Page 1

NR 6 1

Kleren van de Keizer expo over kleren in sprookjes

Lekker van bij ons Week van de Smaak

Rednote Festival WIN! een pakket

streekproducten of tickets voor Operettengezelschap


De keuze van

WOUTER AERTS

Klarinettist Wouter Aerts groeide op in Hasselt, maar woont ondertussen in Antwerpen. Hier en in Tilburg studeerde hij aan het Conservatorium en volgde er klarinet, basklarinet en orkestdirectie. Deze maand zit hij weer even in Hasselt voor het Rednote Festival. Hij speelt niet alleen op het festival. Hij maakt ook deel uit van de organisatie. Welke activiteiten in november kunnen hem bekoren:

Europalia komt naar Hasselt en staat dit jaar in het teken van Brazilië. De cultuur en zeker De keuze van de muziek spreekt me enorm aan. Ik wil dan Wouter Aerts 2 ook graag naar het concert van Egberto Gismonti in het cultuurcentrum. De kleur en het kleren van de keizer 3 ritme van de Braziliaanse muziek is zeer tyMUZIEK 4 perend. Dat hij met een jongerenorkest komt REDNOTE FESTIVAL 8 maakt het nog leuker. Niet alleen krijgen jonge muzikanten een kans om te spelen en Podium 10 ervaring op te doen, jongeren zijn veel en kids 12 thousiaster en dat merk je in de muziek.

film 13

Het optreden van B’rock met Kristian Bezuidenhout heb ik ook aangestipt. Niet alleen omdat één van de mensen achter het orkest, WEEK VAN DE SMAAK 15 Frank Agsteribbe, een oud-leraar van mij is, event 16 maar ook omdat het orkest gespecialiseerd is in de historisch uitvoeringspraktijk. Dit EXPO 18 wil zeggen dat ze oude (barok)muziek wilagenda 20 len brengen zoals het destijds klonk. Voor

Puur Hasselt

14

sport

14

ADRESSEN 24

2

vele mensen heeft oude muziek een oubollig imago, maar B’rock slaagt er in om een fris repertoire te brengen dat het stoffige imago volledig van de kaart veegt. In de muziektheatervoorstelling voor kinderen Hartekijn van theatergezelschap Schemering, ook in het cultuurcentrum, staat de klarinet centraal. Als klarinettist wil ik deze voorstelling natuurlijk niet missen. De voorstelling is gebaseerd op een stuk van KarlHeinz Stockhausen, één van de grootste hedendaagse componisten. Naast de soms vreemde klanken zit deze muziek vol verbeelding en humor. Voor volwassenen soms moeilijk te begrijpen maar kinderen zijn dol op dit soort muziek. Zoals je merkt, heb ik allemaal voorstellingen gekozen met muziek. Ik ben er zelf dag en nacht mee bezig en dat is wat me het meest interesseert.


De kleren van de keizer Expo in Literair Museum

Roodkapje met haar rode kapmanteltje. Assepoes met haar lompen, tot een fee haar een prachtige baljurk en muiltjes tovert. Klein Duimpje met zijn reusachtige zevenmijlslaarzen. Het zijn maar enkele voorbeelden die aantonen dat kleding een belangrijke rol spelen in sprookjes. Bekende illustratoren tekenden prachtige kostuums voor sprookjesfiguren. In de tentoonstelling ‘De kleren van de keizer’ komen deze tekeningen tot leven. Bewonder de sprookjeskostuums, illustraties en de sprookjes. In de tentoonstelling - vernoemd naar het gelijknamig sprookje van Hans Christian Andersen - zijn originele sprookjesillustraties te zien van internationaal bekende illustratoren als Carll Cneut, Thé Tjong-Khing, Charlotte Dematons, Lisbeth Zwerger en Rébecca Dautremer. Zij bedachten prachtige baljurken en andere kostuums die de sprookjesfiguren op papier tot leven brengen.

De illustraties voor prenten- en sprookjesboeken van de Oostenrijkse illustrator Lisbeth Zwerger genieten wereldwijd bekendheid. In 1990 kreeg ze de Hans Christian Andersenprijs voor illustratoren. Thé Tjong-Khing is een van Nederlands belangrijkste kunstenaars. Hij illustreerde meer dan 300 boeken, won zowat alle belangrijke tekenprijzen en heeft momenteel een overzichtstentoonstelling in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Charlotte Dematons werkte ook al aan een 150-tal boeken mee. Voor haar illustraties bij de sprookjes van Grimm kreeg ze een Zilveren Penseel.

Gratis openingsfeest Op zondag 20 november (14u30 – 17u30) wordt de tentoonstelling officieel geopend. Modeontwerpster Anita Evenepoel leidt de tentoonstelling officieel in. Illustrator Lisbeth Zwerger loopt op het openingsfeest door de tentoonstelling en al wie wil kan haar vragen stellen. Van 15 tot 16u praten illustratoren Charlotte Dematons en Thé Tjong-Khing in het atelier op zolder over het illustreren van sprookjes en over kleding in sprookjes. Voor dit gesprek dien je vooraf te reserveren op literairmuseum@skynet.be. De stiefzusjes van Echte kostuums Assepoester vertellen verhalen aan de kleinHet Literair Museum heeft een aantal sprookjes- sten en helpen kinderen bij de opdrachten in kostuums in het echt laten uitvoeren en toont ze de tentoonstelling. naast de originele illustraties. Modeontwerpster Anita Evenepoel begeleidde een team van naaisters bij de productie van de kostuums en koos bij de realisatie bewust voor niet-alledaagse moderne materialen. Kunstenares Micheline Vandervreken maakte hoeden, schoenen en andere accessoires in papier-maché. De tentoonstelling is voor jong en oud. Kinderen en jongeren gaan op ontdekkingstocht met een speurtocht, aangepast aan de leeftijd. Aan een kaptafel smukken zij zich op met de juiste accessoires en stappen zo in de rol van een echt sprookjesfiguur. Of ze dromen even weg tussen de sprookjesboeken terwijl ze naar een stukje muziek luisteren. De tentoonstelling sluit aan bij de vaste tentoonstelling ‘Giftige appels op gouden bordjes. Eten en drinken in sprookjes’.

Praktische info van 20 november tot 20 oktober, 14u -17u (wo-za en eerste zondag van de maand) Literair Museum, Bampslaan 35 openingsfeest: gratis andere dagen: € 2,50 / € 2 (-18 jaar) 011 26 17 87 - www.literairmuseum.be

alle recente info op www.UiTinHasselt.be

3


Kverlertak

Explosion in the sky

Rock Explosion In The Sky

zondag 27 november, 18u Muziekodroom, Bootstraat 9 € 17 / € 14 (vvk) 011 23 13 13 – www.muziekodroom.be

De Amerikaanse postrockband uit Austin, Texas speelde in mei nog voor een uitverkochte AB en was één van de weinige bands die ook nog op Pukkelpop te zien waren voor het onweer los barstte. Het viertal brengt intense instrumentale muziek met prachtig uitgesponnen melodieën en kolkende passages. Ze hebben een live reputatie om U tegen te zeggen. vrijdag 18 november, 19u Muziekodroom, Bootstraat 9 € 24 / € 21 (vvk) 011 23 13 13 – www.muziekodroom.be

Het Noorse Kvelertak mixt uiteenlopende muziekgenres tot een opzwepend geheel waar zowel een (klein) vleugje black metal als een fikse scheut punk, hardrock en groove in te horen zijn. Brachten vorig jaar hun gelijknamig debuutalbum uit en het verfrissend metalgeluid uit het meestal donker klinkende Noorwergen werd overal positief onthaald.

Yuko

Yuko / Sleepingdog De Vlaamse artiesten doen het goed. Naast de ‘grote namen’ verschijnen er ook nog tal van andere albums van jonge bands, vaak op kleinere labels. Heel soms, denk maar aan Isbells, pikt het grote publiek die op. Vaak ook niet. Hoog tijd dus om enkele van die parels in de spotlight te zetten: Yuko en Sleepingdog. Yuko’s debuut verscheen in het najaar van 2008, schopte het meteen tot Duyster-essential en prijkte in dat selecte lijstje naast schoon volk als Bon Iver en Fleet Foxes. De reacties waren unaniem lovend voor de zielsverwanten van The Postal Service, Sigur Rós en Radiohead.

Lary Graham

Funk Larry Graham / Mr. Critical

Deze driekoppige hardrockband, genoemd naar de zanger/gitarist van de bende, komt uit Toronto (Canada) en stond al meermaals op de grote festivals in Europa. Ze brengen een staalharde mix van rock en blues en zijn overal gekend voor hun een legendarische live-reputatie.

Chantal Acda of Sleepingdog staat voor mooi verpakte melancholie. Naar aanleiding van het prachtige nieuwe album is het de hoogste tijd om haar een volwaardig podium te bieden met aan haar zijde Adam Wiltzie (Sparklehorse, Dustin O’Halloran, Mercury Rev…). Episch minimalistische songs met atmosferisch neoklassieke toetsen.

De levende Amerikaanse legende Larry Graham beroerde de basgitaar bij Sly & The Family Stone en de New Power Generation van Prince, en wordt gezien als de uitvinder van de ‘slapping’-techniek. Op vijfenzestigjarige leeftijd tourt hij nog altijd even energiek de wereld rond met zijn Graham Central Station en zijn Europese tournee sluit hij af in Hasselt. Voor de opwarming en afterparty neemt Mr. Critical plaats achter de decks.

woensdag 30 november, 20u Muziekodroom, Bootstraat 9 € 24 / € 21 (vvk) 011 23 13 13 - www.muziekodroom.be

woensdag 23 november, 20u cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 € 16 011 22 99 33 – www.ccha.be

woensdag 16 november, 20u Muziekodroom, Bootstraat 9 € 25 / € 22 (vvk) 011 23 13 13 – www.ccha.be

Danko Jones

4

alle recente info op www.UiTinHasselt.be


Roots Orquesta Tanguedia Alfonsina Orquesta Tanguedia interpreteert sinds jaren de Tango nuevo van Astor Piazzolla. Het virtuoze sextet doorbreekt daarbij de grenzen van klassiek, folk, jazz en tango in het bijzonder en maakt van het geheel een bijzonder meeslepende mix. Na verschillende tournees en een aantal unieke projecten zoals de bijzonder verrassende samenwerking met Kommil Foo brengt Orquesta Tanguedia nu met Alfonsina een unieke en eigentijdse muziekervaring. Bandoneonspeler Gwen Cresens is de meester van de weemoed, zangeres Karla Verlie en violist Wietse Beels barsten van het vuur en de jazzgitaar van Hendrik Braeckman, de contrabas van Ben Faes en de piano van Bart Van Caenegem maken het beeld en de sfeer compleet. woensdag 9 november, 20u cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 € 18 / € 16,50 011 22 99 33 – www.ccha.be

Group Inerane / Sublime Frequencies dj-set Group Inerane verlaat de Sahara en verspreidt de ‘Toeareg’-vreugde in ons deel van de wereld. Bibi Ahmed en zijn groep brengen een mix van Afrikaanse blues, traditionele folkmuziek en psychedelische gitaarexcursies. Voor het live feest losbarst, presenteert regisseur - en Sublime Frequencies mede oprichter - Hisham Mayet zijn nieuwste film ‘Land of The Songhai’, een verrassende muzikale ontdekkingstocht langs de oevers van de Niger. Na de film en het concert kan je de benen losgooien tijdens een stomende Sublime Frequencies dj-set. zaterdag 26 november, 20u Kunstencentrum BELGIE, Burgemeester Bollenstraat 54 € 11 / € 10 011 22 41 61 - www.kunstencentrumbelgie.com

Pop Bart Peeters De ideale man Na ‘zonder circus’, ‘slimmer dan de zanger’ en ‘de hemel in het klad’ wordt ‘de ideale man’ het sluitstuk van 10 jaar toeren in het Nederlands. Er wordt vooral geput uit de liedjes van de nieuwe cd, maar ook oudere nummers passeren de revue. Bart zingt: ‘Het allerliefste wat ik doe is koken’ en de show is begonnen, de toon meteen gezet. zaterdag 12 november, 20u Grenslandhallen, Gouverneur Verwilghensingel 70 € 30 011 25 40 35 - www.benelive.eu

Chanson/ Kleinkunst Hommage aan Robert Long Vroeger of later

Buscemi/Souligan/e.a. Modklub Eerste editie in een nieuwe reeks Modklubs. The Modest Men brengen niemand minder dan Buscemi mee. Met een lading lekker warme bossa en mambo zal hij de herfst opfleuren. Andere Mambo Kings van dienst zijn Souligan en Thierry Steady Go! zaterdag 12 november, 22u Muziekodroom, Bootstraat 9 € 5 011 23 13 13 – www.muziekodroom.be

Kalverliefde, Thorbeckeplein, de musicalhit Vanmorgen vloog ze nog… het œuvre van zanger, schrijver en componist Robert Long (1943-2006) lijkt te bestaan uit louter evergreens. Zijn herkenbare melodieën resoneren nog altijd in ons hoofd. In Vroeger of later brengen de beste Nederlandse theaterzangers van nu de beste tijdloze songs van toen. Jenny Arean, Tony Neef, Maaike Widdershoven en Joel de Tombe tonen met persoonlijke interpretaties dat het repertoire van Robert Long nog altijd springlevend is.

Christoff & Vrienden

woensdag 30 november, 20u cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 € 22 011 22 99 33 – www.ccha.be

zaterdag 19 november, 20u Ethias Arena, Gouverneur Verwilghensingel 70 € 55 - € 25 011 25 40 35 – www.christoffenvrienden.be

Na het album ‘Christoff & Vrienden’ volgt op 19 november ook het uniek gelijknamig concert. Op zaterdag 19 november trekt Christoff naar de Ethias Arena voor het live verlengstuk. En Christoff brengt ook heel wat vrienden mee: Willeke Alberti, Dana Winner, Luc Steeno, Kathleen Aerts, Lindsay, The Sunsets, Florian Silbereisen, Jo Vally en Andreï Lugovski. Ze zullen allemaal met hem het podium delen.

alle recente info op www.UiTinHasselt.be

5


Klassiek Tobias Horn Orgelconcert Tobias Horn won diverse internationale competities. Zo ontving hij o.a. een eerste prijs voor interpretatie en een aanvullende bijzondere prijs van de internationale pers jury voorgezeten door de ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’ voor de beste Bach vertolking. Van 1992 tot 1999 studeerde hij orgel en kerkmuziek aan het conservatorium van Stuttgart. Vervolgens studeerde hij Franse Barok en romantische orgelmuziek bij Jean Boyer en Ben van Oosten. Als dirigent voert Tobias Horn de grote oratoria uit zoals o.a. de Mattheus en de Johannes Passion. Horn treedt op als concertorganist, begeleider, dirigent, orgelexpert en muziekdirecteur van de Protestantse kerk van Wuerttemberg. zaterdag 5 november, 15u Sint-Quintinuskathedraal, Vismarkt gratis cultuur@hasselt.be

Aquarius o.l.v. Marc Michael De Smet & Peter Schmidt Het Lam Gods bezongen Parijs heeft de Mona Lisa van Leonardo da Vinci, Rome de Sixtijnse kapel, maar Vlaanderen bewaart het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Het schilderij maakt deel uit van het selecte groepje artistieke hoogtepunten die tot de grootste trekpleisters van Europa behoren. Vlaanderen heeft gezagvolle kenners van dit meesterwerk. Eén van hen is ongetwijfeld de bijbelexpert prof. Dr. Peter Schmidt. Hij is ook een benijdenswaardig muziekkenner en dus de gedroomde gids om ons naar dit retabel te doen kijken. Bij twaalf belangrijke thema’s uit het kunstwerk heeft hij uit de Europese muziekgeschiedenis de mooiste muziek gekozen: via Hildegarde von Bingen, Tomas Luis da Victoria, Giovanni Perluigi da Palestrina over romantische componisten als Johannes Brams, Giuseppe Verdi, Anton Bruckner tot componisten uit de 20ste eeuw zoals Francis Poulenc, Arvo Pärt en Henryk Górecki. dinsdag 8 november, 20u Sint-Quintinuskathedraal, Vismarkt € 16 / € 14,50 011 22 99 33 - www.ccha.be Brussels Philharmonic Pierre Boulez, Hector Berlioz & Johannes Brahms

Vlaams Radio Koor L’abbé Franz Liszt

Dirigent Michel Tabachnik stelt een programma voor met drie grote componisten uit drie verschillende tijdperken van de muziekgeschiedenis. Pierre Boulez is een autoriteit van de muziek van de 20ste eeuw. Iedereen heeft veel bewondering voor zijn accurate analyse van de muziek en zijn dirigeren dat in verhouding staat. De compositie Livre pour cordes is een mooi voorbeeld van de schitterende klanken die strijkers kunnen voordragen om zo een merkwaardig klankenpalet te voorschijn te toveren.

Franz Liszt was een pianovirtuoos en een bevlogen romantisch componist die zich graag overgaf aan gewaagde harmonische wendingen en pianotechnische experimenten. Een minder bekend facet van zijn persoonlijkheid is zijn diepe religiositeit. Zo is zijn ingetogen Missa choralis gebaseerd op gregoriaanse gezangen. Eenzelfde religieuze sfeer vind je terug in zijn latere pianowerken en transcripties. In L’abbé Franz Liszt ontdekt u beide kanten van deze unieke componist: van zijn acrobatieën op de piano tot de ingetogen, mystieke gezangen.

In contrast met dit moderne werk staan twee romantische componisten met werk dat vindingrijk omspringt met de klankkleuren van het orkest. Zowel van Johannes Brahms als van Hector Berlioz horen we een absoluut meesterwerk: Symfonie nr. 4 en Les nuits d’été naar zes gedichten van Théophile Gautier.

donderdag 17 november, 20u Virga Jessebasiliek, Kapelstraat € 14 / € 12,50 011 22 99 33 - www.ccha.be

zaterdag 12 november, 20u cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 € 19 / € 17,50 011 22 99 33 – www.ccha.be

6

alle recente info op www.UiTinHasselt.be


Jazz Small Penguin Trio & Koen Broucke L’alouette & le rossignol #2 Het Small Penguin Trio ontstond aan het conservatorium van Antwerpen vanuit een liefde voor de triovorm. Nicolas Rombouts (bas, zie ook Dez Mona), Geert Hellings (gitaar) en Bert Huysentruyt (drums) delen bovendien ook een liefde voor simpele thema’s en grooves. Het trio put daarnaast uit een repertoire van bestaande nummers en eigen composities. Voor de finissage van de tentoonstelling In Residence van Koen Broucke krijg je een gemeenschappelijke improvisatie van muziek en beeld die zien en horen die je zal vervoeren van Bagdad tot Helsinki en van Mephisto tot Marlyn Monroe. zondag 13 november, 16u cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 gratis 011 22 99 33 – www.ccha.be

Kristian Bezuidenhout

B’rock & Kristian Bezuidenhout Joseph Haydn & Pieter Van Maldere De Vlaamse componist Pieter van Maldere was een belangrijk wegbereider in de aanloop naar de klassieke stijl (rond 1750). Het wordt vast een ontdekking om enkele van zijn symfonieën – hij schreef er ongeveer vijfenveertig – te kunnen beluisteren. In het œuvre van Joseph Haydn bewonderen we heel vaak zijn laatste symfonieën. Dat is jammer, want hij heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt. Zo is zijn Symfonie nr. 5 van eenzelfde gehalte als die van zijn Vlaamse collega. Het barokorkest B’Rock staat voor vernieuwing en verjonging in de wereld van de oude muziek. De vaste kern bestaat uit een twintigtal musici uit binnen- en buitenland, elk gespecialiseerd in de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Ditmaal worden ze begeleid door pianist Kristian Bezuidenhout. donderdag 24 november, 20u cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 € 18 / € 16,50 011 22 99 33 – www.ccha.be

Opera Internationale Opera Producties Carmen Carmen is ongetwijfeld het meest bekende werk van de Franse componist Georges Bizet, niet in het minst door de Habanera, de aria waarmee Carmen haar entree maakt. De opera groeide dan ook snel uit tot één van de meest populaire opera’s. De Belgische regisseur Dominique Serron maakt een verleidelijke en ontembare Carmen en bewerkt op een eigentijdse manier het oorspronkelijke verhaal van Prosper Mérimée. donderdag 10 november, 20u cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 € 35 / € 33 011 22 99 33 – www.ccha.be

Bob Margolin

Blues Bob Margolin & Mike Sponza Steady Rollin’ Bob Margolin, was lid van de legendarische ‘Muddy Waters Band’ van 1973 totdat Muddy er in 1980 mee stopte. Hij speelde met al wie naam had in de blueswereld, Billy Boy Arnold, Snooky Pryor, BB King,... Tijdens deze tournee wordt hij begeleid door de Italiaanse Mike Sponza Band. Deze band fungeerde al als begeleidingsband van Duke Robillard, Billy Branch, Angela Brown, Ian Siegal enz. donderdag 10 november, 21u Muziekodroom, Bootstraat 9 € 14 / € 12 (vvk) 011 23 13 13 – www.muziekodroom.be

alle recente info op www.UiTinHasselt.be

7


Rednote Festival palmt negen dagen lang Hasselt in met een mix van klassiek, jazz en hedendaagse muziek. Op verschillende locaties in de stad kan je genieten van concerten met veel (Limburgs) talent.

Het Rednote festival is een uitbreiding van het festival ‘Hasselt Goes Classic’, dat de voorgaande jaren werd georganiseerd. Tijdens dit festival werd het culinaire gekoppeld aan optredens, maar de organisatie gaat nu een stap verder. De concerten vinden dit jaar niet alleen plaats in horecazaken. Ook in de Hasseltse cultuurhuizen en musea kan je een (avontuurlijk) optreden bijwonen. Cultuurhuizen In Z33 gaat muzikantencollectief Champ d’Action op 5 november in dialoog met de tentoonstelling Architecture of Fear met de stroboscopische muzikale performance P-Trains van Ann Eysermans. Vanuit haar fascinatie voor treinen maakte componiste Ann Eysermans voor Champ d’Action muziekdoosjes geïnspireerd door noodhamerbakjes in treinen.

MA Festival

8

alle recente info op www.UiTinHasselt.be

Dezelfde dag speelt in CIAP het elektrische gitaarkwartet ZWERM werk van Larry Polansky en Philip Glass in het kader van de expo Dreamweapon - the art and life of Agnus MacLise. Het ‘Timestretch’-programma waarbin-

nen ze werken, is opgedragen aan componisten die hun aandacht specifiek hebben gericht op de ervaring van tijd door middel van klank. In Kunstencentrum BELGIE brengt het MA Festival een uitgelezen gezelschap van Japanse, Europese en Amerikaanse artiesten samen die blindelings de uitdaging aangaan om de grenzen van jazz, improvisatie, performance en verwondering te verleggen. De in Brussel residerende Italiaanse pianist en initiatiefnemer Giovanni Di Domenico wil met het MA Festival - MA betekent in het Japans zoveel als hiaat, pauze of ruimte tussen structurele delen - verschillende generaties Japanse en Westerse artiesten bij elkaar brengen. MA wil hiermee een brug bouwen tussen beide culturen die, in de toekomst, door diverse artiesten in beide richtingen zal worden overgestoken. Met ondermeer: Akira Sakata (sax, klarinet), Chris Corsano (drum), Darin Gray (bas), Eric Thielemans (drums), Pak Yan Lau (speelgoedpiano, elektronica, keyboards), Kodomo Kyojin Theater (situation-theatre),... Tickets kosten € 13 / € 12 (vvk). Te bestellen op www.kunstencentrumbelgie.com.


Eliane Rodrigues

Op 8 november treedt in Muziekodroom talent van eigen bodem op. In Comfort Seat experimenteren Hannah Van den Borne en Roos Strobbe met harp, stem en elektronica. De mix van Hannahs ervaring, gedrevenheid en klassieke inbreng, geblend met Roos creativiteit, enthousiasme en Pop&Rock achtergrond levert een aangenaam verzameld arsenaal aan goed in het oor klinkende luistermuziek.

Le Trio Perdu

Musea Maar ook in de Hasseltse musea is het Rednote festival aanwezig. Zondag 6 november speelt Le Trio Perdu in het jenevermuseum een mix van drinkliederen en volksmuziek tussen 15u en 17u. In het Stadsmus brengt Maud Vanhauwaert, samen met het houtblazerstrio van het Nationaal Orkest van België dezelfde dag om 16u ’De Indische Waterlelies’. Dit sprookjesconcert voor kinderen (6+) vertelt het verhaal dat waterlelies vroeger sterren waren, die samen met de Maan en de andere sterren ‘s nachts dansten op het water. Op zekere morgen luisterden er enkele sterren niet, toen de Maangodin hen riep om mee terug naar de hemel te gaan. Ze dansten en dansten, tot een heks verscheen en hen voor straf veranderde in waterlelies.

Rechtbank Donderdag 10 november (19u) verhuist het festival naar de Rechtbank van Eerste Aanleg. Pianist David Van Looveren en klarinettist Wouter Aerts spelen samen met bevriende muzikanten in een Hasselts salon op verzoek uit het sprankelende 19de eeuwse repertoire. Champagne, catering en kamermuziek zorgen voor een gezellige sfeer. Tickets voor deze avond kosten € 25. Reserveren op 011 24 77 60 – info@lensass.be Benefiet Op 11 november slaan Rednote en 11.11.11 de handen in elkaar voor een benefietconcert. De Braziliaanse toppianiste Eliane Rodrigues speelt een bruisend concert in de Sint-Quintinuskathedraal met muziek van Latijns-Amerikaanse componisten zoals Astor Piazzolla, Heitor Villa‐Lobos en Alberto Ginastera. Tickets kosten € 16 / € 14 (vvk). Reservatie op 011 23 95 40 – toerisme@hasselt.be. De horeca Tijdens het slotweekend op 12 en 13 november staan culinair én muzikaal genot in de horeca centraal. Op het programma staat een mix van romantische klassieke muziek, temperamentvolle zuiderse klanken en Limburgse jazz tot in de late uurtjes. Met onder meer Kim Versteynen en Tim Finoulst, Alessandro Valente, Donnacorda Strijkkwartet. Alle optredens in de horeca zijn gratis. Voor de restaurants kan men best op voorhand reserveren. Alle artiesten vind je terug op www.rednote.be.

Praktische info zaterdag 5 november

15u Z33, Zuivelmarkt 33 (gratis) 17u CIAP, Armand Hertzstraat 21 (gratis) 20u Kunstencentrum BELGIE, Burgemeester Bollenstraat 54 (€ 13 / € 12)

zondag 6 november

15u Jenevermuseum, Witte Nonnenstraat 19 (gratis) 16u Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2 (gratis)

dinsdag 8 november

20u Muziekodroom, Bootstraat 9 (gratis)

donderdag 10 november 19u Rechtbank van Eerste aanleg, Lombaardstraat 23 (€ 25)

vrijdag 11 november

20u Sint-Quintinuskathedraal (€ 16 / € 14)

zaterdag 12 november

12u Bloemen Thomas 14u Chocolatier Boon 18u N°Dieci 19u El Bocado 19u Plazza 21u De Egel

zondag 13 november

11u Hassotel 13u Dai Cugini 15u De Markt en Drugstore 16u Café Hemelrijk 17u De Groene Hendrickx

Alle info vind je terug op www.rednote.be. De volledige programmabrochure vind je ook terug bij Toerisme Hasselt/ UiTpunt, Lombaardstraat 3. Houtblazerstrio bij de Indische Waterlelies

alle recente info op www.UiTinHasselt.be

9


Theater Braakland/ZheBilding Adem Een man die druk op weg is naar de vijftig, wordt voor het eerst geconfronteerd met de dood. Een schoonbroer krijgt een hersentumor, een jeugdvriend een beroerte. Overal om hem heen zetten geliefden een laatste gevecht in. Een gevecht om een laatste beetje adem. Al spelend en zingend wordt hij deelgenoot. Kris Cuppens (o.a. de Queeste) won in 2006 de Taalunie Toneelschrijfprijs voor Lied en werd in 2007 genomineerd voor de Vlaamse Cultuurprijs Podiumkunsten. Hij is 47, tijd voor deze Adem-pauze. Voor de muziek tekent Geert Waegeman, in het bijzonder goed muzikale gezelschap van Nathalie en Jorunn van Laïs. dinsdag 8 november, 20u cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 € 14 / € 12,50 011 22 99 33 – www.ccha.be

NTGent De bittere tranen van Petra von Kant

le CORRIDOR SmatcH2 De Luikse theatermaakster Dominique Roodthooft richt zich tegen het doemdenken. In Smatch² nodigt ze toeschouwers en spelers uit in een bijzondere setting, een ‘achterkeuken/wasplaats’. Een plek waar niets verloren gaat, een atelier waar geconserveerd en getransformeerd wordt, een alternatief laboratorium waar mogelijkheden uitgeprobeerd worden. Daar ga je dus op onderzoek, samen met een grote acteursploeg, waaronder Lotte Heijtenis, Mieke Verdin (Dito Dito, KVS) en Gordon Wilson (Leporello).

Adem

donderdag 24 november, 20u cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 € 12 / € 10,50 011 22 99 33 – www.ccha.be

Die bitteren Tränen der Petra von Kant (1971) is één van Fassbinders meest gespeelde theaterstukken en filmproducties. In een dreigende sfeer van erotiek, (on)macht, jaloezie en verbittering is deze productie vooral een aanklacht tegen een maatschappij waarin geld, seks en macht allesbepalend zijn. Deze analyse van de menselijke natuur is een kolfje naar de hand van Susanne Kennedy, die gefascineerd is door David Lynch. Johan Simons nodigde haar uit in München, ze maakte prachtvoorstellingen bij het Nationale Toneel en nu regisseert ze deze ijzersterke geheel vrouwelijke cast van NTGent met Els Dottermans en Betty Schuurman. dinsdag 29 november, 20u cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 € 18 / € 16,50 011 22 99 33 – www.ccha.be

Humor Xander de Rycke Mijn zwarte parade Xander De Rycke werd bekend door zijn overwinning in Comedy casino cup. Eerder won hij ook al de wedstrijd Homo cabarectus, een talentenjacht waar hij met zijn eerste optreden meteen de finale won. En Xander toerde al regelmatig mee als voorprogramma van Alex Agnew. Met Mijn zwarte parade keert Xander De Rycke terug naar zijn onheilige drieluik. De opvolger van Uw zoete 666 blijkt nog grappiger, nog snediger en vooral nog donkerder. De blockbuster comedy voorstelling van het jaar is gearriveerd en ze is epischer dan ooit (ook in 3D). maandag 21 november, 20u cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 € 16 011 22 99 33 – www.ccha.be

10

alle recente info op www.UiTinHasselt.be


Women

Fricties Voor het derde jaar op rij organiseert het cultuurcentrum Fricties. Twee dagen na elkaar wordt er werk getoond van makers met een eigen stem en geluid. Soms zijn ze jong en schaven ze nog aan hun eigen taal, soms zijn ze al ervaren maar brengen ze werk dat buiten de lijntjes kleurt. Elke avond staan er twee of drie voorstellingen op het programma. Vrijdag onder meer Women van Ugo de Haes met acht danseressen en ‘Solo on Bach & Glenn’ van Albert Quesada. De choreografie van deze voorstelling ontstond in nauwe samenhang met de soundtrack: opnames van de Goldberg variaties door Glenn Gould en diens eigen commentaar daarop over zijn manier van spelen. Zaterdag brengen Suzan Boogaerdt en Bianca Vanderschoot Bimbo, een fysieke en beeldende voorstelling geïnspireerd op R&B videoclips. De tweede voorstelling 1: Songs van Nicole Beutler bevindt zich op de grens tussen dans, performance en beeldende kunst. Haar performances zijn op muzikale wijze gecomponeerd en doordrongen van subtiele humor. vrijdag 25 november, 19u30 zaterdag 26 november, 19u cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 € 16 (dagkaart) € 25 (weekendkaart) 011 22 99 33 – www.ccha.be

Dans Compagnie Flak / José Navas Diptych De Chileense choreograaf José Navas studeerde aan de Merce Cunningham School in New York waar hij werkte met choreografen als Lucinda Childs en William Douglas. De groepschoreografieën die hij voor zijn compagnie uittekende, zoals Portable dances (eerder al te zien in Hasselt), Anatomies en S, geven blijk van een doorgedreven fascinatie voor de essentie en de puurheid van bewegingen, licht en muzikaliteit. Diptych legt de focus op de dynamiek tussen lichaam, beweging en ruimte en toont andermaal Navas’ hedendaagse danstaal waarin hij organische soepelheid combineert met een virtuoze techniek en waarbij de bewegingen eerder klassiek geïnspireerd zijn. zaterdag 5 november, 20u cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 € 22 / € 20 011 22 99 33 – www.ccha.be

Lezing Jonas Geirnaert en Jelle Van Riet Op de canapé met Jonas Geirnaert was nog niet eens afgestudeerd aan de animatiefilmafdeling van de Gentse Hogeschool toen hij zijn afstudeerfilm Flatlife instuurde voor het festival in Cannes. Zijn grappige kortfilm kaapte daar zowaar de juryprijs weg. Ondertussen is hij een bekend comedy- en televisiemaker, striptekenaar en regisseur van animatiefilms. Hij is de bedenker en tekenaar van de stripfiguur Kabouter Wesley. Met Neveneffecten maakte hij onder meer het televisieprogramma Basta en daarvoor Willy’s en Marjetten. Hij schreef mee aan de tweede reeks van Het geslacht De Pauw. Jonas spreekt over zijn werk als comedy- en televisiemaker en regisseur van animatiefilms met literair journaliste Jelle Van Riet. De plaatsen zijn beperkt dus reserveren – op onderstaande contactgegevens – is een must. vrijdag 18 november, 12u30 – 13u30 Provinciale Bibliotheek Limburg, Martelarenlaan 17 gratis 011 29 59 00 - pbllezingen@limburg.be

alle recente info op www.UiTinHasselt.be

11


Ilay den Boer / Het Huis van Bourgondië / Het Lab Utrecht Zoek het lekker zelf uit! Zoek het lekker zelf uit is de vierde stap van de Nederlands/Israëlische theatermaker Ilay den Boer in Het beloofde feest. In deze reeks neemt hij via persoonlijke familieportretten zijn geboorteland en de joodse geschiedenis onder de loep. Het eerste deel, Eet smakelijk, werd geselecteerd voor Het Theaterfestival 2009, net als het derde deel Dit is mijn vader in 2010. (10+) vrijdag 11 november, 20u cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 € 8 / € 7 011 22 99 33 – www.ccha.be

Intrede Sinterklaas Sinterklaas meert op zaterdag 5 november aan met zijn Spaanse boot aan de Kanaalkom. Samen met zijn indrukwekkende stoet Pieten, een massa snoep en leuke snuisterijen voor de kinderen. Al vanaf 13u45 is er animatie van de Knetter Kidsband aan de Kanaalkom om de kinderen voor te bereiden op de komst van de kindervriend. Rond 14u komt de Sint aan. Daarna volgt een spetterende show met de Knetter Kidsband met allerlei attracties, animatie en de prijsuitreiking van de kleurwedstrijd onder de aanwezige deelnemers. Daarna vertrekt de Sint op zijn witte schimmel en samen met zijn Pieten voor een wandeling door de binnenstad naar het stadhuis. Daar ontvangt hij alle kinderen met veel lekkers en verrassingen. Wie wil kan met de Sint op de foto. zaterdag 5 november 13u45 14u00 14u45 16u00

Animatie aan Kanaalkom Aankomst Sint Vertrek stoet door de binnenstad Aankomst Sint stadhuis

gratis 011 23 95 56 - feestcomite@hasselt.be

Theatergroep MAX. Het bezemstelenbos

Tg. Schemering Hartekijn

Hier staan we dan. Op een berg spullen die mensen weg hebben gegooid. Kijk daar, een bezemsteel die op een boom lijkt. En ginder, een bos waar een zevenbenig paard doorheen galoppeert, waar een robot zonder hoofd ronddwaalt en een man met een metersdikke kont rondhuppelt. Overal dreigt gevaar, maar wij weten wel wat moet. Met moed en fantasie slaan wij ons gemakkelijk door dat bos heen.

Daar komt Harlekijn met haar klarinet. Onafscheidelijke vrienden zijn het. Altijd en overal samen. Maar nu zijn ze niet alleen! Integendeel zelfs. Twee witte figuren vergezellen haar. Wat lijken ze nieuwsgierig. En speels. Of stout. Of toch niet.

Met Het bezemstelenbos laat Jef Van Gestel zien dat je geen duur speelgoed nodig hebt om je te amuseren. Alles is meer dan het lijkt en verdwalen is alleen maar in je voordeel. Van gestel maakte eerder het onvergetelijke Belle en scoorde dé hit van Krokusfestival 2011 met Tape voor kleuters. (5+) zaterdag 12 november, 15u cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 € 8 / € 7 011 22 99 33 – www.ccha.be

12

alle recente info op www.UiTinHasselt.be

Harlekin van componist Karl-Heinz Stockhausen inspireerde Tg. Schemering tot een speelse, visuele muziektheatervoorstelling vol beweging en zonder woorden waarin zowel jonge kinderen als volwassenen meegenomen worden in een muzikaal ‘avontuur’ vol verbeelding. (4+) zaterdag 19 november, 15u cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 € 8 / € 7 011 22 99 33 – www.ccha.be


Zebracinema: Cabra Marcado Para Morrer

Het toonaangevend internationaal festival Europalia laat zijn licht schijnen op Brazilië. Tot februari wordt het land en cultureel erfgoed in heel Vlaanderen in de kijker gezet. Ook in Hasselt met in november onder meer enkele optredens en een film. Op zondag 20 november komt The Assad Family langs op het stadhuis. Dit optreden is helaas al uitverkocht. Dinsdag 22 november is het de beurt aan Egberto Gismonti & Orquestra Corações Futuristas. De Braziliaanse componist, pianist en gitarist Egberto Gismonti begon zijn pianostudies op zesjarige leeftijd. In zijn veelkleurige, melodieuze composities verenigt Egberto Gismonti westerse en ZuidAmerikaanse muziek. In de jaren zeventig werd hij wereldberoemd door zijn onconventionele spel op 8-, 10en 14-snarige gitaren. Speciaal voor Europalia brengt hij een volledig orkest van jonge getalenteerde muzikanten mee die zijn en andere Braziliaanse composities spelen. Zebracinema toont het Brazilaanse meesterwerk Cabra Marcado Para Morrer op 30 november. Deze film van Eduardo Coutinho dateert van 1984. Eduardo Coutinho is vooral bekend voor zijn uitstekende, zeer menselijke documentaires. Als geen andere, en met veel fijnzinnigheid, kan hij de emoties van de gewone mens op het grote scherm tonen. De documentaire Cabra Marcado para Morrer startte hij in 1964. Hij moest het project opbergen

met de komst van de dictatuur, maar keerde twintig jaar later met de camera in de hand terug om te tonen hoe de politieke strubbelingen de mensen heeft beïnvloed. Het resultaat is een van de belangrijkste documentaires uit de filmgeschiedenis, die twaalf internationale prijzen heeft gewonnen. Wi je nog meer weten over Brazilië? Op donderdag 10 november komt Sven Pichal natuur en milieu in Brazilië toelichten. Op 17 november bespreekt seksuologe Annemie Mievis de manvrouwrelaties en de lichaamscultuur in dit land. Meer info hierover vind je op www.ccha.be.

Inni

Sigur Rós 2011, 75’ De concertfilm Inni toont de laatste show van Sigur Rós in 2008 voor hun break van ‘onbepaalde’ duur. Het is de tweede live film van de band, na Heima in 2007. Inni focust zich volledig op bijzondere, bijna monochromatische concertbeelden. Dit uiterst intiem, bijna claustrofobisch beeld van het concert, brengt je dichter bij de band dan je ooit voor mogelijk hield. Inni werd geregisseerd door Vincent Morisset die ook de Arcade Fire film Miroir Noir maakte. Morisset versterkt de sfeer van de film door het originele digitale materiaal op 16mm film over te zetten, en dat dan weer digitaal te filmen door verschillende lenzen en gevonden voorwerpen. Op verzoek van Sigur Rós wordt Inni enkel vertoont op bijzondere locaties met mutliple screenings in een concertopstelling. Exclusief in België te zien in Kunstencentrum BELGIE. vrijdag 18 en zaterdag 19 november, 20u Kunstencentrum BELGIE, Burgemeester Bollenstraat 54 €7/€6 011 22 41 61 - www.kunstencentrumbelgie.com

Praktische info Egberto Gismonti

dinsdag 22 november, 20u cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 € 19 / € 17,50

Cabra Marcado Para Morrer

woensdag 30 november, 20u15 Z33, zuivelmarkt 33 € 5 www.europalia.be

alle recente info op www.UiTinHasselt.be

13


Koninklijk Hasselts Operettengezelschap Wa’n poeppekas

GP Hasselt

In deze komedie van Max Reimann en Otto Schwartz, geregisseerd door Yvette Bottu, heeft de advocaat Hans een niet zo schitterende praktijk. Hij is een oplichter die vaak de eindjes met moeite aan elkaar geknoopt krijgt. Ergens ver weg heeft hij echter een tante die hem wil steunen als hij maar een deugdelijk burgerleven leidt. Dus zorgt Hans voor een ingebeelde echtgenote, een zoon en een hulpbehoevende schoonvader. En telkens op zijn verjaardag stuurt tante een cheque. Als ze plots opdaagt, gaan de poppen aan het dansen met chaos, humoristische dialogen en gekke situaties tot gevolg. donderdag 17 november, 19u vrijdag 18 en zaterdag 19 november, 20u cultuurcentrum, Kunstlaan 5 € 15 / € 14 (UiTpas) 011 22 99 33 - www.khog.be

WIN! WIN! WIN! UiTinHasselt mag 5 duotickets weggeven! Doe mee op www.UiTinHasselt.be

Wint Kevin Pauwels opnieuw de veldrit van Hasselt of gaat dit jaar Sven Nys of Zdenek Stybar met de eer lopen? Kom het zaterdag 19 november met je eigen ogen aanschouwen en moedig de veldrijders aan. Voor de profs van start gaan, komen ook de nieuwelingen, de junioren en de beloften in actie op de derde manche van de Gazet van Antwerpen Trofee. zaterdag 19 november, vanaf 11u Kapermolenpark € 10 / € 8 (vvk) www.gphasselt.be

StarClass Shorttrack Gemengd koor Margoda Advents- en kerstmuziek van Praetorius & Praetorius Het Gemengd Koor Margoda zingt een programma van advents- en kerstmuziek van de componisten Michael Praetorius en Hieronymus Praetorius. Deze componisten uit de late renaissance en de vroege barok waren weliswaar tijd- en naamgenoten, maar geen verwanten. Het programma is deels gebaseerd op bekende gezangen, die als basis dienen voor de rijke polyfone, meerstemmige zettingen die erop volgen. De polyfonie varieert van tweetot en met achtstemmigheid. Daarbij wordt het koor ondersteund door het gambaconsort Several Friends, het blokfluitconsort Dulci Sono en organist Hans van Dijk. Onder leiding van Suzanne van der Helm. zaterdag 19 november, 20u Sint-Lambertuskerk Kiewit € 14 / € 12 (vvk en UiTpas aan kassa) 011 72 70 89 - www.margoda.be

14

alle recente info op www.UiTinHasselt.be

De Hasseltse shorttrackclub De Schaverdijn organiseert voor het derde jaar op rij een grote internationale wedstrijd voor shorttrackers. Deze wedstrijd die van de Internationale Skating Union (ISU) de naam StarClass meekreeg wordt van 25 tot 27 november gehouden op de Bloso schaatsbaan. Aan de start staan deelnemers uit ongeveer 10 Europese landen. Op zondag staan de belangrijkste finales en een spectaculaire aflossingswedstrijd op het programma. vrijdag 25 november, 14u – 21u zaterdag 26 november, 10u - 20u zondag 27 november, 9u - 15u IJshal De Schaverdijn, Gouverneur Verwilghensingel gratis 0478 76 62 12 - www.yds-hasselt.be


Lekker van bij ons Week van de smaak

Naar goede gewoonte brengt de Week van de Smaak in november mensen samen rond smaak en eetcultuur in al hun aspecten. Hasselt, Hoofdstad van de Smaak, zet dit jaar lokale streekproducten in de kijker met degustaties, tentoonstellingen, streekmenu’s en een speciaal orgelconcert. Van 12 tot en met 23 november stellen de deelnemende restaurants en eethuizen een speciaal menu met streekproducten op. Trek er tijdens de Week van de Smaak op uit om de gelegenheidsgerechten uit te proberen en zo een stukje regionaal culinair erfgoed op je tong te laten smelten. Je kan je restaurantbezoek plannen en kijken wat de pot schaft op www.uitinhasselt.be. De deelnemende restaurants herken je ook aan het campagnebeeld van de Week van de Smaak. Groenten Ook in de abdij van Herkenrode is het smullen geblazen. Op woensdag 16 november (19u) stelt Dominique Vreven een menu samen in het teken van de vier oerelementen: aarde, water, lucht en vuur. Het wordt een verrassend gastronomisch hoogstandje, vergezeld van de beide Herkenrodeabdijbieren. Dominique Vreven is chef-kok van restaurant ‘t Vierhof te Bilzen en één van de acht beste groentekoks in de Benelux (€ 45, reserveren door bedrag te storten op rekeningnummer 001-3630110-58 voor 11 november). Vrijdag 18 november houdt een chef tijdens de markt een kookdemonstratie met lokale producten op het Kolonel Dusartplein. Alle geïnteresseerde marktgangers mogen proeven. Orgelconcert Maandag 14 november (20u) is de Sint-Quintinuskathedraal het decor voor het speciaal orgelconcert ‘Orgeldelicatessen’. Fred Brouwers vertelt culinaire verhalen van componisten en Johan Hermans Fred Brouwers speelt muziek van Bach, Franck, Reger, Rossini, Praetorius, Purcell e.a. (€ 5 / € 4 UiTpas). Reserveren op 011 23 95 40 of toerisme@hasselt.be

De Academie voor Streekgebonden Gastronomie is een kenniscentrum voor voeding en gastronomie en bestaat 30 jaar. Dit wordt gevierd met een tentoonstelling in het tuincafé van het Stadsmus vanaf 8 november. De tentoonstelling geeft een zicht op de werking van de vereniging. Jenever Als je het over streekproducten hebt, kunnen de Hasseltse jenever en speculaas natuurlijk niet ontbreken. In het jenevermuseum loopt tot januari de expo Smeets. Drie generaties jeneverstokers in Hasselt (€ 4,50). Het museum nodigt ook enkele stokerijen uit om hun bedrijf voor te stellen en de bezoekers te laten proeven van de verschillende jenevers uit hun ruime aanbod. Op 5 november komt stokerij Radermacher uit Raeren langs, op 12 november stokerij De Moor uit Aalst. Er is telkens een degustatiesessie om 13u30 en om 15u30.

verplein en de Witte Nonnenstraat. Kinderen kunnen speculaas bakken. De Sint en de speculaaspieten komen zeker langs. Voor de wandelaars is er de speculaasroute in de binnenstad. De Orde van de Hasseltse speculaas bakt de hele dag verse speculaas, verschillende gaststanden laten je proeven van andere speculaasproducten. Ook op woensdag 16 november kunnen kinderen aan de slag tijdens een workshop van Gezinsbond Kuringen (€ 3) waarin gekookt wordt met groenten en fruit van bij ons. Inschrijven tot zondag 13 november via 011 25 47 21 of brigit.vanmeer@telenet.be.

Praktische info 12 tot 23 november diverse locaties gratis (tenzij anders vermeld) Naar aanleiding van de tentoonstelling over Smeets organiseert het museum ook degustaties van de Smeetsproducten. Na een rondleiding in de tentoonstelling maken de deelnemers kennis met het actuele productengamma van Smeets. 10 en 24 november (20u). Reserveren kan via jenevermuseum@hasselt.be of 011 23 98 60. Prijs: € 6. Speculaas De speculaas wordt geëerd tijdens de speculaasfeesten op 19 november op het Jene-

Het volledige programma vind je terug op www.UiTinHasselt.be of haal de folder af bij UiTpunt/Toerisme Hasselt, Lombaardstraat 23.

WIN! WIN! WIN! UiTinHasselt mag een pakket streekproducten twv 50 euro van Lekker Limburgs weggeven. Doe mee op www.UiTinHasselt.be

alle recente info op www.UiTinHasselt.be

15


Battle of The Bands & Comedymania Op 10 november kan je in de Hasseltse binnenstad terecht voor The Battle of The Bands. De finalisten van de provinciale popconcours Limbomania en DJ-Mania doen op vijf verschillende locaties een showcase voor het grote publiek: gratis én in de gezelligste livecafés van de stad. Een voorbereiding voor de grote finale op 3 december in Muziekodroom. Dezelfde avond vindt in kunstencentrum BELGIE de voorronde van Comedymania plaats. Een wedstrijd voor jong Limburgs comedytalent: alle kandidaten krijgen tijdens die avond hun 5 ‘minutes of fame’. En vooral: de 5 minuten om het te maken of te kraken. De beste comedians van de avond stoten door naar de finale in VillaBasta op 3 december. donderdag 10 november, vanaf 20u Battle of the bands Hasseltse binnenstad Comedymania preselectie Kunstencentrum BELGIE, Burgemeester Bollenstraat 54 gratis www.limbomania.be

Weekend Der Belgische Bieren Bierliefhebbers ontdekken zeker verschillende lekkere biertjes op het Weekend der Belgische Bieren. Zo kunnen er meer dan 130 minder bekende Belgische bieren - waaronder enkele primeurs - en een 100-tal nieuwe brouwsels van 2011 geproefd worden. Bovendien wordt er ieder uur een bak bier onder de aanwezigen verloot. vrijdag 11 november, 18u – 1u zaterdag 12 november, 14u – 1u zondag 13 november, 14u – 22u cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 gratis (toegang) 0478 - 23 95 68 - www.limburgse-biervrienden.be

Hobbybeurs Ben je op zoek naar een boeiende en creatieve vrijetijdsbesteding of heb je de perfecte hobby al gevonden maar wil je alles weten over de laatste trends, materialen en technieken? De hobbybeurs is in beide gevallen de place-to-be. Honderden exposanten stellen uiteenlopende hobby’s aan je voor. Op het workshopplein leer je meer over versieren, huis- en tuindecoratie, kerstboomversiering, het maken van unieke zilveren juwelen, schilderen en beeldhouwen naar eigen compositie, werken met klei en nog veel meer. vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 november, 10u - 18u Grenslandhallen, Gouverneur Verwilgensingel 70 € 8,50 / gratis ( -16 jaar) www.dehobbybeurs.be

16

alle recente info op www.UiTinHasselt.be


Theater van de smaak Creativity World Forum Duizenden mensen van over de hele wereld strijken woensdag 16 november en donderdag 17 november neer in Hasselt voor het Creativity World Forum in de Ethias Arena. Hier doen ze creatieve ideeën op aan de hand van lezingen (van onder meer regisseur Oliver Stone en oprichter van Wikipedia Jimmy Wales) en workshops. Aan dit Forum is ook een cultureel avondprogramma gekoppeld op 16 november, dat voor iedereen gratis toegankelijk is. Via een uitgestippelde route passeer je langs de verschillende Hasseltse musea (Modemuseum, Jenevermuseum, Stadsmus en Z33) die hun deuren openstellen en kan je een kijkje gaan nemen in Huis de Corswarem. Tussen de verschillende musea en Huis de Corswarem word je getrakteerd op straattheater en enkele etalages van winkels komen tot leven: Burleske danseressen geven een show, een kapperszaak krijgt klanten die niemand verwacht, in slagerszaak Bouckerie Bacul kan je fijne en verse leeswaren bestellen waaronder paté van de Chef Geeraerts of Frans Kafkaaskroketten. In Huis de Corswarem schuif je aan voor een klein hapje, maar verwacht je aan chaotische obers en toestanden… De feeëriek uitgelichte route met 100 kaarsen start aan het Kolonel Dusartplein en eindigt in het Modemuseum, waar de dag wordt afgesloten met een feestje met dj. Op het Dusartplein zijn folders met de route verkrijgbaar. woensdag 16 november, 20u – 22u start Kolonel Dusartplein gratis www.UiTinHasselt.be

Winterland De 4e editie van Winterland op het Kolonel Dusartplein start dit jaar op zaterdag 19 november en zal Hasselt 7 weken lang omtoveren in een kerststad met schaatsbaan, kerstmarkt en veel meer. Het Dusartplein wordt verder gehuld in een schitterende winterse decoratie, met midden op de schaatsbaan een 20 meter hoge kerstboom. Voor de jongste bezoekers staat er op de Grote Markt een bijzondere ouderwetse draaimolen met 2 verdiepingen, helemaal in Venetiaanse stijl. Een origineel kersttreintje en een echte nostalgische roetsjbaan maken het kinderplezier compleet. van zaterdag 19 november t/m 8 januari, vanaf 10u Kolonel Dusarplein en Grote Markt gratis (behalve schaatsbaan en attracties) www.winterland.be

Erotica Body & Beauty De Erotica Body & Beauty beurs besteedt ruim aandacht aan lichaamscultuur, gezondheid, schoonheid en erotiek. De beurs bestaat 20 jaar en daarom vindt er op zaterdavond na de beurs een speciale afterparty plaats. De optredens met internationale artiesten, de attracties, de verschillende stands staan omwille van het 20-jarig bestaan in het teken van ‘Glitter & Glamour’. Jacques Vermeire verzorgt de presentatie. Tijdens de beurs wordt ook het kampioenschap bikini carwasch georganiseerd. zaterdag 19 november, 14u - 1u zondag 20 november, 13u – 22u Grenslandhallen, Gouverneur Verwilghensingel 70 € 18, 50 / € 15 (vvk) (inclusief afterparty) € 17,50 € 14 (vvk) www.eroticabeurshasselt.be

Dierenhappening Maak kennis met een ongewoon bont gezelschap. Van populaire honden- en kattenrassen, tot en met minder alledaagse beestjes: vinnige wasberen, schattige prairiehondjes of vervaarlijk uitziende reuzenkrabben. Om maar een paar diersoorten op te noemen die op de Dierenhappening te bewonderen zijn. In het dierentheater en de paardenpiste stelen de dieren de show: acrobatie op paarden, politiehonden aan het werk, flyball en frisbee, agility, Andalusische paardenshow,… Tientallen verenigingen en bedrijven zorgen voor een deskundig antwoord op al je vragen. En op de stands vind je alle nieuwe en leuke materialen en spulletjes voor je eigen huisdier. Op zaterdag organiseert Het Limburgs Erf een vogelkeuring. Zondag heeft een wedstrijd dogdance plaats. vrijdag 25 november, 9u30 - 18u zaterdag 26 en zondag 27 november, 10u - 18u Grenslandhallen, Gouverneur Verwilghensingel 70 € 10 / € 6 (kinderen) 014 26 48 41 - www.dierenhappening.be

alle recente info op www.UiTinHasselt.be

17


Toegepast 16 Les Nouveaux Voor de zestiende keer op rij gaf Design Platform Limburg aan beloftevolle ontwerpers de kans om zichzelf verder te ontplooien door vrij werk. Zij werden hierin gecoacht door het designersduo Ti + Hann. De vijf pas afgestudeerde designers tonen nu een deel van hun universum in een groepstentoonstelling.

eerste aanloop naar haar doctoraat en vertrekt daarbij van de iconische apothekerspot. Jihyun Ryou’s bouwt een installatie om vergeten groenten te promoten. Dik Scheepers onderzocht een compleet ander en in vele opzichten nieuw materiaal binnen de designwereld: papercrete, een vrij simpele combinatie van papier en cement. Juweelontwerpster Shana Teugels vindt de grens tussen aantrekken en afstoten interessant. Kitsch is een steeds terugkerend thema en met overdrijven heeft Niek Kosten presenteert een installatie die opgebouwd is rond zijn onze geen probleem. derzoek naar activisme en visuele identiteit. Aan de basis ervan ligt zijn afstudeerproject ‘Manifest voor Winterslag Cité’, waar hij ondermeer via het ontwerp van een vlag voor de wijk de identiteit van de plek vi- van 30 oktober tot 5 februari, 11u – 18u (di – za), 14u – 17u (zo) sueel tastbaar trachtte te maken. Lore Langendries staat als net afge- Z33, Zuivelmarkt 33 studeerd juweelontwerper in de startblokken voor haar doctoraat over gratis juwelen, ambacht en industrialisatie. Voor Toegepast 16 neemt ze een 011 29 59 60 – www.z33.be

Catharina Kilanowski Transformation completed In de werken van Catharina Kilanowski voel je een verbondenheid met de natuur. Niet alleen de tastbare vormen, maar ook de mysterieuze en fascinerende kracht in de natuur leeft in het beeldverhaal. In deze tentoonstelling presenteert ze etsen en zeefdrukken. De etsen zijn taferelen die aandacht vragen: met fijne en zeer veel gedetailleerde elementen. Het beeld is sober: zwarte inkt met weinig kleurdetails. De zeefdrukken zijn kleurrijk en vrij druk. Elk werk is experimenteel tot stand gekomen, met veel lagen over elkaar zodat het verhaal op het moment zelf in elkaar gepast werd. van 26 november tot 11 december, 14u – 17u (woe, za, zo) Vrijzinnig Ontmoetingscentrum Hasselt, Albrecht Rodenbachstraat 18 gratis 011 35 27 80 - www.vrijzinnighasselt.be

18

alle recente info op www.UiTinHasselt.be

Antarctica Fototentoonstelling Reisfotografe Hilde Vander Linden verloor haar hart aan Antarctica, het droogste, koudste en winderigste continent ter wereld. Toen Vander Linden in 2003 voet aan land zette, betekende dat het begin van een grote fascinatie en passie voor de schoonheid en de broosheid van dit ongerepte continent. Op 14 december 2011 is het honderd jaar geleden dat de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen als eerste mens ooit de geografische Zuidpool bereikte. De ideale aanleiding om een mooie selectie van Vander Lindens Zuidpool-beelden tentoon te stellen. De foto’s geven een prachtige indruk van de overrompelende kracht en desolaatheid van de ijslandschappen. Maar haar frisse blik toont ook een impressie van het rijke dierenleven op en rond het Antarctisch Schiereiland. van 3 november t/m 30 november, 14u – 20u (di-vr) en 9u30 – 12u30 (za-zo) Stedelijke Bibliotheek Hasselt, Joris van Oostenrijkstraat 55 gratis http://bibliotheek.hasselt.be


EXPO november Foto Total – fotoshow, 5 en 6 november, 13u30 – 18u, zaal Onder de Toren, Thonissenlaan 15, gratis, 0477 43 21 37, www.fotototal.be

Doorlopend Leerlingen van de lagere en middelbare graad van de Stedelijke Academie hebben een kunstwerk samengesteld bestaande uit kleurige beschilderde stroken die doorlopen over muren, vensters en panelen. Diverse thema’s komen aan bod. Het zijn allemaal vrije creaties rond een zwarte lijn die door het geheel loopt. De naam van de expo Doorlopend verwijst naar de academie waar kinderen en volwassenen al meer dan 150 jaar doorlopend creatief bezig zijn. van 19 november t/m 28 januari, 10u – 21u (ma-vr), 10u – 16u (za) Academie Galerie, Kunstlaan 12 gratis 011 23 98 40 - stedelijke.academie@hasselt.be

Renaat Ramon / Anke Van Iersel – visuele poëzie en foto’s, tot 13 november, 10u – 17u (ma-vr), 13u – 17u (za+zo), cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, gratis, 011 22 99 33, www.ccha.be Koen Broucke – In residence, t/m 13 november, 10u – 17u (di t/m vr) en 13u – 17u (za en zo), cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, gratis, 011 22 99 31, www.ccha.be Niets is wat het lijkt, 3 en 4 november, VOC Hasselt, A. Rodenbachstraat 18, gratis, 011 24 06 54, www.vrijzinniglimburg.be, www.jeugdenvrede.be Overzichtstentoonstelling, Stedelijke Academie voor Schone Kunsten, t/m 12 november, 10u – 21u (ma-vr), 10u – 16u (za), Academiegalerie, Kunstlaan 12, gratis, 011 23 98 40  Dreamweapon – The Art and Life of Angus Maclise 1938 – 1979, tot 20 november, 11u -18u (di-vr), 13u – 17u (za-zo), CIAP, Armand Hertzstraat 21, gratis, www.ciap.be Suus Elkink, t/m 23 november, 10u – 18u (di t/m za) en 14u – 18u (zo), Galerie De Oude Barrier, Luikersteenweg 773, gratis, www.galeriedeoudebarrier.be Malou Swinnen - Perform the Corpus, tot 26 november, 8u – 18u (ma-za), 9u – 11u45 (zo), De Tijd Hervonden, Witte Nonnenstraat 8, gratis, www.detijdhervonden.be

André Bertels Denkmal Etienne Elias Schilderijen Van 27 november tot 15 januari organiseert cultuurcentrum Hasselt de fototentoonstelling Denkmal, een initiatief n.a.v. de zeventigste verjaardag van de Hasseltse fotograaf André Bertels. Naast enkele verwijzingen naar zijn vroeger werk zal deze uitgebreide overzichtstentoonstelling hoofdzakelijk aandacht besteden aan recente, nog nooit tentoongestelde werken. Etienne Elias (echte naam:Etienne Michiels) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. Zijn kunststijl was zeer verscheiden en nam in de loop van zijn leven verschillende wendingen aan. Samen met Raoul De Keyser, Lucassen en Roger Raveel werkte hij in 1966 aan de beschildering van de keldergangen van het kasteel te Beervelde. In die periode verwierf hij vooral faam als kunstenaar van de Nieuwe visie. De dingen anders zien en weergeven stond centraal. Vanaf de jaren ’60 behoorde Etienne Elias tot de voorhoede van de ontwikkelingen die leidden tot de heropleving van de schilderkunst. Kenmerkend voor deze nieuwe ontwikkeling was de uitgesproken voorkeur voor het figuratieve: de Nieuwe figuratie. In het werk van Elias is deze figuratie steeds verbonden met het alledaagse. zondag 27 november t/m zondag 15 januari, 10u-17u (di-vr), 13u – 17u (vr-za) cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 gratis 011 22 99 33 – www.ccha.be

Michihiro Matsuoka – Childhood Dreams, tot 27 november, 12u – 18u (vr, za) en 13u – 17u (zo), Artishox Art Gallery, Witte Nonnenstraat 18, www.artishox.com MAD-Faculty, tot 30 november, 10u – 19u (ma t/m vr) en 10u – 16u (za), PBL, Martelarenlaan 17, gratis, www.limburg.be/pbl Catharina Kilanowski - Transformation completed, 26 november tot 11 december, 14u – 17u (wo, za en zo), VOC Hasselt, A. Rodenbachstraat 18, gratis, 011 35 27 80, www.vrijzinniglimburg.be Monique Bleeker, 27 november t/m 21 december, 10u – 18u (di t/m za) en 14u – 18u (zo), Galerie De Oude Barrier, Luikersteenweg 773, gratis, www.galeriedeoudebarrier.be Architecture of Fear, 2 oktober t/m 31 december, 11u – 18u (di-za), 14u – 17u (zo), Z33, Zuivelmarkt 33, gratis, 011 29 59 60, www.z33.be Tot hier en terug, 2 oktober tot 8 januari, 10u – 17u (di-vr) en 13u – 17u (za+zo), Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, gratis, 011 23 98 90, www.hetstadsmus.be Smeets. Drie generaties jeneverstokers in Hasselt, 2 oktober tot 8 januari, 10u – 17u (di-vr) en 13u – 17u (za + zo), Nationaal Jenevermuseum, Witte Nonnenstraat 19, € 4,50, 011 23 98 60, www.jenevermuseum.be Prints! Bedrukte motieven in kostuum- en modegeschiedenis (1750-2000), tot 8 januari, 10u – 17u (di-zo), Modemuseum Hasselt, Gasthuisstraat 11, € 5, 011 23 96 21, www.modemuseumhasselt.be Malou Swinnen – Le regard de personae, 28 oktober tot 8 januari, 10u – 17u (di-zo), Modemuseum Hasselt, Gasthuisstraat 11, € 5, 011 23 96 21, www.modemuseumhasselt.be alle recente info op www.UiTinHasselt.be

19


MUZIEK PODIUM SPO SPORT KDS KIDS PHA PUUR HASSELT FLM FILM EVT EVENT MUZ POD

POD Philippe Geubels - Hoe moet het nu verder?, 20u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 22, 011 22 99 33, www.ccha.be, UITVERKOCHT SPO  Dansnamiddag senioren - Fifty-Fit, 13u30, sporthal Alverberg, Herkenrodesingel 33, gratis, 011 23 94 50, sport@hasselt.be

vrijdag 4 november FLM  Black Butterflies, 19u30 - 23u, De Madam, Kuringersteenweg 179, € 3, 011 25 22 94, www.demadam.be MUZ 

dinsdag 1 november Allerheiligen bloemenmarkt, 8u - 18u, Kerkhof, Kruisveldstraat - Kerkhofstraat, 011 23 93 45, markt@hasselt.be EVT 

MUZ

Harmonie Demergalm Godsheide -

Wandelconcert, 10u30, Oud en nieuw Kerkhof Hasselt, gratis, 011 23 95 28 Gedichten en muziek door Het Genootschap - Wandeling, 17u + 19u, EVT 

Oud Kerkhof, Kempische Steenweg, € 5, info@hetgenootschap.be, www.hetgenootschap.be woensdag 2 november Allerheiligen bloemenmarkt, 8u - 18u, Kerkhof, Kruisveldstraat - Kerkhofstraat, 011 23 93 45, markt@hasselt.be EVT 

Geleid bezoek aan het Oud Kerkhof, 11u + 14u

Brown, Trish Van Eynde, …, 22u, The Zoo, Kempische Steenweg 106, 0478 93 49 84, www.thezoo.be zaterdag 5 november De Sint op bezoek, 12u - 15u, kringloopcentrum RIPO, Diestersteenweg 300, 011 21 55 60

KDS

Hasseltse Prentkaartenclub - Ruildag, 12u - 15u, schutterslokaal Kermt, Ten Hove, 0477 89 01 69, www.hpc2000.be

PHA

PHA

Numismatische Kring Hasselt -

Muntenruildag, 13u - 17u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 1, 011 27 39 27, www.nkhasselt.be

EVT

Jeneverdegustatie - stokerij Radermacher,

13u30 + 15u30, Nationaal Jenevermuseum, Witte Nonnenstraat 19, € 6, 011 23 98 60, www.jenevermuseum.be

PHA

Intrede Sint, 14u, Kanaalkom, gratis,

+ 15u, Oud Kerkhof, Kempische Steenweg, gratis, 011 23 95 40, www.hasselt.eu

EVT

Philippe Geubels - Hoe moet het nu verder?, 20u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 22, 011 22 99 33, www.ccha.be, UITVERKOCHT

MUZ

POD

donderdag 3 november Nader and simin, a separation Zebracinema, 17u + 20u15, Z33, Zuivelmarkt 33, € 5 / € 4, 011 29 59 85, www.zebracinema.be

FLM

Work It 2 The Bone - Dj Bone, Stephen

011 23 95 56, www.feestcomitehasselt.be Tobias Horn - Orgelconcert, 15u - 16u,

Sint-Quintinuskathedraal, Vismarkt, gratis, 011 23 95 28 POD  Compagnie Flak / José Navas & Claire Chevallier - Diptych, 20u, cultuurcentrum

Hasselt, Kunstlaan 5, € 22 / € 20, 011 22 99 33, www.ccha.be

MUZ Rednote Festival - met Japanimprov, Champ d’ Action en Zwerm, meer info p. 8

zondag 6 november Numismatica Edelweissje - Ruilbeurs, 08u30 - 12u, zaal Sint-Katarina, N. Cleynaertslaan 1, € 1, 011 21 11 89

PHA

EVT Parascoop, 10u - 18u, Ethias Arena, Gouverneur Verwilghensingel 70, € 9, 056 48 49 52, www.para-astro.be EVT 

Outlet Shopping, 11u - 18u,

Grenslandhallen Hasselt, Gouverneur Verwilghensingel 70, € 4, 011 29 94 99, www.grenslandhallen.be

Hondenwandeling, 14u - 17u, René Neutelaers - Natuurpunt Herk en Mombeek, Steenberg 58, gratis, 011 31 52 58

EVT

MUZ Rednote Festival - met Le Trio Perdu en Trio van het Nationaal Orkest van België en Maud Vanhauwaert, meer info p. 8

maandag 7 november Ruilvergadering - Postzegelkring de Gerlache, 20u, zaal Klein Centrum, Hollandsveldlaan 32a, gratis, 011 21 34 42

PHA

dinsdag 8 november POD  Braakland/ZheBilding - Adem, 20u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 14 / € 12,50, 011 22 99 33, www.ccha.be POD  Marie Sester - A-Z lezing, 20u, Z33, Zuivelmarkt 33, gratis, www.a-zlezingen.be MUZ  Aquarius o.l.v. Marc Michael De Smet & Peter Schmidt - Het Lam Gods bezongen, 20u,

Sint-Quintinuskathedraal Hasselt, Vismarkt, € 16 / € 14,50, 011 22 99 33, www.ccha.be

MUZ Rednote Festival - Hannah Van den Borne en Roos Strobbe, 20u, Muziekodroom, Bootstraat 9, gratis, www.rednote.be, meer info p. 8

woensdag 9 november SPO  Tafeltennis seniorenactiviteit - Fifty Fit, 14u - 17u, tafeltennislokaal Runkst, Kramerslaan 1, gratis, 011 23 94 50, sport@hasselt.be MUZ  Orquesta Tanguedia - Alfonsina, 20u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 18 / € 16,50, 011 22 99 33, www.ccha.be

De engel van doel + Marwencol - Zebra Deluxe, 20u15 + 22u, Z33, Zuivelmarkt 33, € 5, 011 29 59 85, www.zebracinema.be

FLM

donderdag 10 november FLM  Never let me go - Zebracinema, 17u + 20u15, Z33, Zuivelmarkt 33, € 5 / € 4, 011 29 59 85, www.zebracinema.be EVT  Smeetsdegustaties, 20u, Nationaal Jenevermuseum, Witte Nonnenstraat 19, € 6, 011 23 98 60, www.jenevermuseum.be MUZ  The Battle of the Bands, 20u, binnenstad, gratis, www.limbomania.be

Nader and Simin

20

alle recente info op www.UiTinHasselt.be


POD Comedymania, 20u, Kunstencentrum BELGIE, Burgemeester Bollenstraat 54, gratis, 011 22 41 61, www.comedymania.be

Internationale Opera Producties - Carmen, 20u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 35 / € 33, 011 22 99 33, www.ccha.be

POD

MUZ

Bob Margolin & Mike Sponza Band,

20u30, Muziekodroom, Bootstraat 9, € 14, 011 23 13 13, www.muziekodroom.be MUZ 

24 Years Illusion, 22u, Studio Ethias

Arena, Gouverneur Verwilghensingel 70, € 27, www.fortheloveofgroove.be Rednote Festival - Ensemble Hommages, 19u, Rechtbank van Eerste Aanleg, Lombaardstraat 23, € 25, 011 24 77 60, www.rednote.be MUZ 

vrijdag 11 november de 8 van stokrode wandeling, 5u30 - 15u, ontmoetingscentrum Stokrode, SintAmandusstraat 18, € 6, 011 22 89 97, www.dragonders.be

zaterdag 12 november Belgian Squash Promotion, 10u - 18u, sportcentrum Olympia, Kuringersteenweg 242, gratis, 0478 27 30 04

SPO

EVT

Gouverneur Verwilghensingel 70, € 8,50, 089 24 50 09, www.dehobbybeurs.be  Limburg feest met bloemen, 10u - 17u,

EVT

kasteel Mariaburcht, Hasseltse Dreef 115, gratis, www.kufb.be

EVT

Jeneverdegustatie - stokerij De Moor,

EVT

Het weekend der Belgische bieren, 14u - 1u,

EVT

Prinsenaanstelling, 15u, Groenplein,

13u30 + 15u30, Nationaal Jenevermuseum, Witte Nonnenstraat 19, € 6, 011 23 98 60, www.jenevermuseum.be cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, gratis, 011 21 21 94, www.limburgse-biervrienden.be

SPO

MUZ

Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Kuringen

- Opluisteren Mis Wapenstilstand, 10u 12u, St. Gertrudiskerk Kuringen, Joris van Oostenrijkstraat 80, gratis, 011 25 39 00 EVT 

Hobbybeurs, 10u - 18u, Grenslandhallen,

Gouverneur Verwilghensingel 70, € 8,50, 089 24 50 09, www.dehobbybeurs.be

EVT Tweedehands speelgoedbeurs, 13u - 16u, parochiezaal Kuringen-Hei, Nieuwstraat, € 1, speelgoedbeurskuringen@hotmail.com

Belgium Squash Promotion, 18u,

SPO

sportcentrum Olympia, Kuringersteenweg 242, gratis, 0478 27 30 04

Hobbybeurs, 10u - 18u, Grenslandhallen,

Brussels Philharmonic o.l.v. Michel Tabachnik & solist Véronique Gens - Pierre

Boulez, Hector Berlioz & Johannes Brahms, 20u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 19 / € 17,50, 011 22 99 33, www.ccha.be Bart Peeters - De ideale man, 20u, Grenslandhallen Hasselt, Gouverneur Verwilghensingel 70, € 30, 011 29 94 99, www.bartpeeters.net

POD

Buscemi, Souligan, Thierry Steady Go!, The Modest Men - Modklub, 22u, Muziekodroom, MUZ

Rednote Festival - Ensemble Conings en Co, Duo Trabajando, Ralf Demandt, Alessandro Valente & Berten D’Hollander, e.a., meer info p. 8

Ilay den Boer / Het Huis van Bourgondië / Het Lab Utrecht - Zoek het lekker zelf uit! (10+),

KDS

20u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 8 / € 7, 011 22 99 33, www.ccha.be

Rednote Festival - Elaine Rodrigues en festivalartiesten, 20u, SintQuintinuskathedraal, Vismarkt, € 16 / € 14, 011 23 95 40, www.rednote.be MUZ 

MUZ

Small Penguin Trio & Koen Broucke

- L’alouette & le rossignol #2, 16u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, gratis, 011 22 99 33, www.ccha.be MUZ  Rednote Festival - Donnacorda Strijkkwartet, Scarlet Harpduo, Johan De Haan, e.a., meer info p. 8

maandag 14 november

dinsdag 15 november

MUZ

MUZ

cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, gratis, 011 21 21 94, www.limburgse-biervrienden.be

- door Luc Smeets, 15u, Nationaal Jenevermuseum, Witte Nonnenstraat 19, € 4,50, 011 23 98 60, www.jenevermuseum.be

Theatergroep MAX. - Het bezemstelenbos (5+), 15u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 8 / € 7, 011 22 99 33, www.ccha.be

Funhouse, 22u, SwitchClub, Maastrichterstraat 48, gratis, www.theswitchclub.com

Het weekend der Belgische bieren, 18u - 1u,

lezing Driemaal Smeets = Extra Smeets

POD

MUZ

EVT

EVT

Het Hasselts Symfonieorkest - concert Jong Talent, 14u30, kerk Rapertingen, Luikersteenweg, € 15 / € 12, 011 22 83 55, www.hasseltssymfonieorkest.be

MUZ

gratis, 011 27 15 91, www.kovkhasselt.be

KDS

Bootstraat 9, € 5, 011 23 13 13, www.muziekodroom.be

Bierweekend

EVT Het weekend der Belgische bieren, 14u - 22u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, gratis, 011 21 21 94, www.limburgse-biervrienden.be

zondag 13 november Hobbybeurs, 10u - 18u, Grenslandhallen, Gouverneur Verwilghensingel 70, € 8,50, 089 24 50 09, www.dehobbybeurs.be

EVT

Belgian Squash Promotion - A-D spelers,

SPO

10u - 18u, sportcentrum Olympia, Kuringersteenweg 242, gratis, 0478 27 30 04 Limburg feest met bloemen, 10u - 17u, kasteel Mariaburcht, Hasseltse Dreef 115, gratis, kufblimburg@skynet.be, www.kufb.be

EVT

EVT Paranormale beurs, 11u - 18u, Elckerlyc Sint-Lambrechts-Herk, Pastorijstraat 4, € 7, 089 45 03 78, www.paranormaalbeurs.info

Orgeldelicatessen met Fred Brouwers

- Week van de Smaak, 20u, SintQuintinuskathedraal, € 5 / € 4, 011 23 95 40, toerisme@hasselt.be

POD Luc Derycke - A-Z lezing, 20u, Z33, Zuivelmarkt 33, gratis, www.a-zlezingen.be

Soulsister - Tour 2011, 20u15, Grenslandhallen, Gouverneur Verwilghensingel 70, € 29, 011 29 94 99, www.grenslandhallen.be

MUZ

woensdag 16 november EVT  Creativity World Forum, 8u30 - 20u, Ethias Arena, Gouverneur Verwilghensingel 70, € 439, www.flandersdc.be

E-Culture Fair 2011, 10u - 19u, Ethias Arena, Gouverneur Verwilghensingel 70, gratis, www.eculturefair.com

EVT

Koken met kinderen - Week van de Smaak, 14u - 17u, keuken Gildezaal, Joris van Oostenrijkstraat 65, € 3, 011 25 47 21, brigit.vanmeer@telenet.be

KDS

POD Stany Crets & Peter Van den Begin - Helden, 20u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 16, 011 22 99 33, www.ccha.be, UITVERKOCHT MUZ  Larry Graham and Graham Central Station/ Mr. Critical, 20u, Muziekodroom,

Bootstraat 9, € 25, 011 23 13 13, www.muziekodroom.be

EVT

Tweede Herkenrode-degustatiemenu - Week

van de Smaak, meer info p. 15

Culturele route met straattheater - in kader van Creativity World Forum, 20u - 22u, binnenstad, start Kolonel Dusartplein, meer info p. 17

EVT

alle recente info op www.UiTinHasselt.be

21


donderdag 17 november

zaterdag 19 november

Creativity World Forum, 8u30 - 20u, Ethias Arena, Gouverneur Verwilghensingel 70, € 439, www.flandersdc.be

GP Hasselt, 11u, Kapermolenpark, € 10, 011 45 99 22, www.gphasselt.be

EVT

EVT

SPO

Eroticabeurs, 14u - 1u, Grenslandhallen, Gouverneur Verwilghensingel 70, € 18,50, 0496 23 44 74, www.eroticabeurshasselt.be

EVT

E-Culture Fair 2011, 10u - 18u, Ethias

Arena, Gouverneur Verwilghensingel 70, www.eculturefair.com

Wijnbeurs, 14u – 22u, zaal Eneïde, Spalbeekstraat 35a, € 6, www.hasseltsewijnbeurs.be

EVT

True Grit - Zebracinema, 17u + 20u15,

FLM

Z33, Zuivelmarkt 33, € 5 / € 4, 011 29 59 85, www.zebracinema.be

KDS

Tg. Schemering - Hartekijn (4+), 15u,

cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 8 / € 7, 011 22 99 33, www.ccha.be

Koninklijk Hasselts Operettengezelschap - Wa’n POD

Poeppekas!, 19u - 22u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 15, 011 22 99 33, www.khog.be

MUZ

Christoff & Vrienden, 20u, Ethias Arena,

MUZ Vlaams Radio Koor o.l.v. Bo Holten & Jan Michiels - L’ abbé Franz Liszt, 20u, Virga

MUZ

Het Gemengd Koor Margoda - Advents- en

zie p. 14

Gouverneur Verwilghensingel 70, € 35, 011 29 94 99, www.grenslandhallen.be

kerstconcert, 20u, Sint-Lambertuskerk Kiewit, Vijversstraat, € 14, 011 72 70 89, www.margoda.be

Jessebasiliek, Kapelstraat, € 14 / € 12,50, 011 22 99 33, www.ccha.be vrijdag 18 november

Inni - Sigur Rós, 20u, Kunstencentrum

FLM

- Op de Canapé, 12u30 - 13u30, Provinciale Bibliotheek Limburg, Martelarenlaan 17, gratis, 011 29 59 00, pbllezingen@limburg.be EVT 

zaal Eneïde, Spalbeekstraat 35a, € 6, www.hasseltsewijnbeurs.be

Service to others & Petrus - Robo a gogo, 20u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 16, 011 22 99 33, www.ccha.be

POD

FLM Inni - Sigur Rós, 20u, Kunstencentrum BELGIE, Burgemeester Bollenstraat 54, € 7, 011 22 41 61, www.kunstencentrumbelgie.com

Koninklijk Hasselts Operettengezelschap - Wa’n POD

Poeppekas!, 20u - 23u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 15, 011 22 99 33, www.khog.be  Toneelgroep Eenhoorn - Onstilbaar

POD

zwijgen, 20u15, Limburgs Theatercafé ‘t Schuurtje, Sint-Lambrechts-Herkstraat 69, € 10 / € 9, 011 37 88 86, baptist.marcel@telenet.be PHA 

Theater De Demerkes - De

zonnestraalbastaards, 20u30, Olympiatheater, Kuringersteenweg 242, € 9, 0496 28 38 47, www.dedemerkes.be EVT  kookdemonstratie wekelijkse markt - Week van de Smaak, Kolonel Dusartplein, gratis, www.UiTinHasselt.be

22

maandag 21 november Kanaaltocht - wandeling, 8u - 16u, ontmoetingscentrum Runkst, Runkstersteenweg  149, € 1, 011 27 44 13

SPO

POD Xander de Rycke - Mijn zwarte parade, 20u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 16, 011 22 99 33, www.ccha.be

Ruilvergadering - Postzegelkring de Gerlache, 20u, zaal Klein Centrum, Hollandsveldlaan 32a, gratis, 011 21 34 42

PHA

Egberto Gismonti

alle recente info op www.UiTinHasselt.be

POD Koninklijk Hasselts Operettengezelschap - Wa’n

Poeppekas!, 20u - 23u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 15, 011 22 99 33, www.khog.be

zie p. 14

MUZ Explosion in the sky, 19u, Muziekodroom, Bootstraat 9, € 24, 011 23 13 13, www.muziekodroom.be

zie p. 14

De kleren van de keizer - Openingsfeest tentoonstelling, 14u30 - 17u30, Literair Museum, Bampslaan 35, gratis, 011 26 17 87, www.literairmuseum.be

EVT

BELGIE, Burgemeester Bollenstraat 54, € 7, 011 22 41 61, www.kunstencentrumbelgie.com

Jelle Van Riet interviewt Jonas Geirnaert

POD

Wijnbeurs, 18u – 22u,

Joe Hardy Fanbal 2011, 14u - 18u, Ontmoetingscentrum Rapertingen, Luikersteenweg 395, € 3, www.joe-hardy-zingt.be

MUZ

POD  Toneelgroep Eenhoorn - Onstilbaar zwijgen, 20u15, Limburgs Theatercafé ‘t Schuurtje, Sint-Lambrechts-Herkstraat 69, € 10 / € 9, 011 37 88 86, baptist.marcel@telenet.be PHA  Theater De Demerkes - De zonnestraalbastaards, 20u30, Olympiatheater, Kuringersteenweg 242, € 9, 0496 28 38 47, www.dedemerkes.be

Start Winterland, 10u, Kolonel Dusartplein + Grote Markt, meer info p. 17 EVT

Speculaasfeesten - Week van de Smaak, 12u - 18u, Jeneverplein, gratis, www.hasseltfeestspeculaas.be

EVT

zondag 20 november Wijnbeurs, 10u – 19u, zaal Eneïde, Spalbeekstraat 35a, € 6, www.hasseltsewijnbeurs.be

EVT

MUZ The Assad Family - Back to our roots, 11u, stadhuis Hasselt, Groenplein, € 16, 011 22 99 33, www.ccha.be, UITVERKOCHT

Helikon aperitiefconcert, 11u, Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans, Kunstlaan 12, € 10, 089 61 10 58

MUZ

Eroticabeurs, 13u - 22u, Grenslandhallen, Gouverneur Verwilghensingel 70, € 18,50, 0496 23 44 74, www.eroticabeurshasselt.be

EVT

dinsdag 22 november MUZ  Egberto Gismonti, 20u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 19 / € 17,50, 011 22 99 33, www.ccha.be PHA  Bert Danckaert - A-Z lezing, 20u, Z33, Zuivelmarkt 33, gratis, www.a-zlezingen.be

woensdag 23 november Yuko & Sleepingdog, 20u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 16, 011 22 99 33, www.ccha.be

MUZ

donderdag 24 november FLM  Die Fremde - Zebracinema + filmseminarie, 17u + 19u, Z33, Zuivelmarkt 33, € 5 / €4, 011 29 59 85, www.zebracinema.be

B’rock & Kristian Bezuidenhout - Joseph

MUZ

Haydn & Pieter Van Maldere, 20u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 18 / € 16,50, 011 22 99 33, www.ccha.be


EVT Smeetsdegustaties, 20u, Nationaal Jenevermuseum, Witte Nonnenstraat 19, € 6, 011 23 98 60, www.jenevermuseum.be

le CORRIDOR - Smatch², 20u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 12 / € 10,50, 011 22 99 33, www.ccha.be

POD

vrijdag 25 november EVT  Dierenhappening, 9u30 - 18u, Grenslandhallen Hasselt, Gouverneur Verwilghensingel 70, € 10, 014 26 48 41, www.dierenhappening.be

StarClass Shorttrack, 15u - 21u,

SPO

Ijshal De Schaverdijn, Gouverneur Verwilghensingel 13, gratis, 0478 76 62 12, www.yds-hasselt.be MUZ 

Customs, 20u, Muziekodroom,

Bootstraat 9, 16, 011 23 13 13, www.muziekodroom.be

Initiatie Curve Bowling senioren Fifty Fit, 20u - 22u, sporthal Elckerlyc, Pastorijstraat 4, gratis, 011 23 94 50, sport@hasselt.be

SPO

POD Fricties # 3  - Ugo de Haes en Solo on Bach & Glenn van Albert Quesada, 19u30, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 25 / € 16, 011 22 99 33, www.ccha.be POD   Toneelgroep Eenhoorn - Onstilbaar zwijgen, 20u15, Limburgs Theatercafé ‘t Schuurtje, Sint-Lambrechts-Herkstraat 69, € 10 / € 9, 011 37 88 86, baptist.marcel@telenet.be

zaterdag 26 november Limburgs Jeugdvolleybaltornooi - miniemen

SPO

meisjes, 9u - 18u, sporthal KA2, Koning Boudewijnlaan 12, gratis, www.dvhasselt.be

SPO StarClass Shorttrack, 9u - 20u, Ijshal De Schaverdijn, Gouverneur Verwilghensingel 13, gratis, 0478 76 62 12, www.yds-hasselt.be EVT 

Dierenhappening, 10u - 18u,

POD  Toneelgroep Eenhoorn - Onstilbaar zwijgen, 20u15, Limburgs Theatercafé ‘t Schuurtje, Sint-Lambrechts-Herkstraat 69, € 10 / € 9, 011 37 88 86, baptist.marcel@telenet.be PHA  Theater De Demerkes - De zonnestraalbastaards, 20u30, Olympiatheater, Kuringersteenweg 242, € 9, 0496 28 38 47, www.dedemerkes.be EVT 

Xbok Party - Chiro Kiewit, 21u, De Binder,

Vijversstraat 2, € 5, www.Xbok.be

POD Fricties # 3  - Nicole Beutler, Suzan Boogaerdt en Bianca Vanderschoot Bimbo, 19u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 25 / € 16, 011 22 99 33, www.ccha.be

MUZ

Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Kuringen

PHA Theater De Demerkes - De zonnestraalbastaards, 15u, Olympiatheater, Kuringersteenweg 242, € 9, 0496 28 38 47, www.dedemerkes.be EVT  Dierenhappening, 10u - 18u, Grenslandhallen Hasselt, Gouverneur Verwilghensingel 70, € 10, 014 26 48 41, www.dierenhappening.be MUZ  Jamfred trio - Aperitiefontmoeting, 11u 17u, Vrijzinnig Ontmoetingscentrum Hasselt, Albrecht Rodenbachstraat 18, 011 35 27 80, www.vrijzinnighasselt.be

Kverlertak, 18u - 1u, Muziekodroom, Bootstraat 9, € 17, 011 23 13 13, www.muziekodroom.be

Tuilt Zingt, 20u, zaal ‘t Weekend, SintJozefsplein 8, € 6, GeKa10@gmail.com

MUZ

Group Inerane / Sublime Frequencies dj-set,

20u, Kunstencentrum BELGIE, Burgemeester Bollenstraat 54, € 11, 011 22 41 61, www.kunstencentrumbelgie.com Het Hasselts Toneel - De twaalf

POD

gezworenen, 20u, zaal Centrum, Hollandsveldlaan 32, € 10, 011 28 57 97, 011 23 95 40, www.hethasseltstoneel.be

MUZ

Hessels oüer, 15u -16u, Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, gratis, 011 23 98 90, www.hetstadsmus.be

PHA

FLM Un Ano Sin Amor, 19u30 - 23u, Het Nieuwe Huis, Kuringersteenweg 179, € 1, 011 74 06 01, www.lachvzw.be

PHA

FLM Cabra Marcado Para Morrer - Zebra Deluxe, 20u15, Z33, Zuivelmarkt 33, € 5 / € 4, 011 29 59 85, www.zebracinema.be

- Aperitiefconcert, 11u - 13u, Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans, Kunstlaan 12, € 7, 011 25 39 00

Volkse verhalenwandeling, 14u - 16u, Domein Kiewit, Kiewitdreef 7, gratis, 011 24 60 24, www.natuurpuntlimburg.be Channel Zero, 20u, Muziekodroom, Bootstraat 9, € 22, 011 23 13 13, www.muziekodroom.be

Hommage aan Robert Long - Vroeger of later, 20u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 22, 011 22 99 33, www.ccha.be

MUZ

SPO StarClass Shorttrack, 8u - 14u, Ijshal De Schaverdijn, Gouverneur Verwilghensingel 13, gratis, 0478 76 62 12, www.yds-hasselt.be

dinsdag 29 november

MUZ

MUZ Danko Jones, 20u, Muziekodroom, Bootstraat 9, € 24, 011 23 13 13, www.muziekodroom.be

zondag 27 november

Grenslandhallen Hasselt, Gouverneur Verwilghensingel 70, € 10, 014 26 48 41, www.dierenhappening.be EVT 

woensdag 30 november

Het Hasselts Toneel - De twaalf gezworenen, 20u, zaal Centrum, Hollandsveldlaan 32, € 10, 011 28 57 97, 011 23 95 40, www.hethasseltstoneel.be

POD

Anna Tilroe - A-Z lezing, 20u, Z33, Zuivelmarkt 33, gratis, www.a-zlezingen.be

POD

NTGent - De bittere tranen van Petra von Kant, 20u, cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, € 18 / € 16,50, 011 22 99 33, www.ccha.be

POD

COLOFON Uit In Hasselt EDITIE november 2011 Eindredactie Davy Steegmans Agenda Hilde Bogaerts Layout www.magnifik.be Druk Corelio Printing Oplage 48.000 ex

recycleerbaar papier

VU Hilde Claes

Groenplein 1 3500 Hasselt Adres Uit In Hasselt Lombaardstraat 3  3500 Hasselt telefoon 011 23 95 47  EMAIL uit@hasselt.be website www.uitinhasselt.be

www.facebook.com/uitinhasselt www.twitter.com/uitinhasselt

© Uit dit magazine mag, mits bronvermelding, gedupliceerd worden.

illustratie cover ©R. Tautremer

23


Adressenlijst UIT IN HASSELT TOERISME HASSELT

Lombaardstraat 3 011 23 95 40 toerisme@hasselt.be www.uitinhasselt.be

Kunstencentrum BELGIE

Burgemeester Bollenstraat 54 011 22 41 61 belgie@skynet.be www.kunstencentrumbelgie.com Literair Museum

Cultuurcentrum Hasselt

Bampslaan 35 011 26 17 87 – 011 22 26 24 literairmuseum@skynet.be www.literairmuseum.be

Het Stadsmus

Gasthuisstraat 11 011 23 96 21 modemuseum@hasselt.be www.modemuseumhasselt.be

Japanse Tuin

Bootstraat 9 011 23 13 13 info@muziekodroom.be www.muziekodroom.be

Kunstlaan 5 011 22 99 33 plaatsbespreking@ccha.be www.ccha.be Guido Gezellestraat 2 011 23 98 90 hetstadsmus@hasselt.be www.hetstadsmus.be Gouverneur Verwilghensingel 23 011 23 52 00 (1 april - 31 oktober) 011 23 95 40 (1 november - 31 maart) claire.lelievre@hasselt.be www.hasselt.be Kinepolis

0900 00 555  (programmatie filmaanbod) www.kinepolis.com

Modemuseum Hasselt

Muziekodroom

Nationaal Jenevermuseum

Witte Nonnenstraat 19 011 23 98 60 jenevermuseum@hasselt.be www.jenevermuseum.be

Provinciale Bibliotheek Limburg

Martelarenlaan 17 011 29 59 00 pbl@limburg.be www.limburg.be/pbl

Grenslandhallen / Ethias Arena

Gouverneur Verwilghensingel 70 011 29 94 99 info@grenslandhallen.be www.grenslandhallen.be www.ethiasarena.be ACADEMIEGALERIE

Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Kunstlaan 12 011 23 98 40 stedelijke.academie@hasselt.be www.hasselt.be Stedelijke Bibliotheek Hasselt

Joris van Oostenrijkstraat 55 011 24 43 00 bibliotheek@hasselt.be www.hasselt.be Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans

Kunstlaan 12 011 23 98 30 stedelijk.conservatorium.mwd@hasselt.be www.hasselt.be Zebracinema

Zuivelmarkt 33 011 29 59 85 www.zebracinema.be Z33

Zuivelmarkt 33 011 29 59 60 info@z33.be www.z33.be Park natuur & cultuur

Runksterkiezel 113 011 76 66 61 011 27 31 12 park.natuur.cultuur@skynet.be www.parknatuurcultuur.be Abdijsite Herkenrode

Herkenrodeabdij 4 011 23 96 70 abdijsiteherkenrode@hasselt.be www.abdijsiteherkenrode.be CIAP

Armand Hertzstraat 21/1 011 22 53 21 ciap@telenet.be www.ciap.be Villa Basta

Schipperstraat 13 011 72 77 77 www.villabasta.be

UiTinHasselt november 2011  

UitinHasselt

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you