksi. Aikaisemmin en voinut kuvitellakaan, että olisin voinut ravintolassa tilata pastaa. Hän kuitenkin ihmettelee gluteenin välttelyä muista kuin terveyssyistä. Hänen

mielestään gluteenittomuudesta ei ole ainakaan painonpudotuksessa hyötyä. – Itse asiassa gluteenittomissa jauhoissa on enemmän hiilihydraattia kuin tavallisissa, hän huomauttaa. MARJO GRÖNLUND ei ole mielestään joutunut luopumaan mistään sen jälkeen, kun hän siirtyi gluteenittomaan ruokaan. Hän ei nimittäin aikaisemminkaan syönyt juuri leipää. – Sen gluteenittomuus on muuttanut, että en juurikaan leivo hiivalla kohotettavia leipiä tai sämpylöitä. Mutta leivinjauheella kohotettavat rieskat onnistuvat oikein hyvin. Ne ovat ihanan tuoreita ja pehmeitä. Jossakin vaiheessa hurahdin leipomaan siemennäkkäriä niin paljon, että kyllästyin siihen kokonaan, hän nauraa. Marjo ei ole myöskään puurojen ystävä. – Tavallisesti syön aamulla rahkaa, marjoja ja mehukeittoa tai jotain muuta vastaavaa. Gluteenia on itse asiassa aika helppo välttää, mutta tuoteselosteiden tarkkaa lukemista se vaatii. YHDEN OHJEEN Marjo Grönlund antaa vielä gluteenittomaan leivontaan. – Gluteenittomat jauhoseokset ovat hyviä ja niistä voi tehdä oikeastaan mitä vain. Mutta kannattaa kuitenkin vähentää vähän lämpöä ja lyhentää paistoaikaa.

Laukkamakkara 1 lenkki laukkamakkaraa 3 porkkanaa 3 perunaa 1 sipulia 1 rkl suolaa 3 rkl oliiviöljyä persiljasilppua Ota makkaralenkki paketista ja asettele vuokaan. Pistele makkara haarukalla. Kuori perunat ja porkkanat tai käytä kuorineen. Kuori sipuli. Paloittele perunat ja kasvikset lohkoiksi ja pyöräytä kulhossa oliiviöljyn ja suolan kanssa sekaisin. Asettele kasvikset lenkin keskelle ja paista ruokaa uunissa 180–200 asteessa noin 45 minuuttia. Paistoaika on kasvisten kypsymi-

sestä kiinni, eli jos kasvikset ovat väljemmin uunipellillä, myös paistoaika on lyhyempi. Koristele valmis annos persiljasilpulla. Ruokaa on helppo muuttaa ruokailijoiden määrän mukaan. Pellillä voi paistaa samaan aikaan kaksi lenkkiä ja lisätä kasvisten määrää. Perunan voi myös jättää pois ja käyttää esimerkiksi lanttua tai bataattia. Valkosipuli sopii myös kasviksia maustamaan.

Valmis laukkamakkara on kaunis arkiruoka.

Marjo Grönlundin yksi lempiresepteistä on laukkamakkara, jota saa Satalihasta gluteenittomana. Makkaran kanssa tarjoillaan kasviksia ja perunoita.


9

14. marraskuuta 2019

PÄIVÄN SANA Torstaina: 1 Kor. 3:11: Perustus on jo laskettu, ja se on Jeesus Kristus. Muuta perustusta ei kukaan voi laskea.

Maanantaina: 2 Piet. 3:13: Me odotamme uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus vallitsee.

Perjantaina: Ps. 46:6: Jumala on kaupunkinsa keskellä, kaupunki ei järky. Hän auttaa sitä, kun aamu valkenee.

Tiistaina: Aam. 4:13: Hän ilmoittaa ihmisille tahtonsa. Hän tekee aamunkoiton ja yön pimeyden, hän kulkee maan kukkuloiden yli. Hänen nimensä on Herra, Jumala, Sebaot.

Lauantaina: Ef. 6:10-11: Vahvistukaa Herrassa, ottakaa voimaksenne hänen väkevyytensä. Pukekaa yllenne Jumalan taisteluvarustus, jotta voisitte pitää puolianne Paholaisen juonia vastaan. Sunnuntaina: Matt. 25:13: Jeesus sanoo: ”Valvokaa, sillä te ette tiedä päivää ettekä hetkeä.”

Keskiviikkona: 2 Piet. 3:10: Herran päivä tulee kuin varas. Sinä päivänä taivaat katoavat jylisten, taivaankappaleet palavat ja hajoavat. Silloin paljastuu maa ja kaikki, mitä ihminen on maan päällä saanut aikaan.

NIMIPÄIVÄT

KOULURUOKAILU

Torstaina: Iiris Perjantaina: Janina, Janika, Janette Lauantaina: Aarni, Aarne Sunnuntaina: Eino, Einari. Valvomisen sunnuntai Maanantaina: Max, Tenho Tiistaina: Liisa, Elisa Keskiviikkona: Jari, Jalmari. Lapsen oikeuksien päivä

15.11. Perjantai Broilerrisotto Fetajuustosalaatti

VIIKON MIETE Musiikki ilmaisee sen, mitä ei saa julki sanoilla eikä äänettömyydellä. -Victor Hugo-

Edellisen ristikon ratkaisu

Sudokun ohje: Täytä ruudut numeroilla 1–9 niin, että jokaisella pysty- ja vaakarivillä esiintyy kukin numero kerran. Myös jokaisessa 3x3-taulukossa täytyy olla numerot 1–9 kerran.

Edelliset sudokut

Kiitä, moiti, hämmästele! Ota kantaa elämänmenoon ja asioihin, kerro mielipiteesi napakasti ja lyhyesti. Ulvilan Seutu, Gallen-Kallelankatu 8, 28100 Pori sähköposti: toimitus@ulvilanseutu.fi

RISTIKKO

SUDOKUT

18.11. Maanantai Jauhelihakastike (M,K) Peruna Kiinankaali-kurkkupersikka 19.11. Tiistai Hernekeitto (M,G,K) Ohukainen Mansikkahillo 20.11. Keskiviikko Kinkkukiusaus (L,G,K) Porkkana, kukkakaali

Punajuuri-omena 21.11. Torstai Broilerkastike (G,L,K) Täysjyväriisi (G,M,K) Porkkana-ananas 22.11. Perjantai Mannapuuro (L,K) Mehukeitto Leipä, leikkele Ateriat sisältävät ruokajuoman, leivän ja levitteen. G=gluteeniton M=maidoton K=kananmunaton L=laktoositon


10

14. marraskuuta 2019

MENOVINKIT SANTRAN OHJELMA: Pe 15.11. Bingo klo 11:00. Ma 18.11. Jumppa: Ulla klo 10:30. Ti 19.11. Seurakunnan ohjelmaa klo 11:00, Santra suljetaan klo 12:00. Ke 20.11. Ulvilan-Kullaan sydänyhdistys mittaa verenpaineita klo 9:30–11:00, Ukkomestarit klo 10:00, Ulvilan eläkeläiset esiintyvät klo 11:30. To 21.11. Askartelua klo 9:30, Miesten avoin keskusteluryhmä klo 11:00, Pappilanlammelle klo 11:00: ruokailu itse maksaen, Boccia-peli. Pe 22.11. Bingo klo 11:00.

KULLAAN MAATALOUSNAISET: ma 25.11. klo 18.00 askarteluilta Liiketalon kokoustilassa. Tervetuloa. ULVILAN SEUDUN INVALIDIT 17.1.2020 menemme Porin Teatteriin katsomaan My Fair Ladyn klo 13.00 näytöstä. Ilmoittautumiset 20.12.2019 mennessä. Tiedustelut ja ilmoittautumiset Virpille 0400868986. Tervetuloa mukaan toimintaan.

Opastusaikoja on varattavissa tiistaisin ja torstaisin klo 12– 14 välillä. Ajanvaraus paikan päällä kirjastossa tai soittamalla numeroon 02-6774 681. GALLERIA KUI?SSA pääkirjastolla Ulvilan Taiteen Ystävät 16.11. saakka. 18.11.–5.12. Verja Joukovskaian talvinäyttely. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina.

PAPPILANLAMMEN PALVELUKESKUS järjestää virikkeellistä päivätoimintaa ke–to klo 9–15. Tanssit ke 20.11.2019 kello 12.30. Tiedustelut 02-538 9838. Tutustu toimintaan www. pappilanlampi.fi

ULVILAN-KULLAAN SYDÄNYHDISTYS: Verenpaineen mittausta Santrassa ke 20.11. klo 9.30–11. Kaikki tervetuloa! Sääntömääräinen syyskokous pidetään ke 27.11.2019 klo 18 Cafe Hellmanissa, Friitalan Nahkamaailma, 28400 Ulvila. Käsitellään sääntöjen 15 §:n mukaiset asiat. Kahvitarjoilu, arvontaa. Tervetuloa! Hallitus

SUNNIVA-KUORON harjoitukset torstaisin klo 18.30–20.30 Kirkkotuvalla. Uudet naislaulajat, tervetuloa!

ELÄKELIITON KULLAAN YHDISTYS: Yhdistyksen jouluruokailu on 12.12.2019 klo 14.00 Silokalliolla Kullaalla. Ilmoittautumiset Airi 050 3039740 tai Kaarina 040 5936983 viimeistään 26.11. Pikkupaketti mukaan. Kullaan luontoäijät kokoontuu to 14.11. klo 18.00 Koskin koululle kuulemaan teknikkomajuri evp Pekka Saarisen esitelmän Suomen uusista hävittäjähankinnoista. Pullakahvitarjoilu. Tervetuloa.

OMAISHOITAJIEN JA LÄHEISTEN SAUVAKÄVELYT: Satakunnan Omaishoitajat ry järjestää omaishoitajille ja läheisille sauvakävelyä. Kaikille avoin ja maksuton, Veikkaus tukee. Tervetuloa! Lisätiedot: 0505662369. Aika pe 15.11. klo 12:00– 13:00. Paikka: Massi, Ulvila (Massintie 190, 28400 Ulvila).

FRIITALAN MIESLAULAJAT RY:N harjoitukset Friitalan koulun musiikkiluokassa keskiviikkoisin klo 18 alkaen. Tervetuloa mukaan kaikki lauluhaluiset!

ULVILAN ELÄKKEENSAAJAT: Kerho Santrassa 14.11. klo 14.00. Paikalla sairaanhoitaja sydänyhdistyksestä. Keittiövuorossa ryhmä 1. Kaikille avoin kylpylämatka Pärnu Wasa resort 9.–15.2.2020 puolihoidolla (uusi kylpylähotelli) tiedustelut ja tarkemmat tiedot Veikko puh. 050 3016410. Otathan yhteyttä 22.11.2019 mennessä. ULVILAN KANSALLISET SENIORIT: Kuukausitapaaminen 20.11.2019 klo 14 Kerhotalolla. Meille tulee Nordea-pankista Taneli Kerola pitämään esityksen mobiilimaksamisesta sekä vahvasta tunnistautumisesta. Entiseen tapaan aloitamme kokouksen laululla ja kahvilla. On myös arvontaa. MLL ULVILA: Perhekahvila kokoontuu joka maanantai klo 17.30–19 entisen Hulivilin tiloissa, os. Koulukuja 17. Ohjelmassa laulua, leikkiä, askartelua ja yhdessäoloa.

ULVILAN PUHALLINORKESTERI: Harjoitukset Friitalan koulun musiikkiluokassa, os. Katariinantie 2, torstaisin kello 18.00. Uudet ja vanhat soittajat tervetuloa.

SOSIONOMIOPISKELIJOIDEN INFOPISTE, jossa tarjotaan ikäihmisille muun muassa kahvia, jutteluseuraa, digi-infoa, palveluohjausta sekä kauppakaveria Prisma Mikkolassa ma 18.11. klo 8.00–12.00, ke 20.11. klo 10.00–14.00, pe 22.11. klo 8.00–12.00, ke 27.11. klo 8.00–12.00 ja pe 29.11. klo 9.00– 13.00. ULVILAN VAPAASEURAKUNTA: To 14.11. klo 18 Raamattuilta. Su 17.11. klo 18 Ilosanomanilta, Baptistiseurakunta vierailee. Ti 19.11. klo 18 Sanan ja rukouksen ilta, Raimo Saarimäki. To 21.11. klo 18 Raamattuilta. AC ULVILA: Ohjattua jousiammuntaan tutustumista ja harjoittelua tiistaisin klo 17–19 Friitala-talossa, käynti rautatien puolelta, E-ovi, 2. kerros. ULVILAN PÄÄKIRJASTO: Digiopastus jatkuu jouluun saakka.

Jätä menovinkki netissä

Ulvilan Seutuun voi jättää maksuttoman menovinkin nyt myös netissä, osoitteessa www.ulvilanseutu.fi kohdassa Jätä menovinkki.

KOTIKIRKKO

Ulvilan seurakunnan kirkkoherranvirasto on avoinna arkisin klo 8-15, p. 02-535 0600, osoite Pappilantie 7 A. Viraston yhteydessä on hautausmaantoimisto, jossa päivystys maanantaisin ja tiistaisin klo 9-11, p. 044-7350 607. Seurakunnan kotisivut ovat osoitteessa www.ulvilanseurakunta.fi. Jumalanpalvelukset ovat kuultavissa kotisivujen kautta. To 14.11. Klo 9.30 Avoin vauvakerho Kirkkotuvassa. Klo 12 Tylppä kynä – kirjoittava kasvuryhmä Vanhassa Pappilassa. Klo 13 Arkikirkko Antinkartanon kappelissa, Riikka Hakkarainen. Klo 13.30 Lauluhetki Kullaankodossa, Katri Järvisalo-Hoffström, Paula Yli-Hukkala. Klo 14.30 Ystävyysseurakuntapiiri Vanhassa Pappilassa. Klo 17-19 Arkiolohuone Friitalan seurakuntakodissa. Arkiruokaa tarjolla klo 17-17.30.

huomioimiset messun jälkeen kirkossa. Messun jälkeen Kirkkotuvassa tarjolla ohraryynivelliä ja kirkkokahvit. Klo 12 Messu Kullaan kirkossa, Olli-Matti Vuori, Katri Järvisalo-Hoffström. Klo 15 Nuorten toteuttama messu Ulvilan kirkossa, Riku Pakarinen, nuorisotyöntekijät ja nuoret. Klo 16 Sanan ja rukouksen ilta Friitalan seurakuntakodissa, puhujana Mika Kyytinen, musiikissa Lea Takala ja kirkkokuoro, juontajana Minna Güley. Kahvit klo 15.30 lähtien.

Pe 15.11. Klo 10 Avoin päiväkerho Kullaan seurakuntakodissa.

Ma 18.11. Klo 17-19 Olotupa Pikkutuvassa. Tehdään jouluisia käsitöitä. Klo 17.30 Naisten raamattupiiri Friitalan seurakuntakodissa. Klo 18 Kirjallisuuspiiri Kullaan seurakuntakodissa. Lue Sally Salminen: Katrina.

Su 17.11. Klo 10 Messu Ulvilan kirkossa, maataloustuottajien kirkkopyhä, Olli-Matti Vuori, Hanne Tobiasson, Lea Takala ja Sointu-kuoro, Katri Järvisalo-Hoffström, laulu. Ulvilan seurakuntaa pitkään palvellut kanttori Lea Takala soittaa viimeisen messunsa virassa ollessaan ennen eläkkeelle jäämistään. Lean

Ti 19.11. Klo 9 Avoin päiväkerho Kirkkotuvassa. Klo 10 Sytykettä arkeen -ryhmä Kullaan seurakuntakodissa.

Klo 11 Seurakunnan ohjelmaa Santrassa, Taneli Nurmenniemi. Klo 12.30 Vauvakamari Pikkutuvassa. Klo 13 Japanin-Kenianlähetyspiiri Hautalassa, Kotoniityntie 1, Riku Pakarinen.

Joulujuhla seurakuntaväelle Silokalliolla ti 3.12. klo 12-14. Ilmoittautumiset 26.11. mennessä Paula Yli-Hukkalalle p. 044 7350 626. Kuljetus järjestetään tarvittaessa. Tilaisuuden hinta 10 €/henk.

Ke 20.11. Klo 9.30 Avoin päiväkerho Friitalan seurakuntakodissa. Klo 10 Avoin päiväkerho Harjunpään seurakuntakodissa. Klo 14 Kaasmarkun hengellinen piiri Kallessa.

Seurakunnan toiminnassa mukana olevien ryhmien Adventtitori su 1.12. klo 11.30 Kirkkotuvassa. Pöytävaraukset kirkkoherranvirastosta p. 02 5350 600.

To 21.11. Klo 9.30 Avoin vauvakerho Kirkkotuvassa. Klo 12 Leskien klubi Vanhassa Pappilassa. Nuorten toimintaa Mukulatorilla: Nuortenillat torstaisin klo 18. Pe 15.11. klo 19 Leffailta, katsotaan Disneyn Lehmäjengi-leffa, omia herkkuja saa tuoda, myös leffaevästä tarjolla. Su 17.11. klo 15 Nuorten toteuttama messu Ulvilan kirkossa. Ke 20.11. klo 17.30 Isko1.

Elämänkaaritapahtumat Kastetut lapset Lotte Lilian Estelle Laivanen Kuolleet Jari Pentti Ilmari Tuomola 66 v Aaro Johannes Valli 68 v Risto Antero Partanen 60 v Hilkka Else Marjatta Ruohola 87 v


11

14. marraskuuta 2019

Ulvilalaiset taas huippuja Taitaja9-paikalliskilpailussa SATAEDU

KOKEMÄELLÄ PIDETTIIN alueellinen Taitaja9-paikalliskilpailu keskiviikkona 6.11. Mukana oli yhteensä 16 joukkuetta Eurasta, Harjavallasta, Huittisista, Kokemäeltä, Säkylästä ja Ulvilasta. Vastaavia paikalliskilpailuja järjestettiin Kokemäen lisäksi Kankaanpäässä, Porissa ja Raumalla. JOKAISEN PAIKALLISKILPAILUN neljä parasta joukkuetta lähtee Porissa järjestettävään aluekilpailuun. KOKEMÄEN NELJÄ parasta joukkuetta olivat: 1. Ulvilan yhteiskoulu (ykkösjoukkue): Lotta Tuominen, Joona Hiukka, Valtteri Santanen 2. Harjavallan Keskustan yläkoulu: Amanda Yli-Fut-

ka, Kerttu Henttonen, Signe Semsugov 3. Ulvilan yhteiskoulu (kolmosjoukkue): Enni Pitkänen, Samuli Jaakkola, Eero Vepsä 4. Pellonpuiston koulu, Huittinen: Matias Kalliokoski, Aleksi Metsähalme, Milla Ritakallio ULVILAN JOUKKUEIDEN valmentaja/huoltaja on opettaja Jaana Siivonen. ALUEKILPAILUN PARHAAT jatkavat toukokuussa Jyväskylässä järjestettäviin Taitaja9finaaliin. Lisätietoja Taitaja9-kilpailusta löytyy osoitteesta: https://skillsfinland.fi/taitaja-tapahtuma/taitaja9 Ulvilan yhteiskoulu voittoisa ykkösjoukkue: Lotta Tuominen, Joona Hiukka, Valtteri Santanen.

Kolmanneksi tullut Ulvilan yhteiskoulun kolmosjoukkue: Enni Pitkänen, Samuli Jaakkola, Eero Vepsä.

Vältä veitsi ajoissa! Veitsi ja lääkkeet eivät aina paranna rikkinäistä selkää. Tarvitaan liikkuvuus- ja kontrolliharjoittelua. SELKÄKIPU AJAA suomalaisen lääkäriin. Tavallisesti lääkkeeksi määrätään särkylääkettä tai koko kehon lihakset rentouttavaa relaksanttia ilman, että vaivan todellista syytä lähdetään selvittämään. Kovasti kipeä selkäpotilas saatetaan ohjata kuvauksiin. Jos selästä löytyy vikaa, kuten pullistumaa, voivat jatkot viedä leikkauspöydälle. Tässä on selkäpotilaan taival terveyden-

huollossa yksinkertaistettuna. Ongelma on siinä, ettei hoito varsinaisesti paranna selkää, vaan se ainoastaan poistaa oireita. – Ylivoimaisesti suurin osa kivuista ja pullistumista saataisiin oireettomiksi liikkuvuus- ja kontrolliharjoittelulla sekä lihasten vahvistamisella, toteaa selän kuntouttamiseen erikoistunut valmentaja Jukka Harju. Hän haluaa lisätä ammatti-

laisten tietoisuutta kuntoutuksesta, jolla selkävaivoista kärsivän toimintakyky saadaan palautettua. Oikea järjestys selän kuntoutuksessa on kaiken avain. – Ensin tulee saada liikkuvuus ja kontrolli kuntoon. Vasta sen jälkeen on vuorossa lihasten vahvistus, hän ohjeistaa. Myös leikkauksen läpikäyneet tarvitsevat samaa kuntoutusta.

– Selkävaivaisella pelkkä lihaskuntoharjoittelu ilman liikkuvuus- ja kontrolliharjoittelua saattaa vain pahentaa tilannetta, Harju varoittaa. Kun tuki ja liikkuvuus on saatu rakennettua, pysyvät nikamatkin oikeassa asennossa. Silloin taivutukset ja kierrot sujuvat ilman, että hermot joutuvat pinteeseen. Sen myötä selkä kestää kovaakin treeniä.

Liikkuvuus- ja tukiharjoittelu vaatii vain pienen ajallisen panostuksen. Oikein tehty harjoittelu palauttaa toimintakyvyn hoitamalla ongelmien syyn. Sen myötä saavuttaa asennon, hyvän tuen ja liikkuvuuden, jonka kanssa selkä kestää. – Tätä tulisi opettaa jo junioreille, koska meillä alkaa olla jo 15-vuotiaita harjoittelussa itsensä hajottaneita selkäpotilaita, Harju sanoo.

Autohuoltoa

Jalkahoitoloita

Fysikaalista hoitoa

”Käypä Hoito kaipaisi päivitystä,” sanoo selän kuntouttamiseen erikoistunut valmentaja Jukka Harju.

PALVELUHAKEMISTO Sähkö- ja automaatio

Hyvän olon hoitoja

Yli 25-vuoden kokemuksella

P. 02 5389 733 Tehtaantie 6, 28400 Ulvila www.annuli.fi

Sammontie 2, Ulvila puh. 02-538 3155 www.kokotek.fi

Kasvo-, käsi-, jalkahoitola

ANNULI

Fysioterapia ja hieronta

AUTOHUOLTOA 36 VUOTTA!

ULVILAN Tuulilasit AUTOHUOLTO Hannulan teoll. talo, Sammontie 3 puh. 538 0745 • av. ark. 7-16

FYSIKAALINEN HOITOLAITOS

Jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittanut sairaanhoitaja

Lauttaranta 7 Ulvila puh. 040 507 8363

Lauttaranta 5, p. 02-538 9444 - myös ilman lääkärin lähetettä - vastaanotto sop.mukaan - myös kotikäynnit ja ilta-aikoja Muista lahjakorttimme! Meiltä KELAN vähennys suoraan

Yrittäjä, olisiko tässä

SINUN ilmoituspaikkasi? Ota yhteys myyntiimme.


12

14. marraskuuta 2019

Fysikaalinen hoitolaitos Henry Koli Nahkatehdas, Ulvila p. 02 538 7717, 0500-481361 www.henrykoli.fi

Satakunnan Hautaustoimisto Oy Eteläpuisto 19, Pori Toimisto puh. 02 6415 131 24h Päivystys puh. 045 1334 840

www.satakunnanhautaustoimisto.com

kokouksia Ulvilan Keskustan sääntömääräinen

SYYSKOKOUS su 17.11.2019 klo 18.00 Ulvilan kaupungintalolla. Tervetuloa! Puheenjohtaja

KAUSI-INFLUENSSAROKOTUKSET Väestön kausi-influenssarokotukset alkavat. Maksuttomaan rokotteeseen oikeutetun on mahdollista saada rokotus millä tahansa rokottavalla toimipisteellä riippumatta omasta terveysasemasta 21.11.2019– 23.1.2020 välisenä aikana. Ulvilan rokotusaikataulun näet tästä. Ulvilan terveysasema, Välskärintie 1, 28450 Vanha-Ulvila to 21. ja 28.11.2019 klo 12.30–17.30 to 12. ja 19.12.2019 klo 12.30–17.30 ke 4.12.2019 klo 12.30–17.30 to 2.–23.1.2020 klo 14–17 Lisätietoja ja koko aikataulu osoitteesta www.pori.fi/influenssarokotukset

Ulvilan Perussuomalaiset ry:n Syyskokous Pe 22.11.2019 klo 18 Satakunnan PS-piiritoimistolla Käsitellään sääntömääräiset asiat, ja piirin henkilövalinnat Tervetuloa! Hallitus

Huipputarjoukset vain nopeimmille!

Myynti alkaa pe 29.11. klo 08.00.

Friitalan Sos.dem. TY

LVI-palvelut Edullisesti suunniteltuna, rahoitettuna, asennettuna ja johdettuna! Kylpyhuonekalusteet, lämmitys, ilmanvaihto, vesi-/jätevesihuollot

Syyskokous Keskiviikkona 20.11. klo 18.00 Friitala-talolla. Käsitellään sääntömääräiset asiat! Tervetuloa! Johtokunta

SATAKUNNAN VIIKKO

02-5379 130 / rauhanen.fi

Ulvilan Sosialidemokraatit ry, Naisjaosto.

EI UUSI HARRASTUS MITÄÄ OLIS? ULVILASSA ALKAVIA KURSSEJA 25604S Tietokoneiden, älypuhelimien ja tablettien vuosihuolto Ulvilassa 14.11.-5.12. torstaisin klo 17-19.30 Tutustutaan tarpeettomien ohjelmien turvalliseen poistamiseen Ccleaner-ohjelmaa käyttäen, järjestelmän siistimiseen ja eheyttämiseen. 24730S Falditas-viikonloppu Ulvilassa Pe 22.11. klo 19-20, la 23.11. ja su 24.11. klo 14-15 Falditas yhdistää latinotanssin ja flamencon. Tanssitaan lattari-rytmejä, musiikkina mm. rumba flamenca, merengue, salsa ja latinomix. Ei monimutkaisia liikesarjoja, vaan liikunnan iloa! Ilmoittautuminen www.pori.fi/kansalaisopisto PORIN SEUDUN KANSALAISOPISTO Puh. 02 621 5963

Syyskokous 19.11.2019 klo 16.00 Vanhankylän Työväentalolla. Sääntömääräiset asiat. Tervetuloa! Johtokunta.

ULVILAN SOSIALIDEMOKRAATTIEN Syyskokous Vanhakylän Työväentalolla SUNNUNTAINA 24.11 klo 17.00 alkaen Asiat: syyskokus asiat,mm toimintasuunnitelma, valinnat ym Tervetuloa, tarjoiluakin Hallitus samassa paikassa klo 16.00

MTK Ulvila Tuottajien

KIRKKOPYHÄ su 28.10.2018 klo 10 Ulvilan kirkossa.

Jumalanpalveluksen jälkeen Kirkkotuvalla ohrakryynivellija kahvitarjoilu. Tervetuloa!

Pappilanlammen Palvelukeskuksessa tarjolla lyhytaikaista Intervallihoitoa. Lisätietoja antaa toiminnanjohtaja Hannu Lautamäki, puh 040 584 7388 ja palvelupäällikkö Raija Setälä, puh 040 746 6956.

Konttori avoinna: ma-pe 9-15 Gallen-Kallelankatu 8, 28100 Pori sähköpostit: etunimi.sukunimi@ ulvilanseutu.fi Julkaisija: Satakunnan Viikkolehdet Kim Huovinlahti, toimitusjohtaja Y-tunnus: 0134162-4 Porin Yrittäjien ja Satakunnan Yrittäjien jäsen Satakunnan Kauppakamarin jäsen Lehti ilmestyy 49 krt/vuosi Tilaushinnat kotimaahan: kestotilaus 59€ • määräaikaistilaus 65€ Painopaikka: Alma Manu Oy, Tampere Jakelupäivystys: 0800 39 2262 (numero on maksuton) arkisin 06:30–11:00 • la-su 07:00–11:00 Tilaus- ja jakeluasiat: p. 044 063 4464 ja tilaukset@ulvilanseutu.fi Mediatiedot: www.ulvilanseutu.fi Vastuu virheistä: Lehden suurin vastuu rajoittuu ilmoituksen hintaan. Ilmoitusvaraukset: maanantaina klo 14 mennessä. Ilmoitushinnat/pmm (alv 0%) etusivu 1,25 • takasivu 1,10 • teksti 1,05 Taitto: Hanna Haanpää

Toimitus: Kim Huovinlahti, päätoimittaja, puh. 040 001 0304 Sanna Jääskeläinen, tuottaja, puh. 044 377 2425 Jukka Silvast, toimittaja, puh. 050 551 3470 Myynti: Jani Haanpää, myyntijohtaja, puh. 045 677 8417 Pirjo Salminen, myyntipäällikkö, puh. 044 063 4452 Birgitta Mäkitalo, avainasiakaspäällikkö, puh. 050 377 2723 Leena Malja, myyntineuvottelija, puh. 040 040 8263 Taru Väli-Mattila, myyntipäällikkö, puh. 044 063 4450 Aira Rantanen, myyntineuvottelija, puh. 044 063 4457

VIEMÄRI- JA TEOLLISUUSTYÖT YRITYKSILLE JA YKSITYISILLE • Viemäripalvelut • Viemäripesut • Viemäreiden sulatukset • Lokapalvelut • Kaivojen tyhjennykset • Puhdistuspalvelut

Porin Maastotyö Oy

www.maastotyo.fi

p. 0400 421 008

• Pesupalvelut • Putkistokuvaukset • Puhdasvesipalvelut • Ohipumppaus • Märkäimupalvelu