Page 28

Bezint eer ge begint (2.0)

MICHEL

SOCIAL MEDIA: Oude gezegdes en nieuwe media. Gaan die twee eigenlijk wel samen?

een crisis ‘media-geniek’ is. Als iets ‘sociaal media-geniek’ is, werken middelen als Twier als een versneller en wordt het crisis gevoel snel groter.

In mijn dagelijkse prakjk blijkt Social Media een mysterieus toverwoord dat te pas en te onpas wordt ingezet. Natuurlijk: je begint eenvoudig. Binnen een paar minuten heb je een Twier account inclusief drie volgers en plaats je wat tweets. En kun je op iedere bedrijfsborrel dan wel verjaardagsfeest vol trots vertellen dat ook jouw bedrijf Twiert.

We hadden onze hielen nog niet gelicht of de brand in Moerdijk en het schiencident in Alphen zorgden (ook sociaal mediaal) voor veel onrust. De minister kwam onder druk te staan en besloot direct dat het NCC moest gaan Twieren. Acute problemen hebben namelijk een acute oplossing, te weten: Twier. Echter, het NCC hee helemaal geen publieke, informerende rol. Het kan Social Media uitermate goed inzeen voor informaevergaring, maar moet niet de zoveelste nieuwsbron willen zijn. Hier is het NCC niet op ingericht en dit houdt hen af van hun kerntaken.

Een structurele inzet van Social Media is echter een veelomvaend karwei. Vaak dwingt het bedrijven tot het aanpassen van de organisae en een herbezinning op het huidige bestaansrecht. Eind 2010 jaar gaf ik enkele workshops bij het Naonaal Crisis Centrum (NCC), onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Juse. Het centrum informeert de ministerraad als er een crisis ontstaat. We spraken onder andere over de bestaande Wet van Pleuris, die aantoont dat het gevoel van crisis vergroot naarmate

En dan de internaonale fabrikant die Social Media als speerpunt in het klantenbeleid wilde integreren. ‘Openheid en transparane’ waren volgens hen de sleutelwoorden. Het Management Team en de afdeling Markeng waren razend enthousiast. Maar hoe zat het met de afdeling Klantenservice? Een oorverdovende slte viel ons ten deel... De besloten en ondoorzichge aap kwam al snel uit de mouw. De afdeling Klantenservice bood namelijk iedere klant een individuele oplossing op basis van diverse indicatoren. Het was onmogelijk dat zij via Twier universele oplossingen zouden publiceren. Begrijp me goed, ik ben een groot fan van alles wat met Social Media te maken hee. De afgelopen jaren hebben mij echter vooral geleerd dat de opbrengst overschat wordt. Terwijl de jdsinvestering onderschat wordt en er niet nagedacht wordt over de borging in de organisae. Zo zijn de meeste Social Media iniaeven een kort leven beschoren en wordt dit fenomeen vaak te vroeg en ten onrechte afgedankt. De jd van experimenteren ligt ondertussen achter ons. Als je op een professionele manier met Social Media wilt omgaan, moet je je daar terdege op voorbereiden. Business as usual dus, eigenlijk. Michel Penterman adviseert bedrijven en instellingen bij de integrae van Social Media. www.michelpenterman.com

UitMAgazine nr 12  

UitMagazine over Amstelveen

UitMAgazine nr 12  

UitMagazine over Amstelveen

Advertisement