Page 1

FEB 18

Juliëtte

droomt van nationale rugbycarrière

The Blue Mops veertig jaar muziek

Leo eet Uit

bij Captain Joe STADSMAGAZINE VOOR NIJMEGEN & REGIO www.uitnijmegen.nl


LUCKY SUNDAY MET OPTREDEN VAN SAMANTHA STEENWIJK

ZONDAG 18 FEBRUARI

HET ENIGE ECHTE CASINO


FEBRUARI 2018

05

Column Sjembek Zot

11

Leo eet UIT Bij Captain Joe

23

The Blue Mops Veertig jaar muziek en plezier

colofon

inhoud

08

Juliëtte de Visser Droomt van rugbycarrière

13

Mijn passie Het Leonkaartje

28

Victor Vroomkoning De rode loper tot poëzie

09

Nimweegse Voetbalsores De Nijmeegse Pep

18

Herboren elegance Winkelen in andermans kast

38

UIT was erbij Winterbierfeesten

UIT NIJMEGEN verschijnt iedere eerste week van de maand in een oplage van 70.000 exemplaren.

UITGEVER Ben Wijnhoven | EINDREDACTEUR Leo Preusting, redactie@uitnijmegen.nl | REDACTEUREN Hans Jacobs, Lieke Beijer, Carmen Wijnhoven FOTOGRAFEN Paul Grefkens, Marcel Krijgsman | COVER Marcel Krijgsman | VORMGEVING Malou Wijnhoven | KANTOOR Bloemerstraat 11, 6511 EB, Nijmegen | ADVERTENTIE-EXPLOITATIE Uitmaat 25 6987 ER Giesbeek, T 0313 490840, F 0313 490841, info@uitnijmegen.nl ACCOUNTMANAGER Elise Willems | ADMINISTRATIE Evelien Schoppers | KLACHTEN BEZORGING T 0313 490840 De volgende UIT NIJMEGEN verschijnt in week 9. Deadline redactie / advertenties donderdag 15 februari 2018.

03


NATIONAAL

BEVRIJDINGSMUSEUM

1944-1945

Film ‘Krieg am Niederrhein’ “The battle to end the war”- Canadese historicus W.D. Whitaker Het Bevrijdingsmuseum vertoont in februari en maart 2018 een reeks filmvoorstellingen van de klassieker ‘Krieg am Niederrhein’. Dit jaar is het precies 73 jaar geleden dat het Rijnlandoffensief van start ging: de grootscheepse aanval van de geallieerden op de Niederrhein vanuit het Rijk van Nijmegen. Van de start van Operatie Veritable op 8 februari 1945 tot en met de oversteek van de Rijn bij Wesel op 23/24 maart 1945. De nog in prima staat verkerende Duitse film ‘Krieg am Niederrhein’, aangevuld met beelden van geallieerde oorlogscorrespondenten, verbeeldt op zinderende wijze de aanval op het Rijnland, waarbij volgens de laatste gegevens 500.000 geallieerde soldaten het op 8 februari 1945 opnamen tegen de Duitse verdediging. In zes weken tijd groeide dit aantal uit tot een geallieerde troepenmacht van meer dan 1 miljoen soldaten! De overtocht over de Rijn markeerde het begin van het einde van Hitler-Duitsland. De befaamde historicus W. Denis Whitaker wist het zeker, dit was: ‘The battle to end the war’.

Algemeen

• Voorafgaand aan alle voorstellingen en in de pauze is het museumcafé geopend. • Aan elke voorstelling gaat een korte historische inleiding vooraf verzorgd door deskundigen van het Bevrijdingsmuseum. • Film is Duitstalig en niet ondertiteld. • Reserveren noodzakelijk: tel 024-3974404 of per mail; info@bevrijdingsmuseum.nl. • Standaard entreeprijzen (MK geldig), zie www.bevrijdingsmuseum.nl. • Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek.

FILMPROGRAMMERING 2018 Dinsdagen 19.30-22.30 uur*

Donderdagen 14.00-17.00 uur*

18 februari 25 februari

27 februari

8 februari 15 februari

4 maart 11 maart 18 maart

6

1 maart 15 maart 22 maart

Zondagen 14.00-17.00 uur*

Zaal open v.a. 19.00 u

maart

* Inclusief inleiding en pauze. Voorafgaand aan alle voorstellingen en in de pauze is het museumcafé geopend.

@Bevrijding

Wylerbaan 4 | 6561 KR Groesbeek | Tel. +31 (0)24-3974404 | info@bevrijdingsmuseum.nl

www.bevrijdingsmuseum.nl

/bevrijdingsmuseum


column

SJEMBEK Er zijn slechtere plekken om te wonen en te verblijven dan Nijmegen. Maar dat wil niet zeggen dat alles goed is. Er is veel mis in de stad en in die modderpoel walst de ijdelheid van de politiek in zelfgenoegzaamheid. Maar ik kan me ook ergeren. Zonder zelfgenoegzaamheid, zonder eigenbelang: alleen omdat ik vind dat de stad af en toe een muk is, een rund, dat er eens flink van langs moet hebben. En zo’n muk is nou een sjembek!

Zot

Foto: Mariska Hofman

De winter jaagt om het hoofd. Tenen tintelen van de vrieskou. Maar toch. Ergens heel diep in je steken de narcissen van het nieuwe leven de kop op. Het is genoeg winter geweest. De nacht heeft te lang tot diep in de dag kunnen uitslapen om de geesten en demonen in die duisternis te laten heersen.

Redacteur, columnist en citywatcher Hans Jacobs

Maar als mens ben je bang om in het openbaar die geesten te tarten. Pas als de nacht langzaam de vingers van de dag terug trekt, het licht wint, pakken we potten bier en drinken ons moed in. We zetten maskers op om ons ware gezicht te verbergen. De drang tot nieuw leven is groot en tintelt in ons bloed. De nakende lente maakt overmoedig en met het masker op, vergezeld door angstaanjagende trommels, knetterende trompetten en loeiende sousafoons gaan we in lange rijen de veilige huizen uit, de straten op. De polonaise van de dwaasheid jaagt ons door het bloed, de kolder slaat in het hoofd. Met veel kabaal jagen we de geesten de duistere tuinen van Hades in. Tijd voor de Grote Schoonmaak, tijd voor Nieuw Leven. Met de maskers op durven we alles en tarten we prinsheerlijk het gezag. Al eeuwen kietelen we met kolder de macht. Altijd als de mens wil ontsnappen uit de dagelijkse waan zet hij een masker op en speelt hij een rol in de zotte werkelijkheid. Achter een masker kun je even een ander zijn, kun je over jezelf praten alsof je aan ander bent. Pas als we na drie dagen wakker worden, vertelt ons de snorrende kater dat we in die dagen misschien wel meer onszelf zijn geweest dan ooit in ons dagelijkse leven. Carnaval. Het feest van plezier, van zotheid en gekheid. Van gein. Muziek, dans, de benen van de vloer, de symfonie van de verbroedering. Carnaval, het gezicht achter het masker, de dagen waarin rangen en standen prinsheerlijk worden genegeerd, eenvoud een medaille krijgt en mensen zich onderscheiden in het steken van draken. “Polonaaaise”, de enige file in Nederland met lachende gezichten. Carnaval, drie dagen om te

vergeten, om daarna veertig dagen te onthouden. Drie dagen, waarin de baas met een gerust hart ondergeschikte kan zijn, omdat hij weet dat het woensdag toch weer gewoon gehaktdag is. Carnaval, het monument van plezier met als hoogtepunt de optocht: de parade als de rijdende spiegel der zotheid. Op de stoep kijken naar je eigen verdwaasde levensbeeld. In dorpsschuren worden honderden uren noeste arbeid tussen alsmaar leger wordende kratten bier, gemarineerd in zweet en creativiteit om dorpsgenoten en stadsen te vermaken en de wereld op zijn kop te zetten. Even, een paar uur dolt de stad met zijn eigen dorpse waanzin om daarna de oprechte carnavalist weer als een vreemde bonte vogel te verbannen tot het reservaat op de Grote Markt. Zotheid is daarna alleen nog maar toegestaan in het rode pluche van het stadhuis. Dorpen wentelen zich in hun eigen bijna vergeten identiteit, Beek leent bij de buren een eigen smoel en Groesbeek stijgt boven zichzelf uit en zet daarmee Keulen in de schaduw. Carnaval. De sousafoon kijkt als een periscoop over de kolkende massa. De koperen roerganger geeft de hartslag van het feest aan en blaast een winters stofje van de hunkerende ziel. Gelukkig is er Bernhard van Welzenes, de geestelijk herder van schippers-, circus- en kermismensen. De priester waarbij geen steek los zit, maar vast op zijn hoofd rust. Hij gaat in Knotsenburg vóór in de carnaval mis, in het carne vale, de voorbereiding op het Licht van Pasen. In de katholieke gewelven zingen de gedachten van de Brabantse Nijmegenaar professor Anton van Duinkerken uit zijn Het Eeuwige Carnaval: “...het christelijk carnaval is een orgie van de zegepralende geest, die zijn gezel, het lijf een vrolijk feest ten afscheid biedt...” Tetééééé’. De lente lonkt deinend op de carnavaleske hartslag van de sousafoon achter het masker.

05


STADSSCHOUWBURG NIJMEGEN Dinsdag 20 maart 2018 // 20.00 uur

The Johnny Cash Roadshow voor het eerst in Nederland!

Groot assortiment van baby t/m 16 jaar

onze merken: Dolce & Gabbana Moncler Philipp Plein Dsquared2 Armani

Elisabetta Franchi Pinko Dondup Woolrich Parajumpers

Blauer 7for all mankind Mybrand

Bloemerstraat 62 \\ Nijmegen \\ tel 024-8453769 Dagelijks geopend, behalve op zondag.

IS JOHNNY CASH STILL ALIVE? www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

INVESTEREN IN DE TOEKOMST BEGINT NU!

NU € 500,- SUBSIDIE OP PELLETHAARDEN!

ONTVANG TOT € 350,VOOR JE OUDE HOUTHAARD!

HOME GARDEN SHOP

Showroom: Badkamers + Haarden Biezenkamp 2 Gendt • tel. 0481 42 43 41 • info@homegardenshop.nl


uit

EVENTS

De andere stem Toneelgroep Amsterdam Halina Reijn toerde jarenlang met de succesvolle voorstelling ‘La Voix Humaine’ door het land. De klassieker van Jean Cocteau vertelt het verhaal van een vrouw die haar ex-geliefde belt in een laatste poging om de relatiebreuk ongedaan te maken, maar naar de reactie van de man moet het publiek gissen. Ramsey Nasr raakte geïnspireerd en laat in ‘De andere stem’ de man aan het woord. De man wil vooruit, probeert praktisch te blijven en de scheiding netjes af te ronden. De vrouw aan de andere kant van de lijn lijkt het moeilijker te hebben, maar gaandeweg wordt duidelijk dat beide geliefden eerder hebben geprobeerd de relatie te beëindigen. Het blijkt een verhaal van twee mensen, verslaafd aan elkaar, wetende dat ze nooit voor elkaar gemaakt waren. 13 februari, Stadsschouwburg, Nijmegen

Daniel Docherty

Songwriter en gitarist Daniel Docherty begon als straatmuzikant en groeide uit tot een populaire festivalact in zijn thuisland Schotland. Het is een naam die velen nog zullen moeten ontdekken, maar zijn muziek is het luisteren waard. In ons land maakte hij indruk op Eurosonic Noorderslag en won hij al publiek voor zich als voorprogramma van Racoon en HAEVN. Zijn charmante Schotse accent hoor je terug op zijn onlangs verschenen single ‘Hold Me’ en de vele vlieguren als straatartiest worden zichtbaar tijdens zijn live optredens. Hij tovert op zo’n beetje alle denkbare manieren geluid uit zijn favoriete instrument: zijn beheersing van zowel melodie als ritme zijn opvallend en uniek. 28 februari, Doornroosje, Nijmegen

Beurs ‘Vrouwendingen’

Even ontspannen en een dagje genieten met een vriendin, zus of moeder? Op de ‘Vrouwendingen’ beurs worden producten en diensten aangeboden uit uiteenlopende branches. Denk aan beauty, lifestyle, familie, wonen, voeding, financiën, kunst, carrière, mode, cosmetica en meer! Jonge moeder, zakenvrouw, modefan – iedereen kan hier rondsnuffelen, shoppen en genieten van de gezellige sfeer. Ook heren zijn van harte welkom. Zij hebben, vergezeld door een dame, gratis toegang tot de beurs. Hetzelfde geldt voor kinderen tot 12 jaar. Tickets zijn verkrijgbaar in de voorverkoop voor € 5,- per persoon via messekalkar.de. 10 en 11 maart, Messe Kalkar

De Wolfsberg

Carmina Burana

door Lucas en Arthur Jussen

Carl Orff’s grootse meesterwerk in een bescheiden bezetting. Uitgevoerd door de talentvolle broers Lucas en Arthur Jussen, de slagwerkgroep van het Radio Filharmonisch Orkest, het Laurens Collegium Rotterdam en drie vocalisten. Dit kan niet anders dan een bijzondere avond in concertzaal De Vereeniging worden. Een leerling van Orff, Wilhelm Killmayer, bewerkte de Carmina Burana voor een uitvoering met twee piano’s en slagwerk zodat ook kleinere ensembles het populaire werk kunnen spelen. Krachtige noten, geweld tegenover liefdevolle teksten en natuurlijk het bekendste werk van het muziekstuk: ‘O Fortuna’. 16 februari, Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen

Koningsfeest

Het nieuwe jaar is net gestart en de feestjes voor 2018 mogen ingepland worden. Zo is de ticketverkoop voor het jaarlijkse feest op Koningsdag in de tuin van De Wolfsberg onlangs begonnen. Wat planning vooraf is aan te raden, want vorig jaar was het evenement compleet uitverkocht. De line-up is wederom indrukwekkend: de jongemannen van Vezpa spelen de 50’s en 60’s hits van toen, David Dam zingt oude en nieuwe soulklassiekers samen met zijn band Soul Solution, dj Rob Toonen is er voor de gezellige Hollandse plaatjes en de afsluiter van de dag is de band Dirty Daddies die met explosieve mash-ups iedere zaal en ieder festival plat speelt. 27 april, tuin van De Wolfsberg, Groesbeek

07 29


Ze is pas 19 jaar, heeft lange blonde lokken, groene ogen en ziet er heel sportief uit. En toch staat deze mooie Nijmeegse wekelijks haar ‘mannetje’ op de rugbyvelden van de Nijmeegse Rugbyclub The Wasps. “Het verbaast sommigen wel als ik vertel dat ik rugby speel”, zegt de Nijmeegse Juliëtte de Visser op wie bovengenoemde omschrijving van toepassing is. “Ze zijn niet verbaasd omdat ik vrouw ben, maar wel om hoe ik eruit zie. Want rugby is toch alleen voor grote, dikke en lompe mensen...? Niet dus!”

Tekst: Leo Preusting Foto: Paul Grefkens

Juliëtte de Visser

droomt van een nationale rugbycarrière Sterker nog: Juliëtte is kennelijk dermate goed in het rugbyspelletje dat is ze opgemerkt door de nationale bondscoaches en in november jongstleden haar debuut maakte in de nationale vijftien. In een oefeninterland in en tegen België kwam ze tien minuten vóór rust in het veld en scoorde ze meteen twee try’s. Dat zit dus wel snor met die interlandcarrière, en dat met een heus Europees Kampioenschap voor de deur... “Nee hoor”, zegt Juliëtte snel. “Op dit moment zijn nog 39 meiden geselecteerd en er gaan er 26 naar het EK. Dus er moeten nog dertien speelsters afvallen. Ik hoop natuurlijk wel dat ik 08

erbij ben, wat dat betreft ging het tegen België keigoed. Ik stond wing (buitenspeler, red.) en dan krijg je in het algemeen best weinig ballen. Maar áls je die dan krijgt, is het wel time to shine! En dat lukte dus twee keer.”

Shirt

Zo’n eerste interland is toch effe wat anders dan een ritje naar de Staddijk waar The Wasps haar domicilie heeft. “Het gaat om een bloedserieuze sport”, viel Juliëtte meteen op. “Ze hebben de hele wedstrijd gefilmd, alles is uitgebreid geanalyseerd en ja, ik geloof wel dat ik het wel goed heb gedaan. Het zou geweldig zijn als ik mee kan naar het EK, want het doet

je wel wat hoor. Dan heb je opeens dat shirt aan met ‘Rugby Nederland’ erop, en een pak, toen dacht ik even van: wauw, dat is wel bijzonder.” Ook van het gebruikelijke diner na afloop van iedere interland heeft ze genoten. Doorgaans vloeit daarbij rijkelijk het bier en worden luidkeels liederen gezongen - de befaamde rugby-derde-helft - maar in Brussel bleef het opvallend stil. “Bij onze eigen clubwedstrijden is het normaal dat we na een wedstrijd met z’n allen een biertje drinken, maar nu zaten we van: ‘Hmmm, kunnen we dat wel doen, dit is toch het Nederlands team’. En ik wil wel de


volgende keer wéér geselecteerd worden. Dus hebben we het niet gedaan, dat was wel gek. Misschien vonden ze het helemaal niet erg hoor, maar voor de eerste keer kan ik het maar beter niet meteen te bont maken.”

“Toch maar geen biertje na die interland”

Nimweegse

nmgn SPORT

VOETBALSORES Iwan van Duren (49) is een autoriteit in Nederland als het gaat om voetbaljournalistiek. Hij heeft een grote staat van dienst als verslaggever van Voetbal International (al 16 jaar), maar stelde ook allerlei misstanden in de voetbalwereld aan de kaak, waaronder de rol van Sepp Blatter als FIFA-voorzitter en matchfixingzaken in Nederland en daarbuiten. Hij is mede-auteur van boeken als ‘Voetbal is maffia’, ‘Voetbal in een vuile oorlog’ en recent nog ‘De Slag om de Skyboxen’. Van Duren is woonachtig in de regio Nijmegen en kent uiteraard de voetbalwereld in en om Nijmegen als zijn broekzak. Vanaf deze maand schrijft hij maandelijks een ‘Nijmeegs’ voetbalverhaal in UIT Nijmegen.

Jeug�

Juliëtte de Visser is al vanaf haar 10e te vinden op de velden van The Wasps op het sportpark Staddijk-Noord in Dukenburg. “Ik wilde toen eigenlijk op Thai Boksen, maar dat mocht ik niet van mijn moeder. Een vriend van mijn vader vroeg toen of rugby niks voor mij zou zijn. Ik ben er naar toe gegaan en vond het meteen hartstikke leuk. Ik werd er met open armen ontvangen. Daar waren toen nog maar een paar jeugdspelers en -speelsters, nu groeit die jeugdafdeling van The Wasps heel snel. Het is super leuk om te zien dat steeds meer ouders hun kind naar rugby brengen in plaats van hockey of voetbal. Ik geef nu zelf ook training aan het Onder-14-team. Rugby is gewoon mijn hobby, maar eigenlijk ook wel stiekem een deel van mijn leven.” De selectie voor het nationale team heeft ze te danken aan het feit dat ze fit is en razendsnel, zegt ze zelf. Want spelinzicht en techniek is niet haar sterkste kant: “Ik laat nog steeds wel eens de bal vallen”, lacht de spontane Nijmeegse rugby-speelster. “Ik kan in deze sport al mijn energie en frustraties kwijt, ik leef ook altijd echt naar de zondag toe. Iedere zondag met het team op pad, dat is gewoon kei gezellig. Dat is dan ook wel typisch rugby: die sfeer hier is altijd hartstikke goed. Dat hoor ik ook altijd van nieuwe speelsters, dat ze zich zo ontzettend welkom voelen. Er is nog nooit iemand weggegaan omdat zij het team niet leuk vond.”

“Ik laat nog wel eens een bal vallen” Groeie�

De 19-jarige Nijmeegse staat aan de vooravond van een loopbaan bij Defensie (“Ik ben bezig met de vooropleiding voor de Luchtmobiele Brigade”) en wellicht ook een heuse rugby-carrière. Weggaan uit Nijmegen zal ze niet gauw doen. “Nee, ik wil juist de ervaring die ik in het Nederlands team opdoe overbrengen naar The Wasps, zodat we beter gaan spelen en gaan groeien, misschien naar een tweede damesteam. Dat zou mooi zijn! Dus meiden... sluit je aan!”

De Nijmeegse Pep Het nieuws van de maand was natuurlijk de komst van laptoptrainer Pepijn Lijnders naar De Goffert. Ineens was NEC weer het onderwerp op de VI-redactie. Dat was eerlijk gezegd alweer even geleden. ‘De Nederlandse Pep’ verruilde zijn baan bij het grote FC Liverpool om zelf als hoofdtrainer aan de slag te gaan. Meteen is hij de jongste trainer van Nederland. Volwassen mannen wijsmaken dat ze vijf centimeter langer worden als ze iedere dag een half uur aan een rekstok gaan hangen. Op maandag met zijn allen sprinten op de Zevenheuvelenweg. Het kon allemaal onder Wiel Coerver, ‘de Albert Einstein van het voetbal.’ Geniaal en gek tegelijk. Toen hij naar Feyenoord vertrok stond hij daar een jaar later wel met de UEFA-Cup in zijn handen. Of wat dacht u van Hans Croon, ook al zo’n illustere coach. Die kwam behangen met gouden kettingen en het liefst gekleed in een leren jack tot zijn knieën. Hans had met Anderlecht de Europa Cup gewonnen. Van tegenspraak was hij niet gediend, zo merkte Jan Peters al snel: ‘Als jij in Vietnam was geboren, hadden ze je al lang doodgeschoten’,

bitste de lange trainer bij het eerste commentaar. Jaren later heette Croon ineens Shunyam Avyakul en bleek hij toegetreden tot de Baghwan. Wat korter geleden dook Johan Neeskens ineens op in Nijmegen. Mario Been volgde. Nu dus de Nederlandse Pep. Net zo bezeten en maniakaal als de grote Pep Guardiola volgens de eerste verhalen. De berichten uit het trainingskamp waren ronduit lyrisch. NEC joeg de tegenstanders als een roedel wolven op. Zijn eerste wedstrijd won hij met 5-1 in een kolkende Goffert. Maar zodra je bijna heilig wordt verklaard is de kruisiging vaak nabij. Drie dagen na die geweldige 5-1 volgde een 3-0 nederlaag tegen het nietige FC Oss. Eén ding is na twee wedstrijden al wel zeker: saai zal het niet meer worden in het volkspark. NEC heeft wederom een kleurrijke trainer binnen gehaald. We wensen Pepijn een mooie tijd bij onze club. Hij past in ieder geval naadloos in een lange traditie van kleurrijke mannen.

- Iwan van Duren 09


FRANSE TAFEL

NIEUWSTE

HOTSPOT

Mmm....even naar Frankrijk

VAN NIJMEGEN

Restaurant BEAU introduceert vanaf 7 januari iedere zondag de Franse tafel; het gevoel of je aanschuift bij je vrienden aan tafel.

- Ontvangst met een Crémant de Loire brut - Goed gevulde tafel met Franse streekgerechten - Keuze uit vis / vlees of vegetarisch hoofdgerecht - Taartenbuffet & kaasassortiment 2-gangen € 39,50 p.p. of 3-gangen € 55,00 p.p. Elke zondag van 12:00 tot 20:00 uur (vanaf 2 personen)

www.landgoedbrakkesteyn.nl Tel. 024 355 39 49

CHOOSE AND SHARE Hoofdgerecht a la carte keuze uit: • 12 vlees-vis-vega • 8 groenten • 9 aardappel-rijst-bulgur enz.

Grote Markt 38-40, Nijmegen Tel.: 024 – 360 3000 welcome@hotelkarel.nl www.hotelkarel.nl

KIES ZELF VERSE VIS UIT ONZE VISVITRINE

WWW.CAPTAINJOE.NL KELFKENSBOS 22, 6511TA NIJMEGEN

Bourgonisch genieten op een verrassend culinair niveau in vintage sferen bij

Restaurant Q

3-gangen keuzemenu

€29,95

Din. t/m zon. open vanaf 17:00 uur Kelfkensbos 45 Tel 024-3294089 www.restaurant-q.nl 10

Kom onze gerechten proeven! Voor reserveren en meer staan we u graag te woord. Kom langs of bel ons op: (024) 322 10 28

Keizer Karelplein 2d www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

dionysos

Hét Griekse specialiteitenrestaurant van Nijmegen! Dionysos heet u van harte welkom in het restaurant en terwijl u geniet van een glaasje ouzo zorgen onze koks ervoor dat uw gerecht wordt bereid met dagelijks vers geleverde producten.


Leo

EET UIT

Captain Joe tovert met vis Nijmegen komt er maar bekaaid af met visrestaurants. In het verleden zijn er wel wat pogingen gedaan, maar die hebben telkens toch weer schipbreuk geleden. Captain Joe vaart nadrukkelijk een andere koers. Het restaurant maakt onderdeel uit van het straatje restaurants aan het Kelfkensbos en is helemaal ingericht voor de visliefhebber. Die kan er zijn/haar vingers bij aflikken, zo hebben wij proefondervindelijk mogen ervaren. Tekst: Leo Preusting // Foto´s: Paul Grefkens We moeten even wennen als we binnenkomen, want dan staan we bij wijze van spreken al meteen in de grote open keuken. Want Captain Joe nodigt iedere gast meteen uit een kijkje in die keuken te nemen. Temeer daar gasten aan de voorkant ervan aan een vitrine kunnen plaatsnemen waar diverse vissen en oesters uitgestald liggen op heel veel ijs. En waar je dus bijna letterlijk in de keuken kunt dineren.

een komkommer-crunch: héél fijn gemalen bevroren komkommerschil met een beetje gin. In het midden van de schaal vinden we een groot vingerhoedje met een dressing van twee maanden gelagerde rode wijnazijn en sjalotjes. Die we over de andere twee oesters uitspreiden. Tja, en dan rest een sensatie van allerlei smaken door elkaar. Het zilte van de oester met zuur en zoet... Jammer dat het maar zo kort duurt!

Nadat de vriendelijke gastvrouw onze jassen heeft meegenomen, gaan we op hoge krukken zitten aan de zijkant van de keuken waar we de koks letterlijk op de vingers kunnen kijken. De zegswijze ‘Het geheim van de kok’ gaat vanavond dus in ieder geval niet op. Verder kun je in de zaak zitten op banken van cognackleurig skai met vrolijke stoelen erbij.

Maria kiest als voorgerecht voor een niet-alledaagse carpaccio, namelijk een van zwaardvis. Het fraai opgemaakte ronde bord dat ze even later geserveerd krijgt ziet er prachtig uit. Het kleurrijke palet biedt flinterdunne schijfjes zwaardvis met daarop tartaar schorseneren en hazelnoten, dat alles op smaak gebracht met een citrus-vinaigrette dat voor een extra zuurtje zorgt bij de stevige vis.

De kaart, uitgevoerd op eenvoudig geelachtig papier, wordt door onze gastheer graag uitgelegd. En dat is geen overbodige luxe, want wat moet je anders met de ‘Vismarkt’ of bijvoorbeeld met het ‘Chef’s Menu’? Verder komen we van alles tegen: van een lekkerbekje (fish & chips) via een schaaldieren velouté tot aan zeetong, dorade, sliptong, tonijn, natuurlijk mosselen en gamba’s. En oh ja, ook kreeft en krab komen aan bod.

Oester�

Maar waar kun je in een visrestaurant beter mee beginnen dan met een oestertje. Op een ronde schaal vol met kleine ijsblokjes liggen vier Gillardeau-oesters, waarvan er twee zijn bedekt met

Ook mijn voorgerecht (als eerste gang van het Chef’s Menu) oogt prachtig. Er liggen delen zeebaars in een zachte, mooi groenige avocadocrème met daarbij in wodka ingelegde watermeloen en gerookte amandelen. In de vinaigrette is een jalapeno peper verwerkt en die proef je wel. Om het helemaal af te maken ligt er her en der een eetbaar viooltje op. De verschillende smaken komen helemaal tot hun recht.

Zou�

Voor het hoofdgerecht is Maria gezwicht voor het verhaal van de gastheer over de in zout gegaarde dorade. De vis ligt even later in z’n geheel op het bord, maar is nauwelijks te zien

omdat deze onder een aanzienlijke hoeveelheid zeezout ligt die als een korst aan elkaar is geplakt. Onze gastheer geeft uitleg hoe de vis aan te pakken. Maria wordt geacht met een lepel eens even flink op de zoutkorst te slaan waardoor deze moet breken. Na enkele verwoede pogingen laat het zout inderdaad los en mag het in een bijgeleverd emmertje worden gedeponeerd. Als daarna de dorade langzaam wordt opengesneden en het vel verwijderd, komt een boterzachte vis tevoorschijn die bijna smelt op de tong. Licht gekruid door de tijm, de rozemarijn en de citroen die in de buikholte verstopt zijn, is dit een waar feestje. Zeker met een speciale salade erbij van mais, bleekselderij, wortel en paprika. Op tafel verschijnt verder een emmertje knapperige frietjes en een schaaltje rauwkost van rucola, rode ui en tomaat. Zelf word ik ondertussen verrast met een hoofdgerecht van skrei kabeljauw uit Noorwegen, met daarbij een brandade: een ronde, zachte, licht knapperige puree van stokvis, overbakken met een crumble van chorizo. De verrukkelijke moot skrei is precies goed op de huid gegaard om zijn stevigheid te behouden. Dit alles omgeven door een romige beurre blanc.

Meer da� pretti�

Met het kaasplankje voor Maria en mijn dessert met lebkuchen, verschillende soorten peer en een fantastische mousse, besluiten we deze meer dan prettige kennismaking met Captain Joe. Of we nog eens terug mogen komen? Natuurlijk... 11


Tijd voor een gezond en mooi lijf

Met een tevreden gevoel in de spiegel kijken. En daarin jezelf zien. Met een goed gevormd lichaam. Wat kilo’s lichter, en vol energie. Een steuntje in de rug werkt!

In 5 stappen: 1. Figuuranalyse 2. Huidverbetering in ozoncabine 3. Bewegingsplan in warmtecabine 4. Voedingsplan op maat. Géén diëten, shakes, maaltijdvervangers, etc. maar gezond eten 5. Personal Coaching Aanvullende methodes: Cryolipolyse (vetbevriezing), Bodywrapping & Compressietherapie

Dit alles onder 1 dak!

v.d. Brugghenstraat 12, Nijmegen | 06 16 96 42 00 | www.az-groen.nl


H

mijn

PASSIE

Het prinsesje dat Leonkaartje werd

Ze zit voor haar schetsboek aan de keukentafel met een sierlijke pen in de hand. Na een korte bedenktijd verschijnen met een uiterste nauwkeurigheid strepen en lijnen op het papier dat al snel uitmondt in weer een nieuw Leonkaartje. Want onder die naam maakt Leonka Wijnhoven (43) uit Beek-Ubbergen heden ten dage furore als tekenares van dit vrolijke, gezellige, leuke poppetje dat alledaagse situaties van gewone mensen op een prettige manier in beeld brengt. Tekst: Leo Preusting | Foto: Paul Grefkens

“Ik heb mijn hele leven al getekend, wat dat betreft heb ik altijd meer met beelden gehad dan met teksten. Als kind wilde ik al dansende poppetjes tekenen, een soort prinsesjes eigenlijk. Daarna heb ik met vriendinnen een wisselschrift gehad, dan schreef of tekende je iets in een schrift dat je dan weer doorgaf aan een ander die er weer iets in schreef. Dat ging toen natuurlijk veel over puber-gedachten, over verliefdheid en zo, lekker melig, maar wel altijd met humor. Dat was in het toen nog internetloze tijdperk eigenlijk al een soort hele trage WhattsApp.”

haar kaartjes. “Het blijft natuurlijk mijn poppetje, maar daarbinnen kunnen mensen wel hun wensen kenbaar maken. Deze week nog vroeg iemand of Leonkaartje sproeten op de wangen kon krijgen, omdat het kaartje bedoeld was voor iemand met sproeten. Het zijn de details die de Leonkaartjes uniek maken.”

Het eerste poppetje dat later Leonkaartje zou worden kreeg gestalte in een boekje dat ze maakte voor haar eerste kind. “Ook met zwart en een beetje rood, net als Leonkaartje nu. En met hartjes en bloemetjes, want daar hou ik van!”

Persoonlij�

Buurvrouw

Maar pas een paar jaar geleden werd Leonka ‘ontdekt’. De lerares basisschool viel op toen ze voor een studieopdracht op school koos voor een tekening in plaats van een tekst. Haar buurvrouw, ook werkzaam in het onderwijs, zag die tekening en vroeg Leonka of ze ook iets voor haar kon maken. Een tweede buurvrouw volgde snel en ziedaar: Leonkaartje was geboren. Nu tekent ze kaartjes voor huwelijken, geboortes, geslaagden, een nieuwe baan, of zomaar een kaartje. Maar ook voor overlijdens, vriendschappen of beterschap maakt Leonka vaak in opdracht

“Standaard is het een vrolijk type” “Leonkaartje is niet één en dezelfde figuur, het is niet één poppetje dat op iedereen lijkt. Door hele subtiele veranderingen aan te brengen maak ik het voor iedereen persoonlijk. Standaard is het een vrolijk type, maar ik maak ook tekeningen voor mensen die ziek zijn, die een arm of been hebben gebroken of voor nabestaanden van mensen die zijn overleden. Door zijn eenvoud moet Leonkaartje een eyecatcher zijn en makkelijk te begrijpen. Iedereen moet er een goed gevoel aan over houden” En ze doet dat met zoveel overtuiging dat ze er steeds meer respons op krijgt. Reden om Leonkaartje wat professioneler aan te gaan pakken. Er zijn plannen voor een webshop en de kaartjes zullen binnenkort in meerdere winkels te koop zijn. Maar neemt niet weg dat creatieve Leonka vooral blij wordt aan die keukentafel, met dat schetsboek en die pen...

Meer info staat op www.leonkaartjes.nl

13


HOTELTIPG

CHTIN • OVERNA FFET BU T IJ B T N •O THERMEN N E G T • 2 DA SANASPOR • 2 DAGEN I & FILMS IF • GRATIS W P.P V/A

€60

€7,

50

KORTING DAGENTREE THERMEN

Dag (09.00-23.30 uur) | € 7,50 korting | van € 33,50 voor € 26,00 Avond (17.00-23.30 uur) | € 5,00 korting | van € 24,50 voor € 19,50

UIT NIJMEGEN | WAARDECHEQUE

Geldig voor maximaal 6 personen t/m 31-03-2018. Deze actie is niet geldig i.c.m. andere aanbiedingen, of arrangementen. Badkleding in de Thermen is verplicht, een badjas wordt geadviseerd.

BESTEL ONLINE MET KORTINGSCODE UgVb18%z WWW.SANADOME.NL/KORTING

Ook geldig tegen inlevering van deze advertentie aan de kassa.

Weg door Jonkerbos 90 | 6532 SZ Nijmegen | T 024 - 359 72 80 | www.sanadome.nl | Dagelijks geopend van 09.00 tot 23.30 uur


shoppen

Och, de Ziekerstraat. Eén van Nijmeegs meest geliefde winkelstraten waar vele liefhebbers van winkelen hun hart kunnen ophalen. Waar je ook van houdt, lekker eten, dieren, prachtige kleding of verfijnde boetiekjes, de Ziekerstraat heeft het allemaal.

IN DE STAD COEF Men Coef Men is dé mannenwereld waar iedere stijlbewuste man aan het juiste adres is. In deze lifestyle wereld speciaal voor mannen, vindt je naast high-end kleding merken ook exclusieve sneakers, horloges, boeken, tassen, verzorgingsproducten en verse koffie. Je vindt er merken zoals Denham, Samsoe Samsoe, NN07, Daily Paper, Filling Pieces, A.P.C. en The North Face.

Heerlijk winkelen in de

Ziekerstraat 165-167 | T 024 3239962 www.coef.nl

Sylver SYLVER is een eigenzinnig Nederlands modemerk voor zelfbewuste vrouwen dat staat voor een garderobe die vele mogelijkheden biedt. Het handschrift is een tikje nonchalant, maar altijd heel vrouwelijk. SYLVER geeft binnen elke collectie opnieuw de balans tussen zacht, vrouwelijk en stoer. Elke combinatie is denkbaar en kan naar persoonlijk inzicht gemaakt worden. Een vrije manier van kleden.

Nijmeegse Ziekerstraat Horec�

De Ziekerstraat huisvest verschillende leuke eettentjes en restaurants. Je kunt kiezen uit een uitgebreid diner of voor een snelle hap. Met een grote verscheidenheid aan horeca is de keuze reuze. Maar ook voor heerlijke zoete snoeperijtjes ben je aan het juiste adres, want met een patisserie in de straat is er altijd iets lekkers te snoepen.

Reisbureau�

De winter is nog lang niet voorbij. Gure winden en sporadische buien van natte sneeuw doen smachten naar een zwembad en cocktails op een tropisch eiland. Zie je het al voor je? Hup, je koffer inpakken dan en op naar het reisbureau! Tijd om je bleke huid eens te laten oplichten door een zomers zonnetje. Boek je nieuwe tropische vakantie bij een van de reisbureaus in de Ziekerstraat.

Shop til� yo� drop

Ziekerstraat 146 | T 024 3228379 www.sylver.eu

Liever jezelf in tropische tijden wanen door je kledingkast rigoureus te ontdoen van winterse kleding en vol te stoppen met zomerse jurkjes? Geen zorg, hulp is nabij! De Ziekerstraat heeft genoeg leuke winkels en zaakjes

waar je heerlijk kunt winkelen. Zijn je Uggs echt rijp voor de vuilniszak? Neem dan gauw een kijkje in de mooiste schoenenwinkels. Er zijn legio mogelijkheden om je vertrapte winterlaarzen te verruilen voor mooie espadrilles, hippe loafers of toffe sneakers.

Avondj� ui�

Net een lekkere maaltijd achter de kiezen en nog geen zin om naar huis te gaan? Begin je weekend goed met een spannende lasergame, of neem een kijkje in het MuZIEum. Dit interactieve en unieke museum biedt je een kijkje in het leven van blinden en slechtzienden. Als bezoeker van het MuZIEum maak je een unieke en uitzonderlijke ervaring mee. Met een supermoderne virtualrealitybril voel je hoe het is om niets of bijna niets te kunnen zien. Best eng, toch? Door hier aandacht aan te geven, probeert het MuZIEum een substantiële bijdrage te leveren aan de werkgelegenheid van blinden en slechtzienden. Jij hebt een leuk en leerzaam uitje, en je draagt ook nog eens bij aan een bijzonder maatschappelijk doel. Mooi toch?

15


Hoogenboom Women

SNS Nijmegen

Hoogenboom Women is een luxe damesmodezaak op de hoek van de Ziekerstraat en Van Welderenstraat in Nijmegen. Onze collectie bestaat uit casual kleding, smart wear en alles wat u nodig heeft om uw outfit compleet te maken. Loop gerust eens binnen en laat u adviseren door onze enthousiaste mode-experts, of shop online op www.hoogenboommode.nl Merken o.a. Cambio, Maliparmi, Marc Cain, Marc Aurel en TWINSET. U bent van harte welkom! Marieke Hoogenboom

SNS Nijmegen gelegen aan de Ziekerstraat 110 is een bank voor iedereen. Informeel en laagdrempelig bankieren, 6 dagen per week geopend ,maar natuurlijk ook 24 uur per dag online. We hebben een prima assortiment produkten voor jong en oud. Keuze uit maar liefst 7 hypotheekaanbieders en dat maakt ons uniek in het bankenlandschap. Stap je voor 1 maart 2018 met je betaalrekening over verdien dan 50 euro! Zie actievoorwaarden. We nemen nog echt de tijd voor je dus kom even binnen en ervaar hoe het ook echt anders kan!

Ziekerstraat 148 | T 024 3224714 www.hoogenboommode.nl

Ziekerstraat 110 | T 030 6333000 www.snsbank.nl

VakantieXperts Reizen is onze passie… VakantieXperts Nijmegen is al 45 jaar een begrip in Nijmegen en omgeving. Wij zijn Xperts op het gebied van maatwerkreizen, cruises en verre reizen. Maar ook over Europa, stedentrips en wintersportvakanties kunnen wij jou alles vertellen. Wij leren jou en jouw vakantiewensen graag persoonlijk kennen. Loop binnen, maak een afspraak, bel of mail!

Ziekerstraat 87 | T 024 3233644 www.vx.nl | nijmegen@vx.nl 16

Wat maakt de Ziekerstraat different? Ontdek de nieuwste trends op het gebied van mode, kleding en accessoires. Met veel liefde en oog voor detail worden kwaliteitsproducten aangeboden met een betaalbare verrassende en stijlvolle look. Different! Gezellig en goed.

Ziekerstraat 43 | T 024 3235151 www.different-nijmegen.nl

Vitaminstore Vitaminstore Nijmegen is DE plek waar je terecht kunt voor persoonlijk op maat advies van deskundig personeel met een scala aan specialismen, over hoe jij jouw gezondheids-lifestyle zo optimaal mogelijk kunt inrichten. Ons gehele team heet jullie van harte welkom! Vitaminstore: ‘Every Body Happy’.

Ziekerstraat 5 | T 024 8703019 www.vitaminstore.nl

Snoek Al meer dan 45 jaar de “finishing touch” voor uw outfit! Op maar liefst 204 m2 vindt u hier de meest uitgebreide collectie op het gebied van beenmode & bodyfashion voor dames, heren en kinderen. Neem gerust uw kleding mee waar u de juiste sokken of panty onder zoekt, wij helpen u graag met het vinden van de juiste combinatie!

Ziekerstraat 45 | T 024 3225921 www.snoekbeenmode.nl


shoppen

IN DE STAD Sostrene Grene

Strik patisserie

Sostrene Grene bied je aantrekkelijke artikelen van dichtbij en ver weg, gepresenteerd in een gezellige winkel vol kleuren, geuren en vormen. De winkels hebben altijd een vast assortiment van dagelijkse gebruiksvriendelijke artikelen, maar ook een groot assortiment dat bestaat uit wekelijks wisselende artikelen. Veel van die artikelen zijn speciaal ontworpen door onze eigen ervaren ontwerpers en zijn daarom alleen verkrijgbaar bij de winkels van Sostrene Grene.

Strik patisserie is in Nijmegen en met name in de Ziekerstaat een begrip. Het 80 jarige bedrijf met inmiddels 6 winkels in de regio is uitgegroeid tot een modern ambachtelijk patisseriebedrijf , maar winkel Ziekestraat is de moeder van alle winkels . Met een uitgebreid assortiment huisgemaakte patisserie, bonbons, ambachtelijk speciaalbrood en een heerlijke tearoom is deze winkel daar niet meer weg te denken. Laat u verleiden en bezoekt onze patisseriespeciaalzaak, wij heten u van harte welkom !!

Ziekerstraat 40-44 www.sostrenegrene.com

Ziekerstraat 124 | T 024 3229185 www.strik-patisserie.nl

Doorman

City Kappers

Audio - televisie - huishoudelijke apparaten

Nieuw, pas geopend!

De oudste winkel uit de Ziekerstraat. Al meer dan 100 jaar zijn wij u in dit familiebedrijf van dienst op het gebied van televisie, audio en huishoudelijke apparaten. We nemen de tijd voor advies op maat. We voeren onder andere de hippe merken Smeg, Bose en Sonos maar hebben ook alles voor de vervangingsmarkt. Loop gerust eens binnen. De koffie staat voor u klaar.

Wij van City Kappers Nijmegen, heten iedereen hartelijk verwelkom in onze salon. Van jong tot oud, heren en dames kunnen bij ons terecht voor een knipbeurt. Met vele extras zoals epileren en hot shave staan wij voor u klaar om u de ultieme ontspanning te geven na een dag hard werken. Heren; €10,50, dames; €14,- en kinderen vanaf 12 jaar; €7,50 euro.

Ziekerstraat 29 t/m 35 T 024 3221220

Ziekerstraat 98 T 06 44775572

Optiek Maalsen In onze optiek is de klant het belangrijkst Professionals met een passie voor ogen die iets extra’s nodig hebben; Maalsen Optiek Nijmegen in één zin. Het gaat namelijk om jouw ogen. Naast gerenommeerde merken biedt Maalsen ook kwalitatief hoogstaande én gunstig geprijsde monturen. Bij Maalsen Optiek kunt u terecht voor alle soorten contactlenzen: hard, zacht, multifocaal en nachtlenzen. Samen zoeken we zorgvuldig naar de beste lenzen voor jouw ogen.

Ziekerstraat 118 | T 024 3230202 www.maalsen.nl

Benedicte Fashion for Women Ruim 30 jaar gespecialiseerd in het topsegment damesmode, waarbij persoonlijk advies, ongedwongenheid en deskundigheid voorop staat. De veelzijdigheid en finesse van collecties als Fabiana Filippi, Max Mara, Santoni, AG jeans, Incotex, Annette Gortz, Lacoste, Gran Sasso, Dubarry en Antonelli Firenze maakt winkelen bij Benedicte tot een ware beleving. Graag tot ziens, Benedicte en Robert van Helden

Ziekerstraat 138 | T 024 3232896 www.bybenedicte.nl 17


Winkelen in andermans kledingkast

Herboren elegance

Haar ogen glijden langs het rek. Ze voelt de stofjes, aait de kleding. Dan veert ze op: dit! Met kloppend hart haalt ze het rokje uit het rek. Ze juicht in haar hart. Hoe lang heeft ze hier niet naar lopen zoeken? Waar is de spiegel? Ze kijkt en geniet. In de paskamer durft ze ook voor het eerst naar de prijs te kijken. Nieuw is het rokje van het topmerk voor haar onbetaalbaar. Maar hier zijn prijzen anders, het prijskaartje van de tweedehands kledingzaak. Opnieuw staat ze voor de spiegel en bewondert haar keus. “Staat je heel goed”, klinkt het bewonderend van achter de toonbank. Tekst: Hans Jacobs Foto’s: Marcel Krijgsman

Een verweesd rokje is herboren, heeft een nieuw leven gekregen en een andere draagster die er dezelfde bewondering voor oogst als de eerste bewoonster. Herboren schoonheid in een van de tweedehands kledingzaken. Niet van die muf ruikende winkels waar de afdankertjes van het leven nog een allerlaatste kans krijgen. Maar warme topzaken zoals Secondhand Rose, 2HD MAS en Appel en Ei, de toppers van Nijmegen, waar gedragen topmerken een tweede leven beginnen en dames de kans krijgen om er opnieuw bewondering mee te oogsten. Winkelen in andermans kledingkast is niet meer iets waarvoor je je hoeft te schamen. Ze zijn trots wat moois gescoord te hebben wat anders vergeten, verweesd, soms zelfs afge-

18

dankt in kledingkasten achter zou zijn gebleven. Al staat het de eerste eigenaresse nog zo goed, ze wil iets anders en moet het jurkje plaats maken voor een nieuwe verovering

Gedragen topmerken beginnen hier een tweede leven Maar er hangt ook verdriet aan het hangertje. Ze had het nog wel willen dragen, maar ze kan het niet. De jojo van het lichaam, van de tijd maakt het onmogelijk het lievelingsjurkje aan te trekken. Te klein, te groot, of ze voelt zich nu te oud voor de jeugdige kleding.

Weemoe�

Wacky van Secondhand Rose op Wintersoord weet hoe dames soms met weemoed afscheid nemen van hun kleding en bij haar te koop aanbieden. Haar Secondhand Rose bestaat al 35 jaar. “Sommigen hebben tranen in de ogen, maar ze kunnen niet meer op die hakken lopen of ze zijn gedwongen om steunzooltjes te dragen.” Haar winkel is een bron van schoonheid en gezelligheid. En van de kwaliteit van topmerken, die nieuw niet voor iedereen te betalen zijn, zoals Prada, Jimmy Choo. Hier wel. Dames neuzen rond. Kijken, keuren, genieten. Niemand die ze dwingt van...: “Kan ik u soms helpen?”... ”Als je hier binnen bent, moet je de tijd nemen om te zoeken. Die krijg je. Wij pushen niemand, hier is geen dwang.


tweedeHANDS

Lenny van Appel en Ei

Wacky van Second Hand Rose

Je moet je hier thuis voelen. Ons doel is dat de dames met iets moois de deur uit gaan. Dát maakt ons gelukkig.” Ook bij 2HD MAS is de spiegel bijna geen moment onbezet. Marcha (Mas) keurt ingebrachte kleding en kijkt rond of ze kan helpen. ”Hier boetseren de fashionista’s aan een eigen stijl.” Ze noemt haar zaak aan de Van Welderenstraat een modeboetiek voor fashionista’s. Massaconfectie is er een vloek. “Vrouwen willen vaak iets anders en zijn sneller uitgekeken en ze zijn natuurlijk veel met mode bezig.” Een jonge vrouw is op zoek naar iets nieuws. Ze is door stress flink wat afgevallen. Ze weet dat ze wel weer zal aankomen, maar ook in die tussentijd wil ze als ijdele vrouw, zo bekent ze, er ook leuk uitzien. De betaalbare modische antwoorden hangen in het rek. Even later gaat ze blij naar buiten.

De betaalbare modische antwoorden hangen in het rek Mannen

Bij Appel en Ei richten ze zich op het lage, midden en hoge segment en zo is de winkel aan de Augustijnenstraat ook ingericht. Appel en Ei heeft diverse zaken in Nederland. Nijmegen heeft Lenny Fleuren gekozen omdat het een studentenstad is, een moderne stad zonder taboes en: “Het is er gezellig. Wij proberen iedereen te bedienen.” In deze winkel hangt ook kleding voor mannen. Meestal hebben de dames wat voor hun man of vriend uitgezocht. “Moet je even passen.” Lenny: “We hebben ook mode met een sociaal randje. Mode die niet verkocht wordt en de klant niet meer terug wil hebben gaan naar goede doelen zoals de Stichting Stijlvol Solliciteren, die mensen in de bijstand leert solliciteren en wij zorgen ervoor dat ze er dan ook goed gekleed uitzien.” Marcha van 2HD MAS 19


BIARRITZ SAALBACH

eettafel

eetkamerstoel

vanaf

709,-

69,

95

heel veel

wooninspiratie

bij Trendhopper UTAH

PALM

eetkamerstoel

kandelaar vanaf

129,-

24,95

Ook in effen stof verkrijgbaar

ORLANDO BLOOM fauteuil

399,-

Geschikt voor zowel binnen als buiten

Ook in andere kleuren verkrijgbaar RODEO eetkamerbank KENTUCKY eettafel

vanaf 949,Trendhopper Huissen

1e etage bij Jansen Totaal Wonen Karstraat 95 I 6851 DG Huissen I T. (026) 326 99 09

www.trendhopper.com

Ontdek nu onze primeurs! Trendhopper Huissen nu elke dag geopend! Dit product is in 100 stoffen en kleuren verkrijgbaar

Dit product is in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar

399,-


BIARRITZ SAALBACH

eettafel

eetkamerstoel

vanaf

709,-

69,

95

heel veel

wooninspiratie

bij Trendhopper UTAH

PALM

eetkamerstoel

kandelaar vanaf

129,-

24,95

Ook in effen stof verkrijgbaar

ORLANDO BLOOM fauteuil

399,-

Geschikt voor zowel binnen als buiten

Ook in andere kleuren verkrijgbaar RODEO eetkamerbank KENTUCKY eettafel

vanaf 949,Trendhopper Huissen

1e etage bij Jansen Totaal Wonen Karstraat 95 I 6851 DG Huissen I T. (026) 326 99 09

www.trendhopper.com

Ontdek nu onze primeurs! Trendhopper Huissen nu elke dag geopend! Dit product is in 100 stoffen en kleuren verkrijgbaar

Dit product is in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar

399,-


Maak vrijblijv e een afspraak nd vo een gratis inta or ke gesprek

Openingstijden van maandag t/m zaterdag van 9:00 uur tot 17:00 uur, dinsdag en donderdag tot 20.30 uur Telefonisch bereikbaar van 9:00 uur tot 17:00 uur T 024 3601177

Uitgeroepen als één van de beste beautysalons van Nederland! Al 24 jaar een begrip in Nijmegen!

GROTE HEROPENING na verbouwing

OPEN DAG

ZATERDAG 3 februari

van 10.00 – 17.00 uur

Met deze nieuwste en meest revolutionaire technologie om voorgoed van je ongewenste beharing af te komen met de ”Epildream Diodelaser”! Onderscheid zich van de rest van de markt door: • Nooit meer 6 weken uit de zon blijven! Dus behandeling 12 maanden per jaar mogelijk ongeacht vakanties • • • • •

Behandeling nu ook mogelijk voor de meest gepigmenteerde en donkere huidtypes Gemiddeld 6 t/m 8 behandelingen (i.p.v. gemiddeld 8 tot 12 met IPL) Tijdsduur is veel korter, daardoor ook nog pijnloos. Doordat het zo snel gaat, is het laseren van het lichaam veel goedkoper! Vergoeding gelaat i.s.m. zorgverzekeraar mogelijk.

Wil je ook mooie gladde benen of een haarvrije rug? TIJDELIJKE ACTIE:

7 laser behandelingen voor de prijs van 6

Wil jij ook van jouw probleemzones af? Wij hebben de oplossing in slechts 3 behandelingen 4 tot 10 cm kwijt, met onze cryo behandeling! Voor figuurcorrectie is dit dé behandeling om plaatselijk overtollig vet te verwijderen. Vetcellen worden pijnloos en definitief verwijdert door gecontroleerde koeling. Mogelijkheid aanwezig om 2 zones in zelfde tijd of 2 personen tegelijkertijd te behandelen.

Aktie: Bij een kuur nu 50% korting op de 2de zone (andere locatie) in zelfde tijd.

Schependomlaan 94 6543 XX Nijmegen T 024 3601177 info@menandwomenscare.nl www.menandwomenscare.nl


dweil

ORKEST

Grondlegger van de dweilorkesten in Nijmegen

Veertig jaar muziek en plezier: The Blue Mops

Het Nijmeegse dweilorkest The Blue Mops bestaat 40 jaar. Orkestlid en muzikant Stan Brinkhoff (68) loopt al 39 jaar mee met dit olijke en rasechte Nijmeegse orkest. Ter ere van dit jubileum is een prachtig jubileumboek uitgebracht, samengesteld door Stan. Samen met hem blikken we terug op 40 jaar muziek en plezier.

Tekst: Lieke Beijer Foto’s: Marcel Krijgsman “Het begon ooit tijdens de Vierdaagse”, vertelt Stan aan zijn keukentafel in Mook. “Samen met mijn maatje Clemens van de Ven en mijn broer Terts liepen we met z’n drieën een stuk mee met de intocht. Clemens speelde op een aftandse sousafoon, mijn broer Terts op een oude trompet en ikzelf op een oude grote trom. Dankzij het enthousiaste publiek kregen we al snel in de smiezen dat dit iets moois kon worden. De naam Blue Mops is ons gegeven door de toenmalige prins van Knotsenburg: Frans Veugelers. Hij doopte ons in 1977.” Het fenomeen dweilorkest was in Maastricht en Rozendaal al bekend, maar in Nijmegen en contreien nog nauwelijks. Mede dankzij The Blue Mops wist het dweilorkest zich ook op Nijmeegse bodem te nestelen. Een dweilorkest is niet zo professioneel als een regulier orkest, maar dat maakt niks uit volgens Stan. “Het is een samenraapsel van mensen die - niet gehinderd door enige kennis van zaken - muziek proberen te maken. Ze begonnen gewoon wat te toeteren en na veertig jaar kennen ze het wel.”

André Rieu

Met al dat getoeter kom je nog eens ergens. Twintig jaar geleden begon het jaarlijkse hoogtepunt van The Blue Mops: het GevelConcert op de zondagavond van de Vierdaagsefeesten, toen nog Zomerfeesten. “Wij zijn samen met twee andere orkesten de vader van het GevelConcert. Het is begonnen in mijn oude brillenwinkel in de Molenstraat. Ja, het wonder van de Molenstraat”, mijmert Stan. “In 1992 hadden we de pastoor omgepraat en zou hij, ter aankondiging van het eerste GevelConcert, een kwartier lang de klokken luiden. Op Plein ’44 stond op datzelfde moment André Rieu met zijn Salonorkest te spelen. In die tijd was hij nog niet zo beroemd als nu. Toen de klokken gingen luiden, moest de enige echte André Rieu zijn show onderbreken.”

Liefde

Om zijn liefde voor het dweilorkest te uiten, heeft Stan in dit jubileumjaar een boek gemaakt met als titel ‘Muziek verzacht de zeden’. Het bevat prachtige anekdotes over het Nijmeegse dweilorkest The Blue Mops.

Eén van de anekdotes gaat over alle plekken waar de Mops in al die jaren geweest zijn. Van Cleveland en Barcelona tot aan St. Petersburg, Denemarken en München. Het dweilorkest ontving veel uitnodigingen maar op de een of andere manier lukte het nooit om op al die uitnodigingen in te gaan. “Dan kregen we niet genoeg mannen bij elkaar, of het kostte teveel geld. Er was altijd wel wat”, vertelt Stan nu lachend. “Tijdens ons 33-jarige jubileum verscheen er een stuk in de Knots, het blad van carnavalvierend Nijmegen, onder de titel: ‘Waar we al niet geweest zijn’. En weer werden we door veel lezers gefeliciteerd.” Volgens Stan zit er nog wel veertig jaar voor The Blue Mops in het verschiet. “We krijgen er nieuwe jonge mensen bij. Ik begin langzaamaan terug te treden. Het waren 39 fantastische jaren. Volgens het gezegde van Johann Wolfgang von Goethe: ‘Wie niet van muziek houdt, verdient niet een mens genoemd te worden. Wie er alleen maar van houdt, is een half mens. Wie aan muziek doet, is een volledig mens.’ Ik ben dus een volledig mens.”

23


KOOP NU JE KAARTEN De Wolfsberg Groesbeek, Bruna Groesbeek, The Read Shop Malden

TICKETS VIA WWW.TRIBUTEPARTY.NL

REGULIER €15,- // 5 VRIENDENTICKET € 65,- // 10 VRIENDENTICKET €100,-

TICKETS EN INFO De Wolfsberg Groesbeek, Bruna Groesbeek, The Read Shop Malden

TICKETS VIA WWW.TRIBUTEPARTY.NL

EARLY BIRD: €14,- // REGULIER €18,- // DAGKASSA: €22,-


uit ETEN

ADVERTORIAL

Nieuw: De Franse Tafel en Thanks God it’s fish on Friday

Kwaliteitsrestaurant Beau:

midden in eeuwenoud Landgoed Brakkesteyn Het fraaie Landgoed Brakkesteyn in Nijmegen werd aangelegd in 1634 en kent alleen al daarom een uitgebreide en bijzondere geschiedenis. Dat was voor schrijver Klaas Bouwer aanleiding een boek samen te stellen dat op 9 maart aanstaande wordt gepresenteerd in het centraal in het Landgoed gelegen Restaurant Beau. Bijna vier eeuwen historie dus. Beau is er maar wat blij mee. Tekst: Leo Preusting // Foto’s: Restaurant Beau

“Het boek is een zekere kwaliteitsimpuls waar ons restaurant graag in mee gaat. Dit is nou eenmaal een bijzonder verhaal, het heeft een enorme geschiedenis die respectvol benaderd moet worden”, vindt Hans Oerlemans van Beau. “Landgoed Brakkesteyn heeft een bepaalde historische waarde die we moeten koesteren. Dat verdient meer aandacht en we zijn blij dat dit met het boek ook gebeurt.” Die waarde komt ook voor in de nieuwe koers die restaurant Beau momenteel vaart. Waarde voor de dingen der natuur, waarde voor de omgeving en vanzelfsprekend ook waarde voor de gebruikte producten en voor het getoonde vakmanschap. “Iedereen praat vandaag de dag over de prijs, maar niet over de waarde van de dingen en respect voor de producten. Dus we gaan nog meer de kwaliteit en de creativiteit die we hebben naar boven proberen te halen.” Vakmanschap is een woord dat met een hoofdletter door Beau geschreven wordt. Hier zijn de kelners bepaald geen ´bordenophalers´. Als voorbeeld geldt het aan tafel bereiden van gerechten. De steak-au-poivre wordt aan tafel gemaakt net als de gerookte zalm die aan tafel wordt gesneden: “Je ziet gewoon dat gasten dat fantastisch vinden!” Dat is ook de opzet van

Beau, namelijk dat gasten zich geprikkeld en verrast voelen bij een bezoek aan het restaurant.

D� Frans� Tafe�

Beau geeft het culinaire gedeelte van haar restaurant duidelijk meer aandacht, onder andere door het recent gelanceerde concept De Franse Tafel. Iedere zondagmiddag zijn gasten welkom om - op z’n Frans - fraaie gerechten met elkaar te delen en te genieten van elkaar en de sfeer. De Franse Tafel begint met een tiental gerechtjes die worden geserveerd op een etagère, gevolgd door een hoofdgerecht van vis, vlees, of vegetarisch. Wie kiest voor een drie-gangentafel kan daarna genieten van een heel mooi en luxe taartenbuffet, afkomstig van gerenommeerde banketbakkers en uit de eigen keuken. “Als je in Frankrijk aan tafel zit met de familie op zondag, is het gewoon dat je elkaar wat serveert. Die typische sfeer en dat gevoel moet je er wel bij hebben natuurlijk. Zeker op zo’n plek als deze met onze serre en uitzicht op het park heb je natuurlijk heel veel moois te vertellen. De eerste zondagen zagen we de gasten genieten van al die lekkere gerechten en dan verdween die zondagmiddag zo mooi over in de avond... Prachtig!”

Vers� vi�

Ook op vrijdag is gekozen voor een aloude traditie, op deze dag staat vis centraal in Restaurant Beau. Thanks God it’s fish on Friday heet het concept met een knipoog naar het katholicisme. Beau wordt meerdere keren per week geleverd vanuit de grote Rungis versmarkt in Parijs, van daaruit komen de mooiste vissen en oesters supervers naar Nijmegen. Dat kan variëren van lijngevangen zeebaars tot tarbot en van mooie verse rog tot aan coquilles st. Jacques en Bretonse kreeften. Ook de variatie aan verse oesters uit Frankrijk, België en het Nederlandse Zeeland mag uitzonderlijk heten. Restaurant Beau is een tegenhanger van de allyou-can-eat-restaurants en de vele sushi-aanbieders. Wie van kwaliteit en vakmanschap wilt genieten, is in Beau op de aangewezen plek. Dat de aangeboden wijnen passen bij die vakmanschap moge vanzelfsprekend zijn. Wijnliefhebbers kunnen zich overigens één keer per maand aansluiten bij de Beaus bar a vin, waarop telkens de wijnen van één wijnboer (vaak in aanwezigheid van de producent zelf) worden gepresenteerd en waarbij gerechten worden geserveerd uit de streek waar de wijn vandaan komt.

Restaurant Beau // Driehuizerweg 285, Nijmegen // T. (024) 355 39 49 // www.landgoedbrakkesteyn.nl

25


Powered by Van der Valk

BES

TOT

PAA

€2

0,0

R

0! *

*ZO WERKT HET:

Knip de coupon uit en lever deze in bij de alpincenter kassa. Je ontvangt € 5,00 korting per persoon op het all inclusive dagticket (entree, materiaal, eten & drinken). Geldig: 01 februari t/m 28 februari 2018. Max. 4 personen per coupon

alpincenter Bottrop Prosperstraße 299 – 301, 46238 Bottrop • Slechts 45 minuten over de grens • www.alpincenter.com/bottrop

PUblieKsbeURs "VRoUwendingen" 10 & 11 MAART 2018 (10:00 - 18:00 UUR)

Tickets en meer info voor bezoekers en standhouders: www.messekalkar.de/nl Kom jij ook?

Tickets online voor slechts € 5,00!

Griether Straße 110-120 • D-47546 Kalkar • Tel. 0900-2345600 (10ct/min) • www.messekalkar.de


uit

EVENTS Toerisme en Recreatiebeurs Niederrhein

Rootsriders – Bob Marley tribute in hotel Doorwerth

Op 3 en 4 maart wordt alweer de veertiende editie van de Toerisme en Recreatiebeurs Niederrhein in Kalkar gehouden, net over de grens bij Arnhem. Je kunt er inspiratie opdoen voor een vakantie of een dagje uit in Duitsland of Nederland. Ruim 180 standhouders, waaronder reisorganisaties, hotels, campings en aanbieders uit de vrijetijdssector presenteren zich op deze beurs. Van simpel tot luxueus: er is iets voor elke smaak. En dit alles in een sfeervolle omgeving met de mogelijkheid streekproducten te proeven bij diverse gastronomische stands. Voor meer informatie over de beurs kijk je op touristikmesse-niederrhein.de. 3 en 4 maart, Messe Kalkar

Europa’s beste Bob Marley tributeband komt op zaterdag 10 februari naar Doorwerth. Misschien ken je de band van eerdere optredens tijdens ‘De Wereld Draait Door’ of van de vele concerten in poppodia, theaters en festivals door het land. Deze dames en heren doen de muziek van ‘The King of Reggae’ eer aan, want het zijn graag geziene gasten op feestjes. Niet zo gek, want niemand kan stil blijven staan op een goed uitgevoerde live versie van ‘Could you be loved’, ‘Three Little Birds’ of ‘No Woman, No Cry.’ Voor de show in Fletcher hotel-restaurant Doorwerth – Arnhem kun je tickets kopen, maar ook voorafgaand dineren en na het concert blijven overnachten. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de balie van het hotel aan de Kabeljauwallee 35 te Doorwerth of te koop via fletcherevents.nl. 10 februari, Fletcher Hotel Doorwerth-Arnhem, Doorwerth

Nog te zien t/m 15 april 2018

De SS: Veelzijdig Extremisme De SS is één van de beruchtste organisaties uit de geschiedenis. De naam SS roept vrijwel onmiddellijk beelden op van blonde Ariërs, meedogenloze kampbewakers en doodseskaders. Dit beeld is echter incompleet. De SS was een zeer brede misdadige organisatie die haar pijlen richtte op alle aspecten van de samenleving. Wie wist bijvoorbeeld dat de SS archeologische expedities naar o.a. Tibet organiseerde om hun rassenleer te onderbouwen, kruidentuinen door gevangenen liet aanleggen in concentratiekampen en dat de Waffen-SS één van de meest multiculturele organisaties op aarde was, waarvan de soldaten uit meer dan 30 landen afkomstig waren? In deze tentoonstelling ziet u de vele gezichten van het kwaad.

verzamelaars waaronder het Porzellanikon in Selb en het Eyewitness Museum in Beek. Deze topstukken worden afgewisseld met indrukwekkende foto’s, filmbeelden en verbazingwekkende biografieën. t/m 15 april, Bevrijdingsmuseum, Groesbeek

T/m 15 april 2018 zal de tentoonstelling in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek ingaan op de grotendeels onbekende en verborgen geschiedenis van de SS, haar structuur, haar wreedheden en al haar vreemde en bizarre aspecten. De expositie toont bijzondere topstukken en beeldmateriaal afkomstig van Duitse en Nederlandse musea en

27


nmgn LEEST

‘Gebroken wit’: nieuwe dichtbundel van Victor Vroomkoning

De rode loper tot poëzie

Op zoek naar geluk. Wie niet. Ga op een terras zitten. Ruik, voel, kijk, loer. Of dicht. De Nijmeegse dichter Victor Vroomkoning (79) zoekt het geluk met poëzie als zijn wegwijzer. Gebroken wit en de butsen en schrammen op zoek naar dat geluk met zuiverheid als vertrekstation. Tekst: Hans Jacobs | Foto’s: Marcel Krijgsman

SLANG Je wekt je zoon want sterft van het noodweer terwijl hij rustig doorslaapt. Kijk een slang! wijs je -jezelf geruststellendeen lichtflits na en hoor je die trommels? Misschien maak je daarom kinderen om je angsten klein te krijgen voorstelbaar te maken en niet helemaal verstijfd te staan van de laatste inslag de finale beet. 28

Er zijn dichters die de woordenbrij van hun gedachten en gevoelens zo inkoken dat zelfs een literaire TomTom er geen weg in vindt. En je hebt gelukkig ook Victor Vroomkoning die poëzie aanraakbaar maakt, dichtbij, voelbaar. Gedichten die omarmen. Poëzie om verliefd op te worden.

Hij wacht even: “Je moet in het hier en nu zijn. Dat valt soms niet mee.” Hij vertelt over zijn busreis naar onze afspraak. Over vier jonge meisjes die gaan zitten en direct in hun zak naar ‘dat ding’ zoeken. Schermpje kijken. “Ze ontsnappen aan wat er om hen heen gebeurt. Ik kijk rond en heb genoeg aan dingen die ik zie.”

Een kleine dertig centimeter dik is het rijtje boeken in de Nijmeegse bibliotheek met werk van Victor Vroomkoning, de dichtersnaam voor Walter van de Laar. Het is het jaar dat hij 80 wordt. Een leven als een gedicht. Zeven maal komt hij voor in de dichtbijbel van Ilja Pfeijffer. “Dat is best veel. Voor een levende dichter zit ik goed in mijn vel. Ik hoor er altijd al bij. Niet dat ik er op uit ben. Ik blijf altijd mezelf. Zit ook altijd tussen de mensen. Dat is wat me trekt: wat er tussen de mensen gebeurt. Daarom vertel ik anekdotes, ik beleef iets, zie iets. Het gedicht gaat met mij op de loop. Dat gebeurt vanzelf en het gedicht maakt er ook zelf een einde aan. Ik gebruik emotie om mezelf in toom te houden. Me betrokken blijven voelen.”

“Ik kan ondeugend zijn” Een lyrisch gedicht is niets voor hem, het wantrouwt hem ”Ik ben een episch dichter.” Walter, de chroniqueur, die filosofie studeerde: “Filosofen zijn teveel met reflectie bezig, waardoor ze veel missen. Dat ze hier leven bijvoorbeeld en niet in het abstracte. Mijn gedichten zijn altijd anekdotisch. Dat is het mooiste wat er is.” En soms frivool. Want het sprankelende zit nog altijd in hem. Het tintelt af en toe. ”Ik kan ondeugend zijn.” Hij lacht stout.


De boekenwurm KOM DAN MAAR

Laat me niet vallen

Bovendeks in de schemer van de grijze dag glijden mijn halfopen ogen over haar verschoten hoofd. Mijn hand vindt haar ruim, de ring vingert haar wakker, vertrouwd gebaar. Kom, fluistert zij, kom dan maar. Ik hijs mijn vlag halfstok.

“Voor een levende dichter zit ik goed in mijn vel” Gebroken wit. De titel van zijn laatste bundel. Het gaat over de zuiverheid die wegvalt. “Je wordt als kind geboren. Dat is zuiver. Ik heb ik mijn leven veel relaties gehad. Ik ben nu al 25 jaar alleen, maar ik kan niet zonder een vrouw. Relaties dus, met deuken en schrammen. De mooie zuiverheid is weg. Dat doet pijn. Ik probeer dat op papier te brengen, dat nog maagdelijk wit is. Wat ik opschrijf breekt de bladspiegel, wordt bedauwd.” Ik proef melancholie, weemoed, ouder worden. Ouder ja, zegt hij, maar niet melancholisch. “Ik kijk terug, maar blijf er niet in hangen. Het is een soort afstand nemen van dingen.”

Vatersuch�

Af en toe duikt de dood op in zijn poëzie. Ho, zegt hij: ”Ik hou van het leven, niet van de dood.” In het gedicht ‘LIGGEN’, neemt hij de maat van de kist, trekt zijn vaders streepjespak aan, zijn schoenen en gaat in de kist liggen. Dood? me dunkt. “Nee hoor, dat heeft met de vader-zoon relatie te maken. De Vatersuche in de literatuur. Ik zoek na de dood van mijn vader naar hoe hij was, hoe hij met mijn moeder omging, wat heb ik van hem meegekregen. Ik denk er niet elke dag aan, maar het is wel constant aanwezig.”

De eeuwige zoektocht naar het geluk De vader van Walter was bakker. “Een mooie man die mooie dingen kon maken. Brood om van te leven. Ik kan alleen dichten. In je vaders kleren in de doodskist gaan liggen; dichterbij hem kun je niet komen.” De eeuwige zoektocht naar het geluk. “Je weet pas wat gelukkig zijn is, als je het geweest bent. Niet bezig zijn met andere dingen. Alleen met wat je doet.” De poëzie danst over de rode loper van Victor Vroomkoning. Gebroken wit, Viktor Vroomkoning, Arbeiderspers

Op de een of andere manier spreken romans die zich afspelen in Amerika’s dunst bevolkte staten mij enorm aan. De leegte, de luchten, het feit dat mensen aan zichzelf en de elementen zijn overgeleverd. Je buurman woont vijftien kilometer verderop en om in het dichtstbijzijnde dorp - met 2000 inwoners - te komen ben je uren onderweg. De eenzaamheid stroomt je vanaf de pagina’s tegemoet! Willy Vlautin is een Amerikaanse schrijver die zijn personages graag in zo’n desolate omgeving neerzet. Tot nu toe verschenen in ons land vijf boeken van zijn hand, maar tot een doorbraak is het - ondanks lovende kritieken - nog niet gekomen. Daarin zou met zijn nieuwe roman ‘Laat me niet vallen’ wel eens verandering kunnen komen, want ik hoorde weken voor verschijnen al een buitengewoon lovende bespreking bij Tros Nieuwsshow. Het is dan ook een mooi, rijk geschakeerd verhaal over de geadopteerde Horace Hopper, half blank, half indiaan, die wil bewijzen dat hij echt iemand is en daarom bokskampioen wil worden in Mexico. De overgang van de ruige leegte van Nevada naar de drukte, de stank en het lawaai van de steden waar hij zijn wedstrijden bokst is overweldigend. Horace is een naïeve jongeman en het is dan ook onvermijdelijk dat hij in zijn nieuwe omgeving wordt bedrogen, uitgebuit en bespot. Toch blijft hij - letterlijk tot het bittere einde - proberen zijn droom te verwezenlijken. Vlautin is behalve schrijver ook voorman van de band Richmond Fontaine en terwijl ik dit stukje tik luister ik naar het album ‘We used to think the freeway sounded like a river’. Boek en CD zijn bevolkt met mensen die in verschillende stadia van mislukking en ontreddering verkeren. Dat stemt niet vrolijk, maar is wel prachtig beschreven. En dat is waar het in literatuur en muziek om gaat, toch? Zoals altijd verloot ik twee exemplaren, mail maar naar toinesusijn@dekkervdvegt.nl Toine Susijn, boekverkoper Dekker van de Vegt 29


de stad UIT

Malden:

Shop-walhalla voor Nijmegen en omstreken Malden heeft met haar brede winkelaanbod veel te bieden. Van kledingwinkels, schoenenwinkels en stomerijen tot aan drankzaken, sportwinkels en kappers, Malden heeft het allemaal. En niet te vergeten: een groot gedeelte van dit veelzijdige winkelaanbod bevindt zich in het winkelcentrum. Lekker warm en droog shoppen én ook nog eens gratis parkeren. Kijk snel verder en zie wat Malden je allemaal te bieden heeft.

Juwelier van Arensbergen Gennep & Malden Al vele jaren staat dit familiebedrijf uit Gennep bekend om hun uitgebreide collecties en warme ambiance. Sinds 1,5 jaar is ook Malden een juwelierszaak rijker. Zowel de trendy merken zoals CLUSE, Ti Sento als de exclusievere Zwitserse uurwerken waaronder Tissot en Edox zijn hier verkrijgbaar. Tevens is er een goudsmid aanwezig voor het maken van een reparatie of een nieuw ontwerp.

Tekst: Lieke Beijer // Foto’s: Marcel Krijgsman

Winkelcentrum 42 | T 024 7111046 www.vanarensbergen.nl

Bastion

Wine & Spirits Een eigentijdse wijnwinkel op een fundament van ruim 30 jaar vakmanschap! Dit familiebedrijf is sinds 1984 een waar begrip in Malden. Hier kunt u terecht voor een ruime keuze aan kwaliteitswijnen, whisky’s, cognacs, likeuren en (speciaal)bieren. Wij bieden: professioneel advies in een informele sfeer, goede prijs-kwaliteitverhouding, wijnproeverijen (ook voor besloten groepen), wijncursussen en gratis parkeerplaatsen voor de deur.

Eten en drinken

Malden staat bekend om haar diversiteit en veelzijdigheid aan winkels. Om te beginnen met de lekkernijen. Ben je op zoek naar een goede borrel als verjaardagscadeau voor je schoonvader? Geen zorg, er zijn genoeg drankzaken waar je een lekker neutje kunt halen. En er zijn genoeg leuke bakkertjes, eetzaakjes en lunchrooms waar je de hongerige trek kunt stillen. Ook op het gebied van specialiteiten heeft Malden genoeg te bieden. Met diverse slagerijen, ambachtelijke bakkers en traiteurs zijn er genoeg winkels waar je speciale producten voor speciale gelegenheden kunt halen. 30

Rijksweg 126 | T 024 3584587 www.bastionmalden.nl


Eigenwijs Mode Eigen Wijs, mooi met een maatje meer. Ben je op zoek naar leuke, hippe,stijlvolle,draagbare mode in de maten 42/44 tot en met 54/56? Neem dan een kijkje bij Eigen Wijs! Nu nog te vinden naast de Etos in winkelcentrum 16. Binnenkort verhuizen ze naar winkelcentrum 42a. naast de juwelier en tegenover Jola Mode. We zien je graag bij Eigen Wijs! Of op onze webshop: www. eigenwijs-shop.nl

Winkelcentrum 42a www.eigenwijs-mode.nl

Casatronics Casatronics is al 10 jaar een begrip in Malden en hét adres voor uw witgoed, bruingoed en klein huishoudelijke apparaten. Ze zijn mede gespecialiseerd in inbouwapparaten en leveren deze met een complete service. Van aankoop tot inbouw. De Service, het advies en de kwaliteit die zij verlenen zijn beroemd in de wijde omgeving. U kunt ook voor pasfoto’s voor al uw documenten terecht bij deze alleskunner. Zo vervangen zij ook horlogebatterijen en horlogebandjes voor u.

Winkelcentrum 36 | T 024 3881688 www.casatronics.nl

Wok de Molen Wok de Molen kenmerkt zich door professionaliteit en vakkennis , gecombineerd met gastvrijheid en goede service en een excellente keuken. In ons wokrestaurant kunt u tegen een vast bedrag € 19,95 doordeweeks en € 21,95 in het weekend onbeperkt genieten van een warm en koud buffet in een gezellige ambiance. We bieden onze gasten heel veel, te veel om op te noemen. We richten ons op de Aziatische keuken en met name de wok en teppanyaki, maar we hebben ook frietjes, salades, sushi, kip, vis… En natuurlijk heerlijke toetjes; poffertjes, ijs of lekkers uit de chocoladefontein.

LEV-mode LEV-mode damesmodezaak in winkelcentrum Malden. Onderscheid zich in klantadvies en door de ruime keuze in vrouwelijke merken met o.a. Geisha, Enjoy, Angels, Pep en Smashed Lemon. Wij helpen je graag! Wij bieden de mogelijkheid voor een uitgebreid kleur- en stijladvies. In februari 2018 bestaat LEV-mode 1 jaar en daar zijn wij trots op. Wij hopen je snel te ontmoeten in onze winkel. Hartelijke groet Marlies & Nicole

Rijksweg 109 | T 0243881115 www.wokdemolen.nl

Beddenspeciaalzaak De Vries, een begrip in

Malden en omgeving

Al ruim 25 jaar staan wij bekend om ons deskundig advies en uitmuntende service. Wij geven een persoonlijk en uitgebreid slaapadvies dat perfect bij u past. Indien gewenst geven wij ook advies aan huis. U bent van harte welkom in onze showroom en laat u adviseren door een van onze specialisten.

Pasage 1 6581 WK Malden 024 - 358 58 01 Passage 1 | T 024 3585801 www.beddenspeciaalzaakdevries.nl

www.beddenspeciaalzaakdevries.nl

Winkelcentrum 17-d | T 024 7610323 www.lev-mode.nl

The Read Shop Kom langs en maak kennis met ons brede assortiment: • • • • • •

Boeken Wenskaarten Tijdschriften Kantoorartikelen Dagbladen Kansspelen

• Cadeaukaarten • Papier & Schrijfwaren • Puzzels & Spelletjes • Cadeau-artikelen

Frank, Frencis en hun enthousiaste team heten u van harte welkom!!!

Winkelcentrum 17 | T 024 3970739 www.readshop.nl

31


Kolmeijer

VERTEL ME ...

makelaars en taxateurs T 024 3581284 info@kolmeijermakelaars.nl

Kan ik besparen op mijn maandlasten?

WI J HELP EN U GR AAG, MA AK EEN AF SPRA AK .

Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld:

√ Uw hypotheek oversluiten √ Rentemiddeling √ Verhuizen Wilt u ook de service ervaren die wij bieden bij de verkoop van uw woning of bij het zoeken naar een nieuwe woning? Geheel vrijblijvend maken we graag een afspraak met u.

Benieuwd wat in uw situatie een interessante mogelijkheid zou zijn? Onze adviseur in uw regio helpt u graag. Maak snel een afspraak!

Eugène en Estelle Kolmeijer

Rijksweg 124, Malden Bel 0800 1800 of 024 381 71 91 of ga naar vanbruggen.nl/malden

-

Beaut� e� ve�orgin�

NIE

UW

Even een momentje voor jezelf? Loop dan eens binnen bij een van de vele kappers en drogisterijen. Het aanbod in verzorgingsproducten, adviezen voor nieuwe kapsels en gezonde huishoudmiddelen is legio. Nog niet toegekomen aan het volbrengen van goede voornemens? Dan is dit je uitgelezen kans om alsnog tijd aan jezelf te besteden!

Prach� e� praa�

Uniek in Malden

AUTHENTIEK AZIATISCH TAPAS & SHARED DINING voorheen New Flower City Schoolstraat 160 achter AH winkelcentrum Malden T 06 24927881 // T 024 3586532 www.thegoldensource.nl 32

Is er een jubileum in aantocht? Of wil je een bijzonder cadeau voor je moeders verjaardag? Neem dan eens een kijkje bij een van de verschillende juweliers. Er blinken prachtige cadeautjes in de etalages.

Vakanti�

Ben je dat harde werken ook zo zat en ben je eraan toe om er even tussenuit te knijpen? Ook dan heeft Malden voor jou de oplossing. Met een reisbureau in de buurt heb je altijd de mogelijkheid om een zonnige of winterse reis te boeken. Ga je toch liever voor een sportieve vakantie? Koop dan meteen goed schoeisel en andere accessoires bij een van de vele sportzaken.


de stad UIT Wist je dat…

Malden een aantal BN’ers in de wereld heeft gebracht? Wat dacht je van Frans Thijssen, voetbaltrainer en oud-voetballer bij FC Twente, Vitesse en ons eigen NEC? Of Bram Nuytinck, inmiddels voetballer bij het Italiaanse Udinese, maar ook hij heeft menig balletje getrapt voor NEC. Dan is er nog Peter Verschuren, oud politicus van de SP en inmiddels bekend als hoofdredacteur van het SP-kaderblad Spanning.

Tiny Houses

Ben je tussen de 20 en dertig jaar, kom je uit de gemeente Heumen en spreekt bovenstaand winkelaanbod je wel aan? Dan is dit je kans om in het prachtige Malden te wonen. Naast het veelzijdige winkelaanbod heeft Malden ook tiny houses: achttien kleine woonunits die duurzaam, gasloos en vrijwel energie neutraal zijn. De huisjes worden gebouwd in de Droogsehof, een woonwijk in Malden. Met deze woonunits probeert de gemeente te voorzien in de grote behoefte aan woonruimte voor jongeren. En zoals je al hebt kunnen lezen, wonen in Malden is zo slecht nog niet!

Hoorus

Austria Sport

Hoort u weleens mensen tegen u praten, maar hebt u moeite te verstaan wat ze zeggen? Of...

“Uw wandelsportspecialist”

Is het moeilijk voor u om te horen in bijvoorbeeld een restaurant of een andere ruimte met veel achtergrondlawaai? Of... Bent u vaak moe nadat u veel heeft moeten luisteren naar anderen?

Voor een eerlijk en oprecht advies op maat. Om met plezier en zonder voetproblemen te kunnen wandelen zijn geschikte wandelschoenen nodig. Onze ervaren wandelsportspecialisten helpen u graag bij de keuze naar een paar goede wandelschoenen. Wij zien u graag in onze winkel

Winkelcentrum 34 | T 024 3580808 www.hoorus.nl

Rijksweg 209 | T 024 3236037 www.austriasport.nl

Gremmen Footwear Gremmen Footwear, heeft onlangs het assortiment uitgebreid met de stretchwalkerschoen. Stretchwalker is ontwikkeld in Japan.De schoen zorgt voor een evenwicht tussen lichaam en geest. Waardoor een natuurlijke houding van het lichaam de gewrichten minder belast. Door de toepassing van deze unieke zooltechnologie is lopen nog nooit zocomfortabel geweest. Stretchwalker is In vele kleuren verkrijgbaar en standaard voorzien van stretchleer. Kom vrijblijvend de nieuwe stretch-walkerschoenen uitproberen, en ervaar het genot van een nieuwe generatie schoenen.

Winkelcentrum 21 | T 024 7676555 www.facebook.com/gremmen.footwear

33


Beautyhuis Style, voor een goede gezichtsbehandeling

Voor een goede gezichtsbehandeling kan iedereen terecht bij de huidspecialistes Linda Pratt en Chantal Kersten van Beautyhuis Style in Groesbeek. “Wij zijn gespecialiseerd in natuurlijke huidverbetering en huidverjonging”, zeggen ze. “Maar wij geven ook ontspannende behandelingen.” Voor huidverbetering wordt gebruik gemaakt van fruitzuur en mechanische peelings. “We werken met Nimue en PCA-skin en met peelings zoals microdermabrasie of hydrodiamantbrasie. Met het Pascaud anti-aging concept gaan we verder dan de gemiddelde schoonheidssalon. Door de combinatie van specialistische apparatuur en geadviseerde huidverzorging, is het mogelijk een natuurlijke facelift voor het gezicht te realiseren”, aldus Linda en Chantal. En niet onbelangrijk: door de gespecialiseerde behandeling van acne Anbos-certificeerd is het mogelijk om (een deel) van de behandeling vergoed te krijgen van de zorgverzekeraar. Linda en Chantal geven graag persoonlijk advies en passen de behandeling aan op de wensen van de klant en de huidconditie. “Bij ieder bezoek bespreken we de voortgang van de huid, wij zijn dan als het ware een personal-huidcoach.” Beautyhuis Style beschikt over een modern en stijlvol ingericht pand, waarbij parkeren gratis is, evenals een drankje. Er wordt gewerkt op afspraak. Nijmeegsebaan 6a, Groesbeek T.: 06 18 81 26 28 W.: www.beautyhuisstyle.nl Ook actief op Facebook en Instagram 34

De gast heeft het voor het zeggen

Lekker eten in het nieuwe grand café en restaurant Karel Tot voor kort heette het nog Hotel Atlanta, maar sinds een paar weken is de naam van dit etablissement aan de Grote Markt in hartje Nijmegen veranderd in grand café-restaurant-hotel Karel. Maar niet alleen de naam werd veranderd, want er is behoorlijk aan het interieur gesleuteld en ook de kaart is aangepast. Zodat gasten er de hele dag in een prettige sfeer van hun hapje en drankje kunnen genieten. Tekst: Leo Preusting // Foto's: Paul Grefkens De locatie is en blijft uniek natuurlijk, zo midden op de Grote Markt. Met een groot - verwarmd - terras voor de deur met licht, oranjekleurige parasols kun je hier fantastisch koffie drinken, lunchen, een glas wijn bestellen of dineren.

Gezellig

De hele uitstraling van de nieuwe Karel is aangepast aan de tijd, zou je kunnen zeggen. Van een zeker klassiek interieur, is de architect de afgelopen maanden bezig geweest er een moderne uitvoering te maken. Met aantrekkelijke kleuren, opvallende stoelen en tafels (met licht eikenhouten bladen) is het een warm en gezellig interieur geworden waar je als gast je snel thuis voelt. Er liggen fraaie tapijten op de vloer, er hangen oude foto’s van Nijmegen aan de wand op de eerste etage, waardoor een trendy, moderne inrichting is ontstaan. Grand café-restaurant Karel bestaat uit twee

verdiepingen. Op de begane grond kan men altijd plaatsnemen aan een van de (ronde) tafels, in een hoekje, bij het raam of op een kleine verhoging. Die afwisseling in interieur maakt het extra sfeervol. Als het druk is, bijvoorbeeld in de weekends en op donderdagavond, gaat ook de bovenzaal open. Die is ingericht met dezelfde interieur-accessoires als beneden. Met dat verschil dat je eenmaal bij het raam gezeten een mooi overzicht hebt op de Grote Markt. Het café op de eerste etage kan overigens ook worden gebruikt voor groepsborrels, besloten feestje of gelijksoortige evenementen.

Nieuw concept

Behalve dat Karel overdag zijn gasten ontvangt voor een borrel, een hapje of een lunch, staat de keukenbrigade vanaf 17.00 uur klaar voor het diner. Daarmee heeft Karel een nieuw concept bedacht, namelijk om de


ter-

ZAKE

Afslanken bij

Zlim

Sporten, afslanken, voedingsadvies en lichaamsbehandelingen; dat kan allemaal onder één dak bij het Beuningse Zlim. Dat hanteert een vrouwvriendelijke methode die is gebaseerd op gericht bewegen en gezonde voeding. Zlim maakt voor iedereen een op maat gemaakt sportprogramma dat wordt uitgevoerd in een warmtecabine, onder persoonlijke begeleiding in maximaal dertig minuten. De oefeningen gebeuren liggend zodat rug en gewrichten niet worden belast. Daarna kan nog gekozen worden voor een dansje, een ontspannende yoga-sessie, maar ook voor ontspanning in de ozoncabine. De advieskuren zijn inclusief voedingsadvies, voor iedereen op maat gemaakt door de voedingsdeskundigen. Geen streng dieet, maar advies voor een gezond eetpatroon. De voedingsdeskundigen van Zlim voldoen aan de kwaliteitseisen van de zorgverzekeraars, waardoor een (gedeeltelijke) vergoeding tot de mogelijkheden behoort.

Bij Zlim kan men ook terecht voor aanvullende behandelingen zoals lymfedrainage, bindweefselmassage, cavitatie en kanteltrilplaten. Zlim is alleen voor vrouwen van 16 jaar tot 65+. De Balmerd 2, Beuningen T. (024) 373 50 36 W. www.zlimbeuningen.nl

Mode voor kinderen bij Fashion Kids gast zoveel mogelijk zelf te laten kiezen wat hij op zijn bord krijgt. Naast een eerste keuze voor vegetarisch, vis of vlees, staan op de kaart acht verschillende groentegerechten op de kaart net als negen bijgrechten als aardappels (friet, gebakken of als puree), pandanrijst, penne pasta, bulgur of naanbrood. De gast heeft het dus voor het zeggen.

Fashion Kids is een nieuwe kinderwinkel van Nijmegen. Deze winkel aan de Bloemerstraat is gespecialiseerd in kleding, schoenen en accessoires voor kinderen vanaf de baby-leeftijd t/m 16 jaar.

Het aanbod voor de lunch is nauwelijks gewijzigd. Met een ruim scala aan verse salades, broodsoorten, soepen en klassieke lunchgerechten kan iedereen er terecht. Wel heeft Karel voor de nieuwe kaart vooral gekeken naar regionale en/of biologische producten. Daarom staan er biologische sapjes op de kaart, kan er gekozen worden voor biologische koffie, maar ook bieren en wijnen en brood van biologische oorsprong. Verdere ingrediënten komen zoveel mogelijk ‘uit de buurt’, het vlees bijvoorbeeld komt niet uit Spanje of Argentinië, maar gewoon uit de eigen Betuwe.

In de winkel is is zowel sportieve kleding te vinden als kleding voor kinderen die wat chiquer gekleed gaan voor bijzondere gelegenheden. Er is een groot assortiment merken van het hoogste segment, zoals Dolce & Gabbana, Moncler, Philipp Plein, Dsquared2, Armani, Elisabetta Franchi, Pinko, Dondup, Woolrich, Parajumpers, Blauer, 7for all mankind en Mybrand.

Restaurant Grand-Café Karel Grote Markt 38-40, Nijmegen T. (024) 360 30 00 W. www.hotelkarel.nl

Binnenkort begint Fashion Kids met een webshop en dan kunnen dus ook online aankopen gedaan worden. Binnen vijf werkdagen wordt de aankoop daarna thuis bezorgd.

Bloemerstraat 62, Nijmegen // T. (024) 845 37 69 IN: fashionkidsnmg // FB: fashion kids nijmegen

35


uit

AGENDA 3 zaterdag

Jens van Daele’s Burning Bridges > LUX Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmegen.nl

Schoft – Kommil Foo > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Dans

2 vrijdag Uitgaan

Cabaret

Muziek

Subcultuur 5 years off > Doornroosje, Nijmegen, 23.00 - 06.00 uur, www.doornroosje.nl

Frank Boeijen – Theatertournee 2018 > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

Theaterconcert

Eke Simons en Konstantyn Napolov - Keyboards > Theaterkerk Bemmel, 20.30 uur, www. topbemmel.nl

Stef Bos - Kern > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Muziek

TLC Sessions-Jody Moon > Theaterkerk Bemmel, 21.00 uur, www.topbemmel.nl

Klassieke Muziek

2 februari

100 jaar Bernstein met Liza Ferschtman

Uitgaan

Black Sabbath Tribute Night > Rockcafé Backstage, Nijmegen, 21.00 uur, www.rockcafebackstage.com The Conceptuals > Café De Muis, Nijmegen, www.cafedemuis.nl De Swing – Rewind Party 5 > De Lindenberg, Nijmegen, 21.00 uur, www. delindenberg.com De Danshal > Waalhalla Centrum, Nijmegen, 23.00 - 04.30 uur, www.waalhalla-centrum.nl Homebase ft. Boomshakalak Soundsystem > Merleyn, Nijmegen, 23.00 - 04.00 uur, www.doornroosje.nl

4 zondag Uitgaan

Jake Bugg > Doornroosje, Nijmegen, 19.45 uur, www.doornroosje.nl

Familie

Weltrusten, kleine beer > Schouwburg Cuijk, 14.00 uur, www.schouwburgcuijk.nl De Dansers – Binnenbeest 5+ > De Lindenberg, Nijmegen, 15.00 uur, www.delindenberg.com De Amerikaanse pers lag aan de voeten van Liza Ferschtman na haar uitvoering van 'Serenade', het werk dat Bernstein naar Plato’s filosofische verhandeling Symposium modelleerde. The New York Times was lyrisch: "Mevrouw Ferschtman bracht een laserachtige puurheid en intensiteit in Bernsteins Serenade." En het is méér Amerika wat de klok slaat: Gershwin reist muzikaal naar Havanna en Parijs, Ives is op zoek naar de waarheid maar vindt het antwoord niet en Copland eert volkslegende Billy the Kid. Een echt ‘all American’ programma dus, geleid door een gepassioneerde Zuid-Amerikaanse dirigent. De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www.hetgeldersorkest.nl

36

6 dinsdag Cabaret

Hans Dorrestijn & Friends – Neurosen en andere hobby’s > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Klassieke Muziek

Andrei Korobeinikov, Dimitri Markhtin > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

7 woensdag Cabaret

Selene’s Benefiet Kabarestafette > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

8 donderdag Theaterconcert

Mike boddé & Mike del Ferro – Mike Kwadraat > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

17 februari

Muziek

Wëreldbänd SLÄPSTICK

Theater

Hotel Informatie - TgECHO > LUX Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmegen.nl

Cabaret

De Blonde jongen en Tim - Debjet > De Lindenberg, Nijmegen, 20.30 uur, www.delindenberg.com

Foto: Jaap Reedijk

1 donderdag

9 vrijdag Uitgaan

Happy Feelings > Waalhalla Centrum, Nijmegen, 23.00 - 05.00 uur, www.waalhalla-centrum.nl

Concert

Jazztalks –ism meneer Otis > De Lindenberg, Nijmegen, 20.15 uur, www.delindenberg.com

Cabaret

Martijn Kardol - Bang > De Lindenberg, Nijmegen, 20.30 uur, www.delindenberg.com

10 zaterdag Uitgaan

Club Night Live: Kraak & Smaak Soundsystem > Lux Nijmegen, Nijmegen, 22.00 - 03.00 uur, www.lux-nijmegen.nl

Uitgaan

The Dubbeez > Merleyn, Nijmegen, 22.00 uur, www.doornroosje.nl

Show

Les Limbes – Etienne Saglio > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Klassieke Muziek

Het Gelders Orkest – Maestro Jules onthult : Griegs Pianoconcert > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

13 dinsdag Toneel

Toneelgroep Amsterdam - De andere stem > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Je komt ogen en oren te kort bij de sublieme muzikale slapstick van de Wëreldbänd. In vrijwel alle kranten kreeg hun voorstelling de maximale vijf sterren. In ‘SLÄPSTICK’ brengen ze een ode aan de muzikale komiek: van de middeleeuwse troubadour tot aan Spike Jones, de Marx Brothers en Mini & Maxi Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

14 woensdag Uitgaan

Triggerfinger + Douglas Firs > Doornroosje, Nijmegen, 19.45 uur, www.doornroosje.nl

Cabaret

Cabarestafette > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Muziek

Omer Klein Trio-Jazzconcert > LUX Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmegen.nl

Dans

Panorama – Guilio D’Anne > LUX Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmegen.nl

Toneel

Hendrik Groen > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

15 donderdag Uitgaan

Indie Disco > Merleyn, Nijmegen, 23.00 - 05.00 uur, www.doornroosje.nl


FEBRUARI 2018 Klassieke Muziek

16 vrijdag

20 dinsdag

Vunzige Deuntjes > Waalhalla Centrum, Nijmegen, 23.00 04.00 uur, www.waalhalla-centrum.nl

Sara Kroos – Zonder Verdoving > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

Uitgaan

Familie

Checkpoint 8+ > Stadsschouwburg Nijmegen, 16.00 en 19.30 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

Klassieke Muziek

Laurens Collegium Rottedam en Lucas & Arthur Jussen - Carmina Burana > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Uitgaan

Basilisk - Apollo Rising - Intero> Rockcafé Backstage, Nijmegen, 21.00 uur, www.rockcafebackstage.com

17 zaterdag Uitgaan

Zoete Zin > Waalhalla Centrum, Nijmegen, 23.00 - 04.00 uur, www.waalhalla-centrum.nl Soul City > Lux Nijmegen, Nijmegen, 22.00 - 03.00 uur, www.lux-nijmegen.nl

Klassieke Muziek

Nederlands Studenten Orkest > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

Toneel

Cabaret

21 woensdag Theatercollege

Fly like an Eagle – Dutch Eagles > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Klassieke Muziek

Radu Lupu, piano > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Komedie

Harrie & Eva > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

22 donderdag Uitgaan

Jacqueline Govaert > Doornroosje, Nijmegen, 20.15 uur, www.doornroosje.nl

Toneel

Het Zuidelijk Toneel - MARX > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

18 februari

Jeugd

Dag meneer van Dalen

Roem > stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Uitgaan

Lucky Sunday met Samantha van Steenwijk> Holland Casino Nijmegen, 14.00 uur, www.hollandcasino.nl

Cabaret

Leon van der Zanden - Kameleon > De Lindenberg, Nijmegen, 20.00 uur, www.delindenberg.com

23 vrijdag Uitgaan

Pleinvrees on Tour > Doornroosje, Nijmegen, 23.00 - 06.00 uur, www.doornroosje.nl De Jeugd van Tegenwoodig > Merleyn, Nijmegen, 22.15 uur, www.doornroosje.nl

Muziek.

Quatro Ventos – Outros Lugares > Schouwburg Cuijk, 18.45 uur, www.schouwburgcuijk.nl

Uitgaan

Soul Night met Edsilia Rombley> Holland Casino Nijmegen, www.hollandcasino.nl

Harrie & Eva > Schouwburg Cuijk, 14.30 uur, www.schouwburgcuijk.nl Meneer van Dalen is een stokoude man. Niemand weet precies hoe oud hij is, maar het lijkt wel of de dood hem vergeten is. Hij woont al lange tijd alleen, maar zijn vrouw voelt nog altijd heel dichtbij. Op een dag wordt er bij hem aangeklopt… Een geestige en magische voorstelling over afscheid nemen, het omhelzen van het leven en het loslaten daarvan. Humorvolle momenten worden afgewisseld met stille, ontroerende scènes. TG Graasland brengt fysiek, visueel en nagenoeg tekstloos jeugdtheater vol (live) muziek. De Lindenberg Theater, Nijmegen, 15.00 uur, www.delindenberg,com

Op zoek naar Geluk

Othello – Het Nationale Theater & Daria Bukvic > LUX Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmegen.nl

Familie

Familie

20 februari

Theater

24 zaterdag

18 zondag

Theatercollege

Harrie Jekkers & Klein Orkest – later is allang begonnen en vroeger komt nog één keer terug > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www. schouwburgcuijk.nl

Spruijt en Opperman – Zij en ik > De Lindenberg, Nijmegen, 20.15 uur, www.delindenberg.com

De meneertjes - improcabaret > De Lindenberg, Nijmegen, 20.15 uur, www.delindenberg.com

Peuterpret – met Tessa Zoutendijk (1,5 tot 4 jaar) > De Lindenberg, Nijmegen, 10.00 en 11.15 uur, www.delindenberg.com

Muziek

Cabaret

Cabaret

Alfred J. kwak en de sneeuwvlok 5+ > Stadsschouwburg Nijmegen, 14.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Carrousel – Holland Baroque & Eric Vloeimans > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Uitgaan

CD Top 50 van 2017> Rockcafé Backstage, Nijmegen, 21.00 uur, www.rockcafebackstage.com

Theater

George & Eran Lossen wereldvrede op! De Finale > LUX Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmegen.nl

Muziek

Michelle David (USA) & The Gospel Sessions > Theaterkerk Bemmel, 21.00 uur, www. topbemmel.nl

Tegenwoordig is iedereen voortdurend op zoek naar geluk. In cursussen, zelfhulpboeken, yoga en datingsites: de zoektocht naar geluk houdt ons allen bezig. Maar word je van die zoektocht eigenlijk wel gelukkig? En als je je geluk hebt gevonden, hoe lang duurt dat gelukkige gevoel dan? En... zijn vrouwen beter toegerust voor geluk dan mannen? Hoe erg is het eigenlijk om ongelukkig te zijn? Kun je meten of iemand gelukkig is? En kun je geluk eigenlijk wel vinden of kun je geluk afkopen? Kortom, wat is geluk eigenlijk en hoe vind je het? Tijdens de interactieve theateravond ‘Op zoek naar Geluk’ worden deze en vele andere vragen onder de loep genomen door vier ‘geluksspecialisten’ uit de journalistiek, wetenschap en kunst. Door middel van interviews, geluksmomentjes, oefeningen, verhalen en geluksquotes kan het publiek haar eigen geluk beleven. Een vrolijke, lichte en leerzame avond om je eigen geluk verder te ontdekken. Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

25 zondag

Theaterconcert

Sirusho en band> Stadsschouwburg Nijmegen, 18.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Jeugd

Jeroen Schipper – Chocokrokodil 3+ > De Lindenberg, Nijmegen, 15.30 uur, www.delindenberg.com

28 woensdag Uitgaan

Daniel Docherty > Doornroosje, Nijmegen, 20.00 uur, www.doornroosje.nl

37


uit was ERBIJ Stappenplan

Niet missen in februari Ja, we weten het, het is weer eens carnaval deze maand. Volop zotte dagen om eens lekker uit de ban te springen, gevolgd door een askruisje en dan veertig dagen vasten... Of niet. En het is natuurlijk ook weer de maand om lekker op wintersport te gaan. En toch is er naast al dat moois nog heel veel te beleven in Nijmegen en omgeving, kijk maar elders in dit blad. Of bijvoorbeeld hieronder, waar we een paar van die evenementen voor u eruit hebben gelicht. • Zondag 11 januari, 20.30 uur: Niks geen gehos of polonaise in café ’t Haantje op deze carnavalszondag, wel - zoals iedere 2e zondag van de maand - de Nijmeegse Liederentafel. Onder leiding van Ria kan iedereen lekker meeblèren met Hollandse smartlappen. Omdat het zo gezellig is! www.haantjenijmegen.nl • Donderdag 15 januari, 20.00 uur: hebt u ook zo genoten van die televisieserie Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen? Nou, dan moet u vanavond beslist naar de Stadsschouwburg voor een levenslustige komedie over deze brave bejaarde man. Veel humor over ouder worden en de ouderenzorg in Nederland. www.stadsschouwburgendevereeniging.nl. • Zondag 25 februari, 14.30 uur: Je ziet ze deze maand regelmatig op de tv: de rugby’ers van de Britse landen, Frankrijk en Italië in hun jaarlijkse zeslandentoernooi. Maar als je deze sport gewoon eens ‘om de hoek’ live wilt bekijken, ga dan vanmiddag eens naar Sportpark Staddijk-Noord; daar spelen de mannen van de Nijmeegse Wasps tegen Pickwick Players uit Deventer. www.wasps.nl • Vrijdag 23 februari, 20.30 uur: na al dat carnavalsgeweld weer eens even rustig genieten van een hele mooie stem, hele mooie muziek en hele mooie teksten. Allemaal van zanger-dichter Huub van der Lubbe, u kent hem wel van De Dijk. Vanavond brengt hij ‘Wat Speelt’, met liedjes en de verhalen achter die liedjes. www.lux-nijmegen.nl

38

Nu eens geen miswijn in de kerk Twee dagen volop bier en dus volop bierliefhebbers in de St. Stevenskerk in Nijmegen. Dat gebeurde tijdens het Winterbierfestival, georganiseerd door een zestal Nijmeegse kroegen. Op zaterdag kwamen de eigen brouwsels van stad en omgeving uit de tap en de fles, op zondag nog veel meer bier van elders uit het land. Allemaal lekkere, soms héle lekkere winterse bieren. En liefhebbers genoeg zo bleek al snel, want beide dagen hadden aan belangstelling niet te klagen. Zo ook van onze fotograaf Marcel Krijgsman die eerst zijn camera liet spreken voordat hij zelf in een schuimkraag hapte.


UIT Nijmegen - Februari 2018  

Stadsmagazine voor Nijmegen en regio

UIT Nijmegen - Februari 2018  

Stadsmagazine voor Nijmegen en regio

Advertisement