Page 58

Adolf Hitler en de Eerste Wereldoorlog, het ware verhaal Thomas Weber ISBN 9789046809198 € 29,95 De geboren Oostenrijker Adolf Hitler meldde zich na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vrijwillig aan bij het Beierse leger. Eerder had hij zich in Oostenrijk gedrukt voor de dienstplicht. Hij werd ingedeeld bij het zestiende reserveregiment, een in de hiërarchie zo laag aangeschreven onderdeel dat bij gebrek aan voldoende materiaal de soldaten werden uitgerust met een nephelm. Ze hadden daardoor last van vriendelijk vuur omdat ze aangezien werden voor Britten. De historicus Thomas Weber vraagt zich in het voorwoord van zijn Adolf Hitler en de Eerste Wereldoorlog, het ware verhaal af waarom Hitler in de vijfhonderd pagina’s tellende historie van het regiment slechts tweemaal voorkomt: in een korte opmerking en met een wazige foto. Hitler zelf verklaarde later dat zijn tijd bij het zogenaamde List-regiment ‘de belangrijkste ervaring in zijn leven’ was geweest. De ‘universiteit’ waar ook zijn gedachtegoed is geschoold. Weber toont met zijn smakelijk geschreven boek overtuigend aan dat de Hitler en zijn latere kompanen de geschiedenis achteraf nadrukkelijk te zijner gunste hebben herschreven. De historici hebben over het algemeen alleen naoorlogse bronnen gebruikt, de sterk gekleurde hagiografieën van ‘medestrijders’ en Hitlers eigen ‘non-fictie’. Weber heeft als eerste het oorlogsarchief van het regiment geraadpleegd en te-

vens de rechtbankdossiers. Niemand had in negentig jaar tijd de linten van de ongeordende en ongecatalogiseerde stapels losgemaakt. De getuigenissen en brieven van soldaten en officieren vormen een belangrijke bron voor Webers werk. Hitler was een regimentskoerier en kwam daarom bijna niet aan het front. Zijn post bevond zich kilometers achter het front van stinkende loopgraven, afgerukte ledematen, ontstoken voeten, ziektes en zinloze stormlopen. Hitler bracht een groot gedeelte van zijn tijd door met het lezen van boeken en het kwasten van ansichtkaarten van ruïnes. De echte frontsoldaten keken de zogenaamde ‘etappenzwijnen’ met de nek aan. Dat is overigens zo gebleven, ook toen Hitler kanselier was geworden. Iedereen die het aandorst om later aan zijn zorgvuldig opgebouwde imago te tornen, werd met alle mogelijke middelen vervolgd. Bijvoorbeeld de Joodse luitenant Hugo Gutmann die hem het ijzeren kruis bezorgde.

Heimwee heeft een kleur Guus Bauer ISBN 9789062656585 € 18,95 Sommige schrijvers worden, net als wijn, beter naarmate ze ouder worden. Guus Bauer (1959) bewees met zijn Tuinman van niemandsland (2008) een verteller van grote klasse te zijn. Met Heimwee heeft een kleur gaat hij nog verder. Helaas komen we in de Nederlandse literatuur weinig echte vertellers tegen. Met Guus Bauer is nu een echte verhalenverteller opgestaan. Waar De tuinman van niemandsland voor hoge verwachtingen zorgde, lost Heimwee heeft een kleur ze in.

Win ‘FOUTE SARAHS’ De eerste novelle Heimwee heeft een kleur is direct ook de titelgever van het boek. In de streken waar de verhalen zich afspelen, ontbreekt het aan kleur in het leven. Kenners van het oeuvre van Bauer weten dat de schrijver lang in Tsjechië heeft gewoond. De invloed van zijn ervaringen is merkbaar in iedere regel die hij schrijft. Zijn visie op de dictatoriale wereld van weleer is bitterzoet ironisch. Zijn stijl is een vreemde mix van John Irving met Jáchym Topol. Beide meesterlijke vertellers maar verschillend van elkaar als water en vuur. Als een oude magiër heeft Bauer deze elementen met elkaar verbonden. Weemoed bundelt hij met avontuur, angst met passie. De koperslager en het grauw is voor mij het mooiste verhaal van dit boek. De sprookjesachtige wereld waarin Clemens leeft en waarin alles lijkt vastgelegd, blijkt een metafoor. Ook nu weer spelen licht en kleur een belangrijke rol. In Je bent zelden getuige komen we misschien wel het dichtst bij de auteur zelf. In de figuren van Altmann en Novak, meesters op het gebied van de patisserie, splitst hij zichzelf op. Dat de auteur zichzelf overstijgt tijdens de laatste pagina's komt door de keuze die hij maakte. Door juist de eenling en de angst voor het ongewisse te beschrijven, beleeft de lezer die wonderlijke dagen van de Wende alsof hij er zelf bij was. Guus Bauer heeft met Heimwee heeft een kleur een prachtig en poëtisch boek geschreven. Juist door de onvoorspelbaarheid van zijn verhalen blijven ze sterk tot de laatste regel.

Oké, ze is vijftig geworden. Maar betekent dat echt dat ze te oud is voor haar leukste kleren, een carrièreswitch of een avondje stappen?’ Het boek Foute Sarahs van Claudia Biegel is een herkenbare roman voor alle Sarahs, fout of niet. Het UIT magazine mag vijf exemplaren van uitgeverij Mistral weggeven. Mail naar redactie@uitmagazine.com en maak kans op een van de vijf boeken.

Brugstraat 1-5 Abcoude www.boekhandelsprey.nl

Boeken Top 10 1

Blauwe maandag Nicci French

2

Tonio A.F.Th. van der heijden

3

Dossier 64 Adler-Olsen

4

De 100-jarige man die uit het raam sprong Jonasson

5

Evenwicht Martin Bril

6

De Wolken Hugo Claus

7

Familieportret Jenna Blum

8

Zomerhuis met zwembad Herman Koch

9

Grote zomerboek Heleen van Rooyen

10

Lied van de grotten Auel

UitMAgazine nr 12  

UitMagazine over Amstelveen

UitMAgazine nr 12  

UitMagazine over Amstelveen

Advertisement