Page 1

VÅREN 2014

glow magazine

INSPIRATION & TIPS FÖR ATT ÄLSKA DIN VARDAG   

möt egenföregataren tid för förändring

gRATISHJÄLP

n e j l i fam

mat för hela


Innehåll Sin egen lyckas smed Mat för hela familjen Självhjälp till förändring Vårinspiration Välj rätt fett Redo att ta nästa steg?

4 6 10 14 16 18

Publicerad av ISSUU Producerad av GLOW BY U Bilder 123RF och Anna Nordlander www.glowbyu.com © 2014. Alla rättigheter. Det är förbjudet att kopiera, publicera och sprida innehåll och bilder i denna publikation, utan särskilt skriftligt tillstånd.


Mot ljusare tider. Jippi! Min första vinter i Sverige på åtta år var inte så jobbig som jag fasat för. Kanske för att det aldrig blev kallare än -5. Men mörkt var det, herregud så becksvart. Men inte nu längre. I takt med att fåglarna börjar kvittra, blir också solens strålar varmare. Som vi har längtat! I vårens nummer av GLOW MAGAZINE får vi träffa Jenny Holmén som lämnade sitt jobb som jurist för att bli kläddesigner och egen företagare. Hur vågar man hoppa av det trygga arbetslivet och starta ett klädmärke från scratch? Läs och inspireras av Jenny på nästa uppslag. En av de vanligaste frågorna jag får är hur man kan få hela familjen att äta samma mat, och framförallt få barnen att äta något annat än falukorv över huvudtaget. Få tips på sidan 6. Läs även om hur du kan ta första steget mot en positiv förändring - en massa gratishjälp finns bara ett klick bort. Trevlig läsning & ha en underbar vår!

Ulrika

!

Vad vill du läsa om i denna tidning? Har du tips på spännande personer jag kan intervjua och lyfta fram? Hör gärna av dig! Maila på info@glowbyu.com


kläddesigner

FRÅN JURIST TILL

Som välavlönad jurist och trebarnsmor hoppade hon av ekorrhjulet och kastade sig in i en av världens tuffaste branscher.Tre år fast forward, och Jenny Holmén ångrar inte sitt val. Hennes och väninnans klädmärke Marville fortsätter ta ny mark.

4

GLOW MAGAZINE


– Jag har aldrig ångrat att jag sa upp mig, men visst ibland kan jag sakna den stora lönen och den trygghet som en anställning ger, säger Jenny Holmén. För knappt tre år sedan började planerna på en egen kollektion feminina blusar ta form. I sitt jobb på advokatfirman saknade hon ofta stilrena basplagg som skulle funka både på arbetet, på kvällen och på resa. Det skulle vara skönt att ha på sig, men samtidigt snyggt. När Jenny var föräldraledig med sina tvillingpojkar började hon rita några modeller. Hon lät en sömmerska sy upp det hon själv saknat i sin garderob. – På kort tid blev jag tillfrågad av fyra olika kvinnor om var jag köpt mina blusar. Det var precis den typen av kvinnliga karriärkvinnor jag hade i huvudet när jag ritade mina modeller. Efter det gick det fort. Jenny, nu med vänninan Lisa Sandefeldt som partner, började kontakta fabriker och sålde in de första plaggen. På bara ett par månader nappade två butiker i Stockholm och tre i London. Den andra Marvillekollektionen tog NK in. Det var på våren 2012 och sedan dess har det bara flugit på.

– Jag tror jag hade ångrat ännu mer om jag inte vågade prova. Det är en enorm drivkraft att göra något eget. Det är så stimulerande och jag har lärt mig så oerhört mycket. Som egen måste man finnas med i alla led, från planering och produktion, till sälj och finans. – Jag har lärt mig kommunicera bättre både mot fabrikerna, återförsäljarna och kunderna. Och jag har blivit mer tidseffektiv, även om det är det jag är sämst på fortfarande. Att få tiden att räcka till är den största utmaningen. När jobbet slukar nästan all ens tid, hur får man det att funka? – Visst, den största nackdelen är att det har blivit mindre tid till familjen. Förra året hade vi en aupair, vilket var räddningen. Just nu har vi ingen hjälp så det är lite kaosartat. Men förra veckan var vi på semester, den första på tre år där jag helt kunde släppa jobbet, det gav ny kraft.

Jenny Holmén Hur vågar man satsa? – Folk omkring mig har trott på konceptet, jag har fått ett enormt stöd av familjen och vi har fått så bra respons från återförsäljarna och slutkunderna – med det i ryggen har vi bara kört på. Det var inte så att Jenny vantrivdes på sitt jobb, men hon var för nyfiken för att inte våga satsa.

Ålder: 39 år Familj: Man och tre barn Gör: Grundare och designer av modermärket Marville som säljs i totalt arton butiker runt om i Sverige, i Oslo, London och Genève. www.marvillewomen.com

GLOW MAGAZINE

5


Få hela familjen att äta GOTT & NYTTIGT

Pyttipanna, falukorv eller Mamma Scans. Knappast någon riktig mat, men ack så tacksamt att snabbt steka på när barnen är griniga, och vi själva trötta. Samtidigt är vi många som vill ifrån korvträsket och ge barnen något som inte bara är fullsprängt med e-ämnen. Som så mycket annat, finns det inga snabba genvägar. Tid och tålamod krävs för alla förändringar. Här kommer verktygen som får hela familjen att äta sundare.

INVOLVERA BARNEN Är man delaktig och får vara med i beslut, känns det mer motiverande. Det gäller även barn och

SE TILL ATT DE ÄR HUNGRIGA Om barnen mest pillar i maten, dra in på mellanmål och snacks och se till att de är riktigt hung-

mat. Gör upp ett matschema tillsammans där de får bestämma några av veckans rätter. Låt de vara med och handla, att laga, att duka, att diska... Det är ju mer spännande och kul att få smaka på det man själv varit med och gjort.

riga. Då är chansen större att de faktiskt äter, än om de är proppmätta från eftermiddagens muffins.

INTRODUCERA TIDIGT Grattis om du har små, små barn – då råder jag dig att skippa den smaklösa burkmaten och istället puréea nyttigheter, såsom sötpotatis, broccoli och palsternacka. Håll dig borta från klassisk barnmat och låt barnen istället äta vanlig, riktig mat – men lite försiktigt med kryddningen förstås. Ge aldrig ditt barn något du själv aldrig skulle äta. SMYG IN Har du större barn får du ta det lite pö om pö. Servera alltid grönsaker till maten, gärna innan om de hungriga sitter och väntar. Små ärter att plocka med eller morotsstavar med dipp. Eller drick era grönsaker i form av smoothies där det slunkit ner lite broccoli eller kanske spenat.

6

GLOW MAGAZINE

VAR KONSEKVENT Förklara de nya ”reglerna” att fr o m nu gäller nyttigare mat för att vi ska orka mer och vara gladare. Det innebär att det som serveras, som sagt gärna med inflytande och hjälp av barnen, äter vi. Ingen ställer sig och steker pannkakor istället om barnen krånglar. Det blir heller ingen efterrätt, oavsett det är glass eller frukt som utlovas, om man inte äter. Är du benhård med reglerna och följer dem konsekvent så lär sig barnen vad som gäller, och äter så småningom. Ge aldrig efter, eller tyck synd om barnen. UPPMUNTRA & BELÖNA Uppmuntra varje gång de vågar prova något nytt. Tjata inte om en tugga till, låt dem äta i fred. Muta inte med godis, utan belöna med extra iPAD-tid eller extra saga på kvällen. Eller ännu hellre något kul ni gör tillsammans, kuddkrig kanske.


KRÄMIG SVAMPRISOTTO

ITALIENSKA KÖTTBULLAR

FISKPINNAR MED NÖTPANERING

www GLOW MAGAZINE

7


KRÄMIG SVAMPRISOTTO Gör svampbitarna extra små för att undvika att barnen får för sig att pilla bort dem... 600 g avorioris 0,5 dl olivolja 2 gula lökar, finhackade 3 vitlöksklyftor, finhackade 1,5 l lantbuljong 2 dl vitt vin 400 g blandad svamp, i småbitar 1 dl parmesanost, riven

Koka upp lantbuljongen. Bryn löken och vitlöken i olivolja, tillsätt svampen. Rör ner riset och några deciliter av det heta buljongvattnet. Koka under omrörning tills vätskan kokat bort och tillsätt ytterligare några deciliter vatten. Fortsätt så tills buljongen är slut, häll då i vinet och koka in. När riset klart (al dente), rör i parmesanen. Servera gärna med lite parmaskinka och grönsaker.

ITALIENSKA KÖTTBULLAR MED NYTTO-PASTA Titta på Lady & Lufsen och det blir inget problem att få barnen att äta dessa delikatessköttbullar. 350 g kalvfärs 2 dl brödsmulor 2 ägg 1 dl parmesan, riven 3 msk persilja, hackad 400 g passerade tomater 400 g krossade tomater 1 gul lök, hackad 1 vitlöksklyfta, hackad

Gör tomatsåsen genom att fräsa löken och vitlöken, häll i tomater och kryddor. Gör köttbullarna genom att blanda brödsmulor, färs, ägg, parmesan, persilja, lite olivolja och vatten. Smaka av med kryddor. Forma till bullar och stek i rapsolja. Lägg därefter i köttbullarna i tomatsåsen och låt puttra i några minuter. Servera med bovetepasta och strö lite parmesan ovanpå.

FISKPINNAR MED NÖTPANERING Barn brukar gilla fiskpinnar, men Findus-varianten kan med fördel bytas ut mot dessa. 500 g färsk torsk 2 dl naturella cashewnötter 2 dl hasselnötter 1 msk matlagningsyogurt 1 msk lantbuljong 1 msk hackad bladpersilja

8

GLOW MAGAZINE

Skär torsken till lagom stora pinnar. Mixa i en matberedare nötterna, yogurt, buljong och persilja. Platta ut nötpaneringen på fiskfiléerna. Stek i kokosfett, några minuter på varje sida. Servera med kokt potatis eller potatismos och ångade sockerärter.


GLOW MAGAZINE

9


Behöver du en förändring? Nästa steg är ett knapptryck bort Självhjälp har med åren fått en något negativ klang. Men faktum är att det finns så mycket klokskap att ta del av som kan leda till små underverk – klokskap som inte behöver komma från dyra timmar hos psykologen eller coachen. Ge dig i kast med all gratis-hjälp (eller nästan gratis-hjälp) och ta nästa steg mot en positiv förändring.

KUL TIPS FÖR HUR DU BYGGER DIN BUSINESS Marie Forleo är en smått hysterisk amerikanska vars affärsidé är att ge mod till företagare att skapa de allra bästa förutsättningarna för att växa och bli framgångrik. På sin hemsida har hon samlat många korta filmklipp på ämnen som ”Are you too old to do what you love” eller ”How to get customers”. På ett lättsamt sätt ger hon oss motivation och självförtroende att ta nästa steg. www.marieforleo.com

LÄTTILLGÄNGLIG INTRODUKTION TILL MEDITATION Meditation är något vi alla skulle behöva få in i våra liv för att hitta vårt fokus. Det var först när jag provade Deepak Chopras 21 day meditation experience som jag fattade grejen. Aldrig har jag varit så närvarande, fokuserad och easy-going. Den 14 april släpps nästa gratis-kurs, med temat Finding your flow. Ge det en chans! www.chopracentermeditation.com

10

GLOW MAGAZINE


SÄTT DINA MÅL OCH NÅ DEM Goalmapping är ett effektivt verktyg för att sätta upp mål för det vi vill göra, ha, uppnå och vara. Man tittar på sin situation idag och uppmuntras att skapa drömmar och visioner för framtiden. 2,5 miljoner människor runtom i världen har hittills använt sig av verktyget. I Sverige kan man gå goalmappingkurser genom Resultatbolaget. Få ett smakprov genom att gratis ladda ner mallar och göra en egen goalmap. www.resultatbolaget.se

HITTA KÄNSLAN BAKOM DINA DRÖMMÅL Det är ofta känslan vi är ute efter än själva målet i sig. En önskan om att till exempel bo större grundar sig kanske i känslan av frihet, lätthet och glädje: det är dessa ”core desires” vi vill åt. Kommer verkligen målet (ex större bostad) ge oss de känslorna när vi väl nått målet, eller kommer vi jaga vidare? Genom boken eller e-boken The Desire Map får du bra verktyg för att uppfylla dina ”core desires” varje dag, och inte bara när du väl nått målet. Smart! www.daniellelaporte.com

SJU MINUTER TRÄNING OM DAGEN No excuses, alla kan undvara sju minuter varje dag till träning. Man kan göra programmet hemma, det enda man behöver är en stol. Ladda ner 7 Minute Workout från din App store och få ett basic program att följa. Höj pulsen, stärk kroppen och kicka igång ämnesomsättningen och fettförbränningen. Kör hårt!

GLOW MAGAZINE

11


Än så sova björk och ljung, ros och hyacinter tenniskjol

tennis barricade, stella mccartney adidas

adidas.se

påskägg

åhlens

ahlens.se

armband

kelly double tour, hermès

hermes.com

sidobord

oolong, svenskt tenn

svenskttenn.set

gympasko nike.com

take-away reneevoltaire.se

12

GLOW MAGAZINE

raw otto, renée voltaire

performance, nike


Sneak peak...

Snart, snart lanseras GLOW BY U:s nya webbkurser p책 en ny snygg & pedagogisk plattform. H책ll utkik p책 www.glowbyu.com

GLOW MAGAZINE

13


VILKET FETT ÄR BÄST? Mättat fett hit, transfetter dit. Palmolja är livsfarligt och kokosfett är livsavgörande. Typ. Olika forskningsresultat och rön lanseras ständigt.Vad ska vi tro på? Jag ska så gott det går bena ut begreppen.

MÄTTAT FETT Exempel på mättat fett är mjölkprodukter som smör, ost, grädde och mjölk, liksom fett kött och pålägg. Mättat fett finns också i produkter som blir hårda i kylskåpet men mjuka i rumstemperatur, såsom margarin, kokosolja och glass. Farorna med mättat fett är att det höjer det dåliga kolesterolet LDL vilket är en bidragande orsak till diabets och hjärtsjukdomar. ENKELOMÄTTAT FETT Enkelomättade fettsyror är trögflytande i kylskåpet, till exempel olivolja och rapsolja. Till enkelomättat fett räknas också avokado, oliver och nötter. De goda egenskaperna är att det enkelomättate fettet sänker den totala kolesterolhalten, medan nackdelarna är att det oxideras lättare. FLEROMÄTTAT FETT Fleromättade fettsyror kallas också omega-6 och omega-3. Dessa fettsyror är nödvändiga för kroppen och behövs för uppbyggnad av celler och utveckling av hjärta och nervsystem. Dessa fettsyror kan lätt härskna och då bilda fria radikaler vid hård uppvärmning. Omega-3 finns i feta fiskar som makrill, lax och sill, och även i valnötter, linfrön, sojabönor och ägg. Omega-6 finns i solros-, majs- och druvkärneolja. TRANSFETTER Transfett finns naturligt i små mängder i mejeriprodukter, men kan också industriellt framkallas genom att härda flytande växtoljor. Hållbarheten ökar och produkterna får önskad fasthet och smältpunkt. Transfetter höjer halten av det onda LDL-kolesterolet i blodet och minskar halten av det goda HDL-kolesterolet. Transfetter finns i kakor, kex, bakverk, snabbmat, friterad mat, glass och chips.

16

GLOW MAGAZINE


Olivolja är bäst kall

Kokosolja bra trots att det är mättat

Jungfruolja eller Extra Virgin Olivolja är en olja som har tagits fram genom ett mycket lågt tryck under själva pressningen, och bevarar de viktiga antioxidanterna. Olivolja bör inte upphettas till över 190 grader så använd mest för god smaksättning över sallader. Rapsolja eller kokosolja bättre alternativ för stekning,

Kokosfett är ett bättre alternativ än till exempel det fett som finns i hårda margariner och feta mejeriprodukter, trots att det är ett mättat fett. Kokosfettet innehåller medellånga fettsyror (MCT) som omsätts i levern och musklerna och inte lagras i fettväven som annat fett. Men det är ett energirikt fett, så man bör inte överkonsumera. Kokosfett är värmetåligt, vilket betyder att det inte oxiderar så lätt vid upphettning vilket gör även kokosoljan perfekt att steka i.

Rapsolja är bra i stekpannan Raps odlas i Sverige så är det allra bästa alternativet om man vill välja närproducerat. Fettsammansättningen är bra och smaken är neutral. Den främsta styrkan är att den kan hettas upp till 238 grader innan det börjar ryka, vilket gör den till en av de bästa stekoljorna, vid höga temperaturer.

Palmolja Palmolja finns i allt från kakor och margarin till tvättmedel och smink. Produktioen av palmolja ökar snabbt, men hotar våra regnskogar, Så av miljöetiska skäl bojkottar vi palmolja.

Balans i fetthetsen! Fett är livsnödvändigt för oss, men låt huvuddelen av fettet i din kost komma från livsmedel såsom fet fisk, avokado, nötter och vegetabiliska oljor.Välj bort margarin och stek helst i rapsolja eller kokosolja.

GLOW MAGAZINE

17


TIME FOR YOU TO GLOW GLOW BY U:s wellbeing-koncept riktar sig till kvinnor/mammor som vill älska sin vardag och få kroppen, jobbet och familjen i balans. Är detta något som känns igen hos dig: • • • • • • •

Skulle du önska att jobbet kändes mer meningsfullt? Vill du nå din idealvikt och stanna där? Vill du få motivation att träna? Vill du få tips på nyttig mat för hela familjen? Vill du minska ditt sockersug? Önskar du att du slapp tjata så på barnen? Vill du få tid över till sånt som du verkligen gillar?

Då har du kommit rätt. Jag erbjuder kurser, workshops och privat konsultation för att du ska hitta balans och få en härlig, hållbar livsstil. Läs mer på www.glowbyu.com eller maila på info@glowbyu.com

Glow by U 18

GLOW MAGAZINE


ww

B w. OK glo A wb PÅ yu .co m

KURSER & PROGRAM Ta det första steget mot resten av ditt mer balanserade liv. Välj mellan:

? Personlig hälsoanalys – helt gratis! Jag skickar dig ett hälsoformulär att fylla i. Inom 24 timmar får du en analys och förslag till förändringar i din kost och livsstil. Du kommer få tips och rekommendationer som jag väljer ut för just dig, i syfte att motivera dig att nå dina hälso- och livsmål.

C KICKSTARTA DITT NYA LIV MED 14-DAGARS DETOX Ett online-program där du bryter gamla mönster och lär dig planera, laga och äta mat på ett helt nytt, hållbart sätt. Du lär dig välja sunt före sunk.Vinsten är att du du blir slankare, piggare och gladare: på alla plan.

b FOR LIFE: ITT PERSONLIGA 12-VECKORS PROGRAM Vi träffas/pratar på Skype en gång i veckan under sex veckor. Med mitt stöd och vägledning kommer du att nå dina mål och ändra din livsstil, för alltid.

f COACHNING FÖR FÖRÄLDRAR MED BARN I ALLA ÅLDRAR Vi tittar på särskilda ”problemområden” du upplever med barnen och tar fram verktyg och ett förhållningssätt som kommer göra vardagen och hemmalivet så mycket mer positivt och harmoniskt. Och skapa trygga, säkra, glada barn.

a YOGA I DITT HEM Få igång ämnesomsättningen, bygg styrka, bli smidigare och minska värk och förebygg skador. En alldeles skräddarydd klass för dig, bekvämt i ditt hem.

g MATALLERGITEST Kan det vara något du inte tål i maten? Med ett födoämnestest som analyseras i marknadsledande laboratoriet Lorisian i England får du svar på 14 dagar.

GLOW MAGAZINE

19


Glow by U ALFHEMSVÄGEN 14A

182 62 DJURSHOLM

WWW.GLOWBYU.COM

070-280 26 49

GLOW MAGAZINE VÅR 2014  

Inspiration och tips för en hälsosam och hållbar livsstil. Börja älska din vardag!