__MAIN_TEXT__

Page 1

Facebook: idusforlag Instagram: idusforlag Twitter: @idusforlag Blogg: idusforlag.se/blogg

Katalog 2020 Uppdaterad 2020-08-12

För Stellar förlags utgivning för vuxna, bläddra till slutet av katalogen.

Vi på Idus förlag älskar böcker och våra fantastiska författare och illustratörer. Vi vill uppfylla drömmar, tända stjärnögon och beröra. 1


NYTT OCH AKTUELLT

Pappornas bebisresa Författare: Hedvig van Berlekom Illustratör: Adrian van Berlekom ISBN: 978-91-89147-62-1

Adam och Mira slår rekord Författare: Susanne Mortensen Illustratör: Kelly Sallinen ISBN: 978-91-89147-41-6

Ett barn växer i magen. Max och Bo längtar. De får vänta länge. En vårdag är det äntligen dags för bebisen att komma ut. Följ med på resan från ett litet frö till en färdig bebis. En resa fylld av kärlek och nyfikenhet.

Bästisarna Adam och Mira tränar kaninen Skutte att slå rekord på hinderbanan. Det är allt annat än lätt. Skutte vill hellre äta än att hoppa. Dessutom rymmer han och är spårlöst borta. Tänk om han råkar illa ut! Går det att hitta honom? En varm, rolig och spännande berättelse med fina illustrationer av Kelly Sallinen.

L+OVE=LOVE Författare: Karin Askerin Illustratör: Ammy Nymberg ISBN: 978-91-89147-45-4

2

Love går i trean och drömmer om att bli rockstjärna. Hans stora intressen är att lyssna på musik, spela gitarr, skriva låtar och Pokémon Go. Love vill börja i musikklass på Blomstraskolan i fyran. Kommer Love bara in på skolan så blir han säkert rockstjärna. Och kanske finns det kanske någon på skolan som vill bli hans kompis? Först måste Love bara klara sångprovet på skolans audition.

Sofia superspeciell Författare: Marie Bosson Rydell ISBN: 978-91-89147-83-6 Sofia Bengtsson är bra på fotboll och innebandy. Ja, alla sporter om det finns bollar inblandade. Hon gillar även träslöjd. Hon har aldrig klänning eller kjol och gillar inte smink. Ibland känns det i Sofia som att hon egentligen är kille.


NYTT OCH AKTUELLT

Framtidsfararen Götheborg Författare: Ann Sofie Jeppson & Örjan Modén ISBN: 978-91-89147-72-0

Färgmonstret Författare: Anna Llenas ISBN: 978-91-89147-38-6

Det är bara några timmar kvar till jubileumsåret 2021. Fyra kompisar och katten Silver knallar upp till Masthuggskyrkan. I ett stort tält på yttersta branten skramlar det och luktar konstigt. Chalmerister verkar hålla på med något hemligt. Plötsligt får de syn på en blå plåtkapsel därinne Framtidsfararen Götheborg.

Färgmonstret vet inte riktigt vad som hänt. Hans känslor har trasslat ihop sig och nu måste han reda ut dem. Tror du att han kommer att kunna skilja på att vara glad, ledsen, arg, rädd och lugn?

Luckan är öppen. Katten rusar in med kompisarna efter och då går det som det går. De far iväg på en spännande resa bakåt i tiden och får vara med om 400 år av förödande bränder, hemliga gångar, fattigdom, rika män och stora hus. De träffar kaparkaptener, konstnärer och idrottshjältar.

En internationell storsäljare som tryckts på 27 språk och har vunnit följande priser: ILA-CBC Children’s Choises 2019, Little Hakka 2019, Best of the Best Golden Bool 2019, Uruguay.

Varje kapitel är en fullständig berättelse som vävs samman med nutid och bokens övriga historier.Och apropå historier: En av kompisarna har massor av Göteborgsvitsar på lager. Såklart gänget hinner tillbaka i tid för att fira jubileet. Eller har de hamnat i en helt annan tid?

3


NYTT OCH AKTUELLT

4

Liv och Smilla : viktigt på riktigt Författare: Maria Redström Norrman Illustratör: Joen Söderholm ISBN: 978-91-89147-63-8

Vi i gänget : Vinnaren Författare: Sofie Borg Illustratör: Jenny Lindqvist ISBN: 978-91-89147-61-4

Varje gång fröken säger att de ska skriva berättelser i skolan låser det sig för Liv. Medan alla andra verkar ha så lätt för att komma på vad de ska skriva sitter hon med det blanka pappret framför sig och blir mer och mer stressad. Men den här gången är det annorlunda. Nu har hon något jätteviktigt att berätta och ingenting kan stoppa henne.

Saga är trött på att hennes kompis Emma alltid kommer på första plats i skolans springtävling. När Emma ber henne hämta ut bådas nummerlappar får Saga en idé. Hon ska förväxla dem och på det sättet bli årets vinnare. Men när startskottet går blir hon osäker. Kan hon verkligen göra så här mot sin bästa kompis?

En liten bok om mycket bajs! Författare: Anna Hansson Illustratör: Lotta Myrefelt ISBN: 978-91-89147-71-3

Ellis och cykeln Författare: Maria Skotte Pekkari Illustratör: Lotta Ekholm ISBN: 978-91-89147-69-0

Vet du vilket djur som bara bajsar en gång i veckan? Vilket djur som kan bajsa över 100 kilo på en dag? Och vilket djur som inte bajsar en enda gång på hela vintern? Det, och mycket mer, får du veta i den här boken!

Ellis sitter i fönstret och tittar ut på de stora barnen som cyklar förbi. Ellis vill också kunna cykla som dem, utan händer och framför allt utan stödhjul! Pappa tror att Ellis inte kan. Han tycker att Ellis vinglar och vickar för mycket. Men Ellis har bestämt sig, det ska gå. Ellis har en plan!


NYTT OCH AKTUELLT

Maskrosbarnen och stöldligan Författare: Jenny Jennerhed ISBN: 978-91-89147-78-2

Vindens hemlighet Författare: Eva Hildén ISBN: 978-91-89147-65-2

Noel är Isas bästa kompis, fast bara när ingen ser. Det sista Isa vill är att de vanliga kompisarna ska tycka att hon är konstig. Hon har nog med problem och är livrädd att någon ska upptäcka hennes mörka hemlighet: att mamma dricker.

Ester är tolv år och hennes mamma har nyligen dött. Nu ska hon och hennes pappa tillbringa några långsamma sommarveckor på deras lantställe. Men tiden på landet blir allt annat än tråkig. På husets vind finns något som längtar efter att hittas och långt inne i skogen står ett övergivet hus och väntar. Vinden viskar i träden, den kallar på någon. Men vem? Något leder hela tiden Ester i sin mammas fotspår och historien vecklar sakta upp sig. Vem är främlingen som rör sig i skogen? Ska Ester lyckas förverkliga sin mammas ouppfyllda önskan?

En stöldliga härjar på orten och när Isas mammas örhängen försvinner blir Isa anklagad. Av en slump snubblar hon och Noel över stöldligans hemliga gömställe och Isa bestämmer sig för att leta upp örhängena och visa att hon är oskyldig. Tjuvarna är dem hack i häl. Isa och Noel har ingenstans att gömma sig.

Ditt eget speciella hus Författare: Eva Sjöberg Illustratör: Tinna Ahlander ISBN: 978-91-89147-42-3 Tänk om du skulle bygga ditt eget hus! Och bestämma allt. Vad kul det skulle vara, eller hur? Skulle du bygga ditt hus i stan eller på landet? Skulle huset vara stort eller litet? Skulle du bygga hemliga rum och torn? Lär dig en massa spännande fakta om husbyggen och material och bli inspirerad att bygga fantastiska hus åt både dig och dina vänner.

5


NYTT OCH AKTUELLT

Juno och kosläppet Författare: Åsa Öhnell Bild: Gabi Frödén ISBN: 978-91-89147-08-9

Sverige: små roliga fakta Författare: Therése Cardell ISBN: 978-91-89147-33-1

– Idag ska vi göra något roligt, säger mamma. Titta! Det är kosläpp utanför stan. I bilen berättar mamma om när hon var liten och red på en ko. Junos busiga lillasyster Svea får en idé. En mycket farlig idé …

Vet du vem som blev Sveriges första kung? Vad betyder ordet monarki? Har älgkon horn? Här hittar du små spännande och roliga fakta om landet Sverige och dess historia. Sist finns också en klurig frågesport där du kan testa dig själv eller kompisens Sverige-kunskap, samt ett rafflande spel där ni ska ta er runt hela Sverige.

Presenttips!

Pekbok på skånska Författare: Jonas Pålsson ISBN: 978-91-89147-10-2 Rullebör, gräddbulle och totteband är bara några av orden som alla barn med anknytning till Skåne bör kunna. Pekbok på skånska är en lustfylld och okonstlad pekbok som uppskattas av både stora och små. Det är den perfekta presenten till eller från någon med koppling till Skåne.

6


NYTT OCH AKTUELLT

Nattsyster Författare: Karin Jacov Bild: Mattias Andersson ISBN: 978-91-89147-35-5

Lill-Nova är rädd för Stor-Nova men inte för mörker. Därför går hon till lekplatsen på natten. Då är den skimrande och bara hennes. Men en natt väntar någon på henne, någon som ser ut precis som Lill-Nova, fast med svart hår istället för vitt.

Liam och de stora killarna Författare: Maria Burman ISBN: 978-91-89147-18-8 Varje gång Liam ska till simhallen blir han darrig och mår illa. Där finns DE STORA KILLARNA. Värst är Erik med sin eldsprutande drake på handen. En dag får Liam nog! Han är så trött på att vara rädd! Han vill lära sig simma lika bra som de stora killarna.

Sportig ABC-bok Författare: Åsa Sandell Illustratör: Malin Norlander ISBN: 978-91-89147-70-6

Ovanliga yrken Författare: Joel Berglund Illustratör: Marie Herzog ISBN: 978-91-89147-39-3

Brottar-Britta, Diskus-Diana, Padel-Parisa och Zumba-Zandra. Så heter några av alla de starka personligheter som tar plats i Sportig ABC-bok. Kan man spela golf med godisklubba? Och får en motorcykel plats i sängen? Fyndiga rim och roliga bilder gör Sportig ABC-bok till underhållande läsning för både stora och små.

Vad vill du jobba med när du blir stor? Det kan vara svårt att veta - det finns så många olika yrken att välja på. Vissa yrken är vanligare än andra. I den här boken får du träffa personer som har ovanliga yrken. Vad gör en hundcoach? Varför är det viktigt att kunna matte om man är tatuerare? Och är clowner alltid roliga?

7


8


VUXEN Mat & Hälsa Biografier Romaner

9


Svenskt vin Författare: Mattias Säfwenberg Fotograf: Marielle Stensson ISBN: 9789188964328 Sverige är en ung vinnation och ett av de senaste tillskotten i världen bland vinproducerande länder. Titt som tätt poppar det upp nya vingårdar i landet. Med druvsorter som klarar det svenska klimatet bidrar det också till nya dofter och smaker som läggs till vinvärldens gigantiska smakpalett. Sommelier Mattias Säfwenberg med lång erfarenhet och stor kunskap om svenskt vin berättar om dess unika status.

VEGANER ÄTER BARA GRÄS Författare: Petra Cavini ISBN: 978-91-7577-737-5 VEGANER ÄTER BARA GRÄS är kokboken för framtiden, av framtiden själv – nämligen barnen. Det är också en grundläggande vegoguide och en bästa vän till dig som vill börja äta mer veganskt. Tillsammans med min kloka Matpanel och kräsna smakjury bestående av nio barn från TP Förskolor har vi under ett år testat fram vegorecept som tilltalar hela familjen – både till middagsbordet och kalaset. På resans gång har vi dessutom tagit reda på hur man blir en sann miljöhjälte. Resultatet är en värdefull samling av tips på hur man kan göra skillnad i vardagen, miljömärkningarnas betydelse, e-nummer att undvika,ersättningsguide med växtbaserade alternativ och an nat att tänka på som "gräsätare". Petra Cavini är född år 1994 och till största dels uppvuxen i Gävle. Idag driver hon en av Sveriges främsta vegobloggar. Präglad av sitt grekitalienska ursprung har hon alltid haft en stor passion för matlagning. År 2015 deltog Petra i TV4s matlagningstävling, Sveriges Mästerkock, där hennes resa avslutades då topp 12 skulle utses. Kort efter sin medverkan i programmet valde Petra att övergå till en helt växtbaserad kost. I samband med det inledde Petra sin karriär som bloggerska och influenser. Tidig vår, år 2017 började Petra arbeta på Mulledalens förskola i Täby. Det med syfte att introducera och normalisera en hållbar och därmed växtbaserad kost inom de offentliga köken runt om i Sverige. Petra har en tydlig vision för hur vi mest effektivt kan göra skillnad på klimatet. Det genom att skapa nya traditioner för framtidens generation vuxna och på så vis aktivt forma framtiden. Drömmen om en egen matpanel blev förverkligad och en verksamhetsplan för hur den nytänkande aktiviteten skulle schemaläggas tog form. Parallellt med förskolechefen och föräldrarcoachen Jenny Tangas kvalitetssäkrades det pedagogiska. Konceptet blev en succé, inte enbart på förskolan bland barn, pedagoger och föräldrar. Snabbt blev hennes arbete uppmärksammat, främst i media. Också inom just offentliga sektorn, restaurang- samt livsmedelsbranschen. Senare samma år vinner Petra med sin blogg Happyfoodbypetra, Sveriges största och Nordens äldsta bloggpris Matbloggspriset, kategori Folkets Val. Första veganska matbloggen att kamma hem en vinst i just den kategorin där svenska folket själva röstat, genom alla tider!

10


Utmattningens labyrint Författare: Ulrika Malmesved och Antonio Alonso-Villaverde Lozano ISBN: 978-91-7577-960-7

En unik bok i sitt slag där läsaren parallellt får följa Ulrika som drabbades av utmattningssyndrom, samt den läkare som behandlade och samtalade med henne. PATIENTEN – Ulrika – berättar öppenhjärtigt och ärligt om sina erfarenheter av utmattningssyndrom. Om kroppen som varit stressad under alldeles för lång tid utan tillräckligt med återhämtning. Om stressen, prestationsångesten, panikångestattackerna och om rädslan samt tvivlet på att någonsin bli frisk igen. Men, viktigast av allt, om vägen framåt med möjlighet att göra nya val och hitta en öppen dörr till bättre hälsa.

en bok som inger hopp om att det går att minska stress, bli lugnare och må bättre. att det finns en möjlighet att hitta vägen ut ur utmattningens labyrint.

LÄKAREN – Antonio – beskriver parallellt med Ulrikas berättelse om vad som händer i en stressad kropp och vad som är viktigt för att undvika utmattning. Tillsammans ger de ett helt nytt pers­pektiv samt sätter ord på vad det kan innebära att ta sig igenom utmattningssyndrom.

CHICOLAT - Passion, choklad & böljande landskap Författare: Sofia Rydemalm ISBN: 978-91-7577-753-5 Följ med chokladentreprenören Sofia Rydemalm på en fantastisk inspirationsresa där hon hittar nya spännande smakkombinationer och idéer till recept. Sofia åker runt i Frankrike bland vinmakare och dryckesexperter och upplever såväl storslagna miljöer som smaksensationer. På hemmaplan träffar hon bland andra stjärnkocken Mathias Dahlgren och folkkära Johanna Westman som delar med sig av sina tankar om smak och inte minst av sina favoritrecept!

Sofia Rydemalm startade en chokladfabrik i Frankrike för drygt 15 år sedan. Nu bor hon i Paris och arbetar med choklad för både den franska och svenska marknaden. Hon har ett eget varumärke och tar löpande fram chokladsortiment åt andra. Dessutom utbildar hon sig till sommelier.

11


rd, Norrgå a t e n g A ’kväll: från go ker som är

kböc r illar ko turerade, ge ”Jag g k u pt tr e s c , ade kla re kortfatt har en t. h p c e o c tion a re inspira tips och god jare, r a e nybö [...] Br för båd rna kockar. t k fe r Pe h erfa ” milj oc varmt! barnfa deras n e m m Reko

Vegetarian på riktigt Författare: Karin Tuvell ISBN: 978-91-7577-759-7 En guide till bättre livsstil både till hälsa och miljö. Boken har en informationsdel med för- och nackdelar med att vara vegetarian, blandat med forskning, historia och näringslära. Här finns en recept där mat lagas från grunden med naturliga råvaror.

Kokbok för gamers 2.0 Kokbok för gamers som inte orkar 2.0 Författare: Karin Tuvell ISBN: 978-91-7577-620-0 Här är boken som ger dig kraft i verkligheten. Lär dig vad kroppen behöver. Lär dig impa. Få färdigheter att stiga i graderna i verkliga livet. För att vara ärlig ... problemet är mellan tangentbordet och stolen. Du behöver den här för att bli en vinnare. Här är boken som ger dig gear irl. lrn2 vad kroppen behöver. lrn2 impa. Skills to levla irl. tbh, PIBKAC, u need this. FTW.

12


Smarta bröllopsboken Författare: Anna Östberg ISBN:978-91-7577-755-9 Smarta Bröllopsboken är en unik och praktisk guide till hur du skapar ett alldeles underbart och personligt bröllop som passar både dig och din plånbok. Här får du kloka tips och råd från en erfaren bröllopsjournalist, som lär dig att enkelt göra en bra och genomtänkt bröllopsplanering. Du får de smarta verktygen som hjälper dig att smidigt prioritera, budgetera, ta hjälp och göra det själv. Steg för steg får du veta allt du behöver: från hur du hittar de finaste och mest prisvärda vigselringarna och kläderna till hur du dekorerar den perfekta festlokalen och hittar plånboksvänliga bröllopsresor. Allt med ett smart budgettänk i fokus! Smarta Bröllopsboken tar upp alla viktiga delar som ingår i en bröllopsplanering så att du kan känna dig trygg hela vägen in i ditt nya liv som gift!

Stigarna Författare: Ann Beskow och Hedvig van Berlekom ISBN: 978-91-7577-886-0 STIGARNA är en berättelse om moderskap och dotterskap. Om att hitta eller hitta tillbaka till sig själv och varandra. Om alla band som tiden formar och om mellanrummen mellan människor.

Värdet av en kram Författare: Sandra och William Fyhr ISBN: 978-91-7577-831-0 När William var sex år gammal insjuknade han i leukemi och vi fick ge oss ut på en svår och skrämmande resa. Det visade sig också vara en resa full av tacksamhet, närvaro och målmedvetenhet. Jag kommer aldrig att glömma den dagen jag satt i sjukhusrummet med William bredvid mig, hur ljuset som föll in genom fönstret lekte i hans ljusa lockar. Hur jag tänkte på hur mycket jag skulle ge för en enda kram om han togs ifrån oss. Allt jag ägde skulle jag ge. Exakt 600 dagar senare tas fotot på bokens framsida. En glad och stark pojke som lyser ikapp med solen och vinden som leker i det numera mörka håret.

Du måste tala om för barnen att jag älskar dem Författare: Pia-Lotta Bylund och Marika Rasmusson ISBN: 978-91-89055-93-3 Under påskveckan 2017 gick 37-årige Henrik Bylund från att vara helt frisk till att vara döende. Från att vara en stark och glad trebarnsfar till att vara allvarligt brännskadad på både utsidan och insidan av kroppen. För Henrik, hans fru Pia-Lotta och de tre barnen vändes hela livet upp och ned och de kastades in i en tillvaro präglad av skräck, utsatthet och vanmakt. Men mitt i allt kaos fick de också uppleva medmänsklighet, lojalitet och stark vänskap.

13


et mord t a m o bank uggs 010 h

ruari 2 vist till döds 14 feb rdk es Per No kallad e a g i n r r e -å i 24 I med ordet borg. omatm ar k n a i Göte B r et v lsen fö g att d o t n hände a t en var n förs då ma ord. Sanning m n ... ett rån n anna e k c o d

Pojken med stjärnorna Författare: Mirre Sennehed ISBN: 978-91-7577-798-6

Bankomatmordet kallade media det, men vad var det som hände egentligen på Länsmanstorget i Göteborg den där kalla februarinatten? Philip är en helt vanlig 24-årig kille, om man bortser från det långa, tuperade håret, silverstjärnorna under ögonen och den svarta kajalen. Philip är van vid att hans utseende väcker olika reaktioner. Det är sådant som händer, men ingen skulle någonsin tro att fördomarna och hatet kunde gå längre än så. Pojken med stjärnorna är baserad på verkliga personer och händelser. En gripande berättelse om kärleken i ett kompisgäng och hur det är att leva inom en subkultur som vuxen, tills allt förändrades den där söndagen på alla hjärtans dag.

Inte en Kroppsspråksbok! av Gabriella Lockwall

Gabriella Lockwall är utbildad skådespelare på The Royal Scottish Academy of Music and Drama i Glasgow (B.A). Sedan drygt 20 år utbildar och coachar hon personer inom bland annat näringslivet, organisationer, utbildningssektorn och turistnäringen. Hennes fokus är på den ickeverbala kommunikationen i bemötandet, värdskapet, det svåra samtalet och den individbaserade presententationstekniken. ”Det är så lätt att bara fundera på vad som skall sägas, Gabriella har verkligen hjälpt till med att sätta fokus på hur det skall sägas. Med riktigt stora besöksmängder på Vasamuseet är det viktigt att vara tydlig med sin kommunikation, Gabriella gör det lätt för oss att bli bra på det.” Spännande att det blir en bok!” Peter Rydebjörk, Guideansvarig Vasamuseet / Guide Manager, Vasa Museum Bild: Johanna Henriksson

14

ISBN: 978-91-7577-790-0


att möta en människa

Med rullstol i grönsakshissen - Hopptimisten rullar vidare Författare: Marie Hav Lundkvist ISBN: 978-91-7577-483-1 Med humor och optimism berättar företagskvinnan som blev gravt funktionsnedsatt om sitt möte med samhället och vården.

Klim-lit t än ulär me r popons in någ

Sightseeing i mitt inre Författare: Maria Fogelberg Nelson ISBN: 978-91-7577-823-5

Moder Jords folk Författare: Maria Fogelberg Nelson ISBN: 9789189055407

Lena Nymans liv har mer att önska. Det är som om hon befinner sig i en stensarkofag och framtiden ser mörk ut. Hon måste göra en förändring, och det bästa sättet är att gräva där hon står för att kunna ta reda på varför hon är ensam, rädd och trygghetsnarkoman. Någonstans finns nyckeln till ett bättre liv, men var?

Att bli utvald är inte vad Unn längtar efter, även om det innebär att hon får förmåner som många av klanfolket eftersträvar. Men det smärtar att hon måste upphöra med det som betyder mest för henne som jakten, springet i skogen och närheten till de goda andarna. Dessvärre har Alva, översteprästinnan på sin resa tillsammans med Moder Jord bestämt att det är Unn som är den nya disen.

15


Livsglädjens land bortom svårigheternas horisont Författare: Cecilia Grape ISBN: 978-91-89147-48-5 Året var 1972. Barncancer fanns inte som ett vedertaget begrepp, det var för svårt att tänka sig att barn skulle dö. Ändå hände det som inte fick hända: sexåriga Cecilia drabbades av leukemi. Den allmänna uppfattningen i början av 1970-talet var att barn varken kunde förstå eller känna smärta, vilket fick ödesdigra konsekvenser. Cecilia fick ligga ensam på sjukhus utan sina föräldrar och utan trygghet. Hon fick ingen information och inget stöd. Hon utsattes för smärtsamma behandlingar och övergrepp. Cecilias liv slogs i spillror och hon blev nerdragen i allt det mörka. Känslorna var omöjliga för ett barn att hantera och hon höll på att drunkna. I sin fantasi skapade hon ödesdigra och skräckfyllda scenarier än värre än verkligheten, scenarier som vägrade släppa taget trots att hon blev frisk. Cecilia blev en zombie. Hon lät rädslan styra och begränsa hennes liv. Detta är berättelsen om hennes kamp för att ta livet tillbaka. Efter trettio år av psykisk ohälsa kan hon äntligen se livet breda ut sig som en äng av frodigt gräs i ett färgsprakande landskap – livsglädjens land ligger för fötterna.

Längtansresan Författare: Emelie Ljungberg ISBN: 978-91-8896-478-6 Längtansresan är en självbiografisk roman om ofrivillig barnlöshet. Det är en berättelse om en sorg som aldrig tar slut, om ett utanförskap som är svårt att förstå för alla som har barn och om att leva med en längtan efter barn som dagligen gör sig påmind.

16


Frid & Fröjdh är just en fröjd att läsa. Jantelagen regerar i den skaraborgska myllan och den underfundiga humorn är ständigt närvarade. Det luktar snus och dynga om sidorna och är du bekant med den härliga dialekten blir du duktigt road. Robert Gustafsson 50-årig komiker från Skövde

Frid & Fröjdh ISBN: 978-91-7577-110-6

Far & Flyg ISBN: 978-91-7577-582-1

Skrot & Korn ISBN: 978-91-7577-428-2

17


18


Bilderböcker 0-3 år 3-6 år

19


Vara med Författare: Minette Lidberg Bild: Jesper Jenemark ISBN: 978-91-7577-969-0

De röda bären Författare: Kristina Murray Brodin Bild: Sofia Gregersen ISBN: 978-91-8896-441-0

Det är fest på slottet. Men Cornelis vet inte om han ska vara med. För det är så mycket folk. Och det finns ett barnbord, fullt med stora barn, och en mörk övervåning, där de ska leka. Fast kanske ska han ändå våga, våga vara med, bara en liten stund?

Pappa tänker att nätet över vinbärsbusken ska hindra trastarna från att kalasa på bären. De härliga röda bären som både han och jag tycker så mycket om. Men vad händer om en trast trasslar in sig i nätet? Vad är viktigast, bären eller trastarna?

Anton och gubbar Författare och bild: Maria Davidsson ISBN: 978-91-8896-446-5 Mormor är kär! Kan en mormor bli kär? tänker Anton. Han får träffa mormors gubbe. Det är en riktig snällis och han har present med sig. Nu vill Anton att mamma också ska ha en gubbe. En till snällis vore ju jättebra.

20

Men vill mamma ha en gubbe? Och vem är det mer som är kär, som mamma talar om, lite hemlighetsfullt ...?

Lilla Bebin Packar väskan Författare: Catharina Larsdotter Norén Bild: Johanna Lundqvist Björn ISBN: 978-91-7577-545-6 Lilla Bebin ska packa väskan. Men vad tänker Lilla Bebin göra med de olika sakerna? Gissa, lär och lek tillsammans med Lilla Bebin!


Leo och hans längtan Författare: Camilla Gunnarsson Bild: Emma Ganslandt ISBN: 978-91-7577-983-6 När Leos föräldrar skildes började Leos längtan. Det känns som längtansstick i hans hjärta. Mest längtar han efter sin pappa som bor med en ny familj. Längtar pappa efter Leo också?

Mille och monsterspindeln Författare: Jenny Jansson Bild: Moa Fagerlund ISBN: 9789188964397 En spindel har flyttat in i familjen Nilssons hus. Det är inte vilken spindel som helst, utan en monsterspindel. Men allt är inte som det verkar, hur stor är egentligen spindeln?

Tillsammans mot toppen Författare: Emelie Björkman ISBN: 9789189055124 Fåglarna kvittrar och dagen gryr. Pinglan Författare: Ann-Kristin Lundmark Bild: Maya Jönsson ISBN: 978-91-889-6470-0

Låt oss gå ut på ett äventyr. Följ med på ett rimmat äventyr där vännerna måste hjälpas åt för att komma över kullen, genom skogen, nerför branten och över ån. Kommer de lyckas att nå fram till de smaskiga bären?

Det är Bellas födelsedag. Farmor har med sig ett stort paket. Bella öppnar locket och där ligger en docka med svart hår och blåa ögon. Dockan ser ut precis som Bella och tittar på henne med sina stora ögon. Bella tycker att det ser ut som att hon blinkar, på riktigt alltså.

21


22

Signe och spöket Författare: Maria Burman Bild: Jenny Ohlsjö ISBN: 978-91-89055-94-0

Hjälp! Monster utanför tältet Författare: Daniel Karlsson Bild: Pekka Strandroth ISBN: 978-91-7577-546-3

Mystiska saker händer i Signes rum på nätterna. Är det bara skuggor Signe ser eller är det ett spöke? Ingen tror henne utom barnvakten Hanna. Kanske kan de hjälpas åt att fånga spöket om de lyckas gillra en fälla. Tycker spöken om torkade bananer?

Daniel och hans pappa ska sova i tältet inatt. Daniel ÄLSKAR att sova i tält! Men han har svårt att glömma det där läskiga monstret han såg i tidningen. Plötsligt dyker en läskig skugga upp på tältväggen ...

Varför måste vi gå Författare: Lotta Ekman ISBN: 978-91-89147-07-2

Den magiska mobilen Författare: Kristina Collén Bild: Emmelie Salomonsson ISBN: 978-91-89055-36-0

”Du kommer att trivas”, säger Stora fågel. Men det tror inte Lilla fågel på. Kanske finns det inte en enda bra pinne där?

Mika och hunden Mille är bästa vänner. De brukar leka i skogen bakom huset som de bor i. En dag hittar Mika en gammal mobil. Det visar sig att mobilen är magisk, och från den får de en massa spännande uppdrag

En berättelse om hur det kan kännas att bli lämnad. Och vad som kan hända medan man väntar.


Playa del Västkusten Författare: Michael Evestedt Bild: Mimmi Smith ISBN: 978-91-8905-571-1

Trolläventyret på förskolan Författare: Elisabet Österlund Bild: Karin Holmström ISBN: 978-91-89055-35-3

Det är skolavslutning, tvåans allra sista dag. Ben känner pirret i magen när han tänker på det. Imorgon börjar det nästan oändliga sommarlovet. Egentligen vill Ben flyga flygplan, långt, långt bort, för det ska alla klasskompisarna göra. Men Ben och hans pappa ska åka till faster Lena på västkusten. Urtråkigt! tycker Ben, men det är innan han träffar Ellen …

Hur spelar man pinnebandy? Vem kan låna ut en kraxofon? Varför blev Knut så rädd?

Marta och mannen med de magiska gummistövlarna Författare: Annika Jeppsson Bild: Emma Ganslandt ISBN: 978-91-8905-526-1

Lykke Lo hittar en strumpa Författare & bild: Carina Kero Esberg ISBN: 978-91-89147-22-5

Det är grått och trist, både utomhus och inne i Marta. Men så ser hon plötsligt en man komma gående i ett par mycket ovanliga gummistövlar – så vackra att de lyser upp hela gatan. De där stövlarna måste vara magiska, tänker Marta. Tillsammans med bästisen Philly bestämmer hon sig för att ta reda på vem den mystiske mannen är..

Lykke Lo har huggit ved i skogen hela dagen. På vägen hem hittar hon en färgglad strumpa. Vems kan den vara? Hon träffar flera djur efter vägen, men inget av dem saknar en strumpa.

Kanske vet DU svaren på dessa frågor när du fått följa med de små trollen på deras sagolika äventyr! Denna rim-saga är nästan som ett Kinderägg – 3 överraskningar i en. Fast egentligen är det 4!

23


Följ med på sommarens äventyr!

24


Hösten knackar på Författare & bild: Jenny Lindqvist ISBN: 978-91-7577-534-0

Våren kommer krypande Författare & bild: Jenny Lindqvist ISBN: 978-91-7577-698-9

Höstens kalla vindar blåser. Storasyster och lillebror leker inomhus. Följ med på höstens bus och lär dig känna igen tio olika sorters höstlöv. Leta efter löven i naturen och skapa vackra höstpyssel.

Följ med på vårens äventyr och lär dig känna igen tio olika sorters blommor. Leta efter blommorna i naturen och skapa vackra vårpyssel.

Sommarens skatter Författare & bild: Jenny Lindqvist ISBN: 978-91-7577-698-9 Sommarhimlen är klarblå. Storasyster och lillebror sitter i bilen på väg till stranden. Det är varmt och de längtar efter att svalka sig. Väl nere på stranden börjar en skattjakt.

25


Lilla grodan, morfar och döden Författare och illlustratör: Julia Groth ISBN: 978-91-7577-757-3

Tornseglaren sjunger Författare och illlustratör: Per Hedman och Karin Lundström ISBN: 978-91-7577-883-9

En kväll efter att morfar läst klart godnattsagan frågar lilla grodan: “Morfar, vad händer när man dör?”

Allt liv hänger ihop! Varifrån kommer vi? Är alla människor släkt med varandra? Är det sant att vi består av stjärnstoff? Vad är en atom och vad är syre, och hur hänger det ihop med eld? Vad gör en filosof? Vad tror du är allra, allra viktigast för människan? Varför är samarbete viktigt?

När morfar tänkt efter en stund börjar han berätta om de idéer och tankar som finns om döden. Han berättar om att födas på nytt som vattenbuffel, om fester med en massa fläsk, om himlar fyllda med musicerande änglar och om spöken som rör sig som superhjältar genom väggarna. För det är väl ingen som riktigt vet vad som händer sen?

Följ med Tornseglaren, Elias och hans morfar i en spännande berättelse som handlar om LIVET!

När Herr Normsson träffade Hen Författare: Diana Hancock Bild: Anna Windseth ISBN: 978-91-7577-930-0 I en liten stad som heter Normköping ska Herr Normsson ordna med kalas. Herr Normsson gör sitt bästa för att se till att alla barnen håller sig till alla hans knasiga kalasregler. När plötsligt den äventyrliga filuren Hen dyker upp på kalaset och förändrar Herr Normsson och Normköping för all framtid ...

26


Författaren till Bert och Sune

Mammornas bebisresa Författare: Hedvig van Berlekom Bild: Adrian van Berlekom ISBN: 978-91-7577-757-3

Va, ska vi vara syskon? Författare: Anders Jacobsson Bild: Johanna Sandberg ISBN: 978-91-7577-760-3

Ett barn växer i magen. Isa och Anna längtar. De får vänta länge. En kväll mitt i vintern är det äntligen dags för bebisen att komma ut. Följ med på resan från ett litet frö till en färdig bebis. En resa fylld av kärlek och nyfikenhet.

Va, ska vi vara syskon? är en vacker och livsbejakande bilderbok som tar upp en vanlig situation som många är med om. En ny familj.

Pappan som slutade vara en superhjälte Författare: Janne Persson ISBN: 978-91-89147-56-0

Kom igen nu, Lillgit! Författare & bild: Anna-Kajsa Holmberg ISBN: 978-91-89147-53-9

En dag när Wille vaknar märker han att något inte är som vanligt med pappa. Han har åkt till jobbet utan att ta på sig superhjältekläderna. Har han bara ”pappyjamasen” på sig? Och hans ”hjältelefon” ligger kvar i köket. Han som alltid är så noga med allt. Wille och hans storasyster Agnes blir oroliga och ger sig ut för att leta efter pappa. Aldrig hade de kunnat ana vad som skulle hända.

Lillgit vet att farfar är trött när Lillgit kommer hem från skolan. Men om hon köper karameller till honom nere i affären på hörnet blir han säkert glad! Lillgit klarar nästan allt, men kan hon verkligen fixa hela middagen nu när farfar är jättehungrig och inte orkar själv?

27


De nyfikna systrarna Författare: Hanna Gerdes Bild: Eugenia Zaporozhets

"

Varför måste jag sova om jag inte är trött? Varför måste jag gå och lägga mig tidigare än min storasyster? Vad händer i kroppen när jag sover? ISBN: 978-91-7577-791-7

"

Vad händer i kroppen med maten när vi ätit den? Sarah och Anna tar reda på hur matsmältningen fungerar, vad röda blodkroppar är och vad olika organ har för funktion. ISBN: 978-91-7577-792-4

"

Hur skapas liv? Hur vet vi om något lever? Vad behövs för att överleva? I De nyfikna systrarnas bok om Allt levande upptäcker syskonen Sarah och Anna livscykeln. ISBN: 978-91-7577-793-1

28


ABC och de andra mjuka och hårda bokstavskompisarna Författare: Linda J. Harbers Bild: Marie Selenius ISBN: 978-91-7577-885-3

Marta och pulkatjuven Författare: Annika Jeppsson Bild: Emma Ganslandt ISBN: 978-91-7577-887-7

När Alicia tänker får hon smarta idéer, det kan vara om rymdfarkoster eller modiga féer. Om Berit får visa sitt rätta jag, så ska du se att hon blir din vän en vacker dag. Ceasar kan cirkuskonster som få, han kan svinga, hjula och balansera på tå.

Marta älskar snö. När hennes pulka plötsligt försvinner utanför förskolan bestämmer hon sig för att lösa mysteriet med den hemlighetsfulla pulkatjuven.

Alla är unika och har sitt sätt att vara. De är alla barn och lika underbara!

Det här är en bok om mod, vänskap och om att vissa saker inte alltid är som man tror.

Titta, hitta och räkna med oss Författare och bild: Carina Jansson Grafisk form: Sune Börjesson ISBN: 978-91-7577-913-3

Ska vi leka mamma, mamma, barn? Författare: Lisa Kärmander Bild: Ksenia Spirina ISBN: 978-91-7577-914-0

Räkna till tolv med drakar, häxor och loppor. Korvar, grodor och gräshoppor. Här finns krokodiler, kråkor och flygande ballonger. Snögubbar, sniglar och hus som går i kalsonger. Kom och titta, hitta och räkna med oss.

Ska vi leka mamma, mamma, barn? är en charmig berättelse med både humor och allvar. Den tar på ett enkelt och lättsamt sätt upp frågor som är väldigt aktuella idag.

29


Stora frågor för små medborgare Författare: Angeli Sjöström Hederberg Bild: Caroline Sellstone

Annalisa och födelsedagspresenten ISBN: 978-91-7577-578-4

Annalisa och skräpmonstret ISBN: 978-91-7577-726-9

Annalisa och trollkarlsryktet ISBN: 978-91-7577-819-8

Förord av Alexandra Pascalidou.

Annalisa kan inte sova. Tankarna myllrar som myror när hon tänker på allt skräp hon sett i skogen. Och inte blir det bättre av att det morrar under sängen. Vad är det som gömmer sig där i mörkret? Och hur ska Annalisa få det att försvinna?

Annalisa får höra att en tjuvaktig trollkarl är i stan och vips sprider hon ryktet vidare. Först känns det härligt att skrämmas, sen börjar Annalisa fundera på vad som är sant. Hur ska Annalisa ta reda på sanningen? Och går det att stoppa ett rykte?

En bok om att vända klimatoro till handling.

En bok om källkritik och ryktesspridning.

”En bok som tar barns oro för miljön på allvar.” Maria Wetterstrand, fristående grön samhällsdebattör, tidigare språkrör för Miljöpartiet de Gröna

”I tider av alternativa fakta och falska nyheter är det viktigare än någonsin med en barnbok som påminner oss om att tänka kritiskt.” Emma Frans, doktor i epidemiologi och författare till Larmrapporten

Snart fyller Annalisa år. Då är det äntligen dags för paket. Men efter ett oväntat möte förstår Annalisa att långt ifrån alla får presenter på sin stora dag. Hur kommer det sig att alla inte har det lika bra? Och går det att göra något åt det? En bok om att dela med sig. ”En viktig bok om medmänsklighet.” Alexandra Pascalidou, journalist och programledare

Följ normkreativa Annalisa som nyfiket utforskar samhällsfrågor som klass, klimat och källkritik.

"

Tre fristående delar i serien Stora frågor för små medborgare

Angeli Sjöström Hederberg Jag skriver för att jag måste. Och jag har gjort det så länge jag kan minnas. Alla dessa ord som kräver att få komma ut. Från början var det dagbok och små serier. Dagboksskrivandet har fortsatt – min eviga självterapi – men jag har även gett ut två fackböcker. Och så nu min första barnboksserie om stora frågor för små medborgare här på Idus förlag.

30


Chippen från tippen Författare: Anna Hansson Bild: Emmalill Frank ISBN: 978-91-7577-815-0

Chippen från tippen och stora Bosse Författare: Anna Hansson Bild: Emmalill Frank ISBN: 978-91-8905-573-5

I ett annat land, inte alls långt härifrån, bodde det en liten, liten hund på en jättestor soptipp. Han var ensam, hungrig och frös ofta. En dag kom en man till soptippen, en främling, precis en sådan hans mamma hade varnat honom för. Vad skulle hända nu?

Chippen räddades från ett hårt liv på en soptipp, i ett land inte långt härifrån. Han fick en familj som han tyckte väldigt mycket om, men det var inte helt lätt för honom att vänja sig vid att bo i hus, inte heller att vänja sig vid stora hundar, som Bosse.

Rödluvan och Elvira Varg Författare och bild: Lotta Myrefelt ISBN: 978-91-7577-905-8

Anton och explosionerna Författare: Malin Lindén Bild: Emma Svalander ISBN: 978-91-7577-908-9

När Emma fyllde år fick hon en fin röd mössa som mormor hade stickat. Den hade hon på sig varje dag och fick då namnet Rödluvan. Idag ska Mormor och Rödluvan ha kalas tillsammans i den lilla lägenheten i utkanten av staden. På sin väg till mormors lägenhet träffar Rödluvan elaka Elvira Varg. Vad som händer sen får ni veta om ni läser denna moderna variant av en klassisk saga.

Alla varelser föds med superkrafter. Katter, fåglar, hundar – ja alla djur och människor. Även om du inte vet vilken kraft du har så finns den inuti dig och väntar på rätt tillfälle att komma fram. Antons krafter kan ställa till det för honom. Ibland får krafterna det att bubbla och pysa inuti Anton och det känns som om hela han ska explodera!

31


Tidig ! julklapp

När Tomtarna vaknar ISBN: 978-91-7577-863-1 Författare: Lena Hultgren Bild: Sara N Bergman

Vart tar Tomtar vägen när julhelgen är slut? Vad gör de hela året när de har pustat ut? Ligger de och sover i flera hundra dar? 32

Har de jobb och skola precis som människor har?


Vems är vems? Författare: Emelie Nirland och Björn Twerin Bild: Ann-Sofie Katus ISBN: 978-91-8896-404-5 När badhusets vaktmästare råkar blanda ihop skåpnycklarna blir allt fel. Ingen av badgästerna får med sig rätt väska med verktyg till jobbet, och det ställer till stora problem.

Mitt livs träd Författare: Emma Leijnse Bild: Lena Foroutan ISBN: 978-91-88964-33-5 Mitt livs träd leker med tanken ”om inte” – om inte våra förfäder hade gjort som de gjorde, så hade vi kanske inte funnits. Mitt livs träd är en fantasieggande resa genom släktträdet, som uppmuntrar barn och vuxen att tillsammans upptäcka den egna släkthistorien.

Kan du lista ut vem som har fått vems saker?

Nyutgava

Tant Skateboard Författare: Lotta Eriksson Bild: Jenny Lindqvist ISBN: 978-91-89055-88-9 Ingegerd är inte som andra tanter. Hon kan varken laga mat, baka bullar eller sy. Istället gillar hon att klättra, dyka och resa. Och det allra roligaste hon vet, det är att åka skateboard.

Tant Skateboard rockar Författare: Lotta Eriksson Bild: Jenny Lindqvist ISBN: 978-91-7577-835-8 DET ÄR ALDRIG FÖR SENT ATT BLI ROCKSTJÄRNA. Så tänker Tant Skateboard när hon hittar några nya kompisar som spelar rockmusik. En tant kan ju inte bara åka skateboard hela dagarna,hon måste utveckla nya intressen också.

33


pälsdjursallergi

nötallergi

Stella och pälsdjuren Författare: Anna Hansson Bild: Maria A Keusseyan ISBN: 978-91-7577-585-2

Lovisa och nötterna Författare: Anna Hansson Bild: Maria Andersson Keusseyan ISBN: 978-91-7577-417-6

Stella är allergisk mot pälsdjur, men när en ny elev börjar i klassen, som har djur hemma, börjar Stella må dåligt. Författaren hoppas att ämnet pälsdjursallergi uppmärksammas samt att fler får information och förståelse.

Lovisa ska på utflykt med sin klass. Eftersom alla vet att hon är allergisk har ingen några nötter med sig. Men längst fram i tåget sitter en man som öppnar en påse nötter. Lovisa får svårt att andas.

pollenallergi

Amir och pollenchocken Författare: Anna Hansson Bild: Maria A Keusseyan ISBN: 978-91-7577-981-2

34

Amir tränar fotboll, men det är något som inte stämmer. Han, som alltid brukar springa snabbast och sparka längst, orkar nästan ingenting. Det svider och kliar i ögonen också. Hur ska det nu gå med fotbollscupen hans klass ska vara med i? Kommer Amir att kunna spela?

Clara & viruset – Jakten på toapapper Författare: Lisa Kärmander Bild: Emmelie Salomonsson ISBN: 978-91-89147-50-8 Alla pratar om det nya viruset, tänker Clara. Hon har hört att många är rädda för att gå ut och därför samlar på sig massor av mat och andra saker, så att de ska klara sig hemma länge. En bok om virus, smittskydd och vikten av att dela med sig.


Hästen & Husse Författare: Susanne Pelger Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-7577-584-5

Hästen & Husse på stranden Författare: Susanne Pelger Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-7577-734-4

Hästen & Husse i fjällen Författare: Susanne Pelger Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-8905-517-9

När man är som man är, då är man som bäst. Det tycker Hästen och Husse, som kanske egentligen är en hund och en matte.

När man är som man är, då är man som bäst. Det tycker Hästen och Husse, som kanske egentligen är en hund och en matte.

När man är som man är, då är man som bäst. Det tycker Hästen och Husse, som kanske egentligen är en hund och en matte.

Här får du följa med dem till stranden!

Här får du följa med dem till fjällen!

Hästen & Husse på tävling Författare: Susanne Pelger Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-7577-894-5 När man är som man är, då är man som bäst. Det tycker Hästen och Husse, som kanske egentligen är en hund och en matte.

Hästen & Husse på tivoli Författare: Susanne Pelger Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-8896-414-4 När man är som man är, då är man som bäst. Det tycker Hästen och Husse, som kanske egentligen är en hund och en matte. Här får du följa med dem på tivoli!

Här får du följa med dem på agilitytävling!

35


Melker pyntar sig Författare: Anna Lundgren Bild: Maya Jönsson ISBN: 978-91-7577-835-8

Melker larvar sig Författare: Anna Lundgren Bild: Maya Jönsson ISBN: 978-91-89147-16-4

”En riktigt bra barnbok med genomtänkt genusperspektiv. [...] Anna Lundgrens språk är rikt och beskrivande, ibland nästan poetiskt. Det behövs barnböcker som denna, som är normkritiska och där barn tillåts vara som de är och inte måste passa in i en särskild mall” BTJ-häftet nr 19, 2018. Lektör Maj-Britt Claesson

Kusin Lovis blåser in i huset som en virvelvind. Melker har längtat hela veckan och försöker springa lika snabbt. Mammorna säger att vissa barn har extra spring i benen. Som Lovis.

genus och kön

Viktors nya tröja Författare: Camilla Gunnarsson Bild: Kelly Sallinen ISBN: 978-91-7577-414-5 Viktor ska köpa en ny tröja. Han tittar på flera tröjor innan han hittar den han vill ha, en rosa tröja med en katt på magen. Ett självklart val för Viktor, men kanske inte för pappa?

36

I Melkers rum hittar de en larv som de släpper ut i trädgården. Sen börjar leken. Men vad händer när Lovis larvar in i storasyster Kerstins rum? Och varför missar Melker lördagsmyset?

n är e g lltet i a r s k n ld vär tankar ap. h sk oc s arn vän dig Mo m ett b n och e t l e o Ma else död et, ätt ber en, liv d r ym

Malte Modig och världsalltet ISBN: 978-91-7577-963-8 Varje kväll när Malte ska sova kommer rymdtankarna. Hur långt når egentligen rymden? Var tar den slut? Och när den tar slut, vad finns det då? Ingenting? Men ingenting är ju ingenting och finns ju inte alls. Han blir alldeles snurrig av tankarna. Plötsligt känner sig Malte så väldigt liten och liksom oviktig. För en stjärna kan ha slocknat för längesedan utan att vi ens märker det ju.


Elesiv och de förbjudna fåglarna Författare: Sanna Larén Illustratör: Ida Abrahamsson ISBN: 978-91-89055-96-4

Retkusinen Författare: Ulrika Hjorth Illustratör: Kelly Sallinen ISBN: 978-91-89147-18-8

Mannen som bestämmer i den lilla staden har stegat upp på en scen med ett viktigt meddelande. – Alla fåglar ska förbjudas! De är för färgglada, flaxiga och högljudda och passar inte in. Tillsammans med barnen i staden beslutar sig Elesiv för att rädda fåglarna. Även om de vet att det är ett farligt uppdrag.

Retkusinen är en varm och rolig berättelse om hur något svårt kan bli oväntat bra till slut. Följ med Max, Mimmi och mormor på härlig vårutflykt i välkänd Skansen-miljö. En bok för alla som längtar till eller bara är nyfikna på Skansen!

Sagan om den vilsna ballongen Författare: Ida Berner Bild: Ulrika Gustafsson ISBN: 978-91-7577-970-6

Edwin och klänningen Författare: Susanna Vidlund Bild: David Henson ISBN: 978-91-7577-700-9

”Tänk om han hade varit rosa eller blå, kanske hade någon velat ha honom då.” Följ ballongens resa för att hitta sig ett bo, den resan blir besvärlig må du tro.

Edwin är sex år och mest av allt vill han ha en klänning. Men hans mamma säger att pojkar inte ska ha klänning. Det tycker Edwin är dumt. Det är väl bara att köpa en klänning om man vill ha en?

37


Inte riktigt frisk

Sjukbacillen Författare: Ulrika Hjorth Bild: Kelly Sallinen ISBN:978-91-8905-516-2 Det är dags för mellis på förskolan men Kajsa vill inte ha någon yoghurt. För plötsligt börjar det knipa i magen och huvudet känns som en varm bulle. Kajsa har blivit sjuk! Fröken måste ringa pappa som kommer så fort han kan. Kajsa och pappa - Sjukbacillen handlar om påhittiga Kajsa och hennes pappa. En berättelse om hur en jobbig sjukdag kan bli ganska mysig till slut …

38

Se upp för Prosit! Författare: Anna Bendréus Kinding Bild: Natalie Sjölund ISBN: 978-91-7577-448-0

Loves superbesvärliga bajskorv som inte vill komma ut Författare: Carin Johansson Bild: Henry Johannes ISBN: 978-91-7577-885-3

Prosit är ett litet virus som kan göra dig förkyld. Följ med på den spännande resan där Prosit smittar ner barnen på förskolan och lär dig hur du kan undvika att just du blir smittad!

Love har en superbesvärlig bajskorv i magen. Bajskorven är arg och vill inte komma ut. Därför mår Love inte bra idag. Love bestämmer sig för att försöka få ut den arga bajskorven. Men att få en bajskorv att göra som man vill, det är inte det lättaste! En viktig bok om ett viktigt ämne.


Snipp och Snopp Författare & bild: Tony Cronstam

Sni pp o ISB N: ch Sn o 97 8-9 pp oc 1-7 hd 57 7-2 umma 89 nya -9 fl

ick

an

Snipp och Snopp och kalaset som växte ISBN: 978-91-7577-412-1

opp Snipp och Sn a saga nd rlu no – En an -7577-579-1 ISBN: 978-91

Om de stora sakerna i livet, på en liten arena. Stora saker som jämställdhet, förutfattade meningar och hur vi ser på oss själva. Hur vi är olika men ändå lika.

Tony Cronstam (född -69) har arbetat professionellt som serieskapare sedan -90, då han började teckna Bamse. Han har en bakgrund som illustratör, men är mest känd för sitt arbete med serien Elvis (2000-2014).

”Vi föräldrar behöver ibland påminna oss självklarheter. Ur det perspektivet skriver jag lika mycket för vuxna som barn.”

39


Bobo och bebisraketen Författare: Ulrika Hjorth Bild: Emelie Engblom Molin ISBN: 978-91-8896-436-6 Bobo har fått en bebis! Bebisgull är liten och gullig och Bobo älskar henne från första stund. Varje dag hjälper Bobo till att passa och sköta om sitt lilla syskon. Mamma och pappa tycker att Bobo är världens bästa storebror. Dagarna går och Bebisgull lär sig både sitta och krypa och en dag förvandlas hon först till Bebisraketen och sedan till bebisbitaren! Hur ska det nu gå för storebror Bobo? Bobo och Bebisraketen är en ömsint och humoristisk berättelse om en nybliven storebrors stora kärlek till sitt nyfödda syskon och hur kärleken sätts på prov när bebisen lär sig krypa och stå och plötsligt kan nå alla storebrors byggen.

Billie Lou och Lille Bo på begravning Författare: Sanna Larén Bild: Anna Norin ISBN: 978-91-8896-435-9

Billie Lou och Lille Bo på begravning Författare: Sanna Larén Bild: Anna Norin ISBN:978-91-8905-538-4

Billie Lou och Lille Bo är bästa vänner. Förra fredagen dog Lille Bos farfar och idag ska han begravas. Billie Lou ska också följa med på begravningen.

Billie Lou och Lille Bo är bästa vänner. Idag är de ute och cyklar. Alldeles förfärligt fort cyklar de. Så de får lugg och grejer.

- Vad gör man på en begravning egentligen? undrar Billie Lou. - Pappa har sagt att man gråter och sjunger, svarar Lille Bo. Helst samtidigt. På förskolan har Bille Lou och Lille Bo bara lärt sig att skratta och sjunga samtidigt. Det är nog först i ettan man får lära sig de lite svårare grejerna. - Vi får hjälpas åt, säger Bille Lou. Billie Lou och Lille Bo på begravning är en berättelse ur barnets perspektiv, där sorgen och allvaret blandats ut med humor och värme.

40

På cykelturen träffar de på en katt med en tant under sig. Katten heter Ro och idag är det Ros sista dag. Inte i skolan, inte på jobbet, utan i livet. – Det är så tråkigt att man måste dö på sin sista dag i livet, tycker Billie Lou. Det är ju då man vill göra massa roliga grejer. Lille Bo håller med. – Fast man behöver ju inte bara dö på sin sista dag! Billie Lou och Lille Bo Livets sista bästa dag är en berättelse ur barnets perspektiv där sorgen och allvaret blandas med humor och värme.


Lugn och Fin ska flytta. Till ett hus som är allt de drömt om men inget de nånsin sett. Precis som husen i alla spännande berättelser. Men ska de våga gå in? Något mystiskt leder dem snart in i det mörka, knirrknarriga huset. Där väntar konstiga ljud, kladdiga spår och kanske ett litet monster under trappen? Lugn & Fin på spökjakt Författare: Nina Statheus Bild: Kajsa Hallström ISBN: 978-91-8896-463-2

41


Mysteriet med råttfällorna Författare: Cecilia Sundh Bild: Lotta Myrefelt ISBN: 978-91-889-6437-3 Vera och Volmar är grannar. Och bästa vänner! Volmar jobbade som poliskommissarie innan han blev pensionär. Vera tycker om att lyssna på hans spännande historier från förr. Hon vill också bli polis. Men nu måste Volmar flytta till äldreboendet Stengården. Där får man inte ha några husdjur. Så hur ska det då gå för Volmars katt Tarzan? Och varför lägger föreståndaren ut råttfällor när ingen har sett en endaste råtta?

Jakten på mazarinsabotören Författare: Ann-Caroline Håkans Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-8896-466-3 En galet arg bagare har fått för sig att det är Millie och Milo som förstör mazariner utanför hans bageri. För att rentvå sig från allas misstankar tar de upp jakten på den riktiga mazarinsabotören och försöker att lösa det mystiska fallet! Det här är första delen av Millie & Milo löser fallet, en deckarserie med mycket humor!

! g n ! i r n o n Spä Hum

is Baserad på en sann h

42

toria!


ina d a l m Sa ästa r i käppha roliga denn i-bok! fyll-

Mina käpphästar Författare: Anna Johansson och Elma D Johansson ISBN: 978-91-8896-474-8 Berätta om allt från hästens favoritmat och mankhöjd till tävlingar ni deltagit i tillsammans. Skriv ner och jämför vilken av dina käppisar som är bäst på gymkhana, dressyr eller hoppning och vilka du behöver träna mer med. Bokens uppslag har olika design för att passa både den busiga, den hungriga, den blyga och den lite tuffare käppisen. En fyll-i-bok för både hobbyryttaren och proffset.

Namn:

smekNamn:

född år:

Mankhöjd: .................... Kön: ....................................................................... Färg: ............................ ...................................... Ras: ........................................................................ Född i: ............................ ..................................... ..................................... Ägare: ............................ Ålder: ............................ ...................................... .......................................

Utfodring: Morgon: ....................... Middag: ...................... Lunch: ............................ Kväll: ............................ n: Nam Utläpp i hagen kl: ........ : Namn Att tänka på: ....................... Insläpp kl: ............... smek ...................................... Beteende i boxen: ............ år: Lättfångad i hagen: ........ ..................................... född .... .... .... .... .... .... ............. Kommer inte överens med: .................................... Hästens favoritträning: ........................................ Så här bra är hästen på : ............. Hoppning: ................................ .. .. .. .. .. .. Dressyr: .. .. ............ Fälttävlan: .............. Mankhöjd: ................................ ............................ Frihetsdressyr: .. Gymkhana: .. .. .. .. .. .. ......... ........ Kön: .. Longering: ............................................................... .. .. .. .. : rg ä F Tävlingar vi har varit på ................ .................. : Ras: ........ .................................. 1 Tävling: ................ .. .............. Född i: .. ..................

..... Utfodring: ................... Lunch: .... .. : .. ll : ä n v o K rg o .. M .................. Middag: .. ......... Insl gen kl: ...... . Utläpp i ha på: .......................... a k n tä Att .............. boxen: ...... Beteende i i hagen: ............... Lättfångad överens med: ..... Kommer inte g: ....... vorittränin Hästens fa : är hästen på re D Så här bra F Hoppning: : L Fälttävlan Gymkhana: på i har varit Tävlingar v ............ : .......... ....... 1 Tävling ......43 : ........ ...... g n 2 Tävli ........


44


Lättläst 6-9 år

45


Äventyret med Havssulan Författare: Inger Hansson och Ellinor Hansson Bild: Sofia Gregersen ISBN: 978-91-7577-889-1 Ett spännande sommarlov ligger framför Erik och hans bästa kompis Jesper. De ska segla från Strömstad till Marstrand. Erik älskar att kappsegla. Tyvärr kommer han inte så bra överens med klubbens huvudtränare. Jesper och Erik ser fram emot härliga lata sommarlovsdagar med segling, bad och fiske. Men det blir inte riktigt som de hade tänkt sig, när de träffar på klasskamraterna som retar Erik i skolan.

46

Japan : små roliga fakta Författare: Therése Cardell ISBN: 978-91-88964-61-8 Hur nyfiken är du? Vad heter Japans högsta berg? Vad gör en Geisha? Är ris alltid vitt? Här hittar du små spännande och roliga fakta om landet Japan och dess historia

Semla, tio dagar extra allt Författare: Gisela Nadasy Bild: Peter Lakowitz ISBN: 978-91-8896-472-4

Häxvrålet Författare: Ewa Christina Johansson Bild: Sofia Gregersen ISBN: 978-91-7577-962-1

Semla har just flyttat med sin familj från Skottland till Knivsta, till ett hus fullt av flyttkartonger. En dag får Semla höra det värsta tänkbara: Storasyster Bea ska flytta hemifrån. Semla bestämmer sig för att göra allt hon kan för att det inte ska hända. Kommer hon att lyckas?

I Alvas klassrum flyger det omkring en liten häxa. Häxan ska egentligen hänga i påskriset, men hon flyger hellre omkring på sin kvast. Alva tycker att häxan är ffin, men också väldigt busig. Och ännu värre blir det när Alva får skulden för det som häxan ställer till med. Häxan måste stoppas!


Vardag och igenkänning Nyhet!

Min mamma rullstolshjälten Författare: Sofie Silverbring Bild: Johanna Zverzina ISBN: 978-91-8905-503-2

Misstänkt – Mia och Miriam Författare:Kristina Murray Brodin Bild: Patrik Boberg ISBN:978-91-8896-438-0

Neo har aldrig varit bäst på någonting. Särskilt inte på tv-spel. När han får spelet alla vill ha ser han chansen. Men är det viktigast att vara bäst eller att vara en bra kompis? En berättelse om vänskap, avundsjuka och tv-spel.

Är det möjligt att Angela som är världens bästa lärare snattar? Vad ska Mia och Miriam egentligen tro? Och vad ska de göra om det är så? Mia och Miriam är kusiner och bästa kompisar. När Mia kommer och hälsar på får hon hänga med Miriam till skolan i några dagar och där träffar hon Angela som är Miriams favoritlärare. När Mia misstänker att Angela är en snattare blir Miriam förbannad. Inte kan väl en lärare stjäla? Men varför skulle Mia säga något sådant om det inte var sant?

Sommarpyromanen Författare: Minette Lidberg Bild: Emma Fäldt ISBN: 978-91-8896-442-7 Nicki och hennes syrra Magda bor på husbåt. Det är härligt! Särskilt nu när de har sommarlov. De gör nästan ingenting annat än att bada. Tills en kväll, då de får syn på något konstigt, något som skrämmer dem. Vad var det de såg? Och hänger det ihop med branden som samma natt bryter ut i hamnen?

Tim och fotbollen Författare: Anna Johansson Bild: Joen Söderholm ISBN: 978-91-7577-922-5

Sam och hemligheten Författare: Ann Fagerberg Embretsén Bild: Maria Andersson Keusseyan ISBN: 978-91-7577-896-9

Kalle frågar om Tim vill vara med och spela fotboll i den stora finalen på lördag. Alla i det vinnande laget kommer att få en alldeles egen glansig guldpokal. Tim svarar ja, men hur ska han hinna lära sig att spela fotboll på bara några dagar?

Det finns bra och dåliga hemligheter. Bra hemligheter kan kännas roliga och spän­ nande. Hemligheter kan också ­kännas jobbiga och svåra.

47


Igenkänning för många

ÖSTEN - En födelsedagslek Författare: Sanna Larén ISBN: 978-91-8896-410-6

ÖSTEN - Hundar och halstabletter Författare: Sanna Larén ISBN: 978-91-7577-854-9

Tänk att det finns de som bara firar sin födelsedag en gång om året! Dem är det synd om, tycker Östen. Medan mormor tupplurar sig leker Östen födelsedag tillsammans med lillasyster Nora, trots att de egentligen inte får.

Östen ska påska. Han upptäcker snart att det inte bara bjuds på godis. Man kan få en näve halstabletter och en och annan … hund!

mer över alla.

gen! än stannar

et förut.

ina föräldrar.

r ingenting. Maria Davidsson

ående bok

adine”.

www.idusforlag.se

Maria Davidsson

48

Inte nu igen Amanda! Författare och bild: Maria Davidsson ISBN: 978-91-88964-03-8

Blä för Nadine Författare och bild: Maria Davidsson ISBN: 978-91-7577-929-4

Amandas pappa är chef. Han bestämmer över alla. Och nu ska han få en ny bil. Igen! Julia går hellre hem från lekplatsen än stannar kvar och lyssnar. Hon har hört det förut. I skolan nästa dag ska de skriva om sina föräldrar. Amanda vägrar. Varför?

Mysiga Nadine. Hon är rolig, hon är söt och … Usch! Isabell kan inte förstå varför alla gillar henne. Nadine skrattar och flamsar hela tiden. Spelar fotboll och annat trams. Och kompisarna hänger med på allt hon hittar på. Ska det vara så här nu?


Dagbok och bröder som löser fall

Texas och Vegas – Glassbilen Författare: Sofie Borg Bild: Lovisa Blomberg ISBN: 978-91-7577-646-0

Texas och Vegas – Försvunnen Författare: Sofie Borg Bild: Lovisa Blomberg ISBN: 978-91-7577-808-2

Texas och Vegas hör glassbilen, men bilen står inte där den brukar. Plötsligt ser Texas att någonting allvarligt har hänt.

Det är sommarfest i byn. Plötsligt är Vegas försvunnen. Det är något som inte stämmer. De måste hitta Vegas. Var är han?

Rafael Holst’s dagbok, päronsplitt och hallonsaft Författare: Sara Salander ISBN: 978-91-7577-890-7 Kära Dagbok, jag hatar Dig … Sommarlovet blir inte alls som jag har tänkt mig och allt är Livias fel! Om inte hon hade dött hade mamma och pappa varit som vanligt, glada.

Texas och Vegas – SKIDRESAN Författare: Sofie Borg ISBN: 978-91-7577-897-6

Texas och Vegas – ÄPPELBOVEN Författare: Sofie Borg ISBN: 978-91-8896-473-1

Bröderna är på skidresa med sin familj. Snart upptäcker de att det är något konstigt med den utklädda Snöbjörnen. Varför försvinner han med lillebror och varför går han utanför deras stuga sent på kvällen? Till slut bestämmer de sig för att själva ta reda på vem som döljer sig bakom björndräkten.

Det är sommarlov och bröderna Texas och Vegas ska plocka äpplen. När de kommer fram till trädet finns det nästan inga äpplen kvar. Någon måste ha tagit dem. Tillsammans med sin kompis Arvid bestämmer de sig för att sova i tält och lösa mysteriet. De somnar men vaknar sedan av att något hörs utanför tältet. Kan det vara tjuven?

49


Magi & fantasi

Äventyrliga klubben - Det stora skogsäventyret Författare: Emma V Larsson Bild: Maria Trolle ISBN: 978-91-7577-866-2 På sin födelsedag får Vidar ett par vandringskängor och ett efterlängtat äventyr – att tillsammans med familjen vandra i en nationalpark. Men skogen gömmer många hemligheter.

50

Sagor utan slut Författare: Jan-Erik Ullström ISBN: 978-91-7577-867-9 Tänk dig en snögubbe som träffar en solkatt. Eller en drake som är förkyld och nyser eld. För att inte tala om den där mystiska bajskorven!


Mera Kråke Författare: Marie Bosson Rydell Bild: Jessica Lindholm

Kråke och Lubbas ISBN: 978-91-7577-082-6

Kråke spelar spel ISBN: 978-91-7577-169-4

Kråke och Lubbas tävlar ISBN: 978-91-7577-513-5

Kråke och hans systrar får följa med morfar och titta på hundvalpar. Kråke lär sig mycket om hur man tar hand om en valp och tycker det verkar roligt med agility.

Vad ska man egentligen ta sig till när det inte finns någon ström i huset en fredagskväll? Hur ska man laga mat och vad ska man sysselsätta sig med utan dator och tv?

Kråke tittade bekymrat på Lubbas. Det verkar vara något fel på hans nos. Han är inte ett dugg intresserad av att lukta på spåret av rådjur.

Kråkes medeltidsskola ISBN: 978-91-7577-381-0

Kråke gör affärer Författare: Marie Bosson Rydell ISBN: 978-91-7577-743-6

Kråke och Gustav ISBN: 978-91-7577-286-8

Kråke och läsarna får lära sig massor om medeltiden. Roliga fakta vävs in i de olika skolämnena och man får tips på saker man kan prova själv. Perfekt för nyfikna barn.

Här får Kråke och läsaren lära sig grunderna i att sköta en affärsverksamhet. Allt du behöver tänka på vävs in i berättelsen på ett lättsamt sätt. Något för alla unga entreprenörer.

Det blir både spänning och dramatik då Gustav kommer bort, inte bara en gång, utan två gånger! Kråke och Gustav försöker också reda ut hur allt egentligen hänger ihop med halloween och allhelgonahelgen.

51


Känslor

52

Var inte avundsjuk, Sven! Författare: Sofia Johansson Bild: Gabi Frödén ISBN: 978-91-7577-527-2

Alla tillsammans, Sven! Författare: Sofia Johansson Bild: Gabi Frödén ISBN: 978-91-7577-830-3

Sven får en ny klasskompis, Josef från Syrien. Alla tycker att det är roligt, utom Sven. En dag blir Josef av med en kär ägodel. Sven vet vart den är. Men vill han hjälpa till ?

Sven längtar efter mamma. Hon ska komma hem till jul men får förhinder och kommer inte hem som planerat. Hur ska Sven hantera sin längtan?

Sally Superstjärnan Författare: Anna Johansson Bild: Ammi Thoresson ISBN: 978-91-7577-864-8

Sally Superstjärnan vinner alltid! Författare: Anna Johansson Bild: Ammi Thoresson ISBN: 978-91-8896-411-3

Sally älskar att sjunga. Men när hon ska sjunga inför klassen händer något konstigt. Sally har fått rampfeber. Vad är det?

Sally är världens bästa på Fia med knuff. Men en dag händer något hemskt. Sallys pjäser går långsamt och hennes båda kusiner håller på att vinna! Vad händer om Sally fuskar … bara litegrann?


Djur, natur & omtanke

Katthemsäventyret Författare: Mari Bister Bild: Kristian Hägglund ISBN: 978-91-7577-643-9

Gräsandsäventyret Författare: Mari Bister Bild: Kristian Hägglund ISBN: 978-91-7577-921-8

Hundäventyret Författare: Mari Bister Bild: Kristian Hägglund ISBN: 978-91-8914-724-9

Björkvikens katthem hotas och bröderna Jakob och Joakim blir indragna i jakten på den skyldige. Hinner de avslöja skurken och rädda katterna innan det är för sent?

En and fastnar i en fiskelina och bröderna Jakob och Joakim ser till att den räddas. Medan de ger sig ut på jakt efter den skyldige skadas fler djur av slängt skräp. Kan de förhindra att det händer igen? Killarna har snart tänkt ut en plan, men mysteriet blir krångligare att lösa än de trodde.

Några hundar försvinner mystiskt i Björkviken och bröderna Jakob och Joakim hamnar mitt i äventyret. Är hundarna stulna eller har något annat hänt? Vems är påsarna som hittas och har de något med försvinnandet att göra? Och varför skulle någon vilja göra hundarna illa?

Förgiftningen Författare: Mari Bister ISBN: 978-91-89147-46-1 Flera djur i Ekeby blir plötsligt sjuka och syskonen Lisa och Axel dras in i mysteriet. Varför mår djuren så dåligt och exakt på samma sätt? Har de råkat äta något konstigt? Eller är det någon som försöker skada djuren? Jakten på svar tvingar barnen till en plats de inte alls vill vara på. Hur mycket är de beredda att göra för att rädda djuren?

53


Djur, natur & omtanke

54

Alma och papegojmysteriet Författare: Kristina Collén ISBN: 978-91-7577-807-5

Alma och flyghunden Otto Författare: Kristina Collén ISBN: 978-91-88964-64-9

Almas två A, som i autism och som i ADHD gör Alma speciell. Alma är djurens väktare som mormor säger och när papegojan Jack försvinner är det bra att Alma finns där.

Ett flygplan har kraschat. Flygkapten Vera bryter benet i olyckan och kan inte vara till mycket hjä lp. Ska finurliga Alma med två A, som i autism och ADHD, hitta den viktiga silvernyckeln och få planet flygklart i tid? Och vart har egentligen flyghunden Otto tagit vägen?

Liv och Smilla – Vägen hem Författare: Maria Redström Norrman Bild: Joen Söderholm ISBN: 978-91-7577-865-5

Ayaan och havssköldpaddorna Författare: Ann Fagerberg Embretsén Bild: Maria Andersson Keusseyan ISBN: 978-91-8896-465-6

En dag händer något ovanligt. Liv måste gå över stora vägen trots att hon inte får. En liten kattunge behöver hennes hjälp.

Haven är fulla av plast. Djuren i haven kan tro att plasten är mat och plast i djurens magar är inte bra. Ayaan vill så gärna hjälpa havssköldpaddorna, precis som hennes syster gör på Bali. Tillsammans med kompisen Klara startar hon Rädda miljön-klubben . Nu ska de rädda både havssköldpaddorna och ta hand om miljön där de bor! Boken är faktagranskad av Jonas Wahlström.


Djur, natur & omtanke

Amir + Alpus = sant Författare: Ann Fagerberg Embretsén Bild: Hedvig Wallin ISBN: 978-91-7577-992-8 En bok om längtan efter en egen häst, om vänskap, modet att utmana sina rädslor och stoltheten när man lärt sig något nytt.

Kukuri och klimatmysteriet Författare: Hanna Jönsson Bild: Johanna Rehn ISBN: 978-91-7577-758-0

Kantarellkungen Författare: Jeanette Palm Bild: Sofia Gregersen ISBN: 978-91-8905-547-6

Kukuris mormor är orolig, det kom ingen mango på hennes mangoträd i år. Dessutom har det blivit varmare. Vad är det som har hänt med vädret? Varför har det blivit alldeles upp och ner? Kukuri måste undersöka detta klimatmysterium.

Elmer och farfar ska gå på guldjakt i skogen. Men utflykten blir inte riktigt vad Elmer har väntat sig. Det är väldigt lätt att gå vilse och i skogen finns läskiga djur. Vad ska han göra när farfar försvinner bland alla höga träd? Kantarellkungen är en mysig berättelse som bjuder på en fin skildring av den svenska skogen och även av relationen mellan en farfar och hans barnbarn, där farfar på ett fint sätt förmedlar sin kunskap till Elmer.

Lika olika – utsida insida Författare: Linda Svensson Bild: Jonna Bergqvist ISBN: 978-91-7577-707-8 Är vi människor lika eller olika? Hur ser vi människor ut på utsidan och insidan? Fungerar kroppen lika för alla?

55


Spänning varvat med fakta

56

I raketfart med änglapappan Författare: Cecilia Rojek Bild: Katarina Vintrafors ISBN: 978-91-7577-577-7

Äventyr i havsdjupen Författare: Cecilia Rojek Bild: Katarina Vintrafors ISBN: 978-91-7577-828-0

Följ med på ett hisnande raket- och djungeläventyr, där du möter monstret med de röda ögonen, de förtrollade ödlorna och Hector med turbosandalerna. Samtidigt lär du dig vad apbrödsträd är, varför havsleguaner nyser och hur kameleonten ändrar färg.

I undervattensfarkosten Bertilda tar änglapappan med Morris, Nellie och Ella på ett fantastiskt havsäventyr, på jakt efter en försvunnen nyckel. Legenden viskar om att nyckeln ska finnas gömd i någon av de sedan länge bortglömda och sjunkna städerna på havens botten.

Fallet med den försvunna pappan Författare: John Carling Bild: Lotta Myrefelt ISBN: 978-91-75779-68-3

Snöfallet mitt i sommaren Författare: John Carling Bild: Lotta Myrefelt ISBN: 978-91-75778-85-3

Vlademar och Ylva är nästan som vilka andra nioåringar som helst, om man bortser från att Vlademar är en vampyr och att Ylva är en varulv. I deras första äventyr lär de känna varandra och löser även det spännande fallet med den försvunna pappan.

Bästa vännerna Vlademar och Ylva försöker att rädda de stackars isbjörnarna på Knaseholms Djurpark från värmeböljan, när ett mystiskt och isande kallt snöoväder plötsligt drar in över staden och landar mitt i Drakparken.


Spänning varvat med fakta

Djuren som försvann & djuren som vi fann, djuren som försvinner om vi inte hinner Författare: Linda Svensson Bild: Jonna Bergqvist ISBN: 978-91-75779-79-9 Varför försvinner ett djur? Och hur hittar man ett nytt? Vad kan vi göra för de djur som är så få att det finns risk att de försvinner helt? Djur och natur påverkas av vad vi människor gör, så visst vore det bra om alla hjälpte till! Finns det kanske något som du kan göra?

Jakten på Bockstensmannen Peter Gissy Bild: Elisabeth Gillving Pettersson ISBN: 978-91-7577-732-0 Niki & Nelson besöker mormor i Varberg och blir indragna i en spännande jakt när tjuvar bryter sig in på museet för att stjäla den berömde Bockstensmannen från 1300-talet.

Rune fattar elen Författare: : Daniel Waluszewski Bild: Matilda Serholt ISBN: 978-91-8905-528-5

Rune fattar klimatet Författare: : Daniel Waluszewski Bild: Matilda Serholt ISBN: 978-91-89147-25-6

El och elektrisk energi finns överallt omkring oss. I lamporna, spisen i köket och tv:n i vardagsrummet. Till och med i blixtarna när det åskar. Rune är ett av alla barn som funderat över vad el egentligen är och han bestämmer sig för att själv hitta svaren på sina frågor. Följ med Rune och upptäck hur elen blir till, hur den kommer till våra hus och hur den används. Med lättförståeliga förklaringar och kluriga uppgifter är det här en bok för barn och föräldrar som vill lära sig mer om elektricitet.

Vädret och årstiderna växlar. Samtidigt blir klimatet över lång tid varmare. Men vad beror det på? Och vad är det egentligen för skillnad på väder och klimat? Rune är ett av alla barn som funderat över klimatfrågan och han bestämmer sig för att själv hitta svaren på sina frågor. Ibland finns de närmare än man kan tro. Följ med Rune och upptäck hur klimatet förändras och vad vi människor kan göra för att minska vår klimatpåverkan. Med lättförståeliga förklaringar och kluriga uppgifter är det här en bok för barn och föräldrar som vill lära sig mer om det som kallas vår tids ödesfråga.

57


Cyklar & klubbor

Kör hårt, Noa Författare: Sofia Weiss Bild: Hedvig Wallin ISBN: 978-91-8905-534-6

Kevins (h)järnvilja Författare: Åsa Oxenmyr Bild: Maria Eriksson ISBN: 978-91-89055-33-9

Noa är inte glad. Allt går emot honom. Kompisarna frågar inte om han vill vara med. Pappa åker på semester utan Noa. Och det värsta av allt är att efter sommarlovet börjar Noa i en ny skola, där han inte känner någon! Inget kan bli värre, så när mamma vill att han testar mountainbike, då gör han det. Att prova nya grejer är inte så farligt, påstår hon. Fast just det här med mountainbike blir farligare än mamma tror. Vilken tur att Soraya är med och cyklar med Noa ...

Kevins omgivning har märkt att han ibland inte hör och att han tappar saker. Kan det bero på någon sjukdom? Kan det vara epilepsi? Men det ska i så fall inte få sätta stopp för hans dröm om en BMX!

Hockeyuppdraget Författare: Sanna Juhlin Bild: Jonas Anderson ISBN: 978-91-88964-21-2 Milla avskyr att åka skridskor. Ändå drar hon med sig sin kusin Fahim till isladan. Hon behöver muntra upp honom och få honom på andra tankar då han är ledsen. Där i isladan råkar hon i bråk med Sander, sin livslånga plågoande, och det slutar med att de ingår ett avtal. Om en vecka ska Milla ställa upp med sitt lag och spela en ishockeymatch mot Sander och hans gäng. Problemet är bara att Sander har spelat ishockey i flera år och Milla knappt kan stå på ett par skridskor. Hon behöver sin kusins hjälp. Kan de vinna med ett lag som består av deras mammor och en gammal vaktmästare? De behöver en tränare och Milla vet precis vem.

58


Bokslukaren 9-12 år

59


Vitiligo och vardagsrealism

G som i Gina och gepard Camilla Gunnarsson ISBN: 978-91-8896-477-9 Gina älskar att spela fotboll, precis som sina bästa kompisar My och Mira. Tre oskiljaktiga vänner som gör allt tillsammans. Tills Gina en dag börjar förändras ... Livrädd att någon ska se täcker hon sig med långärmade tröjor och börjar undvika fotbollsmatcher. Hur länge kommer kompisarna att ha tålamod med hennes undanflykter? Kommer Gina att våga berätta om sin hemlighet? Boken är skriven utifrån Bella Slottners erfarenheter av sin vitiligo.

Skola för coola Författare: Åsa Öhnell ISBN: 978-91-8905-524-7

Det är snart sommarlov och livet är fett najs. Särskilt om man heter Jason Granat och är cool. Lite av en expert på coolhet faktiskt. Jason funderar till och med på att starta en Youtubekanal, en skola för alla som vill bli lika coola som han. Viktiga regler: 1. Läs inte böcker (så att någon ser det). 2. Ha inga fobier (inte ens för ormar). 3. Få inte panik. Få. Inte. Panik.

60


Vem är Skuggan? Skuggan och skolsabotören är den tredje delen i berättelsen om den hemliga hjälten Skuggan, som tar sig fram på sin skateboard om natten och räddar människor som har råkat illa ut.

Vem är Skuggan? Författare: Lotta Sundin ISBN: 978-91-7577-482-4 Alla pratar om Skuggan, superhjälten som åker omkring på sin skateboard och räddar människor som har råkat illa ut. Men vem är Skuggan egentligen? Kvinnan som blev överfallen i parken påstår att Skuggan är en tjej, men så kan det väl knappast vara?

Skuggan och skolsabotören Författare: Lotta Sundin ISBN: 978-91-8896-409-0 Den sista terminen på högstadiet börjar bra för Tuva. Hon har världens bästa flickvän, och njuter av att få starta stadens nya sporthall. Men så kommer en av Albins stökiga bröder tillbaka till Granköping och vill veta om Albin har hämnats på Skuggan än. Samtidigt börjar någon förstöra på skolan och lämna hotfulla meddelanden efter sig. Ska Skuggan lyckas ta fast den mystiska skolsabotören?

Skuggan och pojken som försvann Författare: Lotta Sundin ISBN: 978-91-7577-702-3 Pojke försvunnen står det på kvällstidningarnas löpsedlar och bredvid rubriken finns en bild på Albin i Tuvas klass. Polisen och socialtjänsten verkar vara inne på helt fel spår och Tuva förstår att det är upp till Skuggan att hitta Albin. Samtidigt verkar det mesta i Tuvas liv gå snett. Hennes mamma har lämnat henne för att åka till Schweiz och tillverka en motor för sitt nya superbränsle och Julia är arg för att Tuva inte kan prata om sina känslor. Dessutom ska judohallen i Granköping stängas och i skolan är det dags för det Tuva hatar mest av allt: redovisning.

61


Lögner, utmaningar och hockey

62

Alla små lögner Författare: Anna Johansson ISBN: 978-91-8896-418-2

Alla små hemligheter Författare: Anna Johansson ISBN: 978-91-89055-87-2

Det enda Lova vill är att passa in i sin nya klass. Men det är inte det lättaste när man har hår som ser ut som sjögräs och en hjärna med extra mycket fantasi. Lovas mun säger en massa saker utan tillåtelse. Den säger att hon bor i det rosa sagohuset alldeles i närheten av skolan. Men vad ska hon ta sig till sen när klasskompisarna vill komma på besök?

HÄMNDEN ÄR INTE LJUV! Lova och Melvin är ihop. Men på skolavslutningsdagen märker Lova att skolans elakaste tjej Petra har hemligheter ihop med Melvin. När Lova får veta att Melvin ska på läger tillsammans med Petra måste Lova också följa med.

Att inte fega ur Författare: Annakarin Rosengren ISBN: 978-91-8896-448-9

Hockey, bänkvärmare och bögar Författare: Maria Skotte Pekkari ISBN: 978-91-8896-408-3

Jag kan inte vara hos dig nu Författare: Sara Salander ISBN: 978-91-8896-460-1

Maja, Alice, Silje och Anton träffas tack vare Morran, läraren som spelar moln och vindar på sin flöjt. Till en början verkar de inte ha något gemensamt alls, förutom att de går i sexan, men snart blir de kompisar. Vänskapen växer sig allt starkare men håller den när Anton avslöjar sin hemlighet?

Adrian är så duktig på hockey att han får spela med de som är ett år äldre och trots det är han lagets stjärna. Pressen på honom är stenhård. Men hur ska det gå med den nya killen i laget och vad betyder Adrians drömmar och känslor för sin bästa kompis Robin?

När mamma ringer säger hon förlåt tusen gånger, men det spelar ingen roll nu. Ordet förlåt kan inte göra det gjorda ogjort. Mammas dumma dumhet har ställt sig i vägen för allt som är bra. Ordet förlåt räcker inte till. Mamma är en bov. Någon som har gjort något riktigt dumt och nu ska hon få sitt straff.


Utanförskap, vänskap & familj Du klarar det, Amina Författare: Jeanette Jonasson ISBN: 978-91-7577-647-7 Såg Amina rätt? Hade Hanna stulit pengar? Amina kunde inte tro att hennes storasyster hade tagit en bunt sedlar från kassan i den lilla kiosken. Hur ska Amina göra?

Amina + Lily = Bästa vänner? Författare: Jeanette Jonasson ISBN: 978-91-7577-771-9 Efter en trist sommar är Amina glad att skolan börjar igen. Men det blir inte som hon har tänkt. Bästa vännen Lily vill hellre umgås med klasskompisen Mimmi. Mimmi är elak och gör allt för att förstöra.

Vågar du, Amina? Författare: Jeanette Jonasson ISBN: 978-91-7577-971-3

Juni – Ibland behövs det lite sommar även på hösten Maria Skotte Pekkari ISBN: 978-91-8905-572-8

Amina och hennes familj står inför stora förändringar. Förändringarna väcker både jobbiga och härliga känslor. Amina blir kär, men vågar hon satsa på kärleken?

Det är inte många som lägger märke till Juni. Det är bra ibland, som när hon vill åka buss fast hon inte har något busskort. Det är inte lika bra när hon alltid är ensam på skolan. En dag sitter det en pojke på innergården där Juni bor och han verkar vilja bli hennes vän. Men Juni har ju inga vänner? Juni och pojken hittar en katt som verkar ha bosatt sig i närheten av där de bor. Hon önskar att katten var hennes egen.

Jag ger det ett år Författare: Ida Berner ISBN: 978-91-89147-54-6 Hur ska jag göra mormor? Tänk om soc kom och hämtade oss. Tänk om vi splittras, eller tillsammans kommer till en riktig skitfamilj. Fast tänk om allt blir bättre, till och med bra ... Hur blir det då för morsan? Hon skulle nog gå under. Saker måste i vilket fall ändras. Där och då ger jag mig själv ett löfte: Jag ger det ett år.

63


Mystisk tidsresa med fakta Författare: Caolina Miilus-Larsen

Tempelprästens hemlighet Carolina Miilus-Larsen Bild: Jonathan Björk Pozo ISBN: 978-91-7577-868-6

Tempelprästens hemlighet Carolina Miilus-Larsen Bild: Jonathan Björk Pozo ISBN: 978-91-7577-868-6

TÄNK DIG att du hittar ett mystiskt klot under din mormors altan. Ett klot som visar bilder från ett annat liv du har levt. Med hjälp av klotets kraft hamnar de på Titanic där de dras in i ett mysterium kring ett försvunnet diamanthalsband. Men hur viktigt är ett diamanthalsband när Titanic är på väg att krocka med ett stort isberg?

TÄNK DIG att du hittar ett mystiskt klot som ligger inkilat mellan två stenar på sjöbotten. Ett klot som visar bilder från ett annat liv du har levt. Med hjälp av klotet hamnar tvillingarna Mia och Stella i Inkariket precis när européerna har upptäckt hur mycket guld och silver det finns att stjäla där. Men hur ska två elvaåringar kunna stoppa de brutala krigarna?

Pompejis öde Carolina Miilus-Larsen Bild: Jonathan Björk Pozo ISBN: 978-91-8896-440-3 I ett tidigare liv har tvillingarna Mia och Stella levt i romarrikets Pompeji. Där vet inte människorna att berget som de bor intill faktiskt är en vulkan som väldigt snart kommer explodera i ett stort utbrott. Men hur ska flickorna hjälpa folk att komma i säkerhet samtidigt som deras galna styvpappa gör allt han kan för att stoppa dem?

N

-LARSE

IILUS LINA M CARO

r ur komme r e iv r k jag s er som lserna e komm D . Berätte a n oli da mig d skyn en Car n g la in r ib å r n tio jag få var lite ttar och är jag u N n s . n o lm e fi de m ord handla få ner tt m o a s r r fö ller ke tider e till böc a r g d n ja a s i ti drog länder, lioteke a ib r b d n å a p h barn i hitta. eter oc kunde erkligh g v ja a t r ll d a i an de jag d låna ta ls r a K

64


Läskigt spännande

Den blå dörren, en spökhistoria Författare: Ewa Christina Johansson ISBN: 978-91-7577-5883

Stella och kyrkogården Författare: Jerker hultén ISBN: 978-91-7577-882-2

Albin ska köpa en julklapp, men han går fel. I huset som han kommer till finns bara hemligheter. För många år sedan hände en olycka i huset. Då kunde ingen stoppa den. Nu kanske Albin kan, innan det är försent …

Stella är med om en bilolycka och hamnar på kyrkogården. Men hon vill därifrån. Dessutom visar det sig att olyckan inte var någon olycka. Någon körde på henne med flit. Någon som egentligen var ute efter Stellas mamma ...

De dödas kraft Författare: Jessica BlombergISBN: 978-91-8905-548-3

Mimer Författare: Eva Salqvist SBN: 978-91-8905-556-8

14-åriga Sofia har fått ett brev som vänder upp och ner på hela hennes tillvaro. Brevet väcker starka och oväntade känslor som Sofia inte kan hantera. Hon har ju redan kille. Hon har ju Elias. För att komma vidare i livet gör hon sig av med brevet, men det är nu allting börjar. Över en kväll kastas Sofia in i en spännande och nervkittlande resa hon sent kommer att glömma.

Sitter ondska i väggarna? Gamla, unkna och hemska tankar rör sig som ett eko från rum till rum på den gamla skolan. Zacke hör tunga steg på nätterna utanför sitt sovrum. Erik kommer till skolan med buller och bång, mitt under ett blixtnedslag. Han och Zacke blir snabbt vänner. På skolan finns också Jon och Gabriel som gör livet surt för dem. Och Milla - vackra, smarta Milla.

65


Vågar du?

STOPPA PRESSARNA! Den stora slottskuppen Författare: Ann-Charlotte Persson ISBN: 978-91-7577-621-7

STOPPA PRESSARNA! Silverstolpes Hämnd Författare: Ann-Charlotte Persson ISBN: 978-91-7577-770-2

STOPPA PRESSARNA! Den glömda skatten Författare: Ann-Charlotte Persson ISBN: 978-91-8896-485-4

Gillar du fartfyllda, roliga och spännande deckare har du garanterat hittat rätt. Läs böckerna som utspelar sig i den historiska slottsmiljön i Huseby.

Skräckstorm Författare: Mikael Strömberg ISBN: 978-91-89055-92-6 Bastian ska börja sista terminen i mellanstadiet och allt Dessutom börjar oförklarliga saker hända i spåren efter Alfrida. Bastian är rädd för att de starka vindarna rivit från en gammal sägen om en fruktansvärd händelse – kärlek och död.

66

Som du fattas mig Författare: Elin Lindholm ISBN: 978-91-89147-23-2 är pest. stormen upp sår olycklig

”Jag har alltid varit rädd för att vara ensam, särskilt när det är mörkt. Fram till den här stunden trodde jag att det var det värsta som skulle kunna hända att vara ensam i mörkret.Men i samma stund som jag hörde de snabba andetagen på andra sidan dörren, insåg jag att jag haft fel hela tiden. Det finns en sak som är värre än att vara ensam i mörkret. Och det är att inte vara ensam i mörkret.”


Läskigt spännande

Tilldelades litteraturstöd från Kulturrådet

I andarnas spår Författare: Jessica Blomberg ISBN: 978-91-7577-825-9

Hemligheten på Skogslunda Författare: Stina McMullin Bild: Conor McMullin ISBN: 978-91-7577-794-8

En ungdomsbok som behandlar två av våra stora livsfrågor, kärleken och döden. Här varvas nutid med dåtid och fantasi med verklighet.

Följ med på ett äventyr med avstamp i sagan Nötknäpparen. Vem är den genomskinliga flickan som vandrar i trappan? Vad döljer sig i det gåtfulla rummet på tredje våningen?

Skuggorna på Frostbacken Författare: Eva Salqvist ISBN: 978-91-7577-931-7 Vem är Elin och varför söker hon upp honom? Skuggorna på Frostbacken är en spökhistoria som följer Isak genom sorgen efter pappans död, samtidigt som en hemsk historia får sin lösning.

67


Vågar du?

68

Det övergivna barnhemmet Författare: Erika Svernström ISBN: 978-91-7577-445-9

Det sjunde rummet Författare: Erika Svernström ISBN: 978-91-7577-641-5

Vem är flickan som bara Alvins lillasyster kan se? Vad döljer sig i det låsta rummet på vinden? Vad hände när barnhemsbarnen bodde här?

Hos morföräldrarna i Lysekil upptäcker barnen ett gammalt signalsystem. Det går att ringa från de sex olika rummen men en dag ringer det från rum nummer 7 ...

Spökkullen Författare: Linda H Axelsson ISBN: 978-91-7577-870-9

Dimhäxan Författare: Linda H Axelsson ISBN: 978-91-8896-475-5

När Linnea tvingas flytta in i Floras gamla stuga inser hon att det spökar både i huset och på den märkliga kullen på andra sidan åkern.

Vad är det för en ondskefull dimma som lurar där moster Blenda bor? Är den på riktigt? Eller är det någon som skapar den? Kanske grannen som hänger döda kråkor i körsbärsträdet. Kommer dimman att sluka Olivia? Eller kan hon med den märkliga Felicias hjälp hitta ett sätt att förgöra ondskan?


Solhjärtats hemlighet

Sku ISBN: 9 78-91-7 ggljusen 577-43 8-1 ingen 7-293-6 drottn 7 Silver 78-91-75 :9 ISBN Solhjärtats hemlighet ISBN: 978-91-7577-073-4

Saltregnen ISBN: 978-91-7577-157-1

”Berättelsen flyter på i ett rasande tempo. Hela tiden ökas intensiteten till kulmen nås. Man läser ivrigt vidare tills allt får sin slutliga upplösning. Nu väntar jag otåligt på nästa del.” Kerstin Hagstrand-Velicu, BTJ ”Solhjärtats hemlighet är spännande och man dras med från första sidan. Kim och Nela träffar både de som vill hjälpa och de som själva har berusats av maktbegär och agerar förrädare [...] En läsvärd och spännande fantasy-berättelse särskilt för de yngre barnen.” Kerstin Hagstrand-Velicu, BTJ

Kyrkogårdsön Författare: Linda H Axelsson ISBN: 978-91-8905-529-2 Veronica är på segelsemester och önskar att allt vore som förut. Då, innan hennes föräldrar adopterade Kayin från Tanzania. Sedan hon kom bryr de sig inte ett dugg om Veronica. Men Veronica får snart annat att tänka på. Det är något konstigt med ön där de har lagt till. I skogen finns det en gravsten som det står digerdöden på. När hon badar ser hon skuggan av ett stort monster i vattnet. Och på nätterna är det någon som skriver en ruggig berättelse i hennes anteckningsbok. Kanske kan Vihaan, killen med de glittriga ögonen i båten intill, hjälpa henne att lösa gåtan som Kyrkogårdsön verkar ruva på.

69


Klarabelladeckarna

.

..

Asa OÖhnell

70

Snögubbens hemlighet ISBN: 978-91-87001-46-8

Droppstensgrottans hemlighet ISBN: 78-91-8700-171-0

Klara & Bella åker på skidresa till Sälen. Det har just inträffat ett rån i Dalarna och polisen har gripit två personer. Var är pengarna? Och vem är det som hotar Klara i skidbacken?

Klara ser fram mot resan till Grekland. Men det har blivit något fel. Plötsligt är Klara indragen i en spännande tjuvjakt och semestern blir allt annat än trist.

Tallskogens hemlighet ISBN: 978-91-7577-046-8

Polkagrisrånarens hemlighet ISBN: 978-91-7577-421-3

Klara passar en hundvalp, men valpen försvinner. Mystiska saker sker: en hemsk upptäckt i skogen, en man som beter sig skumt, en kille med en kamphund ... Hänger allt detta ihop?

En polkagrisförsäljare har blivit rånad på sina pengar och alla spår pekar åt samma håll. Det verkar som om en nyanländ flyktingkille är skyldig.


Mystik och deckare

Tuggummitanten Författare: Åsa-Caroline Salomonsson Bild: Patrik Boberg ISBN: 978-91-7577-424-4

Sture Sprakman Författare: Åsa-Caroline Salomonsson Bild: Patrik Boberg ISBN: 978-91-7577-703-0

Lillsvart och den magiska pärlan Författare: Gun-Britt Bergström Lindell Bild: Tina Lundgren ISBN: 978-91-8905-511-7

På ett spännande och naturligt sätt tar Åsa-Caroline upp matproblem, utanförskap och mobbning med målet att informera.

Sture jobbar som vaktmästare. Sture är ett musikaliskt geni. Tyra och Siri kallar honom för Sture Sprakman för när han spelar piano spretar hans hår åt alla håll och han ser nästan ut som ett sprakande tomtebloss. Men varför beter sig Sture så underligt?

Elvaåriga Nelly vaknar tidigt på morgonen av att det bultar på dörren. I trädgården står en svart gris med glödande ögon. På trappan ligger en lapp med texten: RÄDDA MIG! Jag heter Lillsvart och behöver ett nytt hem.

Feelgood och romantisk komedi Feelgood

nen minopla stora do n e d h c yrån o kompisb Hemliga rnsson jö B n li E re: r Författa 47-01-0 1 9 men nä -8 78-91 ed alla, ISBN: 9 igen? ompis m tl k n e ra g a e v is g vill ra komp ga Tallköpin är en b e Hemli rlsson i fel. Hur rtar Lov a ra st a b Love Ka t ig e d o rd m li b h c r o e . k n ö pla sam han förs n har en äll, hjälp rråd. Ha orden sn iljens fö Med led m fa i yrån ute kompisb

71


Sk rattfest

Surtanten Birgitta och Lennart von Spetsnäsa Författare: Erika Svernström ISBN: 978-91-7577-178-6

Surtanten Birgitta och mc-knuttsjakten Författare: Erika Svernström ISBN: 978-91-7577-368-1

Surtanten Birgitta ogillar barn och gör allt för att undvika de fem grannbarnen på gården. En dag får hon deras fotboll i huvudet, tuppar av och blir sedan som förbytt.

Birgitta tar sig till Paris De fem grannbarnen smiter efter. Birgittas ärkefiende Lennart von Spetsnäsa och mc-knuttarna Forta Fjärters ska också ska dit, för att göra slut på Birgitta.

Surtanten Birgitta och rymdraketskuppen Författare: Erika Svernström ISBN: 978-91-7577-904-1

72

När Lennart von Spetsnäsa snott en biljett till månen från ett barn blir Birgitta rasande. Tillsammans med grannbarnen utsätter hon Lennart för en gasbildande brakhämnd.


Tidsresa

Gunilla Granbom

Hemligheten i Haga ISBN: 978-918-700-189-5

Månuret ISBN: 978-91-7577-208-0

Silversländan ISBN: 978-91-7577-542-5

Smaragdas saga ISBN: 978-9188964-84-7

Lär känna Emma och Susanna, två tioåriga flickor. En höstdag möter de gubben Halling och han berättar en alldeles osannolik historia.

Nu är Emma och Susanna tillbaka i vår tid. Mirella följde med och får uppleva 2000-talet, en värld som är både spännande och skrämmande för henne.

Året är 1777. Emma, Susanna, Mirella och hunden Snobben har än en gång krupit genom trollroten i Hagaparken. De har lyckats ta sig tillbaka till sommaren innan Mirella föddes.

Smaragda berättar här sin egen onda saga, och vi får veta allt om förbannelsen som vilar över henne.

73


Boktips

B.L.ÖH – Barnens Lilla Överlevnadshandbok Författare: Jan-Erik Ullström ISBN: 978-91-7577-170-0 LIVSVIKTIG KUNSKAP! Det här är en överlevnadshandbok för barn. Boken är till för alla människor i alla åldrar, men den riktar sig främst till de viktigaste: barnen!

74


Boktips

Är det bara jag som bryr mig? Författare: Camilla Dahlson ISBN: 978-91-7577-980-5 Wilma brottas med sin panikångest, som dyker upp ibland, oftast när hon oroar sig för något, som att prata inför klassen. Hon känner sig ensam när de andra tjejerna i klassen pratar om resor, kläder och mobilspel. Är hon den enda som bryr sig om klimathot och miljö?

Vargskräck Författare: Jeanette Bergenstav ISBN: 978-91-7577-210-3

KOD 513 Författare: Jeanette Bergenstav ISBN: 978-91-7577-423-7

En hunddeckarserie för tjejer och killar som älskar mysterier och fartfyllda äventyr. Och hundar förstås!

När Flingan och hennes bror hjälper en vän, dras de in i en härva av mörka hemligheter och dramatiska händelser. Tillsammans med flocken gör de allt för att avslöja sanningen, innan det är för sent.

75


Människans bästa vän!

Hundkul! Författare: Nina Roegner och Jeanette Bergenstav Fotograf: Patrik Bergenstav ISBN: 978-91-7577-506-7 Hundkul! Trickträning för bästa vänner är en lättsam och inspirerande bok som handlar om hur man kan träna in olika trick tillsammans med sin hund.

76


Drömmer du om ... Tilldelades litteraturstöd från Kulturrådet

Sara och Galahad Författare: Mari Kleman ISBN: 978-91-7577-772-6

Sara och Salina Författare: Mari Kleman ISBN: 978-91-88964-25-0

En morgon berättar mamma att Sara ska få en sommarhäst. Denna sommar blir ett äventyr där Sara lär sig mer om både hästar och sig själv.

Sommarlovet är över och hösten och vardagen nalkas för Sara med skola, stall, kompisar och ridning. Galahad är såld och har fått ett nytt hem hos Stina och Matilda. När Sara en dag får frågan om att bli medryttare på vackra Salina blir hon först överlycklig. Men det visar sig att lyckan är svårfångad och kräver hårt arbete. Salina är både svår att rida och livrädd för hästtransporter. Mycket jobb ligger framför Sara. Ska hon lyckas vända denna viljestarka häst?

Sara rider långritt Författare: Mari Kleman ISBN: 978-91-8905-559-9 Vintern har övergått i vår och snart väntar sommarlovet runt hörnet. För Sara har året kretsat kring hästar och ridning. En särskild plats i hjärtat har så klart härliga Salina. Ida kommer på den fantastiska idéen att de ska rida långritt på sommarlovet. Snart fylls dagarna av planering och packning inför det stora äventyret. Dessutom kommer Petra med en överraskning som ger Sara mycket att fundera över. Och så är det ju Jonatan …

77


... en egen häst?

78

Mirakel och hemligheter Författare: Sara Salander ISBN: 978-91-7577-973-7

Sommarmirakel Författare: Sara Salander ISBN: 978-91-89055-91-9

Det är inte meningen att ta hästen. Jag heter Mi-Rakel Tapper. Jag dog i samma ögonblick som jag föddes. Ingen trodde att jag skulle lära mig att gå. Men jag kan till och med springa, fast jag har cerebral pares.

När det är dags för en ny ridtävling, Gæ∂ingakeppni, får jag bara vara med som simpel hästskötare. Vad värre är, det verkar som om Rita och Lisa har tänkt att sälja Optimal efter tävlingen. Hela sommaren är förstörd. Om de säljer Optimal tänker jag aldrig rida igen.

En i gänget? Författare: Anna Bendréus Kinding ISBN: 978-91-88964-02-1

Vilket ridläger! Författare: Anna Bendréus Kinding ISBN: 978-91-88964-02-1

Den första boken om Sanna på Tallåsen. Sanna längtar efter att få vara med i skötargänget på Tallåsen. Hon känner sig utanför och saknar en kompis i stallet. Den nya tjejen Julia verkar snäll, men det är något som inte stämmer med henne. Trots att hon är duktig med hästarna verkar hon vara jätterädd när hon rider. Sanna undrar varför, men det vill inte Julia prata om.

Den andra boken om Sanna på Tallåsen. Sanna och Julia har räknat ner dagarna ända sen de skrev upp sig på listan i våras, och nu är det äntligen dags! Ridlägret ska börja! En hel vecka tillsammans med hästarna och kompisarna … och Lina. Ridläraren Kajsa ser verkligen till att de får en minnesvärd ridlägervecka. De får bland annat bada med hästarna, hoppa terrängbana, rida kadrilj och sova över på stallets loft. Sen lyckas tjejerna övertyga henne om att de ska rida iväg på en långritt med övernattning. Ingen av dem anar hur dramatisk den kommer att bli.


Skola, utanförskap, mobbning könsdysfori

#tillsammans #utanför Författare: Camilla Gunnarsson ISBN: 978-91-7577-373-5 En bok om gemenskap och utanförskap i skolkorridorer och på sociala medier.

Får mormor komma hit? En bok om migrationsrätt Angelica Öhrn och Christina Hildebrand Bild: Hedvig Wallin ISBN: 978-91-7577-855-6 ”Viktig, lärorik och berörande. Med säker hand kombinerar författarna en fin ramberättelse om en pojke som saknar sin mormor med fakta som vi alla bör känna till. Läs den tillsammans med ditt barn!” – Ingrid Jönsson, lärare och författare

Julia finns inte Författare: Eva Salqvist ISBN: 978-91-7577-619-4 Julia gillar fotboll och skräckfilmer. Vissa påstår att hon är en tjej. Julia själv tycker inte att det är viktigt, även om hon känner sig mer som en kille. Men alla andra verkar tycka att det är viktigt.

6-9 år

NU STICKER JAG! Författare: Eva Ludvigsen

Rune byter liv Suzanna Petersson Kero

ISBN: 978-91-7577-776-4

ISBN: 978-91-7577-777-1

Ludde och hans familj har flyttat. Så fort som möjligt vill han tillbaka till kompisarna och innebandylaget. Men mamma har inte hämtat ut diabetsutrustningen ännu. Utan den kan han inte överleva resan.

Rune drömmer om att vara som alla andra. Men det är han inte. Inte så länge han har en svart lucka i sitt fotoalbum. Rune är adopterad och försöker minnas vem han var innan han kom till Sverige.

Är det ledigt här? Författare: Camilla Gunnarsson ISBN: 978-91-7577-950-8 När klassen pratar om trivselregler låter allt så enkelt. John vet exakt hur han ska göra för att vara en bra kompis och klasskamrat. I verkligheten är det svårare. När Gabbe och de andra i kompisgänget bestämmer saker vågar John inte säga emot. Att inte göra något är också en handling.

79


80

Skrivtävlingen Författare: Therese Henriksson ISBN: 978-91-7577-640-8

Astrid, Astrid Författare: Therese Henriksson ISBN: 978-91-7577-827-3

Modigt, Astrid! Författare: Therese Henriksson ISBN: 978-91-8905-554-4

Astrid är bra på en enda grej, tror hon. Att skriva berättelser. När det är dags för skolans skrivtävling är hon säker på att vinna. Är man bäst så är man, tänker Astrid. Men vad händer om hon inte vinner?

Astrid har tråkigt. Men så ringer pappa. Han har världens överraskning! Innan Astrid vet ordet av har hon det inte tråkigt längre. Utan spännande. Lite väl spännande faktiskt.

Astrid gillar att skriva, och att vinna. Men hon tycker inte att hon är speciellt modig. Särskilt inte då det ska dykas ner i blådjupet när klassen är på badhuset. Dessutom så har hon kanske scenskräck? Och Iggis som bara tjatar om att de ska starta ett band. Trots att Astrid är lite rädd för att hon ska sjunga som ett får. Nej, modig är hon verkligen inte. Men när Sebs lillasyster Nicolina försvinner tar Astrid upp jakten på kidnapparen.

Ett hål i mitt hjärta Författare: Malin Lundgren ISBN: 978-91-8905-518-6

Zero betyder noll (som i nolla) Författare: Malin Lundgren ISBN: 978-91-7577-873-0

Bitar av ett pussel Författare: Malin Lundgren ISBN: 978-91-7577-982-9

Moa får äntligen komma tillbaka till skolan. Till vardagen och till rutinerna. Tror hon. Men ingenting är som det brukar vara. Klassläraren Henke har infört nya regler för läxförhöret. Bastian åker inte längre bussen till ändhållplatsen och värst av allt - Bästa vännen Amelia har hittat någon annan att vara med!

Hur vet man om man är mobbad? Det här är en berättelse om sociala relationer i s­ kolan, om utanförskap, makthierarkier och om att våga vara den man är.

Bitar av ett pussel är en fristående uppföljare till Zero betyder noll (som i nolla). En berättelse om att känna sig missförstådd av sina vänner, om ätstörningar och om den starka kärleken mellan systrar.

Allt Moa vill är att få återgå till det vanliga, bara hon och Amelia. Hon längtar tillbaka till simhallen och deras interna snack om killar och kändisar.


Lätta böcker om svåra saker Vart femte barn i Sverige mår psykiskt dåligt (Källa: SvD Nyheter mars 2014) Att prata med barn om känsliga ämnen kan ofta kännas svårt oavsett om man är förälder, pedagog eller enbart en vuxen som bryr sig. Vid sorg, död och sjukdom är den första reaktionen, för många, att skydda sitt barn genom att inte tala om det. Svåra ämnen kan inte undvikas och ett barn kan inte alltid skyddas, men genom att prata om det som en vägledning kan många frågor besvaras och bidra till en enklare sorgbearbetning. Här har vi samlat ihop barnböcker som alla belyser viktiga och svåra ämnen för att inspirera till samtal mellan vuxna och barn om död, sorg och andra svåra saker. Böckerna kan läsas av barnet självt eller på ett mer pedagogiskt sätt tillsammans med en vuxen. De kan användas som kreativa redskap för barn som behöver en krya-på-dig-present, barn som är nyfikna, sjuka, har en sjuk anhörig eller husdjur. 81


Re x ISB och N: R 97 ut – 8-9  Sju 1-7 khu 57 stju 7- 3 v e 77 n -3

Sjukhus

n

Rex och Rut – Källarmonstret ISBN: 978-91-7577-431-2

ge väg et i pök -5 S 9   – 3 Rut 77-5 och 1-75 Rex 78-9 9 : ISBN

ren  Vampy h Rut – -447-2 6 Rex oc 9 8 -8 78-91 ISBN: 9

Den som är sjuk är så mycket mer än bara sin sjukdom. En del barn är annorlunda, en del barn spenderar enormt mycket tid på sjukhus, men deras personligheter är intakta. I Eva Salqvists bokserie om Rex och Rut ligger fokus på de äventyr som barnen upplever på sjukhus, på vänskap och på att gestalta sjukhusmiljön som lugn och ofarlig. För barn som aldrig varit på sjukhus är det också en introduktion till vad som finns på sjukhus: provtagningar, emlaplåster, lekterapi, doktorer med mera.

a väskan : Den magisk Rex och Rut 2-89147-0 7 ISBN: 978-91

82

Basti och Plåstermannen Författare: Ellinor Stattin Bild: Kim Virenius ISBN: 978-91-89055-35-3 Det finns en sak med förskolan som Basti inte gillar. Sigge tar varje tillfälle att reta honom, och värre blir det när han får ett stort plåster i ansiktet! Följ med Basti hemma, på förskolan och till doktorn för att ta reda på vad en Plåsterman är.

Annie och Den Andra Författare: Maria Bom Bild: Caroline Sellston IISBN: 978-91-7577-788-7 Om vänskap, hemliga rum och hur det känns när man älskar någon.


Sorg

Pappa är sjuk Författare: Sofia Gregersen Bild: Elisabet Gregersen ISBN: 978-91-7577-510-4 Ett barns berättelse om hur det kan vara att leva i en familj där en av de vuxna blir svårt sjuk och dör. Länge le ve fanta sin Författa re: Mari a Eng B ISBN: 9 ild: Ema 78-91-7 nuel Cla 577-82 esson 1-1 En dag blir Sara s syster lor, död Hilma sj en och uk. En d fantasin ag finns handla s kraft om. inte Hilm – det ä a mer. K r vad d änsen här sagan k ommer

Nils och den blin kande st Författa järnan re: Lena Forsaeu ISBN: 9 s Bild: 78-91-7 Mia Nil 577-39 sson 0-2

Ballonger mot himlen Författare: Lena Forsaeus Bild: Mia Nilsson ISBN: 978-91-7577-829-7

Lena skrev boken om Nils när hennes dotter Nora var sjuk och gick bort. I andra boken får vi läsa om tiden Nils syster Majken är på sjukhus och när hon sen ska begravas.

83


NPF

W il ISB liam sk N: 97 omp 8-9 is 1-7 ar 57 7-2 1

1-0

tics

Tix & Tax – Flörten Författare: Åsa-Caroline Salomonsson Gregersen ISBN: 978-91-7577-701-6

Williams nya kompis ISBN: 978-91-7577-342-1

Tvillingarna som kallas Tix och Tax skall börja skolan. Malin är rädd för att klassenskall tycka att Jonas är konstig eftersom han har något som kallas för tics.

r ompisa kiga k -7 ms brå 7-733 Willia 1-757 978-9 ISBN:

autism Eli har en storebror Författare: Karin Jacov Bild: Jenny Sjödin ISBN: 978-91-7577-684-2 Eli har en storebror. Men inte många har en storebror som Elis. Han är som en gåta. En gåta som inte går att lösa. Ofta oroar sig Eli för brorsan. Det är bara så. Författare: Marie Bosson Rydell Bild: Karin Ericsson Serien om William är en bokserie för barn från 3 till 6 år. Böckerna passar lika bra hemma som på förskola. Den är ett utmärkt underlag för vidare diskussioner om olikheter, allas lika värde och att det är okej att sticka ut och bryta mot normen. Att alla är bra som de är! Williams kompisar är normkreativ, med varierande hudfärger och utan stereotypa könsroller

84

Bild: Sofia


NPF

adhd Sofia med k nuff Författ are: A nnelie Bild: Jo Strömb hanna erg Sandb ISBN: erg 978-9 1-757 7-386 -5 Sofia v ill vara sig sjä inte lä lv. Inte tt. Spe tjejen ciellt in ger he med a te när nne. S dhd. D henne ofia kä et är s bästa nner s vän ö ig ens veramma st i vä rlden.

å väg ut i livet Sofia med knuff – P Strömberg lie ne An re: Författa -69-4 64 ISBN: 978-91-889

Sofia med knuff – Det här är jag Författare: Annelie Strömberg Bild: Johanna Sandberg ISBN: 978-91-7577-440-4 Sofia känner sig missförstådd och annorlunda men vill inget hellre än att fungera och förstå sig själv. Vi möter Sofia från ett barns perspektiv, i hennes sorger, i delad glädje och blir delaktiga i hennes funderingar.

a känslorn ch alla knuff – o d rg e e m b a m Sofi elie Strö re: Ann Författa andberg S a n han 9-6 Bild: Jo 577-69 78-91-7 ISBN: 9 ra inte sty on kan Sott m år. H a fe r r fö ä är Sofia or. Det hon inte a känsl det vet alla sin n e lM . d h d nan he a n r a n fia ha et inge r v fö t e li D b lv. måndag om sjä denna a sk r u ler. H Sofia?

ett Youtubeklipp När Sofia ser de flicka med ran pe lop ga med en stämmer hon be fladdrande hår rja rida. Som bö att för st sig gena nat återbud läm n tur är har någo upperna. Att rgr rja bö ny av till en e vara särskilt rida kan väl int svårt?

Axel & Astrid Författare: Kamilla Åhlander ISBN: 978-91-89055-70-4 Axel är bra på massor av saker men bäst är han på att alltid försöka förstå. Även om det är svårt att vara en alldeles särskilt speciell storebror ibland.

Förlåt för hålet Författare: Hanna Landahl Bild: Linda Mickelsson ISBN: 978-91-7577-972-0

Förlåt för att jag rymde Författare: Hanna Landahl Bild: Linda Mickelsson ISBN: 978-91-89147-17-1

En bok om att ha ett syskon med särskilda behov.

Tioåriga Aston bor med sin morfar. Han saknar sin mamma och vet inte vad han ska göra med allt han känner. Adton har adhd och autism. Som en räddande ängel flyttar Dalia in i grannhuset. Kanske är hon den grymma tjejen i skateboardfilmen, som Aston tittar på varje dag? Och en sak vet han – han gillar Dalia. Kanske till och med mer än han gillar semlor.

Aston är tio och ett halvt. Han bor med morfar och ibland med mamma. När hon inte är ute på en av sina resor förstås. I huset bredvid bor Dalia. Hon har långt mörkt hår och ögon som sprakar. När Aston är med Dalia känns allt så bra. Som om magen är full av bomull. Men en dag kommer inte Dalia till skolan. Hon säger att hon har migrän, men Aston känner på sig att det är något annat. Något mycket värre. Kommer hon ens någonsin tillbaka?

85


Svåra saker ryggsäcken Klara rädd för mamma med erg Författare och bild: Eva Edb ISBN: 9789189055049 sjukhus och det var inget Mamma började sova på längesen, så Klara minns som Klara bestämt. Det var ut. ser ma mam inte riktigt hur

pappa är i fängelse

Jag älskar min pappa ändå Författare: Kristina Murray Brodin Bild: Teresa Tingbrand ISBN: 978-91-7577-984-3

Klara är fosterbarn Klara räddar pappa med korvmackan Författare och bild: Eva Edberg ISBN: 9789175778204

En dag är pappa borta. Mamma säger att han gjorde nåt jättedumt mot nån. Och nu får han inte bo med oss. Jag saknar honom så mycket. Mot mig var han alltid snäll.

Relationer, lögner, pinsamma föräldrar och livets små bästa stunder.

stress

diabetes typ 1 Superhjälte-mamman flyger in i väggen Författare: Camilla Gunnarsson Bild: Ulrika Nilsson ISBN: 978-91-7577-642-2

Som ett myggbett, flera gånger om dagen Författare: Eva Lud vigsen Bild: Alina Ögger ISBN: 978-91-757 7-538-8 Om hur det kan va ra när någon får diabetes .

86

Oskars mamma är en Superhjälte. Hon kan allt. Hon hinner allt. Hon flyger jättefort. Men allt förändras när hon en dag flyger in i en vägg.


Superviktigt Superviktigt är en serie superviktiga böcker som handlar om en helt vanlig skolklass. Man får följa elverna en helt vanlig skoldag. I de olika böckerna är olika elever huvudperson och man får se dagens händelser ur deras olika perspektiv. Läsaren får ta del av hur olika personer upplever samma situation helt olika och vad som ligger bakom deras beteende.

Joel – S uperta ggad ISBN: 978-9 1-757 7-508 -1 Joel h ar pre c is som kraft. många En sup andra erkraft Använ , fått e (adhd da De n spec ). Han n och iell måste Hante lära sig ra Den att på rätt sätt.

Jespers supersinnen ISBN: 978-91-7577-508-1 Jesper känner sig osynlig. Ibland är det skönt att ingen lägger märke till en, men ibland kan det vara bra om någon ser att man behöver hjälp.

ligt uperhem -1 Liam – S 77-508 5 -7 1 78-9 gt. I sko ISBN: 9 det röri ma mma är m e ä H st e t. b e mligh nom att om r en he ning ge u värre Liam ha n få ord a h ara änn r v e e k ll ö u sk t e D lan förs isar. a komp ebror. över sin hans lill r e d n ä något h

Författare: Marie Bosson Rydell Sara – Supersnäll ISBN: 978-91-7577-832-7 Sara är supersnäll. Men det är svårt att vara snäll mot alla. Någon ledsen ändå. Om andra gör dumma saker och man själv bara är tyst. Är man snäll då?

Oskar superhjälte ISBN: 978-91-7577-884-6 Oskar har en kompis som heter Liam. Oskar misstänker att det är något som inte riktigt stämmer med Liam. Han måste vara modig, modig som en superhjälte för att kunna rädda Liam.

87


Facebook: stellarforlag Instagram: stellarforlag Twitter: @stellarforlag stellarforlag.se

88


Idus förlags vuxna lillasyster Ta del av våra romaner och deckare för vuxna. På Stellar förlag publicerar vi skönlitteratur som roar och berör skriven av etablerade författare.

89


“en underhållande och lättläst berättelse” – Inger Ulfstedt-Fjellsson BTJ

Snart sjuttiosjuåriga Anna-Lisa hade inte en tanke på attvarken flytta till Spanien eller bli kär. Hon ville ju bara följa med till barnbarnet till Thailand! När dottern vägrar låta Anna-Lisa följa med till Thailand för att fira jul, inser hon att det är dags att kasta av sig sin dotters strama tyglar en gång för alla. I vredesmod bokar hon en resa till spanska Torrevieja. Utan att meddela familjen, och utan att köpa någon returbiljett. Livet i solen blir dock inte riktigt så idylliskt som Anna-Lisa hoppats. Det visar sig snart att paradiset gömmer på oväntade faror och vistelsen i Spanien förvandlas till ett hisnande äventyr. Men med hjälp av nya vänner, hemlösa hunden Romeo och en ny tro på sig själv, tar Anna-Lisa sig an de mest dramatiska situationer. En fartfylld och hjärtlig feelgoodroman om att livet faktiskt kan börja i sjuttioårsåldern.

90

ISBN: 978-91-8898-100-4


Äntligen är uppföljaren här! Anna-Lisa har vänt ryggen åt det dramatiska livet och kärleken i Spanien. Tillsammans med bästa vännen Ingegärd och spanska hittehunden Romeo har hon flyttat ut till en stuga på den värmländska landsbygden. Trött på snö, kyla och ödslighet och påhejad av spanska vänner återvänder Anna-Lisa med sin hund till solen, värmen och livet i spanska Torrevieja. I paradiset möter henne en enorm överraskning, en ny romans, sensuell flamenco på dansgolvet och fasansfulla äventyr. Hur skulle hon kunna ana att hon tvingas fatta livsavgörande beslut? Och fattar hon rätt beslut?

ISBN: 978-91-8898-105-9

91


ISBN: 978-91-8898-101-1

92


Johanna är tilltufsad av livet och försöker bygga upp en ny tillvaro. Hon har köpt ett förfallet torp i Dalsland, hittat ett nytt jobb som journalist på en lokaltidning och börjat lära känna nya vänner i stallet dit hon flyttat sin häst. Ändå tär ensamheten på henne. Plötsligt är hon indragen i en komplicerad kärlekshistoria som hon inte vet hur hon ska hantera. När ett litet barn försvinner och senare hittas död, troligen mördad, vänds tillvaron upp och ner. Johanna hamnar mitt i utredningen av barnets död, både privat och som journalist. Snart börjar hon inse att människor hon tror sig känna bär på hemligheter precis som hon själv. Hemligheter som gör det omöjligt att veta vem som egentligen går att lita på.

***** Kunde varit vi är lika delar roman och psykologisk thriller – en historia om ensamhet, kärlek och systerskap. Pia Hagmars rappa berättande och ömsinta karaktärsgestaltning skapar en medryckande och vardagsnära berättelse med gott om mörka undertoner. Pia Hagmar har tidigare skrivit ett drygt 70tal böcker för barn-och ungdomar. Det här är hennes andra roman för vuxna.

93


94

Profile for Idus förlag

Idus förlags katalog  

Idus förlag - Med hjärtat ho

Idus förlags katalog  

Idus förlag - Med hjärtat ho

Profile for ulrslo
Advertisement