__MAIN_TEXT__

Page 1


VICEVI MUJO I HASO 2


Naslov djela MUJO I HASO 2 Copyright©Naklada Uliks, 2009. Sva su prava pridržana. Nijedan dio ove knjige nije dopušteno umnažati i prenositi na bilo koji način bez prethodnog pismenog odobrenja nositelja prava.

Nakladnik NAKLADA ULIKS Čavalsko 17 51000 Rijeka Tel: 051/ 648068 051/ 648069 Za nakladnika Silvano Frančišković Urednik Miro Božić Ilustracija na naslovnoj strani Stjepan Lukić Priprema za tisak Naklada Uliks Tiskano u Hrvatskoj travanj 2009. ISBN 978-953-7306-40-3 CIP zapis dostupan u računalnom katalogu Sveučilišne knjižnice Rijeka pod brojem 120220033.


VICEVI

MUJO I HASO 2

Rijeka, 2009.


Mujo i Haso 2

ŽELJEZNIČKI KOLODVOR Mujo dolazi na željeznički kolodvor u Zagrebu pretovaren torbama, ali željezničari su u štrajku i vlakovi ne voze. Tumara on kolodvorom čekajući da završi štrajk i ogladni. Izađe s kolodvora, jedva pretrči ulicu između dva tramvaja i kupi sendvič. Na povratku žureći skoro podleti pod drugi tramvaj. Uleti ljutito na kolodvor i ugleda željezničara kako drijema u čekaonici. Priđe mu i opali šamar: – Spavaš, je li, a vagoni ti sami lutaju po ulici!

☺ DOSLOVNO Haso posjeti Muju i ugleda ga kako se nalaktio na stol i stenje. Pogleda malo bolje, a Mujo gura kobasicu u guzicu: – Mujo, što to radiš? – Ma, pusti me, Haso. Izvadio sam zub i zubar mi je rekao da par dana jedem na drugu stranu.

☺ –5–


Vicevi

RINGIŠPIL Mujo upravlja ringišpilom u luna-parku. Pokrene on ringišpil i kad je već prilično ubrzao, primijeti jednog mangupa kako se odvezao pa vikne u mikrofon: – Ej, mali, veži se. Nemoj da ti majka ljubi sliku na banderi!

☺ SISTEMATSKI Na sistematskom pregledu liječnik pita Muju: – I, Mujo, žališ li se na što? – Pa žalim se kao i sva raja na porez, na korupciju, na državu, na šefa... – Ma ne to Mujo. Što ti fali? – Fali mi jedno 20-30 hiljada mjesečno da živim ko čovjek. Liječnik vidi da razgovor nigdje ne vodi pa pošalje Muju iza paravana: – Svuci se da te temeljito pregledam. – Jel’ skroz? – Skroz. – Do gola? – Do gola. –6–


Mujo i Haso 2

Mujo izađe iza paravana, a rukama pokrio “sramotu”. Smiješka se lječnik: – Mujo, jesi li ruke slučajno stavio baš na to mjesto? – Nisam. Znam ja da ni kod doktora ne smiješ doći praznih ruku.

☺ OBAVIJEST ZA PUTNIKE Muju na Haitiju naleti na Hasu: – Otkud ti ovde, Mujo? – Ma putovao ja s majkom u Ameriku i letimo mi tako kad najednom, stjuardesa kaže: “Vankufer!”. Izbacim ja kufer van i malo poslije, opet će stjuardesa: “Jamajka!”. Izbacim tako i majku iz aviona. Opet stjuardesa: “Haiti!”. “Hoću bona, i ja”, iskočim i tako, eto me ovdje.

☺ U GLAVI Vraća se Mujo s liječničkog pregleda i Fata brižno pita: – I, Mujo što ti je doktor rekao? – Rekao mi je da imam vakum u glavi. –7–


Vicevi

– Jeli to dobro? – Što ja znam, bolje išta nego ništa.

☺ PUŠENJE Poskupile cigarete i Fata pita Muju: – Što da sad pušim? – Puši kurac. – Bi ja, ali gdje da nađem dvadeset komada dnevno?

☺ LOVAC Mujo se treći dan za redom vraća iz lova praznih ruku pa svrati u mesnicu i kupi zeca. Ulazi u kuću i hvali se: – Vidi Fato koja lovina! – Bravo Mujo. A gdje mu je krzno? – Ovako je bilo: koračam ti ja oprezno šumom i začujem kako se u grmu nešto miče. Pogledam što je, kad tamo zec zaskočio zečicu. Kao što vidiš, upucao sam ga tako brzo da se nije stigao ni obući.

☺ –8–


Mujo i Haso 2

BRODOLOMKA Nakon brodoloma jednu putnicu struja odnese do otočića na kojem se Mujo već nasukao. Čim je ugleda, Mujo skoči u vodu i iznese je na obalu. Došavši sebi žena reče: – Spasitelju moj! U znak zahvalnosti dat ću ti ono što najviše voliš. Mujo se iznenadi i počne gledati ženu! Izgledala je jako zgodno s bijelom mokrom haljinom pripijenom uz tijelo. Mujo je obiđe, pogleda sa stražnje strane, a žena ga zbunjeno pita: – Nešto nije u redu? Zar ti se ne sviđam? – Nije to, nego se čudim gdje si sakrila burek?

☺ PRST Fata uči malog Mujicu imena prstiju na ruci: – Vidiš ovo je palac. Ponovi, palac. – Palac! – Odlično, sljedeći je kažiprst! – Prst! – Ma ne prst, kažiprst! – Prst! –9–


Vicevi

– Dobro me slušaj! Kažiprst! – Evo i treći put kažem – prst.

☺ PREFIKS Mujo uselio u novi stan. Čudi se kako svi u zgradi imaju ispred imena dr., prof. ili ing. Stavi on sebi ispred imena fr. Primjeti to poštar pa ga pita: – Mujo, što ti znači ovo fr.? – Fizički radnik.

☺ KOKOŠINJAC Mujo i Haso svaku večer kradu kokoši. Vlasnik primijeti da mu nestaju kokoši pa postavi zasjedu. Uzme lopatu i sakrije se u kokošinjac. Mujo i Haso se prikradaju: – Haso, ti vani čuvaj stražu, a je ću uzeti kokoš. Mujo uđe u kokošinjac, a vlasnik ga odvali lopatom po zubima. Mujo izađe s rukom na ustima, a Haso ga napadne: – Mujo, jebem te smotana, gdje je kokoš? – Ma uđi ti, ja ne mogu od smijeha. – 10 –


Mujo i Haso 2

DA MI JE Mujo i Haso pričaju o tome koje su im najveće želje. Kaže Haso: – Da mi je neka velika pegla, pa da ispeglamo ova naša brda, koju bismo zemlju imali! Ispruži Mujo ruku pa kaže: – Vidiš li Haso, ovaj pazuh i ovu ruku? – Vidim! – E, da mi je još dva jaja pod pazuh, koji bi ovo kurac bio.

☺ SVINJA Mujo kupio svinju i pita ga Haso: – Što će ti ta svinja? – Nemam za motor pa jašem svinju. Hoćeš jedan krug? – Može! Mujo zajaše, a Haso iza njega. Mujo uzme svinju za uši i svinja od muke počne srat. Vidi to Haso pa vikne: – Mujo, vidi, otpadaju djelovi!

☺ – 11 –


Vicevi

U INOZEMSTVU Fata ode u Njemačku njegovati staricu, a Mujo ostane s djecom kod kuće. Nakon mjesec dana Fata pošalje Muji 100 Eura. Pomisli Mujo: – Dobra mi je Fata. Snašla se i odvaja od usta za mene i djecu. Drugi mjesec Fata pošalje 200 Eura, a sljedeći mjesec još više. Odluči Mujo posjetiti Fatu u Njemačkoj. Stigavši do njenog stana, uđe i vidi Fatu kako leži s golim muškarcem u krevetu: – Jel mi njegov novac šalješ svaki mjesec? – Da Mujo, njegov. – Pokrij čovjeka, prehladit će se!

☺ KONTROLA Na kontroli liječnik pita Muju: – Mujo, je li vam sada dobro? – Dobro nije, ali je bolje. – Ipak je dobro kada vam je bolje. – Bilo bi bolje da je dobro.

☺ – 12 –


Profile for Naklada Uliks

Vicevi - Mujo i Haso 2  

ŽELJEZNIČKI KOLODVOR Mujo dolazi na željeznički kolodvor u Zagrebu pretovaren torbama, ali željezničari su u štrajku i vlakovi ne voze. Tuma...

Vicevi - Mujo i Haso 2  

ŽELJEZNIČKI KOLODVOR Mujo dolazi na željeznički kolodvor u Zagrebu pretovaren torbama, ali željezničari su u štrajku i vlakovi ne voze. Tuma...

Profile for uliks
Advertisement