Page 1

Idus fรถrlag KATALOG 2018


Facebook: idusforlag Instagram: idusforlag Twitter: @idusforlag Blogg: idusforlag.se/blogg

Vi på Idus älskar böcker och våra fantastiska författare och illustratörer. Vi vill uppfylla drömmar, tända stjärnögon och beröra.


Mat & hälsa Bröllop & Gör det själv Vuxen O-3 / 3-6 år år 6-9 år 9-12 Lätta böcker om svåra saker


MAT & HÄLSA


CHICOLAT - Passion, choklad & böljande landskap Författare: Sofia Rydemalm ISBN: 978-91-7577-753-5

Följ med chokladentreprenören Sofia Rydemalm på en fantastisk inspirationsresa där hon hittar nya spännande smakkombinationer och idéer till recept. Sofia åker runt i Frankrike bland vinmakare och dryckesexperter och upplever såväl storslagna miljöer som smaksensationer. På hemmaplan träffar hon bland andra stjärnkocken Mathias Dahlgren och folkkära Johanna Westman som delar med sig av sina tankar om smak och inte minst av sina favoritrecept! Sofia Rydemalm startade en chokladfabrik i Frankrike för drygt 15 år sedan. Nu bor hon i Paris och arbetar med choklad för både den franska och svenska marknaden. Hon har ett eget varumärke och tar löpande fram chokladsortiment åt andra. Dessutom utbildar hon sig till sommelier.


VEGANER ÄTER BARA GRÄS – MATPANELEN

MATPANELEN

24


VEGANER ÄTER BARA GRÄS – MATPANELEN

VEGANER ÄTER BARA GRÄS

Tillsammans med min kloka Matpanel bestående av nio Författare: Petra Cavini VEGA charmiga kids från Förskolor ett år lärt oss NER Ä har vi under et ISBN:TP 978-91-7577-737-5 TER B ARA G RÄS – hur man, främst genom maten, kan förändra MATP den kritiska T i ANELE l l saÄTER N VEGANER BARA GRÄS är kokboken för framtiden, av framtiden själv – nämligen barnen. m m a n klimatsituationen. an klimat situationen. Arbetet har bland annat resulterat i dessa s m Det en grundläggande vegoguide och en bästa vän till dig som vill börja äta mer chäraockså e d r m m i n iga vegomid veganskt. Tillsammans min kloka Matpanel kräsna smakjury bestående nio barn kloch vegomiddagskalasrecept, somav fungerar för ooch kviimed k d a s M huultimata f från TP Förskolor har under ett år testat fram vegorecept som tilltalar hela familjen – både till r a rhela å t n m p a påenkelt, TPharFklas afamiljen. noch Barnkära klassiker ehurl bmanesblirtibland , frkalaset. På resans gång vi r dessutom tagithelt reda n en sann med en ö ä s m k kmiddagsbordet o s å t l l i o ende a m gtestat miljöhjälte. är en värdefull av tips på hur man göra skillnad i vardagen, r kan esamling atsResultatet h n småtokig twist ... och klart! a o i r t m u v vn a i u växtbaserade miljömärkningarnas tbetydelse, e-nummer att m undvika,ersättningsguide med

aten, k ionen. io nder e ualternativ ltimaoch A a an nat att tänka på som "gräsätare". t tå n rb ta hela fa vegomidda etet har bla förändra de r lärt os gs- oc n kritis nd ann miljen. h ka a Cavini är född år 1994 och till största dels uppvuxen i Gävle. Idag driver hon en av smPetra B k t a a r å r l e a n t s s o k u r ä k e l ig tw Sveriges främsta vegobloggar. Prägladrav ursprungchar haft en stor tera asittkgrekitalienska ephont,alltid l ist År...2015 a s s s o i passion för matlagning. deltog Petra i TV4s matlagningstävling, Sveriges Mästerkock, m fung t i des k testat er helt där hennes resa avslutades då topp 12 skulle Kort efter sin medverkan valde erar ocutses. eni programmet h k k för e l l a t r , Petra att övergå till en helt växtbaserad kost. I samband med t! det inledde Petra sin karriär iblsom a n bloggerska och influenser. Tidig vår, år 2017 började Petra arbeta på Mulledalens förskola i d med en Täby. Det med syfte att introducera och normalisera en hållbar och därmed växtbaserad kost VEGANER ÄTER BARA GRÄS är kokboken för framtiden, inom de offentliga köken runt om i Sverige. Petra har en tydlig vision för hur vi mest effektivt kan av framtiden själv – nämligen barnen. Det är också en göra skillnad på klimatet. Det genom att skapa nya traditioner för framtidens generation vuxna grundläggande vegoguide och en bästa vän till dig som och på så vis aktivt forma framtiden.

vill börja äta mer veganskt. Tillsammans med min kloka Matpanel och kräsna smakjury bestående av nio barn TP Förskolor Drömmen om en egen matpanel blev förverkligad och enfrån verksamhetsplan förhar hur den nytänkande under ett årtog testat vegorecept som tilltalar aktiviteten skulle vi schemaläggas form.fram Parallellt med förskolechefen och föräldrar-coachen Jenny Tangas kvalitetssäkrades pedagogiska. Konceptet och blevkalaset. en succé, inte enbart på hela familjen –det både till middagsbordet förskolan bland barn, pedagoger Snabbt blev hennes arbete På resans gång och har föräldrar. vi dessutom tagit reda på hur manuppmärksammat, främst i media. blir Också just offentliga sektorn, restaurangsamt livsmedelsbranschen. en inom sann miljöhjälte. Resultatet är en värdefull Senare samma årsamling vinner Petra medpå sinhur blogg Happyfoodbypetra, Sveriges största och Nordens av tips man kan göra skillnad i vardagen, äldsta bloggpris Matbloggspriset, kategori Folkets Val. Första veganska matbloggen att kamma miljömärkningarnas betydelse, e-nummer att undvika, hem en vinst i justersättningsguide den kategorin där med svenska folket själva röstat, genom alla tider! växtbaserade alternativ och annat att tänka på som "gräsätare".

25 ISBN 978-91-7577-737-5


Vegetarian på riktigt Författare: Karin Tuvell ISBN: 978-91-7577-759-7

En guide till bättre livsstil både till hälsa och miljö. Boken har en informationsdel med för- och nackdelar med att vara vegetarian, blandat med forskning, historia och näringslära. Här finns en recept där mat lagas från grunden med naturliga råvaror.


Matfilosophie Författare& fotograf: Sophie Cronquist ISBN: 978-91-7577-623-1

Låt dig inspireras av färgstarka förrätter, variationsrika varmrätter och njutbara efterrätter. Kokboken har även ett avsnitt med tillbehör där du hittar recept på bland annat röror, matiga sallader och kryddsmör. Sophies härliga recept visar att lågkolhydratkost är så mycket mer än gräddsåser och bacon!


Sanningen om mat och hälsa Författare: Måns Rosén

" "

Undrar du vad som är sant och inte sant om alla kostråd? Finns det forskning bakom 5:2 metoden, LCHF, Atkinsdieten och lågfettkost? Kan vi lita på Dr Mosley och Livsmedelsverket? Får jag dricka ett glas vin?

Tilldelades litteraturstöd från Kulturrådet

MÅNS ROSÉN har varit adjungerad professor vid Karolinska Institutet, är odontologie hedersdoktor och har i många år varit chef för SBU, den myndighet som utvärderar medicinska metoder. Han har tidigare varit ansvarig för de nationella folkhälsorapporterna och har forskat kring sjukdomars orsaker. Läst Måns Roséns bok. Utmärkt! Nu kan det äntligen bli slut på tokiga tips, råd och ovetenskapligt tyckande... Detta kommer att bli höstens snackis! Boken avslutas med recept på en fantastisk (och evidensbaserad) middag. Jag har provat förrätten. Den är gudomlig ... SOFIA TRANÆUS

Här får du en faktabaserad vägledning i bruset av alla dieter. Och hur gör forskarna när de ska få svar? En introduktion i forskning om mat och hälsa. Boken sammanfattar vad vi vet och inte vet om mat och hälsa.


presenttips & julklapp

Kokbok för gamers som inte orkar 2.0 Författare: Karin Tuvell ISBN: 978-91-7577-620-0

Här är boken som ger dig kraft i verkligheten. Lär dig vad kroppen behöver. Lär dig impa. Få färdigheter att stiga i graderna i verkliga livet. För att vara ärlig ... problemet är mellan tangentbordet och stolen. Du behöver den här för att bli en vinnare. Här är boken som ger dig gear irl. lrn2 vad kroppen behöver. lrn2 impa. Skills to levla irl. tbh, PIBKAC, u need this. FTW.


BRÖLLOP & GÖR DET SJÄLV


Smarta bröllopsboken Anna Östberg Formgivning: Cecilia Pettersson ISBN: 978-91-7577-755-9

Smarta Bröllopsboken är en unik och praktisk guide till hur du skapar ett alldeles underbart och personligt bröllop som passar både dig och din plånbok. Här får du kloka tips och råd från en erfaren bröllopsjournalist, som lär dig att enkelt göra en bra och genomtänkt bröllopsplanering. Du får de smarta verktygen som hjälper dig att smidigt prioritera, budgetera, ta hjälp och göra det själv. Steg för steg får du veta allt du behöver: från hur du hittar de finaste och mest prisvärda vigselringarna och kläderna till hur du dekorerar den perfekta festlokalen och hittar plånboksvänliga bröllopsresor. Allt med ett smart budgettänk i fokus! Smarta Bröllopsboken tar upp alla viktiga delar som ingår i en bröllopsplanering så att du kan känna dig trygg hela vägen in i ditt nya liv som gift!


Min Möhippa Författare & bild: Sandra Stridh ISBN: 978-91-7577-532-6

Det här är en tillbakablick för att minnas din möhippa! En gästbok med lyckönskningar, tips och visdomsord! Här får varje gäst/par möjligheten att reflektera, vara ärliga och komma med tips, råd och visdomsord. Den blivande bruden själv får också möjligheten i slutet av boken att skriva av sig och svara på frågor. I början och slutet av gästboken finns plats för citat från dagen, programmet eller att sätta in foton.

Vår stora dag Författare & bild: Sandra Stridh ISBN: 978-91-7577-533-3

Det här är en tillbakablick för att minnas ert bröllop! En gästbok med lyckönskningar, tips och visdomsord! Här får varje gäst/par möjligheten att reflektera, vara ärliga och komma med tips, råd och visdomsord. Brudparet själva får också möjligheten i slutet av boken att skriva av sig och svara på frågor. I början och slutet av gästboken finns plats för citat från dagen, programmet eller att sätta in foton.


Teknikpausa

Teknikpausa – 53 aktiviteter utan mobil, surfplatta och dator Författare: Fredrik Kellin Fotograf: Lina Östling ISBN: 978-91-7577-562-3

Spenderar du mycket tid framför mobilen, surfplattan och datorn? Genom att teknikpausa tar du kontrollen över tekniken, samtidigt som en hel värld av spännande teknikfria aktiviteter öppnar sig! Aktiviteterna i denna bok inspirerar till motion, naturupplevelser, skaparglädje, utmaningar, upptäckter, kunskap och gemenskap. Över 100 utövare, experter och kändisar har bidragit med sina passioner, erfarenheter och kunskaper.

"

Här finns många roliga förslag på aktiviteter att ta sig an, merparten har kort startsträcka och låg initialkostnad. Att vi måste uppmanas att pausa från tekniken på detta sätt blir en tydlig markör för tiden vi lever i. MARIA BENNMALM BTJ-häfte nr 18, 2017

"


Gör det själv året om Författare: Ina Ekegård

" "

Gör det själv - året om Författare & foto: Jenny Olsson, Eva Olsson och Linda Sellman ISBN: 978-91-7577-624-8

Att göra egna projekt för hem och trädgård är både roligt och spännande. Här finns över hundra projekt, både större och mindre, med varierande svårighetsgrad. Boken är uppdelad efter alla fyra årstider och här hittar du också högtidsdagar som påsk, midsommar, halloween och jul. Med bilder steg för steg till alla våra större projekt kan du enkelt se hur du gör dem.

En hobbybok full med idéer för att inspirera läsaren till att göra sina egna projekt. Gör både fina och funktionella saker för både hem och trädgård. Återvänd istället för att kasta bort det du har hemma och slipp krångliga beskrivningar, här nns tydliga bilder för varje steg med beskrivning som gör det enkelt att förstå.

”Gör det själv, året om är en innehållsrik hobbybok med idérika pyssel, såväl stort som smått, enkla och mer komplicerade projekt. Boken är uppdelad i kapitel för de fyra årstiderna samt påsk, halloween och jul. [...] Alla projekten är förträ igt beskrivna punktvis i såväl text som tydliga foton. En inspirerande bok med många kul idéer.” BTJ-häfte 1, 2018, Lektör Kerstin Hagstrand-Velicu


VUXEN


”Mamma, jag tycker att vi ska skriva en bok tillsammans. Så att andra vet hur de ska göra och så att vi inte glömmer bort allt som vi lär oss. Det ska vara en bok som slutar lyckligt tycker jag.”

WILLIAM

Värdet av en kram Författare: Sandra och William Fyhr ISBN: 978-91-7577-788-7


När William var sex år gammal insjuknade han i leukemi och vi fick ge oss ut på en svår och skrämmande resa. Det visade sig också vara en resa full av tacksamhet, närvaro och målmedvetenhet. Jag kommer aldrig att glömma den dagen jag satt i sjukhusrummet med William bredvid mig, hur ljuset som föll in genom fönstret lekte i hans ljusa lockar. Hur jag tänkte på hur mycket jag skulle ge för en enda kram om han togs ifrån oss. Allt jag ägde skulle jag ge. Exakt 600 dagar senare tas fotot på bokens framsida. En glad och stark pojke som lyser ikapp med solen och vinden som leker i det numera mörka håret. Det här är inte bara en bok som slutar lyckligt, den har även lärt oss vad lycka egentligen handlar om. William har tagit med oss på en resa som har förändrat oss för all framtid och som inte lämnar någon oberörd. Detta är en inspirerande berättelse om hur ett barns leukemi lärde oss att leva fullt ut varje dag. Det är våra upplevelser, verktyg och segrar som vi hoppas kan hjälpa andra.


Pojken med stjärnorna Författare: Mirre Sennehed ISBN: 978-91-7577-798-6

Bankomatmordet kallade media det, men vad var det som hände egentligen på Länsmanstorget i Göteborg den där kalla februarinatten? Philip är en helt vanlig 24-årig kille, om man bortser från det långa, tuperade håret, silverstjärnorna under ögonen och den svarta kajalen. Philip är van vid att hans utseende väcker olika reaktioner. Det är sådant som händer, men ingen skulle någonsin tro att fördomarna och hatet kunde gå längre än så. Pojken med stjärnorna är baserad på verkliga personer och händelser. En gripande berättelse om kärleken i ett kompisgäng och hur det är att leva inom en subkultur som vuxen, tills allt förändrades den där söndagen på alla hjärtans dag.


Inte en Kroppsspråksbok! av Gabriella Lockwall

”Ända sen jag stegade in på mitt första uppdrag iförd läderbyxor och stilettklackar, för att hålla kurs i kroppsspråk har jag försökt lära mig av alla tokerier och misstag jag gjort. Min första lärdom var att människor har väldigt svårt att lyssna de första fem minuterna om man är lite för uppseendeväckande klädd.” I sin debutbok berättar skådespelaren och kroppsspråksexperten Gabriella Lockwall humoristiskt och pedagogiskt hur hon hjälpt människor att bli av med sin talarrädsla, sina fysiska ickeverbala ovanor – eller sin nervositet. Kort sagt – att bli bättre på att kommunicera med andra. Som läsare känner vi igen många av situationerna, personligheterna och lär oss om det spännande området ickeverbal kommunikation. Boken tar avstamp i Gabriellas övertygelse om att alla människor är unika och behöver genomtänkt personlig feedback och tydliga verktyg för att utvecklas.

ISBN: 978-91-7577-790-0 Gabriella Lockwall är utbildad skådespelare på The Royal Scottish Academy of Music and Drama i Glasgow (B.A). Sedan drygt 20 år utbildar och coachar hon personer inom bland annat näringslivet, organisationer, utbildningssektorn och turistnäringen. Hennes fokus är på den ickeverbala kommunikationen i bemötandet, värdskapet, det svåra samtalet och den individbaserade presententationstekniken. ”Det är så lätt att bara fundera på vad som skall sägas, Gabriella har verkligen hjälpt till med att sätta fokus på hur det skall sägas. Med riktigt stora besöksmängder på Vasamuseet är det viktigt att vara tydlig med sin kommunikation, Gabriella gör det lätt för oss att bli bra på det.” Spännande att det blir en bok!” Peter Rydebjörk, Guideansvarig Vasamuseet / Guide Manager, Vasa Museum

Bild: Johanna Henriksson


Sightseeing i mitt inre Författare: Maria Fogelberg Nelson ISBN: 978-91-7577-823-5

”Du är så jävla fet och gammal, du äcklar mig”, avslutade han inte förklaringen med, men jag vet att det var det han tänkte. Istället sa han: ”Jag har tröttnat på att vara gift.” Lena Nymans liv har mer att önska. Det är som om hon befinner sig i en stensarkofag och framtiden ser mörk ut. Hon måste göra en förändring, och det bästa sättet är att gräva där hon står för att kunna ta reda på varför hon är ensam, rädd och trygghetsnarkoman. Någonstans finns nyckeln till ett bättre liv, men var? I sitt sökande efter att hitta svaren gör hon bland annat nedslag i skönhetsindustrin, går på danskurs och gör en utlandsresa.


samhället, vården, att möta en människa

om ms

Med rullstol i grönsakshissen - Hopptimisten rullar vidare Författare: Marie Hav Lundkvist ISBN: 978-91-7577-483-1

?Mitt år med MS – Är jag botad nu Författare: Ida Berner ISBN: 978-91-7577-526-5

Med humor och optimism berättar företagskvinnan som blev gravt funktionsnedsatt om sitt möte med samhället och vården.

Om dödslängtan, skratt, morfintrippar, flygande peruker, personlighetsförändring, komplicerad kärlek, mandelkubbsdoft, fantastisk vård och en längtan efter den där vardagen som så många gör allt för att komma ifrån.

Mysdeckare

Att söka slut Författare: Anna Rodell Dahlberg ISBN: 978-91-7577-521-0

Humlesäcken Författare: Lina Brustad ISBN: 978-91-7577-519-7

En spänningsroman med brott som drivkraft och fokus på att skildra människorna och de olika relationerna, och vad som ligger bakom brottet.

En berättelse om två unga människor, varav en blev sjuk. En självupplevd kärleksberättelse om den stora kärleken och den största av sorger som drabbar Lina. Det är hög tid för Lina att resa tillbaka till Humlesäcken.


Fyrtiosjunde våningen Författare: Ina Ekegård ISBN: 978-91-7577-583-8

Måndagsbarn Författare: Annika Gustavsson ISBN: 978-91-7577-626-2

Eric har äntligen hittat rätt i livet. Efter tunga år är han omtyckt, harmonisk och kär. En dag erbjuds han en plats i dokusåpan Fyrtiosjunde våningen. Eric finner sig själv i ett inferno av lögner och offentlig förödmjukelse.

Vad är oddsen med en mor som övergavs på BB, en mormor som vistades på Beckomberga och en morfar som söp ihjäl sig? Som alla tre också var måndagsbarn? Inte underligt att jag hamnade på psyket och blev tablettberoende.

ångest & Alzheimers

Funkismamman Författare: Ellinor Målaredotter ISBN: 978-91-7577-750-4

Försvinner och stannar kvar Författare: Jenny Eriksson ISBN: 978-91-7577-592-0

En berättelse om livet i ett annorlunda föräldraskap. När allting inte blir som man planerat och tänkt sig. Ni får följa med på en resa och uppleva utsattheten i samhället och hur det är att befinna sig i beroendeställning.

Det här är berättelsen om hur livet kan bli när hjärnan inte fungerar. Om ångest, utmattningssyndrom och Alzheimers sjukdom.


Humor på landsbygd Författare: Jan-Erik Ullström

Frid & Fröjdh ISBN: 978-91-7577-110-6

Skrot & Korn ISBN: 978-91-7577-428-2

Följ med! Kliv in i en kärleksfull hyllning till landsbygden. Skratta, gråt och fröjdas i fridens namn.

"

Frid & Fröjdh är just en fröjd att läsa. Jantelagen regerar i den skaraborgska myllan och den underfundiga humorn är ständigt närvarade. Det luktar snus och dynga om sidorna och är du bekant med den härliga dialekten blir du duktigt road. ROBERT GUSTAFSSON 50-årig komiker från Skövde


BILDERBÖCKER O-3 år 3-6 år


Lilla Bebin Packar väskan Författare: Catharina Norén Larsdotter Bild: Johanna Lundqvist Björn

Lilla Bebin Packar väskan Författare: Catharina Larsdotter Norén Bild: Johanna Lundqvist Björn ISBN: 978-91-7577-545-6

Lilla Bebin ska packa väskan. Men vad tänker Lilla Bebin göra med de olika sakerna? Gissa, lär och lek tillsammans med Lilla Bebin!


Bus med Svea & fånga draken Författare: Linda Palm Bild: Jessica Lindholm

Svea klipper ISBN: 978-91-7577-408-4

Varför är det fransar på toalettpapperet? Mamma funderar. Sedan hör hon ett vrål och får bråttom. I den här boken träffar du Svea när hon provar saxen, på sitt sätt.

Svea målar ISBN: 978-91-7577-266-0

Svea vill måla. Mamma rullar ut ett långt papper på golvet. Nu kan Svea måla … på sitt sätt.

Svea handlar ISBN: 978-91-7577-340-7

Svea städar ISBN: 978-91-7577-537-1

Svea handlar, på sitt sätt. Hon hjälper pappa att plocka ner varor. Allt på listan finns med … men Svea har försvunnit! Var är Svea?

I den här boken träffar du Svea när hon vill hjälpa mamma att städa. Svea städar, på sitt sätt!

Fånga draken Författare: Linda Palm Bild: Johanna Lundqvist Björn ISBN: 978-91-7577-399-5

En lekfull, varm och pedagogisk barnbok. Många tycker att det är spännande med riddare, rustningar och drakar. Linda och Johanna har tillsammans skapat ett lekfullt riddaräventyr för de allra yngsta. Vi blir inbjudna på ett besök i borgen och får hälsa på riddaren Frans. Med väl genomtänkta detaljer kan barnen vara delaktiga i berättelsen.


Författaren till Bert och Sune

Mammornas bebisresa Författare: Hedvig van Berlekom Bild: Adrian van Berlekom ISBN: 978-91-7577-757-3

?Va, ska vi vara syskon Författare: Anders Jacobsson Bild: Johanna Sandberg ISBN: 978-91-7577-760-3

Ett barn växer i magen. Isa och Anna längtar. De får vänta länge. En kväll mitt i vintern är det äntligen dags för bebisen att komma ut. Följ med på resan från ett litet frö till en färdig bebis. En resa fylld av kärlek och nyfikenhet.

Va, ska vi vara syskon? är en vacker och livsbejakande bilderbok som tar upp en vanlig situation som många är med om. En ny familj.

Ludvigs knasiga spökfest Författare: Lotta Myrefelt ISBN: 978-91-7577-774-0

Mini & Maxi hittar på Författare: Karin Jacov Bild: Emma Ganslandt ISBN: 978-91-7577-744-3

Ludvig har precis fyllt år, nu blir det spökfest. Med fjärilar i magen skriver han ett kort till Sara där han frågar om hon vill bli hans tjej. Det blir en knasig spökfest.

Det är en långsam, tråkig söndag tycker Mini. Det är en långsam, skön söndag tycker Maxi. Mini vill hitta på något, bygga koja under köksbordet till exempel. Maxi vill läsa bok och ta en extra kopp te. Hur ska detta bli?


Stora frågor för små medborgare Författare: Angeli Sjöström Hederberg Bild: Caroline Sellstone

Annalisa och födelsedagspresenten Författare: Angeli Sjöström Hederberg Bild: Caroline Sellstone ISBN: 978-91-7577-578-4

Förord av Alexandra Pascalidou Snart fyller Annalisa år. Då är det äntligen dags för paket. Men efter ett oväntat möte förstår Annalisa att långt ifrån alla får presenter på sin stora dag. Det tycker Annalisa är orättvist. Så orättvist att det sticker i hela kroppen.

Annalisa och skräpmonstret Författare: Angeli Sjöström Hederberg Bild: Caroline Sellstone ISBN: 978-91-7577-726-9

Förord av Maria Wetterstrand Annalisa kan inte sova. Tankarna myllrar som myror när hon tänker på allt skräp hon sett i skogen. Och inte blir det bättre av att det morrar under sängen. Vad är det som gömmer sig där i mörkret? En bok om att vända klimatoro till en drivkraft att göra skillnad.

Annalisa och trollkarlsryktet Författare: Angeli Sjöström Hederberg Bild: Caroline Sellstone ISBN: 978-91-7577-819-8

Förord av Emma Frans Annalisa får höra att en tjuvaktig trollkarl är i stan och vips sprider hon ryktet vidare. Först känns det härligt att skrämmas, sen börjar Annalisa fundera på vad som är sant. Hur ska Annalisa ta reda på sanningen? Och går det att stoppa ett rykte? Annalisa och trollkarlsryktet är den tredje fristående delen i serien Stora frågor för små medborgare.


"

Alexandra Pascalidou har [...] skrivit ett initierat förord Det är omöjligt att inte tycka om den här berättelsen och dess karaktärer. Det allvarliga ämnet till trots, så förmedlar inte minst de tydliga färgbilderna vänlighet, lekfullhet och hoppfullhet.

"

”Också barn oroar sig för miljön. Bra med en barnbok som tar upp det!”

" ""

MARIA WETTERSTRAND

PUBLICERAS I BTJ-HÄFTET NR 19, 2017 LEKTÖR ÅSA ÖSTERLÖF

”I tider av alternativa fakta och falska nyheter är det viktigare än någonsin med en barnbok som påminner oss om att tänka kritiskt.”

"

EMMA FRANS, DOKTOR I EPIDEMIOLOGI OCH FÖRFATTARE TILL LARMRAPPORTEN

"

ANGELI SJÖSTRÖM HEDERBERG Jag skriver för att jag måste. Och jag har gjort det så länge jag kan minnas. Alla dessa ord som kräver att få komma ut. Från början var det dagbok och små serier. Dagboksskrivandet har fortsatt – min eviga självterapi – men jag har även gett ut två fackböcker. Och så nu min första barnboksserie om stora frågor för små medborgare här på Idus förlag.

Caroli

ne Sell sto

ne


När Tomtarna vaknar ISBN: 978-91-7577-863-1 Författare: Lena Hultgren Bild: Sara N Bergman

Vart tar Tomtar vägen när julhelgen är slut? Vad gör de hela året när de har pustat ut? Ligger de och sover i flera hundra dar? Har de jobb och skola precis som människor har?


Årstiderna

Författare & bild: Jenny Lindqvist

Hösten knackar på ISBN: 978-91-7577-534-0

Våren kommer krypande ISBN: 978-91-7577-698-9

Höstens kalla vindar blåser. Storasyster och lillebror leker inomhus. Följ med på höstens bus och lär dig känna igen tio olika sorters höstlöv. Leta efter löven i naturen och skapa vackra höstpyssel.

Följ med på vårens äventyr och lär dig känna igen tio olika sorters blommor. Leta efter blommorna i naturen och skapa vackra vårpyssel.

Melker pyntar sig Författare: Anna Lundgren Bild: Maya Jönsson ISBN: 978-91-7577-835-8

Melker tycker inte om saker som är tråkiga och kläderna som mamma vill att han ska ha på sig är urtråkiga. Melker struntar i de gamla brallorna och hittar en klänning. Sen pyntar han klänningen lite extra och när han är klar känner han sig jättefin. Men vad händer när en storm sveper in över skolgården? Och varför gömmer han sig för sina kompisar?

”En riktigt bra barnbok med genomtänkt genusperspektiv. [...] Anna Lundgrens språk är rikt och beskrivande, ibland nästan poetiskt. Det behövs barnböcker som denna, som är normkritiska och där barn tillåts vara som de är och inte måste passa in i en särskild mall” BTJ-häftet nr 19, 2018. Lektör Maj-Britt Claesson


Tant SKateboard

"

Författare: Lotta Eriksson Bild: Jenny Lindqvist

DET ÄR ALDRIG FÖR SENT ATT BLI ROCKSTJÄRNA. Så tänker Tant Skateboard när hon hittar några nya kompisar som spelar rockmusik. En tant kan ju inte bara åka skateboard hela dagarna, hon måste utveckla nya intressen också.

Tant Skateboard rockar ISBN: 978-91-7577-752-8

"


viktigt med mat

Apboken, en helt vanlig ap-dag Författare: Staffan Karlsson Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-7577-591-3

Busens hunderbara äventyr Författare: Jeanette Bergenstav Bild: Lovisa Blomberg ISBN: 978-91-75775-20-3

Vad äter egentligen en apa till frukost? Och lunch? Häng med under en dag i det här apgängets liv så får du reda på det. Kanske är de precis som vi.

Valpen Busens utflykt på egen tass blir ett spännande, roligt och alldeles hunderbart äventyr. I denna rimsaga lär sig Busen att det mesta går lättare när man hjälps åt. Innehåller varfördärför-frågor där läsaren får tillfälle att fundera över känslor och varför vi gör som vi gör.

djuriskt alfabet

Vincent & Ebba, från anka till ödla Författare & bild: Tina Lundgren ISBN: 978-91-7577-506-7

Ekorrarna Ella och Elof – Vad gör vi nu? Författare: Erika Bernstone Bild: Tilla Gellner ISBN: 978-91-7577-639-2

En bok för dig som tillsammans med någon vuxen, vill lära, söka och finna nya ord. Och vem vet, råttorna har kanske glömt några ord? Titta på sista uppslaget och hjälp dem leta!

Ekorren Elofs skog har skövlats. På andra sidan lever Ella i en frodig skog. Ska Elof och hans vänner våga ta sig dit? Boken tar upp en av samtidens stora frågor i en lekfullt illustrerad miljö, utan pekpinnar och färdiga svar.


om pälsdjursallergi

om nötallergi

Stella och pälsdjuren Författare: Anna Hansson Bild: Maria A Keusseyan ISBN: 978-91-7577-585-2

Lovisa och nötterna Författare: Anna Hansson Bild: Maria Andersson Keusseyan ISBN: 978-91-7577-417-6

Stella är allergisk mot pälsdjur, men när en ny elev börjar i klassen, som har djur hemma, börjar Stella må dåligt. Författaren hoppas att ämnet pälsdjursallergi uppmärksammas samt att fler får information och förståelse.

Lovisa ska på utflykt med sin klass. Eftersom alla vet att hon är allergisk har ingen några nötter med sig. Men längst fram i tåget sitter en man som öppnar en påse nötter. Lovisa får svårt att andas.

om snus & nikotin

Krut reser i tiden Författare: Sofia Gottheil och Christina Gottheil Svahn Bild: Victoria Ljungren ISBN: 978-91-7577-637-8

Krut sover över hos sin mormor. Det blir en spännande och lärorik helg för Krut, som får lära sig en massa om hur det var för mormor och mormors mor att vara barn.

Varför måste pappa äta bajs? Författare: Thomas Dunér Bild: Hedvig Wallin ISBN: 978-91-7577-636-1

Charles pappa har alltid snus i munnen. Men han säger att det är skit att snusa. Charles förstår ingenting. Varför vill pappa äta bajs? En bok som vill få vuxna som använder nikotin att fundera över sitt ”måste”.


transsexualism

Hästen & Husse Författare: Susanne Pelger Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-7577-584-5

Hästen & Husse på stranden Författare: Susanne Pelger Bild: Anna Södergård ISBN: 978-91-7577-734-4

När man är som man är, då är man som bäst. Det tycker Hästen och Husse, som kanske egentligen är en hund och en matte.

Här får du följa med Hästen och Husse till stranden! Hästen och husse kunde lika gärna handla om hunden och matte.

om sängvätning

Äventyrsgatan Författare: Linn Sandqvist Lyckman Bild: Karin Eriksson ISBN: 978-91-7577-531-9

Caspian har tråkigt. Dessutom bor han på världens tråkigaste gata där det inte finns någon att leka med … Eller?

Tvärhemligt Författare: Emma Askling Bild: Kajsa Lind ISBN: 978-91-7577-635-4

Det roligaste Maja vet är att leka med Tor. Men när han frågar om de ska sova över blir det svårt. Maja kan inte sova borta. I så fall måste hon berätta en grej som hon aldrig har berättat för någon. Det är tvärhemligt.


En sömnig zombie Författare: Åsa Öhnell Bild: Moa Graaf ISBN: 978-91-7577-706-1

Ali och Blåklockans hjältar Författare: Ann Fagerberg Embretsén Bild: Hedvig Wallin ISBN: 978-91-7577-506-7

Välkommen på maskeradkalas! Träffa en snuvig tomte, en stark prinsessa och många andra charmiga, busiga figurer. Roliga rim och upprepningar som passar de yngsta barnen.

Ali tycker att pappa är en riktig hjälte, men vad gör han egentligen på jobbet? Häng med och träffa tanterna och farbröderna på avdelningen Blåklockan. En dag bland hjältar, löständer, dragspel, papiljotter och kärleksmums.

genus och kön

Viktors nya tröja Författare: Camilla Gunnarsson Bild: Kelly Sallinen ISBN: 978-91-7577-414-5

Dagen då morfar blev pojke Författare: Emelie Nirland Bild: Joakim Hjortenklev ISBN: 978-91-7577-529-6

Viktor ska köpa en ny tröja. Han tittar på flera tröjor innan han hittar den han vill ha, en rosa tröja med en katt på magen. Ett självklart val för Viktor, men kanske inte för pappa?

Jim har ingen lust att gå till förskolan. Mormor bestämmer att Jim och morfar skall byta plats för en dag. Morfar tror att det är lätt som en plätt, men riktigt så lätt var det inte ...


För de yngsta deckarfantasterna Författare: Karin Jacov Bild: Kajsa Lind

Fallet med den stora chokladbollen ISBN: 978-91-7577-416-9

Fallet med den mystiska damen ISBN: 978-91-7577-506-7

Fallet med de försvunna föräldrarna ISBN: 978-91-7577-564-7

På födelsedagen får Liv & Lo riktiga förstoringsglas. Perfekt! Nu kan de börja öva sig på att leta ledtrådar, lösa fall och fånga skurkar. Och deras första fall dyker upp snabbare än de kan ana.

En dag möter Liv & Lo en tjusig dam med hatt. Damen fortsätter att dyka upp, och det är något mystiskt med henne. Inte bara att hennes hatt byter färg från gång till gång, utan hon verkar kunna vara på två ställen samtidigt också. Det är ju omöjligt. Eller?

När Liv & Lo plockar stenar till sin sandstad kommer de längre och längre bort från filten där mamma och pappa ligger. Precis när de börjar tro att de gått vilse, får de syn på filten. Men där ligger ingen mamma eller pappa. Filten är tom.

"

KARIN JACOV är utbildad förskollärare och har arbetat inom förskolan sedan 2002. Litteratur har alltid varit ett stort intresse och under en föräldraledighet bestämde Karin sig för att göra verklighet av drömmen om att skriva böcker. Resultatet blev ”Malte Modig”, en vardagsnära berättelse om rädslor och mod. Sedan dess har det blivit en bilderboksserie om de deckartokiga tvillingarna Liv & Lo.

Illustra

tör Ka jsa

Lind


Lovis Ansjovis

Författare: Maria Estling Vannestål Bild: Sanna Hellberg

Lovis Ansjovis och rockpappan ISBN: 978-91-7577-415-2

Lovis Ansjovis och glömskan ISBN: 978-91-7577-535-7

Lovis Ansjovis och jorden ISBN: 978-91-7577-649-1

Sommarlovet har börjat, men pappa bara jobbar. Då får Lovis världens bästa idé. Hon ska fixa en överraskningskonsert. Ska Lovis hinna hitta instrument och bandmedlemmar, repa och sätta upp affischer innan pappa kommer hem från jobbet?

Lovis Ansjovis farfar bor på en liten ö i skärgården och har ett hjärta lika stort som havet. Men när han fyller år och hela släkten tar båten ut till ön förstår Lovis att något inte är som vanligt.

Lovis och hennes kompisar får reda på att skolans skog ska huggas. De förstår att något måste göras. De övertalar rektorn att få ha ett miljöprojekt på skolan, där alla får lära sig mer om jorden. Men hur går det med skogen?

"

MARIA ESTLING VANNESTÅL och hennes dotter SANNA HELLBERG är tillbaka med den tredje boken i serien om Lovis Ansjovis. En bokserie som ger en både underhållande och tankeväckande läsupplevelse till både barn och vuxna.

”Maria och Sanna balanserar barnens ansvarskänsla mot de vuxnas på ett medvetet och reflekterat sätt. Med en dramatiserad och miljöskyddsanknuten version av Dickens En julsaga, gestaltar rektor, lärare och elever vad som krävs för att människor ska inse vilken hård dom över vår samtid framtidens spöke kommer att fälla. Språket är lättillgängligt med gott flyt i variation mellan dialog och återberättande.” BTJ-hä e 2, 2018, Jan Hansson


Snipp och Snopp Författare & bild: Tony Cronstam

Snipp och Snopp – Lika eller olika ISBN: 978-91-7577-2-646

Snipp och Snopp och dumma nya flickan ISBN: 978-91-7577-289-9

Snipp och Snopp och kalaset som växte ISBN: 978-91-7577-412-1

Snipp och Snopp – En annorlunda saga ISBN: 978-91-7577-579-1

Snipp och Snopp handlar om de stora sakerna i livet, men på en liten arena. Stora saker som jämställdhet, förutfattade meningar och hur vi ser på oss själva. Hur vi är .olika men ändå lika

"

TONY CRONSTAM född -69) har arbetat) professionellt som serieskapare sedan -90, då han började teckna Bamse. Han har en bakgrund som illustratör, men är mest känd för sitt arbete med serien Elvis (2000-2014).

Vi föräldrar behöver ibland påminna“ oss självklarheter. Ur det perspektivet “.skriver jag lika mycket för vuxna som barn


Gangsterälgarna Författare: Åsa Öhnell Bild: Raul Leon ISBN: 978-91-7577-567-8

Selma vaknar på fel sida Författare: Mikael Rosengren Bild: Märta Lindqvist ISBN: 978-91-7577-747-4

Ibbe träffar på några otäcka typer. Det är ett gäng älgar som inte drar sig för något. Och nu vill de ha hjälp av Ibbe. Hur ska han ta sig ur knipan? Och är de där gangsterälgarna verkligen så coola som de tror?

Selma vaknar nästan alltid med ett leende på läpparna. Men inte den här morgonen. Hon drar täcket över huvudet och vill inte kliva ur sängen. Men varför är Selma sur egentligen?

Klaras & Simons handbok i hur du fångar husmonster Författare: Anna-Karin Andersson Bild: Emmalill Frank ISBN: 978-91-7577-528-9

Trolläventyret i nöjesparken Författare: Elisabet Österlund Bild: Karin Holmström ISBN: 978-91-7577-410-7

Klara & Simon har byggt en mackapärmojäng som ska fånga husmonster. Men när katten Majsan lägger sig i den får den fnatt och börjar göra bullmonster, strumpmonster och gyttjemonster.

En rim-lig saga för barn! I denna saga flyger de på en mås från Borås till sin kusin Lise, som bor i en nöjespark i stora staden. Under sin vecka tillsammans hinner de uppleva massor av roliga saker … Äventyret kan börja!


"

En bok som kan nå samma kultstatus som Karius och Baktus gjorde en gång på .60-och 70-talet PUBLICERAS I BTJ-HÄFTET NR 6, 2017 LEKTÖR CAMILLA APPELGREN

!Se upp för Prosit Författare: Anna Bendréus Kinding Bild: Natalie Sjölund ISBN: 978-91-7577-448-0

Prosit är ett litet virus som kan göra dig förkyld. Följ med på den spännande resan där Prosit smittar ner barnen på förskolan och lär dig hur du kan undvika att just du blir smittad!

"

"

Det här är en livfull och rolig bok med ett lättillgängligt språk som har en hög underhållningsfaktor. Sammanfattningsvis är det är en bra bilderbok med en lättsam framtoning. PUBLICERAS I BTJ-HÄFTET NR 19, 2017 LEKTÖR DAG HEDBERG

"

Edwin och klänningen Författare: Susanna Vidlund Bild: David Henson ISBN: 978-91-7577-700-9

Edwin är sex år och mest av allt vill han ha en klänning. Men hans mamma säger att pojkar inte ska ha klänning. Det tycker Edwin är dumt. Det är väl bara att köpa en klänning om man vill ha en?


LÄTTLÄST ÅR 6-9


Spänning!

Lättläst deckare

Astrid och flickan i skogen Författare: Jenny Jansson Bild: Joen Söderholm ISBN: 978-91-7577-705-4

Jakten på Bockstensmannen Peter Gissy Bild: Elisabeth Gillving Pettersson ISBN: 978-91-7577-732-0

Sommaren på Gräsö blir inte alls som Astrid tänkt sig. Dimman ligger tät och spöklik över ön. På väg hem till mormor Myran och Majken ser hon en flicka i skogen. Vem är hon?

Niki & Nelson besöker sin mormor i Varberg och blir indragna i en spännande jakt när tjuvar bryter sig in på museet för att stjäla den berömde Bockstensmannen från 1300-talet. Mystiska klubben bestämmer sig för att försöka fånga tjuvarna på egen hand.

Fantasifararen – Kapten Klos ring Författare: Thomas Westerlund Bild: Mikael Wigen ISBN: 978-91-7577-506-7

De magiska tjugonio, en bokstavsvärld Antologiredaktör: Kite Stenmark ISBN: 978-91-7577-587-6

Tee-Boy och Emma kämpar mot vilda sjörövare, hungriga hajar, glödande lava och många andra faror. Till sin hjälp har de fantasifulla uppfinningar, klurig magi och Tee-Boys fantastiska fantasificka.

Följ med in i alfabetets magiska bokstavsvärld! Här får du träffa familjen Ankström som har hopptävling. Björnen Bertil som bjuder på blåbärssaft på sitt kalas. Du hamnar till och med på operan och mitt i en piratduell!


Vardag & igenkänning Författare: Emma Fäldt

Tilldelades litteraturstöd från Kulturrådet 2016 Jag gör det. För din skull! ISBN: 978-91-7577-420-6

Bara du. För alltid! ISBN: 978-91-7577-540-1

Fian: Den bästa spelaren ISBN: 978-91-7577-517-3

Fian: Den rätta vinnaren ISBN: 978-91-7577-516-6

Andrea har fått en hund, Zassi. Leni hamnar i en stor knipa på klassresan. Vilket är bäst, att berätta sanningen eller att ljuga för att hjälpa sin bästa vän?

Det är sommarlov. Andrea blir bjuden på en fest där hon träffar Dante. De blir ihop samtidigt vill hon att vänskapen med Leni ska fortsätta precis som vanligt. Kommer hon att räcka till för dem båda?

Fian ska åka på tennisläger. Det känns spännande. Hon känner ingen av de andra spelarna. Men så får hon syn på ett bekant ansikte. Det är någon hon inte vill träffa mer. Hur blir det nu på lägret?

Fian ska spela match. Den som vinner går vidare till Nordahlcupen. Det är den tuffaste match Fian någonsin har spelat. Med både blod, svett och tårar. Vem vinner?

"

EMMA FÄLDT Både att läsa barnböcker och att skriva för barn tilltalar mig mycket i och med möjligheten det ger att förflytta sig ett tag tillbaka till det fascinerande barndomslandet. Jag tar därför ofta chansen att läsa högt för något av mina egna fyra barn. Barnen är födda mellan åren 1990 och 2008 så jag har läst ganska många barnböcker genom åren.


Supernova - Glassväder och tre borttappade hundar Författare: Åsa Öhnell Bild: Katarina Vintrafors ISBN: 978-91-7577-404-6

Snökaosrekordet Författare: Johan Rockbäck ISBN: 978-91-7577-686-6

”Borttappad hund” Vilket perfekt hjältedåd! tycker Supernova. För en gångs skull håller Märta med henne. De ska hitta hunden. Men plötsligt finns det tre lappar om försvunna hundar. Går det en hundtjuv lös i Bjärred?

Rekordfarfars ärkefiende planerar att slå rekord i det årliga skidloppet. Med Flax och Lykkes hjälp ska farfar vinna tävlingen. Då måste han vara stark! Modig! Superkoncentrerad med rekordmycket tur.

Bild: Johanna Arpiainen

Humor & skratt

Flax & Rekordfarfar Författare: Johan Rockbäck Bild: Johanna Arpiainen ISBN: 978-91-7577-350-6

Fummel & Drummelrekordet Författare: Johan Rockbäck Bild: Johanna Arpiainen ISBN: 978-91-7577-435-0

Rekordfarfar har nästan världens längsta öronhår och har gjort historiens enda tuggummiboll. Nu ska han och Flax sätta ett rekord som ingen tidigare klarat av. Ett megarekord.

Det ska göras rekordfilm. Det börjar bra. Allt går som planerat. Men så kan farfar inte hålla fingrarna i styr och gör den ena tokigheten efter den andra.


Texas och Vegas – Glassbilen Författare: Sofie Borg Bild: Lovisa Blomberg ISBN: 978-91-7577-646-0

Texas och Vegas – Försvunnen Författare: Sofie Borg Bild: Lovisa Blomberg ISBN: 978-91-7577-808-2

Texas och Vegas ska köpa glass. De hör glassbilen, men bilen står inte på parkeringen där den brukar stå. Plötsligt ser Texas att någonting har hänt. Någonting allvarligt. En bok om mod, samarbete och riktiga hjältar.

Det är sommarfest i byn. Texas köper sockervadd och Vegas går för att åka pariserhjulet. Plötsligt är Vegas försvunnen. Det är någonting som inte stämmer. Snart blir det mörkt och kallt. De måste hitta Vegas. Var är han?

Det här är en berättelse om att ha en förälder som inte är som alla andra, men som kan vara världsbäst ändå!

Min mamma rullstolshjälten Författare: Ida Berner Bild: Ulrika Gustafsson ISBN: 978-91-7577-824-2

Kerstins fotbollslag ska spela match mot föräldrarna. Kerstins pappa kan inte vara med så mamma ska med i stället. Men mamma sitter ju i rullstol, hon kan ju inte spela. Mamma kommer till matchen och rycker dessutom in som värsta hjälten.


Mera Kråke

Författare: Marie Bosson Rydell Bild: Jessica Lindholm

Kråke och Lubbas ISBN: 978-91-7577-082-6

Kråke spelar spel ISBN: 978-91-7577-169-4

Kråke och Lubbas tävlar ISBN: 978-91-7577-513-5

Kråke och hans systrar får följa med morfar och titta på hundvalpar. Kråke lär sig mycket om hur man tar hand om en valp och tycker det verkar roligt med agility.

Vad ska man egentligen ta sig till när det inte finns någon ström i huset en fredagskväll? Hur ska man laga mat och vad ska man sysselsätta sig med utan dator och tv?

Kråke tittade bekymrat på Lubbas. Det verkar vara något fel på hans nos. Han är inte ett dugg intresserad av att lukta på spåret av rådjur.

Kråkes medeltidsskola ISBN: 978-91-7577-381-0

Kråke gör affärer Författare: Marie Bosson Rydell Jessica Lindholm ISBN: 978-91-7577-743-6

Kråke och Gustav ISBN: 978-91-7577-286-8

Kråke och läsarna får lära sig massor om medeltiden. Roliga fakta vävs in i de olika skolämnena och man får tips på saker man kan prova själv. Perfekt för nyfikna barn.

Bild:

Här får Kråke och läsaren lära sig grunderna i att sköta en affärsverksamhet. Allt du behöver tänka på vävs in i berättelsen på ett lättsamt sätt. Något för alla unga entreprenörer.

Det blir både spänning och dramatik då Gustav kommer bort, inte bara en gång, utan två gånger! Kråke och Gustav försöker också reda ut hur allt egentligen hänger ihop med halloween och allhelgonahelgen.


Sven

Författare: Sofia Johansson Bild: Gabi Frödén

Våga testa, Sven! ISBN: 978-91-7577-433-6

Sven vill inte gå på Axels kalas, men det vågar han inte säga till Axel. Istället säger Sven att han ska vara borta, trots att han ska åka snowboard i hemmabacken hela sportlovet.

Var inte avundsjuk, Sven! Författare: Sofia Johansson Bild: Gabi Frödén ISBN: 978-91-7577-527-2

Sven får en ny klasskompis, Josef från Syrien. Alla tycker att det är roligt, utom Sven. En dag blir Josef av med en kär ägodel. Sven vet vart den är. Men vill han hjälpa Josef att hitta den?

Alla tillsammans, Sven! ISBN: 978-91-7577-830-3

Sven längtar efter att backen ska öppna. Då ska Sven och Josef åka snowboard tillsammans med kompisarna. Sven längtar också efter mamma. Hon jobbar utomlands och ska komma hem till jul. En dag får Sven ett meddelande från mamma. Hon har fått förhinder och kommer inte hem som planerat. Hur ska Sven hantera sin längtan?


Djurdeckarna

"

Författare: Mari Bister Bild: Kristian Hägglund

Båda mina pojkar på sju och nio år och jag tycker mycket om Katthemsäventyret. Den har en bra och spännande historia, rikligt med färgglada och fina illustrationer på bl.a. söta katter. Boken har ett bra och lättläst språk samt lagom med text för 6-9-åringar som har kommit igång med läsningen.

"

KARIN ASKERIN

Björkvikens katthem hotas och bröderna Jakob och Joakim blir indragna i jakten på den skyldige. Hinner de avslöja skurken och rädda katterna innan det är för sent?

Kristia

n Häg glun

d


Lika olika – utsida insida Författare: Linda Svensson Bild: Jonna Bergqvist ISBN: 978-91-7577-707-8

Alma och papegojmysteriet Författare: Kristina Collén ISBN: 978-91-7577-807-5

Är vi människor lika eller olika? Hur ser vi människor ut på utsidan och insidan? Fungerar kroppen lika för alla?

Almas två A, A som i autism och A som i ADHD gör Alma speciell. Speciellt bra på vissa saker. Som att lyssna. Och på att vara detektiv. Alma är oczkså djurens väktare som mormor säger och när papegojan Jack försvinner är det bra att Alma finns där. Under jakten håller det dock på att gå riktigt illa. Kanske kan Alma nu få användning för den magiska kraft hon just upptäckt att hon har ärvt från sin gammelmorfar Ansgar?

Barn välkomnar barn ISBN: 978-91-7577-341-4

Integration, öppenhet och gemenskap. Här lyfts barnens tankar som välkomnar alla de barn som kommer till Sverige.


Elton får en idé Författare: Ann Fagerberg Embretsén Bild: Maria A Keusseyan ISBN: 978-91-7577-536-4

Elton är sju år gammal. En dag råkar han se något på tv, som gör honom upprörd och fundersam. Han måste hitta ett sätt att hjälpa. Det dröjer inte länge förrän han får en idé. Det här är en bok om att alla kan göra något för att hjälpa andra. En bok om barn som hjälper barn på flykt. En bok om att en idé kan växa och bli något större och ännu bättre.

Hej Håret – Om tidernas konstigaste kroppsdel Författare: Annica Hedin Bild: Fredrik Swahn ISBN: 978-91-7577-543-2

Visste du att hår kan prata? Att ko-kiss fungerar rätt bra som schampo? Och varför kung Ludvig älskade peruker? Det här är boken om den där lilla pälsresten du har på huvudet! ”Läsaren får på ett lustfyllt sätt lära sig mycket om hår, vilken historisk betydelse håret har haft och hur det har förändrats genom tiderna [...] Hej håret! av Annica Hedin är en informativ, lättläst bok att njuta av tillsammans.” BTJ-häftet nr 17, 2017 Lektör Gunilla Essén

Albin, den store tidsresenären – Prinsessa i nöd Författare: Mikael Rosengren Bild: Marielle Karlsson ISBN: 978-91-7577-418-3

Den första boken om Albin, den store tidsresenären. Det roliga och spännande äventyret är kryddat med faktarutor och frågor som ger små och stora läsare en mängd rolig och spännande fakta om 1600-talets Sverige. Genom Albin får barnet också känna igen sig och förstå att dagdrömmar och fantasier är såväl vanligt som viktigt. Albin, den store tidsresenären – Astronatu i nöd Författare: Mikael Rosengren Bild: Marielle Karlsson ISBN: 978-91-7577-764-1

Den här gången tas små och stora läsare med på ett spännande äventyr där Neil Armstrong – den första människan som satte sin fot på månen – har hamnat i trubbel. Berättelsen varvas med fakta om månen, rymden och rymdfarkoster. Vet du hur man går på toaletten i en rymdfarkost där allt är viktlöst och svävar omkring?


I raketfart med änglapappan

" "

Författare: Cecilia Rojek Bild: Katarina Vintrafors

I raketfart med änglapappan ISBN: 978-91-7577-577-7

Cecilia Rojek debuterade som barnboksförfattare 2017, men skrev sagor redan som liten. En av dem blev en teater som spelades upp i skolan. Att skriva sagor och barnböcker är en viktig och betydelsefull del av Cecilias liv. En stor inspirationskälla är hennes dotter. ”En sen kväll på Island, inte långt från Reykjavik, såg hon upp på mig från sängen och sa: ’Mamma, när du berättar dina sagor tänds en lampa i mitt hjärta.’” Äventyr i havsdjupen ISBN: 978-91-7577-828-0

"

Serien om änglapappan handlar om änglapappan och hans äventyr tillsammans med syskonen Morris, Nellie och Ella.

Denna gång utspelar sig handlingen i världshavens djup, bland sjunkna städer, ruiner och palats. Havsäventyret är kryddat med intressanta fakta om marina djur och marinarkeologiska platser. Visste du till exempel att det finns giftiga eldmaskar på havens botten? Och att vi här i Norden har ett eget Atlantis? Katarin

a Vintr af

ors


BOKSLUKAREN Ã…R 9-12


Tilldelades litteraturstöd från Kulturrådet

Livia och förändringarnas vindar Författare: Sofia Weiss ISBN: 978-91-7577-509-8

En kapitelbok full med humor, spänning och allvar som belyser transsexualism. Och vikten av att vara sig själv och att följa sitt hjärta.

Beethoven suger! Författare: Bengt Nyman ISBN: 978-91-7577-731-3

Varning! Det är min högst privata dagbok som du just nu håller i din hand. Om du bara så mycket som andas på den så kommer det att gå illa för dig … Men vill du nu gärna bli mumifierad för resten av livet, så okej för mig, fortsätt då att läsa ...

Tuggummitanten Författare: Åsa-Caroline Salomonsson Bild: Patrik Boberg ISBN: 978-91-7577-424-4

Sture Sprakman Författare: Åsa-Caroline Salomonsson Bild: Patrik Boberg ISBN: 978-91-7577-703-0

Siri och Tyra skriver en lista över alla konstiga människor och börjar smyga. Då är Smygklubben, som senare får heta Smygklubben Mommi & Folket, igång. I tio kapitel som är rikt illustrerade lär vi känna Tyra och Siri. På ett spännande och naturligt sätt tar Åsa-Caroline Salomonsson upp matproblem, utanförskap och mobbning med målet att informera.

Sture Karlsson jobbar som vaktmästare på skolan där Tyras pappa är musiklärare. Sture är ett musikaliskt geni säger pappa. Tyra och Siri kallar honom för Sture Sprakman för när han spelar piano spretar hans hår åt alla håll och han ser nästan ut som ett sprakande tomtebloss. Men varför beter sig Sture så underligt? Smygklubben Mommi & Folket får ett nytt fall att lösa bland läskiga skolsalar, kritpoliser, råddare och rockisar.


Diamanttjuvar på Titanic

"

Författare: Caolina Miilus-Larsen

TÄNK DIG att du hittar ett mystiskt klot under din mormors altan. Ett klot som visar bilder från ett annat liv du har levt. Och tänk dig att du med hjälp av klotet kan få resa tillbaka i tiden och vara den personen som du var då. Skulle du våga? Tvillingarna Mia och Stella har nyss slutat femman. När föräldrarna är i Japan på turné med sitt band, bor de hos sin mormor. När de hittar klotet berättar mormor något för dem som ingen annan vet. Med hjälp av klotets kraft hamnar de på Titanic där de dras in i ett mysterium kring ett försvunnet diamanthalsband. Men hur viktigt är ett diamanthalsband när Titanic är på väg att krocka med ett stort isberg?

CAROLINA MIILUS-LARSEN Berättelserna jag skriver kommer ur tioåringen Carolina. De kommer som filmsnuttar och jag får ibland skynda mig för att få ner orden. När jag var liten drogs jag till böcker som handlade om barn i andra länder, i andra tider eller i andra verkligheter och på biblioteket i Karlstad lånade jag allt jag kunde hitta. Det var TV-serien Huset Silfvercronas gåta, där två barn klev in i en spegel och kom ut i en helt annan tid, som inspirerade mig till att skriva min första längre berättelse. Nu mitt i livet, har jag äntligen skapat utrymme åt fortsättningen.

"


Utanförskap & vänskap Författare: Jeanette Jonasson

Du klarar det, Amina Författare: Jeanette Jonasson ISBN: 978-91-7577-647-7

?Amina + Lily = Bästa vänner Författare: Jeanette Jonasson ISBN: 978-91-7577-771-9

?Du är väl min vän, Ayda Författare: Jeanette Jonasson ISBN: 978-91-7577-742-9

Såg Amina rätt? Hade Hanna stulit pengar? Amina kunde inte tro att hennes storasyster hade tagit en bunt sedlar från kassan i den lilla kiosken. Hur ska Amina göra?

Efter en trist sommar är Amina glad att skolan börjar igen. Men det blir inte som hon har tänkt. Bästa vännen Lily vill hellre umgås med klasskompisen Mimmi. Mimmi är elak och gör allt för att förstöra.

Leila vill bestämma över Ayda. Samtidigt sprider en okänd nätmobbare, jokerxx06, rykten om eleverna på skolan. Bara Ayda vet att det är Leila som är ”jokern”.

Från 6 år

?Josef – en tjuv Författare: Jeanette Jonasson ISBN: 978-91-7577-650-7

!DRA HÄRIFRÅN Författare: Jeanette Jonasson ISBN: 978-91-7577-748-1

Om utanförskap, kompisar och lojalitet. Hur mycket ska man egentligen ställa upp för en kompis?

Josefs pappa reser bort. När han kommer hem visar det sig att han har träffat en ny kvinna, Minna. Minna har ett barn, en flicka som heter Elis. Josef är arg. Pappa har svikit honom.

JEANETTE JONASSON I sitt författarskap använder Jeanette sin erfarenhet av att växa upp i ”förorten”, där hon även arbetat som lärare. I sina böcker tar hon upp ämnen som utanförskap, vänskap och lojalitet.


Den blå dörren, en spökhistoria Författare: Ewa Christina Johansson ISBN: 978-91-7577-588-3

I andarnas spår Författare: Jessica Blomberg ISBN: 978-91-7577-825-9

Albin ska köpa en julklapp, men han går fel. I huset som han kommer till finns det ingen affär. Där finns bara hemligheter. För många år sedan hände en hemsk olycka i huset. Då kunde ingen stoppa den. Nu kanske Albin kan, innan det är försent …

En ungdomsbok som behandlar två av våra stora livsfrågor, kärleken och döden. Vad är egentligen kärlek? Måste kärlek se ut på ett speciellt sätt? Vad finns efter döden? Här varvas nutid med dåtid och fantasi med verklighet.

om könsdysfori Hitta på ett eget slut ...

Julia finns inte Författare: Eva Salqvist ISBN: 978-91-7577-619-4

Sagor utan slut Författare: Jan-Erik Ullström ISBN: 978-91-7577-544-9

Julia gillar fotboll och skräckfilmer. Vissa påstår att hon är en tjej. Julia själv tycker inte att det är viktigt, även om hon känner sig mer som en kille. Men alla andra verkar tycka att det är viktigt.

Snipp snapp slut, så var sagan INTE slut! En unik sagobok med 50 sagor utan slut. Berättelserna avbryts när det är som mest spännande. Mitt i en mening. Låt fantasin leka fritt i en ovanlig och häftig läsresa.


Spänning och massa hundar Författare: Jeanette Bergenstav

Vargskräck ISBN: 978-91-7577-210-3

KOD 513 ISBN: 978-91-7577-423-7

En hunddeckarserie för tjejer och killar som älskar mysterier och fartfyllda äventyr. Och hundar förstås!

När Flingan och hennes bror hjälper en vän, dras de in i en härva av mörka hemligheter och dramatiska händelser. Tillsammans med flocken gör de allt för att avslöja sanningen, .innan det är för sent

"

Idag finns det nästan 900 000 registrerade hundar i Sverige och de blir bara fler och fler. Konstigt nog har det inte funnits någon bok som tar upp hur man på ett enkelt och roligt sätt kan träna tillsammans med sin hund riktad till denna målgrupp. Inte förrän nu! Med boken Hudkul vill Nina, Jeanette och Patrik, som står bakom boken, dela med sig av den glädje det innebär att samverka med sin hund och att lära den nya saker.

Nina Roegner och Jeanette Bergenstav Fotograf: Patrik Bergenstav ISBN: 978-91-7577-506-7

Hundkul! Trickträning för bästa vänner är en lättsam och inspirerande bok som handlar om hur man kan träna in olika trick tillsammans med sin hund.


Piratens hemlighet Författare: Anna-Karin Andersson & Ulrika Söderström Bild: Anna Westin ISBN: 978-91-7577-413-8

En arkeologisk deckarserie som blandar fiktion med historia och arkeologi. Boken inbjuder till att läsaren ska upptäcka och förstå landskapet på ett nytt sätt.

tillsammans #utanför# Författare: Camilla Gunnarsson ISBN: 978-91-7577-373-5

En bok om gemenskap och utanförskap i skolkorridorer och på sociala medier.

STOPPA PRESSARNA! Den stora slottskuppen Författare: Ann-Charlotte Persson ISBN: 978-91-7577-621-7

STOPPA PRESSARNA! Silverstolpes Hämnd Författare: Ann-Charlotte Persson ISBN: 978-91-7577-770-2

Husebys tidning går i graven och Dike och Theas mamma blir arbetslös. Systrarna börjar skriva en egen tidning. I jakten på den stora nyheten kliver de rakt in i något mycket märkligt som händer uppe på Husebyslott.

Den världskända Ricardo Rigatoni ska komma till slottet för att medverka i Maskeradbalen. Dessutom ryktas det att han ska göra en operabakelse tillsammans med Katta. Men någonting går snett. Dike och Thea kastas rakt in i ett nytt dramatiskt äventyr.


Gurktjuven Författare: Emma Frey-Skött ISBN: 978-91-7577-685-9

Rådisgänget - vänner för livet Författare: Håkan Ahrling Bild: Peter Häggström ISBN: 978-91-7577-622-4

Vad tar man sig till när någon har stulit ens bästa vän? Sedan Monkan började i klassen hänger Emma bara med henne. Fia känner sig ledsen så när hon råkar stjäla Monkans kanin Gurkan, känns det riktigt bra.

Danne och Rolle har var sin råtta, eller rådis som de små också kallas för. Tillsammans är de rådisgänget och har hur kul som helst. Men så dör Rolles rådis och hela rådisgänget går i graven. Då får Danne en idé.

om tennis och adhd Tilldelades litteraturstöd från Kulturrådet

Månuret ISBN: 978-91-7577-208-0

Detta är en stormande feelgood-roman. En hink tennisbollar kastas upp, och ned ramlar ett bollhav av äventyr. Genom sporten får Adde vara med om ett spel där det viktigaste av allt är att vinna – sig själv!

Hannes hjärta Jenny Författare: Sofia Hedman ISBN: 978-91-7577-375-9

Hannes och Samuel har varit bästisar så länge de minns. De gillar att skejta och kan prata om allt. Men plötsligt tänker han bara på Jenny. Han vill så gärna att Jenny ska se honom, le mot honom. Hannes ber till slut sin bästa kompis att hjälpa till.


En magisk resebyrå Författare: Annakarin Rosengren

Fru Alms magiska resebyrå ISBN: 978-91-7577-375-9

Fru Alms magiska resebyrå, Nya och gamla vänner ISBN: 978-91-7577-227-1

Fru Alms magiska resebyrå, Raggarbilar och rullstolar ISBN: 978-91-7577-507-4

Hilma ska bo hos mormor och morfar i Lysekil. Först tror Hilma att det ska bli som vilket sommarlov som helst, men när hon lär känna fru Alm förstår hon att inget någonsin kommer att bli som förut igen.

På bänken utanför affären sitter en mystisk kvinna invirad i filtar. Hilma känner på sig att de borde göra något för henne, men vet inte riktigt vad. Hilma förstår att varje människa bär på sin egen historia och att allt inte nödvändigtvis är vad det ser ut att vara.

Under påsklovet händer det saker i Lysekil som gör att den berömda Havsbadsparken och de älskade Havsbadsdagarna plötsligt är i fara.

"

ANNAKARIN ROSENGREN

Böckerna om fru Alm handlar om medmänsklighet. Jag tycker att det är viktigt att vi lär oss att se varandra utan att döma. Alla bär vi på en unik historia som gör oss till dem vi är – och vi är alla värdefulla.


NU STICKER JAG! Författare: Eva Ludvigsen ISBN: 978-91-7577-776-4

Rune byter liv Suzanna Petersson Kero ISBN: 978-91-7577-777-1

Ludde och hans familj har flyttat. Så fort som möjligt vill han tillbaka till kompisarna och innebandylaget. Men mamma har inte hämtat ut diabetsutrustningen ännu. Utan den kan han inte överleva resan.

Rune drömmer om att vara som alla andra. Men det är han inte. Inte så länge han har en svart lucka i sitt fotoalbum. Rune är adopterad och försöker minnas vem han var innan han kom till Sverige. Till fotbollen, trumpeten, läxorna, kanelbullarna och tandläkaren.

Sara och Galahad Författare: Mari Kleman ISBN: 978-91-7577-772-6

Hemligheten på Skogslunda Författare: Stina McMullin Bild: Conor McMullin ISBN: 978-91-7577-794-8

En morgon berättar mamma att Sara ska få en sommarhäst. Sara hoppas att hon ska få låna underbara Mynta från ridskolan. Så blir det inte. Istället får hon Galahad, av alla kal�lad Galningen. Denna sommar blir ett äventyr där Sara lär sig mer om både hästar och sig själv.

Följ med på ett spännande äventyr med avstamp i den klassiska sagan Nötknäpparen. Oskar och Siri tvingas med på en urtråkig fest och hamnar på en övergiven herrgård ute på landet. Vem är den genomskinliga flickan som vandrar i trappan? Vad döljer sig i det gåtfulla rummet på den förbjudna tredje våningen?


Serien om Astrid Författare: Therese Henriksson

Skrivtävlingen ISBN: 978-91-7577-640-8

Astrid, Astrid ISBN: 978-91-7577-827-3

Astrid är bra på en enda grej, tror hon. Att skriva berättelser. När det är dags för skolans skrivtävling är hon säker på att vinna. Är man bäst så är man, tänker Astrid. Men vad händer om hon inte vinner?

Astrid har tråkigt. Vad ska hon göra när både bästa grannen Seb (som hon lovat att aldrig bli kär i) och kompisen Iggis har rest bort? Mamma föreslår en shoppingtur och Astrid ger sig iväg. Men så ringer pappa. Han har världens överraskning! Innan Astrid vet ordet av har hon det inte tråkigt längre. Utan spännande. Lite väl spännande faktiskt.

Jag har alltid gillat att hitta på historier, gärna med bilder till, och som åttaåring lovade jag mig själv att bli författare en dag. Jag kände igen mig i böckerna, tyckte att de hjälpte mig med saker som kändes svåra, och just det ville kunna ge till någon annan. Sedan tog det rätt många år innan jag sa till mig själv, ”Nu du! Nu får du ta och skriva den där boken.” Själv bor jag i en liten by som heter Mockträsk tillsammans med sambon Patrik, Nils snart elva år, och gårdens alla djur. Äldre barnen Albin och Lovisa har flyttat hemifrån. Naturen finns runt omkring, och där går jag ofta med min hund Smulan, tar foton och hämtar inspiration. Mina berättelser blandar spänning och känslor med vardagliga saker. Ofta finns där någon som känner sig utanför, eller som måste vara extra modig.Och det får vi ju alla vara ibland.


I skuggan av Blå Jungfrun Författare: Anna-Karin Andersson ISBN: 978-91-7577-168-7

Skuggsyster Författare: Anna-Karin Andersson ISBN: 978-91-7577-530-2

Detta är ingen vanlig spökhistoria. Det är en historia om längtan och om ekon av brutna löften som sträcker sig genom tid och rum. En historia där tre flickors öden vävs samman över seklerna.

Det är höstlov och Therese och Daniel åker på kurs i Västervik. De får bo i en lägenhet som tidigare tillhörde det gamla mentalsjukhuset. Det dröjer inte länge innan konstiga saker börjar hända.

förord av Morgan Alling 10% av går till BRIS

Glorias memoarer. Ryktesskurken Författare: Therese Loreskär Bild: Therese Gassne ISBN: 978-91-7577-648-4

TuHangs föräldrar driver restaurangen Thaiboxen. En dag börjar elaka rykten om Thaiboxen att dyka upp. TuHangs föräldrar får till slut nog och hotar med på att flytta tillbaka till Thailand. Klass 4A bestämmer sig för att ta reda på vem det är som är den hemska ryktesskurken.

!Fuck mobbning ISBN: 978-91-7577-432-9

Läs breven som aldrig blev skrivna tidigare till dem som mobbade. När du vänder på boken får du läsa breven som aldrig skrevs från mobbarna till dem som mobbades.


Klarabelladeckarna Författare: Åsa Öhnell

Snögubbens hemlighet ISBN: 978-91-87001-46-8

Droppstensgrottans hemlighet ISBN: 78-91-8700-171-0

Tallskogens hemlighet ISBN: 978-91-7577-046-8

Polkagrisrånarens hemlighet ISBN: 978-91-7577-421-3

Klara & Bella åker på skidresa till Sälen. Det har just inträffat ett rån i Dalarna och polisen har gripit två personer. Var är pengarna? Och vem är det som hotar Klara i skidbacken?

Klara ser fram mot resan till Grekland. Men det har blivit något fel. Plötsligt är Klara indragen i en spännande tjuvjakt och semestern blir allt annat än trist.

Klara passar en hundvalp, men valpen försvinner. Mystiska saker sker: en hemsk upptäckt i skogen, en man som beter sig skumt, en kille med en kamphund ... Hänger allt detta ihop?

En polkagrisförsäljare har blivit rånad på sina pengar och alla spår pekar åt samma håll. Det verkar som om en nyanländ flyktingkille är skyldig.

"

ÅSA ÖHNELL växte upp i Skåne. Studierna förde henne till Göteborgstrakten och hon blev fast i Mölndal. Hon har en bakgrund som lärare och översättare, men arbetar numera på heltid som författare. Åsa är med i Sveriges Författarförbund och Författarcentrum Väst. Hon finns med i Kultur i Västs kulturkatalog och gör gärna besök på bibliotek och skolor för att prata om sitt författarskap eller ännu hellre, hålla workshop för barnen.


Solhjärtats hemlighet Författare: Pär Sahlin

Solhjärtats hemlighet ISBN: 978-91-7577-073-4

Solhjärtats hemlighet, Saltregnen ISBN: 978-91-7577-157-1

Solhjärtats hemlighet, Silverdrottningen ISBN: 978-91-7577-293-6

Solhjärtats hemlighet, Skuggljusen ISBN: 978-91-7577-438-1

”Berättelsen flyter på i ett rasande tempo. Hela tiden ökas intensiteten till kulmen nås. Man läser ivrigt vidare tills allt får sin slutliga upplösning. Nu väntar jag otåligt på nästa del.” Kerstin Hagstrand-Velicu, BTJ ”Solhjärtats hemlighet är spännande och man dras med från första sidan. Kim och Nela träffar både de som vill hjälpa och de som själva har berusats av maktbegär och agerar förrädare [...] En läsvärd och spännande fantasy-berättelse särskilt för de yngre barnen.” Kerstin Hagstrand-Velicu, BTJ

"

PÄR SAHLIN

När jag var arton bestämde jag mig för att bli författare. Poet. Det gick så där. Jag skrev hyfsade dikter, men det var ingen som ville ha dem. I stället läste jag dem högt. Det gick lite bättre. Sedan blev jag lärare. Det är det bästa jobbet man kan ha, typ. Efter några år började jag skriva läromedel i svenska. Det gick riktigt bra.

Till slut fick jag bli författare. Då var jag nästan 44 år och bodde i Stockholm med fru och två barn.


"

En bok som vänder upp och ner på en hel del av våra normer, meni nte bara för att huvudpersonen är en lesbisk tjej ...

?Vem är Skuggan Författare: Lotta Sundin ISBN: 978-91-7577-482-4

Alla pratar om Skuggan, superhjälten som åker omkring på sin skateboard och räddar människor som har råkat illa ut. Men vem är Skuggan egentligen? Ingen har sett mer än en svartklädd figur som försvinner bort i mörkret. Kvinnan som blev överfallen i parken påstår att Skuggan är en tjej, men så kan det väl knappast vara?

"

"

Pojke försvunnen står det på kvällstidningarnas löpsedlar och bredvid rubriken finns en bild på Albin i Tuvas klass. Polisen och socialtjänsten verkar vara inne på helt fel spår och Tuva förstår att det är upp till Skuggan att hitta Albin.

"

Skuggan och pojken som försvann Författare: Lotta Sundin ISBN: 978-91-7577-702-3


Humor och läskigheter Författare: Erika Svernström

Surtanten Birgitta och Lennart von Spetsnäsa ISBN: 978-91-7577-178-6

Surtanten Birgitta och mc-knuttsjakten ISBN: 978-91-7577-368-1

Bok 1: Surtanten Birgitta Svensson ogillar barn och gör allt för att undvika de fem grannbarnen på gården. En dag får hon deras fotboll i huvudet, tuppar av och blir sedan som förbytt. Bok 2: Birgitta tar sig till Paris för att frossa i croissanter. De fem grannbarnen smiter efter. Birgittas ärkefiende Lennart von Spetsnäsa och mc-knuttarna Forta Fjärters ska också ska dit, för att göra slut på Birgitta.

"

ERIKA SVERNSTRÖM Jag är en journalist och trebarnsmamma som bor med min skäggige man och våra fina barn i ett grönt radhus som är alldeles för litet. Jag älskar bokstäver och skriver såväl i mitt jobb som hemma, där jag tar alla chanser. Medan lasagnen står i ugnen, innan minstingen ropar ”fäääärdig”, när fredagsfilmen är för tråkig eller på långfärd i bilen. Även under cykelpendlingen till jobbet så kommer så många hoppfulla och hopplösa idéer till mina manus.

Det övergivna barnhemmet ISBN: 978-91-7577-445-9

Vem är flickan som bara Alvins lillasyster kan se? Vad döljer sig i det låsta rummet på vinden? Vad hände när barnhemsbarnen bodde här?

Det sjunde rummet ISBN: 978-91-7577-641-5

Alvin och hans familj hälsar på morföräldrarna i Lysekil där dem upptäcker ett gammalt signalsystem bakom en tavla. Det går att ringa från de sex olika rummen men en dag ringer det plötsligt från rum nummer 7 ...


Löpning och tvingas passa in Författare: Camilla Dahlson

Tilldelades litteraturstöd från Kulturrådet

Gillad som du är ISBN: 978-91-7577-514-2

En vän som du ISBN: 978-91-7577-589-0

Tusen åter ISBN: 978-91-7577-730-6

En bok om kärlek, löpning och att tvingas göra olagliga saker för att passa in.

Kia satsar allt på att bli bra i löpning, helst bäst, på att springa. Kanske tränar hon för mycket? Mirre drabbas av näthat. Vem är det som ligger bakom de hotfulla mejlen?

Kia och gänget har lovat varandra att hålla ihop under sommarlovet. Kia slits mellan tjejgänget och pojkvännen Viktor. Vad är det han döljer? Kia bestämmer sig för att spionera på honom ...

"

Vi väntar med spänning på nästa bok! Språket har bra driv och passar läsare i mellanstadie- och högstadieåldern. CAMILLA APPELGREN BTJ-häfte 11, 2017


Tillbaka i tiden Författare: Gunilla Granbom

Hemligheten i Haga ISBN: 978-918-700-189-5

Månuret ISBN: 978-91-7577-208-0

Silversländan ISBN: 978-91-7577-542-5

Lär känna Emma och Susanna, två tioåriga flickor. En höstdag möter de gubben Halling och han berättar en alldeles osannolik historia.

Nu är Emma och Susanna tillbaka i vår tid. Mirella följde med och får uppleva 2000-talet, en värld som är både spännande och skrämmande för henne.

Året är 1777. Emma, Susanna, Mirella och hunden Snobben har än en gång krupit genom trollroten i Hagaparken. De har lyckats ta sig tillbaka till sommaren innan Mirella föddes.

"

GUNILLA GRANBOM

skriver om fantasi och magi, om att våga och växa, och om nyfikenhet, tillit och vänskap. Hon vill ge barn och vuxna sköna högläsningsstunder tillsammans, och hoppas kunna inspirera andra till att läsa, skriva, berätta, fantisera och drömma. Till yrket är Gunilla språkkonsult i svenska. Hon gör gärna författarbesök på skolor och bibliotek och delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper som språkkonsult och författare.


"

Mysteriet med den gamla kartongfabriken Författare: Gun-Britt Bergström Lindell Bild: Peter Beckman ISBN: 978-91-7577-717-7

Jims sommarlov är förstört. Mamma och pappa har bestämt sig för att flytta och Jim och hans hund Pax är förstås tvungna att följa med. Som om inte det vore nog ska Jims barnsliga kusin Tanya bo hos dem en tid. Under en utflykt hittar Jim, Tanya och Pax en stig som leder rakt in till en gammal kartongfabrik. Vad är det egentligen som händer där på kvällar och nätter?

Tilldelades litteraturstöd från Kulturrådet

Livia och förändringarnas vindar Författare: Sofia Weiss ISBN: 978-91-7577-509-8

En kapitelbok full med humor, spänning och allvar som belyser transsexualism. Och vikten av att vara sig själv och att följa sitt hjärta.

"

"

Simon är berättelsens starka karaktär, genom sina Aspergersymptom, och sitt kloka sätt att resonera. Tack vare honom och flickornas fina samarbetsförmåga är detta en härlig solskenshistoria. Debuterande Gun Britt Bergström Lindell har journalistbakgrund. Här skriver hon med kärlek och humor lyhört om tre barn i bästa problemlösaråldern. Meeer!”

Tilldelades litteraturstöd från Kulturrådet

STAFFAN ENGSTRAND BTJ-häfte 11, 2017

"

Russintårtan på tjuvjakt Författare: Gun-Britt Bergström Lindell Bild:; Karolina Bång ISBN: 978-91-7577-518-0

Regina, Moa och Simon befinner sig olovandes i grannens lägenhet när de hör en nyckel stickas i låset på ytterdörren. Tant Svarten som bor där är bortrest. Barnen förstår genast att det handlar om ett inbrott.


LÄTTA BÖCKER OM SVÅRA SAKER Vart femte barn i Sverige mår psykiskt dåligt )Källa: SvD Nyheter mars 2014( Att prata med barn om känsliga ämnen kan ofta kännas svårt oavsett om man är förälder, pedagog eller enbart en vuxen som bryr sig. Vid sorg, död och sjukdom är den första reaktionen, för många, att skydda sitt barn genom att inte tala om det. Svåra ämnen kan inte undvikas och ett barn kan inte alltid skyddas, men genom att prata om det som en vägledning kan många frågor besvaras och bidra till en enklare sorgbearbetning. Här har vi samlat ihop barnböcker som alla belyser viktiga och svåra ämnen för att inspirera till samtal mellan vuxna och barn om död, sorg och andra svåra saker. Böckerna kan läsas av barnet självt eller på ett mer pedagogiskt sätt tillsammans med en vuxen. De kan användas som kreativa redskap för barn som behöver en krya-på-dig-present, barn som är nyfikna, sjuka, har en sjuk anhörig eller husdjur.


Får mormor komma hit? En bok om migrationsrätt Angelica Öhrn och Christina Hildebrand Bild: Hedvig Wallin ISBN: 978-91-7577-855-6

Khalil, Agnes och Lovisa är 10 år och bästa kompisar. De tycker om att leka hemma hos Lovisas mormor, som har en jättestor källare där de kan bygga kojor. Men de senaste veckorna har det inte känts roligt att gå hem till Lovisas mormor. Khalil kan bara tänka på hur orättvist det är. Lovisa kan träffa sin mormor hur ofta hon vill. Medan hans mormor är jättelångt borta i ett land där det är krig. Barnens lärare märker att Khalil är ledsen och bjuder in en person som förklarar för klassen vilka som har rätt att bosätta sig i Sverige och vilka som kan få asyl. Men också vilka det är som bestämmer lagarna i Sverige.

Får mormor komma hit? – en bok om migrationsrätt är en berättelse om en pojke som längtar efter sin mormor men också en faktabok om migrationsrätt. ”Viktig, lärorik och berörande. Med säker hand kombinerar författarna en fin ramberättelse om en pojke som saknar sin mormor med fakta som vi alla bör känna till. Läs den tillsammans med ditt barn!” – Ingrid Jönsson, lärare och författare


Länge leve fantasin Författare: Maria Eng Bild: Emanuel Claesson ISBN: 978-91-7577-821-1

Sara och Hilma är systrar och lever i en helt vanlig ovanlig familj. En dag blir Hilma sjuk och kan inte bli frisk igen. En dag finns inte Hilma mer. Känslor, döden och fantasins kraft – det är vad den här sagan kommer handla om.


Tilldelades litteraturstöd från Kulturrådet

Rex och Rut – Sjukhustjuven ISBN: 978-91-7577-377-3

Rex och Rut - Källarmonstret ISBN: 978-91-7577-431-2

Rex och Rut – Spöket i väggen ISBN: 978-91-7577-539-5

Saker försvinner från barn- avdelningen: ett Nintendospel, glassar och en mjukiskanin. Barnen försöker ta reda på vem som stulit sakerna.

Barnen upptäcker en konstig dörr på väggen i källaren till sjukhuset. Samtidigt går larmet på röntgenavdelningen. Någon försöker förstöra världens dyraste röntgenapparat.

Rut hör konstiga ljud inne i sjuksalen. Det är ett viskande ljud som rör sig från ena sidan väggen till den andra och sedan försvinner under taket.

om cancer

Klara är fosterbarn Klara räddar pappa med korvmackan Författare och bild: Eva Edberg ISBN: 9789175778204

Varje dag räddar Klara sin pappa, men den här dagen finns han ingenstans. Klara tänker att det ordnar sig. När allt är på väg att ordna sig måste hon välja mellan att rädda sin pappa eller sig själv. Boken öppnar för samtal om bland annat rel-ationer, lögner, pinsamma föräldrar och livets små bästa stunder. Författaren Eva Edberg växte upp i familjehem och har skrivit flera omtyckta barn- och ungdomsböcker.

!HejDå mamma! VI höRs Författare: Andreas Hasselberg Bild: Vera Mulder ISBN: 978-91-7577-336-0

Författaren hoppas att böckerna om Fellan ska kunna användas som ett verktyg i samtal med barn om svåra ämnen som cancer, begravning och döden.


kvinnomisshandel

Tilldelades litteraturstöd från Kulturrådet

sorg & döden Råttan kan inte följa med Författare: Åsa Källström Cater och Elisabeth Högberg Eriksson Bild: Petra Svanbäck ISBN: 978-91-7577-403-9

Eric och Maria har en kanin som kallas Råttan. En dag tar deras mamma med dem till kvinnohuset, dit Råttan inte kan följa med! Den kan framför allt läsas för barn som är på väg att flytta in på ett kvinnohus, som en förberedelse för hur det kan vara där och vilka dom kan komma att möta. Då kan varje uppslag användas som utgångspunkt för samtal om hur barnet känner inför och tänker om erfarenheter dom delar eller inte delar med Eric och Maria.

Pappa är sjuk Författare: Sofia Gregersen Bild: Elisabet Gregersen ISBN: 978-91-7577-510-4

Ett barns okomplicerade berättelse om hur det kan vara att leva i en familj där en av de vuxna blir svårt sjuk och dör. Boken är en möjlig väg in till samtal med barn om svåra ämnen som sjukdom, död, saknad och sorg.

barn på sjukhus

Annie och Den Andra Författare: Maria Bom Bild: Anna Westin ISBN: 978-91-7577-444-2

Annie och Den Andra Författare: Maria Bom Bild: Caroline Sellston IISBN: 978-91-7577-788-7

En bok om moln, en sjukhuskällare och om hur det känns att vara arg.

En bok om vänskap, hemliga rum och hur det känns när man älskar någon.


om tics

om diabetes typ 1

Som ett myggbett, flera gånger om dagen - Majken får typ 1 diabetes Författare: Eva Ludvigsen Bild: Alina Ögger ISBN: 978-91-7577-538-8

Tix & Tax – Flörten Författare: Åsa-Caroline Salomonsson Bild: Sofia Gregersen ISBN: 978-91-7577-701-6

”Det här är en fin bok om hur det kan vara när en närstående får diabetes, men det är också en fin vänskapsskildring. Texten är pedagogisk och längst bak finns ett faktaavsnitt för den som vill veta mera.” BTJ nr 17, 2017 Lektör Carola Forslund

Tvillingarna Jonas och Malin, eller Tix och Tax som de också kallas, skall börja skolan. Malin är rädd för att klasskompisarna skall tycka att Jonas är konstig eftersom han har något som kallas för tics. Och när han blir nervös kan det bli värre än vanligt.

om autism

Eli har en storebror Författare: Karin Jacov Bild: Jenny Sjödin ISBN: 978-91-7577-684-2

Lotten och Änglamorfar Författare: Linda Nilsson Bild: Lindalovisa Fernqvist ISBN: 978-91-7577-593-7

Eli har en storebror. Men inte många har en storebror som Elis. Han är som en gåta. En gåta som inte går att lösa. Ofta oroar sig Eli för brorsan. Det är bara så.

Detta är en trösteberättelse. En bok för både barn och vuxna att vila i och hämta kraft ur när något händer som gör att livet inte längre är sig riktigt likt.


funktionsvariationer

funktionsvariationer

Williams rättvisa kompisar Författare: Marie Bosson Rydell Bild: Karin Eriksson ISBN: 978-91-7577-547-0

Williams nya kompis Författare: Marie Bosson Rydell Bild: Karin Ericsson ISBN: 978-91-7577-342-1

Vad är egentligen rättvist? Varför får Caroline gå före i kön när Jimmy måste vänta? Det som egentligen är riktigt orättvist är ju att alla inte har samma möjligheter. Om alla får hjälp utifrån sitt eget behov, så blir det mer rättvist.

William och hans kompisar får en ny kompis. Det är roligt! Man kan lära sig olika saker från olika kompisar. Barnen kan olika språk och William känner sig lite ledsen för att han bara kan svenska. Men sedan kommer han på att han faktiskt förstår ett språk till ...

funktionsvariationer

funktionsvariationer

Williams kompisar Författare: Marie Bosson Rydell Bild: Karin Eriksson ISBN: 978-91-7577-211-0

Williams bråkiga kompisar Författare: Marie Bosson Rydell Bild: Karin Eriksson ISBN: 978-91-7577-733-7

Alla är olika och bra på olika saker. Men William är vanlig, för vanlig tycker han själv. Hans kompisar är så ovanliga, William skulle vilja vara lite mer som de!

Varför blir det bråk mellan barnen på Williams gård? De är kompisar allihop! De tycker om varandra, då behöver de väl inte bråka?


Missbruk

Högkänslighet

Jespers supersinnen Författare: Marie Bosson Rydell ISBN: 978-91-7577-508-1

Liam – Superhemligt Författare: Marie Bosson Rydell ISBN: 978-91-7577-508-1

Jesper känner sig osynlig. Ibland är det skönt att ingen lägger märke till en, för då är det inte heller någon som retas eller kommer med kommentarer och frågor. Men ibland kan det vara bra om någon ser att man behöver hjälp, när det blir jobbigt eller krånglar till sig.

Liam har en hemlighet. Hemma är det rörigt. Man vet aldrig vad som ska hända. I skolan försöker han få ordning genom att bestämma över sina kompisar. Även om det händer en massa hemska saker hemma, så skulle det vara ännu värre om det händer hans lillebror något.

Att vara juste

Tilldelades litteraturstöd från Kulturrådet

Joel – Supertaggad Författare: Marie Bosson Rydell ISBN: 978-91-7577-508-1

Sara – Supersnäll Författare: Marie Bosson Rydell ISBN: 978-91-7577-832-7

Joel har precis som många andra killar och tjejer, fått en speciell kraft. En superkraft (även kallas adhd). Han måste lära sig att Använda Den och Hantera Den på rätt sätt. Då kan man ha stor nytta av den.

Sara är supersnäll. Men det är svårt att vara snäll mot alla. Någon ledsen ändå. Om andra gör dumma saker och man själv bara är tyst. Är man snäll då?


om adhd

om adhd

Sofia med knuff Författare: Annelie Strömberg Bild: Johanna Sandberg ISBN: 978-91-7577-386-5

Sofia med knuff – Det här är jag Författare: Annelie Strömberg Bild: Johanna Sandberg ISBN: 978-91-7577-440-4

Sofia vill vara sig själv. Inte tjejen med adhd. Det är inte lätt. Speciellt inte när hennes bästa vän överger henne. Sofia känner sig ensammast i världen.

Sofia känner sig missförstådd och annorlunda men vill inget hellre än att fungera och förstå sig själv. Vi möter Sofia från ett barns perspektiv, i hennes sorger, i delad glädje och blir delaktiga i hennes funderingar.

om adhd

om depression adhd

Tilldelades litteraturstöd från Kulturrådet

Sofia med knuff – och alla känslorna Författare: Annelie Strömberg Bild: Johanna Sandberg ISBN: 978-91-7577-699-6

Mamman som slutade sjunga Författare: Sofia Weiss Bild: Aurora Lindfelt ISBN: 978-91-7577-387-2

Sofia är fem år. Hon kan inte styra alla sina känslor. Det är för att Sofia har adhd. Men det vet hon inte om själv. Det vet ingen annan heller. Hur ska denna måndag bli för Sofia?

Mamman som slutade sjunga vänder sig till läsare från 6 år och skildrar en vuxen familjemedlems depression ur ett barnperspektiv.


förlora ett syskon förlora ett syskon

Tilldelades litteraturstöd från Kulturrådet Nils och den blinkande stjärnan Författare: Lena Forsaeus Bild: Mia Nilsson ISBN: 978-91-7577-390-2

Ballonger mot himlen Författare: Lena Forsaeus Bild: Mia Nilsson ISBN: 978-91-7577-829-7

Nils börjar förskoleklass och lär känna Alvar som gillar att bygga med lego precis som Nils gör. Och så har Nils en storasyster som heter Majken som är död.

En dag dör Majken. Nils tycker det är konstigt att man först andas och sedan inte andas mer och då är man död. Nu har han ingen syster mer. Innan Majken ska begravas är det mycket som måste göras och bestämmas.

om stress

om utmattning

Superhjälte-mamman flyger in i väggen Författare: Camilla Gunnarsson Bild: Ulrika Nilsson ISBN: 978-91-7577-642-2

Apelsinträdgården Författare: Malin Roca Ahlgren Bild: Joen Söderholm ISBN: 978-91-7577-780-1

Oskars mamma är en Superhjälte. Hon kan allt. Hon hinner allt. Hon flyger jättefort. Men allt förändras när hon en dag flyger in i en vägg.

Alla har ett apelsinträd. På vissa växer det många apelsiner och på andra färre. Varje apelsin ger ork att göra olika saker. Elinas mammas apelsiner försvann en dag, för att hon orkat för mycket under en lång tid.


Idus förlags katalog  

Idus förlags katalog med massor av härliga nyheter!

Idus förlags katalog  

Idus förlags katalog med massor av härliga nyheter!

Advertisement