Page 1

Idus fรถrlag

2017


Missa inte vĂĽr blogg: www.idusforlag.se/blogg/

Facebook: idusforlag Instagram: idusforlag Twitter: @idusforlag


4

12

❿ NYHETER

LÄTTA BÖCKER OM SVÅRA SAKER

29

56

❿ FÖR DE YNGSTA BILDERBÖCKER

❿ LÄTTLÄST

72

90

❿ FÖR BOKSLUKAREN

❿ TONÅRINGEN UNGA VUXNA

92 Vxenböcker

www.idusforlag.se


NYHETER från 0-3 år

Tiz och morfar går till doktorn av: Sarah Vegna ISBN: 978-91-7577-580-7 Idag ska Tiz och morfar till doktorn. Doktorn är lite läskig. Dessutom vill hon klämma på Tiz mage. Och titta i halsen! Det får hon inte.

Svea städar av: Linda Palm Illustratör: Jessica Lindholm ISBN: 978-91-7577-537-1 Svea är ett och ett halvt år och dagarna fylls med bus. Det är så hon upptäcker. Mamma och pappa får mycket att göra, men också många härliga skratt. I den här boken träffar du Svea när hon hjälper mamma att städa, på sitt sätt.

4


NYHETER från3-6 år

Snipp och Snopp: En annorlunda saga av: Tony Cronstam ISBN: 978-91-7577-579-1 Tråkigt med sagor som alltid är likadana, tycker Snipp och Snopp. De bestämmer sig för att göra en annorlunda saga. En bok för de stora människorna som inte har levt så lång tid än.

Hösten knackar på av: Jenny Lindqvist ISBN: 978-91-7577-534-0 Höstens kalla vindar blåser. Storasyster och lillebror leker inomhus. Plötsligt knackar det på dörren. Vem kan det vara? Följ med på höstens bus och lär dig känna igen tio olika sorters höstlöv. Leta efter löven i naturen och skapa vackra höstpyssel.

5


NYHETER från 0-3 år

Äventyrsgatan av: Linn Sandqvist Lyckman Illustratör: Karin Eriksson ISBN: 978-91-7577-531-9

Osynlifa faror av: Anna-Karin Andersson Illustratör: Emmalill Frank ISBN: 978-91-7577-528-9

Caspian har tråkigt. Han är utskickad av sin pappa så att han inte ska sitta inne och titta på tv och spela tv-spel hela dagen. Dessutom bor han på världens tråkigaste gata där det inte finns någon att leka med … Eller?

Klara och Simon har byggt en mackapärmojäng som ska fånga husmonster. Men när katten Majsan lägger sig i mojängen får den fnatt och börjar göra bullmonster, strumpmonster och gyttjemonster. Monstrena smutsar ner i huset, äter upp bullar och stjäl strumpor. Kommer Klara och Simon kunna fånga alla monster?

Kanske är det så att man ibland måste ha lite tråkigt för att hitta sin fantasi.

6


NYHETER från3-6 år

Hästen & Husse av: Susanne Pelger Illustratör: Anna Södergård ISBN: 978-91-7577-584-5 När man är som man är, då är man som bäst. Det tycker Hästen och Husse, som kanske egentligen är en hund och en matte.

Dagen då morfar blev pojke av: Emelie Nirland Illustratör: Joakim Hjortenklev ISBN: 978-91-7577-529-6 En morgon har Jim ingen lust att gå till förskolan. Hans mormor bestämmer att Jim och morfar skall byta plats för en dag. Morfar tror att det är lätt som en plätt att gå på förskolan, men riktigt så lätt var det inte ... När Jim kommer för att hämta hem morfar blir promenaden hem väldigt lång. Morfar vill passa på att göra allt som andra femåringar gör.

7


NYHETER från 3-6 år

Gangsterälgarna av: Åsa Öhnell Illustratör: Raul Leon ISBN: 978-91-7577-567-8

Annalisa och födelsedagspresenten av: Angeli Sjöström Hederberg Illustratör: Caroline Sellstone ISBN: 978-91-7577-578-4

Ibbe är på väg till skolan när han träffar på några otäcka typer. Det är ett gäng älgar som inte drar sig för något. Och nu vill de ha hjälp av Ibbe.

Snart fyller Annalisa år. Då är det äntligen dags för paket. Men efter ett oväntat möte förstår Annalisa att långt ifrån alla får presenter på sin stora dag. Det tycker Annalisa är orättvist. Så orättvist att det sticker i hela kroppen.

Hur ska han ta sig ur knipan? Och är de där gangsterälgarna verkligen så coola som de tror?

Annalisa och födelsedagspresenten är den första fristående boken i serien Stora frågor för små medborgare. ”En viktig bok om medmänsklighet.” Alexandra Pascalidou, journalist och programledare

https://np.netpu netpublication/n

8


NYHETER från 6-9 år

Elton får en idé av: Ann Fagerberg Embretsén Illustratör: Maria A Keusseyan ISBN: 978-91-7577-536-4

Var inte avundsjuk, Sven! av: Sofia Johansson Illustratör: Gabi Frödén ISBN: 978-91-7577-527-2

Elton är sju år gammal. En dag råkar han se något på tv, som gör honom upprörd och fundersam. Han måste hitta ett sätt att hjälpa. Det dröjer inte länge förrän han får en idé.

Sven har fått en ny klasskompis. Han heter Josef och kommer ifrån Syrien. Alla tycker att det är roligt, utom Sven. Sven tycker det är tråkigt att hans kompisar hellre vill vara med Josef, i stället för att åka snowboard i backen med honom. En dag blir Josef av med en kär ägodel. Sven vet vart den är. Men vill han hjälpa Josef att hitta den?

Det här är en bok om att alla kan göra något för att hjälpa andra. En bok om barn som hjälper barn på flykt. En bok om att en idé kan växa och bli något större och ännu bättre.

Var inte avundsjuk, Sven! är en fristående fortsättning på Våga testa, Sven! Den passar läsaren som nyss börjat läsa och läsaren som helst vill bli läst för.

ublicator.com/ n39296051

9


NYHETER från 6-9 år

10


De magiska tjugonio, en bokstavsvärld Antologiredaktör: Kite Stenmark, Kris ISBN: 978-91-7577-587-6 Följ med in i alfabetets magiska bokstavsvärld! Här får du träffa familjen Ankström som har hopptävling. Björnen Bertil som bjuder på blåbärssaft på sitt kalas. Draken som vaktar sin dyrgrip. Isbjörnen som inte vill bli intervjuad. Du hamnar till och med på operan och mitt i en piratduell! Blir du trött kan du gå på picknick och räkna nypon, eller besöka en sällsynt sort på en quiltad filt. Kanske vill du hänga med den raska räven Ragnar till regnbågens slut? Eller heja på den slöa snigeln i tv-spelet? Om inte annat har vi det trevligt tillsammans. Men du, se upp för åskan! De magiska tjugonio, en bokstavsvärld är ett unikt projekt där 29 illustratörer och 29 författare har gått samman och skapat en annorlunda, brokig och färgsprakande bok kring vårt alfabet. Redaktör och initiativtagare är Kris Kite Stenmark.

11


NYHETER från 6-9 år

Bara du. För alltid! av: Emma Fäldt ISBN: 978-91-7577-540-1 Det är sommarlov. Andrea har ganska tråkigt, hon har varit hemma hela tiden och hennes bästa vän Leni är ofta upptagen med att spela fotboll. Men så blir Andrea bjuden på en fest och där träffar hon Dante. De två blir ihop och Andrea är så där kär att hon vill vara tillsammans med honom nästan jämt. Samtidigt vill hon att vänskapen med Leni ska fortsätta precis som vanligt. Men hur hon än gör tycks det bli problem. Kommer hon att räcka till för dem båda?

12

Hej Håret – Om tidernas konstigaste kroppsdel av: Annica Hedin Illustratör: Fredrik Swahn ISBN: 978-91-7577-543-2 Visste du att hår kan prata? Att ko-kiss fungerar rätt bra som schampo? Och varför kung Ludvig älskade peruker? Det här är boken om den där lilla pälsresten du har på huvudet!


NYHETER från 6-9 år

från 9-12 år

Adde Adhd: Bästis med fienden av: Eva Edberg ISBN: 978-91-7577-541-8

Rex & Rut: Spöket i väggen av: Eva Salqvist Illustratör: Dave Henson ISBN: 978-91-7577-539-5 Rex och Rut är en bokserie om barn på sjukhus som löser mysterier. I Spöket i väggen hör Rut konstiga ljud inne i sjuksalen. Det är ett viskande ljud som rör sig från ena sidan väggen till den andra och sedan försvinner under taket. Vad är det som förflyttar sig i sjukhusets väggar? Är det spöken? Eller finns det någon annan förklaring?

”Boken är illustrerad på varje uppslag, det är lite surrealistiska karaktärer i ganska milda färger, ett komplement till texten. Boken är relativt kort och lättläst.” Publiceras i BTJ-häftet nr 18, 2017. Lektör Ewa Wendt

13

Hallå! Det är jag som är Adde. Jag är inlåst här i skåpet. Egentligen skulle jag ha spelat mitt livs viktigaste tennismatch nu. Kan du snälla släppa ut mig? Okej, jag ska vara ärlig. Jag har bara en vän och det är tennisbollen, alla andra verkar bli mina fiender. Men med hjälp av Adhdkillen inom mig kan jag bli din bästa vän. Absolut. När du öppnar får du se ... Detta är en stormande feelgood-roman för unga. Med humor och allvar söker Adde sin nya identitet med en diagnos. En hink tennisbollar kastas upp, och ned ramlar ett bollhav av äventyr, med poliser, kraschad vänskap och en mystisk vaktmästare i kjol. Genom sporten får Adde vara med om ett spel där det viktigaste av allt är att vinna – sig själv! I Eva Edbergs släkt finns ett flertal diagnoser, bland annat adhd. Hon är också tennismamman, som befinner sig mitt i sportens utmaningar och passion. Eva Edbergs omtyckta böcker lever kvar långt efter att de är lästa.


NYHETER från 9-12 år

Silversländan av: Gunilla Granbom ISBN: 978-91-7577-542-5

I raketfart med änglappan av: Cecilia Rojek Illustratör: Katarina Vintrafors ISBN: 978-91-7577-577-7 Mitt i natten landar änglapappan en rymdraket på Morris gata. Han pekar på en gammaldags karta och berättar att han ska ta med Morris och hans syskon på en resa till ”jordens mest spännande platser”. Följ med på ett hisnande raket- och djungeläventyr, där du möter monstret med de röda ögonen, de förtrollade ödlorna och Hector med turbosandalerna. Samtidigt lär du dig vad apbrödsträd är, varför havsleguaner nyser och hur kameleonten ändrar färg. ”Änglapappan är inte bara charmig, lärorik och spännande, utan fångar också pricksäkert in barnens sätt att se på världen.” Mikael Rosengren, barnboksförfattare

14

Året är 1777. Emma, Susanna, Mirella och hunden Snobben har än en gång krupit genom trollroten i Hagaparken. De har lyckats ta sig tillbaka till sommaren innan Mirella föddes, för hon vill försöka hitta sin mamma som hon inte har några minnen av. Äventyret för dem långt bort från Haga, genom ett myllrande Stockholm ända till Drottningholm. Där – i den stora parken, på teatern, i hantverkskvarteren och på Kina slott – får de nya vänner och återser gamla bekanta. Den märkliga kvinnan Smaragda återkommer. Hon säger att hon måste förstöra det falska månuret med hjälp av en magisk silverslända. Först då hävs förbannelsen som gör att hon förvandlas till en häger. För att tvinga flickorna att hjälpa henne stänger hon trollroten. De står som förstenade, glömmer att andas. Till slut får Emma liv, rusar fram, gräver under trollroten, men nej. Det finns ingen öppning. Snobben far omkring och skäller som besatt. Såret på Mirellas kind blöder, Susanna gråter och Emma skriker. ”Vi är fast. Vi kan inte krypa hem.”


NYHETER

Fuck mobbning! En antologi av Idus förlag ISBN: 978-91-7577-432-9 Fuck mobbning! är en tête-bêche-bok för de utsatta. En bok som är skriven av de som vet hur det känns. De som minns sin barndom som en mörk tid. Flera av de utsatta finns inte kvar idag. De orkade inte utan tog sina liv. Det är också för dem boken är tillägnad. Läs breven som aldrig blev skrivna tidigare till dem som mobbade. När du vänder på boken får du läsa breven som aldrig skrevs från mobbarna till dem som mobbades.

15


NYHETER vuxen

Fyrtiosjunde våningen av: Ina Ekegård ISBN: 978-91-7577-583-8 Eric Meijer har äntligen hittat rätt i livet. Efter de tunga åren är han omtyckt, harmonisk och kär. En dag erbjuds han en plats i dokusåpan Fyrtiosjunde våningen. Teveproducenterna har plockat från succéshower som Big Brother och Paradise Hotel och sedan skruvat till konceptet ytterligare. Det som till en början var en kul grej får efter hand en allt beskare bismak. Eric finner sig själv i ett inferno av bekräftelsekickar, lögner och offentlig förödmjukelse. Till slut är hörnet han målat in sig i så trångt att han inte längre ser någon väg tillbaka. ”[…] Det är trasigt, skitigt och förfärligt. Men i den här boken finns det där miraklet som jag ofta saknar i andra böcker. För här finns samtidigt varm humor, empati och hopp. Massor av hopp. För mig är det här en av årets bästa böcker. En klar fullträff rakt i hjärtat.” Bokhuset om Livsregler för en medelstor get

16


NYHETER gästböcker

Vår stora dag av: Sandra Stridh ISBN: 978-91-7577-533-3

Min Möhippa Min Möhippa ISBN: 978-91-7577-532-6

Det här är en tillbakablick för att minnas ert bröllop! En gästbok med lyckönskningar, tips och visdomsord!

Det här är en tillbakablick för att minnas din möhippa! En gästbok med lyckönskningar, tips och visdomsord!

Här får varje gäst/par/kompisgäng möjligheten att reflektera, vara ärliga och komma med tips, råd och visdomsord. Brudparet själva får också möjligheten i slutet av boken att skriva av sig och svara på frågor.

Här får varje vän/gäst möjligheten att reflektera, vara ärlig och komma med tips, råd och visdomsord. Den blivande bruden själv får också möjligheten i slutet av boken att skriva av sig och svara på frågor.

I början och slutet av gästboken finns plats för citat från dagen, programmet eller att sätta in foton.

I början och slutet av gästboken finns plats för citat från dagen, programmet eller att sätta in foton.

17


NYHETER presenttips

Teknikpausa – 53 aktiviteter utan mobil, surfplatta och dator av: Fredrik Kellin Fotograf: Lina Östling ISBN: 978-91-7577-562-3 Spenderar du mycket tid framför mobilen, surfplattan och datorn? Genom att teknikpausa tar du kontrollen över tekniken, samtidigt som en hel värld av spännande teknikfria aktiviteter öppnar sig! Aktiviteterna i denna bok inspirerar till motion, naturupplevelser, skaparglädje, utmaningar, upptäckter, kunskap och gemenskap. Över 100 utövare, experter och kändisar har bidragit med sina passioner, erfarenheter och kunskaper.

18


19


NYHETER kokbok

Muufo, piroger och kåldolmar En matresa med Potatisgårdens vänner av: Potatisgårdens vänner ISBN: 978-91-7577-506-7 Följ med på vår spännande matresa! Den här kokboken är resultatet av möten mellan människor från många olika länder och kulturer. Tillsammans har vi lagat våra traditionella och mest älskade recept och lärt känna varandra och varandras kulturer. Resultatet av alla möten är mycket mer än en kokbok. Det är också ny vänskap, glädje och skratt, färgrika måltider och spännande smakupplevelser. I boken finns recept som har hundraåriga traditioner, recept som bara ”suttit i fingrarna” och skrivits ned medan maten lagades och recept som får oss att minnas. Några av alla minnen som berättats i köket har vi skrivit ned. Vi hoppas du blir inspirerad att laga några av rätterna tillsammans med dina gamla och nya vänner.

20


21


Lätta böcker om svåra saker Vart femte barn i Sverige mår psykiskt dåligt (Källa: SvD Nyheter mars 2014) Att prata med barn om känsliga ämnen kan ofta kännas svårt oavsett om man är förälder, pedagog eller enbart en vuxen som bryr sig. Vid sorg, död och sjukdom är den första reaktionen, för många, att skydda sitt barn genom att inte tala om det. Svåra ämnen kan inte undvikas och ett barn kan inte alltid skyddas, men genom att prata om det som en vägledning kan många frågor besvaras och bidra till en enklare sorgbearbetning. Här har vi samlat ihop barnböcker under olika kategorier som alla belyser viktiga och svåra ämnen för att inspirera till samtal mellan vuxna och barn om död, sorg och andra svåra saker. Böckerna kan läsas av barnet självt eller på ett mer pedagogiskt sätt tillsammans med en vuxen. De kan användas som kreativa redskap för barn som behöver en krya-på-dig-present, barn som är nyfikna, sjuka, har en sjuk anhörig eller husdjur.

22


Lätta böcker om svåra saker funktionsvarianter 3-6 år / 6-9 år

Vildas vilda ben av: Petra Sandberg-Holstensson Bild: Emmalill Frank ISBN: 978-91-7577-406-0

Williams kompisar av: Marie Bosson Rydell Illustratör: Karin Ericsson ISBN: 978-91-7577-211-0

Sofia med knuff av Annelie Strömberg Illustratör: Johanna Sandberg ISBN: 978-91-7577-386-5

Varför ska det vara så svårt att sitta stilla och vara tyst när man måste?

Alla är olika och bra på olika saker. Men William är vanlig, för vanlig tycker han själv. Hans kompisar är så ovanliga, William skulle vilja vara lite mer som de!

Vattnet i toan färgas rosa av alla glada hjärtan. Sofia spolar, hon är inte det minsta glad. Hon är så arg att toalettlocket spricker.

Vildas ben är som poppande popcorn och när fröken säger att klassen ska sitta stilla och lyssna så kommer Vilda alltid på tusenmiljarder saker hon vill berätta om. Viktiga saker. Superviktiga.

”Utan att författaren ställer någon diagnos kan man ändå utifrån beskrivningarna förstå att en kompis är autistisk, en annan har ADHD [...] Det är tillrättalagt, lite som en lärobok, men den är välskriven och boken kan mycket väl tjäna som inledning till samtal i barngrupper i detta angelägna ämne.” Margaretha Holstenson, BTJ

23

Sofia vill vara sig själv. Inte tjejen med adhd. Det är inte lätt. Speciellt inte när hennes bästa vän överger henne. Sofia känner sig ensammast i världen.


Lätta böcker om svåra saker sorg 3-6 år

Belönades med litteraturstöd 2016

Hoppfull av: Viveca Nordlander och Monika Nyström Illustratör: Alexander Söderholm ISBN: 978-91-7577-222-6

När mormor fick cancer - En bok om livet av: Minna Paananen Illustratör: Elisabeth Widmark ISBN: 978-91-7577-217-2

Undrar du ibland över döden? Det här är en sann historia om en familj, där pappan får en svår sjukdom och dör. Mamman och barnet blir ensamma kvar och de får upptäcka att hoppet, mitt i det svåra, kommer från oväntat håll.

Siri och hennes mormor har det härligt tillsammans. De badar i sjön och planterar i trädgården. En dag berättar mormor att hon har cancer. Siri vet inte vad det är, det låter inte som någonting bra. Men Siris mormor är stark, och hon har en kärleksfull familj. Tillsammans ska de klara det här.

”Boken Hoppfull kan säkert vara till hjälp vid samtal om svåra saker och visar att tillsammans kan vi finna vägar genom sorgen till ett liv som inte domineras av den [...] Språket är rakt och lättläst. Det här är en fin skildring, som berör alla läsare, oavsett livssituation.” Tine Billing, BTJ

En varm och kärleksfull bok som handlar om att stå någon nära. Att kämpa tillsammans och att aldrig sluta hoppas. ”Det är en ljus, varm och kärleksfull berättelse som handlar om Siri och hennes mormor [...] När mormor fick cancer är en berättelse som många kan känna igen med både sorg och glädje.” Elisabeth Hasling, BTJ

24

Jag brukar vinka till en sten av: Karin Askerin Illustratör: Mattias Kvick ISBN: 978-91-7577-376-6 I den här boken får vi träffa lillebror. En dag blev han sjuk, så han fick åka helikopter till sjukhuset. Doktorn berättar för mamma och pappa att lillebror var så sjuk, så att han skulle dö. “[...] en finstämd, varm och klok berättelse för mindre barn om att mista ett syskon. Här finns ingen direkt dramatik, inte heller ett överflöd av ord, utan med enkel text och tydliga talande illustrationer förmedlas berättelsen [...] Det är inte bara en berättelse om att mista ett syskon, utan också en berättelse om att livet går vidare och att den som dör lever kvar hos oss på olika sätt [...] En viktig bok vars mjukhet gör den till något alldeles extra.” Ewa Wendt, BTJ


Lätta böcker om svåra saker sorg 3-6 år

6-9 år

Belönades med litteraturstöd 2016

Hejdå mamma! Vi hörs! av: Andreas Hasselberg Illustratör: Vera Mulder ISBN: 978-91-7577-336-0

Nils och den blinkande stjärnan av Lena Forsaeus Illustratör: Mia Nilsson ISBN: 978-91-7577-390-2

Detta är den andra boken om Fellan. Den första boken heter Himlen Suger och är också den utgiven av Idus Förlag. Författaren hoppas att boken ska kunna användas som ett verktyg i samtal med barn om svåra ämnen som cancer, begravning och döden.

Nils börjar förskoleklass och lär känna Alvar som gillar att bygga med lego precis som Nils gör. Och så har Nils en storasyster som heter Majken som är död. Nils vet inte var hon är nu, det är det ingen som vet. Man får tro vad man vill. Kanske är hon en stjärna.

”Fantastiska böcker! Jag tror att dessa kommer till bra användning. Det finns ganska få böcker som handlar om död och barn. Att få ihop en berättelse som är ärlig, givande och vacker med bilder som ger samma intryck är problematiskt. Vid första anblick tycker jag att ni har lyckats bra! Jag uppskattar främst barnets tankar och känslor kopplat till kläder mm på begravningen. Enkelt, rent och trovärdigt. Tack!” Jenny Ludvigson, präst i Eskilstuna

”De flesta barn har frågor om döden och som vuxen kan det vara svårt att inte ha alla svaren. Berättelsen om Nils visar att man som vuxen inte behöver veta exakt vad man ska säga. Ingen vet vad som händer när man dör, men fundera på vad man tror kan vuxna och barn göra tillsammans.” Lena Forsaeus, författare till Nils och den blinkande stjärnan ”En duktig debutant som Idus förlag har hittat är Lena Forsaeus [...] hennes bok om att förlora ett syskon är vacker, vemodig och hoppfull. Dessutom självupplevd [...] Alla som förlorat någon närstående, kompis eller familjemedlem, kan känna igen sig i den här boken. Allt är känsligt, vackert och poetiskt skildrat. Bilderna hjälper till med att skapa en otroligt fin läsupplevelse [...] Lena Forsaeus bok är en vacker bok om sorg, saknad, hopp och känslan av att den man älskar fortfarande finns kvar.” Belinda Graham, Tidningen Kulturen 1/10 2016

25


Lätta böcker om svåra saker samtal 3-6 år

Belönades med litteraturstöd 2015

När mammas tankar ändrade färg av: Sara Galli Illustratör: Mats Molid ISBN: 978-91-7577-262-2

Morfar har berättat av: Maria Bom Illustratör: Johanna Magoria ISBN: 978-91-7577-220-2

Det är äntligen skolstart. Annie ska börja ettan och har längtat hela sommaren, men nu är hon inte glad. Hon ligger på sjukhus och kan inte vara med. Kanske kan hon rymma till skolan och bo i morfars skjul? Men hon är så trött. Då ringer pappas mobil och plötsligt förstår hon att det är något ”Texten är rakt på sak, respekt- väldigt spännande på gång. En full och inkännande. Utan att stor överraskning. linda in något i förvillande ord blir det till slut mycket logiskt ”Det är ett mycket genomtänkt att Max exploderar.” stilgrepp som upphäver det senAnnika Malm, BTJ timentala anslag som skulle kunna tynga ner texten. Läsaren förstår, utan att det sägs rakt ut, att Annies sjukdom är av det allvarligare slaget [...]” Ulf Malmqvist, BTJ När mammas tankar ändrade färg skildrar ur barnets perspektiv hur det kan vara när en förälder är deprimerad. Det är den andra boken av Sara Galli och Mats Molid i deras barnboksserie om barn i svåra livssituationer.

Lovisa och nötterna av: Anna Hansson Illustratör: Maria Andersson Keusseyan ISBN: 978-91-7577-417-6

Råttan kan inte följa med av: Åsa Källström Cater och Elisabeth Högberg Eriksson Illustratör: Petra Svanbäck ISBN: 978-91-7577-403-9

Lovisa ska åka på utflykt med sin klass. Eftersom alla vet att hon är allergisk har ingen några nötter med sig. Men längst fram i tåget sitter en man som inte har tänkt på att någon kan vara allergisk. När han öppnar en påse nötter får Lovisa svårt att andas.

Eric och Maria har en kanin som kallas Råttan. En dag tar deras mamma med dem till kvinnohuset, dit Råttan inte kan följa med!

Författaren är själv allergisk mot nötter och hoppas att den här boken kan leda till att ämnet uppmärksammas och fler får information om allergin.

26

Den kan framför allt läsas för barn som är på väg att flytta in på ett kvinnohus, som en förberedelse för hur det kan vara där och vilka dom kan komma att möta. Då kan varje uppslag användas som utgångspunkt för samtal om hur barnet känner inför och tänker om erfarenheter dom delar eller inte delar med Eric och Maria.


Lätta böcker om svåra saker samtal 6-9 år

Belönades med litteraturstöd 2016

Tova-Li och sommarlovet av: Camilla Gunnarsson Illustratör: Jonas Olsson ISBN: 978-91-7577-430-5

Tuggummitanten av: Åsa Caroline Salomonsson Illustratör. Patrik Boberg ISBN: 978-91-7577-424-4

Bästisarna Tyra och Siri smyger på allt konstigt folk som bor i Markbyn. Konstigast av alla tycker de att den långa, bleka och väldigt smala tanten som Vad kommer de att tycka om bor i Det läbbiga huset är. Hon det som Tova-Li har gjort på som alltid tuggar tuggummi. lovet? Måste allt som är roligt ”Som helhet är det en mycket kosta pengar? angenäm debut av författaren som tar upp svåra ämnen som ätstörning, utanförskap, mobbning och familjekonflikt ur ett mycket naturligt och barnnära perspektiv. Här finns spänning, värme och humor både för högläsning och för den som läst själv några år.” Eva Lexell Törnblom, BTJ Skolan börjar igen efter sommarlovet. Tova-Lis klasskompisar berättar om spännande resor och roliga aktiviteter.

Annie och Den Andra av: Maria Bom Illustratör: Anna Westin ISBN: 978-91-7577-444-2

Mamman som slutade sjunga av Sofia Weiss Illustratör: Aurora Linfelt ISBN: 978-91-7577-387-2

En bok om moln, en sjukhuskällare och om hur det känns Har du någon gång varit att vara arg. jätteledsen men känt att du inte haft någon att prata med? ”I denna nya bok skildras hur Precis så blir det för Amelia … det kan upplevas känslomässigt att ligga på sjukhus. Annies Mamman som slutade sjunga sjukdom anges inte, men den vänder sig till läsare från 6 år vuxne läsaren anar att det är och skildrar en vuxen familcancer [...] Författaren Maria jemedlems depression ur ett Boms enkla okonstlade språk barnperspektiv. fångas barnets erfarenheter på ett både inkännande och avdramatiserat sätt.” Boel Peterson, BTJ-häftet nr 3, 2017

27


Lätta böcker om svåra saker integration 3-6 år

Williams nya kompis av: Marie Bosson Rydell Illustratör: Karin Ericsson ISBN: 978-91-7577-342-1

Barn välkomnar barn ISBN: 978-91-7577-341-4 Med Barn välkomnar barn vill vi verka för integration, öppenhet och gemenskap genom att ly fta barnens tankar och låta dem välkomna alla de tusentals barn som kommer till Sverige. Vi vill låta barnen synas och höras i en tid då medierapporteringen kring flyktingkrisen är mörk. I Barn välkomnar barn får barn från landets alla hörn komma till talsoch välkomna barn genom sina egna texter och bilder. Och, som vanligt, har våra barn så många kloka och fina tankar att förmedla.

I den här boken får William och hans kompisar en ny kompis. Det är roligt! Man kan lära sig olika saker från olika kompisar. Barnen kan olika språk och William känner sig lite ledsen för att han bara kan svenska. Men sedan kommer han på att han faktiskt förstår ett språk till ... Lär känna William och hans nya kompis i denna mysiga bok. Den är skriven av Marie Rydell, författare till böckerna om Kråke och illustrerad av Karin Eriksson som tidigare illustrerat Rebussånger.

I början av 2016 anordnade Idus förlag en tävling för barn i syfte att välkomna nyanlända barn till Sverige, genom text och bild. Vi fick in 700 bidrag fyllda av medmänsklighet och kärlek. Utav dessa har vi valt ut 40 bidrag som publiceras i denna fina bok.

28


För de yngsta från 0-3 år

Lilla Bebin Tittut! av: Catharina Larsdotter Norén Illustration och grafisk form: Johanna Lundqvist Björn ISBN: 978-91-7577-260-8 Var är Lilla Bebin? Tittut! Små barn älskar att leka tittut och det gör Lilla Bebin också. Det här är en bok att läsa om och om igen. Låt leken börja – tittut!

29


BUS m e d

SVEA

För de yngsta från 0-3 år

Svea bygger av Linda Palm Bild: Jessica Lindholm ISBN: 978-91-7577-151-9 I den här boken träffar du Svea när hon bygger - på sitt sätt! Svea hjälper också mamma och pappa att montera förvaringshyllan till alla saker då en skruv plötsligt råkar? försvinna.

Svea målar av: Linda Palm Illustratör: Jessica Lindholm ISBN: 978-91-7577-266-0 Svea är ett och ett halvt år och dagarna fylls med bus. Det är så hon upptäcker! Mamma och pappa får mycket att göra, men också många härliga skratt. I den här boken träffar du Svea när hon vill måla. Mamma rullar ut ett långt papper på golvet. Nu kan Svea måla - på sitt sätt.

Svea handlar av: Linda Palm Illustratör: Jessica Lindholm ISBN: 978-91-7577-340-7 Följ Sveas fotspår och upptäck situationer många kan känna igen sig i. I den här boken träffar du Svea när hon handlar, på sitt sätt. Svea hjälper pappa att plocka ner varor. Allt på listan finns med … men Svea har försvunnit! Var är Svea?

Svea klipper av Linda Palm Bild: Jessica Lindholm ISBN: 978-91-7577-408-4 Varför är det fransar på toalettpapperet? Mamma funderar. Sedan hör hon ett vrål och får bråttom. I den här boken träffar du Svea när hon provar saxen, på sitt sätt.

30


Bilderböcker från 3-6 år

Bästa kalaset av: Linda Palm Illustratör: Johanna Lundqvist Björn ISBN: 978-91-7577-228-8

Galet modig av: Linda Palm Illustratör: Johanna Lundqvist Björn ISBN: 978-91-7577-283-7

Vilja vinna av: Linda Palm Illustratör: Johanna Lundqvist Björn ISBN: 978-91-7577-313-1

Bordet är dukat för kalas sedan länge. Majken gör sig redo att öppna dörren. Hon har bjudit alla sina kompisar men ingen dyker upp! Istället för bästa kalaset, blir det värsta kalaset … eller?

Hur blir man modig egentligen? Han vill, men han vågar inte idag heller. Måns är blyg och känner sig orolig när det blir hans tur att prata. Han minns hur det blev förra gången …

Milo laddar inför matchen. Han vill verkligen vinna! Kompisarna springer fram och tillbaka på den stora gräsplanen. Plötsligt får Milo en chans att skjuta mot mål. Bollen rullar precis utanför. Han blir besviken. Det var ju så nära! Alla vill väl vinna … eller?

Linda Palm har skrivit en mängd barnböcker och läromedel. Hon är utbildad pedagog och håller också inspirerande föreläsningar. ”[...] boken uppmuntrar och inspirerar att samtala om dessa frågor. I sista delen av boken finns det samtalsfrågor och det är bra att de kommer i direkt anslutning till berättelsens slut. Som pedagog är det skönt att det finns frågor att börja ett samtal med [...] Författaren Linda Palm är en mästare på att fånga upp barnens vardagshändelser och göra det till bra pedagogik.” Berit Aler, BTJ om Vilja vinna

31


För de yngsta från 0-3 år

Jag – Du – Vi av: Linda Palm Illustratör: Johanna Lundqvist Björn Bokpaket: 978-91-7577-151-9 Jag: 978-91-7577-141-0 Du: 978-91-7577-140-3 Vi: 978-91-7577-142-7

Jag – Du – Vi är en bokserie med tre titlar som kan läsas fristående eller tillsammans. Med enkla meningar och lekfulla bilder möter du tankar om kroppen, känslor och att få bli sedd. I slutet av varje bok hittar du ett uppslag med små bilder. Använd dem som inspiration till vidare samtal och arbete kring värdegrunden. Böckerna avslutas med en fin vers tillsammans med barnets egen spegelbild.

”Väldigt konkret men också med ett filosofiskt anslag berättar Linda Palm om kroppen och om det som tillsammans är “jag” [...] Med osökta slutrim väver hon en berättelse där hon visar på kroppens möjligheter, sinnenas funktioner och allt det sammansatta som bildar jaget [...] Här finns även ett budskap om jagets integritet och om hur viktigt det är att bli sedd. Just därför känns volymen väldigt angelägen.” Ulf Malmqvist BTJ, om boken Jag

32


För dei yngsta Kommer september från 0-3 år

Fånga draken av: Linda Palm Illustration och grafisk form: Johanna Lundqvist Björn ISBN: 978-91-7577-399-5 Det är inte lätt att gå med en tung rustning. Plötsligt blir det alldeles mörkt. Vad är det som händer? Var är draken? Följ med och kika in hos riddaren Frans.

33


För de yngsta från 0-3 år Eddie av Tess Natanaelsson & Sarah Vegna Bild. Sarah Vegna

Eddie får en hund ISBN: 978-91-7577-402-2

Eddie lär sig cykla ISBN: 978-91-7577-425-1

Boken Eddie får en hund handlar om Eddies hund. För det är en hund! Tycker Eddie i alla fall.

Boken Eddie lär sig cykla handlar om när Eddie lär sig cykla. Cykla är jättelätt! Tycker Eddie i alla fall.

”Eddie får en hund är en fin liten historia om en liten människa som får ett husdjur. Texterna kan uppfattas som tal eller tankar hos Eddie. Boken består av korta meningar som kompletterar bilden och förstärker den. Sarah Vegnas bilder är enkla och avskalade och leker med våra traditionella föreställningar om mamma och pappa och hur de skall uppfattas i bilden. Det är uppfriskande och kul. Bilderna är tecknade i en dov färgskala, och det är Eddie och hund-katten som är fokus hela tiden.” Annakarin Lindberg, BTJ

”Texten är enkel och drivs framåt med korta dialoger och en beskrivning av händelseförloppet [...] Ett dramatiskt vardagsäventyr som alla kan känna igen sig i. [...] Eddie har en rosa klänning med puffärmar och en lindblomsgrön hjälm med prickar på. Gröna sandaler och halvlångt hår. Jag måste ju erkänna att jag tog för givet att Eddie var en flicka, men i slutet visar det sig vara en pojke. Rosa prinsessklänningar är ju såklart till för alla som vill. Slutet gott allting gott!” BTJ-häftet nr 1, 2017, Lektör Annakarin Lindberg

Eddie följer med till jobbet ISBN: 978-91-7577-511-1 Eddie är egensinnig. Han vet vad han vill och han gör saker på det sätt som han tycker är bäst. Böckerna om Eddie är skrivna utifrån humor och glädje om vardagssituationer som de flesta barn kan känna igen sig i. Men med Eddie vill författarna Sarah Vegna och Tess Natanaelsson också visa att alla människor har rätt att vara sig själva. Att man får se ut och vara precis som man är och som man vill. Och att familjer kan se ut på alla möjliga vis. Eddie leker med traditionella föreställningarna kring hur en familj skall uppfattas i bild.

34


Bilderböcker Kommer i september från 3-6 år

Ali och Blåklockans hjältar av: Ann Fagerberg Embretsén Illustration: Hedvig Wallin ISBN: 978-91-7577-506-7 Ali tycker att pappa är en riktig hjälte, men vad gör han egentligen på jobbet hela dagarna? Häng med Ali till pappas jobb och träffa Margit, Börje, Mohammed och de andra tanterna och farbröderna på avdelningen Blåklockan. En dag bland hjältar, löständer, dragspel, papiljotter och kärleksmums.

”Ali och Blåklockans hjältar är en något annorlunda bok om hjältar. [...] Personalen verkar ha gott om tid för de gamla, det blir en skildring av hur vi vill att ett äldreboende ska fungera när det är som bäst. Hedvig Wallins realistiska bilder förstärker den positiva miljön. Texten kan lätt läsas av ett barn som knäckt läskoden, men kan också fungera som högläsningsbok. Boken kan öppna för fina samtal kring vem som är de verkliga hjältarna; de i vardagen eller de i fiktionens supervärld.” Publiceras i BTJ-häftet nr 9, 2017. Lektör Agneta Warheim

35


Bilderböcker från 3-6 år

Var noga med hygienen. Annars kommer Prosit!

Se upp för Prosit! av: Anna Bendréus Kinding Illustratör: Natalie Sjölund ISBN: 978-91-7577-448-0

Prosit är ett litet virus som kan göra dig förkyld. Följ med på den spännande resan där Prosit smittar ner barnen på förskolan och lär dig hur du kan undvika att just du blir smittad! ”[...] en bok som kan nå samma kultstatus som Karius och Baktus gjorde en gång på 60-och 70-talet. [...] På ett pedagogiskt vis förklaras hur förkylningar smittar mellan alla barnen och personalen på förskolan och givetvis även hur man kan undvika smittspridningen. [...] Barnen kan lätt följa med i berättelsen genom att titta på bilderna. Och även om man som vuxen kan tycka att det är lite äckligt med allt snor som flyger runt, så lär ju barnen garanterat gilla det och förstå varför man ska vara noga med hygienen. [...] Styrkan med Karius och Baktus var att man hade rätt språk för målgruppen och att avancerad fakta presenterades på ett enkelt sätt, precis som denna bok.” Publiceras i BTJ-häftet nr 6, 2017. Lektör Camilla Appelgren

36


Bilderböcker från 3-6 år

Ada Granat och de svarta hålen av: Henrik Almqvist Illustratör: Team Hawaii ISBN: 978-91-7577-457-2 Det finns många svarta hål, vissa finns i rymden medan andra finns i tänderna. Och så finns det vissa som man inte kan se men som känns, i magen. I den här historien om Ada Granat får vi följa med på en fartfylld resa mellan tandvärk, arga farbröder och snälla lappar. Ada Granat och de svarta hålen är uppföljaren till Ada Granat och bibliotekskatastrofen.

37


Bilderböcker från 3-6 år

för de allra yngsta deckarfantasterna.

Liv & Lo. Fallet med den sista chokladbollen av: Karin Jacov Illustratör: Kajsa Lind ISBN: 978-91-7577-416-9

Liv och Lo. Fallet med den mystiska damen av: Karin Jacov Illustratör: Kajsa Lind ISBN: 978-91-7577-506-7

Liv och Lo. Fallet med de försvunna föräldrarna av: Karin Jacov Illustratör: Kajsa Lind ISBN: 978-91-7577-564-7

”Kajsa Linds uttrycksfulla bilder komLiv och Lo är systrar, tvillingar till och pletterar Karin Jacovs fina text. Illusmed. De älskar farligheter och vill bli trationerna visar på en vardagsmiljö deckare när de blir stora. med hög igenkänningsfaktor;[...] Texten förmedlar en mer spännande hisPå födelsedagen får Liv och Lo riktiga toria med inslag av mystiska händelser. förstoringsglas. Perfekt! Nu kan de Texten är berättande med få inslag av börja öva sig på att leta ledtrådar, dialog, men flyter lätt och lämpar sig lösa fall och fånga skurkar. Och deras väl för en något mer avancerad nybörförsta fall dyker upp snabbare än de jarläsare. Lind/Jacov har tidigare gikan ana. vit ut de fantastiskt fina böckerna om Malte Modig.” Publiceras i BTJ-häftet nr 13, 2017. Lektör Annakarin Lindberg

Tvillingarna Liv och Lo är deckare. Två kniviga fall har de löst, så de är verkligen värda lite semester på stranden. När Liv och Lo plockar stenar till sin sandstad kommer de längre och längre bort från filten där mamma och pappa ligger. Precis när de börjar tro att de gått vilse, får de syn på filten. Men där ligger ingen mamma eller pappa. Filten är tom. De har fått ett nytt fall att lösa!

38


Bilderböcker från 3-6 år

Jag ska aldrig sluta cykla av: Ulrika Gustafsson ISBN: 978-91-7577-441-1 Har gamla människor alltid varit vithåriga och långsamma? Eller har de också varit vilda barn någon gång? Och måste man sluta busa och leka bara för att man blir vuxen? Det här är en varm berättelse om en liten flicka och hennes jättegamla gammelfarmor. Man kan verkligen inte tro att hon någonsin varit ung och busig. Har hon det?

39


Bilderböcker från 3-6 år

Snipp och Snopp - Lika eller olika av: Tony Cronstam ISBN: 978-91-7577-264-6

Snipp och Snopp och dumma nya flickan av: Tony Cronstam ISBN: 978-91-7577-289-9

Om att se olika ut, men ändå vara lika. Kan man vara det? Hur då? Snipp och snopp handlar om de stora sakerna i livet, men på en liten arena. Stora saker som jämställdhet, förutfattade meningar och hur vi ser på oss själva. Hur vi är olika men ändå lika.

Om att möta någon ny. Hur känns det? Snipp och Snopp är bästisar. En dag börjar det en ny flicka i gruppen. Snipperalda. Skall Snopp och Snipperalda bli bästisar nu? Kan man ha fler än en bästis? Får en bästis leka med någon annan kompis?

”I sina böcker om Snipp och Snopp lotsar författaren och illustratören Tony Cronstam oss till frågor som rör tex könstillhörighet och könsidentitet. Han gör det med stor värme och en stor tilltro till den unge läsarens förmåga att reflektera kring dessa frågor [...] Att få vara den man är, [...] Han förklarar mycket enkelt att det inte är säkert att man inuti är en pojke bara för att man föds med en snopp. På de avslutande sidorna finns det ett antal frågor som bjuder in till reflektion: vad är en familj egentligen, hur många kan man vara i en familj och så vidare.” Ulf Malmqvist, BTJ

40


Bilderböcker från 3-6 år

Snipp och Snopp och kalaset som växte av: Tony Cronstam ISBN: 978-91-7577-412-1 Snipp och Snopp delar ut inbjudningskort till Snipps kalas. Då träffar de kompisarnas familjer. De är alla olika.

41


Bilderböcker från 3-6 år

Sjung med!

Trollsånger

Till varje bild i boken finns det en sång som berättar mer om vad som hände. Trolläventyret i nöjesparken av: Elisabet Österlund Illustratör: Karin Holmström ISBN: 978-91-7577-410-7 En rim-lig saga för barn! Tille och Talleman är tvillingtroll. De är små som tallkottar ungefär och bor i skogen. I denna saga flyger de på en mås från Borås till sin kusin Lise, som bor i en nöjespark i stora staden. Under sin vecka tillsammans hinner de uppleva massor av roliga saker, som till exempel att bygga en grotta i sockervadd … Äventyret kan börja!

42


Bilderböcker från 3-6 år Pappa är sjuk av: Sofia Gregersen Illustration: Elisabet Gregersen ISBN: 978-91-7577-510-4 Pappa är sjuk. Han har en sjukdom i huvudet. Då fungerar inte hjärnan som den ska. Och då fungerar inte kroppen som den ska. Men i början är pappa ganska som vanligt. Pappa är sjuk är ett barns okomplicerade berättelse om hur det kan vara att leva i en familj där en av de vuxna blir svårt sjuk och dör. Boken är en möjlig väg in till samtal med barn om svåra ämnen som sjukdom, död, saknad och sorg.

Som ett myggbett, flera gånger om dagen – Majken får typ 1 diabetes av: Eva Ludvigsen Illustratör: Alina Ögger ISBN: 978-91-7577-538-8 Varje dag drabbas två barn i Sverige av typ 1 diabetes. Det är en kronisk livshotande sjukdom som läkarna kan behandla men inte bota. Ingen vet heller varför människor drabbas av typ 1 diabetes. När Majken kommer tillbaka till förskolan efter två veckor på sjukhuset visar Majkens mamma hur insulinsprutor fungerar och hur man mäter sockret i blodet. Barnen och personalen får också veta hur de ska göra när Majken får lågt blodsocker, ett tillstånd som är livshotande om de inte agerar snabbt. Fika med Kotten av: Sarah Vegna ISBN: 978-91-7577-523-4 ”Fika med Kotten är en varm och lågmäld berättelse om ett litet djur som blir kärleksfullt ompysslat och när det sedan dör fortsätter omsorgerna med naturlig självklarhet. [...] Det avskalade språket lyfter tonsäkert fram känslorna av innerlighet, saknad och sorg. Bilderna tecknade med tunna linjer och färger i pastelltoner förmedlar inkännande stämningen. Kärleken till igelkotten lyser igenom den enkla okonstlade berättarstilen, det är trivsam läsning samtidigt som döden skildras på ett avdramatiserat och konkret sätt som passar små barn väl.” Publiceras i BTJ-häftet nr 13, 2017. Lektör Boel Peterson Busens hunderbara äventyr av: Jeanette Bergenstav Illustratör: Lovisa Blomberg ISBN: 978-91-75775-20-3 Valpen Busens utflykt på egen tass blir ett spännande, roligt och alldeles hunderbart äventyr. Han möter en stark stork, en arg krabba, en bajsnödig elefant och en vinglig hästparad. I denna fartfyllda rimsaga lär sig Busen att det mesta går lättare när man hjälps åt. Men i vissa lägen är det säkrast att springa för livet ... Innehåller varför-därför-frågor där läsaren får tillfälle att fundera över känslor och varför vi gör som vi gör.

43


Bilderböcker från 3-6 år

Älskade dumma lillebror av: Mikaela Björkman Illustration: Monica Håkansson ISBN: 978-91-7577-512-8 Älskade dumma lillebror är en barnbok som handlar om Wilmer som får en lillebror. Det blir inte alls så roligt som Wilmer hade hoppats på för mamma är bara arg, trött och ledsen. Boken riktar sig till storasyskon i familjer där mamman blivit nedstämd efter förlossningen. På ett enkelt och tydligt sätt förklarar boken vad som hänt mamman och att det inte är barnens fel.

44


Bilderböcker från 3-6 år

Viktors nya tröja av Camilla Gunnarsson Bild: Kelly Sallinen ISBN: 978-91-7577-414-5

"Trots den anspråkslösa titeln, Viktors nya tröja, så döljer det sig väldigt stora känslor bakom det som endast skulle bli en trivsam klädshopping. Camilla Gunnarsson har i sin lilla berättelse om Viktor lyckats fånga många intressanta tankar kring normer och värden [...] Camilla Gunnarsson lyckas med en väl genomförd och lyhörd dialog skapa ett vardagsdrama som många kan spegla sig i. Normerna bryts på snart nog varje uppslag i boken [...] Ulf Malmqvist, BTJ

45


Bilderböcker från 3-6 år

Finurliga figurer med kuliga kulörer av: Daniel Karlsson Illustration: Pekka Strandroth ISBN: 978-91-7577-380-3

Hjälp! Ett lejon har ätit upp mamma och pappa av Daniel Karlsson Bild: Pekka Strandroth ISBN: 978-91-7577-338-4

Följ med Cecilia Cirkel och hennes formkompisar på äventyr med olika former och färger. En berättelse där barnen får träna färger, former och minne. Och där vi får fundera på hur det skulle vara om alla såg likadana ut.

Daniel kan inte sova. Det är något som ryter och morrar. Vad kan det vara? ETT LEJON! Ett lejon har ätit upp mamma och pappa och väntar nu bara på att Daniel ska öppna dörren så att lejonet kan äta upp honom!

Daniel Karlsson är en entertainer ut i fingerspetsarna och således en av Sveriges mest anlitade för sina komiska scenföreställningar. De flesta känner igen honom som programledaren för SVT´s omåttligt populära familjeprogram Den itusågade Kaninen som redan visats i fyra säsonger!

46


Bilderböcker från 3-6 år

Barn välkomnar barn ISBN: 978-91-7577-341-4 Med Barn välkomnar barn vill vi verka för integration, öppenhet och gemenskap genom att ly­fta barnens tankar och låta dem välkomna alla de tusentals barn som kommer till Sverige. Vi vill låta barnen synas och höras i en tid då medierapporteringen kring flyktingkrisen är mörk. I ”Barn välkomnar barn” får barn från landets alla hörn komma till talsoch välkomna barn genom sina egna texter och bilder. Och, som vanligt, har våra barn så många kloka och fina tankar att förmedla.

Selma har en räv bakom örat av: Mikael Rosengren Illustratör: Märta Lindqvist ISBN: 978-91-7577-190-8 Selma har en räv bakom örat är en bok om att vara listig. Mikael Rosengren och Märta Lindqvist har skapat Selma,en tuff och påhittig tjej som funderar över alla de knasiga uttryck vuxna använder sig av.

Williams kompisar av: Marie Bosson Rydell Illustratör: Karin Ericsson ISBN: 978-91-7577-211-0 Alla är olika och bra på olika saker. Men William är vanlig, för vanlig tycker han själv. Hans kompisar är så ovanliga, William skulle vilja vara lite mer som de! Det gäller att se varandras färdigheter, acceptera varandras egenheter och ta vara på möjligheter, istället för att fokusera på svårigheter!

Williams nya kompis av: Marie Bosson Rydell Illustratör: Karin Ericsson ISBN: 978-91-7577-342-1 I den här boken får William och hans kompisar en ny kompis. Det är roligt! Man kan lära sig olika saker från olika kompisar. Barnen kan olika språk och William känner sig lite ledsen för att han bara kan svenska. Men sedan kommer han på att han faktiskt förstår ett språk till ... Lär känna William och hans nya kompis i denna mysiga bok. Den är skriven av Marie Rydell, för-fattare till böckerna om Kråke och illustrerad av Karin Eriksson som tidigare illustrerat Rebussånger.

47


Bilderböcker från 3-6 år

Belönades med litteraturstöd 2016

Malte Modig av: Karin Jacov Illustratör: Kajsa Lind ISBN: 978-91-7577-057-4

Malte Modig och Arga tanten av: Karin Jacov Illustratör: Kajsa Lind ISBN: 978-91-7577-288-2

Måste man vara modig bara för att man råkar heta Modig? Det funderar Malte på. Det finns så väldigt mycket att vara rädd för. Och vad är egentligen att vara modig? Malte Modig är en vardagsnära berättelse om rädslor, mod och vänskap.

Det här är en berättelse om en arg tant och ett kattskrälle som heter Snoddas. Men kanske mest om ensamhet och oväntad vänskap.

Karin Jacov, född 1976, är uppväxt i Kungälv men sedan länge bosatt i Göteborg tillsammans med man och två barn. Karin är utbildad förskollärare och har sedan 2002 arbetat inom förskolan i Göteborg. ”Detta är en finstämd historia om att se bortom det synliga. Malte är duktig på det. Karin Jacovs många gånger fyndiga textrader och Kajsa Linds bilder samspelar fint och på ett enkelt sätt visar de upp olika känslor. Alla tre böckerna om Malte Modig är riktiga pärlor med fantastisk vardagsdramaturgi, enkelt men djupt.” Annakarin Lindberg, BTJ

48


Bilderböcker från 3-6 år

Lovis Ansjovis och glömskan av: Maria Estling Vannestål & Sanna Hellberg Illustratör: Sanna Hellberg ISBN: 978-91-7577-506-7

Hjälp mig hitta Pappakatt! av: Pim Thunborg Illustratör: Pia-Lena Björnlund ISBN: 978-91-7577-524-1

Lovis Ansjovis farfar bor på en liten ö i skärgården och har ett hjärta lika stort som havet. Men när han fyller år och hela släkten tar båten ut till ön förstår Lovis att något inte är som vanligt.

Välkomna att följa Fläckens spännande äventyr, där du som läsare bestämmer var Fläcken ska leta efter sin försvunna Pappakatt. Det är inte bara en mysig berättelse, utan barnen blir också engagerade och dras in i Fläckens äventyr.

De vuxna tycker att farfar har blivit vimsig och på kalaset går det mesta fel. Han säger konstiga saker, tårtan blir en katastrof och både farfar och hans glasögon försvinner.

Hjälp mig hitta Pappakatt! är en interaktiv bok där barnen själva väljer vad som ska hända. Berättelsen blir annorlunda varje gång du läser beroende på vilka val barnen gör.

Vad är det egentligen som har hänt? Lovis Ansjovis och glömskan är den andra boken om sexåriga Lovis. Böckerna är skrivna av Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg, som också har ritat bilderna.

49


Bilderböcker från 3-6 år

Tant Skateboard av: Lotta Eriksson Illustratör: Jenny Lindqvist ISBN: 978-91-8700-182-6

Tant Skateboard och spökslottet av: Lotta Eriksson Illustratör: Jenny Lindqvist ISBN: 978-91-7577-206-6

Ingegerd är inte som andra tanter. Hon kan varken laga mat, baka bullar eller sy. Istället gillar hon att klättra, dyka och resa. Och det allra roligaste hon vet, det är att åka skateboard. Men med tiden har alla Ingegerds vänner dött och hon har ingen kvar att umgås med. En dag ledsnar hon på ensamheten och ger sig ut på jakt efter nya vänner. Har hon tur hittar hon någon som gillar att åka skateboard ...

Nu är Tant Skateboard ute på nya äventyr igen. Den här gången skejtar hon så långt och så länge att hon åker vilse. När regnet börjar vräka ner knackar hon på ett hus för att komma in och få skydd. Men det är inte vilket hus som helst – det är ett spökslott ...

Lotta Eriksson är frilansjournalist i Uppsala och kommer nu ut med sin andra bok om Tant Skateboard. ”Jag blev överväldigad av denna bok. Den gjorde mig lyrisk och glad.” Sanna Juhlin, Barnboksprat

50


Bilderböcker från 3-6 år

Himlen suger av: Andreas Hasselberg Illustratör: Vera Mulder ISBN: 978-91-8700-192-5

Hejdå mamma! Vi hörs! av: Andreas Hasselberg Illustratör: Vera Mulder ISBN: 978-91-7577-336-0

Pruttar till salu! av: Andreas Hasselberg Illustratör: Sofia Fridell ISBN: 978-91-7577-339-1

Fellan ska spela sin första innebandymatch och hans mamma har lovat att komma och titta. Hon kommer att se på uppifrån himlen. Fellans mamma finns nämligen inte längre. Hon är död, i cancer. Hur ska tioårige Fellan klara sig i innebandymatchen och i livet med en mamma uppe i himlen?

Detta är den andra boken om Fellan. Den första boken heter Himlen Suger och är också den utgiven av Idus Förlag. Författaren hoppas att boken ska kunna användas som ett verktyg i samtal med barn om svåra ämnen som cancer, begravning och döden.

Varför finns det inga pruttar när man behöver dem som mest? Vännerna Mini och Figge bestämmer sig för att ändra på det och kommer på den fantastiska idén att öppna en pruttaffär. Det finns bara ett problem. Hur ska de få tag i pruttarna?

Andreas Hasselberg bor i Stockholm (Älvsjö), född i Karlshamn. Andreas debuterade med boken Himlen suger, 2013. I år gav han ut fortsättningen om Fellan samt den roliga boken Pruttar till salu! ”Med små medel lotsar författaren oss igenom hur en förälders begravning kan upplevas av två syskon [...] En bok att samtala med barn om och helst innan ett barn ställs inför faktum att en förälder redan är död. Illustrationerna i färg är följsamma mot texten.” Karin Karlstrand, BTJ om Hejdå mamma! Vi hörs!

51


Bilderböcker från 3-6 år Paradisa Pettersson rycker ut av: Andreas Hasselberg Illustratör: Eva Fransson ISBN: 978-91-7577-442-8 När det ringer i brandlarmet på en brandstation i den allra största staden så är det bråttom. Ett barn är instängt i en villa som brinner. Följ med när Paradisa Petterson och hennes kollegor sätter full fart och se om de lyckas släcka elden och rädda barnet. En bok om en spännande brandutryckning, men också en bok om normer och att vem som helst kan bli vad den vill, oavsett kön.

Moa möter skolan av: Johanna Rehn ISBN: 978-91-7577-263-9 Moa ska börja skolan. Nervositeten bubblar i magen. Hur går det till när man går i skolan? Kommer hon att tycka om sin fröken? Och viktigast av allt, kommer hon att få några vänner?

Osynliga faror

av: Anna-Karin Andersson Illustratör: Emmalill Frank ISBN: 978-91-7577-282-0 Om du ska bekämpa osynliga faror av det slag som Klara och Simon ska göra idag, är det tre saker som du behöver: 1. En glasburk. 2. En håv. 3. En tuschpenna. En bok för alla barn som ibland känner rädsla för saker som man inte ser. Här lär du dig hur man bekämpar de osynliga farorna.

Om natten - En bok om allt som händer medan du sover av: Embla Sue Panova Illustratör: Lina Sundquist ISBN: 978-91-7577-216-5 Den här boken bör läsas i ett mörkt rum, gärna i skenet från en liten nattlampa. För här kommer du få veta vad som händer när dagen övergår till natt, vilka som är vakna och tassar runt när alla andra sover och vad som händer med knopp och kropp efter att du somnat.

52


Bilderböcker från 3-6 år Kreativt Pyssel – Skapa-Uppträd-Lek av: Mona Norén Illustratör: Johanna Lundqvist Björn ISBN: 978-91-7577-111-3 Väck barnens kreativitet! Här är boken för dig som vill skapa till barnen i olika material. Sy, snickra, bygg, trolla, lek cirkus eller tillverka en inomhuskoja, allt för att inspirera till kreativitet i samspel med barnen. Med olika svårighetsgrad får du lära dig att bygga ett fotbollsmål, tillverka en dockteater, sy förkläden, lapptäcke, maskeradluvor och mycket mer.

När storken störtat av Louise Gustafsson Illustratör: Sanny Thor ISBN: 978-91-7577-391-9 När storken störtat är en underhållande bok som på ett pedagogiskt och lekfullt vis beskriver de olika sätt blivande föräldrar kan få hjälp att få sina efterlängtade barn. Den är också ett verktyg för de föräldrar som vill ha stöd i att berätta för sina barn hur de kom till världen. En bok som öppnar sinnena för barnen och lär dom kring alla fantastiska sätt det finns att få barn på.

Lovis Ansjovis och rockpappan av: Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg ISBN: 978-91-7577-415-2 Sommarlovet har just börjat, men pappa bara jobbar och Lovis Ansjovis har ingenting att göra. Då får hon världens bästa idé. Hon ska fixa en överraskningskonsert så att pappa får sjunga och spela igen, som han brukade göra långt innan Lovis fanns. Ska Lovis hinna hitta instrument och bandmedlemmar, repa in en av pappas gamla låtar och sätta upp affischer innan pappa kommer hem från jobbet? Och vill han verkligen bli rockstjärna igen?

Hur gamla blir djuren? Och lite annat kul att veta av: Linda Svensson Bild: Jonna Bergqvist ISBN: 978-91-7577-385-8 Hur gamla blir egentligen djuren? Ett av djuren kan bli 500 år och ett annat bara några veckor, gissa vilka! Är det de stora djuren som blir äldst eller de minsta? Blir det snabbaste djuret äldst eller det långsammaste?

53


Bilderböcker från 3-6 år

Tänk om jag var ... ett fordon av: Marielle Karlsson ISBN: 978-91-7577-224-0 Boken är skriven på rim och innehåller underbara varierande illustrationer att titta och peka på. Passar att läsa för barn från 1,5 år och uppåt som börjat intressera sig för bilar och andra fordon.

Tänk om jag var ... ett djur av Marielle Karlsson ISBN: 978-91-7577-352-0 Jag älskar alla slags djur, stora som små. Om jag var ett djur, vem skulle jag vara då? Busig hund eller stor farlig katt med vassa tänder? Ute på många spännande äventyr, men vad händer?

Flyga hem av: Anna-Karin Andersson Bild: Emmalill Frank ISBN: 978-91-7577-400-8 Flyga hem – en liten bok om att flyga bort för att komma hem. Sökandet tar de båda vännerna Milla och Orvar till många spännande och ibland farliga platser. Kan hemma vara i ett fågelbo, eller kanske i en grotta? Kan man bo i hus av is och vad händer i så fall om man slickar på väggen?

54


Bilderböcker från 3-6 år Vad gör fröken på natten? av: Emmalill Frank ISBN: 978-91-7577-338-4 Vad gör egentligen fröken på natten? Det undrar Charlie, Tea, Ivan och Yngve som alla går på Myrebo förskola. Kanske är hon en häxa? Fast det är hon nog för snäll för. Men en superhjälte då? Alla fyra gissar vilt. Vad tror du fröken gör på natten när alla barnen har gått hem?

En läskig resa från A till Ö

av: Anna Hansson | Jennie Elverstig Illustratör: Jonas Olsson ISBN: 978-91-7577-167-0 En läskig resa från A till Ö är en bilderbok som innehåller hela alfabetet med rimmade verser till ord som börjar på respektive bokstav. Alla verser handlar om otäcka ting som varulvar, troll, vampyrer och spöken, men allt är gjort på ett humoristiskt sätt ... så inget blir farligt, bara roligt.

Eigon i blåbärsskogen av: Sofia Hedman Illustratör: Carina Ståhlberg ISBN: 978-91-7577-405-3 Eigon och mamma är ute i blåbärsskogen. De tävlar om vem som kan plocka flest blåbär. Men Eigon vill hellre få syn på en björn. – Knappast, säger mamma. Här finns bara blåbär. Och myggor.

Dante letar bokstäver / Dante letar siffror av: Caroline Nilsson Illustratör: Anna Lissjanis ISBN: 978-91-7577-374-2 Följ med på ett spännande äventyr bland bokstäver och leksaker. I första sagan Dantes boll är borta. Kanske är den i dockvagnen? Eller bland tågen? Vänder du på boken väntar en ny saga med Dante. Barnböckerna om Dante kombinerar kunskap och saga.

55


Lättläst från 6-9 år

Fian: Den rätta vinnaren av: Emma Fäldt ISBN: 978-91-7577-516-6

Fian: Den bästa spelaren av: Emma Fäldt ISBN: 978-91-7577-517-3

Imorgon ska Fian spela en tennismatch. Den som vinner går vidare till Nordahlcupen. Det vill Fian väldigt gärna. Hennes motståndare Sammy vill också vinna. Precis lika mycket som Fian. Matchen blir svår. Det är den tuffaste match Fian någonsin har spelat. Med både blod, svett och tårar. Vem vinner?

Fian ska åka på tennisläger. Det känns spännande och ganska nervöst. Hon har aldrig varit på läger förut. Och hon känner ingen av de andra spelarna. Tror hon i alla fall. Men så får hon syn på ett bekant ansikte. Det är någon hon inte vill träffa mer. Aldrig någonsin. Hur blir det nu på lägret?

”Det finns inte så jättemånga tennisskildringar, och särskilt inte för slukaråldern. [...] Trevligt berättat av Emma Fäldt om intensiva matchsituationer, där heta slagväxlingar avlöser varandra. Den rätta vinnaren har ett lättsamt språk, fin dialog och bra personoch miljögestaltning.” Publiceras i BTJ-häftet nr 11, 2017. Lektör Staffan Engstrand

”Jättefint berättat i enkla ord och trovärdig psykologi om vänskap och tävlingsinstinkt. Medryckande på ett alldeles otvunget vis.” Publiceras i BTJ-häftet nr 11, 2017. Lektör Staffan Engstrand

56


Lättläst från 6-9 år

När mammorna blev kära av: Camilla Gunnarsson Illustratör: Jenny Behmer ISBN: 978-91-7577-411-4

Kråke och Lubbas tävlar av: Marie Bosson Rydell Illustratör: Jessica Lindholm ISBN: 978-91-7577-513-5

En lättläst kapitelbok om Fannys mamma som blir kär, i en klasskamrats mamma. Fannys föräldrar är skilda och det är länge sedan hennes pappa träffade en ny. Det är inte så konstigt att mamma också blir kär. Varför känns det ändå konstigt? Och varför är Fanny orolig över vad andra ska tycka?

Kråke tittade bekymrat på Lubbas. Det verkar vara något fel på hans nos. Han är inte ett dugg intresserad av att lukta på spåret av rådjur som morfar just har lagt. Tänk om han inte har något luktsinne? Tänk om han är sjuk? Kråke blir orolig. Hur ska det gå med spårträningen och kommer det att bli någon agility över huvud taget?

”På ett insiktsfullt sätt berättas sedan om att kärlek kan se ut på olika sätt och att all kärlek är lika mycket värd [...] Författaren balanserar fint mellan berättelse och information. Jenny Behmers generösa illustrationer i spännande och uttrycksfull manga-stil fokuserar på de känslor som är i omlopp och följer den dramatiska kurvan genom att visa hur den inledande oron övergår i harmoni när alla förstått att mammornas relation är som vilken kärleksrelation som helst. Boken avslutas med ’Frågor att fundera på eller reflektera kring’. Dessa är utmärkta som diskussionsunderlag i olika sammanhang där HBTQ-frågor behöver lyftas.” Publiceras i BTJ-häftet nr 15, 2017. Lektör Helene Ehriander

”En bra bok i sin genre, skönlitterär faktabok, som passar för högläsning eller för dem som läst ett litet tag. [...] Marie Bosson Rydell är duktig på, genom Kråke som positiv förebild, att locka barn till att göra som Kråke gör. [...] Allt (träning, vardag, tävling) är skildrat mycket positivt Jessica Lindholm [...] lyckas väl, framförallt med de väldigt olika, sympatiska hundarna och deras mattar/hussar, samt att göra illustrationerna till ett stöd i läsförståelsen.” Publiceras i BTJ-häftet nr 11, 2017. Lektör Annika Lundeberg

57


Lättläst från 6-9 år

Livia och förändringarnas vindar av: Sofia Weiss ISBN: 978-91-7577-509-8 En varm kapitelbok med stark igenkänning för de flesta om vänskap, att finnas där för varandra, förändringar, att tvingas flytta och motgångar. Men du väljer själv om du bygger väderkvarnar och utnyttjar förändringens vindar ... Eller om du bygger ett vindskydd som du gömmer dig bakom.

ur många n räkna upp h a k g ja h c O pest Vi har flyttat! mitt liv nu är tt a r gö m lst so saker som he ra exempel: och pina. Någ , min BFF, rt från Kajsa o b gt n lå r fö dsen 1. Jag bor nu on är jättele h h c (o r ve fore best friends ntat till det). la och jag har k lillebror på ed Love, min m m ru la e d och 2. Jag måste varje morgon 6 n a k c lo k r a kn fyra år (som va vill leka). uter att r mig fem min ta t e d tt a r en det 3. Istället fö ta kvarter (m åt la yk c g ja får laga den). gå till skolan pappa vägrar h c o ln e yk c är punka på por) bor en om stinker so (s g n gå p p u p n är en 4. I vår trap starkt att ha r e k n ä st is m Jag Anders Grå. brottsling … om verkar filmstjärna (s n e r ä h r o b 5. Dessutom jätterädd). ra?! Vad ska jag gö

58


Lättläst från 6-9 år

Lättläst med fakta om adhd

JOEL – SUPERTAGGAD av: Marie Bosson Rydell ISBN: 978-91-7577-508-1 Joel blir ofta supertaggad. Då har han svårt att hejda sig och ibland blir det fel. Det kan bli bråk med de andra i klassen och med lärare. Joel kan inte hjälpa det, han vill inte bråka, det bara blir så.Hans gympalärare säger att han måste hitta ”sin grej”. Joel funderar på vad det kan vara ... Joel har precis som många andra killar och tjejer, fått en speciell kraft. En superkraft.Man måste lära sig att Använda Den och Hantera Den på rätt sätt. Då kan man ha stor nytta av den. Men om den används på fel sätt, då kan det gå illa, det kan till och med bli farligt! ”[...] I berättelsen gestaltar hon på ett utmärkt sätt hur en pojke med denna diagnos kan agera både i klassrum, i olika skolämnen och hur olika lärare och kamrater påverkar honom. [...] Boken är lättläst med mycket dialog och en fart i handlingen som gör Joels skoldag spännande för läsaren. Bokens budskap är tydligt, vi är alla olika och ska respekteras för våra olikheter. [...] Boken avslutas med bra fakta och förklaringar till vad adhd står för och länkar där man kan hitta ytterligare information. Joel supertaggad är en läsvärd bok som kan ge många tankar och väcka samtal.” Publiceras i BTJ-häftet nr 10, 2017. Lektör Agneta Warheim

59


Lättläst från 6-9 år

Albin, den store tidsresenären / Prinsessa i nöd av: Mikael Rosengren Illustratör: Marielle Karlsson ISBN: 978-91-7577-418-3 Albin. En helt vanlig kille. Och enastående tidsresenär. På sina uppdrag i tid och rum stöter han allt som oftast på någon som är i nöd. Det finns egentligen bara en sak som inte är perfekt med Albins tidsresor: Han vet sällan vart de leder honom. I den här boken landar han på en dammig grusväg mitt framför näsan på prinsessan Kristina som föddes för nästan 400 år sedan … Det roliga och spännande äventyret är kryddat med faktarutor och frågor som ger små och stora läsare en mängd rolig och spännande fakta om 1600-talets Sverige.

Jag heter Mikael Rosengren, är 46 år och bor i Bromma. Varje dag, runt omkring mig, ser jag nya berättelser. Att skriva är min passion och mitt kall. Sedan min debut våren 2013 har jag med 2015 års utgivning inräknad gett ut över tio barnböcker viaförlag och producerat fyra barnböcker till företag. Jag driver företaget Kunskapkretsloppet där barn får skapa egna barnböcker som vi i slutänden trycker upp och skickar till barn runt om i världen som saknar skolböcker. I Kunskapskretsloppet bygger vi broar av vänskap och kunskap. Här är varje barn en hjälte!

60


Lättläst från 6-9 år

Sofia med knuff – Det här är jag av: Annelie Strömberg Illustration: Johanna Sandberg ISBN: 978-91-7577-440-4 Sofia vill vara sig själv, inte tjejen med adhd. Sofia känner sig missförstånd och annorlunda men vill inget hellre än att fungera och förstå sig själv. Vi möter Sofia från ett barns perspektiv, i hennes sorger, i delad glädje och blir delaktiga i hennes funderingar. Sofia springer till matsalen. Inte för att hon har bråttom. Men det är skönare att springa än att gå. Sofia är bra på många saker. Vara en bästa kompis, räkna matte och agility till exempel. Hon är bra på att vara Sofia helt enkelt.

61


Lättläst från 6-9 år

Våga testa, Sven! av: Sofia Johansson Illustratör: Gabi Frödén ISBN: 978-91-7577-433-6 Sven vill inte gå på Axels kalas, men det vågar han inte säga till Axel. Istället säger Sven att han ska vara borta, trots att han ska åka snowboard i hemmabacken hela sportlovet. En dag på sportlovet, är Sven och Axel samtidigt i backen. Sven försöker att hålla sig undan. Men hur gör Sven när han ser Axel köra rakt in i ett träd, ger han sig tillkänna då? Våga testa, Sven! är en bok som passar läsaren som nyss börjat läsa själv. Den fungerar också som högläsningsbok.

62


Lättläst från 6-9 år

Rex och Rut - Källarmonstret av: Eva Salqvist Illustratör: Dave Henson ISBN: 978-91-7577-431-2 Rex och Rut är en bokserie om barn på sjukhus som löser mysterier. I Källarmonstret upptäcker barnen en konstig dörr på väggen i källaren till sjukhuset. Samtidigt går larmet på röntgenavdelningen. Någon försöker förstöra världens dyraste röntgenapparat. Rex, Rut och deras vänner hittar något helt annat när de smyger fram i sjukhusets källargångar. Vad finns bakom den lilla dörren? Och vem har satt igång larmet på röntgenavdelningen? ”Författaren Eva Salqvist arbetar som syskonstödjare på Barncancercentrum vid Norrlands universitetssjukhus och bokens illustratör Dave Henson arbetar som röntgensjuksköterska, vilket återspeglar sig i de kreativa miljöskildringarna. Teckningarna i färg lyfter mångfalden genom bilder på barn och vuxna med olika karaktär och etnicitet. Passar utmärkt som högläsningsbok och för de yngre skolbarnen som kommit igång med att läsa själva.”

Maj-Britt Claesson, BTJ-häftet nr 3, 2017

63


Lättläst från 6-9 år Mera Kråke av: Marie Bosson Rydell Illustratör: Jessica Lindholm

Kråke och Lubbas ISBN: 978-91-7577-082-6

Kråke spelar spel ISBN: 978-91-7577-169-4

Kråke ch hans systrar får följa med morfar och titta på hundvalpar. Kråke lär sig mycket om hur man tar hand om en valp och tycker det verkar roligt med agility.

Vad ska man egentligen ta sig till när det inte finns någon ström i huset en fredagskväll? Hur ska man laga mat och vad ska man sysselsätta sig med utan dator och tv?

Marie är född och uppvuxen i Varberg. Hon är utbildad djurskötare, simlärare och förskollärare. Marie driver sedan drygt tio år tillbaka Bokmakeriet Klaton AB där hon gjort en del läromedel, samt skrivit ett fyrtiotal böcker – de flesta om Kråke. Marie är aktiv inom Friluftsfrämjandet och Svenska Brukshundklubben. ”Bokens tema är så härligt hjärtevärmande. Att riktig vänskap inte känner några åldersgränser och att olika generationer behöver varandra och har mycket att ge. Kråke och Gustav är en bok som alla borde läsa.” Kerstin Hagstrand-Velicu, BTJ om Kråke och Gustav

64


Lättläst från 6-9 år

Kråke och Gustav ISBN: 978-91-7577-286-8

Kråkes medeltidsskola ISBN: 978-91-7577-381-0

Höst och Halloween närmar sig. Det blir både spänning och dramatik då Gustav kommer bort, inte bara en gång, utan två gånger! Kråke och Gustav försöker också reda ut hur allt egentligen hänger ihop med halloween och allhelgonahelgen.

I den femte kapitelboken om Kråke får både han och läsarna lära sig massor om medeltiden. Roliga fakta vävs in i de olika skolämnena och man får tips på saker man kan prova själv. Perfekt för nyfikna barn.

”Boken skulle kunna vara en lärobok i historia, här väver man in fakta i texten på ett mycket bra och lättsamt sätt. Läsaren lär sig om medeltiden samtidigt som Kråke och hans kompisar arbetar både praktiskt och teoretiskt i sin skola [...] Kråkes medeltidsskola är en välskriven bok med ett språk som passar både till högläsning och att läsa själv i låg- och mellanstadiet. Trots att Bosson Rydell har skrivit mängder av barnböcker tycker jag att hon behåller skärpan och inte ger känslan av massproduktion.” Marianne Ericson, BTJ om Kråkes medeltidsskola

65


Lättläst från 6-9 år

Flax & Rekordfarfar av: Johan Rockbäck Illustratör: Johanna Arpiainen ISBN: 978-91-7577-350-6v

Fummel & Drummelrekordet av: Johan Rockbäck Illustratör: Johanna Arpiainen ISBN: 978-91-7577-435-0

Inte nog med att Rekordfarfar nästan har världens längsta öronhår och har gjort det som kan vara historiens enda tuggummiboll. Nu ska han och Flax sätta ett rekord som ingen tidigare klarat av. Ett megarekord lika tokigt som det är farligt. Det kräver noggrann planering.

Det ska göras rekordfilm. Flax ska filma och farfar ska göra det han kan bäst: Vara Rekordfarfar. Det börjar bra. Allt går som planerat. Men så kan farfar inte hålla fingrarna i styr och gör den ena tokigheten efter den andra.

Stort mod. Full galenskap. Ingenting får stå i vägen. Inte ens eldslågor eller en tjuv. Flax är alltid redo att följa med Rekordfarfar på äventyr. Är du?

Allt ställs på ända. Det blir galet. Helt hysteriskt. Knasigare än någonsin i jakten på den stora rekordfilmen. Flax är alltid redo att följa med Rekordfarfar på äventyr. Är du?

”... en varm underton ... man skrattar inte åt de tokiga karaktärerna utan med dem. Mellan Flax och hans farfar finns en härlig och nära relation och Flax är en riktig stöttepelare för sin tokiga och gränslösa farfar.” Sarah Utas, BTJ

66


Lättläst från 6-9 år Kungen i djungeln av: Per Herrey Illustratör: Leif Åbjörnsson ISBN: 978-91-7577-055-0 Älgen Sven tycker att livet som skogens konung börjar bli lite enformigt och tråkigt. Hans stora dröm är att få komma till Afrika och bli den förste älgen någonsin som blir kung i djungeln. En fartfylld, rolig och spännande historia med ett gott budskap om lojalitet, vänskap och laganda. Sensmoralen i boken är att vem som helst kan uppnå stora drömmar om man bara tror tillräckligt mycket på dem. Alice McMallis av: Jessica Lindholm ISBN: 978-91-7577-166-3 Alice McMallis är nio år och bor bredvid den gamla och övergivna kyrkogården. Alice älskar skräck och önskar inget annat än att få träffa ett livslevande spöke. Det får hon inte. Däremot blir hon vän med den mystiske pojken som smyger omkring på kyrkogården. Pojken bär på en livsfarlig smitta och en dag biter han den sure och otrevlige grannen Surström i benet. Alice får bekymmer. Tänk om grannen blivit smittat och också börjar bitas. Tänk om hela byn smittas och förvandlas till skrikande och skränande varelser. Alice måste lösa detta. Hon går ut på jakt.

Saga & Simon – Hundlängtan och utomjordingar av: Anna Helgesson Illustratör: Anna Södergård ISBN: 978-91-7577-382-7 Saga och Simon är nio år och tvillingar. De älskar hundar och deras högsta dröm är att få en egen. Tur att det vimlar av hundar i Kummelby där de bor! Häng med syskonen Saga och Simon på tokiga äventyr där det mesta kan hända. Blodsugande myggor, rymdvarelser och bortsprungna hundar är några av de saker du får läsa mer om i den här boken.

Saga & Simon – Kärlek och vampyrer av: Anna Helgesson Illustratör: Anna Södergård ISBN: 978-91-7577-436-7 I den här boken blir det vinter i Kummelby med luciadisko, pepparkakor, skumma tomtar och massa härlig kärlek i olika former.

67


Lättläst från 6-9 år

Jag lovar. På hedersord! av: Emma Fäldt ISBN: 978-91-7577-287-5

Jag gör det. För din skull! av: Emma Fäldt ISBN: 978-91-7577-420-6

När bästisarna Andrea och Leni lovar varandra något viktigt brukar de göra en speciell kompisritual, det man lovar då är på hedersord och kan aldrig brytas. Men så blir de kära i samma kille, Jacob, nye killen i 4A som liknar Saade. De lovar varandra att inte bli ihop med honom. Kommer det löftet att kunna hållas?

Andrea har äntligen fått en hund, Zassi. Hon och bästa vännen Leni har stora planer på allt kul de ska hitta på med den. Men dagen innan Andrea och Leni ska iväg på en klassresa rymmer hundvalpen. Andrea är förtvivlad. Leni gör allt för att hjälpa henne. De två vännerna ställer alltid upp för varandra, men när Leni hamnar i en stor knipa på klassresan ställs Andrea inför ett svårt val. Vilket är bäst, att berätta sanningen eller att ljuga för att hjälpa sin bästa vän?

68

Anna Tizianna – Sommaräventyr och trolleri av: Emma Fäldt Illustratör: Josephine Nicander ISBN: 978-91-7577-407-7 Simskola, fiskeäventyr, kojbygge och en galen tjur som gillar glass, på Annas sommarlov händer det spännande saker hela tiden. Men innan sommarlovet börjar ska Annas klass ha en avslutningsfest och där ska Anna uppträda. Anna vill trolla fram små söta kattungar eller kanske en elefant.


Lättläst från 6-9 år

Supernova, av: Åsa Öhnell Illustratör: Erika Dobbertin (bok 1-2) & Katarina Vintrafors (bok 3-4)

En fnissig bok att bli glad av! Supernova – Glassväder och tre borttappade hundar ISBN: 978-91-7577-404-6

Supernova – Sophämtningen och en mycket tankspridd professor ISBN: 978-91-7577-213-4

Supernova – Snöskottningen och en ovanligt pratglad dam ISBN: 978-91-7577-285-1

Utanför affären finns en lapp. ”Borttappad hund” står det. Vilket perfekt hjältedåd! tycker Supernova. För en gångs skull håller Märta med henne. De ska hitta hunden. Men plötsligt finns det tre lappar om försvunna hundar. Vad är det som händer? Går det en hundtjuv lös i Bjärred?

Hur var det nu? Brevet i soptunnan och paketet i brevlådan eller tvärtom? Det är inte så lätt att hålla reda på allt, särskilt inte när en mycket tankspridd professor är i närheten. Ska Supernova lyckas göra några nya hjältedåd?

Det har snöat i Bjärred. En perfekt dag för nya hjältedåd! Varför inte hjälpa till att skotta? Men snön är tung. Märta är på väg att ge upp. Då får Supernova en idé. En riktig superhjälteidé!

Åsa är författaren bakom bokserien Klarabelladeckarna och Supernova. Hon har en bakgrund som lärare, men arbetar sedan många år tillbaka som översättare och har examen från både språklärar- och översättarutbildning från Göteborgs universitet.

69


Lättläst från 6-9 år

Författaren bakom den genusmedvetna bokserien Malte Modig.

”På ett mycket inkännande sätt tar författaren Karin Jacov upp hur olika känslor kan ta över och styra våra liv. Det som utmärker berättelsen är beskrivningen av känslor och Kakans inre monolog. Den visar på ett fint sätt hur man som människa blir till genom andra – både på gott och ont.” Annakarin Lindberg, BTJ

Sassa brassa Mandel-Kakan av: Karin Jacov Illustratör: Kajsa Lind ISBN: 978-91-7577-337-7

Kakan är snart nio år. Hon älskar handbollsträningar och att ha fredagsmys med pizza. Men hon älskar inte att spela match. För då sitter en massa mammor, pappor och syskon på läktaren och tittar. Nervöst! Om bara Kakans bästis också hade varit med i laget, då hade det känts mycket bättre. Men hur ska det gå till? Helin gillar ju inte ens bollar, hon älskar dans.

70


Lättläst från 6-9 år av: Therese Loreskär Illustratör: Therese Gassne

Glorias memoarer ISBN: 978-91-7577-063-5

Glorias memoarer, Kostymmannen ISBN: 978-91-7577-118-2

Glorias memoarer – Marco ISBN: 978-91-7577-354-4

Gloria är 10 år och har bara gått i 4:A i några månader när hennes liv trasslar ihop sig. På stora fotograferingsdagen råkar hon putta Sanja ur rullstolen. Carro och coolingarna får för sig att Gloria hatar rullstolar och gör allt för att få Gloria utslängd från skolan.

Klass 4A kommer äntligen iväg på lägerresan till Molbergssjön. Fast livet på lägret och på Vallforsskolan är långt ifrån perfekt! Vem är egentligen Kostymmannen och varför vill han lägga ner Vallforsskolan?

Det har börjat en ny kille i klass 4A på skolan. Han heter Marco. Det mesta om Marco är hemligt och ganska konstigt. Samtidigt gör Joel en fasansfull upptäckt: fröken Aina har dödat en svensk krokodil! För varifrån kommer annars krokodilskinnet i hennes skor? Och vem är det som smyger omkring i buskarna utanför skolan? Någon verkar ha suttit gömd där, ätit muffins och spionerat på eleverna … Gloria, Joel och de andra i klass 4A hamnar rakt i ett nytt klurigt och spännande äventyr!

Är det sant att hela skolan har drabbats av svartmögel? Vem är det som äter upp all vaniljsås på skolan? Hur ska det egentligen gå för Gloria och hennes klass-kompisar när de en dag liksom råkar krocka musiklärarens gamla Opel mot några träd?

71


För bokslukaren från 9-12 år

De mystiska gravstenarna av: Martin Frisén ISBN: 978-91-7577-121-2

De mystiska meddelandena av: Martin Frisén ISBN: 978-91-7577-314-8

De mystiska gravstenarna kretsar kring radarparet Sigge och Viggo, som båda bor i det lilla samhället Knäbäck. På väg till skolan den första dagen i årskurs fem får de syn på en mystisk gravsten på kyrkogården som inte stått där förut. Det utvecklar sig till ett äventyr där en mystisk skolvaktmästare, en kyrkogårdsvaktmästare och ett tufft gäng i högstadiet blir centrala för pojkarnas misstankar.

En dag hittar Anja ett elakt meddelande i sitt skåp. Vem har skrivit det? Och varför? Skoldetektiven Sigge Snövall har inte haft ett fall på länge och får i uppdrag att ta reda på sanningen. Tillsammans med bästa kompisen Viggo och flickvännen Jenny, använder Sigge både list och mod för att lösa gåtan med de mystiska meddelandena.

De mystiska stölderna av: Martin Frisén ISBN: 978-91-7577-447-3 Vaktmästarens plånbok försvinner spårlöst. Går det möjligen en ficktjuv lös? Ännu värre blir det när en lärare tappar bort sina nycklar och mystiska stölder börjar inträffa på skolan. Det finns inga tecken på inbrott, men ändå försvinner pengar, mobiltelefoner och datorer. Det är någon som använder den försvunna nyckeln till att göra stölder. Frågan är vem? Som tur är finns Sigge Snövall, Säbyskolans egen skoldetektiv. Följ med på ett nytt spännande äventyr, när Sigge Snövall med list och mod, löser fallet med de mystiska stölderna. Vem är tjuven? I serien Sigge Snövall Skoldetektiv kommer nu den tredje boken, De mystiska stölderna. Vi får möta kompisarna Sigge och Viggo som ofta blir indragna i tokiga grejer tack vare Viggos stora intresse att testa och uppfinna nya saker.

72


För bokslukaren från 9-12 år

Fru Alms magiska resebyrå - Raggarbilar och rullstolar av: Annakarin Rosengren ISBN: 978-91-7577-507-4

Fru Alms magiska resebyrå - Nya och gamla vänner av: Annakarin Rosengren ISBN: 978-91-7577-227-1

Det är påsklov och Hilma hälsar på mormor och morfar i Lysekil. I Lysekil har hon också kompisen Leo och fru Alm med den magiska resebyrån som gör det möjligt att resa i tiden. Under lovet händer det saker i Lysekil som gör att den berömda Havsbadsparken och de älskade Havsbadsdagarna plötsligt är i fara. På en vräkig båt smider nämligen den tjusiga men lömska affärskvinnan Maud Fiskebäck hemska planer. Tillsammans med Connie som kör raggarbil och Eldsjälen som brinner för att alla ska få vara sig själva försöker Hilma och Leo att rädda Havsbadsparken och Havsbadsdagarna.

Hilma är äntligen tillbaka i Lysekil hos mormor och morfar – och hos fru Alm med den magiska resebyrån, som gör det möjligt att resa i tiden. Nästan det första som händer är att Hilma gör bort sig för mormors nya granne, Leo. Leo är inte den enda nyinflyttade i staden. På bänken utanför affären sitter en mystisk kvinna invirad i filtar. Hilma känner på sig att de borde göra något för henne, men vet inte riktigt vad. Allt håller på att gå fel när de plötsligt får hjälp från oväntat håll. Hilma förstår att varje människa bär på sin egen historia och att allt inte nödvändigtvis är vad det ser ut att vara.

Raggarbilar och rullstolar är en fristående fortsättning på Fru Alms magiska resebyrå och Nya och gamla vänner. Tips och pyssel I slutet av boken har Hilma och de andra i berättelsen samlat sina bästa tips.

73


För bokslukaren från 9-12 år

Vem är Skuggan? av: Lotta Sundin ISBN: 978-91-7577-482-4 I Vem är skuggan? är huvudpersonen något så ovanligt som en tjej som är superhjälte. Och det är inte en snygging i bikini flankerad av några coola, manliga superhjälte-kollegor. Nej, det är en helt vanlig tjej i svarta kläder som älskar att åka skateboard. Allra helst åker hon skateboard sena kvällar och mörka nätter när hon kan göra det på egen hand. Superhjälten i boken är lesbisk, smart och modig. När hon råkar se människor som hamnar i trubbel drar hon sig inte för att hjälpa till. Då kommer hennes judokunskaper väl till pass.

74


För bokslukaren från 9-12 år "I Lotta Sundins debutroman Vem är Skuggan? möter läsaren en smart och stark tjej, Tuva, i huvudrollen. Naturligt och effektivt beskrivs normbrytande familjekonstellationer, känslor och könsrollsmönster. Olikheter ses som tillgångar och utanför boxen-tänk genomsyrar hela berättelsen och berikar den väsentligt. Boken erbjuder imponerande många diskussionsmöjligheter i läsarbetet tillsammans med elever i årskurs fyra till och med årskurs åtta." Publiceras i BTJ-häftet nr 10, 2017. Lektör Marie-Helene Klementsson

75


För bokslukaren från 9-12 år

Erkan - Drakenbergs hemlighet av: Mikael Rosengren & Thomas Svensén Illustration: Magnus Björkbom ISBN: 978-91-7577-515-9 År 1628. Två kungar med storslagna planer. En ondsint, maktlysten man. Och katastrofen som förändrade allt. År 2017. Dalarö, Stockholms skärgård. Tre syskon på sommarlov gör en häpnadsväckande upptäckt: En flaskpost med rop på hjälp fiskas upp och vittnar om mörka hemligheter från det förflutna. I Erkan – Drakenbergs hemlighet flätas dåtid och nutid samman och faran lurar bakom varje hörn. Berättelsen är baserad på riktiga händelser i den svenska historien och är skriven för den primära målgruppen 9-12 men passar lika bra för dig som älskar nervpirrande spänning. Och för dig som vill veta allt om de mörka hemligheter ur den svenska historien som avslöjas i den här boken. Drakenbergs hemlighet är den första Erkanboken om syskonen Felicia, Ludwig och Amanda Johansson.

Ett historiskt äventyr genom Sveriges historia! Följ med!

76


För bokslukaren från 9-12 år

Piratens hemlighet av: Anna-Karin Andersson & Ulrika Söderström Illustration: Anna Westin ISBN: 978-91-7577-413-8 Enligt legenden grävde piraten Skytte ner en skatt på 1600-talet utanför den lilla byn Pataholm. Platsen kallas fortfarande Skyttes kulle. När syskonen Aniara och Benjamin hälsar på sin faster som bor i byn, dröjer det inte länge innan de lockas ut på spännande äventyr i piratens fotspår. Syskonen råkar ut för den ena mystiska händelsen efter den andra. Vem är det egentligen som smyger omkring mitt i natten bakom fasters hus? Varför vill inte kaféägaren Uffe att de ska leta efter skatten? Är det ens sant att det finns en skatt nedgrävd på Skyttes kulle? Piratens hemlighet är den första boken i den arkeologiska deckarserien om Aniara och Benjamin. Det är en berättelse som blandar fiktion med historia och arkeologi. Boken inbjuder till att läsaren ska upptäcka och förstå landskapet på ett nytt sätt. Varför finns det stenmurar på så många ställen? Varför är stenhögar placerade uppe på höjder och varför växer det egentligen äppelträd mitt i skogen?

Arkeologi, fakta och kunskap i ett spännande äventyr

77


För bokslukaren från 9-12 år

Kom tillbaka av: Jonas Carlström ISBN: 978-91-7577-434-3 ”Det är svårt att förutse vad som ska hända, även om det redan hänt” För tusen år sedan levde vikingarna på samma platser som vi lever idag. Hur lika oss var de? Skulle vi kunna smälta in i deras värld? Skulle de kunna leva i vår? Trettonårige Wille Streg kan få svar på frågorna. Han ska resa tillbaka till tiden för länge sedan Allt är förberett, tryggt och kontrollerat. Men när han kommer fram märker han att något är fel. De som har skickat i väg Wille har inte berättat allt för honom. De har inte berättat varför de valt just Wille, de har inte berättat vad som kommer att hända Disa och hennes familj. Och de har inte berättat om Disas tusen år gamla bön: Kom tillbaka! Jonas Carlström har sedan uppväxten i trakter kring många fornlämningar fascinerats av våra svenska runstenar och vad som döljer sig bakom stenarnas texter; vem ristade dem, vem ristades de för och vad hände sedan? Det, i kombination med ett intresse för berättelser, har skapat historien om Wille och Disa.

78


För bokslukaren från 9-12 år

#tillsammans #utanför av: Camilla Gunnarsson ISBN: 978-91-7577-373-5 Hilde känner sig ofta osynlig. Medan klasskompisarna kallar varandra ”bästaste” och ”finaste” på Instagram undrar Hilde om någon skulle sakna henne om hon inte kom till skolan. Men en dag dyker någon upp och saker börjar förändras ... En bok om gemenskap och utanförskap i skolkorridorer och på sociala medier. “Boken är skriven på ett lättläst sätt. Det är spännande läsning som lyfter fram problemet utan att fördöma, och utan att pekpinnarna bli övertydliga. Upplösningen av problemet sker väl enkelt i boken, men i slutet finns diskussionsfrågor om mobbning och nätbeteende. Frågorna är riktigt bra, och gör att boken lyfter, de är lämpliga som diskussionsunderlag i skolan.” Maj Gustavsson, BTJ

Camilla arbetar som psykolog, bloggar om sin aktiva fritid på aktivadagar.com och bestämde sig i januari 2015 för att ta tag i drömmen om att skriva en bok. Drygt ett år senare hade hon fått fyra böcker antagna, bland annat debutboken #tillsammans #utanför. ”Boken är skriven på ett lättläst sätt. Det är spännande läsning som lyfter fram problemet utan att fördöma, och utan att pekpinnarna bli övertydliga. Upplösningen av problemet sker väl enkelt i boken, men i slutet finns diskussionsfrågor om mobbning och nätbeteende. Frågorna är riktigt bra, och gör att boken lyfter, de är lämpliga som diskussionsunderlag i skolan.” Maj Gustavsson, BTJ

79


För bokslukaren från 9-12 år

En

nddeckare m hu ed

Fli en nga n & flock

Vargskräck – En hunddeckare med Flingan & flocken av: Jeanette Bergenstav ISBN: 978-91-7577-210-3

Kod 513 av: Jeanette Bergenstav ISBN: 978-91-7577-423-7

Elvaåriga Flingan Fjällström och hennes pudel Buff y hamnar oväntat mitt i ett dramatiskt äventyr. Som tur är får de hjälp av sina nya hundvänner Hero, Dockan, Chess och de andra. När faran lurar runt hörnet så finns det bara ett sätt att klara sig – genom att hjälpas åt.

Collien Heros husse är spårlöst försvunnen. Är det någon som håller honom fången? Varför? Vad är det som pågår i de mörka grottgångarna ute på Björkö? Vilka är de hotfulla männen i svarta huvor? Och vad betyder Kod 513?

När Flingan Fjällström och hennes bror Theo hjälper En hunddeckare för alla som älskar mysterier och en vän, dras de in i en härva av mörka hemligheter och fartfyllda äventyr. Och hundar förstås! dramatiska händelser. Tillsammans med pudeln Buffy, varghunden Aztor och de andra hundarna i flocken gör de allt för att avslöja sanningen. Innan det är för sent.

”Detta är en riktig bladvändare för den som gillar spännande böcker. Det är svårt att sluta läsa när man väl har börjat. Är man dessutom hundälskare är den här serien ett måste. Ett plus för språket som flyter på väldigt bra och känns autentiskt [...]” Carola Forslund, BTJ ”Boken är rysligt spännande och med ett tydligt budskap om att stå på djurens sida [...] Som helhet är Vargskräck en bra och, trots de nästan 300 sidorna, en ganska lättläst bok.” Berith Svensson, BTJ

80


För bokslukaren från 9-12 år

Serien: Solhjärtats hemlighet av: Pär Sahlin | Illustratör: Karl Johnsson Solhjärtats hemlighet ,del 1 ISBN: 978-91-7577-156-4

del 2: Saltregnen ISBN: 978-91-7577-157-1

del 3: Silverdrottnignen ISBN: 978-91-7577-293-6

del 4: Skuggljusen ISBN: 978-91-7577-438-1

Kim, snart tolv år, bär tecknet. Han är den ende som kan förgöra den onda Ajcüll, tyrannen som förmörkat landet Elorien. Men hur ska en vanlig kille, som nyss var på semester med sin pappa i Italien, kunna slåss mot ondsinta svartmunkar och lömska förrädare i ett land han inte ens visste fanns?

På sin tolvårsdag får Kim en överraskning av vännerna Nela och Serkzes. Men det är inte den enda överraskningen som väntar. När katastrofen drabbar Elorien höjs röster för att någon måste offras för att få slut på eländet. Han ger sig ut på en farlig vandring för att rädda en vän och förhindra en spådom att slå in.

Livet i Elorien har blivit vardag för Kim och hans familj. Men under ytan lurar ständigt hotet om landets undergång. Resan blir inte bara ett livsfarligt och händelserikt äventyr utan också en resa där vänskapen sätts på prov.

Tiden är knapp för Kim, Nela och Serkzes. Hur ska de lyckas stoppa Silverdrottningens väldiga armé och samtidigt förhindra att spådomen om Eloriens undergång slår in? De har inga vapen eller soldater till sin hjälp och på botten av Höbesundet ligger det som de behöver allra mest: Solhjärtat.

Pär Sahlin är född och uppväxt i Jönköping men bor nu på Södermalm i Stockholm med sin familj. Pär har skrivit läromedel i svenska för åldrarna 7-18 år och det har blivit över 40 böcker sedan han startade. Alla läromedel är utgivna av Natur & Kultur. Under 2015 har han även givit ut böcker i svenska för gymnasiet, tre kapitelböcker om Agaton samt den lättläst boken Leo och lögnerna. ”Sahlin skriver medryckande och följsamt och dukar upp ett äventyr som bjuder på många överraskningar […] Solhjärtats hemlighet är en klart läsvärd och tänkvärd roman […]” Stefan Whilde, Tidningen Kulturen

81


För bokslukaren från 9-12 år

SOS från Fästingträsk av: Charlotta Johansson ISBN: 978-91-7577-439-8 I hela sitt liv har Fia flyttat runt mellan olika städer i USA. Nu har hennes mamma bestämt att de ska flytta till Sverige, ett land på andra sidan jorden som Fia aldrig har varit i. I Fästingträsk gör Fia sitt bästa för att hålla humöret uppe och trivas. Men det är inte det lättaste med en fattig mamma, en galen moster, en slemmig möbelman och blodsugande insekter överallt. Det känns som att allt går fel, och den enda som vill bli kompis med Fia är den blyga Helga. Men Fia vågar inte ta den risken. Istället drömmer hon om en egen hund, en lurvig följeslagare att lita på i vått och torrt. En dag ser hon plötsligt sin chans att få drömmen att gå i uppfyllelse. Men det är på ett inte alldeles hederligt sätt ...

82


För bokslukaren rysare från 9-12 år

Det övergivna barnhemmet av: Erika Svernström ISBN: 978-91-7577-445-9 När Alvins familj hyr ett gammalt barnhem som semesterboende är han den ende som anar varför ingen har hyrt huset på över 20 år. Vem är flickan som bara Alvins lillasyster kan se? Vad döljer sig i det låsta rummet på vinden? Och vad hände egentligen när barnhemsbarnen bodde här? Oförklarliga, spöklika saker börjar hända och när ett märkligt fynd hittas i en brunn rullas en dramatisk historia upp som byborna länge försökt glömma. Alla döljer något de inte kan berätta, men vem vet sanningen? Det står plötsligt klart att allt inte alls är som syskonen tror. Det är mycket värre …

”I Det övergivna barnhemmet väver författaren Erika Svernström [...] en spännande historia som innehåller både skräck- och thrillerelement [...] Även om författaren använder sig av skräckgenrens klyschor (dörrar som öppnas utan att någon är där, plötsliga klickljud, yngsta barnet ser en spökflicka, spågumma som berättar om huset) gör hon det på ett spännande sätt, vilket gör att man lätt dras med och vill fortsätta läsa. Den spöklika stämningen känns övertygande [...] Dialogerna är trovärdiga, och här lyckas man även med att pussla ihop en intressant deckargåta där barnen, som hela tiden undersöker huset och dess förflutna, är huvudkaraktärer. I slutet knys trådarna mycket skickligt ihop och läsarna bjuds på en del överraskningar. Omslaget är stilfullt.” Alan Pejkovic, BTJ-häftet nr 3, 2017

Läskigt spännande!

83


Del 1 kom med i Barnbokskatalogen 2014

För bokslukaren spänning och äventyr 9-12 år

Serien: Drakhjärta & Hamnskiftare av: Jerker Hultén Del 1: Drakhjärta & Hamnskiftare ISBN: 978-91-7577-033-8

del 2: Lönnmördare ISBN: 978-91-7577-122-9

del 3: Kungar & Drottningar ISBN: 978-91-7577-226-4

Vera och Albin, två syskon i en värld kallad Nordanländerna. När de hjälper en samling drakar på flykt, dras de mot sin vilja in i en kamp mellan ont och gott. Samtidigt som de upptäcker nya häpnadsväckande sidor hos sig själva måste de nu, tillsammans med drakarna, slåss mot ondskan för att rädda Nordanländerna.

Två år senare, får Vera och Albin besök av en mystisk inkräktare. De förlorade själarnas stav stjäls och deras föräldrar och byns borgmästare blir förgiftade. Det blir starten på en jakt för att ta tillbaka staven och på något vis försöka rädda sina föräldrar och borgmästaren. En farofylld jakt som leder dem till andra änden av Nordanländerna.

Vera och Albin har fått tag i motgiftet för att rädda sina föräldrar men är fast i Garathien, landet där Molgor tagit över och nu bygger sin armé för att erövra Nordanländerna. Flykten blir farofylld och dem skiljs åt. Enda chansen att besegra Molgor är om Vera och Albin kan få Nordanländernas kungar och drottningar att kämpa tillsammans, sida vid sida.

Mörkermagiker av: Jerker Hultén ISBN: 978-91-7577-401-5 Striden mot Molgor närmar sig och Nordanländernas kungar och drottningar samlar en motståndsarmé för att möta honom och hans horder av mörkervarelser. Men det finns en spion bland dem. En spion som är beredd att ta till vilka medel som helst för att säkerställa att Molgor går vinnande ur den kommande striden. Under tiden har Albin, Rurik och Gillis gett sig av för att i största hemlighet leta efter Feorine Beskyddarens torn i hopp om att finna något som kan vara motståndsarmén till hjälp, medan Vera, Agata och drakarna spanar efter Molgor. Men jakten på Feorines torn blir svårare och mer farofylld än någon av dem kunnat förutspå och var Molgor och hans armé egentligen befinner sig är en gåta.

84


För bokslukaren från 9-12 år

Gillad som du är av: Camilla Dahlson ISBN: 978-91-7577-514-2

Russintårtan på tjuvjakt av: Gun-Britt Bergström Lindell Illustratör: Karolina Bång ISBN: 978-91-7577-518-0

En bok om kärlek, löpning och att tvingas göra olagliga saker för att passa in.

Regina ”Russintårtan” Lindström förstår att något är mycket fel när en nyckel sticks i låset och ytterdörren öppnas. Tillsammans med kusinen Simon och bästa kompisen Moa kastar hon sig under sängen i sovrummet. I en halvtimme av andlös spänning tvingas de ligga gömda och knäpptysta medan två inbrottstjuvar plockar på sig smycken och andra värdefulla saker för hundratusentals kronor. Jakten på bovarna börjar i mörka källarutrymmen men övergår snart i en livsfarlig katt- och råttalek, där barnen inte vet vem som är vän eller fiende.

Kia har börjat sexan i en ny skola, föräldrarna har precis skiljt sig och allt känns jobbigt. Egentligen gillar hon att plugga och lära sig saker, men för att slippa vara ensam på rasterna börjar hon hänga med Mirres gäng och för att passa in bland dem tvingas hon snatta. Kia har aldrig gillat idrott, men bestämmer sig för att prova löpning för att springa bort från alla jobbiga känslor. Löpning är något som också Viktor håller på med. Viktor, den sportiga och snygga killen i sjuan som Kia börjar spionera på via Instagram ...

”Simon är berättelsens starka karaktär, genom sina Asperger-symptom, och sitt kloka sätt att resonera. Tack vare honom och flickornas fina samarbetsförmåga är detta en härlig solskenshistoria. [...] Debuterande Gun Britt Bergström Lindell har journalistbakgrund. Här skriver hon med kärlek och humor lyhört om tre barn i bästa problemlösaråldern. Meeer!” Publiceras i BTJ-häftet nr 11, 2017. Lektör Staffan Engstrand

”Vi väntar med spänning på nästa bok! Språket har bra driv och passar läsare i mellanstadieoch högstadieåldern.” Publiceras i BTJ-häftet nr 11, 2017. Lektör Camilla Appelgren

85


För bokslukaren Överlevnadshandbok spänning och äventyr 9-12 år

den perfekta boken att ha med sig ut i naturen passar för barn 9-12 år

B.L.ÖH Barnens Lilla Överlevnadshandbok av: Jan-Erik Ullström Illustratör: Gabrielle Nilsson ISBN: 978-91-7577-170-0 LIVSVIKTIG KUNSKAP! Det här är en överlevnadshandbok för barn. Boken är till för alla människor i alla åldrar, men den riktar sig främst till de viktigaste: barnen! Min äldste son Elias är 12 år nu. För ett tag sedan ställde han följande fråga till mig: ”Pappa. Om det blir en stor naturkatastrof och allt förstörs, hur hittar jag vatten då?” Då slog det mig, att jag som vuxen knappt visste svaret. Hur ska ett litet barn kunna veta, om inte vi stora barn har koll? Skärpning! Vem vet när vi behöver överleva på riktigt? Om vi går vilse eller om en katastrof faktiskt inträffar, hur gör vi då? Där och då föddes idén om B.L.ÖH – Barnens Lilla Överlevnadshandbok. Barnens lilla överlevnadshandbok är ett lärande äventyr. En rolig och spännande expedition i vår vackra vildmark. Vi får följa med vännerna Maja och Charlie ut i skogen där de får lära sig om hur vi överlever i vår fina natur. Hur hittar du vatten? Åt vilket håll är norr? Hur bygger du ett skydd? Och eld då? Hur gör du upp eld? Och käka myror? Nähä? Joho! Lär er att överleva och gör det på det bästa och roligaste sättet: tillsammans!

En rolig, nyttig och framförallt viktig bok!

86


För bokslukaren spänning och äventyr 9-12 år

Serien: Klarabelladeckarna av: Åsa Öhnell

Spänning och mysterium med Klarabelladeckarna

Polkagrisrånarens hemlighet ISBN: 978-91-7577-421-3 Klara höll andan när Bella öppnade kassen. Sedan gav hon upp ett skrik som hade skurit genom märg och ben om det inte dämpats av alla andra ljuden på Liseberg. En polkagrisförsäljare har blivit rånad på sina pengar och alla spår pekar åt samma håll. Det verkar som om en nyanländ flyktingkille är skyldig. Men det är något som inte stämmer. När Klara kommer på vad är det för sent …

Snögubbens hemlighet

tallskogens hemlighet

Klara och Bella åker på skidresa till Sälen. Det har just inträffat ett rån i Dalarna och polisen har gripit två personer. Men var är pengarna från rånet? Och vem är det som varnar, eller snarare hotar, Klara i skidbacken? Tänk om den stora snögubben på toppen hade kunnat tala och berätta vad han visste …

Rut ber Klara att passa en liten hundvalp. Men valpen försvinner. Mystiska saker inträffar: en hemsk upptäckt i skogen, en man som beter sig skumt, en kille med en kamphund … Klara och Bella får mycket att klura på i denna fjärde Klarabelladeckare, som utspelar sig i Laholm, Mellbystrand och Båstad.

droppstensgrottans hemlighet

Voodookvinnans hemlighet När Klara vinner en resa till Karibien blir alla eld och lågor. Men de hinner knappt komma fram till paradisön förrän det börjar hända underliga och otäcka saker på hotellet. Någon pratar om magi. Kan de verkligen vara utsatta för voodoo?

Klara har sett fram mot resan till Grekland. Men det börjar inte så bra. Men så dyker det upp en bekant figur på hotellet. Och en kändis! Plötsligt är Klara indragen i en spännande tjuvjakt och semestern blir allt annat än trist.

87


För bokslukaren från 9-12 år

Surtanten Birgitta och Lennart von Spetsnäsa av: Erika Svernström Illustratör: Sara N Bergman ISBN: 978-91-7577-178-6 Surtanten Birgitta Svensson ogillar barn och gör allt för att undvika de fem grannbarnen på gården. En dag får hon deras fotboll i huvudet, tuppar av och blir sedan som förbytt. Plötsligt blir hon barnens bästa vän i kampen mot Lennart von Spetsnäsa, stadens fifflande och girige kommunalråd som inte vill satsa en krona på ungar. Han har ingen aning om vad en arg surtant och fem listiga barn kan ställa till med för bus för att få sin vilja fram … En busig barn- och ungdomsbok för låg- och mellanstadieungar om otippad vänskap, att komma över rädslor och att det aldrig är för sent för någonting. Inte ens för att köra brandbil, bjuda fienden på mördarsniglar eller väcka en 50 år gammal kärlekshistoria.

Surtanten Birgitta och mc-knuttsjakten av: Erika Svernström Illustratör: Sara N Bergman ISBN: 978-91-7577-368-1 När Surtanten Birgitta Svensson tar sig till Paris för att spotta från Eiffeltornet och frossa i croissanter smiter hennes fem grannbarn efter, gömda i en bil. Vad ingen vet är att Birgittas ärkefiende Lennart von Spetsnäsa, och mc-knuttarna Forta Fjärters också ska dit – för att göra slut på Birgitta en gång för alla. Det blir ett dramatiskt äventyr om hur en småtjurig surtant får fart på både hjärtan och militärer, hur man smartast får farliga mc-knuttar på fall och hur man osedd tar sig fram, kidnappad i en grönrosa cirkusvagn. Och att ett stort hjärta och små vänner är det viktigaste här i livet.

Hannes hjärta Jenny av: Sofia Hedman ISBN: 978-91-7577-375-9 Hannes och Samuel har varit bästisar så länge de minns. De gillar att skejta och kan prata om allt. Hannes vet inte hur det har gått till. Men plötsligt tänker han bara på Jenny. Han vill så gärna att Jenny ska se honom, le mot honom. Han tänker att han ska fråga chans. Men hur gör man? Hannes ber till slut sin bästa kompis att hjälpa till. Då kan det ju inte gå fel. Eller? Belönades med litteraturstöd 2016

88


För bokslukaren humor och tokigheter från 9-12 år

I skuggan av blå Jungfrun av: Anna-Karin Andersson ISBN: 978-91-7577-168-7

Skuggsyster av: Anna-Karin Andersson ISBN: 978-91-7577-530-2

I skuggan av Blå Jungfrun är ingen vanlig spökhistoria. Det är en historia om längtan och om ekon av brutna löften som sträcker sig genom tid och rum. Det är en historia där tre flickors öden vävs samman över seklerna. Det är en historia om mod och att våga se det som inte alltid syns. Men framförallt är det en historia om förmågan att kunna förlåta.

Det är höstlov och Therese och Daniel åker på kurs i Västervik. De får bo hos Daniels farmor, i en lägenhet som tidigare tillhörde det gamla mentalsjukhuset. Det dröjer inte länge innan konstiga saker börjar hända. Tänk om spökhistorien som berättas om mentalsjukhuset är sann? Den där historien om sköterskan som blev kvar efter sin död, om dörrar som smäller nere i underjordiska gångar och om fiolmusik som ljuder genom parken sena kvällar. Men hur hänger det i så fall samman med allt som hände på Blå Jungfrun förra våren? Skuggsyster är den andra boken i en serie i tre delar där läsaren får följa Therese och Daniel och några människor som levde för länge sedan. Det är en historia där tre flickors öden vävs samman över seklerna. Det är en historia om mod och att våga se det som inte alltid syns. Men framförallt är det en historia om förmågan att kunna förlåta.

89


Tonåringen unga vuxna

Kokbok för gamers som inte orkar av Karin Tuvell ISBN: 978-91-7577-388-9 Här är boken som ger dig kraft i verkligheten. Lär dig vad kroppen behöver. Lär dig impa. Få färdigheter att stiga i graderna i verkliga livet. För att vara ärlig ... problemet är mellan tangentbordet och stolen. Du behöver den här för att bli en vinnare. Här är boken som ger dig gear irl. lrn2 vad kroppen behöver. lrn2 impa. Skills to levla irl. tbh, PIBKAC, u need this. FTW.

90


”Med ett ungdomligt tilltal kryddat med dataspråksförkortningar får vi veta varför maten är viktig och vad man behöver i kök och skafferi. Recepten som sedan följer spänner från frukostgröt och scones till kycklingspett med sötsur sås och pepparrotskött [...] Recepten bygger på riktiga råvaror och känns moderna och ungdomsanpassade. [...] Efter receptsamlingen kommer ett långt och utförligt kapitel i näringslära där man går igenom alla vitaminer och mineraler man behöver och vilka sjukdomar man kan drabbas av om de saknas. Avslutningsvis finns en ordlista på alla datauttryck och förkortningar som författaren använt i sin framställning.” Svante Ors, BTJ

91


Tonåring / Vuxen unga vuxna

Vänner i solen av: Anna Hellerstedt ISBN: 978-91-7577-422-0

Belönades med litteraturstöd 2016

Vänskap kan vara komplicerat. Vill du läsa en berättelse om mobbning, våld, svek och om att förlora en vän – för alltid? Jag kan berätta om min vän Matilda. Idag skäms jag över de gånger jag förnekade vår vänskap. Ibland låtsades jag som om jag inte kände henne, ändå fortsatte hon att vilja vara min vän. Kanske hatade hon mig innerst inne, det måste hon ha gjort ibland, men hon hade ingen annan än mig. Ingen annan.

Muskler av plysch av: Malin Nylén ISBN: 978-91-7577-231-8 ”En kramgo saga för vuxna barn, författad med glimten i ögat, i en förvirrad tid då er ungdomar söker in till Paradise Hotel än till Lärarhögskolan.” Man skulle kanske kunna tycka att den rundlagda, korvfrossande och socialt isolerade leksaksflodhästen Flodis har oddsen emot sig när han bestämmer sig för att bli Sveriges nästa kändis-PT och stjärnbloggare. Men han har bestämt sig. Han har gett sig attan på att förändra sitt liv, hitta den bästa versionen av sig själv och BLI KÄND. Följ Flodis på hans svajiga resa genom quickfi xes, kändismingel, aha-upplevelser och bakslag.

OREN av: Maria Fogelberg Nelson ISBN: 978-91-7577-429-9 Äventyrs- och kärleksromanen OREN utspelar sig 1386-1389, perioden innan Kalmarunionen då Sverige regerades av den tyska kungen Albrekt av Mecklenburg och Norge och Danmark av drottning Margareta. Berättelsen utspelar sig i huvudsak i Västergötland, på Kindaberg (Kinnekulle) och i Tywid (Tiveden) och handlar om fem unga människor som av olika omständigheter råkar i olycka, kärleksvåndor och stridigheter. Romanen flätar samman fiktiva personer med historiska, dock är själva kärnhistorien skönlitterär.

92 92


Vuxen biografier

Humlesäcken av: Lina Brustad ISBN: 978-91-7577-519-7

Mitt år med MS – Är jag botad nu? av: Ida Berner ISBN: 978-91-7577-526-5

Jag minns sommaren när vi älskade på Humlesäcken. Missionären på en kal bohusklippa. Den stekande solen och den dåsiga tröttheten. Den ömma fläcken på ryggen under spännet på bikiniöverdelen.

”Jag är förlamad från bröstet och nedåt. Kraften i mina armar är dålig, händerna fungerar inte som de ska. Jag kan inte kissa och inte heller styra när jag ska göra nummer två. Mitt tal är sluddrigt, jag ser dåligt och även hörseln är påverkad. Själsligt sett mår jag pyton ... Enligt EDSS-skalan hamnar jag på en nia. Skalan går från noll-tio; har man noll finns ingen funktionsnedsättning, den som får en tia är död.”

Min älskade, det är dags att öppna lådan med breven och läsa orden du aldrig fick se. Det är dags för mig att börja leva igen, trots att du inte finns kvar. När våra vänner diskuterade förkylda barn och husrenoveringar satt vi på intensiven på Sahlgrenska. När andra skaffade nya jobb och åkte på solsemester planerade vi för din begravning. Det här är min berättelse om oss. Om dem vi var då: två unga människor, varav en blev sjuk. Jag måste lämna det där bakom mig nu och förlåta mig själv för att jag valde att leva vidare. Det är hög tid för mig att resa tillbaka till Humlesäcken. ”Det var mycket länge sedan jag läste något jag blev så imponerad av. Innehållet, i form av handling och berättelse, är otroligt drabbande, berörande, hudlöst och innerligt. Historien går rakt in i hjärtat och fångar in tidlösa begrepp som kärlek, sorg, tacksamhet, tillhörighet och livets eviga skönhet, trots dess mörker.” Kristina Jägfeldt | Språkkonsult, redaktör, lektör

93

Mitt i livet drabbas jag av en galopperande MS av sällan skådat slag. När min kropp är nära att ge upp möter jag en läkare, Jan. Han har väntat på någon som är i så pass dåligt skick att det är värt att prova en riskfylld behandling som i värsta fall leder till döden. Behandlingen, en blodstamcellstransplantation, har hittills inte utförts på någon med MS i Skandinavien. Ska jag bli först ut? Följ mig på min resa, min personliga berättelse om dödslängtan och skratt, morfintrippar, flygande peruker, personlighetsförändring, syskonkärlek, komplicerad kärlek, mandelkubbsdoft, fantastisk vård och en längtan efter den där vardagen som så många gör allt för att komma ifrån.


Vuxen deckare

Att söka slut av: Anna Rodell Dahlberg ISBN: 978-91-7577-521-0 När Walle Antonsson sätter sig på ett flyg från Berlin till Sverige är sommarens plan att ta reda på vad som egentligen hände under förra årets midsommarhelg, då hans vän CarlRune Ossiansson blev mördad. Spåren leder honom till ett idylliskt sommarstugeområde. Walle är dock inte främmande för att roa sig under tiden, därför blir hans sommar betydligt bättre än han kunnat förutse. Kriminalinspektör Louise Towén är förväntansfull inför sin och makens första sommar som sommarstugeägare i Lykberga. Ledigheten får dock stå tillbaka för en intensiv mordutredning som leder henne till ännu ett mord. Ett mord som skedde i byns leksaksaffär för över trettio år sedan … Gärningen var fullbordad. Hade han kunnat förutse hur enkelt och lätt det skulle bli, hade han inte väntat så länge. Men att ha tålamod betraktades som en bra egenskap, det visste han.

94


Vuxen kost biografier & hälsa

Sanningen om mat och hälsa – vad säger forskningen? av: Måns Rosén ISBN: 978-91-7577-419-0

Belönades med litteraturstöd 2016

Undrar du vad som är sant och inte sant om alla kostråd? Finns det forskning bakom 5:2 metoden, LCHF, Atkinsdieten och lågfettkost? Kan vi lita på Dr Mosley och Livsmedelsverket? Får jag dricka ett glas vin? Här får du en faktabaserad vägledning i bruset av alla dieter. Och hur gör forskarna när de ska få svar? En introduktion i forskning om mat och hälsa. Boken sammanfattar vad vi vet och inte vet om mat och hälsa.

Måns Rosén har varit adjungerad professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet och i medicinsk metodutvärdering vid Karolinska Institutet. Han har också varit chef för en myndighet, SBU (Statens Beredning för medicinsk och social utvärdering) och ansvarade under fjorton år för de nationella folkhälsorapporterna vid Socialstyrelsen. Han har haft ett långvarigt intresse för forskning kring sambanden mellan mat och hälsa.

95


Vuxen med glimten i ögat

Frid & Fröjdh av: Jan-Erik Ullström ISBN: 978-91-7577-110-6 Tonen är satt. Formen är funnen. Bygden ska hyllas. Nu gäller det bara att hitta några som kan gestalta det hela. Och vi behöver inte cykla längre bort än till Solbacken i Byatorp socken. För där bor Bröderna Frid. Födda på 40-talet och inte helt bekväma med dagens samhälle, jobbar de på i livets stilla gång. Vardagsrutinerna byts plötsligt ut mot intriger, lyckorus och drömmar om odödlig kärlek. Sommaren blir till ett lustfyllt äventyr och alla dras med i dansen. ”Frid & Fröjdh är just en fröjd att läsa. Jantelagen regerar i den skaraborgska myllan och den underfundiga humorn är ständigt närvarade. Det luktar snus och dynga om sidorna och är du bekant med den härliga dialekten blir du duktigt road.” Robert Gustafsson, 50-årig komiker från Skövde Skrot & Korn av: Jan-Erik Ullström ISBN: 978-91-7577-428-2 Ibland är det lätt att växa upp. Livet leker och ingen är elak mot dig. Eller så blir det som för Kjell-Elvis Korn. Han växer upp utan far, men med en mor som älskar honom för två. I skolan finns inte bara de äldre barnen, som retas och ger sig på honom. Långt senare är den vuxne skrothandlaren stolt över det han och lilla mamma byggt upp. En rejäl skrotgård, där bilvrak trängs med allt från cyklar till skördetröskor. Passionen är gamla folkabussar och när Kjell-Elvis får möjlighet att köpa en riktig raritet för en spottstyver, börjar äventyret. Det finns ett litet problem dock. Han måste hämta den personligen. I Stockholm. Följ med! Kliv in i ännu en kärleksfull hyllning till landsbygden. Med rullstol i grönsakshissen, om hopp och optimism i en tid av förlust och utsatthet av: Marie Hav Lundkvist Bild: Robert Källgren ISBN: 978-91-7577-034-5 Från 2010 och framåt har Marie successivt förlorat sin muskelkraft. Hon är i dag också gravt hörselskadad och förmågan att läsa och skriva som förr är även påverkad. Marie har en progredierande genetisk muskel- och nervsjukdom som ligger på cellnivå. Alla provsvar är ännu inte helt kartlagda men som experterna ser det i dag finns det inte någon bromsmedicin för denna typ av genetiska sjukdomar. Trots en total förändring av sin livssituation på bara några få år har Marie behållit en otroligt stark livskraft. Med illustratören Robert Källgrens härliga, inlevelserika bilder som sällskap tar Marie oss med på sin resa och sina möten med samhället och vården, allt med glimten i ögat. Allvaret går inte att bortse från men Maries förmåga att återberätta sina erfarenheter leder till både skratt och eftertanke på ett sätt som berör.

96


Vuxen böcker som berör

Stroke och sedan ...? av: Marie Svendenius ISBN: 978-91-7577-375-9 En mörk novemberkväll 2011 fick min man helt oväntat en stor stroke hemma vid köksbordet. Han var då precis fyllda 66 år och fullt frisk. Med tjutande sirener och blåljus tog en ambulans oss till intensiven på Danderyds sjukhus. Han överlevde, men priset var högt. En högersidig förlamning gjorde att han blev rullstolsburen. Han förlorade talet samt förmågan att läsa och skriva. Boken vänder sig i första hand till anhöriga till svårt sjuka personer. Dessa kämpar – ofta helt ensamma – för att ge en kär närstående ett så bra liv som möjligt. I boken ges många tips och råd, bland annat om vart anhöriga kan vända sig med alla sina frågor men också hur viktigt det är att man som anhörig har ett eget rikt liv – det gagnar båda. Tacksam för gåvan av: Isabella Röger i samarbete med Mikael Elmegren ISBN: 978-91-7577-335-3 I denna bok berättar jag utlämnande för dig, om Tommy, min första stora kärlek, om ALS, mediciner och vårdpersonal. Om hopp, förtvivlan, om rullstolar, njursvikt, respiratorer och transplantationer. Jag berättar för dig om känslan då jag körde ut – och kom fram till Sunderby Sjukhus där Tommy låg för döden och väntade på mig, och dörrjäveln var LÅST! Min önskan med Tacksam för gåvan är att lyfta betydelsen av organdonation. En betydelse av vikt – inte bara för mig utan också för dig och dina nära och kära – då alla donerade organ blir till gåvor för livet. Gåvor jag fick, två gånger.

Alla andra dagar – en cancerpratares historia med perspektiv av: Annette Brodén ISBN: 978-91-7577-446-6 Annette Brodén är författare till boken alla andra dagar – en cancerpratares historia med perspektiv där hon berättar hur det är att leva med en ärftlig mutation för bröst- och äggstockscancer, och vad som händer när teori blir verklighet. Hon tar även upp de tvära kast som en helt oväntad cancer ger upphov till. På ett personligt och tänkvärt sätt varvas två cancerhistorier med information och tips. Boken passar bra för närstående till personer med cancer. Eller för de, med eller utan cancer, som vill veta mer.

97


Vuxen böcker som berör

Felbehandlad ung man i sina bästa år av: Kim Andersson ISBN: 978-91-8700-174-1 Detta är en berättelse om hur hårt livet kan drabba en man och hans familj. Det är också en historia om sjukvårdens mörkaste bakgård och dess ljusaste framsida, om läkare och annan sjukvårdspersonal som räddar liv och andra som nästan släcker detsamma. Senhösten 2009 drabbades Kim, troligtvis, av svininfluensan. Till följd av ett nedsatt immunförsvar blev han återigen sjuk i december. Den 20 december 2009 tog han den kontakt med sjukvården och här inleddes en häpnadsväckande behandling. Resultatet av vårdens ”insatser” kulminerade den 22 december 2009 med att båda hans ben amputerades. Dessutom inleddes en mängd operativa insatser till följd av att han drabbats av nekrotiserande fasciit, det som i media ofta benämns som mördarbakterie.

Ett annat liv - En annan tid av: Kim Andersson ISBN: 978-91-7577-144-1 Nu återkommer Kim Andersson med en ny bok som följer upp den uppmärksammade debuten Felbehandlad ung man i sina bästa år (Idus förlag, 2013). Det här är en historia som handlar om hur en människa och hans familj går vidare efter att den medicinska katastrofen är ett faktum.

98


Vuxen böcker böcker som som berör berör

Livets sköra tråd av: Vuokko Elner ISBN: 978-91-7577-086-4 Livets sköra tråd är Vuokko Elners starka skildring av den oerhörda kraft som finns i lusten att leva. Det friska i livet löper parallellt med sjukdomen och det finns vändpunkter som gör att boken engagerar och förmedlar hopp. I berättelsen skildras hur hela familjen påverkas av hennes livshotande sjukdom, men också vilka vägar som har fört dem framåt och hur svåra erfarenheter kan vändas till styrka. Hälften av författarens vinst från boken går till BCF Johannas barn- och ungdomsgrupper. Boken är utgiven i samarbete med Liv i Sverige.

Vem som helst men inte Magdalena av: Pia Minati ISBN: 978-91-7577-443-5 Vem som helst men inte Magdalena är en självbiografisk berättelse som beskriver såväl kärleken till, som förlusten av ett barn. Att förlora ett barn är alla föräldrars mardröm, en mardröm som blev till verklighet för Pia. Pia Minati har valt att inte belysa sin smärta i denna bok utan hur hennes dotter, en ung, begåvad människa med en ljus framtid framför sig, tappar fotfästet i livet. Texten är skriven som ett fortsatt samtal med henne i ett försök att förstå vad som hände. Pia berättar om psykisk ohälsa som inte syns utanpå. Om psykiatrisk behandling inom öppenvården på två olika orter där den ena främjar och den andra förvärrar. Slutdestination: Liv av: Louise Gustafsson ISBN: 978-91-7577-392-6 Den 29 december 1980 föddes jag, Louise Gustafsson, som pessimist. Om någonting kunde gå fel i mitt liv skulle det säkert göra det också … Under åren 2004-2010 besannades mina farhågor då vi kämpade med ofrivillig barnlöshet. Efter flera misslyckade försök och en kamp som tog proportioner jag inte kunde anat, föddes våra två efterlängtade barn år 2008 och 2010. Nu skulle väl livet återgå till det normala? Men så, i oktober 2012, fick jag vatten på min kvarn igen och lagen om alltings jävlighet bröstade åter upp sig. En högmalign hjärntumör, ett Astrocytom grad III, hade högst oinbjuden bosatt sig i mitt huvud. Efter att ha kämpat för att ge liv i så många år, stod jag nu inför risken att få avsluta mitt liv som mamma alldeles för tidigt. Livets grymma paradox.

99


Alla böcker kan provläsas på bokinfo eller www.idusforlag.se Kontakta oss gärna: info@idusforlag.se 031-762 73 28

Idus förlags katalog  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you