Page 1

MRT 18

Perry Ubeda kreeg alle groten der aarde plat

Thuiskomen Vette Herman

wordt nooit vergeten STADSMAGAZINE VOOR NIJMEGEN & REGIO www.uitnijmegen.nl


Kom je de nieuwe YAYA Woman en Home collectie ontdekken? De deuren van YAYA store Nijmegen gaan op 29 maart open.

YAYA woman en YAYA Home heeft een eigen stijl. Vrouwelijk en puur met een stoer randje. Dat is het ware YAYA gevoel. Een gevoel dat je thuis bent, zoals in onze winkels. Waar je ook komt, of het nu Amstelveen, Ar nhem, Breda, Den Bosch of Haarlem is.

Openingstijden:

Get inspired by YAYA and see you in store!

ma 1 3 : 0 0 - 1 8 : 0 0 din 1 0 : 0 0 - 1 8 : 0 0 woe 1 0 : 0 0 - 1 8 : 0 0

YAYA Ziekerstraat 49A 6511 LE Nijmegen

don 1 0 : 0 0 - 2 1 : 0 0 vrij 1 0 : 0 0 - 1 8 : 0 0 zat 1 0 : 0 0 - 1 7 : 3 0 zon 1 2 : 0 0 - 1 7 : 0 0

/YAYA.thebrand

/YAYA.thebrand

WWW.YAYA.NL

/YAYA_thebrand


MAART 2018

05

Column Sjembek Waalhallastadion

13

The KettleBell Club naar de top van de Kilimanjaro

30

Rob Jaspers leert politici anders kijken

colofon

inhoud

08

Perry Ubeda kreeg alle groten der aarde plat

19

Vette Herman Wordt nooit vergeten

39

Ode aan de rock In tuin van De Wolfsberg

11

Back to Blondie barst van energie

20

Special Thuiskomen Klaar voor het voorjaar

38

UIT was erbij Kindercarnaval bij ‘t Haantje

UIT NIJMEGEN verschijnt iedere eerste week van de maand in een oplage van 70.000 exemplaren.

UITGEVER Ben Wijnhoven | EINDREDACTEUR Leo Preusting, redactie@uitnijmegen.nl | REDACTEUREN Hans Jacobs, Carmen Wijnhoven FOTOGRAFEN Paul Grefkens, Marcel Krijgsman | COVER Marcel Krijgsman | VORMGEVING Malou Wijnhoven | KANTOOR Bloemerstraat 11, 6511 EB, Nijmegen | ADVERTENTIE-EXPLOITATIE Uitmaat 25 6987 ER Giesbeek, T 0313 490840, F 0313 490841, info@uitnijmegen.nl ACCOUNTMANAGER Elise Willems, Homa Sharifi | ADMINISTRATIE Evelien Schoppers | KLACHTEN BEZORGING T 0313 490840 De volgende UIT NIJMEGEN verschijnt in week 13. Deadline redactie / advertenties donderdag 15 maart 2018.

03


MARCO BORSATO UITVERKOCHT

6+7 MEI 2018 EXTRA SHOW!

24 APRIL 2018

DE VEREENIGING NIJMEGEN VOOR INFO & TICKETS WWW.MOJO.NL/MARCOBORSATO


column

SJEMBEK Er zijn slechtere plekken om te wonen en te verblijven dan Nijmegen. Maar dat wil niet zeggen dat alles goed is. Er is veel mis in de stad en in die modderpoel walst de ijdelheid van de politiek in zelfgenoegzaamheid. Maar ik kan me ook ergeren. Zonder zelfgenoegzaamheid, zonder eigenbelang: alleen omdat ik vind dat de stad af en toe een muk is, een rund, dat er eens flink van langs moet hebben. En zo’n muk is nou een sjembek!

Foto: Mariska Hofman

Waalhallastadion

Redacteur, columnist en citywatcher Hans Jacobs

Hij is de kwelgeest van de Nijmeegse politiek: De politiek redacteur van De Gelderlander: Rob Jaspers. Politici in Nijmegen trekken bleek weg als hij maar naar ze kijkt. Laat staan als ze net een politiek verhaaltje hebben voorgedragen.

Tijd voor een nieuwe stap: innovatief, technisch hoogstaand, groen, spannend. Daar in het hart op de plek, het epicentrum waar het Nieuwe Nijmegen steeds meer vorm begint te krijgen, een state of the art stadion bouwen.

Die Rob Jaspers vertelt verderop in dit prachtige blad in een interview dat politici vooral moeten leren anders naar dingen te kijken. “Kijk, voel, proef de stad Nijmegen”, zo vertelt hij mij. Want daar ontbreekt het soms aan.

Een kathedraal, de showroom van Nijmeegse high tech kennis.

Als ik de verkiezingsprogramma’s van de partijen doorblader zie je hoe gelijk hij heeft: vooral veel van hetzelfde. Van die makkelijke voorspelbare onderwerpen: meer doen voor groen, voor ouderen, voor verkeersveiligheid etc. Het voorspelbare gewauwel van de bovenste plank. Waar blijft het briljante idee, waar blijft datgene wat Nijmegen weer op de kaart kan zetten, waar heel Nederland over lult. Als een jonge god slalom ik door mijn brein, op zoek naar hét plan, naar die andere manier van kijken. Tot ik onlangs met mijn illustere naamgenoot en professionele Nijmegen-promotor Theo Jacobs een glas drink. Theo vertelt samenzweerderig over een oud plan voor een stadion op de plek van Electrabel aan de Waal. Ik neem nog een slok. Een stadion aan de Waal: het Waalhallastadion. Waauw. Die nacht kan ik niet slapen. Sta op en fantaseer mijn cellen grijs. Natuurlijk: dat is het! Waarom zou je nog geld stoppen in de oude Goffert als je in hartje Nieuw Nijmegen een droom kunt bouwen om na de nevengeul als stad weer eens te scoren op de Wereldschaal van Bewondering? Het Goffertstadion, de Bloedkuul, het monument van de Nijmeegse geschiedenis, is oud geworden en verdient een oprechte oude dag om straks na een indrukwekkende eredienst aan de groene parknatuur teruggegeven te worden.

Ik droom die nacht van een stadion waar het dak van de tribune een groot zonnepaneel is. Ik droom van een gigantisch veld zonneschermen op palen als dak met daaronder de parkeerplaats. Auto inpluggen en NEC aanmoedigen: zo groen als het gras in het stadion. De schoorsteen van de kolencentrale moet blijven staan als een moderne obelisk, een triomfnaald in de oude Romeinse geschiedenis, die een nieuwe tijd markeert. Verkeersproblemen zijn door de ligging van de bruggen en aanvoerwegen ook opgelost. Nooit meer verkeersoverlast rondom de Goffert. Bedrijven willen er graag wonen: erbij zijn. Ik droom over NEC, dat in het nieuwe stadion geschiedenis gaat schrijven en straks Europa intrekt en Nijmegen als Champions League stad op alle tv-schermen van de wereld te zien zal zijn. Alle grote namen uit de muziek willen hier optreden. Nijmegen swingt, zoals als het nog nooit geswingd heeft. Met bewondering stroomt de Waal aan de Nijmeegse sport- en cultuurtempel voorbij. Ik droom dat ik wakker word en de Nijmeegse politiek op advies van Rob Jaspers eindelijk ook anders is gaan denken, dat ze eindelijk Nijmegen proeven, voelen en de stad de smaakpupillen laat kussen. Geen linkse elite-tempel, maar voor alle Nimwegenaren. Politici, hijs je politiek luie kont uit het pluche: op de bres voor het Waalhallastadion. Rood, zwart en groen: weer trekken wij ten strijde tégen de vervlakking en vóór de toekomst!

05


CAFÉ PIET HUISMAN EN SLOT DODDENDAEL PRESENTEREN

14 EN 15 APRIL 2018

HOP IN ‘T SLOT BIERFESTIVAL MEER DAN 100 VERSCHILLENDE BIEREN 5-gangen bier – spijs menu voor € 57,50 incl. bieren.

33. Kleefse Paasmarkt 10 & 11 maart 2018 Haus Riswick

Kleef, Elsenpass 5

Bier – Kaas workshop € 9,50 per persoon. Ieder uur pendelbussen vanaf CS Nijmegen € 2,00 retour. 13.00 uur eerste bus, laatste bus naar Nijmegen 19.30 uur.

SLOT DODDENDAEL, BINNENWEG 2, 6644 KD EWIJK

WWW.HOPINTSLOT.NL

Paas kunsthandwerk in Haus Riswick 10.00 – 18.00 uur

binnen en buiten volwassenen € 2,kinderen gratis


uit

EVENTS

Grote namen naar Pleinpop Alphen Op 6, 7 en 8 april staat Alphen aan de Maas drie dagen in het teken van goede muziek. Pleinpop laat dit jaar voor de achttiende keer zien waar een klein dorp groot in is. Niemand minder dan BLØF en de Edwin Evers Band delen op vrijdagavond het podium. The Springsteen Experience en dj Roy maken het feest compleet. De volgende dag heeft een Hollands karakter. Zing mee met Tino Martin, André Hazes jr, Dennie Christian, Gerard Joling en Jannes voor een oergezellig Nederlands feestje. Het programma op de laatste dag is er voor jong en oud. Kinderactiviteiten, Great Piano’s XXL, Vinzzent en het Feestteam sluiten het muzikale weekend af. Dagtickets en combitickets zijn nu verkrijgbaar via pleinpop.nl. 6 t/m 8 april, feesttent aan de Driehuizenstraat, Alphen (Gld)

Johnny Cash Roadshow

Johnny Cash wordt gezien als een van de belangrijkste Amerikaanse singer-songwriters van de twintigste eeuw. The Johnny Cash Roadshow eert zijn bijzondere muziekcarrière aan de hand van alle hitsongs, beelden en verhalen. Deze voorstelling, mede mogelijk gemaakt door de Cash familie, is de grootste in zijn soort wereldwijd. In deze bijzondere voorstelling vertolkt Clive John ‘The Man in Black’ met verbazingwekkende gelijkenis. Bekende nummers als ‘A boy named Sue’, ‘A thing called Love’, ‘Folsom Prison blues’, ‘San Quentin’ en natuurlijk ‘Ring of Fire’ komen voorbij en dat alles met een live band, brass sectie en vocalisten. Als een echte Johnny Cash fan mag je deze show niet missen. 20 maart, Stadsschouwburg, Nijmegen

The Beatles

Revival bij hotel Erica

De uit Praag afkomstige The Beatles Revival band heeft het allemaal. Dezelfde kapsels, de kostuums compleet met Chelsea Cavern boots en de gebruikte instrumenten en apparatuur. Zelfs de chromen staanders voor de versterkers zijn gelijk aan de originele. De perfecte uitstraling is compleet door de linkshandig gespeelde bas, net als bij Paul McCartney. De grootste gelijkenis ligt echter op het muzikale vlak. De leadzang, backing vocals, de gitaarsound, het bas- en drumwerk; alles klink zoals we dat kennen van de liveconcerten en LP’s: zuiver, kraakhelder en energiek. Tickets zijn te koop via fletcherevents.nl en bij de balie aan de Molenbosweg 17. 31 maart, hotelrestaurant Erica, Berg en Dal

Zesmaal Trotsmarkt Na het eerste seizoen Trots bij de Krayenhoff kazerne komt er een nieuwe reeks markten aan. De gastvrijheid en kwaliteit van ‘In de Kazerne’ maken deze plek tot een mooi podium voor dit duurzame evenement. Ondernemers vertellen vol passie en bevlogenheid over de producten die ze aanbieden. Niet strikt biologisch of fairtrade, maar wel duurzaam en met een mooi verhaal. Met een breed assortiment van huisgemaakte delicatessen tot hippe badkleding, en van verse honing tot moderne woninginrichting, is dit een fijne zondagactiviteit voor het hele gezin. Trotsmarkt is de vierde zondag van de maanden maart, mei, juni, augustus, september en november gratis te bezoeken aan de Groesbeekseweg tussen 11.00 en 18.00 uur. 25 maart, Krayenhoff kazerne, Nijmegen

Tour de Frans Frans Bauer

Ongedwongen vermaak van Nederlandse bodem! Frans Bauer vermaakt zijn publiek op een manier zoals alleen hij dat kan. Een avondje ‘Tour de Frans’ is meer dan een aaneenschakeling van de vele hits uit zijn enorme repertoire. De populaire troubadour wisselt feestelijke liedjes af met ondeugende humor, en aangrijpende nummers met revue. Op veler verzoek keert de Brabander terug in de Nederlandse theaters met een gloednieuwe voorstelling, begeleid door toporkest de Holland Showband en de dames van The Dance Company. Frans weet met hetzelfde spontane gemak zowel Ahoy als een theaterzaal tot een gezellige huiskamer te maken en dat zal de volkszanger ook zeker in De Vereeniging lukken. 16 maart, Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen 07


Perry Ubeda, voormalig wereldkampioen kickboksen en Thaiboksen, is niet zo van het weggooien. Hij weet zich dagelijks omringd door zijn verleden, want in zijn school voor weerbaarheidstraining aan de Tweede Oude Heselaan in Nijmegen is werkelijk iedere centimeter behangen met nationale en internationale posters en krantenknipsels uit de afgelopen veertig jaar. Overal staan bekers en trofeeën die wijzen op een uitermate succesvol verleden als kickbokser. En niet alleen in het centrale sporthalletje, maar ook het kantoortje, in de oude cel van deze voormalige politiepost en zelfs op het toilet: alles hangt of staat vol met een roemrijk vechtverleden. Tekst: Leo Preusting Foto’s: Marcel Krijgsman

Straatschoffie Perry Ubeda kreeg alle groten der aarde plat

08

Lange tijd reisde Perry Ubeda, jongen van de Nijmeegse Wolfskuil, dan ook de halve wereld over. Dat kleine straatschoffie kreeg daar alle groten der aarde in deze sport plat. In alle vier de disciplines van het kickboksen behaalde hij meermalen wereldtitels. “Ik heb in Thailand op de verjaardag van de koning mogen vechten, ben vier keer in Tokio geweest en heb onder andere gebokst in het MCM Grand in Las Vegas (het grootste hotel van de USA, red.). Dat was zo geweldig, een fantastische, hele rijke ervaring”, glundert hij nog steeds na.

heidstrainer. Maar dan wel alleen aan mensen met een vorm van een sociale, lichamelijke of geestelijke beperking. “Het gaat om mensen die door hun gedrag, agressiviteit of hun beperking moeilijk in een groep kunnen functioneren. Dat doe ik altijd 1-op-1 en dan zie je soms hele leuke dingen gebeuren. Ik had laatst een meisje via de sociale dienst, een wat gezette meid die altijd werd gepest. Door mijn training leerde ik ze voor zichzelf op te komen, rechtop te lopen, dat ze je ze steeds meer zelfrespect kreeg. Dan zie je zo’n meid groeien. Prachtig toch!”

Maar vandaag zit Perry ‘gewoon’ in Nijmegen waar hij in zijn eigen school dagelijks les geeft. En nee, zijn hoofd is niet kapot, hij heeft geen bloemkooloren of andere zichtbare beschadigingen. Hij is op zijn 46e nog steeds een afgetrainde sportman die dagelijks actief is als weerbaar-

Opgegroeid

Boksen wordt door buitenstaanders niet altijd begrepen, want wat is er zo leuk om iemand op zijn kop te slaan en pijn te doen? “Dat hoort bij deze sport”, legt Perry uit. “Je moet er mee opgegroeid zijn om dat te begrijpen. Kijk, volleybal-

lers hebben allemaal hun vingers wel eens gebroken en heel wat voetballers hebben wel eens gescheurde enkel- of kruisbanden opgelopen. Wij staan bekend als agressieve vechters, maar het tegendeel is waar. Ja, natuurlijk, als je de ring in komt, dan zit je vol adrenaline. Dan is het een kwestie van: hij of ik word kampioen, dan ben je helemaal gefocust op vechten. Maar het moment dat je die ring uitstapt is dat weer weg. Veel mensen kunnen dat onderscheid maar moeilijk maken. Maar wat bij voetbal bijvoorbeeld niet kan, kan bij ons wel. Wij zitten bij het boksen gewoon naast elkaar en dan juich jij voor de rode hoek en ik voor de blauwe. Het is heel normaal dat fans van tegenstanders naast elkaar zitten.” Perry is trots op Nijmegen als boksstad. “Nijmegen kent veel goeie boksers”, zegt hij. “Tegenwoordig kun je hier op iedere hoek van de straat


Nimweegse

nmgn SPORT

VOETBALSORES Iwan van Duren (49) is een autoriteit in Nederland als het gaat om voetbaljournalistiek. Hij heeft een grote staat van dienst als verslaggever van Voetbal International (al 16 jaar), maar stelde ook allerlei misstanden in de voetbalwereld aan de kaak, waaronder de rol van Sepp Blatter als FIFA-voorzitter en matchfixingzaken in Nederland en daarbuiten. Hij is mede-auteur van boeken als ‘Voetbal is maffia’, ‘Voetbal in een vuile oorlog’ en recent nog ‘De Slag om de Skyboxen’. Van Duren is woonachtig in de regio Nijmegen en kent uiteraard de voetbalwereld in en om Nijmegen als zijn broekzak. Vanaf deze maand schrijft hij maandelijks een ‘Nijmeegs’ voetbalverhaal in UIT Nijmegen.

wel boksen of kickboksen. Ja, de sport is booming. Mensen raken geïnteresseerd in boksen, zo van ‘laat ik eens gaan kijken’. Want bokstraining is een hele fijne workout, je bent met je hele lijf bezig en mentaal maak je je hoofd leeg. Nee, trainen doe je niet altijd tegen elkaar, we kennen ook de bokszaktrainingen, dan sla en trap je alleen tegen een bokszak. En we hebben ook groepstrainingen, alleen geef ik die niet zelf.”

“Ik rij sowieso niet over die nieuwe brug” Waalbru�

“Ik ben een echte Nijmegenaar, ben echt trots op de stad. Ik heb de halve wereld gezien, maar ben altijd weer blij als ik in Nijmegen ben. Dan rij ik altijd over de Waalbrug de stad in. Nee, ik rij sowieso niet over die nieuwe brug. Nijmegen is een geweldige stad, die heb ik altijd en overal gepromoot. Ik wandel vaak met mijn rugzakje door de bossen of ga lekker de stad in. Die is ook steeds mooier geworden. Neem de Hezelstraat, die was tien jaar geleden op sterven na dood. En nu heb je overal leuke winkeltjes en terrasjes. Of ik wel eens uit ga? Ja hoor, maar niet ’s avonds. Als ik weer echt zou gaan stappen, ben ik drie dagen brak, haha. Nee, een lekker speciaalbiertje ergens op de Grote Markt en soms een of twee whiskietjes...” Perry Ubeda is ondertussen gekozen voor de Nijmeegse Nachtwacht, een schilderij waar straks 25 prominente Nijmegenaren op staan. Stadgenoten die de stad extra kleur geven en goede ambassadeurs zijn van de stad. En wie op 21 maart in het stemhokje staat, vindt zijn naam op de lijst van Gewoon Nijmegen. “Als lijstduwer hoor, want ik ben niet van plan in de gemeenteraad te gaan zitten.”

Meer 080 graag, voor een avondje NEC ‘Ik ga even ophangen hoor, even een klant helpen’, ik moet altijd grinniken als mijn lief dat zegt, opgegroeid met een telefoonhaak, die je erop legt als je een gesprek beëindigt. En ook al heeft ze al tien jaar een hyperhippe mobiel, zo verraadt ze altijd weer dat ze toch echt ergens uit de jaren zeventig komt. En zelf ben ik nog erger: ‘Sorry, ik ben verkeerd verbonden.’ Ik zeg het echt nog wel eens, alsof er ergens een dame in een centrale zit, die mijn nummer via een pinnetje verbindt met het gekozen nummer. ‘Ja, Van Duren, deze column gaat toch over voetbal?’, hoor ik u al denken. Klopt ook, ik moest eraan denken toen ik recent weer de cijfers 080 zag. De naam van het kleinste doch luidruchtigste vak in onze Goffert. Zegt u het maar. Bent u ouder dan veertig, dan graag de nummers die daarbij horen. Ben je jonger, dan weet je misschien niet dat het kengetal van Nijmegen niet altijd 024 is geweest. Vanaf ongeveer 1950 moest je 080 draaien als je iemand in Nijmegen wilde bellen. Pas in 1995, het jaar dat

Ajax ‘gewoon’ de Champions League won, werden wij 024. Intussen moet je de jeugd alweer uitleggen dat we vroeger vaste lijnen hadden. Straks is 024 net zo nostalgisch als 080. Maar vak 080 dus. Dan weet u waar die naam vandaan komt. Dik vijf jaar oud nu. In een bochtje van de Goffert bij de cornervlag voor de Hazenkamptribune. Slechts 350 mensen mogen daar nog staan. Maar ze maken meer herrie dan de tienduizend andere bezoekers. Stoeltjes zijn er niet. Hier staan geen supporters maar mensen die met hun gezang en sfeeracties onderdeel zijn van de wedstrijd. Een twaalfde man. Het is dat vak dat ervoor zorgt dat wedstrijden van NEC toch altijd de moeite waard zijn. Ook als het binnen de lijnen weer eens helemaal NECS is. Komend seizoen dus meer staanplaatsen graag. Meer 080. Zo krijgt Nijmegen straks ook een avondje NEC.

- Iwan van Duren 09


Q U E E N S O F T H E STO N E AG E A N D E R S O N . PA A K & T H E F R E E N AT I O N A L S N I C K C AV E & T H E B A D S E E D S D AV I D B Y R N E • F E V E R R AY • L E O N B R I D G E S FINK • FRANZ FERDINAND • MGMT NILS FRAHM • ODESZA • SAMPHA T H E B L AC K M A D O N N A • C A L E X I C O • C U RT I S H A R D I N G D E J E U G D VA N T E G E N W O O R D I G • F I R S T A I D K I T • G O L D L I N K JAMES HOLDEN & THE ANIMAL SPIRITS J O N H O P K I N S L I V E • J U N G L E • O H S E E S • P O R T U G A L .T H E M A N S T. V I N C E N T • T H E B R E E D E R S • T O M M I S C H • W E N D E B Ö K K E R S • I - F • J . B E R N A R D T • J O E G O D D A R D ( L I V E ) • I D L E S • KO KO KO ! L A F E M M E • M O S E S S U M N E Y • M U YAY O R I F • PA L M B O M E N I I • PA R C E L S TA M I N O • TA N K A N D T H E B A N G A S • Y U N G B L U D ..and more to come

29 JUNI T/M 1 JULI 2018 • GROENE HEUVELS • BEUNINGEN w w w. d o w n t h e r a b b i t h o l e . n l


Back to Blondie barst van energie

nmgn

KLINKT

Of ze voor de fotograaf even als Blondie wil optreden. “Natuurlijk”, zegt de 49-jarige Kitty Lanters uit Wijchen en trekt zich even terug. Nauwelijks tien minuten later verschijnt een uitdagende blonde vrouw met helder rode lippen, stemmig gekleed en vooral helemaal zelfverzekerd om te poseren voor de fotograaf. Dit is dus de zangeres van de Nijmeegse coverband Back to Blondie, die recent publiekslieveling werd bij de Battle of the Tributebands. Tekst: Leo Preusting // Foto’s: Marcel Krijgsman en Studio F5, Jolanda Meijer

Ze zijn er zelf nog redelijk beduusd van: de band bestaat nauwelijks anderhalf jaar, maar wint zomaar even de publieksprijs van die landelijke Tribute-wedstrijd. Het heeft ze in ieder geval wel aan het denken gezet. “We gaan de lat hoog leggen”, reageren oprichter en drummer Roelof Koelman samen met de zangeres. “We gaan dit jaar op verschillende festivals spelen, we investeren in tijd en materialen, want nou willen we ook verder.” Het is dezelfde passie en energie die de band op het podium laat zien en horen. Kitty: “Mensen reageren overal hetzelfde: dat we zoveel energie hebben en dat we zo ‘echt’ zijn. De muziek van Blondie is heel veelzijdig, begonnen met punkrock, daar kwam later ook discobeat bij, en reggaenummers. Maar altijd met heel veel energie erin en dat proberen wij ook te doen.”

LUV

Blondie... opgericht in 1974, was het een opvallende verschijning in de wereldwijde popscene. “Ik was toen nog maar een jaar of 10 toen het nummer Denis uitkwam”, weet Kitty Lanters zich te herinneren. “Eigenlijk was dat de tijd dat ik samen met vriendinnen de meidenband LUV nadeed, en met mijn moeder aan de afwas meerstemmig leerde zingen. Maar het was ook de tijd dat ik op zoek was naar stoere dingen en ik vond die Blondie wel een band die eruit sprong. Het was eigenlijk de eerste vrouw die de lead had in een mannenband. En het was gewoon een prachtige vrouw op dat podium, hartstikke sexy en stoer. Ja, zo wilde ik ook wel zijn.” En dan zijn we bijna veertig jaar verder en gaat de droom van Kitty zowaar in vervulling. Alles te danken aan een toevallige samenloop van omstandigheden in café Maxim in Bottendaal. Want daar mijmerde Roelof Koelman met bar-eigenaresse Petri over zijn muzikale droom: “Ik wilde al sinds 2008 een Blondie-coverband beginnen,

maar ik kreeg nooit iemand mee.” Maar op die gedenkwaardige middag op dat terras wist Petri zich eenzelfde verlangen te herinneren van een andere stamgast: Menno Bemelmans. En toen die twee elkaar hadden gevonden, was het gauw bekeken: een paar muzikanten erbij en spelen maar.

“Je stapt als het ware in een ander leven” Auditi�

Maar eh... jullie zijn dus een Blondie-tributeband begonnen zonder Blondie? “Ja eigenlijk wel”, lacht Roelof nu. “We wilden eerst een aantal nummers spelen en daarna een auditie houden voor een zangeres. We hebben toen Kitty gevraagd of ze even als stand-in wilde functioneren tot aan die auditie. Ik kende Kitty van een andere band waar ze in de backing vocals zong. Maar al na twee nummers keken we elkaar aan en zeiden we: dit ís ze! Van een auditie is het daarna niet meer gekomen.” En nu is het dan zover dat peuterjuf Kitty Lanters verdwijnt als ze de pruik heeft opgezet, de lippen heeft gestift en veel rouge heeft opgedaan, en de oorspronkelijke Blondie verschijnt. “Het is een metamorfose, je stapt als het ware in een ander leven, ik probeer een mix van Debbie en mezelf neer te zetten. Podiumvrees heb ik nooit gehad en met die mannen in die pakken met stropdassen bij me, speel ik heel graag die rol van Blondie.”

Pruik op, lippen rood, veel rouge... en daar is Blondie

Waar gaat Back to Blondie heen? Kitty: “We willen meer optreden, als het even kan op festivals. We zijn nu geboekt op Coverland en voor het festival Woodstock in Zyfflich, hier tien minuten vandaan. Maar we willen meer, we love to play.. 11


Tijd voor een gezond en mooi lijf

Met een tevreden gevoel in de spiegel kijken. En daarin jezelf zien. Met een goed gevormd lichaam. Wat kilo’s lichter, en vol energie. Een steuntje in de rug werkt!

In 5 stappen: 1. Figuuranalyse 2. Huidverbetering in ozoncabine 3. Bewegingsplan in warmtecabine 4. Voedingsplan op maat. Géén diëten, shakes, maaltijdvervangers, etc. maar gezond eten 5. Personal Coaching Aanvullende methodes: Cryolipolyse (vetbevriezing), Bodywrapping & Compressietherapie

Dit alles onder 1 dak!

v.d. Brugghenstraat 12, Nijmegen | 06 16 96 42 00 | www.az-groen.nl

The African Mamas

Frans Bauer

Stadsschouwburg Theaterzaal

De Vereeniging Grote Zaal

16 maart

16 maart

Kies uw stoel en bestel uw kaarten online stadsschouwburgendevereeniging.nl


nmgn SPORT In oktober moet het gaan gebeuren: twaalf leden van de Nijmeegse sportschool The Kettlebell Club hopen dan de top te bereiken van de Kilimanjaro, met z’n 5.895 meter de hoogste berg in Afrika. Aan de voorbereidingen van het sportieve gezelschap zal het zeker niet liggen, alleen die hoogteziekte... die ligt altijd op de loer.

De groep Kili-klimmers klaar voor een ‘eenvoudige’ wandeling over de N70-route in Berg en Dal

Tekst: Leo Preusting Foto: Marcel Krijgsman

Nijmeegse sportschool naar de top van de Kilimanjaro

The KettleBell Club zoekt het hogerop: naar 5.895 meter

“Ja, dat weten we”, vertelt initiatiefnemer Sven van Maassen (25), mede-eigenaar van The KettleBell Club. Hij is de enige ervaren Kili-klimmer van het stel, want vier jaar geleden stond hij al eens op de top van die magische berg. “Van onze groep zijn er toen maar twee mensen níet ziek geworden”, herinnert hij zich nog. Om dat probleem te tackelen gaat de huidige club nog een keer naar de zogenaamde hoogtekamers van de HAN, waar het zuurstofgehalte aanzienlijk lager ligt dan buiten. Kunnen de deelnemers alvast merken wat weinig zuurstof doet met een mens. En bewegingswetenschapper Vincent Bastiaans is al op bezoek geweest om uit te leggen hoe het menselijk lichaam reageert op zuurstoftekort. “Als je ziek wordt, is het hartstikke zwaar”, weet Sven. “Dus dat proberen we zoveel mogelijk te voorkomen al heb je niet alles in de hand. Want het is wel vijf dagen naar boven lopen, gemiddeld één kilometer per uur. En bovenop ligt een uitgebreide gletsjer in een gemiddelde temperatuur van zo’n min 20 graden. Maar ons doel is straks met twaalf mensen daar te staan!” Daarom wordt niets aan het toeval overgelaten om de deelnemers zowel fysiek als mentaal op de ‘uitdaging’ voor te bereiden. Zo liepen ze in december al ze op de Posbank in de sneeuw, vorige maand nog deden ze de N70-route in

Berg en Dal - 18 km. over voornamelijk heuvelachtig terrein - en dan staat er nog een weekendje Oostenrijk te wachten.

Eigenzinnig

straks op de berg ook in mentaal opzicht tot steun zijn. Je slaapt samen in een tentje, en we bedenken nu al samen activiteiten voor het goede doel.”

De Kilimanjaro beklimmen is een bijzonder initiatief van deze eigenzinnige sportschool in Hatert, maar ach, die onderneemt wel meer ‘gekke’ activiteiten. Vader Mario van Maarssen (55), die overigens ook meegaat naar Tanzania, vertelt over het ‘Back-to-basic weekend’: “Zijn we een weekendje het bos ingegaan, met alleen een tentje en een houtvuurtje en zo. Dan zie je mensen opeens hun sigaretje heel erg missen. Maar het schept wel een band.”

Goed doel

En daar is het bij The KettleBell Club allemaal om te doen. Sven: “We zijn eigenlijk een soort sportvereniging, iedereen kent elkaar hier. Je ziet bij ons geen batterijen loopbanden of roeiapparaten, ook geen spiegels of beeldschermen. Je krijgt hier les in het werken met losse gewichten in kleine groepen van maximaal tien mensen. Hooguit een uurtje. Het gaat erom dat je samen plezier hebt en aandacht voor elkaar.”

“Het is de bedoeling dat we in vijf dagen de berg oplopen”, zegt hij. “Onderweg slapen we in tentjes in verschillende basiskampen. Er gaan Tanzaniaanse dragers en koks mee, zodat we zelf alleen onze dagrugzak dragen met het noodzakelijke water en wat eten. De tocht naar boven gaat door een glibberig, bamboe regenwoud, over alpine heide en ‘het zadel’, een uitgebreide woestijnvlakte van waar je voor het eerst de top kunt zien.”

Ook in de voorbereidingen naar de klim op de Kilimanjaro is daarom het buddysysteem bedacht. “Iedere deelnemer is nu al direct aan een ander gekoppeld”, zegt Ellen Manders, de vriendin van Sven. “Je trekt dus samen op naar oktober, leert elkaar goed kennen en zodoende kun je elkaar

Want dat doet The KettleBell Club ook: geld inzamelen voor de stichting Step One die actief is in de directe omgeving van de Kilimanjaro. Deze stichting betaalt Nederlanders die op verschillende scholen daar in de buurt les geven. Er wordt dus geen geld direct gedoneerd, maar wel in onderwijs geïnvesteerd. De Kilimanjaro-actie van The KettleBell Club is vooral bedoeld voor een project van kinderen met albinisme.

Moeder Van Maarssen gaat niet mee. Zij komt aan het eind van de expeditie naar Tanzania om haar ‘helden’ op te halen. “Zij heeft al last van hoogtevrees in Groesbeek”, lachen zoon- en manlief nu nog...

Meer informatie over de sportschool en het goede doel is te vinden op www.thekettlebellclub.nl/blog 13


WOW!

LENTE kriebels

NU VOOR

WOW! NU VOOR

3.99

5.99

Bezem

incl. steel

Groene aanslagreiniger kant en klaar 5L

WOW! 3 STUKS

7.50 Italiaanse kruiden

diverse soorten, excl. aardewerk pot per stuk 2.99

KOM NAAR DE

POTGROND DRIVE-IN 17 en 28, 24 en 25 maart

Heel gemakkelijk je potgrond en tuinaarde inslaan bij de potgrond drive-in! Daarnaast organiseren wij ook nog allerlei leuke activiteiten in de winkel.

WOW! NU VOOR

2.49

Paastakken

kronkelhazelaar excl. vaas en decoratie prijs per bos

Intratuin Malden & Elst, donderdag en vrijdag koopavond


uit

EVENTS

Extra concert

Marco Borsato

‘Thuis’ heet zijn nieuwe album en tijdens de bijbehorende tour doet Nederlands populairste zanger in het voorjaar acht steden aan, waaronder Nijmegen. De aangekondigde concerten waren binnen de kortste keren uitverkocht, maar gelukkig zijn er nog enkele tickets verkrijgbaar voor het extra concert in De Vereeniging op 24 april. Borsato en band spelen nieuw werk van het album en de tien liedjes lijken allemaal met elkaar in gesprek te gaan met als onderliggend thema: thuis zijn. “Thuis is een begrip waarbij iedereen zijn eigen associaties heeft. Het is een state of mind, maar ‘thuis’ is ook met vertrouwde vrienden samen zijn. Of een plek waar je je lekker voelt en waar je jezelf kan zijn.” Marco Borsato treedt al 27 jaar op in kleine en grote zalen. Het aantal hoogtepunten in zijn carrière is groot; zo stond hij maar liefst twintig keer in de Ziggo Dome, negen keer in De Kuip, vijftien keer in GelreDome, tweeëndertig keer in Ahoy en meer dan vijftig keer gaf Borsato een concert in het Sportpaleis in Antwerpen. 24 april, 6 en 7 mei, Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen

Guns N’ Roses terug in Goffertpark

Hoelahoepen in De Vasim

Met de lente voor de deur kun je de week niet vrolijker beginnen dan een cursus hoopdance. Zes weken lang hoelahoep je iedere maandagavond op muziek onder begeleiding van De Hoepeljuf. Je begint bij de basis en iedere week oefen je verschillende trucjes die met de hoepel kunt uitvoeren. Voor je het weet sta je met je hoepel te stralen in het park of op een festival. Inschrijven doe je via dehoepeljuf.nl. maart en april, Cultuurspinnerij De Vasim, Nijmegen

De show in het Goffertpark vorige zomer smaakte naar meer, dat kan niet anders. Axl Rose, Slash en Duff McKagan keren terug naar Nijmegen met hun ‘Not In This Lifetime’ tour en deze keer nemen ze Volbeat en Gojira mee als support acts. Tienduizenden fans kwamen van heinde en verre naar het park om hun helden van vroeger nog eens live te horen. De band bewees dat de attitude, geest en invloed van zowel Guns N’ Roses als rock als genre nog steeds even sterk als altijd is. Alleen al voor het Europese deel van de tour in 2017 verkocht de band meer dan 1 miljoen tickets. Met zes studioalbums op zak is Guns N’ Roses een van de belangrijkste en meest invloedrijke acts in de muziekgeschiedenis en met legendarische liveoptredens weten ze nog steeds miljoenen fans over de hele wereld aan zich te binden. Op 3 juni start de nieuwe tour die vervolgens door Europa walst. Support act Gojira blaast het veld omver met hun death- en progmetal en Volbeat warmt het publiek op met hun mix van heavy metal en rockabilly. Klaar voor een avond onvervalste rock? Grijp je kans, want vorig jaar was de show compleet uitverkocht. Voor meer info en kaarten ga je naar mojo.nl/ gnr. 4 juli, Goffertpark, Nijmegen

Kleefse Paasmarkt

Het is bijna Pasen! En om je voor te bereiden op het naderende voorjaar hebben de plattelandsvrouwen uit de regio op 10 en 11 maart een Paasmarkt georganiseerd. Op het binnen- en buitenterrein van Haus Riswick aan Elsenpass 5, net over de grens in Kleef, koop je palmstokken, broodhanen en –kippen, eieren en paaskonijnen. Kunsthandwerkers zijn al weken bezig met de voorbereidingen en tonen dit weekend hun werk. Verwacht bloemenkraampjes, knutselstands en decoratiekramen vol met voorjaarstrends. Verder is er in de middag vermaak voor de kinderen en kun je een rondleiding in het agrarisch centrum volgen. Entree is € 2,- p.p. en kinderen mogen gratis naar binnen. De opbrengst gaat naar een goed doel. 10 en 11 maart, Haus Riswick, Kleef 17


Nieuw! in

Nijmegen

Groot assortiment van baby t/m 16 jaar

onze merken: P+R Noord

Plein 1944

Mariënburg

Bis. Hamerstraat

(gratis rit!)

www.ovelo.nl

HOE VER GA JIJ UIT ANGST VOOR OORLOG EN GEWELD? SCHRIJF JE IN EN LOOP MEE!

Dolce & Gabbana Moncler Philipp Plein Dsquared2 Armani

Elisabetta Franchi Pinko Dondup Woolrich Parajumpers

Blauer 7for all mankind Mybrand

Bloemerstraat 62 \\ Nijmegen \\ tel 024-8453769 Dagelijks geopend, behalve op zondag.


nmgn TOEN

Parijse Keldertje: al 26 jaar dicht, maar de herinnering blijft

‘Vette’ Herman wordt nooit vergeten

Het is midden in de nacht als het nog steeds een drukte van jewelste is in de Nijmeegse Holtermanstraat in Bottendaal. En al die mensen komen maar voor één ding: de trappetjes bij het woonhuis op nummer 17a, die leiden naar de kelder: het Parijse Keldertje, de unieke friettent van ‘Vette Herman’ (Nee... geen Vieze Herman!). Tot begin 1992 bakte Herman hier in dit souterrain tot diep in de nacht zijn frietjes, serveerde die meestentijds met een halve haan uit het vet, een gehaktbal uit de jus, ruim voorzien van uien, of met zijn specialiteit: gebakken lever... Tekst: Leo Preusting

Roemrucht was deze tent in Nijmegen en verre omstreken. Maar in januari 1992 was het na 35 jaar (!) over en uit en sloten de deuren van Herman’s frietparadijs. Een laffe overval deed hem in het ziekenhuis belanden en behalve hijzelf natuurlijk, deed dat honderden, misschien wel duizenden mensen pijn. Want Herman was de goedzak zelver. Niet voor niks verschenen de opgeschmuckte auto’s van menig kampbewoner in de Holtermanstraat op de dag dat het Keldertje sloot. Want van een groot deel van zijn clientèle kon je bepaald niet zeggen dat dit de goedzakken zelver waren. De nachtelijke klandizie die Herman wist te vinden was niet altijd van het meest frisse soort. De Nijmeegse (en Groesbeekse!) horeca en penoze kwamen elkaar hier tegen om zich op de schouder te slaan, zitplaatsen voor zichzelf op te eisen en voor hen onwelvoeglijk volk met zachte, en soms met harde drang naar buiten te wijzen. Of gewoon met elkaar de degens te kruisen. Herman zag dat allemaal voor zich gebeuren in zijn onmiskenbare witte schortjas, maar bakte stoïcijns door, hij liet zich nooit van de wijs brengen. Hij kende zijn pappenheimers maar al te goed, als het maar niet tot knokken kwam in zijn zaak, dan ging het meestal vanzelf wel weer over.

Plafon�

Vet was het hier zeker, het droop bijkans van het plafond af. De walm die uit de pannen op het vuur omhoog kringelde, vond geen uitweg in een afzuigsysteem en het frituurvet bleef ook lekker hangen. Op dat moment merkte je er niks van, pas de volgende dag deed de geur van je kleding onmiskenbaar aan Herman denken. Dat de trappetjes vaak spekglad waren van de mayo en het vet, dat het onduidelijk is of de pannen ooit een wasbeurt kregen, of dat het frituurvet wel werd vernieuwd, ach, het zal allemaal. Dat hinderde al die studenten, dat kroegvolk, die buurtbewoners, politici en bestuurders allerminst. De friet was lekker en de reputatie van zijn paardenbiefstuk tot in verre omstreken extreem hoog. Natuurlijk, de roddels deden gretig de ronde. Het verhaal dat Herman de frikandellen met zijn nagel opensneed om er een speciaal van te maken, is een van die bekende stories, maar nooit hard gemaakt.

Anit� Bar

Zelf werkte ik in de tachtiger jaren langere tijd in de Anita Bar aan de Priemstraat in de Benedenstad en daar werd het vaak laat (dat kon toen nog). Tja, en dan heb je om een uurtje of 3, 4 wel trek in een vette hap. En dus belde

‘rooie’ Anita met Herman of we nog even langs konden komen. En nooit was het antwoord ‘nee’. Integendeel: ‘Voor jou altijd Duifje!’, hoorde ze steevast. Aan de telefoon somden we alvast onze bestelling op en eenmaal in de

Holtermanstraat - als het in de zomer langzaam weer licht werd en de vogels al ontwaakten kregen we ons bord met friet met toebehoren voorgeschoteld. En dan waren we zeker niet de enigen. Afrekenen? “Doe maar een tientje!” Dat Herman nooit wordt vergeten, werd afgelopen zomer weer eens duidelijk op de Kaaij. De friettent aldaar heet...: Vette Herman!

19


De mooiste keukenshowroom van Gelderland!

NX950 keramiek betongrijs imitatie

NX902 glas mat polariswit

OPENINGSTIJDEN: Maandag 10.00 Dinsdag 10.00 Woensdag 10.00 Donderdag 10.00 Vrijdag 10.00 Zaterdag 10.00 Zondag 12.00

ALEA L091 kristalwit hoogglans

Karstraat 95 Huissen

7 dagen per week open!

15.000 m2 wooninspiratie

- 17.30 uur - 17.30 uur - 17.30 uur - 17.30 uur - 21.00 uur - 17.00 uur - 17.00 uur


SPECIAL

Thuiskomen


VERTEL ME ... Dé aankoopspecialist in regio Nijmegen: vakkundig - doortastend - persoonlijk.

Lukt het maar niet dat éne huis te vinden? Zijn de onderhandelingen vastgelopen? Twijfelt u over de juiste aankoopprijs? Wilt u dat iemand alles onderzoekt en voor úw belangen opkomt?

Welke hypotheek past bij ons?

U wilt ruggesteun van een échte professional die begrijpt wat u wilt?

“Als gespecialiseerd aankoopmakelaar zorg ik ervoor dat u goed voorbereid de juiste woning aankoopt en dat u aan alle kopersverplichtingen voldoet.”

W IJ HELPEN U MA AK EEN AF GR AAG, SPRA AK !

n!” iet alléé oop je n k is u h “Een Bel of mail voor een vrijblijvende afspraak:

Thorbeckeplein 43, Beuningen 0800 1800 of 024 212 01 50 vanbruggen.nl/beuningen

Rijksweg 124, Malden 0800 1800 of 024 381 71 91 vanbruggen.nl/malden

06 - 1032 9747 info@gonnyvijn.nl www.gonnyvijn.nl

Leuchten Lukassen Zet uw huis in het beste licht Ontdek de mogelijkheden bij de grootste lichtshowroom van Duitsland. Heeft u expertise nodig voor uw nieuwbouwhuis? Wij bieden professioneel lichtadvies en -ontwerp op maat.

Bedburger Weide 8 47551 Bedburg-Hau T : +49 (0)2821 74 700 Ma - Vrij. 09.30 - 18.30 uur Zat. 09.30 - 16.00 uur Zon. 13.00 - 17.00 uur (alleen advies, geen verkoop)

22


thuis

KOMEN

Leven, inspireren, verleiden, het kan allemaal in LIV Woonbelevingscentrum. Het markante pand staat vlakbij de brug de Oversteek aan de Verlengde Energieweg in Nijmegen. Een blikvanger van formaat. Tekst: Gerda Boekhorst Foto’s: Marcel Krijgsman

Het geheim van LIV Woonbelevingscentrum:

Optimaal wonen in een droomhuis Eenmaal binnen achter een enorme glazen pui, staan vier innovatieve modelwoningen te pronken. Even verder kunnen bezoekers in vier stijlappartementen vooral ideeën opdoen voor de inrichting van een nieuwe woning. Elk appartement met eigen uitstraling, mogelijkheden en varianten. Botanisch, vintage of misschien chique? En bij informatiepunten over baden, koken en wonen wordt een enorm scala aan bijpassende materialen aangeboden. Kortom, in LIV maken ze wooninspiratie écht tastbaar. Marketingcoördinator Yvonne van Zutphen legt uit dat het idee voor LIV is ontstaan en uitgevoerd door vier initiatiefnemers: “KlokGroep, Trebbe Wonen, Eigenhuis Groep en Van der Sluis Technische Bedrijven. Het zijn de vier partners die de ziel vormen voor het operationeel functioneren van LIV.”

Verhuisbehoefte

Waarom komen mensen hier naar toe? “LIV is bedoeld voor mensen met een verhuisbehoefte en die interesse hebben in een nieuwbouwwoning”, zo vat Yvonne het samen. “Koop je een woning in een nieuwbouwproject van KlokGroep of Trebbe Wonen, dan schakelen zij LIV in om jou als koper gedurende het hele proces te begeleiden.” Wat houdt dat in? “De kopers doen hier ideeën op en krijgen advies om daarna hun woonkeuzes te maken. Dus of ze een uitbouw of dakkapel willen, maar ook welke keuken ze kiezen en wat voor tegelwerk, vloeren en gordijnen.” En de marketingcoördinator voegt eraan toe: “Voor de goede orde, LIV heeft geen winkelfunctie. Er is geen kassa of voorraad aanwezig.”

Grasduinen

De ruimte van maar liefst drieduizend m² vormt een mooie en inspirerende plek waar bezoekers naar hartenlust kunt grasduinen, rondsnuffelen en sfeer proeven en dat alles onder één dak. In LIV staan de projectmakelaar, de financieel adviseur en een wooncoach klaar om bouwopties met bezoekers door te nemen en vast te leggen. Geen eindeloze zoektocht naar

een keuken of sanitair, gordijnen of behang, want van A tot Z wordt het werk bij LIV uit handen genomen, iedere bouwtekening komt hier als het ware tot leven. Voor voelen en verleiden zijn er vier modelwoningen die diverse bouwopties laten zien. Bijzonder is de beleving van een ruimtelijke ervaring in de woonkamer: door de achterwand te verschuiven laat Yvonne zien wat de ruimte doet als er 1.20, 1.80 of zelfs 2.40 meter uitgebouwd gaat worden. Een andere mogelijkheid is de tussenwand tussen badkamer en slaapkamer laten verplaatsen.

Behoeften

Wordt er gekozen voor de basis of juist verbreed? Ook dat is ter plekke te bekijken. De zolder, de werkhoek, een slaapkamer erbij... Alles is naar eigen behoeften en wensen te beleven. En wie het lastig vindt om een keuze te maken kan terecht bij een ontwerper die een interieurplan maakt aan de hand van speciale woonwensen of leefsituatie. Bij LIV is over alles nagedacht, de mensen van LIV zorgen ervoor dat een nieuw thuis een warme balans krijgt. Dat heeft te maken met vertrouwen. En vertrouwen heeft geen woorden nodig…

23


TYPISCH TRENDHOPPER. YAY plankdrager incl. plank: 50 x 55 x 20 cm (bxhxd)

KL IN EU 3 RE N

39,99

BOSTON fauteuil in stof Seattle, kleur Ocre verkrijgbaar in 100 stoffen

koeienhuid in bruin/wit: 240 x 150 cm

399,-

199,-

STIRLING hoekbank in stof Rover, kleur Olive: 277 x 89 x 239 cm (bxhxd) verkrijgbaar in 100 stoffen en diverse opstellingen

KARLA

hanglamp ø 28 cm, 30 cm (h)

49,99

39,99

1299,-

ELKE ZONDAG OPEN!

HIYA

TRENDHOPPER HUISSEN

Bij Jansen Totaal Wonen Karstraat 95, Huissen (026) 326 99 09 - huissen@trendhopper.nl - trendhopper.nl

D KL IVE EU RS RE E N


TYPISCH TRENDHOPPER. MODERN PATCH

DALLAS

vloerkleed 230 x 155 cm

3-zitsbank in stof, 225 x 86 x 94 cm (bxhxd) verkrijgbaar in 100 stoffen

299,-

249,DJELD eetkamerstoel in Vintage leder: kleur Cognac ook zonder armleuning

799,D KL IVE EU RS RE E N

139,-

ELKE ZONDAG OPEN!

TARO

kunstplant

69,99 TRENDHOPPER HUISSEN

90 HO C OG M

STORAGE

vitrinekast metaal: 104 x 184 x 40 cm (bxhxd)

599,-

Bij Jansen Totaal Wonen Karstraat 95, Huissen (026) 326 99 09 - huissen@trendhopper.nl - trendhopper.nl


TUINMACHINES MET GEÏNTEGREERDE ACCU

ZONWERINGSACTIE

BEREID JE VOOR OP EEN HEERLIJKE ZOMER

€129 ACCUKANTEN MAAIER FSA 45

€129

GRATIS MOTOR

op al onze knikarmschermen*

Tot

ACCUBLADBLAZER BGA 45

€129 ACCUHEGGENSCHAAR HSA 45 - 50 cm

ANGENENDT Machines voor Groen & Bos

*zie voorwaarden op

per screen

www.harol.nl

Kasteelsestraat 7 6611 KA Overasselt www.angenendt.nl Tel. 024-6221270

€80

KORTING

Buitengewoon genieten!

Buiten en binnen-zonwering, vloeren & gordijnen.

Trompetterstraat 4 // Grave // tel. 0486-420805

PASSIE VOOR HOUT EN BUITENLEVEN

Hét adres voor tuinhuizen op maat, geheel naar uw wens. Tevens vele accessoire s zoals vachten en hoorns.

26

Celsiusstraat 8 - Wijchen Tel. 024 6416466 www.jandeboertuinhuizen.nl


thuis

Als het zonnetje steeds warmer wordt, als we de eerste dagen lekker buiten kunnen zitten, dan bekruipt dat gevoel om lekker in de tuin bezig te gaan. Want je ziet aan alles dat het groen in de tuin weer ontluikt. Tijd om de tuin weer helemaal gereed te maken voor nieuwe bloei.

KOMEN

De tuin in maart Gras

Wie in de zomer wilt genieten van een mooie grasmat in de tuin, moet in maart al aan de slag. Tijd om te verticuteren dus, ofwel het gras beluchten. Dat kan al eenvoudig door er met een grasprikker in te prikken, maar je kunt natuurlijk ook een verticuteermachine gebruiken. Daarna is het zaak het gazon te gaan voeden met een mengsel van compost en zand. Daarnaast kun je zwakke plekken bezaaien met nieuw gras (doe dat niet in de zomer, dan kan het verbranden).

Planten

Maart is een prima maand om hagen, heesters en bomen met blote wortel te verplanten. Als het blad eenmaal uitgelopen is, slaan planten veel moeilijker aan en is de kans dat de verplanting lukt een stuk kleiner. Bescherm de plantbedden met netten en andere afschrikmiddelen. Vogels als duiven, kauwen en fazanten lusten wel een groente- of plantblaadje, ook kiemende zaden zijn bij deze vogels erg welkom. Uitgebloeide narcissen kunnen het best zo snel mogelijk verwijderd worden, dit kan met de snoeischaar of met de hand. Als de uitgebloeide bloemen blijven staan vormen ze zaaddozen die veel energie van de andere planten vragen. Exotische kuipplanten hebben de hele winter binnen in de kas of in de kamer gestaan. Als het mooi weer is kunnen de ramen overdag open zodat de planten al voorbereid en enigszins afgehard worden. Zet ze nog niet buiten, want er kan nog flinke nachtvorst optreden.

Vijver

De vissen mogen al een beetje voedsel toegediend krijgen als het water een temperatuur van 10°C heeft bereikt. Niet te veel, want als ze nog veel voedsel laten liggen bevordert dat de algengroei. Naarmate de watertemperatuur stijgt, worden de vissen meer actief. Er kan nu ook, hoewel nog steeds spaarzaam, worden gevoerd. Na de koude wintermaanden is de conditie sterk achteruit gegaan. Zorg vooral in deze periode voor voldoende zuurstof. Tijdige maatregelen kunnen vissterfte later in maart en april voorkomen. Als de waterplanten (en algen) weer beginnen uit te lopen, is het zaak de afgestorven plantendelen van het vorig jaar te verwijderen. Verwijder ook al het bodemvuil dat in de vijver gewaaid is, dit kan de bodem namelijk sterk verzuren.

Rozen

In maart dien je ook de klimrozen wat terug te snoeien. De zijtakken kunnen flink teruggesnoeid worden, ongeveer tot boven het vijfde oog. Niet de hoofdtakken, dat mag alleen bij het verjongen van oude klimrozen. Deze kunnen namelijk verjongd worden door helemaal onderaan een oude hoofdtak weg te knippen. Wie een knotwilg in de tuin heeft, kan deze tot half maart nog terugsnoeien. Dorre delen van de vaste beplanting kunnen afgeknipt worden met de heggenschaar. Als deze deeltjes in kleine stukjes geknipt worden kunnen ze blijven liggen, zodat deze als organisch materiaal verteren op de grond. Klimop kan ook teruggesnoeid worden. Deze heeft namelijk takken gevormd die los hangen. Verwijder ook de stengels die zich op het houtwerk van ramen of dakgoten hebben gehecht. Overwinterde kuipplanten zullen vanaf nu terug beginnen te groeien. Zorg ervoor dat deze planten vrij diep ingesnoeid worden. Dit zal mooie en vertakte planten opleveren. 27


Paneelgordijnen Paneelgordijnen staan ook bekend als Japanse panelen of schuifgordijnen. Ze bieden een mooi en vooral rustgevend alternatief voor rolgordijnen, lamellen, jaloezieën of andere raamdecoratie. Het zijn brede, verticale panelen die los van elkaar hangen en te bedienen zijn. De verwijzing naar Japanse gordijnen komt door de rust die ze in ieders interieur brengen. Een tijdloze raambekleding dus die bovendien heel functioneel is, verklaart de blijvende populariteit van paneelgordijnen. Groot voordeel is de vele toepassingen die schuifpanelen hebben. Een paneelgordijn als scheidingswand om een kamer beter te organiseren, of als afschermdoek om een opbergruimte te verbergen. En daarnaast kunnen gordijn panelen naast raambekleding ook dienst doen als alternatief voor deuren.

Nederlands grootste en goedkoopste leverancier van bestratingsmaterialen! • • • •

Oude en nieuwe gebakken bestrating Natuursteen bestrating Keramische, beton en natuursteen terrastegels Grind, zand, split en overige benodigdheden

Showtuin Kerkstraat 34 Druten T 0487 513544

www.vsbgroep.nl 28


thuis

KOMEN

Indirecte verlichting zorgt voor veel sfeer In het voorjaar gaan veel mensen ook aan de slag met de verlichting in huis. De dagen worden langer, er komt meer licht van buiten, reden om ook de sfeer in huis aan te passen. Want een goede verlichting wekt verschillende sferen op en draagt bij aan een aangenamere beleving van het interieur. Welke soorten verlichting nodig zijn, is afhankelijk van de te verlichte ruimte. In een woonkamer is meer nood aan sfeerverlichting dan bijvoorbeeld in de keuken waar functionele verlichting noodzakelijk is. Indirect licht zorgt voor een sfeervolle verlichting van de omgeving om een bepaalde ruimte te verlichten, bijvoorbeeld aan een plafond of wand die als reflector dient. De wand, het plafond of andere vlakken in de ruimte weerkaatsen het licht en zo ontstaat er een bepaalde sfeer. Indirect licht wordt dan ook vooral gebruikt als sfeerverlichting. Spotjes aan het plafond zijn heel geschikt om indirect licht te creeren, omdat je ze overal kunt ophangen en de spotjes in iedere gewenste richting kunt laten stralen. Ook wandlampen zorgen voor een sfeervolle verlichting van de woonkamer. Met wandlampen kun je bijvoorbeeld zorgen voor indirecte verlichting van een leeshoek of een schilderij. Indirecte verlichting door wandlampen komt het best tot haar recht als de verlichting gelijkmatig verdeeld is over de ruimte. Vloerlampen zijn heel geschikt als indirecte verlichting omdat ze verplaatsbaar zijn. Je kunt een vloerlamp plaatsen waar je wilt om de nadruk te leggen op bijvoorbeeld die mooie bank, of die prachtige oude boekenkast.

Tegels, parket of vloerbedekking Vloerbekleding is één van de belangrijkste materialen van een interieur. Er wordt dagelijks op gelopen en het krijgt gedurende de jaren heel wat te verduren. Een vloer kan ook niet zomaar veranderen volgens de laatste interieurtrends. Dus is het zaak een vloer te kiezen met een tijdloze uitstraling die de tand des tijds moeiteloos kan doorstaan. Zowel voor een klassiek als een meer modern interieur kan gekozen worden tussen allerlei soorten vloeren. Tegels, parket, vloerbedekking, vloeren voor vloerverwarming, alle soorten vloerbekledingen hebben hun eigen eigenschappen, plaatsingswijze, voorbeelden, prijs per vierkante meter en bijzondere aandachtspunten. Het vaste tapijt heeft een poos aan populariteit moeten inboeten door de opkomende concurrentie van laminaat en linoleum, maar is inmiddels weer bezig aan een stevige opmars. Steeds vaker komt vast tapijt terug in slaapkamers, bovenverdiepingen en appartementen. Een vast tapijt is nou eenmaal heerlijk warm aan de voeten en er is heel wat keuze aan moderne tapijtstoffen. De parketvloer blijft vandaag de dag nog steeds één van de populairste vloerbekledingen die op de markt zijn. Omdat parket in iedere woning kan worden geïntegreerd, geschikt is voor iedere interieurstijl, kan die dus iedere woning een persoonlijk en gezellig karakter meegeven. Parket is een verzamelnaam voor de verschillende hardhouten vloeren in massief hout. De planken worden eerst gezaagd, daarna geschuurd, gelakt, in de was gezet of geolied. Parketvloeren zijn beschikbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen. In het begin bestond parket steeds uit eikenhout maar tegenwoordig kan men kiezen uit een uitgebreid pakket aan houtsoorten zoals teak, notelaar, esdoorn, kastanje, kambala, merbau en zoveel meer. Parketvloeren kunnen in principe in iedere kamer van het huis geplaatst worden, al kunnen natte ruimtes beter vermeden worden. 29


nmgn KIEST

De verkiezingen staan voor de deur. Het rode potlood wordt geslepen. Het voze politieke spel is op de wagen. Gelukkig is er Rob Jaspers, de politiek redacteur van De Gelderlander, de kwelgeest van de Nijmeegse politiek. Tekst: Hans Jacobs Foto: Marcel Krijgsman

Rob Jaspers leert politici anders kijken

Kijk, voel, proef de stad Nijmegen Het Nijmeegse politieke landschap verandert. Van de Roomse blijheid via het dogmatische Havanna aan de Waal tot nu een redelijk gezichtsloos groen-rood gezelschap. Gebleven is de luis in de politieke pels, het tartende geweten. Na het fenomeen Rob Hoogveld is het Rob Jaspers die al jaren het politieke donzen dekbed opschudt. Rob Jaspers, de politiek redacteur van dagblad De Gelderlander. De kwelgeest van het pluche. Hij ontkent het niet, maar lacht de kwalificatie behendig weg: “Mijn taak is het de bestuurders zo lastig mogelijk te maken door ze kennis aan te dragen zodat ze het beste besluit kunnen nemen.” Objectief, zo zegt Rob Jaspers. “Ze zeggen allemaal dat ik gekleurd ben. Het CDA, de PvdA, Groen Links, de VVD. Maar als ik als journalist A opschrijf moet ik B kunnen denken. Zo blijf je

30

onafhankelijk. Wat ik wil is dat ze anders leren kijken, voortdurend de ogen open houden, dat ze meer zien dan in een eerste oogopslag. Ik leer ze anders te kijken.”

Overkant

Geen makkelijke taak, dunkt me. Word je daar niet soms kregelig van? “Soms”, zegt hij. “Een voorbeeld: jaren geleden was er een lijsttrekker die opvattingen over de Waalsprong had, maar hij was nog geen twintig minuten aan de overkant van de Waal geweest.” De ogen van Rob vonken een stevig uitroepteken. “Kijk, ruik, proef de stad. Dat doet de politiek te weinig. Als ik de nieuwe lijsten van de partijen zie. De raad moet toch de stad vertegenwoordigen, maar ze zijn alleen maar trots dat ze topmanagers en hoogleraren op de lijst hebben staan. Bestuurders dus. Ik denk dan: je moet in de raad toch ook mensen hebben die ‘domme’ vragen kunnen stellen. Maar ze ronken alleen

maar: kijk eens hoeveel kennis we in huis hebben. Nee, je moet de stad in de raad brengen, het gevoel van de stad, je moet Nijmegen kunnen ruiken, kunnen voelen en van daaruit vragen stellen.” Ik bewonder zijn niet aflatende enthousiasme, zijn onbegrensde liefde voor de stad Nijmegen. We halen herinneringen op aan de tijd van de grote namen in de Nijmeegse politiek, de Ad Lansinks. Waar zijn die persoonlijkheden gebleven? We zoeken tevergeefs. Ik zeg: je ziet ze op een enkeling na zoals Ben van Hees nergens in de stad rondlopen, in de kroeg zitten. “Alles is anders geworden. Ze zijn opgeslokt door het bestuurlijke. Ze zijn nu minder bereikbaar. Ze verstoppen zich. Grote partijen bestaan niet meer. Fracties van 15, 16 zetels: nu is 8 het maximale.”


De boekenwurm Vissen voor de Keizer

Studente�

De beroemde tweedeling in de stad: de studenten en hun politieke partijen en de ouderen. Een kloof. Rob voelt het ook, maar de cijfers zeggen iets anders. “De invloed van studenten is veel geringer. Veel gaan naar huis en stemmen daar in hun dorp.”

“Als ik A opschrijf, moet ik B denken” Rob is niet bang voor die jongeren. “Je moet niet overdrijven, Ik kom uit Maastricht: een mooie, maar vergrijsde stad, een stervende stad is met veel lokaal chauvinisme. Maar dan Nijmegen: jong, enthousiast, er is altijd reuring. Toen ik hier in de jaren zeventig kwam, ging de stad van 150.000 naar 140.000. Nu is het weer booming. Een stad van twintigers”. Rob is 63 met een ontembaar enthousiasme: “Je moet jong denken. Zie hoe jeugdig de raad is. Ook bij het CDA. Jonge mannen en vrouwen. In Beuningen is het gemiddelde 55 plus. En de stad is vrouwelijk. Een vrouw aan de top bij LUX, bij de Stadsschouwburg en nu bij Museum het Valkhof. We hebben vrouwelijke lijsttrekkers en nu alleen nog vrouwelijke wethouders. Vier vrouwen en twee mannen.”

Len�

De eis ligt op tafel. Of hij zich nog wel eens kwaad maakt? Best, zegt hij, maar hij is ook milder geworden. “Sinds ik in 2014 Nijmegenaar van het jaar werd, ben ik nog scherper naar dingen gaan kijken, vertel ik het verhaal hoe de stad verandert. Nijmegen is een stad met twee kanten en dat moet je op alle uitingen laten zien, dat moet je uitdragen. Zoals het rondje om de stad tijdens de Giro. Dat is de nieuwe kaart van de stad. Niet zoals al met de Vierdaagse: ‘aan de overkant is ook nog een festival’. Nee, daar wonen straks 55.000 mensen. Lent is hééél dichtbij.”

“Ze zitten maar te kijken op hun iPad” Anders kijken. Twintig jaar geleden zeiden we: wat is die benedenstad saai! Fiets er maar eens doorheen adviseerden de architecten. Rob fietste, twee uur lang en keek naar boven, omhoog naar de diversiteit in balkons in de gevels. “Plein 44 saai? Nee: kijk omhoog naar al die variaties. Naar de 48 verschillende metselwerken.” Hij roemt de Hezelstraat, waar je tien jaar geleden niet verder ging dan Kaashandel De Wit. “Nu loop je tot het eind. Daar houdt de stad niet meer op. Nee: daar is het begin. De stad verandert. Raadsleden zijn dommer geworden, ze zitten maar te kijken op hun iPad. Ga naar buiten: wijk af van je traditionele route. Kijk, proef, ruik, voel de stad!”

Soms is een boek zo mooi en verzorgd uitgegeven, dat je je niet kunt voorstellen dat de inhoud tegenvalt. En ‘Vissen voor de Keizer’ van de Franse schrijver Didier Decoin ziet er prachtig uit: op het omslag springt een goudgeschubde karper uit golven ontleend aan Hiroshige. De illustratie op de schutbladen is een uitvergroting van die schubben en onder het stofomslag kronkelt een gouden karper op een groene linnen band. Zo’n boek móet je aanraken, bekijken, ruiken. En lezen natuurlijk. Gelukkig is ook de inhoud een pareltje van vertelkunst. De roman speelt zich af in Japan rond het jaar 1000. Een visser uit het nietige en arme dorp Shimae levert jaarlijks een twintigtal uitzonderlijk mooie karpers voor de vijvers van het keizerlijk domein. Wanneer hij overlijdt neemt zijn jonge weduwe zijn taak over, wat resulteert in een voettocht van vele kilometers onder het gewicht van een juk met manden van riet en leem, met daarin acht vissen en het water waarin ze moeten overleven. De schrijver vertelt het verhaal vanuit een enorme kennis van de zeden en gewoonten van het oude Japan, en met een bijzondere genegenheid voor de Japanse kunst en literatuur; geuren en kleuren komen je als het ware vanaf de pagina’s tegemoet. De jonge heldin van deze - overigens zeer sensuele - roman houdt zich ondanks de beperkingen van haar afkomst staande tussen de hoogwaardigheidsbekleders aan het keizerlijke hof. Decoin (1945) is een rasverteller die al meer dan twintig romans op zijn naam heeft. In 1977 won hij de prestigieuze Prix Goncourt met zijn boek ‘John l’Enfer’. ‘Vissen voor de Keizer’ is in Frankrijk terecht overladen met lovende recensies en werd empathisch, overdonderend en zelfs geniaal genoemd. Ik sluit me daar graag bij aan. Dit is een absolute aanrader voor de komende Boekenweek! Met plezier verloot ik weer twee exemplaren van dit boek. Meedoen? Mail naar toinesusijn@dekkervdvegt.nl Toine Susijn, boekverkoper Dekker van de Vegt 31


KOMT U 1 MAAND GR ATIS SPORTEN? Wilt u graag op een verantwoorde manier afvallen of uw conditie verbeteren? Met een persoonlijk sportplan op maat helpen deskundige fitnessinstructeurs en fysiotherapeuten samen met u uw sportdoelen te halen. Wij zijn aangesloten bij alle zorgverzekeraars zodat u ook bij ons terecht kunt voor revalidatie- en fysiotherapie.

ENTHOUSIAST? EXTRA VOORDEEL BIJ EEN SANASPORT LIDMAATSCHAP: Gratis basismeting t.w.v. € 36 / Uitgebreide FMS-screening Persoonlijk sportplan op maat / Gratis entree Thermen Sanadome t.w.v. € 32,50 VOORWAARDEN: U bent momenteel geen (of nog nooit) lid van Sanasport Health Club geweest / U hebt nog niet eerder deelgenomen aan een introductieactie van Sanasport / De intake is voor iedereen verplicht (geen extra kosten)

SANASPORT BEVINDT ZICH IN SANADOME / MA - VR: 07.00 - 23.00 UUR WWW.SANASPORT.NL / T 024 - 359 74 00 / ZA - ZO: 09.00 - 15.00 UUR


Kom 1e Paasdag genieten met de hele familie! Voor meer informatie of reserveren: www.sanadome.nl/paasbrunch

€7

50 ,

KORTING DAGENTREE THERMEN

DAGENTREE | € 7,50 KORTING | VAN € 33,50 VOOR € 26,00 Bestel online met kortingscode: UiT18dX AVONDENTREE | € 5,00 KORTING | VAN € 24,50 VOOR € 19,50 Bestel online met kortingscode: UiT04aX WWW.SANADOME.NL / UIT Uit Nijmegen | Geldig voor max. 6 personen t/m 30-04-2018, ook geldig op vertoon aan de kassa. Deze actie is niet geldig i.c.m. andere aanbiedingen of arrangementen. Badkleding verplicht, badjas en slippers worden geadviseerd. Een badjas en handdoeken kunt u ter plaatse huren. Sanadome is dagelijks geopend van 09.00 tot 23.30 uur, de avondentree geldt vanaf 17.00 uur. Sanadome Hotel & Spa Nijmegen | Weg door Jonkerbos 90 6532 SZ Nijmegen | T 024 - 359 72 80 | www.sanadome.nl


PROEF DE SMAAK VAN CROY! GEBAKKEN EI? GEKOOKT EI? BEN ER ALS DE KIPPEN BIJ!

PAASBRUNCH

1E PAASDAG, 11.00 - 14.00 BIJ DE GOFFERTBOERDERIJ

VROLIJK PASEN!

VROLIJK PASEN!

KOM MET HET HELE GEZIN GENIETEN VAN ONZE HEERLIJKE PAASBRUNCH.

VROLIJK PASEN!

WEL EVEN RESERVEREN!

RESTAURANT CROY DE GOFFERTBOERDERIJ GOFFERTWEG 17 | NIJMEGEN RESERVEREN: 024 - 355 01 52

WWW.DESMAAKVANCROY.NL

BOEKENWEEK 2018

10 maart: Boekenfeest in De Vereeniging kijk op www.nijmeegsboekenfeest.nl

15 maart: Lezing over De Steenmakers door Wim Ebben en René van Hoften

16 maart: Griet Op de Beeck signeert 17 maart: Yvette van Boven

wordt geïnterviewd door Leo Preusting over

Home Sweet Home, de Ierse keuken

Marikenstraat 29 - 6511 PX Nijmegen - 024 3020130 www.dekkervdvegt.nl info@dekkervdvegt.nl


nmgn

KLINKT Bijna wekelijks staat de 39-jarige advocaat Dennis van Alst uit Millingen aan de Rijn wel te musiceren in verschillende bands. Begonnen bij fanfarekorps Ons Genoegen uit zijn woonplaats sloot hij zich later aan bij de soulband Grandmother B en excelleert hij momenteel vooral bij The B Machine en The Dutch Jamiroquai. Jazz, soul en funk, daar ligt zijn hart. Gegarandeerd dat op weg naar een rechtbank ergens in Nederland muziek van ‘The Tower of Power’ uit zijn speakers knalt. Tekst en foto: Wim Bakker

Millingse advocaat blaast hoog van de toren:

“Je hebt ook van die Vader Jacob-zaken” “Er zijn zoveel raakvlakken met muziek en mijn vak als advocaat dat voor mij het één niet zonder het andere kan. Letterlijk kan ik in de muziek mijn stoom afblazen als ik mijn toga heb afgelegd. Flexibele houding, snel kunnen lezen, goed luisteren en vooral improviseren, dat zijn wel raakvlakken in beide disciplines. Je weet vaak niet welke afslag de zaak, een cliënt of een rechter neemt, maar daar ligt bij mij juist de uitdaging en de vergelijking. Een dossier is voor mij te vergelijken met een muzikaal optreden. Je valt het stuk aan, wilt uiteindelijk winnen en applaus, het net beter spelen dan een ander en vooral de voldoening dat je er alles uit gehaald hebt wat erin zit.” Dennis van Alst, werkzaam als advocaat bij De Mul Zegger Advocaten en Notarissen studeerde rechten aan de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen, nu de Radboud Universiteit. Maar net zo goed was zijn keuze destijds gevallen op een trompetstudie aan het Conservatorium. Het werd een rechtenstudie met een focus op het civiele recht.

Spatten

“Saai? Nee hoor, dat vooroordeel kan ik snel uit de wereld helpen. Contracten die we met elkaar aangaan, kunnen juist spatten door de dynamiek die erachter ligt. Als het misgaat tussen partijen is het juist zaak om de kleine nuances goed te kennen. Juist niet meteen een gang naar de rechter, maar kijken waar je elkaar kunt treffen. Niets is definitief, het creatief gaten schieten in een dossier of uitspraak is juist balanceren tussen recht hebben en recht krijgen.”

“Dossier is te vergelijken met muzikaal optreden” In bijna alles komen de synoniemen in zijn mentaliteit als advocaat overeen met die van trompettisten: het hoogst willen blazen, de solo willen hebben en vooral succesvol optreden.

Onlangs stond Van Alst in Ahoy Rotterdam tijdens een optreden op het Groot Feijenoord-gala. “Daar ging wel een wens in vervulling. Muzikaal was dat voor mij een grote zaak, je staat toch op de plek waar ooit Queen of The Power of Tower stond, maar voor mij net zo belangrijk als spelen in een kroeg ergens in het land. In mijn vak zijn er ook geen kleinere of grotere zaken, iedere zaak is er een en voor de betrokkenen vaak van levensbelang.”

Stoom

“Natuurlijk heb je af en toe ook van die eenvoudige ‘Vader Jacob-zaken’, zoals ik die noem, maar zaken die ik krijg gaan me soms echt aan het hart. Dan moet ik ’s avonds letterlijk even stoom afblazen en mijn hoofd leegmaken. Ik mag dat graag doen in krachtsport, maar vooral op een podium. Dan kijk je de andere dag op kantoor weer met een frisse blik of er ook muziek in een dossier zit en of ik het op een akkoordje kan gooien. Maar dat woordgrapje voelde je al aankomen toch?” 35


KOOP NU JE KAARTEN De Wolfsberg Groesbeek, Bruna Groesbeek, The Read Shop Malden

TICKETS VIA WWW.TRIBUTEPARTY.NL

REGULIER €15,- // 5 VRIENDENTICKET € 65,- // 10 VRIENDENTICKET €100,-


uit

EVENTS Filmvoorstellingen

'Krieg am Niederrhein' Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek laat in maart 2018 weer een aantal vertoningen zien van de filmklassieker 'Krieg am Niederrhein'. Op 8 februari 1945, dit jaar 73 jaar geleden, ging Operatie Veritable van start in het Nederlands-Duitse grensgebied. Naar schatting gingen ongeveer 500.000 geallieerde soldaten de strijd aan met de Duitse verdediging. In zes weken tijd nam dit aantal zelfs toe tot een troepenmacht van meer dan 1 miljoen geallieerde soldaten. De operatie eindigde met de oversteek van de Rijn bij Wesel op 23/24 maart 1945. De Duitstalige film ‘Krieg am Niederrhein‘ (zonder Nederlandse ondertiteling) bevat indrukwekkende historische beelden uit 1944 en 1945 en besteedt aandacht aan het gebied in en rondom het Rijk van Nijmegen ten tijde van de zinderende aanval op het Rijnland. Aan bod komen o.a. de slag om het Duitse Reichswald en de bombardementen op Duitse steden, zoals o.a. Kleve en Wesel. Daarnaast worden de grootscheepse evacuaties van vluchtelingen uit het Duits-Nederlandse grensgebied in beeld gebracht. De film is aangevuld met beelden van geallieerde oorlogscorrespondenten.

African Mamas en Leoni Jansen

‘Mama Africa’ is Miriam Makeba. In dit nieuwe theaterconcert brengen de African Mamas samen met Leoni Jansen een muzikaal eerbetoon aan de wereldberoemde Zuid-Afrikaanse zangeres. Op het ritme van haar hits als ‘Pata Pata’, ‘Malaika’ en de ‘Clicksong’ vieren de African Mamas de kracht en moed van hun boegbeeld. Met muziek en verhalen vertellen ze over Makeba’s strijd tegen apartheid, waardoor zij 30 jaar lang uit haar thuisland verbannen werd en belichten ze alle kanten van haar kleurrijke bestaan. Nog altijd wordt ze herinnerd als de vrouw die de Afrikaanse muziek de wereld in stuurde en die Zuid-Afrika hoop gaf in zware tijden. 16 maart, Stadsschouwburg, Nijmegen

Nijmeegs Boekenfeest

De aftrap van de Boekenweek is voor iedere literatuurliefhebber natuurlijk het Nijmeegs Boekenfeest in De Vereeniging! Schrijvers, dichters, wetenschappers en muzikanten - waaronder Jan Terlouw, Hanna Bervoets en Lieke Marsman - laten middels interviews, lezingen, optredens en voordrachten hun licht schijnen over het thema ‘natuur’. Planten en dieren, robots en ruimtereizen, duurzaamheid en klimaatverandering en uiteraard de natuur van de mens; op alle mogelijke manieren komt het thema voorbij. Ga voor meer informatie en ticketverkoop naar nijmeegsboekenfeest.nl. 10 maart, Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen

Niks Te Verbergen Festival

Algemeen • • • • • •

Voorafgaand aan alle voorstellingen en in de pauze is het museumcafé geopend. Aan elke voorstelling gaat een korte historische inleiding vooraf verzorgd door deskundigen van het Bevrijdingsmuseum. De film is Duitstalig en niet ondertiteld. Reserveren is noodzakelijk: tel 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Standaard entreeprijzen, zie www.bevrijdingsmuseum.nl. De Museumkaart is geldig. Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek.

Met het referendum over de Sleepwet in het vooruitzicht, wil ‘Niks te verbergen festival’ je informeren over de inhoud van de wet die de inlichtingendiensten meer bevoegdheden geeft. Met een dag- en nachtprogramma vol debatten, quizzen, documentaires, muziek, film en kunstinstallaties krijg je inzicht in de argumenten voor en tegen de wet. Muziek van onder andere Boomshakalak Soundsystem, Underpants en Tutti. Meer info vind je op niksteverbergenfestival.nl. 17 maart, Brebl, Nijmegen

Zie voor data van de voorstellingen www.bevrijdingsmuseum.nl, Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 37


INVESTEREN IN DE TOEKOMST BEGINT NU!

NU € 500,- SUBSIDIE OP PELLETHAARDEN!

ONTVANG TOT € 350,VOOR JE OUDE HOUTHAARD!

HOME GARDEN SHOP

Showroom: Badkamers + Haarden Biezenkamp 2 Gendt • tel. 0481 42 43 41 • info@homegardenshop.nl


uit

EVENTS

Legends of Rock Zaterdag 28 april 16.00 tot 21.00 uur De Wolfsberg Groesbeek

Ode aan de rock

in de tuin van De Wolfsberg

Inmiddels vaste prik op de zaterdag aan het einde van april: rockmuziek in de tuin van De Wolfsberg. Een ode aan de grootheden in de rockscene. Live door drie voltallige bands. Twee bands die nog niet eerder het podium op de heuvel gedeeld hebben en één oude bekende spelen het werk van Thin Lizzy, Led Zeppelin en Jimi Hendrix. Geniet van minutenlange gitaarsolo’s, vurige vocalen, stevig slagwerk en een niet te missen energie en liefde voor muziek.

Thin Lizzy

Jimi Hendrix

Enkele jaren geleden had het uit Birmingham afkomstige gezelschap Dizzy Lizzy de eer om op te treden tijdens de ‘Remember Phil & Gary’ avonden in Weert en Zoetermeer. Nederland is zeker geen onbekend terrein voor de band. Bassist en zanger ‘H’ startte in de jaren negentig met een eerbetoon aan Philip Lynott en vormt nog steeds het middelpunt van de tributeband. Met zijn stem en looks brengt hij de typische jaren zeventig rock van Thin Lizzy terug op het podium. Zing mee met herkenbare rock songs als ‘Whiskey in The Jar’, ‘The Boys Are Back In Town’ en ‘Black Rose’ die duizenden muzikanten wereldwijd geïnspireerd heeft.

Hij was er al eens eerder. Befaamd om zijn gitaarkunsten toert deze in Seattle geboren muzikant met zijn band over de hele wereld. Jimi Hendrix is nog altijd zijn inspiratiebron en als Randy zijn gitaar laat zingen krijg je het gevoel dat de gitaarlegende weer leeft. Gitaarspel op zijn rug en met zijn tanden: Randy beheerst het als geen ander. Hij speelde diverse malen mee met de Jimi’s originele Experience band. Hij toerde met The Beach Boys, Uriah Heep, Blue Oyster Cult en Jethro Tull. Om nog maar niet te spreken over de miljoenen views van zijn Youtube video’s en de enthousiaste reacties van Hendrix fans van over de hele wereld. Inmiddels is hij welkom in Nederlandse poppodia als Hedon, 013 en Patronaat, maar keert dolgraag nog eens terug naar de plek waar hij in 2015 zo hartelijk door het publiek werd ontvangen.

door Dizzy Lizzy (UK)

door Randy Hansen (USA)

Led Zeppelin

Physical Graffiti (UK/NL) Led Zeppelin bestaat 50 jaar! 1968 was het jaar dat gitarist Jimmy Page, als enige overgebleven lid van de Yardbirds, een nieuwe band oprichtte. Physical Graffiti speelt al jaren de nummers van ’s werelds beruchtste rockband Led Zeppelin. Het internationale gezelschap van muzikanten onder leiding van frontman Andrew Elt (ex-Sleeze Beez) heeft een indrukwekkende live reputatie opgebouwd. Ze stonden voor volle zalen door heel Nederland en hebben dit jaar een speciale tournee om het jubileum van Robert Plant en consorten te vieren. Topgitarist Daniel Verberk vertaalt de essentie van Jimmy Page’s gitaargeweld met dezelfde versterkers, gitaren en effecten. Hij was al eens eerder te gast bij De Wolfsberg en rockte bij een optreden van Let Love Rule, een ode aan Lenny Kravitz.

Voor meer informatie en tickets kijk op www.tributeparty.nl nu tijdelijk earlybird tickets €14,-

39


Voor bestrating

naar de VSB Groep De VSB Groep is Nederlands grootste en goedkoopste leverancier van alle soorten bestratingsmaterialen. Alle benodigdheden voor het (laten) aanleggen van een tuin zijn hier te vinden. Oude gebakken bestrating, zoals Waaltjes, zijn in allerlei kleuren voorradig, net zoals bijvoorbeeld strakke, donkere gebakken stenen en terrastegels. Alles wordt bij de VSB Groep direct uit voorraad geleverd met eigen transport. In de showtuin in Druten kan iedereen terecht voor inspiratie en advies. Daarbij helpt het familiebedrijf - met meer dan dertig jaar ervaring - graag; een afspraak maken is niet nodig. Kerkstraat 34, Druten T. (0487) 51 35 44 // www.vsbgroep.nl

Deelfietsen begint in Nijmegen Ovelo en SL!M zijn twee nieuwe deelfiets-initiatieven in Nijmegen. Ovelo zit op Plein 1944, P+R-Noord, in de parkeergarage Mariënburg en de Bisschop Hamerstraat. SL!M heeft fietsen in de stalling onder Doornroosje, bij Station Heijendaal en de Universiteit. Beide initiatieven zijn met de app GoAbout te gebruiken. Daarmee kan een fiets direct van het slot gehaald worden en onderweg eenvoudig op slot gezet worden en weer geopend. De fietsen kunnen geleend en ingeleverd worden op één van de locaties. De kosten bedragen € 1,-- per uur (max. € 7,-- per dag), maar er zijn ook abonnementsvormen. App: GoAbout // www.ovelo.nl

Dukenburg in de ban van het heelal

‘Kids on the moon’ Op de foto in een levensecht astronautenpak of – hartstikke spannend – in een space tube rechtstreeks een lijntje leggen met NASA. Welk kind wil dat nou niet? Even ervaren hoe het is om astronaut te zijn tijdens een onvergetelijke reis door de ruimte. Dat kan allemaal binnenkort in Winkelcentrum Dukenburg. Het unieke event Kids on the Moon uit Portugal ‘landt’ er als eerste locatie in Nederland. Van 7 tot en met 31 maart kunnen alle kinderen tussen 5 en 10 jaar astronautje spelen. Een momentje in het universum. Tekst: Gerda Boekhorst Foto’s: Winkelcentrum Dukenburg Rispa Boot, woordvoerder namens de winkeliersvereniging Dukenburg, legt uit: “Kids on the Moon is een tour voor jong en oud, waarmee de ruimte en het universum ontdekt worden met een interactieve expositie. Duizenden kinderen uit de hele wereld hebben de tentoonstelling al gezien en nu is de beurt aan Nederland. Winkelcentrum Dukenburg heeft de primeur!” Educatie, aarde en maan zijn de drie onderdelen van de interactieve tour die op de

40

pleintjes en plekken in het winkelcentrum staan opgesteld. Met een prachtige foto-expositie is de kennis over Neil Armstrong en andere ruimtereizigers te vergroten. Op het plein bij lunchroom Le Duc kunnen bezoekers een replica tegenkomen van een levensecht ruimtepak dat tijdens maanwandelingen werd gedragen. En er zijn ook imitatie-space-shuttles en maanraketten te bewonderen. Even verderop, naast de HEMA, staan de planeten en het zonnestelsel opgesteld. Aan de hand van foto’s die astronauten tijdens hun ruimtereis hebben gemaakt, is hele spannende en interessante informatie te bekijken. Ook is er de kans om het perspectief van de aarde van bovenaf te bekijken. Dat is niets minder dan een live-interactie met het ruimtestation ISS, waarvan een kopie in het winkelcentrum staat!

Maanrei�

Het derde onderdeel is het meest spannend. Een reis naar ‘de maan’. Voordat ze de laatste ‘training’ van de tour ingaan, zetten de jonge ruimtekadetten een ruimtevaarthelm op en stappen samen op de maanbodem voor een onvergetelijke maanwandeling. Als een echte


ter-

ZAKE Aankoopmakelaar leidt kooptraject in goede banen Er is bijna niets leuker dan dromen van een nieuw huis en er ook daadwerkelijk naar zoeken. Maar tot die woning wordt gevonden moet er wel ineens van alles gebeuren. De onzekerheden stapelen zich op: is dit wel een goede keuze voor mij; zou er iets mis zijn met deze woning; is de vraagprijs wel redelijk; welke verplichtingen heeft de koper; waar staan de antwoorden op al deze vragen?

astronaut een stukje gewichtloosheid ervaren. Geen zwaartekracht voelen. Gaaf! Laat je verrassen. En dat alles kun je meemaken op het plein voor Blokker. En even verderop, voor Lunchroom Jan, staat een levensgrote telescoop. Kids on the Moon is geopend van dinsdag tot en met zaterdag en dat bijna vier weken lang. De ochtenden zijn gereserveerd voor basisschoolklassen, individuele deelname kan na de middag. ‘Deelname is volledig gratis en aan de volwassenen is ook gedacht, ’vertelt Rispa. ‘Wij hebben voor hen een leuke actie. Bij elke aankoop van minimaal tien euro maak je met een unieke code kans op een volledig verzorgde reis voor vier personen naar Disneyland Parijs. Bovendien worden er vijftig entreekaarten verloot voor de SpaceXperience van André Kuipers in de Ziggo Dome. De prijsuitreiking is zaterdag 14 april.’ Het thema ruimte is momenteel erg actueel. ‘Niet voor niets zijn de shows van André Kuipers doorlopend uitverkocht. De winkeliers van Winkelcentrum Dukenburg sluiten aan bij deze recente publieke belangstelling en geven met dit initiatief de bezoekers een kijkje in een andere wereld.’ Sterren en planeten zijn ongrijpbaar, maar in winkelcentrum Dukenburg komen de hemellichamen een stukje dichterbij. En de jonge gasten kruipen een momentje in de huid van André Kuipers!

www.winkelcentrumdukenburg.nl/ spaceadventure

Wie dit herkent en op het punt staat een woning aan te kopen, doet er goed aan een aankoopmakelaar in te schakelen. Dat is een professional die het hele aankooptraject in goede banen leidt, rekening houdend met de wensen en mogelijkheden van de koper. Terwijl die gewoon door kan werken, zet de aankoopmakelaar heel veel zaken voor die koper op een rijtje. En tijdens de bezichtigingen kijken een paar ervaren ogen mee. Gonny Vijn is al twintig jaar makelaar in Nijmegen en omstreken en heeft zich sinds enkele jaren gespecialiseerd in aankoopbegeleiding. Zo is men verzekerd van onafhankelijk, deskundig en persoonlijk advies en gaat de potentiële koper goed voorbereid dit spannende, maar leuke traject in. Kerkstraat Zuid 22, Oeffelt T. (0485) 36 27 67 www.aankoopmakelaargonnyvijn.nl

Ervaren hypotheekadviseur nu ook in Beuningen Altijd een financieel adviseur in de buurt die gespecialiseerd is in hypotheken, pensioenen en verzekeringen. Met deze gedachte is Marcel van Gammeren in januari begonnen als financieel adviseur in de regio Beuningen/Wijchen. Hij werkt onder de vlag van Van Bruggen Adviesgroep in een nieuw kantoor aan het Thorbeckeplein 43 in Beuningen. Hier kunnen afspraken worden gemaakt op alle gewenste tijden, dus ook in de avonduren en op zaterdag voor hulp bij hypotheken, verzekeringen en andere financiële zaken. Marcel van Gammeren nodigt iedereen van harte uit om eens vrijblijvend kennis te maken. Thorbeckeplein 43, Beuningen T. 0800 1600 W. www.vanbruggen.nl/beuningen

Bijna tien jaar Grand Café De 10 Grand Café De 10 op het Kerkplein in Malden is al bijna tien jaar een begrip. Bezoekers kunnen hier al vroeg in het voorjaar buiten zitten door het modern verwarmde terras. En in dit voorjaar komt De 10 met allerlei nieuwe gerechten en vleessoorten, die bereid worden op de Josper BBQ. In het Grand Café kunnen gasten een driegangen menu geserveerd krijgen voor € 24,50 waarbij gekozen kan worden kiezen uit de hele menukaart, behalve de specialiteitenkaart. Dit geldt ook op beide paasdagen.

Aankoopmakelaar Gonny Vijn

Kerkplein 2A, Malden T.: (024) 388 13 11 // W. www.lekkereteninmalden.nl Open: di t/m zo 12.00-23.00 uur (ma gesloten) 41


5 GERECHTEN VOOR € 25,MAANDAG T/M VRIJDAG

LAATSTE KANS! Tot en met 21 maart eet je bij ons 5 gerechten voor € 25,-. Op alle doordeweekse avonden en iedere week een nieuw menu.

Reserveren kan uitsluitend telefonisch op zondag tussen 10.00 en 17.00 uur voor de daaropvolgende week. Beperkte beschikbaarheid!

1 & 2 APRIL

PASEN LUNCH & DINER

VOORGERECHT

SOEP

• Chuck eye van het Ierse rund gemarineerd en dun gesneden, krokante walnoten, radijs, rucola, en currycrème

• Soep van lente-ui met gebakken spekjes, kruidenkaas en croutons

• Salade met langzaam gegaarde lamsbout, koolrabi, groene appel en tijm-mosterdcrème

2-GANGEN € 28,3-GANGEN € 34,4-GANGEN € 40,-

• Lauwwarme rouleau van zalm en spinazie, ingelegde rode ui, gefrituurde kappertjes en een crème fraîche-kervelsaus

Graag tijdig reserveren T 024 397 1327

• Salade met gepofte biet uit de Josper houtskoolgrill, geitenkaas, sinaasappel en kroepoek van quinoa

• Bloemkoolsoep met gele curry, gerookte kipfilet en bieslook

HOOFDGERECHT • Picanha bereid in de Josper houtskoolgrill, een hasselback aardappel met geroosterde groente en saus van cantharellen • Maishoen suprême, aardappelgratin, peulvruchten en tomaat, krokante bacon en jus van rode port en gekonfijte ui

• Ravioli met paddenstoelen, krokante hazelnoten, tomaat, rucola en salie-roomsaus. • Gebakken victoriabaars, mousseline van zoete aardappel, gebrande prei, chorizo en een saus van garam masala De hoofdgerechten worden geserveerd met een salade en aardappelgarnituur

NAGERECHT • Tartelette met hangop van rabarber, Italiaans schuim, ijs van sereh en krokante hazelnoot • Kaasplateau met binnen- en buitenlandse kazen

Mooksebaan 12 Groesbeek T 024 - 397 13 27 www.dewolfsberg.nl


uit

AGENDA 1 donderdag Cabaret

Dans

Moving Futures > LUX, Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmgen.nl

2 vrijdag Concert

Jazztalks ism Meneer Otis > De Lindenberg, Nijmegen, 20.15 uur, www.delindenberg.com Concerttour akoesticum talent programma > De Vereeniging, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Theater

Sigaren en Cuijkse koek > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

Muziek

De Uitdaging > ’t Mozaïek, Wijchen, 20.15 uur, www.mozaiekwijchen.nl

Cultuur

Vlakhof Kunstcafé > Museum het Valkhof, Nijmegen, 17.00 – 19.00 uur, www.museumhetvalkhof.nl

Toneel

Harrie & Eva > Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

3 zaterdag Concert

Voorrondes Dag van het Levenslied > De Lindenberg, Nijmegen, 20.00 uur, www.delindenberg.com

Theater

Sigaren en Cuijkse koek > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

Cabaret

Marco lopes - Moedt > ’ t Mozaïek, Wijchen, 20.15 uur, www.mozaiekwijchen.nl

Show

De Formule 1 show > Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

Uitgaan

Boogie Nights > De Vereeniging, Nijmegen, 22.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

4 zondag Familie 44

Peuterpret met Tessa Zoutendijk > De Lindenberg, Nijmegen, 10.00 en

Dans

Theater

Theater

Sigaren en Cuijkse koek > Schouwburg Cuijk, 14.00 uur, www.schouwburgcuijk.nl

6 dinsdag

Theaterconcert

De “lastige kinderen? Heb jij even geluk”theaterhow (reprise) > Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

5 ***** - Introdans> Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

10 zaterdag Cabaret

Rob & Emiel – Blow me Away > ’t Mozaïek, Wijchen, 20.15 uur, www.mozaiekwijchen.nl Veldhuis & Kemper – Geloof ons nou maar > Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

11 zondag

Barry Steele & Friends – The Roy Orbison Story > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

Leonie Meijer e.a. – Bella Italia > ’t Mozaïek, Wijchen, 20.15 uur, www.mozaiekwijchen.nl De Vijfde van Mahler – Het Gelders Orkest > De Vereeniging, Nijmegen, 14.15 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl Trijntje Oosterhuis > Stadsschouwburg, Nijmegen, 15.00 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

Cabaret

Marjolein de Graaf - Deugzucht > ’t Mozaïek, Wijchen, 20.15 uur, www.mozaiekwijchen.nl

8 donderdag Theater

Muziek

Uitgaan

Guido Weijers – Masterclass Geluk > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl BUKO – Abattoir Fermé > LUX, Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmgen.nl

Liederentafel > Café ’t Haantje, Nijmegen, 20.30 uur, www.haantje-nijmegen.nl

Familie

Een vrij land – Femke Halsema > Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Woef Side Story (9+) > Stadsschouwburg, Nijmegen, 19.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Muziek

10cc ism Doornroosje > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

9 vrijdag Theater

Henk Schiffmacher – Schiffmacher vertelt > De Lindenberg, Nijmegen, 20.00 uur, www.delindenberg.com

Muziek

Philharmonie Zuidnederland – De alomtegenwoordigheid van Bach > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl The Simon & Garfunkel Story > De Vereeniging, Nijmegen, 20.15 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl A Room full of – JW Roy > LUX, Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmgen.nl

Cabaret

Kirsten van Teijn - Zalf > ’t Mozaïek, Wijchen, 20.15 uur, www.mozaiekwijchen.nl

Woest

Jeugd

Geluk - Toneelschuur > LUX, Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmgen.nl

7 woensdag Muziek

11 maart

Foto: Tycho Merijn

Jochen Otten – Troosten > De Lindenberg, Nijmegen, 20.30 uur, www.delindenberg.com

11.15 uur, www.delindenberg.com Bouw je eigen instrument 6+ > De Vereeniging, Nijmegen, 12.00, 13.30, 14.15 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

13 dinsdag

Theatercollege

14 woensdag

Klassieke muziek

Boris Giltburg. Piano & Pavel Haas Kwartet > De Vereeniging, Nijmegen, 20.15 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

15 donderdag

Daar sta je dan: twee gebalde vuisten, een rode kop en opnieuw tevergeefs geprobeerd tot tien te tellen. Rookwolkjes uit je oren en de tanden stevig op elkaar. Het borrelt diep van binnen en is onstuitbaar. Het moet eruit. De driftkikker gaat los! Zo ook bij een jongen van gescheiden ouders, die zich op alles en iedereen afreageert en vecht om alles te laten zijn zoals het was. Project Sally brengt met ‘WOEST’ een voorstelling vol dynamische, virtuoze en acrobatische dans over onstuimige woedeaanvallen. Het gezelschap weet opnieuw hedendaagse dans met maatschappelijke thema’s te versmelten tot een hartverwarmende poëtische voorstelling. De Lindenberg, Nijmegen, 15.00 uur, www.delindenberg.com

16 vrijdag Cabaret

Vrouw Holland 20 jaar – Mannenhumor in een vrouwenlichaam > De Lindenberg, Nijmegen, 20.30 uur, www.delindenberg.com Jasper van Kuijk - Janus > ’t Mozaïek, Wijchen, 20.15 uur, www.mozaiekwijchen.nl

Theater

Show

Muziek

Muziek

Steef de Jong - Orfeo > De Lindenberg, Nijmegen, 20.30 uur, www.delindenberg.com Symphonic Rock Night > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl What happened to America? > De Vereeniging, Nijmegen, 20.30 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

Dans

We are nowhere else - Stephen > LUX, Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmgen.nl Inside out – Conny Janssen danst > Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Siyabonga Makeba > Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

Tour de Frans – Frans Bauer > De Vereeniging, Nijmegen, 20.15 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

17 zaterdag Theater

Collectief XX – Collectief XX doet maar wat (Te Gast) > De Lindenberg, Nijmegen, 20.15 uur, www.delindenberg.com Bambie is Back! - Theatergroep > LUX, Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmgen.nl


MAART 2018 Uitgaan

Pub-Quiz > Café ’t Haantje, Nijmegen, 20.30 uur, www.haantje-nijmegen.nl

Muziek

Bella Italia – Cantare Tricolore > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

Opera

Opera Trionfo - Antigona > Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

18 zondag Familie

Theater Sonnevanck – Sneue gevallen > De Lindenberg, Nijmegen, 15.00 uur, www.delindenberg.com Kylián4all (6+) - introdans > Stadsschouwburg, Nijmegen, 14.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Muziek

Hotel Victoria – Carel Kraayenhof & Juan Pablo Dobal > Schouwburg Cuijk, 14.30 uur, www.schouwburgcuijk.nl Dutch Classical Talent – Ardemus Quartet > De Vereeniging, Nijmegen, 15.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Theater

For one night Only – Sven Ratzke > LUX, Nijmegen, 16.00 uur, www.lux-nijmgen.nl

22 maart

Musical

You’re the Top

Pools Poëzie Festival Wierszowisko > ’t Mozaïek, Wijchen, 11.30 uur, www.mozaiekwijchen.nl

20 dinsdag Cabaret

Veldhuis & Kemper – Geloof ons nou maar > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

21 woensdag Theater

Dorine Wiersma – Gaan we katten? > ’t Mozaïek, Wijchen, 20.15 uur, www.mozaiekwijchen.nl The Johnny Cash Roadshow> Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Musical

The Full Monty> Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

22 donderdag Theater

Zonder toestemming – De theatergroep > LUX, Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmgen.nl

Cabaret

Arnout van den Bossche – Burn-out voor beginners > ’t Mozaïek, Wijchen, 20.15 uur, www.mozaiekwijchen.nl

Opera

Die Zauberflöte> Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

23 vrijdag Theater

Miel Verstappen - Magmens > De Lindenberg, Nijmegen, 20.15 uur, www.delindenberg.com

Cabaret

Leon van der Zanden - Kameleon > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

Muziek

Rock4 – The beatles: Abbey Road > ’t Mozaïek, Wijchen, 20.15 uur, www. mozaiekwijchen.nl Cole Porter (1891-1964) was één van de allergrootste Amerikaanse liedjesschrijvers, bekend van wereldberoemde romantische songs als ‘I’ve got you under my skin’ en ‘Ev’ry time we say goodbye’, en van musicals als ‘Kiss me, Kate’. Hij combineerde zijn buitengewone talent met een zeer opvallende levensstijl, maar leidde ook een dubbelleven... ‘You´re the Top’ schetst een wervelend beeld van Porters leven en muziek. Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

24 zaterdag Theater

Flip en de Noormannen – The Big One > De Lindenberg, Nijmegen, 20.30 uur, www.delindenberg.com Ur - Urland > LUX, Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmgen.nl

Familie

Tina de Musical > Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Uitgaan

De rekening > Café ’t Haantje, Nijmegen, 21.00 uur, www.haantje-nijmegen.nl

Toneel

Theaterconcert

31 maart

Paul met band

Het Nationale Theater – De hereniging van twee Korea’s > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

25 zondag Familie

Feikes Huis – Danielle Wagenaar Panama > De Lindenberg, Nijmegen, 15.30 uur, www.delindenberg.com De geschiedenis van Nederland (6+) > Stadsschouwburg, Nijmegen, 14.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Muziek

Upside Down Soul – Makis Seviloglou > LUX, Nijmegen, 16.00 uur, www.lux-nijmegen.nl 7 – Fernando Lameirinhas > De Vereeniging, Nijmegen, 15.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

27 dinsdag Show

Innenshau (revisited) – Jakop Alhlbom > Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

28 woensdag Cabaret

De titel zegt het eigenlijk al. Paul gaat op tournee met een band. Na zijn alom geprezen eerste album "Nieuw" verschijnt begin 2018 de opvolger daarvan. Gewapend met de nummers van deze albums en zijn prachtige stem belooft het programma PAUL MET BAND een heerlijke avond te worden voor de liefhebber van het betere theaterlied en de Nederlandstalige popsong. Voor Paul is PAUL MET BAND een uitstapje na zijn eerste avondvullende theatershow "Nieuw". Paul zal als vertolker van het Nederlandse lied ook ongetwijfeld een aantal (vertalingen van) werken van bekende grootheden ten gehore brengen en u hoeft ook niet raar op te kijken als er een aantal Acda en De Munnik-klassiekers voorbij komen… Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Dans

Jan Beuving & Patrick Nederkoorn – Leuker kunnen we het niet maken > De Lindenberg, Nijmegen, 20.30 uur, www.delindenberg.com

Footnotes – Keren Levi > LUX, Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmgen.nl

Familie

East Side Comedy Night > De Lindenberg, Nijmegen, 20.30 uur, www.delindenberg.com

Theater Rotterdam - Woef Side Story > Schouwburg Cuijk, 19.00 uur, www.schouwburgcuijk.nl

Klassieke muziek

Bachkoor Nijmegen – Matthäus Passion> De Vereeniging, Nijmegen, 19.30 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Show

Opvliegers 3: In New York > Stadsschouwburg, Nijmegen, 19.30 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

29 donderdag Komedie

Opvliegers 3 – New York, New York > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

30 vrijdag Cabaret

Muziek

Peter Corry & Live band – The Call of the Celts > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

Toneel

La Superba > Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

31 zaterdag Jazz

Songbook 33 – I Compani > LUX, Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmgen.nl

Klassieke muziek

Pynarello & Franca Treur > De Vereeniging, Nijmegen, 20.00 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

45


uit was ERBIJ

Stappenplan

Niet te missen in maart Je voelt het aan alles: de lente zit in de lucht. Het is al véél langer licht, de zon is al weer echt warm aan het worden en sneeuwklokjes, hazelaars en bijvoorbeeld wilgenkatjes heten ons ook al welkom voor de lente! Gaan we in maart ook genieten van de eerste terrasjes in de zon? En anders zijn er altijd nog onderstaande evenementen en activiteiten. • Vrijdag 2 maart, 12.30 uur: gezellig tussen de middag naar een klassiek concert van een uurtje en nog gratis ook. Dat kan vandaag in de Kleine Zaal van De Vereeniging, waar u kunt luisteren naar kamermuziek van o.a. Brahms, Beethoven en Sjostakovitsj. Dit wordt uitgevoerd door talentvolle studenten van beroemde conservatoria in Londen, Berlijn en in Nederland. www.stadsschouwburgendevereeniging.nl/lunch. • Zondag 11 maart, vanaf 08.00 uur: voor veel wandelaars geldt de Poldermars als de start van het zomerse wandelseizoen (en een eerste test voor de Vierdaagse). Van 5 tot 30 km. kan er gewandeld worden over verharde wegen door de altijd mooie polder; de start is in het Dorpshuis De Sprong in Ooij. www.wandel.nl • Woensdag 21 maart, 07.30 tot 21.00 uur: één keer in de vier jaar mag je in Nederland gaan stemmen voor de leden van je eigen gemeenteraad en dat is dus vandaag weer het geval. Iedereen van 18 jaar en ouder mag zijn/haar stem uitbrengen. En eh... er is geen excuus, want echt óveral zijn stembureaus! • Woensdag 28 maart, 19.30 uur: op de woensdag vóór Pasen kunt u al helemaal in de stemming komen met een uitvoering van de Matthäus Passion van J.S. Bach in concertgebouw De Vereeniging, uitgevoerd door het BachkoorNijmegen. Behalve een aantal solisten treedt ook het Nationaal Kinderkoor op. www.bachkoor-nijmegen.nl

46

’t Haantje viert geen carnaval, behalve dan voor de kinderen Café ’t Haantje aan de Daalseweg is één van de vele cafés in Nijmegen die het carnaval laten voor wat het is. Behalve dan op de zondagmiddag als - ná de stadse optocht - alle kinderen welkom zijn om hier te hossen, te zingen en te springen. En uiteraard komen de ouders dan gezellig mee... Voor deze ene dag ondergaat de normaal zéér bruine kroeg een flinke gedaantewisseling als de familie Puyn - al tientallen jaren eigenaar van ’t Haantje - de hele zondagmorgen druk in de weer is met ballonnen opblazen, serpentines uitrollen en met slingers en gekleurde lampen ophangen. Dat alles voor de kinderen én deze keer ook voor fotograaf Marcel Krijgsman...


TICKETS NU VERKRIJGBAAR!


CASINO ARRANGEMENT VOOR 2 € 84,95 VOOR 2 PERSONEN

ENTREE 2 DRANKJES P.P. DRIEGANGENDINER € 7,50 SPEELGELD P.P. SPELUITLEGBOEKJES

HET ENIGE ECHTE CASINO

UIT Nijmegen - Maart 2018  

Stadsmagazine voor Nijmegen en regio

UIT Nijmegen - Maart 2018  

Stadsmagazine voor Nijmegen en regio

Advertisement