Weerzien met Katja

Page 1

T20

UiT WINKELEN

donderdag 1 september 2011

DE TELEGRAAF

• De juweeltjes van schoenenontwerper Jan Jansen komen mooi tot hun recht in de nieuwe winkel in Den Haag. FOTO: ROBERT VOS

uitwinkelen@telegraaf.nl

Producenten uit verre landen zien hun product hier in winkel liggen Schoenen kopen in Haagse balzaal an Jansen, al 50 jaar actief als schoenontwerper, kent zowel in Nederland als in het buitenland grote faam. Met zijn bijzondere ontwerpen heeft hij een nog een altijd groeiende groep fans. Vandaag opent hij een winkel in Den Haag aan de Heulstraat 13. De ontwerper heeft winkels in Amsterdam, Apeldoorn, Heusden, Maastricht en Nijmegen. De Haagse winkel, vlak bij Paleis Noordeinde en het Binnenhof, zal net als de schoenontwerpen karakteristiek en onderscheidend zijn. Het winkelinterieur is ontworpen door art director Lok Jansen. De winkel in Den Haag stelt een balzaal voor in het huis van Jan Jansen. Ook de andere winkels stellen ruimtes in het huis voor. De winkel in Apeldoorn is een ’tuinkamer’, en de schoenenwinkel in Maastricht een indoor zwembad. Jan Jansen is na 50 jaar nog lang niet klaar. De komende jaren wil het schoenenbedrijf nog een aantal nieuwe winkels in Nederland en in het buitenland openen.

J

Reisde Katja Schuurman, onder meer op televisie voor Net 5, eerst de wereld rond om de makers van Return to Senderproducten te ontmoeten, als een van de oprichtsters van de gelijknamige stichting

mocht ze deze week de producenten hier ontvangen. Voor het eerst hebben 27 deelnemers uit 11 verschillende landen producten van hun hand in Nederlandse schappen zien liggen.

Weerzien met Katja door LORRAINE MARLISA

Guatemala, Kenia, India, Bangladesh, Zuid-Afrika, een bonte verzameling aan nationaliteiten kwam samen om een week lang trainingen en workshops te volgen in productontwikkeling en prijsopbouw, een vakbeurs te bezoeken, kennis uit te wisselen en dus eigen producten in de winkel te zien liggen. Behalve dat dit de producenten een ’trots’ gevoel heeft gegeven, begrijpen ze hierdoor ook de Europese smaak. „Ze houden hier van hele felle kleuren en kleine, functionele dingen”, aldus Karen Isdaryono uit Indonesië.

Winkelen onder oude stationsbogen

„In Indonesië is het genoeg als het vooral mooi is en we durven niet al te kleurrijk te zijn”, vervolgt Isdaryono. Met een team van zo’n veertien naaisters tovert ze het vinyl van oude billboards om tot bruikbare spullen als tassen en etuis. „Ik ben heel trots de producten hier in de winkel te zien liggen. Het is goed te weten dat ze in de Europese markt passen. Het bedrukte billboardvinyl wordt namelijk niet gewassen voordat we het hergebruiken. Dat maakt onze spullen uniek én kleurrijk.” Dat heeft Isdaryono goed gezien, want bij Hema, waar de Return to Sender-producten worden verkocht, doen vooral kleurrijke en ambachtelijk gemaakte producten het goed. „Mensen moeten kunnen zien dat een product handgemaakt is, zo onderscheidt het zich van de gewone Hemarange”, zegt Tirza Brems, concept manager innovatie en Return to Sender van Hema. „En kleurrijke producten doen het in het algemeen goed bij ons.” Hema is vanaf de oprichting, vijf jaar geleden, betrokken geweest bij de stichting. Designers van de keten kijken samen met Return to Sender en de producenten hoe producten moeten worden vormgegeven, willen ze hier verkopen.

• De tashanger uit Brazilië is ’enorm populair’.

tation Hofplein krijgt een nieuw leven als Mini Mall. Dit weekend opent hier de nieuwe creatieve ’hotspot’ onder de historische bogen van het voorma• Juana Esperanza Canay Galindo lige station (links) en Juana Hu Mateo Hofplein in (rechts) uit Guatemala tijdens hun Rotterdam. bezoek aan Hema. „Vrijdag gaat FOTO: YOLANDA NETTO de rode loper uit. SpreekstalBrems: „Daarbij kijken we meester en naar de cultuur van een land oud-jakhals en traditionele ambachten als Sjoerd van borduren en weven. Maar we Oortmerssen doen wel aanpassingen om aan begeleidt de de West-Europese smaak te ondernemers, voldoen. Want hoe mooi een die zich op de product ook is, als je het zo hier loper presentein de winkel zet, ziet het er ren”, vertelt Kim toch een beetje vreemd uit.” van Hardeveld Maya-vrouwen in Guatemavan Brand comla weven onder meer kussenmunicatie. hoesjes voor Hema. „Met hun De eerste weefmethode en hun kleuren, • De nieuwe ’hotspot’ genaamd Mini Mall bij zeven spoorbomaar met ons streeppatroon”, station Hofplein in Rotterdam. gen van het zegt Brems. Tussendoor kovoormalige station Hofplein zijn samengevoegd tot één ruimte. Een mix van jonge bevlogen ondernemers, kunstenaars, ontwerpers en andere creatieve geesten, zullen de ruimte vullen met vintage kleding, duurzaam design, sneakers en vintage meubels. Een mix van oude en nieuwe koopwaar, gecombineerd met een heuse jazzclub genaamd ’Bird’, moet oude tijden doen herleven, maar dan op geheel eigentijdse wijze. De plek Station Hofplein heeft een rijke en woelige geschiedenis. In het vooroorlogse Rotterdam was het gebied berucht om zijn uitgaansleven, maar na de Tweede Wereldoorlog raakte het gebied in de vergetelheid. Met de herontwikkeling van het oude stationsgebouw valt er opnieuw • V.l.n.r. Bongiwe Mlangeni en Margaret Wilson uit Zuid-Afrika, Phuong My Le uit Vietnam en heel wat te verwachten rondom de oude Fabiana Dumont uit Brazilië. De laatste maakt tashangers die op dit moment de winkel uitvliespoorlijn. gen. FOTO: RETURN TO SENDER

S

op ALLE grootverpakkingen v.a.

12.99

men soms nieuwe ideeën op. „Ze willen vaak niet op de foto. Daardoor zagen we ze vaak van achteren met gekleurde pompoenen in hun haar. Daar hebben we sleutelhangers met lintjes van gemaakt.” Vreemd vinden Juana Hu Mateo en Juana Esperanza Canay Galindo uit Guatemala dat helemaal niet. „Het is juist heel mooi om traditionele kleding op een andere manier te presenteren en vorm te geven”, zeggen de twee. „We zijn heel trots om zoiets van Chajulense, onze streek, terug te zien in de winkel. We hebben nooit de mogelijkheid gehad om onze talenten te etaleren en dan nu meteen in een internationale, voor ons prestigieuze, winkelketen. Een mijlpaal.” Het is voor het eerst dat de

Fietsen Op die manier is Abdul Kassim uit Kenia zijn gerecyclede sieraden anders gaan bekijken. „Ik zie de sieraden niet meer als mijn product maar als onderdeel van de markt”, zegt hij enthousiast. „Die markt begrijp ik nu meer. Ik weet nu hoe ik waarde kan toevoegen aan een product, zodat het beter verkoopt.” Ook de Indonesische Karen Isdaryono heeft een fantastische ingeving. „Al die fietsen hier, zo veel. We gaan fietstassen maken. Als ik hier niet was geweest, had ik dit nooit geweten.”

5.

98 ZTE V9

279,99

29.99

15.98 voordeel 14.-

Game Station 2 101 in 1 12x6 cm (lxb). Met 2,5 inch TFT kleurenscherm. 101 games. 574991

koop ook via www.intertoys.nl

FOTO: FRANK DE RUITER

„Ik mis ze nu al” S

ommige aankopen zijn gewoon en toch speciaal. Omdat het artikel al maanden in de etalage lonkt, het onverwacht bijzonder is of omdat het echt verwennerij is. Elke week gaan we op zoek naar een aankoop waar u blij van wordt.

Dat zijn twee gezellige tasjes.

„Ik vind het anders helemaal niet zo gezellig. Het zijn cadeautjes voor mijn kleinkinderen. Die gaan twee weken naar Ibiza en ik mis ze nu al. Ik zie ze namelijk elke dag.” Wat heeft u voor ze gekocht?

„Ik heb zwembandjes voor ze gekocht, vormpjes waarmee ze op het strand kunnen spelen en een tekenboek voor in het vliegtuig.

HEBBE DiNG

■ WIE: Marja Cambach ■ LEEFTIJD: 59 ■ BEROEP: Huisvrouw ■ WAAR: Intertoys ■ WAT: Vakantiecadeautjes

Voor mijn kleinzoon in het blauw en voor de kleine meid in het roze natuurlijk.” Mocht u niet met ze mee?

„Nee, dat was niet te doen. Ik heb stiekem nog wel even gegoogeld, om te kijken wat de mogelijkheden waren. Maar dat werd toch een beetje duur, helaas.”

’t begint op

Keuze uit deze geselecteerde merken whisky

voordeel 7.-

per stuk

• De twee kleinkinderen van Marja Cambach gaan naar Ibiza met een tas vol cadeautjes die ze van hun oma hebben gekregen.

2 flessen

007-11_wk36



Deze aanbieding is geldig t/m zondag 11 september 2011. Op=op.

Ga met deze bon naar je Pets Place dierenwinkel of kijk op www.petsplace.nl

per stuk

FOTO: YOLANDA NETTO

Da’s een vette tablet!

verschillende. 568761

Aanbieding geldig t/m 11 september 2011, max. 1 bon per klant.

20%

• Shannaz Parveen (links) en Farhana Naznin (rechts) uit Bangladesh houden een iPadhoes van hun hand vast.

vrouwen buiten Guatemala zijn. „Dat is een bijzondere ervaring, maar ook het ideeën uitwisselen tijdens de trainingen. De lessen die we hebben geleerd, kunnen we overbrengen op onze organisatie thuis.” Katja Schuurman had nooit verwacht de producenten op Nederlandse bodem te zien. „Het is mooi dat mensen uit zo veel verschillende landen hier samen zijn om zich te ontwikkelen en van elkaar te leren. Iedereen heeft in het leven iemand nodig om verder te komen, wij ook.” Het programma dat de producenten hebben gevolgd, is verzorgd in samenwerking met het CBI (Centre for the Promotion of Imports from developing countries), van Buitenlandse Zaken, dat de import vanuit ontwikkelingslanden bevordert. Hiermee hopen de organisaties dichter bij het doel van Return to Sender te komen, namelijk dat producenten met de juiste kennis en vaardigheden zichzelf kunnen bedruipen. „We leren ze bijvoorbeeld wat ze moeten doen om aan nieuwe klanten te komen, door bijvoorbeeld de beurs Tendence in Frankfurt te bezoeken”, zegt Yolanda Netto van het CBI. „En hoe je de juiste prijsstelling bepaalt, hoe de markt eruitziet en wat deze wil.”

Dranken zeer scherp geprijsd!

4 - 12 jaar ZhuZhu Pets Voertuig Deluxe Kies uit

korting

• Katja Schuurman hoefde dit keer niet de wereld over te reizen om de makers van de Return to Sender-producten te ontmoeten. V.l.n.r. Juana Hu Mateo (Guatemala), Abdul Kassim (Kenia), Juana Esperanza Canay Galindo (Guatemala) en Ali Mohammad (India) kwamen onder anderen naar Nederland om hun producten hier in de schappen te zien liggen. FOTO: ROEL DIJKSTRA

Aanbieding is geldig van 1 september t/m 8 september 2011. Prijswijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Meld je aan voor de digitale folder op www.belcompany.nl

60,-

Kijk voor alle aanbiedingen op schiphol.nl