Idus förlags katalog

Page 1

Facebook: idusforlag Instagram: idusforlag Twitter: @idusforlag Blogg: idusforlag.se/blogg

Katalog 2022 Uppdaterad 2022-01-04

För Stellar förlags utgivning för vuxna, bläddra till slutet av katalogen.

Vi på Idus förlag älskar böcker och våra fantastiska författare och illustratörer. Vi vill uppfylla drömmar, tända stjärnögon och beröra.

1


2


VUXEN Mat & Hälsa Biografier Romaner

3


Innanför västen Författare: Maria Andersson ISBN: 978-91-7634-214-5 Sommaren 2020 gav sig Maria Andersson iväg på en 25 dagar lång motorcykelresa runt landet. Målet var att träffa bikers i deras egen miljö för att lära sig mer om den machostämpel som råder inom kulturen. Det visade sig bli en känslosam resa. Ur mötena så framkom det hur machokaraktären skapas från början. Många vittnade om en utsatthet som barn, som brist på kärlek, mobbing, sexuella övergrepp, våld i hemmen och fattigdom. När kroppen inte längre klarade mer ångest och sorg så letade man ett sätt att bli respekterad, och en falsk machokaraktär skapades. Känslan att spela hård och känslokall var lättare att bära än att vara sårbar. Men priset de fått betala var skyhögt. Resultatet av alla möten visar vad som händer när gemenskapen och kärleken inte finns i uppväxten. Den visar att känslan är så pass viktig, att blir vi inte älskade, så kan vi åtminstone bli hatade. Det berättas om kärleken till hojen, klubben och den utökade familjen. Men även hur många som brinner för att ge tillbaka och via bikerkulturen hittat vägar att stötta de mest utsatta i samhället. Välkommen till en läsning som berör, och som för första gången berättar om människorna bakom västen. Samtliga intervjuer har godkänts av respektive individ.


Mellan väggarna Författare: Maria Andersson ISBN: 978-91-7634-331-9 Våld mot kvinnor är ett av våra största samhällsproblem, ändå tystas det ner och nedprioriteras av både myndigheter och av samhället i stort. Journalisten och författaren Maria Andersson bestämde sig för att träffa några av kvinnorna som levt nära våldet och låta deras röster bli hörda. Berättelserna är fria från filter och visar en sanning som är svår att ta in. Sanningen om smärtan och sorgen. Historier som berättar om att utsättas av någon, ofta en person man älskat, men även av det samhälle som säger sig skydda de mest utsatta. Flera av kvinnorna i boken lever gömda, då det finns risk att de dödas av sin före detta partner, ofta är det den man som är pappa till deras barn. Anmälningar läggs ner på grund av bristande bevis, ändå anses kvinnor och barn vara under så stort hot att de göms undan och tas ifrån rätten till ett normalt liv. Maria valde att träffa några av kvinnorna någon annanstans än i deras hem, då det är förenat med risker. Det enda vi vet är att de lever någonstans i Sverige. Samtliga har fått livstidsstraff för ett brott de inte har begått. Eller som en av kvinnorna säger: Det sägs att Sverige inte har några dödsdomar, men det är fel. Jag är dömd till döden, och det är han som ska verkställa domen. Det enda som inte tagits ifrån dessa kvinnor är deras röster. Låt dem aldrig mer tystna. Välkommen till en läsning som berör. Samtliga intervjuer har godkänts av respektive individ.

5


4 minuter och 8 sekunder - Miraklet i Gottröra Författare: Cecilia von Hofsten & Karin Gustavsson ISBN: 978-91-7634-375-3 Det enda som hördes var tystnad, och det var fel. Ett flygplan ska inte flyga ljudlöst. Det ska vara fullt av ljud. Motorer som brummar, folk som pratar och skrattar, barn som gråter. Dana Viking var tyst. (Cecilia) Jag ser planet i sin helhet. Det ligger i tre delar i olika vinklar. Genom öppning arna syns elkablar som dinglar i vinden och från brottet av flygplanskroppen ser jag silverfärgad fyllning sticka ut. Det är en surrealistisk syn, det här överlever ingen. (Karin) 27/12 1991 faller Dana Viking från himlen med 129 passagerare och besättning ombord. Planet går i tre delar, barn och vuxna tar sig ut ur planet, blodiga eller blåslagna. Men alla lever. Haveriet har senare kommit att beskrivas som ”Miraklet i Gottröra”. Men vad var det som hände egentligen? Cecilia och Karin berättar, tillsammans med många andra som befann sig ombord när planet störtade, om upplevelsen. Men de delar även med sig av fortsättningen: Hur går man vidare från en olycka som förändrade allt?

6


Bakom uniformen Författare: Tobbe Isaksson ISBN: 978-91-7634-296-1 Bakom uniformen - en polismans berättelser är en skakande och kompromisslös men också varm och personlig skildring av polisarbete som aldrig nämns eller syns i media. Polisinspektör Tobbe Isaksson vid Lundapolisen ger här en unik inblick bakom kulisserna vid många av de ärenden han upplevt under sin 20 år långa karriär i yttre tjänst. Följ med på en berg- och dalbana av känslor och intryck där adrenalin blandas med humor, dödligt allvar med distans och där mord, psykisk ohälsa och tragedier beskrivs utifrån en erfaren polis perspektiv. Boken riktar sig till alla som är intresserade av svensk polis och dess vardag. Du som läser boken kommer få en ny och djupare förståelse för polisens arbete.

Från Östermalm till Hinseberg Författare: Monica K. Guerra ISBN: 978-91-7634-311-1 ”Domen kom den 30/7–2019 och var på hela fyra år. Jag minns inte vad jag tänkte när domen föll, men hela min värld snurrade som om jag befann mig upp och ner. Jag måste ringa mina barn, tänkte jag. Men mina döttrar hade redan fått reda på detta då tidningarna hade hunnit skriva om det innan jag fick domen i handen.” 2018 mottar Monica ett gåvobrev från vad hon tror är hennes mamma. Det ska visa sig bli början på en lång livsavgörande resa som kantas av ångest, tårar och förvirring när hon blir dömd till att sitta inne på ett av Sveriges mest omtalade fängelser. Från Östermalm till Hinseberg är Monicas historia, hennes upplevelser av tiden där hon inte bara försöker överleva, utan även söker upprättelse.

7


Svenskt vin Författare: Mattias Säfwenberg Fotograf: Marielle Stensson ISBN: 9789188964328 Sverige är en ung vinnation och ett av de senaste tillskotten i världen bland vinproducerande länder. Titt som tätt poppar det upp nya vingårdar i landet. Med druvsorter som klarar det svenska klimatet bidrar det också till nya dofter och smaker som läggs till vinvärldens gigantiska smakpalett. Sommelier Mattias Säfwenberg med lång erfarenhet och stor kunskap om svenskt vin berättar om dess unika status.

8


En unik bok i sitt slag där läsaren parallellt får följa Ulrika som drabbades av utmattningssyndrom, samt den läkare som behandlade och samtalade med henne. Utmattningens labyrint Författare: Ulrika Malmesved och Antonio Alonso-Villaverde Lozano ISBN: 978-91-7577-960-7

PATIENTEN – Ulrika – berättar öppenhjärtigt och ärligt om sina erfarenheter av utmattningssyndrom. Om kroppen som varit stressad under alldeles för lång tid utan tillräckligt med återhämtning. Om stressen, prestationsångesten, panikångestattackerna och om rädslan samt tvivlet på att någonsin bli frisk igen. Men, viktigast av allt, om vägen framåt med möjlighet att göra nya val och hitta en öppen dörr till bättre hälsa. LÄKAREN – Antonio – beskriver parallellt med Ulrikas berättelse om vad som händer i en stressad kropp och vad som är viktigt för att undvika utmattning. Tillsammans ger de ett helt nytt pers­pektiv samt sätter ord på vad det kan innebära att ta sig igenom utmattningssyndrom.

en bok som inger hopp om att det går att minska stress, bli lugnare och må bättre. att det finns en möjlighet att hitta vägen ut ur utmattningens labyrint.

9


Kokbok för gamers 2.0

Kokbok för gamers som inte orkar 2.0 Författare: Karin Tuvell ISBN: 978-91-7577-620-0

Här är boken som ger dig kraft i verkligheten. Lär dig vad kroppen behöver. Lär dig impa. Få färdigheter att stiga i graderna i verkliga livet. För att vara ärlig ... problemet är mellan tangentbordet och stolen. Du behöver den här för att bli en vinnare. Här är boken som ger dig gear irl. lrn2 vad kroppen behöver. lrn2 impa. Skills to levla irl. tbh, PIBKAC, u need this. FTW.

10


Du måste tala om för barnen att jag älskar dem Författare: Pia-Lotta Bylund och Marika Rasmusson ISBN: 978-91-89055-93-3 Under påskveckan 2017 gick 37-årige Henrik Bylund från att vara helt frisk till att vara döende. Från att vara en stark och glad trebarnsfar till att vara allvarligt brännskadad på både utsidan och insidan av kroppen. För Henrik, hans fru Pia-Lotta och de tre barnen vändes hela livet upp och ned och de kastades in i en tillvaro präglad av skräck, utsatthet och vanmakt. Men mitt i allt kaos fick de också uppleva medmänsklighet, lojalitet och stark vänskap.

Tills mina fingrar blev blå Författare: Ida Berner ISBN: 978-91-7634-062-2 Sommaren innan Tora ska fylla elva år flyttar det in en gubbe med hatt i hennes huvud. Han säger att han är hennes vän och att han ska göra henne gladare och smalare. Hon måste bara träna mer och äta mindre. Mycket mindre.

Ingen fattar Författare: Marika Rasmusson & Jenny Lilia ISBN: 978-91-7634-112-4 Denna bok innehåller starka känslor av förtvivlan, maktlöshet och sorg. Den handlar om unga som har sondmatats, varit tvångsinlagda i rum som är mindre än fängelseceller, vrålat av ångest och kämpat i flera år mot en sjukdom som slår oerhört hårt. Men det är framför allt en bok där föräldrar och syskon ärligt och utlämnande berättar vad som händer när en i familjen drabbas av en livshotande ätstörning.

11


Inte en Kroppsspråksbok! av Gabriella Lockwall

Gabriella Lockwall är utbildad skådespelare på The Royal Scottish Academy of Music and Drama i Glasgow (B.A). Sedan drygt 20 år utbildar och coachar hon personer inom bland annat näringslivet, organisationer, utbildningssektorn och turistnäringen. Hennes fokus är på den ickeverbala kommunikationen i bemötandet, värdskapet, det svåra samtalet och den individbaserade presententationstekniken. ”Det är så lätt att bara fundera på vad som skall sägas, Gabriella har verkligen hjälpt till med att sätta fokus på hur det skall sägas. Med riktigt stora besöksmängder på Vasamuseet är det viktigt att vara tydlig med sin kommunikation, Gabriella gör det lätt för oss att bli bra på det.” Spännande att det blir en bok!” Peter Rydebjörk, Guideansvarig Vasamuseet / Guide Manager, Vasa Museum Bild: Johanna Henriksson

12

ISBN: 978-91-7577-790-0


att möta en människa

Med rullstol i grönsakshissen - Hopptimisten rullar vidare Författare: Marie Hav Lundkvist ISBN: 978-91-7577-483-1 Med humor och optimism berättar företagskvinnan som blev gravt funktionsnedsatt om sitt möte med samhället och vården.

Längtansresan Författare: Emelie Ljungberg ISBN: 978-91-8896-478-6 Längtansresan är en självbiografisk roman om ofrivillig barnlöshet. Det är en berättelse om en sorg som aldrig tar slut, om ett utanförskap som är svårt att förstå för alla som har barn och om att leva med en längtan efter barn som dagligen gör sig påmind.

Livsglädjens land bortom svårigheternas horisont Författare: Cecilia Grape ISBN: 978-91-89147-48-5 Året var 1972. Barncancer fanns inte som ett vedertaget begrepp, det var för svårt att tänka sig att barn skulle dö. Ändå hände det som inte fick hända: sexåriga Cecilia drabbades av leukemi. Den allmänna uppfattningen i början av 1970-talet var att barn varken kunde förstå eller känna smärta, vilket fick ödesdigra konsekvenser. Cecilia fick ligga ensam på sjukhus utan sina föräldrar och utan trygghet. Hon fick ingen information och inget stöd. Hon utsattes för smärtsamma behandlingar och övergrepp. Cecilias liv slogs i spillror och hon blev nerdragen i allt det mörka. Känslorna var omöjliga för ett barn att hantera och hon höll på att drunkna. I sin fantasi skapade hon ödesdigra och skräckfyllda scenarier än värre än verkligheten, scenarier som vägrade släppa taget trots att hon blev frisk. Cecilia blev en zombie. Hon lät rädslan styra och begränsa hennes liv. Detta är berättelsen om hennes kamp för att ta livet tillbaka. Efter trettio år av psykisk ohälsa kan hon äntligen se livet breda ut sig som en äng av frodigt gräs i ett färgsprakande landskap – livsglädjens land ligger för fötterna.

13


Bästa presenten!

Pekbok för medelålders hjältar Författare: Mattias Norén ISBN: 978-91-7634-181-0 Ungdomens dagar är passé men det är inte dags att ge upp riktigt än. Du sliter i hemmet och på jobbet, för det är så man gör för att få det att fungera. För dig, och för alla som vistas i ditt hem och på din arbetsplats. Du tjatar hål i huvudet på dina barn, men det är ju bara för att du vill att även de ska bli fantastiska medelålders individer så småningom. Du är just nu mänsklighetens stöttepelare, livserfaren och fortfarande hyfsat full av kraft. Utan dig så skulle allting bryta samman. Och när du så slitit färdigt med vardagens måsten så visar du hur en världsmästare på livsnjutning jobbar. Den här boken är tillägnad dig ... MEDELÅLDERS HJÄLTE. Denna pekbok är den perfekta presenten till den medelålders hjälten. Boken som om den haft sidnumrering börjat på sidan 35. Här finner du vardagliga självklarheter som ”Njuta bönan”, ”Klättra tvättberget” och ”Swisha glinen”, allt ackompanjerat av humoristiska illustrationer.

Klättra tvättberget

Njuta bönan

#gyllenedroppar #v

#mount_underwear #storstryk #singelst rumporsparadise

akna #förstkaffesen jobb #koffeinist #la tte

Presenttips!

Pekbok på skånska Författare: Jonas Pålsson ISBN: 978-91-89147-10-2 Rullebör, gräddbulle och totteband är bara några av orden som alla barn med anknytning till Skåne bör kunna. Pekbok på skånska är en lustfylld och okonstlad pekbok som uppskattas av både stora och små. Det är den perfekta presenten till eller från någon med koppling till Skåne.

14

pappa


dsbygd n a l å p H umo r n iv in i e l K ! d Följ me ll hyllning till t och s fu kärlek Sk ratta, g rå amn. gden. n y b s s n d e n la s i f r id f röjda lst röm l U k i r E : Jane r a t t Förfa

Knall & fall ISBN: 978-91-7634-016-5

Frid & Fröjdh är just en fröjd att läsa. Jantelagen regerar i den skaraborgska myllan och den underfundiga humorn är ständigt närvarade. Det luktar snus och dynga om sidorna och är du bekant med den härliga dialekten blir du duktigt road. Robert Gustafsson 50-årig komiker från Skövde

Frid & Fröjdh ISBN: 978-91-7577-110-6

Skrot & Korn ISBN: 978-91-7577-428-2

Far & Flyg ISBN: 978-91-7577-582-1

15


16


Bilderböcker 0-3 år 3-6 år

17


Hålla hand Författare: Anna Nordin Bild: Christine Tomtlund ISBN: 978-91-7634-126-1 En pekbok om att vi är lika trots att vi är olika och att vi ska hålla ihop - allihop.

18

Den magiska mobilen Författare: Kristina Collén Bild: Emmelie Salomonsson ISBN: 978-91-89055-36-0

Hålla Hand är en bok om allas lika värde, fast på ett litet barns nivå. Den är upprepande så att barnen vet vad som kommer på nästa sida och samtidigt lär den barnen om djurens ”händer”. Boken har vackra och detaljerade bilder, annorlunda än många andra pekböcker. Här finns mycket att upptäcka och prata om.

Mika och hunden Mille är bästa vänner. De brukar leka i skogen bakom huset som de bor i. En dag hittar Mika en gammal mobil. Det visar sig att mobilen är magisk, och från den får de en massa spännande uppdrag

Flyg blåvinge flyg Författare: Anett Lindkvist Bild: Ingeborg Snarvold ISBN: 978-91-89147-91-1

Vad kan det bli? Författare: Frida Blank Bild: Marianne Sund ISBN: 978-91-76340-67-7

Det är vår i luften. På ett litet blad sitter ett vitt ägg. Följ Blåvinges väg från ägg till fjäril och hur Blåvinge lever från vår till vinter.

Vad har det varit? En toa-rulle!Vad kan det bli? En spännande spaningslek! Med fantasins kraft kan det mesta återanvändas och förvandlas till någonting nytt! DU bestämmer vad! Vad kan det bli? är en bok som vill stimulera de yngsta barnens kreativitet och fantasi genom att visa att någonting som vi betraktar som skräp kan bli någonting nytt och roligt!


Marta och pulkatjuven Författare: Annika Jeppsson Bild: Emma Ganslandt ISBN: 978-91-7577-887-7

Marta och mannen med de magiska gummistövlarna Författare: Annika Jeppsson Bild: Emma Ganslandt ISBN: 978-91-8905-526-1

Marta älskar snö. När hennes pulka plötsligt försvinner utanför förskolan bestämmer hon sig för att lösa mysteriet med den hemlighetsfulla pulkatjuven.

Det är grått och trist, både utomhus och inne i Marta. Men så ser hon plötsligt en man komma gående i ett par mycket ovanliga gummistövlar – så vackra att de lyser upp hela gatan. De där stövlarna måste vara magiska, tänker Marta. Tillsammans med bästisen Philly bestämmer hon sig för att ta reda på vem den mystiske mannen är.

Det här är en bok om mod, vänskap och om att vissa saker inte alltid är som man tror.

Marta och det klappande hjärtat Författare: Annika Jeppsson Bild: Emma Ganslandt ISBN: 978-91-7634-072-1 Marta och Philly har en toppendag. De ska gå på 70-årskalas hos pensionärskompisen Gösta och håller på att fixa världens bästa present! Mitt i allt fix dyker plötsligt sura tanten i port nummer 5 upp. Marta har varit rädd för henne så länge hon kan minnas. Men saker och ting är inte alltid som de verkar och kanske finns det även något som kan göra sura tanten glad?

Bobo och bebisraketen Författare: Ulrika Hjorth Bild: Emelie Engblom Molin ISBN: 978-91-8896-436-6 Bobo har fått en bebis! Bebisgull är liten och gullig och Bobo älskar henne från första stund. Varje dag hjälper Bobo till att passa och sköta om sitt lilla syskon. Mamma och pappa tycker att Bobo är världens bästa storebror. Dagarna går och Bebisgull lär sig både sitta och krypa och en dag förvandlas hon först till Bebisraketen och sedan till bebisbitaren! Hur ska det nu gå för storebror Bobo? Bobo och Bebisraketen är en ömsint och humoristisk berättelse om en nybliven storebrors stora kärlek till sitt nyfödda syskon och hur kärleken sätts på prov när bebisen lär sig krypa och stå och plötsligt kan nå alla storebrors byggen.

Bobo och bebisraketen Författare: Ulrika Hjorth Bild: Emelie Engblom Molin ISBN: 978-91-7634-144-5 Idag är det festival i parken med ansiktsmålning och hoppborg! Bobo vill att farmor skyndar sig, så de kommer först i kön. Men att passa en busig bebissyster är svårt märker Bobo. Det är ju så många barn i parken. Tänk om Bebisgull försvinner! Och när farmor tittar bort en sekund hinner Bebisgull smita …

19


Den godaste glassen Författare: Sofie Borg Bild: Jenny Lindqvist ISBN: 978-91-7634-217-6 Tusse och Alva är bästa vänner. De tycker nästan alltid lika, men inte idag. Vilken tur!

20

Hamsterresan Författare: Anders Nyman Bild: Gabi Frödén ISBN: 978-91-7634-210-7

Amy & mamma på loppisjakt Författare: Wiveca Bragning Bild: Emmelie Salomonsson ISBN: 978-91-7634-006-6

Rashid ska bli forskare när han blir stor. Precis som hans mamma var. I dag ska han göra ett viktigt experiment. Han är noggrann. Inget får gå fel. Hamstern är det käraste han har. Han knyter fast fallskärmen ordentligt. Det gäller att ha koll. Det har Rashid. Men då. En vind. Var kom den ifrån?!

Amy älskar att bada. Det tycker hon att man kan göra även om det regnar. Det tycker inte mamma. Mamma tycker att dom ska åka på loppis. Men loppis kan väl omöjligt vara roligare än att bada? En rolig och färgglad bok om dolda skatter, äventyr och miljötänk. Och om att det är coolt att handla second hand!


Mera ljud Författare: Ulrika Hjorth Bild: Jonas Karner ISBN: 978-91-7634-261-9

Mille och monsterspindeln Författare: Jenny Jansson Bild: Moa Fagerlund ISBN: 9789188964397

Brrummm kniirk tooot! I stan finns massor av fordon. Och massor av ljud! Följ med Majken och farmor på brummiga bussen, gnisslande spårvagnen och tutande färjan. Och upptäck andra spännande ljud på vägen. Sist i boken finns ett roligt kom-i-håg-uppslag där du kan hjälpa Majken att minnas hur alla fordonen ser ut. Och hur de låter ...

En spindel har flyttat in i familjen Nilssons hus. Det är inte vilken spindel som helst, utan en monsterspindel. Men allt är inte som det verkar, hur stor är egentligen spindeln?

Tillsammans mot toppen Författare: Emelie Björkman ISBN: 9789189055124 Snark! Så sover djuren Författare: Sara Åhlström Bild: Rickard Blom ISBN: 978-91-7634-280-0

Fåglarna kvittrar och dagen gryr. Låt oss gå ut på ett äventyr.

Hur sover egentligen djur? Det får du reda på här, där den ena sovstilen är knasigare än den andra! Visste du till exempel att hästar kan sova när de STÅR upp och att strutsen kan sova med ögonen ÖPPNA? En del djur sover under vatten medan andra hänger upp och ner! Och medan pingvinen bara sover i några minuter åt gången så sover björnen i månader i sträck!

Följ med på ett rimmat äventyr där vännerna måste hjälpas åt för att komma över kullen, genom skogen, nerför branten och över ån. Kommer de lyckas att nå fram till de smaskiga bären?

21


Lilla Bebin Packar väskan Författare: Catharina Larsdotter Norén Bild: Johanna Lundqvist Björn ISBN: 978-91-7577-545-6

Lilla Bebins paket Författare: Catharina Larsdotter Norén Bild: Johanna Lundqvist Björn ISBN: 978-91-8914-797-3

Lilla Bebin ska packa väskan. Men vad tänker Lilla Bebin göra med de olika sakerna? Gissa, lär och lek tillsammans med Lilla Bebin!

Lilla Bebin tycker om paket. Kan du gissa vad Lilla Bebin har slagit in och vem som gömmer sig i det största paketet?

Hej hösten Text & bild: Kajsa Lind ISBN: 978-91-7634-004-2 Leka löven, plaska pölen, samla kottar. Vad mer kan du göra på hösten? En pekbok med härliga bilder på höstiga aktiviteter för de yngsta. Ludvigs knasiga pulkadag Författare och illustratör: Lotta Myrefelt ISBN: 978-91-89055-39-1

22

Ludvig har fått en ny pulka men det är ingen snö i oktober. Pappa hjälper till att leta efter en backe att åka i. Det blir en knasig pulkadag med en hund som tutar, en gris med kalsonger på huvudet och en pappa som får ett plåster i pannan.


En tokig berättelse om onda hälar och själar.

När mamma hade ont i hälen Författare: Linn Sandqvist Lyckman Illustratör: Karin Eriksson ISBN: 978-91-88964-71-7 Hilda ska vara hos sin mormor ett par dagar för hennes mamma har ont i hälen. Det blir ett par fartfyllda dagar med massa tokigheter eftersom Hildas mormor inte är som alla andra. Hilda och mormor pratar mycket när hon är där. Varför måste Hildas mamma ligga på sjukhus för att hon har ont i hälen? Varför ler inte mamma så mycket längre och kan Hilda ha hört fel? Var det verkligen hälen mamma hade ont i?

d’ får li utbrän ’b t t a et t h ggen’ oc ö rst å f ö r f ä v t t i a in e r å g n.” t lätta som ’att m gör de on har ont i själe o s r ” Ut t r y c k e n r någ lustratio t läsa nä t a härliga il k o b viktig b a r n . En eim eta Warh et y g : 5 . ktör Agn e L . Helhetsb 0 2 0 23, 2 Publicera

s i BTJ-h

äftet nr

23


Signe och spöket Författare: Maria Burman Bild: Jenny Ohlsjö ISBN: 978-91-89055-94-0 Mystiska saker händer i Signes rum på nätterna. Är det bara skuggor Signe ser eller är det ett spöke? Ingen tror henne utom barnvakten Hanna. Kanske kan de hjälpas åt att fånga spöket om de lyckas gillra en fälla. Tycker spöken om torkade bananer?

24

Varför måste vi gå Författare: Lotta Ekman ISBN: 978-91-89147-07-2

Turfågel Författare: Lotta Ekman ISBN: 978-91-7634-137-7

”Du kommer att trivas”, säger Stora fågel. Men det tror inte Lilla fågel på. Kanske finns det inte en enda bra pinne där?

Tänk dig att du precis har fått nya vantar. Det är de finaste vantarna man kan tänka sig. Men så tappar du den ena. Vad gör du då med den andra? Och hur gör man om man blir glad och ledsen på samma gång? Klarar man sig verkligen med en enda vante?

En berättelse om hur det kan kännas att bli lämnad. Och vad som kan hända medan man väntar.


Selma ställer till det Författare: Anna Hansson Illustratör: Lotta Myrefelt ISBN: 978-91-7634-071-4 Valpen Selma ska vara ensam hemma för första gången. Hennes matte och husse ska bara vara borta en pytteliten stund. De tänker att ingenting kommer att hinna hända på den tiden.

Trolläventyret på förskolan Författare: Elisabet Österlund Bild: Karin Holmström ISBN: 978-91-89055-35-3 Hur spelar man pinnebandy? Vem kan låna ut en kraxofon? Varför blev Knut så rädd?

Men de har fel! Selma hinner med massor!

Kanske vet DU svaren på dessa frågor när du fått följa med de små trollen på deras sagolika äventyr! Denna rim-saga är nästan som ett Kinderägg – 3 överraskningar i en. Fast egentligen är det 4!

Dansa Liselott! Författare & bild: Moa Vennergrund ISBN: 978-91-7634-147-6

Lykke Lo hittar en strumpa Författare & bild: Carina Kero Esberg ISBN: 978-91-89147-22-5

Nästan alla på förskolan dansar. Alla utom Liselott. För Liselott vill inte dansa, hon tycker inte om att dansa. Tur att Abby finns. Abby som inte heller gillar dans, hon gillar sniglar. Tillsammans letar de upp sniglar och snäckor som de kan rädda. Och vem vet, kanske blir det en dans till slut. En helt ny dans? Kanske till och med en snigeldans …

Lykke Lo har huggit ved i skogen hela dagen. På vägen hem hittar hon en färgglad strumpa. Vems kan den vara? Hon träffar flera djur efter vägen, men inget av dem saknar en strumpa.

25


Följ med på sommarens äventyr!

Jenny Lindqvist

26


Hösten knackar på Författare & bild: Jenny Lindqvist ISBN: 978-91-7577-534-0

Våren kommer krypande Författare & bild: Jenny Lindqvist ISBN: 978-91-7577-698-9

Höstens kalla vindar blåser. Storasyster och lillebror leker inomhus. Följ med på höstens bus och lär dig känna igen tio olika sorters höstlöv. Leta efter löven i naturen och skapa vackra höstpyssel.

Följ med på vårens äventyr och lär dig känna igen tio olika sorters blommor. Leta efter blommorna i naturen och skapa vackra vårpyssel.

Sommarens skatter Författare & bild: Jenny Lindqvist ISBN: 978-91-7577-698-9 Sommarhimlen är klarblå. Storasyster och lillebror sitter i bilen på väg till stranden. Det är varmt och de längtar efter att svalka sig. Väl nere på stranden börjar en skattjakt.

Vinterkalaset Författare & illustratör: Jenny Lindqvist ISBN: 978-91-7634-057-8 Snön ligger som ett vitt täcke över världen. Storasyster och lillebror pulsar fram och upptäcker plötsligt spår i snön tillhörande en liten domherre. Fågeln är hungrig och har svårt att hitta mat. Kan storasyster och lillebror hjälpa den lilla fågeln att hitta något att äta?

27


Bästa blåsorkestern Författare & bild: Julia Groth ISBN: 978-91-7634-034-9

Bästa stränggänget Författare & bild: Julia Groth ISBN: 978-91-7634-274-9

I vår lekfulla blåsorkester spelar flodhästar fagott, tukaner spelar trummor och tigrarna trumpet. Tillsammans med flaxande fågel-flöjtister, svängiga sengångare och resten av djurvärldens musikanter blir vi den bästa blåsorkestern! Följ med och se hur många instrument du känner igen och hälsa på alla våra vilda musikanter.

Inga pingviner vill missa det här: Bästa stränggänget bjuder in till konsert! Välkomna! På scenen står inga mindre än Bästa stränggänget med sina banjospelande babianer, hoppande harpister, får med fioler och giraff-gitarrister. Hur många instrument känner du igen?

Kanske spelar du själv instrument? Kom spela med oss och vår dromedar-dirigent!

Ensamdjuret Författare & illustratör: Josefin Norlin ISBN: 978-91-7634-075-2

Tröjtrassel Författare & illustratör: Josefin Norlin ISBN: 978-91-7634-299-2

Bea är ett ensamdjur. Hon har svårt att hitta kompisar och håller sig mest för sig själv. Efter skolan brukar Bea hälsa på Olof som jobbar i zooaffären. De har något gemensamt: kärleken till djur.

Kjell jobbar i en secondhandbutik och hans stora passion är färgglada 80-talströjor. En dag hittar han sin drömtröja i butiken och skyndar sig hem för att prova den. Men när han sitter på bussen inser han att tröjan är borta Han tvingas ut på en jakt mitt i natten: var börjar man leta när en tröja rymmer?

Ensamdjuret är en berättelse om att hitta trygghet i relationen till djur och om hur viktigt det kan vara att vuxna människor ser en. Men också om hur vänskapen till en person kan leda till fler nya vänner.

28

Tröjtrassel är en berättelse på rim som på ett lekfullt sätt lyfter frågor om återbruk, men också känslor kring att ge upp något man väldigt gärna vill ha och att alla plagg bär på en historia.


Var är Bennys ugglor? Författare: Henrik Pettersson Illustratör: Sasha Kolesnik ISBN: 978-91-7634-042-4 Emi är hos Monika och Benny. Men idag är allt annorlunda: Benny ligger under soffbordet, Monika har bakat sockerkaka och ugglorna är borta. Vad är det som har hänt? Emi ger sig ut i den djupa snön för att lösa mysteriet. Häng med Emi och hennes vänner under en snöig och händelserik eftermiddag i jakten på Bennys försvunna ugglor och Monikas försvunna minnen. Genom boken stöter vi på frågor om vänskap, om kvicka lösningar och om hur det är att bli gammal.

Karin på kommunen Författare & illustratör: Wilma Odenberg ISBN: 978-91-7634-098-1 Klockan sju går Karin opp. Häller kaffe i sin kopp. Knäpper knappen på sin kofta. Den som hon har på sig ofta. Det har blivit dags att åka. Hejdå barnen, inte bråka! Längre än så brukar barnen inte få följa med en vanlig vardagsmorgon i föräldrarnas liv. Karin på kommunen sätter fingret på frågor som: Vad gör vuxna när de jobbar? Och vad bör de inte göra ...?

Glida runt – livet för en snigel Författare & illustratör: Eva Warelius ISBN: 978-91-7634-042-4 Våren är här! Snärt kläcks sniglarnas ägg och grönsakerna börjar växa i trädgårdslandet. Det blir massor av mat till hungriga snigelungar. Men de måste akta sig för saxen. I slutet av boken hittar du en kort faktasida om Spansk skogssnigel.

29


Vem låter om natten? I skogen Författare: Karin Askerin Illustratör: Amanda Karlsson ISBN: 978-91-7634-113-1 Följ med ut i skogen en natt. Vem är det som låter? Kan det vara en älg eller kanske ett rådjur? I flygplanet med Joline och apan Författare: Marielle Lindberg Illustratör: Katarina Vintrafors ISBN: 978-91-7634-099-8 Joline ska flyga till sin farmor med sin mamma, lillebror och apan. Ja, och pappa förstås, som kör planet. Men hon har en ledsenkänsla magen. Varför tar någon hennes väska på flygplatsen? Vad är det för konstig maskin hon måste gå igenom? Och hur känns det egentligen att vara så högt uppe i luften?

Yngve och vargpappan Författare: Ola Rydberg Illustratör: Lina Ståhl ISBN: 978-91-7634-278-7 ”Yngves pappa finns inte längre, i alla fall inte där Yngve finns – i 332 dagar har det varit så.”

30

I Vem låter om natten? I skogen får du träffa skogens djur. Djur som kanske inte alltid beter sig som vi förväntar oss. Vem låter om natten? I skogen är en fantasifull och humoristisk bok i ord och bild för yngre barn.

Allas längtan Författare: Karin Jakov Illustratör: Li Söderberg ISBN: 978-91-7634-319-7 Längtan kan kännas som ett pirrigt sug i magen. Efter att något ska börja, eller sluta. Att någon ska komma, eller gå. Efter att få något, eller bli av med något.

Men Yngve har en Vargpappa som kan prata med pappas röst och lukta pappas lukt, leka och flyga genom molnen – till ett torn med en jättestor kikare.

I den här boken vänder och vrider författaren Karin Jacov och illustratören Li Söderberg på begreppet längtan. Vi får veta hur allt från blomknoppars och skators till astronauters och taxichaufförers längtan kan se ut.

Med värme och lekfullhet lyfter boken fram livets stora tankar och känslor ur ett barns perspektiv. En fantasifull berättelse där skratt, drömmar och en mjuk vargpäls kan ge tröst inför rädslan att förlora någon man tycker om.

Vad längtar du efter?


genus och kön

Viktors nya tröja Författare: Camilla Gunnarsson Bild: Kelly Sallinen ISBN: 978-91-7577-414-5 Viktor ska köpa en ny tröja. Han tittar på flera tröjor innan han hittar den han vill ha, en rosa tröja med en katt på magen. Ett självklart val för Viktor, men kanske inte för pappa?

Leksaksmysteriet Författare: Catharina Larsdotter Norén Illustratör: Johanna Lundqvist Björn ISBN: 978-91-7634-307-4 Deckarbebin har fått ett fall att lösa och måste hjälpa sina kompisar. Någon har tagit deras leksaker. Men vem? Hjälp Deckarbebin att hitta spår och ledtrådar för att lista ut vem det är. En involverande bilderbok för våra allra yngsta läsare!

n är e lltet ng i a r s k d l vär tankar ap. h c sk o s arn vän dig Mo m ett b n och lte e o a M lse död et, ätte ber en, liv d r ym

Malte Modig och världsalltet ISBN: 978-91-7577-963-8 Varje kväll när Malte ska sova kommer rymdtankarna. Hur långt når egentligen rymden? Var tar den slut? Och när den tar slut, vad finns det då? Ingenting? Men ingenting är ju ingenting och finns ju inte alls. Han blir alldeles snurrig av tankarna. Plötsligt känner sig Malte så väldigt liten och liksom oviktig. För en stjärna kan ha slocknat för längesedan utan att vi ens märker det ju.

Kompismössan Författare & illustratör: Nadia Tolstoy ISBN: 978-91-7634-266-4 Det kan kännas väldigt ensamt att börja i skolan. Om man dessutom är lite försiktig av sig är det kanske ingen som lägger märke till en. Kompismössan skildrar den vilsenhet många barn känner när de måste lämna förskolans trygga famn och börja i förskoleklass. Men med lite hjälp av en stickande morfar och en tomatröd mössa kan en ensam sexåring få passa in, genom att sticka ut!

31


Lilla grodan, morfar och döden Författare och illlustratör: Julia Groth ISBN: 978-91-7577-757-3

Alva och mörkret Författare: Sofia Weiss Illustratör: Heidi Forssell LaGrasta ISBN: 978-91-7634-082-0

En kväll efter att morfar läst klart godnattsagan frågar lilla grodan: “Morfar, vad händer när man dör?” När morfar tänkt efter en stund börjar han berätta om de idéer och tankar som finns om döden. Han berättar om att födas på nytt som vattenbuffel, om fester med en massa fläsk, om himlar fyllda med musicerande änglar och om spöken som rör sig som superhjältar genom väggarna. För det är väl ingen som riktigt vet vad som händer sen?

32

Ute är det kallt och mörkt, men i Alvas hus är det varmt och ljust. Efter middagen ska Alva och pappa se på film och poppa popcorn. Alva längtar … Då händer något läskigt! Lamporna slocknar, allt blir svart! Precis som där ute. Vad ska Alva göra nu?

Kim & Hilma : Dåligt humör Författare: Leo Brodin & Kristina Murray Brodin Illustratör: Joanna Schmidt ISBN: 978-91-7634-021-9

Världsbäst Författare: Leo Brodin & Kristina Murray Brodin Illustratör: Joanna Schmidt ISBN: 978-91-7634-083-7

Bästa jobbet Författare: Leo Brodin & Kristina Murray Brodin Illustratör: Joanna Schmidt ISBN: 978-91-7634-216-9

Vad gör man när bästa kompisen är på dåligt humör? Det undrar Kim som vill få Hilma glad igen. Kim bestämmer sig för att fråga sina grannar. Kanske har springgrannen eller Goran med de fina klänningarna något tips?

Alla verkar vara världsbäst på något. Farmor är bäst på att blåsa spottbubblor och Mariam är bäst på att kunna många språk. Kim och Hilma vill också vara världsbäst på något. Men det är de inte. Eller är de kanske det?

När Kim råkar förstöra Hilmas hus blir hon sur. Han hjälper henne att bygga ett slott istället. När man leker kan man vara byggarbetare, brandman, veterinär. Det är tur för ett slott kan börja brinna, en kattsvans också.


Mammornas bebisresa Författare: Hedvig van Berlekom Bild: Adrian van Berlekom ISBN: 978-91-7577-757-3

Pappornas bebisresa Författare: Hedvig van Berlekom Illustratör: Adrian van Berlekom ISBN: 978-91-89147-62-1

Ett barn växer i magen. Isa och Anna längtar. De får vänta länge. En kväll mitt i vintern är det äntligen dags för bebisen att komma ut. Följ med på resan från ett litet frö till en färdig bebis. En resa fylld av kärlek och nyfikenhet.

Ett barn växer i magen. Max och Bo längtar. De får vänta länge. En vårdag är det äntligen dags för bebisen att komma ut. Följ med på resan från ett litet frö till en färdig bebis. En resa fylld av kärlek och nyfikenhet.

Pappan som slutade vara en superhjälte Författare: Janne Persson ISBN: 978-91-89147-56-0

Kom igen nu, Lillgit! Författare & bild: Anna-Kajsa Holmberg ISBN: 978-91-89147-53-9

En dag när Wille vaknar märker han att något inte är som vanligt med pappa. Han har åkt till jobbet utan att ta på sig superhjältekläderna. Har han bara ”pappyjamasen” på sig? Och hans ”hjältelefon” ligger kvar i köket. Han som alltid är så noga med allt. Wille och hans storasyster Agnes blir oroliga och ger sig ut för att leta efter pappa. Aldrig hade de kunnat ana vad som skulle hända.

Lillgit vet att farfar är trött när Lillgit kommer hem från skolan. Men om hon köper karameller till honom nere i affären på hörnet blir han säkert glad! Lillgit klarar nästan allt, men kan hon verkligen fixa hela middagen nu när farfar är jättehungrig och inte orkar själv?

33


Ditt eget speciella hus Författare: Eva Sjöberg Illustratör: Tinna Ahlander ISBN: 978-91-89147-42-3 Tänk om du skulle bygga ditt eget hus! Och bestämma allt. Vad kul det skulle vara, eller hur? Skulle du bygga ditt hus i stan eller på landet? Skulle huset vara stort eller litet? Skulle du bygga hemliga rum och torn? Lär dig en massa spännande fakta om husbyggen och material och bli inspirerad att bygga fantastiska hus åt både dig och dina vänner.

34


Ovanliga yrken Författare: Joel Berglund Illustratör: Marie Herzog ISBN: 978-91-89147-39-3 Vad vill du jobba med när du blir stor? Det kan vara svårt att veta - det finns så många olika yrken att välja på. Vissa yrken är vanligare än andra. I den här boken får du träffa personer som har ovanliga yrken. Vad gör en hundcoach? Varför är det viktigt att kunna matte om man är tatuerare? Och är clowner alltid roliga?

Ovanliga hem Författare: Joel Berglund Illustratör: Marie Herzog ISBN: 978-91-7634-156-8 Var vill du bo när du blir stor? Eller kanske snarare, hur vill du bo? Det kan vara svårt att veta - det finns så många olika typer av hus och lägenheter att välja på. Vissa hem är vanligare än andra. Hur är det att bo på en rymdbas? Varför vill man leva i ett växthus? Och måste man vara rik för att äga en herrgård? I den här boken får du träffa personer som har ovanliga hem.

35


En liten bok om mycket ... Författare: Anna Hansson Illustratör: Lotta Myrefelt

En liten bok om mycket bajs! ISBN: 978-91-89147-71-3

En till liten bok om mycket bajs! ISBN: 978-91-7634-019-6

Vet du vilket djur som bara bajsar en gång i veckan? Vilket djur som kan bajsa över 100 kilo på en dag? Och vilket djur som inte bajsar en enda gång på hela vintern? Det, och mycket mer, får du veta i de här böckerna!

36

En liten bok om mycket kiss! ISBN: 978-91-7634-218-3 Vet du vilket djur som kissar mest i hela världen? Vilket djur som kissar på sina fiender? Och vilket djur som kissar på sig själv? Allt det, och lite till, får du veta om du läser den här boken.

En liten bok om mycket pruttar! ISBN: 978-91-7634-362-3

En liten bok om mycket blod! ISBN: 978-91-7634-363-0

Vet du vilket djur som kan prutta i mer än 10 sekunder? Vilka djur som pruttar för att skrämma bort fiender, och vilka djur som aldrig pruttar? Det, och mycket mer, får du veta i den här boken!

Vet du vilket djur som har genomskinligt blod? Vilket djur som inte har något blod alls? Och vilket djur som levde och sög blod redan på dinosauriernas tid? Det, och mycket mer, får du veta i den här boken!


Juno och kosläppet Författare: Åsa Öhnell Bild: Gabi Frödén ISBN: 978-91-89147-08-9 – Idag ska vi göra något roligt, säger mamma. Titta! Det är kosläpp utanför stan. I bilen berättar mamma om när hon var liten och red på en ko. Junos busiga lillasyster Svea får en idé. En mycket farlig idé …

Rolle och mullvadsjakten Författare: Caroline Croona Bild: Sandra Aronsson ISBN: 978-91-7634-069-1 Rolle älskar sin gräsmatta. Den är så grön och platt, precis som gräsmattor ska vara. Men en dag börjar en mullvad göra fula, bruna jordhögar. Så kan Rolle inte ha det … Mullvaden måste bort! Rolle tänker till varje pris få tillbaka sin perfekta gräsmatta. En varm och humoristisk berättelse om när saker och ting inte blir som man har tänkt sig, men ändå blir bra till slut.

Titta, hitta och räkna med oss Författare och illustratör: Carina Jansson Grafisk form: Sune Börjesson ISBN: 978-91-7577-913-3 Räkna till tolv med drakar, häxor och loppor. Korvar, grodor och gräshoppor. Här finns krokodiler, kråkor och flygande ballonger. Snögubbar, sniglar och hus som går i kalsonger. Kom och titta, hitta och räkna med oss.

Ska vi leka mamma, mamma, barn? Författare: Lisa Kärmander Bild: Ksenia Spirina ISBN: 978-91-7577-914-0 Ska vi leka mamma, mamma, barn? är en charmig berättelse med både humor och allvar. Den tar på ett enkelt och lättsamt sätt upp frågor som är väldigt aktuella idag.

37


Elsa och Salivo Författare: Frida Krantz Illustratör: Nora Segerdahl ISBN: 978-91-7634-160-5 Det är mycket Elsa inte vill. Hon vill inte äta köttbullar. Hon vill inte att pappa ska hålla på med sin mobil hela tiden. Och hon vill definitivt inte att de stora stöddiga killarna i trean ska ta gungorna varje rast. Det är tur att Elsa har sin Salivo-dräkt. När hon tar på sig den blir hon en stor och stark dinosaurie som ryter så högt att fönsterrutorna skallrar. Då kan vad som helst hända.

Mo och myrorna Författare: Elisabeth Hochschorner Illustratör: Maria Gerdle ISBN: 978-91-7634-203-9

38

Mo älskar djur. Det gör Olivia också. Ingen av dem har husdjur hemma, men de har massor av myror på kullen. Och två i en burk, i smyg. Den ska de ha halva veckan var och när det är Mos tur ska myrorna få leka med enhörningen och brandbilen. Men när de smyger ut ett flygplan till myrorna på kullen och Emil bestämmer att han ska ha det, hur går det då? Och hur mår myrorna i burken?

Sällsynta djur Författare: Anna Hansson Illustratör: Maria Andersson Keusseyan ISBN: 978-91-7634-182-7 Den här boken handlar om sällsynta djur. Väldigt sällsynta djur. Så sällsynta att de faktiskt aldrig synts till. Kanske blir du den första som får se en eldfjäril, en tandsnappare eller en skrattande paraplyget.

Smaklig måltid Författare: Anna Hansson Illustratör: Oskar Olsson ISBN: 978-91-7634-238-1 Friterad spindel, kakor med getingar i och chips som smakar blåbär. Chokladdoppade gräshoppor och flygmyror med salt och lime till. Det, och mycket annat märkligt, äter man faktiskt i andra länder. Smaklig måltid?


Det stormar i burken Författare: Samuel Langley-Swain Illustratör: Katie Cottle ISBN: 978-91-7634-201-5 När Arlos mormor går bort behåller han hennes godisburk för att spara minnet av henne i den. Men när Arlos sorg blir till ilska börjar det storma i burken, tills en dag när Arlo får nog av känslor och kastar burken i marken. Den går sönder och stormen rymmer.

Men när stormen lägger sig ser Arlo hur mormor står tryggt på en båt av godis och blommor och vinkar till honom. Hon är glad, vart hon än är på väg. Från den dagen får burken ett helt nytt syfte i Arlos liv - locket slänger han i soptunnan.

Våga vara Wesley Författare: Samuel Langley-Swain Illustratör: Ryan Sonderegger ISBN: 978-91-7634-202-2 Enda gången en vessla byter kläder är när den tar på sig vinterskruden; men Wesley är inte som alla andra vesslor … I Vesselbyskogen ser alla likadana ut. Invånarna passar in i en tydlig mall och följer skogens regler. Du kan ju föreställa dig hur förvånade de blir när de möter Wesley, en välklädd vessla som inte är rädd för att sticka ut! Vesslorna vill helst att Wesley bara ska försvinna. En dag åker ett gäng färgglada hermeliner genom Vesselby. Wesley bestämmer sig för att följa med dem för att hitta en plats där han hör hemma. Vesslorna borde vara nöjda, men konstigt nog känns det inte alls bra …

Min mamma är en tiger Författare: Kate Claxton Illustratör: Angela Mayers ISBN: 978-91-7634-200-8 Eliza berättar för alla att hennes mamma är en tiger! Men hon har inga vassa klor ... och ingen svans ... och bor inte i djungeln ... Följ med och se vad det egentligen är som gör Elizas mamma till ett vilddjur i den här vackra berättelsen om att omfamna och hylla sin kropp - oavsett om man är randig eller prickig.

39


Sportig ABC-bok Författare: Åsa Sandell Illustratör: Malin Norlander ISBN: 978-91-89147-70-6

Sportig ABC-bok igen! Författare: Åsa Sandell Illustratör: Annabella Gustafsson ISBN: 978-91-7634-268-8

Brottar-Britta, Diskus-Diana, Padel-Parisa och Zumba-Zandra. Så heter några av alla de starka personligheter som tar plats i Sportig ABC-bok. Kan man spela golf med godisklubba? Och får en motorcykel plats i sängen? Fyndiga rim och roliga bilder gör Sportig ABC-bok till underhållande läsning för både stora och små.

Möt Balett-Bilal, Gympa-Gert, Klätter-Klas, Yoga-Yasir och tjugofem andra små personligheter. Funkar dålig andedräkt som självförsvar? Kan en häst bajsa i farten? Och hur tungt är det att lyfta sin egen pappa? Bokens finurliga rim och färgstarka bilder väcker lust till både sport och språk.

ell atiaonre n r e t In to rsälj s

Adam och Mira slår rekord Författare: Susanne Mortensen Illustratör: Kelly Sallinen ISBN: 978-91-89147-41-6

40

Bästisarna Adam och Mira tränar kaninen Skutte att slå rekord på hinderbanan. Det är allt annat än lätt. Skutte vill hellre äta än att hoppa. Dessutom rymmer han och är spårlöst borta. Tänk om han råkar illa ut! Går det att hitta honom?

Färgmonstret Författare: Anna Llenas ISBN: 978-91-89147-38-6 Färgmonstret vet inte riktigt vad som hänt. Hans känslor har trasslat ihop sig och nu måste han reda ut dem. Tror du att han kommer att kunna skilja på att vara glad, ledsen, arg, rädd och lugn? Internationell storsäljare som tryckts på 27 språk och vunnit flera priser.


Chippen från tippen Författare: Anna Hansson Bild: Emmalill Frank ISBN: 978-91-7577-815-0

Chippen från tippen och stora Bosse Författare: Anna Hansson Bild: Emmalill Frank ISBN: 978-91-8905-573-5

I ett annat land, inte alls långt härifrån, bodde det en liten, liten hund på en jättestor soptipp. Han var ensam, hungrig och frös ofta. En dag kom en man till soptippen, en främling, precis en sådan hans mamma hade varnat honom för. Vad skulle hända nu?

Chippen räddades från ett hårt liv på en soptipp, i ett land inte långt härifrån. Han fick en familj som han tyckte väldigt mycket om, men det var inte helt lätt för honom att vänja sig vid att bo i hus, inte heller att vänja sig vid stora hundar, som Bosse.

Hejdå Gino! Författare: Ann Fagerberg Embretsén Illustratör: Hedvig Wallin ISBN: 978-91-7634-070-7

Mi & Pär – lika som bär! Författare: Anders Nyman Illustratör: Gabi Frödén

Hunden Gino har funnits i hela Charlies liv och Charlie älskar att leka med honom. Gino är väldigt mysig att gosa med och när Charlie är ledsen är Gino den som tröstar bäst. Då kryper Gino nära, lägger sig i Charlies famn och Charlie kan känna värmen från hans varma kropp och den mjuka pälsen. En dag blir Gino dålig och de måste åka till veterinären med honom. Hur säger man hejdå till en älskad familjemedlem? Hur går man vidare när ens bästa vän inte längre finns?

ISBN: 978-91-7634-032-5 Mis hår är svart som natten, som snögubbshatten. Pär har fräknar som Mi så gärna räknar. Men annars är de lika lika och samma. Allt, allt, allt. Tills Pär plötsligt en dag ser ... Mi & Pär – lika som bär! är en klurig, lurig liten berättelse om vänskap, likheter och olikheter, ”bärättad” på vers.

41


Tidig ! julklapp

När Tomtarna vaknar ISBN: 978-91-7577-863-1 Författare: Lena Hultgren Bild: Sara N Bergman

Vart tar Tomtar vägen när julhelgen är slut? Vad gör de hela året när de har pustat ut? Ligger de och sover i flera hundra dar? 42

Har de jobb och skola precis som människor har?


Hittenallen Författare: Johanna Hildebrand Bild: Sofia Gregersen ISBN: 978-91-7634-234-3 Mira och hennes morfar hittar en nalle på en bänk i parken. Vad ska de göra? Nallen får bo hemma hos morfar medan de letar efter nallens ägare. Men Mira är inte helt säker på att hon vill hitta ägaren, hittenallen är ju så söt. Hon kanske kan få behålla nallen istället?

Nyutgava

Tant Skateboard Författare: Lotta Eriksson Bild: Jenny Lindqvist ISBN: 978-91-89055-88-9

Ellis och cykeln Författare: Maria Skotte Pekkari Illustratör: Lotta Ekholm ISBN: 978-91-89147-69-0

Ingegerd är inte som andra tanter. Hon kan varken laga mat, baka bullar eller sy. Istället gillar hon att klättra, dyka och resa. Och det allra roligaste hon vet, det är att åka skateboard.

Ellis sitter i fönstret och tittar ut på de stora barnen som cyklar förbi. Ellis vill också kunna cykla som dem, utan händer och framför allt utan stödhjul! Pappa tror att Ellis inte kan. Han tycker att Ellis vinglar och vickar för mycket. Men Ellis har bestämt sig, det ska gå. Ellis har en plan!

43


pälsdjursallergi

nötallergi

Stella och pälsdjuren Författare: Anna Hansson Bild: Maria A Keusseyan ISBN: 978-91-7577-585-2

Lovisa och nötterna Författare: Anna Hansson Bild: Maria Andersson Keusseyan ISBN: 978-91-7577-417-6

Stella är allergisk mot pälsdjur, men när en ny elev börjar i klassen, som har djur hemma, börjar Stella må dåligt. Författaren hoppas att ämnet pälsdjursallergi uppmärksammas samt att fler får information och förståelse.

Lovisa ska på utflykt med sin klass. Eftersom alla vet att hon är allergisk har ingen några nötter med sig. Men längst fram i tåget sitter en man som öppnar en påse nötter. Lovisa får svårt att andas.

pollenallergi

44

Amir och pollenchocken Författare: Anna Hansson Bild: Maria A Keusseyan ISBN: 978-91-7577-981-2

Clara & viruset – Jakten på toapapper Författare: Lisa Kärmander Bild: Emmelie Salomonsson ISBN: 978-91-89147-50-8

Amir tränar fotboll, men det är något som inte stämmer. Han, som alltid brukar springa snabbast och sparka längst, orkar nästan ingenting. Det svider och kliar i ögonen också. Hur ska det nu gå med fotbollscupen hans klass ska vara med i? Kommer Amir att kunna spela?

Alla pratar om det nya viruset, tänker Clara. Hon har hört att många är rädda för att gå ut och därför samlar på sig massor av mat och andra saker, så att de ska klara sig hemma länge. En bok om virus, smittskydd och vikten av att dela med sig.


När man är som man är, då är man som bäst. Det tycker Hästen och Husse, som kanske egentligen är en hund och en matte.

Hästen & Husse Författare: Susanne Pelger Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-7577-584-5

Hästen & Husse på stranden Författare: Susanne Pelger Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-7577-734-4

Hästen & Husse i fjällen Författare: Susanne Pelger Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-8905-517-9

Hästen & Husse på tävling Författare: Susanne Pelger Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-7577-894-5

Hästen & Husse på tivoli Författare: Susanne Pelger Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-8896-414-4

Hästen & Husse på tivoli Författare: Susanne Pelger Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-89147-26-3

Mer från Anna Södergård Kostymnissarna Text & bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-7634-237-4 Fröken Lovelia har en trädgård full av maskar, buskar och trastar och så har hon en tjock katt som heter Rolf. För det mesta har de hela trädgården för sig själva, men en dag irrar en grå kostymnisse in genom grinden. Var kommer han ifrån, och vad händer när det fortsätter att strömma kostymnissar till trädgården? Hästen & Husse i skolan Författare: Susanne Pelger Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-7634-241-1

45


Melker pyntar sig Författare: Anna Lundgren Bild: Maya Jönsson ISBN: 978-91-7577-835-8

”En riktigt bra barnbok med genomtänkt genusperspektiv. [...] Anna Lundgrens språk är rikt och beskrivande, ibland nästan poetiskt. Det behövs barnböcker som denna, som är normkritiska och där barn tillåts vara som de är och inte måste passa in i en särskild mall” BTJ-häftet nr 19, 2018. Lektör Maj-Britt Claesson Melker larvar sig Författare: Anna Lundgren Bild: Maya Jönsson ISBN: 978-91-89147-16-4 Kusin Lovis blåser in i huset som en virvelvind. Melker har längtat hela veckan och försöker springa lika snabbt. Mammorna säger att vissa barn har extra spring i benen. Som Lovis. I Melkers rum hittar de en larv som de släpper ut i trädgården. Sen börjar leken. Men vad händer när Lovis larvar in i storasyster Kerstins rum? Och varför missar Melker lördagsmyset?

Melker virrar bort sig Författare: Anna Lundgren Bild: Maya Jönsson ISBN: 978-91-7634-272-5 Melker och hans bästa kompis Isak leker på lekplatsen. När mamma går för att prata med grannen hoppar Isak rakt ner i en stor snöhög. Snön kryper in innanför kläderna och han blir jättejättekall. De måste skynda sig hem till Melker på en gång, innan Isak fryser till is! Men hittar de verkligen hela vägen hem? Och vad är det som morrar runt hörnet?

46


Elesiv och de förbjudna fåglarna Författare: Sanna Larén Illustratör: Ida Abrahamsson ISBN: 978-91-89055-96-4

Retkusinen Författare: Ulrika Hjorth Illustratör: Kelly Sallinen ISBN: 978-91-89147-18-8

Mannen som bestämmer i den lilla staden har stegat upp på en scen med ett viktigt meddelande. – Alla fåglar ska förbjudas! De är för färgglada, flaxiga och högljudda och passar inte in. Tillsammans med barnen i staden beslutar sig Elesiv för att rädda fåglarna. Även om de vet att det är ett farligt uppdrag.

Retkusinen är en varm och rolig berättelse om hur något svårt kan bli oväntat bra till slut. Följ med Max, Mimmi och mormor på härlig vårutflykt i välkänd Skansen-miljö. En bok för alla som längtar till eller bara är nyfikna på Skansen!

Utgiven i över 20

länder!

Vilken färg har en puss? Författare & bild: Rocio Bonilla ISBN: 978-91-7634-104-9

Nattsyster Författare: Karin Jacov Bild: Mattias Andersson ISBN: 978-91-89147-35-5 Lill-Nova är rädd för Stor-Nova men inte för mörker. Därför går hon till lekplatsen på natten. Då är den skimrande och bara hennes. Men en natt väntar någon på henne, någon som ser ut precis som Lill-Nova, fast med svart hår istället för vitt.

Minimoni älskar att måla flera miljoner saker med sina färger: röda nyckelpigor, blå himmel, gula bananer ... men har aldrig målat en puss. Men vad är det för färg på den? Röd som en jättegod tomatsalsa? Nej, för det är färgen när man är arg ... Den måste vara grön som en krokodil, för de är väl snälla? Omöjligt, för det är färgen på grönsaker och de gillar jag inte att äta! Hur ska jag ta reda på vilken färg en puss har?

47


Inte riktigt frisk

Min första bok om virus Författare: Johan Nordholm Illustratör: Emelie Wiklund ISBN: 978-91-7634-035-6 Hur fungerar vaccin och varför vill virus ändra utseende? Vilka arbetar med virus och hur kan vi bäst skydda oss från dess sjukdomar? Lär dig på ett lekfullt sätt hur virus fungerar och hur de faktiskt kan hjälpa våra kroppar att må bra. Följ med och bli en virusexpert!

48

Sjukbacillen Författare: Ulrika Hjorth Bild: Kelly Sallinen ISBN:978-91-8905-516-2 Det är dags för mellis på förskolan men Kajsa vill inte ha någon yoghurt. För plötsligt börjar det knipa i magen och huvudet känns som en varm bulle. Kajsa har blivit sjuk! Fröken måste ringa pappa som kommer så fort han kan. Kajsa och pappa - Sjukbacillen handlar om påhittiga Kajsa och hennes pappa. En berättelse om hur en jobbig sjukdag kan bli ganska mysig till slut …

Se upp för Prosit! Författare: Anna Bendréus Kinding Bild: Natalie Sjölund ISBN: 978-91-7577-448-0

Loves superbesvärliga bajskorv som inte vill komma ut Författare: Carin Johansson Bild: Henry Johannes ISBN: 978-91-7577-885-3

Prosit är ett litet virus som kan göra dig förkyld. Följ med på den spännande resan där Prosit smittar ner barnen på förskolan och lär dig hur du kan undvika att just du blir smittad!

Love har en superbesvärlig bajskorv i magen. Bajskorven är arg och vill inte komma ut. Därför mår Love inte bra idag. Love bestämmer sig för att försöka få ut den arga bajskorven. Men att få en bajskorv att göra som man vill, det är inte det lättaste! En viktig bok om ett viktigt ämne.


Snipp och Snopp Författare & bild: Tony Cronstam

Snipp och Snopp Lika eller olika? ISBN: 978-91-7577-264-6

Sni pp o ISB N: ch Sn o 97 8-9 pp oc 1-7 hd 57 7-2 umma 89 nya -9 fl

ick

an

Snipp och Snopp och kalaset som växte ISBN: 978-91-7577-412-1

opp Snipp och Sn a saga nd rlu no – En an -7577-579-1 ISBN: 978-91

Om de stora sakerna i livet, på en liten arena. Stora saker som jämställdhet, förutfattade meningar och hur vi ser på oss själva. Hur vi är olika men ändå lika.

Fisen Fartdåre Författare: Helen Wigh Bild: Katarina Vintrafors ISBN: 978-91-7634-100-1 Fisen Fartdåre såg sig om. Längre bort låg det en hög med brev. Någon måste ha tappat dem. Snabbt samlade Fisen ihop breven. De var adresserade till Fjärten, Brakarn, Prutten … Alla var bjudna. Till och med de mest stinkande av de alla: Stinkbomben och Lönnmördarn. Men ingen fis … När Fisen Fartdåre snubblar över ett gäng inbjudningskort bestämmer han sig för att svälja sin stolthet och återlämna inbjudningarna till sina rätta ägare – trots att han själv inte blivit bjuden till festen. Följ med Fisen under en fartfylld och rolig dag, där han visar hur viktigt det är att våga göra något snällt för andra. Underfundig text, färgstarka bilder och garanterad skrattfest för både barn och vuxna!

49


Billie Lou och Lille Bo, När bladen faller Författare: Sanna Larén Bild: Anna Norin ISBN: 978-91-7634-154-4 Första snön har fallit och täckt stora pulkabacken med belåtna barn och nervösa föräldrar. Och så är Billie Lou och Lille Bo där förstås. De är bästa vänner och idag far de fram i Billie Lous blå pulka. I jakt på en bättre backe träffar Billie Lou och Lille Bo på Willy Wo. En rynkig gammal man som bor på äldreboendet. Lille Bo bekymrar sig över hur få grejer Willy Wo har på sitt rum. – Man behöver inte mycket när man är så gammal som jag, säger Willy Wo. Mest bara någon att ta hand om. Billie Lou och Lille Bo När bladen faller är en berättelse ur barnets perspektiv, där ensamhet och allvar blandas med humor och värme.

Billie Lou och Lille Bo på begravning Författare: Sanna Larén Bild: Anna Norin ISBN: 978-91-8896-435-9

Billie Lou och Lille Bo på begravning Författare: Sanna Larén Bild: Anna Norin ISBN:978-91-8905-538-4

Billie Lou och Lille Bo är bästa vänner. Förra fredagen dog Lille Bos farfar och idag ska han begravas. Billie Lou ska också följa med på begravningen.

Billie Lou och Lille Bo är bästa vänner. Idag är de ute och cyklar. Alldeles förfärligt fort cyklar de. Så de får lugg och grejer.

- Vad gör man på en begravning egentligen? undrar Billie Lou. - Pappa har sagt att man gråter och sjunger, svarar Lille Bo. Helst samtidigt. På förskolan har Bille Lou och Lille Bo bara lärt sig att skratta och sjunga samtidigt. Det är nog först i ettan man får lära sig de lite svårare grejerna. - Vi får hjälpas åt, säger Bille Lou. Billie Lou och Lille Bo på begravning är en berättelse ur barnets perspektiv, där sorgen och allvaret blandats ut med humor och värme.

50

På cykelturen träffar de på en katt med en tant under sig. Katten heter Ro och idag är det Ros sista dag. Inte i skolan, inte på jobbet, utan i livet. – Det är så tråkigt att man måste dö på sin sista dag i livet, tycker Billie Lou. Det är ju då man vill göra massa roliga grejer. Lille Bo håller med. – Fast man behöver ju inte bara dö på sin sista dag! Billie Lou och Lille Bo Livets sista bästa dag är en berättelse ur barnets perspektiv där sorgen och allvaret blandas med humor och värme.


Lugn och Fin ska äntligen gå till bästaste badhuset. Här finns vattenfall, bubbliga pooler och snurriga rutschkanan. Snart ska de dyka och leka i timmar. Svirvlande, hoppigt och plaskigt. Skyltar med pirater och glittriga grodor leder dem snabbt in till poolerna. Där väntar en busigt skimrande skattjakt och kanske en sjöjungfru eller två under ytan? Blötaste äventyret kan börja!

Lugn & Fin på skattjakt Författare: Nina Statheus Bild: Kajsa Hallström ISBN: 978-91-89147-96-6

Lugn och Fin ska flytta. Till ett hus som är allt de drömt om men inget de nånsin sett. Precis som husen i alla spännande berättelser. Men ska de våga gå in? Något mystiskt leder dem snart in i det mörka, knirrknarriga huset. Där väntar konstiga ljud, kladdiga spår och kanske ett litet monster under trappen? Lugn & Fin på spökjakt Författare: Nina Statheus Bild: Kajsa Hallström ISBN: 978-91-8896-463-2

51


Bim & Pim gör världens bästa bok Författare & illustratör: Maria Hellqvist ISBN: 978-91-7634-033-2

Annalisa och skräpmonstret Författare: Angeli Sjöström Hederberg Illustratör: Caroline Sellstone ISBN: 978-91-7577-726-9 Annalisa kan inte sova. Tankarna myllrar som myror när hon tänker på allt skräp hon sett i skogen. Och inte blir det bättre av att det morrar under sängen. Vad är det som gömmer sig där i mörkret? Och hur ska Annalisa få det att försvinna?

Pim ska göra en bok och det ska inte bli vilken bok som helst utan världens BÄSTA bok! Bim vill väldigt gärna hjälpa till med boken och det kan hon väl få göra tycker Pim. Bara hon inte bestämmer för mycket. Men Bim har ju så många bra idéer! Tycker hon själv i alla fall. Det är svårt att komma överens när två personer har världens bästa (men olika) idéer.

En bok om att vända klimatoro till handling.

Kaninkrisen Författare: Sofie Silverbring Bild: Kelly Sallinen ISBN: 978-91-7634-081-3 När Ines är kaninvakt hos sin kompis Miriam händer det som inte får hända: kaninen ligger död i buren! Ines drabbas av panik. Hon vet att det är fel att ljuga, men kan vänskapen verkligen klara av sanningen? En berättelse om vänskap, lögner och kaniner.

52


Mankhöjd: ..................... Kön: ......................................................................... Färg: ............................ ................................... ........................................ Ras: ................................... Född i: ............................ .................................. ..................................... Ägare: ............................ ....... Ålder: ............................ ............................... .......................................

................ Lättfångad i hagen: ....... Kommer inte överens med: ...................................... .................................... Hästens favoritträning: ........................................ Så här bra är hästen på: Hoppning: Dressyr: Fälttävlan: Frihetsdressyr: Gymkhana: Longering: Tävlingar vi har varit på: 1 Tävling: ..................... ........... datum: ....... 2 Tävling: .............. .................. datum: ....... ........... 3 Tävling: .............. .................. datum: ....... ........... ...........

Komme

..... .................. .... ... .................. .................. ......................................... d: öj kh an ... M .................. .................. Kön: ......... ............................................................ Färg: ....................................................................... Ras: ......... .............................. Född i: ...... ................... .................. ... ................................................... ... ... ... ... : Ägare ........................ ... ... : er ld Å

g: ........... vorittränin Hästens fa : är hästen på ressy D Så här bra : Frih Hoppning Lon Fälttävlan: Gymkhana: : på har varit Tävlingar vi ..... ... ... ... ... ... ...... 1 Tävling: ......................... 2 Tävling: ........................ g: 3 Tävlin

ina d a l m Sa ästa r i käppha roliga denn i-bok! fyllMina käpphästar Författare: Anna Johansson och Elma D Johansson ISBN: 978-91-8896-474-8 Berätta om allt från hästens favoritmat och mankhöjd till tävlingar ni deltagit i tillsammans. Skriv ner och jämför vilken av dina käppisar som är bäst på gymkhana, dressyr eller hoppning och vilka du behöver träna mer med. Bokens uppslag har olika design för att passa både den busiga, den hungriga, den blyga och den lite tuffare käppisen. En fyll-i-bok för både hobbyryttaren och proffset.

Vems paraply? Författare & bild: Elena Arevalo Melville ISBN: 978-91-7634-103-2

Min mamma bor under en sten Författare: Kristina Collén Illustratör: Emmelie Salmonsson ISBN: 978-91-7634-135-3

Magi, musik och mirakel kombineras i denna livliga och upplyftande bilderbok, skriven och illustrerad av den guatemalanska författaren Elena Arevalo Melville. Hennes stämningsfulla stil lockar både barn och vuxna in i en värld där vänlighet och förlåtelse går hand i hand - en värld där allt är möjligt.

Hemma hos Siri är det bråkigt. Hon tycker att det låter som när det åskar och blixtrar. Siri tar sitt gosedjur Dino i handen, och så börjar de gå. Tillsammans tar de sig ut i det okända för att hitta stenen där mamma bor.

Vems paraply? är utgiven i flera länder och har vunnit flera priser.

På vägen möter de märkliga varelser. En del är onda, andra snälla. Vem ska Siri våga lita på?

53


Hedda och rättvisan Författare: Caroline Blomqvist Illustratör: Johan Jansson ISBN: 978-91-7634-068-4 Jädra Koskit-19! Är det något 9-åriga Hedda är bra på så är det att ta ansvar. Hon tar ansvar för att hitta på bus, hon tar ansvar för att tvätta händerna och hon tar ansvar för att farmor Bahrsa ska ha någon att dansa med på äldreboendet. När Hedda hör statsministerns tal om just ansvar, så bestämmer hon sig för att även ta ansvar för att göra världen rättvisare och gladare. Kruxet är bara att när man är så bra på att ta ansvar så är det stor risk att det också blir en hel del tokigheter och pinsamheter ...

54


Lättläst 6-9 år

55


Majken Malm och de försvunna kalsongerna Författare: Irene Svensson Illustratör: Julia Groth ISBN: 978-91-89147-84-3 Advokat Lage Brystelman är alltid klädd i en prydlig grå kostym när han går till kontoret. Det är kläder som passar på ett advokatkontor. Men Lage tycker mycket om glada färger. Därför har han kalsonger i många vackra färger under sin prydliga kostym. De syns ju inte för andra, men själv blir han glad varje morgon när han drar på sig sina färgglada kalsonger. Men en dag upptäcker Lage något förfärligt. Någon har tagit hans allra vackraste kalsonger. De är rosa med glada röda nallar. Lage behöver hjälp av Majken Malm, världens bästa privatdetektiv. Det är bara hon som kan lösa hans svåra problem. Snart dyker hon upp i sin gamla rostiga bil, Vackra Klara.

”Den runda, bryska och mycket effektiva Majken Malm är en härlig personlighet som förhoppningsvis kommer att lösa flera mysterium framöver!” Helhetsbetyg: 5 Publiceras i BTJ-häftet nr 22, 2020. Lektör Mia Mårtensson

Merci Maj! På äventyr i Frankrike Författare: Ellinor Mårtensson Illustratör: Emmelie Salomonsson ISBN: 978-91-7634-149-0 En helt vanlig kväll hemma på Rådjursstigen i den lilla staden Vimmerby snurrar 5-åriga Maj Håkansson och hennes storebror Gustaf på en jordglob. När globen stannar pekar Gustafs pekfinger på Frankrike. Maj har aldrig hört talas om Frankrike förut … Det är då den vanliga kvällen förvandlas till en ovanlig kväll. Jordgloben börjar lysa och några sekunder senare har Maj på något mystiskt vis råkat trolla bort sig själv till en helt annan plats. Både sängen och Gustaf är borta och runtomkring henne syns bara en massa människor med konstiga mössor och framför henne pekar ett högt torn rakt upp i luften. Var i hela världen har hon hamnat någonstans? Och hur ska hon hitta hem igen? Detta blir början på ett äventyr med en massa konstiga möten med främmande personer och platser! Häng med Maj på en spännande resa genom Frankrikes historia och lär känna Napoleon, Victor Hugo och Jeanne d’Arc på vägen!

56


Rocksångaren Jim Jidhed har skrivit en barnbok!

Brunte – hästen som bajsar på barn Författare: Jim Jidhed Illustratör: Åse Bergström ISBN: 978-91-89147-92-8 Den firade paradhästen Brunte har blivit degraderad till ridskolehäst och gör nu livet surt för barnen i Billdal. Emanuel, Gita och Freddan tar upp kampen mot hästen. En berättelse om sommar, trädkojsbygge, tårtor, kamratskap och en hel del bajs. I Jim Jidheds liv har det tidigare varit musik för hela slanten. Allt från hårdrock till melodifestivalen och nu är det dags för Jims första barnbok. En rolig bok som handlar om ett av många barns stora favoritämne. Självklart finns Jims musikskapande med även i detta sammanhang. Jim har skrivit tre låtar som finns på spellistan Imse Sagor på Spotify.

57


Sverige: små roliga fakta Författare: Therése Cardell ISBN: 978-91-89147-33-1

Japan : små roliga fakta Författare: Therése Cardell ISBN: 978-91-88964-61-8

Vet du vem som blev Sveriges första kung? Vad betyder ordet monarki? Har älgkon horn? Här hittar du små spännande och roliga fakta om landet Sverige och dess historia.

Hur nyfiken är du? Vad heter Japans högsta berg? Vad gör en Geisha? Är ris alltid vitt? Här hittar du små spännande och roliga fakta om landet Japan och dess historia

Sist finns också en klurig frågesport där du kan testa dig själv eller kompisens Sverige-kunskap, samt ett rafflande spel där ni ska ta er runt hela Sverige.

58

Varning för isbjörn Författare: Maria Burman

Mysteriet vid Glorias källa Författare: Åsa-Caroline Salomonsson

ISBN: 978-91-7634-298-5

ISBN: 978-91-7634-078-3

När Sagas föräldrar bestämmer att de ska flytta till Svalbard från Stockholm vänds hela hennes värld upp och ner. Svalbard innebär kyla, ingen Tara att leka med och ett nytt språk. En plats där lärarna måste kunna skjuta med gevär ifall en isbjörn skulle leta sig ned till byn. Inte blir det bättre av att Sagas föräldrar måste jobba hela sommaren. Hur ska hon någonsin kunna trivas här?

Anna och Valle berättar för Niki att Gloria, skolans fritidsledare, egentligen är en riktig häxa. De berättar också att Gloria kan trolla så att allt vatten vid kallvattenkällan blir magiskt och att man blir superstark om man dricker av det. Niki vet inte vad hon ska tro. Men de bestämmer sig för att ta reda på sanningen om den magiska källan.


Mira och Herr G Författare: Lina Jakobsson Illustratör: Sara Nilsson 978-91-7634-097-4

Tänk om han är död Författare: Hanna Landahl Illustratör: Linda Mickelsson ISBN:978-91-8896-438-0

Mira önskar sig mest av allt en egen hund, en vän som alltid finns där. Mamma och pappa säger att hon måste vänta tills hon blir äldre. Medan hon väntar samlar Mira på gulliga hundbilder och fina hundnamn i sin skrivbok. Men ett av hundnamnen ställer till problem. Bokstaven G går inte att skriva. Det blir bara fult, tycker Mira. Kan man inte bara låta bli att använda G?

Mira är ensam på rasterna. Förut var hon bästis med Anna. Men så började Anna vara med några andra tjejer.

Hos Miras granne Rolf föds det valpar som sedan ska säljas. En dag är en av dem försvunnen. Kan Mira hjälpa till att rädda valpen?

Som tur är har Mira en katt. Han heter Elvis. Imorgon fyller han tio år. Men när Mira kommer hem från skolan är Elvis försvunnen. Vart har Elvis tagit vägen? Och tänk om det värsta har hänt. Tänk om han är död! Tänk om han är död handlar om husdjur och kompisar. Med lättläst text och uttrycksfulla färgbilder passar den perfekt för nybörjarläsaren!

Sommarpyromanen Författare: Minette Lidberg Bild: Emma Fäldt ISBN: 978-91-8896-442-7

Neo bäst på TV-spel Författare: Sofie Silverbring Bild: Johanna Zverzina ISBN: 978-91-8905-503-2

Nicki och hennes syrra Magda bor på husbåt. Det är härligt! Särskilt nu när de har sommarlov. De gör nästan ingenting annat än att bada. Tills en kväll, då de får syn på något konstigt, något som skrämmer dem. Vad var det de såg? Och hänger det ihop med branden som samma natt bryter ut i hamnen?

Neo har aldrig varit bäst på någonting. Särskilt inte på tv-spel. När han får spelet alla vill ha ser han chansen. Men är det viktigast att vara bäst eller att vara en bra kompis? En berättelse om vänskap, avundsjuka och tvspel.

59


Glitterstrand och rutig sorg Författare: Nanna van Berlekom Illustratör: Kajsa Hagelin ISBN: 978-91-7634-224-4 Det är bara några veckor kvar till sommarlovet när Lo får höra om stranden med vatten som glittrar så där som i Grekland. Det pirrar i hela kroppen när hon tänker på att hon snart kan åka dit varje dag helst med både mamma och pappa, trots att de inte bor ihop längre. Då ska de äta pannkakor och glass, simma i glittret och kanske, kanske, kanske få hem en kattunge från Majken. Fast innan dess ska Lo sjunga mammas låt på skolavslutningen med sin klass. Men mamma orkar inte göra pannkakor, trots att hon har lovat, inte bada i glittret heller. Och när Lo letar efter mammas ansikte på skolavslutningen så ser hon det inte. Vad är det som händer med mamma? Kan man både längta och känna besvikelse på samma gång? Och vad kan man göra när alla känslor ligger som en trasslig fläta i huvudet?

Vi upptäcker: vaccinet Författare: David Hedlund Illustratör: Anna Nilsson ISBN: 978-91-7634-275-6 Det sägs att Edward Jenner är den person som har räddat livet på flest människor någonsin. Och han har nästan inte träffat någon av dem. Det är ganska troligt att han räddat både dig och mig från flera hemska sjukdomar, trots att han själv inte lever längre. Det här är berättelsen om hans uppfinning som förändrade livet på jorden. Idag är det kanske svårt att föreställa sig att vaccin inte alltid har funnits redan när vi var riktigt, riktigt små fick vi vår första spruta men faktum är att vaccin, liksom allt annat, en gång blivit upptäckt. Visste du att vaccinet kom till genom en sjukdom? Eller att sjukdomar faktiskt kan dö? Eller att Edward Jenner tog till metoder för att komma fram till sin upptäckt som kanske inte hade varit tillåtna idag?

Vi upptäcker är en serie som låter yngre vetgiriga läsare lära känna några av tidernas största upptäckter och idéer, som format hela vår värld, och människorna som låg bakom dem. Boken är faktagranskad av Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin.

60


Varför? Författare: Jan-Erik Ullström Illustratör: Emmelie Salomonsson ISBN: 978-91-7634-273-2 Att undra något är det bästa sättet att lära sig. Om svaret du får stämmer alltså. Det här är en bok som innehåller en drös ärliga frågor från barn i låg- och mellan-stadiet. Barn har verkligen en helt magisk fantasi och ställer de mest underbara frågor! Varför Varför Varför Varför

måste jag sova? är solen varm? är bajs brunt? dricker vuxna alkohol?

Svaren på dessa frågor och många andra får du i denna roliga och lärorika bok. En bok som passar både frågvisa barn och grubblande vuxna. Svaren är författaren Jan-Eriks och illustratören Emmelies, men ett helt gäng experter har gjort tummen upp. Så läs, lär och skratta!

När farfars finger försvann Författare: Hanna Ingvarsson ISBN: 978-91-7634-265-7 Det finns en sak som är extra speciell och spännande med farfar - han har nämligen bara nio fingrar! Varje gång Maja och Axel hälsar på hos farmor och farfar frågar de farfar vart hans finger tagit vägen. Och varje gång berättar han så många tokiga historier att de knappt vet vad de ska tro på. Har fingret blivit cirkusartist? Eller fastnat uppe i näsan? Eller hamnat i händerna på en tjuv?

61


Magi & fantasi

Snipp snapp snut, så var sagan inte slut!

62

Sagor utan slut Författare: Jan-Erik Ullström ISBN: 978-91-7577-867-9

Fler sagor utan slut Författare: Jan-Erik Ullström ISBN: 978-91-7634-027-1

Tänk dig en snögubbe som träffar en solkatt. Eller en drake som är förkyld och nyser eld. För att inte tala om den där mystiska bajskorven!

Detta är en helt unik sagobok. Den innehåller lite mer än 50 sagor utan slut. Berättelserna avbryts när det är som allra mest spännande. Mitt i en mening. Det betyder att du kan komma på ditt eget slut. Låt fantasin leka fritt i en ovanlig och häftig läsresa. Vilken saga blir din favorit?

Äventyrliga klubben - Det stora skogsäventyret Författare: Emma V Larsson Bild: Maria Trolle ISBN: 978-91-7577-866-2

Äventyrliga klubben - Det stora tältäventyret Författare: Emma V Larsson Bild: Maria Trolle ISBN: 978-91-89055-98-8

På sin födelsedag får Vidar ett par vandringskängor och ett efterlängtat äventyr – att tillsammans med familjen vandra i en nationalpark. Men skogen gömmer många hemligheter.

Äntligen ska Vidar ut och tälta för första gången, och dessutom med sin idol – äventyraren My Modig! Men ön som de åker till är hotad och plötsligt är det upp till Vidar och My att rädda dess vackra natur. Men vem är det som smyger utanför tältet om natten, och stämmer legenden om ö-spöket?


Mera Kråke ell d y R son s o B r ie a M : holm e r d n a i t L t Förfa ild: Jess ica B Kråkes bästa dag ISBN: 978-91-7577-047-5 Kråke är glad, det är en speciell dag idag. Idag ska Ludvig sova över hemma hos Kråke!

Kråke och Lubbas ISBN: 978-91-7577-082-6

Kråke spelar spel ISBN: 978-91-7577-169-4

Kråke och Lubbas tävlar ISBN: 978-91-7577-513-5

Kråke och hans systrar får följa med morfar och titta på hundvalpar. Kråke lär sig mycket om hur man tar hand om en valp och tycker det verkar roligt med agility.

Vad ska man egentligen ta sig till när det inte finns någon ström i huset en fredagskväll? Hur ska man laga mat och vad ska man sysselsätta sig med utan dator och tv?

Kråke känner sig orolig, det verkar vara något fel på Lubbas nos. Hur ska det gå med spårträningen och kommer det att bli någon agility över huvud taget? I den sjätte kapitelboken om Kråke får vi åter träffa morfars tax Lubbas.

Kråkes medeltidsskola ISBN: 978-91-7577-381-0

Kråke gör affärer Författare: Marie Bosson Rydell ISBN: 978-91-7577-743-6

Kråke och Gustav ISBN: 978-91-7577-286-8

Kråke och läsarna får lära sig massor om medeltiden. Roliga fakta vävs in i de olika skolämnena och man får tips på saker man kan prova själv. Perfekt för nyfikna barn.

Här får Kråke och läsaren lära sig grunderna i att sköta en affärsverksamhet. Allt du behöver tänka på vävs in i berättelsen på ett lättsamt sätt. Något för alla unga entreprenörer.

Det blir både spänning och dramatik då Gustav kommer bort, inte bara en gång, utan två gånger! Kråke och Gustav försöker också reda ut hur allt egentligen hänger ihop med halloween och allhelgonahelgen.

63


Känslor & rock’n roll

Året runt med Magister Tutnäsa Författare: Johan Rockbäck Illustratör: Markus Lindholm ISBN: 978-91-89147-45-4

L+OVE=LOVE Författare: Karin Askerin Illustratör: Ammy Nymberg ISBN: 978-91-89147-45-4 Love går i trean och drömmer om att bli rockstjärna. Hans stora intressen är att lyssna på musik, spela gitarr, skriva låtar och Pokémon Go. Love vill börja i musikklass på Blomstraskolan i fyran. Kommer Love bara in på skolan så blir han säkert rockstjärna. Och kanske finns det kanske någon på skolan som vill bli hans kompis? Först måste Love bara klara sångprovet på skolans audition.

Asta på kompisjakt Författare: Anna Johansson Illustratör: Mariella Andersson ISBN: 978-91-89147-45-4 Vuxna förstår man sig inte alltid på. De vill hellre ha bråttom än mys-äta marmeladmackor. Och de menar att man bara får ta max två godisar ur påsen trots att de säger ta så många du vill. Inte heller vill de ha kalas fastän de fyller år. Astas granne Berta säger att när man är så gammal som hon är så har nästan alla ens vänner dött. Och de som finns kvar har inte tid att gå på kalas. Nej, vuxna förstår man sig inte alltid på. Men Asta förstår att Berta egentligen visst vill ha kalas och hon tänker hjälpa henne!

64

Följ med Magister Tutnäsa genom årets alla månader. Det blir KRAS, det blir PLASK, det blir TUT, det blir KRASH! Ja, allt sånt som händer när året är ett fartfyllt kalas.


Sweet dreams Elina Författare: Helena Eriksson Illustratör: Katarina Vintrafors ISBN: 978-91-7634-317-3 Vuxna förstår man sig inte alltid på. De vill hellre ha bråttom än mys-äta marmeladmackor. Och de menar att man bara får ta max två godisar ur påsen trots att de säger ta så många du vill. Inte heller vill de ha kalas fastän de fyller år. Astas granne Berta säger att när man är så gammal som hon är så har nästan alla ens vänner dött. Och de som finns kvar har inte tid att gå på kalas.

En idiotsäker plan Författare: Åsa Sandell ISBN: 978-91-7634-269-5 Alices högsta önskan är att få en hund. Eller ett syskon eller en kusin eller en kompis, en BFF. Men i en hund får man allt det där. Alice vill att valpen ska heta Avis eftersom alla kommer bli så avundsjuka på att hon har en hund. Alice och Avis låter så snyggt ihop dessutom. Men det närmsta Alice kommer en hundvalp är robothunden Fido hon fick i födelsedagspresent när hon fyllde åtta. För mamma är allergisk och pappa avskyr hundmänniskor eftersom de bara pratar bebisspråk.

Nej, vuxna förstår man sig inte alltid på. Men Asta förstår att Berta egentligen visst vill ha kalas och hon tänker hjälpa henne!

En dag förändras allt. Alice får en egen hundvalp! Nu kommer alla hennes drömmar gå i uppfyllelse – dumma Ronja kommer bli avundsjuk på henne, Ismael kommer bli snällare och hon kommer aldrig mer känna sig ensam. Eller?

Rädslan, garderoben och jag Författare: Jeanette Camnor Illustratör: Anna Reje ISBN: 978-91-7634-310-4

Laleh och loppisligan Författare: Maja-Stina Skarstedt Illustratör: Hedvig Wisselgren ISBN: 978-91-7634-264-0

Tova är som vilken 10-åring som helst: Hon gillar jordgubbsglass, innebandy (men inte när mamma hejar på henne så alla stirrar) och mormor och morfar (för hemma hos dem är det alltid lördag). Men hon har en hemlighet som nästan ingen känner till. Garderoben. Egentligen är den mamma och pappas och är till för deras kläder, men Tova använder den nästan varje dag. För i garderoben finns inte döden.

Laleh får världens bästa idé – hon och gårdsgänget ska ha en loppis. Typiskt bra för miljön och framför allt – hennes bästis Selma får råd att åka på dansläger i sommar.

Rädslan, garderoben och jag är en vardagsnära bok om att våga prata om sina rädslor, men även en berättelse om familj och fantasi och om alla intryck barn utsätts för dagligen.

I Laleh och loppisligan får du vänskap, sommar, gårdsliv, loppis, intriger och ekonomi i en härlig mix.

Men vad händer när de plötsligt får konkurrens? Och varför blir Selma så arg när Laleh råkar säga att Selma inte har så mycket pengar?

65


Djur, natur & omtanke

Ny del i prisbelönta och omtyckta barnboksserien Djurdeckarna!

Kaninäventyret, Författare: Mari Bister, Bild: Kristian Hägglundm ISBN: 978-91-7634-301-2 En kanin hittas övergiven i en bur i Björkviken. Deckarbröderna Jakob och Joakim ser till att kaninen räddas och ger sig sen ut på jakt efter den skyldige. Finns det några ledtrådar på den lapp som hittas tillsammans med buren? Vems kanin är det och varför har han lämnats? Äventyret går inte alls som killarna har tänkt och de hamnar i stora problem. Ska de lyckas fånga skurken och rädda sig själva? Boken innehåller bilder som visar hur man ser om en hund eller katt är glad, arg eller rädd. Bra tips som underlättar barns kontakt med djur.

66


Katthemsäventyret Författare: Mari Bister Bild: Kristian Hägglund ISBN: 978-91-7577-643-9

Gräsandsäventyret Författare: Mari Bister Bild: Kristian Hägglund ISBN: 978-91-7577-921-8

Hundäventyret Författare: Mari Bister Bild: Kristian Hägglund ISBN: 978-91-8914-724-9

Björkvikens katthem hotas och bröderna Jakob och Joakim blir indragna i jakten på den skyldige. Hinner de avslöja skurken och rädda katterna innan det är för sent?

En and fastnar i en fiskelina och bröderna Jakob och Joakim ser till att den räddas. Medan de ger sig ut på jakt efter den skyldige skadas fler djur av slängt skräp. Kan de förhindra att det händer igen? Killarna har snart tänkt ut en plan, men mysteriet blir krångligare att lösa än de trodde.

Några hundar försvinner mystiskt i Björkviken och bröderna Jakob och Joakim hamnar mitt i äventyret. Är hundarna stulna eller har något annat hänt? Vems är påsarna som hittas och har de något med försvinnandet att göra? Och varför skulle någon vilja göra hundarna illa?

Förgiftningen Författare: Mari Bister ISBN: 978-91-89147-46-1

Hoten Författare: Mari Bister ISBN: 978-91-7634-018-9

Lämnade Författare: Mari Bister ISBN: 978-91-7634-096-7

Flera djur i Ekeby blir plötsligt sjuka och syskonen Lisa och Axel dras in i mysteriet. Varför mår djuren så dåligt och exakt på samma sätt? Har de råkat äta något konstigt? Eller är det någon som försöker skada djuren? Jakten på svar tvingar barnen till en plats de inte alls vill vara på. Hur mycket är de beredda att göra för att rädda djuren?

Syskonen Lisa och Axel följer med sin kusin Sofia på läger om nedskräpning. Det dröjer inte länge innan de inser att något är fel. Sofia beter sig konstigt, drar sig undan och verkar ha gömt något i väskan. Men vem är det egentligen som hotar Sofia med de otäcka lapparna? Den mysiga lägerhelgen blir inte riktigt som Lisa och Axel har tänkt. Lyckas de avslöja den skyldige och rädda Sofia och hunden Sam innan det är för sent?

Syskonen Lisa och Axel hittar övergivna kattungar som har lämnats på olika platser i Ekeby. Medan de försöker rädda kattungarna ger de sig ut på jakt efter den skyldige. När flera skadade och sjuka katter hittas hamnar syskonen i en farlig situation. Lyckas Lisa och Axel rädda katterna? Kan de lösa mysteriet innan fler katter råkar illa ut? Och vem är det egentligen som har lämnat kattungarna?

67


Djur, natur & omtanke

Alma och papegojmysteriet Författare: Kristina Collén ISBN: 978-91-7577-807-5

Alma och flyghunden Otto Författare: Kristina Collén ISBN: 978-91-88964-64-9

Almas två A, som i autism och som i ADHD gör Alma speciell. Alma är djurens väktare som mormor säger och när papegojan Jack försvinner är det bra att Alma finns där.

Ett flygplan har kraschat. Flygkapten Vera bryter benet i olyckan och kan inte vara till mycket hjä lp. Ska finurliga Alma med två A, som i autism och ADHD, hitta den viktiga silvernyckeln och få planet flygklart i tid? Och vart har egentligen flyghunden Otto tagit vägen?

Liv och Smilla – Vägen hem Författare: Maria Redström Norrman Bild: Joen Söderholm ISBN: 978-91-7577-865-5

Liv och Smilla : viktigt på riktigt Författare: Maria Redström Norrman Illustratör: Joen Söderholm ISBN: 978-91-89147-63-8

En dag händer något ovanligt. Liv måste gå över stora vägen trots att hon inte får. En liten kattunge behöver hennes hjälp.

68

Varje gång fröken säger att de ska skriva berättelser i skolan låser det sig för Liv. Medan alla andra verkar ha så lätt för att komma på vad de ska skriva sitter hon med det blanka pappret framför sig och blir mer och mer stressad. Men den här gången är det annorlunda. Nu har hon något jätteviktigt att berätta och ingenting kan stoppa henne.


Djur, natur & omtanke Jordiga fingrar Författare & illustratör: Karolina Svensk ISBN: 978-91-7634-118-6 Oavsett om du bor i ett hus eller en lägenhet så kan du uppleva naturen. Den här boken bjuder in dig att peta i jorden och utforska allt grönt omkring dig! Kanske vill du gå på insektsjakt, odla en gurkgardin eller varför inte bygga ett enkelt insektshotell för att locka humlor och bin till dina odlingar. Jag kan lova dig att när du väl har satt igång är det svårt att sluta. Dra med dig någon vuxen eller en kompis och börja pyssla! Lär dig om återodling, insekter och hur man bäst tar tillvara på det man odlar på ett roligt och inspirerande sätt!

Ayaan och havssköldpaddorna Författare: Ann Fagerberg Embretsén Bild: Maria Andersson Keusseyan ISBN: 978-91-8896-465-6 Haven är fulla av plast. Djuren i haven kan tro att plasten är mat och plast i djurens magar är inte bra. Ayaan vill så gärna hjälpa havssköldpaddorna, precis som hennes syster gör på Bali. Tillsammans med kompisen Klara startar hon Rädda miljön-klubben. Nu ska de rädda både havssköldpaddorna och ta hand om miljön där de bor!

Kantarellkungen Författare: Jeanette Palm Bild: Sofia Gregersen ISBN: 978-91-8905-547-6

Hösthjärta Författare: Jeanette Palm Illustratör: Sofia Gregersen ISBN: 978-91-89147-85-0

Elmer och farfar ska gå på guldjakt i skogen. Men utflykten blir inte riktigt vad Elmer har väntat sig. Det är väldigt lätt att gå vilse och i skogen finns läskiga djur. Vad ska han göra när farfar försvinner bland alla höga träd?

När Elmers farfar får ont i hjärtat förändras det mysiga besöket till farligt allvar. Ambulansen kommer och Elmer är både orolig och rädd.

Kantarellkungen är en mysig berättelse som bjuder på en fin skildring av den svenska skogen och även av relationen mellan en farfar och hans barnbarn, där farfar på ett fint sätt förmedlar sin kunskap till Elmer.

När det är dags att hälsa på farfar på sjukhuset vill Elmer plötsligt inte följa med. Han blir en fegis. Ska Elmer komma över sin oro för farfar och sin rädsla för sjukhuset och våga hälsa på honom till slut?

69


Spänning varvat med fakta

I raketfart med änglapappan Författare: Cecilia Rojek Bild: Katarina Vintrafors ISBN: 978-91-7577-577-7

Äventyr i havsdjupen Författare: Cecilia Rojek Bild: Katarina Vintrafors ISBN: 978-91-7577-828-0

Århundradets gangsterkupp Författare: Cecilia Rojek Bild: Katarina Vintrafors ISBN: 978-91-7634-036-3

Följ med på ett hisnande raket- och djungeläventyr, där du möter monstret med de röda ögonen, de förtrollade ödlorna och Hector med turbosandalerna. Samtidigt lär du dig vad apbrödsträd är, varför havsleguaner nyser och hur kameleonten ändrar färg.

I undervattensfarkosten Bertilda tar änglapappan med Morris, Nellie och Ella på ett fantastiskt havsäventyr, på jakt efter en försvunnen nyckel. Legenden viskar om att nyckeln ska finnas gömd i någon av de sedan länge bortglömda och sjunkna städerna på havens botten.

I en underjordisk gravkammare upptäcker Morris och hans systrar en karta från 1500-talet och en mystisk ädelsten. De tre syskonen dras genast in i en farofylld och spännande skattjakt. Men hur ska de lyckas när världens värsta gangstrar lurar i skuggorna och gör allt för att överlista dem?

Listad av SVT.se/Barnkanalen som H s boktips 2017.

70

Fallet med den försvunna pappan Författare: John Carling Bild: Lotta Myrefelt ISBN: 978-91-75779-68-3

Snöfallet mitt i sommaren Författare: John Carling Bild: Lotta Myrefelt ISBN: 978-91-75778-85-3

Vlademar och Ylva är nästan som vilka andra nioåringar som helst, om man bortser från att Vlademar är en vampyr och att Ylva är en varulv. I deras första äventyr lär de känna varandra och löser även det spännande fallet med den försvunna pappan.

Bästa vännerna Vlademar och Ylva försöker att rädda de stackars isbjörnarna på Knaseholms Djurpark från värmeböljan, när ett mystiskt och isande kallt snöoväder plötsligt drar in över staden och landar mitt i Drakparken.


Spänning varvat med fakta

Djuren som försvann & djuren som vi fann, djuren som försvinner om vi inte hinner Författare: Linda Svensson Bild: Jonna Bergqvist ISBN: 978-91-75779-79-9 Varför försvinner ett djur? Och hur hittar man ett nytt? Vad kan vi göra för de djur som är så få att det finns risk att de försvinner helt? Djur och natur påverkas av vad vi människor gör, så visst vore det bra om alla hjälpte till! Finns det kanske något som du kan göra?

Jakten på Bockstensmannen Peter Gissy Bild: Elisabeth Gillving Pettersson ISBN: 978-91-7577-732-0 Niki & Nelson besöker mormor i Varberg och blir indragna i en spännande jakt när tjuvar bryter sig in på museet för att stjäla den berömde Bockstensmannen från 1300-talet.

Rune fattar elen Författare: : Daniel Waluszewski Bild: Matilda Serholt ISBN: 978-91-8905-528-5

Rune fattar klimatet Författare: : Daniel Waluszewski Bild: Matilda Serholt ISBN: 978-91-89147-25-6

El och elektrisk energi finns överallt omkring oss. I lamporna, spisen i köket och tv:n i vardagsrummet. Till och med i blixtarna när det åskar. Rune är ett av alla barn som funderat över vad el egentligen är och han bestämmer sig för att själv hitta svaren på sina frågor. Följ med Rune och upptäck hur elen blir till, hur den kommer till våra hus och hur den används. Med lättförståeliga förklaringar och kluriga uppgifter är det här en bok för barn och föräldrar som vill lära sig mer om elektricitet.

Vädret och årstiderna växlar. Samtidigt blir klimatet över lång tid varmare. Men vad beror det på? Och vad är det egentligen för skillnad på väder och klimat? Rune är ett av alla barn som funderat över klimatfrågan och han bestämmer sig för att själv hitta svaren på sina frågor. Ibland finns de närmare än man kan tro. Följ med Rune och upptäck hur klimatet förändras och vad vi människor kan göra för att minska vår klimatpåverkan. Med lättförståeliga förklaringar och kluriga uppgifter är det här en bok för barn och föräldrar som vill lära sig mer om det som kallas vår tids ödesfråga.

71


Cyklar, klubbor, racket och löparskor

72

Kör hårt, Noa Författare: Sofia Weiss Bild: Hedvig Wallin ISBN: 978-91-8905-534-6

Kevins (h)järnvilja Författare: Åsa Oxenmyr Bild: Maria Eriksson ISBN: 978-91-89055-33-9

Tjejer får ju inte tacklas Författare: Lina Elmblad Illustratör: Anna Strindberg ISBN: 978-91-7634-304-3

Noa är inte glad. Allt går emot honom. Kompisarna frågar inte om han vill vara med. Pappa åker på semester utan Noa. Och det värsta av allt är att efter sommarlovet börjar Noa i en ny skola, där han inte känner någon!

Kevins omgivning har märkt att han ibland inte hör och att han tappar saker. Kan det bero på någon sjukdom? Kan det vara epilepsi? Men det ska i så fall inte få sätta stopp för hans dröm om en BMX!

Maja är nio år och kan allt om ishockey. Hon övar skott långt in på kvällarna, paxar ishallen varje ledig tid och tittar varje match Tigrarna spelar fastän de oftast förlorar. Trots att hon älskar ishockey så har Maja inget lag. Tigrarna är killar och där får inga tjejer vara med. En dag händer något som förändrar allt. Maja blir en del av laget och blir till och med kallad till match! Men hur tacklar man känslan av att vara oönskad? Övervinner kärleken till spelet verkligen allt?

Vi i gänget : Vinnaren Författare: Sofie Borg Illustratör: Jenny Lindqvist ISBN: 978-91-89147-61-4

Hockeyuppdraget Författare: Sanna Juhlin Bild: Jonas Anderson ISBN: 978-91-88964-21-2

Vilken smash! Författare: Joakim Persson Bild: Marianne Sund ISBN: 978-91-88964-21-2

Milla avskyr att åka skridskor. Ändå drar hon med sig sin kusin Fahim till isladan. Hon behöver muntra upp honom och få honom på andra tankar då han är ledsen. Där i isladan råkar hon i bråk med Sander, sin livslånga plågoande, och det slutar med att de ingår ett avtal.

En dag börjar en ny i Nadirs klass. Nadir inser snart att den nya eleven verkar både cool och rolig att umgås med, Saga är trött på att hennes kompis Emma alltid kommer på första plats i skolans springtävling. När Emma ber henne efter skoltid. hämta ut bådas nummerlappar får Saga en idé. Hon ska När är man egentligen kompis med någon? Och hur ska förväxla dem och på det sättet bli årets vinnare. Men när man våga vara sig själv till 100 % när spelreglerna är startskottet går blir hon osäker. Kan hon verkligen göra så här mot sin bästa kompis? annorlunda i skolan och utanför den?


Bokslukaren 9-12 år

73


Äventyrlig bokserie med schackvärlden som spelplan. ”Väldigt spännande. Alla borde läsa den!” Theodor 11 år ”Man blir inspirerad!” Elsa 10 år

xter 2017 (De e d a r e t mest ER debu landets v L WIAND a E n A e H g IC M är ida ven ntyr) och Han är ä . e v 2 ä 1 – s 9 n o n Olss läsålder 91). tare för t fa r hack (19 fö c a s i e läst r a t lmsmäs Stockho

74


Lång rockad Författare: Michael Wiander ISBN: 978-91-7634-198-8

När den före detta schackmästaren Josef startar en schackklubb i sin sons skolklass har han ingen aning om vad som väntar. I hänsynslös konkurrens med Centralskolan och dess äregirige mästartränare utsätts Josef och hans elever för fusk och motgångar, men ska det stoppa dem från att vinna Schackfyran? Schackklubben Draken är en äventyrlig bokserie i tre delar med schackvärlden som spelplan. I del ett får läsaren följa Parkskolans spänningsfyllda och dramatiska resa till Schackfyranfinalen i Globen.

75


Vitiligo och vardagsrealism

11-13 år

G som i Gina och gepard Camilla Gunnarsson ISBN: 978-91-8896-477-9 Gina älskar att spela fotboll, precis som sina bästa kompisar My och Mira. Tre oskiljaktiga vänner som gör allt tillsammans. Tills Gina en dag börjar förändras ... Livrädd att någon ska se täcker hon sig med långärmade tröjor och börjar undvika fotbollsmatcher. Hur länge kommer kompisarna att ha tålamod med hennes undanflykter? Kommer Gina att våga berätta om sin hemlighet? Boken är skriven utifrån Bella Slottners erfarenheter av sin vitiligo.

Skola för coola Författare: Åsa Öhnell ISBN: 978-91-8905-524-7 Det är snart sommarlov och livet är fett najs. Särskilt om man heter Jason Granat och är cool. Lite av en expert på coolhet faktiskt. Jason funderar till och med på att starta en Youtubekanal, en skola för alla som vill bli lika coola som han. Viktiga regler: 1. Läs inte böcker (så att någon ser det). 2. Ha inga fobier (inte ens för ormar). 3. Få inte panik. Få. Inte. Panik.

Molly : Tyst som en mus Författare: Anna Alemo ISBN: 978-91-89147-93-5 Tioåriga Molly är blyg och har svårt att finna sig tillrätta i sin nya skola. Och inte blir det bättre när hennes mamma lägger ut en pinsam bild på nätet som alla klasskompisarna skrattar åt. Det enda som kan få Molly att bli glad är en hund och till slut ser drömmen ut att gå i uppfyllelse. Men istället för den söta, lilla valp som Molly sett fram emot, flyttar en trött, gammal hund hem till dem. Samtidigt närmar sig klassens julavslutning och alla elever förväntas stå på scen. Molly får ont i magen bara hon tänker på det. Hur ska det gå?

76


Vem är Skuggan? Skuggan och skolsabotören är den tredje delen i berättelsen om den hemliga hjälten Skuggan, som tar sig fram på sin skateboard om natten och räddar människor som har råkat illa ut.

Vem är Skuggan? Författare: Lotta Sundin ISBN: 978-91-7577-482-4 Alla pratar om Skuggan, superhjälten som åker omkring på sin skateboard och räddar människor som har råkat illa ut. Men vem är Skuggan egentligen? Kvinnan som blev överfallen i parken påstår att Skuggan är en tjej, men så kan det väl knappast vara?

Skuggan och skolsabotören Författare: Lotta Sundin ISBN: 978-91-8896-409-0 Den sista terminen på högstadiet börjar bra för Tuva. Hon har världens bästa flickvän, och njuter av att få starta stadens nya sporthall. Men så kommer en av Albins stökiga bröder tillbaka till Granköping och vill veta om Albin har hämnats på Skuggan än. Samtidigt börjar någon förstöra på skolan och lämna hotfulla meddelanden efter sig. Ska Skuggan lyckas ta fast den mystiska skolsabotören?

Skuggan och pojken som försvann Författare: Lotta Sundin ISBN: 978-91-7577-702-3 Pojke försvunnen står det på kvällstidningarnas löpsedlar och bredvid rubriken finns en bild på Albin i Tuvas klass. Polisen och socialtjänsten verkar vara inne på helt fel spår och Tuva förstår att det är upp till Skuggan att hitta Albin. Samtidigt verkar det mesta i Tuvas liv gå snett. Hennes mamma har lämnat henne för att åka till Schweiz och tillverka en motor för sitt nya superbränsle och Julia är arg för att Tuva inte kan prata om sina känslor. Dessutom ska judohallen i Granköping stängas och i skolan är det dags för det Tuva hatar mest av allt: redovisning.

77


Lögner, utmaningar och hockey

78

Alla små lögner Författare: Anna Johansson ISBN: 978-91-8896-418-2

Alla små hemligheter Författare: Anna Johansson ISBN: 978-91-89055-87-2

Att inte fega ur Författare: Annakarin Rosengren ISBN: 978-91-8896-448-9

Allt för laget, Alice Författare: Annakarin Rosengren ISBN: 978-91-7634-244-2

Det enda Lova vill är att passa in i sin nya klass. Men det är inte det lättaste när man har hår som ser ut som sjögräs och en hjärna med extra mycket fantasi. Lovas mun säger en massa saker utan tillåtelse. Den säger att hon bor i det rosa sagohuset alldeles i närheten av skolan. Men vad ska hon ta sig till sen när klasskompisarna vill komma på besök?

HÄMNDEN ÄR INTE LJUV! Lova och Melvin är ihop. Men på skolavslutningsdagen märker Lova att skolans elakaste tjej Petra har hemligheter ihop med Melvin. När Lova får veta att Melvin ska på läger tillsammans med Petra måste Lova också följa med.

Maja, Alice, Silje och Anton träffas tack vare Morran, läraren som spelar moln och vindar på sin flöjt. Till en början verkar de inte ha något gemensamt alls, förutom att de går i sexan, men snart blir de kompisar. Vänskapen växer sig allt starkare men håller den när Anton avslöjar sin hemlighet?

Alice har två stora intressen – spela fotboll i LAIK och spela tvärflöjt i flöjtkören. När sommarlovet närmar sig känner hon på sig att det kommer att bli det bästa någonsin. Äntligen ska hennes dröm om att vara med i Gothia Cup gå i uppfyllelse. Tänk, hela laget tillsammans i Göteborg, möta lag från andra länder, gå på Liseberg … det kommer att bli så bra!

Drömmar om is Författare: Maria Skotte Pekkari ISBN: 978-91-7634-263-3

Hockey, bänkvärmare och bögar Författare: Maria Skotte Pekkari ISBN: 978-91-8896-408-3

Jag kan inte vara hos dig nu Författare: Sara Salander ISBN: 978-91-8896-460-1

På olika sidor av muren Författare: Sara Salander ISBN: 978-91-89147-99-7

Ljuset från en ensam gatlampa lyser på Ellen när hon åker fram över den buckliga isen vid skolan. I byn där hon bor finns varken tränare eller lag. I sin ensamhet kämpar hon för att få göra det hon brinner för, spela ishockey!

Adrian är så duktig på hockey att han får spela med de som är ett år äldre och trots det är han lagets stjärna. Pressen på honom är stenhård. Men hur ska det gå med den nya killen i laget och vad betyder Adrians drömmar och känslor för sin bästa kompis Robin?

När mamma ringer säger hon förlåt tusen gånger, men det spelar ingen roll nu. Ordet förlåt kan inte göra det gjorda ogjort. Mammas dumma dumhet har ställt sig i vägen för allt som är bra. Ordet förlåt räcker inte till. Mamma är en bov. Någon som har gjort något riktigt dumt och nu ska hon få sitt straff.

Pytte läser mammas brev. Mammas förlåt. Men det spelar ingen roll. Ordet förlåt kan inte göra det gjorda ogjort. Mamma sitter i fängelse, på andra sidan muren och farmor har till råga på allt fått en stroke. Pytte har flyttat till ett familjehem hos Amanda och Mange. Allt är jobbigt.


Utanförskap, vänskap & familj

Liam och de stora killarna Författare: Maria Burman ISBN: 978-91-89147-18-8

Juni – Ibland behövs det lite sommar även på hösten Maria Skotte Pekkari ISBN: 978-91-8905-572-8

Varje gång Liam ska till simhallen blir han darrig och mår illa. Där finns DE STORA KILLARNA. Värst är Erik med sin eldsprutande drake på handen. En dag får Liam nog! Han är så trött på att vara rädd! Han vill lära sig simma lika bra som de stora killarna.

Det är inte många som lägger märke till Juni. Det är bra ibland, som när hon vill åka buss fast hon inte har något busskort. Det är inte lika bra när hon alltid är ensam på skolan. En dag sitter det en pojke på innergården där Juni bor och han verkar vilja bli hennes vän. Men Juni har ju inga vänner? Juni och pojken hittar en katt som verkar ha bosatt sig i närheten av där de bor. Hon önskar att katten var hennes egen.

Jag ger det ett år Författare: Ida Berner ISBN: 978-91-89147-54-6

En önskan, nio liv Författare: Maria Strömberg ISBN: 978-91-7634-159-9

Hur ska jag göra mormor? Tänk om soc kom och hämtade oss. Tänk om vi splittras, eller tillsammans kommer till en riktig skitfamilj. Fast tänk om allt blir bättre, till och med bra ... Hur blir det då för morsan? Hon skulle nog gå under. Saker måste i vilket fall ändras. Där och då ger jag mig själv ett löfte: Jag ger det ett år.

”Du måste anta en utmaning och klara den. Annars är du en loser. Och losers får inte hänga med.” Vad skulle du göra om du aldrig hade haft en enda kompis i hela ditt liv och du plötsligt ställdes inför en möjlighet som kunde förändra allt? Hur långt skulle du vara villig att gå för att få vara med?

79


Mystisk tidsresa med fakta Författare: Caolina Miilus-Larsen

Tempelprästens hemlighet Carolina Miilus-Larsen Bild: Jonathan Björk Pozo ISBN: 978-91-7577-868-6

Tempelprästens hemlighet Carolina Miilus-Larsen Bild: Jonathan Björk Pozo ISBN: 978-91-7577-868-6

TÄNK DIG att du hittar ett mystiskt klot under din mormors altan. Ett klot som visar bilder från ett annat liv du har levt. Med hjälp av klotets kraft hamnar de på Titanic där de dras in i ett mysterium kring ett försvunnet diamanthalsband. Men hur viktigt är ett diamanthalsband när Titanic är på väg att krocka med ett stort isberg?

TÄNK DIG att du hittar ett mystiskt klot som ligger inkilat mellan två stenar på sjöbotten. Ett klot som visar bilder från ett annat liv du har levt. Med hjälp av klotet hamnar tvillingarna Mia och Stella i Inkariket precis när européerna har upptäckt hur mycket guld och silver det finns att stjäla där. Men hur ska två elvaåringar kunna stoppa de brutala krigarna?

Pompejis öde Carolina Miilus-Larsen Bild: Jonathan Björk Pozo ISBN: 978-91-8896-440-3 I ett tidigare liv har tvillingarna Mia och Stella levt i romarrikets Pompeji. Där vet inte människorna att berget som de bor intill faktiskt är en vulkan som väldigt snart kommer explodera i ett stort utbrott. Men hur ska flickorna hjälpa folk att komma i säkerhet samtidigt som deras galna styvpappa gör allt han kan för att stoppa dem?

N

-LARSE

IILUS LINA M CARO

r ur komme r e iv r k jag s er som lserna e komm D . Berätte a n oli da mig d skyn en Car n g la in r ib å r n tio jag få var lite ttar och är jag u N n s . n o lm e fi de m ord handla få ner tt m o a s r r fö ller ke tider e till böc a r g d n ja a s i ti drog länder, lioteke a ib r b d n å a p h barn i hitta. eter oc kunde erkligh g v ja a t r ll d a i an de jag d låna ta ls r a K

80


Läskigt spännande

Stella och kyrkogården Författare: Jerker hultén ISBN: 978-91-7577-882-2 Stella är med om en bilolycka och hamnar på kyrkogården. Men hon vill därifrån. Dessutom visar det sig att olyckan inte var någon olycka. Någon körde på henne med flit. Någon som egentligen var ute efter Stellas mamma ...

Den blå dörren, en spökhistoria Författare: Ewa Christina Johansson ISBN: 978-91-7577-5883 Albin ska köpa en julklapp, men han går fel. I huset som han kommer till finns bara hemligheter. För många år sedan hände en olycka i huset. Då kunde ingen stoppa den. Nu kanske Albin kan, innan det är försent …

TEMPELBACKEN Författare: Anna Helgesson ISBN: 978-91-7634-087-5 När Anton och Frida träffar Majken börjar en märklig historia om gamla skatter, hemliga sällskap och skulder att nystas upp. Vem kan man lita på?

81


Vågar du?

Skön är hamnen Författare: Elin Lindholm

Som du fattas mig Författare: Elin Lindholm ISBN: 978-91-89147-23-2

ISBN: 978-91-7634-056-1

82

Det händer märkliga saker kring Theos lillasyster Alice. Hennes armar är täckta av blåmärken och teckningarna hon kommer med är plötsligt mörka och skrämmande. Dessutom finns en skylt med namnet Vipeholm på bilderna, trots att Alice inte kan skriva.

”Jag har alltid varit rädd för att vara ensam, särskilt när det är mörkt. Fram till den här stunden trodde jag att det var det värsta som skulle kunna hända att vara ensam i mörkret. Men i samma stund som jag hörde de snabba andetagen på andra sidan dörren, insåg jag att jag haft fel hela tiden. Det finns en sak som är värre än att vara ensam i mörkret. Och det är att inte vara ensam i mörkret.”

Skräckstorm Författare: Mikael Strömberg ISBN: 978-91-89055-92-6

Mardrömsbrevet Författare: Mikael Strömberg ISBN: 978-91-89055-92-6

Bastian ska börja sista terminen i mellanstadiet och allt Dessutom börjar oförklarliga saker hända i spåren efter Alfrida. Bastian är rädd för att de starka vindarna rivit från en gammal sägen om en fruktansvärd händelse – kärlek och död.

är pest. stormen upp sår olycklig

LJOFTJTLB NVSFO. Var dessa bokstäver en kod till den gömda hemligheten? Grevinnan vred och vände på koden innan hon till sist listade ut hur hon skulle lösa den. Med hjälp av alfabetet bytte hon ut alla bokstäver mot den bokstav som kom på platsen före. Koden pekade ut en plats i världen med ett mycket speciellt byggnadsverk.


Läskigt spännande

Maskrosbarnen och stöldligan Författare: Jenny Jennerhed ISBN: 978-91-89147-78-2 Noel är Isas bästa kompis, fast bara när ingen ser. Det sista Isa vill är att de vanliga kompisarna ska tycka att hon är konstig. Hon har nog med problem och är livrädd att någon ska upptäcka hennes mörka hemlighet: att mamma dricker. En stöldliga härjar på orten och när Isas mammas örhängen försvinner blir Isa anklagad. Av en slump snubblar hon och Noel över stöldligans hemliga gömställe och Isa bestämmer sig för att leta upp örhängena och visa att hon är oskyldig. Tjuvarna är dem hack i häl. Isa och Noel har ingenstans att gömma sig.

STOPPA PRESSARNA! Den glömda skatten Författare: Ann-Charlotte Persson ISBN: 978-91-8896-485-4

Ladugårdens hemlighet Författare: Andrea Lindstedt ISBN: 978-91-7634-092-9

Systrarna Dike och Thea är alltid på jakt efter nya uppslag till sin tidning. Med bara några dagar kvar till den årliga julmarknaden på Huseby görs en oväntat upptäckt. Tillsammans med deras bästa vän Vendela, som jobbar som husfru och guide på slottet, hittar de ett paket som legat på vinden i mer än hundra år.

Det är läslov och elvaåriga Signe hälsar på sina kusiner som bor i ett stort hus på landet. Tillsammans kommer de över moster Cecilias gamla dagbok och inser snabbt att hon var med om något förfärligt när hon var liten. Men vad hände egentligen? Och varför är Cecilia så bestämd att de inte ska få veta något om det? Barnen förstår snabbt att gården ruvar på en mörk hemlighet ...

Återigen dras Dike och Thea in i ett mystiskt fall.

83


Vågar du?

84

Spökkullen Författare: Linda H Axelsson ISBN: 978-91-7577-870-9

Dimhäxan Författare: Linda H Axelsson ISBN: 978-91-8896-475-5

När Linnea tvingas flytta in i Floras gamla stuga inser hon att det spökar både i huset och på den märkliga kullen på andra sidan åkern.

Vad är det för en ondskefull dimma som lurar där moster Blenda bor? Är den på riktigt? Eller är det någon som skapar den? Kanske grannen som hänger döda kråkor i körsbärsträdet. Kommer dimman att sluka Olivia? Eller kan hon med den märkliga Felicias hjälp hitta ett sätt att förgöra ondskan?

Kyrkogårdsön Författare: Linda H Axelsson ISBN: 978-91-8905-529-2

Vinterträdgårdens hemlighet Författare: Linda H Axelsson ISBN: 978-91-7634-023-3

Bränd fågel Författare: Linda H Axelsson ISBN: 978-91-7634-230-5

Veronica är på segelsemester och önskar att allt vore som förut. Då, innan hennes föräldrar adopterade Kayin från Tanzania.

I panik vänder han sig om och förstår först inte vad det är han ser. Det kan inte vara sant. En man hänger från taket med en snara runt halsen. En död man. Karl-Lennart!

Omma har precis blivit sviken av sin enda vän när hon lånar en bok som ser väldigt gammal ut. Den verkar spännande, men visar sig vara ond och omöjlig att lämna tillbaka. Samtidigt träffar hon Mange och kan inte fatta att en kille som han vill vara med just henne. Vem är han egentligen? Varför vill han så gärna att de ska gömma sig i fängelsehålan när det är spökvandring på slottet? Och varför försöker han förvandla henne till skolans snyggaste tjej? Är han hennes goda fe eller är han ond, precis som boken?

När hon badar ser hon skuggan av ett stort monster i vattnet. Och på nätterna är det någon som skriver en ruggig berättelse i hennes anteckningsbok. Kanske kan Vihaan, killen med de glittriga ögonen i båten intill, hjälpa henne att lösa gåtan som Kyrkogårdsön verkar ruva på.


Solhjärtats hemlighet

Skugglj usen Författa re: Pär Sah ISBN: 9 78-91-7 lin 577-4

38-1

Solhjärtats hemlighet Författare: Pär Sahlin ISBN: 978-91-7577-073-4

Saltregnen Författare: Pär Sahlin ISBN: 978-91-7577-157-1

ingen drottn ahlin Silver 3-6 Pär S ttare: 1-7577-29 fa r ö F -9 8 7 :9 ISBN

”Berättelsen flyter på i ett rasande tempo. Hela tiden ökas intensiteten till kulmen nås. Man läser ivrigt vidare tills allt får sin slutliga upplösning. Nu väntar jag otåligt på nästa del.” Kerstin Hagstrand-Velicu, BTJ ”Solhjärtats hemlighet är spännande och man dras med från första sidan. Kim och Nela träffar både de som vill hjälpa och de som själva har berusats av maktbegär och agerar förrädare [...] En läsvärd och spännande fantasy-berättelse särskilt för de yngre barnen.” Kerstin Hagstrand-Velicu, BTJ

Det övergivna barnhemmet Författare: Erika Svernström ISBN: 978-91-7577-445-9

Det sjunde rummet Författare: Erika Svernström ISBN: 978-91-7577-641-5

Vem är flickan som bara Alvins lillasyster kan se? Vad döljer sig i det låsta rummet på vinden? Vad hände när barnhemsbarnen bodde här?

Hos morföräldrarna i Lysekil upptäcker barnen ett gammalt signalsystem. Det går att ringa från de sex olika rummen men en dag ringer det från rum nummer 7 ...

85


Klarabelladeckarna

.

..

Asa OÖhnell Polkagrisrånarens hemlighet ISBN: 978-91-7577-421-3

Snögubbens hemlighet ISBN: 978-91-87001-46-8 Klara & Bella åker på skidresa till Sälen. Det har just inträffat ett rån i Dalarna och polisen har gripit två personer. Var är pengarna? Och vem är det som hotar Klara i skidbacken?

Tallskogens hemlighet ISBN: 978-91-7577-046-8

Ormtatueringens hemlighet ISBN: 978-91-7634-245-9 Ett rån på flygplatsen. En tatuering av en orm. En resa som slutar i ett spännande och farligt äventyr Klaras familj är bjudna på bröllop i Marocko och Bella ska få följa med. Dagen innan de ska resa rånas ett växlingskontor på flygplatsen. Polisen tror att rånarna har flytt utomlands. ”Kanske till Marocko”, skojar Bella. Väl framme på hotellet träffar Klara på några som stämmer precis in på beskrivningen av rånarna. Har Bella haft rätt?

86

Klara passar en hundvalp, men valpen försvinner. Mystiska saker sker: en hemsk upptäckt i skogen, en man som beter sig skumt, en kille med en kamphund ... Hänger allt detta ihop?

En polkagrisförsäljare har blivit rånad på sina pengar och alla spår pekar åt samma håll. Det verkar som om en nyanländ flyktingkille är skyldig.

Elefantförarens hemlighet ISBN: 978-91-7577-019-2 Ett ovanligt tråkigt jullov blir plötsligt hur spännande som helst när Klara får följa med Bella till Thailand. På en utflykt köper de varsitt bästishalsband av en elefantförare, men när de senare får reda på vad smyckena är gjorda av, blir de förskräckta. De bestämmer sig för att ta reda på mer och snart är de inblandade i något mycket farligt.

Voodookvinnans hemlighet ISBN: 978-91-7577-221-9 Tysta steg försvinner i natten. Kvar i mörkret ligger en docka. En vanlig docka. Men rakt in i hjärtat har någon stuckit två nålar. En röd för död och sjukdom. En svart för smärta och förbannelse. När Klara vinner en resa till Karibien blir alla eld och lågor. Men de hinner knappt komma fram till paradisön förrän det börjar hända underliga och otäcka saker på hotellet. Någon pratar om magi. Kan de verkligen vara utsatta för voodoo?


Mystik och deckare

Tuggummitanten Författare: Åsa-Caroline Salomonsson Bild: Patrik Boberg ISBN: 978-91-7577-424-4

Sture Sprakman Författare: Åsa-Caroline Salomonsson Bild: Patrik Boberg ISBN: 978-91-7577-703-0

Lillsvart och den magiska pärlan Författare: Gun-Britt Bergström Lindell Bild: Tina Lundgren ISBN: 978-91-8905-511-7

På ett spännande och naturligt sätt tar Åsa-Caroline upp matproblem, utanförskap och mobbning med målet att informera.

Sture jobbar som vaktmästare. Sture är ett musikaliskt geni. Tyra och Siri kallar honom för Sture Sprakman för när han spelar piano spretar hans hår åt alla håll och han ser nästan ut som ett sprakande tomtebloss. Men varför beter sig Sture så underligt?

Elvaåriga Nelly vaknar tidigt på morgonen av att det bultar på dörren. I trädgården står en svart gris med glödande ögon. På trappan ligger en lapp med texten: RÄDDA MIG! Jag heter Lillsvart och behöver ett nytt hem.

Feelgood och romantisk komedi Feelgood

nen minopla stora do n e d h c yrån o kompisb Hemliga rnsson jö B n li E re: r Författa 47-01-0 1 9 men nä -8 78-91 ed alla, ISBN: 9 igen? ompis m tl k n e ra g a e v is g vill ra komp ga Tallköpin är en b e Hemli rlsson i fel. Hur rtar Lov a ra st a b Love Ka t ig e d o rd m li b h c r o e . k n ö pla sam han förs n har en äll, hjälp rråd. Ha orden sn iljens fö Med led m fa i yrån ute kompisb

87


Sk rattfest

88

Surtanten Birgitta och Lennart von Spetsnäsa Författare: Erika Svernström Bild: Sara N Bergman ISBN: 978-91-7577-178-6

Surtanten Birgitta och mc-knuttsjakten Författare: Erika Svernström Bild: Sara N Bergman ISBN: 978-91-7577-368-1

Surtanten Birgitta ogillar barn och gör allt för att undvika de fem grannbarnen på gården. En dag får hon deras fotboll i huvudet, tuppar av och blir sedan som förbytt.

Birgitta tar sig till Paris De fem grannbarnen smiter efter. Birgittas ärkefiende Lennart von Spetsnäsa och mc-knuttarna Forta Fjärters ska också ska dit, för att göra slut på Birgitta.

Surtanten Birgitta och rymdraketskuppen Författare: Erika Svernström Bild: Sara N Bergman ISBN: 978-91-7577-904-1

Fabian Pang och Sussi träffar Kungen Författare: Patrik Haggren Illustratör: Marianne Sund ISBN: 978-91-7634-086-8

När Lennart von Spetsnäsa snott en biljett till månen från ett barn blir Birgitta rasande. Tillsammans med grannbarnen utsätter hon Lennart för en gasbildande brakhämnd.

Vissa dagar blir inte som de brukar. Nu dyker det upp gäster i lilla Lindby som gör att Fabian Pangs och S ­ ussis helg blir annorlunda, konstig, rolig och kaotisk. Vem hade kunnat tro att Sussi, av misstag, skulle få in k­ ungens livvakter och chaufförer på pappas gamla kortvågsradio från 1960-talet? Men det fick hon!


Tidsresor & rymdresor

Framtidsfararen Götheborg Författare: Ann Sofie Jeppson & Örjan Modén ISBN: 978-91-89147-72-0

Släktforskaren Götheborg Anno 1913 Författare: Ann Sofie Jeppson & Örjan Modén ISBN: 978-91-7634-178-0

Omaja: Den första tiden Författare: Marie Wildhammar Okker ISBN: 978-91-7634-001-1

Det är bara några timmar kvar till jubileumsåret 2021. Fyra kompisar och katten Silver knallar upp till Masthuggskyrkan. I ett stort tält på yttersta branten skramlar det och luktar konstigt. Chalmerister verkar hålla på med något hemligt. Plötsligt får de syn på en blå plåtkapsel därinne Framtidsfararen Götheborg.

Penny, Gabbe, Gina och Axel är på nya äventyr i sällskap med katten Silver. Mitt under Rädda ägget-tävlingen på Chalmers träffar de på Götheborg igen. Kapseln tar dem med på en historisk tur runt hela Sverige i jakten på Axels släktingar. Silver ”hjälper” förstås till att styra. Ibland blir det bra. Men inte alltid.

Här på Omaja finns det inga träd ännu. Jorden, med min bästa kompis Rita, ligger ljusår bort. Kanske kommer jag aldrig tillbaka dit. Men jag har min berättelse, och den tänker jag berätta fast det är förbjudet.

Gunilla Granbom

Hemligheten i Haga ISBN: 978-918-700-189-5

Månuret ISBN: 978-91-7577-208-0

Silversländan ISBN: 978-91-7577-542-5

Smaragdas saga ISBN: 978-9188964-84-7

Lär känna Emma och Susanna, två tioåriga flickor. En höstdag möter de gubben Halling och han berättar en alldeles osannolik historia.

Nu är Emma och Susanna tillbaka i vår tid. Mirella följde med och får uppleva 2000-talet, en värld som är både spännande och skrämmande för henne.

Året är 1777. Emma, Susanna, Mirella och hunden Snobben har än en gång krupit genom trollroten i Hagaparken. De har lyckats ta sig tillbaka till sommaren innan Mirella föddes.

Smaragda berättar här sin egen onda saga, och vi får veta allt om förbannelsen som vilar över henne.

89


Oceanus väktare Författare: MAttias Lönnebo ISBN: 978-91-7634-345-6 Det hela börjar med ett topphemligt brev av papper, (Vem skickar förresten pappersbrev nu för tiden?) och fortsätter med en rymdresa till Oceanus. Planetens unika natur är hotad, och jag vet att det låter skrytsamt, men bara jag och Zhang kan göra något åt det! Vi får möta talande rymdskepp, beväpnade skurkar, robotar och gigantiska bläckfiskar. Men framförallt lär vi känna Oceanus väktare … och allt vänds upp och ner.

90


Djävulsgapet Schön Författare: LM 634-267-1 -7 91 8ISBN: 97

t stulet kret med et Ensam i mör r? hä er på n id ho sv de som Hur hamna n och tårar te hör änner­ i ficka in br n m ho so t at rta nkar stenhjä ­ av sina ta uppslukad kinderna. Så m sig. stegen bako ingtigt var men t det inte rik är förstås at et ar a. sv m kla am m Det en r att knuffa att stjäla elle en. Vare sig

De sovande barnen i Flumontis Författare: Karin Jacov ISBN: 978-91-7634-003-5 Något är väldigt fel i den lilla staden Flumontis. Fast det är sommar är det mörkt och kallt som på vintern och flera barn har somnat i en djup sömn, omöjliga att väcka. Kan det finnas ett korn av sanning i de gamla sagorna om magin som sägs ha funnits i staden? Är det den folkskygge gamle mannen i borgen som ligger bakom alltihop?

Inte du Författare: Sanne Olsson ISBN: 978-91-7634-015-8 Där! På baksidan av fotografiet på morfar med såssleven i käften hittar Stickan sin första ledtråd. Det ska finnas en dold kod i kroppen. Svaret på hur vi ska leva, dö och allt däremellan, brukar den kallas. En unik kombination av miljarder siffror och bokstäver som beskriver innehållet i våra liv. I framtiden tror forskarna att koden dessutom går att ändra, att man kan klippa och klistra, sudda och skriva till och på så sätt förändra en människas öde.

91


nnan Helvetesbrä a Salqvist Författare: Ev 2 -7634-25791 897 : ISBN

ker, konstiga sa r hon ritat var liten ha har hänt i te et te ol in Vi m n so Seda t inre men bruset hon sett i sit . I stan har sådant som långt senare n rrä fö msby på Inte do n. rn te ba he as lig verk , i sin papp rna men nu full kraft. lättat på syne lbaka med til a rn ne sy er m m ko , et land

92

Pojken i tornet Författare: Kristina Collén ISBN: 978-91-7634-029-5

Ängeln i London Författare: Charlotte Ekbom ISBN: 978-91-89147-94-2

Höstterminen i sexan har just börjat när Lydia blir övertalad av vännen Cecilia att gå med i teatergruppen Lyktan. Tillsammans ska de sätta upp pjäsen Spöket på Canterville och Lydia får spela den unga Virginia, som hjälper spöket att få ro i sin själ.

Tolvåriga Angelika reser själv till London för att hälsa på sin pappa Gustav. Tanken är att mamma Sissela ska komma efter någon vecka, men Angelika inser snart att ingenting kommer bli som hon har tänkt sig. Vad är det för hemlighet alla tycks känna till utom hon?


? o d e r Är du

När världen slocknar Författare: Helena Söderblom ISBN: 978-91-7634-017-2

När fjället tystnar Författare: Helena Söderblom ISBN: 978-91-7634-305-0

Övernatta i skolan? Aldrig i livet. På något sätt måste de ta sig hem. Hur illa kan det egentligen vara därute?

Fjällvandra? Är Adams föräldrar seriösa nu? Adam som aldrig ens har sovit i tält. Och tänk på alla vilda djur!

Sjätteklassaren Adam Nyman önskar att han var modig som en superhjälte, men i själva verket vågar han inte ens åka bussen hem från skolan. När ett stort snöoväder brakar loss på fredagseftermiddagen, hänger det plötsligt på Adam att ta hand om sin lillasyster Maja och samla ihop hela familjen igen. Men kommer han att hinna i tid, så att de kan fira hans födelsedag tillsammans dagen därpå?

Det har varit en lång och varm sommar där Adam och hans bästis Jasmina har badat och hängt varje dag. Men så veckorna innan han ska börja i sjuan, i en ny skola, kommer hans föräldrar på den helt otippade idén att han och storebror Max ska fjällvandra. Utan mamma och pappa. Långt ifrån Jasmina. Samtidigt som Adam ger sig ut i vildmarken försöker Jasmina övertala sin mamma om ett eget äventyr - att bila genom hela Europa till Kroatien. Men varför är mamma Mila så emot att resa till staden där hon växte upp? När fjället tystnar är en ny realistisk äventyrsberättelse om Adam och Jasmina som denna gång hamnar i spännande situationer på olika håll. De tvingas vara både modiga och kreativa för att hantera att deras tillvaro på olika sätt ställs på ända. Berättelsen handlar om mod, överlevnad, relationer och tillit - både till sig själv och till andra.

93


A som i alien Författare: Päivi Karabetian Illustratör: Nils Melander ISBN: 978-91-7634-140-7 Efter sommarlovet verkar inget vara sig likt i Sopperås. Läraren Britt är borta, hon är ersatt av magister Alf, och den enda som verkar minnas henne är Erik. Maja, den nyinflyttade flickan, visar sig ha viktiga ledtrådar och tillsammans börjar de nysta i det märkliga försvinnandet. I byn finns även Galen-Per, den konstiga ingenjören, som påstår sig ha bevis för att utomjordingar finns.

Wilhelm Tall och äventyret på Svartön Författare: Håkan Klamas Illustratör: Johan Jansson ISBN: 978-91-7634-246-6 Min morfar Jalle ska gifta sig med Bibbi Borselius. Det vill han egentligen inte, men morfar vet inte hur han ska säga det utan att Bibbi blir ledsen. Nu krävs det en bröllopsräddning av stora mått. Jag, Wilhelm Tall, måste hinna hämta hem bilhandlare Bruno Dohlander från Svartön innan kyrkklockorna börjar ringa och morfar gör något han kommer att ångra för resten av sitt liv. Wilhelm Tall och äventyret på Svartön är en spännande och rolig bok om den 12-årige Wilhelm Håkansson. En klurig, lite ensam kille som bor tillsammans med sin morfar, och som i det här äventyret lär sig att övervinna sina rädslor.

94

Samir hittar hem Författare: Lena Wall ISBN: 978-91-7634-089-9 När Samirs familj får beskedet från Migrationsverket att de måste tillbaka till Afghanistan, vänds hela deras tillvaro upp och ner. Samir, eller Sam som han själv vill kalla sig, beslutar sig för att göra det yttersta för att rädda sin familj. Kanske till och med offra sitt liv. Samir hittar hem är en berättelse om mod, vänskap och att få syn på sina egna fördomar.


En helt ovanlig familj Författare: Anna Ovsiannikov ISBN: 978-91-7634-148-3

Vega superstar Författare: Sofia Johansson ISBN: 978-91-7634-090-5

I ett gigantiskt hus vid Världens ände bor Majoris med morfar Clemence och mormor Estelle. Ser man de två pensionärerna ute tillsammans tänker man nog att de är som vilka gamlingar som helst – men vad ingen vet är att Estelle och Clemence är professionella tjuvar.

Vega har flyttat och vill glömma sitt gamla liv. Nu vill hon vara bästis med Tess. Hon vill se ut som Florence och bli ihop med Anton. Men det duger inte åt mamma och pappa som bestämmer allt! Till och med att Vegas förra bästis Märta ska komma på besök, trots att Vega inte vill.

Majoris familj, familjen Bov, har bestått av tjuvar sedan urminnes tider. Det är egentligen bara Majoris som inte har engagerat sig så mycket i brottsligheten. Majoris spenderar istället dagarna med sin stjärnkikare, för uppe ibland rymdens stjärnor är Majoris alltid välkommen. Majoris har helt enkelt ingen given plats bland Estelles vassa hjärna, Clemences våghalsighet och föräldrarnas äventyrlighet. Fram till en dag, då hela familjen Bovs liv sätts ur spel – dagen då allting gick snett – och Majoris måste bevisa, en gång för alla, att det finns tjuvheder även i familjens yngsta medlem.

På sommarlovet tvingas Vega dessutom att valla getter för att få gå på en konsert. Det vågar hon inte säga till Tess. Till henne säger Vega att hon ska på en härlig fjällresa där det vimlar av snygga killar. Det är en lögn. Hur ska Vega få det som hon helst av allt vill ha och går det att blanda det liv hon hade innan flytten med det som hon har nu? Vega superstar är en feelgood-berättelse om vänskap och förälskelse.

Ett farligt spår Författare: Ann Fagerberg Embretsén ISBN: 978-91-7634-085-1 Elias och hans lillasyster har världens tråkigaste sommarlov. Första sommaren utan mamma och pappa bara jobbar. När deras faster Jenny drar med dem ut på äventyr i Vansbroskogarna blir de överlyckliga, men det visar sig bli lite mer äventyrligt än vad de hoppats på. En flicka har blivit kidnappad i trakten där de befinner sig, och när Elias ser ett par vid ett fallfärdigt hus från dressinen får han en obehaglig känsla i kroppen. Han kan inte sluta tänka på huset, och när Jenny sover smyger syskonen dit för att spionera. Ett farligt spår skildrar äventyr i skogsmiljö och behandlar temat sorg och förlusten av en förälder.

95


I rymden kan man aldrig dö Författare: Olivia Alhällen ISBN: 978-91-7634-162-9

Kämpa Jessica! Författare: Terese och Chloe Ädling ISBN: 978-91-7634-262-6

Noah viker pappersbåtar för att hålla de jobbiga tankarna borta. Och för att visa vilka dagar som är dåliga dagar. En ny båt, en dålig dag. Enkelt.

När Jessica och Michelle inte vinner årets Unga koreografe­r säger Michelle att det är för att Jess är känslig och inte vågar testa mer komplicerade steg. Istället vinner två andra koreografe­r som gestaltat flykten från sitt hemland. Hur ska Jess och Michelle kunna vinna som aldrig har upplevt något liknande? Som inte har någon historia?

När Noah dör känns det som om hela världen rasar. I alla fall för Mira. Inte blir det bättre när skolans vetenskapstävling närmar sig och Mira hamnar i det sämsta laget. Där finns Alice som är en bästistjuv utan att veta om det. Ester som är så kär att hon inte kan tänka på annat. Henry som inte bryr sig ett dugg om tävlingen och Frank som inte vill något annat än att vinna den. Och så Yousef, han som gör allt för att inte vara en svikare. Drömmen om guldpokalen hamnar längre bort när Mira plötsligt hittar en pappersbåt. En pappersbåt som Noah har lämnat efter sig. Noah som har varit död i flera veckor …

Trots att Jess vet att känslan bakom ett bidrag är något som juryn värdesätter tar hon åt sig av Michelles ord. Hon vill inte vara känslig, inte vara svag. Men hon är känslig, hon har ont exakt hela tiden. Tre år tidigare såg Jess mamma hur hennes rygg var krökt, nästan som ett S. S:et visade sig vara skolios. När Jess får beskedet att hon behöver stelopereras, och det snart, sätts hela hennes liv ur spel. Nu har hon en historia, hon har upplevt saker men kan inte dansa.

Kattemplet Författare: Anders Nyman ISBN: 978-91-7634-300-5 Under en av de första höstdagarna efter att Sabina och hennes familj flyttat till Stockholm försvinner Sabinas katt i Tantolunden. När hon letar efter honom hör hon några mystiska jamanden inifrån själva Tantoberget. Men någon katt kan hon inte se. När hon berättar detta i skolan visar det sig att många andra i klassen också har katter som försvunnit i närheten av Tantoberget. Det går rykten om ligor som stjäl katter för att sälja dem vidare. Tillsammans med klasskompisen Yusuf bestämmer sig Sabina för att ta reda på vad som har hänt. Det Sabina och Yusuf snart får vara med om är både skrämmande och fascinerande. Det är inte konstigt att tidningar och tv vill göra reportage om det. Men journalisterna vet inte vad de pratar om. Det är bara Sabina och Yusuf som vet. För de var där. I Katternas tempel. Och detta är Sabinas rapport om vad som hände. KATTEMPLET är en berättelse om fornegyptisk vetenskap, pyramidenergier, vänskap, fördomar - och om att även den ynkligaste kan hitta sitt mod!

96


Högst upp på listan Författare: Elin Holmberg ISBN: 978-91-7634-122-3

Halvtid på hemmaplan Författare: Elin Holmberg ISBN: 978-91-7634-353-1

Varje söndag packar Rut väskan för att flytta mellan sina föräldrar. Hon har blivit van, men det som rör till det för henne är att mamma och pappa aldrig träffas och aldrig pratar. Men hon har ju innebandyn, som hon älskar, även om dryga Phebe också spelar i laget. Och varför vill aldrig mamma se när hon spelar? Hur är det med pappas nya tjej? Och hur ska det bli med Hugo som har ett skratt som en porlande älv? Under en spännande innebandycup händer oväntade saker och mycket i Ruts liv sätts på spel.

”Pervovarning!” står det med mörkblå, blinkande text och med en kräkemoji. Hon tittar på filmsnutten om och om igen.

Högst upp på listan är en varm och rolig men också spännande och allvarsam berättelse om kärlek, vänskap och innebandy.

En dag lägger Flisan ut något på sin story som chockar både Rut och hela skolan. Och snart är det ju cup – på hemmaplan och allt! Vad händer om Flisan inte kan vara med?

I fyra år har Rut flyttat mellan Repslagargatan och Hallonstigen, mellan mamma och pappa. Hon har släpat runt innebandyutrustning, listorna och hela sitt liv mellan två hem. Men nu har allt förändrats. Mamma har åkt på reportageresa och ska vara borta i flera månader. Flisan har slutat dyka upp på innebandyträningarna och hänger bara med TikTok-kändisen M2.

Framtidskameran Författare: Kaj Hagstedt ISBN: 978-91-7634-005-9

Ett Ett Två Författare: Kaj Hagstedt ISBN: 978-91-7634-242-8

Farfar har dött och 12-åriga Emma faller ner i ett svart hål av sorg. Inte blir det bättre av att pappa är arg och vill göra sig av med farfars gamla fotobutik så snabbt det bara går.

Vem är det som eldar på nätterna? Skolor och förskolor har brunnit ner till grunden och Joel är rädd att hans skola eller hem står på tur.

Farfar har lämnat en magisk gåva åt Emma. Hon ärver en ombyggd kamera som leder henne ut på spännande äventyr. När hon tar ett fotografi visar motivet nämligen vad som kommer att ske några minuter senare.

När polisen inte lyckas ta fast den skyldige bestämmer sig Joel för att smyga ut om nätterna för att spana. Då kommer han samtidigt bort från ledsamheten där hemma och alla jobbiga känslor kring den hemska olyckan. Den där olyckan som gjorde att storebror råkade illa ut. Olyckan som är Joels fel.

97


Boktips

Milkyway 1 : Kodnamn MarvinX Författare: Catherine Bergman & Malin Wedsberg Illustratör: Marta Leonhardt ISBN: 978-91-7634-024-0

98

B.L.ÖH – Barnens Lilla Överlevnadshandbok Författare: Jan-Erik Ullström ISBN: 978-91-7577-170-0

Det som absolut inte får hända på mobilfabriken har hänt. Det enda exemplaret av den nya, supersmarta telefonen Milkyway 1 har försvunnit.

LIVSVIKTIG KUNSKAP! Det här är en överlevnadshandbok för barn. Boken är till för alla människor i alla åldrar, men den riktar sig främst till de viktigaste: barnen!

Samtidigt får Frans en ny mobil i födelsedagspresent av sin pappa. Telefonen verkar vara annorlunda än alla andra mobiler och Frans undrar hur pappa egentligen fått tag på den

Vargskräck Författare: Jeanette Bergenstav ISBN: 978-91-7577-210-3

KOD 513 Författare: Jeanette Bergenstav ISBN: 978-91-7577-423-7

En hunddeckarserie för tjejer och killar som älskar mysterier och fartfyllda äventyr. Och hundar förstås!

När Flingan och hennes bror hjälper en vän, dras de in i en härva av mörka hemligheter och dramatiska händelser. Tillsammans med flocken gör de allt för att avslöja sanningen, innan det är för sent.


Boktips

Är det bara jag som bryr mig? Författare: Camilla Dahlson ISBN: 978-91-7577-980-5

Vindens hemlighet Författare: Eva Hildén ISBN: 978-91-89147-65-2

Wilma brottas med sin panikångest, som dyker upp ibland, oftast när hon oroar sig för något, som att prata inför klassen. Hon känner sig ensam när de andra tjejerna i klassen pratar om resor, kläder och mobilspel. Är hon den enda som bryr sig om klimathot och miljö?

Ester är tolv år och hennes mamma har nyligen dött. Nu ska hon och hennes pappa tillbringa några långsamma sommarveckor på deras lantställe. Men tiden på landet blir allt annat än tråkig. På husets vind finns något som längtar efter att hittas och långt inne i skogen står ett övergivet hus och väntar. Vinden viskar i träden, den kallar på någon. Men vem? Något leder hela tiden Ester i sin mammas fotspår och historien vecklar sakta upp sig. Vem är främlingen som rör sig i skogen? Ska Ester lyckas förverkliga sin mammas ouppfyllda önskan?

Rakt fram är den rätta vägen Författare: Sara Salander ISBN: 978-91-89147-95-9 Arwen Nilsson går sista terminen i sexan, men allt är jobbigt. Speciellt när klassläraren Fredrika meddelar att hon är gravid och att klassen ska få en vikarie. Arwen klarar inte av förändringar, inte när de kommer så plötsligt. Knall och fall hamnar de i en ny tidsålder och situationen i skolan blir allt svårare. Så svår att Arwen börjar skolka. Till slut går det så långt att hon blir sjukskriven. Men skolan och elevhälsoteamet kallar till möte. Dessutom finns Elsa, byns mest sociala tant, Neha, Leon och simningen. Alla de räta linjerna finns i bassängen liksom på åkern. Så länge Arwen kan gå rakt fram klarar hon av att hålla fast i verkligheten. Om alla bara kunde förstå att de raka linjerna är vad som gör henne till just Arwen.

Magiska Marja Matterhorn Författare: Eva Salqvist ISBN: 978-91-7634-002-8 När Marja drar på sig capen och superhjältemasken kan hon göra stordåd. I alla fall tror hon det. Och med tron kommer man långt. Med sparkcykeln Sixten tar hon sig fram bland bovar, igelkottar och sjuka. Ibland kan det ändå vara lite ensamt att vara superhjälte, speciellt då bästa kompisen Mia tycker att hon är töntig. Inte ens en hemlig manöver i skolmatsalen får Mia att vilja hänga med på äventyr. Följ med i Marjas värld, som är både magisk och helt vanlig. Vi alla människor är jättespeciella och vanliga på en och samma gång. Det säger moster Märy i alla fall och hon brukar ha rätt. Magiska Marja Matterhorn är en feelgood-bok för barn om en udda hjälte med en udda uppsättning kromosomer. Modigt tar hon sig an världen och gör den lite bättre.

99


Moddade plantor och andra mutanter Författare: Iban Eduardo Muñoz Illustratör: Alberto Montt ISBN: 978-91-7634-039-4 Har de frukter och grönsaker vi äter idag alltid varit ätliga? Hur har de förändrats med tiden? Om man planterar en kanariebanan i Beijing, är det då en banan från Kanarieöarna eller från Beijing? Äter man samma grödor världen över? Varför vill vi ha kärnfria meloner och varifrån kommer kärnorna för att odla nya plantor med kärnfria meloner? Kan vi göra så att frukterna alltid är välsmakande? Är vilda växter att föredra? Är det inte dags att börja läsa boken nu? Med humor och lättillgängliga förklaringar får vi lära oss hur de växter vi äter idag har förändrats genom historien.

Människans bästa vän!

Här kommer Sockan! Handbok för unga hundägare Författare: Angelica Weber Illustratör: Hanna Ingvarsson ISBN: 978-91-7634-235-0 Hundkul! Författare: Nina Roegner och Jeanette Bergenstav Fotograf: Patrik Bergenstav ISBN: 978-91-7577-506-7 Hundkul! Trickträning för bästa vänner är en lättsam och inspirerande bok som handlar om hur man kan träna in olika trick tillsammans med sin hund.

100

Mest av allt drömmer Theodor om en egen hund. När han fyller elva år blir drömmen plötsligt sann! Valpen Sockan kommer in i hans liv med buller och bång. Hon är förstås helt fantastisk, men också busig och ibland besvärlig. Häng med och lär dig mer om valpar, hundar och att vara hundägare. Boken innehåller flera utförliga träningstips, baserade på författarens egen kunskap och erfarenhet efter tio år som veterinär och tolv år som aktiv inom hundträning och tävling. Häng erfarenhet efter tio år som veterinär och tolv år som aktiv inom hundträning och tävling.


Drömmer du om ... Tilldelades litteraturstöd från Kulturrådet

Sara och Galahad Författare: Mari Kleman ISBN: 978-91-7577-772-6

Sara och Salina Författare: Mari Kleman ISBN: 978-91-88964-25-0

En morgon berättar mamma att Sara ska få en sommarhäst. Denna sommar blir ett äventyr där Sara lär sig mer om både hästar och sig själv.

Sommarlovet är över och hösten och vardagen nalkas för Sara med skola, stall, kompisar och ridning. Galahad är såld och har fått ett nytt hem hos Stina och Matilda. När Sara en dag får frågan om att bli medryttare på vackra Salina blir hon först överlycklig. Men det visar sig att lyckan är svårfångad och kräver hårt arbete. Salina är både svår att rida och livrädd för hästtransporter. Mycket jobb ligger framför Sara. Ska hon lyckas vända denna viljestarka häst?

Sara rider långritt Författare: Mari Kleman ISBN: 978-91-8905-559-9 Vintern har övergått i vår och snart väntar sommarlovet runt hörnet. För Sara har året kretsat kring hästar och ridning. En särskild plats i hjärtat har så klart härliga Salina. Ida kommer på den fantastiska idéen att de ska rida långritt på sommarlovet. Snart fylls dagarna av planering och packning inför det stora äventyret. Dessutom kommer Petra med en överraskning som ger Sara mycket att fundera över. Och så är det ju Jonatan …

Sara och Magnum Författare: Mari Kleman ISBN: 978-91-8905-559-9 Salina är dräktig och fölet väntas vilken dag som helst. Sara är orolig, tänk om allt inte står rätt till? Och vad är det med Jonatan? Plötsligt verkar han aldrig ha tid för henne längre. De som varit oskiljaktiga ända sedan den sommaren då Jonatan hjälpte Sara med Galahad. När Sara frågar vad det är som är fel kommer han med lama ursäkter om att han ska jobba. Vad är det han döljer?

101


... en egen häst?

102

Mirakel och hemligheter Författare: Sara Salander ISBN: 978-91-7577-973-7

Sommarmirakel Författare: Sara Salander ISBN: 978-91-89055-91-9

Det är inte meningen att ta hästen. Jag heter Mi-Rakel Tapper. Jag dog i samma ögonblick som jag föddes. Ingen trodde att jag skulle lära mig att gå. Men jag kan till och med springa, fast jag har cerebral pares.

När det är dags för en ny ridtävling, Gæ∂ingakeppni, får jag bara vara med som simpel hästskötare. Vad värre är, det verkar som om Rita och Lisa har tänkt att sälja Optimal efter tävlingen. Hela sommaren är förstörd. Om de säljer Optimal tänker jag aldrig rida igen.

T som i Tindra Författare: Wenke Rundberg Illustratör: Gabrielle Nilsson ISBN: 978-91-7634-076-9 Eddie är rädd för hästar. Men hon följer ändå med sin kompis Agnes till ridskolan. Eftermiddagen i stallet förändrar hennes liv. Det enda hon önskar sig är att få börja rida, men kommer hon att få det?

En i gänget? Författare: Anna Bendréus Kinding ISBN: 978-91-88964-02-1

Vilket ridläger! Författare: Anna Bendréus Kinding ISBN: 978-91-88964-02-1

Den första boken om Sanna på Tallåsen. Sanna längtar efter att få vara med i skötargänget på Tallåsen. Hon känner sig utanför och saknar en kompis i stallet. Den nya tjejen Julia verkar snäll, men det är något som inte stämmer med henne. Trots att hon är duktig med hästarna verkar hon vara jätterädd när hon rider. Sanna undrar varför, men det vill inte Julia prata om.

Den andra boken om Sanna på Tallåsen. Sanna och Julia har räknat ner dagarna ända sen de skrev upp sig på listan i våras, och nu är det äntligen dags! Ridlägret ska börja! En hel vecka tillsammans med hästarna och kompisarna … och Lina. Ridläraren Kajsa ser verkligen till att de får en minnesvärd ridlägervecka. De får bland annat bada med hästarna, hoppa terrängbana, rida kadrilj och sova över på stallets loft. Sen lyckas tjejerna övertyga henne om att de ska rida iväg på en långritt med övernattning. Ingen av dem anar hur dramatisk den kommer att bli.


Skola, utanförskap, mobbning könsdysfori

#tillsammans #utanför Författare: Camilla Gunnarsson ISBN: 978-91-7577-373-5

Julia finns inte Författare: Eva Salqvist ISBN: 978-91-7577-619-4

En bok om gemenskap och utanförskap i skolkorridorer och på sociala medier.

Julia gillar fotboll och skräckfilmer. Vissa påstår att hon är en tjej. Julia själv tycker inte att det är viktigt, även om hon känner sig mer som en kille. Men alla andra verkar tycka att det är viktigt.

6-9 år

Är det ledigt här? Författare: Camilla Gunnarsson ISBN: 978-91-7577-950-8 När klassen pratar om trivselregler låter allt så enkelt. John vet exakt hur han ska göra för att vara en bra kompis och klasskamrat. I verkligheten är det svårare. När Gabbe och de andra i kompisgänget bestämmer saker vågar John inte säga emot. Att inte göra något är också en handling.

103


Bitar av ett pussel Författare: Malin Lundgren ISBN: 978-91-7577-982-9 Bitar av ett pussel är en fristående uppföljare till Zero betyder noll (som i nolla). En berättelse om att känna sig missförstådd av sina vänner, om ätstörningar och om den starka kärleken mellan systrar.

Ett hål i mitt hjärta Författare: Malin Lundgren ISBN: 978-91-8905-518-6

Om du bara förstod Författare: Malin Lundgren ISBN: 978-91-7634-093-6

Zero betyder noll (som i nolla) Författare: Malin Lundgren ISBN: 978-91-7577-873-0

Moa får äntligen komma tillbaka till skolan. Till vardagen och till rutinerna. Tror hon. Men ingenting är som det brukar vara. Klassläraren Henke har infört nya regler för läxförhöret. Bastian åker inte längre bussen till ändhållplatsen och värst av allt - Bästa vännen Amelia har hittat någon annan att vara med!

Terese är en 12-åring som drömmer om helt vanliga saker. Hon spelar fotboll, umgås med sina kompisar och tar hand om sina supercoola akvarie skar. Allt skulle vara normalt, om det inte vore för en liten detalj: Diagnosen epilepsi gör att Tessie behöver äta mediciner två gånger om dagen, hon övervakas på skolgården och hennes överbeskyddande mamma tänker hindra henne från att åka på träningsläger med resten av fotbollslaget. Finns det ingen som förstår hur hon har det?

Hur vet man om man är mobbad? Det här är en berättelse om sociala relationer i ­skolan, om utanförskap, makthierarkier och om att våga vara den man är.

Allt Moa vill är att få återgå till det vanliga, bara hon och Amelia. Hon längtar tillbaka till simhallen och deras interna snack om killar och kändisar.

104


Lätta böcker om svåra saker Vart femte barn i Sverige mår psykiskt dåligt (Källa: SvD Nyheter mars 2014) Att prata med barn om känsliga ämnen kan ofta kännas svårt oavsett om man är förälder, pedagog eller enbart en vuxen som bryr sig. Vid sorg, död och sjukdom är den första reaktionen, för många, att skydda sitt barn genom att inte tala om det. Svåra ämnen kan inte undvikas och ett barn kan inte alltid skyddas, men genom att prata om det som en vägledning kan många frågor besvaras och bidra till en enklare sorgbearbetning. Här har vi samlat ihop barnböcker som alla belyser viktiga och svåra ämnen för att inspirera till samtal mellan vuxna och barn om död, sorg och andra svåra saker. Böckerna kan läsas av barnet självt eller på ett mer pedagogiskt sätt tillsammans med en vuxen. De kan användas som kreativa redskap för barn som behöver en krya-på-dig-present, barn som är nyfikna, sjuka, har en sjuk anhörig eller husdjur. 105


Sjukhus Det är jag som är Este r Författare: Elin Lindholm Bild: Ellen Odlöw ISBN: 978-91-7634-318 -0 Det är jag som är Este r. Jag är precis som alla andra. Kanske att jag är lite, lite bättre. För jag kan stå på huvudet i flera minuter och så kan jag slicka mig inne i näsbor re­n. Det kan inte alla. Fast mamma säger att det blir snor på tungan när jag gör det. Så jag slickar bara när ingen ser. Ja, just det! Så har jag leukemi också. Det är en sjukdom. Men annars är jag pre cis som alla andra. Briljant! tycker BTJ som ger boken hög sta betyg. ”På ett befriande chosefr itt sätt skriver Elin Lind holm, pedagog, kulturstipendiat och läsivrare, föredömligt om något så svårt som barn och cancer. Berättelsen utgå r helt från berättarjag et Esters perspektiv, väl barnförankrat, humoris tiskt och trovärdigt. Vi får en ömsint och lättsam inblick i vården. Vi påm inns om att man alltid är så mycket mer än sin sjukdom, att barnets källa till oro kan skilja sig från den vuxnes och att ett vardagsliv allti d pågår parallellt, oav sett livsbetingelser. [...] Innehållet i Det är jag som är Ester förmedlar värme och klokskap som berör och engagerar. I fin samklang fångar, återspeglar och förstärk illustrationerna av Elle er n Odlöw texten. [...] En fin bilderbok som hoppningsvis når mån förga läsare, både barn och vuxna!” - Lektör Ma Nestorzon, BTJ-häfte 202 ria 2:1

a väskan : Den magisk Rex och Rut st vi lq Sa a Författare: Ev vid Henson Illustratör: Da -89147-02-7 ISBN: 978-91

har Clownerna delningen. h en k till barnav oc sö op be sk to på r ste ett mmer clowne , en gaffel, a väskan ko nger, en tuta te heller göra I Den magisk fén verkar in saker i: ballo nd ga Ta . kti vi ed m ed a m rn a ne sk w vä clo h isk a. , oc lbak en mag nner väskan clownerna til En dag försvi allt för att få strutsfjäder. Ahmed gör h oc li de Fi x, Rut, sitt jobb. Re agin? t som stulit m ch vem är de O n? re på nfettis Vart leder ko

106

Basti och Plåsterman nen Författare : Ellinor St attin Bild: ISBN: 978 Kim Viren -91-8905 ius 5-35-3 Det finns en sak med fö rskolan so lar. Sigge m Basti in tar varje te giltillfälle att värre blir reta hono det när ha m, och n får ett stor tet! Följ m t plåster i ed Basti he ansikmma, på doktorn fö förskolan r att ta reda och till på vad en Plåsterman är.


Svåra saker

Pappan som tappade bort glädjen Författare: Camilla Gunnarsson Illustratör: Maya Jönsson ISBN: 978-91-7634-259-6 Något är konstigt med Junos pappa. Han orkar inte leka och det glada i honom är borta. Inte ens glass vill han ha. Har han tappat bort sin glädje? Juno tappar också bort saker ibland. Gosebjörnen var borta jättelänge innan den dök upp bakom soffkuddarna. Försvunna leksaker brukar gömma sig någonstans i Junos rum. Kommer pappa att hitta sin glädje och bli som vanligt igen?

Basti o ch Plås terman Författ nen are: K ristina Bild: Id Murra a Salo y Brod monss in ISBN: on 978-9 1-763 4-215 -2 – Min pappa är död men v . Jag v arje kv et inte äll lukta slagit s var ha r jag p önder n finns å hans borgen rig lära tröja. han ga Jag ha mig cy v mig. r kla. Han ha nn ald Ett barn sörjer sin pa dö. M ppa so amma m lova n räck kan ba er inte de att rnet oc aldrig riktigt h mam till. Me tillsam man b n en d mans. åde grå ag ta och skratta

107


NPF

W il ISB liam sk N: 97 omp 8-9 is 1-7 ar 57 7-2 1

1-0

r ompisa kiga k -7 ms brå 7-733 Willia 1-757 978-9 ISBN: pisar ttvisa kom Williams rä 47-0 -5 7 7 5 -91-7 ISBN: 978

Eli har en storebror Författare: Karin Jacov Bild: Jenny Sjödin ISBN: 978-91-7577-684-2

Williams nya kompis ISBN: 978-91-7577-342-1

Eli har en storebror. Men inte många har en storebror som Elis. Han är som en gåta. En gåta som inte går att lösa. Ofta oroar sig Eli för brorsan. Det är bara så.

Författare: Marie Bosson Rydell Bild: Karin Ericsson

108

Serien om William är en bokserie för barn från 3 till 6 år. Böckerna passar lika bra hemma som på förskola. Den är ett utmärkt underlag för vidare diskussioner om olikheter, allas lika värde och att det är okej att sticka ut och bryta mot normen. Att alla är bra som de är! Williams kompisar är normkreativ, med varierande hudfärger och utan stereotypa könsroller

Autism Williams kompis Jonas Författare: Marie Bosson Rydell Bild: Karin Ericsson ISBN: 978-91-7634-077-6 På Williams förskola går en massa barn. Alla är olika och tycker om olika saker. Jonas vill ha glittriga tröjor. Björn vill helst ha samma kläder alltid. William vill ha lite olika. En dag kommer en vikarie till förskolan. En som aldrig varit där innan. Vikarien heter Kim och kallar Jonas för Jonna av misstag. Eller är det ett misstag?

Genus


NPF

adhd Sofia med k nuff Författ are: A nnelie Bild: Jo Strömb hanna erg Sandb ISBN: erg 978-9 1-757 7-386 -5 Sofia v ill vara sig sjä inte lä lv. Inte tt. Spe tjejen ciellt in ger he med a te när nne. S dhd. D henne ofia kä et är s bästa nner s vän ö ig ens veramma st i vä rlden.

Sofia med knuff – Det här är jag Författare: Annelie Strömberg Bild: Johanna Sandberg ISBN: 978-91-7577-440-4 Sofia känner sig missförstådd och annorlunda men vill inget hellre än att fungera och förstå sig själv. Vi möter Sofia från ett barns perspektiv, i hennes sorger, i delad glädje och blir delaktiga i hennes funderingar.

Förlåt för hålet Författare: Hanna Landahl Bild: Linda Mickelsson ISBN: 978-91-7577-972-0 Tioåriga Aston bor med sin morfar. Han saknar sin mamma och vet inte vad han ska göra med allt han känner. Adton har adhd och autism. Som en räddande ängel flyttar Dalia in i grannhuset. Kanske är hon den grymma tjejen i skateboardfilmen, som Aston tittar på varje dag? Och en sak vet han – han gillar Dalia. Kanske till och med mer än han gillar semlor.

å väg ut i livet Sofia med knuff – P Strömberg lie ne An re: Författa -69-4 64 ISBN: 978-91-889

a känslorn ch alla knuff – o d rg e e m b a m Sofi elie Strö re: Ann Författa andberg S a n han 9-6 Bild: Jo 577-69 78-91-7 ISBN: 9 ra inte sty on kan Sott m år. H a fe r r fö ä är Sofia or. Det hon inte a känsl det vet alla sin n e lM . d h d nan he a n r a n fia ha et inge r v fö t e li D b lv. måndag om sjä denna a sk r u ler. H Sofia?

ett Youtubeklipp När Sofia ser de flicka med ran pe lop ga med en stämmer hon be fladdrande hår rja rida. Som bö att för st sig gena nat återbud läm n tur är har någo upperna. Att rgr rja bö ny av till en e vara särskilt rida kan väl int svårt?

Förlåt för att jag rymde Författare: Hanna Landahl Bild: Linda Mickelsson ISBN: 978-91-89147-17-1 Aston är tio och ett halvt. Han bor med morfar och ibland med mamma. När hon inte är ute på en av sina resor förstås. I huset bredvid bor Dalia. Hon har långt mörkt hår och ögon som sprakar. När Aston är med Dalia känns allt så bra. Som om magen är full av bomull. Men en dag kommer inte Dalia till skolan. Hon säger att hon har migrän, men Aston känner på sig att det är något annat. Något mycket värre. Kommer hon ens någonsin tillbaka?

109


Svåra saker ryggsäcken Klara rädd för mamma med erg Författare och bild: Eva Edb ISBN: 9789189055049 sjukhus och det var inget Mamma började sova på längesen, så Klara minns som Klara bestämt. Det var ut. ser ma mam inte riktigt hur

pappa är i fängelse

Jag älskar min pappa ändå Författare: Kristina Murray Brodin Bild: Teresa Tingbrand ISBN: 978-91-7577-984-3

Klara är fosterbarn Klara räddar pappa med korvmackan Författare och bild: Eva Edberg ISBN: 9789175778204

En dag är pappa borta. Mamma säger att han gjorde nåt jättedumt mot nån. Och nu får han inte bo med oss. Jag saknar honom så mycket. Mot mig var han alltid snäll.

Relationer, lögner, pinsamma föräldrar och livets små bästa stunder.

Att våga stress

Frank och födelsedagskalset Författare: Jenny Jansson Illustratör: Moa Fagerlund Jag minns dig : en bok till dig som förlorat en viktig person Författare: Emma Dahlson & Johan Persson Illustratör: Marie Herzog ISBN: 978-91-7634-116-2 Det här är en bok till dig som har förlorat en betydelsefull person. Om det svåraste som kunde hända faktiskt har hänt och ditt liv har förändrats. Det är en minnesbok där du kan samla minnen och svara på frågor om din saknade person. Här får du också lära dig mer om sorg och hur livet kan kännas och bli efter att en person har dött.

110

Superhjälte-mamman flyger in i väggen Författare: Camilla Gunnarsson Bild: Ulrika Nilsson ISBN: 978-91-7577-642-2 Oskars mamma är en Superhjälte. Hon kan allt. Hon hinner allt. Hon flyger jättefort. Men allt förändras när hon en dag flyger in i en vägg.

ISBN: 978-91-7634-000-4 Bästisen Hulda ska ha kalas. Men Frank är orolig, tänk om ingen vill vara med honom? Ska han våga gå på kalaset? En bok om att våga utmana sina rädslor och inse hur många roliga saker man kan missa av att bara stanna hemma.


Superviktigt Superviktigt är en serie superviktiga böcker som handlar om en helt vanlig skolklass. Man får följa elverna en helt vanlig skoldag. I de olika böckerna är olika elever huvudperson och man får se dagens händelser ur deras olika perspektiv. Läsaren får ta del av hur olika personer upplever samma situation helt olika och vad som ligger bakom deras beteende.

Joel – S uperta ggad ISBN: 978-9 1-757 7-508 -1 Joel h ar pre c is som kraft. många En sup andra erkraft Använ , fått e (adhd da De n spec ). Han n och iell måste Hante lära sig ra Den att på rätt sätt.

Jespers supersinnen ISBN: 978-91-7577-508-1 Jesper känner sig osynlig. Ibland är det skönt att ingen lägger märke till en, men ibland kan det vara bra om någon ser att man behöver hjälp.

ligt uperhem -1 Liam – S 77-508 5 -7 1 78-9 gt. I sko ISBN: 9 det röri ma mma är m e ä H st e t. b e mligh nom att om r en he ning ge u värre Liam ha n få ord a h ara änn r v e e k ll ö u sk t e D lan förs isar. a komp ebror. över sin hans lill r e d n ä något h

Sara – Supersnäll ISBN: 978-91-7577-832-7 Sara är supersnäll. Men det är svårt att vara snäll mot alla. Någon blir ledsen ändå. Om andra gör dumma saker och man själv bara är tyst. Är man snäll då?

Oskar superhjälte ISBN: 978-91-7577-884-6

Sofia superspeciell ISBN: 978-91-89147-83-6

Oskar har en kompis som heter Liam. Oskar misstänker att det är något som inte riktigt stämmer med Liam. Han måste vara modig, modig som en superhjälte för att kunna rädda Liam.

Sofia Bengtsson är bra på fotboll och innebandy. Ja, alla sporter om det finns bollar inblandade. Hon gillar även träslöjd. Hon har aldrig klänning eller kjol och gillar inte smink.

Författare: Marie Bosson Rydell

Ibland känns det i Sofia som att hon egentligen är kille.

111


Facebook: stellarforlag Instagram: stellarforlag Twitter: @stellarforlag stellarforlag.se

112


Idus förlags vuxna lillasyster Ta del av våra romaner och deckare för vuxna. På Stellar förlag publicerar vi skönlitteratur som roar och berör skriven av etablerade författare.

113


Följarehn Författare: Jan-Erik Ullström ISBN: 978-91-88981-11-0

114


Livet är skört. Ullström visar oss precis hur bräckligt det kan vara. Hon Elisabeth har levt ett liv kantat av ångest, avund och våldsamma händelser. Hon som förut kunde trivas på dansgolvet längtar nu dagligen efter att få komma hem. Höra dörren gå i lås. Famla efter den där trygga känslan hon jagat sedan barnsben. Hälla upp vinet. Logga ut från verkligheten och in till alla låtsasvänner. Hon kan fortfarande njuta av att leva ut. Särskilt när arbetet kräver det. När de som skadar andra ska svälja betet. Men även där har modet börjat vackla. Mogren har skyddat henne om och om igen. Ännu ett misstag skulle kunna äventyra hennes plats i teamet. Storasyster Teodora har försökt närma sig, men Elisabeth har blivit allt svårare att få grepp om. Den annars så öppna har blivit oroväckande sluten. En dag faller så allt. När minnena kommer ikapp och tar över. Kroppen på obduktionsbordet blir droppen. Den krossar Elisabeths tillvaro. En tillvaro som sedan länge varit dömd att gå under. Hon kämpar febrilt för att hålla sig flytande. Samtidigt tvingas hon hantera känslan av att sakta men säkert tappa förståndet. Han 1986. Helvetet briserar. 1994. De ska få lida, så som han lider. Särskilt hon. 2003. Han behöver mer. Den förvridna kroppen i jordkällaren förändrar allt. 2011. Svaret har gått förlorat. De minns inte. Det är dags. En efter en ska de skyldiga åter straffas.

115


”Djurhus A är en fruktansvärt grym och mardrömslik skildring. En läsupplevelse som ger ett uppvaknande för myndighetspersoner, och alla vi andra.” Publiceras i BTJ-häftet nr 22, 2020. Lektör Inger Ulfstedt-Fjellsson

LISE-LOTT ALSENIUS LOUISE CEDERLÖF 116


Inifrån och utanför labbet – spänningsroman om djurförsök i Sverige

Carl Adam Bastin är forskarvärldens största kändis, yrkesmässigt briljant men en översittare utan självinsikt. En morgon, på väg till jobbet på Akademiska Forskningsinstitutet, kidnappas han av en person iklädd råttmask. Där börjar mardrömmen. Han hålls inlåst i ett skyddsrum och utsätts för djurförsök liknande dem han själv har utfört. Samtidigt kämpar den prisbelönta journalisten Rebecca Russo med att hitta mening i tillvaron. Hon får i uppdrag att skriva en artikelserie om djurförsök men när hon ska möta forskningschefen Carl Adam Bastin för en intervju är han spårlöst borta. Dagen efter får hon ett mejl från en okänd avsändare med en film på den kidnappade mannen. Det ska snart följas av flera. Rebecca börjar göra en egen utredning kring forskningschefens försvinnande och kryper in under huden på både forskarvärld och djurskyddsorganisationer. För varje dag visar filmerna en alltmer nedbruten Bastin och polisen springer i cirklar. Kommer forskningschefen att överleva? Författarna till Djurhus A har lång erfarenhet av arbete i olika djurskyddsorganisationer och i sin debutroman Djurhus A hämtar de djurförsök från verkligheten och bjuder på en inblick i forskar- och djurrättsvärlden.

117


“en underhållande och lättläst berättelse” – Inger Ulfstedt-Fjellsson BTJ Snart sjuttiosjuåriga Anna-Lisa hade inte en tanke på attvarken flytta till Spanien eller bli kär. Hon ville ju bara följa med till barnbarnet till Thailand! När dottern vägrar låta Anna-Lisa följa med till Thailand för att fira jul, inser hon att det är dags att kasta av sig sin dotters strama tyglar en gång för alla. I vredesmod bokar hon en resa till spanska Torrevieja. Utan att meddela familjen, och utan att köpa någon returbiljett. Livet i solen blir dock inte riktigt så idylliskt som AnnaLisa hoppats. Det visar sig snart att paradiset gömmer på oväntade faror och vistelsen i Spanien förvandlas till ett hisnande äventyr. Men med hjälp av nya vänner, hemlösa hunden Romeo och en ny tro på sig själv, tar Anna-Lisa sig an de mest dramatiska situationer.

ISBN: 978-91-8898-100-4

En fartfylld och hjärtlig feelgoodroman om att livet faktiskt kan börja i sjuttioårsåldern.

Anna-Lisa har vänt ryggen åt det dramatiska livet och kärleken i Spanien. Tillsammans med bästa vännen Ingegärd och spanska hittehunden Romeo har hon flyttat ut till en stuga på den värmländska landsbygden. Trött på snö, kyla och ödslighet och påhejad av spanska vänner återvänder Anna-Lisa med sin hund till solen, värmen och livet i spanska Torrevieja. I paradiset möter henne en enorm överraskning, en ny romans, sensuell flamenco på dansgolvet och fasansfulla äventyr. Hur skulle hon kunna ana att hon tvingas fatta livsavgörande beslut? Och fattar hon rätt beslut? ISBN: 978-91-8898-105-9

118


Kaj Bra n

zell

Äntligen är tredje delen här här! Åttioåriga svenskan Anna-Lisa befinner sig tillsammans med sin käraste, tidigare tjurfäktaren Manuel, på hans gård i Spanien. Men det blir inte riktigt som hon tänkt sig. Coronaviruset har nått Spanien och Anna-Lisa befinner sig i ett spanskt lockdown. Trots restriktioner, följda av nya restriktioner och smitta som sprider sig bland vänner, finner Anna-Lisa och Manuel på sätt att hantera sin situation. Med ensamma flamencodanser på gårdsplanen, promenader med nya skyddslingar från djurstallet i Torrevieja och en och annan otillåten promenad vid rosa lagunen och klipporna vid havet. Promenader som kan sluta mycket illa. Nya överraskningar väntar, återföreningar med familj och vänner och oväntade besök som får tillvaron att ta dramatiska vändningar.

119


ISBN: 978-91-8898-101-1

120


Johanna är tilltufsad av livet och försöker bygga upp en ny tillvaro. Hon har köpt ett förfallet torp i Dalsland, hittat ett nytt jobb som journalist på en lokaltidning och börjat lära känna nya vänner i stallet dit hon flyttat sin häst. Ändå tär ensamheten på henne. Plötsligt är hon indragen i en komplicerad kärlekshistoria som hon inte vet hur hon ska hantera. När ett litet barn försvinner och senare hittas död, troligen mördad, vänds tillvaron upp och ner. Johanna hamnar mitt i utredningen av barnets död, både privat och som journalist. Snart börjar hon inse att människor hon tror sig känna bär på hemligheter precis som hon själv. Hemligheter som gör det omöjligt att veta vem som egentligen går att lita på.

***** Kunde varit vi är lika delar roman och psykologisk thriller – en historia om ensamhet, kärlek och systerskap. Pia Hagmars rappa berättande och ömsinta karaktärsgestaltning skapar en medryckande och vardagsnära berättelse med gott om mörka undertoner. Pia Hagmar har tidigare skrivit ett drygt 70tal böcker för barn-och ungdomar. Det här är hennes andra roman för vuxna.

121


www.idusforlag.se


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.