Page 1

SEP 17

Onts pannen aan

de Waal

Nijmeegse

Popronde

SPECIAL

Nijmegen Oost STADSMAGAZINE VOOR NIJMEGEN & REGIO www.uitnijmegen.nl


ROZE VRIJDAG

SPETTERENDE, VERRASSENDE CASINO-AVOND

VRIJDAG 29 SEPTEMBER NIJMEGEN


SEPTEMBER 2017

05

inhoud

07

Column Sjembek Buitenspel

Frank Boeijen De basis van Boeijen

15

17

Nijmeegse Popronde Ruim honderd shows

35

Paaldansen Wordt nog wel eens onderschat

colofon

Dick van Altena 40 jaar de Major Dundee Band

46

Nijmeegse Beatnacht ‘Back to the sixties’

10

Het allermooiste Nijmegen Het gouden Nijmegen van 1860

18

Het leven in Nijmegen Oost

46

Uit was erbij De Wolfsberg Tributeparty

UIT NIJMEGEN verschijnt iedere eerste week van de maand in een oplage van 70.000 exemplaren.

UITGEVER Ben Wijnhoven | EINDREDACTEUR Leo Preusting, redactie@uitnijmegen.nl | REDACTEUREN Hans Jacobs, Lieke Beijer, Carmen Wijnhoven FOTOGRAFEN Paul Grefkens, Marcel Krijgsman | COVERFOTO Marcel Krijgsman | VORMGEVING Malou Wijnhoven | KANTOOR Bloemerstraat 11, 6511 EB, Nijmegen | ADVERTENTIE-EXPLOITATIE Uitmaat 25 6987 ER Giesbeek, T 0313 490840, F 0313 490841, info@uitnijmegen.nl | ACCOUNTMANAGERS Elise Willems, Fred Hopmans | ADMINISTRATIE Evelien Schoppers | KLACHTEN BEZORGING T 0313 490840 De volgende UIT NIJMEGEN verschijnt in week 40. Deadline redactie / advertenties donderdag 21 september 2017.

03


VOORDELIG PARKEREN UR VOOR DE DE 9 MEER DAN 1 N KE SPECIAALZA TIE VOLOP VARIA UW ALLES VOOR INRICHTING AAT ADVIES OP M

WINKELEN&WONEN KOM! SHOPPEN, PROEVEN, ONTDEKKEN, BELEVEN EN GENIETEN

NIJMEGENDUKENBURG KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP WINKELCENTRUMDUKENBURG.NL EN WOONBOULEVARDNIJMEGEN.NL

ION FOOD & FASH DE VEEL BEKEN MERKEN LS 100+ WINKE OVERDEKT WINKELEN MAKKELIJK BEREIKBAAR BIJ ALTIJD DICHT


column

SJEMBEK Er zijn slechtere plekken om te wonen en te verblijven dan Nijmegen. Maar dat wil niet zeggen dat alles goed is. Er is veel mis in de stad en in die modderpoel walst de ijdelheid van de politiek in zelfgenoegzaamheid. Maar ik kan me ook ergeren. Zonder zelfgenoegzaamheid, zonder eigenbelang: alleen omdat ik vind dat de stad af en toe een muk is, een rund, dat er eens flink van langs moet hebben. En zo’n muk is nou een sjembek!

Foto: Mariska Hofman

Buitenspel

Redacteur, columnist en citywatcher Hans Jacobs

Het doet pijn. Wippende blonde staartjes, fraaie passeerbewegingen, rake schoten, een lange sprint, de voorzet. En vooral scoren, juichen, zingen. Een oranje lint van feestende mensen die al zingend naar het stadion lopen. Kinderen, ouders, moeders, vaders.

geen politie voor, was een argument. Tijdens een radioreportage over de wedstrijd in Doetinchem ontdekte de verslaggever één motoragent die de bus met de speelsters de weg naar het stadion moest wijzen.

Laten zien hoe je in het zuiden en oosten van ons land met iets groots kunt omgaan, omdat hier enthousiasme, warmte en vriendschap in de voren van het landschap zijn ingezaaid en ondergeploegd. Hoe hier iets wél groots wordt als je het ver buiten de grijpgrage klauwen van de cynische grachtengordel houdt, waar alles wordt omarmd, leeggezogen en dan als grof vuil in de hoek wordt gesodemieterd.

Doetinchem. Een leuk provinciestadje wordt in één klap een Gelderse wereldstad. Beroemd in Gelderland, in Nederland en tot ver over de grens door de talrijke tv-ploegen die de Achterhoek hebben ontdekt. Daar kan geen pr-campagne tegenop, geen miljoen toeristenlokdoosjes. Altijd Nijmegen. Me hoela: altijd Doetinchem!

Het doet pijn als fantastische vrouwen, een nest leeuwinnen, heel natuurlijk een land gek kunnen maken en 2017 trakteren op tot een tropische, zinderende zomer. Vrouwenvoetbal als een onvergetelijke zomerhit. Dat doet pijn. Vreselijk pijn, als je als Nijmegen buitenspel staat. Je niet mee mag doen, niet mag delen, niet voor je eigen voordeur mag genieten, niet mag slurpen uit de feestbeker, je niet in je eigen stad mag wentelen in het kolkende wij-gevoel. En waarom? Af en toe, als ik enthousiast na een voetbalwedstrijd diep in de derde helft duik en onrustig slaap, dan gebeurt het. Ik ga dromen. Van voetbal. Het zal de drank zijn, maar dan zie ik burgemeester Bruls in korte voetbalbroek als nummer 10, zie ik wethouder Bert Veldhuis natuurlijk als linksbuiten. Ook in korte broek. Zwetend word ik wakker. Een nachtmerrie met een rillende kater. Dan weet je het zeker. Dit gemeentebestuur houdt niet van voetbal. Voor geen meter. Voor geen elf meter. Daarom hebben we langs de oranjepot gepiest. De Goffert was opgesteld. Nee, het gaat niet liet de nummer 10, de spelverdeler van het gemeentehuis weten. Daar hebben we met de Vierdaagse

Eén agent.

Filosofen hebben het over de behoefte aan gemeenschappelijke emotionaliteit. Voetbalvrouwen als remedie voor maatschappelijk onbehagen, als familie-uitje. In optocht naar het stadion, lekker samen pa, ma en de kinderen op de tribune en daarna feestend naar huis. Wat had dat prachtige Nijmegen hier kunnen schitteren. Het is ons Nijmegenaren niet gegund. Bij NEC zijn ze al lang op de hoogte van de aversie van de bestuurders in deze stad tegen voetbal. Je mag tonnen, miljoenen door het kunstriool van het Valkhofmuseum wegspoelen. Ome Bert zorgt wel voor nieuwe aanvoer. Maar praten over een betaalbare prijs voor de verkoop van stadion de Goffert. Ho maar. Voetbal is geen kunst. Voetbal is volks, is van ons, geeft ons een wij-gevoel, de remedie om negentig minuten even alles te vergeten en je te verzwelgen in een ballet van dribbelende, en enthousiast swingende voetballende blonde staartjes en straks een top draaiend NEC. Al zet het gemeentebestuur de Goffert tien keer buitenspel. Het lukt niemand om dat genieten, om die lach van ons gezicht af te krijgen.

05


Laatste woningen in Vierslag - Elst Overbetuwe E LA NE BE RG L IE A *

Kijk snel op woneninvierslag.nl

Twee-onder-één-kapwoningen vanaf € 320.000,- v.o.n.

Hoek- en Tussenwoningen vanaf € 222.500,- v.o.n.

Wil jij wonen in een ruime tussen-, hoekwoning of 2-onder-1-kapwoning met karakteristieke architectuur EN de voordelen van een energiezuinig en onderhoudsvrij nieuwbouwhuis? Dan is wonen in Vierslag in Elst zeker iets voor jou! Wil jij direct een optie op 1 van de woningen? Bel dan de makelaar: 0481 352 216!

Kijk op www.woneninvierslag.nl EEN ONTWIKKELING VAN

INFORMATIE EN VERKOOP Bram Heezen en Paul Jansen Makelaardij Dorpsstraat 86, 6661 EP Elst 0481 352 216


F

NMGN

toen

Frank Boeijen is weer een prijs rijker: de NPO Radio 5 Oeuvre Award Zondag 3 september stond Frank Boeijen weer op het podium van zijn vertrouwde Stadsschouwburg in Nijmegen. Nu eens niet voor zijn bijna jaarlijkse tournee, maar om de NPO Radio 5 Oeuvre Award 2017 op te halen. Met die prijs eert NPO Radio 5 de veelzijdige artiest voor zijn rijke oeuvre met meer dan 25 albums. De 6-koppige, deskundige jury was unaniem en heel duidelijk: “Wij prijzen zijn muzikaliteit en zijn eigenheid in tekst en muziek; een rots in de branding van de Nederlandse popmuziek. Zijn unieke stemgeluid en beeldende teksten maken van Frank Boeijen een zanger die veel jonge Nederlandse artiesten inspireert. Hij vaart zijn eigen muzikale koers en wordt daarvoor door NPO Radio 5 voor geroemd” Het werd op 3 september een muzikaal feestje in de Stadsschouwburg waar Frank Boeijen de prijs officieel in ontvangst heeft genomen. Er werd natuurlijk ook opgetreden door Frank en zijn band, maar daarnaast hij kreeg ook muzikale odes van artiesten als Paul de Munnik, Marco Borsato, Mathilde Santing, Henk Hofstede, Manuëla Kemp en Racoon.

De basis van Boeijen:

(Nooit meer naar een) Verjaardagsfeest Ergens in september 1981 ging de bel op het kantoor van het toenmalige Nijmeegse huis-aan-huisblad de Weekendkoerier aan de Oranjesingel. Als redacteur maakte ik de deur open en zag daar twee jongetjes staan. ‘Meneer, wij hebben een langspeelplaat gemaakt, kunt u daar misschien een stukje over schrijven?” En Frank Boeijen stapte samen met zijn toenmalige slagwerker Henk Wanders het kantoor binnen. Tekst: Leo Preusting Frank had net afscheid genomen van zijn muzikale maatje Woutje Pennings en wilde met een groep voornamelijk Nijmeegse muzikanten de Nederlandse podia bestormen als de Frank Boeijen Groep. Nederlandstalig, en dat was zeker in die tijd nog heel bijzonder. Die eerste elpee - met de simpele titel ‘Frank Boeijen Groep’ - was het begin en bevatte meteen al een dijk van een singlehit: ‘Verjaardagsfeest’. Iedereen herkende zich in de tekst van het nummer en zong luidkeels mee:

O, ik wil nooit meer naar een verjaardagsfeest Omdat ze vervelend zijn Vervelend zijn Ik ben er minstens naar duizend geweest Ik wil nooit meer, ik ga nooit meer Naar een verjaardagsfeest Vier weken lang stond dit nummer in de ‘Tipparade’ en daarmee was de naam van Frank Boeijen al meteen in het hele land gevestigd.

“Komt Frank Boeijen vanavond nog in café Houdoe?” Meisjes Frank viel in die tachtiger jaren vooral in de smaak bij meisjes van jonge leeftijd, misschien niet eens om zijn muziek en zijn teksten, maar dan toch zeker om zijn zwoele stemgeluid en guitige ogen. Jaren na zijn eerste elpee werkte ik in café Houdoe aan de Hertogstraat, een kroeg die regelmatig door de leden van de Frank Boeijen Groep - en andere Nijmeegse muzikanten - werd bezocht.

Opvallend was wel dat er steeds vaker plukjes meisjes van buiten de stad naar Houdoe kwamen en vaak uren lang op één glaasje cola met elkaar aan het giechelen waren. Uiteindelijk durfde één van hen de ultieme vraag te stellen: ‘Of Frank Boeijen vanavond nog komt?’ Ik moest ze teleurstellen - want de dagelijkse plannen van Frank werden zelfs aan de kroegbaas van Houdoe niet medegedeeld - maar wel werd me snel duidelijk hoe populair de Nijmeegse zanger was. Deze jonge fans kwamen speciaal met hun TienerToerKaart naar Nijmegen om hier te hopen op een heimelijke ontmoeting met Frank. Wat héél af en toe ook lukte als de zanger spontaan een biertje kwam halen en een sigaretje roken. En toen waren de rapen gaar natuurlijk. En Frank genoot... Critici Critici zijn van alle tijden en dus ook over Frank Boeijen, over zijn teksten, zijn stemgeluid, zijn gedrag. Maar diezelfde Frank Boeijen verdient wat mij betreft alle respect, want als je na zoveel jaar nog steeds van je doet spreken, overal in Nederland en Vlaanderen ook in 2017 nog volle zalen trekt (en hij bovendien Nijmegen jarenlang op een positieve manier op de kaart heeft gezet), dan neem ik mijn petje daarvoor af. En dus is die NPO Radio 5 oeuvre prijs helemaal terecht.

07


DI 26 EN WO 27 SEPTEMBER

WWW.STADSSCHOUWBURGENDEVEREENIGING.NL


events Open Monumentendag bij Lysippe

In het tweede weekend van september zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Ook dit jaar doet Glas en beeldenatelier Lysippe mee met de Open Monumentendag op zondag 10 september van 12.00 tot 17.00 uur. Om in het thema ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’ van dit jaar te passen is er voor het atelier ‘Bijzonder’ en ‘Buitenaards’ aan toegevoegd. Ieder jaar wordt de expositie bij het atelier met galerie en beeldentuin groter. Dit jaar zijn er demonstraties van acht gastkunstenaars. Er is Syrische muziek en een terras. Het atelier presenteert de glazen en keramische beelden dit jaar voor het eerst interactief: de beelden reageren op de naderende bezoeker. 10 september, Glas en beeldenatelier Lysippe, Malden

Yentl en de Boer in concert Dit muzikale cabaretduo bestaande uit Yentl Schiman en Christine de Boer boekt het ene na het andere succes. Yentl en de Boer zingen grappige, ontroerende en absurde liedjes over actualiteiten of de dagelijkse dingen. En dat valt overal in de smaak. Of dit nu bij Humberto Tan aan de RTL-tafel is, op de bekende zomerfestivals of in de Nederlandse theaterzalen. In Nijmegen zijn ze met hun band om een verzameling van hun mooiste werk en nieuwste liedjes te spelen. Hun sterke teksten en bizarre fantasie staat garant voor een avond theaterplezier. 4 oktober, Stadsschouwburg, Nijmegen

Middeleeuws evenement bij

Kloster Graefenthal

Scapino

We gaan terug naar het jaar 1474. De Bourgondiers trekken ten strijde en belegeren klooster Graefenthal in Goch-Asperden. Kunnen de verdedigingstroepen het klooster ontzetten en de nonnen redden? Op 16 en 17 september maak je het hele spektakel mee tijdens het Middeleeuwse evenement op het eeuwenoude landgoed net over de grens bij Gennep. Naast het slagveld gaat het dagelijkse leven gewoon door. Je loopt over de markt waar je waren en spijzen uit alle windstreken kunt verkrijgen en je luistert naar de muzikanten op het terrein. De kinderen vermaken zich met middeleeuwse spelen, pijl en boog schieten, brood bakken en stokstoten. Foto: Joris Jan Bos 16 en 17 september, Klooster Graefenthal, Goch

New Adventures

In het nieuwe programma ‘New Adventures’ van Scapino Rotterdam laten drie eigenzinnige choreografen hun werk zien. Itamar Serussi vertelt verhalen met een stortvloed aan beelden, humoristisch en vlijmscherp. Felix Landerer mengt een vloeiende, organische dansstijl met virtuoze urban-bewegingen. En Martin Harriague maakt een eerbetoon aan ‘The Sleeping Beauty’ en zet op komische wijze de mythe van de prins in een nieuw perspectief. Stuk voor stuk zijn het choreografen die tot de nieuwe generatie dansmakers behoren. Ze beperken zich niet tot één stijl, maar grijpen alles aan dat hen inspireert. Vernieuwende dans dat door het Scapino Ballet naar de grote podia gebracht wordt. 16 september, Stadsschouwburg, Nijmegen

Realistische kunst van Rob Pluijm en Pieter van Bernebeek Rob Pluijm is een vakfotograaf gespecialiseerd in bijzondere portretten. In 2013 en 2016 werd hij internationaal bekroond. Pieter van Bernebeek maakt realistische schilderijen in olieverf. In 2016 won hij de publieksprijs Oog van Oss. Ondanks dat het hier gaat om zowel foto’s als schilderijen hangen bij deze dubbel expositie stillevens, portretten en landschappen bij elkaar. De overeenkomst tussen de werken van Rob en Pieter zit vooral in de lichtval, compositie en sfeer. De foto’s van Rob hebben een schilderachtige sfeer terwijl de schilderijen van Pieter fotorealistische kwaliteit hebben. 16 en 17 september, Kerkje van Persingen, Persingen 09


Rare Frans en de schoonheid van het gouden Nijmegen van 1860

Het allermooiste Nijmegen

De Nijmeegse illustrator Kees Moerman gaat op ontdekkingsreis in het verleden. Hij ontrafelt de geschiedenis van de merkwaardige Nijmegenaar F.J. Hallo en zijn protserige kasteel (1859) Bat-Ouwe-Zate en trakteert het Nijmegen van vandaag als een soort bijvangst op een oogstrelend panorama om verliefd op te worden. Tekst: Hans Jacobs Onze ogen gaan van links naar rechts en weer terug. Ze blijven gaan en grazen het beeld dat voor ons hangt en slaan het op in ons geheugen. Ik zie dat hij, de oudere man naast me, emotioneel wordt. Hij knippert onrustig met zijn ogen. “Doet het pijn?”, vraag ik. Hij aarzelt, knikt ja. “Dit Nijmegen van toen, van zoals het was, die mooie oude stad. De pijn zit in het missen, dat het er niet meer is.”

10

Oog in oog met het panorama van Kees Moerman. Een begaafd Nijmeegs illustrator die de skyline van de stad vanaf de Lentse overzijde in een lang getekend lint heeft samengevat. Nijmegen anno 1860. Een spannende stad, die nooit eentonig is, gevarieerd. De tijd gevangen in ongekende schoonheid. Een stad om verliefd op te worden als je vanaf het noorden komt: daar is de voordeur naar het warme zuiden.

“Ik heb het boekje van Hallo wel zestig keer gelezen” Het oordeel van de man naast me is bitter: “Natuurlijk is het de oorlog geweest, die veel van het beeld kapot heeft gemaakt. Maar de werkelijke moordenaars zijn de bestuurders van halverwege de jaren tachtig, die de oude onderstad hebben verkocht aan de moderne tijd. Opknappen was te duur, laten verloederen en toen slopen was makkelijker.”

Suikerkasteel Voor ons hangt een ander Nijmegen. Een gouden panorama van twee meter lang. “Dit is het Nijmegen van 1860. Dan is de stad op z’n mooist. Zo mooi dat het gemeentebestuur in die tijd kunstenaars als Johannes Weissenburg uitnodigt om de stad te schilderen.” Kees Moerman laat zich door deze schilders inspireren om het panorama te tekenen. “Geen computerachtig beeld, maar de stijl van Weissenburg en anderen gebruiken om een geromantiseerd beeld te maken van zoals de stad in die tijd geleefd heeft.” Voordat het zo ver is, raakt Kees Moerman eerst in de ban van Franciscus Johannes Hallo. Hij staat in de top van de Quote 500 van 1857 als hij naar Nijmegen komt en begint aan zijn droom: de bouw van een kasteel op de mooiste plek van Nijmegen. Kees Moerman: “Het ging hem niet om Nijmegen, maar om de plek. Als er geen Nijmegen was geweest, had hij ook daar gebouwd.” Daar waar nu de Lindenberg staat. Hij bouwt het grootste particuliere woonhuis


dat in Nederland ooit ontstaan is: zestig kamers, stallen onder de grond, een klokkentoren met uurwerk. Het komt in de plaats van 24 huizen die op die plek staan. Vijfhonderd bouwvakkers gebruiken vijfduizend kuub materiaal om het kasteel Bat-Ouwe-Zate in zeven maanden op te leveren. Kees Moerman twijfelt aan de bouwwaardigheid van het kasteel. Er zou veel te weinig kalk gebruikt zijn, waardoor de stenen al snel los komen te zitten. Zeven maanden hield rare Frans het er vol. De zusters Ursulinen nemen het over, breken direct de toren van zeven verdiepingen af. Verpest door de zwakkeren van geest, zegt Frans Hallo vanuit Duitsland waar hij woont. In 1914 zijn de zusters Zielen van het Vagevuur er thuis. De Auxiliatricen, maar dat vinden ze in Nijmegen een tongbreker, dus noemen ze de nonnen de zusters van Hallo. In 1954 koopt de gemeente Nijmegen voor 135.000 gulden het beschadigde kasteel voor de bouw van het Groene Balkon en later de Lindenberg. Beeldende geest Rare Frans laat ook een boekje na waarin hij precies omschrijft hoe het gebouw in elkaar zit. Want veel is er niet van over. Een paar foto’s en dat is het. En de nieuwsgierigheid van Kees Moerbeek. Vier jaar lang duikt hij in de archieven en leest hij het ‘bestek’, het boek van Frans. “Ik heb het wel zestig keer gelezen. Ik wilde weten hoe het kasteel eruit heeft gezien. Het boekje is

vrij nauwkeurig, maar er staan geen plaatjes in.” Vier jaar zwerft hij door de archieven. “Het is een ontdekkingsreis. Je hoopt iets te ontrafelen.” Zijn uitgangspunt is duidelijk ‘het originele gebouw te realiseren.’ Frans heeft het over neogotiek, over het gericht zijn op de hoogte. Zoals architect Kuypers met zijn extreem hoge puntdaken. “Maar het kasteel heeft een plat dak. Frans is gek op de Belvédère, het uitkijkpunt en ook daar zit een plat dak op. “Hij heeft van alles bij elkaar gepakt.”

Zijn droom: de bouw van een kasteel op de mooiste plek van Nijmegen Een boeiende ontdekkingsreis waar je veel fantasie voor nodig hebt. En die heeft Kees. “Ik heb het boekje van Hallo wel zestig keer gelezen. Vaak voor het slapen gaan. Links van die deur is een trap, staat er in het boekje. In mijn slaap zag ik die beelden en wist ik hoe het zat.” Hij geeft toe: “Ja, ik heb een beeldende geest.” Sloop In vier maanden wordt het kasteel uit het boekje via de beeldende fantasie van Kees Moerbeek opnieuw gebouwd. ”Maar alléén een kasteel... dat is niet af. Als je toch bezig bent, dan ga je

door en krijgt het kasteel buren. Van Belvédère tot uiterst rechts de oude haven.” Een geromaniseerd beeld, zegt hij gebaseerd op de oude schilderijen. Nijmegen op z’n mooist. Kees: “Als er een tijdmachine komt, dan wil ik graag terug naar die tijd, naar 1860.” De mooie stad en het hedendaagse gevoel. Het doet pijn. Als je in Nijmegen loopt heb je niet het idee dat je in de oudste stad van Nederland bent. Dat zie je wel in Maastricht, in Den Bosch, Breda. De pijn zit in het korte verleden: de oorlog toen 150 huizen verwoest zijn. Maar het échte litteken maken ze in de jaren tussen 1950 en 1980 als met geld van de provincie 650 huizen worden gesloopt. De verantwoordelijke wethouder krijgt de bijnaam De Sloper. “Uit krantenartikelen weet je dat mensen huilden bij het zien van zoveel ellende. Uiteindelijk sloopt het protest het verwoestende beleid, anders was alles plat gegooid.” Gelukkig hebben we het Nijmegen van 1860 nog. Het panorama van Kees Moerbeek, het allermooiste Nijmegen.

Redt Nijmegen

Het panorama van Kees Moerbeek was even in de St. Stevenskerk, maar woont nu weer in het digitale geheugen van zijn computer. Het panorama verdient een permanente plek, waar Nijmegenaren zich aan hun gouden verleden kunnen laven. Op een lange muur in het Valkhofmuseum, het gemeentehuis of ergens in het hart van de stad. Redt Nijmegen anno 1860. De Bastei heeft al belangstelling.

11


Pannenkoekenboot Nijmegen Varen… en onbeperkt pannenkoeken eten! Deze heerlijke combinatie is het hele jaar door mogelijk aan boord van de Pannenkoekenboot. De ingrediënten zijn ongecompliceerd: een oergezellige boot, onbeperkt versgebakken pannenkoeken die je zelf naar elke smaak kunt garneren en een prachtige tocht op de Waal. De talloze schepen op de drukst bevaren rivier van Europa zorgen voor een boeiend schouwspel. Ook de grootscha-

lige gebiedsontwikkeling bij Nijmegen is te zien vanaf de boot, zoals de nevengeul en de nieuwe stadsbrug. Speciaal voor de jongste gasten is er in het ruim een megaballenbak, zodat ze zich geen moment hoeven te vervelen. De rondvaarten zijn elke woensdag, zaterdag en zondag.

Waalkade t/o Holland Casino | T 024 3601262 | www.pannenkoekenboot.nl

12

Nişantaşı Marina Nişantaşı Marina heeft sinds februari 2017 haar deuren én terras aan het water geopend aan de Waalkade. Of u nou komt voor een kopje thee, een overheerlijke avondmaaltijd of een shisha in onze relaxte lounge. Wij zijn u graag van dienst!

Waalkade 67 | T 024 2071443 www.nisantasi.nl

Restaurant De Gelagkamer

Grand Café Le Figaro

Escapeboot Nijmegen

De Gelagkamer is een middeleeuwse term voor een kamer waar gegeten & gedronken werd. Dat betekent dus gezellig dineren op een prachtige locatie in Nijmegen. Geniet van het uitzicht op de Waalbrug of het Besiendershuis. De menukaart heeft voor ieder wat wils, met een middeleeuws tintje in de namen van de gerechten. Een perfect avondje uit!

Al bijna 25 jaar het bruisend hart van de Waalkade. U kunt op ons terras aan de Waal of op ons verwarmde terras boven heerlijk genieten van het schitterende uitzicht. Maar ook binnen kunt u heerlijk en gezellig dineren of een kopje koffie drinken. Naast onze uitgebreide kaart beschikken wij ook over een seizoenskaart waarmee wij u blijven verrassen. We zien u graag verschijnen!

Klaar voor spanning en avontuur? Stel jouw team samen, stap aan boord en laat je opsluiten in een van de vier Escape Rooms met elk een maritiem thema. Groepen van 20 t/m 60 personen kunnen de escape sensatie beleven in de Escape Arena. De Arena is dé ideale activiteit voor bedrijfsuitjes, familieuitjes en vrijgezellenfeesten! Lukt het jullie om binnen de tijd te escapen?

Waalkade 59 | T 024 3603380 www.degelagkamer.nl

Waalkade 19 | T 024 360 4731 www.cafelefigaro.nl

Waalkade t/o Holland Casino T024 3031180 | www.escapebootnijmegen.nl


aan de WAAL

UIT bij de Waal Het lijkt een beetje het ondergeschoven kindje te zijn van Nijmegen, die Waalkade. En dat terwijl de Waalkade voor ieder wat wils te bieden heeft. Dat kan op de Waal zelf in een spannende Escapeboot en in de Pannenkoekenboot of op de kade in een van de vele restaurants (met terrassen), want de Waalkade heeft het allemaal.Om de huidige uitstraling van de Waalkade wat op te krikken, staat er een omvangrijke metamorfose voor de deur. Tekst: Lieke Beijer | Foto’s: Marcel Krijgsman Want laten we even eerlijk zijn, de huidige Waalkade kan best een pimpbeurt gebruiken. Het een prachtige locatie waar nog veel meer uit gehaald kan worden. Leve(n) de Waalkade, bestaande uit De Vereniging Waalkade Ondernemers, het Huis voor de Binnenstad en de gemeente Nijmegen heeft die nobele taak op zich genomen. De planning is vooralsnog om de Nijmeegse Waalkade in de periode april tot en met oktober 2018 stevig onder handen te nemen. In het plan neemt vooral groen en natuur een belangrijke plek in beslag. Dat uitgangspunt wordt nog eens extra gestimuleerd door in de herinrichting op te nemen dat er voortaan geen doorgaand autoverkeer over de Waalkade zal rijden. Ideaal dus als je met je kleintjes onbezorgd wil spelen en rauzen op de Waalkade. Of de stadsbussen ook volledig geweerd worden van de Waalkade, dat is nog niet helemaal zeker. Maar de Waalkade wordt in elk geval autovrij. Behalve een autovrije Waalkade komen er diverse groene speel- en ligweides. Het idee is om deze recreatieweides af te laten lopen, richting de Waalkant. Daardoor kunnen recreanten van dichtbij genieten van de prachtige rivier de Waal. Die waterbeleving wordt extra gestimuleerd door

de plaatsing van zittrappen aan het water. Deze trappen komen langs de gehele oostelijke kade. Planning De plannen voor de Waalkade zijn nog niet definitief. De betrokken partijen zijn nog druk bezig om de schetsen uit te werken tot een definitief ontwerp. Daar gaat best wel wat tijd over heen, zeker omdat bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden nauw betrokken worden bij het project. Het streven is om dit najaar een definitief ontwerp te hebben. De volgende stap is om dan te starten met de aanbesteding. Het duurt dus nog wel een tijdje voordat je kunt genieten van die prachtige Waal vanaf de Waalkade. Maar niet getreurd, in de tussentijd heeft de Waalkade nog genoeg moois te bieden. Wat dacht je van een lekkere pannenkoek op de Pannenkoekenboot, of spannende ontsnappingspogingen bij de Escape Boot? De Waalkade is een prachtige recreatieplek, die alleen nog maar mooier zal worden. Meer informatie? Wil je meer lezen over de plannen voor de Waalkade of ideeĂŤn aandragen? Neem dan een kijkje op www.nijmegen.nl.

13


Met Filemon Wesselink als verteller

3+

De spin die veel scheetjes laat

Kinderconcert

Nijmegen zondag 8 oktober De Vereeniging 11.00 uur instrumententuin vanaf 10.00 uur

Voor meer informatie en het reserveren van kaarten:

> www.hetgeldersorkest.nl


POP

ronde

Ruim honderd shows bij

Nijmeegse Popronde Het landelijk reizende muziekfestival De Popronde doet ook dit jaar weer Nijmegen aan. Het festival bezoekt tientallen steden door het hele land en beleeft dit jaar haar drieëntwintigste editie. Het festival is bedoeld om (nog) onontdekte bands een podium te bieden. Op donderdag 14 september is Nijmegen aan de beurt. “We zijn behoorlijk gegroeid”, vertelt Nijmegenaar Rico Neeter (27) die het festival in deze stad organiseert. “Ik ben nu drie jaar coördinator van Nijmegen en in die tijd zijn we van zeventig naar ruim honderd shows gegaan.” Tekst: Lieke Beijer De Popronde is bedoeld om nu nog onbekende bands de kans te geven de harten van het publiek te stelen. Of je nu hardrock speelt of jazz, elk muziekgenre is welkom. De bands treden op in allerlei locaties in de stad, van Museum het Valkhof en café Dollars tot aan barbershop Nozem’s 6511 en bibliotheek de Mariënburg. Rico: “Er zitten wel wat bijzondere locaties tussen, hoor, zoals Nozem’s. Maar we maken heel graag gebruik van het mooie podium van Nozem’s. En wat dacht je van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, zo’n oude en mooie locatie. Dat is echt ontzettend leuk. Oh en trouwens, we hebben ook nog een wasserette als locatie!”

“We hebben ook nog een wasserette als locatie” Locaties De locaties lopen dus nogal behoorlijk uiteen. Elk jaar is het voor Rico weer een speurtocht om de mooiste, bijzonderste en leukste locaties te vinden. “Ik loop gewoon overal naar binnen, allerlei verschillende horeca en andere locaties in Nijmegen, en dan vraag ik of de mensen mee willen doen. Soms kennen de eigenaars de Popronde wel, soms niet. Als ik een locatie bereid heb gevonden om mee te doen, dan stemmen we samen af zodat beide partijen tevreden zijn.” De optredens in de verschillende locaties maakt de Popronde juist zo speciaal. Via de website kun je het programma bekijken,

om vervolgens naar de plek te gaan waar dat optreden plaats gaat hebben. Heb je genoeg van een optreden en heb je zin om ergens anders heen te gaan? Dan loop je gewoon naar de volgende locatie. Net zoiets als een kroegentocht, maar dan nét iets anders.

Zoiets als een kroegentocht, maar dan nét iets anders Kansen bieden Bij de Popronde draait alles om mensen kansen te bieden door ze een podium te geven. “En dat maakt de Popronde zo bijzonder. Ik weet nog wel dat in 2015 de band HAEVN deelnam aan de Popronde. Nog nooit hadden ze live gespeeld met elkaar. Wat denk je? Binnen datzelfde jaar speelde HAEVN in een uitverkocht Carré!” Tja, veel mensen kregen de kans dus niet om HAEVN live te zien. Rico weet er zelf alles van om niet bij een optreden te kunnen zijn. “Singer- songwriter Jeangu Macrooy trad op in het Regionaal Archief. Dat is geen plek waar je normaal een band zou verwachten. Zodra Jeangu op het podium stond, speelde hij de zaal plat. Het mooie aan dit verhaal? Ik werd zelf geweigerd door de beveiliging omdat het Archief vol zat!”, lacht Rico. Wil je zelf dit jaar bij de Popronde zijn of meer informatie over dit leuke muziekfestival? Neem dan een kijkje op de website: www.popronde.nl. 15


Open hui Huren in

De Grote Boel

Iedere wo ensdag 16.00 - 17 .00 uur

Renate R ub

s

insteinstr aat 59, Nijmegen

35 luxe eengezinswoningen in Oosterhout, Nijmegen • Oppervlakte 122 tot 131 m2 • Drie slaapkamers en ruime zolderverdieping • Luxe complete keuken en badkamer • Ruime achtertuin op het zuiden of noorden • Zeer energiezuinig = lage energierekening • Prognose oplevering: 4e kwartaal 2017

Huurprijs vanaf € 940,- per maand

www.hurenindegroteboel.nl


NMGN

toen

Dick van Altena:

veertig jaar de man van de Major Dundee Band Als klein menneke was countryzanger, gitarist en songwriter Dick van Altena (60) al gek van muziek. Van Freddie Quinn tot The Beatles, er zijn maar weinig noten die geen gevoelige snaar raken bij Dick. Behalve in gitaar spelen is Dick ook goed in het schrijven van liedjes, zoals ‘Annemarie’, gecoverd door De Sjonnies. Dit jaar viert hij samen met zijn countryband Major Dundee het 40-jarig bestaan van de band. Samen met Dick blikken we terug op veertig jaar muziek, plezier en spannende avonturen.

Tekst: Lieke Beijer Foto’s: Dick van Altena

“Ik ken alle nummers nog uit de jaren zestig”, vertelt Dick terwijl we plaatsnemen aan zijn eettafel in zijn huis in Oosterhout. “Ik had een ouderwetse radio, zo’n transistor. Mijn broer en twee zussen kochten allerlei singletjes. De eerste single van de BJ’s herinner ik me nog goed.” Ja, muziek was er alom in huize Van Altena. Maar Dick gelooft niet dat muzikaliteit in de genen zit. “Mijn vader, een fabrieksarbeider, was heel muzikaal. Hij kon goed de mondharmonica bespelen. Maar ik geloof niet dat ik daardoor ook muzikaal ben. Ik denk dat het komt omdat je veel muziek hoort en ziet. Dan gaat die interesse vanzelf op jou over. Je vindt het wat of je vindt het niks. En ja, ik vond het wel wat.” Major Dundee Inmiddels is het veertig jaar geleden dat de countryband Major Dundee door Dick werd opgericht, maar hij weet nog als de dag van gisteren hoe de band tot stand is gekomen. “Er was een bandje aan het oefenen in de kroeg in

Oosterhout. Op uitnodiging ben ik daar gaan kijken. De bassist zei dat hij behoefte had om iets anders te gaan doen. Samen zijn we toen op zoek gegaan naar andere bandleden. En die ook snel gevonden!”

“Stond ik daar als menneke tussen al die grote jongens” De band maakte gouden tijden mee. In 1978 verscheen de eerste single, The longer the distance. Al snel haalde deze plaat de 29e plek in de Nationale Hitparade en kwam op de 35e plaats in de Nederlandse Top 40. Behalve in verschillende hitlijsten, veroverde Major Dundee ook een plekje in vele countryharten. Ook platenmaatschappij Johnny Hoes, bekend van het Killroy-label, was gecharmeerd van de band en bood haar dan ook een platencon-

tract aan. “Jeetjemina, dat was wat”, mijmert Dick. “Daar sta je dan te zingen op een plek waar ook de Zangeres Zonder Naam en Bennie Jolink hebben gestaan. Stond ik daar als menneke tussen al die grote jongens.” Nieuw album Het was een bijzondere tijd voor Dick. En ook nu staat er weer een mooie tijd voor de deur: “Ik heb mijn nieuwe cd net afgerond, een nieuw country-album. Deze keer heb ik er meer tijd in gestoken, meer tijd in het schrijven van de liedjes. Ik wil niet dat het twaalf keer hetzelfde wordt. Tuurlijk zitten er nummers tussen die in mijn stijl zijn, dat doe ik ook graag. Maar er zit ook een duet tussen met een zanger uit Nashville. Daar ben ik hartstikke trots op. Ook verschijnt er ter ere van het jubileum een dvd met daarop een live optreden, en er is een documentaire geweest bij Omroep Gelderland. Het komende jaar zullen we alleen maar optreden. Het werk is gedaan, nu is het tijd om te gaan genieten!”

Voor meer informatie kijk op www.dickvanaltena.com.

17


NMGN

oost

Fietskeldertje Oost

E bike specialist sinds 2001 Een echte buurt winkel en al een rijwielhandel sinds 1944 in reparatie en verkoop van rijwielen nieuw en gebruikt. Servicegericht; wij doen wat wij beloven. Merken : Bsp Cortina Puch Pointer kwaliteit voor een goede prijs. Inruil mogelijk. Fietsplan mogelijk. +/- 200 fietsen uit voorraad leverbaar! Kom een keertje kijken!

Hoek Berg en Dalseweg, vd Havestraat 1 T 0243602427 | www.fietskeldertje.nl

Primera Ron Wolf

Café de Kroon

Macks Patisserie

Café de Kroon is een plek voor jong en oud, waar je zowel buiten op ons zonovergoten terras of binnen in een sfeervolle ambiance kunt genieten van een van de meer dan honderd speciaal bieren. Voor de muziekliefhebbers hebben wij de Jazz, Brazil en de Gipsy session en de kwis Raad de Plaat. Welkom en proost in ons mooie Oost.

Bij Mack’s Patisserie trakteert u uzelf en anderen op fijne Franse taartjes en gebakjes. Van Tarte Citron tot Hazelnoot Praliné, alles wordt ter plekke bereid en is niet alleen overheerlijk, maar ziet er ook nog eens fantastisch uit. Mack’s specialiteit, de macarons, zijn inmiddels tot ver buiten Nijmegen befaamd. Ook kunt u hier terecht voor koekjes, chocolade en gelegenheidstaarten.

Facebook.com/pages/Café-de-KroonNijmegen.

Daalseweg 361 | T 024 3608860 www.cafe-dekroon.nl

Feestprogramma September

60 jaar Cafe ‘t Haantje

Zaterdag 9 september - Straatfeest 15.00 uur 18.00 uur 19.00 uur

Keesie Ik & Simon Clemens VanDerVen Band

Zondag 10 september

20.30 uur

Nog meer allround-buurtwinkel op 1 adres!

18

Daalseweg 33 | T 024 2062611 www.mackspatisserie.nl

Café ‘t Haantje

Al vele jaren is Primera Ron Wolf een begrip in Nijmegen-Oost, een gemakswinkel met persoonlijke aandacht! Sinds een half jaar is de winkel verhuisd naar een grotere locatie, op steenworpafstand van het oude adres. Het assortiment is uitgebreid met meer cadeauartikelen, postpakket-, pasfoto-, stomerij- & schoenmakerijservice en schoonmaakartikelen van CleanSmart (het geroemde “Wonderdoekje”).

Dommer van Poldersveldtweg 271 T 024 3604311 | www.primera.nl www.cleansmart.nl

Dinsdag t/m vrijdag: 9:30 -18:00 uur Zaterdag: 8:30 -17:00 uur

Liederentafel

Zaterdag 16 september 20.30 uur

Pubquiz

Al 60 jaar een sfeervol, bruin café met ‘n zeer uiteenlopend publiek.Genieten van een kopje koffie of van een van de vele speciaalbiertjes.

Zondag 17 september

In ‘t Haantje kun je biljarten, voetbal kijken, lekker zitten op het terras of genieten van een optreden. In ‘t Haantje is altijd iets te doen.

Zaterdag 23 september

Ook voor een feest, borrel of vergadering kun je bij ons terecht.

Zondag 24 september

13.00 uur Puzzelrit (racefiets/auto 50 km fiets 30 km 21.00 uur

15.00 uur

Schikband

Kindermiddag

Daalseweg 19 | T 024 3230257 | www.haantje-nijmegen.nl


Het leven in

Nijmegen Oost

Het is misschien het meest populaire stadsdeel van de stad: Nijmegen-Oost. Studenten, jonge gezinnen, kunstenaars, immigranten, alleenstaanden, kortom iedereen leeft hier prettig met elkaar samen. Het is een stadsdeel waar op alle fronten volop wordt gelĂŠĂŠfd, waar mensen elkaar nog kennen en op straat elkaar tegenkomen, bij de supermarkt, op de terrassen of in een van de vele horecabedrijven. Je kunt er volop winkelen, vaak nog bij kleine zelfstandigen en gespecialiseerde ondernemers. Nijmegen-Oost, je zult er maar wonen!

19


Café Jos

Café Eten en Drinken

Graag nemen wij u mee in onze passie voor dranken. Ons assortiment biedt ruim 500 dranken ondersteund met een mooie hapjeskaart. In onze gelagkaart vindt u alles. Bieren, Wijnen, Gedistilleerd en Alcoholvrij. Wij helpen u graag met het maken van een keus. U kunt bij ons terecht voor proeverijen. Bier, Wijn, Whisky en voor de bob alcoholvrij menu’s. Een proeverij op maat? Geen probleem informeer naar de mogelijkheden. Op onze website kunt u de sfeer van ons bruin café al proeven.

Een kleurrijk café voor jong en oud. U kunt de hele dag door voor een zeer betaalbare prijs genieten van veelal huisgemaakte en verse producten. Broodjes, soepen, maaltijdsalades, ovenschotels en verschillende hapjes die je kunt combineren als maaltijd; voor ieder wat wils. Ook voor een kopje koffie met een borreltje van het huis of één van de acht bieren van de tap, bent u welkom. Sinds kort twee terrassen. Check onze facebookpagina voor de actuele menukaart!

Daalseweg 309 | 6523 CA Nijmegen T 024-3232001 | www.cafejos.nl

Groesbeeksedwarsweg 305 T 024-3888483 | www.cafe-etenendrinken.nl

Hobbema

20

Restaurant De Sjalot

Hobbema staat voor een informele sfeer met kundige bediening, een ruime keus aan open wijnen, mooie combinaties en altijd een goede prijs - kwaliteitverhouding. Wekelijks wisselen wij met onze gerechten van de kaart. Daarnaast hebben we een “Plat du jour” voor €16,50 en als je niet kan kiezen een 3 gangen verrassingsmenu van de chef voor €27,50. Iedere laatste vrijdag van de maand starten we het weekend met een oesterborrel met oesters voor maar € 1,-! Dagelijks geopend, woensdagen gesloten.

Restaurant de Sjalot is een romantisch restaurantje met een Frans Arabische kaart. Met biologische producten uit eigen moestuin (500m2), een heerlijk biologisch wijntje gekozen door onze gastronomisch sommelier maken de gastheren en gastvrouwen dat je niets te kort komt. Met de nazomerzon is het heerlijk toeven op ons terras.

Hobbemastraat 2 | T 024-8454919 www.hobbema-nijmegen.nl

Groesbeeksedwarsweg 304A T 024 8455277 | www.restaurant-sjalot.nl

CHEFS MENU: 3 gangen: 29,50 4 gangen: 37,50 5 gangen: 45,-

Eethuis DeDaale Spijs&IJs Nieuw aan de rotonde van de Daalseweg: eethuis DeDaale met groot zonnig terras. Aandacht voor de gast, jong en oud, kwaliteit op het bord, een topcombinatie! Verrassende wisselende gerechten met ambachtelijk ijs en gebak. Vaste kaart ontbijt, lunch en diner: van rijkelijk belegde dikke boterhammen, soepen, salades, baguettes tot pancaketrio’s. Een vrolijke creatieve inrichting met wisselende kunst, kadokoppies als cadeaubon!

Daalseweg 279 | T 024 6757345 www.dedaale.nl

Spare Ribs van Dam Staat al 29 jaar garant voor heerlijke spareribs. De enige in Nijmegen Oost! De lekkerste spareribs in diverse marinades, dus diverse smaken, iedere week vers voorbereid. U kunt bij ons ook terecht voor oa. shaslick, biefstuk, beenham en complete menu’s. Regelmatig bieden wij nieuwe menu’s aan. U kunt de lekkernijen afhalen voor thuis, maar het kan ook in onze zaak gegeten worden. Tevens bieden wij mogelijkheden voor catering!

Berg en Dalseweg 46A | T 024 3602582 www.spareribsnijmegen.nl


NMGN

oost Proeven bij lokale restaurants

op foodfestival TipischNijmegen Vier dagen lang genieten van lekkere gerechten en drankjes van alleen Nijmeegse restaurateurs. En van veel live muziek. Ziedaar de ingrediënten van het allernieuwste culinaire festival van Nijmegen: TipischNijmegen. In het Julianapark in Nijmegen-Oost slaan de restaurants hun tipi-tenten op van donderdag 7 tot en met zondag 10 september. Het lokale aspect is van groot belang geweest voor de opzet van het festival. “Het lokale karakter verzekert een ons-kent-ons sfeer, een trefpunt voor alle Nijmegenaren. Deelnemers zijn restaurants uit de stad waar mensen gaan eten. Ook de artiesten komen uit Nijmegen. Net als de lokale organisatie, want die is ook in Nijmeegse handen. De bedoeling is een zeer relaxte mix van bezoekers die bij ons komen om te genieten en om elkaar te ontmoeten”, aldus organisator Fran van Eck. Ongeveer twaalf bekende Nijmeegse horecagelegenheden laten de bezoekers straks vanuit hun tipi's de heerlijkste hapjes en lekkerste drankjes proeven. Lokale artiesten en de typisch Bourgondische sfeer van Nijmegen doen de rest. Koks van de volgende restaurants hebben een plaatsje weten te bemachtigen op TipischNijmegen: Toon, Waud, ’t Sfeerhuys, Captain Joe, De Firma, De Meesterproef, Passie & Ambacht, De Hemel, The Black Fox, Helden, Stoom en Eten & Drinken. De toegang is gratis. Op het evenemententerrein wordt met ProefMunten gewerkt á € 2,50. Gerechten kosten één tot maximaal vier van deze munten. TipischNijmegenis donderdag en vrijdag geopend van 17.00 tot 24.00 uur, zaterdag en zondag vanaf 14.00 uur tot resp. 24.00 en 22.00 uur. De organisatie hoopt in Nijmegen op 15.000 bezoekers. Meer informatie staat op www.tipischnijmegen.nl.

Proeflokaal Beij Ons

Al meer dan zes jaar is Proeflokaal Beij Ons een ontmoetingsplek in Nijmegen-Oost. Het huiskamercafé staat bekend om zijn grote assortiment aan speciaalbieren dat vooral toegespitst is op heerlijke bieren van Nederlandse microbrouwerijen. De keuken biedt elke dag een goede lunch en een gevarieerde avondkaart. De spareribs zijn een vaste aanwinst op de kaart, die verder wordt aangevuld met vlees-, vis- en vegetarische gerechten die wekelijks wisselen. Op dinsdagavonden is het gezellig aanschuiven bij de drukbezochte pubquiz. Dagelijks geopend vanaf 12:00 uur.

Daalsedwarsweg 21 | T 024 3237020 www.beijons.nl

Bistrobar Berlin Meer durf, meer smaak, minder ingrediënten. Dat is onze missie. Ruim denken, brutaal combineren. Dat is onze overtuiging. Een snelle hap, of prikken tot de keuken sluit? Je kunt jouw diner naar eigen smaak en aantal gangen invullen. Alle gerechten worden in het formaat van een tussengerecht geserveerd. Niemand minder dan sterrenchef Ron Blaauw heeft zijn naam als huisadviseur aan Bistrobar Berlin verbonden.

Daalseweg 15-17 | T 024 3603303 www.bistrobarberlin.nl

WAUD

WAUD bevindt zich op één van de locaties in Nijmegen-Oost en heeft twee terrassen. Een goed stuk biologisch vlees, duurzame verse vis, eerlijk vegetarisch eten of de wisselende special uit de streek zijn hier hoofdzaken. De gerechten zijn in verschillende formaten verkrijgbaar voor een vaste prijs. Dus te combineren of delen. Het team maakt lekker toeten, waarbij ook aan gluten- en lactosevrij wordt gedacht! WAUD = Eerlijk, biologisch, duurzaam & “Natuurlijk uit de streek”

van ‘t Santstraat 137 | T 024 3442007 www.waud.nu

21


Hans Janssen Garantiemakelaars In de huidige markt worden veel woningen al verkocht voordat ze zelfs maar op Funda staan. Je zult dus andere wegen moeten bewandelen om dat begeerde huis te bemachtigen. Wij kunnen je daarbij helpen! Door ons omvangrijke netwerk kunnen we je tippen op woningen die nog niet op de markt zijn. Ook hebben we veel nieuwbouwkopers die overwegen om de eigen woning, met het oog op

de lange opleveringstermijn, te verkopen via de stille verkoop. En als jouw droomhuis dan in zicht is begeleiden we je met de aankoop en nemen we je het onderhandelingsproces uit handen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem eens contact met ons op. We vertellen je graag over alle mogelijkheden.

St. Canisiussingel 19h | T 024 3244244 | www.hansjanssennijmegen.nl

Mam & Mie Babystore Mam & Mie Baby Store is een klantvriendelijke en servicegerichte babyspeciaalzaak. Wij bieden een ruim assortiment kinderwagens, babykamers, boxen en aankleding. Onze kracht is dat wij aankleding voor de babykamer op maat en naar wens kunnen leveren. Ook personaliseren behoort tot de mogelijkheden. Een nieuwe trend is het personaliseren van

de box. Op elk gewenst item voor in de box kunnen wij de naam van je baby borduren. Ook kun je zelf uit stoffen en kleuren kiezen en deze combineren. Mam ( Jaan ) & Mie ( Betje ) proberen er altijd voor te zorgen dat uw bezoek aan onze winkel als prettig wordt ervaren. Klantvriendelijkheid en persoonlijke service staan bij ons hoog in het vaandel!

Archipelstraat 21 | T 024 8455596 | www.mam-mie.nl

22

Roelofs autoverhuur Bij Roelofs Autoverhuur, sinds 1963, bent u er altijd van verzekerd dat u zich op de juiste manier voortbeweegt. Wij beschikken over een uitstekend onderhouden wagenpark van personenauto’s personenbussen en bestelauto’s. De wagens zijn er in verschillende uitvoeringen zodat u de juiste auto naar behoefte kunt kiezen. Wij helpen u graag om de juiste bus of auto te kiezen. Wij houden er van om u duidelijk en compleet te informeren over onze huurauto’s. Geen verborgen extra kosten.

Tooropstraat 11 | T 024-3220440 www.roelofsautoverhuur.nl

Uitzendbureau hET Al ruim 20 jaar is Uitzendbureau hET dé specialist op het gebied van arbeidsbemiddeling voor zowel de Nederlandse en Duitse markt. Sinds april 2017 heeft Uitzendbureau hET een vestiging geopend in Nijmegen Oost en wij heetten iedereen die op zoek is naar personeel of werk dan ook van harte welkom op de Daalseweg 238. Uitzendbureau hET dé specialist in; arbeidsbemiddeling – detachering – outplacementtrajecten – payrolling – werving & selectie

Daalseweg 238 | T 024 3888123 www.uitzendbureau-hET.nl


H

NMGN

oost

“Het is fijn wonen in Oost” Bewoners van Nijmegen-Oost zijn in het algemeen heel tevreden over hun woonplek. Ze geven er een 7,5 voor. “Het is misschien wel een beetje druk, maar hier kent iedereen elkaar nog, er is veel contact met de buren”, vertelt een tevreden Ellen ter Horst, bewoonster van de Heydenrijckstraat. Geroemd wordt ook het hoge aantal horeca in het stadsdeel. “Horeca verbroedert”, vertelt Ellen. “Als het je even teveel wordt thuis, loop je naar een koffiehuis of café op de hoek om een drankje te halen. Geheid dat je daar mensen ontmoet je die je al kent of anders ben je in no time in gesprek met iemand. Dat is typisch Nijmegen-Oost, een beetje dorps misschien, maar wel fijn.” Natuurlijk biedt Oost ook naast veel cafés veel restaurants aan, gewoon Hollands, maar ook veel buitenlands, je kunt hier overal heerlijk uit eten gaan. “De vele horeca maakt van Oost ook een heel levendige wijk”, vindt Ellen. En dat is prettig. Ja, de kinderen kunnen moeilijk op straat spelen, dan moet je echt even verder kijken, bijvoorbeeld bij het bos bij de Leemkuil. Heerlijk ontspannen daar hoor!” Dat Nijmegen-Oost op loop-, dan wel fietsafstand van het centrum van Nijmegen ligt, wordt ook als een pluspunt ervaren, maar ook et grote winkelaanbod in de eigen wijk is prettig. Ellen: “Je hoeft helemaal niet naar het centrum om in je dagelijkse boodschappen te voorzien, je hebt hier in feite alles. Er zijn ook genoeg bedrijfjes en winkels voor allerlei zaken als kleding, voeding, een schoenmaker, doe-het-zelfzaak, en nog veel meer. Ja heerlijk, ik voel me hier thuis!”

Hermsen makelaars Sinds 1970 makelaar in Nijmegen Oost! Door onze jarenlange ervaring kennen we de markt door en door. Daardoor halen we voor u altijd het meest optimale resultaat, als verkoopmakelaar, maar ook als aankoopmakelaar. Wilt u meer weten? We nodigen u graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We houden van ons vak en dat merkt u!

Odin biologische supermarkt Lekker en verantwoord boodschappen doen kan in onze biologische supermarkt met een compleet assortiment biodynamische en biologische voeding. Het eigendom van onze winkels ligt niet bij privépersonen, maar bij de biologische voedselcoöperatie Odin. Als lid van de coöperatie kun je boodschappen doen met ledenvoordeel. Je biologische boodschappen liever thuisbezorgd? Kijk dan op www.odinbezorgdienst.nl

De Opstap Meer dan 240 betaalbare cursussen Al jaren biedt De Opstap vanuit Nijmegen-Oost een scala van cursussen aan tegen betaalbare prijzen. Van Chinees tot percussie, van yoga tot computervaardigheden, van schilderen tot accordeon spelen. Deskundige en enthousiaste docenten staan garant voor kwaliteit en inspiratie. Daarnaast is het sociale aspect belangrijk, De Opstap wil een ontmoetingsplaats zijn vrouwen én mannen uit alle lagen van de samenleving.

DE OPSTAP GOEDE en BETAALBARE cursussen altijd in de BUURT

Open D

ag

DOCENTEN GEZOCHT!

3 se 12.00-1pt. 2017 de Ar 5.00 uu k Cipresst van Oost ra Nijmeg at 154 en

r

www.deopstap-nijmegen.nl

Berg en Dalseweg 174A | T 024-3233200 www.hermsenmakelaars.nl

Daalseweg 255 | T 024 3607576 www.odin.nl

Cipresstraat 154 | T 024-3238111 www.deopstap-nijmegen.nl 23


Geerling Optiek

Profile Heister de fietsspecialist

Dierenkliniek Broerdijk

Sinds 1963 is aan de Daalseweg 9 in Nijmegen Oost Geerling Optiek gevestigd. Soms is het moeilijk een keus te maken, maar door deskundig advies kunt u er zeker van zijn dat u de deur uitgaat met een bril of zonnebril die niet alleen goed staat, maar ook lekker zit en in uw budget past. Stelt u prijs op de persoonlijke benadering van een kleinschalig bedrijf, op service en eerlijk advies, komt u dan eens langs!

De E-bike specialist van Nijmegen en omgeving. Alle fietsplannen zijn mogelijk bij ons. Wij voeren de merken: Sparta, Gazelle en Multicycle. Ook verkopen wij 2e-hands occassions, tevens voor alle reparaties groot en klein, stadsfiets, atb, race.

Dierenkliniek Broerdijk is een gezelschapsdierenkliniek gelegen op de kruising Broerdijk met de Berg en Dalseweg. Bij dierenartsen Loek Gussenhoven en Fabienne Baggerman en dierenartsassistenten Annemiek, Simone en Elsemiek staan kwalitatieve zorg en deskundige behandeling van uw huisdier hoog in het vaandel. U en uw hond,kat,konijn, knaagdier en vogel zijn van harte welkom. Tot ziens in dierenkliniek Broerdijk!

Daalseweg 8 | T 024 3230917 www.geerlingoptiek.nl

Groesbeekseweg 161 | T 024 3229765 www.profiledefietspecialist.nl

kwaliteit voor ogen

Kitty Huidverzorging

Wij zijn 25 jaar actief in Nijmegen-Oost. U kunt bij ons terecht voor diverse gezichtsen lichaamsbehandelingen, definitief ontharen d.m.v. I.P.L., manicure en pedicure. Ons vakmanschap hebben wij verworven door solide opleidingen en regelmatige bijscholing in binnen- en buitenland. Wij zijn aangesloten bij de ANBOS, de vakorganisatie voor schoonheidsspecialisten. Zo bent u zeker van een professionele behandeling. Onze klanten genieten van de goede verzorging en de ambiance van rust en ontspanning die wij bieden.

Hengstdalseweg 46 | T 024 3224804 www.studiokitty.nl

24

Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 8.00 tot 16.00 uur (pauze tussen 12.45 en 13.15u

Broerdijk 1 | T 024 3225331 www.dierenkliniekbroerdijk.nl

Soho Salon Professionals

Glasatelier Nijmegen

Een trendy kapsalon, schoonheidssalon en pedicure onder één dak. Altijd up-todate qua ontwikkelingen op het gebied van haarmode en beauty. Onze specialisaties zijn kleuringen, extensions en huidverbetering. SOHO salon professionals staat voor persoonlijke aandacht, professionele behandelingen en deskundig advies. Wij voeren merken zoals: Sebastian, Great Lenghts, Wella, Reviderm, Dermalogica, Marc Inbane en LCN.

Dit is het adres voor alles op het gebied van glas-in-lood. Klantgericht denken, vakmanschap en kwaliteit staan hier hoog in het vaandel. In ons ambachtelijk atelier bent u van harte welkom om uw wensen en ideeën te bespreken. Mail of bel gerust voor het maken van een afspraak, een advies of een vrijblijvende offerte.

Daalseweg 95 | T 024 3221814 www.sohosalon.nl

Daalseweg 54 | T 024 6630579 www.glasateliernijmegen.nl

Nieuw in Nijmegen Oost


NMGN

oost Bloemisterij Potsierlijk Potsierlijk is al 17 jaar het adres voor mooie seizoensbloemen & rouw/bruidswerk. Daarnaast verkopen we ook kleurrijke woonaccessoires, potterie & glaswerk van Dutz. Populair is op het moment een bloemenabonnement voor thuis, werk of om cadeau te doen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Nijmegen-Oost is veel groter dan je denkt Wie het in Nijmegen heeft over Nijmegen-Oost, denkt daarbij vaak alleen aan de wijk tussen pakembeet Daalseweg, Berg en Dalseweg en Hengstdalseweg. Maar dit stadsdeel is vele malen groter, het bestaat namelijk uit de volgende acht wijken: Altrade, Hengstdal, Galgenveld, Hunnerberg, Groenewoud, Ooyse Schependom, Kwakkenberg en zelfs ook Bottendaal. In Nijmegen-Oost wonen ruim 34.000 mensen, dat is ongeveer een vijfde van de hele stad. Dat die bewoners zijn verdeeld over 21.000 huishoudens betekent automatisch dat het aantal één-persoonshuishoudens in Oost relatief erg groot is: maar liefst 65%!

Gorisstraat 72 | T 024 3605352 www.potsierlijkbloemen.nl

Osteopathiepraktijk Nijmegen

In hartje Nijmegen-Oost, hoek Daalseweg-Hobbemastraat, is onze Osteopathiepraktijk Nijmegen gevestigd. De ramen mogen er gesloten uitzien, binnen wordt u in een open en betrokken sfeer ontvangen en is uw gezondheid onze zorg. Bij ons professionele team bent u in goede handen, letterlijk! Wilt u meer weten? Bekijk onze website. Welkom!

Hobbemastraat 3 | T 024 3249933 www.osteopathiepraktijknijmegen.nl

V

Veel diversiteit bij

winkels en horeca in Oost Nijmegen-Oost kent een zeer veelzijdig aanbod van winkels en horecagelegenheden. Dat laatste zorgt ook voor een grote levendigheid in het stadsdeel. Overal kun je wel een biertje pakken of een hapje gaan eten, dat maakt Oost extra gezellig. Maar ook qua winkels kent Nijmegen-Oost een grote diversiteit. Natuurlijk zijn de grootgrutters zoals Albert Heyn en de Coop, maar ook kleinere en gespecialiseerde supermarkten (de biologische van Odin bijvoorbeeld) hebben hun draai hier gevonden. Het stadsdeel is echter vooral bekend van de kleinere, gespecialiseerde winkels waar menigeen uit Oost, maar ook ver daarbuiten terecht kan voor op maat gemaakte producten. Kijk maar eens in de advertenties op de pagina’s hier omheen wat je allemaal kunt verwachten. Het winkelcentrum op de Daalseweg en de kleinere versie op de Van ’t Santstraat trekken veel publiek, maar eigenlijk doet de hele Daalseweg dat wel. Het is een aaneenschakeling van winkels en horecabedrijven die heel gemoedelijk met elkaar samengaan en waardoor het er altijd gezellig is. 25


“Paaldansen is een intense sport die nog wel eens wordt onderschat” Paaldansen. Hebben wij als vrouw stiekem niet allemaal wel eens gefantaseerd over een spannende act waarbij we gracieus aan een paal hangen, terwijl onze benen en armen sierlijk bewegen en onze haren wild wapperen? Paaldansen is tegenwoordig niet alleen een erotisch middel om je date vanuit de kroeg mee naar huis te krijgen, maar ook een intensieve manier om je calorieën te verbranden. Tekst: Lieke Beijer | Foto’s: Manon Bruininga

Ik besluit om een proefles te nemen bij Dance2Sweat, een dansfitness studio gevestigd in Hatert. De studio staat onder de bezielende leiding van de van oorsprong Indonesische Kartika Noor (44). Zij heet me - gekleed in een oversized sweater en enorme hakken - hartelijk welkom. Kartika is een danseres in hart en nieren. “Vanaf mijn jeugd ben ik altijd bezig geweest met muziek en dans”, vertelt ze. “Paaldansen is een intense sport die nog wel eens onderschat wordt. Maar je zult er vandaag zelf wel achter komen”, zegt ze lachend. Ietwat aarzelend lach ik terug. Ik ga naar de kleedruimte waar de andere vrouwen zich al aan het omkleden zijn. Eenmaal beneden zie ik een groepje dames, sommige gekleed in sportieve kledij, andere in wat meer pikantere kleding. Terwijl ik mezelf in mijn sporttenue hijs (een korte short van Abercrombie & Fitch en een hemdje van Nike), observeer ik mijn dansgenoten. Groot, klein, dik, dun, donker, licht, blond haar, blauw haar, alles zit in dit groepje.

‘Ergens had ik alleen maar slanke stoeipoezen verwacht’ Warming-up Ik voel me meteen wat zelfverzekerder. Ergens, lekker cliché natuurlijk, had ik alleen maar slanke stoeipoezen verwacht waarbij ik totaal uit de toon zou vallen. Niets is minder waar. Eenmaal omgekleed gaan we naar boven waar Kartika ons opwacht in de warming-up ruimte. Ik vlij neer op een yogamatje en volg de rest van de groep bij het strekken en rekken van de armen en benen. Na een paar minuten stilte opent Kartika de les en “gaan we echt beginnen”. Om te beginnen met enkele tientallen sit-ups, gevolgd door helse minuten planking. Na nog wat buikspieroefeningen is het tijd om de paal in te klimmen. Ik volg de meiden naar de zaal waar zes palen staan. Aan de achterwand zie ik een immens grote spiegel terwijl rode lichten door de zaal glijden. De meiden begeven zich naar de palen als Kartika de muziek start. Binnen enkele seconden dreunt de bas met voor mij onbekende R&B muziek door de zaal en begint het spektakel. Binnen een mum van tijd zijn de dames in de palen geklommen en voeren ze verschillende poses uit. 26


nmgn

DANST ‘Alsof je als een brandweerman van de paal komt gegleden’

Hakken Kartika vertelt ondertussen wat meer over het paaldansen. “Het is moeilijker dan het eruit ziet. Een aantal van deze meiden doet het al jarenlang”, wijst Kartika naar Lisa, een van de danseressen. Lisa is de enige die de paal op enorme hakken meester is. Ongekend sierlijk wikkelt ze haar mooie, slanke benen om de paal heen en controleert haar houding in de spiegel. “Het is belangrijk dat je goed je benen om de paal klemt”, zegt Lisa even later weer veilig op de grond. “Je moet gewoon heel veel oefenen.” Danseres Anne valt haar bij. “Mij is ooit eens verteld dat je voor paaldansen drie punten nodig hebt: flexibiliteit, lenigheid en kracht. Een paaldanseres heeft nooit al die drie dingen meteen bij het begin, maar wat je mist kun je jezelf wel aanleren.” Dat dat helemaal waar is, bewijst Lisa. Bijna een jaar lang is zij bezig om haar flexibiliteit te verbeteren. “Ik ben al maanden aan het oefenen om de split te kunnen terwijl ik in de paal hang. Dat is heel erg moeilijk, daarom moet ik er ook zo lang op oefenen. Maar het gaat steeds een beetje beter”, vertelt Lisa trots. Ze geeft daarvan een demonstratie waarbij ze haar benen wijd van elkaar op de paal strekt. Na enigszins geïntimideerd te zijn van deze lenige en prachtige dames, is het tijd om zelf maar eens die paal in te klimmen. Fireman Je begrijpt natuurlijk dat dat met gepaste tegenzin gaat, maar afijn. Met mijn 1,80 m. voel ik me redelijk lomp en allesbehalve lenig. Ik draai nog een keer m’n nek los en pak dan na instructies van Kartika de paal vast. Om te beginnen met de fireman. Met een arm om de paal gewikkeld neem ik een aanloop om vervolgens mijn linkerbeen om de paal heen te zwaaien. Alsof je als een brandweerman van de brandpaal komt gegleden. Ik voel de paal in mijn huid en hoe mijn bezwete vingers van de paal afglijden. Met zo mogelijk nog grotere ogen kijk ik naar de dames om mij heen, die zich moeiteloos in de meest ingewikkelde posities weten te wringen. Tja, of ik dit vaker zou willen doen? Dat weet ik nog niet. Het heeft namelijk wel iets, dat paaldansen. Het is een leuke en intense manier om calorieën te verbranden, en weer eens iets anders dan de sportschool. 27


NIEUW GEOPEND IN JACHTSLOT DE MOOKERHEIDE

LANDWINKEL SPIERINGS

WELKOM

OP DE OPEN DAGEN

donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 september - met verrassing -

Onze specialiteiten worden op ambachtelijke wijze bereid in een op houtskool gestookte tandoori oven. Deze oven creëert een unieke smaak!

Geopend 7 dagen per week vanaf 17.00 uur. Ook afhalen!!! Met volledige airconditioning BOER SPIERINGS HEUMENSEBAAN 2 6589 CL - MOLENHOEK TEL. 024 2022359

LUNCH & DINER

TERRAS

DE WOLFSBERG HOTEL RESTAURANT CAFÉ

BORRELEN

OPENINGSTIJDEN

Maandag gesloten Dinsdag t/m vrijdag 09.00-18.00 uur Zaterdag 09.00-17.00 uur

FEESTEN Mooksebaan 12 Groesbeek T 024 - 397 13 27 www.dewolfsberg.nl


columns De boekenwurm

Laat Los Mijn Hand

Nimweegse

VOETBALSORES Iwan van Duren (49) is een autoriteit in Nederland als het gaat om voetbaljournalistiek. Hij heeft een grote staat van dienst als verslaggever van Voetbal International, maar stelde ook allerlei misstanden in de voetbalwereld aan de kaak. Daarnaast is hij is mede-auteur van boeken als ‘Voetbal is maffia’, ‘Voetbal in een vuile oorlog’ en recent nog ‘De Slag om de Skyboxen’. Van Duren is woonachtig in de regio Nijmegen en kent uiteraard de voetbalwereld in en om Nijmegen als zijn broekzak. Maandelijks schrijft hij een column in UIT Nijmegen.

Eens in de zoveel jaar gebeurt het, dat de uitgever van een boek een persoonlijke brief bij het beoordelingsexemplaar sluit. Niet zelden is dat een regelrechte liefdesbetuiging aan het boek. Lijkt me geweldig: je mag een boek op de markt brengen, dat je hart gestolen heeft. Ik was al een eindje onderweg in Laat los mijn hand toen ik de brief van de uitgeefster onder ogen kreeg. Het is het soort boek, dat dwingt tot langzaam lezen, even in gedachten wegstaren, streepjes zetten bij zinnen waarvan je zou willen dat je ze zelf geschreven had. Het verhaal is gelardeerd met waanzinnig scherpe grappen en dialogen en er valt veel te lachen. Kees van Kooten zei ooit: “Een goed boek maakt je kwaad, je moet er om lachen en het maakt je aan het huilen”. Waarschijnlijk zei hij het mooier en beter, maar dat was wel de strekking. Voor deze roman gaat het allemaal op. Edward Docx – genomineerd voor de Booker Prize in 2007 – vertelt in zijn meest recente roman het verhaal van Laurence Lasker, voormalig briljant academicus, vader van drie zonen uit twee huwelijken en ongeneeslijk ziek. Zijn jongste zoon Louis brengt hem vanuit Londen in een oud Volkswagenbusje naar Zürich voor euthanasie. Onderweg voegen zich de twee zonen uit een eerder huwelijk bij het kleine gezelschap. Er ontrolt zich een roadnovel vol rumoer over onverwerkte trauma’s, wederzijds begrip en onbegrip, botsende ego’s en tegengestelde belangen, maar nergens ontbreken humor en compassie. Dit is het soort boek dat je met tegenzin uitleest, omdat dat het afscheid betekent van de mensen met wie je een eindje bent opgetrokken en van wie je bent gaan houden. Ik stel deze keer twee gratis exemplaren ter beschikking: de zesde lezer en twaalfde lezer die zich per e-mail meldt, krijgt dit prachtboek cadeau. Aanmelden kan via het mailadres van Dekker vd Vegt, wel even opzoeken op de website... Toine Susijn, boekverkoper Dekker van de Vegt

Juichen in de Jupiler Ok, Je bent 117 jaar oud en hebt nooit een echte prijs gewonnen. Je bent eens vijfde geworden, je hebt vier keer een bekerfinale verloren. Kortom, je zou je plaats moeten kennen. N.E.C. - want daar heb ik het natuurlijk over - moet gewoon de mensen amuseren met leuk voetbal. Toch was het de afgelopen jaren in de eredivisie voornamelijk ellende. Jaren op je tenen lopen zorgt voor kramp. Dan liever honderd keer juichen in de Jupiler League lijkt me zo. Tikje voorbarig, maar dat is de vrijheid van een columnist. Ik zal u iets raars vertellen. Het leven in de Jupiler league kon wel eens geweldig uit gaan pakken voor club en supporters. Ik kom al dertig jaar bij N.E.C., maar een van de leukste jaren was nog niet geheel toevallig ook in de Jupiler League. Klein Duimpje was een paar jaar geleden ineens een reus. Iedere vrijdag was het weer victorie. N.E.C. verpletterde de ene tegenstander na de andere en eindigde met 101 punten en 100 doelpunten. Nijmegen

was trots op N.E.C. Het enige nadeel was dat NEC promoveerde. Overspannen bestuurders deden net alsof degradatie het einde van de wereld zou zijn. Huurlingen vlogen vanuit alle hoeken van de wereld in. NEC werd het lachertje van Nederland. Bij een bezoekje aan de club was het bijna raadzaam een brommerhelm op te doen. Zo vaak vlogen de stenen over het stadionplein. De spelers raakten bijna gewend aan boze supporters die de bus op stonden te wachten of de kleedkamer binnen drongen. Hoe anders was het op die vrijdagavond in augustus bij de eerste competitiewedstrijd in de Jupiler League tegen Almere City. N.E.C. maakte drie doelpunten, N.E.C. won weer eens. En de supporters genoten bijna tienduizend man sterk. Clubliefde kent geen divisie. Die mensen gingen weer opgetogen naar huis, zoontjes liepen weer glunderend aan de hand van hun vader het park uit. Eindelijk weer trots op hun club! 29


18 OKT • SCHOUWBURG NIJMEGEN

WWW.TRIBUTEPARTY.NL

Ticketprijs: € 29,- incl. pauzedrankje. Voorverkoop aan kassa van de stadsschouwburg of via www.stadsschouwburgendevereeniging.nl


UIT

events The Touch, Thomas Verbogt, Peter Safari en de Schikband op Johnny’s Rockin’ Beat Birthday

Een muzikaal Nijmeegs avondje ‘Back to the sixties’ Nee, op optredens van die illustere Nijmeegse bands hoeven de bezoekers niet te rekenen op deze Johnny’s Rockin’ Beat Birthday, zoals het evenement wordt genoemd. Wel neemt good-old Johnny op deze avond plaats achter zijn Ludwig-drumstel van de Schikband. “Deze band neemt je mee”, zei Johnny vorig jaar nog in een interview met UIT Nijmegen. “De Schikband brengt je in een roes. Dat kunnen maar weinig bandjes. Als wij spelen komt de emotie los, de chemie.” Frank-Antonie van Alphen strooit alvast wat confetti over Johnny Lejeune.

Op de dag dat The Rolling Stones in een uitverkochte Johan Cruyff Arena in Amsterdam hun fans voor de zoveelste keer in extase brengen, gaan ze in Nijmegen ook helemaal terug in de tijd. Goed, er zullen minder mensen naar Zaal 7 van LUX komen dan naar de Arena, maar er wordt hier wel degelijk teruggegaan naar de basis van de roemruchte Nijmeegse beatmuziek en dan zitten we midden in de jaren zestig, zo’n halve eeuw geleden dus. Met live muziek, voordrachten, een schildering en films gaan de gedachten op zaterdag 30 september terug naar de tijden van The Mods, The Counts, The Dukes, (Blues) Corporation en de Stella-Kelder, om maar wat te noemen. Centraal op deze avond: slagwerker Johnny Lejeune, inmiddels 70 jaar. “Een van de echte Nijmeegse beatdrummers”, roept organisator Frank Antonie van Alphen enthousiast. Tekst: Leo Preusting Foto: Manon Bruininga

Van Alphen over deze drummer: “Zijn persoon vertegenwoordigt de ontstaansgeschiedenis van de beatmuziek van Nijmegen. Hij speelde in vele bands, was van zijn 18e tot zijn 26e beroeps met zijn Blues Corporation, later Corporation en de Haagse Livin’ Blues. Met die laatste band trad hij in de jaren tachtig op in Sicilië voor 30.000 man. Hij doet het nog steeds bijna in zijn broek als hij het podium op moet.” Pophistorie Dus alleen dat al lijkt de moeite waard om een kaartje (á € 10,00) te kopen. Maar er is meer, veel meer. Frank Antonie van Alphen (57), is de grote drijfkracht achter deze unieke avond. Hij heeft zich het afgelopen decennium vooral gestort op de rijke Nijmeegse pophistorie. Hij is een wandelende encyclopedie en weet alles van al die mooie bandjes die deze stad ooit heeft voortgebracht. En schreef er een boek over: TOF!, een 144 pagina’s tellend boek in luxe uitvoering met harde kaft. “Verbaas, huiver, geniet en ben vooral trots op het muzikale geweld dat de stad Nijmegen heeft voortgebracht. Nijmegen swingt, Nijmegen rockt, Nijmegen is dance”, schrijft hij hierin. “Ik zie Johnny’s Rockin’ Beat Birthday Party als de afsluiting van het TOF!-project”, zegt Van Alphen nu. “Het wordt een allround

avond waar de muziek centraal staat, maar ook aandacht is voor andere stromingen. Er wordt opgetreden door The Touch, zeg maar Wally-Tax-achtige muziek. The Touch staat voor de zuivere beat, de Schikband is er voor het rockelement met covers van ja, inderdaad ook The Stones...” Verbogt Zelf geeft Van Alphen een bescheiden voordracht over de nu veertig jaar geleden overleden schrijver/dichter Pé Hawinkels en niemand minder dan schrijver/columnist Thomas Verbogt komt op het podium om ongetwijfeld te citeren uit zijn boek My Generation, een bundel met tien autobiografische schetsen over popmuziek, met name in de jaren zestig en zeventig. Van Alphen: “Er komt ook een soort van filmtheater met een toelichting van Constant Hoogenbosch die samen met fotograaf Manon Bruininga ‘iets’ met beelden gaat doen.” Bezoekers kunnen zich ook nog vergapen aan tekenaar/illustrator/schilder Bert Bleek die ter plekke aan live action painting gaat doen. Er is een kleine beat vinyl tentoonstelling door Rob & Elly’s Vinylarchief uit de Lange Hezelstraat en niet te vergeten: de avond wordt afgesloten door Peter Safari die het allereerste glazen huis van Nederland bemande. Want deze Nijmeegse zanger stond al in 1967 in de etalage van V&D aan de Broerstraat om daar 52 uur achter elkaar singles te draaien. Safari is als dj ‘ingehuurd’ om de avond verder de nacht in te geleiden. Frank Antonie van Alphen: “Ik wil met deze avond aandacht besteden aan een tijd die door menigeen al is vergeten, maar er tegelijkertijd een afrondende avond van maken, zo van: nou is het mooi geweest, nou gaan we weer verder. Als dat lukt, ben ik blij.”

Meer info is te vinden op www.lux-nijmegen.nl

31


Huren in Handelskade

Hezelpoort

Nijmegen

Hezelpoort

Binnenkort in verhuur! 60 luxe vrije sector appartementen op de Handelskade in Nijmegen

Appartementen gelegen in het gebouw Hezelpoort • Luxe keuken met Siemens inbouwapparatuur en comfortabele badkamer • Grote buitenruimte • Eigen parkeerplaats in parkeerkelder • Unieke locatie nabij centrum • Prognose oplevering: 1e kwartaal 2018

Schrijf je in voor de nieuwsbrief op de website

www.hureninhandelskade.nl


OfferteWeken Wij spelen OPEN KAART met u!

Direct de BESTE PRIJS

€ 5199,INCL. APPARATUUR

Grayson Magnolia hoogglans 335 x 185 cm

koelkast gaskookplaat 5 jaar apparatuurgarantie werkblad STEEN

afzuigkap vaatwasser spoelbak oven

it ! u it . u s n o g a a D sen n e w w u t s u r e g ! k e e e z r n e Sp l l u v W ij ver

Als wij een

OFFERTE

voor u mogen maken, ontvangt u een

Direct de BESTE PRIJS

LEUK KADO!

ivm drukte adviseren wij even te bellen voor een afspraak.

€ 4299,-

Een GRATIS 3D ONTWERP en DIRECT DE BESTE PRIJS!

INCL. APPARATUUR

Sorrento Plus kristalgrijs hoogglans 340 cm Superkeukens Huissen

werkblad KERAMIEK 6cm dik combimagnetron gaskookplaat 5 jaar apparatuurgarantie

koelkast spoelbak vaatwasser afzuigkap

Superkeukens Beuningen

Superkeukens Tiel

Nijverheidsstraat 15, Huissen

Hadrianussingel 28A, Beuningen

Buitenbulkweg 14, Tiel

Tel. (026) 326 99 80, ELKE ZONDAG OPEN

Tel. (024) 675 00 08, ELKE ZONDAG OPEN

Tel. (0344) 655 241

Voor onze openingstijden kijk op: www.superkeukens.nl


Bruidsbeurs

Zondag 8 oktober 2017 | 11.00 - 16.00 uur

GRATIS ENTREE & GOODIEBAG

Meld je vooraf aan en ontvang gratis een Fletcher Trouwen shopper boordevol inspiratie en een Kras & Win kaart met een prijzenpakket t.w.v. €40.000!

Fotografia

❤ Spetterende bruidsshow ❤ Verrassende optredens ❤ Tal van enthousiaste bedrijven

MEER INFORMATIE? Bel 024 - 684 35 14 | Molenbosweg 17 | 6571 BA | Berg en Dal TrouwenbijFletcher | info@hotelerica.nl | www.trouwenbijfletcher.nl


nmgn DANST

Wie wil nou eigenlijk níet

dansen? Op feesten, partijen, soms gewoon spontaan op straat, bij concerten, overal wordt gewoon gezellig gedanst! Gewoon alleen lekker bewegen op het ritme van de muziek, of een mooie stijldans met z’n tweetjes. Maar ook in een hele groep kan gedanst worden, denk maar eens aan lijndansen of countrydansen. Hoe dan ook: dansen is gewoon fun!

MaxStudios

Het dansseizoen gaat weer beginnen! Ben je benieuwd naar welke dansstijl bij jou past? Of ben je op zoek naar een uitdaging? Dan ben je bij MaxStudios aan het juiste adres! MaxStudios is een all round dansschool voor jong en oud die lessen aanbiedt voor zowel beginners als gevorderden.

STREETDANCE/HIPHOP, BREAKDANCE, SHOWDANCE & KIDSDANCE voor kinderen FEMALE HIPHOP, DANCEHALL & AFRODANCE voor tieners & volwassenen MODERN & CONTEMPORARY JAZZ voor volwassenen

Schrijf je nu in voor een GRATIS proefles!

Het is een sport, kunstvorm en een sociaal gebeuren. Dansen doe je met je lichaam en vaak met muziek, het wordt ook wel gebruikt om je emoties te laten zien, als non-verbale communicatie (oogcontact zonder er bij te praten). Om te kunnen dansen moet je wel luisteren naar de muziek, anders is er geen ritme. Sommige mensen kunnen van zich zelf al dansen met of zonder muziek, sommige kunnen dat niet. Je hebt heel veel verschillende soorten dansen, net als je verschillende soorten muziek hebt. Mensen die graag willen leren dansen gaan op les bij een dansschool om samen met anderen de kunst van het dansen te leren. Niet alleen in Nederland wordt gedanst, overal in de wereld wordt gedanst, bijvoorbeeld in Afrika, Amerika en de Antillen. Dat mensen uit die landen al ritmegevoel van zichzelf hebben, komt omdat ze weten wat ritmegevoel betekent. Iedereen heeft een andere smaak van dansen, sommige mensen houden meer van ballet in plaats van moderne dans. Wanneer kun je een dans een dans noemen? Als je gewoon een beetje staat te swingen en te bewegen is dat net zo goed dansen als een ingestudeerde dans precies op de muziek. Tegenwoordig dansen de mensen wat losser en soepeler dan in vergelijking met de strakke vormen die in de 13de eeuw aan het hof werden geleerd. Mensen hebben altijd gedanst. Dansen doe je in een groep waarbij je leert om je lichaam te gebruiken om mooi te kunnen dansen. Voor sommigen is het een hobby, voor anderen een topsport. Wie zin heeft om weer eens te gaan dansen doet er goed aan zich bij een dansschool te melden. Behalve dat je er (beter) leert dansen, is het ook nog steeds vooral heel gezellig!

Van Rosenburgweg 6 | Nijmegen | T 06 2648 4206 | www.maxstudios.nl

Salsacursus in Amanné

Danscentrum Vermeulen

Salsadansen in Amanné is een ware beleving, geschikt voor alle leeftijden. Leren met plezier en gezelligheid is ons motto. Veel aandacht voor de basistechniek en de muziek. Behalve de salsa leer je ook de merengue, montuno, bachata en bolero. Stap voor stap leert u de basis van de verschillende dansen.

Single of samen? Jong of oud? DANSCENTRUM VERMEULEN heeft de dansvorm die bij u past. Mogelijkheden genoeg voor maanden vol puur plezier. (En niet te vergeten: zéér betaalbaar!)

Dansstijl: Salsa

Proefles: 3 sep 5 & 8 sep

16.00-17.30uur 19.30-21.00uur

Kom en ervaar onze warme gastvrijheid.

Tweede Walstraat 118 | Nijmegen www.amanne.nl/cursussen

Dansstijl: Stijldans, Latin, Hiphop, Tap, Zumba

Kijk op www.danscentrumvermeulen.nl voor alle informatie en bel dan 024 3229017 om u te verzekeren van een heel nieuwe en verrassend plezierige ervaring.

Bijleveldsingel 44 | Nijmegen | T 024 3229017 www.danscentrumvermeulen.nl 35


KIJK VOOR MEER INFO EN ACTS OP DE WEBSITE


events LIFE - Frans Lanting

Cinemec en National Geographic hebben de handen ineen geslagen om het publiek te trakteren op de mooiste natuurfoto’s. Frans Lanting is 30 jaar fotograaf voor National Geographic en om dit bijzondere jubileum te vieren is tijdelijk de tentoonstelling ‘LIFE’ te zien met de documentaire ‘Lantings Leven’ bij CineMec Nijmegen. Lanting geeft zijn visie op het leven op aarde: van de big bang tot nu. Het is een indrukwekkend portret geworden van de schoonheid van onze planeet, de ontwikkeling van nieuwe levensvormen en de verwondering over levende wezens. Zijn werk wordt over de hele wereld geprezen: hij won onder andere World Press Photo-prijzen en verdiende de titel BBC Wildlife Photographer. t/m 17 september, CineMec, Lent

Nijmeegse Kunstnacht

Gekke combinaties en spannende cross-overs van alle kunstdisciplines op één avond. Nijmeegse kunstinstellingen laten op 20 verschillende locaties in de stad met muziek, film, theater, dans, beeldende kunst, literatuur en multimedia zien wat ze in huis hebben. Koop een passe-partout ticket, stippel je eigen route uit en bekijk de installatie van Oddstream in Lux, ontdek de talenten van ArtEZ in de Lindenberg, verdiep je in de projecties van Go Short of bewonder de meesterwerken van het Valkhofmuseum dit keer eens in De Vereeniging. Voor de echte nachtbrakers is er nog een afterparty door Down the Rabbit Hole in Doornroosje. 23 september, diverse locaties, Nijmegen

Het Foute Oktoberfest

Het Foute Oktoberfest is terug! Op zaterdag 7 oktober gaat het dak er opnieuw af in het Goffertpark in Nijmegen! Een grote mega tent, een Flügel Feest Dome en een Slägertent vormen het toneel van het grootste Oktoberfest-festival van Nederland! Na het succes van vorig jaar kon een vervolg niet uitblijven. Met een ruime voorraad glühwein, bratwürst, flammkuchen en bier is de Matrixx klaar voor de tweede editie van dit oergezellige feestje. De dj’s van Q-music draaien de hele avond de hits uit het populaire radioprogramma ‘Het Foute Uur’. Daarbij zijn er live optredens van onder andere de Lawineboys, Snollebollekes en Wolter Kroes. De kaartverkoop is in volle gang. Tickets kosten € 25,- (excl. fee) en zijn verkrijgbaar bij elke Primera Hij speelt viool, zingt in vijf talen, schrijft, componeert, schildert, winkel en via hetfouteoktoberfest.nl. is geestelijk vader van de wereldberoemde eend Alfred Jodocus 7 oktober, Goffertpark, Kwak, maar bovenal is hij een grootheid in de Nijmegen Nederlandse theaters. In oktober keert Herman van Veen terug naar Nijmegen om samen met zes muzikanten liedjes en verhalen Al twee jaar toert Symfo Classics al door het land. De lovende te laten horen. Zijn voorstelling ‘Vallen reacties van pers én publiek zorgden ervoor dat de groep of spingen’ is als een muzikaal dagbekende Nederlandse muzikanten een nieuwe show heeft boek; iedere keer net een beetje samengesteld. Ook in het nieuwe programma ‘Sound and Senses’ anders, omdat hij er het grote en vertolken topvocalisten Edward Reekers en Cindy Oudshoorn, beiden kleine nieuws en zijn persoonlijke ex-leden van Kayak, en Martin van der Starre, bekend van onder andere belevenissen in meeneemt. Later ‘Woodstock the Story’, wederom vele wereldhits en hoogtepunten uit het dit theaterseizoen, op 18 februari, rijke oeuvre van de symfonische rock. Denk aan de klassieke hits van Yes, is meer van het werk van Herman Genesis, Pink Floyd en Marillion, maar ook Manfred Mann’s Earth Band, van Veen in Nijmegen te horen tijdens ELO en Alan Parsons Project komen voorbij in de nieuwe setlist. Met de jeugdvoorstelling ‘Alfred Jodocus natuurlijk de Symfo Classics band van topmuzikanten onder leiding van Kwak en de Sneeuwvlok’ samen met de eveneens van Kayak bekende gitarist Joost Vergoossen. het Harlekijn Kamerorkest en Danstheater. 18 oktober, Stadsschouwburg, Nijmegen 5 t/m 7 oktober, Stadsschouwburg, Nijmegen Foto: Pim Ras

Herman van Veen

Symfo Classics II

The Best of Symphonic Rock

37


uit de

REGIO

Bijna niemand in de wereld heeft het. Rob van derSluys (85) uit Ooij wel: de 10e dan karate. Het allerhoogste wat er in de internationale Budo Federatie te halen is: wereldwijd. Hij heeft deze uitzonderlijke onderscheiding gekregen voor het ruim dertig jaar opleiden van nieuwe leraren in de sport- en zijn werk in de examencommissie. En hij geeft nog steeds les aan topkarateka’s. Rob van der Sluys, in alles een wijs man, een grootmeester, een sensei.

85-jarige Rob van der Sluys nog altijd actief als leraar karate

Tekst en foto: Hans Jacobs Eigenlijk is hij er in getuind. Bij de neus genomen door zijn drie oudste zonen. Want hij vindt dat ze te weinig aan sport doen. ‘Zoek maar een sport uit en ik doe mee’, is de uitdaging. Tennis of volleybal lijkt hem wel wat. Maar de drie jongens hebben iets anders in gedachten: ‘Pa, we gaan karate doen.’ Dat was even slikken voor de toen 47-jarige Rob van der Sluys: “Karate had niet zo’n beste naam. Een vechtsport, waar iedereen les kan geven. Nu nog.” Een kleine veertig jaar later krijgt hij de allerhoogste onderscheiding ter wereld in karate: de 10e dan. Hij blijft bescheiden. Zo ken ik hem al jaren. In het witte karatepak als karateleraar, maar vooral ook daarbuiten, bij hem thuis aan tafel. Een warme bron, een echte grootmeester, een wijs man, een sensei. “Ik zie de 10e dan als een erkenning voor het feit dat ik bewust bezig ben met deze vorm van verdedigingssport. Bij mij staat de filosofie van de overdracht centraal. Iets doorgeven, doceren. En ik denk ik dat ik het goed gedaan heb.” Schoolmeester Een leven in dienst van lesgeven. “Ik was graag schoolmeester. Mijn grote voordeel is dat wij de oude kweekschool hebben doorlopen. Je moest examen doen in negentien vakken. Dan stond je

twee jaar voor de klas en dan pas mocht je de hoofdakte gaan halen. Dat was zwaar.” Lesgeven, iets doorgeven. “Het speciaal onderwijs heeft me altijd aangetrokken.” Eigenlijk zegt hij: liever moeilijk, dan makkelijk. “Dat is ook de essentie van onze sport: ‘karate do’: ‘karate’ is de lege hand ‘do’ wijst op de lange weg. Sport als een levensfilosofie: “Een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht. Zorg dat iets onderdeel van jezelf wordt. Zoals met een ‘kata’, een schijngevecht. Honderd keer hetzelfde oefenen totdat het een onderdeel van jezelf is, zodat je niet meer hoeft na te denken: wat ga ik doen? Denk niet, dan ben je al te laat. Vechten is bij onze sport hard en zacht. Het belangrijkste is rustig zijn, de situatie overzien: wat doe ik, wat doe ik niet. Vermijd het gevecht, maar waarschuw wel: ik zou het niet doen als ik jou was. Onze sport vereist een enorme beheersing. Dat moet je wel in je hebben.” Balanceren Rob van der Sluys, een man balancerend tussen Nederland en Indonesië. Geboren uit gemengd bloed. Hij was 14 toen hij vanuit Indonesië in Nederland voet aan wal zette. “Ik kwam in de vierde klas, en ik was groot. Stak boven de anderen uit.

Die tijd heeft me gevormd, heeft mij gemaakt tot wat ik ben. Ik werd gediscrimineerd, maar bleef vechten. Een leraar schreef een zin op het krijtbord. ‘Zo’, zei hij, ‘Ga nu die zin ontleden!’ Maar ik wist niet eens wat ontleden was. Zegt die leraar: ‘wat doe je hier eigenlijk?’

“Karate had niet zo’n beste naam” Het heeft hem toen pijn gedaan, zegt hij. Maar ook gevormd. “Mijn vader was leraar op de MULO. Ik maak jou tot de beste van de klas, zei hij. Elke dag gaan we ontleden. Ik was 15 en zat in de zesde. Ik was de beste van de klas.” Even heeft Indonesië nog aan hem getrokken. “Ik 1993 dacht ik: ik ga terug. Ben ook gegaan, maar al snel kwam ik er achter dat het daar voor mijn jongens geen leven zou zijn.” Hij is 85. Draagt met trots de allerhoogste onderscheiding in zijn sport en geeft nog twee keer per week les aan topkarateka’s en het is nog altijd een bijzonder moment als je met hem praat. Een wijs man, die ik met een buiging groet: ”sensei ni rei.” 39


KOM OOK!

LA GRANDE OPENING 14 SEPTEMBER OM 09.30 UUR ICI PARIS XL NIJMEGEN, BROERSTRAAT 15-17

Met trots openen we donderdag 14 september onze nieuwe ICI PARIS XL winkel. Stap in het compleet nieuwe winkelconcept en beleef een unieke winkel-ervaring! Feestelijke openingsacties: * De eerste 50 klanten krijgen een Urban Decay Naked Palette cadeau * Gratis flash make-up * Make-up, skincare en geuradvies van luxe merken * DJ, drankjes en hapjes Kom ook naar de opening op 14 september en ervaar het zelf!

25%

KORTING*

OP ALLE GEUREN

GRATIS

VANAF 50 ML

FLASH MAKE-UP


ACTIE: SPORT 30 DAGEN GRATIS

Geldig t/m 30-09-2017

Wij helpen u op een verantwoorde manier af te vallen, uw conditie te verbeteren of sterker te worden. Met een persoonlijk sportplan op maat helpen deskundige fitnessinstructeurs en fysiotherapeuten samen met u uw sportdoelen te halen. Wij zijn aangesloten bij alle zorgverzekeraars zodat u ook bij ons terecht kunt voor revalidatie- en fysiotherapie.

EXTRA VOORDEEL BIJ LIDMAATSCHAP: Gratis basismeting t.w.v. € 36 / Uitgebreide FMS-screening Persoonlijk sportplan op maat / Gratis entree Thermen Sanadome t.w.v. € 32,50

SANASPORT BEVINDT ZICH IN SANADOME WWW.SANASPORT.NL / T 024 - 359 74 00

MA - VR: 07.00 - 23.00 UUR ZA - ZO: 09.00 - 15.00 UUR


Eline (links) en Chantal van schoonheidssalon MooiPuur

Borboleta:

lunchen in mediterrane sfeer Sinds een half jaar kunnen gasten onderaan de Lange Hezelstraat ontbijten of lunchen in lunchroom Borboleta. Hier is in een sfeervol, monumentaal pand een mediterrane sfeer gecreëerd. In Borboleta wordt een ambachtelijke lunch geserveerd of kan men van een vers ontbijtje genieten. En op het terras kan men bijkomen van het winkelen, bijvoorbeeld met een huisgemaakte cheesecake. Borboleta (Portugees voor vlinder) is een sociale onderneming waar mensen met een (verstandelijke) beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt werken. Deze werknemers kunnen zich binnen de lunchroom op een ontspannen manier verder ontwikkelen. Lange Hezelstraat 95, Nijmegen T. (024) 737 04 76 | W. www.borboleta-nijmegen.nl

Eén jaar JANINE-Mode JANINE-Mode in Beneden-Leeuwen viert haar 1-jarig bestaan en is elke dag dankbaar voor het vertrouwen dat zij heeft gekregen van de klanten. JANINE onderscheidt zich door een unieke merkcollectie in de regio voor zowel jonge twintigers als dames op leeftijd. De keuze is van trendy en chique tot draagbaar feestelijk. Het assortiment bestaat uit een brede keus vanaf maat 34 t/m maat 48. Voor wie op zoek is naar iets leuks of alleen even binnen wilt lopen voor een impressie, staat het team van JANINE-Mode altijd klaar. Zandstraat 57, Beneden-Leeuwen T. (0487) 59 12 70 | W. www.janinemode.nl 42

MooiPuur:

Pure passie voor schoonheid MooiPuur is een prachtige schoonheidssalon in het Ooijse dorp Leuth. Hier wordt een combinatie aangeboden van cosmedische behandelingen, huidverbetering en ontspanning. De salon wordt gerund door Chantal en Eline die al acht jaar lang met elkaar hebben samengewerkt in een schoonheidspraktijk. Aan die samenwerking kwam een einde door de studie van Eline, maar wel bleven de dames met elkaar in contact. De passie voor het schoonheidsvak is nooit weggegaan en de droom om voor zichzelf te beginnen werd steeds groter. Toen Chantal en Eline in oktober 2015 voor de zoveelste keer over een eigen zaak praatten, hakten zij de knoop door: er moest een schoonheidssalon komen! En zo werden de dromen van Chantal en Eline concrete plannen en uiteindelijk werkelijkheid: in januari jongstleden opende MooiPuur haar deuren. “Iedereen ervaart wel eens drukke periodes in het leven”, aldus de twee schoonheidsspecialistes. “Daardoor wordt vaak vergeet om eens lekker te relaxen en te genieten van de mooie momenten in het

leven. Uit ervaring weten wij dat een mens pas kan geven als je zelf ook mag en kunt ontvangen. Wij laten daarom onze gasten graag een bijzonder moment ervaren. Tijdens iedere behandeling voegen wij een stukje beleving toe, dat zorgt voor optimale ontspanning en het beste voor de huid. Pure passie voor schoonheid, dat is waar wij voor staan.” Huidproblemen Mensen die last hebben van huidoneffenheden, zoals rimpels, pigmentatieproblemen of acne kunnen bij MooiPuur terecht. “Vaak zijn deze huidproblemen een gevolg van dieperliggende oorzaken”, laat Chantal weten. “Door een uitgebreide huidanalyse stellen wij een persoonlijk huidadvies op en passen de behandelmethode daarop aan.” Om in een korte tijd zichtbaar resultaat te bereiken werkt MooiPuur met de innovatieve Diamond Touch. Eline: “Dat is een specialistische behandeling waarbij de huid gecontroleerd gepeeld wordt, met als resultaat een nieuwe, jonge en vooral gladde huid. Super effectief voor het verwijderen van rimpels, fijne lijntjes, pigmentvlekken, littekens en een doffe huid.”


Terzake

Feest in 60-jarig Haantje:

20 jaar BliXem met jubileumdiner en festival Het eetcafé, cadeauwinkel en cateringbedrijf BliXem aan de Groesbeekseweg in Nijmegen, bestaat al weer twintig jaar. In BliXem werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarom wordt op vrijdag 15 september een 5-gangen jubileumdiner gehouden met live muziek en een optioneel wijnarrangement.

café met karakter Er is nauwelijks een Nijmegenaar te vinden die nog nooit in het echte Nijmeegse bruine café ’t Haantje aan de Daalseweg is geweest. Al zestig jaar (!) lang geëxploiteerd door de familie Puijn staan vandaag de dag Joop (67), zijn vrouw Sjaantje (63) en haar zoon Piet Puijn (35) achter de toog.

Daarnaast werkt MooiPuur met intensieve zuren en zijn de dames gespecialiseerd in bindweefselmassage. “Wij behandelen resultaatgericht en leggen de focus op zowel de uiterlijke als de innerlijke verzorging”, zegt Chantal nog. Want: “Echte schoonheid zit immers van binnen.” Up to date “Wij vinden het belangrijk om mee te gaan met trends en zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen van de klant. Daarom gaan wij meerdere malen per jaar op training om ons bij te scholen en onze vakkennis zo goed mogelijk up to date te houden.” Om deze resultaten te bereiken, hebben Chantal en Eline ervoor gekozen om met het 100% Nederlandse merk Cenzaa te gaan werken. Volgens de specialistes combineert Cenzaa huidverbetering met wellness en staat het voor een ultieme beleving van rust en welbehagen waarbij alle zintuigen aangenaam verrast worden. Wie ook verrast wilt worden is van harte welkom in schoonheidssalon MooiPuur in Leuth. Afspraken kunnen per telefoon en e-mail worden gemaakt. Lieskes Wengs 3B, Leuth T. (024) 67 57 916 E. info@schoonheidssalonmooipuur.nl W. www.schoonheidssalonmooipuur.nl

’t Haantje mag dan een bruin café zijn (inclusief twee biljarts), de kroeg is altijd met z’n tijd meegegaan. Bijvoorbeeld als eerste café met een muziekcomputer, met een eigen webpagina en met grote videoschermen (“van televisiekwaliteit!”). Ook in het assortiment staat ’t Haantje vooraan met tegenwoordig veel speciaalbieren en ciders. Veel vaste gasten natuurlijk, maar ook veel clubjes: biljarters en een volleybalclub die er al meer dan dertig jaar wekelijks komt. Opvallend zijn de kindermiddagen zoals met Sinterklaas en carnaval. En in de aparte zaal van het café kunnen groepen hun eigen feestje vieren, presentatie houden of vergaderen. ’t Haantje viert haar 60-jarig bestaan in de hele maand september met concerten, een pubquiz, de liederentafel en een heuse auto- of fietspuzzelrit. Het volledige programma staat op de website. Daalseweg 19, Nijmegen T. (024) 323 02 57 W. www.haantje-nijmegen.nl

Kaarten (€ 37,50 p.p.) zijn te koop in de BliXem Cadeauwinkel of op www.blixemwebshop.nl. Een dag later wordt in de Fort Kijk in de Potstraat vanaf 11.00 uur het gratis toegankelijke BliXem Festival gehouden met o.a. live muziek, een kinder-cupcakeworkshop, een festivalmarkt en BliXems festivalfood. Groesbeekseweg 75, Nijmegen T. (024) 388 86 78 | www.blixemnijmegen.nl

Ladyline:

Voor platte buik, slanke benen en strakke billen Met de diverse arrangementen van Ladyline gaan dames voor hun ideaal: een platte buik, slanke benen en strakke billen. En wie veel of weinig gewicht wilt verliezen - of alleen maar storende rolletjes definitief wilt laten verdwijnen - heeft Ladyline ook een passende oplossing. Door individueel maatwerk zijn de behandelingen geschikt voor elke vrouw, ongeacht leeftijd of fysieke conditie. In een advies-op-maatgesprek worden alle wensen en mogelijkheden tevoren besproken. Zo weet de klant altijd precies waar ze aan toe is. Van der Brugghenstraat 12, Nijmegen T. 06 16 96 42 00 | W. www.ladyline.nl

43


uit

AGENDA 1 vrijdag

7 donderdag

Fiesta Macumba > Doornroosje, Nijmegen, 23.00 uur, www.doornroosje.nl

The Big Draw: Living Lines (scholen en BSO’s) > Cultuurspinnerij de Vasim, Nijmegen, 09.00 - 17.00 uur, www.devasim.nl

Uitgaan

Maarten W – Indie Disco > Merleyn, Nijmegen, 23.00 uur, www.doornroosje.nl

Jeugd

8 vrijdag Concert

2 zaterdag

Courtney Marie Andrews & Laura Gibson > Doornroosje, Nijmegen, 20.00 uur, www.doornroosje.nl

Het Nest Festival > Goffertpark, Nijmegen, 13.00 uur, www.doornroosje.nl

Jeugd

Festival

3 zondag Concert

The Big Draw: Living Lines (scholen en BSO’s) > Cultuurspinnerij de Vasim, Nijmegen, 09.00 - 17.00 uur, www.devasim.nl

Het Gelders Orkest - Je veux de l’amour, verdomme! > Openluchtconcert De Goffert, Nijmegen, 20.30 uur, www. stadsschouwburgendevereeniging.nl

Uitgaan

6 woensdag

Shoppen

Concert

Colin Stetson > Doornroosje, Nijmegen, 20.45 uur, www.doornroosje.nl

Cabaret 19 t/m 21 september

Jochem Myjer

Adem in, adem uit

Dr Lektroluv + Mason + Slowpoke > Doornroosje, Nijmegen, 23.00 uur, www.doornroosje.nl

Catwalk Night: kledingruil en vintage sale > Kattencafé Balthazar, Nijmegen, 19.30 uur, www.kattencafebalthazar.nl

9 zaterdag Concert

Fortarock - Shining + Support > Doornroosje, Nijmegen, 20.00 uur, www.doornroosje.nl

Uitgaan

PIÑA > Waalhalla Centrum, Nijmegen, 23.00 uur, www.facebook.com/pina.nl

Muziek

De Kaaij aflsuiter > De Kaaij, Nijmegen, 15.00 uur, www.dekaaij.nl

44

David Gilmour Live at Pompeii > CineMec, Nijmegen, 20.00 uur, www.cinemec.nl

Theater

De Hort op! - Theaterfestival > Hortus Nijmegen, 19.30 uur, www.cultuuropdecampus.nl

Dagje uit

25 september Gentleman’s ride

14 donderdag Toneel

Het verzamelde werk van William Shakespeare > Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Concert

Popronde Nijmegen > Diverse locaties in centrum, vanaf 12.00 uur, www.popronde.nl Popronde – Korfbal + Jagd + Kimonomandem > Merleyn, Nijmegen, 22.00 uur, www.doornroosje.nl

15 vrijdag Uitgaan

Seniors at the Disco #2 > LocoLoco Disco Show + DJ Payola van De Tropen, Doornroosje, Nijmegen, 19.00 uur, www.doornroosje.nl De Danshal > Waalhalla Centrum, Nijmegen, 23.00 uur, www.watalshetleven.nl

Klassieke muziek

Cello8ctet Amsterdam > De Vereeniging, Nijmegen, 20.15 uur, www.stadsschouwburgnijmegen.nl

Concert

Op zondag 25 september duiken er overal in de stad chique geklede mannen op motoren op. Het is de vierde editie van The Distinguished Gentleman’s Ride. In navolging van wereldsteden als Sidney, New York en Kaapstad wordt er in Nijmegen aandacht gevraagd voor de gezondheid van de man. De heren houden een stop met hun bobbers, café racers, oldtimers en klassiekers tussen 12.00 en 13.00 uur op de Grote Markt. Zodat je de motoren kunt bewonderen of een praatje kunt maken. Heb je zelf een motor en wil je meedoen? Schrijf je in op gentlemansride.com Grote Markt, Nijmegen

Muziek

Antilounge 18 Performance Night > Extrapool, Nijmegen, 20.00 uur, www.antilounge.com

Festival

Het 3 Oever Festival > Gelderse Poort, www.3oeverfestival.nl

10 zondag

Fortarock – Kvelertak > Doornroosje, Nijmegen, 20.30 uur, www.doornroosje.nl

Supersuckers + Dead Lord + Night > Doornroosje, Nijmegen, 19.30 uur, www.doornroosje.nl

Releaseparty – Jolan + Roscovitsch + Lucash + Ordure > Merleyn, Nijmegen, 22.00 uur, www.doornroosje.nl

Familie

Festival

19 dinsdag

16 zaterdag

Jochem Myjer – Adem in, adem uit > Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Concert

Kom helemaal tot rust met Jochem Myjer. Je komt thuis na een lange dag werken. Eigenlijk moet je de administratie nog doen, wat klussen in huis, weer eens gaan sporten en op bezoek bij oma. Maar doe eens een keer gek. Laat alles uit je handen vallen en ren naar het theater. Want daar staat de ervaren Zenmeester Jochem Myjer klaar om je mee te nemen in een gloednieuwe avondvullende en kalmerende meditatieoefening. Althans, dat beweert hij. Stadsschouwburg Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Film

The Big Draw: Living Lines (scholen en BSO’s) > Cultuurspinnerij de Vasim, Nijmegen, 12.00 - 17.00 uur, www.devasim.nl

13 woensdag Concert

Popronde Afterparty – Fata Boom + Tusky + Soultrash > Doornroosje, Nijmegen, 00.30 uur, www.doornroosje.nl

Muziek

Jin Jazz at Brebl - Trio Reijseger / Fraanje / Sylla > Brebl, Nijmegen, 20.30 uur, www.jinjazz.nl

Het 3 Oever Festival > Gelderse Poort, www.3oeverfestival.nl

Dans

Scapino Ballet - New Adventures > Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Uitgaan

Planet Rose X Pole Group > Doornroosje, Nijmegen, 23.00 uur, www.doornroosje.nl

17 zondag Festival

Het 3 Oever Festival > Gelderse Poort, www.3oeverfestival.nl

Cabaret

Muziek

Band Night Louwie + You Should Get to know Us > Cultuur Cafe, Nijmegen, 20.00 uur, www.cultuuropdecampus.nl

Concert

W.I.T.C.H. > Merleyn, Nijmegen, 20.00 uur, www.doornroosje.nl


september 2017

20 woensdag

22 vrijdag

Jochem Myjer – Adem in, adem uit > Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Tingvall Trio, jazz > LUX Nijmegen, 20.30 uur, www.lux-nijmegen.nl

Cabaret

Sport

Bruggenloop Nijmegen > Centrum van Nijmegen, 19.00 uur, www.024sport.nl

21 donderdag Cabaret

Jochem Myjer – Adem in, adem uit > Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Concert

The Franklin Electric > Merleyn, Nijmegen, 22.00 uur, www.doornroosje.nl

Musical

26 & 27 september

De Marathon

Muziek

Ultra Grotesque - Common Eider / King Eider + Paean > De Onderbroek, Nijmegen, 20.00 uur, www.grotebroek.nl

28 september

Rowwen Hèze On Tour

23 zaterdag Wijnfeesten

Ned. Wijnfeesten > Centrum Groesbeek, 11.00 - 24.00, www.nederlandsewijnfeesten.nl

Concert

The Mountain Will Fall 2017 > Doornroosje, Nijmegen, 20.00 uur, www. doornroosje.nl Down The Rabbit Hole – FêTeReTeT > Doornroosje, Nijmegen, 23.00 uur, www.doornroosje.nl

Shoppen

Koopzondag > centrum van Nijmegen, 12.00 – 17.00 uur.

NT Gent, We Free Kings > LUX, Nijmegen, 20.30 uur; www.lux-nijmegen.nl Foto: Mijntje Wismans

Rowwen Hèze is al jaren een graag geziene gast in het Cardo Theater aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek. Al ruim dertig jaar is deze Limburgse feestband te vinden in theaters, feesttenten, festivals en clubs. Ingetogen en uitbundig, melancholiek en feestelijk. Ieder optreden van Rowwen Hèze wordt gekenmerkt door zweet, bier en een zingende, hossende menigte. Lekker meezingen met Auto, Vliegtuug en Bestel Mar. Aan het einde van de avond is de dag dat heel Holland Limburgs lult weer ‘n stap dichterbij. Stichting Cardo is onderdeel van Pluryn, een instelling die mensen ondersteunt bij wonen, werken, leren, dagbesteding en vrije tijd. Cardo Theater, Groesbeek, 20.30 uur, www.cardotheater.nl

25 maandag

The Next Chapter Tour – Andy McKee > Lux, Nijmegen, 20.00 uur, www.doornroosje.nl

Fortarock > Merleyn, Nijmegen, 20.30 uur, www.doornroosje.nl

26 dinsdag Toneel

De Marathon > De succesfilm in het theater, Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

27 woensdag Muziek

Andy McKee, folkrock > LUX Nijmegen, 20.00 uur, www.lux-nijmegen.nl

Toneel

De Marathon > De succesfilm in het theater, Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Uitgaan

X-Factor – F. Noize Solo Night > Doornroosje, Nijmegen, 23.00 uur, www.doornroosje.nl

30 zaterdag Muziek

Nijmeegse Beatnacht > Lux, Nijmegen, 20.00 uur; www.lux-nijmegen.nl

Festival

Yoga and Vegan Festival > Kolpinghuis. Nijmegen, 09.15 - 18.15 uur, www.facebook.com/yogific/

Uitgaan

Drift 15 jaar > Doornroosje, Nijmegen, 23.00 uur, www.driftomtedansen.nl

Shoppen Concert

Concert

29 vrijdag

Theater

Wijnfeesten

Ned. Wijnfeesten > Centrum Groesbeek, 11.00 - 19.00, www.nederlandsewijnfeesten.nl

Linde Schöne > Merleyn, Nijmegen, 22.00 uur, www.doornroosje.nl

Siv Jakobson, folkmuziek > St. Stevenskerk, 20.30 uur; www.lux-nijmegen.nl

Chocolade X Watermeloen – The Flexican + Slick + SMP > Doornroosje, Nijmegen, 23.00 uur, www.doornroosje.nl Herrie met Gerrie > Waalhalla Centrum, Nijmegen, 22.00 uur, www.herriemetgerrie.nl

wich Band > Doornroosje, Nijmegen, 19.45 uur, www.doornroosje.nl

Muziek

Uitgaan

24 zondag

Na het succes van de film uit 2012 wordt 'De Marathon' naar het theater gebracht, met nieuwe muziek van Thomas Acda. Regisseur Job Gosschalk vertaalt de bioscoophit naar een herkenbare, tragikomische oer-Hollandse musical over de vriendschap en sores van vier underdogs met het hart, maar vooral de tong, op de juiste plek. De vier Rotterdamse garagemonteurs Gerard, Nico, Kees en Leo slijten hun dagen met bier, broodjes bal en sigaretten. Als Gerards garage failliet dreigt te gaan, komen de mannen op het lumineuze idee om gesponsord de marathon te lopen. Ruim 42 kilometer met een conditie van nul en een instelling van likmevestje. Gaat dat lukken? Ze gaan bloedserieus in training onder leiding van collega en oud-marathonloper Yusuf. Gaandeweg blijkt er meer op het spel te staan dan het halen van de finish. Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

Concert Concert Guus Meeuwis & The Monkey Sand-

Guus Meeuwis & The Monkey Sandwich Band > Doornroosje, Nijmegen, 19.45 uur, www.doornroosje.nl

Tomo Fair Nijmegen > Jan Massinkhal, 09.00 - 17.30 uur, www.tomocon.nl

Uitgaan 30 september

Rewind Nijmegen

28 donderdag Dans

Het Valkhof goes tango, workshop en tangosalon i.s.m. El Corte > Museum Het Valkhof, 19.30 uur workshop, 20.30 uur tangosalon; www.museumhetvalkhof.nl

Film

Black Sabbath - The End of the End > CineMec, Nijmegen, 20.30 uur, www.cinemec.nl

Toneel

Moeders en Zonen (reprise) > Stadsschouwburg, Nijmegen, 20.00 uur, www.stadsschouwburgnijmegen.nl

Spoel terug naar de hitjes van toen en fast forward naar de hits van nu! Een unieke mix tussen The Jackson 5, Nelly, Usher, Beyoncé en het hete heden.Flirt, dans, lach en zing mee met muziek en laat schaamteloos de tiener van toen weer toe! Vroeger was nog nooit zo leuk als nu! Waalhalla Centrum, Nijmegen, 23.00 uur, www.rewind. amsterdam.nl

45


uit was ERBIJ

Stappenplan

Niet missen in september Scholen weer begonnen, vakanties voorbij, lekker lui geweest in augustus. Fijn, dan kunnen we weer volop aan de bak. Want in september komt bijna alles weer op gang, de cursussen, de theaters, de sporten... En vergeet tussendoor vooral niet te genieten van de mooie dagen die september ieder jaar weer voorschotelt. In dit Stappenplan lichten we een paar evenementen van deze maand voor je uit. • Zaterdag 9 september, vanaf 15.00 uur: vandaag moeten we met z’n allen naar café ’t Haantje aan de Daalseweg 19 voor de opening van de feestelijkheden van het 60(!)-jarig bestaan; met vandaag vanaf 15.00 uur een straatfeest, optredens van Keesie, Ik & Simon en de Clemens VanderVen Band; www.haantje-nijmegen.nl. • Woensdag 13 september, 19.30 uur: de tweede editie van De Hort Op! In de botanische tuinen van Hortus Nijmegen wordt een intiem theaterfestival met drie voorstellingen gehouden in een oase van rust onder de lampjes in de bomen; www.hortus-nijmegen.nl. • Vrijdag 22 september, 20.30 uur: East Side Comedy Night is de verzamelplaats voor comedians en stand-uppers van het moment; verschillende comedians en een hilarische host trainen je lachspieren, bij elkaar gebracht door rasechte Nijmegenaar én comedian Samir Fighil en sister in crime Nadieh Pennings; www.delindenberg.com. • Donderdag 28 september, 20.30 uur, Rowwen Hèze On Tour, deze Limburgse feestband komt vanavond weer langs in het Cardo Theater; een avond met zweet, bier en een hossende menigte; www.cardotheater.nl.

46

Tributeparty...

een feest van herkenning! Wat een heerlijk (muziek)weekend was het weer op 19 en 20 augustus. Met duizenden gelijk genieten van de beste tributebands van Europa in de tuinen van hotel-restaurant De Wolfsberg in Groesbeek. Een feest van herkenning op een absolute toplocatie met alleen maar topbands op het podium. Was Queen de beste van het weekend, of toch het verrassende Electric Light Orchestra of vielen we met z’n allen voor Paul McCartney? Maar Bob Marley kreeg toch ook de meute aan het swingen en dan hebben we het nog niet eens gehad over Amy Winehouse en Oasis. Fotograaf Rob Herstel genoot mee en zag dat anderen dat ook deden


ALL-IN DINING Onbeperkt eten & drinken (non-alcoholische dranken) Vanaf

€27.

95

p.p.

SEPTEMBER ACTIE

EEN CULINAIR RONDJE OM DE WERELD

ook incl. bier en wijn

Geldig t/m 30 september 2017

GRATIS

PARKEREN

P

Van dinsdag t/m donderdag: iedere jarige gratis eten met de VIP-card voor maar €2,50

Ook uw adres voor feesten en partijen voor bedrijven en particulieren.

WWW.WERELDKEUKEN-TRIAVIUM.NL Open: di t/m vrij 17.00-22.00 uur, za & zon 16.00-22.00 uur | Reserveren gewenst | T 024-3442057

Van Rosenburgweg 2A Nijmegen AAN HET BEGIN VAN DE N324

* zie website voor voorwaarden

UIT Nijmegen - September 2017  

Stadsmagazine voor Nijmegen & Regio

UIT Nijmegen - September 2017  

Stadsmagazine voor Nijmegen & Regio

Advertisement