Page 1

Hon T채nder stj채rnorna nu

Om en liten syster som kom och v채nde om

Text: Minna Paananen Bild: Erika Palovaara


Hon tänder stjärnorna nu Utgiven av Idus förlag AB www.idusforlag.se | info@idusforlag.se Marknadsförs och säljs av www.zimzalabim.se © Text: Minna Paananen-Kemi © Illustrationer: Erika Palovaara © Grafisk form och sättning: Ulrika Slottner, Idus Förlag AB Första upplagan Tryckt av Inprint, Lettland 2012 ISBN: 978-91-87001-20-8


Hon tänder stjärnorna nu Om en liten syster som kom och vände om

Till minne av Emma-Gloria, Josefine och alla andra små barn som tänder stjärnorna nu.

Text: Minna Paananen-Kemi | Illustrationer: Erika Palovaara


Det här är Wille. Han är fem år. Han gillar djur med vassa tänder och han vill helst äta broccoli varje dag.


Willes mamma är vild och vacker. Hon gräver i rabatterna runt huset. När hon är glad sjunger hon så det skallrar i fönsterrutorna. När hon är arg sjunger hon också, fast högre.


Willes pappa tycker om växter, han planterar buskar och träd över hela gården så den blir som en spännande djungel. Det gillar Wille. Han brukar leka att han är dinosaurien Vasstand som jagar växtätare.


En dag berättar mamma att Wille ska få en syster. Lilla Emma växer i mammas mage och ska komma ut till dem efter jul. Hon är ännu så länge inte större än en kiwi. – Hon ska få min bebisfilt, säger Wille och kör försiktigt med tågbanans lok över mammas mage. Hör du lilla Emma, fortsätter han, det här loket går på batteri. Det får man inte stoppa i munnen men när du har kommit ut och blivit större ska jag ge dig hallonbåtar.


Det är någonting med lilla Emma i magen som inte är bra. Mamma är trött och har ont i kroppen och feber. Hon sover och sover och det känns inte riktigt som det ska. Mamma går till doktorn som kliar sig i huvudet innan han hämtar sina kollegor.


– Det här var besvärligt, men kanske blir det bra till slut, säger doktorn. Lilla Emma i magen har en knöl på halsen som blir större och större. Knölen måste bort, men vi får vänta tills hon växt mer och blivit så stark att hon kan komma ut innan vi kan ta bort den. Lilla Emma sparkar till inne i magen. – Varför måste vi vänta? undrar Wille som tycker att Emma redan är jättestark. Kan vi inte ta ut henne nu så du kan hjälpa henne? Men doktorn säger att det inte räcker, Emmas lungor behöver växa och hennes hjärta behöver bli starkare.


Mamma har ont i kroppen, men i badkaret känns det bättre. Hon,Wille och pappa badar nästan varje dag. Tillsammans sitter de i badkaret med tända ljus och sprutar skum och vatten på varandra.


Mammas mage växer. Wille och pappa berättar för lilla Emma om världen utanför. De berättar om vasständerna som fanns på jorden för miljoner år sen, och om gråsuggorna som bygger bon i ruttna trädstammar. Inne i magen ligger lilla Emma och sparkar till av lycka när hon hör deras röster.


För varje vecka som går blir mammas mage rundare. Men trots att hon är glad över att lilla Emma ska komma så ser hon bara tröttare och mer ledsen ut. Det är för att lilla Emmas knöl växer och sparkarna blir svagare och svagare. Mamma blir sjukare och sjukare.


På julafton är de allihop hemma hos mormor och morfar. Wille och morfar eldar i spisen och i soffan sitter mamma och moster och dricker te. Mammas mage är stor och spänd som en luftballong. Mamma sjunger för Emma i magen och ibland fladdrar det till av Emmas små fötter, men ibland känns det ingenting. Mamma försöker ändå vara glad och skrattar med moster åt mormor och pappa som kämpar med skinkan.


– Kan man sakna Emma fast man aldrig hann lära känna henne? undrar Wille. – Ja, säger mamma. Det kan man göra. Man kan sakna henne så mycket att det gör ont. Boken handlar om Wille som ska få ett syskon. Han längtar efter att få visa henne världen utanför mammas trygga mage. Men ibland blir det inte riktigt som man önskat. Boken bygger på en verklig berättelse. En berättelse om kärlek och sorg. Men den vill också påminna oss om det viktiga i att mitt i sorgen, våga glädjas åt det man har.

ISBN 978-91-87001-20-8

9 789187 001208

Hon tänder stjärnorna nu  

Om en liten syster som kom och vände om

Hon tänder stjärnorna nu  

Om en liten syster som kom och vände om

Advertisement