Page 1

Text: Ulrika & Mats Slottner Bild: Lilian Johansson

Rosa-Emma


Rosa-Emma går i förskoleklass. Hon är en påhittig och tuff tjej. Hon älskar att leka riddare och spela fotboll. Helst i rosa tröja. Egentligen heter hon Emma, men kallas för Rosa-Emma eftersom hon älskar rosa. När Magnus kom ny till klassen fick han inte vara med och leka i den fina trädkojan. Han gömde sig i ett träd och kunde inte komma ner. Rosa-Emma hittade honom, eller rättare sagt fick syn på hans vita sko. Därför kallar hon honom Vit-Magnus.


Tidigare böcker om Rosa-Emma: Låt alla vara med - tillsammans är vi starka 2010 Tala sanning - lyssna på varandra 2010 Dela med dig - lämna ingen utanför 2011 Ett speciellt tack till: Annette Karlsson, Åtorps förskola i Lerum, för idéer och inspiration. Sofia Slottner Seholm för korrekturläsning.

VAR RÄDD OM NATUREN Utgiven av: ZimZalabim www.zimzalabim.se ©Text: Ulrika & Mats Slottner ©Bild: Lilian Johansson Formgivning: Ulrika Slottner Första upplagan Första tryckningen Tryckt i Lettland 2011 ISBN: 978-91-978886-9-1 www.rosaemma.se


Till alla NATURKÄMPAR


Rosa-Emma kan inte sitta still. Hela familjen äter middag, men hon är redan färdig. – Har ni inte ätit klart snart? frågar hon. – Skynda er, säger lillebror Linus. – När ska vi åka? frågar Rosa-Emma. – Så fort vi är färdiga, skrattar pappa. Rosa-Emma suckar, hon vill åka NU, med en gång. Hon har väntat och längtat i flera veckor. Idag är det äntligen dags. De ska hämta hem den nya familjemedlemmen. En liten hundvalp som heter Trix. De har hälsat på honom flera gånger, men då har han varit för liten för att följa med hem. – Dags att åka! ropar mamma. Det pirrar i magen på Rosa-Emma. Äntligen!


När de kommer hem igen bär pappa in Trix genom dörren och sätter försiktigt ner honom på golvet. Han gnyr lite. – Han saknar nog sin mamma, säger Linus. – Och sina syskon, säger Rosa-Emma. Men det tar inte långt tid förrän Trix går runt i huset och nosar i alla rum. Efter en stund blir han trött och somnar mitt på golvet.


Trix sover inte länge. När han vaknar vill han leka. Rosa-Emma och Linus kastar en boll och Trix hämtar den. – Han är så rolig, säger Rosa-Emma. – Jag tycker han är söt, säger Linus. – Pappa, får vi sova hos Trix i natt? frågar Rosa-Emma. Han kanske blir rädd om han är ensam. – Javisst, säger pappa, det kan ni få göra. Trix får sova i sin korg jämte er. Hämta era täcken och kuddar så tar jag madrasserna, säger pappa. När de bäddat och krupit ner tar det inte lång stund förrän Rosa-Emma hör ett gnyende och känner en våt nos som puffar på henne. – Kom Trix, viskar hon, kom så får du sova här hos mig.


När Rosa-Emma vaknar står pappa vid köksbordet och packar ryggsäcken. – Hej Rosa-Emma, har du sovit gott? säger han. Kommer du ihåg att ni ska på utflykt till skogen idag och ha matsäck med er? – Vad kul, säger Rosa-Emma, det hade jag glömt. Snälla pappa, kan inte Trix få följa med mig på utflykten? – Inte idag, svarar pappa. Men jag ska ringa din fröken och fråga om Trix kan få komma och hälsa på någon annan dag. Kanske nästa vecka, så kan jag också följa med. – Hoppas, hoppas det går, säger Rosa-Emma. Rosa-Emma lyfter upp Trix, kramar honom och säger: – Åh, vad jag kommer att sakna dig idag!


– God morgon, säger fröken när alla har satt sig på sina platser. – God morgon, svarar klassen. Rosa-Emma viftar med handen och säger: – Fröken, fröken, jag måste få berätta en sak. – Det får du gärna, svarar fröken. – Igår fick vi äntligen ta hem Trix, säger Rosa-Emma, och idag ska min pappa ringa dig och fråga om han får följa med mig hit och hälsa på. – Vad roligt att din pappa vill komma hit och hälsa på, skrattar fröken Anna. – Inte bara pappa, Trix också såklart, säger Rosa-Emma och skrattar hon också. – Det får de gärna, svarar fröken.

Efter en stund är det dags att gå iväg på utflykten. – Glöm inte era ryggsäckar, säger fröken.


När de kommer fram till skogsgläntan springer allihop till den gemensamma samlingsplatsen vid ekarna. Därifrån är det spännande att gå runt och kika på vad som har hänt i naturen sedan de var där sist. Nu är det länge sedan, så det har hänt en hel del. – Titta, säger Sara och pekar, där kommer det upp små blad. – Och där, säger Vit-Magnus och pekar lite längre bort. – Vet ni, säger fröken, där har det nog varit en hare för det ligger harbajs där. – Blä, säger Rosa-Emma, vad äckligt! – Det är inte äckligt, säger Vit-Magnus. Harpluttar är så små och söta.


När de har tittat färdigt på allt nytt som hänt i naturen frågar Rosa-Emma: – Får vi spela fotboll? – Ja, det kan ni göra. Ni kan spela en liten stund innan vi äter, svarar fröken. I skogsgläntan finns en fotbollsplan där de brukar spela. Idag är det Sara som står i mål. När de har spelat en stund ropar fröken: – Hämta era ryggsäckar så sätter vi oss och äter!

När alla har ätit färdigt säger fröken: – Glöm inte att samla ihop allt skräp innan ni springer iväg. – Får vi spela mer fotboll? frågar Paul. – Ja, en stund till hinner ni med, svarar fröken. – Skynda er! säger Rosa-Emma. – Jag kan gå och slänga skräpet, säger Sara.


Sara går bort till den andra sidan av gläntan där papperskorgen finns. När hon kommer dit ser hon att den är full. – Skynda dig Sara! ropar Rosa-Emma. Sara tittar sig omkring. Vad ska hon göra med skräpet? – Kom då! ropar Rosa-Emma igen. Annars hinner vi inte spela. – Ja, jag kommer! ropar Sara. Lite längre fram ser Sara en kulle. Nedanför den ligger redan en massa skräp. Sara går upp på kullen och slänger ner skräppåsen. Hon springer tillbaka till de andra som redan har börjat spela fotboll.


Efter en stund säger fröken Anna att det är dags att avsluta. De går tillsammans tillbaka till skolan. När skoldagen är slut springer Rosa-Emma hela vägen hem. Hon har längtat så mycket efter Trix.


Äntligen är dagen här då Pappa och Trix ska följa med till skolan. Rosa-Emma har räknat ner dagarna och nu ska hon äntligen få visa Trix för alla. Pappa och Trix ska komma efter lunchen. De ska först komma till klassrummet och sedan ska de gå bort till skogen tillsammans. Rosa-Emma går glatt iväg till skolan. Idag blir det en rolig dag, tänker hon.


– God morgon, säger fröken Anna när alla har satt sig på sina platser. – God morgon, svarar klassen. – Idag ska vi börja med vårt nya tema, säger fröken Anna. Ser ni vad det står på tavlan? Stina räcker upp handen och svarar: – Var rädd om naturen och alla djuren. – Alldeles riktigt, svarar fröken Anna.


Fröken Anna berättar hur viktigt det är att inte skräpa ner i naturen. Hon berättar också att skräpet kan vara farligt för både människor och djur. Sara känner hur det kryper i kroppen. Det känns inte alls bra. – Små barn kan stoppa skräp i munnen och om det är vasst kan de skada sig, säger fröken Anna. Ligger det skräp på marken kan man trampa på det och skära sig. Det finns också en del skräp som innehåller farliga gifter, fortsätter fröken. De kan vara farliga för både människor och djur. Gifterna kan läcka ut i vårt vatten och då får både vi och djuren i oss det när vi dricker.

Fröken berättar att om djur får i sig till exempel plast så kan det göra att de inte känner sig hungriga. Då äter de inte någon mat. – Och utan mat vet ni ju att man inte kan leva, säger fröken. Ju mer fröken berättar, desto mer funderar Sara och desto värre känns det. Tänk om skräpet hon slängde är farligt!

Var rädd om naturen  

Var rädd om naturen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you