Page 1

uitineindhoven.nl juli/augustus 2018

special

mens & stad

tijd van je leven

30 jaar Heinekenprijs voor de Kunst in het van abbemuseum 14 juli t/m 30 september


eindhoven door de ogen van stefan de bever

redactioneel

“De mensen die bij ons komen weten vaak precies wat ze willen, maar soms ook helemaal niet.” Aan het woord is Stefan de Bever. “Architecten moeten een brede kijk op ruimtelijke vraagstukken hebben, voor professionele opdrachtgevers en particulieren. Ook is duurzaamheid een veel belangrijker thema geworden. Dankzij de vele opdrachten en de complexiteit ervan vervullen wij steeds meer de rol van expert en regisseur. De laatste jaren is het voor ons professioneel gezien alleen maar leuker geworden.”

DRINKS Wij wonen hartje stad, koffie bij Vascobelo is vaste prik. Zowel de koffie als het personeel is fantastisch. Voor een goede fruitjuice: Lucifer aan de Kleine Berg. Berlin bar is een fijn cafeetje, of eigenlijk een ginbar, en borrelen doen we ook graag bij De Kazerne vanwege de sfeer. Voor mij geldt: ik wil eigenlijk het gevoel hebben dat ik bij iemand over de vloer kom, niet dat het horeca is. Dat hebben deze gelegenheden wel gemeen.

pluk de zomer Het is me wat zo’n zomer. Een welkome onderbreking van de werkmaanden, waarin de boer oogst wat hij zaaide en ikzelf zoveel mogelijk ook. Juist op van die dagen met minder verplichtingen lonkt de stad en alles wat er te doen is. Eindelijk tijd eens een mooie expo gaan zien, het aanbod daarvan is groot genoeg (zie pagina 14). Eindelijk het initiatief nemen vrienden op te trommelen en een buitenfilm te kiezen,

DINNER In de Bergstraat zit sinds een paar maanden Aprazível, waar je fijne en gezonde tapas kunt eten. Verder gaan we voor goede standaardkwaliteit nog wel eens naar de Griek in de Kerkstraat. Ik houd van informeel eten, zaken waar het gemakkelijk en toegankelijk is, zonder protocol. Dus ook van eetcafé’s waar je lekker kunt doorborrelen, zoals Bommel op de Kleine Berg. MUSIC De Effenaar. We hebben met een groep vrienden een abonnement, we gaan elke maand en laten ons verrassen. Dat kan zijn door Candy Dulfer, De Dijk of alternatievere muziek. Ik ga ook graag naar festivals in parken.

of ín de filmzaal een gemiste titel van het afgelopen seizoen in te halen. Effenaar verzorgt een paar heerlijk zomerse momenten bij ’t Wasven en feitelijk is het elke dag goed toeven bij Pand P. Bieb en musea spelen ook goed in op uitgaan met kids, getuige Museum Kids Factory in Philips museum, Redbad experiences in Eindhoven Museum, de Zomertoer in Van Abbe en het Weet ik Veel Festival in de bibliotheek. Dat van die app waarmee je gratis e-books kon downloaden wist ik nog niet. Voor alle zomervakantiedagen die resteren lijkt dat me een prima optie. Ik wens je een heerlijke zomer.

ART Ik houd van alles wat met innovatieve kunst en design te maken heeft. Ik zit in het bestuur van de Vrienden van het Van Abbe en ik probeer het werk van kunstenaars uit de regio bij te houden. Velen van hen ken ik persoonlijk. Ik ga vaak naar Galerie Nasty Alice en naar Antwerpen. De Documenta in Kassel (iedere vijf jaar) sla ik ook niet over. DEZE MAAND In juli ben ik op vakantie. Waar ik altijd maanden van tevoren naar uit kijk, is de Maker Fair in het Klokgebouw: fantastisch. Je kunt daar zien hoe innovatief we in Eindhoven bezig zijn in de maakindustrie. Van treintjes tot tasjes, alles is er. THE CITY De stad brengt mij veel. Met zijn allen zijn we bezig om er een heel leefbare stad van te maken, dat is een mooi gevoel. Met het bureau werken we momenteel aan een nieuw clubhuis op de Eindhovensche Golf en een multifunctioneel gebouw op Strijp S. Zo maken we deel uit van de vernieuwing. Ik ben twintig jaar weg geweest, heb in Delft, Amsterdam en New York gewoond, maar hier gaat het nu gebeuren. De komende twintig jaar voltrekt zich een metamorfose. Ik ga alleen nog weg om in de woestijn van Midden-Amerika te wonen.

Lidy Lathouwers, hoofdredacteur

SEPTEMBER-EDITIE Eindhoven door de ogen van Iris Desauw.

op de cover van juli/aug

Touching Strangers geraakt in het moment

Op de cover Tapw3 02/dec/88 van Peter Struyken, één van de zestien laureaten van wie deze zomer werk wordt vertoond in de jubileumvoorstelling 30 jaar Heinekenprijs voor de kunst in het Van Abbemuseum. En in het hartkatern persoonlijke verhalen en agenda voor senioren in een nieuwe editie van Mens&Stad - tijd van je leven. MET DANK AAN ANDRIESSE VAN EYCK GALERIE, AMSTERDAM

bij Warehouse of Innovation Colofon 28e jaargang, nummer 11 Redactie Frank van Eersel, Lidy Lathouwers, Claire van der Elst, Manon Willems, Paula van Overveld en Debbie Langelaan Bladmanager Lidy Lathouwers Vormgeving 20-02 Vormgevers Druk De Persgroep Nederland Support Supportpunt Verspreiding Tour de Ville, Axender Oplage 35.000 Uitgever Stichting Uit in Eindhoven Deken van Somerenstraat 4, Eindhoven +31 (0)40 266 96 07 info@uitineindhoven.nl Neem voor meer informatie over redactie, advertenties en agenda contact met ons op. We staan je graag te woord! Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

uitineindhoven.nl 2

UIT IN EINDHOVEN

Een levendige etalage van alles wat de Brainport-regio qua design, technologie en innovatie te bieden heeft: dat is de tijdelijke bestemming voor de begane grond van het voormalige V&D-pand, zo bedachten de initiatiefnemers van het Warehouse of Innovation: Ellen Albers, Harm Rensink en Nicole Dillisse. Op de 1700 vierkante meter vloeroppervlak is allerlei bijzonders te zien en beleven. Maar misschien wel net zo bijzonder en innovatief: echt menselijk contact tussen ‘strangers’: Touching Strangers dus, waarbij mensen die elkaar totaal niet kennen uitgenodigd worden samen te poseren alsof ze elkaar juist heel goed kennen. Er ontstaat dan ‘iets’; een verbinding, een connectie. Al is het maar voor even, zoals bij toevallige passanten Redmer en Patricia (zie foto) het geval was. Je kunt tot eind december van woensdag t/m zondag vanaf 11.00 uur tijdens winkeltijden de ‘good old V&D’ zo binnenlopen om nog meer bijzonders te zien en om er gezellig een bakkie te doen.

Concept Touching Strangers 040®, tekst & foto: Paula van Overveld, Paulissimo.


SEE YOU SOON @ Fifth|NRE

podia juli/augustus vijf festivaltips van

1

Live muziek, zonnekleppen, opwaaiende zomerjurken, heerlijk frisse drankjes, lekkere hapjes en de béste jazzsoul- funk- én zomerplaten... dé ingrediënten voor een goede start van een fijne zomer! Het moment nadert dat Fifth|NRE haar laatste avonden in POP UP-style gaat vieren. In februari werd gevierd dat gestart mocht worden met (ver)bouwen met een mooi optreden van Hans Dulfer and friends. Op vrijdag 29 juni om 20.00 uur luidt Fifth|NRE de zomer van 2018 in met de band SOUL ‘N GLOW: een fantastische, gepassioneerde Soul en Disco band waarbij dansen gegarandeerd is! En in augustus vindt voorlopig de laatste TGIF Clubnight plaats. De vorm blijft nog even een verrassing, maar je kunt er zeker van zijn dat dit gegarandeerd een superfeestje wordt om een geslaagde POP-UP periode af te sluiten! Zet in de agenda van jezelf, collega’s, vrienden en kennissen: vrijdag 31/08 SEE YOU SOON@Fifth|NRE Stay tuned voor info via onze website én Facebook-pagina!

14 juli: Roekenrock OPENLUCHTTHEATER MARIAHOUT

2 14 juli: Dynamo Metal Fest

IJSSPORTCENTRUM EINDHOVEN

3 10 t/m 12 aug: Nirwana Tuinfeest LIEROP

4 24 en 25 aug: Fuzz Club Eindhoven EFFENAAR (ZIE PAG. 5)

5

31 aug t/m 2 sept: Misty Fields OORUILWEG, ASTEN HEUSDEN

dansen FIFTH|NRE VR 29 JUNI EN VR 31 AUGUSTUS

Philips Museum in de zomer Toneelvoorstelling

De Lamp

Van 14 t/m 22 juli en van 6 t/m 12 augustus je het intieme toneelstuk De Lamp komen bekijken in het Philips Museum. Met het sfeervolle oude fabriekje als decor vertelt het Lampenmaakstertje samen met Gerard en Anton Philips hoe het was om in 1891 bij Philips & Co te werken. De Lamp is elk uur (en bij drukte elk half uur) te zien vanaf 12.00 uur. Kosten: entreekaart Philips toneel Museum. PHILIPS-MUSEUM.COM PHILIPS MUSEUM MA 14 T/M ZO 22 JULI EN MA 6 T/M ZO 12 AUGUSTUS

Museum Kids Factory

Philips Design Tour

Tijdens Museum Kids Factory gaan kinderen actief aan de slag met techniek. Kinderen van 8 jaar en ouder leren alles over elektronische circuits, solderen, boren en zagen en hun eigen constructies bouwen. Voor kinderen vanaf 5 jaar is er ook van alles te doen. Ze kunnen met Philiform bouwen, tekenen, kleuren, knutselen en werken met de 3D-printer en de 3D-pen. Er is van alles te doen! Museum Kids Factory is van ma 23 t/m zo 29 juli en ma 13 t/m zo 19 augustus. Je kunt op deze dagen op drie verschillende tijdstippen starten met de activiteit. Om alle kinderen persoonlijke aandacht te kunnen geven, kunnen er per sessie maximaal 25 kinderen meedoen. Dus reserveer op tijd je kaartje via philips-museum.com. De kosten voor deelname zijn een entreekaart voor het Philips Museum + €2,- p.p. PHILIPS-MUSEUM.COM

Het Philips Museum heeft een prijswinnende augmented reality-tour: de Philips Design Tour. Elke bezoeker kan met een iPad in de hand de wereld van Philips Design en de ideeën achter wereldberoemde producten ontdekken. De prijswinnende tour neemt museumbezoekers mee op een tijdreis. Van de eerste grafische posterontwerpen van Louis Kalff, via tijdloze designklassiekers naar de Philipsoplossingen van vandaag.

workshop 5+

PHILIPS MUSEUM MA 23 T/M ZO 29 JULI EN MA 13 T/M ZO 19 AUGUSTUS NOG MEER TE DOEN IN HET MUSEUM: Kinderen (4 jaar en ouder) zijn altijd welkom om de Lampjes Speurtocht te spelen, en oudere kinderen (vanaf 8 jaar) en gezinnen het iPad-spel Mission Eureka.

Door de extra laag ‘werkelijkheid’ die de augmented reality toevoegt, ontstaat er in feite een nieuw museum ín een al bestaand museum. Door gebruik te maken van interactie in de vorm van spellen en virtuele ruimtes waar je doorheen kunt wandelen heeft het Philips Museum daarmee een unieke museumervaring ontwikkeld. De kosten voor deelname bedragen €5,- per persoon voor het huren van de iPad en een geldig entreebewijs voor het Philips Museum. tour PHILIPS-MUSEUM.COM PHILIPS MUSEUM DOORLOPEND JULI/AUGUSTUS 2018

3


zomer in Natlab door plaza futura Buitenfilm Ook deze zomer vertonen we in juli en augustus weer films in de openlucht. Het grote scherm wordt opgesteld op de binnenplaats bij Natlab. Alle buitenfilms zijn gratis toegankelijk, hapjes en drankjes zijn te koop aan de bar. Wees er vroeg bij voor één van de schaarse plekken op onze bankjes - of nog verstandiger: neem je eigen klapstoel mee!

programma Loving Vincent vr 6 juli (22.15) La Chana za 7 juli (22.15) Moonlight vr 13 juli (22.00) C’est la vie za 14 juli (22.00) King of the Belgians vr 20 juli (22.00) Florence Foster Jenkins za 21 juli (22.00) Hell or High Water vr 27 juli (21.45)

Maudie za 28 juli (21.45) Paterson vr 3 augustus (21.45) Tulipani za 4 augustus (21.45) Kedi di 7 augustus (21.30) Paris can wait za 11 augustus (21.30) Visages, Villages di 14 augustus (21.15) La Isla Minima vr 17 augustus (21.15)

The Party za 18 augustus (21.15) De wilde stad di 21 augustus (21.00) Django vr 24 augustus (21.00) De Helleveeg za 25 augustus (21.00) Juf Kiet di 28 augustus (20.45) The Square vr 31 augustus (20.45)

Flamenco Festival Luid de zomer in tijdens de eerste editie van Flamenco Festival Eindhoven! Een sfeervol weekend voor jong en oud, met een buitenfilm, diverse workshops, kraampjes, lekker eten en natuurlijk optredens van diverse artiesten. Op 7 juli wordt het festival afgetrapt met de vertoning van de buitenfilm La Chana. Grijp op zondag 8 juli de kans om je de hele dag onder te dompelen in de Flamencosferen. In de middag zijn de leerlingen van Espacio Flamenco Encuentros en Gitaarschool Tijn te zien. De professionele muzikanten Yota Baron (zang), Tijn van der Sanden (gitaar) en Udo Demandt (percussie) begeleiden de leerlingen live in de middagvoorstelling Brisas del Sur. Daarna kun je zelf actief meedoen in een van de gratis workshops, lekker genieten van verschillende hapjes en drankjes, dansen en een kijkje nemen bij de flamenco kraampjes. De dag wordt afgesloten met de moderne flamencovoorstelling Tierradentro (Inside the Earth). dans Zie het volledige programma op natlab.nl/flamenco.

FOTO LARS VAN DEN BRINK

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA ZA 7 & ZO 8 JULI

film

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA JULI EN AUGUSTUS

André Rieu Amore, My Tribute to Love ‘de koning van de wals’ is deze zomer te zien op het witte doek Zijn legendarische concert in Maastricht, dat jaarlijks plaatsvindt, is een van de jaarlijkse bioscoopevenementen waarnaar met ongekend enthousiasme wordt uitgekeken. Het concert in Maastricht vindt plaats op het prachtige middeleeuwse plein in de thuisstad van André, waar de maestro zich in zijn element voelt en zijn 60-hoofdige Johann Strauss Orkest samen met sopranen, tenoren en heel bijzondere gasten zijn opwachting maakt. André zorgt voor een muzikale ervaring vol humor, plezier en emotie voor alle leeftijden. Deze zomer draait alles om de wereld van de liefde! Amore, my tribute to love is Andrés eerbetoon aan de liefde - de liefde voor muziek en voor zijn twee families: die met zijn vrouw en kinderen en die van het Johann Strauss Orkest, waarmee hij al meer dan 30 jaar optreedt.

film NATLAB DOOR PLAZA FUTURA ZA 28 JULI (19.00) & ZO 29 JULI (15.00) 4

UIT IN EINDHOVEN

THE LEISURE SEEKER

Zomerfestival

Ook deze zomer zie je weer een greep uit de beste films van het afgelopen seizoen voor maar € 6,- per film. Heb je een goede titel gemist? Kom 'm deze maanden alsnog bekijken op groot scherm. Tijdens het zomerfestival zie je de volgende titels: Nocturnal Animals do 21 juni, 14.30 • vr 22 juni, 19.30 ma 25 juni, 14.30 • di 26 juni, 19.30 American Honey do 21 juni, 19.30 • vr 22 juni, 14.30 ma 25 juni, 19.30 • di 26 juni, 14.30 Vele hemels boven de zevende do 28 juni, 14.30 • vr 29 juni, 19.30 ma 2 juli, 14.30 • di 3 juli, 19.30 Una mujer fantástica do 28 juni, 19.30 • vr 29 juni, 14.30 ma 2 juli, 19.30 • di 3 juli, 14.30 Victoria and Abdul do 5 juli, 14.30 • vr 6 juli, 19.30 ma 9 juli, 14.30 • di 10 juli, 19.30 The Post do 5 juli, 19.30 • vr 6 juli, 14.30 ma 9 juli, 19.30 • di 10 juli, 14.30 The Shape of Water do 12 juli, 14.30 • vr 13 juli, 19.30 ma 16 juli, 14.30 • di 17 juli, 19.30

The Sense of an Ending do 12 juli, 19.30 • vr 13 juli, 14.30 ma 16 juli, 19.30 • di 17 juli, 14.30 Phantom Thread do 19 juli, 14.30 • vr 20 juli, 19.30 ma 23 juli, 14.30 • di 24 juli, 19.30 Darkest Hour do 19 juli, 19.30 • vr 20 juli, 14.30 ma 23 juli, 19.30 • di 24 juli, 14.30 The Leisure Seeker do 26 juli, 14.30 • vr 27 juli, 19.30 ma 30 juli, 14.30 • di 31 juli, 19.30 Three Billboards Outside Ebbing, Missouri do 26 juli, 19.30 • vr 27 juli, 14.30 ma 30 juli, 19.30 • di 31 juli, 14.30

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA JULI EN AUGUSTUS

film


Helmet op de planken van Dynamo

FOTO ANNELIES HENDRICKX

Een van de vetste Riffmachines uit de US scene komt 30 juli naar Dynamo: Helmet met gitarist Page Hamilton! Dynamo werpt de stelling op dat zonder deze band Dillinger Escape Plan, System of A Down, Norma Jean of Mastoddon niet hadden bestaan.

ROCK ’N GRILL bij popei Juli en augustus zijn al lang geen komkommertijd meer, want het is weer tijd voor ROCK ’N GRILL. Je snapt het al... er wordt gerockt en gegrild. In de POPEI tuin? Natuurlijk! Zet de vrijdagavonden alvast met dikke stift in de agenda. BBQ vanaf 18.00 uur, live muziek vanaf 19.00 uur. De entree is gratis.

Het zijn deze bands, aangevuld met Queen of The Stone Age, Limp Bizkit, Linkin Park en zelfs Evanescence, die een hoop riffs gejat hebben van Helmet. Niet gek, want Helmet grooved als een dolle! Een band die Hardcore, Post Hardcore, Indie Rock en Metal in de blender gooide en het aandurfde om deze combinatie op plaat te zetten. Meantime, Betty en Aftertaste zijn klassiekers, en hun latere platen tot aan Dead to The World zijn gewoonweg gaaf. Op het podium zijn het bazen, en dat zal niet anders zijn als ze Dynamo op zijn kop gaan zetten! Het Eindhovense Pendejo opent de show. Teruggrijpend op hun Latino roots gooien ze een verzameling riffs met dikke cojones in een ton, doen er beukende drums bij en, om het af te maken, een scheurende trompet. ¡PENDEJO! was geboren. Tickets verkrijgbaar bij Dynamo, alle AKO-winkels en dynamo-eindhoven.nl

Programma ZO 6 JULI: ZO 13 JULI: ZO 20 JULI: ZO 27 JULI: ZO 3 AUG: ZO 17 AUG: ZO 24 AUG: ZO 31 AUG:

Sheverine (StonerBlues-Rock) + special guest Mother Bass (Hard Rock Alternative) + special guest PsySo (Psychedelic Rock) + special guest check popei.nl The Spvrk (pop/punk) + special guest check popei.nl Balboa (Afrojazz – mix van jazz, reggae, rock en funk) check popei.nl

POPEI.NL

BALBOA

muziek

POPEI JULI EN AUGUSTUS

muziek DYNAMO MA 30 JULI 19.30

effenaar in juli en augustus HEATHER NOVA AN INTIMATE ACOUSTIC EVENING

EFFENAAR 'T WASVEN Het Wasven is meer dan een fijn stukje natuur in Tongelre waar je gaat joggen, fietsen of de hond uitlaten. Verstopt in het groen staat daar een boerderij met een restaurantje en een biologische bakker. In dit betoverende stukje Eindhoven zorgt de Effenaar in samenwerking met Groendomein Het Wasven voor een extra dosis geluk. Op drie zomerse zondagen in juni, juli en augustus geniet je hier weer van fijne muziek, speciale biertjes en fruitsappen en het beste eten uit de keuken van het Wasven. FOTO SASHA BLACKBURNE

Het handelsmerk van Nova is nog altijd haar hoge, sirene-achtige stem waardoor ze vaak met Kate Bush of Tori Amos vergeleken wordt. Sinds haar doorbraakalbum Oyster in 1995 bestookt ze ons onophoudelijk met prachtige platen. London Rain, Maybe an Angel, Truth and Bone en Walk this World zijn slechts een greep uit de lange rij hitsingles van de afgelopen 10 jaar. En vanavond komen alle ‘classics’ van haar negen albums voorbij. muziek

DO 2 AUGUSTUS 19.3

FUZZ CLUB EINDHOVEN 2018 Fuzz Club Eindhoven 2018 vindt plaats op 24 en 25 augustus en biedt in navolging van Eindhoven Psych Lab een tweedaagse viering van spannende gitaarmuziek.

GROENDOMEIN HET WASVEN ZO 29 JULI & ZO 26 AUGUSTUS 14.00

muziek

Er spelen tientallen bands verdeeld over twee zalen en er is een relaxte Effenaar Tuin met terras en eten. Bands die spelen zijn onder andere The Black Angels, A Place To Bury Strangers, Spectrum en het Eindhovense RMFTM.

muziek

VR 24 & ZA 25 AUGUSTUS 16.00 JULI/AUGUSTUS 2018

5


de bibliotheek in juli en augustus VakantieBieb

vakantie tip!

Lekker lezen in de vakantie? Met de VakantieBieb neem je ruim 60 e-books overal mee naartoe. Dat scheelt weer boeken sjouwen. Het zomercadeautje van de bibliotheek!

Je kunt de app downloaden van 1 juli t/m 31 augustus. Ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Met deze handige app neem je zowel boeken voor volwassenen als voor de jeugd mee, voor verschillende leeftijden en verschillende genres. Ben je tussen de 6 en 12 jaar? Dan maak je kans op een iPad mini! Laat ons weten wat je lievelingsboek uit de VakantieBieb is. Vertel ook waarom dit jouw favoriet is. Veel leesplezier!

lezen ZO 1 JULI T/M VR 31 AUGUSTUS

Minecraft voor ouder en kind Ouder en kind; duik samen in de wereld van Minecraft! In deze oneindig grote, uit blokken bestaande digitale wereld kan alles en moet niets. Deze middag ga je samen op onderzoek uit in het populairste game van het afgelopen decennium. Een fanatiek minecrafter is de gids. Aan de hand van samenwerkopdrachten maken kind en ouder zich wegwijs in de game. Blokken verzamelen, ‘craften’, bouwen en ontdekken komen aan bod. Op een gezamenlijke server kunnen de deelnemers bovendien samen met de anderen spelen. games Aanmelden bibliotheekeindhoven.nl ZA 7 JULI 13.00

vakantie tip!

Bieb in Warehouse of Innovation Sinds juni vind je de bibliotheek niet alleen in de Witte Dame, maar ook in het oude V&D-gebouw - omgedoopt tot Warehouse of Innovation. Hier ontdek je wat er op het gebied van innovatie en techniek gebeurt in Brainport Eindhoven. De bibliotheek richt in het nieuwe warenhuis haar Makersclub in voor kinderen. Kom zaterdagochtend langs om te zagen, 3D-printen of met elektronica te knutselen. Ook kan je hier ontdekken en testen hoe de (jeugd-)bibliotheek van de toekomst er uit komt te zien. Laat je verrassen! (Zie ook Touching Strangers, pag. 2). WO T/M ZO 11.00-18.00 / VR 11.00-21.00

Prijs voor Eindhovens Schrijftalent Ben jij het nieuwe schrijftalent van 2018 in Eindhoven? We dagen je uit om jouw herinneringen, leven en dromen in proza te schrijven over ‘onze stad Eindhoven’. Het thema is: Geschiedenis. Je eigen geschiedenis, de stad van vroeger of het leven van vroeger? Inzenden voor 30 september. (zie ook pag. 8)

de bieb: daar is altijd wat te doen! Na de zomervakantie verschijnt het nieuwe programmaboekje van de bibliotheek. Blader door het rijke aanbod voor volwassenen en jeugd. Ben je geïnteresseerd in digitale zaken? Of wil je meer weten over opvoeding? Of daag je jezelf graag creatief uit? Het kan in de bibliotheek! Het programmaboekje is gratis af te halen in de Witte Dame. Maar als je een mailtje stuurt naar klantenservice@bibliotheekeindhoven.nl dan ontvang je hem digitaal. 6

UIT IN EINDHOVEN

workshop

WEET IK VEEL! festival

vakantie tip!

Wordt jouw laatste vakantieweek ook de állerleukste?! WEET IK VEEL! is een week vol leren programmeren, virtual reality en sportief klimmen tot ontwerpen, bouwen of een animatie maken. Je ontdekt van alles op het gebied van techniek, ontwerpen, maken, media, cultuur, onderzoeken en bewegen op verschillende toffe plekken op Strijp-S.

WEET IK VEEL! wordt georganiseerd door de Bibliotheek Eindhoven, Natlab door Plaza Futura en Architectuurlessen en is voor kids van 7-12 jaar. Meld je aan voor de hele week of voor een losse dag. Je volgt meerdere workshops per dag. WEETIKVEELFESTIVAL.NL festival 13 T/M 17 AUGUSTUS 9.30-16.00


Parktheater opent nieuwe theaterseizoen groots Parktheater pakt de start van het theaterseizoen 18/19 groots aan. Zelfs buiten de grenzen van het traditionele theater. Afslag Eindhoven speelt Onder het Melkwoud OP LOCATIE in een weiland. Het beste moderne dansgezelschap van China, Guandong Modern Dance Company trapt met Sumeru af in de GROTE ZAAL. Het roemruchtige Catelaanse gezelschap La Fura dels Baus geeft je een ongekende en exclusieve theaterbelevenis in de PHILIPSZAAL en je maakt kennis met het nieuwe theaterprogramma tijdens de Open Dag in het hele PARKTHEATER.

Afslag Eindhoven Onder het Melkwoud

In de locatievoorstelling Onder het Melkwoud nemen zes acteurs je mee in een dag en nacht uit het leven van bewoners van een stadje aan zee. We zien hun geheimen, hun angsten, eenzaamheid en begeerte. De livemuziek van Woody Veneman waait dwars door de verhalen heen. Theatergezelschap Afslag Eindhoven heeft het oorspronkelijke hoorspel van Dylan Thomas omgevormd tot een beeldende, muzikale vertelling, een warmbloedige ode aan de menselijke kwetsbaarheid. Regie Yvonne van Beukering. Met Rogier Schippers, Martijn Crins, Dianne Krijnen e.a.

FOTO MOON SARIS

De voorstelling speelt achter de Genneper Hoeve in de Genneper Parken in Eindhoven. De aanvangstijd varieert vanwege zonsondergang. Biologische boerenmaaltijd op locatie mogelijk. Je zit op een overdekte tribune. wo 22 aug try out, do 23 aug première. In samenwerking met locatie Parktheater Eindhoven.

theater

GENNEPER HOEVE WO 22 AUGUSTUS T/M ZA 8 SEPTEMBER DIVERSE TIJDEN

FOTO FRANK VAN EERSEL

Open Dag Seizoensopening 18/19 Traditiegetrouw start het Parktheater het nieuwe theaterseizoen met de leukste open dag van het jaar! Deze zondag trakteren we je op gratis sneak previews van seizoen 18/19. In de theaterzalen vinden korte optredens plaats van cabaretshows, jeugdvoorstellingen en musicals, die het komend seizoen te zien zijn. In en rondom het theater zijn daarnaast korte optredens voor jong en oud. Ga mee achter de schermen tijdens een korte rondleiding of doe mee met één van de leuke workshops. Welke artiesten en gezelschappen langskomen, wordt later bekendgemaakt.

open dag

OPEN DAG ZO 2 SEPTEMBER 13.00

La Fura dels Baus Manes

Guangdong Modern Dance Company Sumeru

Het roemruchte en wereldberoemde Catelaanse theatergezelschap La Fura dels Baus komt exclusief naar Eindhoven met de revival van Manes, een fysieke theaterproductie uit de jaren 90 gespeeld over de hele wereld.

Guangdong Modern Dance Company is in 1992 opgericht als eerste moderne dansgezelschap van China. De groep volgt de nieuwste dansontwikkelingen in het westen, maar houdt ook vast aan de Chinese traditie en identiteit.

FOTO LIN XIAOYI

Het hoge niveau van de dans voerde hen naar vele internationale festivals, waar ze werden geroemd om hun voortreffelijke voorstellingen. Vooral de elegantie en atletische capaciteiten van de dansers maken indruk. Hun soepele en organische manier van bewegen kent een veerkracht, energie en beheersing die je zelden ziet. Daarbij lijken hun lichamen omgeven door mysterie. Sumeru, een nieuw programma vol pure beweging en bedwelmend mooie beelden.

ZA 8 SEPTEMBER 20.00

parktheater.nl/seizoensopening

Nu, in 2018, wordt het de eerste herinterpretatie in de geschiedenis van het bijna 40-jarige bestaan van La Fura dels Baus. Manes is een terugkeer naar instinct, naar de mens, naar het dier, naar de persoon. Het gezelschap keert terug naar haar oervorm: primitief, hard en heftig. De Philipszaal verandert naar een ‘Black Box’, een schilderachtige ruimte zonder tribune waar alles mogelijk is. Grenzen tussen acteurs en publiek vervagen; beweeg je tussen de acteurs door en creëer vooral je eigen verhaal. La Fura dels Baus speelt over de hele wereld en laat het publiek verrast, onthutst, vertwijfeld of geïrriteerd achter. Iets wat je móet meemaken. Laat je uitdagen door deze meesters van de ontregeling.

dans

theater 12 T/M 15 SEPTEMBER 20.30 JULI/AUGUSTUS 2018

7


Literaire agenda voor juli en augustus

AGENDA BOEKHANDEL VAN PIERE zo 1 juli 17.00 – 21.00 YA Summer Bookloving Event (tickets verkrijgbaar bij Van Piere)

IK BEN DE METRO ONDER DE KRANTEN, TUSSEN-STOPSE LITERATUUR.

zo 8 juli 12.00 – 17.00 Taxatiemiddag Art Dumay

OUD NIEUWS EN LUCHTIG LEESVOER,

zo 26 aug 14.00 – 16.00 Muziekmiddag met Ernst Jansz (Doe Maar)

VOOR ZOLANG HET RITJE DUURT.

zo 9 sept 14.00 Filosofiecafé met Toon Horsten over De pater en de filosoof, de redding van het Husserl-archief

ER IS VOLDOENDE ONDERWEGE,

wo 12 sept 15.00 Lees & ontdek, kinderboekenactiviteit

OM TE ZIEN EN NIET TE LEZEN, WANT HET UITZICHT DOOR HET RAAMPJE, IS TENSLOTTE ALTIJD BETER. JESSICA BARTELS, STADSDICHTER VAN EINDHOVEN

ma 17 sept 20.00 Start leesclub onder leiding van Charles Vergeer over Paulus, kijken in Uw lezend gezicht ma 24 sept 20.00 Start leesclub onder leiding van Dirk de Schutter over De menselijke conditie (Hannah Arendt) zo 30 sept 14.00 Filosofiecafé met Paul van Tongeren over Willen sterven, over de autonomie en het voltooide leven

college

Watershed Lazy Listeners In 2017 organiseerde Watershed, broedplaats voor schrijvend talent, de eerste literaire live-avond in het Parktheater, met onder anderen Arjen Lubach en Erik-Jan Harmens. Ook in 2018 beklimmen jonge schrijvers samen met bekende auteurs het podium. Binnen het thema Het spijt me verzorgen zij een avond vol pakkende performances, spannende soundscapes en live readings. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door componist en zanger David O’Dowda. Deze avond hoor je bovendien als eerste de nieuwe aflevering van RADIO SLIK, de literaire podcast van Nederland.

3 – 14 oktober Kinderboekenweek bij Van Piere zo 21 okt 14.00 Lezing Nelleke Noordervliet, auteur essay Maand van de Geschiedenis

PARKTHEATER DO 30 AUGUSTUS 20.00

vanpiere.nl

Prijs voor Eindhovens Schrijftalent Ben jij het nieuwe schrijftalent van 2018 in Eindhoven? We dagen je uit om jouw herinneringen, leven en dromen in proza te schrijven over ‘onze stad Eindhoven’. Het thema is: Geschiedenis. Je eigen geschiedenis, de stad van vroeger of het leven van vroeger? Tijdens een feestelijke avond op 22 november maakt de jury de winnaar bekend. Stuur jouw verhaal (1000-5000 woorden) vóór 1 oktober 2018 naar inzenden@eindhovensschrijftalent.nl. Deze stimuleringsprijs is in het leven geroepen door De Bibliotheek Eindhoven, boekhandel Van Piere, Natlab door Plaza Futura en Coöperatie Dela. bibliotheekeindhoven.nl/ Eindhovensschrijftalent.html

wed strijd INZENDEN VÓÓR 30 SEPTEMBER

8

UIT IN EINDHOVEN


JULI/AUGUSTUS 2018

9


10

UIT IN EINDHOVEN


JULI/AUGUSTUS 2018

11


12

UIT IN EINDHOVEN


Jubileumtentoonstelling

expo

30 jaar Heinekenprijs voor de Kunst in het van abbemuseum Op 14 juli vindt de opening van de jubileumtentoonstelling 30 Jaar Heinekenprijs voor de Kunst plaats. Met deze tentoonstelling wordt het dertigjarige jubileum gevierd van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst (de grootste beeldende kunstprijs in Nederland). De prijs wordt sinds 1988 eens in de twee jaar uitgereikt aan een uitmuntende, in Nederland wonende en werkende kunstenaar. Tijdens deze tentoonstelling is werk van alle 16 uitmuntende kunstenaars te zien: Erik van Lieshout, Yvonne Dröge Wendel, Wendelien van Oldenborgh, Peter Struycken, Mark Manders, Barbara Visser, Job Koelewijn, Daan van Golden, Aernout Mik, Guido Geelen, Jan van de Pavert, Karel Martens, Matthijs Röling, Carel Visser, Marrie Bot en Toon Verhoef.

JAN VAN DE PAVERT, DE VRIJHEID II: DE VRIJHEID, 2016-2017. MET DANK AAN JAN VAN DE PAVERT.

Graphite Knots

Gam Bodenhausen in Het Oog Tot en met 16 september 2018 realiseert de Eindhovense kunstenaar Gam Bodenhausen haar nieuwe installatie Graphite Knots in Het Oog, een ovale patio in het Van Abbemuseum. Als een ontdekkingsreiziger gebruikt Bodenhausen Het Oog als haar onderzoeksstation. Geïnspireerd door ontmoetingen en reizen verkent zij de geschiedenis en toekomst van het potlood.

Tijdens deze tentoonstelling maak je als bezoeker kennis met het werk van deze zestien zeer getalenteerde kunstenaars van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst. De diversiteit van het werk wordt direct duidelijk; de oeuvres lopen uiteen van schilderijen, sculptuur, fotografie, grafiek, (video-)installaties tot design. Er wordt werk getoond uit de tijd dat de kunstenaar de prijs ontving en uit de periode erna. De twee meest recente laureaten, Erik van Lieshout en Yvonne Dröge Wendel, maken ook nieuw werk speciaal voor deze tentoonstelling. Een deel van de kunstwerken komt uit de collectie van het Van Abbemuseum – het museum heeft van acht laureaten werk in zijn collectie – de overige zijn bruiklenen van musea en particulieren. Aan de hand van deze zestien kunstenaars wordt ook een deel van de kunstgeschiedenis van Nederland vanaf 1988 tot nu zichtbaar. Hoewel de prijs geen allesomvattend overzicht geeft, bieden de kunstenaars wel een perspectief op het bewegelijke landschap van de hedendaagse kunst van de afgelopen dertig jaar. Dat landschap zit vol contrasten, maar toont ook onverwachte verbanden en continuïteit. VANABBEMUSEUM.NL. PETER STRUYKEN, TAPW3 02/DEC/88. MET DANK AAN ANDRIESSE VAN EYCK GALERIE,

expo

AMSTERDAM.

14 JULI T/M 30 SEPTEMBER

Grafiet bestaat volledig uit koolstof, een basis bouwstof van al het leven. Vijf eeuwen geleden werd het materiaal ontdekt in Grey Knotts gelegen in het Engelse Lake District, waar vervolgens een van 's werelds oudste grafietmijnen uit is voortgekomen. Voor het project maakte Bodenhausen een reis naar de Grey Knotts bergen, waar ze een oude potloodfabriek en de donkere gangen van de grafietmijnen bezocht. De gemaakte filmbeelden, foto’s en vondsten nam ze mee en gebruikte ze voor haar installatie in Het Oog. Het gehele proces resulteerde in een monumentale tekening op de muur, en een serie tekeningen en andere materialen die in de ruimte en vitrines voor Het Oog gepresenteerd worden. Daarnaast zijn er speciaal voor Graphite Knots enkele bijzondere exemplaren grafietsteen uit de collectie van Naturalis Biodiversity Centre te Leiden overgebracht naar het Van Abbemuseum. VANABBEMUSEUM.NL

FOTO MARCEL DE BUCK

GAM BODENHAUSEN AAN HET WERK IN HET OOG. FOTO: MARCEL DE BUCK.

Zomertoer Hoe smaakt een kunstwerk? Heb jij al eens je eigen museum gemaakt? Of een eigen rondleiding door jouw stad gegeven? Ga deze zomer aan de slag met de familietour van het Van Abbemuseum!

expo T/M 16 SEPTEMBER

Speel, zoek, denk, voel en praat je een weg door het museum en daarbuiten. Want kijken, leren en ontdekken kan overal! De opdrachten in de familietour kun je daarom in het museum doen, maar ook als je thuis bent of op vakantie. De familietoer is gratis af te halen bij de kassa voor kinderen tussen 6 en 12 jaar en mag na afloop mee toer naar huis worden genomen. VANABBEMUSEUM.NL

6-12

T/M 1 SEPTEMBER JULI/AUGUSTUS 2018

13


Geluid in beeld – Beeld in geluid in het Ton Smits Huis

Sonic Sprawl in Baltan Laboratories Deze zomer presenteert Baltan Laboratories Sonic Sprawl van Sophia Bulgakova in het Natlab. Sonic Sprawl is een immersieve geluidsinstallatie die bestaat uit tientallen meters rode buizen. De buizen transporteren omgevingsgeluiden van de ene plek naar de andere, waardoor een geheel nieuw netwerk van geluiden ontstaat.

Geluiden, muziek, songteksten, we horen ze de hele dag om ons heen. Ton Smits liet zich er vaak door inspireren en hij vertaalde ze steevast in een verrassend origineel en humoristisch beeld. Zo is een muzikale reis in tekeningen ontstaan, waarbij Smits zinnen en woorden telkens weer een onverwachte wending weet te geven. Je eigen gedachten en gevoelens bij een bepaalde song kunnen daardoor opeens in een grappig verhaal met een onverhoeds slotakkoord veranderen. De nieuwe tentoonstelling Geluid in beeld –Beeld in geluid is vanaf 4 juli in museum Ton Smits Huis te zien.

Bezoekers worden uitgenodigd om de buizen te volgen en de geluiden te traceren en zo het gebouw op een nieuwe manier te beleven. Ervaar hoe eenvoudige constructiematerialen als verlengstuk van het menselijke voorstellingsvermogen kunnen dienen.

In het kader van de serie Ton Smits - Leven met humor en kleur wordt eveneens een door hem op 12-jarige leeftijd gemaakt circus in hout getoond.

Sonic Sprawl werd voor het eerst tentoongesteld in het kader van Sensing the Place, een samenwerkingsproject tussen ArtScience en Sonic Acts Academy in 2018. Open zo t/m vr 10.00 uur, za 12.00. Gratis toegang.

expo

BALTANLABORATORIES.ORG NATLAB 15 MEI – 19 AUGUSTUS

Open wo 11.00 -17.00 uur en op afspraak (040 211 47 86) of info@tonsmitshuis.nl. De toegangsprijs is € 2,50 per persoon.

expo

TONSMITSHUIS.NL TON SMITS HUIS 4 JULI TOT 1 OKTOBER

EXPOSITIES IN JULI EN AUGUSTUS Baltan Laboratories

Stadhuis

KASTANJELAAN 500

STADHUISPLEIN 1

t/m 22 juli

The experimental zoo

t/m 19 augustus

t/m 6 juli

Sonic Sprawl van Sophia Bulgakova

Expo: Kinderen van hier eerbetoon aan Olly van Abbe

Nostalgia

ZO T/M VR 10.00 U, ZA 12.00 U / GRATIS

MA – VR 08.00 – 18.00 U

DO & VR 16.00 – 21.00 U, ZA & ZO 13.00 – 21.00 U / GRATIS

Kazerne PARADIJSLAAN 8

t/m 17 september

Born at Night by Space Caviar DAGELIJKS 12.00 – 0.00 / GRATIS

TAC

TORENALLEE 40-06

t/m 8 juli

Ton Smits Huis

29 juni t/m 31 december

SPECTRUM I van Monira Al Qadiri t/m 1 juli

Handelsmerken. Frontier Imaginaries Ed. No.5

Vonderweg 1 t/m 15 juli

JACOB REVIUSLAAN 25

playgrounds expo | Niels Hoebers, Loek Vugs, Marleine van der Werf

Jos Collignon met soepel penseel - politiek tekenaar

30 jaar Heinekenprijs voor de Kunst Jubileumtentoonstelling

4 juli tot 1 oktober

t/m 31 juli

t/m 22 juli

MU

t/m 22 juli

Van Abbemuseum BILDERDIJKLAAN 10

Had ik het ook zo gedaan als ik een vrouw was geweest?

t/m 30 juni

Geluid in beeld – Beeld in geluid

WO 11.00 - 17.00 U / OP AFSPRAAK / € 2,50

14 juli t/m 30 september

Max Ernst: de 1000-jarige astronaut

t/m 16 september

t/m 22 februari 2019

Gam Bodenhausen: Graphite Knots

Hans Stevens ‘Mijn wereld is de uwe, uw wereld is de mijne’

t/m 17 maart 2019

Museum as Parliament

29 juni t/m 31 december

t/m 31 maart 2019

SPECTRUM I Monira Al Qadiri

Van wie is de Straat? Tot 1 september t/m 3 januari 2021

The Making of Modern Art

Zomertour 6 t/m 12 jr kids

t/m 3 januari 2021

Prehistorisch Dorp

The Way Beyond Art

BOUTENSLAAN

t/m 3 januari 2021

Redbad Expo

WERKSALON

vanaf 30 juni

Zach Blas | The Objectivist Drug Party t/m 8 juli

Heather Dewey-Hagborg | Genomic Intimacy MA – VR 10.00 – 18.00 U, ZA 11.00 – 17.00 U, ZO 13.00 – 17.00 U

Philips Museum EMMASINGEL 31

Doorlopend

Augmented reality-tour ‘Innovation and you’ Experience Expositie The Space Age Mission Eureka

preHistorisch Dorp BOUTENSLAAN 161B

Ervaar zes historische tijdperken vanaf de prehistorie tot 80-jarige oorlog

SBK Kunstuitleen & Galerie TORENALLEE 22

t/m 6 juli

Hubert Leyendeckers en Marc Volger WO T/M ZA 12.00 - 17.00 U / GRATIS

14

UIT IN EINDHOVEN

ZACH BLAS | THE OBJECTIVIST DRUG PARTY IN MU


agenda JULI ZONDAG 1

ZATERDAG 7

CKE

CKE

11.00 u • muziek/kids • gratis

Familieconcert symfonieorkest Eindhoven

t/m 8 juli • dans • €75

Danskamp

Locatie: TU/e

De Bibliotheek Eindhoven

Carte Blanche

Minecraft voor ouder en kind

Dagboek van een gek

Microlab

15.00 u • theater • €10

13.00 - 15.30 u • kids

THE SENSE OF AN ENDING IN NATLAB DOOR PLAZA FUTURA

DINSDAG 10

Moonlight

WOENSDAG 18

14.30 u • film • € 6

Muse Drones World Tour

Philips Museum Toneelvoorstelling De Lamp

DONDERDAG 19

De Berenkuil

11.00 - 12.00 u • kids 7+ • € 2,50 / aanmelden via eventbrite.nl

Vanaf 11.00 u • urban/festival • gratis

Makersclub (also in English)

natlab door plaza futura

Step in the Arena

Natlab door Plaza Futura

The Post

22.00 u • buitenfilm • gratis 20.45 u • Film • € 12,50 Vanaf deze datum • film

14.00 - 15.30 u • cultuur+ • gratis (excl. entree) / reserveren via vanabbemuseum.nl

Flamenco Festival

Victoria and Abdul

19.30 u • film • € 6

Que dios nos perdone The place

22.15 u • buitenfilm • gratis

Special Guests rondleiding in gebarentaal (vooraf reserveren)

La Chana

Pand P

ZATERDAG 14

Van Abbemuseum

Holland Casino Eindhoven

22.15 u • filmfestival • gratis

Pand P 17.00 u • cultuur+ • gratis

16.00 - 22.00 u • muziek

Zomerfeesten: Roti & Samba

Sunday Royale met The Acoustics

Ketelhuis

Boekhandel Van Piere

17.00 u • literatuur • €12,50

YA Summer Bookloving Event

Muziekgebouw Eindhoven 19.00 u • dans • € 12,5

13.00-23.00 • cultuur+/muziek

Bier & Big Zomerfestival

Prehistorisch Dorp t/m 2 september • Cultuur+

Reis 15.000 jaar terug in 1 dag

Predilect: Dance show

MAANDAG 2 natlab door plaza futura

ZONDAG 8 CKE 14.00 u • dans • gratis

14.30 u • film • € 6

Dansmiddag 45+ in Café C

19.30 u • film • € 6

Natlab door Plaza Futura

Vele hemels boven de zevende Una mujer fantástica

DINSDAG 3 Holland Casino Eindhoven 18.00 - 00.00 u • muziek

Favorites Night met Live Entertainment

Pand P 11.00 u • cultuur+ • gratis

In Between Café Eindhoven

natlab door plaza futura

15.00 u • filmfestival • gratis

Flamenco Festival 16.45 u: Workshop Zang 17.15 u: Workshop Palmas 16.00 u: Workshop hoe bouw je een gitaar 15.00 u: Voorstelling Tierradentro

Holland Casino Eindhoven 16.00 - 22.00 u • muziek

t/m 13 augustus • tussen 15.00-21.00 u • spel • € 10

Moord in Pand P

WOENSDAG 11 Effenaar

20.30 u • muziek • € 18

The Bronx

Locatie: Blue Collar

De Bibliotheek Eindhoven 10.30 - 12.00 u • kids • gratis

Spelen met taal: 2-4 jaar en ouders

DONDERDAG 12 De Bibliotheek Eindhoven

11.30 u • rock • €28,50

Official Dynamo Metalfest 2018

Philips Museum Elk uur vanaf 12.00 u • toneel • gratis met entreekaart museum

Locatie: IJssportcentrum Eindhoven

Toneelvoorstelling De Lamp

Philips Museum

natlab door plaza futura

Elk uur vanaf 12.00 u • toneel • gratis met entreekaart museum

Phantom Thread

Toneelvoorstelling De Lamp

Natlab door Plaza Futura 22.00 u • buitenfilm • gratis

14.30 u • film • € 6 19.30 u • film • € 6

Darkest Hour

Vanaf deze datum • film

Mektoub, My Love: Canto Un

C’est la vie

Prehistorisch Dorp

VRIJDAG 20

Surviving Redbad Weekend

Philips Museum

Cultuur+ • € 99 (vanaf 16 jaar)

Elk uur vanaf 12.00 u • toneel • gratis met entreekaart museum

14.00 - 15.30 u • kids • € 3,50

ZONDAG 15

Toneelvoorstelling De Lamp

Locatie: Zintuigentuin, Geldrop

Holland Casino Eindhoven

Popei

Holland Casino Eindhoven

16.00 - 22.00 u • muziek

18.00 u • rock • gratis

Live muziek met Ditcus & Van Son

Rock’n Grill met PsySo

Movie night met Younique

Philips Museum

natlab door plaza futura

natlab door plaza futura

Elk uur vanaf 12.00 u • toneel • gratis met entreekaart museum

Darkest Hour

GroenKids: Speel, ruik, voel, proef

20.00 - 00.00 u • cultuur+ 14.30 u • film • € 6

Live muziek met Come Again

The Shape of Water

Boekhandel Van Piere

The Sense of an Ending

12.00 u • literatuur • gratis

Dynamo

Elk uur vanaf 12.00 u • toneel • gratis met entreekaart museum

19.30 u • film • € 6

Taxatiemiddag Art Dumay

Toneelvoorstelling De Lamp

Microlab

11.00 - 12.00 u • kids 7+ • € 2,50 / aanmelden via eventbrite.nl

Makersclub (also in English)

14.30 u • film • € 6 19.30 u • film • € 6

Phantom Thread

22.00 u • buitenfilm • gratis

King of the Belgians

ZATERDAG 21

VRIJDAG 13

Prehistorisch Dorp

Ketelhuis x Bottleneck.be = het Wijnfestival

Dynamo

Surviving Redbad Weekend

Van Abbemuseum

Official Dynamo Metalfest 2018 Pre Party

MAANDAG 16

Pand P

Philips Museum

MAANDAG 9

Weiland in de zomer

Elk uur vanaf 12.00 u • toneel • gratis met entreekaart museum

Popei

Toneelvoorstelling De Lamp

Natlab door Plaza Futura

DONDERDAG 5

natlab door plaza futura

18.00 u • rock • gratis

natlab door plaza futura

Rock’n Grill met Mother Bass

14.30 u • film • € 6

natlab door plaza futura

14.30 u • film • € 6

Florence Foster Jenkins

Victoria and Abdul 19.30 u • film • € 6

natlab door plaza futura 14.30 u • film • € 6

The Sense of an Ending

19.30 u • film • € 6

ZONDAG 22

19.30 u • film • € 6

Van Abbemuseum

14.30 u • film • € 6

Ketelhuis

19.30 u • film • € 6

Una mujer fantástica Vele hemels boven de zevende

13.00-22.00 • cultuur+/muziek

WOENSDAG 4

cultuur+ • reserveren via vanabbemuseum.nl

De bibliotheek Eindhoven

Muzikale rondleiding

10.30 - 12.00 u • kids • gratis

Spelen met taal: 2-4 jaar en ouders

14.30 u • film • € 6

Victoria and Abdul 19.30 u • film • € 6

The Post

The Post

19.30 u • rock • €12,50

t/m 17 augustus • kids • €125

The Sense of an Ending The Shape of Water

The Shape of Water

t/m 20 juli • cultuur+ • vanabbemuseum.nl

Pop-up studio: Van Abbemuseum & KU Leuven

Vanaf deze datum • film

Adrift Le retour du heros Double Indemnity

VRIJDAG 6 Popei 18.00 u • rock • gratis 14.30 u • film • € 6

Elk uur vanaf 12.00 u • toneel • gratis met entreekaart museum

Toneelvoorstelling De Lamp 22.00 u • buitenfilm • gratis

Holland Casino Eindhoven 16.00 - 22.00 u • muziek

Live muziek met The Groovy Gents

Philips Museum Elk uur vanaf 12.00 u • toneel • gratis met entreekaart museum

Microlab

Elk uur vanaf 12.00 u • toneel • gratis met entreekaart museum

11.00 - 12.00u • kids 7+ • € 2,50 / aanmelden via eventbrite.nl

Toneelvoorstelling De Lamp

Makersclub (also in English)

19.30 u • film • € 6

The Shape of Water

22.15 u • buitenfilm • gratis

Philips Museum

Philips Museum

The Sense of an Ending

The Post

17.00 u • cultuur+ • gratis

Zomerfeesten: Tiki-tiki night

Toneelvoorstelling De Lamp

14.30 u • film • € 6

natlab door plaza futura

Pand P

DINSDAG 17 natlab door plaza futura

Rock’n Grill met Sheverine

MAANDAG 23 Philips Museum

11.15, 13.15 en 15.15u • toneel • €2

Museum Kids Factory

Loving Vincent

19.30 u • film • € 6

Victoria & Abdul

Cultuur+ • € 99 (vanaf 16 jaar)

THE BRONX IN EFFENAAR

JULI/AUGUSTUS 2018

15


16

UIT IN EINDHOVEN


natlab door plaza futura 14.30 u • film • € 6

Phantom Thread

19.30 u • film • € 6

Darkest Hour

DINSDAG 24 Holland Casino Eindhoven cultuur+

Winnaarsavond: Win een Alfa Romeo

Philips Museum

11.15, 13.15 en 15.15u • toneel • €2

Museum Kids Factory

natlab door plaza futura 14.30 u • film • € 6

Darkest Hour

19.30 u • film • € 6

Phantom Thread

WOENSDAG 25 Philips Museum

om 11.15, 13.15 en 15.15u • toneel • €2

16.00 - 22.00 u • muziek

DINSDAG 7

Live muziek met Het Comité

Philips Museum

Holland Casino Eindhoven

Museum Kids Factory

DONDERDAG 26 Philips Museum

11.15, 13.15 en 15.15u • toneel • €2

Museum Kids Factory

Ketelhuis 16.00 - 23.00 u • festival • gratis

Biergarten Vierdaagse

natlab door plaza futura 14.30 u • film • € 6

The Leisure Seeker 19.30 u • film • € 6

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri 19.30 u • Film • € 10 (regulier)

Arts in Cinema: Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies Vanaf deze datum • film

Hotel Transylvania 3: A Monster Vacation (3D) La Ch’tite Famille

VRIJDAG 27 Philips Museum

11.15, 13.15 en 15.15u • toneel • €2

Museum Kids Factory

Popei 18.00 u • muziek • gratis

Rock’n Grill

natlab door plaza futura

MAANDAG 30

Toneelvoorstelling De Lamp

Dynamo

Natlab door Plaza Futura

Helmet

Kedi

20.00 u • rock • €19

natlab door plaza futura 14.30 u • film • € 6

The Leisure Seeker 19.30 u • film • € 6

Toneelvoorstelling De Lamp

DINSDAG 31 Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Toneelvoorstelling De Lamp

19.30 u • film • € 6

The Leisure Seeker

ZATERDAG 28 Philips Museum

om 11.15, 13.15 en 15.15u • toneel • €2

Museum Kids Factory

Natlab door Plaza Futura

AUGUSTUS DONDERDAG 2

Dynamo

20.00 u • rock • €22,50

Heather Nova

16.30 u • muziek • € 53,90 (vvk) / € 64,90 (deur)

20.15 u • muziek • € 29

Vanaf deze datum • film

Popei 18.00 u • muziek • gratis

Rock’n Grill met SPVRK

Natlab door Plaza Futura

Effenaar UB40 + MADNESS

Philips Museum Elk uur vanaf 12.00 u • toneel • gratis met entreekaart museum

Toneelvoorstelling De Lamp

ZATERDAG 11 CKE 20.00 u • dans • gratis

21.45 u • buitenfilm • gratis

Dansmiddag 45+ in Café C

Paterson

Philips Museum

ZATERDAG 4

Elk uur vanaf 12.00 u • toneel • gratis met entreekaart museum

Toneelvoorstelling De Lamp

Pand P

Microlab

21.45 u • buitenfilm • gratis

Microlab

Microlab

VRIJDAG 10

Effenaar

Zomerfeesten: Hollandse visavond

Maudie

Vanaf deze datum • film

Armored Saint

19.00 u • filmspecial • € 12,50

André Rieu - Amore, My Tribute to Love

Natlab door Plaza Futura Den Skyldige

VRIJDAG 3

Biergarten Vierdaagse

Philips Museum Elk uur vanaf 12.00 u • toneel • gratis met entreekaart museum

14.30 u • film • € 6

21.45 u • buitenfilm • gratis

13.00 - 23.00 u • festival • gratis

DONDERDAG 9

natlab door plaza futura

Before we vanish

Ketelhuis

Philips Museum

Arts in Cinema: Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies

19.30 u • film • € 6

Hell or High Water

WOENSDAG 8 Elk uur vanaf 12.00 u • toneel • gratis met entreekaart museum

19.30 u • film • € 10 (regulier)

Natlab door Plaza Futura

The Leisure Seeker

21.30 u • buitenfilm • gratis

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

14.30 u • film • € 6

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Elk uur vanaf 12.00 u • toneel • gratis met entreekaart museum

17.00 u • cultuur+ • gratis 11.00 - 12.00 u • kids 7+ • € 2,50 / aanmelden via eventbrite.nl

11.00 - 12.00 u • kids 7+ • € 2,50 / aanmelden via eventbrite.nl

Makersclub (also in English)

Natlab door Plaza Futura 21.30 u • buitenfilm • gratis

11.00 - 12.00 u • kids 7+ • € 2,50 / aanmelden via eventbrite.nl

Makersclub (also in English)

Paris can wait

Makersclub (also in English)

Natlab door Plaza Futura

Prehistorisch Dorp

21.45 u • buitenfilm • gratis

Cultuur+

Ketelhuis

Tulipani

13.00 - 23.00 u • festival • gratis

Middeleeuws riddertoernooi: harnas aan & te paard!

ZONDAG 5

Biergarten Vierdaagse

ZONDAG 12

ZONDAG 29

Holland Casino Eindhoven 16.00 - 22.00 u • muziek

Philips Museum

Effenaar

Sunday Royale met Something Else

Elk uur vanaf 12.00 u • toneel • gratis met entreekaart museum

15.00 u • muziek • gratis

Effenaar ’t Wasven

Philips Museum

11.15, 13.15 en 15.15u • toneel • €2

Museum Kids Factory

Ketelhuis 13.00 - 23.00 u • festival • gratis

Biergarten Vierdaagse

Natlab door Plaza Futura 15.00 u • theater • € 12,5

André Rieu Amore, my tribute to love

Popei 15.00 u • muziek • gratis

Puurliedjes presents singer-songwriters

Toneelvoorstelling De Lamp

Holland Casino Eindhoven 16.00 - 22.00 u • muziek

Live muziek met Sonny Griffin

MAANDAG 6

Natlab door Plaza Futura

Philips Museum

Gay Film Night: Marvin ou la belle education

Elk uur vanaf 12.00 u • toneel • gratis met entreekaart museum

Toneelvoorstelling De Lamp

22.15 u • film • € 8

Prehistorisch Dorp Cultuur+

Middeleeuws riddertoernooi: harnas aan & te paard!

vooruitblik september ZA 8 SEPTEMBER 15.00

KamerMuziek in de Cathrien Bron Saxofoonkwartet. Muziek van o.a. Arcadelt, Purcell, Bach en Müller. ZA 15 SEPTEMBER 15.00

KoorMuziek in de Cathrien Bevrijdingsconcert Collegium Vocale Eindhoven o.l.v. Ruud Huijbregts m.m.v. Gerard Habraken, orgel Te Deum van H. Andriessen en B. Britten, werk van P. Swerts en A. Diepenbrock. 21 T/M 23 SEPTEMBER

Muziek in de Cathrien/ Orgelfestival Diverse concerten, workshops en kinderactiviteiten.

houdt MUZIEKINDECATHRIEN.NL in de gaten voor actuele informatie

JULI/AUGUSTUS 2018

17


geraakt door cultuur

STACY SUMMERVILLE, tot de verbeelding Eindhovenaren en hun cultuurervaringen in de stad. Waar zijn ze door geraakt? Elke maand een persoonlijk verhaal.

“In een gedicht vertelde een jongen hoe hij leerde weer van zichzelf te houden. Hij gaf zichzelf volledig bloot. Meestal willen mensen de mooie dingen laten zien, niet het verhaal achter de littekens. Dat hij dat wel deed siert hem, en raakt mij.” Geboren en getogen Eindhovenaar Stacy Summerville kreeg cultuur met de paplepel ingegoten: ”Mijn ouders begaven zich in een culturele omgeving, vanwege hun muzikantenleven en werk bij Dynamo.” “Ik heb heel veel gedaan, steeds zo lang als ik het leuk vond. En dat is niet veranderd. Ik heb stage gelopen bij Lumens en werkte een tijd bij Dynamo. In diezelfde periode deed ik mee aan het talentenontwikkelingsprogramma bij Combeat. Voor MAD Emergent Art Center, onder andere bekend van Science Hack Day 040 en het Make the Future programma, ben ik een enthousiaste duizendpoot. Ik heb de eerste Maker Faire Eindhoven mede weten te realiseren, en met groot succes. Ik ben erg trots op hoe we zijn gegroeid en wat wij in Eindhoven neerzetten.” “Plezier beleef ik nog meer als ik de dingen kan delen. Ik vind niks leuker dan in de zomer met mijn vrienden de hort op gaan en lekker een buitenfilm bij Natlab bekijken. Heerlijk! Juist de alternatieve films spreken me aan. Ik blijf nieuwsgierig, dat zit in mijn aard. Ik wil dingen ontdekken en verbeteren, waar het maar kan. Daarom ben ik sinds kort begonnen met een studie Technische Bedrijfskunde voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Naar concerten in de Effenaar, voorstellingen in het Parktheater en naar een evenement in het van Abbemuseum ga ik altijd graag. En als een goede vriendin een workshop geeft kizomba, DJ-en, popart óf zeefdrukken - meld ik me aan: een goed excuus om elkaar weer te kunnen zien in ons drukke leven!” #TOTDEVERBEELDING #GERAAKTDOORCULTUUR

Uittips online lezen?

schrijf je in voor onze nieuwsbrief: sign up for our newsletter:

uitineindhoven.nl 18

UIT IN EINDHOVEN

tekst: Uit in Eindhoven / foto: Bas Gijselhart


MAANDAG 13

LA ISLA MINIMA IN NATLAB DOOR PLAZA FUTURA

Dynamo

19.50 u • rock • €16,43

H20

Philips Museum

adressen

11.15, 13.15 en 15.15 u • toneel • €2

Museum Kids Factory

De Bibliotheek Eindhoven t/m 17 augustus • kids

Weet ik veel! Festival

DINSDAG 14 Effenaar

21.00 u • muziek • € 11,50

Academisch Genootschap Parklaan 93 040 243 48 08 academischgenootschap.nl

Coffins

Philips Museum

11.15, 13.15 en 15.15 u • toneel • €2

Museum Kids Factory

Natlab door Plaza Futura 21.15 u • buitenfilm • gratis

Visages, Villages

Natlab door Plaza Futura

11.00 u • film • € 10 (regulier)

Arts in Cinema: Raphael: Lord of the Arts

WOENSDAG 15

DINSDAG 21

Philips Museum

Natlab door Plaza Futura

Museum Kids Factory

De wilde stad

DONDERDAG 16

WOENSDAG 22

De Bibliotheek Eindhoven

Parktheater Eindhoven

GroenKids: Op bezoek bij de boer

Afslag Eindhoven Onder het Melkwoud (try out)

11.15, 13.15 en 15.15 u • toneel • €2

10.00 - 11.30 u • kids • € 3,50 Locatie: De Genneper Hoeve

21.00 u • buitenfilm • gratis

20.30 u • toneel • € 18,50

Boekhandel Van Piere 14.00 u • muziek

Muziekmiddag met Ernst Jansz (Doe Maar)

Holland Casino Eindhoven 16.00 - 22.00 u • muziek

Live muziek met Small Talk

Popei 15.00 u • muziek • gratis

Puurliedjes presents singer-songwriters

Natlab door Plaza Futura 22.15 u • film • € 8

Gay Film Night: Marvin ou la belle education

MAANDAG 27

Philips Museum

Locatie: Genneper Hoeve

Museum Kids Factory

DONDERDAG 23

Natlab door Plaza Futura

Parktheater Eindhoven

Arts in Cinema: Raphael: Lord of the Arts

Natlab door Plaza Futura

Afslag Eindhoven Onder het Melkwoud (première)

11.15, 13.15 en 15.15 u • toneel • €2

Holland Casino Eindhoven 20.00 - 00.00 u • muziek

Movie night met Younique

20.30 u • toneel • € 18,50

19.30 u • film • € 10 (regulier)

Vanaf deze datum • film

Locatie: Genneper Hoeve

DINSDAG 28

Todos lo Saben

Natlab door Plaza Futura

Dynamo

VRIJDAG 17

Arts in Cinema: Raphael: Lord of the Arts

The Royal + Of Virtue

Dynamo

Vanaf deze datum • film

19.30 u • film • € 10 (regulier)

19.30 u • rock • €11,28

Natlab door Plaza Futura 20.45 u • buitenfilm • gratis

19.50 u • rock • €16,43

Chavela

Juf Kiet

Philips Museum

VRIJDAG 24

Holland Casino Eindhoven

Museum Kids Factory

Parktheater Eindhoven

Municipal Waste

11.15, 13.15 en 15.15 u • toneel • €2

Popei

20.30 u • toneel • € 18,50

18.00 u • muziek • gratis

Afslag Eindhoven Onder het Melkwoud

Rock’n Grill

Locatie: Genneper Hoeve

Natlab door Plaza Futura

Dynamo

21.15 u • buitenfilm • gratis

La Isla Minima

20.30 u • rock • €25

The Living End

12.00 - 17.00 u • muziek

Tombola Tuesday

WOENSDAG 29 Parktheater Eindhoven

20.15 u • toneel • € 18,50

Afslag Eindhoven Onder het Melkwoud

Locatie: Genneper Hoeve

ZATERDAG 18

Effenaar

Dynamo

Fuzz Club Eindhoven 2018

Pand P

Prong

Popei

t/m 25 augustus • muziek • € 78

20.00 u • rock • €22,50

Zomerfeesten: Chill & Grill

Rock’n Grill met Balboa

DONDERDAG 30

Philips Museum

Natlab door Plaza Futura

Parktheater Eindhoven

17.00 u • cultuur+ • gratis 11.15, 13.15 en 15.15 u • toneel • €2

Museum Kids Factory

Natlab door Plaza Futura 21.15 u • buitenfilm • gratis

The Party

ZONDAG 19 Philips Museum

11.15, 13.15 en 15.15 u • toneel • €2

Museum Kids Factory

Microlab

11.00 - 12.00 u • kids 7+ • € 2,50 / aanmelden via eventbrite.nl

Makersclub (also in English)

Holland Casino Eindhoven

18.00 u • jazz • gratis

21.00 u • buitenfilm • gratis

20.00 u • literair • € 27,00

Django

Watershed - Lazy Listeners

ZATERDAG 25

Afslag Eindhoven Onder het Melkwoud

Parktheater Eindhoven

20.30 u • toneel • € 18,50

Afslag Eindhoven - Onder het Melkwoud Locatie: Genneper Hoeve

Microlab

11.00 - 12.00 u • kids 7+ • € 2,50 / aanmelden via eventbrite.nl

Makersclub (also in English)

Dynamo

19.50 u • rock • €18,75

20.15 u • toneel • € 18,50 Locatie: Genneper Hoeve

Natlab door Plaza Futura Vanaf deze datum • film

3 days in Quiberon

VRIJDAG 31 Parktheater Eindhoven

20.15 u • toneel • € 18,50

Afslag Eindhoven Onder het Melkwoud

Locatie: Genneper Hoeve

16.00 - 22.00 u • muziek

Pro Pain

Live muziek met Drie

Natlab door Plaza Futura

Popei

21.00 u • buitenfilm • gratis

TGIF @ Fifth|NRE - Soul ’n Glow

De Helleveeg

Effenaar

15.00 u • muziek • gratis

Puurliedjes presents singer-songwriters

MU 14.00 - 15.00 u • cultuur+ • reguliere entreeprijs

Artogether: samen anders kijken naar kunst

ZONDAG 26

Fifth | NRE 20.00 u • muziek • gratis 22.00 u • muziek • €19,50

Nox

Dynamo

19.30 u • rock • €16,43

Popei

Deez Nuts

Rock’n Grill

Effenaar

Natlab door Plaza Futura

15.00 u • muziek • gratis

Effenaar ’t Wasven

18.00 u • muziek • gratis

20.45 u • buitenfilm • gratis

The Square

Afslag Eindhoven Daalakkerweg 2 (Sectie C) afslageindhoven.nl Altstadt Eindhoven Stratumseind 71 040 243 23 99 info@altstadt.nl Carte Blanche Jan Heynslaan 4 040 245 17 39 carteblanche.nu Catharinakerk Catharinaplein 1 040 244 88 97 st.catharinakerk@gmail.com CKE Pastoor Petersstraat 180 040 216 32 00 7 cke.nl De Bibliotheek Eindhoven Emmasingel 22 040 260 42 60 bibliotheekeindhoven.nl Dynamo Catharinaplein 21 040 239 31 10 dynamo-eindhoven.nl Eindhoven Museum Boutenslaan 161-b 040 252 22 81 eindhovenmuseum.nl Effenaar Dommelstraat 2 040 239 36 66 effenaar.nl FIFTH | NRE Gasfabriek 5 040 237 60 70 info@fifthnre.com fifthnre.com Filmhuis de Zwarte Doos TU/e Terrein aan het Limbopad 040 294 68 48 dezwartedoos.nl Holland Casino Eindhoven Ten Hagestraat 6a 040 - 235 73 57 hollandcasino.nl Inkijkmuseum Dommelstraat 2a 040 8488230 inkijkmuseum.nl Kazerne Expo Restaurant Paradijslaan 2-8 040 236 61 96 kazerne.com MU Torenallee 40-06 040 296 16 63 mu.nl Muziekgebouw Eindhoven Heuvel Galerie 140 040 244 20 20 muziekgebouweindhoven.nl

Natlab door Plaza Futura / Baltan Laboratories Kastanjelaan 500 040 294 68 48 natlab.nl Pand P Leenderweg 65 040 303 21 70 pand-p.nl Parktheater Eindhoven Theaterpad 1 040 211 11 22 (reserveringen) parktheater.nl Perk Interieuropleidingen Visserstraat 13 040 244 35 13 perk-interieur.nl philharmonie zuidnederland Jan v. Lieshoutstraat 5 088 1660 700 info@philharmoniezuidenderland.nl Philips Museum Emmasingel 31 040 235 90 30 info-museum@philips.com PopEi Klokgebouw 300 040-243 14 44 popei.nl RHCe Raiffeisenstraat 18 040 264 99 40 rhc-eindhoven.nl Stichting Complex / Kruisruimte Gen. Bothastraat 7e stichtingcomplex.nl Stichting Strabrecht Theater Mierloseweg 1 kasteelgeldrop.nl Studium Generale, TU/e Den Dolech 2 / Auditorium 2.02 040 247 49 00 tue.nl/sg TAC - Temporary Art Centre Vonderweg 1 040 246 13 25 tac.nu Ton Smits Huis Jacob Reviuslaan 25 040 211 47 86 tonsmitshuis.nl United Cowboys Kleine Berg 62 040 237 12 77 unitedcowboys.net Van Abbemuseum Bilderdijklaan 10 040 238 10 00 vanabbemuseum.nl Boekhandel van Piere Nieuwe Emmasingel 48 040 249 20 02 vanpiere.nl Volksuniversiteit Eindhoven Tongelresestraat 146a 040 782 08 10 info@vu-eindhoven.nl

Muziek in de Cathrien Begijnenhof 2 040 283 39 68 info@muziekindecathrien.nl

JULI/AUGUSTUS 2018

19


DE

VAN ZOMER

Een hele zomer lang lekker eten, dansen, genieten van exotische cocktails, onderuit zakken op het terras, luisteren naar vette bands en swingende muziek, barbecueĂŤn en nog veel meer. (want Ibiza kan altijd nog...) Pand P aan de Leenderweg 65 is de hele zomer open van di t/m zo van 15.00 u tot middernacht. 20

UIT IN EINDHOVEN

UIT IN EINDHOVEN - ZOMER'18  

Bekijk in dit nummer wat er te doen is in de stad.

UIT IN EINDHOVEN - ZOMER'18  

Bekijk in dit nummer wat er te doen is in de stad.