Page 1


KÖSZÖNTŐ “A Futó Expo egyik célja, hogy a magyarországi futó- és sportpiac forgalmazóit, kis- és nagykereskedőit, márkaképviseleteiet, versenyszervezőit és nonprofit szervezeteit egy helyen és egy időben bemutassa a nagyközönségnek. Mindeközben a látogatók a futás kultúrájával, művészeti aspektusaival, pszihológiájával, biológiájával, orvosi és dietetikai vetületeivel is megismerkedhetnek, úgy, hogy megtapasztalhatják közösségszervező erejét.” 2017-ben ez volt az első Futó Expo előszava, melyet alig több, mint egy évvel ezelőtt írtunk le Nektek, futóknak. Az Expo célja azóta nem változott meg, sőt, több újdonságot is bevezettünk. A Hungexpo területén olyan lehetőségeket kapunk, mely igazán színvonalas és tartalmas hétvégét ígér a látogatók számára. Lehetőségünk van beltéri és kültéri tesztpálya kialakítására, közösségi futások szervezésére. Örömünkre szolgál, hogy rendezvényünkkel csatlakozhatunk az Utazás Kiállításhoz és a Bringaexpohoz, ezzel pedig minden látogató számára még több programot kínálunk egy helyen, egy belépő áráért. Sok futást és sikerekben gazdag kilométereket kívánunk! A Futó Expo csapata

FUTOEXPO.HU


K N Ü L E V D D Z ! E T K N O Z E Z S Ó T U F A I K D L Á ASZN

H

% 0 2 E N I T! L E K N ON Ü NY É M Z E V KED

KUPONKÓD*: FUTOEXPO20

GT-2000

43.999

Ft

női és férfi futócipő // könnyű, légáteresztő Mesh felsőrész FluidFit technológiával // Dynamic Duomax támasztóelem, megfelelő stabilitást biztosító Clutch Counter sarokrész // elöl és hátul GEL ütéscsillapítás, FlyteFoam™ középtalp technológia // strapabíró, jól tapadó AHAR+ gumi külső talp, Guidance Line® barázdák, ORTHOLITE talpbetét * A kuponkód 2018. 03. 31-ig érvényes a webshopban szereplő termékekre. Nem vonatkozik a MegaCountdown és az online sales termékekre.


AZ EXPO A Hungexpo területén belül az F pavilonban kap helyet a Futó Expo. A G pavilonban a Bringaexpo, az A pavilonban pedig az Utazás Kiállítás. A Hungexpora belépni az I-es és a III-as kapun lehet, ahol helyszíni jegyvásárlásra is van lehetőség. Az Utazás Kiállításra, valamint a vele egy időben megrendezett Futó Expóra és Bringaexpóra várhatóan közel 30.000 látogató érkezik. Az óriási érdeklődésnek köszönhetően megnövekszik a forgalom a Vásárközpont körül, ezért javasoljuk, hogy lehetőleg ne gépkocsival közelítsék meg a rendezvényt. A budapesti pályaudvarokról metróval és a Pillangó utcától gyalog, vagy az Örs vezér térről a 10-es busszal kényelmesebb és gyorsabb a közlekedés. Amennyiben gépkocsival érkeznek, kérjük készüljenek fel a torlódásra, a hosszabb várakozási időre.

B K E D

A C

FUTOEXPO.HU

G

F


F PAVILON

100 POLAR

201-210 MARATONMAN

101-108 RUDY PROJECT

204 KÉTKERÉK VENDÉGHÁZ

103 RUNCZECH - PRÁGA MARATON

212 - 213 WATCHMAN

104 VIWA

219 SOLO

105-106 RADROLLER

220 TEREPFUTÁS.HU

109-116 TOYOTA

221-230 FIT COLLEGE

117-118 EUROGLOBE

222 ANITA

119-120 ERDINGER

226 MASZ

121-122 RUNNER’S WORLD

231 NUTRIDEPÓ

123-124 RUNNABE

232-240 NYÚLCIPŐBOLT 235-236 COMPRESSPORT

FUTOEXPO.HU


A LEGFELKAPOTTABB FACEBOOK LINKÜNK Mi kerül 40 ezerbe egy futócipőn? cikk az index.hu -ról

Ha esetleg önt is elkapta a futóláz, vagy legalábbis járt az utóbbi időben cipő- vagy sportboltban, akkor szembesülhetett vele, hogy a magyar pénztárcához mérve egészen elképesztő összegekért próbálnak rásózni az emberre egy-egy jobb pár sportcipőt. Ráadásul a 30-50 ezer forint között árult modellekről azt is hosszú ideje lehet tudni, hogy fillérekért gyártják le őket. Az már hosszú ideje köztudott, hogy a nagy világmárkák nagyjából minden terméküket jó olcsón, rettenetesen rossz körülmények között és nevetséges fizetésért dolgoztatott munkásokkal gyártatják le valamelyik ázsiai országban, hogy aztán tízszer annyiért eladják Európában és Amerikában, a különbözetet pedig szépen zsebre tegyék, és jachtokra, helikopterekre, kokainra és kurvákra költsék. Vagy legalábbis ez a bevett narratíva. És hát őszintén szólva eléggé érhető, ha az ember ilyenekre gondol, amikor bemegy a boltba, hogy vegyen egy új futócipőt, és azzal szembesül, hogy a középkategóriás modellek 30 ezernél kezdődnek, de a legjobbak simán felmennek 50 fölé is. Aztán ugyanezeket persze meg lehet venni fél évvel később 30 százalékkal leárazva az outletben, és nyilván még úgy is elég jól keresnek rajta a cégek! Ráadásul ezek a cipők maximum ezer kilométert vagy annyit se bírnak, tehát egy rendszeresen futó ember fél év alatt simán elhasználja őket, hogy aztán vehessen újat. Nem csalás, nem ámítás A valóságban azonban minden bizonnyal nincs globális futócipő-összeesküvés, sem rejtett kartell a gyártók között. Sőt, pont ellenkezőleg: a futócipő-piacon az utóbbi években elképesztően erős verseny alakult ki. Ezzel pedig még olyan óriások sem tudnak lépés tartani, mint az Adidas vagy az Asics, miközben rengeteg egyéb márka áll sorban a pénzért (pl. New Balance, Brooks, Under Armour). Bár mostanra kicsit megtorpant a futóbiznisz aranykora, ez nem változtat a tényen, hogy ilyen piaci körülmények között nem valószínű a direkt lehúzás esélye. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy egyszerűen tényleg ennyibe kerül az a cipő, mire a polcra kerül. Ezt támasztják alá a pénzügyi adatok is. Az Adidas nettó nyeresége tavaly árbevételének kevesebb mint 4 százaléka volt. Az iparágban kiemelkedően jól jövedelmező Nike mondjuk 10 százalék körül kaszált, de még ez sem a tipikus lehúzás-kategória. És a Nike messze nem az iparági átlag: a harmadik nagy futócipő-gyártó, az Asics 2,63 százalékos nettó nyereséget ért el tavaly. (A teljes iparági körkép felfestését akadályozza, hogy sok kisebb gyártó nem tőzsdei cég, ezért nem tudni a pontos pénzügyi eredményüket, de nagyságrendileg hasonló profitrátáról lehet szó esetükben is.) Ráadásul ezek a profitszámok a nagykereskedelmi árrést mutatják, tehát a végső termék árából ennél kisebb a gyártó részesedése. A gyártók átlagban a javasolt bolti ár feléért adják a cipőket a kiskereskedőknek, tehát az 50 százalékos összegre kell számítani a profitjukat. Ami annyit tesz, hogy az 50 ezer forintos szupercipőn a márka nyeresége 650-2500 forint.

FUTOEXPO.HU


Ami persze nem azt jelenti, hogy 30-50 ezerbe kerül az a kis műanyag meg hab, ami belekerül a cipőbe, vagy hogy aranyárban fizetik a vietnami és indonéz munkásokat, akik összerakják. Sokkal inkább arról van szó, hogy a piaci verseny súlyos marketing- és fejlesztési költségekkel jár. Ami paradox módon azt eredményezi, hogy a gyártók úgy küzdenek a kegyeinkért, hogy közben drágítják a terméket, amit ránk akarnak sózni. Na de mennyi az annyi? A Solereview nevű tesztoldal nemrég összeszedte számos népszerű futócipő legyártásának árát, illetve az egyéb fejlesztési-, marketing- és forgalmazási költségeket, amelyekből elég jól kiderül, hogy mégis mi áll az elképesztő árak mögött. Bár ezek amerikai számok, az üzleti modell Európában is ugyanez, a különböző céges költségek pedig szintén azonosak. Az egyetlen fő különbség a szállításban és a vámban van, de ezt könnyű kikalkulálni. Az adatokból kiderül, hogy a legtöbb futócipő legyártása páronként 20-35 dollár, azaz 5600-10000 forint között mozog. Ami alapján tényleg elég nagy átverésnek tűnhet a dolog. Viszont ez a teljes költségnek csak töredék része. A cipőt természetesen hajóra kell rakni, el kell vámolni, a szállítmányra pedig biztosítást is kötnek a cégek. A Solereview szerint páronként nagyjából 1 dollár, azaz kb. 300 forint a szállítás Ázsiából Észak-Amerikába, a biztosítás nagyságrendileg 100 forint, az amerikai vám pedig kb. egy ezres. Itt valamivel eltérnek az európai árak, bár nem sokkal. Az európai kikötőkbe Sanghajból nagyságrendileg 500 dollárért visznek el egy 20 láb hosszú konténert, míg az Egyesült Államok nyugati partján 750 dollárért landol egy kétszer ekkora, 40 lábas szállítmány. A kikötői díjak és egyéb költségek nagyságrendileg azonosak, úgyhogy mindennel együtt az eltérés nincs 100 forint. Az amerikai oldal 15 százalékos vámmal számol, az unióban ennél hajszálnyival többet kell fizetni a harmadik országból érkező sportcipők után. Tehát itt is tízforintos eltérésekről van szó. Azaz nagyságrendileg 1500 forint megy el a szállításra és a vámra. Így tehát mire megérkezik Európába a cipő, nagyjából 7-12 ezer forintnál tartunk. Ekkor lehet eladni a cipőt a boltoknak. Ez, mint már említettük, jellemzően az ajánlott fogyasztói ár feléért történik. Magyarul a nettó, tehát áfa nélkül 50 ezres cipő 25 ezerért, a 30 ezres 15 ezerért kerül a bolthoz. Ha nem lenne más dolguk a cipővel, akkor így tényleg elég jól járnának a cégek, hiszen ez még így is simán 5-10 ezer forintos haszon páronként. Ez a pénzügyi adatokból jól látszik is: az így számolt nagykereskedelmi eladásokon tavaly az adidas 48, a Nike 46, az Asics pedig 44 százalékos nyereséget ért el, ami elképesztően magas profitráta lenne, ha így lenne. CIKK FOLYTATÁSA AZ INDEX.HU OLDALON. FUTOEXPO.HU


FUTOEXPO.HU


PROGRAMOK Az F pavilonban péntek délutántól kezdve folyamatosan tartunk programokat, melyek időrendjét honlapunkon könnyedén elérheted.

FUTOEXPO.HU


PROGRAMOK SZÍNPADI ELŐADÁSOK A MAGYAR ATLÉTIKAI SZÖVETSÉG SZAKMAI TÁMOGATÁSÁVAL. Edzők, futók, gyógytornászok, orvosok és megannyi szakember segít eligazodni a futás világában. A részletes programot weboldalunkon tekintheted meg.

HOZD EL, ADD LE NÁLUNK ÉS NYERJ!

A

BEN

ZƒSƒ SZERVE

Biztosak vagyunk benne, hogy otthon van legalább egy pár olyan futócipőd, mely futásra már nem alkalmas. Abban is biztosak vagyunk, hogy vannak olyanok, akiknek a használt – de nem elhasznált – cipőre is óriási szüksége van. Azok között, akik cipőt adnak le, értékes nyereményeket sorsolunk ki. Minden pár futócipőhöz egy szelvényt adunk, mely automatikusan részt vesz a sorsolásban. A gyűjtés egész hétvégén tart, vasárnap 16 óráig. Ezután tartjuk a sorsolást, a győzteseket a megadott elérhetőségeken értesítjük.

5KM

HOZD EL, ADD LE NÁLUNK ÉS NYERJ! Biztosak vagyunk benne, hogy otthon van néhány olyan pólód, mely csak a helyet foglalja. Abban is biztosak vagyunk, hogy vannak olyanok – Maliban és Szenegálban, ahol alapítványunk működik – akiknek ez igazi kincs! Azok között, akik pólót adnak le, értékes nyereményeket sorsolunk ki. Minden leadott darabhoz egy szelvényt adunk, mely automatikusan részt vesz a sorsolásban. A gyűjtés egész hétvégén tart, vasárnap 16 óráig. Ezután tartjuk a sorsolást, a győzteseket a megadott elérhetőségeken értesítjük. FUTOEXPO.HU


FUTOEXPO.HU

Futó Expo 2018  
Futó Expo 2018  
Advertisement