__MAIN_TEXT__

Page 1

NAPLÓ

2016. JÚLIUS-AUGUSZTUS

A BÁTONYTERENYEI A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

2016. július-augusztus

Bátonyterenye Város Önkormányzatának ingyenes közéleti havilapja

FOLYAMATOS FEJLESZTÉSEK ÉS MUNKAHELYBŐVÍTÉS

NEM ÉPÜL BÖRTÖN BÁTONYTERENYÉN

5. oldal 2019-re készülhet el a 21es út négynyomúsítása Nógrád/Heves megye.Folytatódik a 21-es főút felújítása: Heves, illetve Nógrád megyében az út három szakaszán, összesen mintegy 15 kilométeren zajlanak gőzerővel a munkálatok. Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, a hatvani térség országgyűlési képviselője az MTI-nek elmondta: a beruházással régi adósságot törlesztenek. Mint kifejtette: a Hatvan és Salgótarján közötti mintegy 55 kilométeres útszakasz teljes rekonstrukciója, illetve kétszer két sávossá bővítése várhatóan 2019 elejére készül el. A politikus szólt arról is, hogy a Tar és Vizslás-Újlak közötti két szakasz kivitelezési munkálataira kiírt közbeszerzési eljárás még folyamatban van.

1

HAT ÉV UTÁN ÚJRA NBI-BEN A BTK 7. oldal

Háromszáz millióból újul meg a kastélypark

Tíz főútszakaszon már befejeződött a felújítás Nógrád megye. Az idei komplex útfelújítási programban szereplő 172 beruházásból 45 már befejeződött, 121 helyszínen pedig folynak a kivitelezési munkák - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-vel. Ebben felidézik: a projekt során 69 milliárd forintos hazai forrásból országszerte 444 kilométer főúti és 119 kilométer mellékúti szakasz újul meg 2016ban. Nógrádban 14 érintett útszakaszból 10 már elkészült. A Magyar Közút megyei igazgatóságánál a focus rádió megtudta: a Szécsény és Őrhalom közötti, illetve a Nemti és Nádújfalu közötti szakaszok esetében a műszaki átadás zajlik. A 22-es úton várhatóan pár napon belül, míg a 23-as út érintett szakaszain a következő héten szedik majd be a korlátozó táblákat, az átadási folyamat lezárását követően. A további, két salgótarjáni szakaszon jelenleg is folyamatosan halad a kivitelezés. Az NFM ismertette: a kormány döntése alapján a komplex útfejlesztési program jövőre is folytatódik.

Jó példák között a közfoglalkoztatás Bátonyterenye. A helyi közfoglalkoztatási programok városképre gyakorolt pozitív hatásait emeli ki a Kormány jó gyakorlatokat bemutató, tematikus honlapja. Bátonyterenyén a város mezőgazdasági programjában zöldségnövényt termesztenek kertben és fóliasátorban, emellett szántóföldi növénytermesztéssel is foglalkoznak. Komoly állatállománnyal is rendelkeznek: juhot, kecskét, magyar sertést és mangalicát tartanak. A termelés elsősorban a közétkeztetés számára, kisebb mennyiségben értékesítési céllal zajlik. A helyi sajátosságokra épülő programban betonelemeket, így térkövet, járdalapot, gyeprácsot, kerítésoszlopot is gyártanak, valamint száraztésztát állítanak elő. A bio- és megújuló energiafelhasználáshoz kapcsolódó projektjükben fakitermeléssel és -aprítékolással foglalkoznak. Az ún. Mocsári-majorban a jelentős fejlesztések révén és a közfoglalkoztatás bázisán egy valóságos városi „üzem” jött létre – olvasható a jó példát bemutató összefoglalóban.

Betakarítanak a gazdaságban A pénzből a képen látható egykori „kocsiszín” épülete is megszépül majd.

Mintegy háromszáz millió forintot nyert a Gyürky–Solymossy kastély parkjának felújítására a bátonyterenyei önkormányzat az EGT és a Norvég Alap pályázatán. A támogatás 95 százaléka vissza nem térítendő, a beruházáshoz 15 millió forint önerőt biztosítanak. A pénzből 2017 áprilisára megújul az egykori „kocsiszín” épülete, emellett tanösvényt hoznak létre, új játszótér létesül, és egyéb fejlesztéseket is eszközölnek majd - ismertette Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere a július 12-én megtartott sajtótájékoztatón.

(Folytatás a 3. oldalon)

Átadták a katasztrófavédelmi őrsöt Ünnepélyes keretek között adták át július 29-én a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrsöt, ami már a negyedik őrs Nógrádban, és a negyvenkettedik az országban. Az új létesítménynek köszönhetően megszűnnek a térség fehér foltjai, azaz nem lesz megyénkben olyan település, amely ne kapna 14 percen belül mentő tűzvédelmi beavatkozást. A laktanyával tíz település válik gyorsabban megközelíthetővé, mintegy 223 négyzetkilométernyi területen csaknem 23 ezer ember élhet nagyobb biztonságban. (Folytatás a 2. oldalon)

Tisztségviselők fogadónapjai (2016.szeptember) Nagy-Majdon József, polgármester Szeptember 26. (hétfő) 8.00–10.00 Kisterenyei Ügyfélszolgálati Iroda (Csentei út 4. szám CIVILHÁZ (volt Mozgalmi ház ) 11.00–12.00 Városháza Letovai Zoltán, alpolgármester Szeptember 15. (csütörtök) 9.00–11.00 Városháza 11.00–12.00 Maconkai Közösségi Ház 13.00–14.00 Kisterenyei Ügyfélszolgálat Iroda Dr. Lengyel Tamás, jegyző Szeptember 15-én (csütörtök) 9.00–12.00 között a Városházán tartja fogadóóráját.

11. oldal

Az új létesítménnyel 14 percre rövidült a vonulási idő maximuma, mely országos összevetésben is kiemelkedően alacsony.

Bátonyterenye. Betakarítanak a közmunkások a bátonyterenyei gazdaságban. A megtermelt zöldségeket három helyen értékesítik, így olcsó, de minőségi paprikához, paradicsomhoz, és burgonyához juthatnak a helyiek. –Olyan jó az idei termés, hogy csak paradicsomból és paprikából napi százötven kilót szedünk le, melyet értékesítünk is, a dolgozók, a városban lakók, illetve a kereskedők körében- emelte ki Sulyok Tibor, a közfoglalkoztatási program üzemvezetője, aki hozzátette: bízik abban, hogy az ízletes zöldségek hamarosan újra bekerülhetnek majd a helyi közétkeztetésbe is.

Segítenék a munkahelyteremtést Bátonyterenye. Az augusztus 8-ai bátonyterenyei testületi ülésen elfogadták a képviselők azt a javaslatot, melyben az önkormányzat arra kérik a Kormányt, hogy a szabad vállalkozási zónákat, ezen belül Bátonyterenye városát részesítse pozitív diszkriminációban az uniós források tekintetében, ami a fejlesztési GINOP-os pályázatokon belüli támogatási intenzitást jelenti. - Jelen pillanatban építésre maximum 25 százalékos támogatást lehet elhozni, azonban arra kérjük a kormányzatot, hogy legalább 50 százalékra húzza fel a pályázati intenzitásban az építésre adott lehetőséget, a másik 50 százalékot pedig munkahelyteremtésre és gépek vásárlására adja a támogatásból. Ezzel próbáljuk majd megsegíteni a közeljövőben a Bátonyterenyére érkező vállalkozásokat, és elősegíteni az új munkahelyek létrehozását - hangsúlyozta Nagy-Majdon József, polgármester. Az ülésen ezen túl szó volt többek között a helyi kastélykert felújításához kapcsolódó közbeszerzési eljárás elindításáról, és a Bátonyterenye, Ózdi út 60. sz. alatti ingatlanrész Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére történő ingyenes használatba adásáról is. A testületi ülésről részletes beszámolót a következő számunkban olvashatnak majd.


A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

2

2016. JÚLIUS-AUGUSZTUS

Átadták a katasztrófavédelmi őrsöt (Folytatás a címoldalról.) Bátonyterenye. A katasztrófavédelmi őrsprogram újabb állomásaként a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területén kezdte meg augusztus elsejével mentő-tűzvédelmi feladatainak ellátását a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs. A laktanyával erősödik a megye mentő tűzvédelmi helyzete, a területi lefedettség nagyban javul. Az őrsprogram a Bátonyterenyei Katasztrófavédelmi Őrs létrejövetelével lezárult Nógrád megyében. A tűzoltóság integrációját és a katasztrófavédelmi őrsök létrehozását megelőző időben Nógrád megye települései között több olyan is volt, amelyikben a negyvenedik percben vagy azon túl érkezett meg az első hivatásos tűzoltó erő, a bátonyterenyei őrsnek köszönhetően viszont megszűnnek a térség fehér foltjai, azaz nem lesz Nógrád megyében olyan település, amely ne kapna tizennégy percen belül mentő tűzvédelmi beavatkozást. Minderről dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója beszélt az őrs ünnepélyes átadásán. Mint mondta, mind Bátonyterenye városának, mind a működési területhez tartozó további kilenc településnek - Vizslás, Kazár, Mátraverebély, Rákóczibánya, Mátraszele, Nemti, Dorogháza, Mátramindszent, Szuha -, mind Nógrád megyének és az egész katasztrófavédelemnek egy fontos lépés ez. Kiemelte az igazgatóság és szervezeti egységeire jellemző példaértékű együttműködést a társhatóságokkal, hangsúlyozta az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek megyében folytatott önzetlen munkáját, majd köszönetet mondott a város önkormányzatának az őrs létrehozásában nyújtott támogatásáért. A rendezvényen köszöntőt mondott Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő is, aki azt mondta: a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs egy újabb jelentős mérföldkő Nógrád megye életében. Úgy folytatta: örömmel tölti el az, hogy a rétsági, a berceli és a szécsényi katasztrófavédelmi őrsök létrejövetelét követően Bátonyterenyén is megvalósult a nagyobb közbiztonságot eredményező tűzoltóság. A politikus ezután eredményes közös munkát kívánt az önkor-

mányzatnak és a katasztrófavédelemnek. Nagy-Majdon József, a város polgármestere - elsőként köszönetet mondott Fekete Tibor, helyi vállalkozónak az őrs kialakításáért, majd - beszédében rámutatott, hogy mennyire fontos pont a laktanya a város és környéke életében, ehhez kapcsolódóan megemlítette mindazokat az elmúlt időszakban bekövetkezett eseményeket, amelyek Bátonyterenyén történtek. 2012. április 11-én, a Liget úton egy háromszintes társasház II. emeletén gázrobbanás történt, s a tetőtéri szint egyik lakása az alatta levő II. emeleti lakásba omlott. A robbanás következtében közel tíz lakás sérült meg, a lépcsőház valamen�nyi lakása több napon keresztül lakhatatlanná vált a statikai megerősítés idejére. 2014. február 28-án ugyanakkor egy Tátra úton található családi házban történt robbanás, egy személy elhunyt, kettő életveszélyes sérüléseket szenvedett. 2014. szeptember 7-én újabb családi ház robbant, ezúttal a Rákóczi úton, egy személy súlyosan sérült. Az őrs működési területe a szabadtéri vegetáció tüzek vonatkozásában is veszélyeztetett, nagy kiterjedésű nádas, szárazfüves területek adnak munkát évről évre a tűzoltóknak Bátonyterenye vonzáskörzetében. Mint fogalmazott, megnyugtató tehát a tudat, hogy a tűzoltók pár perc alatt ott lehetnek egy-egy hasonló eset helyszínén, majd hozzátette, reméli erre minél kevesebbszer lesz szükség. A beszédek után Kálmán Peregrin, a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely vezetője megáldotta az őrs tűzoltóit, és épületét majd ünnepi műsor következett, melyben közreműködtek a Maconka Táncegyüttes énekes szólistái, valamint a Pomázi Önkéntes Tűzoltózenekar tagjai. Ezután az országos katasztrófavédelmi főigazgató, az országgyűlési képviselő és Bátonyterenye polgármestere átvágta a kifeszített nemzetiszínű szalagot, majd Berecz György tűzoltó ezredes, Nógrád megyei katasztrófavédelmi igazgatóval közösen emlékfát ültettek az épület mellé. Miután megtekintették a frissen felavatott őrs épületét, állófogadást tartottak a szertárban, ahol Berecz György mondott pohárköszöntőt. Emlékeztetett arra, hogy az épület nem csupán a tűzoltóknak ad helyet, hiszen az őrs rak-

Ünnepi műsor is színesítette az őrs átadását.

A tűzoltóság húsz embernek ad munkát, akik három szolgálati csoportban dolgoznak az ott állomásozó gépjárművel.

A szalagátvágás pillanata.

tárhelyiségében helyezték el a Bátonyterenye vonzáskörzetébe tartozó Zagyva patak menti települések árvízvédelmi indulókészletét is, továbbá szintén fontos, hogy Bátonyterenye elhelyezkedéséből adódóan stratégiai pont a Mátrából lejövő víz kormányzásában is. Az ezredes szólt arról is, hogy a korábban akár negyven percnél is hosszabb vonulási idő tizennégy perc alá csökken a megye vonatkozásában. Egész Nógrád megye lakossága nagyobb biztonságba került az elmúlt három évben, tette hozzá, hiszen a korábban átadott rétsági, majd a berceli, azt követően pedig a szécsényi katasztrófavédelmi őrsökkel együtt ez már a negyedik, de egyben Nógrád megyében az utolsó átadott laktanya. A megyében működő három hivatásos tűzoltó-parancsnokság és immár négy katasztrófavédelmi őrs megnyitásával mintegy 223 négyzetkilométernyi területen csaknem 23 ezer ember élhet nagyobb biztonságban. A bátonyterenyei őrsnek otthont adó épület egyik részében mentőállomás üzemel, míg a mostanra a laktanyának otthont adó másik részét a felújítást megelőzően az önkormányzat a védőnői szolgálat részére

tartotta fenn. Az őrs kialakításához szükséges infrastruktúrát és a kivitelezési költséget Bátonyterenye Város Önkormányzata vállalta. A felújítási munkálatokra március 29-ével kapták meg az engedélyt, ezt követően a kétszintes épület délkeleti homlokzatát kibővítették egy gépjárműfecskendő elhelyezésére szolgáló szertárral, a laktanyarészben pedig konyhát, vizesblokkot, őrsparancsnoki irodát, legénységi hálót, ügyeleti helyiséget alakítottak ki, szükség volt továbbá a két szint közötti belső kapcsolathoz födémáttörésre, majd zsaluzott vasbeton lépcső megépítésére is. Gondoskodni kellett emellett a gépjármű kihajtáshoz szükséges útfelület és út becsatlakozás kialakításáról is. Kiépítették az elengedhetetlenül fontos informatikai rendszert és EDR-rádiók, valamint számítógépes hálózat is működik az épületben. A riasztás a PAJZS-rendszeren keresztül történik. Az őrsön egy Mercedes 1234 4000TLF típusú gépjárműfecskendő négy fővel áll készenlétben a nap 24 órájában. A laktanya tizennyolc készenléti szolgálatot ellátó tűzoltóval, egy katasztrófavédelmi megbízottal és az őrsparancsnokkal látja el feladatait.

Népszerű volt a tűzoltóság nyílt napja A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és Bátonyterenye Város Önkormányzatának közös kezdeményezése nyomán nyílt napot tartottak augusztus 3-án az újonnan létesült bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrsön. Bátonyterenye. Már az építkezési munkálatok során komoly érdeklődés övezte a lakosság körében a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrsöt, s mivel ez csak fokozódott az óta, mióta a július 29-én ünnepélyesen átadták, majd augusztus 1-jével megkezdte működését, ezért a katasztrófavédelem és a városvezetés úgy döntött, nyílt nap keretében mutatja be azt az érdeklődőknek. A nyílt napra kilátogatók megtekint-

hették a felújított épületrészt, a bátonyterenyei és salgótarjáni készenléti gépjárműveket, sőt, a bátrabbak fel is ülhettek a tűzoltóautóra és tehettek egy kört, illetve tesztelhették tériszonyukat is a magasból mentő gépjármű kosarában. Az eseményt komoly érdeklődés övezte, gyermekek és felnőttek körében éppúgy népszerű volt a program.

Komoly érdeklődés övezte az eseményt.

A gyerekek a tűzoltósisakokat is felpróbálhatták.


2016. JÚLIUS-AUGUSZTUS

A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

3

Háromszáz millióból újul meg a kastélypark Bátonyterenye. A város első embere elmondta: 2014-ben nyújtották be a Gyürky–Solymossy kastély épített, kulturális és táji örökségének fejlesztésére irányuló pályázatot, mely sikeres elbírálás alá került. Egészen pontosan 291 634 470 forint vissza nem térítendő támogatást nyertek a beruházáshoz, melyhez 15 millió forint önerőt biztosít az önkormányzat. - Az elnyert összegből többek között a 19. században kialakított „kocsiszín” épületét tudjuk megújítani, így nem lesz az enyészet martaléka. Helyette valódi tartalommal töltjük meg. A Bátonyterenyéhez és környékéhez köthető nemzetiségeknek a kultúráját mutatjuk majd be itt, kiállítóházként, emellett lesz benne játszóház, közösségi tér, és az IT pontnak fog helyet biztosítani. Ugyanakkor a kastélypark is meg fog újulni. A pályázat keretei között rendbe tes�szük a tó környékét, tanösvény kerül kialakításra, illetve új játszóteret hozunk létre. –Azt szeretnénk, ha a régi fényében tündökölne a kastélypark– hangsúlyozta Nagy-Majdon József. A polgármester után Korompay Márk, projektmenedzser köszöntötte a sajtótájékoztató résztvevőit, majd elmondta: véleménye szerint ez a pályázat óriási lehetőség a város számára, de az egész térségben kiemelkedő. Mint azt kifejtette: idén áprilisban már elkezdődött a beruházás előkészítése, a tényleges munka a nyár folyamán indul, a kivitelezés befejezése pedig 2017 áprilisára tehető. Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője üdvözölte a beruházást, majd rámutatott: 2010-ben paradigmaváltás volt Bátonyterenye életében. Egy csődhelyzetben lévő várost vett át a jelenlegi vezetés. Folyamatban lévő beruházásokat kellett lezárniuk, és el kellett indítaniuk az adósságkonszolidációt. Mint említette: ezek megtörténtek, és mellette számos fejlesztést is sikerült eszközölniük az elmúlt időszakban. Véleménye szerint azonban itt nem lehet megállni, hiszen most tényleg kinyílnak a lehetőségek. - Benyújtott pályázatokkal bír a város. Ilyen többek között a kerékpárút kialakítása, újabb ipari terület létrehozása, a közintézmények megújítása, vagy éppen a szociális városrehabilitáció. Bízom benne, hogy ezek megvalósulnak majd- fejtette ki Becsó Zsolt. A továbbiakban Nagy-Majdon József egészítette ki az eddigieket azzal, hogy nem csak politikai, hanem pályázati szemléletben is paradigmaváltás történt a városban. – Mi felmértük a problémákat. Látjuk a beavatkozási területeket, hogy mit kellene tenni Bátonyterenyén és ehhez keresünk pályázatokat. Úgy gondolom ez az első nagy szemléletváltás – mondta a polgármes-

ter, majd hozzátette: az elmúlt időszakban számos beruházás történt a városban- ilyen volt például a tavalyi évben a három iskola energetikai felújítása – a jövőre nézve azonban nem elégedettek, hiszen mint mondta a nagy beavatkozások még csak most történnek majd. - A 21es számú főút fejlesztése a következő két-három évben valósul meg, a 23-as főúttal kapcsolatban ugyanakkor még egyeztetünk, bízom benne, hogy az utóbbi kivitelezése is meg fog történni egy öt éves intervallumon belül. Erre ráépülve egy új városközpontot és alvárosközpontot lehet létrehozni, a könyvtár Kisterenyén át lesz költöztetve a volt OTP épületébe, sőt a kastélyparkban is újabb beavatkozásokat szeretnénk, a hagymakupolát ugyanis fel kell újítani. Elképzeléseink vannak még ezen felül az egykori óvoda és a művelődési ház épületével kapcsolatban, valamint a közmunka program keretei között a cselédlakások felújítása is a terveink között szerepel - emelte ki a város vezetője, majd úgy fogalmazott: mindezekből is látható, hogy nincs kiemelt településrész, azt szeretnék, ha Bátonyterenye és térsége egységesen fejlődne.

Rendőrségi HÍREK Rendőrkézen a drogdíler

Korompay Márk (b), Nagy-Majdon József, és Becsó Zsolt.

Bátonyterenye/Budapest. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság kábítószer birtoklás vétség megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást K. Péter 22 éves bátonyterenyei lakos ellen. A nyomozók a széleskörű adatgyűjtés eredményeképp megállapították, hogy K. Péter a tőle lefoglalt növényi ágvégződést 2016. május 28-án vásárolta O. Szilveszter 28 éves budapesti lakostól. A személygépjárművel közlekedő 28 éves budapesti férfit a nyomozók 2016. július 12-én 11 óra 35 perc körül Budapest belterületén ellenőrzés alá vonták. A személygépjármű átvizsgálása során a rendőrök 114 gramm súlyú kábítószergyanús növényi ágvégződést találtak meg és foglaltak le. A lefoglalt növényi törmelék gyorsteszttel történő vizsgálata kannabiszra pozitív eredményt mutatott. A férfit a rendőrök elfogták, előállították és kábítószer kereskedelem bűntett és kábítószer birtoklás vétség megalapozott gyanúja miatt - őrizetbe vétele mellett - gyanúsítottként hallgatták ki. A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya szakértők bevonásával folytatja az eljárást.

Megverte és kifosztotta testvérét

(Fotó: Bencze Péter)

Bátonyterenye. Kifosztás és súlyos testi sértés bűntett megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság K. Zoltán 44 éves bátonyterenyei lakos ellen.A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a férfi július 29-én bátonyterenyei lakóhelyén szóváltást követően több alkalommal, ököllel arcon ütötte testvérét, aki a bántalmazás következtében - az elsődleges orvosi vélemény alapján - súlyos sérüléseket szenvedett. K. Zoltán ezt követően a földön fekvő sértett karóráját leszakította, készpénzét elvette és távozott a helyszínről. A nyomozók a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 44 éves férfit a bejelentést követően elfogták és a Bátonyterenyei Rendőrkapitányságra előállították, ahol gyanúsítottként kihallgatták. K. Zoltánt a nyomozók bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását, melyet az illetékes bíróság elrendelt.

Elfogták az internetes csalót

„Semmi közünk az épülő logisztikai központhoz!” Bátonyterenye. A város önkormányzatának, képviselő testületének, és Fidesz-es vezetésének semmi köze nincs ahhoz a projekthez, amely 837 millió forint EU-s támogatást vett fel egy „intermodális logisztikai központ” (vagyis iparvágány, átrakodó daru és fedett raktárcsarnok) kialakítására a településen - állítja a város polgármestere, aki a közelmúltban sajtótájékoztatót tartott a témával kapcsolatban. Nagy-Majdon József ennek során kifejtette: nemrég nyílt levelet kapott a Munkáspárt 2006-Európai Baloldal helyi szervezetétől, akik kérdéseket tettek fel neki a fent említett projekttel kapcsolatban és próbálták összemosni a beruházást a város önkormányzatával, Fideszes vezetésével, és a személyével. Ők viszont ahogyan a polgármester említette: korábban már minden ezzel kapcsolatos kérdést megválaszolták a testületi ülésen. - Ennek ellenére újra hangsúlyoznám: az engedélyezés ebben az esetben is a hivatal kereti között történt, a kialakításra szóló engedélyt 2014 végén az építési hatóság megadta, hiszen

minden jogszabályi követelménynek megfelelt a projekt. Ugyanakkor semmi közük a beruházáshoz, hiszen ez egy magánterületen megvalósuló építkezés, amelyben semmilyen segítséget nem kértek a kivitelezők az önkormányzattól. A város első embere rámutatott arra is: az üggyel kapcsolatban korábban Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője is sajtótájékoztatót tartott a városban, ebben a projekttel kapcsolatos anomáliákra tért ki, a 24. hu internetes portál pedig valótlanságokat állított cikkében, amit aztán később helyreigazítottak. - A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is megállapította, hogy semmilyen szabálytalanság nem történt az ügyben, a beruházás a terveknek megfelelően halad, erről az arra járók is meggyőződhetnek-emelte ki a polgármester, majd elmondta a következőket: - Kérném azokat a személyeket, vagy pártokat, akik próbálnak politikai tőkét kovácsolni egy ilyen kérdésből, ne ártsanak városunknak, hiszen úgy gondolom nem kéne elriasztani a befektetőket Bátonyterenyétől.

Bátonyterenye/Budapest. A bátonyterenyei nyomozók őrizetbe vettek egy 45 éves budapesti férfit, aki ellen 6 rendbeli csalás bűntett és 27 rendbeli csalás vétség megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást. A férfi idén február és május vége között egy internetes oldalon televíziót, kávéfőzőt és különböző háztartási eszközöket kínált eladásra. A sértettek a gyanúsított által megadott bankszámlaszámra az eladásra kínált áru ellenértékét átutalták, de a megvásárolt terméket nem kapták meg. A jelenlegi adatok szerint a gyanúsított ilyen módszerrel több, mint 30 személyt károsított meg. Az ismeretlen helyen tartózkodó férfit már körözték, nemrég Budapesten fogták el. Kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették, de a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság kezdeményezi a férfi előzetes letartóztatását is az illetékes ügyészségen. Vizsgálják továbbá azt is, hogy a budapesti férfi összefüggésbe hozható-e hasonló jellegű bűncselekmények elkövetésével.

Presszóból lopott Bátonyterenye. A helyi rendőrkapitányság körzeti megbízottjai augusztus 14-én tulajdon elleni szabálysértés miatt, gyorsított bírósági eljárás lefolytatása céljából állítottak elő és vettek szabálysértési őrizetbe egy 53 éves dombárdi lakost. A jelenlegi adatok szerint D. Gábor augusztus 13-án az éjszakai órákban az egyik bátonyterenyei presszóban - az eladó figyelmetlenségét kihasználva - tulajdonított el egy mobiltelefont. A rendőrök az eltulajdonított mobiltelefont megtalálták és lefoglalták.


A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

4

Világrekord lett a leghosszabb lakodalmas menet

2016. JÚLIUS-AUGUSZTUS

A lakodalmas menetben 730-an kísérték végig a menyasszonyt és a vőlegényt.

lós (Felvidék), Toldi István (Délvidék), és Füst Antal (Magyarország). Szeder Fábián Ifjú tehetség díjat vehetett át Haraszti Júlia és Haraszti Marcsi (Maconka). Szeder Fábián Fiatal Közösségépítő díjat kapott Beke Beáta (Felvidék), valamint Ladóczki Vilmos (Felvidék). Palóc Közösségért díjat adtak át a Tormay Cécile Irodalmi és Történelmi Társaságnak (Magyarország), Kupuszina (Délvidék) település képviselőjének, míg Pethőné Szabó Piroska (Magyarország), Bocsi Éva (Magyarország), Alkotói díjat vehetett át. A megnyitóval párhuzamosan zajlott a “Kék pántlika” népmesemondó, népi énekes és hangszeres verseny döntője. A Gyürky Solymossy-kastély megtelt a palóc kultúrát szerető és művelő gyerekekkel. A felvidékiek is elégedetten térhettek haza, hiszen a népmesemondók közül a második kategóriában a pelsőci Dénes György Alapiskola tanulói, Beke Dávid második, és Máté Gábor harmadik helyezést értek el. A harmadik kategóriában a tornaljai Kazinczy Ferenc Alapiskola diákjai, Szívós Lilla és Szabon István első helyezéssel, a tornagörgői alapiskola diákja, Jánosdeák Ákos második helyezéssel, és a gömörsídi

alapiskola tanulója, Bohó Gergely, valamint szintén a tornaljai alapiskolából Deme Mátyás is harmadik helyezéssel térhettek haza. Kiemelt különdíjas lett a buzitai Képes Lóránt. A szólóénekesek közül az első kategóriában Takács Anna első és Kmecko Bianka második lett, mindketten a buzitai alapiskola tanulói. A duók közül a Három a lány elnevezésű népdalcsoport végzett az első helyen, valamint a Kórintus László és Beáta duó a harmadik helyen. Mindkét csoport tagjai a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskoláját látogatják. Az ifjúsági éneklőcsoportok közül az első helyezést a tornaljai Kazinczy Ferenc Alapiskola Hóvirág népdalköre érte el. A második a rozsnyói Nefelejcs népdalkör lett. A népi hangszerek kategóriában a rozsnyói Nefelejcs citerakör a különdíjat érdemelte ki. Az irodalmi verseny két kategóriában zajlott. A próza kategóriában Lőrincz Sarolta Aranka és a vers kategóriában megosztva Lőrincz Sarolta Aranka, valamint Cservenák Mihály György lettek az első helyezettek. A kiértékelést követően kezdetét vette a palóc lakodalmas. A lánykikérés után elindult a menet, amely

olyan hosszú volt, hogy Guinness-rekordot is döntöttek vele. Egészen pontosan 730-an kísérték végig a menyasszonyt és a vőlegényt. Ennek során az érdeklődők szebbnél-szebb palóc népviseleteket tekinthettek meg. A menet a kastély elől indult a tájház irányába, majd végighaladtak a főúton ezután visszatértek a nagyszínpadhoz, ahol mulatsággal folytatódott a lakodalom. A rendezvény alkalmából vele párhuzamosan több program is zajlott, illetve folyamatosan került sor a bemutatkozó fellépésekre. A három nap alatt csaknem ötven egyéni előadó, 21 néptáncegyüttes, ötven népi énekcsoport, népdalkör és kórus, 15 népi zenekar, és egy tucat népmesemondó szórakoztatta a közönséget. A gyerekeket népi játékok várták, a kézművesség, illetve a népművészet kedvelői pedig a kézművesvásár és a kiállítások darabjaiban gyönyörködhettek. Idén különlegesség volt a Palócok fája, és nem maradtak el a tájegység finomabbnál finomabb palóc ételei sem. A jurtafaluban előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők, este pedig koncerttel zárult a program. A felvidek.ma cikke nyomán

(Fotó: Zagyi Gábor)

Bátonyterenye. 2016-ban is augusztus elején szervezték meg a palócok rangos rendezvényét, amelyen nyolcvanhat település képviseltette magát. Az anyaországiakon kívül huszonnyolc felvidéki és egy délvidéki településről érkeztek a résztvevők. -Az idei találkozó, ahogy végignézünk az ittlevő embereken, azt mondhatom, hogy felülmúlja az eddigieket. Nagyon örülünk, hogy még több palóc ember fogadta el meghívásunkat. Feltétlenül elégedettek vagyunk, és boldogok, mert érezzük, ezzel a rendezvénnyel a palócság önbecsülése továbberősödik, és összefogásra tudjuk buzdítani őket. Azt tudom mondani, hogy az a kapcsolat, amit szétvágtak, most ös�szekötődik“ – nyilatkozta a felvidek.ma-nak Kovács László, a Tar Lőrincz Baráti Kör elnöke. Az eseményt íjászbemutatóval és a magyar himnus�szal nyitották meg. Nagy-Majdon József, Bátonyterenye város polgármestere köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a rendezvénynek ismét otthont adhatnak, és hogy a szervezők újra és újra megszervezik azt. A megnyitó következő részében került sor a Tar Lőrincz Baráti Kör által alapított díjak átadására. Szeder Fábián Életmű díjat kapott Duray Mik-

(Fotó: Szeberényi András)

Immár negyedik alkalommal rendezte meg a Palóc Világtalálkozót a kisterenyei Gyürky-Solymossy Kastély parkjában a helyi önkormányzat és a Tar Lőrinc Baráti Kör augusztus 5-7-e között. Mindezt azért, hogy a palócok ös�szetartozását, ezáltal is erősítsék. A három nap alatt rengeteg fellépő, és program várta a kilátogatókat, sőt idén még egy Guinness-rekordot is felállítottak, a leghosszabb palóc lakodalmas menettel, amelyen mintegy 730 embert számláltak.

Jó hangulatban telt a negyedik fesztivál.

A gasztronómia is nagy szerepet kapott az idei találkozón.

Szeder Fábián Ifjú tehetség díjat vehetett át Haraszti Júlia és Haraszti Marcsi.

(Fotó: Beke Beáta)

(Fotó: Beke Beáta)

A három nap alatt rengeteg fellépő fordult meg a színpadon.

Több ezren vettek részt a rendezvényen.


2016. JÚLIUS-AUGUSZTUS

A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

5

Folyamatos fejlesztések és munkahelybővítés Éves partnertalálkozóján 15 ország képviselőit látta vendégül az ALUKOV Hungária Kft. igazgatósága bátonyterenyei üzemében. A találkozó célja a tapasztalatok cseréje és az új műszaki fejlesztések megismertetése volt. Bátonyterenye. Az ez évi partnertalálkozón az elmúlt esztendőben megvalósult projektek és az idei év célkitűzései kerültek megbeszélésre. Az eddig elért eredmények mellett az újabb termékeket célzó tervek és kísérleti tevékenységek is bemutatásra kerültek. Elsőként a folyamatban lévő fejlesztésekre fókuszáltak, ezeket részletesen be is mutatták. Fontos szempont volt az egyes elképzelések partner országokba történő adaptálhatósága, illetve a sikeres megvalósításhoz szükséges teendők meghatározása. – Mi a fő profilja a cégnek? – kérdeztük Bödök Aladárt, az ALUKOV Hungária Kft. igazgatóját. – Cégünk, az ALUKOV 21 évvel ezelőtt, 1995-ben kezdte meg tevékenységét, alumínium szerkezetű, polikarbonát héjalású medencefedések gyártásával, majd öt éve mobil télikertekkel is szélesítettük palettánkat, melynek piacán abszolút piacvezetők vagyunk. – Bemutatná röviden a termékeket? – A medencefedések és teraszfedések saját fejlesztésű, kizárólag erre a célra használt alumínium profilcsaládokból épülnek. Termék - és formaválasztékunk a legszélesebb a nemzetközi piacon. Speciálisan a megrendelő igényei szerint elkészült medence- és teraszfedéseink helyszíni szerelését sokéves tapasztalattal rendelkező saját szerelőink végzik, továbbá saját szerviz kapacitással rendelkezünk. – Éves szinten hogy alakul az eladások száma? – Évente 3000 darab medencefedést telepítünk. A gyártás Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon történik. Négy gyártóüzemünkben, több mint 500 dolgozó készíti termékeinket. Nógrád megyében, Bátonyterenyén található a 2013-ban megépített modern üzemünk, melyet a közeljövőben szeretnénk bővíteni és a munkavállalók számát duplájára növelni.

– Hol értékesítik termékeiket? – Évente közel 80 nemzetközi vásáron veszünk részt, ahol medence- és teraszfedéseink bemutatásra kerülnek. Így lehetőségünk adódik további üzleti kapcsolatok kiépítésére, termékeink széleskörű bemutatására. Jelenleg a legnagyobb export piacunk Franciaország, ezt követi Németország és Ausztria, de nagyon fontos a magyar, cseh és szlovák piac is. Összesen több, mint 40 országban értékesítjük termékeinket, köztük az USA, Ausztrália, Új-Zéland, India, Dél-Korea. – Említette a mobil télikertek kialakítását. Mondana erről pár szót? – Mobil télikertjeink hatalmas üvegfelületeinek köszönhetően tökéletesen illeszkednek a környezetbe, építészeti szempontból is az ingatlan ékköveinek számítanak. A CORSO mobil télikert egyedi igényre szabható – a ház ékszere, melyet kedvére alakíthat. A szabadság, a kortalan stílus és a prémium minőség ötvöződik benne. Esztétikus, a modern családi házakhoz illő választás – az ingatlan értékét növelő, sokszínűen használható helyiség. A mobil télikertek jó időjárás esetén mobilitásukból adódóan továbbra is biztosítják a nyílt teret a teraszon. Itt szeretném megemlíteni, hogy éttermek, kávéházak és szállodák teraszainak lefedését is vállaljuk, melyek kizárólag egyedi megrendelés alapján készülnek. Az év nagy részében kihasználatlan terasz, lefedésünkkel egész évben használhatóvá válik, megvédve a vendégeket az esőtől, széltől, hidegtől, az utca esetleges porától és zajától. – Mik a további céljaik? – Üzemeinkben további fejlesztések vannak folyamatban. Bátonyterenyén a következő csarnok építésének tervei már készen vannak. Jövő tavasszal szeretnénk átadni az új üzemcsarnokot, ezzel is megduplázva a magyarországi termelést és a munkavállalók számát. A részletekről

A bővítésről szóló minisztériumi egyeztetésen a tulajdonosok mellett Rákossy Balázs, Becsó Zsolt, és Nagy-Majdon József is részt vett.

A cég Azure fantázianévre keresztelt terméke.

Éves partnertalálkozóján 15 ország képviselőit látta vendégül az ALUKOV Hungária Kft. igazgatósága bátonyterenyei üzemében.

Csökkent az álláskeresők száma Nógrádban

egyébként nemrég Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárral, Becsó Zsolt, országgyűlési képviselővel, és Nagy-Majdon József, polgármesterrel is egyeztettünk a minisztériumban. – Miben rejlik az Önök sikere? – Talán a legfontosabb, hogy a munkatársaink lojálisak a céghez. Munkavállalóink ügyes és dolgos emberek, a dolgozók 90 százaléka több mint 10 éve dolgozik nálunk, relatív kicsi a munkaerő vándorlás. – Mit mondana zárásként? – Ebben az évben is megerősítést nyert, hogy a partnerek közötti együttműködés menete és mikéntje nagyon fontos mindannyiunk számára. Szakmailag nagyon inspiráló, hogy bár a piacon vannak vetélytársaink, de egyes termékekben abszolút piacvezetők vagyunk. . Nógrád Megyei Hírlap/ Némediné Bartanusz Andrea

Bátonyterenyén is „Muzsikált az Erdő”

(Fotó: Komka Péter)

Nógrád megye. A tavalyihoz képest 12 százalékkal csökkent az álláskeresők száma az első félév végére megyénkben - tájékoztatta az MTI-t a Nógrád Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője. Tamási Ildikó a féléves adatokat ismertetve elmondta: június végén 12 061-en szerepeltek a nyilvántartásokban, a pályakezdők száma 304, a nem pályakezdőké 1335 fővel csökkent egy év alatt. A havi átlagos létszám utoljára 12 éve volt alacsonyabb a jelenleginél - tette hozzá. Az első hat hónapban 13 046 állásigény jelent meg Nógrád megyében. Az új álláshelyek 79 százaléka a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódott, de az elsődleges munkaerőpiac létszámigénye a félév végére elérte a 2577 főt, ami 17,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ezek fele támogatás nélkül is betölthető volt. A megye gazdaságában meghatározó szereppel bíró ágazatok közül a feldolgozóipar 717, a kereskedelem 515 embernek kínált munkát. Nógrádban 1534 volt a pályakezdő álláskeresők száma. Minden hetedik-nyolcadik álláskereső ebbe a csoportba tartozott. (Forrás: radiofocus.hu)

A Fourtissimo zenekar is fellépett a szorospataki művészeti napon.

Dolgozók a Sinia Bútorgyártó Kft. bátonyterenyei ülőbútorgyártó üzemében.

Bátonyterenye. Szorospatakon rendezték meg a „Muzsikál az erdő” hatodik napját, július 7-én. Az esemény 13:00 órakor gyermek programokkal, és a helyi palóc ételek (laska,lángos, tócsni) kóstolójával indult, majd ezután 14:00 órától Dr. Szomszéd András nyugalmazott levéltáros tartott előadást. A folytatásban volt szakvezetéses erdei séta, és erdei népzenei koncert is. A továbbiakban Nagy-Majdon József, a város polgármestere köszöntötte a rendezvény résztvevőit, utána fellépett a Fourtissimo zenekar, végül erdei néptáncbemutató zárta a szorospataki művészeti napot.


6

A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

2016. JÚLIUS-AUGUSZTUS

„Előre kell néznünk, és nekünk is cselekednünk kell!” - Úgy gondolom, hogy augusztus 20-a nem csupán az ünnepe több mint ezer éves államiságunknak, hanem annak az ünnepe is, hogy előre kell néznünk, és nekünk is cselekednünk kell. Országunk keresztény gyökereken nyugszik, így tennünk kell azért, hogy ez továbbra is így maradjon. Éppen ezért a közeljövőben is meg kell védenünk hazánkat, keresztény eszmeiségünket akár Európával szemben, akár vele együtt- hangsúlyozta Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere a Maconkai Búcsún. Bátonyterenye.Városunkban idén is nagyszabású ünnepséget tartottak államalapító Szent Istvánunk tiszteletére. Augusztus 20-án ugyanis immáron nyolcadik alkalommal rendezték meg a - 2016-os évben Nógrád Megyei Ünnepi Közgyűléssel is kiegészülő - Maconkai Búcsút, a helyi Szent István Király templom udvarán. Az esemény püspöki misével indult, melyet dr. Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke mutatott be. Ezt követően az új kenyér megszentelésével, körmenettel, és a felújított 100 éves szűzanya szobor megáldásával folytatódott a búcsú. Ezután a város polgármestere szólt a jelenlévőkhöz: Nagy-Majdon József elsőként megköszönte a maconkai közösségnek, ezen belül is az Aranyalma Hagyományőrző Egyesületnek, hogy megszervezte a búcsút. Mint mondta az eseményt 2011-ben emelték városi rangra, azóta egyre színvonalasabb. –Ugyanakkor emlékszem még arra az időszakra is amikor augusztus 20-a nem Szent István, hanem a kenyér ünnep volt Bátonyterenyén. A maconkai templom védőszentjének államalapítónkat választották, ugyanakkor nem fogant meg bennük, hogy a Maconkai Búcsút összekössék a városi, és az állami ünneppel. Később 2008-ban ez felmerült a jelenlegi rendezvénytől nem messze, egy helyiségben, ahol Cseresznyés István, képviselő úr is ott volt. Még nem tudom, hogy milyen minőségben volt jelen, Fidesz szimpatizánsként, vagy aktivistaként, egy biztos, most Jobbikosként van jelen az eseményen. Ez azonban nem fontos, hiszen ez az ünnepség a helyére került, Maconkán pedig nem a pártpolitika számít, hanem az, hogy lokálpatrióták vannak, akik tesznek is a közösségért-fejtette ki a város vezetője, aki ezután megköszönte a megyei közgyűlésnek az eddigi tevékenységét, illetve azt, hogy nem az embereket hívták meg a közgyűlésbe, hanem az ünnepi közgyűlést vitték az emberek közé. – Ennek már hagyománya van, és évről-évre máshol tartják az ünnepi közgyűlést, külön köszönöm, hogy idén Maconka adhat otthont neki. Már csak abból az apropóból is, hogy az első és második Maconkai Búcsú a megyei közgyűlés akkori elnökének, Becsó Zsoltnak a személyes támogatásával valósult meg. Másképpen nem tudtuk volna megoldani-emlékeztetett Nagy-Majdon József. – Ugyanakkor úgy gondolom, hogy augusztus 20-a nem csupán az ünnepe több mint 1000 éves államiságunknak, hanem annak az ünnepe is, hogy előre kell néznünk, és nekünk is cselekednünk kell. Országunk keresztény gyökereken nyugszik, így tennünk kell azért, hogy ez továbbra is így maradjon. Éppen ezért a közeljövőben is meg kell védenünk hazánkat, keresztény eszmeiségünket akár Európával

A körmenetben most is sokan vettek részt.

Az Aranyalma Hagyományőrző Egyesület fiataljai az új kenyérrel.

szemben, akár vele együtt- tette hozzá a polgármester, aki után a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet. Becsó Zsolt gratulált Bátonyterenye vezetésének, a városfejlesztésben eddig elért eredményeihez, és hasonló sikereket kívánt nekik a jövőben. Ezt követően ismertette: - Augusztus 20-a a mi ünnepünk. Ezen a napon emlékezünk Szent Istvánra, és azokra a magyarokra, akik történelmünk során elszántan védték az országunkat, a magyar államiságot. Szent István törvényeivel Magyarország keresztény államként született meg, amelynek meg vannak a saját intézményei, törvényei, határai. A törvények betartása tett minket nemzetté, állammá. A törvényeink mellett, az államhatár védelme biztosította azt, hogy Magyarország, az elmúlt több mint ezer évben megmaradt. Szent István tudta, határ védelme nélkül nem létezhet egyetlen ország sem. 1000 éves történelmünk megmutatta azt is, hogy nem dönthetnek mások helyettünk, mert azzal megszűnik a nemzet függetlensége és azt is nagyon jól tudjuk, hogy mivel jár az ha Európa feladja alapvető értékeit. A magyarság azt is pontosan tudja, hogy milyen tragikus következményei vannak annak, ha megváltozik egy állam etnikai, vallási, kulturális összetétele, és ha erőszakkal kényszerítenek arra, hogy kikkel éljünk együtt. A magyarság gyakran idegen hatalmak árnyékában élt, átélt egy 150 éves iszlám uralmat, a náci, és a kommunista diktatúrát is. Vannak erők, amelyek most azt követelik tőlünk, hogy mondjunk le függetlenségükről, a szabadságunkról, mert a nemzet -mondják már a múlt. Ők egy nemzetek nélküli Európát akarnak, ezért ki kell mondani, hogy Brüsszel elveszítette józan eszét, elveszítette kapcsolatát a valósággal és veszélybe sodorja az európai emberek életét és jövőjét-emelte ki a politikus, majd úgy folytatta: -Augusztus 20-a függetlenségről és szabadságról szól. Egyiket sem adták soha ingyen. Szinte minden előttünk járó nemzetünket próbára tette a történelem és minden nemzedék kiállta ezt a próbát. A mi nemzedékünk sem kivétel. Nekünk is választanunk kell, hogy megvédjük vagy hagyjuk elveszni hazánkat. Választanunk kell, hogy megvédjük Magyarország függetlenségét, vagy brüsszeli bürökraták kezébe adjuk a nemzet sorsát, akik annak az Európának és Magyarországnak, amit mi ismerünk, véget akadnak vetni, mert ők bevándorlókkal akarják betelepíteni Európát, és azt követelik tőlünk is, hogy mi is tegyünk így. Választás előtt állunk tehát, hogy országunkat Magyarországnak akarjuk, vagy valami egészen másnak. Választanunk kell, hogy olyan országot akarunk-e, ahol együtt kell élnünk olyanokkal, akik nem tisztelik, sőt

támadják a kultúránkat, a törvényeinket, ahol megszűnik a mindennapok biztonsága, ahol a terrorfenyegetettség a mindennapok része. Vagy olyan országot akarunk, amely a Szent István által ránk hagyott alapokra épül. Európában elsőként a magyar emberek mondhatnak véleményt a brüsszeli bevándorlás politikáról. Október 2-án a népszavazáson mindenki elmondhatja véleményét. Aki igent mond, vagy szándékosan nem vesz részt a szavazáson, az igent mond a kényszerbetelepítésre. Aki nemet mond, az megvédi Magyarország függetlenségét. Október 2-án meg kell üzennünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék-hangsúlyozta Becsó Zsolt. Őt követően a megyei közgyűlés elnöke mondott beszédet. Skuczi Nándor köszöntőjében kiemelte: méltónak találja a megemlékezés helyszínét, hiszen az itt lévő egyházi épületet államalapítónk tiszteletére szentelték fel, továbbá a monda szerint Maconkán hullott le az égből az aranyalma, így a legendárium szerint ez a világ közepe, legalábbis a helyiek számára – jegyezte meg. Az elnök ugyanakkor kitért még István király életére és halála utáni szentté avatására is. A beszédek után került sor a városi kitüntetések átadására. Bátonyterenyéért kitüntetést kapott Gubán Zoltán, a Bátonyterenyei Vagyonkezelő és Foglalkoztatási Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint Letovai Zoltán István nyugdíjas – okleveles üzemmérnök. „Bátonyterenyéért Közösségi Díjban” részesült a Nordmetal Acél- és Gépszerkezetgyártó Kft. munkahelyi kollektívája. A város képviselő-testületének döntése értelmében „A város szolgálatáért” díjat az idei évben Zvara Istvánné óvodapedagógus, tagóvodavezető, Németh Béla nyugdíjas pedagógus, és Richweisz Tibor mentőápoló kapta. Az idei évben Nagy-Majdon József polgármester saját keretéből a város érdekében végzett munkájuk elismeréseként ajándéktárgyat adományozott Déska Ildikó pedagógusnak, Haraszti Julcsi és Haraszti Marcsi népdalénekeseknek, valamint Orosz Tamásnak, a Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület elnökének. A „Maconkáért emlékérmet” ugyanakkor idén Hovanyecz Jenő kapta. Jenő bácsi 1973 óta maconkai lakos, 29 évig dolgozott bányászként. A rendezvény további részében „Jó ebédhez szólt a nóta” Sulyok Zolival, majd kulturális programok következtek. Láthatták az eseményre látogatók többek között a Maconkai gyermekek színjátszó műsorát, fellépett a Maconka Táncegyüttes, és a Kis-Maconka Táncegyüttes, koncertet adott a Holdviola zenekar, operett slágerekkel készült Somogyi Katalin, majd hajnalig tartó mulatság zárta a nyolcadik Maconkai Búcsút, a talpalávalót a Nagybátonyi Dalkör szolgáltatta.

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a -2016-ban ünnepi közgyűléssel is kiegészülő- Maconkai Búcsút.

A szentimisét ezúttal dr. Varga Lajos, segédpüspök celebrálta.

Richweisz Tibor mentőápoló is városi kitüntetést vehetett át.


A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

2016. JÚLIUS-AUGUSZTUS

7

Nem épül börtön Bátonyterenyén A korábbi kormányrendelet-tervezet ellenére mégsem épül meg a börtön Bátonyterenyén - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 60. Kormányinfó alkalmával. Lázár János azt mondta: mérlegelték a polgármester, és a képviselő-testület kérését, így a büntetés-végrehajtási intézetet nem Bátonyterenyén, hanem egy másik településen alakítják majd ki. A témával kapcsolatban a napokban Nagy-Majdon József, a város első embere rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, melyben beszámolt az ügy minden részletéről. Bátonyterenye. A téma nem előzmények nélküli. A Belügyminisztérium felhívására Bátonyterenye önkormányzata is földterület felajánlásában gondolkodott még 2015 februárjának közepén. Nagy-Majdon József polgármester már akkor jelezte: bár a képviselő-testület tárgyalt a kérdésről, a végleges döntést a lakosság megkérdezése után kívánják meghozni. Március második felében aztán közmeghallgatás is volt a témában: akkor a résztvevők egyhangúlag nemmel szavaztak a tervre. A fórumon azt is szóvá tették, hogy a pályázatról előbb döntenek, mint ahogy eredménye lesz az ügyben kívánt népszavazásnak. Az önkormányzat már a fórum előtt is jelezte, hogy a pályázatot a rövid határidő miatt muszáj beadni, mert ez önmagában még nem jelent kötelezettséget. Ugyanakkor kijelentették, hogy a pályázat sikere esetén az

építésre vonatkozó szerződést csak akkor írják majd alá, ha erre a helyi népszavazás felhatalmazást ad. Végül a kérdés teljes fordulatot vett, az önkormányzat tavaly június elején ugyanis visszavonta beadott pályázatát, mivel a fémmegmunkálással és autóipari alkatrészek gyártásával foglalkozó szentlőrinckátai KÁTA CNC Kft. mutatott érdeklődést az ipari területre. A közleményben a polgármester akkor megfogalmazta: bíznak benne, hogy ez a döntés megbékélést hoz a településen, mert azt szeretnék, ha a következő évek a békéről és az építkezésről szólnának. A napokban azonban megjelent egy kormányrendelet-tervezet a kérdésben, mely szerint ötezer férőhelyes új börtönkapacitás építésére kerül sor Magyarországon 2018-ig, helyszínként Bátonyterenye is szerepelt. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont a

60. Kormányinfó alkalmával egyértelműen kijelentette: nem épül börtön a városban, hanem egy másik településen hozzák majd létre a büntetés-végrehajtási intézetet. -Ennek a fő indoka az volt, hogy a lakók nem szerettek volna börtönt a kertjeik végén, illetve az, hogy figyelembe vették a polgármester és a képviselő-testület döntését- kezdte Bátonyterenye első embere a rendkívüli sajtótájékoztatón. Nagy-Majdon József ezután úgy folytatta: a témát az elmúlt két hétben „felfújták” az internetes médiumok, sőt a városban is akadtak olyan emberek, akik hangulatot gerjesztettek, és dezinformálták a lakosságot. –Azt kérném ezektől a személyektől, hogy hagyjanak minket becsülettel dolgozni. Bátonyterenye városa fejlődni fog a következő évben, úgy ahogy előtte is a fejlődött -hangsúlyozta Nagy-Majdon József.

Felvidéken kirándultak az óvodapedagógusok Kassa. Pedagógusnap alkalmából városunk vezetése felvidéki kirándulással köszöntötte a Bátonyterenyei Városi Óvoda nevelői közösségét - tájékoztatta lapunkat Kállói Tünde, óvodavezető. -Úticélunk első állomása Rozsnyó, ahol sétánkat harangjáték tette élvezetessé. Főbb nevezetességei - a tér közepén álló reneszánsz-kori őrtorony, Andrássy Franciska emlékműve, a püspöki székesegyház - a környék legjelentősebb gótikus kultúrtörténeti műemléke - megtekintése után Kassa felé vettük az irányt. Útközben megcsodálhattuk Krasznahorka büszke várát. Megérkezve Kassára a Jakab palota (Hóhér Bástya) középkori városfalainak látványa fogadott minket. A város történelmi belvárosának központja a hosszúkás alakú, impozáns Fő tér és utca, közepén a monumentális góti-

kus székesegyházzal, ez a város epicentruma, itt találtuk a legtöbb látnivalót. A kassai dóm a Felvidék legcsodálatosabb középkori műemléke, a magyar gótikus művészet legkiemelkedőbb alkotása. II. Rákóczi Ferenc fejedelem több szálon is kötődik a városhoz, a székesegyház kriptájában temették újra, - ahol Bátonyterenye város koszorúját helyeztük el tiszteletünk jeléül - és egykori törökországi házát, az ún. Rodostói-házat is felépítették a városfal mellett. 160 lépcsőfok megtétele után értünk fel a dóm tornyába, ahonnan a város impozáns látképe tárult elénk. Így megcsodálhattuk az Állami Színház épületét, az Orbán tornyot, a zenélő szökőkutat, az Immaculata szoborcsoportot - a város legszebb barokk műemléke – az óváros hangulatos utcáit. A Szent Mihály Kápolna és a Dóm látoga-

A kirándulás résztvevői.

tása során a szakszerű idegenvezetés nagymértékben segítette történelmi ismereteink gazdagítását. Kassa leghíresebb polgára, Márai Sándor szülőházának közelében állították fel az író interaktív szobrát, a széken ülő művésszel szembe mi is helyet foglalhattunk. Hazafelé Vizsoly városában a vizsolyi református templom 13. századi falai között megcsodáltuk az első teljes magyar nyelvű Bibliát. A kulturális élményeket követően, napunk zárásaként a Boldogkői vár lábánál lévő hangulatos középkori étteremben Nagy-Majdon József polgármester köszöntő szavai és finom ételek vártak ránk. A korhű környezetben gyönyörködtünk a különleges panorámában és a boldogkőváraljai naplementében. Alkalmazotti közösségünk, kollektívánk nevében köszönjük ezt a csodálatos napot.

A Szent Erzsébet-dómot is megtekintették az óvodapedagógusok.

Testvértelepülésünkön jártak a fiatalok… Kobylnica. Idén júliusban ötödik alkalommal látogattak el bátonyterenyei fiatalok a város testvértelepülésére, a lengyelországi Kobylnicába, amely a Balti-tengertől húsz kilométerre helyezkedik el. A kiutazásra 25 helyi fiatalnak volt lehetősége, akiket a város alap- és középfokú oktatási intézményei javasoltak, jó tanulmányi eredményük, kiemelkedő sportteljesítményük vagy a helyi közösségi aktivitásukat figyelembe véve. A csoportot Rákos Szabolcs, alpolgármester vezette és Lengyel Violetta nemzetközi kapcsolatok referense kísérte, az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően. Az indulást követően egy

Kovakövi Frédi járgánya nagyon tetszett nekik.

városnézés erejéig megálltak Krakkóban, majd a mintegy húszórás utazást követően érkeztek meg a lengyel településre. Itt tartalmas hetet tölthettek együtt a helyi, illetve cseh és szlovák fiatalokkal közösen a Multy-Culty Fesztivál keretein belül. A magyar csoport tagjai ellátogattak Leba városába, a Dinoszaurusz Parkba; megnézték a Kaszub Miniatűr Parkot, ahol a világ nevezetességeinek kicsinyített másolata található; kipróbálhatták magukat sivatagi körülmények között a Slowinski Nemzeti Park dűnetúráin, mely után a Czolpino világítótoronyból megcsodált tengerpart látványa szolgált felüdülésül. A

A Dinoszaurusz Parkba is ellátogattak a fiatalok.

tartalmas hét napban lehetőség nyílt a tengerben fürdőzésre Poddabie-ban és Ustka-ban is. A hét zárásaként a vendéglátók szabadtéri grillpartyval kedveskedtek a résztvevő nemzetek csoportjainak, akik itt előadhatták „ajándék” produkcióikat. A magyar fiatalok limbó tánca, melybe a helyieket is bevonták óriási hangulatot teremtett és jó alapul szolgált az éjszakába nyúló közös bulizásnak. Az együtt töltött napok alatt számtalan élménnyel gazdagodtak a bátonyterenyei fiatalok és új barátságok, ismeretségek születtek; tovább erősítve ezzel a lengyel és a magyar nép barátságát, jó viszonyát.


8

A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

2016. JÚLIUS-AUGUSZTUS

HIRDETMÉNY MAGYARORSZÁG KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKE ORSZÁGOS NÉPSZAVAZÁST TŰZÖTT KI.

A népszavazásra feltett kérdés: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A SZAVAZÁS NAP JA :

2016. OKTÓBER 2. A SZAVAZÁS 6.00 ÓRÁTÓL 19.00 ÓRÁIG TART.

N ÉVJEGYZÉK A választópolgárok a névjegyzékbe történt felvételükről 2016. augusztus 15-ig értesítést kapnak.

S ZAVAZÁS A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár személyesen szavazhat. A szavazás napján lakóhelyétől távol tartózkodó választópolgár belföldön az általa megjelölt településen átjelentkezéssel, külföldön Magyarország külképviseletein adhatja le szavazatát. Átjelentkezést 2016. szeptember 30-án 16.00 óráig, a külképviseleti névjegyzékbe vételt 2016. szeptember 24-én 16.00 óráig lehet kérni a valasztas.hu oldalon, illetve levélben vagy személyesen a lakóhely szerint illetékes helyi választási irodától.

Részletes tájékoztatásért látogassa meg a valasztas.hu weboldalt, vagy forduljon a polgármesteri hivatalban működő választási irodához. Nemzeti Választási Iroda


A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

2016. JÚLIUS-AUGUSZTUS

9

2016. SZEPTEMBER HAVI HOROSZKÓP SZŰZ augusztus 24 – szeptember 23.

MÉRLEG szeptember 24 – október 23.

SKORPIÓ október 24 – november 22.

NYILAS november 23 – december 21.

BAK december 22 – január 20.

VÍZÖNTŐ január 21 – február 20.

HALAK február 21 – március 20.

KOS március 21 – április 20.

BIKA április 21 – május 20.

IKREK május 21 – június 21.

RÁK június 22 – július 22.

OROSZLÁN július 23 – augusztus 23.

Munkahelyén szorgalmasan dolgozik, maximálisan teljesít, amit a főnökei erkölcsileg és anyagilag is elismernek. A kollégáival kifejezetten jó a viszonya, így kellemes légkörben dolgozhat. Szakmai továbbképzésen szeretne részt venni, azért, hogy megfelelő tudással rendelkezzen, ami segítheti az előrejutásban. Gondolkozhat egy saját vállalkozás elindításán, egy jó ajánlattal is megkereshetik, lehetőség adódhat egy működő cégbe betársulni, de mielőtt bármiről döntene, konzultáljon egy jogásszal és könyvelővel is. Az átlagosnál több bevétele lesz ebben a hónapban. Ha talál megfelelő befektetési lehetőséget, aminek jó a kamatozása, jelentős a hozama, nyereséget könyvelhet el. A szingli Szűz ebben az időszakban könnyen esik szerelembe, de mivel a partnere foglalt, még a harmadik szerepét is felvállalja abban reményben, hogy kedvese rövidesen nyíltan is felvállalja a kapcsolatukat, de sajnos erre semmi esély nincs. Meglévő kapcsolatban, házasságban az érzelmi hullámzások okozhatnak gondokat. Mivel Ön most energikus és jókedvű, arra is képes, hogy újra meghódítsa a kedvesét, felélessze a régi érzelmeket és helyreállítsa a harmóniát a kapcsolatukban.

Ebben a hónapban nem mondhatja, hogy nem tudja hasznossá tenni magát, hiszen rengeteg feladat vár Önre, csak legyen elég kitartása és energiája az elvégzésükhöz. Ezt főleg a hónap első felében tapasztalhatja, amikor azt érzi, hogy valami hátráltatja az előrejutásban, mintha az élet próbára akarná tenni a türelmét. A munkatársaival jó a kapcsolata, nem figyel különösebben arra, hogy bárkinek is a panaszait végighallgassa, hiszen így több ideje marad a munkavégzésre, hosszú távon tapasztalhatja majd annak a hasznát, hogy munkakapcsolataiba nem keveri bele a magánéletét. A közös munkával elért eredmények hozzák meg Önnek a sikert. A főnökével egyre jobban megértik egymást, és ez pozitív irányba fogja befolyásolja a jövőjét. Anyagi helyzete a kiadások ellenére jól alakul, mert a párja által váratlan bevételekhez jutnak. Társasági eseményen vesz részt, ahol jól érzi magát és lehetősége lesz új ismeretségeket kötni. Lehet, hogy most készíti elő a terepet egy boldog kapcsolat számára, de erről még valószínűleg Önnek sincs tudomása. Házasságban felerősödik az önállóság és a szabadság iránti vágya, nehezen viseli a kötöttségeket és ezzel sikerül felborítania a párkapcsolata egyensúlyát.

Nem egyértelmű, hogy mit vár el Öntől a főnöke és mit várnak el a kollégái, ráadásul a felettese mintha megfeledkezne arról, amit megbeszéltek, könnyen változtatja a véleményét. Nem érzi magát biztonságban, a jövőjével kapcsolatos elképzelései sem vidámak, de ne aggódjon, ne hagyja magát a negatív érzelmei által befolyásolni. A hónap második felében több feladata lesz, mint általában, és egymás után érhet el különböző sikereket, amelyek megerősítik az önbizalmát, és jelentős pozitív változásokat hoznak, amelyek a jövőjére is hatással vannak. Ha állást akar változtatni és külföldi munkavállalásra gondolt, felejtse el, ha nem akar csalódni, mert külföldi munkavállalásra nem alkalmas ez az időszak. Ha talál is munkát, csalódásokra számíthat, a környezet, a munka vagy az anyagiak miatt. Anyagi helyzete változatlan, nagyobb bevételre nem számíthat, takarékoskodjon. Az egyedülálló Bika kedve szerint élheti a hétköznapjait, a szerelem ebben a hónapban elkerüli. Házasságban, párkapcsolatban harmónia uralkodik, kisebb viták ugyan vannak, de ezt képes jól kezelni és rövidre zárni. Még a rokonokkal való félreértsek okozta sértődéseket is képes lerendezni, párja legnagyobb örömére.

A munkakedve a hangulatával együtt hullámzó, hol úgy érzi mindenre képes, hol pedig mindenre alkalmatlannak tartja magát. Most még arra is képes, hogy a dicséretekre is rosszul reagáljon. Igaz a munkája tényleg monoton, de mostanában nem számíthat arra, hogy megfelelőt fog találni, ezért ha unja is amit csinál egy darabig tartson ki, amíg jobb lehetőséget talál, mert könnyen állás és pénz nélkül maradhat. A hónap második felében már könnyebb dolga lesz, olyan feladatotokat kap, amelyek inspirálóan hatnak Önre, ami elégedettséggel tölti el. Ha nincs munkája, a hónap vége felé megfelelőt találhat, ahol elismerik a szakmai tudását és megfelelő a jövedelem is. Biztosított a szakmai továbbképzés és az előrejutás lehetősége, a többi Önnön fog múlni, hogy miként tud beilleszkedni és sikeres lenni. Pénzügyi helyzete változatlanul jó, de több a kiadása a tervezettnél. Szerelmi kapcsolatában az a legnagyobb probléma, hogy nincs tisztában az érzelmeivel, és nem tudja mit akar. Házasságban az a konfliktusok fő oka, hogy nincs türelme meghallgatni a párját, túlfeszített idegállapotban van és ez kihat a gondolkodására, a munkájára és a kapcsolatára is.

A munkáját most nem lesz módja a megszokott ütemben végezni, előfordulhat, hogy több feladatot kap, ettől nagyon ideges lesz, úgy érzi, hogy felborul a kialakított munkarendje. Igyekezzen oldani a görcsösségét és álljon hozzá pozitívan ehhez a helyzethez, hiszen nem tud mit tenni, a munkát el kell végezni. A hónap második felében nagyobb megfontoltságra lesz szüksége, mert előfordulhat, hogy a vita hevében olyasmit mond, amit jobb lett volna inkább magában tartani. Ez a hónap nem alkalmas új üzlettársi vagy bármilyen közös cég létrehozására, mert nemcsak csalódás, de anyagi kár is érheti. Ha továbbképzésen vesz részt vagy új szakmát tanul, a memóriája kiválóan működik és könnyen tanul, sikeres vizsgákat tehet. Anyagi helyzete jó, jövedelme növekedhet bevételei vagy szerencsejáték által is. Ne adjon kölcsön pénzt, mert becsaphatják, könnyen rászedhetik. A szingli Vízöntő önbizalmának jót tehet egy váratlan találkozás, de nem valószínű, hogy ebben a hónapban talál rá a lelki társára. Házasságában a kötöttségek nélküli élet foglalkoztatja. Ha a kapcsolatából ezek hiányoznak, akkor itt az ideje a változtatásnak, nincs értelme tovább gyötrődni.

A szeptember hónap mozgalmas lesz, sok feladatot kap, ki se látszik a munkából, de nem bánja, mert úgy érzi eljött az idő, hogy megmutassa tehetségét, szakmai hozzáértését a főnökeinek. Ha jól időzítve adja elő ötleteit, szakmai véleményét, meghallgatásra talál és felhívja magára a figyelmet. Egyes kollégák kritizálják az ötleteit, aminek hangot is adnak, ne törődjön vele, mert ezt sok esetben a szakmai féltékenység motiválja. Hivatalos ügyek intézésénél késedelmekre számíthat, olyan akadályok merülnek fel, ami előre nem volt látható. Tudomásul kell vennie, hogy a szabályok és a határidők betartása mindenkire egyformán vonatkoznak. Anyagi helyzete nagyon jól alakul, több lesz a bevétele, mint a kiadása. Váratlan bevételre számíthat a hónap második felében. Legyen nagyon óvatos, otthon, a közlekedésben, utazásnál, mert ez a hónap balesetveszélyes! Házasságban, párkapcsolatban félreértésekből adódó feszültségek nehezítik az együttélést. Párja úgy érzi, hogy Ön nem őszinte hozzá, bizonyos dolgokat nem mond el, ami Önt zavarja. Próbáljon beszélni vele és tisztázni a félreértéseket, mielőtt a válóperes ügyvédhez fordulna.

A munkahelyén igyekszik leplezni az érzelmeit és póker arccal teszi a dolgát akkor is, amikor kiderül a főnökének a munkához való hozzá nem értése. Tudja, hogy bármit tesz, vagy mond, csak a saját pozícióját gyengítené, ezért inkább csendben marad és igyekszik maximális teljesítményt nyújtani. Mindent bevet annak érdekében, hogy elérje a céljait, természetesen csakis úgy, hogy közben mások érdekei ne sérüljenek. Igyekszik gondoskodni arról, hogy mindene meglegyen a családjának, de ez egyre több energiájába kerül. Ez a hónap nem hoz bőséget ugyan, de az anyagi helyzete nem rendül meg a kiadások miatt. Volt már jobb helyzetben is, aggódnia azért nem kell, mert szerencsére van mihez nyúlnia. Ha Ön szülő az iskolakezdés jelentős kiadásokkal jár, ami csökkenti a megtakarításait. Ha Ön egyedülálló, akkor valószínűleg a munkahelyén valaki felkelti az érdeklődését. Talán egy új kolléga, de az is lehet, hogy különös vonzalmat kezd érezni egy régi munkatársa iránt, amit Ön sem ért igazán, hiszen eddig észre sem vette őt. Házasságban, párkapcsolatban boldog napokat élhetnek át, úgy érzi fellángoltak az érzelmei és újra beleszeretett a kedvesébe.

Munkahelyén most a csoportos tevékenységben tud elérni komoly sikereket. Ha az Ön kreatív ötleteit a kollégáival együtt beépítik a közös projektekbe, akkor ezek segítségével megvalósíthatják azokat a terveket, amelyeket egyedül nem tudtak volna. Munkatársai értékelik a szakmai tudását és a jó ötleteit. Ha új munkahelyet keres, most kedvező ajánlatokat kaphat, csak Önnön múlik, hogy él-e a felkínált lehetőséggel. Anyagi helyzetében jó irányú változások következnek be, pluszmunka, prémium vagy ingatlan adás-vétel hozhat bevételeket, ami által javulhat a pénzügyi egyensúlya. Ha Ön egyedül él, akkor ne álljon ellen az érzelmeinek, hagyja, hogy az események magukkal ragadják, ne tervezzen előre, csak a jelenre koncentráljon és élje meg az adott pillanatot. A változásokat nehezen éli meg, fél a csalódásoktól, ezért igyekszik falat emelni maga köré, hogy azok mögött biztonságban érezhesse magát. Ember legyen a talpán, aki képes ezt a falat lebontani, így ha valóban társra vágyik, akkor Önnek is neki kell állni falat bontani. A házasságra a szeretet, a harmónia a nyugalom jellemző ebben az időszakban.

Nehézkesen indul ez a hónap, de lassan belerázódik a munkába, és a hónap közepén már annyi lesz a feladata, hogy csak nehezen tudja ellátni. Megújulásra vagy újdonságra számíthat a munkájával kapcsolatban, talán a cégen belül történnek átszervezések, de az is előfordulhat, hogy új területen próbálhatja ki magát. Ha állást kíván változtatni, ez az időszak alkalmas rá, most megtalálhatja azt a munkát amire régóta vágyakozott. Esetleg olyan állásajánlatot kap, amit gondolkodás nélkül elfogad, hiszen Önnek most nemcsak a szakmai előmenetel a fontos, hanem az azzal járó anyagiak is. Pénzügyi területen szerencsés lesz az Ön számára ez a hónap. Bevételei jól alakulnak, a kiadásai nem nőnek, így alkalma lesz jól jövedelmező befektetésekbe elhelyezni a pénzét. Közlekedésnél, utazásnál akadályoztatás várható, amelyek késedelmet bosszúságot okozhatnak. Az egyedülálló Rák szerelmi élete kifejezetten kedvezően alakul ezekben a hetekben. Akaratlanul is vonzza az ellenkező nemet a magabiztos viselkedésével és külsejével, amire most nagy figyelmet fordít. Most azt a társat keresi, akivel hosszú távon is el tudná képzelni az életét, ezért nem hajlandó kompromisszumokra.

Szeptemberben optimizmusa és a derűs életfelfogása átsegíti a mindennapokon. Talán vissza kellene fognia magát, illetve a tempót, amelyet önmagának és a kollégáknak diktál, hiszen nem mindenki képes erre, és akadnak olyan munkatársai akik lemaradnak. Lehetősége lesz rá, hogy különböző területeken továbbfejlődjön, hiszen rengeteg új tapasztalattal lesz gazdagabb és csak Önnön múlik, hogy mennyit tud ebből profitálni, a lehetőség és az irányítás most az Ön kezében van. Anyagi helyzete jól alakul ebben a hónapban, előfordulhat, hogy pluszmunkából, ajándékozásból vagy örökségből tehet szert jelentős jövedelemre. Jó érzéke van az üzlethez és a pénzügyekhez. Ha befektetni kíván legyen nagyon körültekintő, vagy ha ingatlannal kapcsolatos adás-vételen töri a fejét, kérjen fel szakértőt, hogy nincs-e valamilyen csapda a szerződésben, amit aláírni készül. Szerelmi élete igen változatos lehet, és nem kizárt, hogy egyszerre több kapcsolata is van. A hónap vége felé rájön azonban, hogy túl fárasztó ez a helyzet, és lezárja őket, hiszen egyik partnere sem felelt meg az elvárásainak. Házasságban a kapcsolata boldogan és kiegyensúlyozottan működik.

Érdekes feladatok várják a munkahelyén, mozgalmasan telnek a napjai, figyelmét a munkájára irányítja. A kollégái is mindent beleadnak, a hónap második felére versenyhangulat alakul ki, ennek oka talán abban rejlik, hogy létszámleépítésről szóló híreket hallottak. Nem tudni, hogy mi igaz az átszervezésről, Önt ez nem érinti, de ne engedje, hogy a lendülete alábbhagyjon, mert csak így tudja biztosítani az előrejutását. Szeptemberben komoly problémát jelent, a család egyik tagjának a betegsége, mivel otthoni ápolásra szorul. Mindent megtesz azért, hogy a legjobb lehetőségeket biztosítsa a számára, a mielőbbi meggyógyulás érdekében. Anyagi helyzete jól alakul, mivel remek ötletei vannak a pénzszerzést illetően, így még a váratlan kiadások sem okoznak gondot. Remekül indul egy kapcsolat, olyan mint egy álom, de ahogy egyre jobban belebonyolódik érzelmileg, úgy ismeri fel a buktatókat, és egy-egy találkozás után már egyre kevésbé vágyik arra, lássa új partnerét. Házasságban, párkapcsolatban előfordulhat, hogy visszatér a régi szenvedély és újra egymásra találnak. A család bővülése várható házasság, gyermek vagy unoka érkezése által.

A munkahelyi kapcsolatai kedvezőek, ez kiegyensúlyozottá és bizakodóvá teszi, úgy alakul, hogy egy olyan ember veszi pártfogásába, aki befolyással rendelkezik a cégnél. Meg kell őriznie a racionális hozzáállását, amikor az Ön körül zajló eseményekről kell véleményt mondania, mert könnyen hiteltelenné válhat a kollégái szemében, ha észreveszik a viselkedésén, hogy az érzelmei befolyásolják. Az anyagi helyzete nagyon jól alakul, váratlan bevételekre is számíthat. Előfordulhat, hogy még ingatlan eladásra-vásárlásra is lesz lehetősége, de a szerződéskötésnél legyen óvatos. Pénzügyeknél vagy befektetéseknél ne önmagából induljon ki, mivel Önnek soha eszébe se jutna senkit becsapni, még nem jelenti azt, hogy ezt más sem fogja megtenni, ráadásul éppen Önnel. Naivitásáért nagy árat fizethet, ezért inkább legyen most gyanakvó, mint később károsult. Házasságban, párkapcsolatban partnere nem nézi jó szemmel, hogy folyton nyüzsög, mert úgy érzi, hogy Ő így háttérbe szorul, hiszen kevesebb időt töltenek együtt, ráadásul a féltékenység is gyötri, de ezt soha nem fogja bevallani. Törődjön többet a párjával, mutassa ki a szeretetét, éreztesse vele, hogy szüksége van rá, mert ha nem teszi könnyen elveszítheti.

90 éves bácsit köszöntött fel az alpolgármester NAPLÓ A BÁTONYTERENYEI

Bátonyterenye. Az elmúlt időszakban nagyon sok szépkorút köszöntött fel városunk alpolgármestere, aki legutóbb a 90. születésnapját ünneplő Mócsány Jánost is meglátogatta. Rákos Szabolcs egy a miniszterelnök kézjegyével ellátott emléklappal, virágcsokorral, valamint ajándékcsomaggal kedveskedett Jani bácsinak, aki 1957 óta él Kisterenyén és a mai napig nem bánta meg, hogy Ecsegről ide költözött, mert azt mondja: szeret itt lakni. Egészen nyugdíjazásáig a mezőgazdaságban dolgozott, de sajnos egészsége már nem engedi, hogy komolyabb fizikai munkát végezzen. Ott jártunkkor azonban örömmel tapasztaltuk, hogy évtizedek múltán is megőrizte vidám természetét, humorát. Szerinte a hosszú boldog élet titka a napi háromszori imádság. Isten éltesse Mócsány Jánost még sokáig, szerető családja és szomszédai körében!

Mócsány János (jobbra) szerint a hosszú boldog élet titka a napi háromszori imádság.

ISSN azonosítószám: 2064–8383 Kiadja: Bátonyterenye Város Önkormányzata Szerkeszti a szerkesztőbizottság Főszerkesztő: Remenár János Fotók: Motion Photography Hirdetésfelvétel: +36–20/394–1766 Nyomtatás: Mediaworks Kiadó és Nyomda Kft. 1225 Budapest, Bampona u. 1. Felelős vezető: Bertalan László nyomdaigazgató

Tájékoztatjuk Olvasóinkat,hogy a különböző versenyeken, játékokon akciókon, szavazáson, rejtvénypályázatokon résztvevők által személyesen, írásban, telefonon, SMS–ben, interneten, e–mailben megadott személyes adatok nyilvántartásunkba kerülnek. Az adatokat megadva hozzájárulnak ahhoz, hogy azok felhasználásával kiadónk érdekeltségébe tartozó cégek előfizetéses megrendelés teljesítésére, akcióinkra, kiadványainkra és egyébszolgáltatásinkra felhívjuk a figyelmet. Az érintettek felvilágosítást kérhetnek az általunk kezelt személyes adataik köréről, felhasználásuk módjáról és céljáról, valamint bármikor kérhetik azok helyesbítését, felhasználásuk korlátozását, illetve törlését. A Bátonyterenyei Napló bármely részének másolásával, terjesztésével, az adatok elektronikus tárolásával és feldolgozásával kapcsolatos minden jog fenntartva. Értesüléseket, híreket átvenni csak A Bátonyterenyei Naplóra hivatkozva lehet. Kéziratokat és fotókat nem őrzünk meg és nem küldünk vissza.


A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

10

2016. JÚLIUS-AUGUSZTUS

Egészség és Családi nap városunkban Bátonyterenye. Egészség és családi napot rendezett a helyi önkormányzat, valamint az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Bátonyterenyén, a Városház téren július 2-án. A programok főzőversennyel indultak, melyre 15 csapat nevezett; ezt követően a délelőtt folyamán volt -a műfüves focipályán- labdarúgás (játszottak Kecskemét, Gödöllő, Gyöngyös, illetve Bátonyterenye ovisai, az U10 és U11-esek; valamint az öregfiúk is), capoeira (Háger Jenei Krisztinával), gymstick (Czégel Erikával, Moravcsik Rékával), és funny jump (Arival, Verával) foglalkozás. A továbbiakban zumba (Ivánnal, Csépe Klaudiával), funkcionális bodywork (Borsós Péterrel), kangoo (Unger Tímeával), illetve aero-kick-boksz (Gárdus Bencével) edzés következett, ezután 13:30 órától motoros bemutatót láthattak a rendezvény résztvevői. A folytatásban Nagy-Majdon József, polgármester köszönte meg a főzőcsapatoknak a részvételt, majd mindenkinek értékes ajándékokat adott át. A későbbiekben színpadra lépett a Happy Gang, a Fresh, a V-tech, Péter Szabó Szilvia, utána Hranek Sándor, Olimpiai bronzérmes ökölvívó tartott technikai bemutatót. Mindezek mellett egész nap ingyenes egészségügyi szűrésekkel, tanácsadásokkal várták a látogatókat az EFI munkatársai, a gyerekek díjmentesen vehették igénybe az ugrálóvárat, a csúszdát, a körhintát, sőt városnéző körútra is el lehetett menni kisvonattal. Az esemény fővédnöke Dr. Ónodi-Szűcs Zoltàn, egészségügyért felelős államtitkár volt, a rendezvény pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg.

Huszadik alkalommal Sétarepülésre is elvittalálkoztak a motorosok ték a táborozókat

(Fotó: Szebeni Ádám)

Bátonyterenye. Augusztus 18-a és 21-e között ismét motorzúgástól volt hangos Bátonyterenye, és a Szorospataki Ifjúsági Tábor, ahol immáron huszadik alkalommal rendezett motoros találkozót a North Patrol MC. A nagyszabású rendezvényre -az eddigiekhez hűen- az ország szinte minden tájáról érkeztek vendégek, sőt voltak olyanok is, akik éppenséggel még távolabbról, Lengyelországból, vagy Szerbiából jöttek az eseményre. Több mint ezren vettek részt az idei programokon-tudtuk meg a szervezőtől. Banos István lapunknak elmondta azt is: a mostani találkozón fellépett mások mellett a Kárpátia (ennek a koncertnek a bevételét a Berzétei Árvaháznak ajánlották fel a szervezők), a Zorall, a Helldiver, a Blues Company, de voltak játékos vetélkedők, sőt az ilyenkor szokásos motoros felvonulás sem maradt el.

A kicsik és a nagyok repülőről is megnézhették a városrészeket és a környező erdőket.

Az ilyenkor szokásos motoros felvonulás idén sem maradt el.

Bátonyterenye. Ez évben is városunk és környéke iskolásai részére rendezte meg a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság a „Biztonságos Vakációért Hét” elnevezésű gyermektáborát. A 2016. június 27-július 1-ig tartó tábor színes programjain összesen 52 diák vehetett részt. A csapat zászlajának elkészítését követően Vágvölgyi Zoltán, a Pallo Alapítvány elnöke baleset-megelőzési előadásában felhívta a gyerekek figyelmét a biztonságos közlekedés szabályaira. Az azt követő napokon a diákok kirándultak Salgóbánya település feletti sziklacsúcson emelkedő Salgó várának romjaira, majd bűnmegelőzési előadásokkal és rendőrkutyás bemutatóval színesítették a programot a szervezők. Nem maradt el az idén sem a salgótarjáni Ifjúsági Sportcentrumban kialakított KRESZ-parkban megtartott kerékpáros ügyességi verseny sem, mely helyszínen a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai is meglátogatták a gyerekeket, ahol a magasból mentő tűzoltó autóval gyönyörködhettek a bátrabbak a város látképében. A legnagyobb sikert ebbe az évben is a „Repülős nap” aratta a diákok körében. A kicsik és nagyok repülőmodelleket tekinthettek meg, papírrepülőket hajtogattak és Both Lajos nyugalmazott alezredes segítségével az AN-2 típusú, Laura névre keresztelt repülővel tehettek sétarepülést Bátonyterenye és Kisterenye városrészek és a környező erdők felett.


2016. JÚLIUS-AUGUSZTUS

A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

11

A Kisterenye nyerte a bajnoki döntőt

Hat év után újra NBI-ben a BTK

Labdarúgás. Június végén Szécsényben rendezték a megye kettes U19-es pontvadászatok végén aranyérmet szerző csapatok között sorra kerülő abszolút finálét. A keleti bajnok kezdte jobban a találkozót, a támadó felfogása révén pedig szerencsés góloknak köszönhetően már a 20. percre két találattal húzott el a mec�cset „álmoskásan” indító ellenfelétől a motiváltan ringbe szálló együttes. Ezt követően fokozatosan átvették a kezdeményezőbb szerepkört a szendehelyiek, több kisebb lehetőség után pedig nem sokkal a szünet előtt szépítettek. A második felvonásban is iparkodott a talpra állásért a nyugati alakulat, bármennyire is ment azonban előre, nem tudott egalizálni a talpra állásért hajtó brigád, csak kapufákig jutott, a helyzeteivel jól sáfárkodó vetélytársuk viszont kontrákkal tovább növelte a felek között fennálló különbséget. Az utolsó percekben másodszorra is megrezgette a hálót a hátrányban lévő társaság, de ez már csak a kozmetikázásra volt elegendő, a Kisterenyeiek négy-kettes sikert aratva húzták be az összesített elsőséget, míg a mérkőzés legjobbjának a győztest erősítő Budai Lajost választották. Megyei II. osztályú U19-es Bajnoki Döntő: Kisterenye-Szendehely 4-2 (2-1) Helyszín: Szécsény. Vezette: Szakal T. (Kalmár P., Lukács L.) Kisterenye: Berki D. - Szkiba P. (Gombos Z.), Zabari I., Erdei M., Kiss G. - Szabó R., Bangó Z. (Oláh K.), Budai L., Budai K. (Berki K.) - Losó A. (Szomora M.), Lesziák D. (Zosa Sz.). Edző: Sárközi Tamás. Szendehely: Hevesi Z. - Schlenk K. (Bodonyi B.), Porvay B., Schlenk P. (Veisz B.), Genzelman L. - Kohári Z., Merő B., Borza B., Bagyal B. - Budai M. (Kiss M.), Veisz R. (Szente R.). Edző: Földvári Dávid. Gól: Budai L., Budai K., Szabó R., Lesziák D. ill. Veisz R., Bagyal B. Sárközi Tamás, a Kisterenye edzője: - Ahogy várható volt, harcos mérkőzésen vagyunk túl. Az eredmény ellenére végig küzdelmes volt a 90 perc. A játék nem igazán dominált, mindkét csapat sokat melózott. Úgy gondolom, hogy a szerencse és a jobban akarás mellettünk állt, ezért voltunk képesek legyűrni az ellenfelet. Szívós, erős csapattal találkoztunk, meg is voltak a lehetőségeik, de összességében megérdemelt győzelmet arattunk. Gratulálni szeretnék az ellenfélnek, hiszen ők is bajnokok lettek, ami látható volt a találkozón. Nagyon boldog vagyok és elégedett, hiszen egész évben rengeteget dolgoztunk, ami ki is jött a szezon végére. Meg szeretném köszönni a kisterenyei egyesületnek, a vezetőknek, az önkormányzatnak, és mindenkinek, aki az egyesület környéken dolgozott, hiszen nélkülük nem lehettünk volna bajnokok. Gratulálok a csapatomnak és kiemelném a gólkirályunkat, Budai Lajost. Földvári Dávid, a Szendehely edzője: - Először is gratulálni szeretnék mindkét csapatnak az elért eredményért, hogy az abszolút döntőt játszhatták! Sajnos az első 20 percben játékosaim kicsit megilletődve játszottak, aminek az eredménye nulla-kettő lett, nem ide. A második bekapott gól után felébredtünk, és egy szép akciónak köszönhetően sikerült szépítenünk. Ezután úgy játszott a csapat, ahogy azt vártam, uraltuk a mérkőzést, helyzeteket dolgoztunk ki (amik sajnos kimaradtak), rúgtunk két kapufát, majd ahogy a nagykönyvben meg van írva, egy kontra végén gólt kaptunk. Ezt követően még mindig visszajöhettünk volna a meccsbe, de ziccereink kimaradtak, ellenfelünk pedig jól kihasználta, hogy védelmünk fellazult és egy újabb kontrából ismét betaláltak. A meccs végén sikerült még szépítenünk! Szeretném megdicsérni csapatomat a vereség ellenére, mert a szezon során nem láttam olyan meccset, ahol minimum 70 percig ne mi irányítottuk volna a játékot! Köszönöm szépen mindenkinek az egész éves hozzáállást! Jó pihenést minden sportbarátnak! Forrás: nogradifoci.hu

Teke. A BTK együttese a Lovászi Bányász csapatával játszott néhány napja osztályozó mérkőzést, amelyet megnyertek, így hat év után újra NBI-ben szerepelhetnek-tájékoztatta lapunkat Kelemen Imre, a Bátonyterenyeiek szakosztályvezetője. - Csapatunk már az első három dobó után olyan előnyt harcolt ki mellyel gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést. Végül aztán 9:3-ra nyertünk is. Gratulálok a BTK-nak és a szurkolóknak, akik buzdításukkal hozzájárultak e nagyszerű eredményhez. Bízom benne, hogy a szeptember elején induló szezonban is szép eredményeket érünk majd el-tette hozzá Kelemen Imre.

A Bátonyterenyei Teke Klub osztályozó mérkőzésen legyűrte a Lovászi Bányász együttesét, így újra az NBI-ben szerepelhet.

Bátonyterenyeiek is átúszták a Balatont

(Fotó: Rangado)

Úszás. Július 2-án 8223-an vállalkoztak arra, hogy átússzák a Balatont, az indulók között hat bátonyterenyei (BVSE) is volt, akik remek idővel teljesítették az 5200 méteres távot Révfülöp és Balatonboglár között. Eredmények: Kiss Szabolcs 1óra 49 perc, Kelemen Dávid és Mender Laura 2 óra 38 perc, Pesti Mariann és Hasznosi Míra 3 óra, Mender Róbert 3 óra 14 perc

A bajnoki döntőn győzedelmeskedő Kisterenye együttese.

Edzőtáborban tettek övvizsgát Karate. Július 13-16 között a fővárosban tartotta meg hagyományos központi edzőtáborát Kurihara Kazuaki mester szakmai vezetésével a Magyar JKA Karate Szövetség. A négy napos nemzetközi edzőtáborban több mint háromszáz karatéka vett részt. A Bátonyterenyei Shotokan Karate Sportegyesületet öt fő képviselte. Az edzőtábor végén tartott övvizsgán sok éves munkáját koronázta meg Babjákné Bocsok Anna, mert sikeres vizsgát tett 1. Dan, fekete öv fokozatra. Sikeres vizsgát tett továbbá Kovács Tibor az egyesület vezetője 4. Dan fokozatra.

A BVSE úszói remek idővel teljesítették az 5200 méteres távot.

Képünkön (balról-jobbra) Babjákné Bocsok Anna, Kurihara Kazuaki, és Kovács Tibor.


12

A BÁTONYTERENYEI NAPLÓ

2016. JÚLIUS-AUGUSZTUS

Profile for A Bátonyterenyei Napló

A Bátonyterenyei Napló (2016.július-augusztus)  

A Bátonyterenyei Napló (2016.július-augusztus)  

Advertisement