Page 1

2013. ÁPRILIS 22.

FÖLD NAPJA

1

16. ÉVFOLYAM


2013. ÁPRILIS 22.

FÖLD NAPJA

16. ÉVFOLYAM

Föld Napi Kerti Parti Óvodánkban a Föld Napi kerti partit hosszú évek óta megszervezzük, annak jegyében, hogy a gyerekek játékokon keresztül tanulják meg tisztelni, becsülni a Föld élőlényeit, legyen ember, állat vagy növény, megértsék, hogy környezetünk szeretete, védelme minden ember kötelessége. Fontosnak tartjuk, hogy személyes példaadáson keresztül ismerjék és tiszteljék az állatokat, a természetet. Az a gyermek, aki az óvodában ezt a szemléletet látja, tapasztalja nap, mint nap, reményeink szerint az iskolába is ezt viszi tovább és későbbi életétben is ezt a szemléletet képviseli.

Az idei évben a Föld Napi Kerti Partit 2013. április 22-én tartjuk. Szeretettel várunk minden családot! Belépő egy cserép virág, melyet a partin vásárolhat meg és egy adag gyümölcs/zöldség saláta, melyet a nap végén fogyasztunk el. A programokról minden család kap meghívót. Ajánlott ruházat: szabadidőruha, sportcipő A meghívót feltétlenül mindenki hozza magával!!!

2

az


2013. ÁPRILIS 22.

FÖLD NAPJA

16. ÉVFOLYAM

Föld Napja Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet. Ennek érdekében Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömeg-felvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, civil szervezetek válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját szervezésű programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

3


2013. ÁPRILIS 22.

FÖLD NAPJA

16. ÉVFOLYAM

Ökolábnyom Mindenki tudja, hányas lába van. De azt vajon tudod-e, hogy mennyire élsz nagy lábon? A Földnek ugyanis ez sem mindegy. Sokunknak eszébe sem jut, hogy az olyan átlagos, hétköznapi választásaink, szokásaink - mint például, hogy mit eszel, mivel közlekedsz – nagymértékben befolyásolják azt a helyet, amelyet ezen a bolygón elfoglalunk. Akár hiszed, akár nem, neked is van egy képletes, de meghatározott nagyságú földdarabod, amivel a Földből elhasznált területedet reprezentálod az alapján, hogy szükségleteidet hogyan elégíted ki. Ez a te ökológiai lábnyomod.

Számold ki az ökológiai lábnyomodat!

Ökolábnyom számláló

Mivel tudsz segíteni a „Földnek”? Zárd el! Kapcsold le! Csukd be! Tekerd lejjebb! A túlfogyasztás és a pazarló életmód az ivóvizet sem kíméli: az ökolábnyom mellett az Élő bolygó jelentés bevezette a vízlábnyom fogalmát, ami megmutatja, hogy mennyi az egyes országok vízfogyasztása (ebben a létfenntartást biztosító termékek előállításához szükséges vízmennyiség is benne van). Az átlagos vízfogyasztás 1,24 millió liter/fő évente. Magyarország ebből a szempontból jó helyen áll (126.-ok vagyunk 150-ből 750 ezer literrel), a gazdag országok pedig itt

4


2013. ÁPRILIS 22.

FÖLD NAPJA

16. ÉVFOLYAM

is vezetik a listát: az USA-ban például 2,48 liter a fogyasztás, ami pont az átlag kétszerese, miközben 50 körül mozog a vízhiánnyal küszködő országok száma. A fenntartható élet rajtad is múlik! Újrahasznosítod a hulladékot? Energiatakarékos izzót használsz? Napenergiával fűtesz? Ha nem, itt az ideje, hogy változtass! Valakinek el kell kezdenie – miért ne lehetnél pont te? Hogyan kezdj hozzá? Az alábbi tanácsok segítségével és egy kis odafigyeléssel könnyű dolgod lesz. Nem kötelező rögtön a napkollektorral nyúlni, kezdd kicsiben! Éjszakára nem kell úgy fűteni, mint nappal, és napközben se legyen 20-21 °C-nál több. Kapcsold le a lámpát, ha már nem használod, és nappal se égesd feleslegesen. Közlekedés terén válaszd a gyaloglást, biciklizést és a tömegközlekedést. Ha autóba kényszerülsz, ne egyedül gubbassz benne, és tervezd meg előre az utazást. Élelmiszervásárláskor keresd a hazai és a friss termékeket, vásárolj nagyobb tételben. Bármit vásárolsz, tedd fel magadnak a kérdést: tényleg kell ez nekem?

5


2013. ÁPRILIS 22.

FÖLD NAPJA

Figyelj a csomagolásra, ha veszel valamit. Igyekezz minél kevesebb műanyagot használni, legyen szó bármiről. Ha megajándékozol valakit, ne papírt használj a csomagoláshoz, hanem zsákot. Kerüld az olyan eszközök használatát, amelyek elemmel működnek, részesítsd előnyben tölthető akkumulátorokat. Ha teheted, alkalmazd a komposztálást, és gyűjtsd szelektíven a hulladékot.

16. ÉVFOLYAM

a

A titok mindössze annyi, hogy logikusan szervezd meg az életed, és mindig válaszd szét a nélkülözhetetlent a luxustól. A gyaloglás edzésben tart, és nem veszélyezteti az éghajlatot. Szerencsés vagy, ha gyalogszerrel is megközelítheted úti céljaid, élj hát ezzel a lehetőséggel minél gyakrabban! Használj újrahasznosított papírt, füzetet! (Ments meg erdőket!) A legjobb papír az, amelyik megmarad az erdőben fának. Mert ha nem vágják ki papírnak, akkor elmarad a gyártással járó környezetszennyezés és hulladékként sem okoz gondot. Hogyan előzheted meg a fák halálát? Használj "újrapapírt", gyűjtsd a papírhulladékot szelektíven, és tartsd becsben a könyveket és füzeteket!

6


2013. ÁPRILIS 22.

FÖLD NAPJA

Tanácsok a Hulladék Munkaszövetség újrafüzetének borítójáról: "Minden lapnak két oldala van, és a papír szereti, ha tolladdal megcsiklandozod a hátoldalát is. A papír nagyon örülne, ha kisebb betűkkel írnál, és kevesebbszer firkálnád össze. Kerüld a felesleges díszcsomagolásokat (zacskókat, dobozokat), és a mihaszna papírtermékeket (zenélő képeslap, kísérő kártya)! Miért vennél újat, ha nem muszáj?! Olcsóbb, ha könyvtárból kölcsönzöl, vagy ha közösen fizettek elő valamelyik tök jó újságra. A megunt könyveknek, újságoknak szervezzetek suliban cserebere délutánt!"

7

16. ÉVFOLYAM

a


2013. ÁPRILIS 22.

FÖLD NAPJA

Ne fogadj el szórólapokat! Nem kérsz a reklámküldeményekből? Ragassz ki postaládádra „Nem kérünk szórólapot" feliratú matricát! A reklám a fogyasztói társadalom egyik alapvető mozgatórugója. Földbolygónk pusztulásáért elsősorban a fogyasztói társadalom a felelős, így a reklám-jelenség egyszersmind súlyos környezeti kérdés is. A reklámok bizonyos típusai nemcsak közvetve, a fogyasztás gerjesztése által okoznak környezetszennyezést, hanem közvetlenül is károsítják a környezetet. Ezek az ingyenes szórólapok, prospektusok és reklámújságok. Felmérések szerint Magyarországon egy háztartásra átlag évi 11 kg reklámküldemény 8

16. ÉVFOLYAM


2013. ÁPRILIS 22.

FÖLD NAPJA

16. ÉVFOLYAM

("szemétposta") jut. Ez azt jelenti, hogy egy Győr nagyságú város lakóit évente 580 tonna reklámanyaggal árasztják el, ezek gyártásához évente 1276 tonna fát vágnak ki, 55 millió liter vizet és 3248 MWh energiát használnak fel. Vásárlásnál használj vászontáskát! Magyarországon egy átlagos napon 1,3 millió zacskót viszünk haza. A polietilén zacskó kőolajból készül, mint a legtöbb műanyag tárgy. Előállításuk levegő-, víz-, és talajszennyezéssel jár. "Köszönöm, nem kérek zacskót!", mondhatod a boltban, mielőtt automatikusan adnának neked is egyet. Használj inkább vászontáskát, hátizsákot, kosarat! De lehet egy vidám mintás műanyag zacsid is, amit nem dobsz ki, hanem mindig újra és újra használsz. Ne dobd ki egyből, ami elromlott! Javítsd meg! Elromlott egy háztartási géped vagy a bútorod felújításra szorul? Ne hagyd szunnyadni ezermester képességeidet, javítsd meg magad! Ha mégsem sikerül, kérdezd meg ismerőseidet, hátha tudnak segíteni. Cserébe ajánld fel, hogy te is segítesz nekik valamiben, és máris létrehoztatok egy "szívességbankot". Ha házilag nem lehet az ügyet megoldani, akkor jön a javítóműhely vagy a használt cikk kereskedés. Ne feledd, ami neked már haszontalan lom, lehet, hogy más még jól tudná hasznosítani! 9


2013. ÁPRILIS 22.

FÖLD NAPJA

Vegyél friss ételt, ne fagyasztottat! Mirelit helyett válassz friss idénytermékeket! Ezeket nem kell annyit csomagolni, szállítani, és a fagyasztásra sem pazarlódik energia. Nem is beszélve arról, hogy a friss sokkal táplálóbb és egészségesebb a szervezetednek. Fogyassz minél több nyers zöldségekből készített salátát, kényeztesd magad friss gyümölcsökkel! Csanádi Imre: Alma Érik az alma, hajlik a gallya, fűre hajlik, mint egy sátor, sok édes almától. Szedjük, kapjuk, habosra harapjuk, a többivel mi legyen? holnapra hagyjuk.

10

16. ÉVFOLYAM


2013. ÁPRILIS 22.

FÖLD NAPJA

16. ÉVFOLYAM

A Föld a Naprendszernek a Naptól számított harmadik bolygója. A Föld a Naprendszer bolygóinak nagyság szerinti sorrendjében az ötödik. A Föld a legnagyobb átmérőjű, tömegű és sűrűségű Földtípusú bolygó

11


2013. ÁPRILIS 22.

FÖLD NAPJA

16. ÉVFOLYAM

Az ember élőhelye is. A Föld a világegyetem egyetlen olyan bolygója, amelyről tudjuk, hogy életet hordoz. A Föld állandóan fejlődik, változik. Az idők folyamán megemelkedett, megrepedezett és felgyűrődött. Az eróziós erők mindig a tektonikus erők ellen hatnak. Míg az utóbbiak hatalmas csúcsokat hoznak létre, az előbbiek e csúcsokat egyszerű sziklákká pusztítják le. A sarkvidékeken és a nagy tengerszint feletti magasságban a nagy jégtömegek gleccserekké állnak össze, amelyek igen lassan csúsznak lefelé, letarolva az alattuk fekvő felszíni alakzatokat, és hatalmas U alakú völgyeket vágva a felszínbe. A víz, amely mindig az alacsonyabb szintek felé törekszik, lezúdul a domboldalakon, erecskéket alkotva, amelyek patakokká, majd folyókká egyesülnek, és végül hatalmas folyamokká duzzadva ömlenek a tengerekbe. A folyók mély árkokat és kanyonokat vájnak maguknak. A felszín nagyjából 71 százalékát sós vizű óceánok, a fennmaradó területet kontinensek és szigetek foglalják el.

12


2013. ÁPRILIS 22.

FÖLD NAPJA

16. ÉVFOLYAM

Miért nevezzük a Földünket kék bolygónak? Mert Földünknek több mint a felét víz borítja (tengerek, óceánok), olyan sok, hogy ha űrhajósok lennénk, és a világűrben kipillantanánk az űrhajónk ablakából, akkor egy csodálatos, kék színű bolygót látnánk. A mi Földünket! Hogyan ártunk mi emberek a Földünknek? Szennyezzük a levegõt, vizeinket, a talajt, kivágjuk a fákat. Elborítjuk hulladékkal (egy nagy szeméttelep még a világűrbõl is látszik). Kipusztítjuk az élõvilágot. Sok élõlénynek tönkretesszük az élõhelyét stb. Hány bolygónak van gyűrűje? Négynek, a Szaturnusznak, a Jupiternek, az Uránusznak és a Neptunusznak. Milyen az ég a Holdon? Nem kék, mint a Földön, hanem fekete. Ennek oka, hogy a Holdnak nincs levegője, így a Nap sugarai nem szóródnak szét, mielőtt elérik a Hold felszínét, s nem világítják meg az égboltot.

13


2013. ÁPRILIS 22.

FÖLD NAPJA

16. ÉVFOLYAM

Milyen alakú a Föld? Az emberek sokáig úgy gondolták, hogy a Föld kerek és lapos, akár egy tányér, és hogy egy tenger vizén lebeg. Az első hajósok azt hitték, hogy a vízen túl a nagy semmi van. A Földet először Magellán egyik vitorlása hajózta körbe. A Föld egy alul-felül kissé ellapított labdához hasonlít. A Föld saját tengelye körül forog. A közepén átfutó nagy kör az Egyenlítő. Mekkora a Föld? Napi 10 óra gyaloglással két évig tartana a Föld körbejárása. Egy 100km/óra sebességgel haladó autónak erre 40 napra lenne szüksége. Egy repülőgép kb. 2 nap alatt repülné körbe a Földet. Egy űrrepülőgép viszont mindössze másfél óra alatt teszi meg ezt az utat. A Föld a Naptól a harmadik, méretét tekintve pedig az ötödik legnagyobb bolygó, a legnagyobb a négy földszerű belső 14


2013. ÁPRILIS 22.

FÖLD NAPJA

16. ÉVFOLYAM

bolygó közül. Színe is erősen elüt a szomszédos bolygókétól. Amennyire tudjuk Földünk egyedülálló a Naprendszerben abban, hogy folyékony víz van a felszínén és élet van rajta. Egyedül a Naptól ebben a távolságban találhatunk folyékony vizet, amely létfontosságú az élet számára. Víz nélkül nem fejlődhetett volna ki az élet és a fennmaradó szén-dioxid burokból olyan légkör alakult volna ki, mint a Vénuszé, és attól a Föld felszíne is sivataggá vált volna. A kék bolygó Földünket kék bolygónak is szokás nevezni, mivel felszínének jelentős részét víz borítja. A világűrből nézve egészen kéknek látszik! A Földön több száz tenger és öt óceán van. A legmélyebb és a legnagyobb a Csendesóceán. A légkör Bolygónkat egy körülbelül 700km vastag levegőburok veszi körbe: a légkör. Ennek köszönhető, hogy van élet a Földön. Mi van a Föld belsejében?

15


2013. ÁPRILIS 22.

FÖLD NAPJA

16. ÉVFOLYAM

A Föld legkülső, 10 - 40 km vastagságú, és viszonylag könnyű kőzetek alkotta szilárd rétege. A földmagban igen magas hőmérsékletű vas és nikkel található. Külső részét folyékony, belső részét szilárd anyagnak teltételezik a tudósok. A köpenyt forró kőzetek alkotják, amelyek sok helyen egy kicsit meg is olvadnak. A növekedéshez levegőre és vízre van szükségük a növényeknek. Hideg időben láthatóvá válik a kilélegzett levegő. A magas hegyekben ritkább a levegő, nehezebben lélegzünk. A Földet körülvevő levegőburok véd a veszélyes napsugaraktól. A Föld a Nap körül kering A Föld ellipszis pályán, átlagosan 149,6 millió km távolságban kering a Nap körül. Keringési ideje: 365 nap 5 óra 48 perc 46 másodperc.

16


2013. ÁPRILIS 22.

FÖLD NAPJA

16. ÉVFOLYAM

Egy nap A Föld nem csupán kering a Nap körül, hanem forog is a tengelye körül. A képzelt tengely az Északi- és a Déli-sarkot köti össze a Föld középpontján keresztül. Forgási ideje: 23 óra 56 perc 4 másodperc. Ugyanabban a pillanatban a világ négy különböző részén nem egyforma időt mutatnak az órák. Az év tizenkét hónapja Körülbelül egy hónap az az idő, mialatt a Hold egyszer megkerüli a Földet. A hónapok változóan 28, 29, 30, 31 naposak lehetnek. Egy év alatt a Hold valamivel több, mint 12 kört tesz meg a Föld körül. Ezért osztjuk az évet 12 hónapra. A 4 évszak mindegyike kb. 3 hónapig tart. A születésnap Marci ma ötéves. Ez azt jelenti, hogy mióta megszületett, a Föld ötször kerülte meg a Napot. Marci tortáján az öt gyertya mindegyike egy-egy jelez. És a te születésed óta hányszor kerülte meg a Föld a Napot? Melyik hónapban ünnepelted a születésnapodat?

17

évet


2013. ÁPRILIS 22.

FÖLD NAPJA

16. ÉVFOLYAM

A világ teteje Nepál, a világ teteje - itt a világ legmagasabb pontja, a 8850 méter magas Mount Everest. A Csomolungma (Qomolangma, Sagarmatha, angol nyelvterületen Mount Everest) a tengerszinttől számítva a legmagasabb hegy a Földön. A Himalája hegység része. Csúcsán halad át Kína és Nepál határvonala. A hegy 8848 m magas (2010-es nepáli mérés szerint; más mérések során 8840 és 8850 m közötti magasságot találtak), és évente kb. 4 milliméterrel nő. A Csomolungma név tibeti eredetű, jelentése „a Föld istenasszonya”.

(Forrás: Nézd, milyen a Föld, Passage kiadó) 18


2013. ÁPRILIS 22.

FÖLD NAPJA A természet kincsesbányája

A kőzetekben szépséges kristályokat is találhatunk. A drágakövek olyan természetes keletkezésű ásványok melyek szépségük, ritkaságuk és megfelelő keménységük (időtállóságuk) alapján megnyerték az emberek tetszését. A drágakövek az ásványország virágai.

19

16. ÉVFOLYAM


2013. ÁPRILIS 22.

FÖLD NAPJA

20

16. ÉVFOLYAM

Föld Napja 2013  
Föld Napja 2013  

erdekessegek a Foldrol

Advertisement