Page 1

NOV 17

Born to be wild

start van het wildseizoen

Nieuw in

de Stad

Welkom

Sinterklaas STADSMAGAZINE VOOR NIJMEGEN & REGIO www.uitnijmegen.nl


N E B B U L K I F I H T S I L A I C E P S S O N O S DE IJF JAAR GARANTIE - GRATIS- OP ALLES ALTIJD V

SONOS PLAY:3

* , 9 34 -

SONOS SUB

SONOS PLAY:1

229,-

799,-*

SONOS PLAYBAR

*

* , 9 9 7 -

SONOS PLAY:5

SONOS CONNECT

579,-*

* , 9 4 3 -

SONOS BOOST

105,-

*

SONOS CONNECT:AMP

569,-*

BURCHTSTRAAT 40 | 6511RG NIJMEGEN | 024-845 45 55 | NIJMEGEN@HIFIKLUBBEN.NL *Bij Hi-Fi Klubben houden we alle prijzen scherp in de gaten. Sommige artikelen schommelen nogal in prijs dus die moet je extra in de gaten houden. De meest actuele prijs vind je op onze website.


NOVEMBER 2017

05

inhoud

07

Column Sjembek Scheisse

Actrice Eva van der Post Maakt grote stappen

13

18

Opgepimpte Bloemerstraat Aanwinst voor de stad

31

Zevenheuvelenweg Of zijn er toch maar vier?

colofon

Het Bockrijk van Nijmegen Op pad met Jac. Bongers

35

Nijmeegs Lopertje Zoet dropje met zoute nasmaak

08

Welkom Sinterklaas Al een eeuw ‘thuis’ in Nijmegen

23

Nimweegse Voetbalsores Ome Leen

36

Born to be wild Start van het wildseizoen

UIT NIJMEGEN verschijnt iedere eerste week van de maand in een oplage van 70.000 exemplaren.

UITGEVER Ben Wijnhoven | EINDREDACTEUR Leo Preusting, redactie@uitnijmegen.nl | REDACTEUREN Hans Jacobs, Lieke Beijer, Carmen Wijnhoven FOTOGRAFEN Paul Grefkens, Marcel Krijgsman | COVERFOTO De Verbeelding | VORMGEVING Malou Wijnhoven | KANTOOR Bloemerstraat 11, 6511 EB, Nijmegen | ADVERTENTIE-EXPLOITATIE Uitmaat 25 6987 ER Giesbeek, T 0313 490840, F 0313 490841, info@uitnijmegen.nl | ACCOUNTMANAGERS Elise Willems, Fred Hopmans | ADMINISTRATIE Evelien Schoppers | KLACHTEN BEZORGING T 0313 490840 De volgende UIT NIJMEGEN verschijnt in week 48. Deadline redactie / advertenties donderdag 16 november 2017.

03


HOME GARDEN SHOP Complete ontzorging van ontwerp tot oplevering!

WIJ STAAN AL RUIM 40 JAAR VOOR U KLAAR!


column

SJEMBEK Er zijn slechtere plekken om te wonen en te verblijven dan Nijmegen. Maar dat wil niet zeggen dat alles goed is. Er is veel mis in de stad en in die modderpoel walst de ijdelheid van de politiek in zelfgenoegzaamheid. Maar ik kan me ook ergeren. Zonder zelfgenoegzaamheid, zonder eigenbelang: alleen omdat ik vind dat de stad af en toe een muk is, een rund, dat er eens flink van langs moet hebben. En zo’n muk is nou een sjembek!

Foto: Mariska Hofman

Scheisse

Redacteur, columnist en citywatcher Hans Jacobs

Eureka, wil ik roepen. Maar dan denkt iedereen dat ik een Griekse voetbalclub bedoel. Dus het wordt een modern: YES! waarbij ik met mijn rechterhand aan een imaginaire rem in de trein trek. Alles stopt en dat is ook de bedoeling. Het lek is boven. We zijn er uit.

kunt krijgen en je genoegen moet nemen met de schoonmoeder als geliefde. Wat zegt het ons? Onwetendheid is het grootste probleem van het Valkhofmuseum. Er is geen idee waar de schatten van de stad te vinden zijn.

Ondanks alle dure rapporten en goede en slechte adviezen weten we nu eindelijk waarom het jaren mis is gegaan met het Nijmeegse museum het Valkhof. Natuurlijk is er mismanagement, natuurlijk zijn er verkeerde beslissingen genomen door de verkeerde mensen. Gelukkig is de koffie wél goed.

Tot aan vandaag. Want het is diezelfde onwetendheid die nu ook parten speelt. Omdat ook kunst de kunst van het fantaseren is (ceci c’est pas une pipe) stel ik me een kamer in het museum voor. Jan van Laarhoven, die de stal moet schoonvegen en in alles uitstraalt dat het museum voor hem geen liefdeskind is, praat met medewerkers. Hoe krijg je dit museum weer op de kaart? We kunnen met het rijke verleden naar de scholen gaan en ze zo kennis laten maken met de geschiedenis. We hebben kisten vol met dat spul. Het zijn toch al scherven, dus wat maakt het uit als er een pot op de grond dondert.

Maar het zit veel dieper. Daarvoor moet Johan Maelwael uit de kist van de vergetelheid getrokken worden. De beroemde middeleeuwse schilder die met zijn neven Paul, Johan en Herman van Limburg de toen bekende wereld aan de randen van de verbazing heeft gebracht. Wat kunnen die mannen schilderen, roepen ze in die tijd. Mannen uit Nijmegen. Uit onze stad. Daar zit het wrange gezwel. Dat weten ze in Nijmegen niet. Eeuwenlang hebben de beroemde schilders de wereld in vervoering gebracht. Maar in de Karelstad hebben ze geen idee. Dus werden ze genegeerd.

Godsgeschenk

Tot eind vorige eeuw. In één keer zijn ze in Nijmegen klaar wakker en worden de broers als een deus ex machina, als een godsgeschenk gepresenteerd. Tot aan vandaag wordt geen kans overgeslagen om het werk van de broers Van Limburg te promoten. Altijd (weer) de gebroeders. De schrijvers van het boek Johan van Maelwael en de Gebroeders van Nijmegen zijn dan ook verbaasd, zo staat in de Gelderlander, dat niemand de Nijmeegse broers kent. De Amerikaanse vrouw van een van de schrijvers moet het geheim ontrafelen: dat zijn Nijmegenaren. Het Rijksmuseum gaat nu met de buit aan de haal en presenteert vier werken van de familie in het Amsterdamse museum. Nijmegen moet het doen met reproducties. Het is alsof je de dochter niet

Liefdeskind

Sehr gut

“Sehr gut”, mompelt een medewerker die net terug is van vakantie. Verbaasd wordt er naar hem gekeken. Wat zeg je nou? Dat is Duits voor zeer goed, is het antwoord. Duits? Nou ja, dat is de taal van de Duitsers. Duitsers? De kaart wordt erbij gehaald. Verdomd, het ligt vlak om de hoek. Hoeveel mensen wonen daar? Ze googelen en verbaasd kijken ze naar het resultaat. Dat zijn er veel meer dan in ons land! Eureka, roept er een. Sorry, ik bedoel YES! Ze zijn het samen eens. Die Duitsers moeten we hebben, die moeten ons museum redden. De eerste medewerkers gaan op cursus en volgens Jan van Laarhoven kunnen ze al Guten Tag zeggen. Gelukkig is het maar een fantasie. Als ze maar eerst in Duitse musea in Bonn, Keulen, Düsseldorf en Essen gaan kijken waar de Nederlandse grijze golf vrolijk klotst. Als ze maar zeggen dat het niveau van het museum in Nijmegen gelijk is aan de staat van het Nederlandse voetbal. Anders is de kans groot dat de teleurgestelde Duitse bezoeker het museum trakteert met de kreet: “Scheisse.” 05


BELEEF EEN UITJE OP EEN HELE BIJZONDERE WIJZE! Virtual Reality biedt een compleet nieuwe ervaring. In een open wereld robots uitschakelen, klimmen in Alaska of de Himalaya, stap in een rollercoaster en ervaar de snelheid of duik in de oceaan tussen het prachtige koraal. Aan boord bij Max Verstappen over circuit Zandvoort racen? Het kan allemaal! Door de hoge kwaliteit van de VR-bril is het werkelijk of je in een andere wereld stapt. Alles om je heen vergeten en je focussen op je nieuwe wereld dat is het idee van Virtual Reality.

TEGEN INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE GRATIS WELKOMSTDRANKJE

ANAC karting

@ANACkarting

ANACkarting.nl

Energieweg 102 | 6541 CZ Nijmegen | T (024) 378 85 44 Niet geldig in combinatie met andere acties en kortingen. Geldig tot en met 30 december 2017. Reserveren is verplicht!


uit

NMGN Actrice Eva van der Post (28) is bezig grote stappen te zetten in haar carrière. De van oorsprong Nijmeegse speelt onder andere vooraanstaande rollen in De Laatste Zomer, Galileo, Het Zwanenmeer, Flikken Maastricht en Nieuwe Tijden. En nog even schittert ze in de meest succesvolle musical aller tijden: Soldaat van Oranje. We ontmoeten Eva daarom in de Theaterhangaar in Katwijk. Tekst: Lieke Beijer Foto’s: Joris van Bennekom

Actrice Eva van der Post (‘Soldaat van Oranje’):

“Nijmegen geeft mij een gevoel van vrijheid” Jij hebt jouw jeugd doorgebracht in Nijmegen, toch? “Klopt. Mijn ouders wonen in Brakkenstein, waar ik ook ben opgegroeid. Als puber ging ik naar de NSG. Mijn herinneringen aan Nijmegen? Een hele fijne, groene en open stad. Ik woon nu in Amsterdam, waar ik inmiddels ook van ben gaan houden. Maar daar is alles hoger, voller en drukker. Nijmegen geeft ruimte. De straten zijn breder en als ik nu langs het IJ fiets moet ik vaak denken aan de Waal. Nijmegen geeft mij een gevoel van vrijheid. Daarom kom ik er ook nog steeds.”

De Lindenberg veel theater- en musicallessen gevolgd. Maar voor de meeste kunst moet je toch echt naar de Randstad.”

Welke Nijmeegse kroegen zijn door jouw bezocht? “Ik was niet echt een feestbeest hoor. Ik ging wel uit in de Molenstraat, in Stretto en Van Buren. Maar het meeste kwam ik nog in Doornroosje en de Underground. Uitgaan is nooit zo mijn ding geweest. Behalve dan de Vierdaagsefeesten natuurlijk, die kan ik niet overslaan, dat is altijd een reünie met vrienden en familie.”

Welke scène uit Soldaat van Oranje vind je het leukst om te spelen? “De scène waarin Charlotte ruzie maakt met haar vriend is ontzettend mooi om te doen. Omdat ze van elkaar houden maar door de oorlog uit elkaar worden getrokken. Ze denken anders over de situatie maar willen elkaar niet kwijt. Het lijkt me persoonlijk verschrikkelijk om in die omstandigheden te moeten kiezen.”

Wat is je favoriete Nijmeegse restaurant? “Restaurant De Grut in Nijmegen Oost. Dat vind ik een heel leuk restaurant waar ik graag met mijn ouders naar toe ga. Lekker eten en heerlijk huiselijk sfeertje.” Je carrière als actrice ontwikkelt zich razendsnel. Hoe is dat begonnen? “Op mijn achttiende ging ik de deur uit om te studeren in Zwolle. Daar heb ik de opleiding tot theaterdocent gevolgd, om vervolgens in Amsterdam door te studeren aan de Toneelschool. In Nijmegen heb ik trouwens in

Je speelt nu een van de hoofdrollen in Soldaat van Oranje als Charlotte. Hoe is dat? “Het is een eer om de rol van Charlotte te mogen spelen. Tussen al het mannengeweld maakt Charlotte haar eigen keuzes en moet ze scherp blijven. Als actrice krijg je de kans zowel spelend als zingend het personage vorm te geven.”

“Als ik langs het IJ fiets moet ik vaak aan de Waal denken”

Wat brengt de toekomst? “Na deze grote productie lijkt het me interessant om weer in een kleine voorstelling te spelen. Onlangs heb ik met het Rotterdams Filharmonisch Orkest een voorstelling gespeeld, Het Zwanenmeer. Ik vind die livemuziek zo mooi en zo vet. Dat is zeker een droom, om met live musici een samenwerking aan te gaan. Dus bij deze een oproep aan Het Gelders Orkest: als jullie nog acteurs zoeken, pick me!” 07


De aanslag op de kinderdroom Het duikt op in het najaar. Als de wind door de bomen jaagt en de nachten langer worden, het bockbier robijnkleurig in het glas walst, de verwarming een behaaglijk tandje hoger steekt. Dan is het er weer. Dan begint op het eerste perron van de nostalgie de jaarlijkse reis naar mijn jeugd. Naar de avonden dat mama zegt: “Hé makkers, staakt uw wild geraas!” Het is snel stil. Want we weten dat Hij dan binnenkort komt. Hij, de man waar we een heel jaar naar verlangd hebben.

Tekst: Hans Jacobs Foto’s: De Verbeelding

De oren zijn gespitst en scannen de stilte af naar dat ene geluid: het zachtjes kloppen tegen het raam. Het is heel dichtbij. We zingen op het bonzende ritme van hartjes vol verwachting: hij komt, hij komt. Eindelijk heeft iemand het gehoord en roept: Hoort wie klopt daar kinderen, hoort wie klopt er zachtjes tegen het raam? Een retorische vraag want iedereen kent het antwoord. Natuurlijk is het geen vreemdeling die verdwaald is zeker. Nee, Hij is het, de Goede Sint. De kinderdroom wordt wakker. Ik voel opnieuw de spanning. Met de trein van Cuijk naar Nijmegen, want daar is het walhalla, daar zal ik dingen zien die ik met mijn kinderogen nauwelijks zal kunnen verwerken. Ik ken het uit verhalen van oudere vriendjes en klasgenoten.

er zoveel speelgoed zou kunnen zijn. En dat is allemaal van Sinterklaas. Wat moet die man gelukkig zijn.

Schatkamer

Kerstballen

Daar in Nijmegen is het mooiste plekje ter wereld. In het hartje van de stad, in een heel groot gebouw is de schatkamer van Sinterklaas. De V&D. Een gebouw met roltrappen, trappen waar je niet op hoeft te lopen. Mijn hartje bonkt. Waauw. Speelgoed zo ver je ogen kunnen zien. Nooit heb ik gedacht dat 08

Dan slaat mijn hart over. Oog in oog met mijn droom. Een DAF vrachtauto, van blik, met oplegger. Dit! Mijn moeder ziet het. Tja, zegt ze bedenkelijk: “Je kunt het natuurlijk altijd vragen. Schrijf maar een briefje.” Een dikke halve eeuw later staat die DAF nog steeds in mijn woonkamer. Mijn kinderdroom. Die morgen van de verjaardag van de goedheilig man, als ik hals over kop de trap ben afgerend staat mijn droom op de tafel. Mijn ogen vreten de auto op en ik prevel: Dank u Sinterklaasje, dank u.

Eeuwen heeft Sinterklaas de kinderdroom gevoed. Het huwelijk tussen de heidense traditie en de christelijke cultuur. Honderden verhalen zijn er verteld, ontelbare avonden gevuld met warmte en samenzijn rond een oude bisschop met een baard. De volksheld die zo Nederlands is als een pot pindakaas, wordt op klaar-

lichte dag aangevaren door een kabouter met een Amerikaans-Duits nummerbord: de kerstman, een nietszeggende blozende dikke man met een bel in zijn hand. Er komt geen zinnig woord uit zijn mond. De kerstballen hangen al in de winkel als de Sint nog op zijn boot moet stappen. De Sint heeft gewoond in tig miljoenen kinderharten en wordt ingeruild door een man met een plastic creditkaarthart geboetseerd naar het beeld van de commercie. Het feest van geven en delen is verworden tot een sfeerloos commercieel krijgfeest, verlaagd tot een fantasieloze speelgoedbrenger. Sinterklaasverhalen zijn het kruispunt tussen de volwassenen- en de kinderliteratuur. Het Sinterklaasfeest geeft de verbondenheid aan die je met elkaar in je familie, met je vrienden voelt: het bij elkaar horen. Gelukkig leeft het Sinterklaasfeest nog in het Sinterklaasjournaal als het niet weer de zwarte piet krijgt toegeschoven. En in mijn DAF, het relikwie van mijn kinderdroom.


welkom

SINT Lang, heel lang geleden is er een rijk, dat in en om het verre Turkije ligt. Daar in het Byzantijnse Rijk woont prinses Theophanu. Een mooie jonge prinses en haar oom besluit dat ze gaat trouwen met de machtigste man in het westen: keizer Otto II, die is weer de baas van het Heilige Roomse Rijk, waar bijna heel Europa onder valt. Ook Nijmegen.

Het familiesprookje van een prinses en de heilige uit het oosten

Sint is al een eeuw ‘thuis’ in Nijmegen Het is wel even wennen voor de oosterse prinses. Helemaal van het Oosten naar het Westen, duizend jaar geleden, is dat niet niets. Maar ze heeft hulp. Ze gaat niet alleen. In haar hoofd gaat Nicolaas mee, een bisschop uit de stad Myra. Een heel bijzondere man waarover een dik boek is geschreven met alle avonturen van deze bisschop die we later Sinterklaas gaan noemen. Het helpt de prinses om de moeilijke tijd door te komen. Ze reist door het grote rijk en komt ook in Nijmegen terecht. Daar is ze regelmatig te gast. Tijdens een van de reizen is onze prinses zwanger en in de bossen van Groesbeek krijgt ze een baby: Otto, die later keizer wordt.

Nikolaaskapel

Nijmegen heeft dan ook een bijzondere plek in het leven van de prinses en haar zoon. Otto is gek op zijn moeder en om haar te eren bouwt hij in Nijmegen op het Valkhof een kapel, de Nikolaaskapel, genoemd naar de heilige waar zijn moeder zoveel over verteld heeft. Het is het eerste huis van Sinterklaas, zoals we de bisschop nu kennen, in heel Europa. Nijmegen is dus eigenlijk dé enige echte Sinterklaasstad van Nederland en ver daar omheen. En dat al meer dan een eeuw. Hoe belangrijk Sinterklaas voor onze prinses Theophanu, haar zoon Otto en voor alle groten en kleinen in Europa is geweest, is op een paar honderd meter van de kapel te zien in het museum Het Valkhof.

Kindervriend

Als je op de bovenste verdieping van het museum door een poort gaat, kom je in het rijk van de prinses en haar grote heilige Sinterklaas terecht. Nicolaas en de prinses uit het Oosten is de titel van de

schitterende reis door de geschiedenis van de grote kindervriend. Een familiereis die je samen met vrienden, vriendinnen, vaders en moeders en opa’s en oma’s bijna verplicht moet maken. Want er valt heel wat te vertellen en het museum heeft kunstenaar Marga van den Heuvel gevraagd daar iets moois van te maken. Het zijn inkijkdoosjes geworden, tekeningen, kastjes die je open kunt maken. Maar het belangrijkst zijn de verhalen. Zoals hoe de Sint met één arm een woeste storm op zee rustig kon maken, zodat schippers die dreigen te verdrinken, gered kunnen worden. Daarom is Sinterklaas ook de patroonheilige, zeg maar de mascotte, van de schippers. Of hoe de sint meisjes die door boeven gevangen zijn genomen, gaat bevrijden. Of hoe hij gouden munten strooit in huis met arme mensen en hun kinderen die niets te eten hebben. Misschien kom daar het strooien van snoepjes op pakjesavond wel vandaan.

Gouden karaf

Wat denk je van het verhaal van Basilios, die door piraten gevangen is genomen en als slaaf uit een gouden karaf een koning een glas wijn moet inschenken. De ouders van Basilios zijn natuurlijk erg verdrietig en ze vragen Sinterklaas om hulp. Op een dag, als de slaaf weer een glas wijn aan de koning geeft, wordt hij in één keer opgetild en verdwijnt hij voor de verbaasde ogen van de koning. Natuurlijk is het een truc van Sinterklaas. Je ziet in het museum hoe Nicolaas in de loop van 100 jaar onze Sinterklaas is geworden en nog veel meer. Uiteindelijk kom je in de wenskamer: Lieve Nicolaas, Ik wens…..En met kloppend hart vul je het papiertje in. Nicolaas en de prinses uit het Oosten: tot en met 7 januari 2018 in het museum Het Valkhof met 12 november een poëziedag en op 10, 17, 27 december en 7 januari een Prinsessendag.

Zie ook: www.museumhetvalkhof.nl 09


december tour

L X X featuring Pink Floyd vocalist

Durga McBroom USA Donderdag 7 december

Concertgebouw De Vereeniging

www.stadsschouwburgendevereeniging.nl www.pinkfloydproject.nl


uit

EVENTS

Bachkoor Nijmegen Het Bachkoor Nijmegen brengt geliefde koorwerken van Fauré en Haydn in een najaarsconcert. Aan het concert in De Vereeniging werkt Het Gelders Orkest mee als begeleidend ensemble. Tijdens de eerste akte klinkt de ‘Nelsonmis’ van de Oostenrijkse componist Joseph Haydn door vier vocale solisten, koor en orkest. Een fraai werk met trompetten, pauken, jubelende solisten en prachtige koordelen. Na de pauze hoor je het beroemde Requiem van de Franse componist Gabriël Fauré. Naast de intieme en ingetogen dodenmis laten Bachkoor Nijmegen en Het Gelders Orkest het niet minder bekende ‘Cantique de Jean Racine’ horen. 10 november, Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen

So you think you can stoelendans Dat stoelen niet alleen bedoeld zijn om op te zitten bewijst deze familievoorstelling van Introdans. Vier totaal verschillende dansmakers zijn bij elkaar gekomen rondom één object: de stoel. Het resultaat is een programma vol inventiviteit en humor en rondvliegende en rijdende stoelen. De Nederlandse choreograaf David Middendorp, bekend van zijn werk voor America’s Got Talent, maakte een nieuwe creatie waarin virtuele dans, nieuwe technologische snufjes en live optreden samensmelten. Alexander Ekman koos voor jazzinvloeden op een stuk uit Vivaldi’s ‘Vier Jaargetijden’, Ángel Rodríguez laat technisch hoogstaande dans zien, terwijl Mauro de Candido de absurdistische weg inslaat. ‘So you think you can stoelendans’ is een enorm gevarieerde dansvoorstelling die voor de hele familie Nijmeegs trots De Staat speelt in november maar een geweldige kennismaking is met hedendaagse liefst vier shows bij de Vasim. Voor het publiek in hun dans. 5 november, Stadsschouwburg, thuisstad, maar ook voor de fans uit de rest van Nijmegen Nederland. Nu de band in het voorprogramma van The

De Staat In the Round

Dans jij het allerliefst op de hitjes uit je tienerjaren? En zing jij alle r&b classics uit de jaren negentig nog woord voor woord mee? Dan is Rewind jouw feest. Inmiddels is het dj-collectief uit Amsterdam iedere twee maanden wel in onze stad te vinden en het levert keer op keer een uitverkocht Waalhalla op. Ze spoelen terug naar de Jackson 5, halen herinneringen op bij Nelly en Ginuwine, en schieten dan door naar de laatste knaller van Justin Bieber. 18 november, Waalhalla centrum, Nijmegen De zestigste editie van World Press Photo opent deze maand in het Afrika Museum met indrukwekkende afbeeldingen van 45 prijswinnaars uit 25 landen. De foto’s zijn ingedeeld in acht categorieën waarvan de top 3 te bezichtigen is. De winnende foto van dit jaar is gemaakt door de Turkse fotograaf Burhan Ozbilici. De foto toont Mevlüt Mert Altintaş die net de Russische ambassadeur in Turkije heeft vermoord op een expositie in Ankara. Daarnaast zijn alle winnende foto’s van de World Press Photo van de afgelopen 60 jaar te zien bij de entree van de tentoonstelling. Vanaf 17 november, Afrika Museum, Berg en Dal

Ozbilici

World Press Photo

Foto: Burhan

Rewind Nijmegen

Rolling Stones en Muse heeft gestaan is het tijd voor een bijzondere reeks soloshows in Nijmegen. Bij Cultuurspinnerij De Vasim wordt een grote tent gebouwd waar de band in het midden van het publiek speelt op een rond podium. Een show met nieuwe nummers, een indrukwekkend lichtplan en persoonlijker contact met het publiek. Want een centraal podium betekent dat je nóg dichter bij je muzikale helden staat. De shows waren in rap tempo uitverkocht, maar er zijn nu enkele extra tickets beschikbaar. 16 t/m 19 november, De Vasim, Nijmegen

11


Powered by Van der Valk

BES

TOT

PAA

€2

0,0

R

0! *

*ZO WERKT HET:

Knip de coupon uit en lever deze in bij de alpincenter kassa. Je ontvangt € 5,00 korting per persoon op het all inclusive dagticket (entree, materiaal, eten & drinken). Geldig: 01 november t/m 30 november 2017 Max. 4 personen per coupon

alpincenter Bottrop Prosperstraße 299 – 301, 46238 Bottrop • Slechts 45 minuten over de grens • www.alpincenter.com/bottrop


in de

STAD

Nederlands oudste stad heeft vele straten. Geen enkele straat is hetzelfde, en dat geldt ook voor de Bloemerstraat en de Smetiusstraat. Tot voor kort leken deze straten de ondergeschoven kindjes van Nijmegen te zijn, maar het verkeerde straatbeeld lijkt door de recente metamorfoses tot het verleden te behoren. Want vorig jaar heeft de gemeente haar mouwen opgestroopt en zijn de Bloemerstraat en Smetiusstraat flink aangepakt. Het resultaat? Nog meer fijne straten waar je fijn kunt winkelen, heerlijk kunt eten en lang kunt borrelen.

Opgepimpte Bloemerstraat en Smetiusstraat aanwinst voor de stad De Bierhoeder Bij De Bierhoeder kun je terecht voor alles wat met bier te maken heeft. Goede adviezen, veelzijdige en afwisselende proeverijen, bijzondere bijpassende producten zoals gefrituurde insecten maar ook ciders en natuurlijk: Bier! In het steeds wisselende assortiment zorgt Billy ervoor dat er voor ieder wat wils is, of je nu van toegankelijk en blond houdt of van complex, zwaar en donker. Proost!

Bloemerstraat 86 | T 024 3601620 www.debierhoeder.nl

Vorig jaar maart is de gemeente gestart met de metamorfoses. En even eerlijk: dat was best nodig. De straten hadden weinig groen en fungeerden vooral als doorstroom voor het verkeer richting Plein 44. Maar nu zijn de straten steeds meer een plek waar je fijn kunt vertoeven. Doordat er meer groen aan de openbare ruimte is toegevoegd, minder parkeerplekken en de invoering van de dertig kilometer zone, zijn zowel de Smetiusstraat als de Bloemerstraat met sprongen vooruit gegaan. De leegstand is ook afgenomen, waardoor de lege, kale etalages niet langer het straatbeeld domineren. Nee, de trotse voorgevels van de winkels lijken meer en meer stralend te pronken. Waaronder natuurlijk het kantoor van UIT Nijmegen aan de Bloemerstraat 11.

Christine Le Duc Nijmegen Live your fantasy… Verleiding, beleving en een tikje spanning? Je vindt het bij Christine le Duc Nijmegen. Of je nu in een romantische of juist een stoute bui bent, Christine le Duc heeft de perfecte lingerie voor elke stemming. Naast een grote collectie love toys, heeft Christine le Duc ook een uitgebreid assortiment aan massagekaarsen en geurige oliën. Wil je de handen uit de mouwen steken? Volg dan de Masturbation Masterclasss. Hier leer je tien technieken voor het betere handwerk. Of wat dacht je van de 50 Ways of Pleasure? Helemaal in het teken van 50 tinten grijs… Christine le Duc is gevestigd aan de Bloemerstraat 78.

Bloemerstraat 78 | T 024 3605614 www.christineleduc.nl 13


Café de Plak

Dionysos

KA•NI•WA Sushi

Vers, verantwoord en betaalbaar: lekker eten in een ongedwongen sfeer. Collectief Café de Plak bestaat al 41 jaar en is vooral beroemd vanwege de avondkaart met het ‘kaasgehakt’, de ruime porties verse groente en handgesneden frites. ’s Middags kun je genieten van homemade vegetarische burgers, eerlijke koffie en ovenvers gebak. In de kelder van de Plak worden in de nachtelijke uurtjes beruchte feesten gehouden.

Zin in heerlijke, verse tzatziki, kruidige keftadakia of traditionele tonosalata? Dan ben je bij Dionysos aan het juiste adres. Het Griekse specialiteitenrestaurant heeft voor de Griek-liefhebber heerlijke gerechten. Met een uitgebreide kaart is er voor ieder wat wils. En de kaart heeft alleen échte Griekse gerechten, bereid op authentieke en traditionele wijze. Kom snel proeven!

Ben jij al die ‘standaard’ sushi zat? Kom dan naar Kaniwa voor verse creatieve sushi, poké bowls of sushi burrito’s. Beleef bij Kaniwa de ultieme sushi-ervaring en proef het verschil thuis, op het werk of in ons restaurant. Wij hopen jou snel te mogen verblijden met onze creaties.

Bloemerstraat 90 | T 024 322 2757 www.cafedeplak.nl

Bloemerstraat 1 | T 024 322 5853 www.dionysosnijmegen.nl

Bloemerstraat 36 | T 024 679 2302 www.kaniwasushi.nl

Rijschool Correct

The Next Level

Maya Moda

Sinds 1948 een begrip in Nijmegen waar je altijd een vaste instructeur hebt die jou thuis of in de regio Nijmegen ophaalt!

Next Level is hét nieuwe café in Nijmegen. Met ruimte voor ruim tweehonderd personen is Next Level de aangewezen plek om een swingende karaoke, spannende dartwedstrijden en gewaagde bierpong toernooien te organiseren. Van vrijdag tot en met zaterdag is Next Level beschikbaar voor feesten, borrels en partijen. Voor de armlastige student: op maandag tot en met donderdag is een Amsterdammetje, fris en wijn anderhalve euro!

Op zoek naar een chique galajurk, spannend topje, glinsterende schoenen en bijpassend tasje? Dan ben je bij Maya Moda aan het juiste adres! Voor elke feestelijke gelegenheid heeft Maya Moda wel iets leuks. Geen kledingstress dus voor de komende feestdagen, want bij Maya Moda vind je het allemaal. Dé plek voor eerlijk en persoonlijk advies als het om mode gaat.

• • •

Theoriecursus op ons kantoor! Kwaliteit voor een scherpe prijs! Lessen ook echt 60 minuten!

Maya Moda is dagelijks geopend

Bloemerstraat 103 | T 024 322 0832 www.rijschoolcorrect.nl 14

Smetiusstraat 9 facebook.com/nextlevelnijmegen

Bloemerstraat 92 | T 06 24124806 www.mayamoda.nl


in de

STAD Café van Deelen

Cafetaria Vuurens

Welkom bij Café van Deelen. Het leukste cafe van Nijmegen waar gezelligheid en persoonlijke aandacht centraal staan. Laat je meeslepen met de muziek die je nergens meer hoort in ons bruine cafe met moderne inslag met schappelijke prijzen. Ook gezellig als het niet druk is. Kom ook eens ons nieuwe Ibiza terras en de muurschildering bekijken. Tot snel.

Cafetaria Vuurens is de oudste en beste cafetaria uit de regio. Het bedrijf is opgestart anno 1948. Wij staan in Nijmegen en verre omstreken bekend om onze verse huisgemaakte frites. Ook voorzien wij diverse restaurants in Nijmegen van onze heerlijke frites! De sfeer en entourage van ons bedrijf is uniek in deze moderne tijd. Kom eens gezellig aan! Maandag t/m zondag van 10 tot 20.00 uur. Dinsdag gesloten

Ook qua winkel- en horeca-aanbod hebben de straten voldoende te bieden. Wat te denken van de internationale keukens? De Griek ruik je al op meters afstand. Daar is geen knorrende maag tegen bestand.

Bloemerstraat 2 | T 06 13834257 www.cafevandeelen.nl

Kapsalon van Haaren AL MEER DAN 100 JAAR GEKNIPT VOOR HET VAK Knippen zonder afspraak in hartje Nijmegen Mannen & vrouwen € 18,50 Kapsalon van Haaren is een gezellige kapsalon in het centrum van Nijmegen. Bezoek ons in de Bloemerstraat.

Bloemerstraat 64 | T 024 322 4381 www.kapsalonvanhaaren.nl

Smetiusstraat 16-16a T 024 3224273

Voor een avondje stappen kun je ook terecht in de Bloemerstraat, zoals in het enige echte Nimweegs Feestcafé? Volop feestplezier gegarandeerd. Liever naar een casino? Of de volgende dag een middel nodig tegen een kater? De straat is ook voorzien van een drogisterij en een massagesalon.

Lopers Company Lopers Company Nijmegen is al sinds 1984 gevestigd in de Bloemerstaat in Nijmegen. Onze collectie bestaat uit een ruim assortiment hardloop- en wandelschoenen aangevuld met functionele loop-kleding en accessoires. Loop binnen laat je adviseren en maak gebruik van een gratis loopanalyse. Onze medewerkers informeren je graag over training-schema’s, evenementen en nog veel meer.

Bloemerstraat 14-18 | 024 323 9666 www.loperscompany.nl

De diversiteit is juist het mooie aan de Bloemerstraat en de Smetiusstraat. Of je er nu naar toe wil voor een dikke joint of voor een vrijdagmiddagborrel, deze straten hebben het allemaal. Meer tips over de leukste plekken aan deze straten? Kijk snel hiernaast in deze UIT Nijmegen! 15


KOM GEZELLIG SCHAATSEN OOK VOOR GROEPSUITJES EN KINDERFEESTJES www.triavium.nl


THERMEN KORTING

Volg ons voor de b op Facebook en In este hote l en Therm stagram en korting ! facebo instagraomk.com/sanadome .com/san adome

Weg door Jonkerbos 90 | 6532 SZ Nijmegen | T 024 - 359 72 80 | www.sanadome.nl | Dagelijks geopend van 09.00 tot 23.30 uur


Het had geen beter weer kunnen zijn. De wind jankt door de lucht en martelt alles en iedereen die buiten komt. Wolken spelen Max Verstappen en scheuren door de lucht. Regen staat op standje martelen. Heerlijk. Herfst. Je ruikt het seizoen. Het is de tijd om na zo’n martelpartij lekker thuis te komen of snel een café in te vluchten. De aangename warmte van de ruimte en plop, de kroonkurk van de fles of de tapkraan open. Langzaam gulpt het vocht het bokaalvormige glas in. Rood robijn van kleur. Bokbier of Bockbier, het bier dat de herfst die tintelende smaak geeft, het visitekaartje van de brouwer. Tekst: Hans Jacobs Foto’s: Marcel Krijgsman

Het Bockrijk van Nijmegen Bockbier, een cultuurpilaar onder de barkruk. Bockbier als de moeder van alle bieren. Heel lang geleden is bier de enige betrouwbare drank. Water is niet te vertrouwen, maar als je er bier van maakt dan gaat het best. Dus wordt er in die tijd veel bier gedronken. Een licht bier in de zomer, want op het land moest hard gewerkt worden. Begin oktober is alles anders. Het werk op het land zit er op, de schuren zitten vol voor de winter. Ook de brouwer heeft zijn nieuwe oogst zomergerst en zomertarwe binnen. Tijd om weer eens écht bier te maken, een stevig bier met een hoog alcoholpercentage. Het wordt bockbier. Een stevig, smaakvol bier waarop de brouwer trots is. Een traditie die ook in deze tijd wortel heeft geschoten. Het glas is vol. Vocht glijdt aan de buitenkant van het glas naar beneden. Donker, rijp, geurig. De eerste slok: de smaak van de herfst vloeit binnen, warm, karamelachtig. Een feest.

Bierwereld

Een monument van traditie. En dat weten de jongens in de bierwereld en ze koesteren het. Zoals Jac. Bongers en zijn mannen. Jac. Bongers 18

is de grootste particuliere drankhandelaar van Nederland. Van Leeuwarden tot Maastricht en uitstapjes naar Utrecht en Amsterdam. Eén keer per jaar bezoekt hij met een oude vrachtwagen van Hertog Jan vol vaten een regio in zijn drankplas van tweeduizend horecabedrijven. “Je komt op de gekste plaatsen. Heb jij ooit van Muggenbeek gehoord? Wij wel, we waren daar om het eerste vat bockbier aan te bieden. Overigens: Muggenbeek ligt in de buurt van Steenwijk.” Dit keer is het een rondje Rijk van Nijmegen, een thuiswedstrijd voor de Nijmeegse drankenhandel. De promotour begint bij Oortjeshekken en daarna is ’t Spijker in Beek aan de beurt. Bockbier is hier naast natuurlijk wijn een vrijer van wildgerechten. Eigenaar Rob Jansen van ’t Spijker heeft als voorgerecht een proeverij van het wildmenu: een plank met zes gerechtjes van everzwijnspaté, hert, wilde eend, hertenham, hertenbouillon en een wildkroket. Alles met bijpassende feestelijke garnituur. Het glas bockbier glimt van opwinding.


bock-

BIER Geliefd�

Dan knart de oude Citroën naar ’t Zwaantje tussen Groesbeek en Mook waar een Biesseltse wildstoof of haar schuimende geliefde wacht (zie bijgaand recept). Ook De Wolfsberg in Groesbeek heeft het bockbier in de culinaire armen gesloten. Bijvoorbeeld in de wildsoep (ook hiervan bijgaand het recept). Erik en Cindy Hopmans van café Hopmans krijgen een vat, ook Ton Oomen van café zaal Oomen: “Hier in Groesbeek lusten ze wel een bockbiereke.”

Jac Bongers en zijn mannen Frans Cruijssen, Eric van Deelen, Maik Cordes, Patrick van Brakel, Jesse van den Berg en Jeroen Ceulemans. En natuurlijk vaten vol bockbier.

Het glas bockbier glimt van opwinding Uiteindelijk rolt de oude Citroën Millingen aan de Rijn binnen met stops bij Millings Centrum, ´t Fuske en bij de oudste klant van de familie Bongers, De Kastanje van Peter Smits: “Wij zijn al 150 jaar klant. Tja, bockbier heeft een aparte uitstraling. Het is een herfstfeest en daar zijn ze in Millingen wel liefhebber van.”

Recept ’t Zwaantje:

BIESSELTSE WILDSTOOF BIER MET BOCK uur bereidingstijd) 4 personen, 15 minuut werktijd, 3

Recept De Wolfsberg:

(recept voor ongeveer

Ingrediënte� •

• • •

500 gram wild in stukken van 5x5 cm gesneden (wij gebruiken hert, haas en wild zwijn) 1 eetlepel olijfolie 50 gram boter 2 rode uien, gehalveerd en

• • • •

WITLOFSOEP MET BO

(Recept voor 6 person

en)

3,5 dl hete bouillon (liefst wildbouillon) 2 eetlepels bloem 1 flesje bockbier Peper, zout, gedroogde tijm, blaadje laurier, 2 kruidnagels.

Ingrediënte�

• • • • • •

gesneden

Bereidingswijz�

Verhit de olijfolie en de boter in een braadpan en bak het wild op midtijdelhoog vuur rondom bruin.Voeg dens het bakken zout en peper toe. Schep het vlees op een bord en dek af met aluminiumfolie. Verlaag het vuur en bak de uien vervolgens twee minuten in het achtergebleven vet. en Roer de bloem er goed door schenk de hete bouillon al roerend in de pan.

Voeg het bockbier, de laurier, kruid toe. tijm de en l nage Roer alles goed door elkaar en voeg dan het aangebakken vlees en de vleessappen toe. g Leg de deksel op de pan en bren het geheel aan de kook. Verlaag het vuur en laat 2,5 uur op af laag pitje zacht stoven, maar wel n. roere toe en Serveren met winterse garnituren een koud glas bockbier.

CKBIER

en

¼ ui ¼ prei (alleen het witte) 250 gram witlof 25 ml gembersiroop 20 gram boter 4 dl water

• • • • •

5 dl kookroom 1 halve geschilde aardap pel 1 eetlepel kippenbouillon pasta 25 gram suiker ¼ Flesje Bockbier

Bereidingswijz�

Maak de ui en prei sch oon en snijd ze in halve ringen Smelt de boter en voe g de prei en ui toe. Laat dit een aan tal minuten op laag vuur doorgaren

Voeg het water toe en bre ng aan de kook, wanneer het wa ter kookt zet je het vuur laag en voe g je de kippenbouillon, aardappel , gember en de kookroom toe. Laa t dit 10 min zachtjes doorkoken.

Snijd de stronken wit lof doormidden en verwijder de harde kern. Snijd dan de witlof in reepjes en voeg deze toe aan de ui en prei

Voeg als laatste het boc kbier toe Draai de soep door me t een staafmixer.

Voeg de suiker toe en sni jd de aardappel in blokjes van een cm.

Proef de soep af en voe g eventueel nog smaak toe.

19


Feesten

kan op tal van toplocaties in en om Nijmegen

Een feest, een bruiloft, receptie, borrel of reünie... in en om Nijmegen kan dat op heel veel mooie plaatsen. Behalve de bekende cafézaaltjes zijn die locaties vaak gelegen op de mooiste plekken en in de meest aansprekende gebouwen. Aan het water bijvoorbeeld, of in een park, in een kasteel, burcht of klooster, of lekker midden in de stad, het is er allemaal.

Fletcher Hotel Erica

In Fletcher Hotel-Restaurant Erica is het mogelijk om de gehele huwelijksdag op één locatie te vieren. Deze veelzijdige trouwlocatie biedt vele mogelijkheden voor een compleet verzorgde en georganiseerde huwelijksdag. De sfeervolle zalen, het romantische prieel en het oogverblindende park bieden diverse mogelijkheden voor een huwelijksceremonie. De locatie kan geheel naar eigen wens gestyled worden voor jullie grote dag. De gelukwensen van de gasten kunnen jullie in ontvangst nemen in één van de sfeervolle zalen of op het royale terras. Alle zalen hebben een prachtig uitzicht op de bosrijke omgeving. De koks zorgen voor culinaire hoogstandjes. Een High Tea, 5-gangen diner, uitgebreide lunch en een overheerlijk buffet, alles kan geregeld worden. Ook voor het spetterend huwelijksfeest kunt u bij Fletcher Hotel-Restaurant Erica terecht. Het hotel beschikt over een ruim aanbod aan diverse sfeervolle zalen, deze zijn geschikt voor zowel een groot als een klein gezelschap. De Ericazaal met hoge raampartijen, royale dansvloer en prachtige kroonluchter draagt bij aan een fantastisch huwelijksfeest. Alle zalen kunnen voorzien worden van mooie dansvloeren en zijn ruim genoeg om een groot gezelschap te ontvangen. Na een spetterende feestavond wordt u hartelijk ontvangen in de bruidssuite met een heerlijke fles champenoise. Natuurlijk kunnen uw huwelijksgasten ook blijven overnachten in één van de 60 comfortabele hotelkamers van Hotel Erica. De volgende ochtend staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor u klaar in Restaurant Villa.

Behalve een sfeervol ingerichte zaal is goed eten en drinken natuurlijk onontbeerlijk om er een onvergetelijk feest van te maken. Net als de muziek trouwens, door een band of een dj, of juist met lekkere (live) achtergrondmuziek. Vrijwel alle locatiehouders denken vanaf het begin met hun klanten mee en doen voorstellen conform de wensen van de feestgever, zeker ook op basis van het beschikbare budget. Want geen feest is hetzelfde! Afhankelijk van de beschikbare ruimte kan een feest ook gewoon thuis gegeven worden, maar dan zit je wel met de inkoop, moet er gezorgd worden voor voldoende glaswerk, koeling en in veel gevallen toch een cateraar ingeschakeld worden. Los nog van alles wat je overhoudt en de schoonmaak. Vergeet al die rompslomp en kijk eens bij de locatiehouders op deze pagina’s in UIT Nijmegen. Je hebt nergens omkijken naar en de locatiehouder zorgt ervoor dat het aan niets ontbreekt. Dan ben jij het stralende middelpunt op jouw eigen feest. 20

Molenbosweg 17, Berg en Dal, T 024 684 3514, www.trouwenbijfletcher.nl


feest

LOCATIES

Lindenberg

thuis in feesten & zakelijke evenementen Een huis voor de kunsten de plek voor jouw bruiloft, receptie, jubileum-, promotie- of personeelsfeest? Tuurlijk! Want waar anders vind je de mooiste zalen in een inspirerende culturele omgeving, gecombineerd met de lekkerste hapjes en drankjes. Wanneer je een feest organiseert, zoek je een locatie die bij je past. Een zaal waarin je je thuis voelt op een locatie die goed bereikbaar is met de auto én het openbaar vervoer. Die vind je bij de Lindenberg! In onze Valkhofzaal, met haar prachtige muurtekeningen en verbluffend uitzicht over de Waal, kun je terecht met gezelschappen tot 150 personen. Verwacht je wat meer mensen? Dan schuiven wij de tribune van onze Lindenbergzaal in en toveren we deze zaal om tot een ultieme feestlocatie. Of je kiest voor een feest in ons trendy theatercafé No23. De Blue-, Yellow & Redroom bieden ruimte aan kleinere recepties. Volop keuze dus! Op culinair gebied zijn de mogelijkheden talrijk. Buffet, walking diner, barbecue; stel je menu naar

eigen wens samen of kies uit één van onze arrangementen. De Lindenberg werkt met eerlijke, duurzame producten en er zijn volledig biologische arrangementen beschikbaar. Ook voor zakelijke klanten is de Lindenberg een verrassend alternatief. Niet voor niets ontvangen wij steeds meer zakelijke klanten met hun congres, symposium, vergadering of bedrijfspresentatie. Kom eens langs! We nodigen je van harte uit voor een rondleiding en denken graag met je mee. Met onze jarenlange ervaring doen wij je een passend aanbod, waarbij we natuurlijk rekening houden met jouw budget. Bel voor een afspraak of offerte op maat naar 0243273939 of mail naar verhuur@delindenberg.com. En ben je nieuwsgierig naar wat de Lindenberg op culinair vlak te bieden heeft? Neem dan alvast eens een kijkje op www.delindenberg.com/verhuur. Ridderstraat 23, Nijmegen, T 024 327 3939, www.delindenberg.com

Fletcher Hotel Doorwerth Arnhem Fletcher Hotel-Restaurant Doorwerth-Arnhem is een officiële trouwlocatie en ligt aan de zuidrand van de Veluwe tussen Arnhem en Doorwerth. Het hotel biedt de mogelijkheid om jullie gehele huwelijksdag op één locatie te vieren. Het prachtige park van 10 hectare is uitermate geschikt voor een romantische huwelijksceremonie onder de trouwboom en een sfeervolle receptie met uitzicht over de grote vijver. Ook de mooiste huwelijksportretten worden hier gemaakt. Binnen zijn er tal van mogelijkheden voor een unieke huwelijksdag. Kies voor één van de 23 feestzalen, het restaurant of de serre voor een culinair diner. In overleg kan een passend diner samengesteld worden dat aan al jullie wensen voldoet. Na een voortreffelijk huwelijksdiner is het tijd om met de voetjes van de vloer te gaan. Blijven uw gasten tot in de late uurtjes doorfeesten? Naast een officiële trouwlocatie is Hotel-Restaurant Doorwerth ook een 4-sterren hotel en resort met 117 comfortabele kamers. Nodig uw gasten ook uit om te blijven slapen! Geniet de volgende ochtend van een uitgebreid ontbijt op het prachtige terras, zodat u terug kunt kijken op een zeer geslaagde dag. Graag wordt er met jullie meegedacht om jullie huwelijksdag zo speciaal mogelijk te maken. Kabeljauwallee 35, Doorwerth, T 0317 319 010, www.trouwenbijfletcher.nl 21


feest

LOCATIES

Hotel - restaurant

Croy de Goffertboerderij

De Wolfsberg

Liefhebbers van lekker eten, een goede borrel en een gezellig feest weten het allang: op het team van De Wolfsberg kun je rekenen als het gaat om een goed georganiseerd evenement. Gasten worden ontvangen in één van de sfeervolle ruimtes en het team van medewerkers zorgt ervoor dat je onbezorgd kunt genieten van een feestelijke middag of avond. Een groots of juist intiem bruiloftsfeest, een gezellig familiediner, een heerlijke jubileumlunch, high tea, een creatieve productpresentatie, een bedrijfsfeest of receptie tot 250 personen, een aangeklede middagborrel of een meerdaags feest: De Wolfsberg biedt het ideale decor voor een onvergetelijke festiviteit.

Croy de Goffertboerderij: ook perfect als feestlocatie!

Croy de Goffertboerderij, ligt in het groene hart van Nijmegen, aan de kop van het Goffertpark. Deze locatie staat al lange tijd bekend als populaire locatie voor feesten en partijen. We hebben aparte ruimtes beschikbaar voor uw gezelschap.

Officiële trouwlocatie

De Goffertboerderij is zelfs een officiële trouwlocatie en de tuin leent zich bij uitstek voor schitterende foto’s. Onlangs hebben we een 70-jarig huwelijksfeest mogen verzorgen voor een echtpaar dat 70 jaar geleden hun huwelijksfeest in de boerderij heeft gevierd. Dat is pas bijzonder. Croy helpt graag mee om er een onvergetelijke dag van te maken! Op één van de mooiste plekjes van de regio, op een heuvel aan de rand van diepgroene bossen en landerijen, ligt het hotel-restaurant. Het staat bekend om haar prachtige terras met uitzicht over het dal waar jaarlijks vele koppels elkaar het ja-woord geven, maar ook in het najaar is een bezoek de moeite waard. Zeker nu het bos zich in gouden herfsttooi hult en de avonden vroeger donker worden, lonkt aan de rand van dit natuurlijke schouwspel de warmte van De Wolfsberg. Binnen knisperen blokken hout op het vuur en verlichten brandende kaarsen de sfeervol ingerichte ruimtes voor een warm ontvangst van de gasten. Aansluitend bij je wensen en ideeën verzorgt De Wolfsberg een evenement dat bij het gezelschap past. Met live muziek, ontvangst met champagne, een intiem diner in de Alfakamer, een gezamenlijke barbecue onder de veranda of een knallende afsluiting met een dj in de Wolfszaal: de mogelijkheden zijn eindeloos. Maak vrijblijvend een afspraak om de locatie te bekijken en wensen te bespreken.

Mooksebaan 12, Groesbeek T 024 397 13 27, www.dewolfsberg.nl

Kerstfeest bij Croy

Geniet op 25 en 26 december van een feestelijk 4-gangen keuzemenu voor €29,95 p.p. We zijn dan vanaf 14.00 uur geopend. Reserveren voor het Kerstdiner kan nu al via 024 - 355 01 52. Wacht niet te lang! Op Kerstavond, 24 december, zijn wij geopend vanaf 17:00 uur.

Goffertweg 17, Nijmegen www.desmaakvancroy.nl

22

Feestlocaties.indd 4

24-10-17 14:07


De boekenwurm

De vrouw met het rode haar

Nimweegse

columns

VOETBALSORES

Ergens aan het begin van deze eeuw las ik van Orhan Pamuk de roman Ik heet Karmozijn. Dat ontwikkelde zich tot een worsteling met een lappendeken van verhalen van meer dan 500 dichtbedrukte bladzijden. Vanaf dat moment was hij voor mij een ‘moeilijke’ schrijver en al won hij in 2006 de Nobelprijs voor Literatuur en kreeg hij met elke nieuwe roman een staande ovatie van de internationale pers, ik voelde me nooit meer geroepen tot het lezen van een van zijn boeken. Hoe jammer en onterecht! Gelukkig werd ik verleid door het omslag en de titel van Pamuks zojuist verschenen boek De vrouw met het rode haar, en zo las ik een boeiende en elegante roman, sprankelend vertaald door Hanneke van der Heijden. Zonen Het is op de eerste plaats een verhaal over vaders en zonen, met op de achtergrond voortdurend de zachte dreiging van Griekse en Perzische mythen waarin de vader zijn zoon doodt. Of andersom. Maar het is ook een roman over liefde, over verliefdheid en over jeugdige obsessie met een rijpere vrouw - een met vlammend rood haar nog wel! Pamuk verbindt de lijnen van zijn vertelling met een haast achteloze precisie met die van de mythologie en bouwt daarmee een indringend en aangrijpend portret van een mensenleven op. Bovendien schildert hij een beeld van de razendsnelle ontwikkeling van Istanbul van historische stad met krap twee miljoen inwoners naar de metropool van nu, waar ruim dertien miljoen mensen een bestaan vinden. Flapteksten Ik vind flapteksten vaak nietszeggend, maar bij dit boek klopt ieder woord: De vrouw met het rode haar is een verleidelijke roman over familie en romantiek, over het Oosten en het Westen, en over traditie en de moderne wereld, geschreven door een van de grootste vertellers van onze tijd. Beter zag ik het zelden samengevat. Ik verloot twee exemplaren van dit prachtboek onder de lezers van Uit Nijmegen. Mail naar toinesusijn@dekkervdvegt.nl. Toine Susijn, boekverkoper Dekker van de Vegt

Door Iwan van Duren

Ome Leen Amsterdam had tante Leen. Nijmegen heeft ome Leen. Leen Looijen is op 9 juli zeventig geworden en zijn vitaliteit en levenslust maken alle zorgen over de herfst van het leven in een klap overbodig. Hij is één wandelde reclame voor het Zwitserlevengevoel, een levensgenieter. Een vent van twintig in het lijf van een zeventiger. Met zijn veel jongere vrouw en zijn kleine zoontje lijkt hij iedere keer dat ik hem ergens tegenkom wel vrolijker. ‘Ik heb geen ego meer’ zegt de voormalig trainer van N.E.C. dan. Of beter gezegd viervoudig ex-trainer van N.E.C. Want hoe vaak er weer een familieruzie ontstond in De Goffert, hij kwam altijd weer terug. En als hij er dan een tijdje niet was, dan nog ontging hem niets. Het zijn mooie ontmoetingen altijd weer. Vaak is hij even in hotel ‘t Spijker of de Primera in Beek, pleisterplaatsen in Beek die de functie van de dorpspomp hebben overgenomen. Daar waar de laatste nieuwtjes worden uitgewisseld. Dat gaat altijd met een lach. Over zijn avonturen als trainer van Tuvalu en de Nederlandse Antillen bijvoorbeeld. Over naakt lopen, carnaval in Beek of over de kabinetsformatie. Tot het moment waarop hij zijn brilletje pakt en dan met de vaste intro ‘dit is niet voor de krant’ begint en zich vervolgens toch ongelooflijk druk ging maken. Want kom niet aan zijn N.E.C. De club die een paar jaar werd gekaapt door een snelle jongen die vooral de

hele dag op zijn telefoon aan het tikken was. Bart van Ingen is intussen weg en er zijn nieuwe mensen, die onze voetbaltrots weer mogen opbouwen. Die mensen hadden blijkbaar ook al snel door dat ome Leen nog steeds tientallen lijntjes in en door de club had lopen. En dat net zoals Willem van Hanegem altijd kankert op zijn Feyenoord, ook Leen Looijen zich vooral altijd druk maakt uit liefde voor zijn club. Nou heeft ome Leen natuurlijk niet de status van De Kromme, maar hij hoort al sinds begin jaren zeventig bij het roodzwartgroene meubilair. Mooi nieuws dus dat de bekendste inwoner van Berg en Dal nu zitting gaat nemen in de Raad van Commissarissen van N.E.C. Veel lastiger dan zijn laatste job kan het niet worden, Looijen is al sinds vier jaar trainer van het elftal van de tbs-kliniek Pompe. De flauwe grap dat het maar een kleine stap is van de ene naar de andere stoel laat ik graag aan anderen over. Zo flauw ben ik natuurlijk niet. Het doet me goed te zien dat na jaren van vetes en ruzies de eerste ouwe getrouwen weer terugkomen op het oude nest. Want N.E.C. is natuurlijk geen bedrijf dat zo efficiënt mogelijk gerund moet worden. N.E.C. is een familie opgebouwd door vele generaties. Daarom hoort die lastige oom ook gewoon altijd op het ereterras te zitten. Welkom terug, ome Leen. 23


BIARRITZ SAALBACH

eettafel

eetkamerstoel

vanaf

709,-

69,

95

heel veel

wooninspiratie

bij Trendhopper

elke zaterdag om 18:05 uur bij

RODEO eetkamerbank

399,Trendhopper ook op TV te zien

KENTUCKY eettafel

vanaf 949,-

diverse kussenhoezen

vanaf 14,95

THOMAS fauteuil

vanaf

369,Trendhopper Huissen

1e etage bij Jansen Totaal Wonen Karstraat 95 I 6851 DG Huissen I T. (026) 326 99 09

www.trendhopper.com

Ontdek nu onze primeurs! Trendhopper Huissen nu elke dag geopend! Dit product is in 100 stoffen en kleuren verkrijgbaar

Dit product is in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar


KENTUCKY boekenkast 190 x 60 x 40 cm

849,-

PERPIGNAN 2,5-zits met longchair

899,-

ELKE DAG OPEN!

TRENDHOPPER

JEANS

HUISSEN

karpet

129,-

KENTUCKY FOXTAIL pluimgras 39,95

dressoir

JUTE mand 39,95

699,-

Trendhopper Huissen Trendhopper Huissen

e 1 etage Totaal Wonen 1e etage bij bij Jansen Jansen Totaal Wonen Karstraat 95 I 6851 DG Huissen I T. (026) 326 99 09 www.trendhopper.com www.trendhopper.com

Ontdek nu onze primeurs! Trendhopper Huissen nu elke dag geopend! Dit product is in 100 stoffen en kleuren verkrijgbaar

Dit product is in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar


KERST

WOK

2017

ALL-IN PRIJS: onbeperkt wokken en drinken

1 & 2 KERSTDAG SPECIAAL UITGEBREID KERST WOK BUFFET e

e

95 ma t/m do € 19, p.p. 95 vrij t/m zo € 21, p.p.

€ 38,- p.p.

Kinderen 4 t/m 11 jaar

95 ma t/m do € 27, p.p. 95 vrij t/m zo € 29, p.p.

€ 1,75 per levensjaar

OP KERSTAVOND EN NIEUWJAARSDAG NORMAAL GEOPEND. OUDJAARSAVOND GEOPEND TOT 21.00 UUR RESERVEREN GEWENST! Kerstavond en oudjaarsavond normale prijzen Nieuwjaarsdag weekendprijs

Rijksweg 109 • Malden • T 024-3881115 • info@wokdemolen.nl • www.wokdemolen.nl


uit

EVENTS Foto: Harrie Muis

Pink Floyd Project

Met Pink Floyd’s eigen vocaliste Durga McBroom in de band kun je niet dichter bij Pink Floyd komen. Het twaalfkoppige Pink Floyd Project inclusief Bert Heerink is Neerlands meest gewaardeerde Pink Floyd tributeband én bestaat tien jaar! Ze toeren in december langs de grote zalen van het land met hun Pink Floyd show. Inclusief quadrafonisch zaalgeluid, audiosamples, een grootse lichtshow, spectaculaire lasereffecten, drie videoschermen met kunstzinnige visuals en de natuurlijk voor Pink Floyd zo herkenbare attributen. Als ambassadeur van KidsRights is bij ieder optreden een koor van basisschoolkinderen betrokken om aandacht te vragen voor de stichting en samen ‘Another Brick in the Wall’ te zingen. 7 december, Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen

Wintertuin Festival Foto: Schulte Schultz

Internetbedrijven verzamelen massaal onze gegevens. Waar we zijn, wat we kopen, wat we lezen en wat onze politieke voorkeuren zijn. De surfende burger stemt er onwetend mee in. De lezer van boeken heeft hier geen last van.Tijdens het literaire Wintertuin Festival buigen tientallen schrijvers, dichters, wetenschappers, muzikanten en kunstenaars zich over het thema ‘de vrije lezer’. Zo geeft rapper Fresku een lezing bij de universiteit, zijn Adriaan van Dis en Kamagurka te gast in Doornroosje en staat jong talent centraal. Ze gaan in gesprek over de vrijheid van de lezer en luisteraar. Het complete programma bekijk je op wintertuinfestival.nl. 22 t/m 26 november, diverse locaties, Nijmegen

Toneelgroep

Oostpool weekend Hét toneelgezelschap van Oost-Nederland trakteert Nijmegen op een heel weekend met drie voorstellingen in Lux en de Stadsschouwburg. Ze spelen ‘iHo’ over de worsteling met het leven in de huidige tijd, ‘Kinderen van Judas’ over het verwarrende bestaan als vampier en de jeugdvoorstelling ‘Gender’ te zien in een omgebouwde vrachtwagentrailer. Daarbij zijn er inleidingen, nagesprekken, een expo, een speciale Oostpool winkel en een afsluitend feest in de Stadsschouwburg. De perfecte gelegenheid om het gezelschap beter te leren kennen.17 en 18 november, Lux en de Stadsschouwburg, Nijmegen

Kerstmarkt bij Klooster Graefenthal

Tijdens het tweede weekend van december verandert de schilderachtige omgeving van Klooster Graefenthal in een sprookjesachtige kerstwereld waar je voor een uitje voorafgaand aan de feestdagen aan het juiste adres bent. Direct achter de poortboog tref je als bezoeker gezellige vuurkorven, fakkels en kaarslicht rondom traditionele en middeleeuwse houten kraampjes met ambachtelijke cadeaus. Geniet van brassbands, koren en vuurshows, proef de glühwein en warme chocolademelk of doe mee met de wijnproeverij door vinoloog Heinz Maahs. Kijk op kloster-graefenthal.de bij Weihnachtsmarkt voor tijden en tickets. 8 t/m 10 december, Klooster Graefenthal, Goch-Asperden

Lisa Hannigan and the Colorist Orchestra Ooit begon ze haar carrière als lid van de Damien Rice Band na een ontmoeting met Damien Rice zelf in een café, maar de Ierse timmert nu met haar soloplaten al tien jaar aan de weg. Haar internationale doorbraak kwam met haar derde album ‘At Swim’ in 2016. Deze maand staat Lisa Hannigan in Doornroosje voor een bijzonder project in samenwerking met The Colorist Orchestra. Dit orkest van het Belgische duo Aarich Jespers en Kobe Proesmans aangevuld met enkele klassieke muzikanten geeft met nieuwe arrangementen een andere kleur aan de muziek van Hannigan. Eigenlijk zijn het coverversies maar dan met de originele artiest erbij. 20 november, Doornroosje, Nijmegen

27


MERRY CHRISTMAS

l geopend • Op 24 december normaa ze keuken • Op 31 december sluit on om 20.00 uur l geopend • Op 1 januari 2018 normaa

KERST

KERSTBRUNCH

AFHAALMENU voor 2 personen SUSHI BOX

€ 45,-

vanaf 12.30 tot 15.00 uur

Onbeperkt van de hele menukaart incl. dessertbuffet Volwassenen € 27,50 p.p. Kinderen van 4 t/m 10 jaar € 13,50 p.p. Kinderen 0 t/m 3 jaar gratis

voor 3 à 4 personen SUSHI BOX met warme gerechten

KERSTDINER

1e zitting van 16.00 / 16.30 tot 19.30 uur 2e zitting van 19.30 tot 22.00 uur

€ 65,-

Bij ons kunt u ook terecht voor al uw personeelsfeesten!

Onbeperkt van de hele menukaart met extra speciale gerechten Volwassenen Kinderen van 4 t/m 10 jaar Kinderen 0 t/m 3 jaar

€ 33,50 p.p. € 17,95 p.p. gratis

RESERVEREN

?

graag bellen n a 12.00 uur.

Openingstijden

Prijzen

Ma t/m zo Lunch Diner ma t/m do Diner vr t/m zo

Ma t/m woe Do t/m zo en feestdagen Kinderen 0 t/m 3 jaar Kinderen 4 t/m 10 jaar

10.00 - 22.00 uur 12.30 - 16.00 uur 16.00 - 22.00 uur 16.00 - 22.30 uur

€ 24,50 p.p. € 26,50 p.p. gratis €12,95 p.k.

Nijmeegsebaan 53 | 6564 CC Heilig Landstichting | 024 - 3227727 | www.konbanwa.nl


nieuw in DE STAD

Nijmegen is een stad die volop in ontwikkeling is. Ook de horeca wordt regelmatig aangevuld met nieuwe aanwas. Wil jij zeker weten dat je de lekkerste koffiekiekjes op Instagram kunt zetten en de mooiste foodporn snapchats kunt sturen naar je vrienden? Lees dan snel verder, want UIT Nijmegen neemt je mee langs de nieuwste hotspots van de stad! Tekst Lieke Beijer

Lunchen bij Taste/12

The Tosti Club Nijmegen Een heftige nacht achter de rug en behoefte aan écht katervoedsel? Dan ben je bij The Tosti Club aan het juiste adres. Met heerlijk vers brood, variërend van toast van desembrood tot aan American pancakes, alles is mogelijk om die knallende kater tot bedaren te brengen. Je kunt hier natuurlijk ook terecht als je een spannende lunchdate hebt of bij wilt kletsen met je vriendinnen. Het eten combineer je met heerlijke verse sapjes, melk, slowtea van Pickwick of verse koffie van Laurentis. Oh, en een zacht gekookt eitje is ook mogelijk. Heerlijk toch? Houtstraat 1, dagelijks geopend van 8.00 tot 18.00 uur.

BLOMMERS Roastery Het is een druilerige maandagmorgen, je hebt geen zin in je werk en je hebt maar behoefte aan één ding: een lekker kopje koffie. Daarvoor kun je sinds kort terecht bij Blommers Bar, een micro koffiebranderij uit Nijmegen die naar eigen zeggen enkel met de hoogste kwaliteit koffie werkt. Van filterkoffie tot ijzersterke espresso, deze koffiebar heeft het allemaal. Wil je de koffie die je bij Blommers drinkt ook thuis drinken? Geen enkel probleem, want je kunt de koffiebonen ter plekke aanschaffen. Geen zin om de deur uit te gaan? Dan kun je terecht in de webshop.

Taste/12 heeft afgelopen oktober haar deuren geopend aan de Burchtstraat in Nijmegen. Het gloednieuwe concept is gebaseerd op het zogenaamde ‘foodpairing’: broodjes met daarbij perfect passende sapjes. Dus zo heb je een broodje/01, dat het beste te combineren is met juice/01. Lekker makkelijk toch? Zo hoef je nooit meer na te denken over welk tasty broodje het beste past bij je healthy juice. De gloednieuwe toko draait volledig om lekker en gezond eten en drinken. Zo kun je kiezen voor een broodje met gegrilde groenten, of met paddenstoelen. Of toch liever een broodje met geitenkaas of verse zalm? De keuze is reuze, neem gauw een kijkje! Taste/12 is gevestigd aan de Burchtstraat 61 en is maandag tot en met zaterdag geopend vanaf 09.00 uur.

Waalbandijk 14B, maandag tot en met vrijdag geopend van 9.30 tot 17.30 uur. 29


Herfs� vier j� b� DE WOLFSBERG

NOVEMBER

WILDGERECHTEN

WILDMAAND Nu de avonden steeds vroeger donker worden en het bos zich in gouden herfsttooi hult, lonkt aan de rand van dit natuurlijke schouwspel de warmte van De Wolfsberg. Binnen knisperen blokken hout op het vuur en verlichten brandende kaarsen de sfeervol gedekte tafels.

VEMBER ZATERDAG 4 & 25 NO

WILD- EN WIJNPROEVERIJ VOORGERECHT Lichtgerookte eendenborstfilet, lauwwarm geserveerd met sinaasappel-gemberchutney SOEP Witlofsoep met bockbier, geplukte fazant en truffelolie TUSSENGERECHT Hazenrugfilet ingerold met wildzwijnham, een saus van kruidkoek en zuurkool met buikspek HOOFDGERECHT Hertenrugfilet bereid in de Josper houtskoolgrill, crème van zoete aardappel, gewokte bospaddenstoelen en veenbessensaus DESSERT Huisgemaakte brownie, stoofperenroomijs en hazelnotenkruim 5-GANGEN DINER INCL. BIJPASSENDE WIJNEN

Mooksebaan 12 Groesbeek T 024 - 397 13 27 www.dewolfsberg.nl

67,50 p.p.

Hazenpeper met winterpeen, champignons en zilverui, gebonden met peperkoek, geserveerd met friet en salade Hertenrugfilet bereid in de Josper houtskoolgrill, een courgette-auberginetaartje, gepofte roseval aardappels en cantharellensaus Wildzwijngebraad, op lage temperatuur gegaard gedurende acht uur, crème van zoete aardappel, gewokte bospaddenstoelen en een saus van veenbessen

3, 4 & 5 DECEMBER

SINTERKLAAS MENU AMUSE Crostini met Spaanse ham Brood met tapenade, aioli en roomboter VOORGERECHT Diverse Spaanse tapas uitgeserveerd per tafel HOOFDGERECHT Zwaardvisfilet bereid in de Josper houtskoolgrill, gepofte aardappels, een courgette-auberginetaartje en tomatensalsa of Ibérico de Bellota varken: duo van rosé gebraden presa en gegrilde procureur met een cantharellensaus NAGERECHT Parfait van sinaasappel en Grand Marnier met een chocolademousse 3-GANGEN DINER

29,50 p.p.

20 T/M 26 DECEMBER

7 day� of Christma� De feestdagen zijn voor velen de mooiste dagen van het jaar. De heerlijke tijd met prachtig versierde bomen, knapperende haardvuren, gezellige familiediners, frisse boswandelingen en misschien zelfs wat sneeuw kan ons niet lang genoeg duren. Daarom vier je bij ons 7 dagen Kerstmis. Zeven dagen lang ervaar je de warmte van vrienden en familie, proef je heerlijke gerechten met bijpassende wijnen en geniet je van de kerstsfeer op het mooiste plekje van de regio. MET GERECHTEN ALS Hertenrugfilet bereid in de Josper houtskoolgrill, mousseline met Reypenaer, gekarameliseerde witlof en saus van cantharellen Rouleau van huisgerookte zalm en krab, gemarineerde zeekraal en mosterd-dillesaus Duo van sukade van het Black Angus rund en Ibérico de Bellota varkensgebraad, rode portsaus, een courgette-auberginetaartje en krokant buikspek


uit de

Op de derde zondag van deze maand zien we de zwoegers weer voorbij komen. Altijd onder leiding van een paar hele snelle Afrikanen hebben duizenden enthousiastelingen dan weer de hardloopschoenen ondergebonden om de vijftien kilometer van de Zevenheuvelenloop te beslechten. Daarmee heel Nederland in de waan latend dat het loopgilde maar liefst zéven heuvelen moet bestijgen. Maar in feite zijn het maar een paar kilometer over deze vermaarde weg. Met start en finish op de Groesbeekseweg in Nijmegen, dat dan weer wel.

REGIO

Tekst: Leo Preusting Foto’s: Paul Grefkens

Theo Giesbers op de Zevenheuvelenweg: “Die zeven heuvelen zijn er wel degelijk!”

Een kuitenbijter, die Zevenheuvelenweg, of zijn er toch maar víer heuvelen...? Waarom heet die weg eigenlijk zo? Want hebt u ze ook wel eens geprobeerd te tellen? En kwam u dan op zeven? Nou dan! De Zevenheuvelenweg is bekend bij wandelaars als absolute kuitenbijter op de derde dag van de Vierdaagse. En behalve bij hardlopers vooral ook favoriet bij het wielrennersvolk. Waarom? ‘Omdat het zo lekker klimmen is!’ De Zevenheuvelenweg is absoluut geen kuitenbijter, maar kan wel flink pijn doen. De beklimmingen volgen elkaar snel op, waardoor deze weg onder wielrenners de bijnaam ‘de achtbaan’ heeft gekregen.

‘Omdat het zo lekker klimmen is’ Maar op de website van klimtijd.nl lezen we het volgende: “In tegenstelling tot wat je zou verwachten zijn het geen zeven beklimmingen maar is het een combinatie van vier korte klimmetjes. Erg leuk fietsen!” En was het niemand minder dan Vierdaagse-sterverslaggever Fons de Poel die ons ook al op een dwaalspoor bracht door op de nationale televisie te melden dat de weg geen zeven heuvelen had, maar slechts vier of vijf?

Kenner

In zekere zin klopt dat wel, omdat zowel de wandelaars als de hardlopers inderdaad geen zeven heuvelen over hoeven te lopen. Maar hoe zit het nou echt? Hoog tijd om eens te rade te gaan bij de kenner bij uitstek: Groesbeker Theo Giesbers die in zijn tijd als wethouder Toerisme & Recreatie aan alle twijfel een einde wilde maken. En dat ook deed. Theo Giesbers: “Wij kregen in die tijd zoveel vragen en opmerkingen van organisaties maar ook van gewone mensen die aan het tellen waren geslagen. En ze kwamen geen van allen aan het aantal van zeven. Dat snapte ik ook wel, want het is best lastig om ze allemaal precies te vinden. Maar ze zíjn er wel degelijk!” Theo heeft daarom een aantal jaren geleden een kaart laten maken waarop alle heuvels en dalen schematisch worden weergegeven. Een medewerker van de gemeente Groesbeek heeft daarbij de precieze hoogtes gemeten. “De Zevenheuvelenweg begint namelijk al in het centrum van Groesbeek”, weet Theo met een zekere nauwkeurigheid te vertellen. “Namelijk op de kruising

Mooksebaan/Houtlaan, vlakbij De Wolfsberg. Dat is de top van de eerste heuvel. Als je daarna de Houtlaan afloopt en de Burgemeester Ottenhofstraat oversteekt, begin je aan de klim op de Zevenheuvelenweg tot aan het tankstation van Total bij de nieuwe rotonde. Dat is dus de tweede heuvel.”

Berg en Dal

En dat is precies het grijze gebied dat veel mensen niet kennen, horen we van Theo. Ook in Berg en Dal moet je de weg niet volgen richting de rotonde bij Tivoli, maar in die scherpe bocht naar rechts gewoon rechtdoor gaan. Dat is namelijk ook nog steeds de Zevenheuvelenweg. En nu we dat weten, kunnen we de deelnemers aan de Zevenheuvelenloop dus geruststellen. Want vanaf de Derde Baan ga je op die Zevenheuvelenweg drie keer naar beneden en maar twee keer naar boven, dan tellen we gemakshalve het vals plat naar Erica maar even niet mee. Dus eh... appeltje-eitje zouden we zo zeggen. Hoe dan ook: heel veel succes allemaal op de 19e november! 31


HERFST kriebels

WOW! 119.-

89.Gardena bladblazer ErgoJet 3000

blaast en zuigt. met opvangzak van 45 liter.

WOW! 3

STUKS

15.Skimmia

Skimma Jap. ‘Rubella’ Groenblijvend Potmaat 15cm

WOW! 2 STUKS

8.99 Amaryllis bol diverse kleuren

WOW! 3

STUKS

5.99

Winterheide

Erica darleyensis potmaat 11cm

WOW!

NU

14.99 Hondenkussen

Comfort 70x100cm Diverse kleuren

Intratuin Malden & Elst, donderdag en vrijdag koopavond


d Maak vrijblijven r o vo een afspraak een gratis intake gesprek

Openingstijden van maandag t/m zaterdag van 9:00 uur tot 17:00 uur, dinsdag en donderdag tot 20.30 uur Telefonisch bereikbaar van 9:00 uur tot 17:00 uur T 024 3601177

Uitgeroepen als één van de beste beautysalons van Nederland! Al 23 jaar een begrip in Nijmegen! ✃

Met deze nieuwste en meest revolutionaire technologie om voorgoed van je ongewenste beharing af te komen met de ”Epildream Diodelaser”! Onderscheid zich van de rest van de markt door: • Nooit meer 6 weken uit de zon blijven! Dus behandeling 12 maanden per jaar mogelijk ongeacht vakanties

Duo facial van 60 minuten normaal €64,50 p.p. nu 2 voor de prijs van 1 alleen geldig tegen inlevering van deze coupon.

• • • • •

LASHLIFTING: Mooie gekrulde wimpers (lashlift) zijn helemaal HOT!! € 37,50 p.p., kom je met z’n tweeën tegelijkertijd nu voor € 27,50 p.p.

Behandeling nu ook mogelijk voor de meest gepigmenteerde en donkere huidtypes Gemiddeld 6 t/m 8 behandelingen (i.p.v. gemiddeld 8 tot 12 met IPL) Tijdsduur is veel korter, daardoor ook nog pijnloos. Doordat het zo snel gaat, is het laseren van het lichaam veel goedkoper! Vergoeding gelaat i.s.m. zorgverzekeraar mogelijk.

Wil je ook mooie gladde benen of een haarvrije rug? TIJDELIJKE ACTIE:

7 laser behandelingen voor de prijs van 6

Deze aanbiedingen zijn alleen geldig in november.

7=6

Wil jij ook van jouw probleemzones af? Wij hebben de oplossing in slechts 3 behandelingen 4 tot 10 cm kwijt, met onze cryo behandeling! Voor figuurcorrectie is dit dé behandeling om plaatselijk overtollig vet te verwijderen. Vetcellen worden pijnloos en definitief verwijdert door gecontroleerde koeling. Mogelijkheid aanwezig om 2 zones in zelfde tijd of 2 personen tegelijkertijd te behandelen.

Aktie: Bij een kuur nu 50% korting op de 2de zone (andere locatie) in zelfde tijd.

Schependomlaan 94 6543 XX Nijmegen T 024 3601177 info@menandwomenscare.nl www.menandwomenscare.nl


N

uit

NMGN

‘Nijmeegs Lopertje’:

zoet dropje met zoute nasmaak

Marloes van der Kemp tussen haar winegums

Marloes is bij de samenstelling van het Nimweegse drupke niet over één nacht ijs gegaan. Als startende ondernemer ving ze aanvankelijk bot bij de bank en bij de eerste dropleveranciers kreeg ze één vraag terug: of ik minimaal twintig ton wilde afnemen... “Laat maar”, dacht Marloes hardop. Maar toen ze eenmaal wèl die fabrikant had gevonden die kleinschalig wilde produceren, kreeg ze een bulk aan dropsoorten te proeven. “Als ik daar alleen aan was begonnen, was ik nou nog bezig”, zegt ze. “Dus heb ik eerst mijn gezin met dropjes overladen en daarna heb ik de hele buurt uitgenodigd om een droptest te doen, op zoek naar de lekkerste smaken. Daar zaten alle leeftijden bij, dus we konden het heel goed vergelijken. Zij pikten met het proeven mijn dropje als lekkerste eruit. Dus zat ik goed.”

“Ik heb mijn gezin met dropjes overladen” “Uiteindelijk heb ik voor een zoet dropje gekozen met een zoute nasmaak. Die valt bij iedereen helemaal in de smaak. Voor de winegum heb ik gekozen voor de smaak van appel en frambozen vanwege de Betuwe. Ik wilde bijvoorbeeld geen sinaasappel die ze hier helemaal niet hebben, maar wel iets regionaals.”

Blikj�

Marloes van der Kemp was ooit een graag geziene juf van de basisschool. Maar nu, veertig jaar jong, is ze een heel andere kant op gegaan. Als zelfstandig ondernemer probeert ze haar eigen product ‘Het Nijmeegs Lopertje’ aan de man en vrouw te brengen. Onder die naam brengt ze namelijk een eigen Nijmeegs dropje en Nijmeegse winegums op de markt. En dat schijnt heel aardig te lukken. Maar we zijn er nog lang niet volgens Marloes, want: “Het Nijmeegs Lopertje moet uiteindelijk net zo bekend worden als het Haagse Hopje!’, zegt ze stellig. Tekst: Leo Preusting Foto: Marcel Krijgsman

Meer informatie staat op www.hetnijmeegslopertje.nl.

De lekkernijen werden vervolgens in een blikje gedaan met allemaal leuke tekeningen erop van typisch Nijmeegse elementen. “Ik heb een Romein erop gezet, maar ook de Waalbrug en de Oversteek, de Stevenstoren natuurlijk en Mariken van Nimwegen. Het blikje is echt het Nijmegen-cadeautje, het dropje is de gimmick erin.” En er kwam een variant: het Vierdaagseblikje dat in de derde week van juli gretig aftrek vond. “Kijk”, legt Marloes uit. “Arnhem heeft haar Arnhemse meisjes, Den Haag de Haagsche Hopjes en Den Bosch de Bossche Bol. In dat rijtje past nu ook het Nijmeegs Lopertje. Het is een leuk product dat aan Nijmegen gebonden is en dat als cadeau kan worden meegegeven aan de gasten van Nijmegen, aan de toeristen. Het is een hartstikke leuk aandenken aan onze prachtige stad. Iedereen die mensen van buiten Nijmegen ontvangt, vrienden, familie, maakt niet uit. Dat is toch hartstikke leuk om zo’n typisch Nijmeegs blikje te geven?

Kerstpakke�

Ook buiten de stad is deze gimmick al opgevallen. Marloes: “Ik werd gebeld door iemand uit Katwijk, die wilde 660 zakjes dropjes om in hun kerstpakket te doen, want daar is het natuurlijk ook bij uitstek geschikt voor. Ik heb zelf een kerstpakket samengesteld met producten van Nijmeegse ondernemers, met een kaasje, een biertje, chocolade, koekjes én met mijn blikje natuurlijk.” Dat Nijmegen de loopstad van Nederland wordt genoemd, was voor Marloes graadmeter om haar product Lopertje te noemen. “Het lopen is iets wat Nijmegen ontzettend verbindt, wij hebben hier zoveel hardloop- en wandelevenementen, ook buiten de Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop. Vooral wandelaars eten heel veel snoepjes en dropjes onderweg, vaak ook uitgedeeld door het publiek aan de Vierdaagsewandelaars. In drop zit nou eenmaal zout en dat is goed voor de vochtregulering. En in winegums zitten juist stoffen die het lichaam sneller laten herstellen. Of je van drop dik wordt? Haha, vast wel, maar ik in ieder geval niet!” 35


Born to be wild:

start van het wildseizoen Als jochie van achttien was Rogier Wouters (49) wel klaar met school. Toen zijn vader hem de vraag stelde wat hij nu ging doen, kon hij niet veel anders dan zijn schouders ophalen en zeggen: “Ik weet het niet, maar ik wil niet meer naar school.” Waarop pa Wouters antwoordde dat hij dan maar in de zaak moest komen werken. Nu, jaren later, staat Rogier vol trots in zijn Wildcentrale aan de Hertogstraat. Met opgestroopte mouwen heeft hij zich klaargemaakt voor het huidige wildseizoen. Tekst: Lieke Beijer Foto’s: Marcel Krijgsman

“Het wildseizoen begint in oktober en loopt ongeveer door tot februari”, vertelt Rogier terwijl hij ons meeneemt door zijn gerenoveerde zaak. Na drieënhalve week heel hard werken is De Wildcentrale omgetoverd tot een prachtige winkel, waar sinds enkele weken de etalage ook plek heeft voor wildvlees. Maar we beginnen bij het begin, achterin in de ‘slagershoek’. Van de warme voorkant lopen we steeds verder de kouder wordende achterkant in, het gedeelte waar het vlees binnenkomt en bereid wordt. “Om te beginnen in de koeling. Hier heb ik een prachtige reebok liggen, afgeschoten

36

door de jagers”, vertelt Rogier terwijl hij de ree bij zijn poten beetpakt. Nog volledig gehuld in zijn warme vacht, is de ree al wel ontdaan van zijn kop en staart. Of ja, staart...: “Dat heet een spiegel”, vertelt de neef van Rogier tussendoor, terwijl hij kipfilets platslaat tot kipschnitzels. “Dat witte pluimpje heet de spiegel, een ree heeft namelijk geen staart.”

Ingewanden

Afijn, van de spiegel gaan we terug naar de ree, waarover Rogier veel te vertellen heeft. “Zodra het dier is afschoten, maken de ja-

gers de ree ter plekke schoon. Dat betekent dat de ingewanden eruit worden gehaald. Want net als bij mensen, gaan verschillende gassen de ingewanden uit zodra het dier dood is. Dat tast het vlees aan, dus die ingewanden moeten er zo snel mogelijk uit.” Terwijl Rogier voorzichtig de ree teruglegt in de koeling, lopen we naar een grote ijzeren tafel in het midden van de ruimte. “Kijk, hier heb ik een ree die al gevild is en in stukken gesneden. Dit zijn de poten en rug”, wijst Rogier aan, terwijl we kijken naar de grote, rode stukken vlees waar de grassprieten


born to BE WILD nog op zitten. “De rug is het meest exclusieve stuk vlees, dat is een beetje te vergelijken met een tournedos. Heerlijk mals, als je het goed bereidt is het vlees zo zacht als boter.”

Oppervlies

Maar voordat het stukje vlees in de pan gaat, is er nog wel werk aan de winkel. Terwijl Rogier zijn mes slijpt, wat in vaktermen ‘aanzetten’ heet, legt hij uit wat er nu gaat gebeuren. “Het oppervlies gaat van het vlees af, want dat is niet bruikbaar. Het oppervlies is een huidlaag, dat hebben wij mensen ook. Ook het ondervlies gaat eraf”, vertelt Rogier terwijl hij vakkundig het dunne, witte velletje loshaalt van het rode vlees. “Als je dat erop laat zitten, is het vlees heel taai. Vervolgens snijd ik hier in bij de wervel, waardoor het vlees loskomt van het bot.”

“Zolang het herfstweer is, hebben mensen zin in wildvlees” Behalve reeën en herten, heb je ook wild zwijn, wild konijn en wilde eend tijdens het wildseizoen. “Het is ook afhankelijk van het weer hoor, tot wanneer het wildseizoen loopt. Zolang je die associatie met herfstweer hebt, hebben mensen vaak zin in wildvlees”, zegt Rogier. “Je kunt natuurlijk het hele jaar door wild eten, wat in sommige landen wel gebeurt. Maar in Nederland niet, daar heb je ook te maken met het afschot.”

Afschot

“Wij vinden ganzen onbetrouwbaar vlees”

In de maanden mei en juni is het afschot van de overschotten van ree, begin augustus begint het afschot van de wilde eend. Wilde ganzen mogen wel het hele jaar door, omdat zij schadelijk wild zijn. Maar wilde ganzen, daar heeft Rogier niet zoveel mee. “Wij vinden ganzen onbetrouwbaar vlees, omdat het vlees vaak te oud is. Daardoor wordt het heel stug en kun je er maar weinig mee.” Uiteindelijk belandt al dat wilde vlees in de etalage, en daar is de keuze reuze. Van hazenpeper bitterballen en wildkroketten tot aan kalkoen tournedos, hertenbiefstuk en wildburger, er is voor ieder wat wils. “We maken bijna alles zelf”, vertelt Rogier trots. “Het vlees dat hier in de etalage ligt, is wel zes keer door onze handen gegaan. We kijken of het goed schoon is, of alles goed is aan het vlees. Vervolgens wordt het dan vacuüm verpakt, en is het klaar voor de verkoop.” Sommige gerechten worden ter plekke in De Wildcentrale klaargemaakt, gerechten die Rogier met zijn team zelf bedenkt. De Veluwse wildstoverij bijvoorbeeld. “Voordat een gerecht helemaal naar onze zin is, moet er natuurlijk wel veel worden geproefd. Maar dat is ook het mooie van dit ambachtelijke werk. We bereiden alles zelf, en we proeven alles zelf.”

Meer weten over wild of een stukje wild proeven? Kijk dan op www.wildcentrale.nl.

37


de stad UIT

K

Klooster Graefenthal

Voßstraße 1 (hoek Mart) 47574 Goch | T 0049 2823 86551

Wij zijn de Steakbrothers Klaus en Willi Kox. In ons nieuwe steakhouse in het hart van Goch,Voßstraße 1, hoek Mart, hebben wij ons als taak gesteld, u met meer dan 30 jaar ervaring als topslager een vleeservaring op een bijzondere manier te laten beleven. Ervaart u naast de smaak van onze vlees, ook vis, burgers en andere specialiteiten. Tot ziens!

Sie wollen wahren Steak-Genuss auch zu Hause erleben? Dann besuchen Sie uns!

Klooster Graefenthal is een prachtig gerestaureerd 13de-eeuws klooster in de gemeente Goch, ongeveer vijf kilometer van de Nederlandse grens en aan een mooi meer gelegen in het ‘Reichswald’. Het klooster wordt gebruikt voor evenementen, seminars, trouwerijen en festivals. Bij het klooster is een café met terras dat iedere dag geopend is van 11.00 tot 17.00 uur. Het kloosterlandgoed is iedere dag vrij toegankelijk van 10.00 tot 20.00 uur, in de winter tot 17.00 uur. Omdat het klooster binnen een netwerk van fietspaden en wandelpaden ligt is het een leuke bestemming voor een weekendje fietsen of wandelen langs de grens. In Goch zelf zijn fietsen te huur om daarmee de vijf kilometer naar het klooster te fietsen.

www.fleischerei-kox.info

www.steakbrothers.de

Voßstraße 39 • 47574 Goch T 0049 2823 6660

Lederwaren - Tassen - Mode - Accessoires

Cadeaubon

€10,-

. t.w.v

Alleen in te wisselen bij Mühlenstrasse 1 (aan de Markt) bij besteding va. € 50,Per klant kan 1 bon per aankoop besteed worden.

Mühlenstraße 1 • T 0049 2823 8791111 • info@my-musthave.de www.handtaschen-goch.de • www.my-musthave.de 38

Kerstmark�

Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 december wordt in en om het Klooster de traditionele kerstmarkt gehouden. Hier staat dan een een mix van middeleeuwse, traditionele en eigentijdse kramen die sprookjesachtig verlicht zijn. Verder zijn er knisperende vuurkorven, betoverende fakkels en stemmige kerstverlichting. Er is eten & drinken, muziek & zang, een vuurshow, en een kerststal met levende dieren. Klooster Graefenthal ligt aan de Maasstraße 48 in Goch-Asperden.


Goch, een heerlijk Duits stadje Net over de grens ligt een heerlijk leuke Duits stadje: Goch. Een prachtige plaats om een keer heen te gaan. Om er te wandelen, cultuur te snuiven, te winkelen of om er in de horeca verzeild te raken. Het is een oud Duits stadje waar de sfeer relaxed is en je je helemaal in het buitenland waant. En dat op maar ‘een paar’ kilometer afstand! Proef de adventsperiode, vergaap je aan de feestelijke etalages... dit is GOCH!

Goch


Reichswald en Gochness

Slaapekker... l

Rugklachten vermijden?

Een familiebedrijf met bijna 50 jaar ervaring! Laat u door ons deskundig adviseren. Wij stellen met u uw eigen bed samen. Ruime keuze in materialen en kleuren.

In het centrum van de regio Kleve, net aan de Duits- Nederlandse grens ligt het bedevaartsoord Goch. De stad presenteert zich als een modern centrum met een grote variatie van industrie en een uitstekend aanbod van woonplaatsen en vrijetijdsmogelijkheden. Veel bezoekers gaan ook graag naar het ‘Reichswald’, een uitgestrekt bosgebied van zo’n vijfduizend hectare. Daarnaast wordt het Gochness ook veel bezocht, een saunalandschap met zeven verschillende baden..

Probeer de LATTOFLEX bodem met flexibele steunpunten en matras. Dosigraph – Goede slaap dankzij de moderne technologie

Brückenstr. 25 D-47574 Goch Tel. 0049 2823 29327 www.bettenpeters.de

e Ihr ilie b uf) o m a Im Verk e / er (An t uns ion! s i at tiv o M

Überlassen Sie das uns. Wir sind die Immobilienprofis.

Christopher Bley Kaufmann der Grundstücks- und Wohnungswirtschaft Immobilienmakler (IHK) Telefon: 0049-2823-9375182

Marina Engelbergs Bankkauffrau Bachelor of Arts Geprüfte Immobilienbewerterin (EIA) Telefon: 0049-2831-970122

Friedhelm Loy Bankkaufmann Genossenschaftlicher Bankbetriebswirt Telefon: 0049-2831-970123

Yannik Stevens Immobilienkaufmann Telefon: 0049-2832-9375355

Heiko Stienen Bankfachwirt, DiplomImmobilienwirt (DIA) Geprüfter Wertermittler für Immobilien (EIA) Telefon: 0049-2834-970150

Goch

Geldern

Geldern

Kevelaer

Straelen

Volksbank an der Niers eG 40

Fullservice für - Vermittlung / Kauf / Verkauf - Neubau- und Gebrauchtimmobilien - Grundstücks- und Projektentwicklung - Immobilienbewertung - Finanzierung (öffentliche Mittel)

Koopzondag in Goch Koopzondagen in Goch zijn favoriet bij heel veel Nederlanders. Op deze zondagen zijn alle winkels in de binnenstad geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur. Het is dan heerlijk shoppen in Goch door het grote winkelaanbod in de binnenstad. Daarnaast zijn natuurlijk ook alle horreca-gelegenheden geopend, voor een Tasse Kaffee mit Kuchen, een lekker Duits biertje of een heerlijke maaltijd. Keuze genoeg! Dit jaar is er nog één koopzondag in Goch en wel op de derde adventszondag, dat is dit jaar op zondag 17 december.


de stad UIT

Aantrekkelijke winkels In de Gochse binnenstad zijn veel diverse en aantrekkelijke winkels te vinden. De Vosstraße is de belangrijkste winkelstraat met onder andere een vestiging van Xenos, Douglas, Kaufland en Kodi. Aan de rand van het winkelcentrum zijn vestigingen van de supermarkten Aldi en Penny, erg gewild bij de Nederlandse bezoekers. In het industriegebied bevinden zich enkele grotere bouwmarkten, autodealers en de elektronicaketen Medimax.

Uhren Wilke

Intersport Matern

-

NIEUW bij Intersport Matern Bij Intersport Matern de juist pasvorm voor uw sportschoenen vinden Met de Intersport schoenen coach vinden sporters bij Intersport Matern het juist advies voor loop-, voetbal- en wandelschoenen. De analyse tool is er nu met een 3D- opmeting. Wie bij het sporten de verkeerde schoenen gebruikt loopt extra risico’s voor pijnen, blessures en een beperkt resultaat bij het trainen. Met de 3D analyse komen de belangrijke details zoals loopstijl, looptechniek en voetvorm bij elkaar om de juist keuze te maken bij de sportschoenen.

-

Sinds 45 jaar in Goch Eigen Atelier, werkplaats Vakkundig en individueel advies Overzichtelijke collectie van eigen ontwerp Onderscheidende stijlen in alle prijsklassen Regelmatig wisselende aanbiedingen Grote keuze in vriendschap- en trouwringen

Openingstijden: Ma t/m vrij 10.00 – 18.00 u. Zat. 10.00 – 14.00 u.

Ga zeker ook eens kijken in Willert Wolle aan de Hartogstrasse 38. Het is de grootste winkel in de regio Niederrhein voor breien, naaien en borduurwerk met wol van beroemde en minder bekende merken in alle denkbare kleuren. In het Geschenkehaus Peters aan

Voßstraße 28 | T 0049 2823 9282294 Wilke Uhren und Schmuck

Trendmode Gilla Röös

20% korting op de gehele herfstcollectie!

Wij bieden u een ruim aanbod aan damesmode van o.a. de merken H.S. Schäfer, EnJoy, C&S Design. Een tassencollectie van Guilia Pieralli. Onze aanbiedingen: Damestruien Damespantalons Softshell jack’s Fleece jacks

€ 10,€ 20,€ 29,€ 20,-

50% korting op herenartikelen

Open: ma t/m vrij. 10.00-12.30 & 14.30-18.00 uur zat. 10.00-14.00 uur

Auf dem Wall 7 | T 0049 2823 9287760 www.sport-matern.de

Herzogen-apotheek Midden in het winkelcentrum van Goch vindt u onze “Herzogen- Apotheek”. Graag laten onze vakbekwame schoonheidsspecialisten u kennismaken onze grote keuze in verzorgingsproducten, zoals Vichy en LaRoche-Posay, waarop wij een korting geven van 20%. Laat u zich in ons cosmetisch instituut met hoogwaardige producten verwennen. Wie zich mooi voelt, straalt schoonheid uit.

de Voßstraße 32 zijn allerlei verschillende cadeau-artikelen te vinden, van glas, porselein en keramiek, plus huishoudelijke artikelen en keukenartikelen. Daarnaast biedt de binnenstad van Goch talrijke cafés en restaurants aan en staat de stad ook bekend om haar grote variatie in het cultuurprogramma. Bahnhofstrasse 38 T 0049 2823 4191474

Voßstraße 57-59 | T 0049 2823 80226 www.herzogen-apotheke.de 41


Bakkerij Reffeling

Café Martens

Restaurant El Paso

Tradioneel lekker sinds 1899

Het café Martens in het hart van de Weverstad Goch staat voor een verfijnde banketbakkerswinkel, de beste koffiespecialiteiten en een gemoedelijke ambiance in Niederrheinse Caféhuisstijl.

Bij El Paso is het heerlijk genieten van goed eten in een ontspannende atmosfeer waar iedere gast zich thuis voelt. Hier worden de gasten verwend met steaks uit Argentinië, grillspecialiteiten, mediterrane gerechten en aanbevelingen van het seizoen. Goede producten zijn de basis van een goed gerecht, daarom bieden wij alleen vlees van de hoogste kwaliteit, zegt Vasilija Vasilic, die al meer dan 25 jaar gastronoom in hart en nieren is. Het nieuwe verwarmde overdekte terras is een grote aanwinst voor El Paso. Dus ook bij regen is het hier heerlijk culinair genieten. Wij heten u van harte welkom!

Reeds 4 generaties bakken wij ons brood en broodjes handmatig uit meel, water en zout. Elk product van onze zaak geeft de traditionele smaak en het genot van dé echte bakker. Dagelijks verwachten onze klanten in onze filialen een uitgebreid aanbod van gevarieerde bakkers snacks. Onze broodcreaties worden door de bijlage van frisse salades, huisgemaakte sausen en individuele beleg tot een heerlijke lekkernij. Ook diverse lekkernijen voor de Kerstdagen.

Voßstraße 33 | T 0049 2823 18045 www.reffeling.de

Markt 2 | T 0049 157 32054853 www.cafe-martens.de

Waffen Schmitt

Cadeauwinkel Peters

Bezoekt u ons winkel voor jacht - en sportwapens, outdoor accessoires en vrijetijdskleding in Goch.

Cadeauwinkel Peters. Al meer dan 300 jaar in het hart van de stad Goch. Ervaar, het deskundig advies, ons omvangrijke assortiment op het gebied van koken, wonen en schenken.

Deskundig advies kunt u verwachten voor tal van produkten, verrekijkers, geweer toepassingsgebied, luchtgeweren en luchtpistolen. (Pressluft/CO2/Federdruck en Softair). Darts, messen, zelfverdediging zoals afschrikwapens en pepperspray ( vrij in Duitsland va. 18 jaar) behoren tot het aanbod van het Waffen Schmitt team..Alle wapenreparaties in onze eigen werkplaats.

Brückenstraße 36 | T 0049 02823 2383 www.waffenschmitt.de 42

Een grote en veelzijdige seizoensgebonden keuze in cake, gebak, plaatgebak en speculaas evenals pralinen, alles eigen fabricage. Geniet van vers bereide koffie, tevens nodigen wij u uit voor onze ontbijtaanbiedingen. Goed bereikbaar, direct aan de Gochse Markt met ruime zitgelegenheid en een heerlijk buitenterras.

Wij bieden bekende merken aan van geschenk- en huishoudelijke artikelen, tevens alles voor een mooi gedekte tafel. WMF, Rosenthal, V+B, Le Creuset, Leonardo, Formano, Ritzenhoff, Reisenthel, Sander tafellinnen en nog veel meer. Laat u zich door ons assortiment betoveren.

Voßstraße 30-32 | T 0049 2823 7333 www.geschenkehaus-peters.de

Herzogstraße 26-28 | T 0049 2823 3886 www.elpaso-goch.de

Balkan restaurant Am Markt Balkan, steak & internationale specialiteiten Lunch va. € 5,90 met dagsoep en salade All you can eat € 10,50 di. t/m don. vanaf 17.00 uur Wild specialiteiten

Am Markt 13 | T 0049 2823 928 4932 www.balkan-restaurant-goch.de


de stad UIT

Frei-Stil

fashion and more

Mode moet leuk zijn, apart zijn, gelukkig maken, draagbaar zijn, voor iedere vrouw op elk gewenst moment. Bij Frei-Stil vindt u een klein modeassortiment , dat met veel aandacht en zorg is samengesteld. Merken zoals Expresso, Summum, Yaya, Maryley en Blue Fire zijn van uitstekende kwaliteit en perfecte pasvorm. Een klein aanbod aan accessoires maken het compleet. Wij verheugen ons op uw bezoek.

Voßstraße 4 T 0049 2823 8909616

Schoenenzaak Schönell Schoenen en Lederwaren Schönell wordt al sinds 1947 door de familie Schönell in de derde generatie gedreven. Onze collectie schoenen, tassen en accessoires wordt voor u met liefde door ons uitgezocht en samengesteld. Schoenen moeten passen en natuurlijk mag het modieuze aspect hierbij niet ontbreken. Wij hechten daarbij grote waarde aan kwaliteit. Laat u door ons vakkundig en modieus adviseren.

Juwelier Schotten Naast een ruime keuze in sieraden inclusief trouwringen en horloges, biedt Juwelier Schotten zelfgemaakte unieke sieraden aan. Sieraden en horlogesreparatie wordt gedaan in ons eigen atelier.

Volgt u ons ook op Facebook onder Schuhhaus Schönell.

Frauenstraße 14 | T 0049 2823 7482 www.schönell-schuhe.de

Steinstraße 2 | T 0049 2823 7677 www.juwelier-schotten.de

Boekhandel Völcker

Kempers No. 5

Euronics

In 1841 is onze boekhandel gestart en reeds 6 generaties in familiebezit. Na de laatste grote verbouwing in 2009 vindt u op 400 m² een omvangrijke boek - en schrijfwarenassortiment. Onze uitstekende schooltassenafdeling en geselecteerde schrijfinstrumenten maken het aanbod compleet. Uiteraard graferen wij ook voor u.

Dit iets wat andere café gelegen in het voetgangersgebied, hartje Goch . Waarom? “hier ontmoeten alleen vriendelijke mensen elkaar” Kleine keuken, heerlijke drankjes.

Euronics Thonnet in Goch. Uw partner voor ,,het beste ter wereld in huis”. Wij bieden u alles op het gebied van TV, Hifi, Smart Home, Huiselektronica , PC/Multimedia en mobiele communicatie. Naast ons grote assortiment bieden wij perfecte service voor installatie en reparatie op allerlei gebied. Uiteraard ook voor koffieapparaten. Wij verheugen ons op uw bezoek met een kopje koffie…

Lezing met auteur Ursula Poznanski, schrijfster van misdaadverhalen voor lezers va. 14 jaar en volwassenen. DINSDAG, 20 FEBRUARI 2018 om 19.30 u in onze boekhandel.

Steinstraße 5-7 | T 0049 2823 88188 www.voelcker-buch.de

Dagelijks geopend va. 10.00 u 7 dagen per week Volg ons op Facebook KempersNo5

U kunt ons natuurlijk 24 uur per dag vinden onder: www.thonnet.de

Voßstraße 5 | T 0049 2823 9281928 www.facebook.com/KempersNo5

Bahnhofstraße 30 | T 0049 2823 5071 www.thonnet.de 43


uit

AGENDA Uitgaan

1woensdag

Theaterconcert

The Inevitables – Het Groot niet te vermijden > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Opera

Zoete Zin > Waalhalla Centrum Nijmegen, 23.00 - 05.00 uur, www.waalhalla-centrum.nl

Sport

N.E.C. – SC Cambuur > Goffertstadion Nijmegen, 20.00 uur, www.nec-nijmegen.nl

Shoppen

2 donderdag

4 zaterdag

Muziek

Niels Geusebroek - Wildfire > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

Theaterconcert

Catwalk Night: Kledingruil & Vintage sale > Kattencafé Balthazar, 19.30 22.00 uur, www.kattencafebalthazar.nl

Toneel

Abattoir Fermé - Hamlet > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Brief aan mijn dochter – Abdelkader & Lavinia Meijer > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Cabaret

Het zuidelijk toneel & Lucas de Man – De man is Lam > LUX Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmegen.nl

Fiesta Macumba > Doornroosje Nijmegen, 23.00 - 04.30 uur, www.doornroosje.nl Troost van Oost > Café 't Haantje Nijmegen, 21.00 - 01.00 uur, www.haantje-nijmegen.nl

Theater

Workshop

Schik je eigen Bloomon bos > C-More Conceptstor Nijmegen, 18.00 - 21.15 uur, www.bloomon.nl

3 vrijdag Toneel

Montere Weemoed > De Lindenberg Nijmegen, 20.30 uur, www.delindenberg.com

Theater

Toneelgroep Maastricht – Brieven uit Genua > LUX Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmegen.nl

4 november

Theater

The Blues Brothers Approved

Mijn broer en ik – Pieter Verelst > De Lindenberg Nijmegen, 20.15 uur, www. delindenberg.com

Uitgaan

Theater

Bij het kanaal naar links - Klara 8 > De Lindenberg Nijmegen, 20.30 uur, www.delindenberg.com Noord Nederlands Toneel – Dood en zo > LUX Nijmegen, 20.30 uur, www. lux-nijmegen.nl

5 zondag Muziek

Marit van der Lei Nextet - In Other Words > Schouwburg Cuijk, 15.30 uur, www.schouwburgcuijk.nl Sibelius’ Vijfde symfonie > Het Gelders Orkest, Vereeniging Nijmegen, 14.15 uur, www.hetgeldersorkest.nl Koor zingen voor je leven – bestaat 5 jaar > De Lindenberg Nijmegen, 16.00 uur, www.delindenberg.com

Dans

So you think you can stoelendans (6+) - Introdans > Stadsschouwburg Nijmegen, 14.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Sport

Stepcontest > Waahalla Centrum Nijmegen, 12.00 - 18.00 uur, www.waalhalla-centrum.nl Voorzien van nieuwe danspassen, fratsen en vers gestoomde pakken, en bijgestaan door The Bluettes en een fantastische band, laten de twee mannen in een zwart pak en met een zwarte zonnebril alle grote hits voorbijkomen: ‘Everybody’, ‘Gimme some lovin’’ en nog veel meer. Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

44

6 maandag Concert

Steve Gunn and The Outliners > Merleyn Nijmegen, 20.30 uur, www.doornroosje.nl

7 dinsdag

Theaterconcert

ABBA Gold > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Toneelschuur Producties –Revolutionary Road > LUX Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmegen.nl

8 woensdag

Klassieke muziek

Cabaret

11 november

Kirsten van Teijn

Zalf

Mozart en andere wonderkinderen – Hexagon Ensemble en gastmusici > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Festival

InScience > van 8 tm 12 november, LUX Nijmegen, www.lux-nijmegen.nl

Foto: Saskia Kerkhoff

Carmen – Tania Kross > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Theater

9 donderdag Musical

Heb het leven Lief – Liesbeth List, de musical > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

Klassieke Muziek

Symfonieorkest Nijmegen > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

Cabaret

Dingen die ik dacht – Pieter Jouke > De Lindenberg Nijmegen, 20.30 uur, www.delindenberg.com

10 vrijdag

Klassieke Muziek

Fauré en Haydn – Bachkoor Nijmegen > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Concert

Carmina Ludrica - Les Cloches de Corneville > De Lindenberg Nijmegen, 20.00 uur, www.delindenberg.com

Kirsten van Teijn heeft jeuk, al haar hele leven lang. Het brandt. En van de wereld om haar heen krijgt ze alleen nog maar meer jeuk. Alleen: moet ze krabben waar het jeukt of wordt het dan juist erger? En gaat het dan misschien weer ergens anders jeuken? Hoe het ook zij: met haar tweede avondvullende show brengt de cabaretière de jeuk naar het theater. Maar ook ‘ZALF’. “Met haar schaamteloosheid, onbetaalbare expressiviteit en prachtige liedjes pakt ze je volledig in.” De Lindenberg Nijmegen, 20.30 uur, www.delindenberg.com

Jeugd

Ana Lozica/onder het Buro – Mannetjes met Plannetjes > De Lindenberg Nijmegen, 15.30 uur, www.delindenberg.com

11 zaterdag

14 dinsdag

Neelie! – Theatergroep Sububia, Carine Crutzen > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Architectuurcentrum Nijmegen – Nieuw Nijmegen > De Lindenberg Nijmegen, 20.00 uur, www.delindenberg.com

Het Schort – Het schort kort Festival > De Lindenberg Nijmegen, 20.15 uur, www.delindenberg.com

Cabaret

Toneel

Lezing

Theater

15 woensdag

Uitgaan

De Partizanen – Welkom in Partizanië > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

12 zondag

The Alan Parsons Live Project > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

Subcultuur > Doornroosje Nijmegen, 23.00 uur, www.doornroosje.nl

Familie

Hans & Grietje de musical > Schouwburg Cuijk, 14.30 uur, www. schouwburgcuijk.nl

Theaterconcert

Duende – Eric Vaarzon Morel, Gijs Scholten v. A. Eric Vloeimans > Stadsschouwburg Nijmegen, 15.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Theaterconcert

16 donderdag Cabaret

Ga-bie-Jer – Javier Guzman > De Vereeniging Nijmegen, 20.00 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

Toneel

Kurt Defrancq – Met de mantel der liefde > De Lindenberg Nijmegen, 20.00 uur, www.delindenberg.com


november 2017 Theater

Via Berlin&Berlage Saxophone Quartet – Breaking the Silence > LUX Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmegen.nl

Concert

De Staat In The Round Show > De Vasim Nijmegen, 20.30 uur, www.doornroosje.nl

Sport

Zevenheuvelennacht > Nijmegen, 19.00 - 23.00 uur, www.nnzevenheuvelenloop.nl

Sinterklaas

Intocht Sinterklaas > Waalkade Nijmegen, 13.00 - 16.00 uur

Concert

17 vrijdag

De Staat In The Round Show > De Vasim Nijmegen, 20.30 uur, www.doornroosje.nl

Gouwe Ouwe > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

Muziek

Komedie Toneel

Gender > LUX 7 Nijmegen, 15.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl Kinderen van Judas – Toneelgroep Oostpool en Het Nationale Theater > LUX 7 Nijmegen, 20.30 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

Cabaret

De Oudejaarscomference 2017 – Guido Weijers > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl Tim Franssen – Het Kromme Hout der Mensheid (try-out) > De Lindenberg Nijmegen, 20.30 uur, www.delindenberg.com

Uitgaan

19 zondag Sport

Zevenheuvelenloop > Nijmegen, 13.00 - 18.00 uur, www.nnzevenheuvelenloop.nl

Concert

De Staat In The Round Show > De Vasim Nijmegen, 20.30 uur, www.doornroosje.nl

20 maandag Concert

Lisa Hannigan and the Colorist Orchestra > Doornroosje Nijmegen, 20.15 uur, www.doornroosje.nl

Concert

22 november Nick & Simon Aangenaam

Concert

De Staat In The Round Show > De Vasim Nijmegen, 20.30 uur, www.doornroosje.nl

Show

Club Oostpool > Stadsschouwburg Theatercafé Nijmegen, 21.30 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

Jeugd

De Toneelmakerij ism George & Eran Producties - Woestijnjasmijntjes > De Lindenberg Nijmegen, 19.30 uur, www.delindenberg.com

Uitgaan

Rewind Nijmegen > Waalhalla Centrum Nijmegen, 23.00 - 05.00 uur, www.rewind.amsterdam.nl Give it Dub > Doornroosje Nijmegen, 23.30 - 05.00 uur, www.doornroosje.nl

Slapstickkomedie

Theater van de Lach 2.0 – The play that goes wrong > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl Getekend (reprise) – Marc-Marie Huijbregts > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Toneel

Alink & Plukaard – As the world Tsjechov > De Lindenberg Nijmegen, 20.15 uur, www.delindenberg.com

23 donderdag Theaterconcert

Between the Dark & Daylight – Danny Vera > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Cabaret

Claudia de Breij – Nu (try out) > De Lindenberg Nijmegen, 20.00 uur, www.delindenberg.com Thijs van de Meeberg – Er mag gedanst worden (reprise) > De Lindenberg Nijmegen, 20.30 uur, www.delindenberg.com

24 vrijdag Toneel

Achter het huis > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

Dans

Foto: Mark Uijl

B’Rock Orchestra & Lucie Horsch, blokfluit > de Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

22 woensdag

N.E.C. – Jong Ajax > Goffertstadion 20.00 uur, www.nec-nijmegen.nl

Toneel

Klassieke Muziek

I/II/III/IIII – ICK|Kris Verdonck > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Sport

18 zaterdag IHo – Toneelgroep Oostpool > Stadsschouwburg Nijmegen, 19.30 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Dans

Cabaret

Was ik maar altijd kind gebleven > LUX Nijmegen, 15.00 uur, www.lux-nijmegen.nl

De Danshal > Waalhalla Centrum Nijmegen, 23.00 - 04.00 uur, www.watalshetleven.nl

21 dinsdag

Vanaf de start van hun avontuur in 2006 hebben Nick & Simon eigenlijk alleen maar hoogtepunten gekend. Hun cd’s werden bekroond met goud en platina en waar ze ook optreden, de tickets vliegen de deur uit. Op het moment dat de mannen hun zevende studioalbum lanceren, gaan ze ook weer op tournee langs de theaters. Dit concert is een perfecte gelegenheid om het gloednieuwe werk van het duo te horen, waarbij ze meer dan ooit de verhalen achter de liedjes zullen prijsgeven. En Nick & Simon zouden Nick & Simon niet zijn als ze hun grote hits niet zouden spelen, dus die komen uitgebreid aan bod. ‘Aangenaam’ dus. De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Ibérica de Danza – Carmen vs Carmen > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Uitgaan

Chocolade > Doornroosje Nijmegen, 23.00 - 05.00 uur, www.doornroosje.nl

Klassieke Muziek

Maarten Ornstein > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Cabaret

East Side Comedy Night > De Lindenberg Nijmegen, 20.30 uur, www.delindenberg.com

25 zaterdag Cabaret

Omdat we het waard zijn – Dolf Jansen & Louise Korthals > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Uitgaan

Herfstdrift festival 2017 > De Vasim Nijmegen, 14.00 - 23.59 uur, www.driftomtedansen.nl OZO-Swingfeest 30+ > De Lindenberg Nijmegen, 21.00 uur, www.delindenberg.com

Sinterklaas

Varen met de Sint > Waalkade Nijmegen, diverse tijdtstippen, www.varenmetdesint.nl

26 zondag Muziek

Lavalu – Solitary High > Schouwburg Cuijk, 15.30 uur, www.schouwburgcuijk.nl David Broza & Mira Awad – East Jerusalem West Jerusalem > LUX Nijmegen, 16.00 uur, www.lux-nijmegen.nl

Sinterklaas

Varen met de Sint > Waalkade Nijmegen, diverse tijdtstippen, www.varenmetdesint.nl

28 dinsdag

Theatercollege

Het geheim van de meester – Jasper Krabbé > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Lezing

Duurzaamheidcafé 2017 /#4 > De Lindenberg Nijmegen, 20.00 uur, www. delindenberg.com

29 woensdag Musical

My Fair Lady > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

Toneel

Achter het huis > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Klassieke Muziek

Lukás Vondrácek (piano) > De Vereeniging Nijmegen, 20.15 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

30 donderdag Musical

My Fair Lady > Schouwburg Cuijk, 20.15 uur, www.schouwburgcuijk.nl

Cabaret

De lief en leed Tour – Eric van Sauers > Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Toneel

Nieuwe Familie > De Lindenberg Nijmegen, 20.00 uur, www.delindenberg.com

45


uit was ERBIJ

Stappenplan

Niet missen in november En dan is het opeens echt herfst, met de wintertijd die het allemaal nog vroeger donker maakt en de laatste blaadjes die van de gekleurde bomen dwarrelen. De overgang naar de winter is in volle hevigheid ingezet. Maar daarom is het extra knus en gezellig om in sfeervolle restaurants bij kaarslicht te gaan eten of een van de vele evenementen te bezoeken. We hebben er een paar voor u geselecteerd. • Vrijdag 10 november, 20.15 uur: het vermaarde Bachkoor Nijmegen geeft haar traditionele najaarsconcert in concertgebouw De Vereeniging. Aan het concert werken ook vier vocale solisten mee, alsmede Het Gelders Orkest als begeleidend ensemble. www.bachkoor-nijmegen.nl. • Zaterdag 11 november, 20.00 uur: het Projectkoor Gelderland zingt Engelse partsongs uit de 19e en 20e eeuw met Felix Mendelssohn als de grote inspiratiebron van de part song. Het koor maakt een gevarieerde keuze uit alle grote componisten uit die tijd die allemaal wel een paar part songs heeft geschreven. Plaats van handeling: de Boskapel, Graafseweg 276. www.projectkoorgelderland.nl. • Woensdag 22 november, 15.00 uur: in de vierde voorstelling van muziektheatergroep Kleintje Kaf zoekt Olaf het hogerop: het nieuwsgierige gansje gaat de ruimte in! Voorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar in het Cardo-theater aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek. www.cardotheater.nl. • Vrijdag 26 en zondag 28 november, 18.00 uur: coffeeshop De Kronkel houdt deze dagen haar jaarlijkse dj-contest met fraaie geldprijzen; vrijdag is de voorronde, zondag de finale. Meedoen: stuur je mix via Soundcloud naar kronkeldj@gmail.com. De shop zit aan de Vlaamse Gas. www.kronkel.nl.

46

De soul leeft als nooit tevoren En uitverkocht huis, vorige maand op een zaterdagavond in LUX. Honderden gasten kwamen af op Soul City, een nachtje swingen, bewegen en dansen op de enige echte soulmuziek. James Brown, The Jackson Five, Earth Wind & Fire. Marvin Gaye, Ray Charles, Sam Cooke, Aretha Franklin en Stevie Wonder, ze kwamen allemaal voorbij. Heerlijke muziek om je eens lekker helemaal op uit te leven. Vraag dat maar aan fotograaf Marcel Krijgsman die tussen de bedrijven door ook nog eens tijd vond om bijgaande plaatjes te maken!


EEN CULINAIR RONDJE OM DE WERELD

GRATIS

PARKEREN

P

Ook uw adres voor feesten en partijen voor bedrijven en particulieren. Van dinsdag t/m donderdag: iedere jarige gratis eten met de VIP-card voor maar €2,50

UITGEBREID KERSTBUFFET met diverse feestelijke gerechten! • •

2,5 uur onbeperkt eten en drinken! (excl. alcoholische dranken) Reserveren gewenst. Voor informatie en de tijden kunt u terecht op onze website.

Volwassenen

€39.50

p.p.

WWW.WERELDKEUKEN-TRIAVIUM.NL Dinsdag t/m vrijdag 17:00 – 22:00 uur | Zaterdag & zondag 16:00 – 22:00 uur Vanaf 1 december ook op maandag geopend. Reserveren gewenst T 024-3442057

Van Rosenburgweg 2A Nijmegen AAN HET BEGIN VAN DE N324

* zie website voor voorwaarden

UIT Nijmegen - November 2017  

Stadsmagazine voor Nijmegen en regio

UIT Nijmegen - November 2017  

Stadsmagazine voor Nijmegen en regio

Advertisement