Page 1

m ei ’10

gratis

uit in Arnhem uitinarnhem.com

Wouter Hamel Arnhem muzikale hotspot

Ode aan Sonsbeek

f inclusie e volledigda uitagen

Wijntest Restaurant Batavia

Zonnige spots


18 mei 20.00 uur

Mogen wij aan u voorstellen?, een politiek debat met de nieuwe Arnhemse wethouders.

19 mei 14.00 uur

Kinderspelen door Doe-Fabriek tot 16.00 uur.

21 mei 20.00 uur

Het Arnhemse culturele plaveisel, een debat geleid door Piet-Hein Peeters in gesprek met culturele partijen.

23 mei 14.00 uur

Kinderspelen door Doe-Fabriek tot 16.00 uur.

28 mei 20.00 uur

Een veiling van 20 kunstwerken van (ex)posanten uit Dudok, Bart van Meer is veilingmeester. Opbrengst gaat naar het ArnhemsmeisjeďŹ etst /KWF Kankerbestrijding. [toegang gratis]

Dudok Arnhem ~ Koningstraat 40 ~ 6811 DH Arnhem ~ 026 3511872 ~ arnhem@dudok.nl ~ www.dudok.nl


03

INHOUD 04

09

21

interview

uit nacht

Het Gelders Orkest De magie van de muziek

uit tips

dAcapo, Showroom Arnhem

Arnhem tijdelijk muzikale hotspot

2 3fex i t s vea-l

04-05 Magie van de Muziek

win win win

s s paso ut t r pa

De geest moet waaien – nieuw festival voor het gesproken woord Arnhem wordt verrijkt met een groots festival voor het gesproken woord, van 27 t/m 30 mei 2010. De eerste editie pakt meteen uit met klinkende namen als Abdelkader Benali, Wilfried de Jong en Franca Treur. Wil jij er ook bij zijn? Mail je naam, adres, telefoonnummer voor 20 mei naar info@uitinarnhem.com ovv wintertuin en win 2 festival passe-partouts.

vrij

Ruig van Kristel Zweers in het Posttheater Zweers doet geen imitaties of liedjes. Ze praat, verrast en

Mail een foto met je ruigste moment met info@uitinarnhem.com ovv Ruig en win 2 gratis

7dinxer voor

Dudok is 7 jaar geworden en trakteert Naast een overvol programma in de maand mei (zie links) kan je een diner voor 2 winnen en de verjaardag van Dudok mee vieren. Mail je naam, adres, telefoonnummer voor 20 mei naar info@uitinarnhem.com ovv Dudok7 en win een diner voor 2.

uit in Arnhem mei 2010

Made in

08

Column

09

Uit eten

12

Spots

13

Uitgetest

15

In Arnhem

16-18 Uittips

charmeert. Ze kan grof zijn, zonder ordinair te worden. En hard zijn, zonder te choqueren. Wo 14 mei om 20.30 uur.

naam, adres, telefoonnummer voor 7 mei naar

07

10-11 Ode aan het water

Spinvis, Jan Siebelink, Tommy Wieringa, Ramsey Nasr, Herman Brusselmans,

2kxaa2rten

17

2

19

Uitnacht

21

Uit de Kast

22-29 Uitagenda 30

Film

31

Expositie

31

Colofon


04-05

INTERVI E W

De magie van de muziek

De seizoensbrochure van Het Gelders Orkest is zojuist van de persen gerold. Uit in Arnhem bladert erdoorheen met Laurens Woudenberg (hoorn) en Mette Laugs (fagot). Het leukste dit seizoen? Mahler. Oh nee, Beethoven. Of toch Tijl Uilenspiegel?

tekst Anja de Crom

Verstandelijk gehandicapten die ineens achter je komen staan, al dan niet ritmisch tegen je lessenaar tikken of keihard vragen of het nou afgelopen is. Kinderen die zich volledig verliezen in de muziek, tegen elkaar hangend wegdromen, gaan dansen, door de zaal rennen en na afloop je instrument komen bekijken: Mette Laugs (fagot) en Laurens Woudenberg (hoorn) hebben het allemaal meegemaakt tijdens concerten van Het Gelders Orkest. De familieconcerten van het orkest waren vorig jaar een ongekend succes. En dus staan er het komend seizoen weer drie op het programma. “Losse stukken die helemaal uitgewerkt zijn voor kinderen,” vertelt Mette. “Het meest verheug ik me op L’histoire du soldat van Stravinsky, dat is zo leuk voor fagot.” Laurens vult aan: “Daar mag ik dus niet aan meedoen, er zit geen hoorn in. Voor mij is Tijl Uilenspiegel van Richard Strauss absoluut de topper. Het thema waarin Tijl Uilenspiegel wordt voorgesteld, is een hoornsolo. Die begint heel langzaam, hij komt steeds om een hoekje kijken, en hij gaat steeds sneller. Het is trouwens ook een berucht stukje: toen ik kwam proefspelen voor Het Gelders Orkest heb ik het gespeeld.” Het derde familieconcert is thematisch. “Dat gaat over kleuren,” zegt Laurens, “en in de muziek dus over klankkleuren.” “Dat is ook

zo leuk aan onze instrumenten,” zegt Mette, “en daarom koos ik voor de fagot: ze kleuren makkelijk met andere instrumenten, maar kunnen ook heel solistisch zijn.”

Kinderen en muziek Alle familieconcerten vertellen een verhaal. “Het is heel toegankelijk,” zegt Laurens. “Er is een verteller, kostuums, decor, belichting. Het begint eigenlijk al als je de hal binnenkomt, dan word je al helemaal meegezogen in het verhaal. Die concerten zijn heel interactief, kinderen mogen meedoen, dingen roepen, dingen vertellen. Vaak mag één kind proberen een orkest te dirigeren,

uit in Arnhem mei 2010

dan staan ze helemaal perplex van wat er uit dat stokje komt. Het is geweldig om te zien hoe ze de magie van de muziek ontdekken. Het gewone symfonische programma is daar toch te abstract voor. Het concert duurt ook korter. We laten eerst fragmenten horen en daarna spelen we het hele stuk. Je zíét dat ze die fragmenten herkennen.” Hoe zij in hun eigen jeugd kennismaakten met klassieke muziek? “Wij hadden thuis een cd van Peter en de Wolf,” zegt Laurens. “Oh, wij ook,” herinnert Mette zich. “En Piccolo en Saxo, en Alfred Jodocus Kwak van Herman van Veen met het Residentie Orkest, die heb ik grijsgedraaid.” Laurens kreeg de muziek met de paplepel ingegoten:


In seizoen 2010-2011 speelt Het Gelders Orkest een zeer divers programma met grote symfonieconcerten, opera, educatieve- en familieconcerten en de Passie voor muziek-reeks, concerten op de Gelderse kastelen waarin een musicus een programma samenstelt over wat hem of haar boeit aan het instrument en de muziek. “Ik ging al jong naar de nieuwjaarsconcerten van het Schönberg Ensemble, daar speelt mijn vader in. Vaak waren dat heel theatrale concerten, met veel slagwerk. En toen ik ergens een hoorn zag liggen, zo’n mooi glimmend ding, wilde ik die ook.”

Symfonische concerten In de grote symfonieconcerten van Het Gelders Orkest staan het komende seizoen drie componisten centraal : Beethoven, Mahler en Sjostakovitsj. De Mahlerconcerten worden steeds gedirigeerd door honorair gastdirigent Martin Sieghart. “Hij komt uit Oostenrijk en heeft een bijzondere band met de familie van Mahler,” vertelt Laurens. “Arnhem heeft trouwens ook een link met Mahler, met name met zijn Derde Symfonie. De allereerste keer dat die in Nederland werd gespeeld, was dat door Het Gelders Orkest (dat toen nog de Arnhemse Orkest Vereniging heette), in Musis Sacrum. Vandaar de naam van het restaurant. Seizoen 2010-2011 staat in het teken van Mahler: dit jaar is het 150 jaar geleden dat hij geboren werd, volgend jaar is het 100 jaar geleden dat hij overleed.” Laurens heeft wel zin in Mahler: “In Mahlersymfonieën zitten meestal minimaal vier hoorns, maar in die Derde zitten er acht. Dat is natuurlijk fantastisch. De Derde wordt weinig gespeeld, omdat je er een gigantische bezetting voor nodig hebt met solozang en met een kinderkoor. De laatste keer dat Het Gelders Orkest hem heeft uitgevoerd is heel lang geleden.” “Tien jaar zeker wel,” zegt Mette. Mahler is, vooral

door die hoornpartijen, een van Laurens’ favorieten, naast Brahms en Bruckner. “Die hebben de mooiste partijen en de mooiste solo’s. Maar alles wat we spelen heeft kwaliteit,” zegt hij. “Het is heel divers, we spelen driehonderd jaar muziekgeschiedenis, en het verschil tussen vroeg-klassiek en laat-romantisch is net zo groot als tussen jazz en heavy metal. Natuurlijk heb je je voorkeuren, maar wat je speelt is altijd kwaliteit, anders zou het allang niet meer gespeeld worden. In Beethoven en Mozart zitten weer andere uitdagingen die vragen om een andere manier van spelen. Daarom is het komende seizoen ook zo leuk: alles komt aan bod.”

Blijvende herinnering Van de concerten worden cd’s gemaakt. Mette en Laurens zijn het onderhand wel gewend om zichzelf terug te horen. “Als musicus ben je altijd bezig om jezelf te verbeteren, daar kun je tot je dood mee doorgaan,” zegt Mette. “Ik luister de opnames vrij snel na het spelen, omdat ik er dan nog echt in zit. En dan hoor ik altijd dingen die beter kunnen. Je bent zelf je grootste criticus. Dat maakt dat je goed speelt. Rustig luisteren gaat beter als er een maandje tussen zit. Soms zet mijn man een cd op, dan zeg ik ‘oh, mooie fagotsolo’ en dan blijkt dat ik het zelf ben.” “Ik vind die opnames soms te confronterend,” zegt Laurens eerlijk. “Als het vers is, kun je er het meeste van leren, maar als er wat meer tijd tussen zit, vallen die ‘fouten’ die je eerst heel erg vond meestal wel mee.”

uit in Arnhem mei 2010

Je kunt vanaf nu abonnementen kopen voor concertreeksen, via de seizoensbrochure of www.hetgeldersorkest.nl (daar kun je van alle concerten geluidsfragmenten beluisteren). Alvast in de Mahlermood komen? Er zijn nog kaarten beschikbaar voor Mahler 4, op 21 mei in Musis Sacrum.

zondag 31 oktober Familieconcerten in Musis Sacrum Tijl Uilenspiegel / Till Eulenspiegels lustige Streiche, Strauss dinsdag 21 december Het verhaal van de soldaat / L’histoire du soldat, Stravinsky zondag 23 januari Kleurige klanken


MOJO CONCERTS presenteert

+ special guests SLEEZE BEEZ + STEEL PANTHER

Woensdag 23 juni 2010 Goffertpark - Nijmegen Entree: e 59 (excl. servicekosten). Aanvang: 17.30 uur. Ticket de Luxe: e 99 (excl. servicekosten).

Regel je vervoer:

Kaartverkoop via

VRIJDAG 18 JUNI 2010 GELREDOME XS ARNHEM Entree: e 59 (excl. servicekosten). Entree Ticket DeLuxe met o.a. parkeerkaart en eerstevaksbandje: e 189 (excl. servicekosten). Aanvang: 20.00 uur.


07

Charlotte Bik volgde de opleiding modevormgeving aan de voormalig Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Zij werkte als adviseur op het gebied van trendprognose, retailconcepten en styling voor gerenommeerde merken en retailorganisaties. Aansluitend richtte zij buroBIK op, een adviesbureau op het gebied van branding, collectiebegeleiding en marketingconcepten. ArtEZ heeft met Charlotte Bik een ambitieuze persoonlijkheid binnengehaald die de verbindingen tussen onderwijs en praktijk in de toekomst verder wenst te optimaliseren.

De vraag van Geert de Rooij (People of the Labyrinths) aan Charlotte Bik: Hoe zie jij de toekomst van de mode-afdeling in Arnhem en kun jij het DNA en de identiteit van Lamaker bewaken en evolueren? De afdeling Mode bestaat bijna 60 jaar, waarvan Elly Lamakers 32 jaar de koers heeft bepaald. De kerneigenschappen en de energie waarmee Lamakers, de kunstacademie, nu ArtEZ heeft weten te positioneren willen wij opnieuw formuleren en afstemmen op het huidige en toekomstige tijdsbeeld. De afdeling Mode staat hoog aangeschreven en staat bekend als een de beste modeopleidingen van Europa. Als je de beste bent en wilt blijven, dan moet je het DNA van de opleiding blootleggen en aangeven waarom en waar je goed bent. Door het inzicht behouden we het aanzicht, dat we verder blijven ontwikkelen naar het toekomstige uitzicht.

Wie zijn wij en waar gaan we heen Door je zelf continu vragen te blijven stellen en te benoemen wat goed en niet goed is, behoud je

kwaliteit. Wij leiden mensen op en sturen ze ‘de wereld’ in, en we zien in de toekomst graag meer alumni terug op de academie om hun kennis en ervaring te delen met de studenten. Door het geven en nemen blijft de cirkel rond en kan alles op een hoog niveau blijven doordraaien.

ArtEZ werkt

M A D E IN

Charlotte Bik

De financiële crisis brengt de wereld in balans Het effect van de crisis zal zeker in mode zichtbaar zijn. Of mode gaat mee of mode zet zich af, heeft het verleden laten zien. Merken en retail krijgen rake klappen waarbij goed overeind blijft en slecht zal omvallen.

In het derde jaar werken de studenten aan Collectie Arnhem. In dit project ontwerpen de studenten gezamenlijk één kledingcollectie, die ze vervolgens monsteren, stylen, presenteren en verkopen. Collectie Arnhem laat de studenten kennismaken met het totale proces en wordt afgesloten met een door ArtEZ georganiseerde en vormgegeven modeshow op een passende locatie.

Mode als spiegel van de maatschappij

Arnhem Modestad of Modelab

Vraag van Charlotte aan een persoon naar keuze

Met een academie waar we echt trots op kunnen zijn en een Mode Biënnale die in de wereld zijn gelijke niet kent, is Arnhem absoluut een mode laboratorium.

uit in Arnhem mei 2010

Grote modehuizen als D&G, Prada en Versace krijgen het zwaar. Ze zijn niet meer origineel. Er liggen volop kansen voor kleine exclusieve huizen; die zijn flexibel, innovatief en vernieuwend. Bijzondere ontwerpers die vernieuwend blijven, standvastig zijn en hun geloofwaardigheid behouden hebben de toekomst.

Aan burgemeester Pauline Krikke, die medeverantwoordelijk is voor het positieve modeklimaat in Arnhem: Hoe ziet u de toekomst van het modebeeld?


08

Cabaretiere Renate Reijnders (36) tourde dit theaterseizoen door heel Nederland met Arie Koomen en Edo Brunner in de comedy Avondje Bergkamp en schrijft elke maand een column voor Uit in Arnhem.

Ervaar het pure slapen

C O LU M N

GRATIS

TOPDEKMATRA

S* bij aa nko op van boxsp rin gc om ee n Fø rss bin ati e!

Renate s r e d n j i Re

De foute ex!

*Actie geldig t/m 25 mei 2010. Vraa g naar de actievoorwaarden .

Førss boxsprings vanaf

% 3.995,-

Elektrisch vanaf ` 5.995,In 160 of 180 cm breed en keuze uit lengtemaat 200/210/220 cm,

alles één prijs!

Førss is een uniek boxspring concept dat het comfort van Scandinavisch slapen met de kwaliteit en innovatieve aanpak van Nederlands vakmanschap combineert. Førss boxsprings worden vervaardigd uit hoogwaardige natuurlijke materialen volgens de nieuwste ergonomische inzichten. Kijk op www.forss.nl.

Wat is het toch moeilijk om van een foute ex af te komen! Er zijn helaas genoeg mensen die weten waar ik het over heb. Voor diegenen die het begrip ‘foute ex’ niet herkennen zal ik het uitleggen en de situatie schetsen VOORDAT Slaapkenner Damminga HET UITGING. (En ik zal het verduidelijken in de zij-vorm). Beekstraat 77 | Arnhem | 026 442 51 08 D A M M I N G A www.damminga.nl | gratis parkeren achter onze winkel Allereerst een beschrijving: ze is knap. Slim. Stout. En heel openingstijden: di t/m vrij 9.00 - 18.00 uur, charmant. Je snapt het al, erg aantrekkelijk dus. De foute ex do koopavond tot 21.00 uur en za 9.00 - 17.00 uur ervaar het verschil is een meesteres in het liefdesspel. En wanneer je verliefd op haar bent, ben je verloren… Als zij iemand leuk vindt AUPING • EASTBORN • FØRSS • LIFETIME • NOLTE • NORMA • OPTISLEEP • SAND • SWISSFLEX • TEMPUR • VAN HOUDT. Tevens (linnen)kasten op maat van NOTEBORN en SVEDEX laat ze het in het begin absoluut niet merken. Er wordt veel gesms’t. Elkaar bellen of zien is natuurlijk veel te confronterend, dat doe je niet. Als je zelf een sms’je stuurt zal zij pas de volgende dag reageren, of zelfs helemaal niet. En áls je dan al met haar afspreekt gaan er meestal ook perForss_mei91,5x117mm.indd 1 20-04-2010 ongeluk vrienden van haar mee. Zij richt vervolgens al haar aandacht op haar vrienden en flirt er zelfs mee. Ze zal jou nauwelijks zien staan. En wanneer je helemaal hondsdol wordt en aangeeft dat dit nergens op slaat en boos en/of huilend weggaat zal ze snel achter je aanrennen en zeggen dat ze er helemaal niets van begrijpt. Wanneer je het tenslotte uitmaakt kijkt ze je verbaasd aan en zegt dat ze niet wist dat het aan was… Kapot van verdriet loop je naar huis en daar aangekomen ontvang je natuurlijk weer een sms’je van haar met: ‘???’. En nadat het ‘uit’ is begint de ellende pas echt goed. Want de foute ex is charmant. Heel charmant. En zegt precies weer de dingen waardoor je naar haar toe trekt. Je komt niet meer van haar af. Het is afschuwelijk! Dus voor alle mensen die nu van hun foute ex proberen af te komen: KAP ERMEE! Laat je afleiden door je vrienden! En als je na een borrel in de verleiding komt om haar een lief sms’je te sturen, stuur dat dan desnoods naar mij. Nogmaals, laat je afleiden. Snuif de Arnhemse cultuur op! Ga naar het festival van het gesproken woord, theater, film, luister jazz in kroegen. Schrijf desnoods alles van je af, schrijf de slechtste gedichten die er zijn, het maakt niet uit. Als je maar geen contact meer met haar zoekt. En trouwens je treft het, want het is lente. Tijd voor korte rokjes en blote WEET WAT ER SPEELT basten, dus geniet maar lekker van je vrijgezelle leven!

JIJ BENT UIT

ARNHEMSUITBURO.NL

>>> Festival van het gesproken woord www.wintertuin.nl

10:18


A Willemsplein 31, 6811 KC, Arnhem Vijf minuten lopen vanaf het CS Station Arnhem (richting het centrum) 026 4420873 I www.batavia-restaurant.nl O ma t/m zo 12.00 uur - 22.00 uur

Restaurant Batavia brengt het verre oosten lekker dichtbij in het westen. Op authentieke wijze worden Indonesische gerechten bereid en vervolgens geserveerd in een exotische ambiance. Oosterse klanken nemen je mee langs de prachtige eilanden en stranden van Indonesië en kleine intieme hutjes van bamboe staan uitnodigend achter in het restaurant klaar voor een romantisch diner.

09

UI T E TE N

RESTAURANT BATAVIA

tekst Rogier Timmermans fotografie Mamabart

“Wie niets te zeggen heeft, bedenkt steeds iets nieuws. Wie iets te zeggen heeft, blijft dat zijn hele leven herhalen,” schreef August Willemsen vele jaren geleden. Het is de lijfspreuk van kunstenaar Klaas Gubbels geworden en het is zijn vrijbrief om zich te blijven verdiepen in de eenvoud van zijn karakteristieke voorwerpen als de koffiepot. Maar de ogenschijnlijke eenvoud bedriegt, het is juist de kunst om eenvoud flair en elan te geven en het tegelijkertijd je eigen handschrift mee te geven. Wat goed is, is goed en verdient herhaling in plaats van continu aan innovatie te worden onderworpen. Friet met mayonaise, pannenkoeken met stroop, de Chinees en het Indonesisch restaurant zijn klassiekers die nooit mogen veranderen. Als we er aan denken willen we maar een ding: exact hetzelfde als de vorige keer dat we ervan mochten genieten. Geen tierlantijntjes en andere opsmuk maar gewoon heel eenvoudig hetzelfde, ook al is dat niet zo eenvoudig als het lijkt en zit de klasse in de perfecte herhaling. Wij krijgen vanavond een rijsttafel Batavia geserveerd. Een knapperige huisgemaakte loempia met een pittige pangsit vooraf, gevolgd door een zacht geroosterd sateetje met een pittige saus. Daarna volgt de rijsttafel zelf: een oase van lekkernijen als empal bali, babi ketjap, rudjak manis, vier soorten saté en uiteraard de frisse atjar, krupuk, rijst, nasi kunning en bami goreng. Allen goed van smaak en ruim voldoende voor iedereen. Het afsluitende ijsje met vers fruit maakt de avond als vanouds af. Bij Batavia worden gasten al decennia lang hartelijk ontvangen en verwend met Indonesische hoffelijkheid en culinaire specialiteiten. Ik hoop dat hier nooit iets aan verandert.

uit in Arnhem mei 2010


10-11

INTERVI E W

23 mei in het Sonsbeekpark

Aanvang 16.00 uur, toegang gratis

foto Kai Z Feng

Het Nationaal Concert, met Wouter Hamel en leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest Naast Watermuziek van H채ndel en Big Blue Sea van Wouter Hamel wordt de Piet Hein Rapsodie van Peter van Anrooy gespeeld, die speciaal voor deze gelegenheid is bewerkt door Bob Zimmerman.

tekst Aure Straatman

uit in Arnhem mei 2010


>>> www.innl.nl

Ode aan het water

in het Sonsbeekpark

Het gebouw staat er nog niet, maar het Nationaal Historisch Museum is onder de noemer INNL (in Nederland) al volop actief. Met het eerste Nationaal Concert bijvoorbeeld, op 23 mei. In het Sonsbeekpark geeft jazz-zanger Wouter Hamel samen met 22 leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest een gratis concert waarin een ode wordt gebracht aan water, een van de meest kenmerkende eigenschappen van het Nederlandse landschap. Naast dit Nationaal Concert, dat een terugkerende traditie moet worden, wordt in mei ook de tentoonstelling Nieuwe Groeten Uit… geopend. Uit in Arnhem sprak met Wouter Hamel over muziek en geschiedenis.

Wouter & Geschiedenis Het idee achter het Nationaal Historisch Museum, dat de bevolking van ons land meer nationaal historisch besef moet hebben, noemt Wouter ‘een goed initiatief’: “Ik denk dat er veel landen zijn die een stuk nationalistischer zijn ingesteld, Nederland is op dat gebied vrij bescheiden. En jonge Nederlanders hebben steeds minder besef van belangrijke gebeurtenissen uit onze geschiedenis, zoals de oorlog. Als ik bijvoorbeeld mijn eigen familie neem: ik heb nog maar één oma en zij is de laatste die de oorlog echt heeft meegemaakt. Er komt een moment dat er geen overlevenden meer zijn en dan verwatert die binding met het verleden steeds meer.” Wat volgens Wouter niet mag ontbreken in het museum zijn de VOC-geschiedenis en het feminisme: “Het VOC-verleden is niet een van de meest vrolijke onderwerpen en het is een stukje geschiedenis waar we over het algemeen niet trots op zijn. Maar Nederlanders, en zeker jongeren, moeten goed beseffen hoe we de rijkdom die dit land heeft, vergaard hebben. Hoe Amsterdam aan die mooie grachtenpanden komt en hoe dat geld verdiend is met slavenhandel.” Over vrouwenkiesrecht, het feminisme en Alette Jacobs schreef Wouter ooit een werkstuk: “Het feminisme kwam op in alle Westerse landen, maar Nederland liep wel aan kop als het gaat om de rechten van vrouwen. Ik denk dat het goed is als meisjes, maar ook jongens, zich bewust zijn van hoe hard die vrouwen gevochten hebben voor de vrijheid die we nu hebben.”

Wouter & Muziek Wouter schreef zelf in 2005 geschiedenis toen hij de eerste mannelijke winnaar werd van het Jazz Vocalisten Concours. Sinds die tijd heeft hij twee albums uitgebracht met een frisse kruising tussen jazz en pop en toerde hij veelvuldig, binnen en buiten Nederland, onder andere in Korea en Japan. “Het is wel grappig dat ze me in Korea steeds vragen of ik familie ben van Hendrick Hamel. Dat is een Nederlandse zeevaarder uit de zeventiende eeuw. De Koreanen beschouwen hem als een held omdat hij als eerste Korea bekendheid gaf in het Westen. Maar of ik een verre nakomeling van hem ben heeft mijn opa nooit kunnen vaststellen,” vertelt Wouter lachend. Volgens de organisatie van het Nationaal Historisch Museum heeft de jonge jazz-zanger zijn plaats in de Nederlandse geschiedenis al ruimschoots verdiend, en dat was reden om hem te vragen voor het eerste Nationaal Concert, dat een brug wil slaan tussen heden en verleden, klassiek en populair. “Ik vind het een grote eer om te mogen spelen met leden van het gerenommeerde Koninklijk Concertgebouw Orkest,” zegt Wouter. “Tijdens mijn opleiding aan het conservatorium heb ik veel geleerd over de klassieke muziekgeschiedenis, maar mijn repertoire is toch populair en het is voor mij en de bandleden erg leuk om op deze manier iets te doen met klassieke muziek.” Wat het precies gaat worden weet Wouter nog niet, want er moet nog gerepeteerd worden. Het concert staat in het teken van water, vooruitlopend op de week van de geschiedenis, die dit

uit in Arnhem mei 2010

jaar als thema ‘Land en Water’ heeft. “Wel weet ik dat Händels Watermuziek wordt uitgevoerd, en, gezien het thema van het concert, een van mijn eigen nummers: Big Blue Sea,” vult Wouter aan.

Wouter & Arnhem Behalve het Nationaal Concert organiseert het museum ook de eerste tentoonstelling Nieuwe Groeten Uit… Voor dit project deed het Nationaal Historisch Museum in 2009, samen met het ANP Historisch Archief en Foam_Fotografiemuseum, een oproep aan het publiek om nieuwe beelden van Nederland in te sturen. Er kwamen meer dan achtduizend foto’s binnen, waarvan een selectie van 21 mei tot en met 20 juni te zien is in het Koetshuis in Arnhem. Of Wouter iets met Arnhem heeft? “Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo heel vaak in Arnhem kom,” zegt hij. “Ik geloof dat we er met de band wel eens gespeeld hebben, en ik ging er wel eens uit toen ik nog in Utrecht studeerde. Het was toen al een heel leuke stad. Oh, en ik kom wel eens bij Sjaak Hullekes, de modeontwerper, daar draag ik graag kleren van.” Of hij nog de groeten aan iemand wil doen? “Ehm,” lacht Wouter, “wie ken ik in Arnhem… Ilse de Lange, die woont daar, ik hoop dat ze dit leest!”


e g i z onn s p ot s Arneym lunch & bites

Dining56

Café Brasserie Dudok Arnhem

Jansplaats 8, Arnhem - 026 370 03 60

Rijnkade 56, Arnhem - 026 442 82 82

Koningstraat 40, Arnhem - 026 351 18 72

www.arneym.com

www.dining56.nl

www.dudok.nl

Nieuw op de Jansplaats midden in het centrum van Arnhem: Arneym lunch & bites. Samen eten, delen en proeven van verschillende spannende kleine lunch- en dinergerechten. Laat je verrassen door de moderne manier van tapas eten! Arneym lunch & bites is geopend van maandag t/m zaterdag vanaf 11.00 uur. Om 17.00 uur wisselt de lunch- voor de dinerkaart. Zondag gesloten m.u.v. de koopzondagen.

Gezien onze visie op koken, werken wij uitsluitend met de beste (biologische) ingrediënten. Laat u verrassen door onze kok met een diner zonder menukaart, of neem na het shoppen een moment van rust met borrel56; heerlijk kleine gerechten geserveerd op leisteen vanaf € 18,50. En heeft u eens geen zin in verrassingen? Dan neemt u onze periodiek wisselende Dining56 menu, 3 – gangen voor € 32,50. Tevens hebben wij twee kookstudio’s, voor meer informatie zie onze website. Geopend maandag t/m zaterdag vanaf 11.00 uur. Zondag geopend vanaf 13.00 uur.

Dudok is al jaren dé ontmoetingsplek van Arnhem. Midden in de stad, vlakbij stadhuis, Eusebiuskerk, markt en schouwburg is Dudok Arnhem precies wat een stadsbrasserie moet zijn: ruim van opzet, als achtergrondgeluid gezellig geroezemoes, en met een nieuwe lunch- en brasseriekaart. Bij Dudok begint de dag ’s ochtends goed met een ontbijt en een krantje aan de leestafel of in onze heerlijk rustige binnentuin. Deze stadstuin is een relatief onbekend pareltje in de Arnhemse binnenstad. Elke dag open vanaf 9.00 uur, op marktdagen (vrijdag en zaterdag) al vanaf 8.00 uur!

Brasserie Haarhuis

Bar Brasserie De Jonghe Enkelingh

Grand café / Bistro Ambiance

Stationsplein 1 (tegenover CS station), Arnhem

Hoofdstraat 31-33, Velp - 026 362 02 54

Rijnkade 62, Arnhem - 026 442 73 24

026 351 23 99 - www.brasseriehaarhuis.nl

www.dejongheenkelingh.nl

www.bistro-ambiance.nl

Brasserie Haarhuis, het (m)eating point van Arnhem! maakt deel uit van Best Western Hotel Haarhuis. Door z’n aparte ingang stap je er gemakkelijk naar binnen voor een lekkere lunch, smaakvol diner of een borrel. De brasserie biedt plaats aan zo’n honderd gasten. Daarnaast is er nog een ‘chambre séparé’ voor gezelschappen tot 80 personen. Met z’n warme kleuren ademt de brasserie de sfeer uit van een stationsrestauratie uit de jaren 30.

Of het nu gaat om een snelle zakenlunch of uitgebreide lunch met familie. Een borrel met vrienden of een glaasje op het zonnige terras. Een diner of een hapje in een modern en sfeervol interieur. Bar Brasserie De Jonghe Enkelingh in Velp is The place to be! De lunch- en dinerkaart biedt u dagelijks wisselende vis- en vleesgerechten en de specialiteiten van het seizoen. Zelf een menu samen stellen kan al voor minder dan 10 euro per gerecht.

Ambiance: sfeervol, knus en gezellig. Gelegen een van de mooiste plekjes in Arnhem. Met een zonnig terras aan de Rijnkade om deze zomer heerlijk te ontspannen. Om de twee maanden nieuwe gerechten en ieder seizoen een nieuw à la carte menu blijft Ambiance met zijn Franse en Italiaanse keuken verrassen. Ambiance is een geliefde locatie voor bedrijfsrecepties en kleine bruiloftsfeesten. Tevens worden er thema-avonden georganiseerd, zoals nosing-tasting-wijn en spijs-whiskey-proeverijen.

Dagelijks geopend van 07.00 tot 22.00 uur voor ontbijt lunch, borrel en diner. (zondag ontbijt vanaf 08.00 uur, lunch en diner in de sfeervolle bar No.1)

Bar Brasserie De Jonghe Enkelingh is geopend van dinsdag t/m zondag vanaf 11.00 uur tot zolang het gezellig is! Exclusief afhuren is bespreekbaar. Maandag gesloten.

uit in Arnhem mei 2010

Geopend 7 dagen per week vanaf 16.00 uur.


Uit in Arnhem test in en rondom Arnhem op het terras een glas witte huiswijn, op smaak, temperatuur, geur en kleur.

Villa Sonsbeek, Tellegenlaan 3, Arnhem 16.00 uur Prachtige plek in het mooiste stadspark van Nederland, de huiswijn heeft een mooie goudgele kleur, een licht botertje, een vleugje vanille en een fruitige afdronk. Le Grand Café, Korenmarkt 16, Arnhem 17.00 uur Het terras ligt er uitnodigend bij, de bediening is vlot en het glas wijn ziet er goed uit, geur is prima maar de wijn wordt te koud geserveerd. De laatste slokjes smaken redelijk tot goed. Bar Florian, Jansplein 59, Arnhem 16.10 uur Het zonnige terras op de Jansplaats is op zichzelf al een lekkere plek om te zijn. De witte wijn, keuze uit Italiaans of Frans, we gaan voor Frans, is mooi van kleur, heeft een volle smaak en een zachte afdronk. Beloofd een mooie zomer te worden. Café de Kroeg, Nieuwstraat 27, Arnhem 19.05 uur Snel en vriendelijke bediening schenk een vlot glaasje witte wijn. Glas is helaas niet schoon en de wijn is aan de (te) koude kant. Verliest daardoor (te) veel van de smaak. ‘goed.’. Klarendalseweg 536, Arnhem 17.25 uur ‘goed.’ heeft een nieuw terras dat zeker het bezoeken waard is. De witte huiswijn is vol van smaak, een fris ‘zoetje’, en heeft een lange afdronk. Café Vrijdag, Velperbuitensingel 21 A, Arnhem 17.15 uur Op het gezellige terras aan een (te) drukke weg dat vrijwel altijd vol zit, schenkt ‘Vrijdag’ een frisse witte wijn, met een korte afdronk. Helaas lichtelijk aan de koude kant. Babo Café, Bovenbeekstraat 26, Arnhem 16.45 uur Zeer vriendelijke gastvrij serveert vlot een lekker wit wijntje, mooie lichtgele kleur, frisse neus en een licht zoetje in de afdronk. Prima wijntje voor op het terras. Café Nescio‎, De Wiltstraat 51a, Arnhem 18.25 uur Vriendelijke jongeman serveert een droge witte wijn, vrij vlak van smaak en een korte afdronk met een licht zuurtje.

uit in Arnhem mei 2010

13

Witte huiswijn op het terras Witte wijn wordt gemaakt uit het sap van druiven. De most, het vers geperste, maar nog niet vergiste sap van druiven of andere vruchten, is dus vrij van schillen, steeltjes en pitten. Omdat druivensap weinig tot geen kleurstof bevat zal de wijn nagenoeg blank zijn. Witte wijn kan derhalve ook van blauwe druiven gemaakt worden. Witte wijn gemaakt van witte druiven wordt ook wel Blanc de blancs genoemd. Witte wijnen worden doorgaans koel of gekoeld geserveerd. Hoe koel hangt van meerdere factoren af. Het type wijn en de kwaliteit van de wijn spelen hierbij een rol. Hoe koeler de wijn genuttigd wordt hoe minder de wijn haar smaak kan prijsgeven. Het zijn daarom vaak de wat mindere wijnen die aanbevolen worden koud te drinken.

uit g et est

Uit in Arnhem test maandelijks de gastvrijheid, de service, de vriendelijkheid en de kwaliteit in de Arnhemse binnenstad. Deze maand test Uit in Arnhem een lekker glaasje witte (huis) wijn op het terras bij diverse horeca gelegenheden.


! r a a j 75 ogev www.h

Veluwse jongens ĂŠn Arnhemse meisjes vieren als buren feest..!

l

eluwe.n


1 >> Het Eiland

2 >>

De Eusebiustoren

3

tekst & fotografie Barbara Kerkhof

Het Eiland Het stegengebied in Arnhem, zoals hier rond het Eiland, moet een eigen gezicht gaan krijgen. Ik ben zelf gek op stegen zoals de Negen Straatjes in Amsterdam. Ik wil hier in Arnhem graag een route realiseren langs stegen met hun interessante winkels. Het moet duidelijk worden dat het een eigen gebied is, dat zich onderscheidt van de hoofdas. De SBA heeft samen met studenten van ArtEZ een idee voor een soort route gepresenteerd; we hopen dat het uitgevoerd gaat worden.

De Eusebiustoren Vanaf de Eusebiustoren heb je een schitterend uitzicht over de hele Arnhemse binnenstad. Wij van de SBA staan voor dat overzicht. Iedereen mag zijn eigen definitie van de binnenstad hebben, vind ik. Voor mij betekent de binnenstad: de ziel van de hele stad. Het centrum is waar die ziel zich bevindt. Dus ook bijvoorbeeld de Steenstraat en de Hommelseweg kunnen daarbij horen. Vanaf deze hoge toren kun je ook dat gebied zien, dat met haar geheel eigen karakter de binnenstad zo goed aanvult.

Historische Kelders Ik wil graag drie lagen van de Arnhemse binnenstad laten zien: onder de stad, op straatniveau en hoog boven de binnenstad. Zo normaal als de kelders onder Utrecht zijn, zo bijzonder zijn ze hier in Arnhem. Er worden zelfs rondleidingen in gegeven. Wat mij betreft zou de stad er nog veel meer mee mogen doen. Ik heb de kelders in het marketingplan van de SBA opgenomen. Het zou mooi zijn als een stadsevenementenprogramma een startpunt zou hebben op zo’n bijzondere en centraal gelegen plek als deze. Zoveel andere locaties komen daar niet voor in aanmerking.

Met dank aan Bram van de Worp van Stichting Historische Kelders en Erie Joosten van Stichting Eusebius Arnhem. >> Historische Kelders

uit in Arnhem mei 2010

15

ger bij d a n a m s d a t Binnens m ent Arnhe m e g a n a m s Binnenstad

I NA RN HE M

amp Han Overk e Stichting


K13 is 25 jaar K(unsthuis)13 bestaat 25 jaar! Namen als: Youp van ’t Hek en Greetje Bijma hebben later hun weg gevonden naar de grote podia, maar zijn onder andere begonnen in K13. K13 is door de jaren heen uitgegroeid tot een niet meer weg te denken kunstcentrum binnen de culturele wereld. De verjaardag wordt gevierd met een jubileumprogramma Za 1 mei Opening jubileumtentoonstelling NU met werk van beeldend kunstenaar Eugene Terwindt Wo 5 mei Feestelijke route door Velp met het Malletkorps van Harmonie Unisono Do 6 mei Guus Tangelder De jazzkids & een Konijn van Porselein 5+ Vr 7 mei Eindexamensolo’s van studenten van de ROC acteursopleiding Za 8 mei Verrassingsprogramma en open podium Zo 9 mei Eric Vaarzon Morel, Martin Fondse en Jesse van Ruller

Arneym lunch & bites: ook ’s avonds geopend Onlangs opende op de Jansplaats midden in het centrum van Arnhem een nieuw restaurant: Arneym lunch & bites. Het concept is dat je samen eet, deelt en proeft van verschillende spannende kleine lunch- en dinergerechten. Food=Sharing. Het idee is opgedaan in landen rond de Middellandse zee. In deze landen gaat het niet alleen over wat je eet, maar ook over de manier waarop je eet. Zo bestel je met familie, vrienden of collega’s samen diverse gerechtjes om er vervolgens gezamenlijk van te genieten. Dit maakt dat je bewuster van wat je eet, doordat je samen met je tafelgenoten proeft en beleeft. >>> A  rneym lunch & bites is geopend van ma t/m za vanaf 11 uur. Om 17 uur wisselt de lunch- voor de dinerkaart. Zo gesloten m.u.v. de koopzondagen. Jansplaats 8, Arnhem www.arneym.com

6OLGENDE

KOOP

Arnhem is een creatieve én inspirerende stad. De binnenstad, het winkelhart van Arnhem, biedt u verrassende life-style en design winkels maar ook bijzondere boetieks met mode, bloemsierkunst en vormgeving. En op de pleintjes vindt u sfeervolle terrassen en gezellige restaurants.

ZONDAG JUNI

K L A W T CA P & KNODO AG

Op koopzondag 2 mei vindt de Arnhemse Catwalk plaats op het Land van de Markt in het centrum van Arnhem. Een selectie modewinkels uit de Arnhemse Binnenstad tonen hun voorjaarscollectie 2010 aan het winkelende publiek. Met 4 wervelende shows op de catwalk in de openlucht profileert Arnhem zich als Modestad.

ZO

binnenstadarnhem.nl

10020AM_Binn.UitArn.188x117apr.indd 1

19-04-2010 12:51:58


16-17

Met enige regelmaat wordt Gelredome tot de nok toe gevuld met muziekliefhebbers. Grote rockbands als Rammstein, maar ook de jaarlijks terugkerende Night Of The Proms trekken publiek uit het hele land. In mei en juni lijkt er iets bijzonders te zijn. Niet alleen Rage Against the Machine en Eric Clapton doen het voetbalstadion aan, maar ook Alicia Keys, Lady Gaga, Michael Bublé en Kiss. Daarnaast zijn er in het Goffertpark in Nijmegen ook weer een aantal superconcerten. Uit in Arnhem sprak met Rob Trommelen, boeker/promoter van concertorganisator Mojo. tekst Aure Straatman

Rage Against the Machine

UI TTIP

Arnhem tijdelijk muzikale hotspot

Gelredome XS Rob moet lachen als we vragen of Arnhem opgeklommen is tot muzikale hotspot van Nederland: “Nee hoor, we werken natuurlijk al lang samen met Gelredome en de heel grote acts als bijvoorbeeld Rammstein brengen we altijd al daar onder. Dat er in de komende maanden zoveel artiesten staan heeft vooral te maken met het feit dat Ahoy in Rotterdam aan het verbouwen is. In Ahoy boeken we meestal de artiesten die tussen de 10.000 en 12.000 bezoekers trekken, daar is Gelredome met een capaciteit van 32.000 mensen toch iets te groot voor.” Gelredome heeft wel wat aanpassingen moeten doen om de concertbezoekers en ar- Micheal Bublé tiesten niet het gevoel te geven dat ze als een guppie in een Olympisch zwembad dobberen, vertelt Rob: “De komende maanden komen er een aantal shows in kleine setting van maximaal 15.000 mensen. Het stadion wordt dan omgebouwd tot een wat intiemere zaal, met bijvoorbeeld plaatsing van het podium in het midden en afrokken met gordijnen. Vandaar ook de benaming Gelredome XS.”

van concerten in de buitenlucht, tussen die machtige bomen in het park is heel bijzonder.” Weten artiesten eigenlijk wel waar Arnhem en Nijmegen liggen? Die vraag brengt Rob weer aan het lachen: “Eerlijk gezegd weet de gemiddelde Amerikaan niet eens dat Nederland een land is. Ze kennen eigenlijk alleen Amsterdam, en dat is dan meteen ook weer erg beroemd.” Alicia Keys

Kiss Band

Concertbezoek in het Oosten De sfeer bij concerten in Gelredome en het Goffertpark verschilt volgens Rob niet zoveel van die in het Westen van het land. “De sfeer wordt in de eerste plaats gemaakt door de artiest die optreedt. Er zijn bij concerten in Arnhem of Nijmegen misschien wel iets meer mensen uit deze streek, en omgekeerd in Rotterdam of Amsterdam ook. Het is natuurlijk een flinke rit naar de andere kant van het land, maar er zijn genoeg mensen die dat er voor over hebben.” Wel is er verschil tussen Gelredome en het Goffertpark: “Het Goffertpark kan wel 60.000 mensen herbergen. Daarmee wordt het een beetje massaal, maar de zomerse sfeer

Goffertpark

Het programma van Gelredome is al genoemd, maar wat staat er in het Goffertpark? “Vorig jaar hebben we twee dagen Coldplay gehad. Dat was fantastisch. Dit jaar hebben we Muse en Aerosmith en daarnaast Rockin’ Park met onder meer Pearl Jam, Ben Harper and Relentless7 en Amy McDonald. Het is een heel fris programma geworden, met eigenlijk allemaal ‘feel good’-artiesten. De kaartverkoop loopt al goed en het belooft een fantastische dag te worden.” Zelf kijkt Rob het meest uit naar Aerosmith en Pearl Jam: “Ik ben een echte rocker en mij zul je niet snel tegenkomen bij Michael Bublé. Dat is meer voor meisjes, als ik het even incorrect mag formuleren.” Zie voor meer informatie & programma www.livenation.nl www.gelredome.nl Pearl Jam

uit in Arnhem mei 2010


18

UI TTIP

Briefwisseling van twee joodse vrienden

Trieste thriller Eric van der Donk (l) en Jan van Eijndthoven

Begin mei, niet geheel toevallig rond Bevrijdingsdag, brengt theatergroep Keesen&Co de reprise van het aangrijpende stuk Adres Onbekend. De Arnhemse acteurs Jan van Eijndthoven en Eric van der Donk lezen het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijfster Katherine Kressman Taylor, onder supervisie van regisseur Willibrord Keesen. Een jaar eerder maakten ze hiermee al grote indruk: “Het publiek blijft aangeslagen achter; we hebben al veel doodstiltes meegemaakt.” tekst Nicole Beaujean

Adres Onbekend is een bundeling van een reeks brieven tussen een joodse Amerikaan die in San Francisco woont (Max; Jan van Eijndthoven) en zijn voormalige zakenpartner en vriend die naar Duitsland is teruggekeerd (Martin; Eric van der Donk). De brieven dateren van november 1932 tot maart 1934. De verstrekkende gevolgen van de nazi-ideologie, in het bijzonder voor een hechte vriendschap, worden in deze briefwisseling treffend en zeer aangrijpend weergegeven. “Onze eigen vriendschap vormt een mooi uitgangspunt voor deze reading,” vertelt Van der Donk. “Jantje en ik kennen elkaar uit de jaren zeventig, toen we samen bij Toneelgroep Theater speelden, hier in Arnhem. Dat we privé ook vrienden zijn, maakt ons optreden in zekere zin gemakkelijker.”

Scherpte en ironie Max en Martin zitten naast elkaar achter een tafel, ze lezen de brieven die ze elkaar schrijven hardop voor, de één vanuit Duitsland, de ander vanuit Amerika. “Toen we het script lazen, waren we diep onder de indruk. Het is razend knap hoe deze joodse journaliste, aan de hand van de correspondentie tussen twee vrienden, met

scherpte en ironie vertelt wat er speelde in die tijd, zonder een enkel oordeel te geven,” zegt Van Eijndthoven. Van der Donk: “Omdat we onszelf en elkaar goed kennen, was direct duidelijk wie welke rol zou lezen. Ik heb enige neiging tot extraversie; ik praat mezelf suf. Jan is juist bedachtzaam. Hij heeft absoluut geen moeite om bij de les te blijven, speelt kleiner en meer naturel. In het begin vroegen we ons af: een uur voorlezen, is dat wel genoeg? Het lijkt alsof we niks doen, maar volgens Willibrord, onze regisseur, moeten we het juist klein houden. Het is al gauw te veel, te vet. Juist die soberheid maakt het indrukwekkend.”

Waarschuwing Van Eijndthoven: “We hebben al veel doodstiltes meegemaakt na de verbijsterende ontknoping. Het publiek blijft aangeslagen achter. Zelf moet ik altijd direct naar buiten voor een sigaret of twee. Zo schud ik het stuk van me af.” “Enig historisch besef is belangrijk,” zegt Van der Donk. “Het boek is een waarschuwing. Je gaat je vanzelf afvragen wat jij had gedaan als je in de jaren dertig had geleefd. En dat is ook onze bedoeling: dat mensen gaan nadenken.” Van Eijndthoven: “Het is een prachtig verhaal, spannend als een thriller. Maar ook diep triest natuurlijk. We zijn ontzettend van dit stuk gaan houden.”

uit in Arnhem mei 2010

Speeldata di 4 t/m vr 7 mei, 20.30 uur za 8 & zo 9 mei, 14.00 uur (lunch om 13.00 uur) Theater aan de Rijn Rijnstraat 42, Arnhem Reserveren 026 – 4460449 of info@keesen-co.nl www.keesen-co.nl


dAcapo is het studium generale van ArtEZ en verzorgt diverse projecten zoals lezingen, talkshows, workshops en manifestaties. Projecten die de visie op kunst, de wereld en ook de relatie daartussen, verruimen en verdiepen. Uit in Arnhem was te gast bij de Talkshow I don’t like Mondays met als onderwerp The relevance of the living body in art. Deze avond staan de ontwikkelingen waarbij nieuwe media en podiumkunsten elkaars grenzen overschrijden centraal. Een bijzondere avond met een dansduet van Jasper van Luijk en Anand Bolder, installaties van beeldend kunstenaars Annemieke Olthuijs en Thomas van Haren en te gast waren Marloeke van der Vlugt (oa theatervormgever en regisseur) en Boukje Schweigman (theatermaker). Meer informatie over dAcapo: www.artez.nl/dacapo, Langstraat 20 Arnhem

19

UI TNAC HT

dAcapo, Showroom Arnhem

Joke Alkema, Hoofd dAcapo, studium generale van ArtEZ dAcapo, studium generale organiseert samen met studenten van ArtEZ onder andere deze talkshows. De programma’s dragen bij aan het vormen van een visie op de wereld waarin de studenten gaan werken. dAcapo geeft hiermee een extra impuls aan het onderwijs bij ArtEZ. En de programma’s van dAcapo nodigt mensen van buiten de hogeschool uit om kennis te nemen van ArtEZ en bijzondere ontwikkelingen en onderwerpen op het gebied van kunst, wetenschap en maatschappij. Een aangename verrijking van het culturele aanbod in Arnhem. Activiteiten van dAcapo zijn over het algemeen gratis en iedereen met interesse in kunst en cultuur is van harte welkom!

uit in Arnhem mei 2010


presents

Vrijdag 3 december 2010 GelreDome Arnhem KAARTVERKOOP VIA

Entree: v.a. 1 49 (excl. servicekosten) Ticket de Luxe: â‚Ź 154 (excl. servicekosten) Aanvang: 20.00 uur www.simplyred.com


tekst Geraldine Caraballo fotografie Mamabart

Wanda

Beroep Shopmanager Invito Stijl Vrouwelijk, stoer, sexy. Inspiratie Bedenk eigenlijk zelf wat bij me past. Pik eruit wat ik mooi vind. Favoriete merken/winkel Vero Moda en de Globe. Winkelaanbod in Arnhem Schoenen okĂŠ, maar te weinig hippe en betaalbare kledingzaken die regelmatig van collecties wisselen. Wat mis je in Arnhem Aparte winkeltjes, de wat kleinere exclusieve zaakjes. Geraldine Mooie lange benen in een jeans gestoken gecombineerd met de Bretonse streep. Deze stijl is onmisbaar voor deze zomer. Zo makkelijk te combineren, bijvoorbeeld met blote benen en een slippertje.

21

UI T D E KAST

Maandelijks gaat styliste Geraldine Caraballo tussen het winkelend publiek in Arnhem op zoek naar mensen met een duidelijke eigen stijl. Is de lente dan eindelijk echt begonnen of hebben we nog steeds de winterjas aan? En hoe shop jij, wat koop je en waardoor laat jij je inspireren?

Dennis The

Beroep Vestigingsmanager telecomwinkel Stijl Klassiek,hip en trendy. Ik hou van een casual stijl maar dan wel gecombineerd met nette schoenen. Combi van vintage en nieuw. Vooral een goede lage jeans vind ik onmisbaar. Inspiratie Ik ga wel eens naar collectiepresentaties, waar je de trends voor het nieuwe seizoen kunt bekijken. De tv. Kijk onbewust goed om me heen. Favoriete merken/winkel Nude jeans, Junk de luxe. Winkelaanbod in Arnhem Teveel mainstream. Maar een winkel als Globe vind ik wel okĂŠ. Wat mis je in Arnhem Blue Blood, Bendorf en Adidas Store Geraldine Je ziet dat Dennis een duidelijke eigen stijl heeft. De jeans zit goed, mooi smal houthakkershemd. De puntschoenen vind ik helemaal top. Je ziet dat hij een goede mix maakt van vintage met nieuw.

Frederike

Beroep Scholiere, werkt in het weekend in een kledingwinkel Stijl Wisselend! Soms sportief, dan weer ga ik helemaal los met printjes, ligt aan mijn humeur, hoe ik wakker word en me voel. Verder houd ik van mooie hakken. Een goede pasvorm vind ik belangrijk. Ik heb een zwak voor Scandinavische merken door hun vrouwelijkheid en originele inslag. Inspiratie Ik kijk niet in de bladen, de mode die ze daar laten zien vind ik niet haalbaar en inspirerend. Ik snuffel zelf wel in winkels. Favoriete merken/winkel Malene Birger, Day, Modstrom en Cos. Winkelaanbod in Arnhem Prima vooral Humanoid en Trix & Reeshuis Wat mis je in Arnhem Schoenenwinkels Geraldine Wauw, goede lange laarzen. Mooie kleur en goede combi met de jeans. Het fijne kleine tasje past goed bij Frederikes postuur.

uit in Arnhem mei 2010


22-23

+++ www.arnhemsuitburo.nl +++

Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd

za 01 mei

UI TA GE N D A

Luxor Live ClubDeLux 23.00 u. € 3,- excl. servicekosten Het is weer tijd voor ClubdeLux, de eigen clubnacht van Luxor Live. Met dj’s uit Arnhem en omstreken, met een cocktailbar en die gezellige sfeer die je van ClubDeLux gewend bent. Schouwburg De adem van Eva Nilgün Yerli 20.15 u. € 18,-/ € 14,-/ CJP € 2,50 korting In ‘De adem van Eva’ zet de rasvertelster Nilgün Yerli Adam en Eva neer tijdens hun eerste dagen in het paradijs, in een wereld die ze nog helemaal moeten ontdekken. Schouwburg Terug bij af - hoogtepunten uit tien jaar Richard Groenendijk in het theater Richard Groenendijk 20.30 u. € 14,-/ CJP € 11,50 Zes soloprogramma’s, een hoofdrol in ‘Les misérables’, een eigen radioprogramma, columns en een filmrol: dat is de meer dan verdienstelijke oogst van tien jaar Richard Groenendijk. Nederlands Watermuseum Shampoo maken in het Watermuseum € 1,50 + entree van het museum Shampoo is een mengsel van verschillende stoffen, zoals water, zeep en zout. Elke stof heeft zijn eigen functie. Zeep heeft een reinigende werking, water zorgt voor meer volume en zout maakt het mengsel stroperig. Nederlands Wijnmuseum Zaterdagproeverij 13.30 u. € 12,Op zaterdagen krijgt u bij een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum Arnhem een rondgang door de authentieke kelders van het wijnkopershuis Robbers & van den Hoogen én kunt u na afloop hiervan een kleine proeverij bijwonen.

6 mei Kunsthuis 13 Een konijn van porselein De Toneelmakerij

Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag 13.30 u. Gratis Iedere zondag vertellen de gidsen u over de vele soorten planten en dieren die in het park te vinden zijn, de cultuurhistorische achtergronden en de kenmerken van de Engelse landschapsstijl waarin het park is aangelegd. zo 02 mei Nederlands Watermuseum Shampoo maken in het Watermuseum € 1,50 + entree van het museum Zie 1 mei Bezoekerscentrum Sonsbeek Wandelcafé Arnhem 11.00 u. Gratis Wandelcafé Arnhem, zónder inleiding, maar mét wandelliedjes onderweg. De wandeling gaat “door de bossen en de heide” richting Oosterbeek en eindigt bij de bushalte van Kievitsdel. Schouwburg Vakantie (3+) Cees Brandt 13.30 u. € 9,-/ tot 16 jaar en CJP € 6,50 Cees Brandt heeft tientallen voorstellingen gemaakt en is daarmee dé expert op het gebied van theater voor een publiek waarvoor de grote wereld nog niet bestaat. ma 03 mei Nederlands Watermuseum Shampoo maken in het Watermuseum € 1,50 + entree van het museum Zie 1 mei di 04 mei Nederlands Watermuseum Shampoo maken in het Watermuseum € 1,50 + entree van het museum Zie 1 mei Theater aan de Rijn ADRES ONBEKEND Keesen&Co 20.30 u. € 10,- (+ lunch € 20,-) Adres Onbekend is een briefwisseling waarin de teloorgang van een vriendschap uiterst sober, vrijwel zonder theatrale ingrepen, een spannend verhaal oplevert tegen de achtergrond van de dreigende Wereldoorlog II. wo 05 mei K13 Aankondiging jubileumprogramma 14.00 u. Vertrek vanaf k13 Tocht met Malletkorps van Harmonie Unisono en vrijwilligers K13 door Velp. Nederlands Watermuseum Shampoo maken in het Watermuseum € 1,50 + entree van het museum Zie 1 mei

Een beeldend sprookje zonder tekst over afscheid nemen en thuiskomen met moderne, klassieke muziek. Op een dag verandert een verwend jongetje in een konijn van porselein. Hij maakt een lange reis, langs vreemde plekken en nog vreemdere mensen.

Theater aan de Rijn ADRES ONBEKEND Keesen&Co 20.30 u. € 10,- (+ lunch € 20,-) Zie 4 mei

uit in Arnhem mei 2010

Theater het hof Ga maar rustig slapen 20.30 u. € 12,50 Zie 4 mei do 06 mei Schouwburg Stampende stilte Het Internationaal Danstheater 20.15 u. € 19,-/ € 15,-/ CJP € 2,50 korting Op het menu staan onder meer sensuele tango, een intiem zigeunerduet en opzwepende Japanse trommels. Luxor Live De 1e Etage ft. Do Not Run We Are Your Friends, Geiser + Sennen 21.00 u. € 3,- excl. servicekosten Eens een de zoveel tijd duikt er een band op waarbij elke vergelijking mank gaat. Avant-garde, alternatieve jazznoir, progressieve psychedelica, Zappa-eske symforock? Geef het maar een naam. Posttheater Adje’s sterren revue Adje 20.30 u. € 16,Met een keur aan internationale gasten, een plaatselijk amateur showballet en prachtige liedjes weet Adje weer helemaal de plank mis te slaan. Theater aan de Rijn ADRES ONBEKEND Keesen&Co 20.30 u. € 10,- (+ lunch € 20,-) Zie 4 mei Nederlands Watermuseum Shampoo maken in het Watermuseum € 1,50 + entree van het museum Zie 1 mei Kunsthuis 13 Een konijn van porselein De Toneelmakerij 14.30 u. € 8,-/ CJP € 6,zie kader fr 07 mei Luxor Live La Caravane Passe 21.00 u. € 10,- excl. servicekosten Uit hun voegen barstende vloeren, van het plafond trillende kroonluchters en uitzinnig dansende menigten. La Caravane Passe krijgt het allemaal voor elkaar! Huis Oostpool Verona aan de Rijn Toneelgroep Oostpool 20.15 u. € 10,Verona aan de Rijn combineert de oorspronkelijke Romeo en Julia verhaallijn met eigen tekst en verhalen van de jonge deelnemers. Schouwburg Elf minuten Noord nederlands toneel 20.15 u. € 20,-/ € 16,-/ CJP € 2,50 korting De Braziliaanse successchrijver Paulo Coelho vertelt in ‘Elf minuten’ (2003) over de jonge Braziliaanse Maria. Ze werkt in een stoffenwinkel, maar verlangt koortsachtig naar het grote avontuur.

Huis Van Puck Afscheid Theatergroep Cactus 20.30 u. € 8,De nieuwe beginners groep van Cactus speelt na 15 avonden hard werken op 7 en 8 mei een voorstelling over ‘afscheid’. Theater aan de Rijn ADRES ONBEKEND Keesen&Co 20.30 u. € 10,- (+ lunch € 20,-) Zie 4 mei Posttheater Adje’s sterren revue Adje 20.30 u. € 16,Zie 6 mei K13 K13 presenteert nieuw talent 19.30 u. Gratis 3 korte (30 á 45 minuten) eindexamensolo’s van studenten van de ROC acteursopleiding. Nederlands Watermuseum Shampoo maken in het Watermuseum € 1,50 + entree van het museum Zie 1 mei za 08 mei Luxor Live 80’s Verantwoord 23.00 u. € 9,- excl. servicekosten Daar zijn ze dan! 80’s Verantwoord (van de makers van 90’s NOW!) is het tofste 80’s feestje on the planet! Sinds 2000 touren ze langs de Nederlandse poppodia en festivals en nu landen ze in Arnhem, heerlijk! Huis Oostpool Verona aan de Rijn Toneelgroep Oostpool 20.15 u. € 10,Zie 7 mei Schouwburg De verliefde wolk Handtheater 20.30 u. € 13,-/ CJP € 10,50 Handtheater brengt met dove en horende acteurs voorstellingen in gesproken Nederlands en gebarentaal. De groep speelt het sprookje ‘De verliefde wolk’ van de Turkse schrijver Nâzim als een visuele familievoorstelling voor iedereen van 10 jaar en ouder. Huis Van Puck Afscheid Theatergroep Cactus 20.30 u. € 8,Zie 7 mei Theater aan de Rijn ADRES ONBEKEND Keesen&Co 20.30 u. € 10,- (+ lunch € 20,-) Zie 4 mei Posttheater Enig in zijn soort Wilko Terwijn 20.30 u. € 14,Hij neemt nooi een blad voor de mond en is dus niet geschikt voor tere zieltjes. Vergeet de rode draad of een gevoleig liedje en laat je meesleu-


+ www.arnhemsuitburo.nl +++ ren in zijn bizar hilarische gedachtengangen. Nederlands Wijnmuseum Zaterdagproeverij 13.30 u. € 12,Op zaterdagen krijgt u bij een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum Arnhem een rondgang door de authentieke kelders van het wijnkopershuis Robbers & van den Hoogen én kunt u na afloop hiervan een kleine proeverij bijwonen. Kunsthuis 13 K13 geeft feest voor iedereen! Gratis Feest voor iedereen, met ‘s middags filmpjes/ dia’s uit het verleden. Nederlands Watermuseum Shampoo maken in het Watermuseum € 1,50 + entree van het museum Zie 1 mei Nederlands Openluchtmuseum Nostalgische Kermis Openingstijden museum, entree museum De kermis bestaat al sinds de middeleeuwen. Het was een echt volksfeest dat aanvankelijk werd georganiseerd door de kerk. In het Openluchtmuseum staat een kermis van voor de tweede wereldoorlog. zo 09 mei Huis Oostpool Verona aan de Rijn Toneelgroep Oostpool 20.15 u. € 10,Zie 7 mei Kunsthuis 13 Eric Vaarzon Morel, Jesse van Ruller, Martin Fonds 16.00 u. € 17,-/ CJP € 15,Samensmelting van flamenco, jazz, latin en klassiek. Musis Sacrum Dubbelconcert: Bert van den Brink en Maria Markesini 15.30 u. € 15,-/ CJP € 7,50 Pianist, componist, docent, producent en vanavond zelfs ook accordeonist Bert van den Brink treedt op met de Griekse zangeres Maria Markesini, die met haar adembenemende stem, expressieve lichaamstaal en warme presentatie iedereen in haar ban weet te krijgen. Luxor Live Cafestival 16.30 u. € 5,- excl. servicekosten Cafestival is een middag vol singer/songwriters, dichters, cabaretiers, komedianten en andere kleinkunstenaars. Schouwburg Cape connection Stef Bos, Fernando Lameirinhas e.a. 20.15 u. € 32,50/ € 28,50/ CJP of jonger dan 16 € 2,50 korting Stef Bos ontving afgelopen februari in Pretoria een belangrijke prijs voor zijn bijdrage aan de Afrikaanse taal en muziek. Bos brengt in ‘Cape connection’ muzikale grootheden samen die hun sporen ruimschoots verdiend hebben. Schouwburg Om 8 uur bij de ark (7+) Het Laagland

Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd 13.30 u. € 9,-/ CJP of jonger dan 16 € 6,50 Vanuit het aandoenlijke en verfrissende perspectief van drie pinguïns en een duif die graag in een lied uitbarsten, ‘stinkt’ deze voorstelling niet alleen naar vis, maar vooral naar komedie. Theater aan de Rijn ADRES ONBEKEND Keesen&Co 20.30 u. € 10,- (+ lunch € 20,-) Zie 4 mei Nederlands Openluchtmuseum Nostalgische Kermis Openingstijden museum, entree museum Zie 8 mei Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag 13.30 u. Gratis ‘Vliegbasis Sonsbeek’. Themawandeling rond alles wat vliegt in hert park.

NTGent i.s.m. Toneelgroep Amsterdam 20.15 u. € 22,50/ € 18,50/ CJP € 2,50 korting NTGent en Toneelgroep Amsterdam zetten een prachtcast in voor een eigentijdse versie van dit fraaie staaltje nihilisme. Schouwburg De lange nasleep van een korte mededeling René van ‘t Hof, José Kuijpers e.a. 20.30 u. € 14,-/ CJP € 11,50 ‘De lange nasleep van een korte mededeling’ is een humoristische tekst voor drie mannen en een vrouw van de talentvolle schrijfster Magne van den Berg. Het stuk is gebaseerd op de gedachte dat de keuze van één iemand de vanzelfsprekendheden van anderen kan aantasten.

Bezoekerscentrum Sonsbeek Nationale Molendag 11.00 - 16.30 u. Gratis De Witte Watermolen is open en in bedrijf. Er worden rondleidingen gegeven en er kunnen molenprodukten worden gekocht.

Posttheater 1e pers. enkelv. Murth Mossel 20.30 u. € 15,Rasverteller serveert u wederom grappige verhalen en vlijmscherpe observaties, opgediend à la Murth. Een recept waarmee hij u zeker aan het lachen krijgt.

Nederlands Watermuseum Shampoo maken in het Watermuseum € 1,50 + entree van het museum Zie 1 mei

Nederlands Openluchtmuseum Nostalgische Kermis Openingstijden museum, entree museum Zie 8 mei

ma 10 mei Nederlands Openluchtmuseum Nostalgische Kermis Openingstijden museum, entree museum Zie 8 mei Nederlands Watermuseum Shampoo maken in het Watermuseum € 1,50 + entree van het museum Zie 1 mei di 11 mei Nederlands Openluchtmuseum Nostalgische Kermis Openingstijden museum, entree museum Zie 8 mei

Nederlands Watermuseum Shampoo maken in het Watermuseum € 1,50 + entree van het museum Zie 1 mei do 13 mei Luxor Live Max Romeo 21.00 u. € 20,- excl. servicekosten De Jamaicaanse reggaegrootheid Max Romeo stond samen met die andere legendes Lee ‘Scratch’ Perry en Bob Marley aan de wieg van de roots reggae.

Volksuniversiteit Arnhem Cucus, Italiaans op reis 19.15 u. € 130,- (6x) Uw verblijf in Italië wordt nóg aangenamer wanneer u enige kennis van het Italiaans heeft! Deze vakantiecursus dient ter voorbereiding en gaat uit van beginnersniveau.

Schouwburg The hope of a continent! Daughters of Africa 20.15 u. € 27,50/ € 23,50/ CJP € 2,50 korting Onder de bezielende leiding van Leoni Jansen en een grand old Mother Africa maken de Daughters of Africa een energieke en optimistische show met één been in de roots van Afrika en het andere in de eigentijdse muziekcultuur van het continent.

Nederlands Watermuseum Shampoo maken in het Watermuseum € 1,50 + entree van het museum Zie 1 mei

Nederlands Watermuseum Shampoo maken in het Watermuseum € 1,50 + entree van het museum Zie 1 mei

Luxor Live Delorentos 21.00 u. € 6,- excl. servicekosten Ierse bands die de kroon van U2 over kunnen nemen? Delorentos heeft precies de juiste papieren in huis.

Sonsbeekfestival Sonsbeek Vlotconcerten 2010 12.00 u. Gratis De hele zomer kan er op zondagochtend worden genoten van een Vlotconcert. De traditie wordt trouw voortgezet met 32ste jaar Vlotconcerten op de Grote Vijver in het Sonsbeekpark van Arnhem.

Schouwburg La grande bouffe

Nederlands Openluchtmuseum Nostalgische Kermis

wo 12 mei

uit in Arnhem mei 2010

Openingstijden museum, entree museum Zie 8 mei vr 14 mei Musis Sacrum Trombonissimo Het Gelders Orkest 20.15 u. € 30,-/ € 27,50/ € 23,50/ € 17,50/ CJP 50% korting Het gebeurt niet elke dag dat Het Gelders Orkest de solistenkamer reserveert voor een trombonist, laat staan voor twee. Laat het dan maar meteen twee van ‘s werelds bekendste zijn: de Zweed Christian Lindberg en de Nederlander Jörgen van Rijen. Luxor Live Giovanca 21.00 u. € 14,- excl. servicekosten Giovanca begon haar muzikale carrière als achtergrondzangeres, maar bracht in 2008 haar debuutalbum ‘Subway Silence’ (geproduceerd door Benny Sings) uit. Schouwburg Anne en Goebbels, een confrontatie Victor Löw & Meral Polat 20.15 u. € 18,-/ € 14,-/ CJP € 2,50 korting Victor Löw en Meral Polat brengen scherp en spannend theater dat twee vensters op de buitenwereld toont, namelijk door de ogen van Anne Frank en Joseph Goebbels. Beiden hielden een dagboek bij en aan de hand van die epistels wordt een beeld geschetst. Schouwburg Een missverkiezing (Kruistochten 2)

Muziektheatercollectief Het Volksoperahuis 20.30 u. € 13,-/ CJP € 10,50 Het swingende ‘Een missverkiezing’ is deel twee van de trilogie ‘Kruistochten’, waarin Muziektheatercollectief Het Volksoperahuis met livemuziek en humor de pijlen richt op drie wereldgodsdiensten. Rixt Leddy speelt de rol van de nieuwe Jezus. Huis Van Puck Nieuwe Mensen Stichting Lens 20.30 u. € 8,Het lijkt allemaal zo simpel. We poetsen onze tanden, eten onze boterhammen met hagelslag en worden boos wanneer nodig. Huis Oostpool Verona aan de Rijn Toneelgroep Oostpool 20.15 u. € 10,Zie 7 mei Posttheater Ruig Kristel Zweers 20.30 u. € 14,Zweers doet geen imitaties of liedjes. Ze praat, verrast en charmeert. Ze kan grof zijn, zonder ordinair te worden. En hard zijn, zonder te choqueren. Nederlands Watermuseum Shampoo maken in het Watermuseum € 1,50 + entree van het museum Zie 1 mei

A anbevolen door V rienden van T heater

Verona aan de Rijn Toneelgroep Oostpool i.s.m. met stagiaires van ArtEZ hogeschool voor de kunsten 7 t/m 16 mei 20.15 u, zondags 14.30 u Huis Oostpool Verona aan de Rijn is een eigentijdse bewerking van de grote Coming of age klassieker Romeo en Julia van William Shakespeare. Een groep jongeren in de overgang naar hun volwassenheid stapt uit de saaiheid van hun Arnhemse bestaan en komt terecht in het emotionele Verona. Er bloeit een liefde op tussen ‘een naadloos knappe jongen’ en ‘een mooi schepsel van een meisje’ uit twee rivaliserende families. Nadat Romeo’s beste vriend wordt gedood, barst de haat opnieuw los. Een leven vol Sturm und Drang tot de dood er op volgt. Hoe voelt het als het kind in jezelf sterft? Steun de Arnhemse toneelmakers & ga zelf met korting naar theater.


24-25

+++ www.arnhemsuitburo.nl +++

Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd Nederlands Openluchtmuseum Nostalgische Kermis Openingstijden museum, entree museum Zie 8 mei

UI TA GE N D A

za 15 mei Luxor Live Magnapop 20.30 u. € 13,- excl. servicekosten Magnapop (USA - Atlanta) werd in 1989 ontdekt door Michael Stipe (REM), die meteen ook producer werd van de eerste twee releases van de band. Schouwburg Elektra/ Erwartung Club Opera: Studio Minailo 20.30 u. € 12,50/ CJP € 10,‘Elektra / Erwartung’ is een psychologische double bill van Studio Minailo, een opera met een hoog MTV-gehalte, waarin alles draait om wraak. Huis Van Puck Street Open Podium 19.00 u. Gratis Op zaterdag 15 mei presenteert Huis van Puck in samenwerking met New Arts het Street Open Podium speciaal voor jongeren van 16 tot 22 jaar in de theaterzaal van Puck. Huis Oostpool Verona aan de Rijn Toneelgroep Oostpool 20.15 u. € 10,Zie 7 mei Posttheater Hardcore comedy 20.30 u. € 16,- incl. drankje! Cabaret voor mensen die tegen een stootje kunnen. Nederlands Watermuseum Shampoo maken in het Watermuseum

22 mei Schouwburg De tweeling Yvonne van den Hurk e.a. Het boek van Tessa de Loo was een bestseller, de toneelbewerking uit 2000 een theaterhit en de bekroonde film uit 2002 een groot bioscoopsucces. Dit jaar brengen regisseur Mette Bouhuijs en vier topactrices het stuk in reprise!

€ 1,50 + entree van het museum Zie 1 mei Bibliotheek Arnhem Schrijfmiddag Amnesty International en Milieudefensie 13.00 u. Gratis De mensenrechten worden wereldwijd geschonden en het milieu is ook vaak kind van de rekening. Nederlands Wijnmuseum Zaterdagproeverij 13.30 u. € 12,Op zaterdagen krijgt u bij een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum Arnhem een rondgang door de authentieke kelders van het wijnkopershuis Robbers & van den Hoogen én kunt u na afloop hiervan een kleine proeverij bijwonen. Nederlands Openluchtmuseum Nostalgische Kermis Openingstijden museum, entree museum Zie 8 mei

18 mei 20.00 uur ‘Mogen wij aan u voorstellen?’, een politiek debat met de nieuwe Arnhemse wethouders. 19 mei 14.00 uur Diverse kinderspelen door Doe-Fabriek tot 16.00 uur. 21 mei 20.00 uur ‘Het Arnhemse culturele plaveisel’, een debat geleid door Piet Hein Peeters in gesprek met culturele partijen. 23 mei 14.00 uur Diverse kinderspelen door Doe-Fabriek tot 16.00 uur. 28 mei 20.00 uur Een veiling van 20 kunstwerken van (ex) posanten uit Dudok, met Bart van Meer als veilingmeester. Opbrengst gaat naar het Arnhemsmeisjefietst /KWF Kankerbestrijding.

zo 16 mei Huis Oostpool Verona aan de Rijn Toneelgroep Oostpool 20.15 u. € 10,Zie 7 mei Binnenstad Arnhem Harley Davidsondag Arnhem 2010 12.00 u. Gratis Stoer evenement in het centrum van Arnhem. Duizenden ronkende motoren maken Arnhem op 16 mei de ruigste stad van Nederland. Meer dan 4000 ronkende Harleys komen via de Mainstreet het Harleydag terrein oprijden. Sonsbeekfestival Sonsbeek Vlotconcerten 2010 12.00 u. Gratis De hele zomer kan er op zondagochtend worden genoten van een Vlotconcert. De traditie wordt trouw voortgezet met 32ste jaar Vlotconcerten op de Grote Vijver in het Sonsbeekpark van Arnhem. Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag 13.30 u. Gratis Iedere zondag vertellen de gidsen u over de vele soorten planten en dieren die in het park te vinden zijn, de cultuurhistorische achtergronden en de kenmerken van de Engelse landschapsstijl waarin het park is aangelegd. Nederlands Watermuseum Shampoo maken in het Watermuseum € 1,50 + entree van het museum Zie 1 mei Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag 13.30 u. Gratis Iedere zondag vertellen de gidsen u over de vele soorten planten en dieren die in het park te vinden zijn, de cultuurhistorische achtergronden en de kenmerken van de Engelse landschapsstijl waarin het park is aangelegd. Nederlands Openluchtmuseum Nostalgische Kermis Openingstijden museum, entree museum Zie 8 mei

uit in Arnhem mei 2010

Schouwburg Droomwolken (4+) Eric Beekes 13.30 u. € 9,-/ tot 16 jaar en CJP € 6,50 In het succesvolle muzikale kinderprogramma ‘Droomwolken’ speelt zanger/acteur Eric Beekes een reiziger. Hij neemt de kinderen en zijn koffer vol liedjes mee op reis naar een wereld waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen. Schouwburg Vet kindercabaret (5+) Nellerike de Voogd, Sjamke de Voogd & Ramses Graus 14.30 u. € 16,-/ tot 16 jaar en CJP € 11,‘Vet kindercabaret’ is geïnspireerd op het succesvolle ‘Potvoordrie kindercabaret’ uit de jaren zeventig. ‘Vet kindercabaret’ is net als het cabaret waar je ouders altijd zo om lachen, maar dan vet! ma 17 mei Nederlands Openluchtmuseum Nostalgische Kermis Openingstijden museum, entree museum Zie 8 mei di 18 mei Dudok Café Brasserie Politiek debat 20.00 u. ‘Mogen wij aan u voorstellen?’, een politiek debat met de nieuwe Arnhemse wethouders. Nederlands Openluchtmuseum Nostalgische Kermis Openingstijden museum, entree museum Zie 8 mei Volksuniversiteit Arnhem Cucus, Italiaans op reis 19.15 u. € 130,- (6x) Zie 11 mei wo 19 mei Musis Sacrum Prima la musica, poi le parole Combattimento Consort Amsterdam 20.15 u. € 25,-/ CJP € 12,50

Het werk ‘Prima la musica, poi le parole’ van Antonio Salieri (1750-1825) werd in 1786 uitgevoerd op verzoek van de Oostenrijkse keizer, tijdens een wedstrijd met collega en rivaal Mozart. Mozarts stuk verloor, maar toch is dit stuk in de vergetelheid geraakt. Schouwburg Zoals de dingen gaan… Peter De Graef 20.30 u. € 14,-/ CJP € 11,50 In het bekroonde ‘Zoals de dingen gaan…’ vertelt Peter De Graef over een jongeman die helemaal niet bezig is met zoiets als ‘de waarheid’. Maar hij botst er wel voortdurend tegenaan. Lastig. Schouwburg Dusty - you don’t have to say you love me Audrey Bolder, Janke Dekker en Casper Gimbrère 20.15 u. € 21,-/ € 17,-/ CJP € 2,50 korting Dusty Springfield (1939-1999) was dé blanke koningin van de soul. Ze zong tientallen klassiekers de geschiedenis in en bereikte met liedjes als ‘Son of a preacherman’ en ‘I close my eyes and count to ten’ de status van wereldster. Dudok Café Brasserie Kinderspelen 14.00 -16.00 u. Diverse kinderspelen door Doe-Fabriek. Nederlands Openluchtmuseum Nostalgische Kermis Openingstijden museum, entree museum Zie 8 mei Volksuniversiteit Arnhem Cucus, De ontwikkeling van het Hollandse stadshuis 20.00 u. € 50,- (3x) Het typische Hollandse stadshuis is ontstaan toen de ommuurde binnensteden steeds drukker werden en woningen niet meer vrijstaand, maar tegen elkaar gebouwd moesten worden; zo ontstond de rijtjeswoning. Posttheater Goeie grutten Rob & Emiel 20.30 u. € 16,-


Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd

+ www.arnhemsuitburo.nl +++ Unieke mix van cabaret, theater, comedy en feel-good-magic. Beroemde mentalistenduo met prijswinnende acts waarbij het hele publiek meedoet. do 20 mei

Luxor Live Benjamin Winter ft. Mr. a balladeer 20.30 u. € 6,- excl. servicekosten Een dubbelconcert om van te smullen! Maar liefst twee singer/songwriters op één avond. Mr. a balladeer en Benjamin Winter.

Luxor Live The Rudolfs + Middleman 21.00 u. € 6,- excl. Servicekosten The Rudolfs ontstond in 2003 in een muzieklokaal op de middelbare school, de enige plek waar de vijf pubers hanteerbaar waren. Dat de rockband later op de grootste podia in Nederland zou spelen had zelfs de conciërge niet durven dromen.

Huis Van Puck Open Podium 20.30 u. € 4,Elke derde vrijdag van de maand is er een Open Podium in Huis van Puck. Tijdens het Open Podium treedt een bonte verzameling aan acteurs, cabaretiers, dansers, dichters en muzikanten op. Wie dat zijn, is elke maand verschillend en blijft een verrassing.

Schouwburg Literaire Revue Herman Koch, Michiel Romeyn e.a. 20.15 u.€ 20,-/ € 16,-/ CJP € 2,50 korting Een geweldig team - Herman Koch, Michiel Romeyn, Christine Otten en Frans Thomése - zal op basis van vriendschap en plezier een leuke voorstelling gaan neerzetten.

Schouwburg Marilyn Monroe: diamonds are a girl’s best friend Wendell Jaspers, Fokka Deelen e.a. 20.30 u. € 17,-/ CJP € 14,50 Wie kent niet de foto met de opwaaiende jurk? Of het ‘Happy birthday to you’ dat ze voor de jarige president Kennedy zong? Marilyn Monroe blijft fascineren. Zij was sexy en kwetsbaar, haar turbulente en tragische leven bevatten alle ingrediënten van drama en soap.

Schouwburg Wij weten ook niet wat er gaat gebeuren Orkater/ De Nieuwkomers: Susies Haarlok 20.30 u. € 10,-/ CJP € 7,50 Wat gaat er gebeuren met deze consumptieverslaafde, technologiezieke, oorlogszuchtige, zelfverrijkende, uitdijende, zelfdestructieve mensheid? Muzikantencollectief Susies Haarlok ziet vier mogelijkheden. Nederlands Openluchtmuseum Nostalgische Kermis Openingstijden museum, entree museum Zie 8 mei Bibliotheek Arnhem Spreekuur eigen bedrijf 19.30 u. € 4.50/ niet-leden € 6,Met ID-coach Eelco van Akkersdijk ideeën uitwisselen over een eigen bedrijf. vr 21 mei Schouwburg Raak Dansgroep Amsterdam 20.15 u. € 19,-/ € 15,-/ CJP € 2,50 korting Dansgroep Amsterdam brengt werk van haar twee artistiek leiders en van gastchoreograaf Liat Waysbort. Musis Sacrum Mahler nr. 4 Het Gelders Orkest 20.15 u. € 30,-/ € 27,50/ € 23,50/ € 17,50/ CJP 50% korting Het Gelders Orkest heeft inmiddels een naam hoog te houden als ‘Mahler-orkest’. Ongeveer tien jaar geleden begon het orkest onder leiding van de toenmalige chef Lawrence Renes aan een Mahler-cyclus, die door Martin Sieghart werd voortgezet. Luxor Live Bettie Serveert 20.30 u. € 12,50 excl. servicekosten Bettie Serveert heeft met hun eigenzinnige gitaarpop met scherp randje een plek in de top van de internationale pop underground veroverd.

Posttheater Buena Vista Jandino Asporaat 20.30 u. € 16,Jandino neemt het publiek, met een ongekende charme, mee in zijn wereld. Terug naar allereerste keren om uiteindelijk weer terug te keren naar het heden, met die kracht van vroeger. Nederlands Openluchtmuseum Nostalgische Kermis Openingstijden museum, entree museum Zie 8 mei Dudok Café Brasserie Het Arnhemse culturele plaveisel 20.00 u. Een debat geleid door Piet Hein Peeters in gesprek met culturele partijen. za 22 mei Huis Oostpool Club Oostpool 21.30 u. € 7,50 (inclusief afterparty) In Club Oostpool ontmoet men het talent van de toekomst. muziek, dans, toneel en beeldende kunst van lokale, jonge aanstormende kunstenaars. Compleet in nachtclubstijl, met clubgeluiden en aansluitend afterparty. Schouwburg Deze jongen Gerard van Maasakkers en de Vaste Mannen 20.30 u. € 16,-/ CJP € 13,50 Vorig jaar was het groot feest, omdat hij dertig jaar zong. En omdat hij een Gouden Harp ontving. Maar Gerard van Maasakkers, een van de beste liedjesschrijvers van de Lage Landen, kijkt weer vooruit in ‘Deze jongen’. Luxor Live Arid 20.30 u. € 15,- excl. servicekosten “Arid ontpopt zich als Belgische weelde in rockharnas. Een traan verpakt in beton” schrijft OOR over de Gentse rockband Arid.

Schouwburg De tweeling Yvonne van den Hurk e.a. 20.15 u. € 21,-/ € 17,-/ CJP € 2,50 korting zie kader

De geest moet waaien

Huis Van Puck En dan gaat het nergens meer heen Pucks Productiehuis 20.30 u. € 8,‘Een voorstelling over hoe we ons maar voordoen. We doen wat we willen doen.

DO 27 MEI

Nederlands Wijnmuseum Zaterdagproeverij 13.30 u. € 12,Op zaterdagen krijgt u bij een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum Arnhem een rondgang door de authentieke kelders van het wijnkopershuis Robbers & van den Hoogen én kunt u na afloop hiervan een kleine proeverij bijwonen. Nederlands Openluchtmuseum Nostalgische Kermis Openingstijden museum, entree museum Zie 8 mei Posttheater Bull (try-out) Eric Koller 20.30 u. € 16,Koller heeft een theatervorm ontwikkeld die niet in het woordenboek voorkomt. Koller is vooral Koller. Een eigen stijl, een eigen vorm, een eigen merk. zo 23 mei Luxor Live Ryan Shaw 20.30 u. € 16,- excl.servicekosten Ryan Shaw (USA) was één van de verrassingen van North Sea Jazz 2008. Huis Van Puck En dan gaat het nergens meer heen Pucks Productiehuis 20.30 u. € 8,Zie 22 mei Dudok Café Brasserie Kinderspelen 14.00 -16.00 u. Diverse kinderspelen door Doe-Fabriek. Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag 13.30 u. Gratis Iedere zondag vertellen de gidsen u over de vele soorten planten en dieren die in het park te vinden zijn, de cultuurhistorische achtergronden en de kenmerken van de Engelse landschapsstijl waarin het park is aangelegd.

festival voor het gesproken woord Broodje Aap Showroom - Literaire lunch met Oscar Wyers en Willem Claassen 12.00 u. gratis Siebelink & Treur Schrijversgesprek met Jan Siebelink en Franca Treur. Gespreksleider: Marcel Rözer Showroom - 20.30 u. € 10,- ( € 7,50 met CJP/studentenpas) Bo-etry Jam Jazz en poëzie met i Compani, Dennis Gaens, Oscar Wyers en Willem Sjoerd van Vliet Schouwburg Arnhem 21.30 u. gratis

VR 28 MEI Every day I write the book Symposium creative writing met Abdelkader Benali, Annelies Verbeke, Els Moors, Paul Sebes, Erik Lindner, Alfred Schaffer, Dimitri Antonissen e.v.a. hogeschool voor de kunsten ArtEZ - 10.00 u. € 10,- (gratis voor scholieren en studenten)

Johnny van Doornmemorial Met Spinvis, Tommy Wieringa, Ingmar Heytze, Hans Dagelet, Hank the Knife and the Jets, Hanco Kolk, Arjan Witte, Bernd Ebbo Visser e.v.a. Huis Oostpool - 20.30 u. € 10,Late Night Memorial Met: Spinvis, Martin Fondse en Jaap Blonk Theater aan de Rijn - 00.00 u. passe-partout only

ZO 30 mei

Broodje Aap Literaire lunch met Martijn Brugman en Patty Scholten Showroom -12.00 u. gratis

Lunchen met Nasr Literaire lunch met Ramsey Nasr Showroom - 12.00 u. € 5,-

Nieuwe lente Literair muzikaal variété met Herman Brusselmans, Wilfried de Jong, Daily Bread, Luc de Vos, Marcel van Roosmalen, Ernest van der Kwast, Christiaan Weijts, Walter van den Berg, Els Moors, Pim te Bokkel, Bunny Bonanza’s, Tom Pintens, Dimitri Antonissen e.v.a. Showroom - 20.30 u. € 10,-

Nu u! Poëzievoorstelling met F. Starik, Astrid Lampe, Lea, Mark Boog, Tsead Bruinja en Ruben van Gogh MMK Arnhem - 14.30 u. € 2,(excl. entree museum)

ZA 29 mei

Kasteel Rosendael Super Snuffel Spel, park Rosendael 13.30 u. Tot € 7,50 Kom langs en ga samen met de gids mee op ontdekkingsreis! Natuurlijk maken we ook even een stop bij de wereldberoemde Bedriegertjes!

Broodje Aap Literaire lunch met Dennis Gaens en Hanz Mirck Showroom - 12.00 u. gratis

Nederlands Openluchtmuseum Nostalgische Kermis Openingstijden museum, entree museum Zie 8 mei

PASSE-PARTOUT

uit in Arnhem mei 2010

Johnny van Doornparade Optocht en kranslegging van Showroom naar Johnny van Doornplein, 14.00 uur

Literaire Prijs van de provincie Gelderland Met K. Schippers, F. van Dixhoorn en Jaap Robben Poëzietrolleybus Tussen Centraal Station Arnhem en Oosterbeek, naar poëziefestival Het Park Vertelt

Passe-partout voor het hele festival: € 20,- ( € 17,50 met CJP/ studentenkorting) Kaartverkoop: www.degeestmoetwaaien.nl en boekhandel Hijman & Arends, Arnhem


26-27

+++ www.arnhemsuitburo.nl ++

Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd

,ma 24 mei

UI TA GE N D A

Sonsbeekfestival Sonsbeek Vlotconcerten 2010 12.00 u. Gratis De hele zomer kan er op zondagochtend worden genoten van een Vlotconcert. De traditie wordt trouw voortgezet met 32ste jaar Vlotconcerten op de Grote Vijver in het Sonsbeekpark van Arnhem. Kasteel Rosendael Super Snuffel Spel, park Rosendael 13.30 u. Tot € 7,50 Zie 23 mei Nederlands Openluchtmuseum Nostalgische Kermis Openingstijden museum, entree museum Zie 8 mei wo 25 mei Musis Sacrum Beethoven en Chopin Alexei Volodin (piano) 20.15 u. € 20,-/ CJP € 10,zie kader Volksuniversiteit Arnhem Cucus, Italiaans op reis 19.15 u. € 130,- (6x) Zie 11 mei wo 26 mei Schouwburg Asa nisi masa Dans on the blind: Klaus Jürgens 20.30 u. € 10,-/ CJP € 7,50 ‘Asa nisi masa’ is een werk vol ironie en mededogen, waar Klaus Jürgens de door onbeperkte mogelijkheden belaagde mens toont, die controle over zijn leven probeert te houden.

25 mei Musis Sacrum Beethoven en Chopin Alexei Volodin (piano)

Posttheater Van A naar Z-Tour Freek de Jonge 20.30 u. € 20,Op 15 maart verscheen het nieuwe studio album met de titel ‘Van A naar Z’ van Freek de Jonge, 32 jaar na zijn laatste studioplaat. Volksuniversiteit Arnhem Cucus, De ontwikkeling van het Hollandse stadshuis 20.00 u. € 50,- (3x) Zie 19 mei do 27 mei Luxor Live Truckfighters + Barbarella + The Rott Childs 21.00 u. € 10,- excl servicekosten Drie heerlijke stonerrockbands uit Zweden, Nederland en België. Truckfighters, Barbarella en The Rott Childs. Schouwburg Dubbelprogramma i.s.m. Wintertuin: Last tango in Paris I Compani 20.30 u. € 15,-/ CJP € 12,50 I Compani is een bijzonder gezelschap. De groep van Bo van de Graaf tapt uit een oneindig aantal muzikale vaatjes en weet elke keer weer te verrassen met bijzondere producties. Bibliotheek Kronenburg Workshop Mijn bedrijf op Web 2.0 20.00 u. € 8,-/ € 10,- (niet-leden) Hoe goed kent u de communicatiemogelijkheden op internet om uw bedrijf, vereniging of hobby onder de aandacht te brengen? Showroom Arnhem - Wintertuin Festival: De geest moet waaien Diverse tijden Arnhem wordt verrijkt met een groots festival voor het gesproken woord. De eerste editie pakt meteen uit met klinkende namen als Spinvis, Jan Siebelink, Tommy Wieringa, Ramsey Nasr, Herman Brusselmans, Abdelkader Benali, Wilfried de Jong... vr 28 mei Schouwburg De olifant en de duif Helmert Woudenberg & Sarah Eweg 20.30 u. € 14,-/ CJP € 11,50 Helmert Woudenberg en Sarah Eweg duiken in het onstuimige liefdesleven van de Mexicaanse kunstschilderes Frida Kahlo (1910-1954) en de twintig jaar oudere kunstschilder Diego Rivera (1887-1957). Huis Van Puck En dan gaat het nergens meer heen Pucks Productiehuis 20.30 u. € 8,-

Het spel van de Russische pianist Alexei Volodin (1977) straalt visie en overtuiging uit. Zijn laatste recital in Nederland - in 2008 in het Concertgebouw - kreeg de handen stevig op elkaar. “Volodin bewijst zich als meesterpianist”, oordeelde NRC Handelsblad.

Dudok Café Brasserie Veilling 20.00 u. Een veiling van 20 kunstwerken van (ex posanten uit Dudok, met Bart van Meer als veilingmeester. Opbrengst gaat naar het Arnhemsmeisjefietst/ KWF Kankerbestrijding. Zie 22 mei

uit in Arnhem mei 2010

Schouwburg Altijd verder Dolf Jansen 20.15 u. € 20,-/ € 16,-/ CJP € 2,50 korting zie kader Posttheater Improcabaret Op Sterk Water 20.30 u. € 16,Tien jaar geleden ontstond het eerste ImproCabaret-gezelschap van Nederland. Op Sterk Water zette een trend en deze pioniers behoren nog steeds tot de absolute top van Impro in Nederland. Park Presikhaaf CircusAvenue Presikhaaf Tot € 7,-/ kinderen tot € 5,- (passe-partout tot € 17,- euro) Wij komen weer terug in Arnhem met vijf circussen in hun eigen tenten. Vorig jaar was het een groot succes. Het is een hele belevenis om alle voorstellingen te kunnen zien Elke tent heeft een, twee of drie voorstellingen van ongeveer drie kwartier. Showroom Arnhem - Wintertuin Festival: De geest moet waaien Diverse tijden Zie 27 mei za 29 mei Musis Sacrum Koor van het Jaar 2010 Halve finale 10.30 u. € 12,50 (passpartout € 30,-)/ CJP of jonger dan 16 € 10,Dertig koren uit alle hoeken en gaten van het land strijden in drie halve finales om een plaats in de grote finale op 27 november. De halve finale van 29 mei staat in het teken van de kinderkoren, seniorenkoren, mannenkoor klassiek en een groot gemengd koor klassiek. Luxor Live Konijn 2000 23.00 u. € 10,- excl. servicekosten Hoe eclectisch dj Tiësto tegenwoordig ook mag draaien, bij KONIJN2000 komen de laatste hits weer uit London en wel van Minimal Mike & Maximum Maaike. Schouwburg Verlichting - light mugmetdegoudentand 20.30 u. € 14,-/ CJP € 11,50 Wij zijn allen kinderen van de Verlichting en die levensbeschouwing heeft ons en onze westerse beschaving diepgaand gevormd Met ‘Verlichtinglight’ beroert mugmetdegoudentand een belangrijk tijdperk uit de Nederlandse geschiedenis. Huis Van Puck En dan gaat het nergens meer heen Pucks Productiehuis 20.30 u. € 8,Zie 22 mei Schouwburg Van hunebed tot Hyves - de cabaretcanon van de Nederlandse geschiedenis George van Houts, Tom de Ket e.a. 20.15 u. € 20,-/ € 16,-/ CJP € 2,50 korting Een snel geschakelde, humoristische en satirische kijk op onze roemrijke vaderlandse

geschiedenis. In anderhalf uur schotelen George van Houts, Tom de Ket e.a. u de hoogtepunten van ons roemruchte verleden voor. Posttheater Night of comedy - Stand-up Comedy mét Afterparty! 20.30 u. € 17,De stand-uppers van de groep brengen met deze voorstelling een mix van emoties op tournee! Bibliotheek Presikhaaf Infostand IVN. Kruiden 11.30 u. Gratis Kruiden kunnen smakelijk zijn, gezond en mooi. De IVN zoomt in op de brandnetel, een veelzijdige plant waar vlinders dol op zijn. Nederlands Wijnmuseum Zaterdagproeverij 13.30 u. € 12,Op zaterdagen krijgt u bij een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum Arnhem een rondgang door de authentieke kelders van het wijnkopershuis Robbers & van den Hoogen én kunt u na afloop hiervan een kleine proeverij bijwonen. Park Presikhaaf CircusAvenue Presikhaaf Tot € 7,-/ kinderen tot € 5,- (passe-partout tot € 17,- euro) Zie 28 mei Showroom Arnhem - Wintertuin Festival: De geest moet waaien Diverse tijden Zie 27 mei zo 30 mei Musis Sacrum Arnhem Sinfoniëtta 65 jaar Vera Beths en Pieter van Loenen 14.30 u. € 17,50 Vera Beths behoeft amper introductie: ze is een gerenommeerde violiste met een enorm repertoire en is een veelgevraagd soliste. Vera Beths bespeelt een Stradivarius uit 1727. Naast haar speelt vanavond de jonge violist Pieter van Loenen. Luxor Live Beth Hart 20.30 u. € 25,- excl. servicekosten De devote emotie van de gospel, de rauwe energie van de rock, de bekentenisneigingen van de betere singer/songwriter. Beth Hart heeft het allemaal. Schouwburg Ik hield van Hitler - Trilogie van de waan deel II Ton Vorstenbosch, Kiek Houthuijsen e.a. 15.00 u. € 15,-/ CJP € 12,50 Het tragikomische ‘Trilogie van de waan’ bestaat uit drie nieuwe Nederlandse stukken over drie vrouwen en hun verdwaasde geloof in het nazisme. ‘Ik hield van Hitler’ is het tweede deel en gaat over de relatie tussen Winifred Wagner en Hitler. Huis Van Puck En dan gaat het nergens meer heen Pucks Productiehuis 14.30 u. € 8,Zie 22 mei


++ www.arnhemsuitburo.nl +++ Sonsbeekfestival Sonsbeek Vlotconcerten 2010 12.00 u. Gratis De hele zomer kan er op zondagochtend worden genoten van een Vlotconcert. De traditie wordt trouw voortgezet met 32ste jaar Vlotconcerten op de Grote Vijver in het Sonsbeekpark van Arnhem. Bezoekerscentrum Sonsbeek Beklim de Belvédère 14.00 u. € 1,De Belvédère is in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van baron Van Heeckeren, de toenmalige eigenaar van het Sonsbeekpark. Vanaf het plateau op de top heeft u, in de open lucht, een weids uitzicht over Arnhem en de verre omgeving. Bezoekerscentrum Sonsbeek Dag van het Park Gratis Dag van het Park met de opening van de Vlindertuin aan de Parkweg. Kasteel Doorwerth Toevallige ontmoetingen in kasteel Doorwerth 11.00 u. Tot € 8,Op een aantal momenten in het jaar lijkt het alsof de vroegere bewoners van kasteel Doorwerth weer tot leven komen! U kunt dan een toevallige ontmoeting hebben met bijvoorbeeld gravin Charlotte Sophie van Aldenburg Bentinck. Showroom Arnhem - Wintertuin Festival: De geest moet waaien Diverse tijden Zie 27 mei ma 31 mei Park Presikhaaf CircusAvenue Presikhaaf Tot € 7,-/ kinderen tot € 5,- (passe-partout tot € 17,- euro) Zie 28 mei

Horeca & Diverse evenementen

za 01 mei Aspen Valley Feesten met stijl! 00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafe van Arnhem, feesten met stijl. Willemeen Not Your Monkey Not Your Robot 22.00 u. tot € 13,Not your monkey not your robot zet em weer! zo 02 mei Binnenstad Arnhem Arnhemse Catwalk Gratis Hoe gaan we komend seizoen gekleed? Je ziet het op de Arnhemse Catwalk, waar meer dan twintig Arnhemse modezaken twee keer per jaar een deel van hun collectie showen. Geen haute couture, maar betaalbare kleding voor iedereen. Lutherse Kerk Treur & Troos Cappella ad Fluvium 15.30 u. € 15,In mei 2010 is het 65 jaar geleden dat Neder-land is bevrijd. In deze periode, waarin wij stilstaan bij slachtoffers van oorlog en geweld brengt het Arnhemse projectkoor Cappella ad Fluvium een programma getiteld “Treur & Troost”. Bar Absolute Sushi Factory 18.00 u. € 5,Iedere eerste zondag van de maand! Absolut free sushi. Manhattan Soultrain 23.00 u. tot € 10,Het is weer zover, de eerste zondag van de maandi, tijd voor het gezelligste disco feestje van Arnhem en omstreken. De Soultrain! ma 03 mei

28 mei Schouwburg Altijd verder Dolf Jansen

wo 05 mei

Manhattan REMIX 00.00 - 05.00 u. € 5,Iedere vrijdag. Alle grote hits van de jaren 90 jaar tot de Top 40 van nu worden gemixt en geshaked tot één groot feestfestijn.

The Level The Ultimate Schoolparty 22.00 u. tot € 7,50 Om de meivakantie goed door te komen, organiseert Md-entertainment op woensdag 5 mei The Ultimate Schoolparty in The level in Arnhem. Dit feest is vanaf 14 jaar en wordt wel heel erg bijzonder. Allereerst zal Dj Kicken langskomen. do 06 mei Bosch AMP: Klassieke jazz op avontuur Pierre Courbois, Mete Erker en Jan Flubacher 20.30 u. € 5,Pierre Courbois viert dit jaar zijn 70ste verjaardag maar schuwt het avontuur nog steeds niet een spannende muzikale ontmoeting.

Manhattan Thank God It’s Thursday 00.00 u. gratis Elke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Naast Franky staan er regelmatig grote DJ namen in Manhattan op TGIT, bijna elke week staat er onaangekondigd een of meer grote DJ namen naast Franky te rocken.

uit in Arnhem mei 2010

vr 07 mei

Aspen Valley Nederpop en Pullenavond 00.00 u. Nederpop en pullen avond iedere woensdag in de Aspen Valley. Tijdens deze gezellige avond met de leukste meezingers, beste klassiekers en vrolijkste Nederlandstalige nummers is een pul bier maar 1,50 euro.

The Level Insomnia presents. Route 66 22.00 u. Tot € 6,50 Insomnia presents. Route 66.

Eusebiuskerk Herdenkingsconcert 20.15 u. gratis Let’s keep our garden growing... Herdenkingsconcert 4 mei 2010 in Arnhem.

YA Salsa Gratis Oefenavond 21.30 u. gratis Gratis oefenavond bij Salsadansschool YA Salsa.

Binnenstad Arnhem Voorjaars kermis Arnhem Diverse prijzen Gevarieerde kermis in het centrum van Arnhem, met attracties als autoscooter, hollywoodstar, breakdance, swingbob, familieachtbaan. Tevens zijn er kinderattracties als draaimolen en minicars.

Club The Level STUK! 23.30 - 05.00 u. STUK is het nieuwe concept donderdag nacht in Arnhem.

di 04 mei

20.30 u. gratis Hardcore en gabber.

Oranje Koffiehuis Plaatjesavond Gratis Vrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsgedraaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar het OK! Wij zorgen voor een draaitafel.

5th Avenue Murphy’s quiz night 20.30 u. € 2,50 Dit spel speel je per team met max 5 deelnemers. De quiz bestaat uit 6 vragenrondes, een fotoronde en een muziekronde. De quiz wordt gepresenteerd door onze eigen quizmaster. Zoals het hoort hebben we voor de winnaars natuurlijk een leuke prijs.

Eusebiuskerk Herdenkingsconcert 20.15 u. gratis Een liederenprogramma rond 4-5-mei-viering. Met Dorine van de Klei (zang) en Dick van de Stoep (piano).

‘Altijd verder’ is genoemd naar het boek dat Dolf Jansen schreef over hardlopen. Het wordt een voorstelling over waar het leven ons brengt, over durven af te slaan en een spannende route te nemen.

Oranje Koffiehuis Jazz Jamsessie 21.30 u. gratis De Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in jazzminded Gelderland.

Aspen Valley Collegenight € 1,- op vertoon collegekaart

Willemeen Power Of Metal Tour 19.00 u. tot € 10,Thrash & heavy metal met. Suicidal Angels (Gre) + Enforcer (Swe) + Steelwing (Swe) + Cauldron (Can). Willemeen Gabber Cafe

Bar Absolute FRIDAYZ 22.00 u. Every friday it’s FRIDAYZ @ Bar Absolute with DJ Barry Barrylas. As of 22:00 hrs your weekend will absolutely start fabulously! Bar Florian Oestervrijdag 18.00 u. Ouderwets gezellige vrijdagmiddagborrel met gratis verse oesters. Oranje Koffiehuis Live Optreden 21.00 u. Vrijwel iedere vrijdag live optredens in het Oranje Koffiehuis. Kijk voor meer informatie op www.oranjekoffiehuis.nl. Aspen Valley Crazy Friday! Gratis (op vertoon collegekaart) Elke vrijdag avond Crazy Friday! Heb je na een zware studie- of werkweek achter de rug en wil je het weekend goed beginnen dan moet je absoluut naar de Aspen Valley komen! Bar Florian F.Z.N. goes 007 21.00 u. gratis Fuif zonder naam maakt ‘t BOND. Club Purple Vaste gasten 22.00 u. gratis Muziek: Techhouse en Techno. Line up: Jade, Yosser en Qrius. za 08 mei Gelredome The Freedom Tour Alicia Keys 20.00 u. vanaf € 39,- (excl. servicekosten) Op zaterdag 8 mei 2010 geeft Alicia Keys een concert in GelreDome in Arnhem. De New Yorkse zangeres heeft een tour gepland in Europa in verband met de release van haar nieuwe album The Element of Freedom.


28-29

Horeca & Diverse evenementen Binnenstad Arnhem Voorjaars kermis Arnhem Diverse prijzen Zie 7 mei

UI TA GEN D A

Aspen Valley Feesten met stijl! 00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafe van Arnhem, feesten met stijl. The Level WE INDUSTREETS 23.00 u. € 6,2 step, breakbeat, dubstep, garage, house, latin en urban. zo 09 mei Binnenstad Arnhem Voorjaars kermis Arnhem Diverse prijzen Zie 7 mei Willemeen Gore/ Grind vs. Noise/ Core 16.00 u. € 3,Wat dacht je van een combinatie van de meest extreme muziek soorten als grindcore, goregrind, noisecore, splattercore, extremecore & extratone!? ma 10 mei Binnenstad Arnhem Voorjaars kermis Arnhem Diverse prijzen Zie 7 mei

19 mei Gelredome Michael Bublé + special guest Naturally

5th Avenue Murphy’s quiz night 20.30 u. € 2,50 Dit spel speel je per team met max 5 deelnemers. De quiz bestaat uit 6 vragenrondes, een fotoronde en een muziekronde. De quiz wordt gepresenteerd door onze eigen quizmaster. Zoals het hoort hebben we voor de winnaars natuurlijk een leuke prijs. di 11 mei Binnenstad Arnhem Voorjaars kermis Arnhem Diverse prijzen Zie 7 mei Oranje Koffiehuis Jazz Jamsessie 21.30 u. gratis De Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in jazzminded Gelderland. wo 12 mei

De internationale superster Lady Gaga heeft aangekondigd dat haar extreem succesvolle Monster Ball Tour verlengd wordt. Ook Nederland wordt aangedaan; op zaterdag 15 mei geeft Lady Gaga een concert in GelreDome.

Binnenstad Arnhem Voorjaars kermis Arnhem Diverse prijzen Zie 7 mei Oranje Koffiehuis Plaatjesavond Gratis Vrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsgedraaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar het OK! Wij zorgen voor een draaitafel.

+++ www.arnhemsuitburo.nl +++ w Aspen Valley Nederpop en Pullenavond 00.00 u. Nederpop en pullen avond iedere woensdag in de Aspen Valley. Tijdens deze gezellige avond met de leukste meezingers, beste klassiekers en vrolijkste Nederlandstalige nummers is een pul bier maar 1,50 euro. Bar Florian Hemelvaart bij Bar Florian 22.00 u. gratis Biertjes happen, dan dauwtrappen! Houd de programmering voor hemelvaartsnacht en hemelvaartsdag van de Jansplaats en Bar Florian in de gaten! The Level Harder is Beter 22.00 u. € 12,- (voorverkoop) Hardcore en terror met Angerfist, Bigfoot, S-Kill, Tha Playah, The Beat Controller, Tommyknocker. Live: Noisekick, MC: Spike!, MC: The Syntax MC. Manhattan Patsers 23.00 u. tot € 15,Op woensdag 12 mei is er weer een heerlijk super dikke editie van PATSERS in Manhattan, veel patseriger konden we het niet maken!!! do 13 mei Hoogte 80 H80 Theaterfestival Diverse tijden Vier dagen theater, dans, muziek, kunst, eten & drinken en relaxen op theaterfestival Hoogte 80 in Arnhem. Tijdens het Hemelvaartweekeinde zijn diverse optredens en unieke voorstellingen te zien in bijzondere tenten, in de openlucht en op podia. Ook voor kinderen is er van alles te doen en beleven. Bosch AMP: Plots (impro) ft. Simin Tander/ Tessa Zoutendijk 20.30 u. € 5,Nausica (indie experimental pop). Rijnhal Vlooienmarkt 10.00 u. tot € 4,Eén grote sfeervolle markt met spulletjes voor het hele gezin. Zolder en garage opruimingen, van alles wordt hier aangeboden dus er zijn volop koopjes te halen voorlal als u net dat artikel vindt wat u goed kunt gebruiken. Binnenstad Arnhem Voorjaars kermis Arnhem Diverse prijzen Zie 7 mei Club The Level STUK! 23.30 - 05.00 u. STUK is het nieuwe concept donderdag nacht in Arnhem.

Elke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Naast Franky staan er regelmatig grote DJ namen in Manhattan op TGIT, bijna elke week staat er onaangekondigd een of meer grote DJ namen naast Franky te rocken. Bar Florian Hemelvaartsdag in Bar Florian Gratis Biertjes happen, dan dauwtrappen! Houd de programmering voor hemelvaartsnacht en hemelvaartsdag van de Jansplaats en Bar Florian in de gaten! YA Salsa Gratis Oefenavond 21.30 u. gratis Gratis Oefenavond bij Salsadansschool YA Salsa. vr 14 mei Binnenstad Arnhem Voorjaars kermis Arnhem Diverse prijzen Zie 7 mei Hoogte 80 H80 Theaterfestival Diverse tijden Zie 13 mei Manhattan REMIX 00.00 - 05.00 u. € 5,Iedere vrijdag. Alle grote hits van de jaren 90 jaar tot de Top 40 van nu worden gemixt en geshaked tot één groot feestfestijn. Bar Absolute FRIDAYZ 22.00 u. Every friday it’s FRIDAYZ @ Bar Absolute with DJ Barry Barrylas. As of 22:00 hrs your weekend will absolutely start fabulously! Bar Florian Oestervrijdag 18.00 u. Ouderwets gezellige vrijdagmiddagborrel met gratis verse oesters. Oranje Koffiehuis Live Optreden 21.00 u. Vrijwel iedere vrijdag live optredens in het Oranje Koffiehuis. Kijk voor meer informatie op www.oranjekoffiehuis.nl. Aspen Valley Crazy Friday! Gratis (op vertoon collegekaart) Elke vrijdag avond Crazy Friday! Heb je na een zware studie- of werkweek achter de rug en wil je het weekend goed beginnen dan moet je absoluut naar de Aspen Valley komen!

Aspen Valley Collegenight € 1,- op vertoon collegekaart

The Level So S!ck 23.00 u. tot € 10,De zomer staat weer voor de deur! Tijd om weer avontuurlijk te gaan stappen. De beste manier om tot jouw trekken te komen is natuurlijk met So S!CK in de buurt.

Manhattan Thank God It’s Thursday 00.00 u. gratis

5th Avenue Discotrain (21+) 21.00 u. Gratis

uit in Arnhem mei 2010

Verlang jij ook zo terug naar de Discotrain avonden van de 5th Avenue met de beste hits uit die tijd? Of wil je dit ook wel eens gaan meemaken? Ga dan mee terug naar de jaren van Afrokapsels, wijde broekspijpen en vetkuiven. Versteegh Dancemasters Salsacafé 21.30 u. Oefenavond voor salsa. za 15 mei Gelredome Monster Ball Tour Lady Gaga 19.30 u. vanaf € 50,- (exclusief servicekosten) De internationale superster Lady Gaga heeft aangekondigd dat haar extreem succesvolle Monster Ball Tour verlengd wordt. Ook Nederland wordt aangedaan; op zaterdag 15 mei geeft Lady Gaga een concert in GelreDome. Rijnhal Vlooienmarkt 10.00 u. tot € 4,Eén grote sfeervolle markt met spulletjes voor het hele gezin. Zolder en garage opruimingen, van alles wordt hier aangeboden dus er zijn volop koopjes te halen voorlal als u net dat artikel vindt wat u goed kunt gebruiken. Binnenstad Arnhem Voorjaars kermis Arnhem Diverse prijzen Zie 7 mei Hoogte 80 H80 Theaterfestival Diverse tijden Zie 13 mei Aspen Valley Feesten met stijl! 00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafe van Arnhem, feesten met stijl. Willemeen Sear Bliss (HUN) e.a. 20.00 u. Black metal excl. NL show. Versteegh Dancemasters Danscafé 21.30 u. Oefenavond voor ballroom & latin. Manhattan Latin Lovers Tot € 10,Op zaterdag 15 mei is de derde Latin Lovers in Manhattan een regelrecht feit en maakt heel Arnhem zich nu al op om een avondje met de billen te schudden. zo 16 mei Hoogte 80 H80 Theaterfestival Diverse tijden Zie 13 mei Binnenstad Arnhem Voorjaars kermis Arnhem Diverse prijzen Zie 7 mei


www.arnhemsuitburo.nl +++ Rijnhal Vlooienmarkt 10.00 u. tot € 4,Zie 15 mei ma 17 mei 5th Avenue Murphy’s quiz night 20.30 u. € 2,50 Dit spel speel je per team met max 5 deelnemers. De quiz bestaat uit 6 vragenrondes, een fotoronde en een muziekronde. De quiz wordt gepresenteerd door onze eigen quizmaster. Zoals het hoort hebben we voor de winnaars natuurlijk een leuke prijs. di 18 mei Oranje Koffiehuis Jazz Jamsessie 21.30 u. gratis De Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in jazzminded Gelderland. wo 19 mei Gelredome Michael Bublé + special guest Naturally 20.00 u. vanaf € 39,- (exclusief servicekosten) De internationale superster Lady Gaga heeft aangekondigd dat haar extreem succesvolle Monster Ball Tour verlengd wordt. Ook Nederland wordt aangedaan; op zaterdag 15 mei geeft Lady Gaga een concert in GelreDome. Oranje Koffiehuis Plaatjesavond Gratis Vrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsgedraaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar het OK! Wij zorgen voor een draaitafel. Aspen Valley Nederpop en Pullenavond 00.00 u. Nederpop en pullen avond iedere woensdag in de Aspen Valley. Tijdens deze gezellige avond met de leukste meezingers, beste klassiekers en vrolijkste Nederlandstalige nummers is een pul bier maar 1,50 euro. do 20 mei

Horeca & Diverse evenementen Naast Franky staan er regelmatig grote DJ namen in Manhattan op TGIT, bijna elke week staat er onaangekondigd een of meer grote DJ namen naast Franky te rocken. Willemeen Gabber Café 20.30 u. gratis Hardcore en gabber. YA Salsa Gratis Oefenavond 21.30 u. gratis Gratis Oefenavond bij Salsadansschool YA Salsa. vr 21 mei Manhattan REMIX 00.00 - 05.00 u. € 5,Iedere vrijdag. Alle grote hits van de jaren 90 jaar tot de Top 40 van nu worden gemixt en geshaked tot één groot feestfestijn. Bar Absolute FRIDAYZ 22.00 u. Every friday it’s FRIDAYZ @ Bar Absolute with DJ Barry Barrylas. As of 22:00 hrs your weekend will absolutely start fabulously! Bar Florian Oestervrijdag 18.00 u. Ouderwets gezellige vrijdagmiddagborrel met gratis verse oesters. Oranje Koffiehuis Live Optreden 21.00 u. Vrijwel iedere vrijdag live optredens in het Oranje Koffiehuis. Kijk voor meer informatie op www.oranjekoffiehuis.nl. Aspen Valley Crazy Friday! Gratis (op vertoon collegekaart) Elke vrijdag avond Crazy Friday! Heb je na een zware studie- of werkweek achter de rug en wil je het weekend goed beginnen dan moet je absoluut naar de Aspen Valley komen! Willemeen Café Alternative 20.30 u. Hardcore/ thrash met. Cult Ellifex + Party At Disco Joe’s.

Bosch AMP: Special Psychedelic Night 20.30 u. € 5,Yordan Orhestra and Friends.

Willemeen Harries ‘89 Release Party Tijd n.n.b. Punkrock met special guest The Dead Class e.a.

Club The Level STUK! 23.30 - 05.00 u. STUK is het nieuwe concept donderdag nacht in Arnhem.

YA Salsa Workshop en Party 21.30 u. tot € 5,Partytime workshop Salsabodymovement en partytime met DJ Yves/ DJ Incognito.

Aspen Valley Collegenight € 1,- op vertoon collegekaart Manhattan Thank God It’s Thursday 00.00 u. gratis Elke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!!

za 22 mei Rijnhal Rashondenshow 10.00 u. tot € 5,Op zaterdag 22 mei, zondag 23 mei en maandag 24 mei 2010 organiseert KC Arnhem haar jaarlijkse internationale hondententoonstelling. Alle dagen beginnen de keuringen om 10.00 uur

met een officieel openingswoord. Aspen Valley Feesten met stijl! 00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafe van Arnhem, feesten met stijl. Willemeen Fate_01 Dj Edition 22.00 u. € 4,We hebben de DJ’s M4rk (grendel) en VLRK (grendel) die deze editie tot een groot feest gaan maken. zo 23 mei Rijnhal Rashondenshow 10.00 u. tot € 5,Zie 22 mei Bar Florian Flo’s Sing-A-Long Gratis Meezingen met hits in OER Hollandse style! 5th Avenue SalsAvenue 19.00 u. Partytime met DJ Incognito/ VJ Lalo en beginnersworkshop YA Salsa. ma 24 mei Rijnhal Rashondenshow 10.00 u. tot € 5,Zie 22 mei 5th Avenue Murphy’s quiz night 20.30 u. € 2,50 Dit spel speel je per team met max 5 deelnemers. De quiz bestaat uit 6 vragenrondes, een fotoronde en een muziekronde. De quiz wordt gepresenteerd door onze eigen quizmaster. Zoals het hoort hebben we voor de winnaars natuurlijk een leuke prijs. Bar Florian Pink High Tea 14.00 u. gratis Geniet van een uitgebreide High Tea met de mooiste gebakjes van Patisserie Christiaan (Reserveren wenselijk). di 25 mei Oranje Koffiehuis Jazz Jamsessie 21.30 u. gratis De Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in jazzminded Gelderland. wo 26 mei Oranje Koffiehuis Plaatjesavond Gratis Vrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsgedraaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar het OK! Wij zorgen voor een draaitafel.

uit in Arnhem mei 2010

Aspen Valley Nederpop en Pullenavond 00.00 u. Nederpop en pullen avond iedere woensdag in de Aspen Valley. Tijdens deze gezellige avond met de leukste meezingers, beste klassiekers en vrolijkste Nederlandstalige nummers is een pul bier maar 1,50 euro. do 27 mei Bosch AMP: Jenny Thiele en Badz String Quartet 20.30 u. € 5,Jenny Thiele (singer-songwriter) en Badz String Quartet (Jazz eperimental). Club The Level STUK! 23.30 - 05.00 u. STUK is het nieuwe concept donderdag nacht in Arnhem. Aspen Valley Collegenight € 1,- op vertoon collegekaart Manhattan Thank God It’s Thursday 00.00 u. gratis Elke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Naast Franky staan er regelmatig grote DJ namen in Manhattan op TGIT, bijna elke week staat er onaangekondigd een of meer grote DJ namen naast Franky te rocken. YA Salsa Gratis Oefenavond 21.30 u. gratis Gratis Oefenavond bij Salsadansschool YA Salsa. vr 28 mei Manhattan REMIX 00.00 - 05.00 u. € 5,Iedere vrijdag. Alle grote hits van de jaren 90 jaar tot de Top 40 van nu worden gemixt en geshaked tot één groot feestfestijn. Bar Absolute FRIDAYZ 22.00 u. Every friday it’s FRIDAYZ @ Bar Absolute with DJ Barry Barrylas. As of 22:00 hrs your weekend will absolutely start fabulously! Bar Florian Oestervrijdag 18.00 u. Ouderwets gezellige vrijdagmiddagborrel met gratis verse oesters. Oranje Koffiehuis Live Optreden 21.00 u. Vrijwel iedere vrijdag live optredens in het Oranje Koffiehuis. Kijk voor meer informatie op www.oranjekoffiehuis.nl. Aspen Valley Crazy Friday! Gratis (op vertoon collegekaart) Elke vrijdag avond Crazy Friday! Heb je na een zware studie- of werkweek achter de rug en wil je het weekend goed beginnen dan moet je absoluut naar de Aspen Valley komen!

Willemeen Mafkees B-Day Party 22.00 u. € 8,50 Frenchcore, hardtek en tribe met Micro Beatz + The Sickest Squad + The Untitled + Lawaaiige Buur e.a. Versteegh Dancemasters De Nationale Danstest 19.00 u. De Nationale Danstest bij Versteegh Dancemasters. za 29 mei Gelredome Eric Clapton & Steve Winwood 20.00 u. vanaf € 59,- (exclusief servicekosten) Twee grootheden uit de muziekwereld, Eric Clapton & Steve Winwood, komen op zaterdag 29 mei 2010 naar Nederland voor een gezamenlijk concert. Dit unieke optreden vindt plaats in het GelreDome XS, de verkleinde versie van GelreDome. Aspen Valley Feesten met stijl! 00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafe van Arnhem, feesten met stijl. Cafe Nescio Quiz vol livemuziek 21.00 u. De quizmannen.nl organiseren een Quiz vol livemuziek in Cafe Nescio. Versteegh Dancemasters De Nationale Danstest 19.00 u. Zie 28 mei Club Purple Chix 22.00 u. € 7,Muziek: Techhouse en Techno. Line up: Nakadia, Doortje Draaitafel en Nadia Struiwigh. wo 30 mei Diverse locaties Atelierdag Malburgen - Kunst aan de Rijn 12.00 - 17.00 u. Tussen 12 en 17 uur gaan 20 locaties in en om de wijk open, van Malburgen, Immerloo en het Duifje, tot de Praets en Meinerswijk. Bij de ateliers gaat het om een breed scala aan beeldende technieken. Van tekenen en schilderen, etsen, fotografie en mandala’s, tot grafische vormgeving, interieurontwerp, keramiek, houtbewerking en beeldhouwen. Stadssociëteit Arnhem/ Café de SooS Zingen met Mirjam 15.30 u. gratis Zingen voor publiek is een piekervaring, zo bleek al een aantal malen voor een grote groep durvers! Iedereen die wil mag het podium op! En het wordt fantastisch als iedereen meedoet! Willemeen Sunday Psychout #6 22.00 u. € 8,Legendary Psychobilly met Frantic Flintstones (Uk) + Brown Vampire Catz (Bra) + Wreck Kings (Ger).


30-31

Film Minoes (6+) Focus Filmtheater

Van 1 t/m 12 mei Focus Filmtheater Dogtooth Giorgos Lanthimos; Griekenland 2009 94 min.

criminelen denken dat ze daadwerkelijk de Tripplehorns zijn. De reeks gebeurtenissen die volgen, zorgen voor meer spanning dan ze ooit hebben gehad.

UI TA GE N D A

di 11 mei 19. 30 u. Focus Filmtheater Eastern Plays Kamen Kalev; Bulgarije 2009, 83 min. met inleiding & nagesprek GRATIS TOEGANG! Grieks drama over drie kinderen die van hun ouders de ommuurde villa niet mogen verlaten tot hun hoektanden eruit vallen.

Verlegen journalist Tibbe krijgt hulp van Juffrouw Minoes, een kat in het lichaam van een vrouw, en samen worden ze een succesvol journalistenduo.

Eastern Plays Focus Filmtheater

zo 2, 9 & 16 mei om 11.00 u. / vr 7 & 14 mei om 16. 15 u. Denkend aan Holland Jan Wouter van Reijen; Nederland 2009 101 min. Documentaire waarin je een tocht maakt door het stroomgebied van de Waal waar kunstenaars zich bezighouden met de kunst van het kijken. 2, 3, 9, 14, 16, 23 en 30 mei 13.30 u. Focus Filmtheater Pluk van de Petteflet (4+) Ben Sombogaart/Pieter van Rijn; Nederland 2004 91 min. Verfilming van het beroemde boek van Annie M.G. Schmidt over het jongetje Pluk dat met zijn rode kraanwagentje zijn vriendjes wil helpen. 2, 4, 9, 12, 16, 23 en 30 mei, 13.30 u. Focus Filmtheater Abeltje (6+) Ben Sombogaart; Nederland 1998 100 min. Nederlandse verfilming van het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt

Georgi en Izo ( broers) die in de Bulgaarse hoofdstad Sofia leven, raken betrokken bij een racistische aanslag. Georgi is net lid geworden van een neonazi groep en is een van de aanvallers. Izo daarentegen is getuige van de feiten en verleent hulp aan de aangevallen Turkse familie. Het weerzien van de twee broers zorgt ervoor dat ze beter gaan begrijpen wat ze echt van het leven verlangen.

win/win Focus Filmtheater

3, 7, 10 en 14 mei 13. 45 u. Focus Filmtheater Minoes (6+) Vincent Bal; Nederland 2007 90 min. zie kader 4, 7, 10 en 12 mei 13. 30 u. Focus Filmtheater Kikkerdril (6+) Simone van Dusseldorp; Nederland 2009; Ned. gesproken 75 min. Kinderfilm van Simone van Dusseldorp waarin het jongetje Max op zoek gaat naar kikkerdril voor zijn broer Jannes, wiens amandelen worden geknipt. ma 3 mei 19.00 u. Focus Filmtheater UPLOAD CINEMA: Visions of the future Een gevarieerd programma samengesteld uit internetfilmpjes rondom het thema Visions of the Future. Het programma wordt kort ingeleid en (o.v.b.) is er een gast die na de films zijn licht laat schijnen over het thema. GRATIS TOEGANG!

Een jonge werknemer bij een grote investeringsbank verandert tijdens de kredietcrisis in de nieuwe ster van de dealing room.

uit in Arnhem mei 2010

Vanaf 6 mei Rembrandt Theater & JT Arnhem Date Night Voor het getrouwde echtpaar de Fosters is hun huwelijk een sleur. Tijdens een romantische avond doen ze zich voor als een ander echtpaar, de Tripplehorns, om wat meer spanning in hun huwelijk te krijgen. Hun nieuwe identiteit zorgt echter voor gevaarlijke problemen als

Vanaf 13 mei Rembrandt Theater & JT Arnhem Robin Hood Avonturenfilm over Robin Hood met Russell Crowe in de titelrol en Cate Blanchett als jonkvrouw Marian. Vanaf 13 mei Focus Filmtheater Farewell Ditteke Mensink; Nederland 2010 90 min. Documentaire met originele beelden van de historische wereldreis van de Graf Zeppelin in 1929 is tevens een liefdesgeschiedenis tussen twee passagiers. Vanaf 19 mei Rembrandt Theater & JT Arnhem Prince Of Persia: The Sands Of Time In het Middeleeuwse Perzië gaat Prins Dastan samen met een prinses van een ander koninkrijk de strijd aan met de machtige Maharajah die met een zandloper heel de wereld wil vernietigen. Vanaf 20 mei Focus Filmtheater win/win Jaap van Heusden; Nederland 2010 83 min. zie kader Vanaf 20 mei Focus Filmtheater The ghost writer Roman Polanski; Fr/Dld/GB 2010 128 min.

Een ghostwriter wordt ingehuurd door een voormalig Britse minister-president, maar zijn leven raakt in gevaar wanneer hij enkele geheimen ontrafelt. zo 23 mei 15.00 u. Focus Filmtheater Movies that matter: Dreaming Nicaragua Film- en debatreeks i.s.m. Amnesty International & Latin American Film Festival (LAFF) Marcelo Bukin; Nicaragua/Spanje/USA 85 min. € 7,- (met F-pas: € 5,-) ma 24 mei 19.30 u. Focus Filmtheater DE GEEST MOET WAAIEN: Een valse lente Documentaire over Johnny van Doorn Peter Scholten; Nederland 2002 54 min. Vanaf 27 mei Rembrandt Theater & JT Arnhem Sex and The City 2 Vervolg op de hitfilm die gebaseerd was op de gelijknamige tv-serie over de liefdeslevens van vier vriendinnen in New York.


Expositie Airborne Museum ‘Hartenstein’ Slag om Arnhem Gehele jaar Het Airborne Museum ‘Hartenstein’ is een museum, dat specifiek is gericht op de ‘Slag om Arnhem’ in september 1944. Een belangrijk onderdeel uit de Operatie Market Garden.

Historische kelders Arnhem Bezichtiging Gehele jaar Bezichtiging van de Historische Kelders is de moeite waard. Op de woensdagen en vrijdagen zijn er Gidsen van het Gilde die u rond zullen leiden door de prachtige Historische Kelders.

Arnhems Oorlogsmuseum 40 - 45 Gehele jaar Uniek overzicht van krijgskundig materiaal. Het geeft een zo nauwkeurig mogelijk beeld van wat er zich in de oorlogsjaren 40-45 in Arnhem heeft afgespeeld.

K13 Tentoonstelling: NU t/m 25 jun 2010 Zie kader

Bibliotheek Centrum Fototentoonstelling The Manhattans Van 3 mei t/m 7 jun 2010 Fotograaf Salman Ezzammoury uit Ede was in Manhattan, het hart van New York. Zijn fotografische impressie verrast. Café Brasserie Dudok Winston Huisman - Master of Moving Models Van 16 mei t/m 12 sep 2010 Dudok toont deze zomer tekeningen en schilderijen gemaakt naar aanleiding van bewegend model, een specialiteit van Winston sedert 1978. Eusebiuskerk Zomerexpositie Daphné du Barry Van 29 mei t/m 22 aug 2010 Een overzichtstentoonstelling van de van oorsprong Nederlandse kunstenares Daphné du Barry. Als figuratieve beeldhouwster geniet zij internationale faam en heeft reeds vele monumentale opdrachten verworven in Europa, Azië en Amerika.

Kasteel Doorwerth Tentoonstelling illustrator Bert Bouwman t/m 20 jun 2010 De nadruk in het oeuvre van Bert Bouwman, (16-11-1922, Dordrecht - 19-09-1979, Oosterbeek) ligt op illustraties voor boekomslagen, tijdschriften en kranten. Grote bekendheid kreeg hij met zijn illustraties voor de kinderbijbel en de IKOV TV-serie Woord voor Woord van Karel Eijkman met Aart Staartjes. Kröller-Müller Museum Joost van den Toorn en de outsiderkunst t/m 20 jun 2010 Het Kröller-Müller Museum toot in het prentenkabinet bronzen en keramische beelden van de Nederlandse kunstenaar Joost van den Toorn (1954), in combinatie met een door de kunstenaar verzamelde collectie outsiderkunst. Kröller-Müller Museum Alles of niets, Robert van ‘t Hoff t/m 29 aug 2010 De tentoonstelling Alles of niets - Robert van ‘t Hoff, architect van een nieuwe samenleving, toont het oeuvre van architect en architectuurtheoreticus Robert van ‘t Hoff (1887- 1979) en schetst een beeld van zijn persoonlijkheid.

Het Koetshuis Tentoonstelling - nieuwe ansichtkaarten voor Nederland Van 21 mei t/m 20 jun 2010 Een overzicht van ingestuurde foto’s. Het ANP Historisch Archief levert daarbij historische beelden die de ingezonden foto’s in perspectief plaatsen. Ook kunnen bezoekers in het Koetshuis op een multimedia-installatie zelf een ansichtkaart samenstellen.

Kröller-Müller Museum Tentoonstelling: Het scheppen van een blijvend monument t/m 12 sep 2010 In 2010 viert het Nationale Park De Hoge Veluwe zijn 75-jarig jubileum, de aanleiding voor de tentoonstelling Het scheppen van een blijvend monument - Van landgoed tot nationaal park De Hoge Veluwe, geheel gewijd aan de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het Park.

Historisch Museum Arnhem Topstukken historische collectie Permanente tentoonstelling Vaste presentatie met topstukken uit de historische collectie van de gemeente Arnhem in 18e eeuwse patriciërswoning met rococo elementen. De tentoonstelling bevat schilderijen en kunstnijverheid, waaronder Gelders zilver, Oosters porselein, Arnhems en Delfts aardewerk, een bijzondere collectie Colenbrander en het unieke poppenhuis van Lizzy Ansingh.

Museum voor Moderne Kunst Arnhem Gelders Balkon 6: Kees Goudzwaard t/m 06 jun 2010 Kees Goudzwaard weet de perfecte illusie van papier op te wekken met verf.

Historisch Museum Arnhem Tentoonstelling: Boeren, burgers & rijkelui t/m 02 jan 2011 Het Historisch Museum Arnhem presenteert de vaste presentatie ‘Boeren, burgers & rijkelui’. Tien thema’s uit de Arnhemse geschiedenis. De thema’s, waaronder ‘Jagers, boeren en Romeinen’, ‘Arnhemmers door de eeuwen heen’, ‘rijkdom en weelde’, ‘recht en orde’ en ‘Arnhemse stadsgezichten’, belichten facetten van het veelzijdige verleden dat Arnhem tot het huidige Arnhem gemaakt heeft.

Museum voor Moderne Kunst Arnhem De geheime schilderijen van Hilma af Klint t/m 30 mei 2010 De Zweedse schilderes Hilma af Klint (1862-1944) is een van de opmerkelijkste fenomenen uit de moderne kunst. Daarbij vormt haar werk een van de best bewaarde geheimen uit de kunstgeschiedenis van de twintigste eeuw. Museum voor Moderne Kunst Arnhem Tentoonstelling: Sideways t/m 20 jun 2010 Bestaat er zoiets als universele kwaliteit? Welke invloed heeft de omgeving waarin kunst wordt geëxposeerd op de beoordeling daarvan? Deze vragen waren het vertrekpunt voor de Iraanse kunstenares Atousa Bandeh Ghiasabadi. Atousa Bandeh verbindt in haar werk persoonlijke ervaringen met maatschappelijke onderwerpen.

K13 Tentoonstelling: NU t/m 25 jun 2010

Een tentoonstelling van werk van Eugène Terwindt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het gaat om zowel vrij werk als ontwerpen voor kunsttoepassingen in de openbare ruimte. Voor deze tentoonstelling wordt een van Terwindts uit de jaren ‘70 daterende ontwerpen voor een vloerobject opnieuw uitgevoerd. Museum voor Moderne Kunst Arnhem Fiona Tan. Disorient + other works t/m 20 jun 2010 Fiona Tan (1966) vertegenwoordigde Nederland op de Biënnale van Venetië in 2009 met het tweedelige filmproject Disorient. In dit werk dienen de dertiendeeeuwse reisverslagen van Marco Polo als voice over voor een overweldigende montage van hedendaagse filmbeelden van dezelfde streken waarover Polo verhaalt. Nederlands Openluchtmuseum Babynummers in Spaarstation Dingenliefde t/m 31 okt 2010 De verzameling “Babynummers” van reclameman Jan Knaap is te zien in Spaarstation Dingenliefde in het Openluchtmuseum. Maarliefst 1400 nul- en eennummers van Nederlandse tijdschriften heeft hij in bezit. Springlevend of allang weer verdwenen.  Nederlands Openluchtmuseum Verhalen van immigranten  t/m 31 okt 2010 Thematentoonstelling - Maak kennis met de geschiedenis van Nieuwe Buren door de jaren heen. Van Vlaamse religieuze vluchtelingen in de papiermolen rond 1600 tot de nieuwe Turkse buurman van het Tilburgse gezin in de jaren 1970.  Spoorzicht Kunst & Design Tentoonstelling: Bags & Shoes t/m 23 juni 2010 Een tentoonstelling vol tassen en schoenen. Ontwerpers van de “Nieuwe Lichting “ van de opleiding Productdesign aan de ArtEZ academie voor beeldende kunst en vormgeving te Arnhem tonen hun recente werk. Spoorzicht is een initiatief van Essent. Exposities zijn gratis toegankelijk. De Drie Koningen Expositie: In beweging - Colin Wilson t/m 6 juni 2010 Fotograaf Colin Wilson exposeert in ‘De Drie Koningen’, het pand van het Stadspastoraat Arnhem, in de Driekoningendwarsstraat 30 te Arnhem. De expositie is te bezichtigen van ma t/m vrij, van 10:00-14:00 uur (m.u.v. de schoolvakanties). Bezoek buiten deze uren in overleg.

uit in Arnhem mei 2010

Colofon Ontwerp Hannie van den Bergh Redactie Nicole Beaujean , Geraldine Caraballo, Anja de Crom, Barbara Kerkhof, Marieke van Kessel, Aure Straatman, Rogier Timmermans Fotografie Mamabart, Barbara Kerkhof Sales GSupport – Pascal Gödden Drukkerij Senefelder Misset Uitgever Mwork-s Webdesign Hannie van den Bergh Coverfoto Mamabart

Contactgegevens Mwork-s, Marieke van Kessel Postbus 160, 6800 AD Arnhem T 026 355 49 76, F 026 355 44 71 redactie@uitinarnhem.com De kopij voor de juni editie graag aanleveren voor woensdag 12 mei Ga naar www.uitinarnhem.com


)FU(FMEFST0SLFTU EBBSIPSFOXF

8FMLPN CJKPO[FDPODFSUFO

#FTUFMOVPO[FOJFVXF BCPOOFNFOUFOCSPDIVSF XXXIFUHFMEFSTPSLFTUOM  026 - 789 01 30

05. uit in Arnhem magazine mei 2010  

uitmagazine voor Arnhem en omgeving

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you