Page 1

Lone van Roosendaal, RenĂŠ van Kooten e.a. in The Bridges of Madison County, 7 juni in het parktheater

uitineindhoven.nl juni 2019


VAN DE REDACTIE

eindhoven door de ogen van thijmen van Pruissen

SCHERPT & SUST ‘Cultuur verrijkt, verdient en verbindt’ schrijven de gezamenlijke cultuurorganisaties, waaronder ondergetekende, in een pamflet aan de gemeenteraad van Eindhoven (zie achterpagina). En: ‘Cultuur vernieuwt en verzacht’. Het is waar. Het overlapt dan ook grotendeels de eigen missie van Uit in Eindhoven die

Thijmen van Pruissen (24) is sinds een jaar mede-eigenaar van Bar de Regenboog op het Stratumseind. Het is de tweede gay bar met deze naam in Nederland: de eerste staat in Rotterdam en is al jaren een begrip. Thijmen heeft daar in Rotterdam gewerkt en is samen met zijn toenmalige werkgever in Eindhoven gestart. Ze kwamen in Eindhoven terecht omdat deze stad, aldus de twee, wel een oppepper kon gebruiken in de gay-scene. Het tweetal is zich intussen ook al op andere steden in Nederland aan het oriënteren. Ondertussen rondt Thijmen zijn studie Maritieme techniek af in Rotterdam.

luidt dat kunst en cultuur verrijkt, verbindt, bevordert. Allemaal waar. We hebben deze begrippen willen laden, als waarden die ambitie in het culturele veld zouden moeten optillen, zouden kunnen dragen. ‘Cultuur inspireert, stelt ons vragen, scherpt ons denken en draagt daarmee bij aan onze identiteit’, gaat het pamflet verder: ‘Cultuur is een voorwaarde voor een sterke, gezonde en

DRINKS Voor mij is borrelen ook het onderhouden van mijn netwerk met collegahorecaondernemers. Daarnaast komt er veel horecapersoneel in De Regenboog stappen. We maken allemaal lange nachten en houden van gezelligheid; dat schept een band. Naast enkele kroegen op het Stratumseind ga ik graag naar NextDoor aan de Willemstraat en naar de Wildeman op de Markt. De service is voor mij het belangrijkste. Wanneer je een oprechte glimlach krijgt van het personeel, voel je je meteen welkom.

prettige samenleving.’ Zoals het hier staat klinkt het zo klaar als een klontje. En toch voelt iedereen er zich anders bij. Je kent het alleen een waarde toe vanuit je eigen referentiekader. Zo lees ik nu een autobiografische roman die me shockeert, waarin dingen staan opgeschreven die ik eigenlijk niet wil weten. Afschuwwekkende details over een afschuwwekkende persoonlijke geschiedenis. Literatuur shockeert dus en vervult met afschuw. Ik ga woensdag naar een concert dat me herinnert aan mijn studententijd: de liedjes kende ik van buiten. Ik voel weer de vrijheid en onstuimigheid waarmee ik mijn dagen vulde, de cd op de achtergrond. Muziek herinnert je aan het leven dat je eerder leidde. Zindert. Cultuur schuurt soms ook. Wringt een beetje, of je moet het juist opwrijven wil je de glans ervan zien. Cultuur amuseert. Daagt uit. Cultuur brengt ethisch besef: geef gedetineerden toegang tot boeken en films en zij vervallen minder vaak in recidive. Cultuur doet huizenprijzen stijgen. Is goed voor de economie. Dit zijn bewezen feiten. Cultuur spoort aan, maar kan ook o zo makkelijk in de vergetelheid raken of genegeerd worden. Zo’n pamflet? Ik hoop dat het door de juiste mensen als een goed signaal wordt opgepikt en dat de beleidsmakers er iets aan hebben. Cultuur beweegt. Het juni-aanbod in Eindhoven? Dat is er volop, onze aardbol draait wel door. Cultuur sust. Stelt gerust.

DINNER Voor een hapje eten ben ik Eindhoven nog flink aan het verkennen en probeer ik zoveel mogelijk verschillende zaken te zien. Met flinke honger ga ik bijvoorbeeld naar Sakana voor all-you-can-eat sushi of wederom naar de Wildeman voor een heerlijke grote burger. In de Dommelstraat ben ik tot nog toe bij de Mexicaan en de tapasbar geweest. Voor de echte smaaksensatie ga ik graag naar El Puente, met terras aan de Dommel op het Stratumseind. MUSIC Ik hoef daar eigenlijk niet voor weg. Zo hebben we naast OG3NE en Kate Ryan ook Karin Bloemen al twee keer in de zaak gehad. Zij wordt niet voor niets de ‘gay-moeder’ van Nederland genoemd. Met een flink aantal gasten uit De Regenboog zijn we ook naar een optreden van haar geweest in het Parktheater. ART Daar ben ik nog niet aan toegekomen in Eindhoven. Ik zal zeker een keer het Van Abbe museum binnenlopen. Maar technische musea trekken mij meer. Dus ook het Philips-museum zal ik zeker nog bezoeken. DEZE MAAND Ik ga nog naar de winnaars van 2014 van Britain’s Got Talent in het Muziekgebouw. Daarnaast zou ik, als geboren en getogen Tilburger, ook graag naar Guus Meeuwis willen in het PSV-stadion. Dat is altijd een feest. THE CITY Ik vind Eindhoven een superleuke en gezellige stad met een vrije, Brabantse sfeer die ik herken uit Tilburg. Ik woon hier ook heel lekker, in een leuke buurt. Ik vind wel dat er weinig bezienswaardigheden zijn waarmee je mensen van buiten de stad trekt. Buiten de evenementen die er georganiseerd worden heeft Eindhoven niet extreem veel bijzondere bezienswaardigheden. Je hebt het Stratumseind, PSV en enkele musea, dan houdt het wel een beetje op volgens mij. Je hebt hier niet de aantrekkingskracht die ik uit Rotterdam nog ken van bijvoorbeeld de Euromast en de Erasmusbrug. Dat vind ik jammer.

Lidy Lathouwers, hoofdredacteur ZOMER-EDITIE Eindhoven door de ogen van José Verspaget, evenementenorganisator.

Touching Strangers BIJ de CATHARINAKERK geraakt in het moment BIJ MUZIEK IN DE CATHRIEN

Colofon 29e jaargang, nummer 9 Redactie Frank van Eersel, Lidy Lathouwers, Claire van der Elst, Manon Willems, Paula van Overveld en Debbie Langelaan Vormgeving 20-02 Vormgevers Druk De Persgroep Nederland Support Supportpunt Verspreiding Tour de Ville, Axender Oplage 35.000 Uitgever Stichting Uit in Eindhoven Deken van Somerenstraat 4, Eindhoven Neem voor meer informatie over redactie, advertenties en agenda contact met ons op. We staan je graag te woord! +31 (0)40 266 96 07 info@uitineindhoven.nl

Tien maanden per jaar kun je elke zaterdagmiddag in de Catharinakerk terecht voor een kamer-, koor- of orgelconcert: Muziek in de Cathrien. Laurens is beheerder van de kerk en doet ook nu na afloop de deur op slot. Op zo’n concertzaterdag zijn buiten op de zijtrappen skaters volop in actie. Laurens heeft goede afspraken met ze gemaakt, zodat niemand last heeft van elkaar. “Ik vind het alleen maar mooi dat ze hier zo bezig zijn.” Ook Jort hangt hier vaak rond met zijn skatevrienden. Hij zou het liefst van skaten zijn werk maken. Laurens heeft een zoon en dochter en enkele kleinkinderen. Een spontane extra ‘zoon’ in het kader van Touching Strangers voelt daarom gewoon vertrouwd. “Het is wel apart als we elkaar dan van zo dichtbij recht in de ogen aankijken. Maar alles in het kader van cultuur, zoals dit creatieve concept, juich ik toe.” Poseren met ‘vader’ Laurens vond Jort “gewoon wel grappig”. Uit zichzelf zou hij niet naar Muziek in de Cathrien gaan. “Of het zou samen met mijn eigen vader moeten zijn, als die dat zou willen.”

Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

uitineindhoven.nl 2

UIT IN EINDHOVEN

TOUCHING STRANGERS 040® RAAKT, DOOR MET EEN ONBEKENDE TE POSEREN ALSOF ER EEN JARENLANGE (FAMILIE-)BAND IS. TEKST & FOTO: PAULA VAN OVERVELD, PAULISSIMO


Labèques spelen Mozart

BEETHOVENS BEROEMDSTE BIJ PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND

podia

Ta-ta-ta-taaa... Je herkent ze meteen, vrijwel iedereen kan ze op commando zingen: de eerste vier noten van de Vijfde Symfonie van Beethoven. Het allerberoemdste klassieke muziekstuk ooit, nu door philharmonie zuidnederland in Muziekgebouw Eindhoven. Die vier noten... een klein maar geniaal idee. ‘Het noodlot dat aan de deur klopt’, schijnt Beethoven erover gezegd te hebben. Ze hadden een enorme impact op de rest van de muziekgeschiedenis. En ze blijven betekenisvol. Tijdens de Franse Revolutie stond Beethovens muziek voor omwenteling en onafhankelijkheid. In de Tweede Wereldoorlog openden die vier noten de BBC radio-uitzendingen die in bezet gebied via illegale radio’s werden beluisterd. Omgezet in morsecode (kort-kort-kort-lang) staan ze voor de letter V van vrijheid en Victory, dezelfde ‘V’ die lijkt op de Romeinse ‘5’ en zo weer terugverwijst naar de Vijfde Symfonie. Tot op de dag van vandaag duiken ze in allerlei gedaantes op; in disco-, funk- of hiphopbewerkingen, in ringtones en Hollywood films... In 1977 werd zelfs een grammofoonopname meegestuurd met de Voyager ruimtesonde op zijn verre reis naar de diepten van de kosmos, om aan eventueel buitenaards leven te laten horen wie wij, mensen, zijn.

BIJ DE COVER Lone van Roosendaal, René van Kooten e.a.

The Bridges of Madison County The Bridges of Madison County vertelt over de korte maar hevige romance tussen huismoeder Francesca en de rondreizende fotograaf Robert. Het zet hun beide werelden volledig op z’n kop.

FOTO

De Italiaanse Francesca is door haar huwelijk terechtgekomen op het Amerikaanse platteland in Madison County, Iowa, waar zij een weinig opwindend bestaan leidt. Per toeval leert ze Robert kennen en komt ze voor een moeilijke keuze te staan: meegaan met de man van haar dromen of kiezen voor haar gezin. De musical is gebaseerd op de gelijknamige film met Clint Eastwood en Meryl Streep. De met Tony Awards bekroonde muziek van Jason Robert Brown is een hartverwarmende combinatie van de zwierige Italiaanse volksmuziek van Francesca en de Amerikaanse country van Robert. Verder met Annick Boer, Ad Knippels e.a. Muziek en liedteksten Jason Robert Brown. Script Marsha Norman. Vertaling en regie Koen van Dijk. Muzikale leiding Marco Braam.

Het noodlot dat aan de deur klopt Een geniaal idee, die vier noten. Beethoven construeerde er de hele eerste tien minuten van zijn symfonie mee en ook in de rest van het werk zijn ze terug te horen. Dat is Beethovens genie. Maar het is vooral de grote emotionele kracht ervan die ons raakt: het noodlot dat aan de deur klopt. En dat kan van alles zijn: twee politiemannen met slecht nieuws, een blauwe enveloppe die op je mat valt, de buurvrouw die komt melden dat er rook uit je dak komt, een ongeneeslijke ziekte... Voor Beethoven zelf was het misschien zijn doofheid, het ergste dat een musicus kan overkomen. Wat het ook is, wij herkennen het in de overweldigende kracht van deze muziek. Het succes bracht vrijheid De befaamde pianozussen Katia en Marielle Labèque soleren voor de pauze van dit concert in maar liefst twee dubbelconcerten. Het ene, van Bryce Dessner, is voor het allereerst in Nederland te horen, en het andere, van Wolfgang Amadeus Mozart, is een gouden all-time favorite: het Concert voor twee piano’s en orkest nr 10 dat Mozart componeerde voor zichzelf en zijn zusje. De Labèques braken ooit door bij het grote publiek met een opname van Gershwins Raphsody in blue. Er werden meer dan een half miljoen exemplaren van verkocht. Dat succes bracht de vrijheid om te nieuwe paden te bewandelen. Uitstapjes naar jazz en rock, experimenteren met authentiek instrumentarium. Maar ze bleven vooral toegewijd aan elkaar en het spelen als duo. Iets dat ongelooflijk veel tijd en energie vraagt, vertelden zij in een interview: ‘Samenspel op twee piano’s is het allermoeilijkste. Veel pianoduo’s proberen het op te lossen door in de maat spelen. Maar het gaat niet om dat knikje met je hoofd, wij willen ons vrij voelen op het podium, samen fraseren, samen ademen. Eigenlijk proberen wij constant te leren hoe níet samen te spelen.’ Op het lijf geschreven Experimenteren doen de Labèques nog steeds. Componisten als Philip Glass en Nico Muhly schreven nieuwe stukken voor hen, en ook Brice Dessner dus, wiens dubbelconcert tijdens dit concert zijn Nederlandse première beleeft. Brice Dessner is typisch zo’n eigentijdse componist die niet in een bepaald hokje past. Hij componeert voor klassieke ensembles, maar is ook gitarist van rockband The National. Sinds Dessner in Parijs neerstreek, zijn de zusjes Labèque een soort tweede familie voor hem geworden. Het dubbelconcert is hen op het lijf geschreven. Dessner: ‘Mijn dubbelconcert is een ode aan twee geweldige musici, ik ben vereerd met hen samen te werken, en enorm blij hen tot mijn beste vrienden te mogen rekenen.’ De philharmonie zuidnederland, met Mozart Dessner en Beethoven, staat onder leiding van de prijswinnende, jonge Belgische dirigent Karel Deseure. Orkest philharmonie zuidnederland. Dirigent Karel Deseure. Piano Katia en Marielle Labèque. Dessner - Dubbelconcert voor twee piano’s en orkest (Nederlandse première) * Mozart - Dubbelconcert voor twee piano’s en orkest nr 10 Beethoven - Symfonie nr 5

klassiek

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZA 1 JUNI 20.15

De Lamp in Philips museum

FOTO BOB BRONSHOFF

Met Hemelvaart en Pinksteren presenteert het Philips Museum de korte voorstelling De Lamp.

PARKTHEATER VR 7 JUNI 20.00

In dit intieme toneelstuk met het sfeervolle Oude Fabriekje als decor vertelt het Lampenmaakstertje samen met Gerard en Anton Philips hoe het was om in 1891 bij Philips & Co te werken in Eindhoven. Het technische proces van het maken van de eerste Philips gloeilampen wordt in het toneelstuk op een eenvoudige manier uitgelegd. De Lamp is ieder uur te zien.

musical

theater PHILIPS MUSUEM DO 30 & VR 31 MEI EN MA 10 JUNI JUNI 2019

3


Björn van der Doelen Brabantse Americana is een omschrijving voor de prachtige luisterliedjes van Björn van der Doelen. Met soms een rauw randje zijn ze vooral verhalend, sfeervol en raken je in het hart. Eerwaarde Vader Zegen Mij, Want Ik Heb Gezondigd is het spiksplinternieuwe album waarmee Björn dit voorjaar door het land toert.

ZA 1 JUNI 15.00

Muziek in de Cathrien Enide Lebrocquy, sopraan. Collegium Vocale Eindhoven o.l.v. Ruud Huijbregts: Cantates van G. Ph. Telemann 14.25 uur: beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns ZA 8 JUNI 15.00

KamerMuziek in de Cathrien FOTO UMBERTO NICOLETTI

Gonny van der Maten (orgel), Doris Hochscheid (cello) en Frans van Ruth (piano): Nieuwe composities van Wouter van Belle en Rick van Veldhuizen ZA 15 JUNI 15.00

OrgelMuziek in de Cathrien Jean Baptiste Robin, organist van de Chapelle Royale te Versailles: Franse muziek uit de 19e en 20e eeuw ZA 22 JUNI 15.00

KoorMuziek in de Cathrien Slotconcert Collegium Vocale Eindhoven o.l.v. Ruud Huijbregts: Muziek van oude en nieuwe Nederlandse meesters, o.a. Hollanders, Sweelinck en Beljon.

americana MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZA 1 JUNI 20.15

Toegang €10 (scholieren/studenten gratis) MUZIEKINDECATHRIEN.NL

Katia & Marielle Labèque Wanneer de gezusters Labèque samen het podium betreden hoor je één volmaakte musicus. ‘Het beste pianoduo van nu’ (New York Times) buigt zich over het meest geruchtmakende werk van de 20e eeuw. Stravinsky’s Le Sacre du Printemps, de grootste muzikale schok van de 20e eeuw. Het veroorzaakte indertijd een enorme rel, maar dat het ook verfijning bevat hoor je uit handen van de twee Franse zusjes.

MUZIEK

ST. CATHARINAKERK

klassiek MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN MA 3 JUNI 20.15

LAB-1: FILM, MUZIEK & EVENTS LAB-1 is de eerste bioscoop in Europa met naast officieel geaccrediteerde bioscoopzalen ook een club/danceclub, een bar en twee professionele evenementenruimtes. LAB-1 is veel meer dan een bioscoop. Er is een podium voor live muziek en dj’s, visuals en podiumkunst en er zijn exposities en evenementen. In LAB-1 kun je werken, gamen, chillen of relaxen in onze bioscoopbar. De locatie van LAB-1 aan de Keizersgracht in het centrum van Eindhoven kan ook worden afgehuurd voor je eigen Event of (bedrijfs)feest. Met een capaciteit tot 1000 mensen en in alle zalen beeld en geluid op topniveau, is het geschikt voor ieder feest. Bezoek lab-1.nl voor het programma en het laatste nieuws.

Film & Movies: Take Me Somewhere Nice FOTO EMO WEEMHOFF

Een broeierige zomer. De rebelse tiener Alma reist vanuit Nederland naar haar vaderland Bosnië om haar vader voor het eerst te bezoeken. Maar niks gaat zoals gepland. Alma's neef Emir geeft haar een koud onthaal, bespot haar materialistische Westerse leventje en laat haar aan haar lot over. Dan ontmoet ze zijn charmante beste vriend Denis tot wie ze een grote seksuele aantrekkingskracht voelt. Maar is Denis wel te vertrouwen?

Alma besluit haar eigen plan te trekken en vertrekt alleen richting het Zuiden om haar vader zo snel mogelijk te vinden. Al gauw strandt ze in een motel waar de jongens haar te hulp komen schieten. Het drietal vertrekt op een onvoorspelbare roadtrip door de snikhete Bosnische bergen. Tijdens de reis leert Alma de uitdagingen op haar pad te omarmen en zichzelf en de gecompliceerde relatie tot haar land van herkomst beter te begrijpen. Take me Somewhere Nice vertelt het verhaal van het tienermeisje Alma, dat worstelt met haar identiteit. Ze is Westerns noch Oosters, ze is geen meisje meer, maar ook nog geen vrouw. Ze bevindt zich constant in situaties waarin ze moet navigeren tussen verschillende tegenpolen. Niets gaat zoals verwacht. Vastberaden om een connectie met haar vaderland te maken, komt ze van de ene absurde en vervreemdende situatie in de andere terecht. Regisseur Ena Sendijarevic (31) zette zichzelf op de kaart met haar prijswinnende korte films waarvan haar laatste film Import voor filmfestival Cannes (Quinzaine) werd geselecteerd. Take Me Somewhere Nice is haar eerste speelfilm. 2019, NL, BIH, Regie: Ena Sendijarevic, Met: Lazar Dragojevic, Sara Luna Zoric. 91 min.

LAB-1 EVENTS JUNI ZA 1 DO 6 VR 7 ZA 8 VR 14 ZA 15 VR 21 ZA 22 DO 27 VR 28 ZA 29

Lab-1 clubnight invites Identified Patient & Kennedy Van Moll Movienight: Wild Tales Special: kijk op lab-1.nl Afrika Underground VJ/DJ Talent Night Extrema Belgium Public party all rooms open Robob & Friends Comedy Night (Engelstalig) Planet Jungle Lab-1 clubnacht w/ Phuture West

zie lab-1.nl

DJ / VJ Talent Night Op 14 juni vindt er in zaal 2 een talentavond plaats. LAB-1 programmeert deze avond een selectie van dj’s en vj’s die deze avond zullen laten zien wat ze in hun mars hebben. Met deze avond willen we in contact komen met de jonge makers in Eindhoven en verborgen talent een plek geven. Voor vj’s is dit de ideale kans om hun materiaal op een groot bioscoopscherm te projecteren en voor dj’s een unieke kans om hun selectie op een echt clubsysteem aan het publiek te laten horen. Meer info: lab-1.nl. Wil je je aanmelden als dj of vj? Stuur je materiaal naar nort@lab-1.nl. LAB-1 JUNI 4

UIT IN EINDHOVEN

film events


film in natlab

Nederlands Dans Theater 1 Sol & Paul XXX Huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot werken al meer dan dertig jaar samen en dat wordt gevierd met vijf monumentale werken uit hun oeuvre: Start to Finish (1996), Subject to Change (2003), Shutters Shut (2003), Shoot the Moon (2006) en Same Difference (2007).

FILMVERDIEPING: In gesprek met filmmaker Jan Louter Jan Louter volgt in zijn meest recente filmproject Under Tomorrow’s Sky (werktitel) architect en stedenbouwkundige Winy Maas, die de leiding heeft over de herinrichting en verdichting van het centrum van Eindhoven. Een enorm project. Complex ook.

Elk van de vijf werken vormt op een symbolische, persoonlijke of creatieve manier een koersbepalend moment in het leven en oeuvre van de choreografen. Een prachtige blik op hun artistieke reis en creatieve partnerschap, onvoorspelbare en eigenzinnige stijl en onuitputtelijke arbeidsethos. De afgelopen dertig jaar heeft het duo een repertoire van meer dan vijftig balletten opgebouwd. León en Lightfoot beheersen als geen ander een tedere en met regelmaat humoristische danstaal, emotioneel en theatraal. Inleiding 19.15 uur.

“Een architect krijgt zelden de kans de metamorfose van een heel centrum in gang te zetten. Daarnaast is Eindhoven, het ‘lelijke eendje’ van Nederland, als Brainport enorm in ontwikkeling en trekt de stad veel mensen.” Jan Louter vertoont fragmenten uit Under Tomorrow’s Sky en zal hierover vertellen.

verdieping

MA 3 JUNI 20.00

Live Ballet Romeo and Juliet De choreografie verbeeldt de emoties van het jonge paar als ze hopeloos verliefd worden, ondanks alle belemmeringen die uiteindelijk tot de dramatische ontknoping leiden. Het hele balletgezelschap komt in actie om nieuw leven te blazen in de stad Verona, waar een drukke markt opeens het toneel wordt van een duel tussen de Montagues en de Capulets.

live ballet

FOTO JORIS JAN BOS

FOTO ALICE PENNEFATHER

Shakespeares eeuwige liefdesverhaal is over de hele wereld bekend. Kenneth MacMillans 20e-eeuwse meesterwerk heeft het doen uitgroeien tot een moderne balletklassieker.

dans

PARKTHEATER DI 4 JUNI 20.00

DI 11 JUNI 20.10 (LIVE) & ZO 16 JUNI 10.15 (ENCORE)

In the Picture met Q&A Rein van Duivenboden deed in 2012 met de boyband MainStreet mee aan het Junior Songfestival. De vier jongens schopten het tot de finale en werden in één klap razen populair. De twaalfjarige Rein ging vijf fantastische jaren tegemoet. Nu werkt hij hard aan zijn solocarrière. Zijn bekendheid heeft hem veel mooie dingen gebracht, maar kent ook een keerzijde. Wat is zijn drive om door te gaan in dit onzekere vak en zijn dromen na te jagen? De documentaire In the Picture geeft een kijkje in zijn wereld. Zondag 23 juni is Rein na de filmvertoning aanwezig voor een Q&A.

docu ZO 23 JUNI 15.00

Sneak Preview Iedere maandag vertoont Natlab tijdens de Sneak Preview een film die nog niet in première is gegaan. Voor de nieuwsgierige filmliefhebbers, voor degenen die op de hoogte willen zijn van de nieuwste films voordat de rest van de wereld dat is, voor degenen die graag voor maar € 6,50 (of, als je student bent, voor € 5,-) naar een topfilm gaan en vooral: voor mensen die van verrassingen houden, want je weet van tevoren niet welke film je gaat zien! Hoewel je het via de Sneak Leak wl te weten kunt komen, natuurlijk. Maar pssst, niet verder vertellen, hè!

film ELKE MAANDAG 20.00 JUNI 2019

5


Carte Blanche speelt Dagboek van een gek Een lang gekoesterde wens van Stefan Jung en Johnny Mirer gaat in vervulling, namelijk het bewerken van Dagboek van een gek tot een toegankelijke en luchtige voorstelling. Met humor, schurende teksten en het prachtige spel van Johnny is het een bijzondere en behapbare voorstelling geworden. Dagboek van een gek van Gogol, geschreven in 1835, ooit vertolkt door Henk van Ulsen en Peter Faber, is het verhaal van een man zonder aanzien, status of positie. Hij gaat ten onder aan zijn eigen verlangen naar een lief, naar respect, naar geluk. Dit verhaal is door Stefan Jung en Johnny Mirer zonder veel moeite vertaald naar deze tijd. Een tijd waar veel mensen hun leegtes en pijn opvullen met Facebookberichten, live chats, selfies, tweets en vlogs, om maar te laten weten aan de wereld dat ze er zijn en dat ook zij een reden hebben om te bestaan in deze moderne wereld. Gogols tekst is humorvol en met liefde voor mensen geschreven en genereert daardoor ook hoop, een van de belangrijkste wapens waar regisseur Stefan en speler Johnny de werkelijkheid te lijf gaan. Regie Stefan Jung, Spel Johnny Mirer. Vormgeving Stefan Jung en Johnny Mirer. Publiciteit Anne Vermeltfoort. De try-outs hebben plaats gevonden in 2018 en de première vindt plaats op 7 juni 2019 op Sectie C.

theater

SECTIE C VR 7 (PREMIÈRE) T/M ZO 9 JUNI 20.30

De nieuwe hal van Carte Blanche – kom je eens kijken? Eindelijk is het zo ver! Het is klaar, af, finito. De hal van Carte Blanche aan de Daalakkersweg is ingericht. Het resultaat is een kunstwerk op zichzelf. Een oerwoud van planten, collages en toneelspel. Van de Jan Heynslaan naar de Genneperweg, van de Genneperweg naar de Daalakkersweg; in januari kon Carte Blanche eindelijk starten op de nieuwe locatie. Carte Blanche wist daar een immens grote hal gezellig in te richten en gereed te maken voor repetities. Heel fijn voor alle deelnemers om nu weer een vaste stek te hebben. Het gaf nog wat uitdagingen om er te komen met ov en de taxi maar langzamerhand wordt ook die route steeds bekender. Vrijwilligers én deelnemers hielpen mee. Iedereen heeft enorm gesjouwd, gehamerd en gezaagd. Zo plaatsten vrijwilligers de keuken en het sanitair en werd de vloer voor de repetitieruimte samen gelegd. Thuisgevoel De ruimte heeft nu een ruimtelijke en professionele uitstraling, en is flexibel en transparant. De foyer, huiskamer, kantoor brengen gezelligheid en werkbaarheid en de zaal en verblijfsruimte worden met gordijnen van elkaar gescheiden. Een tuinkas werd geplaatst als kantoorruimte; dat is nu een ruimte binnen een ruimte waar rust is. Vintage tapijten en veel planten maken het complete beeld af, er heerst weer een warm thuisgevoel bij Carte Blanche. Carte Blanche is supertrots op het resultaat en hoopt weer jaren vooruit te kunnen! Wil je een kijkje komen nemen, dat kan natuurlijk!

DAALAKKERSWEG 10-08y-outs hebben plaats gevonden in 2018 en de première vindt plaats op 7 juni 2019 op. 6

UIT IN EINDHOVEN


tigre blanco-weekend in het parktheater

Tigre Blanco Radio Blanco

Xarah von den Vielenregen & El Tigre Blanco

Gekluisterd aan de radio volg je de man die zijn ziel verkoopt aan DJ Carlos van Radio Blanco. Alles voor zijn hoogste doel: gehoord worden, zendtijd en eeuwige roem. Maar hoe verder hij in de greep raakt van de mysterieuze Carlos, begint het te knagen... Is dit werkelijk wat hij wil? Maar dan is het al te laat.

Club Salvador

Na een zeer succesvolle eerste clubavond vorig seizoen is Club Salvador terug! De Philipszaal wordt weer omgetoverd tot een intieme rokerige nachtclub.

FOTO BRENDY WIJDEVEN

FOTO BRENDY WIJDEVEN

Club Salvador is even kleurrijk en surrealistisch als de penseelstreken van grootmeester Salavador Dalí zelf. Het is zijn feestje. Geïnspireerd op de decadente sideshows van de vorige eeuw, trakteren internationaal burlesque starlet Xarah von den Vielenregen en El Tigre Blanco je op een nachtclub revue met flamenco, burlesque, dragqueens, acrobatiek, dangershows én live muziek. Verwacht geen normale theaterervaring, maar waan je in een echte nachtclub waar je onder het genot van een drankje geniet van spectaculaire en mooie shows. Treed binnen in de wereld van Club Salvador. Leeftijd 16+.

Radio Blanco is een multimediaal hoorspel, een ‘bingewatch-waardige’ serie van muziek, verhalen en sferisch beeld. Met afleveringen die zich ontvouwen op meerdere (social media) kanalen. Eenmaal begonnen, kun je niet meer stoppen... Cajon, bas, gitaar en de mix van vrouwelijke jazzy vocalen en de warme, Tom Waits-achtige stem van frontman Quintijn Lohman, zorgen voor een niet te categoriseren mix van jazz, rock en soul. Gipsy Soul Music, zoals de band het zelf omschrijft. Tigre Blanco combineert het beste van meerdere werelden en brengt een mix van muziek, storytelling en visueel entertainment. Met Katrien van de Camp, Hansz Deijnen, Martijn Maas en Quintijn Lohman.

show

burlesque 16+ PARKTHEATER ZA 8 JUNI (PREMIÈRE) 20.30

PARKTHEATER DO 6 & VR 7 JUNI 20.30

UNDEROATH in dynamo Op donderdag 6 juni staat een van de grootheden uit de post-hardcore scene op het podium van Dynamo. Het gaat om het Amerikaanse sextet van Underoath. Na het optreden afgelopen jaar op Jera on Air in Ysselsteyn is Eindhoven eindelijk aan de beurt voor deze band. Het voorprogramma wordt verzorgd door het uit Wales afkomstige Holding Absence. De Christelijke post-hardcore band gaat al wat jaren mee en heeft ook al heel wat meegemaakt. De band bestaat namelijk dit jaar 20 jaar! Verwacht deze avond dus ook een aantal nummers uit verschillende tijdperken. Nadat ze een tijdje uit elkaar waren, kondigde de band in 2015 aan dat ze weer gingen touren. Gelukkig blijven ze dit doen en komt de band vanuit Florida onze mainstage onveilig maken! So... pull yourself together man, en kom naar deze show.

muziek

DYNAMO DO 6 JUNI 19.45

Slagerij van Kampen ’s Lands beste slagwerkgroep liet de wereld toe in zijn muziek. De nieuwe show heet Toccata da Fuga, wat zoveel betekent als ‘aangeraakt door de vlucht’.

FOTO ARJAN VERMEER

Het is een zoektocht naar de verschillende ritmes in de wereld en naar de invloed daarvan op traditionele Nederlandse muziek. Conclusie: de wereld zou vrij van grenzen moeten zijn; we moeten openstaan voor al het moois dat de planeet brengt.

slagwerk

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN VR 7 JUNI 20.15 JUNI 2019

7


Stephen Shropshire Cantata

Nicolas Altstaedt Vorig jaar speelde Nicolas Altstaedt de cello suites van Bach. Helaas brak hij tijdens de laatste suite een snaar, waarna hij het publiek beloofde om dit goed te komen maken. Hij doet dat nu op een bijzondere locatie.

Verandering is onvermijdelijk. Soms is die verandering gewelddadig, soms niet. Vaak laat het ons gewoon ongemakkelijk en enigszins in de war voelen. De acceptatie hiervan lijkt essentieel voor de menselijke ervaring.

Altstaedt wil zich namelijk inzetten voor de strijd tegen plastic afval. Precious Plastic is daarom de uitgelezen locatie voor dit concert. Concertbezoekers kunnen een donatie doen aan het WNF, dat samen met verschillende partners opruimacties organiseert. Opvallend feit: zelfs mensen die zelden naar klassieke muziek luisteren, houden vaak heel veel van de cellosuites van Bach. Nicolas Altstaedt leeft met ze, want alleen zó is hij helemaal vrij om tijdens het concert met de noten te doen wat hij wil. Dit wordt een unieke uitvoering!

Cantata is een werk over verandering, over acceptatie. Het is ook het laatste hoofdstuk van een onbedoeld dansdrieluik dat in 2014 begon met My Everlasting, in 2017 gevolgd door We Are Nowhere Else But Here. Hoewel deze werken onafhankelijk zijn gemaakt, zijn ze ongetwijfeld met elkaar verbonden. Samen vormen ze een soort van drie-act memoryspel van de laatste zeven jaar. De choreografieën van Stephen Shropshire worden internationaal hoog gewaardeerd vanwege hun muzikale sensibiliteit en atletische, virtuoze bewegingstaal. In oktober 2017 won hij de Speciale Prijs van het Dansersfonds ‘79 voor de “consequente esthetische harmonie in zijn werk en de hechte relatie met de gekozen muziek.”

FOTO SANNE PEPER

J.S. Bach - cello suites nr. 4, 5 & 6

Jakop Ahlbom Le Bal

FOTO MARCO BORGGREVE

We zijn in een danszaal. Dit is de plek waar iedereen kan loslaten. We geven toe aan de roes van het moment, terwijl een hele eeuw voorbijgaat. Alle bezoekers van de danszaal willen graag de werkelijkheid achterlaten en hun dromen volgen.

klassiek

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN DO 13 JUNI 20.15

Le Bal neemt je mee op een nostalgische reis en illustreert de culturele, maatschappelijke en politieke veranderingen die zich de afgelopen honderd jaar hebben voltrokken. Deze oogverblindende en prachtige fysieke uitvoering vol humor en live muziek brengt je geweldige verhalen over liefde en passie, jaloezie en verraad, wanhoop en hoop. Jakop Ahlbom liet zich inspireren door de Italiaans / Franse film Le Bal (1983) van Ettore Scola. De uitvoering is bijna volledig zonder woorden en daarom ook geschikt voor muziek niet-Nederlandstalig publiek.

dans

theater

PARKTHEATER DO 13 JUNI 20.00

PARKTHEATER VR 14 JUNI 20.30

Dance the day away 2.0 Woodstock: one night of peace and music

met Frank Lammers

Op zaterdag 15 juni organiseert CKE-dansschool Dance the day away 2.0 voor gevorderde dansers.

Bijna een half miljoen mensen waren er in 1969 bij op Woodstock. Precies vijftig jaar later neemt Frank Lammers ons mee terug naar toen, in een show vol verhalen en uiteraard vol muziek.

Tussen 13.00- 17.00 uur kun je kiezen uit diverse dansstijlen waarin lesgegeven wordt op een gevorderd niveau. Klassiek, Modern, Jazz, Streetdance/HipHop, maar ook stijlen die gegeven worden door onze samenwerkingspartners. Je kunt zelf kiezen hoeveel lessen je wilt doen. Meer informatie en het rooster staan op onze website. CKE.NL/DTDA2

Die wordt verzorgd door de all-starband Strange Brew samen met Stephanie Struijk (Stevie Ann), Ricky Koole, Mitch Rivers, Yorick van Norden, Anne Soldaat en Dandelion. Zij doen de tijd van Jimi Hendrix, Joe Cocker, The Who, Santana, Jefferson Airplane en al die anderen herleven.

muziek MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZA 15 JUNI 20.15

ST. PAUL & THE BROKEN BONES St. Paul & The Broken Bones is een zevenkoppige soulsensatie uit Birmingham, Alabama. Aan het hoofd van de band staat Paul Janeway, een blanke zanger die klinkt als de reïncarnatie van Otis Redding, en samen met zijn zes kompanen (gitarist, bassist, drummer, hammond-organist en twee blazers) maakt hij van elk concert een dampende southern-soulrevue.

dans CKE ZA 15 JUNI 13.00 8

UIT IN EINDHOVEN

soul EFFENAAR ZO 16 JUNI 19.30


Bende van Oz Bier & Liefde 7

DEAN LEWIS Dean Lewis’ talent is niet onopgemerkt gebleven. Zijn hitsingle Waves was de bestverkopende Australische single van 2017 en werd gebruikt in de series Suits, Grey’s Anatomy en Riverdale!

Bier & Liefde van Bende van Oz is terug met een nieuwe keur aan muzikale probeersels, theatrale escapades en kunstige speelsheid.

Eind vorig jaar zag hij zijn internationale doorbraak met Be Alright, dat bijna een half miljard keer werd gestreamd. Zijn album A Place We Knew is net uit en gaat ongetwijfeld weer allerlei nieuwe records breken. Nu komt hij naar Nederland voor twee exclusieve shows.

FOTO ALFHEIDUR GUDMUNDSDOTTIR

In een cafésetting dompel je jezelf als bezoeker onder in het beste van Bende van Oz. De liefde lonkt en de glazen zijn royaal gevuld. Laat de energie vanaf het podium op je neerdalen en geniet van muziektheater over de belangrijke dingen des levens, zoals Bier & Liefde: muziek, poëzie en theater over de liefde met een ijskoud biertje in de hand.

Hania Rani FOTO FRANK VAN EERSEL

De Poolse Hania Rani is een pianiste, componiste en musicus die haar leven verdeelt tussen Warschau en Berlijn.

feestje

PARKTHEATER DI 18 T/M DO 20 JUNI 20.30

Hoogtepunt muziektheaterproductie voor

volwassenen i.s.m. Vitalis

Haar eerste solo-album Esja is een serie vol prachtige melodieuze vignetten. Gevoelig, ritmisch, sfeervol, atmosferisch, vrij maar harmonieus, betoverend en hypnotiserend. Dit concert valt onder de nieuwe programmalijn Felt: neoklassiek in een ander klassiek jasje. PIET HEIN EEK WO 19 JUNI 20.15

EFFENAAR WO 19 JUN 19.30

Crafted festival in popei Hét festival voor Creative Crafts, georganiseerd door Summa College op donderdag 20 juni. Laat je verwonderen door fashion shows, live bands, home & interior design, exposities, beauty, heerlijk eten en nog veel meer. Tijdens Crafted Festival vierst Rock City Institute samen met POPEI en het Blue Collar Hotel het 10-jarig bestaan. Het festival is een showcase festival van 5 opleidingen, waaronder de muziekopleiding van het Summa College. Er is een hoofdpodium en een catwalk met een fashionshow. Er komt een kookeiland met horeca omheen, waar een sterrenchef met de studenten hapjes gaat maken, wat getoond wordt op een groot scherm. Ook is er een kunstexpositie waar het creatieve vakmanschap wordt gepresenteerd. Het Rock City Institute host de mainstage, het podium voor muziek. Omdat ze 10 jaar bestaan geven 6 bands een show in POPEI en het Blue Collar Hotel. Ook andere muziekopleidingen uitgenodigd om te komen kijken. Een echt festival dus!

Het doek valt voor de wereldberoemde dirigent en componist Daniël Daréus op het moment dat hij tijdens een van zijn concerten een hartaanval krijgt. Hij wordt gedwongen rust te nemen en besluit terug te keren naar zijn ouderlijk dorp, waar de dorpelingen hem alleen nog herkennen van zijn muziek en internationale prestaties. Het lokale amateurkoor vraagt of hij hen wil dirigeren. Na enige twijfel gaat Daniël met het koor aan de slag. Zijn werkwijze maakt veel los, zet het koor in beweging, confronteert, opent harten en geeft iedereen de ruimte om zichzelf te mogen zijn, ook de dirigent zelf. En dat wordt zeker niet door iedereen in het dorp gewaardeerd. Hoogtepunt is een ode aan culturele ontmoeting en de amateurkunst. Hoogtepunt is gebaseerd op een voor een Oscar genomineerde Zweedse film uit 2004: As it is in heaven (Sä som i himmelen). CKE.NL/HOOGTEPUNT

miuziek

festival

POPEI DO 20 JUNI 18.00

Roze Akkoorden

CKE DO 20, DO 27 & VR 28 JUNI 20.00

muziek theater

Samenzijn, ontmoeten en muziek. Roze Akkoorden biedt een avondvullend programma van drie koren. Zij hebben de verbinding opgezocht om met een concert in de concertzaal van het CKE te vieren dat 50 jaar geleden de wereldwijde emancipatiestrijd van LHBTI’s pas echt goed op gang kwam. Tijdens dit concert zal het Eindhovens Gay Mannenkoor Mannenakkoord samen met homomannenkoren Cantatori del Duomo uit Utrecht en Herenakkoord uit Arnhem hun uitgebreide repertoire ten gehore brengen. Het concert wordt mede mogelijk door het Bob Angelofonds. Voor belangstellenden bestaat er de mogelijkheid om vanaf 18.00 uur samen met de koorleden en andere bezoekers een zomers biologisch verantwoorde maaltijd te nuttigen. Het is alleen mogelijk om een ticket te kopen voor het buffet in combinatie met een bezoek aan het concert (toegang met buffet € 25,-, zonder buffet € 12,50). CKE.NL/AGENDA/ROZE-AKKOORDEN

FOTO MANNENAKKOORD

FOTO ROBERTO BORGERS

Vijftig jaar na de Stonewall-rellen een muzikaal eerbetoon aan de voorvechters van de moderne LHBTI+ beweging.

muziek

CKE ZA 22 JUNI 20.00 JUNI 2019

9


2 weekenden United Cowboys

SEASONING SUMMER

FLYING FISH

Vol energie gaan we de zomer in: elke wisseling van het jaargetijde toont United Cowboys - in haar Artistiek Huis aan de Kleine Berg 62 - ontwikkelingen op het gebied van live-art; geleid door performance en dans, ondersteund door beeld en muziek.

United Cowboys en 687Performance ontmoetten elkaar voor het eerst in 2016. De cowboys speelden in Keulen, 687 toonde in het Art House in Eindhoven de voorstelling Loss of Control. Met Flying Fish bundelen de twee kunstenaarscollectieven in een performance. De dag vooraf is er een workshop over de mentaliteit van beschouwen. De lijn is dun. De scheidslijn tussen rituelen en routines, tradities en ticks, inwijding en trance. We zijn er dagelijks door omringd. Flying Fish: waar houd jij je aan vast? Flying Fish is een deels geleide en deels vrije installatie. “We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars”. (Oscar Wilde) Regie en vormgeving Maarten van der Put & Pauline Roelants. Concept side programma- workshop André Jolles. Performers Joss Carter, André Jolles, Florencia Martina, Lucia Lehmann, Melanie Müller, Analía Celeste Muñiz, Andrea Schneiders, Jef Stevens. Live Sound Scapes Pauline Roelants. Info en aanmelden workshop info@united-c.nl (geen voorkennis noodzakelijk - beperkt aantal plaatsen).

FOTO MAARTEN VAN DER PUT

FOTO HANS SPIEGELAAR

Het werk van wisselende gasten wordt gepresenteerd in één doorgaande flow. De toeschouwer wordt in een ongedwongen setting langs de werken geleid en kan deze van dichtbij meemaken, haast aanraken. Het programma wordt samengesteld door het artistiek team van United Cowboys: Maarten van der Put en Pauline Roelants. De gasten die worden uitgenodigd werk te tonen zijn een combinatie van lokale, nationale en internationale makers en performers. Seasoning SUMMER is een interessante en inspirerende mix op van makers en werk komend zowel uit Nederland, Frankrijk, Griekenland en Italië. Vanaf 12 juni programma en gasten op facebookunited-c en unitedcowboys.net Reserveren info@united-c.nl Seasoning maakt deel uit van We Are Public en is ook geschikt voor niet-Nederlandstalig publiek.

dans

dans

ART HOUSE UNITED-C VR 28 & ZA 29 JUNI 20.30 (DO 27 JUNI WORKSHOP)

ART HOUSE UNITED-C VR 21 & ZA 22 JUNI 20.30

Flamenco Festival in natlab

Batmobile

in Altstadt eindhoven

Na een succesvolle en zeer goed ontvangen eerste editie organiseert Natlab dit jaar de tweede versie van het Flamenco Festival!

Batmobile is wereldberoemd in de rockabilly en psychobilly scene en heeft een enorm repertoire aan eigen nummers. Momenteel werkt Batmobile samen met de blazers van Bosco aan een nieuw album, Big Bat.

Luid met Natlab de zomer in en voel je alvast een beetje alsof je op vakantie bent, tijdens een sfeervol weekend voor jong en oud met optredens van diverse artiesten. Houd voor het precieze programma de website en sociale mediakanalen van Natlab in de gaten!

Om de dertigste verjaardag van hun album Bail Was Set at $6,000,000 te vieren brengt Batmobile in samenwerking met Butler Records op 8 maart een speciale 30th Anniversary Edition van het album uit. De plaat is volledig geremastered, bevat 2 exclusieve bonustracks en krijgt extra artwork mee. Naast de cd verschijnt er bij Music on Vinyl ook een gelimiteerde oplage op geel vinyl. Tio Gringo is de support act. De formatie speelt country trash in de lijn van Bob Wayne en Hank III. De voormalige en huidige leden zijn geen onbekenden voor bands als Batmobile, Gecko Brothers, The Toasters en Rotterdam SkaJazz Foundation. Het resulteert in een mix dat je doet snakken naar bier, whisky of elk ander type sterk medicijn!

festival NATLAB VR 28 T/M ZO 30 JUNI

METZ in effenaar Tot zover Wikipedia, want je had het al door, we hebben het hier over het driekoppige Canadese rockmonster met dezelfde naam. Geen stad aan een rivier maar gortdroge rock, met een brute kracht die bijna nergens aan dynamiek verliest. Het trio heeft de pluspunten van Nirvana, Shellac en enkele hardcore broeders bij elkaar opgeteld en bewijst dat less more is, in grootste zin.

muziek ALTSTADT EINDHOVEN VR 28 JUNI 21.00 10

UIT IN EINDHOVEN

EFFENAAR ZA 29 JUNI 19.30

FOTO EBRU YILDRIZ

“Metz is een stad in het noordoosten van Frankrijk, de hoofdstad van de voormalige regio Lotharingen en van het departement Moselle. De stad ligt langs de oever van de Moezel.”

muziek


Makersclub & MakersPlaats uit met kinderen

Wil jij leren bouwen, solderen en werken met elektronica? Je eigen lamp, een kettingreactie of een toffe robot maken? Kom dan naar de werkplaats in de bibliotheek! Er zijn allerlei materialen en gereedschappen waar je mee aan de slag kunt. Ook al heb je nog nooit met gereedschap gewerkt, hier kun je van alles leren, zolang je maar zin en fantasie meebrengt. In de ochtend wordt gewerkt vanuit voorbeelden. In de middag is er alle ruimte voor jouw eigen project. Maak gebruik van de gereedschappen en kennis in de bibliotheek. En deel jouw eigen kennis met de andere bezoekers. De Makersclub en -Plaats is voor jonge uitvinders van 8+. Jongere kinderen zijn onder begeleiding welkom.

workshop 5-13

BIBLIOTHEEK EINDHOVEN ELKE ZA 11.00 & 14.00

Vikingfestival in prehistorisch dorp De Vikingen vallen het preHistorisch Dorp weer binnen! Het grootse Vikingfestival brengt dit jaar bijna 300 Vikingen naar Eindhoven. Het hele dorp wordt 3 dagen lang overspoeld door een kampement van ambachtslieden, handelaars en krijgers. Zij nemen hun gezinnen mee en geven een kijkje in het dagelijks leven van zo’n 1.000 jaar geleden. Er zijn spectaculaire shows, wapendemonstraties en ambachten te bewonderen. Muzikanten bespelen authentieke instrumenten, verhalenvertellers dragen hun mooiste sagen voor en handelaars bieden bijzondere waren aan. Geniet van de verhalen, verbaas je over de rijkdom en schuif aan bij een groots Vikingdiner met live entertainment (op reservering). Dit wil je niet missen... Shows Laat je meevoeren bij spectaculaire shows. Twee keer per dag gaan de Vikingen in gevechtsuitrusting de strijd met elkaar aan: krijgen ze een eervol einde of gaan ze ten onder aan de kracht van de ander? Ook geven de Vikingen demonstraties van de échte wapens en harnassen waarmee ze vroeger ten strijde trokken. Uiteraard kun je ook zelf aan de slag in een vechttraining. De Vikingen leren je graag hoe je stand kan houden in dit ruwe leven. Durf jij het aan? Markt Sla je slag bij één van de stalletjes: je vindt door het hele dorp tal van kraampjes en tentjes. Hier kun je je jouw eigen échte Vikingwaar kopen: speelgoed, wapens, hapjes, houtwerken, sieraden, huiden, kleding en nog veel meer. Of je nu op zoekt bent naar waardige replica’s of jezelf wilt onderdompelen in wat geschiedenis: voor iedereen is er wel iets te vinden, te ruiken, of te proeven. Veel internationale handelaren komen van heinde en verre voor deze grote Whitsunjaarmarkt: sla deze historische Vikingmarkt daarom niet over! Luisteren Er komen tal van muzikanten mee die ervoor zorgen dat het een waar Vikingfeestje wordt. Dans jij mee op vroegmiddeleeuwse muziek? Ook komen er verhalenvertellers die jong en oud weten te binden. Luister naar spannende verhalen en sagen over het leven in de tijd van de Vikingen. Op zaterdag 8 juni zal er een nieuw boek gepresenteerd worden door Luit van der Tuuk, Nederlands historicus en vooraanstaand schrijver van populair wetenschappelijke boeken over de vroege middeleeuwen. Ontdekken Ontdek het echte leven van de Vikingen. Deze noordelingen die rondtrokken door Europa staan bekend als ruwe veroveraars, maar ze waren ook bekwame ambachtslieden en handelaren. Speel de leukste Vikingspelletjes met ze of pas de kleding en attributen die ze mee hebben genomen. Laat je onderdompelen in deze wereld in de historische omgeving van het preHistorisch Dorp in de Genneper Parken. Tickets Bestel je tickets via prehistorischdorp.nl ontvang direct € 1 korting. Je bent voordeliger uit en je hoeft niet meer in de rij te staan bij de kassa. Op de dag van het evenement tickets aan de deur € 14,50.

festival a.l.

PREHISTORISCH DORP ZA 8 T/M ZO 10 JUNI 10.00-17.00 FOTO ROBERTO BOGERS

De club van lelijke kinderen De Club van Lelijke Kinderen is een theaterproductie voor en door kinderen, gebaseerd op het gelijknamige boek van Koos Meinderts. Ons verhaal gaat over een koningin die helemaal geen koningin wil zijn. En Generaal Isimo, die het stokje maar al te graag van haar over neemt, om op een dag alle lelijke kinderen van het land op te pakken en op te sluiten. Twee kinderen, Paul en Bob, hebben de moed om te ontsnappen uit de opkomende dictatuur en komen onderweg een wel heel bijzondere vrouw tegen. Kunnen zij hun lotgenoten bevrijden?

CKE.NL/CLUBVANLELIJKEKINDEREN

theater

CKE ZA 15 & ZO 16 JUNI 15.00 & 19.00 JUNI 2019

11


GroenKids Kikker & co

Ieder kind een kunstenaar! Ben jij tussen de 6 en 12 jaar oud? Vind je het leuk om naar kunstwerken te kijken, maar vooral ook om zelf aan de slag te gaan? Kom dan op zaterdagmiddag naar de Kinderkunstclub het Van Abbemuseum.

Gaan jullie mee kijken in het land van de kikkerprinsen, libellen en ander gespuis? Samen met Kikkerjuf Petra onderzoek je alles dat er in de paddenpoel bij de Zeggenweg leeft!

Elke bijeenkomst wordt begeleid door twee ervaren museumdocenten. Het maximum aantal deelnemers is 20 kinderen per groep. De kosten per bijeenkomst bedragen € 6 per kind. Reserveren vanabbemuseum.nl.

FOTO ROBERTO BOGERS

Jullie gaan scheppen, kijken, opzoeken, tekenen en meer. Misschien vind je wel een kikker, een larf of een heel bijzonder plantje! Kom mee op avontuur! Tijdens de GroenKids-workshops beleef je samen met je (groot)ouders van alles in de natuur. Je gaat vooral veel doen, voelen en ontdekken! Elke workshop is anders en heeft een speciale, groene locatie in of rondom Eindhoven.

MINOES

FOTO ROBERTO BOGERS

De poes Minoes is als gevolg van het eten van chemische producten in een jongedame veranderd. Hoewel ze er nu helemaal als een mens uitziet en op haar achterpoten loopt, spint en krabt ze nog steeds en ze geeft zelfs nog kopjes. Bovendien kan ze met de andere katten praten, die Minoes ondanks haar nieuwe uiterlijk nog steeds als een van hen zien. Minoes maakt van alles mee en zal uiteindelijk een moeilijk keuze moeten maken.

workshop

BIBLIOTHEEK EINDHOVEN ZO 16 JUNI 13.00

6-9

literatuur

musical

CKE.NL/MINOES CKE VR 28 T/M ZO 30 JUNI 14.30 & 19.30

FOTO MARCEL DE BUCK

De kindermusical die CKE dit jaar brengt is MINOES. De cast bestaat uit kinderen van 9 tot 14 jaar.

workshop 6-12

VAN ABBEMUSEUM ZATERDAGMIDDAG

Carte Blanche Gedichten van lastige talenten De talenten van Carte Blanche hebben hun eigen gedichten nu ook in een bundel, Mijn hoofd leeg Mijn hart vol. Na het succes bij de DDW van de expo met hun gedichten werd het tijd om er wat meer mee te doen.

Vakantiebieb: zomers cadeautje Lekker lezen in de vakantie? Met de app VakantieBieb neem je 50 e-books overal met je mee. Er is van alles wat: spanning, chicklit, literatuur en informatief. De VakantieBieb opent op 1 juni voor kinderen en jongeren. Op 1 juli komen de e-books voor volwassenen erbij. Ook bij de LuisterBieb kan je dit jaar weer VakantieLuisteren. Een divers aanbod aan toptitels voor jong en oud zijn in de zomermaanden gratis te beluisteren. Zowel de VakantieBieb als het VakantieLuisteren is gratis, óók als je geen lid bent van de bibliotheek. Dit cadeautje is geldig tot en met 31 augustus. Alvast veel lees- en luisterplezier! GRATIS APP VAN 1 JUNI T/M 31 AUGUSTUS 12

UIT IN EINDHOVEN

Het is een bijzonder samenwerkingsproject met Plint geworden waarbij de betrokken Plint-illustrators de gedichten een bijzondere lading geven. Het posterboekje kost € 10 en is per pagina geschikt om te lezen, af te scheuren, als ansichtkaart te versturen of op te hangen. Dankzij de bijdrage van Handicap.nl waren er voldoende financiële middelen om de uitgave vorm te geven en te laten drukken! Benieuwd? Koop de bundel nu bij Van Piere, Spijkerman, de Van Abbe museumwinkel of online op de website van Carte Blanche.


Regie op je loopbaan

cultuur+

James is er voor alle werkende mensen in Nederland met vragen over hun loopbaan. Ook voor jou. Tijdens het inloopspreekuur wordt stilgestaan bij jouw loopbaanvraag en kijken samen welke mogelijkheden er zijn om antwoorden op deze vraag te vinden en hoe deze stap bekostigd kan worden. Kortom: de bibliotheek is graag de partner in jouw loopbaan!

nieuw cursusaanbod Volksuniversiteit Eindhoven

De inloopspreekuren van James zijn gratis te bezoeken. James is in 2014 opgericht door CNV Vakmensen en adviseert landelijk over vragen rondom loopbaan, je ontwikkeling of je carrièrekansen.

Kom kennismaken met... QIGONG Een fijne Chinese bewegingsvorm. VR 14 JUNI (10.45-12.00) uur of DI 18 JUNI (10.45-12.00) PERCUSSIE Een 2 uur durende kennismakingsles incl. gebruik conga’s. MA 17 JUNI (14.00-16.00) WERELDZANG Iedereen kan zingen, kom meedoen en ontdek je stem. DI 18 JUNI (14.00-16.00) Bij voldoende interesse start een cursus na de zomervakantie. Aanmelden voor een proefles: vu-eindhoven.nl

cursus VOLKSUNIVERSITEIT JUNI

spreekuur BIBLIOTHEEK EINDHOVEN ELKE DO 10.00-12.00

Tegenlicht MeetUp 040 Deltaplan waterstof Nederland wil in 2050 van het aardgas af zijn. Maar hoe? Waterstof kan een uitkomst zijn. En toch: Nederland durft de stap niet te zetten. Rob van Hattum houdt zich al sinds de jaren tachtig bezig met waterstof. Hij zag dat een overstap op waterstofgas werd omschreven als de sleutel tot een soepele energietransitie, maar dat er in praktijk op grote schaal weinig stappen werden gezet. Dat moet – en kan – anders. Tijdens de Tegenlicht Meet Up staat een uitzending van VPRO Tegenlicht centraal. Eerst wordt de desbetreffende uitzending gezamenlijk bekeken, vervolgens ga je met elkaar in gesprek.

debat

BIBLIOTHEEK EINDHOVEN DI 11 JUNI 18.45

Music, Deep Space and Wall Street

tweedaagse workshop door Valery Vermeulen (BE) Heb je je ooit afgevraagd hoe het heelal klinkt? Of hoe Wall Street je kan helpen muziek rond een geluidsinstallatie te produceren? In de tweedaagse workshop Music, Deep Space and Wall Street van multimedia kunstenaar, muzikant en producer Valery Vermeulen (BE) leer je datasonificatie en interactieve geluidssynthese direct toe te passen in jouw eigen creatieve proces. Het centrale thema van de workshop is hoe abstracte, wetenschappelijke data, afkomstig uit bijvoorbeeld deep space of de financiële markt op een creatieve manier kan worden gebruikt om muziek, soundscapes, geluidsinstallaties, sound art of een interactief project te produceren. De workshop is geïnspireerd op Vermeulens eigen werk in verschillende projecten zoals Mikromedas en zijn werkzaamheden als muzikant en producer. Benodigdheden en voorkennis Ervaring of technische kennis is niet vereist. Alle concepten en methodes worden op een directe en praktische manier uitgelegd. Dit stelt deelnemers in staat opgedane kennis direct toe te passen. Voor deelname volstaat een standaard laptop (Windows of Mac) en koptelefoon. Maximaal aantal deelnemers: 12 Meer info baltanlaboratories.org.

workshop

BALTAN LABORATORIES VR 14 JUNI & ZA 15 JUNI 10.00 JUNI 2019

13


Workshop houding en musiceren Ervaar je stijfheid tijdens of na het pianospelen? Heb je last van je rug na het zingen? Of ervaar je onmacht bij het musiceren? Gelukkig zijn er methoden om het lichaam vrijer en sterker te maken om zo de belemmeringen te overkomen en blessures te voorkomen. In deze workshop werken piano- en zangdocent Dineke van der Sman van CKE en fysiotherapeut Florine Marinelli samen. Je leert hoe je je houding of stem kan vrijmaken en ontspannen en hoe je je lichaam kan inzetten om je muzikale voorstelling om te zetten in klank. Er is plaats voor 6 deelnemers die na een gezamenlijke opwarming ieder individueel begeleid worden. Als deelnemer kun je natuurlijk de hele ochtend blijven, zodat je ook kan leren van de anderen. Ook voor toeschouwers! Vind je het interessant om te komen kijken en luisteren naar deze leerzame workshop Houding & Musiceren? Dan kun je een ticket kopen à € 6. CKE.NL/WHEM

workshop

CKE ZA 22 JUNI 13.00

Samen Eten in het bibliotheekcafé Elke laatste vrijdag van de maand kun je in het Bibliotheekcafé aanschuiven voor een gezamenlijke, gezonde maaltijd. Samen eten = lekker eten, een gezellige sfeer, samen met andere stadsgenoten. Laat de gesprekken maar los komen! Elke keer wordt er vanuit een ander thema gekookt. Er uiteraard staan er geregeld vegetarische of veganistische gerechten op het menu.

eten BIBLIOTHEEK EINDHOVEN VR 28 JUNI 18.30

EINDEXAMENPRESENTATIE driejarige opleiding Interieurvormgeving

VISSERCOMPLEX: verkenning in herbestemming tot Leisure Area De Visserstraat is een karakteristieke straat in Oud Woensel, waar in de naoorlogse jaren de verwoeste stad werd wederopgebouwd met vooral werkplaatsen. Een aantal van deze werkplaatsen is nog herkenbaar in het straatbeeld, andere zijn opgegaan in grote winkelpanden, waaronder die van meubelbedrijf Verouden. Nu dit bedrijf heeft aangekondigd te stoppen met de winkel en zich gaat bezighouden met de verhuur en het beheer van onroerend goed, bestaat de kans dat deze straat sterk van karakter kan veranderen, en dat een zeker evenwicht met de aangrenzende woonwijk kan worden ondermijnd. Het eenvoudige karakter van de wijk biedt kansen aan de lagere middenklasse, iets wat bij herbestemming op de tocht zou kunnen komen. De karakteristieke panden zoals we ze nu kennen zouden verloren gaan, maar ook de toegankelijkheid en diversiteit van de straat. Het Leger des Heils, de moskee, de garage en Perk Interieuropleiding: er is een bijzonder en tolerant samengaan van verschillende functies en bevolkingsgroepen dankzij de wat ongebruikelijke verkaveling van deze straat. Perk wil met dit afstudeerproject een herwaardering van de ruimtelijke kwaliteiten van de bouwvolumes in de Visserstraat - tegenover en inclusief het opleidingsgebouw - zoals ze nu zijn, met historische relevantie. Met het introduceren van nieuwe functies in bestaande panden kan de buurt zeer aantrekkelijk centraal gelegen - opgewaardeerd worden zonder sloop, met behoud van de huidige ruimtelijke diversiteit. De panden Visserstraat 16-18: de karakteristieke voormalige bakkerij uit 1952, de huidige Sanidrome vestiging, die ook gaat sluiten, met bijbehorende aanbouwen, opslagloodsen en 2 buitenruimten. Visserstraat 13: huidige locatie Perk. De opgave gaat uit van het herkennen van de karakteristieken van de panden, en het respectvol hiermee omgaan in het ontwerpproces. De ambitie is om met het 'bakkerspand' om te gaan als beschermd stadsgezicht. Het principe is dat de gevels en daken mogen aangepast binnen de rooilijn en bestaande hoogten. Op zondag 7 juli tonen de 22 kandidaten van Perk Interieurvormgeving hun ontwerpen voor de desbetreffende panden a.h.v. bouwkundige tekeningen, maquettes, 3D visuals en schetsen. Ze zijn zelf aanwezig om hun plannen toe te lichten. VISSERSTRAAT 18, EXTERIEUR

VISSERSTRAAT 18

tweejarige opleiding Interieurstyling TAFELCULTUUR ontwerp een winkelinrichting voor servies, bestek, glas, tafellinnen. Een beleving kun je het beste verkopen in een fysieke winkel. Er staat een karakteristiek winkelpand leeg aan de Kleine Berg 32A met een rijke Eindhovense historie. Het pand is ontworpen door de Eindhovense gemeentearchitect Louis Kooten. Op zondag 23 juni tonen 6 kandidaten van Perk Interieurstyling hun ontwerpen voor deze belevingsvolle inrichting a.h.v. plattegronden, maquettes, 3D visuals en materiaal voorstellen. Ze zijn zelf aanwezig om hun plannen toe te lichten.

presentatie ZO 23 JUNI 12.00-15.00

VISSERSTRAAT 13, 1E VERDIEPING

presentatie PERK INTERIEUROPLEIDINGEN (VISSERSTRAAT 13) ZO 7 JULI 12.00-16.00 14

UIT IN EINDHOVEN


expo

Events

Afrofuturisme in het van abbemuseum

Tijdens de tentoonstelling worden drie events georganiseerd met presentatoren Richard Kofi en Simone Zeefuik. Verschillende wetenschappers, performers, muzikanten en kunstenaars schuiven bij hen aan om samen met het publiek te onderzoeken hoe de thema’s uit de tentoonstelling van betekenis zijn in Eindhoven en Nederland. Kijk op vanabbemuseum.nl voor tijden.

Het Van Abbemuseum staat erom bekend hedendaagse kunstenaars bij een breed publiek te introduceren. Deze zomer presenteert het museum de eerste grootschalige solotentoonstelling van The Otolith Group, het kunstenaarscollectief van Anjalika Sagar (Londen, 1968) en Kodwo Eshun (Londen, 1967). Er zijn acht films en twee installaties te zien uit de periode 2011-2018.

ZA 22 JUNI Creolizing the Canon ZA 29 JUNI Afrofuturism ZA 6 JULI Self-care

O HORIZON (FILM STILL), 2018, THE OTOLITH GROUP. COURTESY AND COPYRIGHT THE ARTISTS.

The Otolith Group: Xenogenesis De tentoonstelling is vernoemd naar de Xenogenesis Trilogy van de van Afro-Amerikaanse sciencefictionschrijfster Octavia Butler. Haar romans gaan over thema’s als het uitsterven van de mens, rassenscheiding en vervreemding tussen generaties. Het werk is een invloedrijke bron van inspiratie voor The Otolith Group. ANATHEMA (FILM STILL), 2011, THE OTOLITH GROUP. COURTESY AND COPYRIGHT THE ARTISTS

expo VAN ABBEMUSEUM ZA 25 MEI T/M ZO 18 AUG

Van Abbe op locatie De 2.700 hedendaagse kunstwerken van het Van Abbemuseum vormen de collectie van de stad Eindhoven. Het zijn kunstwerken die het verdienen gezien te worden, en soms duiken ze op onverwachte plekken op. In een vitrine bij Van der Valk Hotel Eindhoven, ontworpen en gemaakt door Piet Hein Eek, wordt een deel van de collectie van het museum getoond. Deze vitrine, een glazen kar, heeft een centrale positie in de entreehal. Er zijn regelmatig wisselende exposities te zien waarbij prominente mensen uit Eindhoven en de regio een keuze maken uit de collectie van het museum.

expo

VAN DER VALK HOTEL EINDHOVEN JUNI 2019

15


HYPER HERTZ in tac

Dutch Technology Week

Open dag Philips Museum

In de overzichtstentoonstelling Hyper Hertz toont kunstenaar Ricky van Broekhoven zijn verzameling van synesthetische machines. Ervaar hoe geluid ruimte en materie transformeert. Hyper Hertz is te zien tot 16 juni bij het Temporary Art Centre in Eindhoven.

Zaterdag 25 mei kun je het Philips Museum gratis bezoeken als onderdeel van de High Tech Ontdekkingsroute. Het sfeervolle museum staat die dag vol demonstraties van innovatieve producten in de gezondheidszorg. Het thema is: Maak het onzichtbare zichtbaar! Bijvoorbeeld met het revolutionaire TrueVue, dat realistische en interactieve beelden van CT-scans maakt. Een arts kan hiermee de patiënt laten zien wat er aan de hand is of de resultaten van een ingreep bespreken. Korein Kinderplein laat het onzichtbare proeven met smaaktestjes binnen en buiten het museum. Kom naar de bijzondere omgeving van het Philips Museum, waar het verhaal van Philips als innovatief en ondernemend concern vanaf 1891 verteld wordt.

expo

expo PHILIPS MUSEUM ZA 25 MEI

TAC VR 17 MEI - ZO 16 JUNI

Hoopgevend design in Kazerne – home of design

KOMISCHE KUNST in Museum Ton Smits Huis

Gerhard Glück

Gerhard Glück, cartoonist en illustrator uit Duitsland, is een scherp observator van de mens en diens gedrag en hij deelt deze observaties met ons in kleurrijke, humoristische en verfijnde tekeningen. Glück stelt zeer hoge eisen aan het teken-technisch niveau van zijn werk. Zijn kijk op de werkelijkheid is liefdevol en meelevend. Maar ook stelt hij onze menselijke tekortkomingen onbarmhartig aan de kaak, vaak met een knipoog naar het surrealisme. Al deze elementen maken zijn cartoons tot een lust voor het oog en zetten aan tot nadenken. Onderscheidingen Glück is een vele malen onderscheiden kunstenaar waaronder de Duitse Karikaturenprijs Geflügelter Bleistift (3x) en in 2017 kreeg hij de Göttinger Elch uitgereikt.

Hoop is een werkwoord. En inspanning is een van onze meest krachtige instrumenten voor verandering. De kern van de groepstentoonstelling HOPE is een optimistische boodschap: dat kleine veranderingen het grote verschil kunnen maken. De veertig hoopgevende werken die worden getoond, zijn ontworpen door alumni en studenten van de Design Academy Eindhoven-afdelingen die geleid worden door Ilse Crawford en Oscar Peña. Kazerne – home of design is een unieke design- en hospitalitybeleving in het centrum van Eindhoven. Gevestigd in een indrukwekkend gerenoveerde marechausseekazerne en aangrenzende industriële loods, viert Kazerne de impact van design door gasten te omringen met recent werk van wereldklasse designtalent in een omgeving waar zij eten, drinken, vergaderen en sinds kort ook kunnen overnachten (in het nieuwe hotel). Het erfgoed telt in totaal 2.500 vierkante meter tentoonstellingsruimte, met om de vier maanden wisselende exposities.

Publicist en illustrator Hij heeft gepubliceerd in o.a. Hessischen Allgemeinen, de Süddeutsche Zeitung, die Zeit, het tijdschrift Cicero en vele andere kranten en tijdschriften. Ook publiceert hij regelmatig in het Berlijnse satirisch maandblad Eulenspiegel. Er zijn diverse (her)uitgaven van bekende Duitse dichters als Christian Morgenstern, Joachim Ringelnatz und Kurt Tucholsky door hem van illustraties voorzien. Komische kunst Ton Smits Huis haalt met kunstenaar Gerhard Glück een zeer gerenommeerd vertegenwoordiger van de komische kunst naar Eindhoven. ‘Het doet ons veel plezier dat wij werk van zijn hand kunnen tonen met de nieuwe tentoonstelling.’ Open wo 11.00 tot 17.00 uur of op afspraak: 040 211 47 86 of info@tonsmitshuis.nl. TON SMITS HUIS TOT 12 SEPTEMBER 16

UIT IN EINDHOVEN

expo

expo KAZERNE DAGELIJKS VANAF 12.00


ABSORB – Li Binyuan in Mu LI BINYUAN, FREEDOM FARMING

Er gaat een louterende werking uit van de performances en video’s van Li Binyuan (1985). Of hij nou vlak voor een manshoge draaiende cirkelzaag staat of vier minuten lang een plank omhoog houdt onder een donderende waterval, aan het eind is er iets wezenlijks veranderd. Er is iets volbracht. Achter zijn afmattende, op het oog zinloze handelingen, gaan persoonlijke emoties en bespiegelingen schuil, een verlangen naar verbondenheid met een omgeving en een maatschappij waarin hij als kunstenaar en individu een vreemde verschijning blijft. In het werk dat hij van 10 mei tot 30 juni laat zien bij MU, meet Li Binyuan zich veelvuldig met water; element van herstel, van onbeheersbaar geweld, van ritme, transformatie en reflectie. Met iedere performance, zorgvuldig doordacht of ontstaan in een opwelling onderweg, ensceneert hij een universele ervaring. Zelfs zonder kennis van de hedendaagse Chinese context weet je: hier doet iemand wat hij doen moet. Volg @MUartspace op Facebook, Twitter & Instagram Open ma-vr 10.00-18.00, za 11.00-17.00, zo 13.00-17.00, Pinksteren 13.00-17.00 MU.NL

expo

MU T/M ZO 30 JUNI

EXPOSITIES IN JUNI

agenda

Philips Museum Doorlopend

Augmented reality-tour ‘Innovation and you’ Experience t/m 15 juli

Expositie The Space Age Mission Eureka Vinyl!

MU t/m 30 juni

ABSORB

Kazerne

ZATERDAG 1 Parktheater Eindhoven

20.00 u • muziek • v.a. € 25

The Michael Jackson Tribute

20.30 u • muziektheater • € 24,50

Hope

Tom Lanoye en Bloednoot Jubilee Lanoye

Ton Smits Huis

Catharinakerk

Van Abbemuseum

Boekhandel van Piere Science café: Ruimtebaby

Cantates van G. Ph. Telemann

14.00 - 15.30 u • cultuur + • gratis (excl. museumentree) / reserveren via vanabbemuseum.nl

20:00 - 22:15 u • lezing • gratis

Komische kunst

15.00 u • Muziek in de Cathrien • € 10, studenten: gratis

Pennings foundation

Effenaar

23.00 u • theater • v.a. € 10

Onbeperkt van Abbe: Rondleiding in gebarentaal voor doven en slechthorenden

WOENSDAG 5

Prehistorisch Dorp

14.30 - 15.00 u • cultuur + • gratis (excl. museumentree) / reserveren via vanabbemuseum.nl

t/m 31 augustus

t/m 12 september

t/m 22 juni

Helen Sear, A Hiding Place in Waking Dreams

tac

Mama Africa

10.00 - 17.00 u • kids

WILDPARK SPEELT DICHTBIJ MATKI IN PAND P

Parktheater Eindhoven

20.00 u • toneel • v.a. € 29,50

Pierre Bokma, Victor Löw e.a. De Verleiders: #niksteverbergen

Hemelvaart: gifmengers en kruidenvrouwtjes

Rondleiding Radically Mine! door de deelnemers van de tentoonstelling

Dynamo

Holland Casino Eindhoven 16.00 - 22.00 uur • cultuur+

Turan Dokht

t/m 10 juni

Emo Night Eindhoven

Sunday Royale

Frank Mandersloot: Marken Eindhoven (2011 – 2019)

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

Van Abbemuseum

MAANDAG 3

Eight grade

Popei Puurliedjes

t/m 16 juni

Hyper Hertz

Van Abbemuseum

t/m 16 juni

20.00 u • rock • € 11,50

14.00 - 16.00 u • kids (6-12jr) • € 6 / inschrijven via vanabbemuseum.nl

Radically Ours: talentvolle jongeren exposeren

Kinderkunstclub

Natlab

t/m 3 januari 2021

Lab-1

22.00 u • dance • € 10

In gesprek met filmmaker Jan Louter

The way beyond art t/m 3 januari 2021

The Making of Modern Art t/m 18 augustus

The Otolith Group: Xenogenesis: eerste grootschalige solotentoonstelling t/m 1 april 2020

Woensel Supertoll!: spectaculaire installatie van ruim 25 meter hoog t/m 3 januari 2021

Multisensory museum: experimentele multizintuigelijke museumruimte

Lab-1 clubnight invites Identified Patient & Kennedy

ZONDAG 2 Pand P 14.30 u • cultuur+ • gratis

20.00 u • filmverdieping • € 3,50

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

20.00 - 21.30u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab

Eight grade

DINSDAG 4

Dans mee in Pand P

Parktheater Eindhoven

Wildpark - Dichtbij Matki

19.15 u • met inleiding • dans • v.a. € 21,40

16.00 u • kids (11+) • € 11

Muziekgebouw Eindhoven

20.30 u • theater • v.a. € 20,75 20.00 - 21.30u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab

20.00 u • muziek • gratis

Blauwe Zaal Auditorium TU/e 12.40 - 13.20 u • lezing • gratis

19.30 u • rock • € 22,50

Underoath

TAC 20.20 - 22.30 u • literatuur • gratis

PechaKucha Night Eindhoven #33

Lab-1

19.30 u • film 8 € 10

Van Moll Movienight: Wild Tales

VRIJDAG 7 Parktheater Eindhoven

20.00 u • musical • v.a. € 28,50

Lone van Roosendaal, René van Kooten e.a. - The Bridges of Madison County 20.30 u • show • € 24,50

Xarah von den Vielenregen & El Tigre Blanco - Club Salvador (16+)

Holland Casino Eindhoven

Chronicle of Current Events

12.00 - 20.00 uur • cultuur+

20.30 u • theater • v.a. € 20,75

Winning Wednesday met extra prijzen

Effenaar

DONDERDAG 6

80’s anders

22.00 u • uitgaan • gratis

Altstadt eindhoven 16.00 u • rock • gratis

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

Pierre Bokma, Victor Löw, George van Houts e.a. - De Verleiders: #niksteverbergen

Eight grade

Dynamo

Muziekgebouw Eindhoven

Parktheater Eindhoven

20.00 - 21.30u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab

20.30 u • theater • v.a. € 20,75

Turan Dokht

In search of lost scents

Nederlands Dans Theater 1 Sol & Paul XXX

B´wana dik & de zeurettes

Muziekgebouw Eindhoven

Carte Blanche

20.30 u • theater • € 15

20.00 u • toneel • v.a. € 29,50

Dagboek van een gek

20.30 u • show • € 24,50

Keldernacht: Exos / Julie / Lasar Alubat

Dynamo

20.00 u • rock • € 11,50

Xarah von den Vielenregen & El Tigre Blanco - Club Salvador (16+) JUNI 2019

17


Lab-1

Altstadt eindhoven

Dynamo

Special: kijk op lab-1.nl

21.00 u • rock • gratis

urban • gratis

Holland Casino Eindhoven

The girl who cried wolf + whatimeant

20.00 - 00.00 uur • cultuur+

PreHistorisch Dorp

10.00-17.00 u • cultuur+ • € 14,50

Live entertainment met Casino Magic

ZATERDAG 8 Parktheater Eindhoven

Tigre Blanco - Radio Blanco (première)

15.00 u • KamerMuziek in de Cathrien • € 10, studenten: gratis

De Bibliotheek Eindhoven

Nieuwe composities van Wouter van Belle en Rick van Veldhuizen

Makersclub

Lab-1

10.30 - 12.30 u • lezing • € 5

In de voetsporen van Dante Alighieri

All about Banksy

Carte Blanche

Holland Casino Eindhoven

Muziekgebouw Eindhoven

20.30 u • theater • € 15

Popei

14.00 - 16.00 u • kids (6-12jr) • € 6 / inschrijven via vanabbemuseum.nl

Catharinakerk

14.00 - 16.00 u • kids • € 5

Vikingfestival

Van Abbemuseum

Kinderkunstclub

Makersplaats

Step into the arena

Dagboek van een gek

20.00 u • muziek • v.a. € 20,50

11.00 - 13.00 u • kids • € 2,50

Blauwe Zaal Auditorium TU/e

Vikingfestival

3JS - Heroes of Music

20.30 u • show • € 22,50

PreHistorisch Dorp

22.00 u • music • € 10

Afrika Underground

Holland Casino Eindhoven 20.30 - 00.30 uur • cultuur+

15.00 u • muziek • gratis

Puurliedjes: Francesca Mariani

Rozenknop

16.00 en 20.30 u • muziek • € 20

Jasper Steverlinck

Van Abbemuseum 14.00 - 15.30 u • cultuur + • gratis (excl. museumentree) / reserveren via vanabbemuseum.nl

Onbeperkt van Abbe: Rondleiding voor blinden, slechtzienden en andere geïnteresseerden

Effenaar

20.30 u • muziek • € 27,50

Effenaar

Live muziek met Steel String Revival

The sound of revolution

ZONDAG 9

Holland Casino Eindhoven

Muziekgebouw Eindhoven

Eerste Pinksterdag met De Swingers

20.30 u • theater • v.a. € 49

Dynamo urban • gratis

Step into the arena

Carte Blanche

20.30 u • theater • € 15

Dagboek van een gek

Ralph van Raat spelt radiohead

20.30 u • theater • v.a. € 11,75

Not another Diva

PreHistorisch Dorp

10.00-17.00 u • cultuur+ • € 14,50

Vikingfestival

16.00 - 22.00 uur • cultuur+

MAANDAG 10 Parktheater Eindhoven

19.00 u • cultuur+ • € 33,50

Moord in Dertien 18/19 Moord tijdens Kermis Sinksen

10.00-17.00 u • cultuur+ • € 14,50

16.00 - 22.00 uur • cultuur+

Tweede Pinksterdag met Tommy Thompson

DINSDAG 11 Muziekgebouw Eindhoven

20.30 u • theater • v.a. € 20,75

Mitra

Natlab

12.40 - 13.20 u • lezing • gratis 20.30 u • theater • v.a. € 20,75

Le jeune noir à l’epée

Holland Casino Eindhoven 12.00 - 20.00 uur • cultuur+

Winning Wednesday met extra prijzen

DONDERDAG 13 Parktheater Eindhoven

20.00 u • muziektheater • v.a. € 19,50

20.10 u • film • € 25

Jakop Ahlbom - Le Bal

De Bibliotheek Eindhoven

VRIJDAG 14

Tegenlicht MeetUp 040: Deltaplan waterstof

Parktheater Eindhoven

Live Ballet: Romeo and Juliet 18.45 u • debat • €10

WOENSDAG 12 Parktheater Eindhoven

20.30 u • cabaret • € 14,95

20.00 u • cabaret • v.a. € 17,55

Micha Wertheim - Micha Wertheim Voor Alle Duidelijkheid 20.30 u • dans • € 21,10

Stephen Shropshire - Cantata

Effenaar

20.00 u • muziek • € 20

Blind Date 6 - Theaterbezoek op goed geluk

1000mods

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

Volksuniversiteit Eindhoven

Wild

Qigong, een fijne Chinese bewegingsvorm

22.15 - 00.15u • buitenfilm • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab

10.45 - 12.00 u • kennismaking met cursus

Café Wilhelmina

21.00 u • americana • € 11,50

Birds that change colour

Dynamo

20.45 u • rock • € 7,50

Constant mongrel

Boekhandel Van Piere 19.00 u • cultuur+ • gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

Leesbeesten leesclub

Pand P

20.00 u • toneel • € 14

Meinser acteerstudio - Tartuffe

Baltan Laboratories

10.00-17.00 u • cultuur+ • € 58

Music, Deep Space and Wall Street

Muziekgebouw Eindhoven

20.30 u • hedendaags • v.a. € 20,75

Actress x stockhausen sin {X} II

Lab-1 22.00 u • dance • Gratis

VJ/DJ Talent Night

Holland Casino Eindhoven 12.00 - 03.00 uur • cultuur+

Holland Casino Eindhoven 26 jaar!

ZATERDAG 15 Parktheater Eindhoven

20.30 u • cabaret • € 24,50

De Bourgondische Belgen IV De beste comedy van Vlaamse bodem

Muziekgebouw Eindhoven

20.30 u • hedendaags • v.a. € 20,75 Partita for 8 Voices

Pand P

15.30 en 18.30 u • toneel • € 8

Centrum voor musical

Altstadt eindhoven

20.30 u • pop • € 11,50

Ava luna

De Bibliotheek Eindhoven

11.00 - 13.00 u • kids • € 2,50

Makersclub

14.00 - 16.00 u • kids • € 5

Makersplaats

13.00 - 14.30 u • kids • € 3,50

Groenkids: Kikker en co

Van Abbemuseum

14.00 - 16.00 u • kids (6-12jr) • € 6 / inschrijven via vanabbemuseum.nl

Kinderkunstclub

CKE

15.00 en 19.00 u • theater • € 12,50

De club van de lelijke kinderen

Baltan Laboratories

10.00-17.00 u • cultuur+ • € 58

Music, Deep Space and Wall Street

Catharinakerk 15.00 u • OrgelMuziek in de Cathrien • € 10, studenten: gratis

Jean Baptiste Robin: Franse muziek uit de 19e en 20e eeuw

Lab-1

22.00 u • dance • € TBA

Extrema Belgium

18

UIT IN EINDHOVEN


VRIJDAG 21

WOENSDAG 26

Casino Night Out met live entertainment

Muziekgebouw Eindhoven

Holland Casino Eindhoven

ZONDAG 16

Proces

Winning Wednesday met extra prijzen

Holland Casino Eindhoven 20.00 - 00.00 uur • cultuur+

Muziekgebouw Eindhoven

20.30 u • theater • v.a. € 20,75

Paper Music

17.00 u • theater • v.a. € 20,75

art house united-C

20.30 u • theater • € 11,50

United Cowboys Seasoning summer

12.00 - 20.00 uur • cultuur+

CKE

20.00 u • theater • € 13,50

Pand P

Hoogtepunt

Basta speelt De Blije Plek

Lab-1

Altstadt eindhoven 21.00 u • indie • € 9

Comedy Night (Engelstalig)

]De Bibliotheek Eindhoven

VRIJDAG 28

Makersplaats

CKE

Lab-1

Hoogtepunt

14.30 - 15.00 u • cultuur + • gratis (excl. museumentree) / reserveren via vanabbemuseum.nl

22.00 u • dance • € TBA

Public party all rooms open

Minoes

Holland Casino Eindhoven

Boekhandel Van Piere

Rondleiding Radically Mine! door de deelnemers van de tentoonstelling

20.00 - 00.00 uur • cultuur+

14.00 u • cultuur+ • gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

Natlab

10.15 u • film • € 25

Encore live Ballet: Romeo and Juliet

Effenaar

20.30 u • theater • v.a. € 49

St. Paul & The broken bones

CKE

15.00 u • theater • € 12,50

De club van de lelijke kinderen

Van Abbemuseum

Pand P

15.00 u • toneel • € 8

Centrum voor musical

Boekhandel Van Piere 14.00 u • cultuur+ • gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

Filosofiecafé met Donald Loose over ‘Over Vriendschap’

Popei 15.00 u • muziek • gratis

Puurliedjes: Maat 47

20.30 u • toneel • € 11

Hypergoods + ward 14.00 - 16.00 u • kids • € 5

Casino Night Out met live entertainment

ZATERDAG 22 Muziekgebouw Eindhoven

15.00 u • theater • v.a. € 20,75

Proces

art house united-C

20.30 u • theater • € 11,50

United Cowboys - Seasoning summer

Pand P

19.30 u • comedy • € 5

20.00 u • theater • € 13,50

19.30 u • theater • € 13,50

EHV café over Wederopbouw

Altstadt eindhoven

21.00 u • rock • € 20

Batmobile

23.00u • uitgaan • gratis

Dance’n’vision

Pand P

20.30 u • toneel • € 11

Basta speelt Othello

Lab-1

22.00 u • dance • € 5/€ 10

20.30 u • toneel • € 11

Planet Jungle

Qigong, een fijne Chinese bewegingsvorm

De Bibliotheek Eindhoven

20.00 - 00.00 uur • cultuur+

Holland Casino Eindhoven

Makersclub

16.00 - 22.00 uur • cultuur+

14.00 - 16.00 u • kids (6-12jr) • € 6 / inschrijven via vanabbemuseum.nl

Volksuniversiteit Eindhoven 10.45 - 12.00 u • kennismaking met cursus

Vaderdag met The Acoustics

MAANDAG 17 Parktheater Eindhoven

19.00 u • proefavond • € 37,50

Basta speelt De Blije Plek 11.00 - 13.00 u • kids • € 2,50

Van Abbemuseum

Holland Casino Eindhoven Casino Night Out met live entertainment

ZATERDAG 29

Kinderkunstclub

CKE

Café Wilhelmina

Minoes

16.00 u • muziek • gratis

14.30 en 19.30 u • theater • € 13,50

Saturnoon music café

Prehistorisch Dorp

Met de fles op tafel 6 - wijn (op het terras) - een speciale wijnproefavond

CKE

10.00 - 17.00 u • kids

Wasdag: vies en vuil verleden?

Volksuniversiteit Eindhoven

Roze akkoorden

Pand P

14.00 - 16.00 u • kennismaking met cursus

Altstadt eindhoven

Basta speelt Othello

Percussie incl. conga

20.00 u • muziek • € 11,50

20.30 u • indie • gratis

20.30 u • toneel • € 11

DINSDAG 18

Madlife, letric letric

Effenaar

Catharinakerk

Parktheater Eindhoven

15.00 u • KoorMuziek in de Cathrien • € 10, studenten: gratis

Metz

20.30 u • muziek • € 16,45

Bende van Oz - Bier & Liefde 7

Volksuniversiteit Eindhoven 14.00 - 16.00 u • kennismaking met cursus

Wereldzang

WOENSDAG 19

20.30 u • rock • € 17,50

De Bibliotheek Eindhoven

11.00 - 13.00 u • kids • € 2,50

Muziek van oude en nieuwe Nederlandse meesters

Makersclub

Lab-1

Van Abbemuseum

22.00 u • dance • € TBA

14.00 - 16.00 u • kids (6-12jr) • € 6 / inschrijven via vanabbemuseum.nl

Holland Casino Eindhoven

Kinderkunstclub

Robob & Friends

20.00 - 00.00 uur • cultuur+

Dynamo

17.00 u • rock • € 19

Parktheater Eindhoven

Casino Night Out met live entertainment

Bende van Oz - Bier & Liefde 7

ZONDAG 23

Lab-1

Parktheater Eindhoven

Lab-1 clubnacht w/ Phuture West

20.30 u • muziek • € 16,45

Effenaar

20.00 u • singer-songwriter • € 27,50

Dean Lewis

Blauwe Zaal Auditorium TU/e 12.40 - 13.20 u • lezing • gratis

#wanderlust

Holland Casino Eindhoven

20.00 u • proefavond • € 29,50

Met de fles op tafel 7 - whisky - een speciale whiskyproefavond

Muziekgebouw Eindhoven

15.00 u • theater • v.a. € 20,75

12.00 - 20.00 uur • cultuur+

Proces

Winning Wednesday met extra prijzen

Natlab

DONDERDAG 20

15.00 u • film • € 6,50

In the Picture met Q&A

Pand P

Surfing Eindhoven presents: Wehrmacht + Spazztic Blurr 22.00 u • Dance • € 7,50/€ 10

Holland Casino Eindhoven 20.00 - 00.00 uur • cultuur+

Casino Night Out met live entertainment

ZONDAG 30 CKE

19.30 u • theater • € 13,50

Minoes

20.30 u • toneel • € 11

Pand P

20.30 u • muziek • € 16,45

Popei

Basta speelt Othello

Bende van Oz - Bier & Liefde 7

15.00 u • muziek • gratis

CKE

Puurliedjes: Dennis Wels

Parktheater Eindhoven 18.45 u • busreis • € 99

Busreis naar Aïda in Concert

Basta speelt De Blije Plek

20.00 u • theater • € 13,50

Perk interieuropleidingen

Hoogtepunt

12.00 - 15.00 u • tentoonstelling

Dynamo

2 jarige opleiding Interieurstyling

19.30 u • rock • € 16,50

Icon for hire

Altstadt eindhoven

21.00 u • reggae • € 8

Bare jams

popei

18.00 • festival • € 5 / € 10 incl. zitplaats bij de fashionshow)

Crafted festival

MAANDAG 24 Effenaar

20.00 u • uitgaan • € 22,50

Quiz’m

adressen

DONDERDAG 27

20.30 u • toneel • € 11

Boekhandel Van Piere 10.00 u • cultuur+ • aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

Yaltival, hét Young Adult Festival van Noord-Brabant!

Dynamo

11.30 u • literatuur • € 26,50

Academisch Genootschap Parklaan 93 040 243 48 08 academischgenootschap.nl

Muziek in de Cathrien Begijnenhof 2 040 283 39 68 info@muziekindecathrien.nl

Altstadt Eindhoven Stratumseind 71 040 243 23 99 info@altstadt.nl

Natlab Kastanjelaan 500 040 294 68 48 natlab.nl

Baltan Laboratories Kastanjelaan 500 040 294 68 48 baltanlaboratories.org

Pand P Leenderweg 65 040 303 21 70 pand-p.nl

Carte Blanche Sectie C Daalakkersweg 10 08 040 245 17 39 carteblanche.nu

Parktheater Eindhoven Theaterpad 1 040 211 11 22 parktheater.nl

Catharinakerk Catharinaplein 1 040 244 88 97 st.catharinakerk@gmail.com CKE Pastoor Petersstraat 180 040 216 32 00 7 cke.nl

Pennings Foundation Geldropseweg 63 040 308 06 09 penningsfoundation.com Perk Interieuropleidingen Visserstraat 13 040 244 35 13 perk-interieur.nl

De Bibliotheek Eindhoven Emmasingel 22 040 260 42 60 bibliotheekeindhoven.nl

philharmonie zuidnederland Jan v. Lieshoutstraat 5 088 1660 700 info@philharmoniezuidnederland.nl

Dynamo Catharinaplein 21 040 239 31 10 dynamo-eindhoven.nl

Philips Museum Emmasingel 31 040 235 90 30 info-museum@philips.com

Effenaar Dommelstraat 2 040 239 36 66 effenaar.nl

PopEi Klokgebouw 300 040-243 14 44 popei.nl

FIFTH | NRE Gasfabriek 5 040 237 60 70 info@fifthnre.com fifthnre.com

Prehistorisch Dorp Boutenslaan 161-b 040 252 22 81 eindhovenmuseum.nl

Holland Casino Eindhoven Ten Hagestraat 6a 040 - 235 73 57 hollandcasino.nl Inkijkmuseum Dommelstraat 2a 040 8488230 inkijkmuseum.nl Kazerne Expo Restaurant Paradijslaan 2-8 040 236 61 96 kazerne.com LAB-1 - Film, Music, Events Keizersgracht 19 LAB-1.nl MU Torenallee 40-06 040 296 16 63 mu.nl

Stichting Complex / Kruisruimte Gen. Bothastraat 7e stichtingcomplex.nl Stichting Strabrechttheater Mierloseweg 1 kasteelgeldrop.nl TU/e, Studium Generale Den Dolech 2 / Auditorium 2.02 040 247 49 00 tue.nl/sg Locatie De Blauwe Zaal Gebouw 1 / Auditorium Groene Loper 1 Locatie Luna, Corona Gebouw 31 De Lampendriessen 31 Filmhuis De Zwarte Doos Gebouw 4 Groene Loper 4

Muziekgebouw Eindhoven Heuvel Galerie 140 040 244 20 20 muziekgebouweindhoven.nl

Yaltival, hét Young Adult Festival van Noord-Brabant!

Holland Casino Eindhoven 16.00 - 20.00 uur • cultuur+

Live entertainment

Uittips in je inbox? meld je aan voor onze nieuwsbrief: uitineindhoven.nl JUNI 2019

19


20

UIT IN EINDHOVEN

Profile for Uit In Eindhoven

UIT IN EINDHOVEN | juni 2019  

Dé UITagenda van Eindhoven. Lees in deze editie over de musical The Bridges of Madison County, Tips van Thijmen van Pruissen, over de verhui...

UIT IN EINDHOVEN | juni 2019  

Dé UITagenda van Eindhoven. Lees in deze editie over de musical The Bridges of Madison County, Tips van Thijmen van Pruissen, over de verhui...