Issuu on Google+

S

@ l e b a n

ker uppt채c t a v. s k o b sin

En bok om datorn Linda Palm Jessica Lindholm


Snabel@ upptäcker sin bokstav. Första upplagan Utgiven av Idus förlag www.idusforlag.se Text © Linda Palm 2012 www.lindapalm.se Illustrationer och grafisk form © Jessica Lindholm 2012 www.jessica-lindholm.com Tryck Inprint, Lettland 2012 ISBN 978-91-87001-12-3 Marknadsförs och säljs av ZimZalabim www.zimzalabim.se


S

@ l e b a n

ker uppt채c s t a v. sin bok

Text Linda Palm Illustrationer Jessica Lindholm


Vilken alfabetssoppa! tänker Snabel@. Det finns så många bokstäver att välja mellan på tangentbordet. Snabel@ ska skicka ett meddelande till Musen och Paddan. Han har bestämt sig för att ”maila”.


Mail: Mail är engelska och betyder post. Ibland står det ett E framför mail, det står för Electronic mail. På svenska blir det Elektronisk post, E-post.


Förr i tiden fanns det inte datorer. Då använde man brevduvor,

röksignaler...

...eller postmän som red på hästar om man ville skicka ett meddelande. Det tog väldigt lång tid, ibland många dagar.


Idag använder brevbärarna bil, cykel eller så går de när de delar ut posten.


Att skicka mail går snabbt och kostar inget om du har tillgång till internet.

Internet: För att kunna skicka mail behöver du en dator som är uppkopplad mot internet. Du kan köpa tillgång till internet av olika företag. Internet är ett nätverk av en massa trådar som kopplas ihop mellan flera datorer. De kan kopplas ihop via sladdar i marken eller trådlöst med signaler i luften. Ett meddelande skrivet på en dator, kan skickas till någon annan dator genom nätverk. Nätverk finns nästan över hela världen, därför kan du skriva till en granne eller någon på andra sidan jordklotet genom din dator.


Webben: Ibland kallar vi internet för nätet, eller webben. På bilden ser du att trådarna nästan ser ut som ett spindelnät. Nät på engelska heter web. Du har säkert hört www någon gång, det står för ”world wide web” och betyder ”nät över hela världen”.


Här är rummet där Snabel@ brukar sitta. Snabel@ tycker det är fiffigt att ställa en klocka på skrivbordet. Den ringer när datortiden är slut. Sitter han för länge vid datorn märker han att det gör ont i rumpan. Då är det bra att röra lite på sig…


Sträck ut armarna åt ena hållet.

Sträck ut hela dig och gör dig riktigt lång.

Sträck ut armarna åt andra hållet.

Sträck armarna rakt upp, böj på knäna.


Ta tag i händerna bakom ryggen och sträck ut.

Böj dig fram och försök att nudda golvet med så raka ben som möjligt.

Sträck armarna rakt fram och sträck ut ryggen.

Stå på snabeln en stund, (om du har en...).


Följ med när Snabel@ på ett roligt och lekfullt sätt lär sig om datorn. Hur fungerar internet? Vad är datorvirus? Varför behöver man en mailadress? En dator kan användas till så många bra saker. Det är häftigt! tycker Snabel@. Plötsligt gör han en rolig upptäckt som han genast vill visa sina kompisar Paddan och Musen.

“För dagens barn är datorn ett självklart verktyg, modernt och lustfyllt. Barnen kan det mesta om datorn och dess hantering men vad betyder egentligen alla begrepp?” Linda Palm, författare och förskollärare.

ISBN 978-91-87001-12-3

9 789187 001123


Snabel@ upptäcker sin bokstav