Page 1

1U÷-XQL$XJXVWXV

*ORVV\YRRUOHYHQVJHQLHWHUV LQGHUHJLR ‹(TZ[LS]LLU ‹(TZ[LYKHT)\P[LU]LSKLY[ ‹(HSZTLLY‹(IJV\KL ‹<P[OVVYU‹4PQKYLJO[ ‹6\KLYRLYR‹)HKOVL]LKVYW ‹=PURL]LLU

$OOHVRYHU 2\UZ[ J\S[\\Y ^VULU SPMLZ[`SL L[LU KYPURLU VUKLYULTLU

,QGH]H8,7JDYH )HY9LZ[H\YHU[ (SSLZV]LYZSVLWLU .\`]HUKLY9LPQKLU A\ZZPLZ ,WJV6UNLYPUN


KLEURONDERSTEUNING VOOR THUIS…. Als aanvulling op onze kleurservice in de salon introduceren wij nu de ‘Milk_shake>color juice’ van Z.ONE-concept. Een assortiment van 11 verschillende kleurshampoos welke onderling te mengen zijn tot uw persoonlijke kleurshampoo. Op basis van uw kleuring bij ons in de salon zijn wij in staat om u een gepersonaliseerde kleurverzorging mee te geven voor optimaal onderhoud thuis. Door Milk_shake>color juice één a twee keer per week te gebruiken, naast uw vertrouwde shampoo, behoudt de kleur zijn intensiteit, glans en helderheid. Omdat de zon veel invloed uitoefent op uw haarkleur bieden wij u gedurende de zomermaanden, juni, juli en augustus, een extra voordeel bij de aanschaf van uw gepersonaliseerde kleurshampoo van 25% korting op de adviesverkoopprijs, dat is leuk kennismaken! Maak dus snel een kleurafspraak bij ons in de salon en maak kennis met onze nieuwste kleurservice.

All About Hair

Hadleystraat 55

1431 SL Aalsmeer

0297 320 964

info@a


allabouthair.nl

www.allabouthair.nl

volg ons ook op FACEBOOK


EDITORIAL Het is mooi om aan den lijve te ondervinden wat Social Media voor je kan betekenen. Toen ik ineens op zoek moest naar een nieuwe opslagplek voor dit UIT magazine zat ik eerst met een gevoel van: wat nu, zo vlak voor de deadline? Vervolgens bedacht ik me dat de Ondernemersvereniging Amstelveen net een aparte groep op LinkedIn was gestart, zodat leden op de hoogte zijn van interessante discussies, vraagstukken en bijeenkomsten en ook kennis met elkaar kunnen delen. De vraag naar een locatie voor tijdelijke opslag leverde zes waardevolle reacties op en binnen een paar dagen was mijn probleem opgelost. Het mooie is vind ik dat mensen die je kennen of tot dezelfde groep behoren als jij, bereid zijn om moeite voor je te doen. Dank dus Mariska, Remco, Tineke, Roel, Michiel en Friso voor jullie snelle reactie. Dat Social Media leeft, merkte ik ook al toen 25 deelnemers afkwamen op de workshop Social Media die ik met Michel Penterman – columnist van dit magazine - op 21 april in restaurant LUTE organiseerde. Ondernemers, juristen, managers kregen een inkijkje in het huidige Social Media landschap van Facebook, Twitter, YouTube en noem maar op. Hier bleek grote behoefte aan onder de deelnemers, die varieerden van mensen die weinig afwisten van Social Media tot actieve Twitteraars. Twee van de belangrijkste vragen die naar voren kwamen, waren: hoe krijg ik nieuwe klanten door Social Media en hoe verdien ik er geld mee? Belangrijke aspecten voor ondernemers en managers en daarom krijgt de workshop in het najaar ook zeker een vervolg. Na vorige keer uitgebreid golf te hebben belicht, staan nu sloepen en watersport in deze regio centraal in dit nummer. Want wie heeft er geen sloep of een ander bootje – of wil er graag eentje hebben? Vinkevener Epco Ongering, van het RTL-programma Yacht Vision, vertelt waar de rage vandaan komt. Maar we besteden ook aandacht aan de jachthavens Dragt en Kempers, aan de Zeilmakerij Aalsmeer, aan veilig varen op het water en aan de trendy sloepen van iSloep. Personal trainer Guy van der Reijden vertelt in dit magazine hoe je in 100 dagen op de cover van Men’s Health komt en met BarRestaurant is Ouderkerk mooie horeca rijker. Eduard Herkes eduard@uitmagazine.com

5


maart/mei UIT

10 BarRestaurant

20 Menâ&#x20AC;&#x2122;s Health

30 Alles over tapijt

34 Sloepenspecial

80 De Oude Rust

6

22 paginaâ&#x20AC;&#x2122;s alles over sloepen

86 De Hoge Dijk


UIT maart/mei

Inhoud 8

78

Op stap met ....

Summer Dance

De favoriete plek van René Martijn.

12 Novotel

www.uitmagazine.com UIT, een magazine voor levensgenieters over kunst & cultuur, wonen, lifestyle, eten & drinken en ondernemen Verschijnt eens per drie maanden in Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel, Uithoorn, Aalsmeer, Mijdrecht, Vinkeveen, Badhoevedorp, Abcoude en Amsterdam-Buitenveldert Uitgever/hoofdredacteur Eduard Herkes eduard@uitmagazine.com Sales & Marketing Eveline Steenaart evelinesteenaart@xs4all.nl Laura Verhage laura.verhage@casema.nl Evelien ter Hoeven e.terhoeven@eefenco.nl Marketing Trudy Steenkamp trudy@uitmagazine.com Vormgeving InDruk-Zaandam Martin Scheveers martin@indruk-zaandam.nl Cover ontwerp en art direction 100procentHilde.nl Aan dit nummer werkten mee: Guus Bauer, Ron Blaauw, John ten Boer (fotografie), Tom van Eijk, Evelien ter Hoeven, Jeroen Kuin, Hilde Leusink, Nienke van Maris, Marlous van Merkenstein, Claudia Otten (fotografie), Michel Penterman, Guy van der Reijden, Arnoud van Soest, Eveline Steenaart, Laura Verhage, Mary Wienema en Olaf van den Wildenberg Voor tips, suggesties en reacties: redactie@uitmagazine.com Adverteren Voor adverteren: info@uitmagazine.com of neem contact op met Eduard Herkes, 06-4848.7960 Druk Senefelder Misset Disclaimer Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt zonder toestemming van de uitgever. Herkes Media is niet aansprakelijk voor eventuele, inhoudelijke fouten.

Dansen aan het strand van de Westeinderplas terwijl top dj’s knallen!

82

Het Novotel in Amsterdam vlakbij de RAI, met haar 611 kamers het grootste hotel van de stad, heeft een ingrijpende facelift achter de rug.

‘t Deurtje

16

90

Jettie Paerl

Ze is net negentig geworden, een mooi moment om te combineren met het werk van haar in 1985 overleden echtgenoot Cees Bantzinger. In Museum Jan van der Togt is daarom een klein, intiem overzicht te zien.

18 Concert Zuidas

Het heeft even geduurd, maar Restaurant ’t Deurtje in Ouderkerk aan de Amstel heeft sinds eind mei een terras aan het water.

AJOC

Een nieuwe tent, een extra buitenpodium, straattheater en een lichtgevende bar.

5

Editorial

24

Horeca Nieuws

Op vrijdag 17 juni is het Gustav Mahlerplein op de Zuidas voor even een concertzaal als het VU Orkest er optreedt.

28

26

Shoppen in Abcoude

Amstel Zomer Festival

Column Michel Penterman

62 64

Voor de achtste keer vindt het Amstel Zomer Festival in Ouderkerk aan de Amstel plaats.

Column Guy van der Reijden

32

Column Tom van Eijk

Theater Aalsmeer

Column Ron Blaauw

Dankzij de inspanningen van theaterliefhebber René Martijn en de zijnen krijgt Aalsmeer eindelijk een theater. Op 23 september gaan de deuren open.

56 Boeken

70 74 76

Lifestyle

84

Culinair

88

In deze rubriek bespreekt Peter de Rijk alleen boeken die hij de moeite waard vindt.

Olaf

60

Agenda

Autotest

Adressen

Wie een auto koopt, wil weten of ie lekker rijdt. Motorinhoud, aantal kleppen, acceleratie, het is leuk, maar je vraagt je toch vooral of die auto bij jou past. Een auto is tenslotte vooral lifestyle.

66 Zussies

Kleine meisjes worden groot. ZUSSIES Kids Fashion in Aalsmeer gaat voortaan verder als ZUSSIES.

72 Ondernemer

92 98

GEWONNEN! Elke Veldkamp uit Amstelveen heeft het schilderij van Luc Houweling gewonnen. Lezers van het UIT magazine maakten hierop kans wanneer ze het magazine meenamen naar de expositie van de beeldend kunstenaar in het landhuis Wester-Amstel, die van 21 april tot en met 8 mei plaatsvond.

Er is niets mooiers dan iets starten.

7


De favoriete plek van René René Martijn (50) is bekend van de gemeenteraad en van de Feestweek Aalsmeer, die begin september plaatsvindt. Binnenkort komt een droom van hem uit: een eigen theater voor Aalsmeer en wijde omgeving.

- Bloemencorso “Ik ben in Amsterdam geboren en deed in Aalsmeer de middelbare tuinbouwschool. In 1984 ging ik er ook wonen. Daarna heb ik drie jaar als vertegenwoordiger op de bloemenveiling gewerkt en vervolgens ben ik bloemsierkunstenaar geworden. Als bloemenarrangeur heb ik veel in binnen- en buitenland gewerkt. Ik heb praalwagens gemaakt voor diverse bloemencorso’s en stands op vaktentoonstellingen gebouwd.” Fashion Night

- Politiek “Ik ben al vrij snel de politiek ingegaan. Eerst in een jeugd- en jongerenraad, vervolgens heb ik mij bij de lokale partij Aalsmeerse Belangen aangesloten. Ik zit al acht jaar in de raad. Waarmee we ons onderscheiden? Wij zijn als enige partij niet akkoord gegaan met de manier waarop de N 201 nu wordt omgelegd, omdat wij vonden dat het dorp Aalsmeer daarmee werd doorsneden. En verder vinden we cultuur heel belangrijk. We hebben altijd gestreefd naar een kleinschalig cultureel centrum in Aalsmeer. Het theater waar ik nu bij betrokken ben (zie elders in dit blad-red.), is daarom een unieke gelegenheid.” - Showbizz City “Toen Joop van den Ende hier met zijn studio’s zat, wilde hij er een Showbizz City van maken. Dat is uiteindelijk geen succes geworden. Vervolgens heeft hij het onderverhuurd aan andere bedrijven, die dinner shows en bedrijfsfeesten gaven. Een jaar geleden is Endemol

Historische tuin in Aalsmeer

8

hier uit getrokken, waarmee ook een einde kwam aan die bedrijfsfeesten. Inmiddels is een nieuwe invulling voor het complex gevonden. De televisiestudio’s worden weer in gebruik genomen, zoals voor ‘Junior Songfestival’ en ‘So you think you can dance’. Er worden films opgenomen, er komt een dansschool en in de oude decorloodsen van Joop van den Ende komt een praktijkruimte voor leerlingen van de luchtvaartschool. Daar staat een complete F16.” - Evenementengedeelte “Dan heb je nog het evenementengedeelte, dat vroeger Showbizz City heette. Daar kan straks iedereen terecht in verschillende cafés, clubs, zalen, maar er komt ook een groot restaurant met 800 zitplaatsen, een discotheek, een casino en... een prachtig theater.” - Karakteristiek Aalsmeer “We hebben een fantastisch plassengebied, dat verdeeld is in de Kleine en Grote Poel. Dat is een gebied met recreatie en natuur, en er zijn


UIT maart/mei

zelfs nog eilanden waar seringen worden geteeld. Ik houd vooral van de wijdsheid van die plassen. En dan niet alleen als het mooi weer is, maar vooral op een doordeweekse avond. Het is heerlijk om, na een drukke dag, in de boot te stappen en een rondje plas te varen. Dan is het nog ècht stil om je heen.” - De mooiste plek “Dan kom ik toch op de Historische Tuin in Aalsmeer uit. Dat vind ik echt uniek, omdat je kunt zien wat hier vroeger werd verbouwd. Je ziet oude rozen en allerlei producten die hier vroeger werden geteeld. Dat kun je in een winkeltje kopen. Af en toe houden ze een veiling, waarvoor ze een oude veilingklok gebruiken.”

- Cafés “Als ik naar het café ga, ga ik meestal naar het centrum, omdat daar een aantal horecagelegenheden bij elkaar zit. De één is wat moderner dan de ander, of heeft weer andere muziek, maar je komt overal bekenden tegen.” - Feestweek Aalsmeer “Het unieke van de Feestweek Aalsmeer is dat het een hele week duurt, terwijl feestweken elders vaak maar drie dagen duren. We beginnen op zondag en eindigen op zaterdag, wat dus een volle week is. We programmeren héél breed, want we willen een feestweek voor iedereen. We doen dus iets voor ouderen, voor kinderen, voor gehandicapten, we organiseren een modeshow, samen met de plaatselijke winkeliers, we hebben een avond voor Aalsmeerse muzikanten, een kerkdienst en we werken met de organisatoren van de praamrace samen. En dat allemaal dankzij een bestuur dat er helemaal voor gaat en dat wordt bijgestaan door een vaste groep van dertig vrijwilligers.”

- Favoriete restaurant “Heb ik niet. We hebben veel goede restaurants in Aalsmeer. Ik zou er wel eentje uit kunnen pikken, maar dat doe ik niet, want als voorzitter van de stichting die de feestweek organiseert ken ik al die horeca-eigenaren. Ik kan goed met ze opschieten. En dat wil ik ook graag houden.” Zie ook: www.feestweek.nl

Advertenties

deVerlichting amsterdam

A.J. Ernststraat 667 Amsterdam (200 m. van Gelderlandplein) www.deverlichting.com of bel 020-40 45 845

Arnoud van Soest

Theater Aalsmeer

9


ETEN EN DRINKEN aan de bar

De glazen schuifpui als entree staat in krachtig contrast met het monumentale pand waarin BarRestaurant is gevestigd. Oud en modern gaan goed samen bij de nieuw bruine horecazaak in Ouderkerk aan de Amstel; een ouderwets gezellig eetcafĂŠ in een modern jasje.


De tap hangt boven de bar, wat het geheel weer een industrieel tintje geeft

Waar voorheen kinderrestaurant Praq en de Oude Prins gevestigd waren, zit sinds ruim een maand BarRestaurant. Wie de zaak van binnen ziet, snapt de naam volgens algemeen directeur Michel Pais direct. Samen met Bram van Es en Philippe Verhaaren is hij eigenaar van Unlimited Label, die behalve BarRestaurant ook Caffe Esprit, Caffepc, Strandzuid en Zuidpool in zijn bezit heeft. In tegenstelling tot een gewoon restaurant, wordt het midden van BarRestaurant in beslag genomen door een grote eilandbar. Vier jaar geleden ontstond bij Pais al het idee om een combinatie van bar en restaurant te starten. Pais: “Een bar staat voor gezelligheid; daar gebeurt wat. Wij hebben de bar onderdeel gemaakt van het restaurant. Gasten kunnen hier zowel zakelijk als particulier ontspannen uit eten.”

Zelf eet Pais in zijn favoriete eetcafé ook graag aan de bar, maar er is altijd weinig ruimte en met z’n allen op een rij zitten is weinig sfeervol. Daar bedacht Pais een oplossing voor: flexibele, halfronde tafels, bevestigd aan de bar. Pais: “Zo kun je toch comfortabel eten en de tafels zijn ook eenvoudig weer in te klappen.” In het restaurant vind je behalve de normale lage tafels ook hoge tafels met hoge stoelen. “Mensen vinden het prettig om hoog te eten. Je hebt goed overzicht en je bent op één lijn met het personeel.” Het teakhout waarvan de tafels gemaakt zijn, is afkomstig uit Indonesië. “Dat hebben we gekocht via een bedrijf dat houten huisjes opkoopt en voor de bewoners stenen huizen terugbouwt. Dus het is nog duurzaam ook.” Behalve eten kun je bij Bar-

Restaurant ook gewoon komen borrelen met een hapje erbij. En gasten kunnen lang natafelen. “Bij andere restaurants zie je dat mensen na het eten al snel een volgende gelegenheid opzoeken om nog iets te drinken”, legt Pais uit. “Maar BarRestaurant is een compleet concept, wij willen dat onze gasten lekker blijven zitten en niet de behoefte voelen om na het eten een kroeg in te gaan.” Pais omschrijft BarRestaurant als ‘nieuw bruin.’ “Vier jaar geleden waren loungebars erg trendy, maar ik miste daar een stukje warmte en gezelligheid. Ik besloot daarom het bruine café/restaurant in een nieuw jasje te gieten. Enerzijds zijn we een toegankelijk restaurant met warme kleuren, een muur van hand gebikte ste-

nen uit eind 1800 en zwart wit foto’s van wereldsterren aan de muur. Anderzijds zijn we modern en willen we kwaliteit uitstralen. Zo is de andere wand wit gestuukt en heeft de bar een marmeren blad. De tap hangt boven de bar, wat het geheel weer een industrieel tintje geeft.” Toegankelijkheid staat centraal in het nieuw bruine BarRestaurant. “Wie binnenkomt, moet verrast worden. Maar de mensen moeten wel het gevoel hebben dat ze hier twee keer in de week kunnen eten. Daarom dekken we niet met linnen en zetten we de wijnglazen niet klaar. Olie en azijn staan wel gewoon op tafel.” Ook de gerechten passen bij het concept nieuw bruin. “Op de kaart staan herkenbare producten, met voorgerechten als een 11


juni/augustus UIT

garnalencocktail, caesar salad, steak tartaar of een doperwtensoep met gerookte paling. Bij hoofdgerechten moet gedacht worden aan een mooie dorade, entrecôte of kalfsribeye. Wel is de kaart eigentijds, er staan oesters en kreeft op, gerechten met mozzarella en we gebruiken eerlijke producten en verse ingrediënten.” Ook serveert BarRestaurant kwaliteitskoffie en is de selectie wijnen en champagnes groot. Veel daarvan zijn bovendien gewoon per glas te bestellen. De prijs/kwaliteit verhouding is scherp, meent Pais. “De prijzen zijn toegankelijk voor een breed publiek, zeker in combinatie met de hoge kwaliteit.” Die kwaliteit is grotendeels te danken aan chef-koks Jeroen van Spall en Sander van Mellick. Voorheen runden zij restaurant Visaandeschelde en Bicken op de Overtoom. Pais: “Zij creëren en serveren uitdagende, mooie producten in hun eigen stijl. Wanneer we

Flexibele, halfronde tafels, bevestigd aan de bar

mensen hun bord voorzetten, willen we dat ze wederom verrast zijn.” In de middag serveert BarRestaurant lunch. Ze biedt broodjes, salades, soep en diverse warme gerechten voor de drukke zakenman, maar ook menu’s voor een fietser die voorbij komt en zich laat verleiden om neer te strijken op het terras aan de Amstel. Pais: “We hopen hier een leuke, nieuwe doelgroep aan

te trekken. BarRestaurant is een mooie toevoeging aan de Amstelzijde, een prachtige straat met allerlei restaurants.” Wie verzekerd wil zijn van een mooie zitplek bij goed weer, of het nu is om te eten of gewoon om iets te drinken, kan een tafel op het terras reserveren. Behalve lunchen, dineren en borrelen, is het ook mogelijk om

Advertentie

12

één van de twee bovenzalen te huren voor een feestje of vergadering. BarRestaurant kan daarbij eten verzorgen voor grote groepen, met uitzicht over de Amstel. Marlous van Merkenstein

BarRestaurant Amstelzijde 37 1184 TX Amstelveen Tel: 020 639 25 89 www.barrestaurant.nl


ZWART-WIT DENKEN LOONT Land Rover introduceert de Discovery 4 Black & White. Standaard in Fuji White en optioneel in Santorini Black. Een uiterst complete Limited Edition die zorgt voor onbeperkt rijplezier. Denk aan 20 inch lichtmetalen velgen, lederen interieur, elektrisch bedienbaar schuif-/ kanteldak en Xenon koplampen. Maar ook keyless entry, Cold Climate Pack, premium harddrive on- & off-road navigatiesysteem, mobiele telefoon-integratiesysteem met Bluetooth®-functie en nog veel meer luxe. Tevens verkrijgbaar met 7-Seater Pack. Uw Land Rover dealer kan u er alles over vertellen. En wij verzekeren u dat zwart-wit denken loont. Discovery 4 Black & White vanaf ¤ 99.900

Land Rover Experience Centre Kimman B.V. Kollenbergweg 74, Amsterdam - tel: 020-696 49 49 Schipholweg 5, Haarlem - tel: 023-533 90 69

www.kimman.nl

DISCOVERY 4 BLACK & WHITE Min./max. gecombineerd verbruik: 9,3-14,1 l/100 km, resp. 10,8-7,1 km/l, CO 2 -uitstoot resp. 244-328 g/km. 3 jaar fabrieksgarantie tot 100.000 km. Consumentenprijs vanaf ¤ 81.900 incl. BTW en BPM. Leaseprijs vanaf ¤ 1.855 p.m. excl. BTW (bron: Land Rover Business Partner, full operational lease, 48 mnd., 20.000 km/jr.). Prijs- en specificatiewijzigingen voorbehouden.


Helemaal van deze

tijd Boven: De keuken van het reataurant. Rechts: De lobby van het hotel. Fotoâ&#x20AC;&#x2122;s Luuk Kramer


UIT juni/augustus

Het Novotel in Amsterdam vlakbij de RAI, met haar 611 kamers het grootste hotel van de stad, heeft een ingrijpende facelift achter de rug.

Het in 1971 als Alphahotel gebouwde hotel voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. De representatie was gedateerd en het restaurant en de bijeenkomstfuncties van het hotel functioneerden voor de renovatie matig. Architectenbureau Boparai Associates heeft getekend voor de nieuwe opzet, waarin het aantal vergaderzalen is uitgebreid; door drie separate verkeersstromen te creĂŤren

lopen de â&#x20AC;&#x2DC;individueleâ&#x20AC;&#x2122; gast, de zakelijke gast of groepen elkaar niet meer in de weg. De gevels in de plint hebben een open karakter en daarmee meer interactie met de directe omgeving. Ze laten direct zien waar entree, lobby en restaurant te vinden zijn. De hoogbouw is bekleed met glas voorzien van een zeefdruk met het effect van voorgehangen vitrage.


juni/augustus UIT

Altijd maar aan het

tekenen Ze is net negentig geworden, Jettie Paerl. Een mooi moment om te combineren met het werk van haar in 1985 overleden echtgenoot Cees Bantzinger. In Museum Jan van der Togt is daarom een klein, intiem overzicht te zien van tekeningen van de beeldend kunstenaar. “Je bent net zo oud als Ellen Vogel,” zegt dochter AnneRose, maar dat ziet Jettie Paerl anders. “Die is jonger dan ik, ze moet nog negentig worden,” klinkt het kordaat. Alsof de Amstelveense wil zeggen: dat telt niet. Want als Jettie Paerl – “Je spreekt het uit als Perl,” doceert ze – iets duidelijk wil maken dan is het wel dat je niet suf of dement hoeft te zijn als je negentig bent. En gelijk heeft ze natuurlijk. Iemand met enig historisch besef weet dat Jettie Paerl tijdens de Tweede Wereldoorlog in Londen op Radio Oranje anti-Duitse liedjes zong op teksten van haar vader. De uitzendingen wer16

den in bezet gebied via verborgen radio’s beluisterd. Toen 'Jetje van Radio Oranje' in 1945 terugkwam in Amsterdam, werd ze professioneel zangeres. Ze was in 1954 ‘leading lady’ in de Snip & Snap Revue en in 1956 vertegenwoordigde ze Nederland op het eerste Eurovisie Songfestival; samen met Corry Brokken, want elk land mocht twee deelnemers afvaardigen. “Componist Cor Lemaire vroeg of ik mee wilde doen met een liedjeswedstrijd,” vertelt ze. “Niemand had van het Songfestival gehoord. Hij had een liedje geschreven met Annie M.G. Schmidt: 'De Vogels van Holland'. Ik zei


UIT juni/augustus

nee, want ik won nooit iets.” Ze liet zich niettemin overhalen en zong in Lugano over de vogels van Holland. “Een cabaretliedje. Kolderiek. Ik werd uitgeloot om als eerste te beginnen. Vond ik prima. Kon ik eerder naar de koude buffetten.” Ze voegt er sarcastisch aan toe: “We hebben niet gewonnen, maar we zaten wel bij de eerste zeven. Er deden maar zeven landen mee.” Een publiekslieveling is ze nooit geworden. “Nee, daar heb ik nooit naar gestreefd, zoals Corry Brokken dat wel deed. Die wilde een grote ster worden. En dat is haar ook gelukt.” Niet dat ze zingen niet leuk vond. “Joh, voor publiek zingen, ik vond het heerlijk. Dat je mensen kunt laten lachen of huilen, dat gevoel. Ja, ik weet dat ik een zaal kan pakken. Maar ja, ik ben geen streber en eigenlijk ook wel lui. Nadat onze dochter Anne-Rose werd geboren, heb ik nog incidenteel opgetreden voor radio en televisie. Prima. Het was heerlijk om voor haar te zorgen.” Intussen was beeldend kunstenaar Cees Bantzinger (1914-1985), haar grote liefde en de vader van Anne-Rose, in het leven van Jettie gekomen. “Cees hield van optredens en van het leven er omheen, hij vond het prima dat ik zong. Hij werkte ook vaak thuis en dat kwam goed als ik weg was.” Bantzinger werkte tientallen jaren voor het weekblad Elsevier en reisde de hele wereld af om verhalen te illustreren. “Hij gooide zich overal in.

Maakte ter plekke tekeningen en nam veel schetsboeken mee. Hij kon verdomd goed tekenen. Hij zei altijd: ik kan niets anders.” Het was de tijd dat alle redacties van kranten en tijdschriften nog in het centrum van Amsterdam te vinden waren. Na werktijd ging iedereen richting café, er werd flink ingenomen. “Cees ging altijd naar De Drie Fleschjes, net als beroemde collega’s, zoals de schrijvers Piet Bakker en Michel van der Plas en de tekenaar Eppo Doeve. Cees tekende veel in de kroeg. In schetsboeken, maar ook op servetten, bierviltjes, sigarendoosjes. De volgende ochtend kwam hij dan pas thuis of soms helemaal niet – dan bleef hij slapen in zijn atelier.” Cees tekende vooral veel portretten: van schrijvers, van acteurs, van kroegtijgers en vooral van vrouwen. Niet zo gek dus dat ‘Vrouwen van Cees Bantzinger’ ook de titel is geworden van de expositie die in het Museum Jan van der Togt te zien is. Hij was meester van lijntekeningen in inkt, potlood of krijt. Hij beheerste de techniek van aquarelleren, de ganzenveer of het Japanse penseel. Veel van Bantzingers werk heeft een plek gekregen in het Prentenkabinet van het Rijksmuseum. “Cees noemde dat heilige grond. Hij kwam eens thuis nadat hij het Prententkabinet had bezocht en zei opgewonden: ik heb vandaag een Rembrandt in m’n handen gehad.” Eduard Herkes

‘Vrouwen van Cees Bantzinger’ bestaat uitsluitend uit tekeningen van vrouwen. De titel slaat ook op Jettie en Anne-Rose, die sinds 1985 zijn nalatenschap beheren. Van die twee ‘vrouwen van Cees Bantzinger’ worden

ook portretten tentoongesteld. Alle werken komen uit hun privécollectie. Een aantal tekeningen is te koop. De expositie is nog tot en met 10 juli te zien in het Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, Amstelveen

Jettie Paerl: “Cees kon verdomd goed tekenen. Hij zei altijd: ik kan niets anders” (Foto Sietske Raaijkmakers)

De tentoonstelling was voor de jarige geen verrassing. Wel was de kersverse negentigjarige verrast dat Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen, haar tijdens de feestelijk opening de bronzen legpenning van Amstelveen uitreikte. Deze penning wordt toegekend aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amstelveen, sinds 1958 haar woonplaats. Toevallig is dat de penning ontworpen door beeldhouwer Jan Verschoor, tevens directeur van Museum Jan van der Togt.

17


juni/augustus UIT

Meer dan honderd musici van het VU Orkest brengen onder leiding van dirigent Daan Admiraal de Vierde Symfonie van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski ten gehore. Prachtige muziek gemaakt in een dramatische periode van het leven van deze grote componist. Aansluitend zijn er muzikale jamsessies op het plein. Het VU-Orkest is al jaren een van de grootste, beste en meest baanbrekende amateur-symfonieorkesten van Nederland. Het VU Orkest was het eerste studentenorkest dat zich aan Mahler- en Sjostakovitsjsymfonieën waagde, ook

Tsjaikovski op de Zuidas Op vrijdag 17 juni is het Gustav Mahlerplein op de Zuidas voor even een concertzaal als het VU Orkest er optreedt. De restaurants op het plein zijn met eten en drinken present om er ook een culinair evenement van te maken.

speelt het orkest regelmatig nieuwe werken van hedendaagse componisten. Op initiatief van de locale horeca vindt gelijktijdig op het plein ‘Zuidas Culinair’ plaats. Bezoekers aan het concert kunnen bij verschillende eetkraampjes kennismaken met heerlijke smaken, geuren, wijnen en bubbels. Deelnemende restaurants zijn: Bolenius, Gustavino, Nooon, Symphonys, Dicky’s, Koetjes & Kalfjes, Bright City. Ontmoetingscentrum Amsterdam Bright City en Restaurant Bolenius hebben het initiatief genomen voor dit gezamenlijke evenement.


BOEK NU HET SENSE OF SUMMER ARRANGEMENT en ontvang een zonneproduct naar keuze t.w.v. € 30,- GRATIS Sense of Summer bestaat uit: - Ontvangstritueel met warme doeken; - Scrubben van de rug; - Ontspannende Rug- Schouder- Nekmassage; - Gelaatsbehandeling; - Ontspannende Voetmassage en - Het lakken van uw teennagels Profiteer nu en bel of mail voor een reservering! * Deze aanbieding is geldig tot en met 31 augustus 2011

Diner Lunch Trouwen Vergaderen PROF. E.M.MEIJERSLAAN 6 - 1183 AV AMSTELVEEN TEL.020 34 55 489 - WWW.RESTAURANT-KRONENBURG.NL

Nu € 82,50 Dorpsstraat 28a 1421 AT Uithoorn T: 0297 524 005 W: www.believeinbeauty.nl M: info@believeinbeauty.nl


Mark van Eeuwen, alias Jack van Houten in Goede Tijden, Slechte Tijden


UIT juni/augustus

Het is gelukt. Guy’s boek ligt voor ons met op de omslag een afgetrainde Mark van Eeuwen. Gespierde armen, stevige borstpartij én het vereiste wasbordje. Want zonder dat sixpack kun je de cover van Men’s Health wel vergeten. Voorin het boek een foto van Mark van vóór de ‘behandeling’: zeker geen dikkerd, maar een niet al te sportief ogende jongen van 34 met vrij dunne armen en een duidelijk buikje. Op de vraag of Mark niet een héél klein ietsiepietsie beetje is geholpen door Photoshop, pakt Guy (34) onmiddellijk zijn iPhone erbij. “Nee, kijk maar”, zegt hij, “ik heb tijdens de shoot zelf ook wat foto’s gemaakt”. We zien een paar behind the scenes foto’s van Mark met inderdaad exact dezelfde strakke contouren. Op de laatste foto staan een breed lachende Guy en Mark met allebei een flesje bier in hun hand. “Die had ik voor ‘m meegenomen om het moment te vieren en omdat hij al die tijd geen bier mocht drinken. Voor iemand die, zoals hij zelf zegt, een soort studentenleven leidt, best een zware opgave”, lacht Guy.

Hoe stoom je een druk bezet soapacteur met een onregelmatige levensstijl en bijbehorend buikje in 100 dagen klaar voor de cover van Men’s Health? Guy van der Reijden, gevierd personal trainer die onder andere Lieke van Lexmond en Kim Feenstra helpt in vorm te blijven, ging de uitdaging aan en schreef er een boek over. Lijdend voorwerp: Mark van Eeuwen, alias Jack van Houten in Goede Tijden, Slechte Tijden.

is bedoeld om mensen de principes te laten begrijpen en om ze te motiveren. In onze maatschappij ontleent een man zijn sociale status en zijn zelfverzekerdheid niet aan zijn vitaliteit en een sterk lichaam, maar aan zijn positie op de maatschappelijke ladder. Een kippenborstje en een bierbuik kun je blijkbaar compenseren met een goede baan en een dikke auto voor de deur. Maar er is geen man die niet een goed, slank en gespierd lichaam wil hebben. In het boek laat ik zien dat het mogelijk is en leg ik uit wat je moet veranderen en waarom.” Het boek is een lekker leesbaar verhaal dat - zonder heel wetenschappelijk te worden - uitlegt hoe je lichaam werkt, wat er gebeurt als je traint, wat hormonen doen, hoe je zo effectief mogelijk traint, wat je moet eten en drinken en wat vooral niet. Leuk zijn de notities van Mark die vertelt hoe het hem vergaat en dat valt niet altijd mee. Want trainen met het hoog gegrepen doel dat hij zich heeft gesteld vergt nogal wat pijn en ontberingen. No pain, no gain. Zo wordt hij na een partijtje sparren met Guy kermend afgevoerd na een rake klap op zijn lever en wordt hij ernstig dronken, nadat hij een hele avond in de kroeg aan de wodka heeft gezeten, omdat Guy heeft gezegd dat bier een doodzonde is. De voedingssupplementen komen zijn neus uit en hij beklaagt zich over het feit dat het sporten zoveel tijd kost. Reizen, omkleden, sporten, douchen, het kost

Het boek “Op de cover van Men’s Health in 100 dagen” beschrijft dan wel het strenge regime van trainen, rusten, voeding en de mentale omslag die nodig was om dit doel te bereiken, Guy heeft er niet een ‘oefeningenboek’ van willen maken. “Mijn boek bevat geen zaligmakende methode met een voorgeschreven dieet, maar Personal trainer Guy van der Reijden Foto: Hans Petersen

21


juni/augustus UIT

hem al twee uur ‘en vervolgens ben ik zo blij met mezelf, dat ik mezelf trakteer op een eiwitshake en een beetje tof doen aan de bar’. Het boek bevat een paar opmerkelijke eyeopeners. Wat te denken van de uitspraak ‘cardiotraining is zwaar overschat’? Beulen hele volksstammen zich dan voor niks af op de crosstrainer en de loopband? “Het hangt er helemaal vanaf wat je doel is met trainen”, zegt Guy. “Wil je lekker een uurtje stoom afblazen en een beetje aan je conditie werken, dan is cardio prima. Maar als je wilt afvallen en sterkere spieren wilt krijgen, dan is krachttrai-

ning onontbeerlijk. Het gaat er niet alleen om hoeveel energie je verbruikt tijdens het trainen, maar ook tijdens de herstelfase ná het sporten verbruikt spierweefsel veel energie. Dat noem je afterburn. Hoe meer spierweefsel, hoe hoger je verbranding én spiermassa geeft je vormen”. In het stresshormoon cortisol ziet Guy een grote boosdoener. “Cortisol maak je aan door stress, door te weinig slaap en door slecht eten. Het werkt averechts bij spieropbouw, veroorzaakt vetopslag en zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt. Alles wat je niet wilt dus! En let

op: cardiotraining verhoogt je cortisolgehalte. In Amerika noemen ze dit het Fat Ass Cardio Syndrome”.

vitaminesupplement te nemen. En elke dag een lepel visolie”, zegt hij hierover.

Het goede nieuws is dat het helemaal niet nodig is om druipend van het zweet, met je tong op je schoenen de sportzaal uit te strompelen. “Bij deze specifieke krachttraining is het essentieel dat je de oefening zo correct mogelijk uitvoert, met een hoge belasting en dat je daarbij steeds je grenzen verlegt. Drie kwartier tot een uur is genoeg, langer is zinloos en leidt alleen maar tot de aanmaak van meer cortisol”.

Guy oogt fit en gespierd, maar is absoluut geen kleerkast die elk moment uit zijn T-shirt dreigt te scheuren. Is hij zelf altijd bezig met zijn gezondheid en zijn vorm? “Ik zeg altijd ‘practice what you preach’, maar ik ben geen freak. Daar zit ‘m ook de crux: het moet wel leefbaar blijven. Af en toe een glas wijn of junkfood moet kunnen, als je de principes maar begrijpt. Mark is nu twee maanden verder en wil natuurlijk zijn vorm behouden. Hij is lekker op vakantie geweest en we trainen nu twee keer in de week samen”.

Veel aandacht is er in het boek voor voeding. Guy pleit voor het gebruik van minder koolhydraten en meer eiwitten. Ook vindt hij het gebruik van multivitamines geen overbodige luxe, ook al denk je gevarieerd te eten. “De ADH-richtlijnen (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) voor vitamines en mineralen zijn vastgesteld in de jaren dertig, toen de grond nog niet was uitgeput door snelteelt en massaproductie. Mijn advies is om voldoende groenten te eten en een goed

Het boek van Guy is een inspirerend verhaal, dat je kun gebruiken als leidraad naar een gezonder, fitter en strakker bestaan. Een ding is zeker: Mark’s personage Jack van Houten kan zonder schaamte uit de kleren als hij in ‘De Rozenboom’ weer eens een nieuwe lover tegen het lijf loopt. Eveline Steenaart

MAIL EN WIN EEN GRATIS BOEK OF ONLINE FITNESS ABONNEMENT! UIT Magazine mag 10 exemplaren van het boek “In 100 dagen op de cover van Men’s Health weggeven” van Guy van der Reijden weggeven. Bovendien verloten we 3 abonnementen op 100 dagen online personal trainingsbegeleiding van Guy, met dagelijks per e-mail en sms oefeningen, trainingsschema’s, voedingstips, peptalk, video’s en boodschappenlijstjes (zie voor meer info www.threesixtyfive.nl). Stuur een e-mail met je naam en volledige adres naar redactie@uitmagazine.com en vermeld in het onderwerp ‘boek’ of ‘online PT’ “Ik zeg altijd ‘practice what you preach’, maar ik ben geen freak” Foto: Hans Petersen

22


Ophelialaan 94, 1431 HL Aalsmeer, tel. 0297 349 078

NU OOK VERKRIJGBAAR


juni/augustus UIT

Trouwen Aan de Poel Elkaar het "ja-woord" geven is een bijzondere gebeurtenis. Dit kan nu ook bij restaurant Aan de Poel, dat een officiële trouwlocatie is. Met het voorjaar en de zomer in aantocht zijn het terras en restaurant een sfeervolle locatie om van deze bijzondere dag een onvergetelijke gebeurtenis te maken. Voor informatie: www.aandepoel.nl of 020-3451763.

’t Hert bestaat 1 jaar Bar-Brasserie't Hert in het Oude Dorp van Amstelveen bestaat alweer 1 jaar. Dat wil het graag samen met de gasten vieren. De maand juni & juli biedt ’t Hert daarom een driegangen menu inclusief glas cava aan voor 35 euro per persoon. Reserveer nu ondervermelding van jubileum menu. Telefoon 020-3457246.

Advertentie

24

Places to be

Coffee & sandwiches

Het Oude Dorp van Amstelveen is een coffee&sandwichcafé rijker: La Gare. Op de hoek van Dorpsstraat en Stationsstraat. Je kunt er 7 dagen per week terecht voor een goed ontbijt, mooie koffie en thee, heerlijke taart, lunch, afternoon tea’s en borrel. Bij La Gare is alles vers en met veel vakliefde bereid. Het hecht veel waarde aan de sfeer, de goede producten en vriendelijk personeel.


4<:,<4

JAN VAN DER TOGT [T

*LLZ)HU[aPUNLY [T

2LLZKL>HHS 5VYTHU9VLTLY :[LM2Y`TIVYN [T 

1HUULRL)YPURTHU

+VYWZZ[YHH[(TZ[LS]LLU^^^Q]K[VN[US 6WLUPUNZ[PQKLU!^VLUZKHN[T]YPQKHN\\YaH[LYKHNLUaVUKHN\\Y


juni/augustus UIT

Twee dagen lang

smullen Voor de achtste keer vindt het Amstel Zomer Festival in Ouderkerk aan de Amstel plaats. Op vrijdag 10 en zaterdag 11 juni staat Het Kampje in het teken van eten en drinken van hoge culinairekwaliteit. Op zaterdag is er bovendien beachvolleybal op twee velden.

Het Amstel Zomer Festival wordt dit jaar alweer voor de achtste keer gehouden en is steeds een groot succes. Ieder jaar komen er per dag zo’n 2 tot 3.000 bezoekers. Het AZF is, vanwege de vele goede restaurants die bij Ouderkerk gevestigd zijn, van hoge culinaire kwaliteit. Er zijn dit jaar 12 restaurants aanwezig, die allemaal een schitterend verzorgd hapje verkopen. Bij de restaurants kunnen bijpassende wijnen worden gekocht, maar daarnaast zijn er twee bars die verzorgd. Daarnaast is er de nodige muzikale omlijsting. Men begint rustig met een DJ zodat iedereen van de culinaire lekkernijen kan genieten en daarna spetterend optreden van Teatro Pavana en op zaterdag voor de vierde keer, vanwege groot succes Glamourama. Ook is er tussendoor nog het een en ander te beleven. De organisatie achter het festival is in handen van Stichting Promotie OuderAmstel. Deze stichting is in 2005 in het leven geroepen 26

om de gemeente OuderAmstel in de regio te promoten. Om deze doelstelling te bewerkstelligen organiseert de stichting jaarlijks tal van activiteiten, waarvan het Amstel Zomer Festival er één is. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door tal van sponsors en de belangeloze inzet van een grote groep vrijwilligers, zodat het festival jaarlijks gerealiseerd kan worden. Voor informatie: www.amstelzomerfestival.nl Deelnemende restaurants: • Ron Blaauw • Lute • ’t Deurtje • De Voetangel • Loetje aan de Amstel • Oystra Cooking • De Kookfabriek • Brasserie Paardenburg • Julius Smart Bites • BarRestaurant • De lachende poffer (voor de kinderen) • De Vrije Handel (bar)

Programma Amstel Zomer Festival 2011 Vrijdag 10 juni 2011 17.00 Begin festival 17.00 – 21.30 Culinaire activiteiten restaurants 18.00 Officiële opening door de Loco Burgemeester van Ouder-Amstel, Kees den Blanken 19.00 Spetterend optreden van Teatro Pavana 20.00 – 24.00 De band Glamourama! speelt de hele avond (met om 20.45 uur weer Teatro Pavana) 00.30 Bar gesloten 01.00 Sluiting festival Zaterdag 11 juni 2011 16.00 BeachVolleybal op 2 velden (tot 19.00 uur) 16.00 DJ T’amore zorgt voor de muzikale ondersteuning 19.00 Prijsuitreiking 20.00 Salsa band Willy Latino (tot 23.00 uur) 23.30 Bar gesloten 00.00 Einde van het Amstel Zomer Festival 2011


ZONDER OPERATIE OF INSPUITINGEN EEN JONGER UITERLIJK? PIJNLOOS, RELAXEREND, 100% VEILIG EN DIRECT ZICHTBAAR RESULTAAT!

Pascaud is expert op het gebied van huidverbetering. Zij ontwikkelden een concept (gepatenteerde technieken) dat de huid op voor

na

natuurlijke wijze verjongt door: Íť Ä&#x17E;ĹśÄ?Ä&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;ĨƾŜÄ?Ć&#x;ŽŜÄ&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?ĹśĹ?Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśÄ?Ä&#x17E;ĹŻĹŻÄ&#x17E;Ĺś Íť sÄ&#x17E;Ć&#x152;Ć?ĹśÄ&#x17E;ĹŻĹŻĹ?ĹśĹ?Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ä&#x17E;Ä?ŽůůÄ&#x201A;Ĺ?Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹśĆ&#x2030;Ć&#x152;Ĺ˝Ä&#x161;ĆľÄ?Ć&#x;Ä&#x17E;

WA A R D E B O N voor een GRATIS Ć&#x2030;Ć&#x152;Ĺ˝Ä&#x17E;ÄŠÄ&#x17E;Ĺ&#x161;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ä&#x17E;ĹŻĹ?ĹśĹ? ĹľÄ&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x161;Ä&#x17E;WÄ&#x201A;Ć?Ä?Ä&#x201A;ĆľÄ&#x161;ĹŻĹ?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć?Ĺ˝Ĺ&#x152;ĹŻÄ&#x201A;Ć?Ä&#x17E;Ć&#x152; incl. een persoonlijk huidadvies Geldig t/m 1Ć?Ä&#x17E;Ć&#x2030;Ć&#x161;Ä&#x17E;ĹľÄ?Ä&#x17E;Ć&#x152; 2011 (uitsluitend op afspraak)

Íť sÄ&#x17E;Ć&#x152;Ä?Ä&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?ĹśĹ?Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśÇ Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĨĆ?Ä&#x17E;ĹŻĆ?Ć&#x2030;Ä&#x201A;ŜŜĹ?ĹśĹ? Íť Reduceren van vochtwallen, oedeem en acnĂŠ Íť >Ĺ?Ĺ&#x152;Ĺ?ĹśĹ?Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśĹ?Ä&#x17E;Ç&#x152;Ĺ?Ä?Ĺ&#x161;Ć&#x161; Íť sÄ&#x17E;Ć&#x152;Ć?Ć&#x161;Ć&#x152;Ä&#x201A;ĹŹĹŹĹ?ĹśĹ?Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ä&#x17E;ŽŽĹ?Ä?ŽŜĆ&#x161;ŽƾĆ&#x152;Ä&#x17E;Ĺś

           

Íť ^ĹśÄ&#x17E;ĹŻĹŻÄ&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ć&#x2030;Ä&#x201A;Ć&#x152;Ä&#x201A;Ć&#x;Ä&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśÇ Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĨĆ?Ä&#x17E;ĹŻĆ? Íť KĹśĆ&#x161;Ć?Ć&#x2030;Ä&#x201A;ŜŜÄ&#x17E;ĹśÄ?Ä&#x17E;Ĺ&#x161;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ä&#x17E;ĹŻĹ?ĹśĹ?

MAAK EEN AFSPRAAK, VERLEG UW GRENZEN EN GENIET!

Beautysalon PĂŠrine ,Ĺ˝Ĺ&#x2021;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ď° ϯϲϰϭ'DĹ?ĹŠÄ&#x161;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ä?Ĺ&#x161;Ć&#x161; Tel. 0297 273121 www.perine.nl


Bezint eer ge begint (2.0)

MICHEL

SOCIAL MEDIA: Oude gezegdes en nieuwe media. Gaan die twee eigenlijk wel samen?

een crisis ‘media-geniek’ is. Als iets ‘sociaal media-geniek’ is, werken middelen als Twier als een versneller en wordt het crisis gevoel snel groter.

In mijn dagelijkse prakjk blijkt Social Media een mysterieus toverwoord dat te pas en te onpas wordt ingezet. Natuurlijk: je begint eenvoudig. Binnen een paar minuten heb je een Twier account inclusief drie volgers en plaats je wat tweets. En kun je op iedere bedrijfsborrel dan wel verjaardagsfeest vol trots vertellen dat ook jouw bedrijf Twiert.

We hadden onze hielen nog niet gelicht of de brand in Moerdijk en het schiencident in Alphen zorgden (ook sociaal mediaal) voor veel onrust. De minister kwam onder druk te staan en besloot direct dat het NCC moest gaan Twieren. Acute problemen hebben namelijk een acute oplossing, te weten: Twier. Echter, het NCC hee helemaal geen publieke, informerende rol. Het kan Social Media uitermate goed inzeen voor informaevergaring, maar moet niet de zoveelste nieuwsbron willen zijn. Hier is het NCC niet op ingericht en dit houdt hen af van hun kerntaken.

Een structurele inzet van Social Media is echter een veelomvaend karwei. Vaak dwingt het bedrijven tot het aanpassen van de organisae en een herbezinning op het huidige bestaansrecht. Eind 2010 jaar gaf ik enkele workshops bij het Naonaal Crisis Centrum (NCC), onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Juse. Het centrum informeert de ministerraad als er een crisis ontstaat. We spraken onder andere over de bestaande Wet van Pleuris, die aantoont dat het gevoel van crisis vergroot naarmate

En dan de internaonale fabrikant die Social Media als speerpunt in het klantenbeleid wilde integreren. ‘Openheid en transparane’ waren volgens hen de sleutelwoorden. Het Management Team en de afdeling Markeng waren razend enthousiast. Maar hoe zat het met de afdeling Klantenservice? Een oorverdovende slte viel ons ten deel... De besloten en ondoorzichge aap kwam al snel uit de mouw. De afdeling Klantenservice bood namelijk iedere klant een individuele oplossing op basis van diverse indicatoren. Het was onmogelijk dat zij via Twier universele oplossingen zouden publiceren. Begrijp me goed, ik ben een groot fan van alles wat met Social Media te maken hee. De afgelopen jaren hebben mij echter vooral geleerd dat de opbrengst overschat wordt. Terwijl de jdsinvestering onderschat wordt en er niet nagedacht wordt over de borging in de organisae. Zo zijn de meeste Social Media iniaeven een kort leven beschoren en wordt dit fenomeen vaak te vroeg en ten onrechte afgedankt. De jd van experimenteren ligt ondertussen achter ons. Als je op een professionele manier met Social Media wilt omgaan, moet je je daar terdege op voorbereiden. Business as usual dus, eigenlijk. Michel Penterman adviseert bedrijven en instellingen bij de integrae van Social Media. www.michelpenterman.com


terras aan de amstel parkeergelegenheid

nu open voor lunch en diner en r eme intiele sfeen m ui r o inf n een brar dan va fé, ma w en u a e eetc een ni asje in nger j o j

amstelzijde 37 1184 tx ouderkerk a/d amstel {Amstelveen} +31 (0)20 639 25 89

www.barrestaurant.nl

Onze keuken is geopend: Maandag tot en met zaterdag voor lunch en diner.

Restaurant Quartier Sud • Olympiaplein 176 • Amsterdam 0031 (0)20 6753990 • info@quartiersud.nl • www.quartiersud.nl


maart/mei UIT

Harde feiten over

zachte vloeren Niet alleen in kleding zijn trends te zien, ook in de woonindustrie. Zijn in de kleding voor de dames de jaren ’80 fluoriserende kleuren weer in opmars en kan de legging weer, zo is in de woonmode tapijt als vloerbedekking bezig met een goede come-back. De afgelopen jaren heeft tapijt een flink deel van de markt afgestaan aan laminaat, maar tapijt is weer helemaal HIP!!! En terecht...

Textiele vloerbedekking, zoals tapijt officieel genoemd wordt, is een prachtig product. Veel mensen zijn gecharmeerd van tapijt. Geen ander materiaal biedt zoʼn scala aan structuren, kleuren en dessins. Toch krijgt tapijt soms niet de waardering die het verdient. De vooroordelen zijn bekend: ʻTapijt is stoffig, je krijgt er astma vanʼ. Of: ʻTapijt vervuilt en is vlekgevoeligʼ. Allemaal fabels en misverstanden die allang niet meer gelden voor het moderne tapijt van vandaag de dag – een hoogtechnologisch product met uitstekende fysische eigenschappen. De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over de kwaliteit van het binnenklimaat. Onze steeds beter geïsoleerde huizen en gebouwen leveren energiebesparing op, maar kunnen ook een gezondheidsrisico betekenen bij onvoldoende ventilatie. De toepassing van tapijt kan wezenlijk bijdragen aan het in stand houden van een goed en gezond leefmilieu. Te danken aan het ʻademendeʼ karakter van textiel: de vochtregulerende eigenschappen én het stofbindend vermogen.

30

Juist dit punt, het afvangen en vasthouden van stof inclusief eventuele allergenen, zorgt voor een aantoonbaar betere luchtkwaliteit. Bij het juiste onderhoud blijken carapatiënten beter af met tapijt dan met een gladde vloer, zo is het opvallende resultaat uit diverse onderzoeken. Ook qua comfort biedt textiele vloerbedekking een hele reeks positieve kenmerken. Tapijt is warmteisolerend, geluiddempend, voorkomt te scherpe lichtcontrasten en is slipbestendig, een pluspunt in gezinnen met kleine kinderen en voor senioren. Tapijt verhoogt ontegenzeggelijk het wooncomfort. Binnen het scala aan collecties is voor elke toepassing het juiste tapijt voorhanden: van zwierig hoogpolig tot zwaar projecttapijt. Maar welk tapijt kies je dan? Hoe weet je wat geschikt is voor jouw woonwensen? PIT-symbolen geven eenvoudig en duidelijk aan waarvoor het betreffende tapijt geschikt is. Je vindt deze informatie altijd op de achterzijde van het tapijt in combinatie met het PIT-beeldmerk.


UIT maart/mei

Het PIT-systeem heeft de symbolen in drie groepen verdeeld: 1. De toepassingsgebieden; De symbolen voor de toepassingsgebieden zijn gebaseerd op een serie proeven waarin wordt bepaald hoe intensief een tapijt kan worden gebruikt. De toepassingsgebieden lopen van licht tot zeer intensief gebruik. 2. De eigenschappen; Tapijt heeft symbolen voor speciale eigenschappen, zoals geschiktheid voor op de trap, te gebruiken in vochtige ruimtes etc. 3. De comfortklassen; Tapijt heeft van zichzelf een luxe en comfortabele uitstraling. Hiervoor zijn de comfortsymbolen, kroontjes, en voor deze symbolen geldt: hoe meer kroontjes, hoe hoger het poolgewicht. De hoogte van het poolgewicht bepaalt het comfort van het tapijt. Het symbool met de vijf kroontjes geeft aan dat het tapijt het hoogste poolgewicht heeft en dus de meest luxe en comfortabele uitstraling. Maar welk tapijt past nou bij jou? Er is zo veel keuze. Bij Decorette Amstelveen kijken we graag wat voor jou de ideale oplossing is. Nienke van Maris info@decoretteamstelveen.nl


juni/augustus UIT

Het theater stond al een jaar leeg, net als de rest van het voormalige Endemol-complex aan de Van Cleeffkade. Raadslid en Feestweekorganisator René Martijn zag er wel brood in, richtte een stichting op en samen met een groep vrijwilligers gaat hij het theater met wisselend 550 of 867 stoelen exploiteren. Het vereist moed om in deze voor culturele ondernemers barre tijd nog een theater op te zetten, maar Martijn ziet genoeg kansen. “We hebben sponsors die het theater steunen, maar we zoeken ook sponsors die in ons programmablad willen adverteren.” Sinds maart werkt het stichtingsbestuur keihard. Er zijn al zeventig voorstellingen geboekt. “Wij programmeren voorlopig alleen op vrijdag en zaterdag, met kindervoorstellingen op woensdag- en

32

Aalsmeer

Ice en Cirque du Soleil. Kortom, we programmeren héél breed.”

krijgt eindelijk

René Martijn verwacht bezoekers uit de hele regio, tot aan Amsterdam toe. Volgens hem is er zeker nog wel plek voor een mooi theater. “Veel producties staan maar één avond in een theater. Dan moet je maar net kunnen. De keuzemogelijkheid wordt dus groter. Bovendien heeft Aalsmeer nog geen theater. Daarnaast hebben we ook producties die alleen in Aalsmeer zijn te zien en niet in de omliggende plaatsen. En tot slot: in dit complex gaat straks een groot restaurant open met acht verschillende keukens en er zijn verschillende cafés waar je na afloop van de voorstelling nog wat kunt drinken. Alles zit hier onder één dak.”

zijn theater Dankzij de inspanningen van theaterliefhebber René Martijn en de zijnen krijgt Aalsmeer eindelijk een theater. Op 23 september gaan de deuren open. zondagmiddag. De impressariaten zijn laaiend enthousiast, omdat we dit aandurven. En omdat ze er een speelplek bij hebben.” “We hebben kinderprogramma’s als Sesamstraat en Ernst en Bobbie. Wat toneel betreft hebben we voorstellingen met onder meer Waldemar Torenstra, Jon van Eerd, Rick Engelkes, Jenny

Arean en Hans Kazan. Qua muziek krijgen we De Kast, Belle Perez en Slagerij van Kampen. Verder hebben we een Russisch kerstconcert, een gospelkoor en in de week na Oud en Nieuw gaat de hele vloer in het ijs voor een productie die het midden houdt tussen Holiday on

Arnoud van Soest

Info: www.crowntheateraalsmeer.nl of 0297-753680.


Esthetisch Centrum Amsterdam

Voel je goed, voel je zeker Nu is het jouw tijd. Tijd om je goed en zeker te voelen. Jarenlange ervaring en de modernste apparatuur zorgen ervoor dat wij een enorme staat van dienst hebben in de esthetische chirurgie. Van injectables tot complete facelift, alle behandelingen worden met uiterste zorg uitgevoerd. De beste artsen in hun vakgebied begeleiden je van het eerste gesprek tot de na-controle. Bezoek onze website voor meer informatie of maak vrijblijvend een afspraak.

Concertgebouwplein 11, Amsterdam â&#x20AC;˘ T 020 305 58 47 â&#x20AC;˘ www.jouwtijd.nl


UIT juni/augustus

Ze zijn niet meer weg te denken op de Nederlandse wateren: sloepen. Open boten met aan boord genietende mensen, lekker in de kussens, een koele rosĂŠ onder handbereik. Maar waar komt de sloepenrage vandaan en wat maakt een boot nou eigenlijk een sloep? Epco Ongering, presentator van het RTL-4 programma Yacht Vision en hoofdredacteur van het gelijknamige blad, vertelt. Ook aandacht voor wie wie voorrang geeft op het water, voor de jachthavens Dragt en Kempers en voor de trendy sloepen van iSloep.

Fotoâ&#x20AC;&#x2122;s linkerpagina: iSloep, Bubbles Incl en Van Wijk

Teksten: Eveline Steenaart 35


juni/augustus UIT

Z贸 logisch dat

sloepen populair zijn Het is een niet meer weg te denken beeld op de Nederlandse wateren. Sloepen. Open boten met aan boord zichtbaar genietende mensen, comfortabel in de kussens, een koele ros茅 onder handbereik. Maar waar komt de sloepenrage vandaan en wat maakt een boot nou eigenlijk een sloep? We vragen het aan Epco Ongering, presentator van het RTL4 programma Yacht Vision en hoofdredacteur van het gelijknamige blad.

Epco Ongering

36


UIT juni/augustus

We ontmoeten Epco in Vinkeveen, waar hij woont. Aan het water uiteraard. En Epco zou Epco niet zijn, als hij ons niet te woord zou staan op een robuuste sloep. “Deze sloep is van vrienden, hoor”, zegt hij, terwijl hij de boot losmaakt van de kant. “Zelf heb ik een zeilboot uit 1974 en een motorbootje voor de kinderen.” Hij stuurt behendig de Vinkeveense Plassen op. “Mensen zien mij op televisie altijd in luxe boten varen en verwachten dan dat ik zelf ook zo’n boot heb. Of ze denken dat dát mijn

baan is: een beetje glamourous op een dure boot zitten. Maar dat is maar 10% van wat we doen. De rest is gewoon hard werken.” Hij lacht. “Door omstandigheden moesten we dit seizoen Yacht Vision opnemen in de winter, soms terwijl het drie graden vroor. Dan voeren we uren op een open boot. Op de uiterwaarden ernaast werd geschaatst! Mijn kaken waren zo verkrampt door de kou, dat ik amper mijn teksten nog kon uitspreken. Maar dan moet het er op tv natuurlijk wel uitzien alsof ik geniet”.

Al heeft Epco dus geen eigen sloep voor de deur liggen, hij weet er wel alles van. “Een sloep is eigenlijk niets meer dan een gebruiksboot, een werkboot. Al in de Gouden Eeuw waren er sloepen, die functioneerden als reddingsboot op de grote zeeschepen. De enorme hype is pas ontstaan in de jaren tachtig. Jachtarchitect Pieter Beeldsnijder kreeg van Bouw van Wijk de opdracht een klein plezierbootje te ontwerpen. Beeldsnijder baseerde zijn ontwerp op de open bootjes die werden gebruikt om zeilbootjes naar

het water te slepen en om mensen naar hun boot toe te varen. Hiervoor werd vaak een Noorse spitsgatter gebruikt, die een afgeleide was van de klassieke houten, overnaads gebouwde reddingssloep.” De Van Wijk 21 was geboren. Een boot met vloeiende, ronde lijnen en met een in het midden geplaatste stuurconsole. Deze ‘moeder van alle sloepen’ heet tegenwoordig de Van Wijk 621 naar zijn lengte, maar het ontwerp is door de jaren heen vrijwel onveranderd. In

“Water en varen, het hoort bij ons land en onze cultuur”

37


juni/augustus UIT

de jaren negentig kwamen er steeds meer sloepenbouwers bij en nu zijn er ongeveer vijftig, waaronder Van Wijk, dat nog steeds mooie sloepen bouwt. “Echte sloeppuriteinen vinden overigens dat een sloep moet voldoen aan een aantal specifieke kenmerken”, vervolgt Epco. “Een sloep heeft dan een kielbalk, een boegbalk, een spitse kop en een spits gat, een overnaadse bouw en aan aangehangen roer. Tegenwoordig zijn er allerlei variaties op die vorm. Naar mijn mening is een sloep een kleine boot met één of meer van de bovengenoemde kenmerken, die bedoeld is om een groep mensen op een aangename manier te vervoeren. Veel sloepen hebben een kabelaring, een dik touw rondom, dat oorspronkelijk is bedoeld als stootkussen. Maar als je nu een badkuip neemt en je gooit er een touw omheen, dan noemt men het al een sloep. Het maakt ook niet zoveel uit, het gaat om het plezier, vind ik. Het doel van een sloep is om te lekker te varen met wat mensen, lekkere hapjes en een drankje aan boord. De bijna obligate rosé of prosecco”, lacht Epco. “De scope is in de jaren wel veranderd: waren voorheen sloepen meestal zo’n 6 meter lang, nu gaat het van 4 tot een meter of 13. En het comfort is enorm toegenomen. Er zijn kajuitsloepen om met een man of vier te overnachten en veel sloepen hebben toilet aan boord. De boten zijn doorontwikkeld en makkelijk te varen; je hebt geen vaarbewijs nodig.” 38

Intussen tuffen we over de plassen, langs recreatie-eilanden en de kostbare stulpjes aan de Baambrugse Zuwe. We passeren talloze andere sloepen, waaronder een knaloranje exemplaar met grijplijnen. Er klinkt zomerse muziek. Aan boord

een stuk of 12 feestende jongens en meiden. We zwaaien vrolijk naar elkaar. So far so good, maar hoe zat het ook weer met de uitdrukking ‘koop een boot en werk je dood’? “Aan een goede sloep heb je niet veel

5 TIPS van Yacht Vision’s Epco Ongering voor de aanschaf en het gebruik van een sloep: 1. Koop een sloep van een bekend merk. Er zijn in Nederland zo’n 50 verschillende merken sloepen te koop. De grote merken hebben hun product voortdurend doorontwikkeld door te luisteren naar hun klanten. Een sloep van een bekend merk behoudt bovendien zijn waarde. 2. Hou je aan je budget – denk aan de 10%regel. Ga zoeken onder je maximale budget en trap niet in de valkuil om steeds je marge te verleggen. Reken op 10% van de aankoopprijs per jaar voor stalling, onderhoud, liggeld, benzine, verzekering etc. 3. Koop een gebruikte sloep bij een dealer die met HISWA-voorwaarden werkt. Gebruikte sloepen zijn nog vrij kostbaar. Nederland kent zo’n 4.000 watersportbedrijven met een uiteenlopend begrip van service. Laat je niet leiden door wat goedkoop lijkt. 4. Gedraag je op het water hoffelijk. De sfeer op het water is gemoedelijk. Groet andere watersporters en bied hulp aan als dat nodig is. Haal als je gaat varen de stootwillen binnen, dan val je niet meteen door de mand als onervaren schipper. 5. Tot slot: RTFM!!! Oftewel: read the fucking manual! Het varen met een sloep is niet ingewikkeld, maar er zijn een paar dingen die je echt moet weten. Neem de handleiding door om onnodige en onnozele problemen te voorkomen.

werk. Je moet de motor één keer per jaar laten nakijken en als de boot in de winter op de kant gaat, is het verstandig de onderkant schoon te spuiten en te voorzien van een nieuwe laag anti-fouling, tegen aangroei. Maar je kunt het ook anders doen. Tegenwoordig is het op heel veel plaatsen mogelijk een sloep te huren of een jaarabonnement te nemen op het gebruik ervan. Winkeloord in Vinkeveen bijvoorbeeld heeft een flink aantal Interboat 17 sloepen. Je betaalt € 1.795,- per jaar en dan kun je op zeven opstapplekken in Nederland altijd met zo’n sloep varen…” (www.vaarzonderzorgen.nl) Helaas zijn we na enige tijd weer op de plaats van vertrek en gaan aan land. De koelbox is leeg. We hebben genoten van het water, het uitzicht, de natuur, de vogels, de sfeer op het water en de gezelligheid aan boord. “Het is zó logisch dat sloepen populair zijn,” concludeert Epco. “Water en varen, het hoort bij ons land en onze cultuur. Het is heerlijk om op het water te zijn, je bent er helemaal uit, je bekijkt de wereld op een andere manier. Op woensdagavond doe ik vaak mee met de caféwedstrijden op de Vinkeveense Plassen. Daar doen zo’n 25 zeilbootjes aan mee. We varen echt met het mes tussen de tanden, maar na afloop drinken we met elkaar een biertje bij Jachthaven Bon. Als ik dan ’s avonds laat naar huis vaar over de donkere plas, voel ik me de koning te rijk”.


Ben je het sportieve type...

...of heeft relaxen de voorkeur...

...hou je van lekker kokkerellen...

...samen of met de hele familie...

...je beleeft de mooiste zomer op het water! Kom naar Kempers Watersport en laat je inspireren! In onze twee jachthavens aan de Westeinderplassen met ruim 800 ligplaatsen, bieden wij een full-service concept van verkoopbemiddeling tot stalling en onderhoud. Wij hebben continue meer dan 100 schepen ter bemiddeling liggen. Zo zijn wij dealer van de mooi gelijnde motorjachten van Linssen Yachts in de lengte van 9 tot 16 meter, maar ook van de snelvarende schepen Sea Ray en Boston Whaler van 5 tot 17 meter. Laat u informeren over alle mogelijkheden en kom eens gezellig langs. Wij zijn 7 dagen van de week geopend. Kempers Princessepaviljoen BV | Herenweg 100, Aalsmeer (bij Leimuiden) | tel 0172-50 30 00 | aalsmeer@kemperswatersport.nl Jachthaven en Makelaardij Kempers BV | Kudelstaartseweg 226, Kudelstaart | tel 0297-385 385 | kudelstaart@kemperswatersport.nl

www.kemperswatersport.nl


juni/augustus UIT

Goed zeemanschap dat staat boven alles

Bettine Clemens en Marian Hermanns van Zeilschool Aalsmeer kunnen erover meepraten. “In het hoogseizoen zitten wij met 150 kinderen per week op de plas en dat is een hele verantwoording. Je komt wel eens mensen tegen die echt niet weten wat ze aan het doen zijn. Soms moeten we een brul geven: ‘Pas op, motorboot!’ roepen we dan. De instructeurs noemen dat onderling een strijkijzer, zo’n boot waar je direct aan kunt zien dat er geen ervaren bemanning aan boord is. Huurboten bijvoorbeeld, waarvan de stootwillen tijdens het varen nog in het water hangen.” Bettine en Marian vinden dat eigenlijk iedereen die een boot bestuurt een vaarbewijs zou moeten hebben. Of in elk geval voldoende kennis van de regels. Het (Klein) Vaarbewijs is kort gezegd verplicht voor pleziervaartuigen vanaf 15 meter en voor pleziervaartuigen die vol gas harder kunnen dan 20 kilometer per uur. Dus ook al vaar je op het moment van aanhouden langzamer, dan kan er toch een bekeuring volgen. De snelheid wordt gemeten met GPS.

De Westeinder Plassen bij Aalsmeer. Eén van die plekken waar het op zomerse dagen erg druk wordt. Het is een vrolijk gezicht, al die boten op het water. Maar vooral bij grote drukte is enige kennis van de regels op het water geen overbodige luxe. 40

Bij een cursus vaarbewijs leer je onder andere over de voorrangsregels, de borden, de boeien en de verlichting op het water, bij bruggen en bij sluizen. Alle regels en definities staan omschreven in het BPR (Binnenvaartpolitiereglement), zoals bijvoorbeeld het maximum alcoholpromillage van 0,5


UIT juni/augustus

voor bestuurders van een boot. Voor Bettine en Marian is naast het plezier, de veiligheid op het water het belangrijkst: “We maken wel mee dat mensen dwars door een groep van 6 kinderen in Optimisten heenvaren. Die kennen dus de voorrangsregels niet.” In het kort kun je zeggen: stuurboordwal gaat voor, oftewel de boot varend met de wal aan de rechterkant heeft voorrang. Verder: klein wijkt voor groot, motor wijkt voor spier en spier wijkt voor zeil. In die volgorde. Met ‘spier’ wordt een roeiboot bedoeld of iemand die op een surfplank ligt te peddelen en ‘klein’ zijn boten tot 20 meter.

“In het hoogseizoen zitten wij met 150 kinderen per week op de plas en dat is een hele verantwoording”

Bij kleine motorboten onderling heeft de boot die van rechts komt voorrang

en als je van een nevenwater komt, mag je vaartuigen op het hoofdwater niet hin-

deren. Voor zeilboten onderling gelden ook weer regels. “Het klinkt misschien ingewikkeld, maar in de praktijk is het heel logisch,” zegt Bettine. “Maar het állerbelangrijkte is goed zeemanschap, dat staat boven alles. Goed zeemanschap betekent dat je gevaarlijke situaties of een aanvaring altijd moet zien te voorkomen, ook al moet je daarvoor iemand voorrang geven die het eigenlijk niet heeft. Het betekent ook dat je koers moet houden en elkaar moet helpen in geval van nood. Gelukkig is de hoffelijkheid op het water heel groot, veel groter dan op de weg. Dat is één van de dingen die varen zo ontzettend leuk maakt!”

Advertentie

Deze zomer lekker met uw nieuwe (i)sloep op vakantie ISLOEP 585 22.500

ISLOEP 735 28.990

Hoorn 316

ISLOEP 915 49.990

|

RAPIDA 750 32.990

Alphen aan den Rijn | +31 (0)172 416 763

|

RAPIDA 990 58.990

i n fo @ i s lo e p . n l

w w w. i s lo e p . n l 41


juni/augustus UIT

Een begrip in de verre

omtrek

Sinds mensenheugenis – het jaar 1915 om precies te zijn – bevindt zich vlakbij het centrum van Aalsmeer, aan de Stommeerweg, Jachthaven Dragt. Een begrip in de wijde omgeving waar het gaat om goede faciliteiten voor booteigenaren: een gastvrije, beschutte jachthaven, schoon sanitair en een watersportwinkel met alle mogelijke watersportartikelen. Voor onderhoud aan de boot, voor aankoopbemiddeling en voor verzekeringen kun je er ook terecht. 42

Minder bekend is dat je er als liefhebber van leuke mode ook je hart kunt ophalen. Watersportservice Dragt heeft een uitgebreide collectie vrijetijdskleding van echte kwaliteitsmerken, voor dames, heren en kinderen. Veelal stoere en sportieve kleding, waarbij een nautisch tintje niet wordt geschuwd. “Neem bijvoorbeeld het Italiaanse merk Slam”, zegt eigenaar Nico Hofstee, “dat is bekend van hun technische zeilkleding, maar in de landen rond de Middellandse Zee is de vrijetijdskleding van SLAM helemaal trendy. Het is sportief en elegant tegelijk. En van een prachtige kwaliteit”. Van SLAM zijn er polo’s, tassen, jassen, bodywarmers en leuke slippers. Van het Nederlandse merk Roosestein-Wolke (in 1886 in Sneek begonnen met de productie van zeilpetten) zijn er onverwoestbare truien, vesten en bodywarmers. Oerdegelijk gemaakt van natuurlijke wolsoorten die niet kriebelen. Soms met maritieme elementen en de traditionele Bretonse streep. Die zie je ook terug in de truien, T-shirts, polo’s en shawls van Ermano. Vooral de gestreepte pakjes voor de allerkleinste matroos zijn onweerstaanbaar.

Stoere en sportieve kleding

Verder in de collectie de merken Magic Marine, Imhoff en het exclusieve Ierse kleding-, schoenen- en laarzenmerk Dubarry. Voor Nico Hofstee misschien wel het paradepaardje van zijn winkel. “Voor Dubarry hebben wij het exclusieve dealerschap in de regio en daar zijn we best trots op”. Dubarry werkt met de beste, waterafstotende en soepele leersoorten en technische materialen als Gore-Tex® en Cordura®. Op de anti-slipzolen rust een patent. “We verkopen Dubarry ook veel aan hondenbezitters, die door weer en wind moeten wandelen. Bovendien zijn de laarzen prachtig om te zien! Voor Dubarry geldt wat eigenlijk voor al onze kleding en schoenen geldt: het is altijd goed, op de boot en aan de wal!”

WATERSPORTSERVICE DRAGT Winkel, service en onderhoud Stommeerweg 72 1431 EX Aalsmeer T 0297 366781 W www.dragtwatersport.nl


UIT juni/augustus

43


juni/augustus UIT

Alles CUSTOM

MADE

Op een voormalige seringenkwekerij aan de Uiterweg 379 bevindt zich Zeilmakerij Aalsmeer. Een bloeiend bedrijf van vier man sterk, die zichzelf allemaal perfectionisten noemen. Onmisbaar gereedschap: twee rechterhanden.

44

Sander Nieuwenhuijsen zit op handen en knieën op een tafel van 5 bij 6,5 meter. Hij trekt op zeildoek een patroon over en snijdt het met vaste hand uit. Een precies werkje, want enkele millimeters verkeerd snijden levert een onbruikbaar stuk doek op. Met negen jaar ervaring overkomt hem dat echter nog zelden. Arjan Buis, samen met Joost Goossens eigenaar van Zeilmakerij Aalsmeer, runde op het terrein van het bedrijf jarenlang een seringen- en sneeuwbalkwekerij. Hij voorzag grote problemen in de tuinbouw en besloot tijdig te switchen. Arjan begon met het verhuren van ligplaatsen aan booteigenaren en sinds een jaar zwaait hij samen met Joost de scepter over Zeilmakerij Aalsmeer. Een hele andere tak van sport. Maar compagnon Joost is met zijn 15 jaar ervaring in het vak een perfecte mentor voor Arjan. Collega’s Sander en Martijn houden ook een oogje in het zeil. Want het eindproduct moet altijd perfect zijn. Aan kwaliteit wordt geen enkele concessie gedaan. In de werkplaats hangt een goede sfeer. De mannen hebben het druk. Arjan: “Het is nu volop seizoen, de klanten willen hun bootkap op tijd hebben, dus dan halen we een avondje door. Het lukt meestal goed om ons aan de planning te houden, omdat we met vier man zijn. Veel zeilmakers werken alleen, maar met meer handen werkt het een stuk praktischer.”


UIT juni/augustus

Geen boot kan zonder een goede bootkap of afdekzeil. Als bescherming tegen zon en regen, om zelf droog te zitten en om verkleuring van het hout en het interieur tegen te gaan. Bovendien bepaalt de bootkap het eerste aanzicht van een boot en het oog wil ook wat. Alle kappen zijn custom made. Eerst wordt op de boot het buisframe ingemeten en daarna wordt er van plastic een mal op de boot gemaakt. Zeer nauwkeurig, want een afwijking van vijf millimeter maakt al het verschil tussen een fraaie strakke of een los hangende kap. Aan de hand van de mal worden in de werkplaats alle puzzelstukken uitgesneden in het doek en aan elkaar genaaid. De bevestigingspunten worden extra versterkt en alle uitsparingen worden er mooi vloeiend in verwerkt. De sluitingen worden pas op de

Vlnr: Sander Nieuwenhuijsen, Martijn “Tinus Teak” Kolle, Joost Goossens, Arjan Buis

boot gemonteerd om de juiste spanning en een goed sluitende buiskap te krijgen. Joost licht toe: “Onze klanten kunnen zelf helemaal bepalen hoe de kap er uit gaat zien. De tijd dat een bootkap gemaakt was van blauw pvc ligt ver achter ons. Er zijn verschillende materialen en

kleuren om uit te kiezen. Dat geldt ook voor de biezen, het stiksel, de ritsen en de kleur van de ruiten. Sommige mensen willen de naam van de boot op de kap en laatst hebben we er één gemaakt met witte sportstrepen. Daar zijn we altijd voor in, voor iets anders. We vinden het leuk om

dingen te bedenken die er nog niet zijn, het kan ons eigenlijk niet gek genoeg!” Vaste opdrachtgever Vedette Jachtbouw in Uithoorn had onlangs een speciale opdracht. Ze hadden een buiskap nodig voor de boot van een klant met een zeer beperkt gebruik van zijn armen. “Dat was een behoorlijke uitdaging. We hebben veel met de klant overlegd en we zijn er uiteindelijk in geslaagd een bruikbare kap voor hem te maken”, vertelt Arjan trots. Naast buiskappen en dekzeilen voor boten, maakt Zeilmakerij Aalsmeer ook terrasafzettingen en parasols voor restaurants. Ze maken en repareren eigenlijk alles wat maar met doek te maken heeft. Een mooi ambacht. Zeilmakerij Aalsmeer Uiterweg 379 1431 AL Aalsmeer T 0297 368335 W www.zeilmakerijaalsmeer.nl

Een afwijking van vijf millimeter maakt al het verschil tussen een fraaie strakke of een los hangende kap

45


Trendy,

strak

en snel


Zet een naval architect en een grafisch ontwerper met een grote passie voor boten bij elkaar en zie: een nieuwe generatie sloepen wordt geboren. In 2006 verraste iSloep de watersportwereld met de iSloep 735. Een complete boot met een vooruitstrevend, uiterst modern design. En dat voor een alleszins redelijke prijs. Allernieuwste loot aan de succesvolle iSloep-stam is de Rapida 750, net als zijn grote broer de Rapida 990, een kruising tussen een luxe sloep en een sportieve tender met pit. Uiteraard in een stijlvol jasje.

Remco en Erik Spek


juni/augustus UIT

Met een vader die zijn hele leven in de scheepsbouw werkte, groeiden broers Erik (37) en Remco (40) Spek feitelijk op het water op. Erik werd naval architect en Remco grafisch ontwerper. Toen ze net iets te vaak tegen elkaar hadden gezegd dat het met al die sloepen die er op de markt waren anders, beter en mooier kon, besloten ze om het maar eens te proberen. Niet als hobbyprojectje, maar met de bedoeling hun ontwerp daadwerkelijk op de markt te brengen. Als fervent Applegebruiker had Remco een pakkende naam al snel gevonden; de naam iSloep (zelf spreekt hij het uit als ie-sloep en niet als

aj-sloep) is geïnspireerd op moderne gadgets als de iPod en de iPhone. Maar wat moest er dan allemaal anders, beter en mooier? Remco: “Normaal gesproken ben je er met de aanschaf van een sloep nog niet. Om de boot enigszins compleet te krijgen ben je daarna minimaal nog het dubbele kwijt aan opties. Dat moest anders. Wij wilden een compleet product aanbieden voor een aantrekkelijke prijs.” Om die prijs binnen te perken te houden wordt de arbeidsintensieve productie van het polyester in China gedaan. Ook al het houtwerk wordt daar gemaakt. Daarna worden de boten verscheept

en afgewerkt in de werkplaats in Alphen aan de Rijn. Daar, aan de Oude Rijn, staat ook de showroom van iSloep. Geen rommelige werf met een tochtige loods, maar een strak, eigentijds gebouw met een glazen pui. “Ja, die aandacht voor vormgeving is wel typisch iSloep”, zegt Remco. “Ook op de eerste botenbeurs deden wij het direct al anders; we stonden er met een grote, witte, moderne stand. Dat trok behoorlijk de aandacht.” De introductie van hun merk deden ze middels een zeer geraffineerde internetcampagne. Voordat de eerste boot op de markt kwam, hadden zich al 800 geïnteresseerden gemeld.

Voor wat betreft het begrip ‘beter’ was jachtarchitect Erik aan zet. Hij tekende een stabiele boot met een veel geprezen ‘zeeg’, een mooi glooiende bovenlijn. Het onderwaterschip ontwierp hij met het doel om mooi door het water te glijden, om soepel en snel mee te varen. Aan ‘mooier’ werd invulling gegeven door nogal af te wijken van wat tot dan toe gebruikelijk was. In plaats van het geijkte crèmewit met donkerblauw of donkerrood, worden de iSloepen strak zwart-wit, in grijstinten, helemaal zwart of in combinaties hiervan uitgevoerd. De iSloep is er in drie maten: de 585, de 735 (het eerste ontwerp) en de 915. Wat ze gemeen hebben is hun stoere, hippe uiterlijk en hun doel: zorgeloos genieten op het water. Want daar is de sloep toch het aangewezen middel voor: vrienden, kinderen en picknickmanden inladen, de ingebouwde koelbox tot de rand vullen en gáán. Het Hollandse landschap aan je voorbij laten glijden of het anker uitgooien en al dobberend de zon onder zien gaan. Languit op het zonnedek of met z’n allen aan de borrel in de rondzit. Genieten van elkaar en van luxe en comfort. Zo hebben de iSloep 735 en 915 standaard een vast toilet aan boord. Voor het ultieme gemak. Remco vertelt dat er een nieuwe ontwikkeling gaande is in sloepenland. Na de sloep en de moderne sloep, lijken de bootliefhebbers nu

“Die aandacht voor vormgeving is wel typisch iSloep”

48


UIT juni/augustus

Dragt Watersport Haven,Winkel & Service

Stommeerweg 72 | Aalsmeer (0297) 36 67 81 | www.dragtwatersport.nl Bemiddeling bij verkoop van boten

Winter: Zo - Ma gesloten Di t/m Vr 10.00 - 17.00 Za 10.00 - 16.00

Zomer: Ma gesloten Di t/m Vr 9.00 -18.00 Za 9.00 - 17.00 Zo 10.00 - 16.00

zeilen, surfen en catamaranzeilen voor jeugd en volwassenen leren met plezier... Kudelstaartseweg 64 1433 GK Aalsmeer Telefoon 0297 320122 Website www.zeilschoolaalsmeer.nl

ANWB/CWO/VDWS erkend

49


juni/augustus UIT

massaal te vallen voor de tender nieuwe stijl. De tender is van oorsprong een snel bootje dat hoort bij luxe jachten en wordt gebruikt om mensen van de wal naar hun schip te brengen. “In 2010 introduceerden wij de Rapida 990. Een héle gave boot! Hij combineert het gezellige van een sloep met het snelle, sportieve van een tender. De belijning heeft wat retro-elementen, een beetje een jaren vijftig gevoel. Het design is recht, strak en snel, de neus is iets naar beneden gebracht. Over elk detail is nagedacht. Het is dan ook een boot die heel wat bekijks oplevert”. De Rapida is er nu in twee afmetingen, de 990 en de 750. Ze bieden plaats aan zo’n 12 personen en hebben beide een rondzit, een zon-

nedek en een open achterkant met teakhouten zwemplateau, een favoriete plek voor kinderen. Mooi detail in de Rapida 750 is het chique ingebouwde wijnklimaatkastje, voorin bij de rondzit. Een leuk speeltje voor pa en ma en hun gasten. Met de Rapida’s kunnen behoorlijke snelheden worden gehaald. Standaard is de Rapida 750 voorzien van een driecilinder Yanmar motor met 21 pk, maar dat kan optioneel worden opgeschroefd tot 75 pk. De Ra-

pida 990 heeft standaard een 42 pk viercilinder motor op de schroefas, maar een 125 pk motor - die ruim 40 kilometer per uur haalt - kan ook. De boten worden standaard geleverd met al het roestvrijstaal en teakhout, kussensets, anti-fouling, een wijnklimaatkast of een koelkist, toilet en zelfs een vlag. De Rapida 750 is verkrijgbaar vanaf 32.990 euro en de Rapida 990 voor nog net geen 59 mille. Remco besluit: “Op onze website staan filmpjes

waarop je al onze boten kunt zien varen, maar je kunt het beter zelf komen uitproberen. Hier in Alphen liggen alle modellen in het water voor een proefvaart. Bij Vinkeveen Haven aan de Vinkeveense Plassen kun je trouwens voor een dag, of zelfs per uur, een iSloep 585 diesel of elektra huren. En onze demodagen zijn ook heel gezellig. 2e Pinksterdag is er weer een. Dan zijn er elk half uur proefvaarten, er is muziek en er zijn natuurlijk lekkere hapjes en drankjes. Voor het echte sloepgevoel!”

iSloep Hoorn 316 2404 HL Alphen aan den Rijn T 0172 416 763 W www.isloep.nl Geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Van 1 maart tot 1 oktober ook op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Met de Rapida’s kunnen behoorlijke snelheden worden gehaald

50


juni/augustus UIT

Alles binnen handbereik bij

Kempers Met twee fraaie, luxe jachthavens zou je kunnen zeggen: Kempers Watersport rules the waves. Van de Westeinderplassen in dit geval. Twee full service watersportbedrijven aan de zuidkant van dit prachtige gebied, één in Kudelstaart en één in Aalsmeer. Je kunt er volkomen relaxed het water op, want op beide locaties ontbreekt het de watersporter aan helemaal niets.

De Westeinderplassen bestaan voornamelijk uit veen en plassen. Een heerlijk gebied om te varen en de dagelijkse besognes achter te laten op de wal. De natuur en de mooie uitzichten zijn rustgevend en als je op zoek bent naar wat meer reuring, vaar je zo naar het gezellige centrum van Aalsmeer. Via de Ringvaart bereik je in een mum van tijd aansluitende gebieden als de Kagerplassen, de Braassem en de Nieuwkoopse Plassen. Enkele uurtjes varen verder en je bent in het centrum van Leiden, Amsterdam, Alphen aan den Rijn of Haarlem. Leuke en veilige openbare zwemplaatsen bevinden zich bij het Surfeiland in Aalsmeer en bij de loswal in Kudelstaart. Natuurzwembad Het Oosterbad in Aalsmeer is ook per boot bereikbaar. Joost Kempers zwaait de scepter over het bedrijf in Kudelstaart. Hier zijn vind je een gezellige jachthaven met 250 ligplaatsen, grote boxen, brandstofpompen met pinautomaat, water- en stroomvoorzieningen op alle steigers (ook de privésteigers), grote sanitaire ruimten, wasmachines met drogers en een ruime parkeergelegenheid. Prettig detail: de hardhouten steigers zijn voorzien van kunststof dekken, dus die zijn splintervrij en nooit glad. Het winkelcentrum van Kudelstaart ligt op loopafstand, maar Joost vertelt dat de meeste mensen daar niet eens aan toekomen: “Op onze jachthaven bevindt zich een watersportwinkel van

52


UIT juni/augustus

300 vierkante meter met een heel uitgebreid assortiment. Alles op het gebied van techniek, veiligheid en onderhoud is daar in huis”. En om echt zorgeloos te kunnen recreëren: “Koken hoeft hier ook al niet, want bij onze buurman, restaurant De Kempers Roef, kun je uitstekend lunchen en dineren. Binnen of op het terras aan het water.” Zowel bij de vestiging in Kudelstaart als in Aalsmeer, gerund door broer Bart Kempers, zijn vakmensen in dienst voor alle mogelijke reparaties, renovaties, schoonmaak en onderhoud. Uniek bij Kempers Watersport is de servicedienst die bij pech onderweg naar je toekomt om de problemen ter plekke op te lossen.

In de Aalsmeervestiging, het Princessepaviljoen, is plaats voor maar liefst 500 boten. Daar bevinden zich ook de winterstalling, de waterstalling en de droge loods. Restaurant Plasmeijer met zijn zonnige terras zorgt hier voor de inwendige mens. Al decennialang bemiddelt Kempers Jachtmakelaardij bij de aan- en verkoop van tweedehands en nieuwe boten. Van zeiljachten en sloepen tot motorboten. Kempers heeft een HISWAlidmaatschap en een EMCIcertificering. ”In beide vestigingen liggen meestal zo’n 100 boten in de haven om te bezichtigen. Je kunt dus altijd lekker vrijblijvend rondkijken”, zegt Joost.

Jachthaven en makelaardij Kempers Kudelstaartseweg 226 1433 GR Kudelstaart T 0297 385 385 W www.kemperswatersport.nl Kempers Princessepaviljoen Herenweg 100 1431 GX Aalsmeer (bij Leimuiden) T 0172 50 30 00 W www.kemperswatersport.nl Geopend: de gehele week van 8.00 tot 17.30 uur

Evenals vorig jaar wappert bij Kempers de Blauwe Vlag. Dit internationale keurmerk wordt toegekend aan stranden en jachthavens die voldoen aan strenge eisen op het gebied van goede sanitaire voorzieningen,

schoon oppervlaktewater, een duurzame bedrijfsvoering en een hoge mate van veiligheid. Ieder jaar worden de bedrijven opnieuw getoetst. Ook dit jaar is Kempers Watersport met vlag en wimpel geslaagd!

Zowel bij de vestiging in Kudelstaart als in Aalsmeer, zijn vakmensen in dienst voor alle mogelijke reparaties, renovaties, schoonmaak en onderhoud

53


Het ultieme zomergevoel Varen maakt hongerig. En dorstig. Als je met de sloep over de Loosdrechtse Plassen toert, hoef je je niet te beperken tot de inhoud van de koelbox aan boord. Voor heerlijk lunchen, borrelen of dineren op niveau leg je de boot aan bij Brasserie Kompas en dan kan het grote genieten beginnen.


UIT juni/augustus

Binnen in de stijlvolle brasserie of op het mooie terras kun je à la carte kiezen uit het uitgebreide en vaak wisselende menu. Worden het wilde oesters uit Bretagne of een mals stuk, langzaam gerijpt vlees van het Schotse Black Angus rund? Of toch een opwekkend Tom Yam soepje met shiitake, koriander en gamba? Omdat Brasserie Kompas vijftig jaar bestaat is er een feestelijk geprijsd (€ 35,00) driegangen jubileummenu. Wil je je uitgebreid culinair wil laten verrassen, dan is het vier- of vijfgangen proeverijmenu (resp. € 52,50 en € 57,50) de beste keuze! Natuurlijk met een passend

wijnarrangement uit de rijk gevulde wijnkelders van Brasserie Kompas. Bij mooi weer is Kompas Beach geopend, pal aan de plas. Het jongste zusje van de zaak is een leuke aanvulling op de klassiek chique ambiance van wit linnen en gepoleerde glazen in de brasserie. Met buitenbar, lekkere zitzakken en comfortabele loungebedden heerst bij Kompas Beach het ultieme zomergevoel. Hier bestel je carpaccio, sushi en sashimi of Oosterse fingerfood om je vingers bij af te likken. Een lekker broodje kan natuurlijk ook. Met de voeten in het zand genieten van de ondergaande zon. Het leven is vurrukkulluk…

Brasserie Kompas Oud Loosdrechtsedijk 203 * 1231 LW Loosdrecht T 035 5823200 * W www.brasseriekompas.nl P gratis parkeren op groot eigen terrein Geopend: 7 dagen per week vanaf 12.00 uur Feesten, recepties, bruiloften, walking dinners, private dining en vergaderen in De Serres en De Verrekijker met uitzicht op de plassen.

Advertentie

55


Peter de Rijk Is uitgever, auteur, radiomaker en schrijft voor websites en in een dozijn dag- en weekbladen. In deze rubriek bespreekt hij alleen boeken die hij de moeite waard vindt.

Moord en brand Boris Dittrich ISBN 9789046809464 € 19,95

Boekhandel & Antiquariaat Blankevoort Rembrandtweg 649-651 Amstelveen Gratis parkeren

Boeken Top 10 1

Tonio A.F.Th. van der Heijden

2

Plenty Yotam Ottolenghi

3

De verhalen Mensje van Keulen

4

De kaart en het gebied Michel Houellebecq

5

Het evenwicht Martin Bril

6

Gedrag in uitvoering Mariëtte Huizinga & Diana Smidts

7

Het Mussolinikanaal Antonio Pennacchi

8

De vrije wereld David Bezmozgis

9

Dienstreizen van een thuisblijver Maarten ’t Hart

10

De bloedakker Andrea Camilleri

Na het in 2009 gepubliceerde Elke liefde telt een non-fictie boek over zijn werk bij Human Rights Watch, verrast ex-advocaat, ex-rechter en ex-parlementariër Boris O. Dittrich nu met een opmerkelijk goed geschreven roman getiteld Moord en brand. Krijgen we een smeuïg kijkje in de achterkamertjes van het Binnenhof? Er wordt een vooraanstaand politicus vermoord. Het onderzoek van politie en justitie levert geen spoor op. Er wordt een medewerker van de AIVD, een Nederlander met Marokkaanse voorouders, ingezet om schot in de zaak te brengen. Tot zover de gebruikelijke ingrediënten voor een degelijke ‘policier’. Dittrich gebruikt voor de hoofdpersonages gefingeerde namen en situeert de gebeurtenissen in de nabije toekomst, een bewuste daad van de schrijver die daarmee voorkomt dat het teveel één op één wordt. Prinses Amalia is wonderwel uitgegroeid tot een gracieuze achttienjarige en koning Willem IV zit op de wankele

troon, naast hem koningin Maxima mét onderkin. Toch leg je elk personage even langs de meetlat van je politieke geheugen. Zou dat niet die fractievoorzitter kunnen zijn? Wordt daar dat kamerlid op de hak genomen? De lezer wordt zelf een detective. Dittrich weet dit handig te bevorderen door af en toe bestaande namen en personen op te voeren. Moord en brand is een afrekening met een knipoog. Dittrich lijkt mozaïeken te maken van al zijn belevenissen in zijn politieke jaren, de tijd waarin je geen menselijkheid mag tonen. Het is een boek over collectief falen en een aanklacht tegen elkaar beconcurrerende overheidsdiensten. Dittrich sleept er van alles bij van de Boze Vaders, de moord op Fortuyn en Van Gogh, de Puttense Moordzaak, het asielzoekersbeleid, vastgoedfraude, de Hofstadgroep tot en met Srebrenica. Maar dat irriteert niet. De spanningsboog is origineel en gedurfd. Ergens in het midden van het boek wordt duidelijk wie de dader is. Het is bijzonder knap dat de auteur er in slaagt om in de resterende pagina’s de aandacht van de lezer vast te houden.

Elsschot, leven en werken van Alphons De Ridder Vic van de Reijt ISBN 9789025368128 € 29,95 Elsschotkenner Vic van de Reijt kreeg inzage in het zakenarchief van Elsschot en werkte zeven jaar aan de biografie Elsschot, leven en werken van Alphons De Ridder. Van de Reijt heeft een aangename pen, hij weet het verhaal zo te vertellen dat je in een soort Elsschotiaanse trance komt. Dit is een biografie die je niet gemakkelijk terzijde kunt leggen. Het leest als een goede historische roman. Geen duizend pagina’s dik boekwerk met een opsomming van feitjes, maar het topje van de ijsberg, terwijl de biograaf overduidelijk alles weet wat er zich onder het wateroppervlak bevindt. Van de Reijt heeft zeven jaar aan het boek gewerkt. En dat merk je. ‘De details moesten bij mij echt indalen.’ Het boek telt driehonderdvijftig pagina’s en heeft een notenapparaat van nog eens zeventig bladzijden. En dat doet precies waartoe noten eigenlijk dienen, namelijk uitnodigen tot verder onderzoek. Van


de Reijt maakt handig gebruik van citaten uit het werk van Elsschot, fragmenten, parels uit het zakenarchief en uit manuscripten geschrapte scènes. Hier is een volbloed biograaf aan het werk die geen waardeoordeel afgeeft, al druipt van elke pagina de fascinatie voor de auteur af. Van de Reijt is, en dat zou voor elke recensent, interviewer en biograaf moeten gelden, de bewondering voorbij. ‘Ik kom uit Brabant en herken mijn vader en mijn broer in De Ridder.’ Van de Reijt heeft de schrijver, de zakenman, de Belg en de familieman in evenwicht willen brengen. Dat is gelukt, want op sommige pagina’s komen alle vier de kanten tegelijk aan de orde. Wat opvalt is de flexibiliteit en de vechtlust van De Ridder. Die raakte zowel aan het eind van de Eerste als aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zijn fortuin kwijt, maar wist er weer bovenop te komen. Zijn reclametalent heeft hij nooit aangewend voor de promotie van zijn literaire werk. Hij was doodsbenauwd dat zijn klanten zijn werkwijze van binnenuit zouden leren kennen. Dat is zijn achillespees. ‘Hij vertrouwde de uitgevers niet, hij was er namelijk zelf een.’

De mooie armen van mevrouw Sorgedahl Lars Gustafsson ISBN 9789089670373 € 22,50 In De mooie armen van mevrouw Sorgedahl van de gelauwerde Zweedse schrijver Lars Gustafsson maakt een filosofieprofessor in Oxford een tijdreis door zijn verleden en belandt in het Zweden van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Hij beschrijft het Västmanland, zijn vrome grootmoeder, de smaak van kaneelpeertjes, de geur van het water en het riet. ‘De duiven met hun angstige beweginkjes en hun melancholieke monologen deden me aan mijn moeder denken, de meeuwen aan mijn vriendjes van school, vooral de jongens die niet op een normale toonhoogte konden praten, maar die altijd luid krijsten en handbal speelden.’ Maar vooral herinnert de professor zich de vrouwen, die in zijn gedachten natuurlijk nog net zo mooi en verleidelijk zijn als toen. En dan met name mevrouw Sorgedahl, met haar saaie man, gelukkigerwijs, en haar prachtige blanke armen. Het krap tweehonderd pagina’s tellende boek is opgedeeld in der-

tig hoofdstukken. Dat heeft het voordeel dat de lezer precies op het juiste moment op adem kan komen en even kan reflecteren. De inhoudsopgave laat zich lezen als een gedicht. Bij Gustafsson telt elk woord. Dit is literatuur die je terug bij jezelf brengt, die verstild is en rust geeft. Wanneer je De mooie armen van mevrouw Sorgedahl hebt uitgelezen, voel je de behoefte om het boek direct weer bij het begin open te slaan. Dit is een roman die vooral onderzoekt hoe het geheugen werkt. Om met de Ierse schrijver Joseph O’ Connor te spreken: ‘Je staat aan de kant van een spiegelglad meer en werpt een platte kei. Die raakt het water op drie, vier en soms wel vijf plekken. Zo worden herinneringen met elkaar verbonden.’ Deze roman is secuur geschreven, de kaneelperenbomen, de rietkragen en de vogels doen denken aan Gerbrand Bakker, de implementatie van de filosofie aan de Hongaar György Konrád en de poëtische stem aan het werk van Herta Müller. Dat is niet verwonderlijk, want grote literatuur wordt vaak op de kleine vierkante meter geschapen. En daar zijn deze drie auteurs net als Gustafsson meesters in.

Binnenhof 50 - 52 Amstelveen www.venstra.nl

Boeken Top 10 1

Tonio A.F.Th. van der Heijden

2

3

Blauwe Kamer Nicci French

Begraafplaats van Praag U. Eco

4

Noordkap Indridasson

5

Alle dagen Ajax J. van der Horst

6

Kaart en gebied M. Houellebecq

7

XY S. Veronesi

8

De strijd om de Amsterdamse onderwereld P. Vugts

9

Wat verborgen is H. Rosenfeldt

10

De pensioen mythe M. Pikaart


Adolf Hitler en de Eerste Wereldoorlog, het ware verhaal Thomas Weber ISBN 9789046809198 € 29,95 De geboren Oostenrijker Adolf Hitler meldde zich na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vrijwillig aan bij het Beierse leger. Eerder had hij zich in Oostenrijk gedrukt voor de dienstplicht. Hij werd ingedeeld bij het zestiende reserveregiment, een in de hiërarchie zo laag aangeschreven onderdeel dat bij gebrek aan voldoende materiaal de soldaten werden uitgerust met een nephelm. Ze hadden daardoor last van vriendelijk vuur omdat ze aangezien werden voor Britten. De historicus Thomas Weber vraagt zich in het voorwoord van zijn Adolf Hitler en de Eerste Wereldoorlog, het ware verhaal af waarom Hitler in de vijfhonderd pagina’s tellende historie van het regiment slechts tweemaal voorkomt: in een korte opmerking en met een wazige foto. Hitler zelf verklaarde later dat zijn tijd bij het zogenaamde List-regiment ‘de belangrijkste ervaring in zijn leven’ was geweest. De ‘universiteit’ waar ook zijn gedachtegoed is geschoold. Weber toont met zijn smakelijk geschreven boek overtuigend aan dat de Hitler en zijn latere kompanen de geschiedenis achteraf nadrukkelijk te zijner gunste hebben herschreven. De historici hebben over het algemeen alleen naoorlogse bronnen gebruikt, de sterk gekleurde hagiografieën van ‘medestrijders’ en Hitlers eigen ‘non-fictie’. Weber heeft als eerste het oorlogsarchief van het regiment geraadpleegd en te-

vens de rechtbankdossiers. Niemand had in negentig jaar tijd de linten van de ongeordende en ongecatalogiseerde stapels losgemaakt. De getuigenissen en brieven van soldaten en officieren vormen een belangrijke bron voor Webers werk. Hitler was een regimentskoerier en kwam daarom bijna niet aan het front. Zijn post bevond zich kilometers achter het front van stinkende loopgraven, afgerukte ledematen, ontstoken voeten, ziektes en zinloze stormlopen. Hitler bracht een groot gedeelte van zijn tijd door met het lezen van boeken en het kwasten van ansichtkaarten van ruïnes. De echte frontsoldaten keken de zogenaamde ‘etappenzwijnen’ met de nek aan. Dat is overigens zo gebleven, ook toen Hitler kanselier was geworden. Iedereen die het aandorst om later aan zijn zorgvuldig opgebouwde imago te tornen, werd met alle mogelijke middelen vervolgd. Bijvoorbeeld de Joodse luitenant Hugo Gutmann die hem het ijzeren kruis bezorgde.

Heimwee heeft een kleur Guus Bauer ISBN 9789062656585 € 18,95 Sommige schrijvers worden, net als wijn, beter naarmate ze ouder worden. Guus Bauer (1959) bewees met zijn Tuinman van niemandsland (2008) een verteller van grote klasse te zijn. Met Heimwee heeft een kleur gaat hij nog verder. Helaas komen we in de Nederlandse literatuur weinig echte vertellers tegen. Met Guus Bauer is nu een echte verhalenverteller opgestaan. Waar De tuinman van niemandsland voor hoge verwachtingen zorgde, lost Heimwee heeft een kleur ze in.

Win ‘FOUTE SARAHS’ De eerste novelle Heimwee heeft een kleur is direct ook de titelgever van het boek. In de streken waar de verhalen zich afspelen, ontbreekt het aan kleur in het leven. Kenners van het oeuvre van Bauer weten dat de schrijver lang in Tsjechië heeft gewoond. De invloed van zijn ervaringen is merkbaar in iedere regel die hij schrijft. Zijn visie op de dictatoriale wereld van weleer is bitterzoet ironisch. Zijn stijl is een vreemde mix van John Irving met Jáchym Topol. Beide meesterlijke vertellers maar verschillend van elkaar als water en vuur. Als een oude magiër heeft Bauer deze elementen met elkaar verbonden. Weemoed bundelt hij met avontuur, angst met passie. De koperslager en het grauw is voor mij het mooiste verhaal van dit boek. De sprookjesachtige wereld waarin Clemens leeft en waarin alles lijkt vastgelegd, blijkt een metafoor. Ook nu weer spelen licht en kleur een belangrijke rol. In Je bent zelden getuige komen we misschien wel het dichtst bij de auteur zelf. In de figuren van Altmann en Novak, meesters op het gebied van de patisserie, splitst hij zichzelf op. Dat de auteur zichzelf overstijgt tijdens de laatste pagina's komt door de keuze die hij maakte. Door juist de eenling en de angst voor het ongewisse te beschrijven, beleeft de lezer die wonderlijke dagen van de Wende alsof hij er zelf bij was. Guus Bauer heeft met Heimwee heeft een kleur een prachtig en poëtisch boek geschreven. Juist door de onvoorspelbaarheid van zijn verhalen blijven ze sterk tot de laatste regel.

Oké, ze is vijftig geworden. Maar betekent dat echt dat ze te oud is voor haar leukste kleren, een carrièreswitch of een avondje stappen?’ Het boek Foute Sarahs van Claudia Biegel is een herkenbare roman voor alle Sarahs, fout of niet. Het UIT magazine mag vijf exemplaren van uitgeverij Mistral weggeven. Mail naar redactie@uitmagazine.com en maak kans op een van de vijf boeken.

Brugstraat 1-5 Abcoude www.boekhandelsprey.nl

Boeken Top 10 1

Blauwe maandag Nicci French

2

Tonio A.F.Th. van der heijden

3

Dossier 64 Adler-Olsen

4

De 100-jarige man die uit het raam sprong Jonasson

5

Evenwicht Martin Bril

6

De Wolken Hugo Claus

7

Familieportret Jenna Blum

8

Zomerhuis met zwembad Herman Koch

9

Grote zomerboek Heleen van Rooyen

10

Lied van de grotten Auel


PARK TENNIS

PARK Tennis

NIEUWS PARK Tennis opent haar deuren op landgoed “Oostermeer” te Amstelveen..

Amstelveen is een tennispark rijker: PARK Tennis.. PARK Tennis ligt langs de Amstel op het landgoed “Oostermeer” midden in de beschermde natuur. Het park is ideaal gesitueerd tussen Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel en Amsterdam. Bij PARK Tennis is tennissen naast een sportieve uitdaging ook een geweldige beleving door de unieke ligging.

Wat houdt dit abonnement voor u in? • • • •

Alles op PARK Tennis is nieuw; de gravelbanen (conform KNLTB-eisen), netten en het paviljoen dat uitgerust is met een gezellige bar en comfortabele douche en kleedruimte. Niet overbodig om te noemen is het heerlijke lounge terras waar de hele dag de zon op schijnt. Omgeven door prachtig groen en water kun je hier in alle rust genieten van een heerlijke kop koffie of iets anders naar wens. Wat houdt het lidmaatschap voor u in? Om de speciale sfeer die dit tennispark uitstraalt te waarborgen bieden wij een select aantal tennisliefhebbers de mogelijkheid om in te schrijven op een seizoenabonnement.

• •

tarief € 99,- per seizoen (geldig van 2 april tot 1 oktober 2011). 1 uur privé-les van een van onze professionele tennisleraren. 3 keer kosteloos een introducé meenemen. speelrecht met een toeslag van € 5,- per persoon per uur. (maximum van 2 betalende personen). vrij parkeren voor de ingang. telefonisch of online reserveren.

(Losse baanhuur zonder PARK Abonnement à € 25,- per uur mogelijk). We ontvangen u graag op PARK Tennis! met vriendelijke groet, PARK Tennis

Bezoekadres: (vrij parkeren) PARK Tennis Bankrasweg 12 t/o 1183 TP Amstelveen I: www.parktennis.nl E: info@parktennis.nl M: 06 54 606 661


juni/augustus UIT

Had ik voor deze rubriek tot nu toe in compacte auto’s gereden, vandaag staat er bij Kimman in AmsterdamZuidoost een Land Rover Discovery 4 op me te wachten. Slik, dat is andere koek. Hij is huge! Mijn eigen Fiat Seicento kan er zo op het oog met gemak twee keer in. Maar mooi is-ie, zoals hij daar staat te glimmen in het Siberian Blue. De hond weet ook niet wat haar overkomt als ze plaats mag nemen in haar eigen balzaal achterin. Als je de achterste twee stoelen uitklapt, telt de auto maar liefst zeven volwassen zitplaatsen. Het interieur is volledig flexibel en kan variëren van luxe bus tot kleine vrachtwagen met twee zitplaatsen voorin. Een wel héél luxe vrachtwagen dan. Het ontwerp van de Discovery is oorspronkelijk gebaseerd op de Land Rover Defender, maar van het bijna Spartaanse karakter van de Defender zie je in deze auto niet veel meer terug. Daar isie te sophisticated voor met zijn fraaie uiterlijk en zachte leren bekleding. Alles ademt luxe en comfort. Deze auto is eigenlijk te chique om na een boswandeling je vieze hond

60

In de jaren tachtig ontwikkelde Land Rover de Discovery als betaalbaarder alternatief voor de Range Rover. In 2010 rolde de vierde lichting van de auto van de band. Inmiddels was Land Rover overgenomen door Tata Steel van de Indiase ondernemer Ratan Tata, die flink investeerde. Dat heeft ertoe bijgedragen dat Land Rover niet meer alleen auto’s produceert voor avonturiers en buitenlui. De Land Rover Discovery 4 is een uiterst representatieve auto met een enorme power en een bak aan ruimte. achterin te gooien en weg te rijden met een paar modderlaarzen op de pedalen. Toch is de Discovery 4 ook een stoer werkpaard. De motor werd verbeterd, waardoor de 3 liter diesel een enorme trekkracht heeft. De sloep op een aanhanger vervoeren of een dubbele paardentrailer, hij lacht erom met zijn trekkracht van 3.500 kilo! Tja en hoe rijdt dan zoiets? Verrassend licht en comfortabel eigenlijk. Geruisloos ook en snel. Als ik bij het invoegen op de snelweg een dotje extra gas geef, word ik bijna gelanceerd. Die power, daar moet je even aan wennen. Maar dan is het lekker! Het

doet wel iets met je, in zo’n auto rijden. Hoog gezeten op mijn koninklijke zetel heb ik een onbelemmerd uitzicht. Andere auto’s lijken onderdeurtjes vergeleken bij mijn robuuste 4x4. Nu niet overmoedig worden, eerst nog maar eens het beest te zien temmen. Met inparkeren bijvoorbeeld. Want dat is een uitdaging op zich met een auto die 4,84 meter lang en 2,17 breed is (met de spiegels uitgeklapt). Maar hoera, de Discovery blijkt te zijn voorzien van een ingebouwde camera die inschakelt zodra ik achteruit rijd. Op het scherm zie ik precies wat er achter me gebeurt en met de waarschuwingssignalen erbij kan het

niet meer mis gaan. Wel prettig in een geleende auto van € 107.500,-. Ook handig is de knop, waarmee ik de auto 4 centimeter kan verlagen om een parkeergarage in te rijden. En dat is nog maar een fractie van de technische slimmigheden waar de Discovery 4 over beschikt. Bij aankoop van de auto word je een cursus van een dag aangeboden om alle snufjes te leren kennen. Zoals bijvoorbeeld Terrain Response, een systeem waarmee de rijeigenschappen van de auto zich met één druk op de knop aanpassen aan de ondergrond. Zand, sneeuw, modder, rotsblokkken, het maakt niet uit, je bent een instant off the road expert.


UIT juni/augustus

Alles ademt luxe en comfort en toch is de Discovery 4 ook een stoer werkpaard

De Land Rover Discovery is verkrijgbaar in 3 uitvoeringen, vanaf â&#x201A;Ź 83.900,-.

Conclusie aan het einde van een dagje cruisen? Geweldige auto, stoer, chique, sterk en groot. Voor mij persoonlijk een maatje te groot. Maar ik heb dan ook geen dubbele paardentrailer of een gezin met vijf kinderen. Om over die ton voor een auto maar te zwijgen.

De testauto, een Discovery 4 SDV6 HSE met een Premium Pack kost in deze uitvoering â&#x201A;Ź 107.500,-

Eveline Steenaart

61


S

juni/augustus UIT

hoppen

nieuwbouwprojecten. “De focus van mijn werk ligt op ontwerp en maatwerk, zoals vaste elementen voor de keuken, woon-, bad- of slaapkamer. Voor het uitvoerende werk schakel ik DBD Design in. Vakmensen waar ik regelmatig mee samenwerk.” Een interieur hoeft volgens Odette niet altijd compleet nieuw te zijn. “Ik ga vaak bij de mensen op zolder kijken. Soms staan daar Aan de wanden hangen prachtige stoffen; de vakkennog geweldige spullen! Ik vind het leuk om bijvoorbeeld kast staat vol met stalenboeken, grote interieureleeen oud schilderij of beeld te hergebruiken. Want een menten en bijzondere lampen geven het vertrek de mix van vintage en nieuw zorgt voor een karaktervol finishing touch. Het hart van de intieme ruimte is de huis. En wat ik ook erg belangrijk vind, is dat bijvoorwitte moodboardtafel. Odette: “Mensen komen vaak met een tekening en wanneer ik geïnventariseerd heb beeld een bank niet alleen mooi is, maar ook goed zit. Een interieur moet comfortabel en leefbaar zijn.” wat hun wensen zijn, komt die tafel vol te liggen met Odette gebruikt in haar interieurs rustige kleuren en stof-materialen en kleurstalen. Vervolgens ga ik, als spannende combinaties, zoals zijde en leer. “Stoffen de klant dat wenst, ook nog bij hen thuis langs om te zien hoe men leeft. Geen klant is hetzelfde; geen interi- zijn belangrijk in huis en gordijnen beleven een come eur is hetzelfde. En het wordt nooit een compleet Ave- back. Gordijnen zorgen voor de finishing touch en ze mogen dramatisch zijn: gevoerd met molton en slepend nue interieur, maar het interieur van de klant en een beetje Avenue!” Avenue 33 is sterk in losse elementen, over de vloer, van ruwe zijde en satijn.” Avenue 33 is expert als het gaat om verlichting. “Een uitgebalancomplete interieurs en begeleiding van bestaande en ceerd lichtplan omvat goede basis- én sfeerverlichting. Voor basislicht werk ik met Maretti, voor sfeerverlichting is het Franse Forestier geweldig!” Overigens werkt Odette niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven. “Voor Special Sports in Amstelveen heb ik het interieur en de aankleding van de bar en het restaurant gedaan, de Special Lounge Club. We zijn nu bezig om de rest van de sportschool een frisse look te geven!” Liefhebbers van mooie, comfortabele en leefbare interieurs weten inmiddels dat Interieur- & Ontwerpstudio Avenue 33 geen doorsnee showroom is. We ontmoeten Odette Hayer, eigenaresse van Avenue 33, in haar sfeervolle SHOWROOM in Abcoude.

Avenue 33 Hoogstraat 1A, Abcoude, • T 0294 282267 www.avenue33.nll • info@avenue33.nl Avenue 33 werkt voor particulieren en projecten in het binnen- en buitenland. Odette is regelmatig op locatie aan het werk. Dus maakt u s.v.p. vooraf even een afspraak.

62


UIT juni/augustus

C

hristiaan Coiffures

Specialist in haarmodetrends, verftechnieken en schitterende highlights. Wij luisteren naar wat je wilt en kijken naar wat bij je past. Loop binnen zonder afspraak voor een uitgekiende behandeling waar je blij van wordt! De verhouding prijs-kwaliteit is bijzonder gunstig.

Christiaan Coiffures

Hoogstraat 5, Abcoude • T 0294 281286 W www.christiaan-coiffures.nl

D

ubbel & Dwars Fashion

“Personal Shopping” is ons motto! Kom gerust een langs in onze winkel om de nieuwe zomercollectie te bekijken. Graag staan wij klaar voor een persoonlijk advies. Buiten onze reguliere openingstijden doen wij dit tevens op afspraak. Onze merken: Maison Scotch, Nolita, Citizens of Humanity, Parajumpers, Franklin & Marshall, Canada Goose, Blue Blood, Circle of Trust, Ra-eR, Culture, Saint Tropez, Aikoo, My Brand, Braez, Dept, Silvian Heach, Sacks, Sust, Reminicence, Ana Alcazar, Fab., Scotch & Soda en Buddha to Buddha. Voor een maatje meer voeren we de merken Olsen en Rosner, verkrijgbaar t/m maat 48. De schoenencollectie is uitgebreid met Walk in the Park, Scholl, Chick on a Mission, Lazamani, Birkenstock en Havaiana.

Dubbel & Dwars Fashion

Hoogstraat 1, Abcoude • T 0294 282581 W www.dubbelendwars.com

J

amie & Joëlle

Mode is een feest! Wij geven persoonlijk en eerlijk advies aan dames én heren, in een zeer ontspannen sfeer. Onze merken o.a. Cambio, Lacoste, DTLM, Joe Taft, UGG, Casiopee, Arma, Chiarico, Belluna, Geisha, Soaked in Luxury, British Indigo, RB Boston, Mac, R2

Jamie & Joëlle Stationsstraat 3, Abcoude T 0294-286586 • W www.jamiejoelle.nl

in

Abcoude

63


of dikke patser? Helemaal gek word ik er van. Iedere keer als ik op een feestje, borrel of iets dergelijks ben en mensen vragen aan me wat ik doe. Of - nog erger mensen herkennen me en starten meteen met een vragenvuur. Soms zoveel dat mijn aanwezigheid op het feestje meer op een consult gaat lijken. Ja, ik ben Personal Trainer en ik heb inderdaad net een boek geschreven. Pogingen om het gesprek om te draaien naar een ander onderwerp zijn vaak tevergeefs. Vaak komen er zelfs meer mensen om het gesprek heen staan als ze iets opvangen van het onderwerp.

GUY

Griekse God

Een kleine nuance is op zijn plek, het feit dat men zo veel aan me vraagt gee me natuurlijk een dikke schouderklop, al zou op dit soort momenten weleens wensen dat we het over iets anders konden hebben. Op gelegenheden buiten de sportschool, vertellen mensen me vrijwel aljd dat ze ook weer willen beginnen met sporten en goed eten. Iedereen wil er wel vijf kilo van af en beter in shape zijn. En daar zit‘m meteen de crux: wil je het alleen maar of KIES je er ook voor? Iedereen wil er beter uitzien, slanker en gezonder zijn. Er zijn er echter maar weinig die er ook daadwerkelijk voor kiezen. Zet je de knop om drassch en blijvend zaken te veranderen aan je levenssjl en bijbehorende gedrag? Zolang je er niet voor kiest om de juiste dingen te doen en slechte dingen te laten, kun je willen wat je wilt, maar er zal niets veranderen. En, geloof me, op een feestje besluit niemand om vanaf nú de knop om te zetten. Binnen mijn bedrijf werk ik dan ook alleen met mensen die gekozen hebben zaken te veranderen. De jd van mijzelf en mijn trainers is te kostbaar om ‘zomaar’ een uurtje te sporten met mensen. Net als het geven van adviezen die toch niet opgevolgd worden. Stop met zoeken naar het beste trainingsprogramma, dieet of wonderpil. Deze bestaat niet en zolang je een programma niet met volle overtuiging volhoudt, zul je nooit resultaat behalen. Maak jezelf niets wijs, start eerst met de juiste mindset en ga daarna pas kijken naar een programma of methode. Vandaar dat het eerste hoofdstuk van mijn boek Op de Cover van Men’s Health in 100 dagen de tel Mindset hee. Als je iets wilt veranderen aan jezelf kan ik je drie opes geven, van minst dwingend tot ‘geen-ontkomenmeer-aan’: 1) Koop en lees mijn boek. Ik hoop dat het je inspireert, maar niemand zegt dat je het ook echt moet doen. 2) Schrijf je in voor het 100 dagen online programma, waarbij je iedere dag smsjes en berichten krijgt over welke workout je op welke dag moet doen en wat je daarbij eet. Dit is enigszins dwingend en sturend. 3) Boek een consultafspraak en ga met mij of één van mijn trainers aan de slag. Dan is er geen ontkomen meer aan. Froukje de Both noemde me laatst gekscherend “bloedhond”. Guy van der Reijden www.threesixtyfive.nl

Deze column wordt steeds door een ander geschreven; centraal staat ‘lifestyle’ en dat is breder dan je denkt Foto: Hans Petersen

Lifestyle


juni/augustus UIT

ZUSSIES worden dames!

Modegekken Jenny en Jessica van Saarloos

66


UIT juni/augustus

Kleine meisjes worden groot. ZUSSIES Kids Fashion in Aalsmeer gaat voortaan verder als ZUSSIES: een hippe modezaak voor meiden en vrouwen die houden van fashion en er graag altijd leuk uitzien.

Modegekken Jenny en Jessica van Saarloos bestieren nu een dik jaar hun kledingzaak ZUSSIES aan de Ophelialaan in Aalsmeer. Was de zaak oorspronkelijk bedoeld voor kinderen, gaandeweg sloop de damesmode er steeds meer in. Jessica (24): “We hadden altijd al een ruim aanbod voor de wat grotere meiden van een jaar of 14, 15. Steeds vaker kregen we de vraag of die kleding er ook was in grotere maten, voor volwassenen. Dus nam ik weleens wat mee, als ik op inkoop ging. Wat begon met een extra rekje, is onze nieuwe koers geworden. De moeders van de kids hebben ons eigenlijk op dit spoor gezet!” Jenny (de moeder van Jessica, niet haar ‘zussie’) is ook enthousiast: “Damesmode staat toch wat dichter bij

ons. Jessica heeft een modeopleiding en een opleiding tot styliste gedaan en is áltijd bezig met mode. Zij weet precies wat er speelt. Alles wat we inkopen past zij eerst zelf om te kijken hoe het staat, hoe het voelt en of het goed gemaakt is. En er zijn véél meer collecties voor dames. Elke week halen we nieuwe spullen, van basic tot ultrahip, dus het loont om steeds even binnen te wippen.” Qua prijs zit ZUSSIES ook met de damesmode in het middensegment. Iets daarboven geprijsd, maar wel één van de favorieten is Glamorous, het merk van de RTL-5 Modemeisjes met een Missie. Ook in de rekken hangt het al even trendy, maar goedkopere Glitz & Glam en binnenkort het stylish, tikkeltje sexy merk Josh V. 67


juni/augustus UIT

Leuke bijkomstigheid van damesmode is dat daar ook sieraden, schoenen, riemen, tassen, geurtjes en make-up bij horen. Bij ZUSSIES vind je leuke sandaaltjes voor nog geen 30 euro, mooie tassen, hippe armbandjes al vanaf € 2,95, parfums van Des Filles à la Vanille en nagellak van Tilly’s. Over de mode van deze zomer en het komende najaar heeft fashionexpert Jessica goed nieuws: alles mag! “Er zijn geen strikte moderegels, alles mag en alles kan worden gecombi-

neerd. De rustige nude- en poedertinten van nu combineren met felle kleuren, geen probleem. Ik verwacht grafische prints en bloemetjes en het zogenaamde ‘colour blocking’ blijft: combinaties van grote vlakken kleur waarvan je vroeger zei dat het vloekte. Een felblauw jasje met een roze rok, gewoon doen. Het is een kwestie van durven, maar stelregel blijft wel dat je je er goed in moet voelen.”

naar damesmode compleet zijn. Omdat al die leuke, nieuwe kleding natuurlijk een plaatsje moet krijgen, wordt de kinderkleding nu al spectaculair uitverkocht.

Tegen het einde van de zomer moet de overstap

Hollen dus naar ZUSSIES, nog even voor de kids en dan lekker voor jezelf!

Eveline Steenaart

ZUSSIES Ophelialaan 94 • 1431 HL Aalsmeer T 0297-34 90 78 W www.zussies.com Openingstijden: maandag gesloten dinsdag t/m donderdag 9.30 – 18.00 uur vrijdag 9.30 – 20.00 uur zaterdag 9.30 – 17.00 uur

Advertentie

DE SUNSHOWER COMBI

De Sunshower Combi geeft naast de dagelijkse dosis zonlicht onder de douche óók een optie om infrarood te stralen. Infrarood geeft een aangename diepwerkende warmte. De rode lampen hebben een helende werking op uw spieren en gewrichten. Bovendien stimuleert infrarood de bloedsomloop en voorkomt zo blessures. Zo geniet u na het sporten of na een stevige wandeling van de warmte van infrarood, in uw eigen badkamer. De Sunshower is verkrijgbaar vanaf € 1495.

Buitenveldertselaan 102 1081 AB Amsterdam T 020 40 42 542 info@ceespronkbad.nl www.ceespronkbad.nl

68


Van S tot XXL Openingstijden woensdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur

Dorpsstraat 29 | Ouderkerk a/d Amstel | Tel. 020 - 49 66 158

Restaurant De Jonge Dikkert

Amsterdamseweg 104a Amstelveen 020-6433333 www.jongedikkert.nl Menuâ&#x20AC;&#x2122;s vanaf â&#x201A;Ź 32,50

Openingstijden: Lunch ma. t/m vr. 12:00 tot 15:00 uur. Diner dagelijks vanaf 18:00 uur

For women who love life their way


TOM Dit wordt een droge zomer! Weinig mensen weten dat wij als cosmesch artsen veel behandelingen uitvoeren die helemaal niets met uiterlijk te maken hebben. Althans niet met rimpels of gezichten. Eén van de meest spectaculaire behandelingen om te ondergaan is het laten verdwijnen van overmage transpirae met behulp van botuline toxine injeces. Het is ongelofelijk hoeveel mensen last hebben van zweethanden, - voeten en met name –oksels. ”Dokter, ik heb werkelijk alles geprobeerd, alle deodoranten, smeerseltjes, okselpads, tot inlegkruisjes onder mijn armen aan toe!

We horen dramasche verhalen aan over kasten vol met wie of zwarte kleren, omdat de vochge vlekken op andere kleuren stof zoveel meer opvallen. “Laatst had ik een gala en droeg ik een chique jurk. Voordat ik in de auto zat, eigenlijk al voordat ik de trap af was, had ik al weer nae plekken!” Soms worden bepaalde sociale acviteiten dan maar liever helemaal vermeden, zo ingrijpend kan het zijn. Ongelofelijk ook hoe verregaand deze paënten zich hebben gespecialiseerd in het verbergen van hun nae probleem, waarvoor ze zich – natuurlijk geheel ten onrechte - schamen. Ik sprak een man die thuis had geoefend hoe in een restaurant een ober te kunnen wenken zónder zijn arm op te hoeven llen. Niemand die het merkt dus, al die overmage transpirae. Best knap, alleen het gevolg is dat de meesten nog denken dat ze de enige zijn in hun omgeving met dit euvel. De opluchng is bij het eerste consult dan ook vaak merkbaar. Het herkennen van de klachten gee al vertrouwen in een succesvolle behandeling. Toch kunnen paënten zich niet echt voorstellen dat een week na de prikken de klachten gewoon over zullen zijn en gemiddeld zes tot twaalf maanden weg blijven. Hoewel het technisch gezien een relaef simpele ingreep is, maakt de blijdschap en dankbaarheid van de paënt dit een heel leuke behandeling om te doen. En het is een behandeling die door de meeste zorgverzekeraars vergoed wordt, waardoor het bereikbaar wordt voor een groter publiek. Dus mocht u het nog warm krijgen, geen nood, dit wordt een droge zomer!

Tom van Eijk is cosmesch arts in verschillende klinieken, en behandelt onder andere in Esthesch Centrum Amsterdam, op het Concertgebouwplein. (020-6449423) www.tomvaneijk.nl www.estheschcentrumamsterdam.nl

Foto: Marjan Lammers

Lifestyle


A N N E

E T

V A L E N T I N

C A F E I N E

www.designbril.nl Sijbrants & van Olst Speciaaloptiek Marktplein 21, Uithoorn. Telefoon 0297-540777 | Sluisplein1, Ouderkerk a/d Amstel. Telefoon 020-4966082


Er is niets mooiers dan iets te starten Een ondernemer met een grote O noemt Gerard Kellerman zichzelf. Twintig jaar geleden zette de reclameman Bureau Kellerman op, eerst in Amsterdam-Zuid, maar nu alweer jaren gevestigd in Ouderkerk. Dertig man werken voor klanten als Heineken International, Sony Ericsson en Gaastra/McGregor. - Beethovenstraat “Boven de zaak van Edgar Vos ben ik begonnen, in m’n eentje, twintig jaar geleden, op 1 april. Ik hield me bezig met tv-sponsoring, commerciële tv avant la lettre. Al snel werd het te klein en zijn we naar het Valeriusplein verhuisd.” - Michael Jackson “In 1991 kwam hij naar Nederland en de directeur van Pepsi, die ik kende, belde me op en zei: jij moet me helpen. Ik moest zorgen voor zoveel mogelijk publiciteit en dat is gelukt. Van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kregen we aandacht, van de Tros, van het Journaal, noem maar op. Waanzinnig.” - Ondernemen “Er is niets mooiers dat iets te starten. Ik ben ook meer een ondernemer dan een reclameman. Ik heb daarom een deel van mijn aandelen in Bureau Kellerman verkocht om tijd voor ondernemen te hebben. Tien jaar terug heb ik met een vriend een bedrijf opgezet dat zich toelegt op T-shirts voor vrouwen. Niet die op een stapel liggen, maar mooi, op een display, weer eens iets anders. Nu heeft het 180 72

verkooppunten. Ja, ineens zit je met een bedrijf, haha.” - Sloep “Leek me leuk zo’n sloep en samen met een neef en zijn partner had ik het plan om er een van aluminium te bouwen. Ik ben bij een bouwer langsgegaan en voordat het eerste exemplaar klaar was, zag een bevriende relatie de sloep en zei: die wil ik kopen. Toen we de tweede aan het bouwen waren, kwam de commercieel directeur van Gaastra langs en zei: die wil ik graag hebben. Toen zijn we naar de HISWA gegaan en verkochten we er 18! Toen had ik weer een bedrijf dat sloepen bouwt die vernoemd zijn naar de twee wetenschappers aan wie we het moderne gebruik van aluminium danken: Davy & Ørsted. Na anderhalf jaar had ik trouwens eindelijk mijn eigen boot. Inmiddels hebben we bijna vijftig sloepen verkocht.” - Oranjeborrel “Een feestje, ieder jaar weer. Ik ben er 19 jaar geleden mee begonnen, een borrel drinken met klanten en relaties, op de dag voor Koninginnedag. Met wie over was gingen we de stad in. Konin-

ginnenacht is toch de leukste avond? We begonnen met zestig man en nu zijn het er vijfhonderd. We doen het nu standaard op donderdag voor Koninginnedag, want het weekend leent zich er niet voor.” - Ronald McDonald VU Kinderstad “Ben ooit in het bestuur ervan gerold. Een hele leuke club en een prachtige stichting. VU Kinderstad betekent dat zieke kinderen die in het VU ziekenhuis liggen even kunnen ontsnappen aan de witte jassen en naar de bioscoop kunnen, het theater of naar een voetbalveldje.” - HIC “Ik speel bij de veteranen, een paar wedstrijden per jaar, als ik er ben. Gezelligheid, leuke kerels en lekker spelen, daar staat hockey voor mij voor. Ja, en een biertje na afloop natuurlijk.” - Misser “Als je onderneemt horen er ook missers bij. Een dispuutgenoot van me had een idee voor een zoekmachine waarmee je muziek op emotie kunt selecteren. Het is erg handig wanneer je voor commercials of tv-programma’s

muziek kunt zoeken die met liefde te maken heeft of iets stoers uitstraalt. Ben ik ingestapt. Er waren al zo’n 12.000 muzieknummers ingevoerd, en dat is heel veel werk, en net toen we klaar waren om de markt op te gaan, brak de crisis uit. Geen reclamebureau wilde er vervolgens aan. Dat gebeurt. Jammer, maar nieuwe ronde, nieuwe kansen.” - Gut feeling “Een reclameterm, ook wel bekend als ‘onderbuik’. Ik rijd wel eens naar een klant, zonder concreet idee of zo en dan ineens krijg ik een inval: dat wordt het! Ik ben op mijn best in de beginfase van een campagne, vind het leuk om mensen bij elkaar te brengen, maar uitvoeren is niets voor mij. Dan is de lol er voor mij vaak vanaf, merk ik.” - Ouderkerk “Een heerlijk, leuk dorp. Er wonen hele leuke mensen. Het is een hechte gemeenschap. We helpen de ondernemersvereniging graag. Zo hebben we ook samen het Amstel Zomer Festival bedacht. En dat is ieder jaar weer een feestje”! Eduard Herkes


Ondernemers

UIT juni/augustus

73


RON

DE ZOMER IS HET mooiste seizoen voor een kok Kapucijners, doperwten, kleine, fijne groenten, mooi om mee te werken. Groene asperges met een tomaatje bijvoorbeeld. Je merkt het seizoen ook aan de gasten, die zijn toegankelijker, de winterdepressie is voorbij. In het voorjaar is het helemaal nog niet zo warm, maar iedereen wil naar buiten. Als het eenmaal zomer is, wil iedereen onder een parasol zien. Dat is wel frappant.

Het mooie aan die fijne groenten is, is dat je er weinig aan hoe te doen. Zuring, klaverblad, waterkers en in de kruidentuin bijvoorbeeld roomse kervel: je hoe er bijna geen peper en zout aan toe te voegen. Het hee al zoveel smaak door de zon, dat is een feest. En dan hebben we nog nieuwe aardappels, Hollandse bloemkool. Wij Nederlanders zijn niet zo vaak trots op onze producten, maar dat mogen we wel zijn wat mij betre. In de winter ga je uit van vlees als hoofdingrediënt van een gerecht; in de zomer is dat andersom. Vis en vlees worden details. Het zoege van boontjes, het harge van asperges, even op de plancha, heerlijk. Het eten is ook lichter verteerbaar, je wordt niet zo loom van een maaljd. Je kunt een mooie combinae creëren van tuinbonen met kree, tuinkruiden en passievrucht met basilicumolie. Of jonge bietjes met zacht gaar buikspek en kaviaar en oester erbij. Wat te denken van een perzik waar je het velletje vanaf haalt en de pit eruit, je doet er frambozen overheen, amandellikeur, aan kruiden peper, vervenne en mint en het is opmaal genieten. Ik wil nog even iets kwijt over barbecuen, want dat hoort natuurlijk helemaal bij in de zomer. Ik ben er zelf al vijf jaar echt leip van en ik vind echt dat we eens van die pakketjes afmoeten die je bij de slager of de supermarkt kunt kopen. Stap af van die kleine stukjes vlees en leg er nu eens een hele kip op bijvoorbeeld, of een vis of een rollade. Groenten kun je er ook op klaar maken. Snij aubergines in plakken van 2 cm, gooi er wat zeezout op, leg ze zo op de BBQ en doe er daarna knoflookolie op. Het is echt heerlijk. En waar we ook vanaf moeten is dat barbecue staat voor zwart vlees, kortom dat het te snel gaat. Je kunt vlees ook zijwaarts neerleggen, waar het minder heet is en het er langer op kan liggen om gaar te worden. Dat gee die mannen die vaak bij de barbecue staan, ook wat meer rust! Culinaire groet, Ron Blaauw www.ronblaauw.nl

Culinair


juni/augustus UIT

P

as op de plaats

Zit je ergens onschuldig koffie te drinken, worden ondertussen je betaalpasjes en creditcards uitgelezen door een frauduleuze voorbijganger met een RFID-lezer (voor een habbekrats op internet te koop). Zo door je portemonnee heen! Om dit te voorkomen heeft het Nederlandse bedrijf Secrid een veilige cardprotector ontwikkelt die 6 pasjes kan bevatten. Hij beschermt ook tegen knakken en breken. Door een simpele druk op de knop schuiven de pasjes trapsgewijs naar buiten. Zo wordt betalen bijna leuk. Bijna. In elk geval veilig. De Secrid cardprotector kost € 24,95, de mini wallet € 49,95 en de twin wallet voor 12 pasjes € 74,95. Bij cadeauwinkel Espago, Ophelialaan 105 in Aalsmeer.

Z

onder slipgevaar

SLAM is een technisch zeer hoogwaardig Italiaans watersportmerk, dat wordt gedragen door topzeilers als Russell Coatts, viervoudig winnaar van de America’s Cup. Ook aan wal sla je met SLAM een goed figuur. De Sun Ray slippers zijn licht en zeer comfortabel door de anatomisch gevormde PU binnenzool, die er uit ziet als kurk. De buitenzool van TPR en PU zorgt voor een goede grip. Een stijlvol slippertje met een mediterraan tintje, voor maar € 26,- Gezien bij Dragt Watersportservice in Aalsmeer, www.dragtwatersport.nl

A

rmbandjes om van te houden

Je kunt één B.LOVED armbandje dragen, maar meer is leuker. Hoewel de prijs van € 39,95 je er misschien van zal weerhouden er achteloos een heel stel om je polsen te gooien. Meisjes als Nicole Richie en Mary-Kate Olsen doen dat trouwens wel, maar die hebben natuurlijk een oneindig saldo op hun Pennierekening. De soepele kalfslederen armbandjes zijn voorzien van 18 karaats verguld gouden studs en sluiting. In witgoud, roségoud en geelgoud. Vandaar. Zussies in Aalsmeer heeft ze in allerlei kleuren. www.zussies.com

76


D

orst!

Zon, zee, water, wind, je zou er nog van uitdrogen. Vergeet niet naast rosé ook water te drinken! En je huid te verwennen met een fijne dorstlesser. De Hydrating serie van Pascaud is er goed voor. Het masker bevat het vochtbindende hyaluronzuur en verfrist, ontspant en verkoelt binnen 10 minuten. Ideale quick fix na een “vermoeiende” dag. Vrij van minerale oliën, chemische conserveringsmiddelen en parfum. Masker € 56,65, serum € 76,15 en emulsie € 39,50. Alles bij Beautysalon Périne in Mijdrecht, www.perine.nl

C

Lifestyle

UIT juni/augustus

ool koelertje

Boot + drank = wiebel. Zo niet met deze Ice Bag, want die zet je in de boot stevig vast op zijn zuignapjes. Je vult de Ice Bag met water en wat ijs et voilà: een wijnkoeler! Licht, praktisch, opvouwbaar en stevig, maar vooral een mooi, trendy hebbedingetje. En helemaal in het nautische thema. Ahoy! Prinselijk Proeven in Mijdrecht heeft ‘m, voor € 9,95. www.prinselijkproeven.nl

O

ud zweet

Een oude sweater uit 1970 van het Franklin & Marshall College in Pennsylvania stond aan de basis van het nu zo razend populaire kledingmerk Franklin & Marshall. Twee jonge Italiaanse ondernemers vonden de trui op een tweedehandsmarktje in Londen. Het oude kledingstuk werd de inspiratiebron voor hun sportieve, stoere collecties, gebaseerd op de Amerikaanse collegestijl. In Nederland zette Ben Saunders, het zingende schilderij uit The Voice of Holland, het merk op de kaart. Franklin & Marshall is volop verkrijgbaar Bij Dubbel en Dwars in Abcoude. Voor dames en heren en van maat XXS t/m XXXL. Prijzen vanaf € 39,95 voor een T-shirt. www.dubbelendwars.com

Tekst: Eveline Steenaart


juni/augustus UIT

Elegante damesmode uit Parijs

Maat 36-48

Dance aan het strand!

€10 Deze waardebon van €10 kunt u eenmalig inleveren t/m 25 juni 2011 bij een besteding vanaf €80

Dansen aan het strand van de Westeinderplas terwijl top dj’s knallen! Op 9 juli barst Summer Dance Party 2011 los op het Surfeiland aan de Kudelstaartseweg in Aalsmeer.UN JOUR AILLEURS

www.unjourailleurs.com

Winkelcentrum Groot Gelderlandplein Gelderlandplein 175 Amsterdam Tel: 020-6425500

21 jaar geleden maakten Esther en John Halvemaan hun droom waar met hun eigen Restaurant Halvemaan, in AmsterdamBuitenveldert, vlakbij van de Ring en de treinstations Zuid en RAI. Het biedt plaats aan 45 gasten en nog eens 20 in de apart daarvoor ontworpen en private dining room Margaux. Ook kunt u onder reservering aanschuiven aan de chef’s tafel. Het terras is een van de mooiste van Amsterdam, met uitzicht op de vijver en het lommerrijke park. Patron cuisinier John Halvemaan heeft er de perfecte balans gevonden, net als in zijn creatieve keuken, die klassiek-modern Frans is te noemen, met invloeden van de Aziatische en vooral Chinese keuken. W: www.restauranthalvemaan.nl voor meer informatie. Direct E: info@restauranthalvemaan.nl T: 020 - 6440 348 TWITTER: @resthalvemaan

78

Het dance evenement van de wijde regio, Summer Dance Party, trekt ieder jaar duizenden bezoekers. Niet alleen vanwege de top dj’s die hier draaien, maar ook om de prachtige locatie; het Surfeiland in Aalsmeer. Het schiereiland ligt aan de Westeinderplassen, vlakbij de watertoren, en staat in verbinding met het vasteland. Het grote hoofdpodium wordt aan het strand gebouwd. De opstelling is zo gebouwd dat het programma ook te volgen is vanaf de pier en vanaf de boten die bij het eiland voor anker liggen. Boven de dansvloer hangt aan een hijskraan een grote stellage voor het geluid en een wervelende lichtshow.

twaalfde editie andere jaren te overtreffen. Ook organiseert ze dit jaar weer de dj mixwedstrijd. In mei vonden de voorrondes plaats in Aalsmeer, Hoofddorp, Amstelveen, Uithoorn en Mijdrecht, waarbij bij elke avond zes dj’s het tegen elkaar opnamen en beoordeeld werden op originaliteit, techniek, muziekkeus en uitstraling.

De beste dj’s nemen het op zaterdagmiddag 9 juli tegen elkaar op tijdens het middagprogramma van Summer Dance dat gratis toegankelijk is. Ondertussen verzorgt de waterskivereniging een spetterende show. De winnaar van de DJ-contest mag die avond het feest openen. Daarna volgen verschillende top dj’s, Traditiegetrouw probeert de waaronder de Nederlandse organisatie met deze Marcel Woods. Voor meer informatie over Summer Dance Party en het programma zie www.summer-dance-party.nl.


Voor overheerlijke zeebaars verwijzen wij u graag naar de Amstel Welkom op ons nieuwe terras aan het water Amstelzijde 51 | 1184 TZ Ouderkerk a/d Amstel | T 020 496 37 32 | INFO@DEURTJE.NL


juni/augustus UIT

Verzin het

en ik maak het!

Meubelmaker Hans de Wit

In de werkplaats van de Oude Rust op het industrieterrein van Uithoorn worden houten meubelen op maat gemaakt. Voor binnen en voor buiten en veelal gemaakt van steigerhout. Van stoere kinderstoeltjes tot tafels van 5,5 meter lang. Ook vind je er bijzondere tuinpriĂŤlen en een gespecialiseerd glas-in-loodatelier. In de grote showroom kun je alles op je gemak bekijken. 80


UIT juni/augustus

toepasbaar in zowel een rustieke als een hippe setting. De meubels kunnen onbehandeld blijven, maar kunnen ook worden voorzien van een extra beschermlaag zoals houtzeep, white wash, olie of beits. “Naast de vaste collectie maken we veel meubelen op maat”, vertelt Hans. “Denk aan kasten, buitenkeukens, loungesets, speelhuisjes voor kinderen, bedden, schommelstoelen, noem maar op. Tafels maak ik tot een lengte van 5,5 meter. Laatst nog één voor een bed & breakfast in Duitsland”.

Als we zijn werkplaats binnenkomen, doemt uit een enorme stofwolk eigenaar Hans de Wit op. Hij is bezig met lange steigerdelen en de lucht is gevuld met schuursel. We krijgen een stevige hand. Zo stevig dat je je bijna niet kunt voorstellen dat deze handen niet alleen robuuste tafels maken, maar ook vertederende babywiegjes van datzelfde steigerhout. Met liefde fluweelzacht geschuurd. Hans de Wit is een echte ambachtelijke meubelmaker. Naast steigerhout werkt hij ook met andere houtsoorten. Met teakhout bijvoorbeeld. Of met multiplex voor de kajuitkap van een boot, één van zijn recente opdrachten.

Verrassend zijn de prijzen van de tafels: een tafel in de populaire maat van 2 bij 1 meter kost maar 275 euro. Een tafel van maar liefst vier meter lang, zoals onlangs geleverd aan een galerie, is er al voor 480 euro.

De Oude Rust heeft ook een glas-in-loodatelier, met oude en antieke glas-in-loodramen, -deuren en –panelen. Er wordt veel aan restauratiewerk gedaan, maar ook nieuw glas-in-lood gemaakt. Naar eigen ontwerp of naar ontwerp van de klant. Net afgeleverd is een fraaie linnenkast. “Die mensen hadden twee oude glas-in-looddeuren waar ze iets mee wilden. De deuren hebben we gerestaureerd en gebruikt als basis voor een mooie kast”, vertelt Hans.

Aan vaste maten of ontwerpen zit Hans niet vast. Hij bedenkt steeds weer iets nieuws en klanten komen vaak met speciale wensen. Vrijwel alles is mogelijk, of zoals Hans de Wit zelf zegt: “Verzin het en ik maak het!” Eveline Steenaart

De Oude Rust Thamerweg 78 1422 XL Uithoorn T 0297 583 049 M 06 51 36 51 04 W www.deouderust.nl

Steigerhout vormt nog steeds de hoofdmoot bij De Oude Rust. Het materiaal heeft een groot aantal voordelen: het is betaalbaar, het is nauwelijks milieubelastend omdat het uit de bouw komt en een tweede leven krijgt en het heeft een doorleefde uitstraling. Bovendien is het

Geopend maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur (graag even bellen om te checken of we er zijn i.v.m. beurzen en bezorgen) Steigerhout is betaalbaar en toepasbaar in zowel een rustieke als een hippe setting

81


juni/augustus UIT

Eindelijk aan het

water!

Het heeft even geduurd, maar Restaurant â&#x20AC;&#x2122;t Deurtje in Ouderkerk aan de Amstel heeft sinds eind mei een terras aan het water. Aan de voorzijde van het pand, naast het terras van Loetje, kunnen gasten nu van hun lunch of diner genieten terwijl ze uitkijken over de Amstel. Daarmee gaat voor â&#x20AC;&#x2122;t Deurtje een lang gekoesterde wens in vervulling en krijgt de Ouderkerkse Amstelzijde steeds meer uitstraling. 82


UIT juni/augustus

Het is een memorabel jaar voor Restaurant ’t Deurtje. Eind dit jaar viert het het 35jarig bestaan. Het wat? Inderdaad, zo lang bestaat het restaurant, hoewel niet als ’t Deurtje. In 1976 begonnen Martin en Ria, de ouders van Kim van Raak het restaurant, toen nog als eetcafé waarbij de keuken zelfs tot 2:00 uur open was. “In 2007 hebben we het overgenomen van de ouders van Kim”, vertelt Jeroen Ellermeijer. Restaurant ’t Deurtje neemt al jaren een vaste plek in Ouderkerk in. Het heeft langzaamaan de ontwikkeling doorgemaakt naar een etablissement waar op niveau gekookt wordt, vertelt Ellermeijer. “Natuurlijk volgen we de trends van dit moment op het gebied van koken. Wij vertalen dat in spannende

gerechten, daar gaan we absoluut in mee. Onze gasten komen voor de ongedwongen sfeer, de goede service en het lekkere eten.” Ouderkerk heeft een naam hoog te houden op culinair gebied en de Amstelzijde maakt hier duidelijk deel van uit. Met Eetcafé Loetje en Brasserie Paardenburg naast elkaar biedt deze ‘culinaire costa’ al een gevarieerde menukeuze in een schilderachtig decor. Restaurant ’t Deurtje past daar met zijn luxe maar betaalbare gerechten perfect tussen en maakt het gevarieerde en rijke ‘boulevardgevoel’ compleet. Wat ontbrak aan ’t Deurtje was nog een terras - aan de voorzijde wel te verstaan. Aan de achterkant van het

restaurant bieden zo’n zeventig zitplaatsen door de beschutte ligging al vaak in het voorjaar de mogelijkheid om gezellig en intiem buiten te eten. En het is hiermee het enige restaurant in het rijtje. “Al jaren is in Nederland de trend gaande dat we aan het water willen eten. Zo’n terras geeft gasten extra ontspanning, doet denken aan de Middellandse Zee en je hebt wat te zien.” Het aanbieden van eetplaatsen met uitzicht over de Amstel past helemaal bij het serviceniveau dat Restaurant

’t Deurtje voor ogen heeft. “Voor ons is het terras echt het puntje op de i. Wij willen onze gasten een culinaire topervaring bieden voor een betaalbare prijs. En de ambiance is daarbij natuurlijk enorm belangrijk. De mogelijkheid om aan de Amstel onze gerechten te serveren maakt de beleving een stuk rijker,” vertelt gastvrouw/mede-eigenaar Kim van raak. Chef-kok Rob van Schaik en souschef Bart Dijkstra staan garant voor een verrassende kaart. Eduard Herkes

‘t Deurtje Amstelzijde 51 • 1184 TZ Ouderkerk aan de Amstel Keuken geopend: maandag tot en met vrijdag van 11:30 tot 16 en van 17 tot 22 uur; zaterdag alleen diner van 17 tot 22 uur. Op zondag gesloten.

Restaurant ’t Deurtje neemt al jaren een vaste plek in Ouderkerk in

83


Culinair


Coquille met Jamon Serrano Culinair genieten, haute cuisine koken, klassiek met een vernieuwende twist maar vooral passie voor goed eten en drinken zijn termen waarin Wouter Bläser en Kaj Faber geloven. Uit eten gaan moet een beleving zijn. In zowel eten en drinken, maar ook het gevoel moet kloppen. Van binnenkomst tot het vertrek moet de gast zich kunnen ontspannen en de stress van zich af laten varen. Beleving begint voor Wouter op het moment dat hij de inkopen doet. Het moet kloppen! Smaak, geur, kleur en zoveel mogelijk biologisch/ecologisch moet in het product zitten. De borden die de keuken uit komen, voldoen aan de kritische eisen van Wouter. Elk bord is met liefde en veel aandacht opgemaakt zodat vorm, geur, smaak, opmaak en portionering altijd perfect is. Beleving in eten kan alleen goed zijn als het gehele plaatje klopt. Persoonlijke aandacht en goede service staan daarom ook hoog in het vaandel bij Kaj. De borden die de keuken uitkomen verdienen ook de uitleg en kennis van de producten aan tafel en daarom krijgt elk bord en elk gerecht een persoonlijke uitleg die het verdient. Naast de kennis van producten heeft Kaj een grote passie voor wijnen en exclusieve kazen en deelt hij deze met alle liefde met zijn gasten. Wat favoriete gerecht betreft hebben Wouter en Kaj gekozen voor coquille omwikkeld met Jamon Serrano, salsa van rode biet & opperdoeser ronde, kruidentuin van Cress, crème van bloedsinaasappel & kardemon en een espuma van rode biet & Moscato d'Asti. Boven Water is het gehele jaar open voor het diner. Zomers is het ook mogelijk om te lunchen op het terras. Restaurant Boven Water Achterbos 24 a (Jachthaven Omzigt) • 3645 CD Vinkeveen (T) 0297-263672 • (T) 0900-bovenwater • info@boven-water.nl • www.boven-water.nl

Foto’s: John ten Boer


juni/augustus UIT

Officieel ligt De Hoge Dijk in Amsterdam-Zuidoost, maar op een steenworp afstand sieren kerktorens van Abcoude de horizon. In de verte ligt de A2, waar bomen voor zijn geplant om het geluid te dempen en de snelweg enigszins aan het zicht te onttrekken. Verspreid over de baan staan bosjes bloeiende bloemen. Tot eind jaren tachtig speelde golfclub Olympus, die gehuisvest is op De Hoge Dijk, gewoon op 9 holes die waren uitgezet op een voetbalveld van sportpark Amstelland. Een paar jaar later verkaste ze naar de huidige locatie, die nog niet meer was dan een veld en een paar containers met daarin een kantoor van drie bij twee meter. Manager van de baan Jan van Mourik: “Mijn collega’s en ik moesten letterlijk in toerbeurten werken.” Tegenwoordig beslaat de golfbaan met astatus 75 hectare, verdeeld over drie banen. De Abcoude- en de Holendrechtbaan zijn beide polderbanen van 9 holes met veel waterpartijen die opgaan in de natuurrijke omgeving. Op de 9 holes Bullewijkbaan staan prachtige hoge bomen. Deze baan vormt samen met de Holendrechtbaan de 18 holes wedstrijdbaan. Een gedeelte van Brasserie De Houten Vier wordt gebruikt als clubhuis, maar ook nietgolfers kunnen in het restaurant een hapje komen eten. Olympus zette zich vanaf het begin in om de golfsport toegankelijk te maken voor 86

Golf De Hoge Dijk heeft de doelstelling een toegankelijke golfbaan te zijn. De variëteit aan leden van golfclub Olympus en het openbare karakter maken de baan in AmsterdamZuidoost de leukste golfbaan uit de omgeving.

voor alle lagen van de bevolking


UIT juni/augustus

een breed publiek. Niet enkel voor de elite, maar voor alle lagen van de bevolking. Die Ierlandmentaliteit, het land waar iedereen golft. De pioniers streefden naar laagdrempeligheid; mensen moesten kunnen komen golfen zonder lid te moeten zijn van een club. De club heeft rond de duizend leden. Ook hebben een kleine vijftig bedrijven een business lidmaatschap. Olympus zorgt

er voor dat er altijd genoeg ruimte en tijd is voor golfers die willen komen spelen zonder lidmaatschap. En om het aantrekkelijker te maken om lid te worden, schaften ze vorig jaar de eenmalige obligatie af die nieuwe leden voorheen moesten betalen.

handicap verbeteren of hun golfvaardigheidsbewijs halen. Op de driving range zijn vijftig afslagplaatsen, waarvan de helft overdekt. Er zijn zelfs greens aangelegd waardoor er gericht kan worden geoefend. Op de oefenbaan kun je putten en chippen.

Bij de golfbaan is golfschool Fairway gevestigd. Zowel beginnelingen als gevorderden kunnen lessen nemen, een

Steeds meer golfbanen houden rekening met de natuur. Zo let De Hoge Dijk op de duurzaamheid van meststof-

fen en wordt er rekening gehouden met inrichting en maaien zodat dieren kunnen leven in de sloten en slootkanten. Jan: â&#x20AC;&#x153;En als een scholekster een nest maakt op de baan, dan gaat er een hekje omheen.â&#x20AC;? Marlous van Merkenstein

Voor meer informatie over De Hoge Dijk zie: www.dehogedijk.nl

Op de 9 holes Bullewijkbaan staan prachtige hoge bomen. Deze baan vormt samen met de Holendrechtbaan de 18 holes wedstrijdbaan

87


juni/augustus UIT

Color

blocking

de trend van nu! 88

Topkapper Olaf van den Wildenberg uit Aalsmeer vertelt iedere keer over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van haarmode, maar ook wat hij als ambassadeur van Lâ&#x20AC;&#x2122;OrĂŠal meemaakt op het podium van de nationale en internationale kapperswereld.


UIT juni/augustus

We hebben op dit moment een heerlijke trend! Kleur, kleur en nog eens kleur! Grote vakken en felle tinten, ik word er vrolijk van. Dat betekent als kapper dat je daar absoluut rekening mee moet houden in je kleuradvies naar de klant. Hoe extremer de accenten in de kleding, hoe rustiger we ons moeten houden in de kleuringen van het haar, maar ook dat is een uitdaging! We kijken bij ons in de salon immers naar een ‘Total Look’ en zien tussen de kledingstijl van onze klant en haar/zijn coupe een samenhang. Kies je voor vele kleuren en prints, dan adviseren we een mooie kleur met subtiele schakeringen er in verwerkt. Maar is jouw keuze meer gericht op uni kleuren, dan is er zeker de mogelijkheid voor grotere contrasten in de haarkleuring. Bij de coupe kiezen we voor een kleurtechniek die de coupe zeker zal versterken. In ieder geval hebben wij als salon volop inspiratie gevonden op straat en in de bladen. We vertalen dat weer naar de diverse kleurpresentaties bij collega’s (op de foto’s onze laatste show in Brussel) en naar onze klanten in de salon. Zo zijn we met het hele team wezen trendwatchen in Amsterdam: op straat kijken naar de mensen die voorbij lopen of die op de terrassen zitten; de etalages van de diverse winkels geven ook de nodige prikkels. Maar ook de kledingrekken in de winkels laten duidelijk zien waar iedere winkel voor kiest en een eigen invulling aan de trends geeft, of juist een keuze maakt voor een eigen identiteit. Interessante uitstapjes voor ons en, heel eerlijk, ook erg gezellig en leuk. Er zijn tenslotte niet zoveel bedrijven die voor het vak verplicht moeten winkelen….. Kortom, keuze genoeg. En aan ons de taak om vooral bij ons zelf te blijven en datgene er uit te halen wat ons aanspreekt! Olaf van den Wildenberg info@allabouthair.nl

89


juni/augustus UIT

AJOC Waylon fotograaf Jim Hoogendorp

muziek en gezelligheid

Racoon fotograaf Koen Bauters

90

Een jaar of tien geleden stonden mensen al voor dag en dauw in de rij wanneer de kaartverkoop van het AJOC Festival van start ging. Het vierdaagse festival, dat ieder jaar met Pinksteren wordt gehouden in een grote tent in de weilanden buiten het centrum van Mijdrecht, was binnen no time uitverkocht. De laatste jaren liep de kaartverkoop terug en was de tent, met ruimte voor 5.400 man, soms niet helemaal vol. Tijd voor een andere insteek, vindt de organisatie. Daarom ondergaat het festival dit jaar een metamorfose. “Door de teruglopende kaartenverkoop zijn we gaan nadenken wat we kunnen doen om het festival te verbeteren”, vertelt voorzitter van AJOC Jeroen van Schie. “Een programma alleen is ook maar een ding. Het gaat om het totaalplaatje en hoe we ons kunnen onderscheiden van andere festivals.” Zo maakt de loodsachtige witte tent plaats voor een feestelijker exemplaar. “Dit jaar komt er een soort circustent te staan met van buiten felle kleuren, wat het geheel al feestelijk maakt”, vertelt Van Schie. “Bovendien is het van binnen knusser, een belangrijk element wanneer de tent niet helemaal is uitverkocht.” Het complete festivalterrein gaat volgens de voorzitter op z’n kop. De vorm van het terrein wordt ronder en de platen op de grond maken plaats voor gras. De buitenbar komt in een lichtgevende tent die van kleur wisselt. Verder staan er lachspiegels, een meters-


UIT juni/augustus

len gedurende het hele festival doorlopend optreden. Van Schie: “Het zijn vrijwel onbekende bands, maar we waren verbaasd over de kwaliteit!”

Een nieuwe tent, een extra buitenpodium, straattheater en een lichtgevende bar. Het Mijdrechtse AJOC Festival transformeert dit jaar tot een evenement waarbij niet alleen de muziek, maar ook sfeer en de beleving centraal staan. hoge toren in felle kleuren, een regenboogkussen en lopen er straattheaterartiesten rond. De organisatie heeft dit jaar bewust voor een meer thematische programmering gekozen. “Voorheen liep de programmering meer door elkaar”, vertelt Van Schie. “Nu is de vrijdag een beetje in nineties sfeer. 90’s NOW! geeft die avond de aftrap, gevolgd door Twenty 4 Seven, Party Animals en Ben Liebrand. Zaterdag wordt een rockavond, dan treden onder andere Racoon, Waylon en Alain Clark op. Zondag wordt Volendams met de 3 JS en Jan Smit.” Door de avonden meer op genre in te delen, hoopt Van Schie verschillende doelgroepen te trekken. De maandag blijft zoals ieder jaar de familiedag met activiteiten voor jong en oud. In de tent treedt in de middag Frans Duijts op. De Brabantse feestband BZB sluit het festival af. Nieuw is het extra buitenpodium. Een aantal acts is afkomstig uit de regio, zoals View Apart en Insane. Eén band komt zelfs vanuit België. In totaal meldden zich bijna zestig bands aan. Tweeëntwintig daarvan werden geselecteerd en die zul-

AJOC staat voor Algemene Jongeren Ontspannings Club en ontstond in de jaren tachtig vanuit de behoefte van jongeren om een jaarlijks feestweekend te organiseren. Het festival draait volledig op vrijwilligers; het hele jaar door zijn er circa zestig vrijwilligers actief. Het festival zelf wordt draaiende gehouden door zo’n tweehonderdvijftig man, die helpen met de opbouw van het terrein, bardiensten draaien, jassen aannemen, munten verkopen of één van de overige taken op zich nemen. AJOC heeft geen winstoogmerk en wordt georganiseerd door en voor mensen uit de regio. Volgens Van Schie streeft het festival niet naar landelijke bekendheid, hoewel een paar jaar terug de hele landelijke pers vertegenwoordigd was in de polder van Mijdrecht tijdens een optreden van Anouk. Volgens de voorzitter draait het bij het AJOC Festival vooral om de muziek en om de gezelligheid. Van Schie: “AJOC is een weerzien van bekenden. Het festival is de plek bij uitstek om met elkaar een biertje of wijntje te drinken.” Marlous van Merkenstein

Jan Smit

Voor meer info over het AJOC Festival, het programma, de kaartverkoop of om je aan te melden als vrijwilliger zie www.ajoc.nl/festival 91


UIT AGENDA

Van 5 juni t/m 5 september

UITGAAN FILM EXPOSITIE SIE, - R IO, N L VE R

R VANAF 6 JAA

elveen Cinema Amst aai, die samen Macaw papag e m m ta n ee innesota Blu is het koude M in a d n Li e sj met zijn baa ont. (Amerika) wo


UIT juni/augustus

ZONDAG 5 JUNI - Pjotr de musical Sophie van Hoytema en Rocco van Loenen

Musical voor de hele familie, gebaseerd op het boek ‘Hallo, wie ben jij? Ik ben Pjotr’. Pjotr maakt een moeilijke tijd door. Hij moet verhuizen en mist zijn vriendjes. Gelukkig heeft hij een buurman, die naar hem luistert en hem aandacht geeft. Hij krijgt zelfvertrouwen, maakt nieuwe vriendjes en wordt verliefd op Anne. Maarrr, is dat wederzijds? - Schouwburg Amstelveen. Aanvang 15:30 uur. Standaardprijs: € 16,95 DONDERDAG 9 JUNI - Sisters in Crime Griffioen Musicalproductie Meidengroep ‘Sisters in Crime’ is uitverkoren om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Split. Het moet een glorieuze trip worden, maar fraude, plagiaat, louche managers, ruzies en rivaliteit zorgen er voor dat de onderneming uitdraait op een nachtmerrie. De musical ‘Sisters in Split’ is een swingende en hilarische productie van de Griffioen. - Cultuurcentrum Griffioen. Aanvang 20.30 uur. Standaardprijs: € 11,00; met korting: € 7,00 of € 9,00

Vanavond barst in Wilnis het AJOC-festival los. De optredens vinden plaats op de hoek van de Bovendijk en Molenland. De tent biedt plaats aan 4200 bezoekers en er zijn verschillende podia. Surfing Alowed (blues/rock) bijt om 20.10 uur de spits af, om 21.00 uur gevolgd door de succesvolle dancegroep Twenty 4 Seven. ‘Slave to the music’ was één van hun hits. Na 1997 verdween de groep langzaam uit beeld, maar Twenty 4 Seven is inmiddels nieuw leven ingeblazen. Coverband the Grain treedt om 21.20 uur aan, terwijl de Party Animals (Have you ever seen mellow, Hava Naquilla, Aquarius) om 22.00 uur een spetterende show geven. ‘Dansbare popsongs met een melancholische onderlaag’, je moet maar durven. Maar de Utrechtse band The Dance staat er vanaf 22.30 mee op het buitenpodium. De Groningse indieband Duroc staat om 23.40 uur geprogrammeerd. Ben Liebrand is wereldwijd bekend van zijn remixen voor Phil Collins, Sting, Grace Jones en anderen. Om 24 uur start zijn mobiele roadshow. En tot slot zal het kersverse pop-dance duo Audioknights om 00.50 uur met drijvende beats, groovy gitaren en smooth synthesizers een lach op je gezicht toveren. - Kaartjes zijn via de website te bestellen (www.ajoc.nl). Zaterdag en zondag kosten ze 19 euro, vrijdag bedragen de kosten 10 euro en maandag kost een kaartje 8 euro. Exclusief servicekosten. - Sisters in Crime Griffioen Musicalproductie. Zie 9 juni - Cultuurcentrum Griffioen. Aanvang 20.30 uur. Standaardprijs: € 11,00; met korting: € 7,00 of € 9,00 ZATERDAG 11 JUNI

VRIJDAG 10 JUNI - AJOC-festival

AGENDA VAN 5 JUNI TOT 5 SEPTEMBER

- AJOC-festival Zie ook 10 juni Vanavond treden op het AJOCfestival (zie 10 juni) de grote klappers aan: Waylon, Racoon, Alain Clark. Maar we beginnen om 20.10 uur met The Black Bellies, dat in 2001 als gelegenheidsband bestond, maar het

veel te leuk vond om te stoppen. En zo komt het dat ze nu een ‘lekkere vette rock ’n lol show’ brengen. Soulzanger Alain Clark (‘Father and friend’) betreedt om 20.30 uur het podium. De lokale band ‘Make sense’ laat om 21.20 uur horen dat ze fantastische pop/rock maken. Racoon heeft een nieuw album gemaakt en popelt om daar om 22.15 uur wat van te laten horen. De Belgische band Cave on Fire maakt grunche en stoner rock. Vanaf 22.30 uur. De Uithoornse band The Red17 maakt van 23.40 uur krachtige pop-rock. Waylon maakt een prachtige mix van rock en soul, waarmee hij om 24.00 uur het podium betreedt. De tweestemmige band Seeus speelt om 00.50 uur. ZONDAG 12 JUNI - AJOC-festival Zie ook 10 juni De vier jonge muzikanten van No Comment hebben de afgelopen jaren vele podia in Nederland aangedaan en zijn inmiddels uitgegroeid tot een strakke rockband die niet meer uit het circuit is weg te denken. Aanvang 20.10 uur. Chaoz maakt om 21.20 uur ouderwetse Rock & Roll, zonder fratsen. Het succesvolle trio 3JS heeft inmiddels al veel hits gescoord: ‘Wiegenlied’, ‘Wat is dromen’ en ‘Je vecht nooit alleen’. Ze spelen om 21.15 uur. Moderne popnummers, swingende discoclassics en Nederlandstalige meezingers, de leden van Elfish and the Coversolution draaien er hun hand niet voor om. Om 22.30 uur. De lokale band Mindspin speelt om 23.40 uur dansbare, alternatieve pop rock. Dicky Curtis maakt muziek waarop je wel moet dansen en meezingen. Om 00.50 uur. Maar de meeste ogen zullen toch gericht zijn op de succevolle Volendamse zanger Jan Smit, die inmiddels 13 nummer één-hits op zijn naam heeft staan en om 23.15 uur een spetterend optreden zal geven. MAANDAG 13 JUNI - AJOC-festival Zie ook 10 juni De kinderband maakt popmuziek voor kinderen vanaf 3 jaar.

En daarmee beginnen ze om 12.00 uur. Lokale band Insane speelt om 13.10 uur ‘covers met een eigen saus’. Frans Duijts komt om twee uur een feestje bouwen. Rife heeft al heel wat prijzen gewonnen en ze spelen om 14.20 uur. Lokale band View Apart gaat het ook helemaal maken, om 15.30 uur. Mensergerjeniet is een swingende Nederlandstalige band, die ska & reggae speelt, met een grote dosis enthousiasme. Aanvang 16.40 uur. De lokale band Steel Factory speelt om 17.30 uur Nederlandse rock. De Memphis Maniacs, die herkenbare nummers van vroeger en nu een geheel eigen draai geven, betreden het podium om 17.35 uur. Volhardt is een jonge, ambitieuze en eigenzinnige Nederpopband uit Bodegraven. En ze spelen om 19.00 uur. Tien minuten later stapt de Brabantse BZB het podium op om een groot feest te verzorgen, omlijst door absurd theater. DONDERDAG 16 JUNI - Van Alle Tijden Griffioen Toneelproductie & Eenacter - Cultuurcentrum Griffioen. Aanvang 20.30 uur. Standaardprijs: € 11,00; met korting: € 7,00 of € 9,00 VRIJDAG 17 JUNI - Kees van Kooten

Om het tienjarig bestaan van Bibliotheek Amstelveen Stadsplein te vieren, zal de veelzijdige Kees van Kooten voorlezen uit oud en nieuw werk. Ook zal hij de actualiteit van de dag bespreken en een lans breken voor minder bekende dichters en schrijvers als Billy Collins, Garrison Keilor en Craig Brown. Van Kooten vormde jarenlang een duo met Wim de Bie. Samen maakten ze -

93


juni/augustus UIT

inmiddels legendarische - programma’s voor de VPRO televisie. - Bibliotheek Amstelveen Stadsplein. Aanvang 20.15 uur. Prijs: € 11,50 of € 9,- (Pashouders). De voorverkoop via de bibliotheek is reeds gestart. ZATERDAG 18 JUNI Voor de 19e keer wordt het dorpscentrum van Mijdrecht vandaag omgetoverd tot een openluchtpodium voor een groot aantal straatkunstenaars. Dat betekent een dag lang genieten van straattheater, steltentheater, circusclowns, straatmuzikanten, poppentheater, levende standbeelden, acrobaten, pantomimespelers en swingende muziek. Er doen maar liefst 17 theatergroepen uit Nederland, België, Frankrijk, Portugal, Canada en Australië aan mee. - De Lindeboom, Raadhuisplein, Dorpsstraat VIDA, De Passage, Dorpsstraat van Yperen en Bozenhoven, tussen elf en vijf uur. ZATERDAG 25 JUNI - Vogelvrij Het Vogelvrij Festival zal de wijde omgeving weer op zijn grondvesten doen schudden. Een keur aan nationale en internationale dj’s zal zijn opwachting maken: Erick E, Robert Feelgood, Ace Andrew, Billy the Klit, Irwan, Nista, D-Rashid, Looney Tune, Erik Grey, Baggi Begovic, MC Rastalicious, Kez, Lady Bee, J-Romeo, Dirty German, MC Choral, Del Amor en Maximiliano. - Mijdrechtsedwarsweg 36, Mijdrecht/Wilnis. Kaarten kosten € 20,- of € 15,- in de voorverkoop. Zie ook: www.vogelvrij-festival.nl. - Het festival begint dit jaar al om 15.00 uur en zal na het ondergaan van de zon voortduren tot 2 uur ‘s nachts. WOENSDAG 29 JUNI - Ruimtereis Inge Saraswati begeleidt belangstellenden bij een meditatie ‘die je naar kalmte en creativiteit brengt’. - Yoga & Avatarcentrum

94

Saraswati, Willem Alexanderstraat 75, Aalsmeer. Aanvang: 20.00 uur. Prijs: € 45. Info: www.innerlijkeruimtereis.nl. ZATERDAG 9 JULI Vandaag vindt op het Surfeiland aan de Kudelstaartseweg in Aalsmeer de jaarlijkse Summer Dance Party plaats. Het eiland ligt aan de Westeinderplassen, vlakbij de watertoren. Het grote hoofdpodium wordt aan het strand gebouwd. De opstelling is dusdanig dat het programma ook goed te volgen is vanaf de pier. Boven de dansvloer komt een grote stellage boordevol licht en geluid te hangen aan een hijskraan. Het programma was bij het ter perse gaan van dit nummer nog niet bekend, maar de organisatoren hebben al aangekondigd dat ze hun best gaan doen het programma van voorgaande jaren te overtreffen. Traditiegetrouw is er ook een mixwedstrijd. Meer informatie is te vinden op website www.summer-dance-party.nl.

ZATERDAG 16 JULI

WOENSDAG 13 JULI In Vinkeveen gaat vandaag de Feestweek Vinkeveen van start met een jaarmarkt, waaraan honderd kramen meedoen. In de feesttent aan de Demmerik gaat om 13 uur een klaverjasmiddag van start. Aanmelden kan in de tent of vooraf bij Theo van der Meer, 0297- 263562. - Herenweg, De Heul en Demmerik, van tien uur ’s morgens tot negen uur ’s avonds VRIJDAG 15 JULI In het kader van de Feestweek Vinkeveen (zie 13 juli) vindt in de feesttent aan De Demmerik een feestmiddag voor iedereen boven de 60 jaar plaats. Abba, LUV, Andrá Hazes, Boney M en Jaap, ze komen allemaal langs, dankzij de Vinkeveense Carnavalsvrienden De Steupels. Het

feest is gratis toegankelijk. ’s Avonds vinden er optredens plaats van Total Eclipse en Dean Saunders. Total Eclipse behoort al jarenlang tot een van de toporkesten van Nederland en België en Ben Saunders won Popstars 2010. - Feestmiddag 60-plussers duurt van 13.30 tot 17.00 uur en de feestavond met Total Eclipse en Dean Saunders begint om 20.30 uur.

In het kader van de Feestweek Vinkeveen (zie 13 juli) vindt in de feesttent aan de Demmerik een bingomiddag plaats. De Steupels laten de balletjes draaien, op hun geheel eigen wijze. ’s Avonds zijn er optredens van Lenny Kaylard, publiekslieveling van ‘The voice of Holland’, die reggae in Nederland weer op de kaart heeft gezet. Berry, vertolker van het Nederlandse levenslied, komt ook en Total Eclipse is eveneens van de partij. - De bingo begint om 13.30 uur en het muziekfeest gaat om 20.30 uur van start. ZONDAG 17 JULI - Ruimtereis Inge Saraswati begeleidt belangstellenden bij een meditatie ‘die je naar kalmte en creativiteit brengt’. - Yoga & Avatarcentrum Saraswati, Willem Alexander-


UIT juni/augustus

straat 75, Aalsmeer. Aanvang: 15:00 uur. Prijs: € 45. Info: www.innerlijkeruimtereis.nl.

uur in de tent. - Kijk dus voor meer informatie op www.wilnisfestival.nl

WOENSDAG 17 AUGUSTUS

VRIJDAG 19 AUGUSTUS

Met een kermis, een buitenbar, een eetstraat, een speelwoud en een blauwe feesttent gaat vandaag het Wilnis Festival van start. De C1000 Kindermiddag gaat om twee uur van start, met schminken, limonade, grabbelton, brandweerspel en een ijsje. Om 20 uur is er een klompenrace en in de tent treden vanaf 20 uur de volgende artiesten op: Dean Saunders en Broadway. - Kijk voor meer informatie op www.wilnisfestival.nl

- Wilnisfestival Op de derde dag van het Wilnisfestiaval komen klaverjasliefhebbers aan hun trekken (aanvang 13 uur). Om 20 uur breekt er een massaspektakel los en in de tent zijn er vanaf 20 uur optredens van Vinzzent en Riverside. - Kijk voor het programma op www.wilnisfestival.nl

DONDERDAG 18 AUGUSTUS - Wilnisfestival Het Wilnisfestival gaat zijn tweede dag in. Om 13 uur begint de middag voor 55-plussers en De Coronas spelen vanaf 20

ZATERDAG 20 AUGUSTUS - Wilnisfestival De slotdag van het Wilnisfestival begint om 13 uur met een beachvolleybaltoernooi. Vanaf 20 uur treden Danny Froger en Tilt op. Het festival duurt tot 02.00 uur. - Kijk voor het programma op www.wilnisfestival.nl

Jeugd ZONDAG 5 JUNI - Goochelshow van Mijnheer de Groot (5+)

Extra voorstelling voor partijtjes en iedereen die nog naar het theater wil. ‘Een modern, maar tegelijk ook ouderwets goochelprogramma’, zo kan het programma van Mijnheer de Groot het beste worden omschreven. De kinderen worden meegenomen in een magische wereld, waarin alles kan. Anders dan op tv, kun-

AGENDA VAN 5 JUNI TOT 5 SEPTEMBER

nen kinderen in een live-programma direct reageren. Frans de Groot zit bijna 50 jaar in het vak en werkte jarenlang mee aan het kinderprogramma ‘Sesamstraat.’ Hij bedacht het typetje ‘Mijn de Groot’, dat erg geliefd is bij kinderen. Ontmoet Mijnheer de Groot en zijn magische goochelshow. - Amstelveens Poppentheater. Aanvang 14:30 uur. Standaardprijs € 8,50

dwaze dwergen, een gemene stiefmoeder en een prachtige prinses met sneeuwwit haar en haar paleiskokkie Alfred. Met deze voorstelling neemt Virga afscheid als poppenspeelster, dus mis haar laatste voorstelling niet!! - Amstelveens Poppentheater. Aanvang 14:30 uur. Standaardprijs € 7,00 BROERSEPARK FESTIVAL 2011 Op de zondagen 21 en 28 augustus en 4 september vindt weer het Broersepark Familiefestival plaats met op elke zondag een gratis openluchtvoorstelling. Aanvang 15.00 uur. Dit festival organiseert het Amstelveens Poppentheater in samenwerking met de gemeente Amstelveen. De locatie is het terrein van Jeu de Boulevereniging De Bulderbaan (achter het Indië monument) in het Broersepark. Het terrein zal zoals andere jaren in feestelijke festivalsfeer aangekleed worden. - Zondag 21 augustus 15:00 uur Gratis - Wijs! Speelt Rok en Bloes Wijs bestaat uit: Martine Sluijs, Marten Wallinga Inge Besaris en Chris Oelmeijer

Jordi Casanovas en Andreas Denk.

In een oude volkswagen met aanhanger rijden onze handige buurmannen naar hun vakantiebestemming. Ze hebben er zin in: Broodjes voor onderweg, kaart op schoot, en op de radio de laatste weerberichten uit Spanje. Maar wat pruttelt daar ineens onder de motorkap? En waar komt die rook vandaan? De buurmannen zien een probleem gelukkig nooit als een probleem. Problemen zijn dingen om op te lossen. Ze wrijven zich in de handen en poetsen hun gereedschap op. Ze onderwerpen de auto aan een onvergetelijke acrobatische sleutelpartij. En met een enorme draai komt het allemaal meer dan goed. De mannen zijn meesters in improvisatie. En het is prettig om iets te doen waar je meester in bent! - Zondag 5 september 15.00 uur Gratis - Warboelband Ballonnenboogiewoogie

ZONDAG 12 JUNI - Sneeuwwitje Virga Lipman

Een vrolijke voorstelling op basis van het bekend sprookje, met een knipoog naar deze tijd van make-overs en bling bling. Het is een verhaal vol visuele grappen, een schoonheidswedstrijd, dol-

Wijs! brengt liedjes die niet kinderachtig zijn en neemt het publiek mee op een vrolijke en muzikale reis langs alledaagse thema's zoals blozen, dromen, misselijk zijn en vriendschap. Wijs! gaat op zoek naar de oorsprong van o.a. Blues, Soul, Punk en Rock & Roll. Een muzikaal feestje met nieuwe liedjes en een schatkist vol bekende en miskende instrumenten. - Zondag 28 augustus 15.00 uur Gratis - Plan D, Buurman op vakantie

De Warboelband speelt de muzikale voorstelling: ‘Ballonnenboogiewoogie’ Ze spelen, samen met de kinderen, de sterren van de hemel! Ze maken muziek met flessen, en hopen in het ´Guinness Book of Records´ te komen met enorm veel bellen. De muzikale voorstellingen zitten vol met muziek en actie waarin de kinderen de hoofdrol spelen. Het kan dan soms een Warboel zijn, tussen de muzikanten en de kinderen ontstaat er zeker geen spraakverwarring!

95


juni/augustus UIT

Na de dood van zijn moeder verhuist Christian met zijn vader van Engeland naar Denemarken. Daar sluit hij vriendschap met het buitenbeentje Elias. Samen bezoeken ze de haven, waar ze getuige zijn van een aanvaring tussen de vredelievende vader van Elias en een agressieve man. Ze besluiten tot een radicale wraakactie, wat de nodige gevolgen heeft.

Film - CINEMA AMSTELVEEN, Stadsplein 100, Amstelveen. Informatielijn: 020 547 51 30 Kassa: 020 547 51 75 De kassa is geopend van dinsdag t/m zondag van 12.00 16.00 uur. Tussen 11.00 - 16.00 uur is het mogelijk telefonisch te reserveren via 020 547 51 75.

picknickmanden van de parkbezoekers te stelen. Om uit de handen van boze kampeerders en zijn aartsvijand Ranger Smith te blijven, kan hij gelukkig altijd vertrouwen op zijn scherpe grappen en vliegensvlugge voeten. - Rio, NL versie, vanaf 6 jaar, 15:30 uur Wo 1 juni, za 4, zo 5, wo 8, za 11 en wo 15 juni

JEUGD/FAMILIE VOLWASSENEN - Yogi Beer, NL versie, alle leeftijden Wo 1, za 4, zo 5 wo 8, za 11 en wo 15 juni 13:30 uur

- Get low Wo 1 juni 20:30 uur

waarin Ryan osling en Michelle Williams intens en ‘met emotionele eerlijkheid’ acteren. Williams kreeg er zelfs een Oscar-nominatie door. Waargebeurde verhaal van exentrieke kluizenaar die, terwijl hij nog leeft, zijn eigen uitvaart organiseert en daarvoor de dorpsbewoners uitnodigt. Dat biedt hem de gelegenheid om zijn grote geheim te onthullen.

- Barney’s version Do 9, vr 10 en za 11 juni 20:30 uur

Expositie MUSEUM JAN VAN DER TOGT

- Black Butterflies Vr 3, za 4 juni en zo 5 juni 20:30 uur

Film van de jonge Zuid-Afrikaanse kunstenares Ingrid Jonker, een gevoelige en rebelse geest, die leefde onder het Apartheidsregime. Haar leven stond in het verzet van de censuur van de Nasionale Party, waar haar eigen vader minister van was. Vanwege haar belang voor de Zuid-Afrikaanse cultuur las Mandela in het Parlement haar gedicht ‘Het Kind’ voor. - Blue Valentine Di 7 en wo 8 juni Een stel, dat ooit gepassioneerd verliefd op elkaar was, ziet het huwelijk langzaam uit elkaar vallen. In de hoop hun relatie te redden, betrekken ze een hotelkamer. Dat leidde tot een film,

96

Yogi Beer, een favoriete beer vol stoute streken, is de meest beruchte deugniet van Jellystone Park. Met zijn trouwe vriendje Boo Boo probeert hij gevulde

Blu is een tamme Macaw papagaai, die samen met zijn baasje Linda in het koude Minnesota (Amerika) woont. Aanvankelijk denkt hij de laatste van zijn soort te zijn, tot hij ontdekt dat in het exotische Rio een vrouwelijke tegenvoeter woont, genaamd Jewel. Samen met Linda besluit hij op reis te gaan, wat tot exotische avonturen leidt.

Barney’s Version is een hilarisch, onbetrouwbaar en ontroerend verslag van een tegendraads leven, vertolkt door Golden Globe- en Oscar-genomineerde Paul Giamatti. Reis mee door het leven van Barney Panofsky, een sigaren rokende, stevig drinkende en grofgebekte TV producer, die er niet voor terugdeinst mensen tegen zich in het harnas te jagen. De grootste hekel heeft hij echter aan een ex-politieman, die in zijn memoires beschrijft waarom hij Barney van moord verdenkt. - In a better world Di 14 en wo 15 juni 20:30 uur

- Stef Kreymborg Stef Kreymborg, winnares van de Aemsteleprijs, toont werk met zwermen, massa’s, scholen en kuddes als onderwerp. Voor één van deze werken kreeg ze in 2010 de eerste prijs van de Triennale in het Cobra Museum. Het is de eerste keer dat zij een monumentaal werk van 7 bij 2 meter laat zien, getiteld ‘Fluisterdekens’. Het werk is uitgevoerd in wolvilt, waarin tekstfragmenten zijn uitgespaard. Zie ook: www.stefkreymborg.nl - Te zien van 2 juni tot en met 10 juli - Cees Bantzinger Mensen staan in de tekeningen van Cees Bantzinger (1914-1985) centraal. Vrouwen in het bijzonder. De vrouw – naakt of gekleed, bekend of onbekend – was voor hem een onuitputtelijke inspiratiebron. Bantzinger tekende modellen in L'Académie de la Grande Chaumière in Parijs en verder talloze meisjes

en dames, vrouwen in de kroeg, marktvrouwen met markante koppen in Portugal. Hij portretteerde ook zijn echtgenote Jettie Paerl, in de Tweede Wereldoorlog Jetje van Radio Oranje en later bekend als zangeres van Nederlandse liedjes, Engelse songs en Franse chansons. Vanwege de negentigste verjaardag van Jettie organiseert dochter Anne-Rose voor haar moeder de tentoonstelling 'Vrouwen van Cees Bantzinger'. - Te zien tot en met 10 juli


UIT juni/augustus

- Deirde en Kees de Waal

Kees de Waal is een gedreven kunstenaar, die schilderijen, kleuretsen, aquarellen, grafiek, boekillustraties, linoleum- en houtsneden maakt. In de oorlog volgde hij een opleiding schilderen en grafiek op de Academie te Arnhem. Na de oorlog werd hij een zeer succesvol zakenman in de modewereld, maar hij ontwikkelde zich verder door een atelieropleiding etsen en lithograferen te volgen. Vanaf 1984 wijdt hij zich geheel aan het kunstenaarsvak. Zijn werk wordt omschreven als ‘speels, kleurrijk en gedetailleerd, met een zeer eigen stijl.’

ven, technische vormen en menselijke modellen. De werken bevatten soms twee of drie niveaus en de kleuren bepalen de sfeer. - Te zien van 2 juni tot en met 10 juli - Janneke Brinkman-Salentijn Maak kennis met wat haar beweegt, haar geschiedenis, haar huis, tuin, de wetenschap en de kunst. De heldere, briljante kleuren van aquarelverf lenen zich uitstekend om het frisse, tere en transparante van bloemen weer te geven. Met deze tentoonstelling wil ze een ode brengen aan harmonie en schoonheid. - Te zien van 13 juli t/m 25 september COBRA MUSEUM

Kees de Waal woont en werkt voornamelijk in Greenwich Village (USA), samen met zijn vrouw en collega-kunstenaar Deirdre, van wie ook werk te zien zal zijn. Door de jaren heen heeft De Waal al vele succesvolle exposities gehad en zijn werk is opgenomen in verschillende collecties over de hele wereld. Ook reist hij geregeld door Zuid Amerika, waar hij liefdadigheidsprojecten steunt. - Te zien tot en met 10 juli - Norman Roemer Het uitgangspunt voor de schilderijen en tekeningen van Roemer is de geabstraheerde compositie van landschap, stille-

AGENDA VAN 5 JUNI TOT 5 SEPTEMBER

- Le Cobra Français

rijpheid van de jonge Franse schilder. Via Corneille trad hij tot de Cobrabeweging toe. De presentatie omvat ruim tachtig werken uit het begin van zijn kunstenaarschap, de vroege jaren veertig, tot en met het laatste werk. De schilderijen, grafiek, gouaches, kleine spontane collages uit de jaren zestig, enkele beelden, keramiek en een tapijt geven een goede indruk van deze veelzijdige kunstenaar, en zijn een goed voorbeeld van zijn onophoudelijke nieuwsgierigheid om met allerlei soorten technieken te experimenteren. Voor deze expositie werkt het Cobra Museum samen met twee Franse musea. - Te zien tot en met 18 september - Zaaien en wieden Volkscultuur en hedendaagse kunst Er voltrekt zich in Europa een ware renaissance van volkscultuur, meldt de persafdeling van het Cobra Museum. ‘Denk aan het verlangen naar het authentieke en rustige leven van vroeger en de oplevende belangstelling voor regionale tradities en ambachtelijkheid. Mensen spelen historische gebeurtenissen na, er worden campagnes bedacht om mensen weer aan het breien te krijgen en retro-design is populairder dan ooit. In deze veelzijdige zomerpresentatie neemt het Cobra Museum de relatie tussen kunst en volkscultuur onder de loep. De tentoonstelling was eerder te zien in de Städtische Galerie in het Duitse Ravensburg. - Te zien van 18 juni tot 4 september

loopt. In de combinatie van architectuur en auto's zoekt hij steeds nieuwe verbanden. Een voorbeeld hiervan is het Rietveld/ Schröder huis in Utrecht, met voor de deur een kubistisch uitziend autootje van hetzelfde bouwjaar als de villa, 1925.

- Te zien van 5 tot en met 25 juni GALERIE SOUS TERRE - Glassculpturen

Deze galerie biedt een diversiteit aan kunstvormen aan, maar wil zich vooral onderscheiden door een grote en kwalitatief hoogstaande collectie glaskunst.

KUNSTUITLEEN AMSTELVEEN

Voor het eerst wordt een internationale, retrospectieve tentoonstelling gewijd aan het werk van de Franse avant-garde kunstenaar Jacques Doucet (1924-1994). Doucet ontmoette in juni 1947 de toen nog jonge Nederlandse kunstenaar Corneille in Boedapest, die erg onder de indruk raakte van de

- Araun Gordijn Onder de titel ‘in Holland staat een huis’ toont Kunstuitleen Amstelveen werken van Araun Gordijn. Het gaat om ‘architectuurverkenningen in Nederland en Amerika, olieverfschilderijen en aquarellen. De fotorealistisch ogende aquarellen en olieverfen van Araun Gordijn worden bevolkt met doorgaans heel triviale dingen, zoals huizen en automobielen. Zaken waar je vaak letterlijk straal aan voorbij

GALERIE FORT AAN DE DRECHT - Stad en Land In deze galerie laten vijf kunstenaars hun werk zien. Rob van Hoek schildert fraaie velden, landschappen en bomenrijen in transparante olieverf. Frank Zindler exposeert aquarellen van Amsterdam en Franse landschappen. De Amsterdamse schilder Josua de Jong laat werken zien met een duidelijk Hollands kleurgebruik. De zwerf- en

97


juni/augustus UIT

rolstenen van Herman van der Made geven een heel apart tintje aan deze tentoonstelling. Tot slot zijn er de vazen, sieraden schalen van Helena Jansz (Lamberti). - Te zien van 22 mei tot en met 3 juli. www.galeriefortaandedrecht.nl HET OUDE RAADHUIS Loes Groothuis maakte voor de bovenruimte van Het Oude Raadhuis in Hoofddorp een totaalinstallatie, die ze de titel ‘De goden weven een tapijt’ meegaf. Sayaka Abe, die aan de Rietveld en het Sandberg Instituut studeerde, exposeert haar ‘Grandmother’s house’, die ook al op de Shanghai Biennale was

te zien. - Te zien van 5 tot en met 25 juni

- Tomas Hillebrand en Annette van Waaijen

KUNST EN CULTUUR AALSMEER - Water Water is in de kunst altijd een grote bron van inspiratie geweest: in poëzie, literatuur en beeldende kunst. Het gaat daarbij om de verschillende emoties van water: de beweging, de kleur, het beeld, de filosofie. Aalsmeer, omgeven door sloten en plassen, kent een bijzondere verhouding met water en land, reden voor KCA om op zoek te gaan naar kunstenaars met verschillende visies op dit spirituele thema. - Te zien tot en met 17 juni

Voor Tomas Hillebrand vormt de Romantiek een grote inspiratiebron. De verbeelding van het gevoelsleven en de fantasie zijn voor hem essentiële waarden. Het is de techniek waarbij Annette van Waaijen aan de foto's borduurwerk toevoegt, die haar werk bijzonder maakt. - Te zien tot en met 31 juli - Zeemeerminnen Op de Kinderkunstzolder zijn

watergeesten of waterwezens te zien, die leerlingen van diverse basisscholen in Aalsmeer hebben gemaakt. Een waterwezen wordt in sprookjes vaak voorgesteld als een sierlijke jonge vrouw, betoverend en verraderlijk tegelijk zijn. Overal ter wereld bestaan verhalen van schepsels die half mens half vis zijn. Kom dus kijken naar zeemeerminnen met glinsterende vissenstaarten, want ze bestaan. - Te zien tot en met 31 juli CULTUURCENTRUM GRIFFIOEN - Hans van der Pas In de foyer zijn momenteel foto’s te zien van Griffioendocent Hans van der Pas.

ADRESSEN Schouwburg Amstelveen Stadsplein 100, Amstelveen Kassa: tel. 020 – 547.5175; geopend van dinsdag t/m zondag van 12 tot 16 uur, telefonisch van 11 tot 16 uur bereikbaar. 's Avonds is de kassa vanaf 19 uur geopend, uitsluitend voor kaartverkoop van de betreffende avond. Voor informatie: www.schouwburgamstelveen.nl. Cobra Museum voor Moderne Kunst Sandbergplein 1 Amstelveen Tel. 020 - 547.5050. Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11 - 17 uur Gesloten op maandag, 25 december, 1 januari, 30 april. Voor informatie: www.cobra-museum.nl. Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 Amstelveen Tel. 020 - 641.5754. Openingstijden woensdag t/m zondag van 11 - 17 uur. Het museum is open op 1e en 2e paasdag, 1e en 2e pinksterdag en 2e kerstdag van 13 - 16 uur. Voor informatie: www.jvdtogt.nl.

Volksuniversiteit Amstelland Stadsplein 97 Tel: 020 - 5451424. Voor informatie: www.vu-amstelland.nl Muziek- en Dansschool Amstelveen Stadsplein 99 1181 ZM Amstelveen Tel: 020 - 6471457. Voor informatie: www.muziekschoolamstelveen.nl Theater Piet Mondriaan Broekzijdselaan 46 1391 XL Abcoude Tel: 0294-288440. Voor informatie: www.ab-art.nl

GALERIES

Kunstuitleen Amstelveen Stadsplein 103 Amstelveen Tel: 020 - 645.2333. Openingstijden: dinsdag en woensdag van 14 tot 17 uur, donderdag van 14 tot 20 uur, vrijdag en zaterdag van 11 tot 17 uur. Iedere eerste zondag van de maand van 12 tot 17 uur. Bedrijven op afspraak. Voor informatie: www.kunstuitleenamstelveen.nl.

Galerie Fort aan de Drecht Grevelingen 50 Uithoorn Tel: 0297 - 521162. Openingstijden: donderdag en vrijdag van 14 tot 16 uur; zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. Informatie over exposities en andere zaken kunt u verkrijgen door een e-mail te sturen naar info@galeriefortaandedrecht.nl. Voor informatie: www.galeriefortaandedrecht.nl.

Amstelveens Poppentheater Wolfert van Borsselenweg 85a Amstelveen Tel. 020 - 6450439. Voor informatie: www.amstelveenspoppentheater.nl.

Galerie 'Sous-Terre' Kudelstaartseweg 1 Aalsmeer Tel: 0297-364400; voor informatie: www.galerie-sous-terre.nl. Galerie en beeldentuin zijn het gehele jaar elke zaterdag en zondag geopend van 13 tot 17 uur. Maandag tot en met vrijdag kan men er alleen op afspraak terecht.

Bibliotheek Amstelveen Stadsplein Stadsplein 102 Amstelveen Tel.: 020 - 641 41 26. Openingstijden: ma 11 - 20 uur, di 11 - 20 uur, woe 11 - 20 uur, do 11 - 20 uur, vrij 10 - 18 uur, za 10 - 17 uur, (koop)zo 12 - 17 uur. Voor informatie: www.amstelland-bibliotheken.nl. P60 Stadsplein 100a Amstelveen Tel. 020 - 345.3445. Voor informatie: www.p60.nl. Cultuurcentrum Griffioen Uilenstede 106 Amstelveen Tel. 020 – 598.5100. Openingstijden maandag tot en met vrijdag 12 - 22 uur, zaterdag 10 - 16 uur. Voor de Griffioen programmakrant: mailen naar cultuur@dienst.vu.nl of bellen naar 020-5985100. Reserveren via internet is mogelijk.

98

Het Oude Raadhuis Dorpsstraat 9 Aalsmeer Tel. 0297-344318. Toegang gratis. Openingstijden: donderdag t/m zondag 14 - 17 uur. Voor informatie: www.kunstencultuuraalsmeer.nl. GalerieKunst2001 Snelliuslaan 35 Badhoevedorp www.galeriekunst2001.nl. Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag 13 -17 uur. Vrij entree en vrij parkeren. WesterAmstel Amsteldijk Noord 55 Amstelveen Entree gratis; openingstijden 12.00 uur -16.30 uur.


Koudijs, what’s new? -$&2%-(16(1 ,FRQZLQW5HG'RW$ZDUG De Deen Jacob Jensen begon met het ontwerpen van meubels in de jaren ‘50. Zijn unieke minimalistische stijl paste hij al snel toe op horloges en hij ontwierp voor Bang & Olufsen diverse apparaten die inmiddels als stijliconen worden gezien. Zijn altijd herkenbare ontwerpen maken gebruik van de beste materialen. Bij ons vind u meer dan 25 modellen Jacob Jensen horloges. Daaronder uiteraard de Chronograph, winnaar van de Red Dot Award in 2006 en de nieuwe Icon die de Red Dot Award voor 2011 heeft ontvangen.

'<621

DLUPXOWLSOLHU Een revolutionaire nieuwe uitvinding van James D yson. Deze hypermoderne ventilator werkt zonder traditionele ventilatorbladen wat naast een uniek design een veilige ventilator creëer t die de lucht in een trillingvrije, gladde luchtstroom verspreidt te regelen met de afstandbediening. De D yson Air Multiplier is verkrijgbaar in drie uitvoeringen. Bij de vloerstaande AM03 wordt de lucht 18 maal versterkt. Bij de AM02, en het tafelmodel AM01 15 maal. De AM03 is in hoogte verstelbaar en kantelbaar.

62126

5('9(/9(7

0XOWLURRP V\VWHP

PDDNWYDQ LHGHUHYORHU HHQURGHORSHU De stijlvolle Red Velvet stofzuiger van Miele combineer t een compact, roodfluwelen design met kracht en gebruiksgemak. Uitgerust met een HEPA filter en maar liefst 10 meter snoer. Vanaf 14 februari 2011 krijgt u bij aanschaf van de Red Velvet stofzuiger een Gooische Vrouwen-pakket cadeau zo lang de voorraad strekt. Dit pakket bestaat uit een DVD-box met de T V serie Gooische Vrouwen, twee bioscoopbonnen en het LINDA. magazine. Na registratie van uw Red Velvet stofzuiger ontvangt u het Red Velvet pakket thuis gestuurd.

Het Sonos systeem slaat een brug tussen de computer en de muziekliefhebber. In 2004 was de eerste versie van het Sonos meerkamersysteem een revolutie, maar nog steeds staat het systeem aan de top wat betreft geluidskwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit. U heeft door uw hele huis de beschikking over al uw muziek, internetradio en muziekdiensten zoals Spotify, waarmee u toegang heeft tot vrijwel alle muziek die ooit gemaakt is. Het systeem is te bedienen met de Sonos Controller of met uw iPhone of iPad.

Loewe · Bang & Olufsen · Bose · Philips · Sony · Samsung · Cambridge Audio · Tivoli · Geneva · Onkyo Piega · Sonos · Spectral · Meridian · Vita Audio · Jacob Jensen · Cyrus · Miele · Liebherr · Siemens Bosch · AEG · Smeg · Asko · Jura · Atag · Laura Star · Venta · Dyson

Stationsstraat 18-22 1182 JN Amstelveen Telefoon 020-6413006 www.koudijsonline.nl


UitMAgazine nr 12  
UitMAgazine nr 12  

UitMagazine over Amstelveen

Advertisement