Page 1

hatnull Az Újpest FC ingyenes stadionlapja

2850. bajnoki mérkőzés

OTP BANK LIGA (NB I), 13. FORDULÓ 2012. NOVEMBER 2., PÉNTEK, 19:00 ÓRA SZUSZA FERENC STADION

11.

Bruno Moraes:

„Azért jöttem, hogy lőjem a gólokat”


Hamarosan újraindul

a Lila Club!

A korábbi együttműködő partnerek (K&H Bank, Vodafone) mellett további szolgáltatók biztosítanak majd különleges kedvezményeket a klubtagok számára. A Lila Club-tagság éves díja 1885 forint, de bérletes szurkolóink számára ingyenes lesz a csatlakozás.

További információ:

www.ujpestfc.hu, lilaklub@ujpestfc.hu

Arany támogató:

Médiapartner: Az NB I-es és az NB II-es bajnokság támogatója:

Partnereink:

Violenza-Art kft. KREATÍV MEGOLDÁSOK


Bruno Moraes már nagyon várja újpesti debütálását

9 „Azért jöttem, hogy lőjem a gólokat” hatnull • 3


Bruno Moraes már nagyon várja újpesti debütálását

Nemcsak jó játékos, jó ember is – nyilatkozta brazil csatárunkról, Bruno Moraesről a múlt héten vezetőedzőnk, Jos Daerden. A BL-győztes támadó közvetlenségével és játéktudásával valóban hamar beilleszkedett új csapattársai közé, Bruno most már csak arra vár, hogy a szurkolóknak is bemutathassa: nem véletlenül kapta meg a 9-es számú lila-fehér mezt. – Sokat olvasni arról, hogy a brazil srácok egész nap a tengerparton fociznak, Te is így kezdted? – Tengerparton, az iskolában, edzésen – mindig fociztam. Édesapám is a Santos, illetve más első osztályú csapatok játékosa volt, ő is gyakran labdázgatott velem egészen kiskorom óta. Előfordult, hogy a strandon játszottunk, hiszen szülővárosom, Santos tengerparti város, ebből a szempontból igaz rám is a közhelyes történet. – Az iskolában, gondolom, csak testnevelés órán játszottatok... – Á, mondtam, hogy mindig fociztam. Történelem, portugál vagy matek óra jött, már lógtunk is a tornaterembe játszani, nem voltam az a stréber típus (nevet – a szerk.). Csak tesiből voltam ötös, szerettem még kosarazni, dzsúdózni, karatézni is. – A Capoeirára előbb gondoltam volna. – Igen, azt is csináltam, nagyjából egy hónapig. Egy-két alapmozgás még megvan, de mindig a labda érdekelt a legjobban, szóval maradtam a futballnál. Először egy kisebb csapatban, a Portuáriosban játszottam, onnan kerültem a legendás Santosba. – Mennyi idősen kaptad az első profiszerződésedet? – Tizenhat éves voltam, álomszerű volt az egész. Az U20-as csapatban szerepeltem, de néhány hónap múlva már edzhettem a felnőttekkel is. – Éppen tíz éve brazil bajnoki címet ünnepelhettél. Hogyan emlékszel vissza arra az időszakra? – Az a Santos fantasztikusan erős volt. Kevés lehetőséget kaptam, de büszke vagyok erre is. Hihetetlenül tehetséges fiatalok alkották a keretet, mint például Robinho és Diego, mellettük volt néhány rutinos játékos, jól összerakott együttes volt.

4 • hatnull

– Ebben az időszakban szerepeltél a brazil utánpótlás-válogatottban is. Melyek voltak a legnagyobb sikereitek? – Megnyertük az U17-es válogatottaknak kiírt Copa Américát, majd a világbajnokságon is képviselhettem hazámat. A horvátok ellen gólt is szereztem, ez örök emlék marad, a legjobb nyolc között viszont kiestünk a franciák ellen. Csalódásként éltük ezt meg mindannyian. – Amikor úgy döntöttél, hogy Európába igazolsz, miért az FC Portót választottad? – Több érdeklődő is volt, a Juventus és a Porto volt a legkomolyabb. A Juventusnál azonban először kölcsönadtak volna Svájcba, a portugálok viszont az első keretnél számoltak velem az első perctől kezdve, arról nem beszélve, hogy friss UEFA-kupa-győztesek voltak, érezni lehetett, hogy nagy csapat épül. – José Mourinhóról gondoltad volna, hogy ilyen meghatározó alakja lesz a világfutballnak? – Kész edző volt már akkor is. Amikor odaigazoltam, gyanútlanul elbeszélgettem egy újságíróval, szimpatikus fazon volt. Másnap nem is olvastam az újságokat, mentem edzésre, amikor a másodedző szólt, hogy menjek fel Mourinho irodájába. A cikket lobogtatta, miközben leordította a fejemet. Elmondta, hogy ne képzeljem sztárnak magam, rengeteg munka van előttem. Jó lecke volt, azt pedig jól mutatja, hogy mennyire figyel minden apró részletre, mint menedzser. – Nem mellesleg Bajnokok Ligáját nyertetek még ugyanebben az évben. – Így igaz. A BL-ben csak kétszer léptem pályára csereként, de így is hatalmas élmény volt. A Santos is hatalmas klub, de az FC Porto


európai topcsapat volt akkor. Brazíliában kicsit lazább a mentalitás, ott viszont megtanultam mindent a profizmusról. Én voltam az egyik legfiatalabb játékos a keretben, nagyon sokat adott nekem az az időszak, fantasztikusan erős csapatban szerepelhettem akkor. – Ugyanezt mondtad a kétezer-kettes Santosra is. Melyik csapat nyerne? – Ha a bajnok Santos összecsapna a BL-győztes Portóval? Hú, nem is tudom. Az biztos, hogy óriási meccs lenne. – Portugália után fél évig Romániában szerepeltél, de később visszatértél a portugál élvonalba. Mi volt a gond? – Különösebb probléma nem volt, de az ottani életstílus nem tetszett annyira. Sérülésem után jó lehetőségnek tűnt a visszatérésre, ráadásul öcsém is a csapattársam lett, ezért aláírtam a Gloria Bistritához. Nem bántam meg, nagy élmény volt a testvéremmel együtt játszani profi szinten, ezt nem mondhatja el mindenki, de jobbnak láttam visszatérni Portugáliába. – Ha már szóba hoztad a korábbi sérülésed… Hogy vannak a térdeid? – Remekül. Sokat dolgozom a mai napig is azért, hogy többé ne legyen velük semmi gondom, ebben pedig itt, Újpesten rengeteget segít nekem Mezei Tamás és Vass Szilvia, ezúton is köszönöm nekik. Egyébként is egyre jobb fizikai állapotban érzem magam, minőségi edzéseink vannak, úgyhogy nagyon várom, hogy bemutatkozhassak, és megmutathassam, hogy miért szerződtettek. Ugyanis azért jöttem, hogy a csapat minél eredményesebben szerepeljen, köszönhetően a játékomnak és góljaimnak is. – Tehát jól érzed magad Újpesten?

– Nem sokat tudtam Magyarországról, de az elmúlt néhány hétben meglepődtem – és ezt most pozitív értelemben mondom. A klub abszolút profi, a város is tetszik, minden rendben van, csak a játékengedélyemre várok. Ez viszont már nem rajtunk múlik, nem is pazarolok az idegeskedésre energiát, inkább a felkészülésre figyelek oda még jobban, hogy amikor a pályán leszek, minél jobb teljesítményt nyújtsak. – Említetted, hogy nagy élmény volt testvéreddel együtt pályára lépni, ezek szerint nagyon fontos számodra a család. A sajátod mikor érkezik meg Budapestre? – A feleségem és a kisfiam egyelőre még Portóban van, de hamarosan követnek ők is engem. A kisfiamnak, Bruninhónak egyébként éppen a napokban volt az első születésnapja, az egyik ajándékom számára nem is lehetett más, mint egy nevével ellátott kilences számú Újpest-mez.

hatnull • 5


Az újpesti művész pályázata mellett döntött a Szusza Ferenc Bizottsá

Szabó Sándor Fere el Szusza Ferenc s Október 16-án az Újpesti Városházán a Szusza Ferenc Bizottság tagjainak nevében Réti Zsolt ünnepélyesen bejelentette, hogy Szabó Sándor Ferencet kérik fel legendás támadónk, Szusza Ferenc szobrának elkészítésére – az újpesti művész elérzékenyülve köszönte meg a jelenlévőknek, hogy az ő pályázatát ítélték a legjobbnak.

A

szurkolói kezdeményezésre indított gyűjtés után tavaly decemberben írtak ki pályázatot az emlékmű elkészítésére. A beérkezett pályaműveket a bizottság tagjai (többek között Várhidi Pál, Wintermantel Zsolt, valamint az UVB Szurkolói Egyesület és az Újpest FC képviselői), illetve szakmai zsűri is megtekintette, ezt követően a három legjobbnak ítélt pályázatra szurkolóink is szavazhattak a nyár végén. Ezek után két pályamű maradt versenyben, igaz, a művészektől további változtatásokat kértek annak érdekében, hogy stadionunk névadójáról minél hitelesebb szobor készülhessen. A végső makettek bemutatása után a tagok végül egyhangúlag Szabó Sándor Ferenc műve mellett döntöttek. Ahogyan az ülésen elhangzott, a választásban döntő szerepe volt annak, hogy az újpesti művész felfogása és a szobor ügyéhez való hozzáállása nagyban egyezett a bizottság tagjainak felfogásával, valamint a szurkolók szavazásán is az ő modellje kapta a legtöbb voksot. Szabó Sándor Ferencet újpesti kötődéséről és a szobor elkészülésének folyamatáról kérdeztük. – Már gyermekkorában is jól megfért egymás mellett a labdarúgás és a művészet? – Benne volt a véremben mind a kettő. Az utcán lent fociztam a többiekkel, otthon pedig gipszből és papírból alkottam kisebb dolgokat. Sajnos édesapámat hamar elveszítettük, egészen fiatalon dolgoznom kellett. Térképeket készítettem, az is egyfajta alkotómunka volt, de tíz év munka után végül jelentkeztem a főiskolára. – Honnan származik a kerület és a klub iránti rajongás? – Édesapám itt dolgozott, ő és barátai révén sok időt töltöttem Újpesten, gyakran kint voltam a Megyeri úti stadionban és a Népstadionban rendezett kettős rangadókon is. Főiskolás korom óta pedig feleségemmel már itt élünk a negyedik kerületben, a gyermekeim is itt születtek, úgyhogy én kérdés nélkül Újpestet tekintem otthonomnak. A kisebbik gyermekem egyébként nagycsoportos óvodás, nemrég járt is a Szusza Ferenc Stadion-

6 • hatnull

ban az édesanyjával, azóta is mesél erről néha, úgyhogy lassan majd együtt jövünk ki egy-egy meccsre. – Szurkolóként kik voltak a kedvencei? – A teljesség igénye nélkül: Bene Ferenc, Törőcsik András, Fazekas László. Sorolhatnék még számtalan nevet, de ők tényleg rendkívüli labdarúgók voltak. Éppen valamelyik nap láttam egy korabeli válogatott találkozó ismétlését a televízióban, ekkor tudatosult bennem újra, hogy Törőcsik például milyen csodálatos dolgokra volt képes a labdával. Fiatal koromban még én is fociztam, de persze csak BLSZ-szinten, sokszor játszottam például az újpesti Tungsram-pályán is. – Mi volt a legfontosabb akkor, amikor Szusza Ferenc alakját próbálta megformálni? – Mindenképpen a hűség volt az, ami először eszembe jutott akkor, amikor kiírták a pályázatot. Ha belegondolunk abba, hogy manapság milyen gyakran cserélnek mezt, vagy akár országot is egyes sportolók, akkor azt hiszem, különösen fontos Szusza Ferencnek emléket állítani, hiszen ő életútjával és hűségével példát mutathat mindannyiunknak. – Milyen folyamat áll most előttünk, amíg a kész szobrot láthatjuk? – Az előkészületi és a technikai szakasz után a szobor mintázásával és a váz megépítésével kell kezdenem a munkát. Ezek után egy szakmai társaság és a Szusza Ferenc Bizottság véleményezi az állást. A folyamat persze nemcsak előttük, hanem mindenki előtt nyitott, nem titokban szeretnék dolgozni, azt szeretném, ha mindenki láthatná majd, hogy hogyan áll a szobor, hiszen tudom, hogy mennyire fontos ügy ez mindegyik Újpest-szurkoló számára. Amennyiben a mintázást átvette a szakmai grénum és a bizottság, egy úgynevezett negatívot, illetve gipszpozitívot kell készítenem, ezek segítségével készítik majd el az öntödében a bronzfigurát. A legutolsó fázis pedig a bronzszobor felhelyezése az alapra, majd következhet az ünnepélyes szoboravatás.


ág

enc készítheti szobrát!

VÁRHIDI PÁL IS VÁRJA A SZOBORAVATÁST A Szusza Ferenc Bizottság tagja Várhidi Pál is, aki játékosként és edzőként is bajnoki címeket ünnepelt Újpesten. Pali bácsi – akinek Pro Urbe Budapest díjához ezúton is gratulálunk – természetesen nagyon várja a barátjáról készült szobor felavatását. „Biztos vagyok benne, hogy a szoboravatás nagyon különleges nap lesz minden újpesti számára. A pályaművek beérkezése óta a végső győztest támogattam, nagyon nagy várakozással tölt el, hogy életnagyságban láthassam Szusza Ferenc szobrát. Meg vagyok róla győződve, hogy egészen más hangulatba kerülnek a szurkolók, miután elsétálnak a szobor mellett. A Szusza név Újpesten még mindig hihetetlenül sokat jelent a közönségnek, azt hiszem, az avatás után olyanok is kijönnek majd a Megyeri útra, akik az utóbbi időben már nem annyira jártak meccsre. Szusza Ferenccel rengeteg közös élményünk van, akármi történt, kitartott mellettem, sokat köszönhetek neki. Óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy pályafutásom kezdetétől a barátjának tekintett.” hatnull • 7


6 Dusan VASILJEVIC


3 VERMES Krisztiรกn


2012. NOVEMBER 2., PÉNTEK, 19:00 ÓRA, SZUSZA FERENC STADION MEZSZÁM, NÉV

NEMZ.

SZÜL. DÁTUM

CM/KG

NB I

2012/13

243/-

12/-

VÁL.

KAPUSOK 1 Balajcza Szabolcs

HUN

1979. 07. 14.

189/86

23 Banai Dávid

HUN

1994. 05. 09.

190/75

-/-

-/-

36 Horváth Tamás

HUN

1987. 06. 18.

190/85

3/-

-/-

40 Floszmann Tamás

HUN

1988. 02. 08.

189/87

-/-

-/-

3 Vermes Krisztián

HUN

1985. 07. 07.

184/79

137/5

6/1

5 Alessandro Iandoli

ITA

1984. 04. 29.

183/81

10/-

10/-

8 Szélesi Zoltán

HUN

1981. 11. 22.

184/80

145/2

8/-

17 José M. Antón Semper

ESP

1988. 02. 07.

185/78

11/-

11/-

24 Pollák Zoltán

HUN

1984. 01. 13.

179/74

200/5

1/-

2/1

26 Szokol Zsolt

HUN

1990. 03. 16.

185/75

56/-

-/-

U21

29 Litauszki Róbert

HUN

1990. 03. 15.

187/83

15/-

-/-

U21

34 Naim Aarab

BEL

1988. 07. 02.

188/82

8/-

8/-

35 Bojan Mihajlovic

BIH

1988. 09. 15.

186/82

28/1

4/-

U19

VÉDŐK 6 27

KÖZÉPPÁLYÁSOK

AZ ÚJPEST FC KERETE

4 Filip Stanisavljevic

10 • hatnull

SRB

1987. 05. 20.

182/81

10/-

10/-

6 Dusan Vasiljevic

SRB

1982. 05. 07.

185/82

162/29

12/2

7 Simon Krisztián

HUN

1991. 06. 10.

176/67

42/5

4/1

HUN

1989. 02. 01.

178/72

44/5

-/-

15 Nikolas R. Proesmans

BEL

1992. 05. 11.

178/73

11/-

6/-

18 Grégory Christ

FRA

1982. 04. 10.

174/70

11/-

11/-

19 Balogh Balázs

HUN

1990. 06. 11.

179/75

54/6

12/-

21 Remili Mohamed

HUN

1985. 05. 31.

181/75

83/14

11/1

27 Kovács Dániel

HUN

1990. 06. 16.

184/75

25/1

4/-

-/-

-/-

10 Barczi Dávid

U21

U21 U21

CSATÁROK 9 Bruno Moraes

BRA

1984. 07. 07.

180/78

11 Yadin Zaris

ISR

1990. 05. 14.

190/80

11/2

11/2

16 Lázár Bence

HUN

1991. 03. 21.

181/84

25/9

-/-

U21

22 Kabát Péter

HUN

1977. 09. 25.

180/74

218/95

11/8

16

25 Horváth Richárd

HUN

1992. 05. 11.

184/63

1/-

1/-

U20

32 Bavon Tshibuabua

COD

1991. 07. 17.

178/70

3/1

3/1

1

OTP Bank Liga, 14. forduló Szombathelyi Haladás­­–Újpest FC 2012., november 10., szombat, 14:00 óra


N MEZSZÁM, NÉV

NEMZ.

SZÜL. DÁTUM

CM/KG

NB I

2012/13

VÁL.

KAPUSOK 1 Darko Brljak

SLV

1984. 12. 23.

194/79

5/-

5/-

26 Sztankó Gábor

HUN

1985. 01. 18.

183/75

7/-

7/-

2 Piller József

HUN

1988. 08. 16.

182/74

76/2

3/-

3 Petr Knakal

TCH

1983. 02. 01.

191/79

10/-

10/-

4 Kovács Gábor

HUN

1987. 09. 04.

190/79

106/4

12/-

11 Balog Zsolt

HUN

1978. 11. 10.

184/77

237/3

11/-

12 Josef Hamouz

TCH

1980. 04. 08.

183/72

6/-

6/-

14 Preklet Csaba

HUN

1991. 01. 25.

182/73

13/-

11/-

15 Jasmin Mecinovic

MCD

1990. 10. 22.

194/83

4/-

4/-

18 Katona Attila

HUN

1981. 06. 16.

189/79

117/3

5/-

VÉDŐK

KÖZÉPPÁLYÁSOK SRB

1978. 05. 23.

178/72

181/5

11/-

6 Michael Stanislaw

AUT

1987. 06. 05.

178/69

10/-

10/-

7 Albert Ádám

HUN

1990. 10. 16.

180/70

4/-

4/-

8 Németh Norbert

HUN

1981. 05. 05.

184/76

236/53

10/4

9 Romhányi Tamás

HUN

1984. 02. 15.

183/75

1/-

-/-

10 Farkas Ádám

HUN

1987. 11. 09.

173/64

10/1

10/1

20 Jiri Kabele

TCH

1987. 02. 17.

180/74

4/-

4/-

22 Sasa Dobric

SRB

1982. 01. 24.

177/69

66/10

11/1

23 Zvara Dávid

HUN

1994. 07. 22.

175/66

-/-

-/-

CSATÁROK 16 Simeon Hristov

MCD

1992. 09. 04.

183/73

1/-

1/-

17 Horváth Zoltán

HUN

1989. 07. 30.

197/92

-/-

-/-

19 Dusan Pavlov

SRB

1989. 07. 19.

179/72

9/1

9/1

21 Igor Pisanjuk

CAN

1989. 10. 28.

180/73

24/1

9/1

27 Koós Gábor

HUN

1986. 02. 09.

172/68

74/6

9/1

62 Joël Tchami

CMR

1982. 03. 25.

177/74

1/-

1/-

99 Goran Vujovic

MNT

1987. 05. 03.

179/73

65/21

5/-

Ligakupa, 5. forduló Egri FC–Újpest FC 2012., november 13., kedd, 13:00 óra

2

AZ EGRI FC KERETE

5 Cedomir Pavicevic

hatnull • 11


KABÁT Péter

22

Alessandro IANDOLI

5


A 11. Újpest–Eger bajnoki mérkőzés következik

Számokban Újpest FC–Egri FC 1967

A két csapat . május 3-án játszotta egymás elleni első bajnoki mérkőzését, az egri összecsapás 1:1-re végződött.

11.

Többször is alaposan kitömtük az egriek kapuját, az

30

eddigi tíz meccsen összesen gólt szereztünk, a hevesiek 11-szer voltak eredményesek.

5

Az első meccset máig a párharc nézőcsúcsa.

Pályaválasztóként eddig bajnokit játszottunk az Egerrel, négyszer mi nyertünk, egyszer a vendégek, a gólkülönbség 20–4 a javunkra.

A Megyeri úti stadionban 1967. augusztus 31-én

Eddig mindössze egyszer nem szereztünk gólt az egriek ellen,

: -re találkoztunk először az egriekkel, és diadalmaskodtunk. Góljainkat legendáink szerezték: Fazekas László (3), Bene Ferenc (2), Dunai II Antal (2) és Göröcs János.

1984 novemberében, amikor itthon tőlük.

16 000 néző látta Egerben, ez 8: 2

10

A két együttes az NB I-ben eddig -szer csapott össze egymással: hat mérkőzésen csapatunk győzött, kétszer döntetlen lett a végeredmény, szintén kétszer az egriek nyertek. 14 • hatnull

1 0-ra kikaptunk

25

Legutóbb több mint évvel ezelőtt, 1987. március 1-jén mérkőztünk meg bajnokin az Egerrel, és itthon 5–0-ra győztünk. A párharc legeredményesebb labdarúgója Fazekas László, aki hat bajnoki meccsen

9-szer talált be az Eger kapujába.


Csapatkapitányunk 2004-ben Újpesten írta alá első profiszerződését

és az első… …labdaérintés:

Csak fényképen láttam, de nagyjából hároméves lehettem.

…edző:

Rá viszont természetesen emlékszem, Cseke Sándor volt a BVSC-ben.

…gól:

Nem kellett rá sokat várni, második serdülőmeccsemen betaláltam.

…nagy siker:

Teremtorna-győzelem, újpesti színekben.

…profiszerződés: Valamivel több, mint nyolc éve itt írtam alá.

…piros lap: Soha nem voltam még kiállítva.

…nagy kedvenc:

Nincs kimondott kedvencem, sokak játékát kedvelem.

…szerelem:

Tizenhat voltam, két évig tartott. „Szép volt, jó volt”.

…saját autó:

Egy háromajtós Stilo, még kétezer-hatban vettem.

…gyermek:

Egyelőre nincs, így ebben a „kategóriában” maximum ötéves kutyámat tudom megemlíteni (nevet – a szerk.).

3


Karácsony közeledtével két akció is várja az Újpest FC szurkolóit

Karácsonyi jótékonysá A

karácsony közeledtével az Újpest FC természetesen gondol azokra is, akiknek a szeretet ünnepén nélkülözniük kell. Folytatva a megkezdett hagyományokat, klubunk az idén is jótékonysági gyűjtést szervez, így szeretettel várjuk szurkolóink felajánlásait. Az adományokat a Vajdaságban élő, hátrányos helyzetű magyar gyermekek számára ajánljuk, így elsősorban megunt, de még jó állapotban lévő játékokat, ruhákat és könyveket várunk, amelyeket a stadion recepcióján adhatnak le. Az akcióval kapcsolatban, illetve a helyi magyarságról Dukai Ágnest, az akció vajdasági koordinátorát kérdeztük. – Hány magyar gyermek él körülbelül a Vajdaságban?

– Vajdaság egész lakosságát tekintve megközelítőleg kétszázezer magyar nemzetiségű lakos él, ebből a 2009–2010-es beiskolázási adatok szerint kétezer magyar anyanyelvű gyermek tanul a Vajdaság területén lévő általános iskolákban. Az iskolai előkészítőn résztvevő hétévesek száma egy kicsit magasabb volt abban az évben, kettőezer-háromszáz gyermek fejezte be óvodai tanulmányait a magyar előkészítő szakon. – Hány családnak van szüksége szerinted a segítségünkre?

– Véleményem szerint a kialakult gazdasági helyzet miatt a segítségre nagyobb szükség van, mint valaha. A környéken sok, mezőgazdaságból élő család lakik, bevételük az elmúlt években jelentősen csökkent. Akik nem földműveléssel vagy gazdálkodással foglalkoztak, a már privát kézben lévő gyárakban dolgoznak, ahol évente emelkedik az elbocsájtások száma. Egy szó, mint száz, az Újpest FC felajánlása maximális kihasználtságot élvez majd, hiszen egyre több család – és ezáltal gyermek – kerül olyan helyzetbe, hogy csak segítséggel tudja elkerülni a nélkülözést. 16 • hatnull

– Milyen a viszonya a helyi gyermekeknek a futballhoz és az Újpesthez?

– Ebben a régióban mindig is fontos és kiemelt szerepet játszott a labdarúgás, minden aprócska falunak, településnek van saját csapata, és igyekeznek az utánpótlást is kellőképpen támogatni. Ennek érdekében néhány évvel ezelőtt végre megvalósult egy nagy álom, és megnyitotta kapuit a Nyers István Akadémia Tóthfaluban, ahol végre a tehetséges gyerekek megfelelő oktatásban is részesülhetnek. A helyi idősek révén a régi idők magyar focijának is megvan a kellő hagyománya, hiszen dédapáink és nagyapáink rengeteget meséltek az Aranycsapatról és az akkori klubfutball sikerességéről. Ezek közé a mesék közé volt beszőve a Dózsa név is, ami mára bár megváltozott, a szerepe viszont egyáltalán nem. Két patinás egyesület működik ma Magyarországon, amelynek még mindig nagyobb szurkolótábora van a Vajdaságban: az Újpest és a Ferencváros. Hála a kábelszolgáltatónak, az élő közvetítéseket is követhetik az itteni szurkolók, tehát hetente nézhetik az Újpest mérkőzéseit. – Mesélj kicsit a helyi magyarság helyzetéről!

– Ami az itt élő magyarság sorsát illeti, véleményem szerint a többi elcsatolt régióhoz képest több, mint kielégítő a helyzet. Biztosítva van az anyanyelv és a kultúra ápolása, a gyerekek magyar intézményekben tanulhatnak egészen bölcsődés koruktól a felsőoktatási intézményükig. A magyar nemzeti ünnepeket koszorúzással, a nagyobb városokban ünnepi rendezvényekkel kísérhetik a lakosok. A körülmények teljes mértékben elfogadhatóak, érzésem szerint nem kisebbségként élhetünk Szerbiában, hanem megbecsült felekként. Felajánlásaikat a mai mérkőzéstől szeretettel várjuk a Szusza Ferenc Stadion recepcióján. Az akcióval kapcsolatos kérdéseiket a marketing@ujpestfc.hu e-mail címre küldhetik.


ági gyűjtés

Előadventi rajzverseny a Szusza Ferenc Stadionban

A

tavalyi évhez hasonlóan az idén is megrendezi karácsonyi rajzversenyét az Újpest FC. A verseny témája természetesen ezúttal is a karácsony és az Újpest lesz. Változás az előző évhez képest, hogy a rajzokat nem a helyi iskolák rajzóráin készítik majd el a kisdiákok: a rendezvénynek a Szusza Ferenc Stadion médiaterme ad otthont. Természetesen a díjazás sem maradhat el, így a dicsőségen túl, hogy a győztes rajz lesz az Újpest FC idei karácsonyi üdvözlőlapján, a helyezettek tárgyi jutalomban is részesülnek. Nemcsak a gyermekeket várjuk a rendezvényre, hanem az egész családot is: a klub a szülők részére is apró meglepetésekkel készül. Az eseményen való részvételhez előzetes regisztráció szükséges, így kérjük, amennyiben részt kívánnak venni azon, küldjenek egy e-mailt a résztvevők nevével a hnagy.mate@ujpestfc.hu e-mail címre.

A rendezvény ideje: 2012. november 8., 17-től 19 óráig (regisztráció 16:30-tól) Helyszíne: Szusza Ferenc Stadion (1044 Budapest, Megyeri út 13.) Regisztráció: hnagy.mate@ujpestfc.hu


Második csapatunk következő hazai találkozóján az FTC II ellen lé

Újpest FC B: derbi nove – Ez a kérdés egy hosszabb, mélyebb elemzést is megérne… Azt le kell szögeznem, hogy ezt a csapatot nem szabad kizárólag a pontok alapján megítélni. Játszottunk jól idegenben is, például Békéscsabán vagy Nyíregyházán, mégis pont nélkül jöttünk haza, ugyanakkor itthon is voltak gyengébb meccseink, amelyeket végül sikerült megnyernünk – ebben biztosan közrejátszik a Szusza Ferenc Stadion és annak hangulata is. – Összeségében, a szezon előtt elvártakból mennyit sikerült eddig megvalósítani a keretnek?

– Vannak nagyon pozitív és kevésbé örömteli tapasztalataim is. Szépen haladnak a megkezdett úton a fiatalok, kezdenek beleszokni a felnőtt labdarúgásba. Ugyanakkor a már kicsit tapasztaltabb korosztálynál látok hullámzó teljesítményeket, amelyek kicsit mentális gyengeségre is utalnak, ezeket az öltözőn belül igyekszünk kezelni. Ez a csapat már alapvetően a kiválasztásról is szól, itt eldől, hogy ki kerülhet tovább az első csapathoz, és ki folytatja majd máshol a pályafutását, ezt tudnia kell a játékosoknak is. – A mérkőzések után gyakran kiemelte a labdarúgók mentalitását. Ezek szerint a játékosok átérzik, mit jelent Újpesten futballozni?

N

ovember 9-én, pénteken 13:30-kor újabb derbit rendeznek a Szusza Ferenc Stadionban. Nem elírásról van szó, és nem is az emlékezetes, augusztus 19-i mérkőzést kell újrajátszania a csapatoknak – ezúttal az Újpest FC B fogadja az FTC II-t. Második csapatunk harmadik szezonját tölti az NB II Keleti csoportjában, a 2010–2011-es szezont a kilencedik, a 2011–2012-es bajnokságot a tizedik helyen zárták a fiatalok. A Ferencváros tartalékjai szintén harmadik éve szerepelnek a második vonalban. Az FTC II eddig egy 12. és egy tizedik helyet tud felmutatni. Annak ellenére, hogy mindkét csapat 2010 óta az NB II-ben játszik, a„kisderbire” még egyszer sem került sor, hiszen az FTC II eddig a Nyugati csoportban küzdött a pontokért. Víg Pétert, az Újpest FC B vezetőedzőjét a csapat eddigi szerepléséről és a közelgő rangadóról kérdeztük. – Ismét a Ferencváros érkezik Újpestre, ezúttal a fiatalokon a sor, hogy legyőzzék riválisunkat. Az öltözőben beszéltek már a Ferencváros II elleni találkozó?

– Persze, már a sorsolásnál szóba került a jövő heti meccs. Ez a párharc mindegyik korosztályban különleges, legyen szó akár kisgyerekekről, vagy az öregfiúkról. Nem szokott gond lenni a motivációval, de a rivalizálás rangja még egy kis pluszt is adhat a fiúknak az FTC II ellen.

– Mellettünk szólhat, hogy hazai pályán magabiztosan gyűjtögeti a pontokat a csapat. Mi lehet az oka annak, hogy az idegenbeli mec�cseken nem gyűlnek hasonló tempóban a pontok?

18 • hatnull

– Azt gondolom, igen. Minden nap és minden percben emlékeztetjük őket arra, hogy hol vannak és mit képviselnek, valamint, hogy mit kell nyújtaniuk ahhoz, hogy a nagycsapatnál is szóba kerüljön a nevük. Néhányan kezdenek kifutni az időből, nekik most hamar bizonyítaniuk kell, hogy Újpesten van a helyük. – A szezon előtt bemutattuk azokat a játékosokat, akik az idén kerültek fel az ifjúsági csapatból. Ők hogyan teljesítenek eddig?

– Nagyon jó úton haladnak, ott tartanak, ahol kell. Jól reagáltak arra, hogy még nem állandó tagjai a csapatnak, egy percig nem éreztem egyikőjükön sem, hogy emiatt más minőségű edzésmunkát végeztek volna. Tavasszal az Újpest FC B meghatározó tagjaivá kell válniuk, és meg kell ragadniuk a lehetőséget arra, hogy továbblépjenek. – A Ligakupában kicsit nagyobb tempó mellett is megmutathatták magukat a fiatalok, a Debrecen rutinosabb csapata ellen hazai pályán szép győzelmet arattak. Feldobta a játékosokat, hogy ilyen lehetőséget kaptak?

– Igen, azon a meccsen rájöhettek, hogy képesek nevesebb ellenfelek ellen is megcsinálni azt, amire valójában tudnak. Elhitték, hogy ami az edzéseken


ép pályára

ember 9-én működik, azt élesben is végre tudják hajtani, és látták azt, hogy ami ott nem megy, az egy NB I-es játékosokkal felálló együttes ellen végképp nem működik majd. – Láthatunk – akár már az aktuális szezonban – olyan játékosokat az NB I-ben, akik az őszi idényt még a második csapat öltözőjében kezdték el?

– Hogy őszinte legyek, teljesen készen az első osztályra kevesen vannak, és a téli szünetig már nem hiszem, hogy nagy átjárás lesz a két keret között. De Horváth Richárd például már fent készül, és az élvonalban is bemutatkozott, amikor pedig edzésen szüksége van emberre Jos Daerdennek, mindig megbeszéljük, hogy kik nyújtottak nálunk olyan teljesítményt, amely alapján megérdemlik a lehetőséget. Így, ha egyelőre bajnokin még nem is, edzéseken néhányan már szokják a felnőtt csapat légkörét.


Tabellák, program, menetrend OTP BANK LIGA, 2012–2013

OTP BANK LIGA, 2012–2013, HAZAI:

1. 2.

Győr ETO FC Debreceni VSC

12 12

8 8

3 1

1 3

27-12 21-10

+15 +11

27
 25

1. 2.

Debreceni VSC Győri ETO FC

6 5

6 5

– 1

– –

15-3 18-5

+12 +13

18 16



3. 4. 5. 6. 7. 
8.

MTK Budapest Videoton FC Ferencvárosi TC Budapest Honvéd Kecskeméti TE Diósgyőri VTK

12 12 12 12 12 12

6 5 4 5 5 5

4 3 6 2 2 2

2 4 2 5 5 5

18-12 16-13 17-13 20-20 16-17 9-13

+6 +3 +4 0 -1 -4

22
 18 18
 17
 17 17

3. 4. 5. 6. 7. 8.

Diósgyőri VTK MTK Budapest Ferencvárosi TC Videoton FC Haladás Kaposvári Rákóczi

7 6 6 8 6 5

5 4 3 3 2 2

– 2 2 2 3 3

2 – 1 3 1 –

8-7 12-5 11-7 9-8 9-5 5-1

+1 +7 +4 +1 +4 +4

15 14 11 11 9 9


9. 10. 
11. 
12. 
13. 14. 15. 
16.

Kaposvári Rákóczi Újpest FC Pécsi MFC Haladás Lombard Pápa Paksi FC Egri FC Siófok

12 12 12 12 12 12 12 12

4 3 3 3 3 2 2 –

4 5 5 4 4 7 5 3

4 4 4 5 5 3 5 9

13-15 16-16 11-13 16-14 12-20 16-15 9-16 7-25

-2 0 -2 +2 -8 +1 -7 -18

16 14 14 13 13
 13
 11 3

9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 
16.

Budapest Honvéd Újpest FC Lombard Pápa Kecskeméti TE Paksi FC Egri FC Pécsi MFC Siófok

6 5 5 5 7 5 5 7

2 2 2 2 1 1 – –

2 2 1 1 4 3 2 1

2 1 2 2 2 1 3 6

13-12 5-4 6-5 7-7 9-8 5-6 3-7 3-14

+1 +1 +1 0 +1 -1 -4 -11

8 8
 7
 7
 7
 6
 2 1

1. 2.

Pécsi MFC Győri ETO FC

7 5

3 3

3 1

1 1

8-6 8-6

+2 +2

12
 10


1. 2.

Bp. Honvéd-MFA Békéscsaba

11 11

6 5

2 5

3 1

19-16 20-12

+3 +8

20
 20

3. 4. 5. 6. 7. 8.

Kecskeméti TE Budapest Honvéd MTK Budapest Videoton FC Debreceni VSC Kaposvári Rákóczi

7 6 6 4 6 7

3 3 2 2 2 2

1 – 2 1 1 1

3 3 2 1 3 4

9-10 7-8 6-7 7-5 6-7 8-14

-1 -1 -1 +2 -1 -6

10 9 8 7 7
 7

3. 4. 5. 6. 7. 8.

Mezőkövesd Orosháza Vasas Nyíregyháza Dunakanyar-Vác Putnok

11 11 11 11 11 11

6 6 5 5 5 4

1 – 3 3 2 2

4 5 3 3 4 5

17-13 21-19 11- 9 13-12 18-16 20-21

+4 +2 +2 +1 +2 -1

19
 18 18 18 17 14

9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 
16.

Paksi FC Ferencvárosi TC Újpest FC Lombard Pápa Egri FC Haladás Diósgyőri VTK Siófok

5 5 7 7 7 6 5 5

1 1 1 1 1 1 – –

3 3 3 3 2 1 2 2

1 1 3 3 4 4 3 3

7-7 5-5 11-12 6-15 4-10 7-9 1-6 4-11

0 0 -1 -9 -6 -2 -5 -7

6
 6 6
 6
 5
 4
 2 2


9. 10. 11. 12. 13. 
14. 15. 16.

Balmazújváros Ceglédi VSE Szeged 2011 Újpest FC B DVSC-DEAC Ferencváros II Szolnok Kazincbarcika

11 10 11 10 11 11 11 11

4 3 3 4 3 3 3 3

1 4 4 – 3 3 3 2

6 3 4 6 5 5 5 6

15-17 19-17 17-19 12-18 16-18 14-16 11-14 14-20

-2 +2 -2 -6 -2 -2 -3 -6

13 13 13 12 12 12 12
 11


A NESS HUNGARY NB II KELETI CSOPORTJÁNAK ÁLLÁSA:

OTP BANK LIGA, 2012–2013, VENDÉG:

A 13. forduló programja: NOVEMBER 2., PÉNTEK:

Kecskeméti TE–Diósgyőr Újpest FC–Egri FC

NOVEMBER 3., SZOMBAT:

MTK–Ferencváros Lombard Pápa–Haladás Pécsi MFC–Siófok Debreceni VSC–Paks

NOVEMBER 4., VASÁRNAP:

Kaposvár–Videoton FC Győri ETO FC–Bp. Honvéd

A 14. forduló programja: NOVEMBER 9., PÉNTEK:

17:00 óra 19:00 óra

Diósgyőr–Pécsi MFC Siófok–Lombard Pápa

14:00 óra 16:00 óra 16:00 óra 18:30 óra

Haladás–Újpest FC Egri FC–Bp. Honvéd Paksi FC–Kaposvár MTK–Győri ETO FC

16:30 óra 18:30 óra

Ferencváros–Debreceni VSC Videoton FC–Kecskeméti TE

NOVEMBER 10., SZOMBAT:

NOVEMBER 11., VASÁRNAP:

A 15. forduló programja: NOVEMBER 16., PÉNTEK:

17:00 óra 19:00 óra

Lombard Pápa–Diósgyőr Újpest FC–Siófok

14:00 óra 16:00 óra 16:00 óra 18:30 óra

Győri ETO FC–Egri FC Debreceni VSC–MTK Kecskeméti TE–Paksi FC Pécsi MFC–Videoton FC

16:30 óra 18:30 óra

Kaposvár–Ferencváros Bp. Honvéd–Haladás

NOVEMBER 17., SZOMBAT:

NOVEMBER 18., VASÁRNAP:

17:00 óra 19:00 óra 14:00 óra 16:00 óra 16:00 óra 18:30 óra 16:30 óra 18:30 óra


Menetrend: JÚLIUS: 27.

Péntek 19:00 NBI

Idegen

DVTK

1-2 (1-1)

Sport TV

NBI NBI NBI NBI

Hazai Idegen Hazai Idegen

Videoton Paks FTC MTK

0-1 (0-0) 2-2 (1-2) 2-1 (1-0) 1-2 (0-0)

MTV Sport TV MTV Sport TV

NBI LK LK NBI NBI MK NBI

Hazai Idegen Hazai Idegen Hazai Idegen Idegen

DVSC DVTK Eger Kaposvár Kecskemét Kazincbarcika Pécs

0-0 (0-0) 2-3 (0-1) 2-5 (1-2) 0-0 (0-0) 2-1(2-1) 1-2 (0-1) 3-1 (2-1)

Sport TV

NBI LK LK NBI NBI

Hazai Hazai Idegen Idegen Idegen

Pápa DVSC DVSC Győr Bp. Honvéd

1-1 (1-0) 2-1 (1-0) 0-3 (0-2) 2-3 (0-0) 2-2 (1-1)

MTV

NBI NBI LK NBI NBI

Hazai Idegen Idegen Hazai Hazai

Eger Haladás Eger Siófok DVTK

Sport TV MTV

Idegen Hazai

Videoton DVTK

MTV

AUGUSZTUS: 05. 12. 19. 24.

Vasárnap 15:30 Vasárnap 18:30 Vasárnap 16:30 Péntek 19:00

SZEPTEMBER: 02. 05. 07. 14. 22. 26. 30.

Vasárnap 16:30 Szerda 18:00 Péntek 14:00 Péntek 17:00 Szombat 14:00 Szerda 15:30 Vasárnap 18:30

Sport TV MTV Sport TV

OKTÓBER: 06. 10. 14. 21. 27.

Szombat 14:00 Szerda 17:00 Vasárnap 18:30 Vasárnap 18:30 Szombat 14:00

Sport TV Sport TV MTV

NOVEMBER: 02. 10. 13. 16. 24.

Péntek 19:00 Szombat 14:00 Kedd 13:00 Péntek 19:00 Szombat 14:00

Sport TV MTV

DECEMBER: 02. 05.

Vasárnap 16:30 NBI Szerda 14:00 LK

Az eredmények az Újpest FC szempontjából értendőek! GÓLLÖVŐLISTA (NB I):

8 gólos: Kabát Péter (Újpest FC), Adamo Coulibaly (Debreceni VSC) 7 gólos: Koltai Tamás (Győri ETO FC), Simon Attila (Paksi FC), Varga Roland (Győri ETO FC) 6 gólos: Délczeg Gergely (Bp. Honvéd), Tischler Patrik (MTK Budapest) GÓLLÖVŐLISTA (NB II):

8 gólos: Hamar Ádám (Mezőkövesd), Bernáth Péter (Orosháza) 6 gólos: Medgyesi László (Ceglédi VSE) 5 gólos: Urbin Péter (Balmazújváros), Erdélyi László (Bp. Honvéd-MFA)

A 12. forduló programja: NOVEMBER 2., PÉNTEK:

Ferencváros II–Ceglédi VSE

15:00 óra

NOVEMBER 3., SZOMBAT:

Szeged 2011–Újpest FC B 13:30 óra KBSC–Balmazújváros 13:30 óra Szolnok–Dunakanyar-Vác  13:30 óra Nyíregyháza–Bp. Honvéd-MFA 13:30 óra NOVEMBER 4., VASÁRNAP:

Mezőkövesd–Putnok Békéscsaba–DVSC-DEAC Vasas–Orosháza

13:30 óra 13:30 óra 15:30 óra

A 13. forduló programja: NOVEMBER 9., PÉNTEK:

Újpest FC B–Ferencváros II 13:30 óra NOVEMBER 10., SZOMBAT:

Orosháza–KBSC Ceglédi VSE–Mezőkövesd Putnok–Szolnok Dunakanyar-Vác–Nyíregyháza DVSC-DEAC–Vasas NOVEMBER 11., VASÁRNAP:

Bp. Honvéd-MFA–Békéscsaba  Balmazújváros–Szeged 2011

13:30 óra 13:30 óra 13:30 óra 13:30 óra 13:30 óra 13:30 óra 13:30 óra


Őszi Bajnoki Ajánlat

INGYEN gyerek belépő az Aquaworldbe! Garantált jó idővel, 17 élménymedencével, 11 csúszdával, búvárés szörf oktatással, kalandparkkal, játszóházzal, szaunavilággal és éjszakai fürdő partyval várunk egész évben Európa egyik legnagyobb fedett élményparkjában az Aquaworldben, itt Újpesten!

INGYENES AQUAWORLD KUPON*: Ez a kupon 1 fő 14 éves kor alatti gyermek ingyenes belépésére jogosít. Felhasználható hétfőtől vasárnapig, 2012. november 9-ig. * Kérjük, a pénztárnál szíveskedjen a kupont átadni!

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ Ramada Resort - Aquaworld Budapest C|A 1044 Budapest, Íves út 16. T|P 06 1 2313 760 | F 06 1 2313 779 E aquaworld@aqua-world.hu | www.aqua-world.hu


szurkoljon ĂŠs Ăźnnepeljen a tok aji-val!

w w w.tok aj w inetr a de .com


Újpest FC–Egri FC  

OTP Bankk Liga, 2012/2013, 12. forduló 2012. november 2. Szusza Ferenc Stadion

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you