Ukop Glasnik broj 5 - 2022.

Page 1

KREMATORIJ: UGOVARANJE USLUGE KREMIRANJA UNAPRIJED


RIJEČ DIREKTORA

direktor Vedran Novokmet, dipl.iur.

U nadolazećem periodu izvršit ćemo različite investicije na infrastrukturi groblja Poštovani građani, osobno mi je zadovoljstvo upoznati Vas s aktivnostima u ovoj godini koje planiramo provesti kao i planovima u čiju realizaciju vjerujemo. Naša osnovna i najvažnija djelatnost su pogrebne usluge. Susret sa smrću i gubitak voljene osobe uvijek je iznenadan a naša je obaveza olakšati Vam te trenutke i organizirati pokop na dostojanstven način, način vrijedan života čovjeka i ispratiti ga do posljednjeg počivališta. Pandemija COVID-19 koja utječe na zdravstvena i ekonomska kretanja cijelog svijeta, odrazila se i na sektor pogrebnih usluga. Pokopi se obavljaju prema pravilima struke na najsigurniji mogući način za članove obitelji i posjetitelje posljednjeg ispraćaja. Obzirom na ograničenja slušamo Vaše želje i nastojimo ih ostvariti na najbolji mogući način i zahvalni smo na Vašem strpljenju i Vašoj suradnji. U nadolazećem periodu izvršit ćemo različite investicije na infrastrukturi groblja kao; rekonstrukcija istočne ograde Centralnog groblja, izgradnja armiranobetonskih staza na Centralnom groblju, izgradnja grobljanskih staza na groblju Višnjevac, rekonstrukcija krovišta i interijera objekta mrtvačnice na Centralnom groblju.

2


Planiramo i izgradnju potpornog zida na groblju Donji grad, zapadne ograde na groblju Svete Ane, ograde na groblju Josipovac kao i mrtvačnice i parkirališta na Pravoslavnom groblju u Sarvašu. Obzirom je, nakon puštanja u rad krematorija na Centralnom groblju sve veći interes za uslugom kremiranja pokojnika, raste i potreba za izgradnjom novog kolumbarija za polaganje urni na Centralnom groblju. Prošle godine smo započeli te u ovoj godini dovršavamo izgradnju kolumbarija s 46 kaseta za urne ali radi rastuće potrebe i upita građana i u ovoj godini izgradit ćemo novi kolumbarij. Jedan od značajnih problema je popunjenost pojedinih groblja. Zbog toga smo pokrenuli inicijativu proširenja groblja Višnjevac, a u planu je i proširenje groblja Retfala. Radi kulturne i povijesno značajne baštine groblja Svete Ane i cijelog Osijeka nastojimo preko europskih fondova ostvariti obnovu i uređenje ovoga značajnog groblja. Prioritet su nam i projekti energetske učinkovitosti primjenom obnovljivih izvora energije kao i poboljšanje sustava video nadzora na svim našim grobljima. Konstantno radimo na unaprijeđenu usluga koje pružamo Vama, našim građanima i cilj nam je što jednostavnija dostupnost usluga.

IZGRADNJA KOLUMBARIJA Uz to što ćemo započeti s uređenjem ODJELA URNI na Centralnom groblju, u tijeku je izgradnja novog kolumbarija sa četrdeset i šest kaseta za pokop urni nakon kremiranja. U svaku kasetu bit će moguće izvršiti pokop šest urni.

PLANIRANI IZGLED BUDUĆIH KOLUMBARIJA

3


Izgradnja grobnih mjesta SLUŽBA KLESARIJE I POGREBNIH USLUGA

Milan Krišto

U ovoj godini planirana je izgradnja grobljanskih staza

Kontinuiranom izgradnjom novih grobnih mjesta omogućujemo svima koji imaju potrebu pokopa svojih preminulih, a nemaju osigurano grobno mjesto, izbor grobnog mjesta prema mogućnostima. Uz osnovna grobna mjesta – humke, u ponudi imamo: - zidane grobnice u teraco izvedbi - zidane grobnice obložene prirodnim granitom - zemljana grobna mjesta s teraco okvirima - zemljana grobna mjesta obložena prirodnim granitom - kasete za urne Nova grobna mjesta planiramo na grobljima na kojima postoje slobodne površine za njihovu izgradnju. Posebice ističemo sljedeća groblja: Centralno groblje, Donjogradsko groblje, Retfalačko groblje, Groblje Mađarska Retfala, Višnjevačko groblje, Groblja u Josipovcu, Groblja u Tenji. Planom izgradnje i uređenja Centralnog groblja predviđena je izgradnja grobljanskih cesta kojima se nastoji NOVO - ODJEL URNI Uređenje površine za izgradnju ODJELA URNI na Centralnom groblju gdje planiramo izgradnju kaseta za 4 i 6 urni. Odjel urni će biti posebno hortikulturno uređen – sadnjom ukrasnog drveća i grmlja, travnatim površinama te pristupnim stazama. ODJEL URNI

4


IZGRADNJA STAZE NA CENTRALNOM GOBLJU osigurati što lakši i brži dolazak posjetitelja groblju do grobova njihovih najmilijih. Tako je u protekloj godini izgrađena pristupna cesta od središnje ceste Centralnog groblja prema zapadnoj strani groblja. Jesenas smo duž cijele ceste s obje strane zasadili drvored koji će tom dijelu STAZA NA groblja dati poseban izgled. CENTRALNOM GOBLJU U ovoj godini planirana je izgradnja grobljanskih staza u dijelovima groblja na kojima je to moguće. Posebno ističemo izgradnju staza na „O“ odjelu Centralnog groblja. Pozivom na besplatni telefon

0800 9992

u svako doba dana i noći, može se prijaviti smrtni slučaj i dogovoriti prijevoz umrle osobe. Naši dežurni djelatnici izvršit će preuzimanje i prijevoz umrle osobe u najkraćem vremenu od zaprimljene prijave.

5


Pogrebni ured Ugovorite na jednom mjestu dostojanstveni ispraćaj i pokop U našem Pogrebnom uredu građani su u mogućnosti ugovoriti sve vrste ispraćaja i pogreba u potpunosti prema željama pokojne osobe, njezine obitelji i bližnjih. Naši djelatnici će Vam ujedno, ukoliko to bude potrebno, pomoći savjetom ili prijedlogom uvijek poštujući Vaše zahtjeve i želje. Na Vaše povjerenje naši djelatnici odgovorit će profesionalnim pristupom, pazeći da cjelokupna ceremonija prođe dostojanstveno i u skladu s Vašim očekivanjima. Na jednom mjestu Vam nudimo kompletnu uslugu od odabira termina ispraćaja i pokopa, izbora pogrebne opreme, izbora cvjetnih aranžmana, izrade osmrtnica do odabira grobnog mjesta. U našem Pogrebnom uredu također možete ugovoriti uslugu

6


ispraćaja i kremiranja pokojnika prema željama uz odabir odarnice za ispraćaj, uporabu uređaja za glazbenu produkciju sadržaja kod svečanosti ispraćaja kao i odabir urne među više modela različitih vrsta i materijala.

Pogrebni ured ADRESA: Osijek, Prolaz Josipa Leovića 11 TEL. 031 638 555 FAX. 031 638 556

7


Održavanje zajedničkih prostora groblja SLUŽBA TEHNIČKIH POSLOVA GROBLJA I KREMATORIJA

Domagoj Vinaj

Planiramo najkasnije do kraja godine u potpunosti zamijeniti 700m istočne ograde Centralnog groblja

Krajem prošle godine završili smo potpunu obnovu oba oproštajna platoa na Centralnom groblju kao i prilaznih staza. Posađeno je ukupno 410 novih ukrasnih sadnica na četiri groblja; Centralno, Svete Ane, Donji grad i Retfala. Izabrano je 15 različitih biljnih vrsta od kojih su manjim dijelom popunjavane prethodno sađeni odjeli i redovi, a većim dijelom je vršena sadnja kako bi oplemenili nova grobna mjesta i staze. Planiramo najkasnije do kraja godine u potpunosti zamijeniti 700 m istočne ograde Centralnog groblja. OBNOVLJENE PRILAZNE STAZE OPROŠTAJNOM PLATOU

8


OBNOVLJENI OPROŠTAJNI PLATOI NA CENTRALNOM GROBLJU

POSAĐEN DRVORED NA ODJELU “O” CENTRALNOG GROBLJA RUŽIČNJAK ZA POSIPANJE PEPELA NA CENTRALNOM GROBLJU

9


SADNJA NOVIH SADNICA NA CENTRALNOM GROBLJU Isto tako već do Svih svetih ove godine, plan je napraviti još nekoliko novih grobljanskih staza u groblju Višnjevac. Krematorij radi već punih godinu dana, a zanimanje za ovakvu vrstu posljednjeg ispraćaja sve je veće. Web stranica tvrtke je obnovljena, a broj posjeta iste je veći od 320 000 puta mjesečno.

Posađeno je ukupno 410 novih ukrasnih sadnica na četiri groblja; Centralno, Svete Ane, Donji grad i Retfala.

PROŠIREN PARKING CENTRALNOG GROBLJA

10


Ugovaranje usluge kremiranja, unaprijed Sve češći upiti građana za novu vrstu usluge

Puštanjem u rad krematorija na Centralnom groblju a radi sve češćih upita omogućili smo našim građanima novu uslugu, a to je ugovaranje usluge kremiranja unaprijed, za života, ukoliko im je to želja i ukoliko nakon njihove smrti nema tko skrbiti o posljednjem ispraćaju i pokopu. Građani mogu u Uredu za pogrebne usluge Ukopa zatražiti predračun za ovu uslugu, prema njihovom odabiru. Temeljem izdanog predračuna sklapanjem ugovora u Pravnoj službi Korisnik usluge i Ukop ugovoriti će ostvarivanje prava i obveza iz ovoga obvezno pravnog odnosa.

Dio izbora ukrasnih urni

11


Godišnja grobna naknada PRAVNI I OPĆI POSLOVI

Građani se uvijek mogu javiti u Pravnu službu radi dogovornog podmirenja dugovanja

Jelena Wertag

Svi korisnici grobnih mjesta, sukladno zakonskim propisima u obvezi su plaćanja godišnje grobne naknade. Ukoliko građani imaju duga za neplaćenu godišnju grobnu naknadu bit će im izdana obavijesti o dugu. Ukoliko dugovanje i nadalje nije podmireno kao i dugovanje po drugim osnovama prema izdanim računima, nakon opomene bit će izdano Rješenje o ovrsi. Molimo građane da se jave u Pravnu službu radi dogovornog podmirenja dugovanja kako ne bi došlo do novih troškova provođenjem prisilne naplate - pojašnjava Jelena Wertag. U upravama groblja i u upravi Ukopa građani mogu bez naknade dobiti Izvadak iz grobnog očevidnika koji je jedini vjerodostojni dokument za ostavinski postupak i / ili prijenos prava korisništva gro-bnog mjesta temeljem ugovora. Svi korisnici grobnih mjesta, sukladno zakonskim propisima u obvezi su plaćanja godišnje grobne naknade. Izvadak iz grobnog očevidnika U upravama groblja i u upravi Ukopa građani mogu bez naknade dobiti Izvadak iz grobnog očevidnika koji je jedini vjerodostojni dokument za ostavinski postupak i/ili prijenos prava korisništva grobnog mjesta temeljem ugovora.

031/250-192

Pravna služba Ukopa, za sva pravna pitanja kao i za sve nejasnoće vezano za imovinsko – pravne odnose grobnog mjesta

NAPUŠTENA GROBNA MJESTA

Grobna mjesta za koja 10 godina nije plaćena grobna naknada, smatraju se napuštenima i Uprava groblja može njima slobodno raspolagati. No, građani zamolbom mogu tražiti njihov povrat.

12


CVJEĆARNICE

cvjećarnica Svete Ane Osoblje cvjećarnice Sveta Ana i Centra specijalizirano je za izradu vijenaca i aranžmana za pogrebe, te buketa i cvjetnih aranžmana za rođendane, vjenčanja i druge svečane prigode. Nakon otvaranja krematorija naše cvjećarnice su se specijalizirale i za izradu aranžmana za urne. Obje cvjećarnice su smještene uz najposjećenija gradska groblja te svakodnevno nude veliki izbor svježeg i umjetnog cvijeća, svijeća i lampiona. Pored spomenutih artikala, a u dogovoru sa našim kreativnim djelatnicama moguće je naručiti svoju cvjetnu bajku za sve ostale prigode. Naše cvjećarnice imaju i velik izbor ukrasnih kutija za cvijeće (flower box) u kojima će Vaš odabrani aranžman izgledati božanstveno.

cvjećarnica Centra

13


Cvjećarnica Svete Ane, tel. 031 372 234 Cvjećarnica Centra, tel. 031 274 904

“Sveta Ana”

“Centra”

“Sveta Ana”

“Centra”

Radi trajnog opredjeljenja za smanjenjem onečišćenja plastikom u našim cvjećarnicama imamo velik izbor staklenih lampiona

U ponudi je uvijek širok izbor vijenaca, gotovih ili napravljenih po narudžbi na željeni način

14


IMPRESSUM

Izdavač Ukop d.o.o., Vinkovačka 63 d, Osijek, DIREKTOR: Vedran Novokmet, dipl. iur., KONTAKT: 031 272 966 (centrala), E-MAIL: ukop@ukop-osijek.hr, WEB: www.ukop-osijek.hr

15


16


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.