Page 1

maar t ’10

gratis

uit in Arnhem uitinarnhem.com

Arnhems Lezersbal Theater Het Hof

Lekkerste espresso

Spijkers & Spijkers

Oostpool van de brug af gezien

Collectie Arnhem EetcafĂŠ Look f inclusie e volledigda uitagen


25 & 26 SEPT 2010 GELREDOME - ARNHEM WWW.MONSTERJAM.NL

Bestel nu met

5 e uro vro

egboekkorting!

Pit Party zaterdag van 8.30 - 10.30 uur / Pit Party zondag van 8.30 - 11.30 uur

Kijk op www.monsterjam.nl voor alle informatie en kaartverkoop BIGÊFANÊ OFÊMONSTERÊJAM ©Ê2010ÊFeldÊMotorÊSportsÊInc.


03

win win

INHOUD

5grxat2is

kaarten

Wanhoop, Weltschmerz en Ware Liefde: SALTIMBANK. Heijerman’s circusspektakel geregisseerd door multitalent Joeri Vos. Win gratis kaarten voor deze theatervoorstelling Saltimbank op zo. 14 of ma 15 maart 20.00 uur Theater aan de Rijn in Arnhem. Mail je naam, adres, telefoonnummer en voorkeursdatum voor 10 maart naar info@uitinarnhem.com ovv Saltimbank en win 2 gratis kaarten.

04

09

INTERVIEW

UIT ETEN

Lezersbal

2grxat2is

kaarten

De Nachtclub Op het snijvlak tussen ontwapenende humor en magisch realisme ligt een prachtige voorstelling ‘De Nachclub’ door twee theatergiganten: Fred Delfgaauw en Sjaak Bral. Wil je kans maken op 2 vrijkaarten? Stuur voor 9 maart een email aan o.v.v. Nachtclub met je naam, adres en telefoonnummer naar info@uitinarnhem.com en maak kans op 2 vrijkaarten op 13 maart om 20.30 u. in het Posttheater.

19

uit nacht Collectie Arnhem

uit in Arnhem maart 2010

Eetcafé Look

04-05 Lezersbal 07 Made in 08 Column 09 Uit eten 10 Uittips 11 Hagedissenhuid 13 In Arnhem 15 Van de brug af gezien 17 Uit de Kast 18 Uittips 19 Uitnacht 20 OPA 21 Uitgetest 22-28 Uitagenda 29-30 Film 30-31 Exposities 31 Colofon


Het is inmiddels een traditie: de Boekenweek wordt in Arnhem afgetrapt met het Lezersbal. Op 6 maart zet Luxor Live de deuren wijd open voor lezers, schrijvers, dichters en inwoners van Presikhaaf.

Dansen met schrijvers tekst Barbara Kerkhof

Dat er in Arnhem en omgeving genoeg liefhebbers van literatuur zijn, daarvan is Arnold Jansen op de Haar overtuigd. “Er zijn hier heel veel mensen die lezen. Tegelijkertijd zijn er maar weinig gelegenheden om schrijvers te ontmoeten.” In die behoefte voorziet het Lezersbal, op zaterdag 6 maart in Luxor Live. “Geen statisch evenement met een gewijde sfeer waarin heilig ontzag heerst voor de schrijver die voorleest,” zegt Arnold, “maar een feest, voorafgaand aan de Boekenweek, waar schrijvers en lezers door elkaar lopen in een ongedwongen, café-achtige setting.”

Luxor Live Arnold is al vanaf het begin betrokken bij het Lezersbal (‘het ontstond op een bierviltje in de kroeg’). Lezersbal 2010 is het vijfde op rij. De eerste vier edities vonden plaats in Café Brasserie Dudok, bij de vijfde is gekozen voor Luxor Live. “Niet omdat Dudok ons niet meer wilde hebben,” haast Arnold zich te zeggen, “maar omdat we steeds het hele café moesten verbouwen, dat was duurder dan het hele programma.

Luxor Live is makkelijker in te richten en het programma wordt daardoor een stuk dynamischer. In Dudok zaten we vast aan een stramien: alle schrijvers achter elkaar op het podium, dan de stoelen eruit en bal na. Dudok is nog wel betrokken bij het evenement: je kunt er een portrettengalerij bekijken van schrijvers die iets met Arnhem hebben. Ze zijn allemaal gefotografeerd door Rens Plaschek en het is een heel mooie tentoonstelling geworden.”

Niet alleen boeken Dit jaar is het programma verdeeld in blokken: tussen en na de optredens van schrijvers gebeurt er van alles. “Luxor Live heeft meegedacht over de muziek. We hebben EinsteinBarbie, een band met twee zangeressen die zeer heftige teksten zingen op jazzy melodieën,” vertelt Arnold enthousiast. “De dj’s Uw danspartners in tijden van nood zorgen dat er gedanst kan worden en in de kleedkamers kunnen tien mensen luisteren naar de rock’n’rollverhalen van Johannes de Boom (The Shavers) en Koos van Dijk (manager Herman Brood). Je kunt voordrachten bezoeken van het Schrijversplatform, de Arnhemse ontmoetingsplaats voor schrijvers en dichters, van amateur tot

professional. We hebben de uitslag van de dichtwedstrijd, waarvoor ook dit jaar weer veel kwalitatief goede inzendingen waren. Daar ben ik best trots op, het laat de betrokkenheid zien bij het evenement. Op de boekenmarkt van het Lezersbal worden altijd heel veel boeken verkocht. En Leon Verdonschot vormt de link tussen het poppodium en de literatuur: hij is popkenner én schrijft boeken. Die combinatie van programmaonderdelen maakt dat er voor iedereen wel iets bij zit.”

De schrijvers Op z’n minst één van de ‘grote namen’ moet iets met Arnhem hebben, is het uitgangspunt bij het samenstellen van het programma. Gasten van voorgaande edities waren onder andere Jan Siebelink (opgegroeid in Velp) en Herman Koch (geboren in Arnhem). Dit jaar is Thomas Rosenboom uitgenodigd. “Hij woonde tot zijn achttiende in Arnhem,” vertelt Arnold, “in de buurt van Winkelcentrum Presikhaaf. In Zoete mond, zijn laatste roman, komt Arnhem ook voor.” De beide andere gasten, Kristien Hemmerechts en Bernlef, hebben ten tijde van het Lezersbal allebei een nieuw boek uit. Voor Bernlef wordt de komende Boekenweek een heel spe-

uit in Arnhem maart 2010


04-05

INTERVI E W

foto Allard de Witte

foto David de Jong

foto Leo van der Noort

ciale, zegt Arnold: “Naast Geleende levens, drie nieuwe novellen in één boek, verschijnt ook de vijftigste druk van Hersenschimmen.”

Presikhaaf

Lezersbal 6 maart Luxor Live Kaarten à € 17,50 verkrijgbaar bij brasserie Dudok, boekhandel Hijman & Arends en boekhandel Selexyz Dekker v.d. Vegt Info: www.luxorlive.nl

Volgens Arnold moet je als schrijver wel een zaal kunnen veroveren. “Het is niet zo dat iedereen ademloos naar je zit te luisteren. Het is gezellig, er wordt gedronken en gelachen, daar moet je wel tegen kunnen.” Jan Siebelink had er bij de eerste editie van het Lezersbal duidelijk moeite mee: “Hij had net de AKO-Literatuurprijs gewonnen voor Knielen op een bed violen en had een aantal lezingen gegeven waar de mensen muisstil waren. Arnhem was wel even anders. Hij dreigde zelfs op te stappen omdat hij het te lawaaiig vond. Dat gaf wel een zekere spanning natuurlijk. Gelukkig bleef hij zitten.” Dat informele karakter maakt het Lezersbal uniek, vindt Arnold. “Er is geen schei-

uit in Arnhem maart 2010

ding tussen de schrijvers en de lezers. Het is ongedwongen, er wordt gewoon gefeest. De schrijvers overnachten in Arnhem, die hoeven dus niet meteen na het signeren naar huis, je kunt ze echt aanraken en met ze praten. Alles loopt alles door elkaar, dat levert een heel aparte sfeer op. Een beetje zoals het Boekenbal in Amsterdam, maar dan met lezers erbij.” Het Lezersbal geeft een interessant kijkje in de keuken van de schrijver: “Op televisie krijgen schrijvers vaak heel oppervlakkige vragen of vragen over een belangrijk maatschappelijk thema, hier gaat het echt over hun schrijversschap en niet over wat ze ergens van vinden of met wie ze getrouwd waren. Je komt erachter hoe bekende schrijvers werken. Dat is leuk als je van literatuur houdt, maar ook als je zelf schrijft. En aan Thomas Rosenboom wordt nooit gevraagd hoe het is om op te groeien in Presikhaaf. Dat komt bij ons dus wel aan de orde.”


07 foto Sarah Nankin

De Nederlandse tweelingzussen Truus en Riet Spijkers, geboren op 12 maart 1970 in Hardenberg, studeerden in 1993 respectievelijk 1994 af aan de afdeling modevormgeving van ArtEZ en volgden in 2000 de masteropleiding aan het Fashion Institute Arnhem. In datzelfde jaar toonden Truus en Riet hun collectie ‘Girlfriend’ aan de internationale modepers in Parijs. Vanaf de oprichting van hun modelabel in 2000 brengt het duo jaarlijks een Spring/Summer en Autumn/Winter collectie uit met shows in Parijs, Londen en Milaan. Sinds 2009 presenteren ze twee keer per jaar hun collectie in Milaan. Uit in Arnhem praat met Truus.

M A D E IN

Spijkers en Spijkers

De vraag van José Teunissen aan Spijkers & Spijkers: Hoe zien jullie de toekomst van de mode in de huidige economische crisis en wat is het voordeel van het feit dat jullie vanuit Arnhem een internationaal bedrijf en carrière aansturen?

2010 - 10 jaar Spijkers en Spijkers We gaan het jubileum vieren, maar naar verwachting pas in 2011, als de tien jaar daadwerkelijk achter de rug zijn. We zijn erg druk op het moment en de tien jaar zijn sneller voorbij gegaan dan gedacht.

We gaan een zeer mooie tijd tegemoet. Vorig jaar zijn we van agent gewisseld, dat is een heel goede zet geweest. Zonder er bewust mee bezig te zijn waren we de crisis een stap voor. Daarnaast is het een voordeel dat we vanuit Arnhem werken. De kosten zijn in Arnhem aanzienlijk lager dan als we kantoor zouden houden in Parijs, Londen of Milaan.

Arnhem of Amsterdam

Spijkers en Spijkers zien in 2010

Dankzij het Modekwartier is Klarendal een leuke buurt geworden maar wij zijn verbonden met het Spijkerkwartier. Sinds de opleiding hebben we daar ons atelier en kantoor. We groeien met de tijd mee maar blijven trouw aan het Spijkerkwartier.

Eind februari presenteren we onze AW10/11 collectie in Milaan. Twee keer per jaar komen we met een nieuwe collectie en die worden exclusief in Milaan gepresenteerd.

Arnhem is de modestad. Ik ben misschien niet helemaal objectief maar ik ben gewoon voor Arnhem. Amsterdam doet goed werk, maar mijn hart ligt in Arnhem. En bovendien gaan we dit jaar lesgeven aan de Masters opleiding van het Fashion Institute Arnhem.

Mode- of Spijker(s)kwartier

uit in Arnhem maart 2010

Alle wegen leiden naar Rome maar niet vanzelfsprekend naar Milaan Er is in Nederland veel aandacht voor mode maar het is internationaal moeilijk voor Nederlandse ontwerpers om door te breken omdat er gewoonweg te weinig wegen zijn. Als je naar Londen kijkt, naar Saint Martins College, daar kom je na je opleiding in een gespreid bedje terecht. Er liggen daar zoveel contacten dat je veel makkelijker op de juiste plekken komt. Waar Nederlanders lang voor moeten werken ligt in Londen direct klaar. Talent is belangrijk maar contacten zijn net zo belangrijk.

Vraag naar een persoon naar keuze? Vraag van Spijkers en Spijkers aan: Mystery guest. Lees volgende maand wie het is geworden.


C O LU M N

08

Cabaretière Renate Reijnders (36) tourt momenteel door heel Nederland met Arie Koomen in de comedy Avondje Bergkamp en schrijft elke maand een column voor Uit in Arnhem

Renates Reijnder Maart roert zijn staart

 &+ !  &+ ! * ,, * 

 

')( &+ !)+*â‚Ź $!%%&*$ ')( &+ !)+*â‚Ź $!%%&*$ $%#&") "&(,()# $%#&") "&(,()#

Âť$!#$&"# !#$$!## !%$#! ,#!

Âť$!#$&"# !#$$!## Jarenlang heb ik cabaret gemaakt voor volwassenen, en nu Âť" # !!$"#! !%$#! #! ! Âť#%$" $!&## ( &)  Âť " # !!$"#! vond ik dat het even tijd was voor de jonge medemens. Met! '" ! Âť#%$" $!&## &)( ! een botste ik op de vraag: wat is wĂŠl of nĂ­ĂŠt bespreekbaar in '" zo’n voorstelling? Eigenlijk vind ik dat alles besproken mag worden: van roken tot breezers, beugels, je ouders verliezen, "'"$') ( %'$ "$ # seks, puistjes hebben, wel of geen homo zijn en of je vege "'"$') %'$ "$ # Slaapkenner( Damminga Beekstraat 77, Arnhem tarische pizza’s met salami mag bestellen. Er zijn geen taboes! Dat T 026 442 51 08 I www.damminga.nl vind ik en dat vinden de jongeren. Alleen de mensen die bepalen Open di. t/m vr. 9.00 - 18.00 uur, za. 9.00 - 17.00 uur welke voorstelling de jongeren gaan zien (de zogenaamde boedo. koopavond tot 21.00 uur gratis parkeren achter onze winkel kers of leerkrachten) denken daar soms helaas anders over. Zeker op gelovige scholen. Daar hangt een sfeer van: als we er niet over            praten dan gebeurt het ook niet. Neem nou seks. Ik vind het naĂŻef            om bijvoorbeeld te denken dat veertien-, vijftien- en zestienjarigen niet aan seks denken of er zelfs mee bezig zijn. Die zogenaamde damminga 90x117mm.indd 1 16-02-2010 struisvogelpolitiek irriteert mij mateloos. Je zegt niks en je hoopt maar dat het goed komt... Het doet me denken aan een klein christelijk dorpje in Nederland waar zich ooit een afschuwelijk drama heeft afgespeeld tussen jongeren. Ik hoor de burgermeester nog zeggen; “Hoe kon dit in godsnaam in ons dorpje gebeuren?â€? Waarop ik dacht: hoezo niet in jullie dorp? Ik moet ook gelijk denken aan een verhaallijntje uit As The World Turns. Jij denkt nu misschien: wat een vreemde vergelijking, en heeft die vrouw niks beters te doen in haar leven dan stomme soaps te bekijken? Nee, blijkbaar niet. In die serie krijgt een jong meisje (voor de fans: Liberty, de dochter van de nieuwe vriendin van Jack) uitgebreid seksuele voorlichting. De een vindt dat je het dan juist aanmoedigt, de ander vindt dat je een kind verantwoordelijkheid moet bijbrengen. En persoonlijk ga ik toch heel erg voor die laatste optie. Dingen moeten bespreekbaar zijn en in een theatervoorstelling kunnen belangrijke onderwerpen aan het licht gebracht worden. Humor is een prachtig middel om contact te krijgen met jongeren. Mijn zoon is bijna twee jaar. Ooit zal ik ook hem voorlichting moeten geven over seks, drugs en andere belangrijke zaken. Maar gelukkig is hij nog jong. HĂŠĂŠl jong! Dus de komende tijd zal ik hem nog lekker meenemen naar fijne familievoorstellingen. Voorstellingen waar je een wereld krijgt voorgeschoteld waar alles gelukkig nog niet zo gecompliceerd is... ,

#"% !$!### !# !!%!&!$&! "#!""

#"% !$!### !# !!%!&!$&! , "#!"" ,

JIJ BENT UIT

>>> Zo 7 mrt 13.30 uur Nicolaas Kikker en de prinses van Canada (4+) Poppentheater Siert van den Berg >>> Zo 28 mrt 14.00 uur De grote avonturen van kleine mol (4+) - Theater Terra

WEET WAT ER SPEELT ARNHEMSUITBURO.NL

15:25


A Kastanjelaan 1, Arnhem T 026 4451916‎

Eetcafé Look is gevestigd in het Spijkerkwartier. Het heeft zich door de jaren heen ontwikkeld als een no nonsense eetcafé waar je gewoon lekker kan eten. Look heeft een dagelijks wisselend menu met een vis-, vlees- en een vegetarisch voor- en hoofdgerecht waarbij knoflook een belangrijk ingrediënt is. En iedere dag keuze uit nieuwe verrassende desserts.

09

UI T E T E N

Eetcafé Look

tekst Rogier Timmermans fotografie Mamabart In de jaren dat ik in het Spijkerkwartier woonde, ging ik regelmatig met mijn broer een avondje stappen. De avonden kenden een redelijk vast patroon: een goed glas wijn thuis, vol goede moed en plannen op weg naar de binnenstad, lekker dineren bij Look en op weg naar de binnenstad die we nooit bereikten een laatste borrel bij Café Vrijdag. Sinds ik niet meer in het Spijkerkwartier woon, mis ik deze avonden. Een diner bij Look was altijd geslaagd. Een biertje aan de bar, een goed glas wijn en voortreffelijk eten. En, opvallend; geen afleidende tierlantijntjes in de zaak. Bij Look ligt duidelijk de focus op het eten en drinken. We worden vriendelijk ontvangen en naar tafel begeleid. Het bestelde biertje volgt snel en we besluiten ons verder door de chef te laten verrassen. Als voorgerecht krijgen we een steaktartaar van biologische ossenhaas met een zacht gekookt eitje en truffelmayonaise op een bedje van rucola. Klassiek, eigentijds en gewoonweg heerlijk!

uit in Arnhem maart 2010

Het valt mij meteen weer op dat het eetcafé, op een doodgewone dinsdagavond, helemaal vol zit. Ik herinner mij van vroeger dat het iedere avond vol zat. En daar is blijkbaar niets aan veranderd. Er zijn maar weinig restaurants in Arnhem die zo constant dag in, dag uit, jaar in en jaar uit vol zitten. En eigenlijk zegt dat voldoende, zowel over Look als over de andere restaurants. Als hoofdgerecht krijgen we een gekonfijte biologische eendenbout met een aardappel-knolselderijpuree geserveerd met witte bonen en koolrabi. En als afsluitende hap een chocolademousse van pure chocolade met Doyenné du Comice, een bolletje ijs in olijfolie en een espresso. De avond verliep weer net als vroeger. Zeer vriendelijke en vlotte bediening, een goed glas bier en wijn en een heerlijk diner. Zonder dat ook maar iets stoort, krijg je kwaliteit geserveerd zoals het hoort. Een eetcafé waar Arnhem trots op mag zijn!


10

SALTIMBANK

UI T T IP

Clowns met relatieproblemen. Ain’t we all? Jaarlijks tovert Generale Oost, theaterwerkplaats voor talentvolle theatermakers, stukken van Heijerman’s op de planken in Theater aan de Rijn. Van 2 t/m16 maart start meer dan honderd jaar oude, wervelende circusspektakel Saltimbank in de regie van Joeri Vos. Dit kleine schrijnende juweeltje uit 1904 van Herman Heijermans (Op Hoop van Zegen) speelt zich af in de benauwde kleedruimte van een klein 19e eeuws reizend circusgezelschap. Blood, sweat, tears, schmink en geweld; niets wordt gespaard om u met deze treurige komedie der mislukkingen een onvergetelijke avond te bezorgen. >> vr. 12 t/m. di. 16 mrt 20.00 uur Theater aan de Rijn (Rijnstraat 42), Arnhem. www.generaleoost.nl >> e 10.00 (t/m. 18 jr. = e€5,00, CJP/studenten/pas 65+ = e€7,50 ArtEZ-pas gratis reserveren@generaleoost.nl / 026 35 11 911

+++ recensie club oostpool - 31 oktober 2009+++

Het podium van Huis Oostpool is omgetoverd tot een arena, met rondom steigers en stellages van verschillende hoogte voor de acts. Het publiek van deze “Culturele Nachtclub”krijgt aan de ingang een kratje om op te zitten. De entourage is aangenaam chaotisch, de stemming verwachtingsvol. Überhip en jong Arnhem wrijft zich in de handen voor een avond met het nieuwste en beste. En dansen toe! De eerste act is meteen een voltreffer: actrice Emke Idema voert een quasi-wetenschappelijk onderzoek uit naar de mogelijkheid het uit te maken met je vriendje terwijl je pizza, kip of chocolademousse eet. Participerend onderzoek, ook het publiek eet mee. Erg goed gedaan, de stemming is uitgelaten. Helaas is daarmee het hoogtepunt van de avond meteen voorbij . De andere acts variëren van aardig tot erg slecht en maken het wachten op DJ Wilco lang en saai. De spreekstalmeester is niet grappig, de tombola flauw. Als een goede danseres poëzie letterlijk uitbeeldt, is dat niet nieuw of hip, eerder een onhandige doventolk. Een voordracht over het vrouwbeeld bij James Bond zou visueel vuurwerk of verrassende statements kunnen opleveren, maar wij kregen een 3-Havo spreekbeurt. Drie meisjes die de finale van de Kunstbende hebben gewonnen blinken uit in aandoenlijkheid, maar verder nergens in. De bandjes zijn leuk, een choreografie van Jens van Daele goed, maar toch wordt de sfeer allengs landerig. Dit roept vragen op: is Club Oostpool een open podium voor ieder die iets wil of durft? Een aanloop voor de DJ? Is er een leidende gedachte, die iedereen ontgaat? En hoe is het enkele jaren terug “In Between” toch vergaan, de vergelijkbare formule tussen Kerst en Oud&Nieuw in de Schouwburg? Maar gedanst werd er.

Ben

>>> Volgende Club Oostpool 20 maart - Huis Oostpool >>> Deur open 21.00u | Programma 21.30 - 23.30u >>> After Party 23.30 -02.00u | Entree: € 7,50- ( inclusief After Party)

uit in Arnhem maart 2010


11

KIJKENI N

De absurde realiteit van drie eenzame mannen

Het is misschien wat niemand graag wil weten, maar ouder worden overkomt ons uiteindelijk allemaal. Ouderdom brengt gebreken met zich mee, soms eenzaamheid. En ondertussen dendert het leven op volle kracht door. Hagedissenhuid is een voorstelling over ouder worden, over eenzaam zijn en over het absurde van het alledaagse. Regisseur Joop van der Linden (1950) vertelt. tekst Anja de Crom

Drie oudere mannen zitten samen in een ruimte –het is niet duidelijk waar ze zich bevinden, en dat doet er ook eigenlijk niet toe. Richard (73), Hunter (72) en Klaas (73) drinken samen koffie en praten over hun leven van alledag. Klaas heeft zijn vrouw verloren, Richard kampt met een huidkwaal (daarnaar verwijst de titel) en Hunter belt op zijn mobiele telefoon met prostituees. Ook Richard krijgt een mobiele telefoon, om contact te krijgen met zijn kleinkinderen in Amerika. Al helpt Hunter hem het toestel te bedienen, echt contact krijgt hij niet; de taalbarrière tussen hem en de kinderen is daar inmiddels te groot voor geworden. Ze praten, discussiëren en ruziën -en leggen weer bij. ‘Het is echt een stuk voor Theater ’t Hof’, vindt artistiek leider/ directeur Joop van der Linden. ‘Ik wilde het twee jaar geleden al opvoeren, maar toen konden deze acteurs zich niet vrijmaken. En ik wilde dit perse met hen doen.’ Dit jaar staan Jan van Eijndthoven, Michiel Kerkbosch en Donat Ontskul wel samen op het toneel in de voorstelling van Bodil de la Parra. De toeschouwer krijgt ongeveer drie weken uit het leven van de drie mannen te zien. ‘Het verhaal vertelt over het verleden, het heden en de toekomst; de toeschouwer werpt

uit in Arnhem maart 2010

een blik op hun leven door een verborgen camera. Wat je ziet is slechts het drama van drie mensen, hoe ze met elkaar omgaan en met elkaar botsen. Er gebeurt niets, maar alles is herkenbaar, omdat het stuk zo klein, menselijk, puur en absurd is. Niets is absurder dan de realiteit, tenslotte.’ Van der Linden prijst De la Parra om de manier waarop ze de levens van Hunter, Richard en Klaas in elkaar heeft weten te verweven. De dialogen zijn zo scherp geschreven dat ze muzikaal te noemen zijn. ‘Als iemand echt goed schrijft, zit er ritme in de dialogen. Dat maakt dat het publiek geboeid luistert; mensen vragen zich af of iemand de reactie gaat geven die ze verwachten. Dat is niet altijd zo, maar in beide gevallen houdt die verwachting de boog gespannen’, vertelt hij. ‘Het is fijn om te werken met zo’n goede tekst en deze drie kanonnen van acteurs.’

Hagedissenhuid – Bodil de la Parra in Theater ’t Hof 11 maart t/m 10 april (wo. t/m za.) Aanvang: 20.30 uur. Entree: e 12,50, CJP e 6,50, Arnhem Card gratis.


CLUB IV

OOSTPOOL

ZA 20.03.2010 ANOTHER EXCUSE TO PARTY MET O.A. HET KOENIJN

MANNEN VAN GLAS LOTTIE DE BRUIJN & LILIAN HAK

JENS VAN DAELE

SHOCK ROYAL

SANDIGNITY

TIM NIEBURG A.K.A. DJ BLAFKAT DEUR OPEN 21:00 > PROGRAMMA 21:30 – 23:30 AFTER PARTY 23:30 – 02:00 > ENTREE € 7,50 (INCL. AFTER PARTY)

VERWACHT > CLUB OOSTPOOL V OP ZA 22.05.2010

HUIS OOSTPOOL > NIEUWSTRAAT 58 > ARNHEM

TONEELGROEPOOSTPOOL.NL

WELKOM ARNHEMS (BUUR) MEISJE! WWW.DUDOK.NL Dudok Arnhem feliciteert Grand Café Arnhems Meisje met haar opening.

De dag in Arnhem begint bij... Dudok! Vanaf heden ontbijt op vrijdag en zaterdag vanaf 08.00 uur (overige werkdagen 09.00 en op zondag 10.00 uur). Voor vroege vogels: de gehele maand maart gratis koffie bij een ontbijtgerecht (tot 10.00 uur).

image001.jpg 1

17-02-2010 16:31:18


use

Gemeentem r u e t c e ir d

tekst & fotografie Barbara Kerkhof

1

HMA/MMKA

2

Het stadhuis

>> HMA/MMKA

>> H et Stadhuis

3 >> Sonsbeek

‘Sinds oktober 2008 ben ik directeur van dit museum op deze bijzondere plek. Het uitzicht is mooi; je zit hier eigenlijk op een hoog terras, met aan de ene kant de stad en aan de andere kant het landschap met die prachtige rivier die voorbij stroomt. Een rivier is altijd in beweging, het is een verbindingsader. De Rijn verbindt ons met een groot cultureel achterland. Water geeft een stad een bepaalde allure, en daar wordt in Arnhem steeds meer gebruik van gemaakt. Het gebouw zelf vind ik charmant. Het is gebouwd in 1873 als herensociëteit, maar sinds 1920 is het in gebruik door het museum. Het is fantastisch om een tuin te hebben om sculpturen in te laten zien, en dat ArtEZ onze buren zijn sluit zo goed bij het museum aan. Het is dé plek in Nederland om kunst te studeren.’

‘Het Stadhuis deed me realiseren dat er zoveel is weggevaagd in Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Slag om Arnhem heeft zo’n enorme impact gehad; alles dat eromheen stond is weg. Het provinciehuis, het gerechtshof en het stadhuis zijn allemaal na die tijd gebouwd; het zijn voorbeelden van de kwaliteit waar in de jaren ’50 en ’60 werd gebouwd. Het stadhuis is gedateerd, maar je ziet hoe er in die tijd werd gewerkt met ruimte in en om gebouwen. De wereld was een dorp, en dit werd een plek om elkaar te ontmoeten. De architecten hadden vooruitstrevende opvattingen. Daarnaast is het stadhuis voor mij belangrijk omdat ik directeur ben van een gemeentemuseum, waardoor mijn bestuur hier zit.’

Sonsbeek ‘Het Sonsbeek is een soort kleine versie van de Hampstead Heath, waar ik voorheen in Londen aan woonde. Ik vind Sonsbeek zo mooi omdat het heuvelachtig en afwisselend is. Bos, weiland, koeien en een waterval: en dat allemaal middenin de stad! Het landschap komt zo de stad in, prachtig. Ik vind de hoogteverschillen in Arnhem sowieso heel bijzonder. En je kunt hier zo ver lopen als je wil zonder een auto tegen te komen. ’s Zomers kom ik graag in het park om even een frisse neus te halen. Toen ik net in Arnhem werkte, heb ik gelijk het park aan mijn gezin laten zien!’

uit in Arnhem maart 2010

13

I NA R NHE M

am Hedwig Sa a Arnhem


UnivÊ Stad en Land: Uw gids naar de toekomst! Als je alles eens zou kunnen voorspellen, dan zou het leven een stuk makkelijker zijn! Helaas is dit geen werkelijkheid. Toch is het belangrijk om stil te staan bij de toekomst, zodat de investeringen worden voorzien en risico’s op tijd ingedekt kunnen worden.

Een gids die u daarbij helpt zou dan prettig zijn. Onze adviseurs nemen graag deze gidsrol op zich!

Ir. J.P. van Muylwijkstraat 68 B-C Arnhem | (026) 389 95 99 | arnhem@unive.nl | www.unive.nl/stadenland


15

INTERVI E W

Op zes maart gaat Van de brug af gezien in première, een beroemd stuk van een beroemd man, uitgevoerd door Toneelgroep Oostpool. Van de brug af gezien is in 1956 geschreven door Arthur Miller, echtgenoot van Marilyn Monroe. Het gaat over tegenstrijdige en ongeoorloofde gevoelens die de Italiaanse immigrant Eddie Carbone heeft voor zijn nichtje Gina. Het is deze winter ook te zien op Broadway, met Scarlett Johansson in de rol van Gina. Actrice Kirsten Mulder neemt in de Nederlandse versie van Toneelgroep Oostpool deze rol voor haar rekening.

tekst Aure Straatman foto Annaleen Louwes

Broeierig verlangen & verwoestende begeerte Onderhuids ‘Ik speel Gina, een zeventienjarig meisje dat al van jongs af aan bij haar oom Eddie en zijn vrouw woont.”, vertelt Kirsten. “Eddie (Ali Ben Horsting) en ik hebben een hele hechte band, een band die echter gaat wringen naarmate ik volwassen wordt. Er komen twee illegale Italianen bij ons wonen, en ik word verliefd op een van hen. Daar begint voor Eddie het conflict, omdat hij mij niet los kan laten, en hij gekweld wordt door hartstocht en jaloezie. Ook ik kom klem te zitten en kan hem moeilijk loslaten, al ben ik mij niet bewust van de gevoelens die tussen ons broeien. Ik loop bijvoorbeeld in alleen een slipje door de kamer, maar in mijn onschuld besef ik niet wat voor effect dat heeft. Het stuk gaat over hartstocht, grenzen stellen en keuzes maken, over de wanhoop die dat oplevert.” Kirsten licht toe:

Typisch Oostpool De kolkende, maar onuitgesproken gevoelens tussen Eddie en zijn nichtje vormen een thema dat bij uitstek past in het repertoire van Toneelgroep Oostpool. “De stukken die Oostpool speelt

hebben altijd iets schurends, iets schrijnends, zelfs als er ook veel humor in het verhaal zit.”, legt Kirsten uit. “Van de brug af gezien is ook zo’n typisch ‘Erik Whien’-stuk met rauwe emoties, menselijke tekortkomingen, strijd, verlangens en liefde. Hij is als regisseur altijd bezig met de vraag ‘wat doe ik hier’ en Eddie en Gina, met hun botsende emoties en verwoestende en verboden begeerte passen daar precies in.” Zo’n verhaal, en zeker een die in 1956 is geschreven, kan gedateerd lijken en wat plat op het sentiment inspelen, maar volgens Kirsten is daar geen sprake van: “Het stuk is weliswaar oud, maar sentiment, verlangen, grenzeloosheid in de liefde, en hoe te leven, zijn universele en tijdloze thema’s. En als we het goed doen, wordt het publiek daar genadeloos in meegezogen.”

dat ik volledig in een authentieke zeventienjarige lijk te veranderen.” Een andere uitdaging ligt in de tekst. Die is als het ware ‘herschreven’ in een niet-bestaand dialect. “Daar heeft Erik voor gekozen om aan te geven dat het gaat om een arme immigrantenfamilie, mensen van ‘drie hoog achter’, die niet alleen worstelen met hun emoties, maar ook met hun bestaan.”, vertelt Kirsten. “Het komt er eigenlijk op neer dat we in korte tijd een nieuwe taal moeten leren, en dat gaat bij de repetities gepaard met veel gelach. We zijn allemaal aan het zoeken naar de juiste toon en uitspraak in dit gekke taaltje. Je hoort Utrechts, Haags, plat Amsterdams en zelfs achterhoeks voorbij komen. Hilarisch, maar het stuk is een tragedie en voor de première moet het natuurlijk vloeiend en zonder lachbuien gaan.”

Taalbarrière

Van de brug af gezien speelt van 27 februari t/m 25 april in verschillende theaters door het land. De première is op 6 maart in de Schouwburg van Arnhem. Zie voor meer informatie www.toneelgroepoostpool.nl

Kirsten speelt, als vrouw van iets over de vijfendertig, een meisje van net zeventien: “Dat is een van de grote uitdagingen, om een jong meisje neer te zetten, zonder de kinderlijkheid teveel uit te vergroten. Maar Erik zegt bij de repetities

uit in Arnhem maart 2010


UITf ilm UITf ilm UITf ilm UITf ilm UITf ilm Welke films draaien er deze week? En hoe laat eigenlijk? Nu overal verkrijgbaar en op www.uitinarnhem.com

UITfilm – een handig weekoverzicht van Focus Filmtheater, JT Arnhem en het Rembrandt Theater


17

UI T DE KAST

Op straat interviewen? In die winter die gerust ‘de hel van 2010’ genoemd mag worden? No way. Styliste Geraldine Caraballo ging, lekker warm, de winkels in! Waar shoppen de mode-experts zelf, wat missen ze in Arnhem en wat zijn de musthaves het komende voorjaar?

Marielle

Beroep Bedrijfsleidster bij Trix en Rees (www. trixenrees.nl) Stijl Draag verschillende stijlen door elkaar maar meestal wel in de stijl van Trix & Rees: vrouwelijk, eigenwijs en vaak in natuurtinten Inspiratie Tijdschriften door mijn studie als interieurstyliste. Natuur, omgeving, het weer, modetijdschriften het internet Favoriete merken/winkels Trix en Rees Winkelaanbod in Arnhem Goed, veel keuze voor veel verschillende stijlen en klanten Mist in Arnhem Sissy Boy (Homeland) Musthaves voor dit voorjaar Goede basics in natuurtinten en grijstinten. Mooie onderjurkjes om verschillende laagjes te kunnen creëren. Accessoires.

Ellen

Monique

Beroep Shopmanager bij Sherwood Forest ( www.sherwoodforest.nl) Stijl Sportief, klassiek en soms trendy. Inspiratie Tijdschriften Elle, Elegance, Linda en Jan. Maar ook mensen op straat. Favoriete merken/winkels Jeans van 7 for all mankind, Zara, Woolrich. Winkelaanbod in Arnhem Steeds beter; best veel keuze voor zo’n kleine stad, en veel leuke kleine winkeltjes. Mist in Arnhem Hippe schoenenzaak in het midden tot hoge segment. Musthaves voor dit voorjaar Goed passende jeans die perfect bij je figuur past in een mooie wassing. Witte blouse en goede hakken voor een vrouwelijke effect

Beroep Verkoopadviseur bij Capitool mode (www.capitool.nl) Stijl Trendy/casual Inspiratie: Verschillende merken als Summum, Essentiel en juffrouw Jansen. Favoriete merken/winkels Juffrouw Jansen voor de goede basics, Ikks, Braez, maar vooral merken die ik samen goed kan combineren. Winkelaanbod in Arnhem Prima, goed gevarieerd. Mist in Arnhem Mooie woonwinkel met exclusieve huishoudelijke apparaten. Musthaves voor dit voorjaar Mooi tuniekje in mooi dessin gecombineerd met uni basics. Een beetje kleur mag ook niet ontbreken

uit in Arnhem maart 2010


18

Gospel, Soul & Gipsy Spirit The Rosenberg SoulShow brengt een compleet nieuw programma, een avontuurlijke cocktail van soul, jazz en gospel, gegarneerd met een flinke dosis onmiskenbare gipsy spirit. Gasten zijn: Denise Jannah, Dennis LeGree, Ellen Helmus, Christiaan van Hemert en Eddie Conard.

UI TT IP

>>> 26 maart Musis Sacrum, Concertzaal, 20.15 u. € 25,-, CJP € 22,50 >>> www.mssa.nl

Thelonious 4

in de bovenzaal van Café restaurant Verheyden wordt op 10 maart de muziek van Thelonious “SPHÈRE” Monk (een van de grondlegger van de BeBop style) door het Dit Amsterdamse jazzquartet Thelonoius op eigen wijze vertolkt. Van 6/8 ballads,sly blues en spetterende grooves en swings. Line Up: Iman Spaargaren - saxophones, clarinet / Guillermo Celano - guitar / Andreas Metzler - double bass / Jurjen Bakker – drums

Wintervuur

>>> h ttp://arnhemsjazzgenootschap.blog.com >>> 1 0 maart 20.30 u. Café restaurant Verheyden

>>> www.spoorzichtkunstendesign.nl

In het hart van de winter heeft de Arnhemse schilder en beeldend kunstenaar Hjalmar Riemersma op uitnodiging van Spoorzicht de beeldend kunstenaars Annemiek de Beer, Antoine Berghs en Erik Pape uitgenodigd voor de gezamenlijke expositie: Wintervuur t/m 25 maart 2010.

Gratis lunchconcert

Een heerlijk halfuur klassiek. Het Gelders Orkest speelt onder leiding van de jonge Engelse dirigent Alexander Shelley een aantal delen van de Zesde symfonie van Beethoven. In zijn ‘ Pastorale’ schildert Beethoven een muzikale panorama: beekjes, vogels, vrolijke boeren en buitenlui; alleen het onweer gooit wat roet in het eten. >>> wo 3 maart 12.45 u. Musis Sacrum, gratis toegang, reserveren niet mogelijk. >>> www.hetgeldersorkest.nl

uit in Arnhem maart 2010


Col l e ctie Ar nhem is e e n p ro j e c t va n d e d e rd e jaars ArtEZ Fa s h i o n s tu den ten waar i n zij gezam e n l ij k é é n c ol l e c t i e o n twe r p e n , m o n s t e ren, stylen, showen en verkopen. C ollectie Ar nhem i s t ij den s d e Ams t e rd a m I n t e r n a t i o nal Fa s h i o n Week ( AIF W) o p v r ijda g 29 jan u ar i gepres e n t e e rd . H e t o f f i c i ë l e c a twa l k p ro g ra m ma bestond uit shows van zowel getalenteerde s tarten d e al s geves t i g d e o ntwe r p e rs e n t o o naan geven de l abel s . Col l e ct i e A r n h e m werd g etoond op de [M a d e i n] Ar nh e m c a twa l k . www.m o d e a r n h e m . n l

fotografie Kees de Klein en Meinke ten Have

UI TNAC HT

19

Collectie Arnhem

Die zelfde dag opende Burgemeester Pauline Krikke de pop up store van ‘Collectie Arnhem’ aan de Hartestraat in hartje Amsterdam. In deze tijdelijke winkel/showroom - een stukje Arnhems grondgebied - was de collectie enkele weken te bewonderen en te koop. Bar Florian en Brasserie Dudok verzorgden de innerlijke mens in Amsterdam.

Burgemeester Pauline Krikke

uit in Arnhem maart 2010


20

MI J NARNHEM

Uit in Arnhem heeft via OPA (Ontwerp Platform Arnhem) ontwerpers gevraagd hun visie op de stad Arnhem te laten zien en horen. Elke maand zal één ontwerper zijn blik over de stad en creativiteit in Arnhem laten gaan. Marko van der Vegt, bestuurslid van OPA, vertelt wat het platform doet en waarom.

Versterken, vertonen en verbinden “OPA is een platform voor ontwerpers in Arnhem en omgeving, waarin alle disciplines ondergebracht zijn, van grafisch, industrieel en mode tot 3D.”, licht Marko toe. “Sinds de oprichting zes jaar geleden werken we aan het ‘versterken, vertonen en verbinden van de ontwerperbranche’, dat is onze doelstelling. Dat doen we o.a. door middel van een jaarprogramma, dat elk jaar een ander thema heeft. Dit jaar is het ‘duurzaamheid’.”

Ontwerpcafé “Jaarlijks hebben we een aantal vaste dingen op het programma, zoals Arnhemse Nieuwe, een selectie van de eindexamenexposities van studenten van Artez, en diverse Ontwerpcafés, waarin verschillende aspecten van het vak worden belicht. In februari hadden we bijvoorbeeld in het café twee typografen: Martin Majoor heeft een aantal grote letterfamilies ontworpen, die goed verkopen en daarmee voor een constante inkomstenbron zorgen. Jos Buivenga produceert veel nieuwe lettertypes die hij als een van de eersten aangeboden heeft via internet, waarmee hij weliswaar geen directe inkomsten genereert, maar wel veel nieuwe opdrachten binnenkrijgt. Momenteel werken zij aan het nieuwe Bodini-gerelateerde lettertype.”

OPA en het bedrijfsleven “Ontwerpers hebben een belangrijke toegevoegde waarde voor het bedrijfsleven, dat proberen we zichtbaar te maken, en met succes. OPA, Syntens, de gemeente Arnhem en Alliander (voorheen Nuon) hebben afgelopen jaar bijvoorbeeld samengewerkt om een oplaadpaal te laten ontwerpen voor elektrische auto’s. Voor Alliander is het een nieuwe ervaring om met ontwerpers samen te werken. In het voornamelijk technisch georiënteerde bedrijf, resulteerde dat in enkele verrassende inzichten. Alliander was enorm enthousiast en wil vaker met ontwerpers gaan samenwerken, en dat is precies wat OPA wil bereiken.” >>> Zie voor meer informatie over OPA: www.o-p-a-.nl. >> 16 maart ontwerpcafé in Dudok

Ontwerpers en kunstenaar die hun visie op creatief Arnhem willen laten zien kunnen zich aanmelden via info@uitinarnhem.nl o.v.v. OPA. uit in Arnhem maart 2010


Espresso Door de grote vraag naar koffie bedacht Louis Bernard Rabaut in 1822 een snellere methode om koffie te bereiden waarbij heet water door middel van stoomdruk door het koffiemaalsel werd gefilterd. Rond 1900 werd in Italië bereiding per kop mogelijk, ‘expres’ voor één persoon. De naam ‘Espresso’ was geboren. Net als bij een expresbrief bevordert de uitdrukkelijke aandacht op het moment van de vraag de snelheid van de levering. Vandaar de bijkomende betekenis van ‘snel’ voor het woord ‘expres’ in het Nederlands en andere talen. Uit in Arnhem test in en rondom Arnhem een kopje espresso. Criteria: snelheid, presentatie, kleur, geur en smaak.

Eetcafé Look, Kastanjelaan 1, Arnhem +++ 20.30 uur. Snel geserveerd, heet, goed van kleur, mooie crèmelaag, krachtig van smaak en met een huisgemaakt chocoladekoekje! Klasse! Babo’s, Bovenbeekstraat 26, Arnhem +++ 16.00 uur. Babo’s staat bekend om zijn koffie, en terecht! Keurig kopje espresso, snel geserveerd en goed van kleur en smaak. Grand Café Metropole, Steenstraat 68, Arnhem ++17.00 uur. Vriendelijke gastvrouw serveert een snelle espresso. Smaak is aan de bittere kant. Brasserie Dudok, Koningstraat 40, Arnhem ++10.30 uur. Keurig en snel geserveerd met een lekker koekje; de espresso smaakt een beetje waterig. Café Bar Florian, Jansplein 59, Arnhem +++ 12.00 uur. Zeer snel geserveerd, goed van kleur en smaak. Illy staat voor kwaliteit, passie en beleving, daar zoeken ze de juiste zaken bij. Met Bar Florian zijn ze daar zeker in geslaagd. goed.proeven, Klarendalseweg 536, Arnhem +++ 10.15 uur. In de lijn van het bedrijf: gewoon goed. Vriendelijk en snel geserveerd, goed van smaak, kleur en geur. Grand Café Mahler, Velperbuitensingel 25, Arnhem +-15.45 uur. Het serveren duurt (te) lang, espresso ziet er goed uit, prima crèmelaag maar de smaak is beduidend minder. Te bitter, lichtelijk ‘gebrand’. Brasserie Hugo’s, Hoofdstraat 206 C, Velp +++ 15.05 uur. Vriendelijke gastvrouw, snelle bediening, keurige espresso en goed van smaak. Rose’s lounge, Rijnkade 49, Arnhem +-20.00 uur . Snelle service, kleur goed, geur minder, smaak valt tegen. De lounge verdient een betere espresso. Restaurant Bijenkorf, Ketelstraat 45, Arnhem -+21.00 uur . Selfservice. De espresso oogt prima, maar de geur is minder en de smaak veel te bitter. Café Vrijdag, Velperbuitensingel 21 A, Arnhem --15.00 uur. Laat even op zich wachten. Espresso heeft een te dikke crèmelaag. Geur en smaak aan de bittere kant. Café Meijers, Beekstraat 2, Arnhem +++ 14.00 uur. Zeer vriendelijk gastheer, snelle bediening, en een uitstekend kopje espresso.

uit in Arnhem maart 2010

21

uit g etest

Uit in Arnhem test maandelijks de gastvrijheid, de service, de vriendelijkheid en de kwaliteit in de Arnhemse binnenstad. Deze maand testen we de espresso.


+++ www.arnhemsuitburo.nl ++

Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd

ma 01 maart Musis Sacrum Pierre Boulez, de laatste der Mohikanen Nieuw Ensemble 20.15 u. € 20,-/ CJP € 10,Het Nieuw Ensemble van Ed Spanjaard viert zijn terugkeer op het podium van Musis Sacrum met een prachtig programma, dat geheel is gewijd aan de grote Franse componist, vernieuwer en dirigent Pierre Boulez (1925). di 02 maart Musis Sacrum- Mahler Mahlerei: Guus Tangelder Bigband 21.30 u. gratis Van oktober tot en met april biedt grand café Mahler twee avonden per maand podium voor gratis toegankelijke jazzconcerten. De eerste dinsdag van de maand wordt ingevuld door de Guus Tangelder Bigband. wo 03 maart Schouwburg Of gods and driftwood Blind Date - Nieuwe Theatermakers on Tour: Kenneth Flak 20.30 u. € 10,-/ CJP € 7,50 Choreograaf en danser Kenneth Flak laat zich inspireren door drie goden uit de Noorse mythologie: Odin, de god van oorlog en wijsheid, Thor, de god van de bliksem en Loke, de god van het onheil. Hij onderzoekt wat zij ons in deze tijd te vertellen hebben. Schouwburg Van de brug af gezien (try-out) Toneelgroep Oostpool 20.15 u. € 20,-/ € 16,-/ CJP € 2,50 korting Regisseur Erik Whien kiest dit keer voor een spannend en broeierig drama over een man, die vecht met de allesverwoestende kracht van de lust. Schrijver Arthur Miller toont in ‘Van de brug af gezien’ hoe havenarbeider Eddie Carbone als een tragische held ten onder gaat. Posttheater Ongeremd Anuar 20.30 u. € 15,Verwacht geen diepgang, politieke kwesties of wereldverbeterende filosofie, maar een scherpe stand-up act van een comedian die rechtstreeks contact zoekt met het publiek. Volksuniversiteit Arnhem De Zijderoute 20.00 u. € 10,Tijdens de lezing wordt niet alleen ingegaan op het ontstaan, het verloop en de geschiedenis van de Zijderoute, maar ook op wat er vandaag de dag nog van de gebouwen en historie uit die tijd bewaard is gebleven. Volksuniversiteit Arnhem In het spoor der Etrusken 20.00 u. € 31,- (2x) Het raadselachtige en interessante volk der Etrusken, waarvan met name in het tegenwoordige Toscane rijke culturele overblijfselen zijn te vinden, is bij menig Italiëganger nauwelijks bekend. Kunsthuis 13 Vakantie (3+) De Brandstichting

14.30 u. € 8,-/ CJP € 6,Bil en Wil zijn elkaars beste vrienden. Ze gaan samen op vakantie in een hotel in een vreemd land; voor het eerst in hun leven. do 04 maart Luxor Live Eek-A-Mouse 21.00 u. € 20,- excl. € 2,- servicekosten Eek-A-Mouse is een van de bekendste Jamaicaanse reggaezangers. Zijn single ‘WaDo-Dem’ katapulteerde hem begin jaren tachtig naar de top en daar staat hij al vijfentwintig jaar. Schouwburg Van de brug af gezien (try-out) Toneelgroep Oostpool 20.15 u. € 20,-/ € 16,-/ CJP € 2,50 korting Zie 3 maart Schouwburg Heb ik Alzheimer? (première) Colline Theaterproducties 20.30 u. € 12,50/ CJP € 10,‘Heb ik Alzheimer?’ is gebaseerd op het spraakmakende boek ‘Ik heb Alzheimer’ van Stella Braam. Ze vertelt over de hilarische en onthutsende lotgevallen van haar vader, een Alzheimerpatiënt die in opstand komt tegen de zorg. Kunsthuis 13 Russin zoekt man!? Irena Filippova 20.15 u. € 15,-/ CJP € 13,zie kader Bibliotheek Kronenburg Waarom krijg ik geen antwoord: lezing door TheijeTwijnstra 20.00 u. € 4.50/ niet-leden € 6.Waarom moet mij dit overkomen? Waarom is het leven soms zo moeilijk? En waarom ziet de wereld er vaak zo onrechtvaardig uit? Zomaar wat vragen die iedereen wel eens stelt. Antwoorden ontbreken vaak. vr 05 maart Luxor Live Leona 20.30 u. € 10,- excl. servicekosten Deze achtkoppige funkformatie met zangeres Leona in de hoofdrol is zelfs voor de meest verwende muziekliefhebber een lust voor het oor!

Schouwburg Van de brug af gezien (try-out) Toneelgroep Oostpool 20.15 u. € 20,-/ € 16,-/ CJP € 2,50 korting Zie 3 maart Schouwburg Blackbird Theatergroep Suburbia 20.30 u. € 14,-/ CJP € 11,50 zie kader Posttheater Fjord Ellen Dikker 20.30 u. € 16,Dikker kruipt in de huid van tragikomische personages die met het hart op de tong en de ziel onder de arm lopen. Ze brengt een ode aan het stomme toeval, de dikke pech en de sneue vergissing. za 06 maart Luxor Live Lezersbal 21.00 u. € 15,50 excl. servicekosten Als prelude op de Boekenweek is het op zaterdag 7 maart in Arnhem weer Lezersbal. U kunt op dit bal ontmoeten: Adriaan van Dis, Tsead Bruinja, Hanz Mirck, Sanne van Hassel, Jeroen van Merwijk, Arnold Jansen op de Haar en vele anderen.

Met veel nieuwsgierigheid begint ze haar avontuur in Nederland. Alles is anders: het weer, de cultuur, het eten en … de liefde.

5 maart Schouwburg Blackbird - Theatergroep Suburbia In een morsige bedrijfskantine ontmoeten een man en een jongere vrouw elkaar na vijftien jaar. De vrouw wil uitleg over wat er ooit tussen hen is gebeurd. Is er een schuldige in deze liefdesgeschiedenis? Was het wel een liefdesgeschiedenis? Of was het misbruik?

Café De Kroeg DJ Night @ Café de Kroeg 22.00 u. gratis Lekker swingen op de klanken van Arnhemse DJ’s. Vrijwel elke zaterdag, gratis entree. Musis Sacrum Van Dik Hout 20.15 u. € 22,50/ CJP € 20,Musis Sacrum leent zich uitermate goed voor een akoestische dwarsdoorsnede uit het oeuvre van Van Dik Hout: van de vertrouwde favorieten tot recente liedjes. Er zijn ook muzikale verrassingen, zoals bijvoorbeeld gedichten van zanger Martin Buitenhuis. Huis Van Puck Mei 1968, Crisis op een middilbare school en ander wereldnieuws Pucks Productiehuis 20.30 u. € 8,-

Aanbevolen door Vrienden van Theater

Heb ik Alzheimer? Colline Theaterproducties 1 & 2 maart in Theater Het Hof om 20.00 4 maart in Schouwburg Arnhem om 20.30u Hoe voelt het om langzaam de grip op de werkelijkheid te verliezen? Heb ik Alzheimer? is een ongemakkelijke reis door het doolhof van de zorgbureaucratie waarvan je zou wensen dat het niet waar is.

Musis Sacrum Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson 20.15 u. € 30,-/ CJP € 15,Amsterdam Sinfonietta speelt vanavond de volgende werken: ‘Rakastava’ van Jean Sibelius, Haydns ‘Eerste celloconcert’, ‘Trio per orchestra d’archi’ van Composer in Focus Lex van Delden en de ‘Serenade, opus 48’ van Tsjaikovski. Solist is Pieter Wispelwey (cello). Luxor Live ClubDeLux 23.45 u. € 3- excl. servicekosten Elke 1e vrijdag van de maand (met deze maand meteen de uitzondering hierop), kun je dansen in ClubdeLux, de eigen club van Luxor Live. Met dj’s uit Arnhem en omstreken, met een cocktailbar en met andere leuke dingetjes.

4 maart Kunsthuis 13 Russin zoekt man!? - Irena Filippova

Mei 1968 vormt de inspiratiebron voor een theatraal docudrama: een sfeerbeeld, waarin tekst, muziek en beweging kleine revoluties groots maakt en grote revoluties tot hun kleinheid terugbrengt.

uit in Arnhem maart 2010

In dit hilarische en onthutsende verhaal, gebaseerd op het boek van Stella Braam: ‘Ik heb Alzheimer’, komt de strijdbare Alzheimerpatiënt René in opstand tegen de zorg. Het publiek wordt meegezogen in zijn veranderende realiteit. Een werkelijkheid waarin de hoofdrolspeler de rest van zijn leven gevangen zit. Niets lijkt meer wat het is. Reclamefolders veranderen in belangrijke documenten, verplegers worden inbrekers en steden en gebouwen lossen op in het niets. Steun de Arnhemse toneelmakers & ga zelf met korting naar theater.


Schouwburg Van de brug af gezien (première) Toneelgroep Oostpool 20.15 u. € 20,-/ € 16,-/ CJP € 2,50 korting Zie 3 maart Schouwburg Hé jij daar… De Voortzetting / Nanette Edens 20.30 u. € 10,-/ CJP € 7,50 Een jonge vrouw uit een gebroken, geteisterd gezin zit tussen de verhuisdozen en overdenkt haar leven. Ze speelt zichzelf daarbij in alle leeftijdsfasen. Als kleuter, schoolgaand kind, ouder, losgeslagen jonge vrouw en volwassene. Posttheater Kamagurka geneest Kamagurka 20.30 u. € 16,Zoals altijd zal Kamagurka met lichte melancholie en een haast genant absurde blik op de werkelijkheid het gevoel voor humor in zijn publiek weten te vinden. Bibliotheek Centrum Roeien en kanovaren met Jason 12.00 u. gratis Sportief bezig zijn op het water, bijna het hele jaar door. Een gezonde, niet blessuregevoelige sport. Ontspannend! Alleen in een kano of roeien in een ploeg. Voor wie dat wil: roeiwedstrijden. Actief bezig zijn binnen een leuke vereniging. Volksuniversiteit Arnhem Godsbewijzen in de filosofie 10.00 u. € 31,- (2x) In de filosofie verstaat men onder godsbewijzen die redeneringen die op redelijke gronden het bestaan van God aantonen. Over het algemeen werd de afgelopen eeuw aan deze godsbewijzen niet bijzonder veel aandacht geschonken. Nederlands Wijnmuseum Zaterdagproeverij 13.30 u. € 12,Op zaterdagen krijgt u bij een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum Arnhem een rondgang door de authentieke kelders van het wijnkopershuis Robbers & van den Hoogen én kunt u na afloop hiervan een kleine proeverij bijwonen. Bibliotheek Kronenburg Stichting Balans; informatie over ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag bij kinderen 11.00 u. gratis Balans, de organiserende vereniging, is de landelijke organisatie voor ouders van kinderen met ontwikkelings-, gedrags- en leerstoornissen, zoals adhd, dyslexie en pdd-nos. zo 07 maart Luxor Live The 69 Eyes 20.30 u. € 12,50 excl. servicekosten Een band die zich ergens tussen Misfits, Rammstein, Mötley Crue en Sister of Mercy bevindt. Met hun negende studioalbum ‘Back In Blood’ zoekt de band een extra duistere kant op in hun muzikale carrière. Kasteel Doorwerth Concert voor piano en cello

16.00 u. € 16,Claire Bleumer, cello en Saskia Lankhoorn, piano. Werken van Gaspar Cassado, Brahms en Ravel. Claire Bleumer begon op 7-jarige leeftijd met cellospelen en op 13-jarige leeftijd werd zij toegelaten tot de Jong Talentklas van het Utrechts Conservatorium. Kunsthuis 13 Mon bouillon Kees & Eddie 16.00 u. € 15,-/ CJP: 13,Visuele vondsten, live muziek, decor, film en droge humor in een hogedrukpan. Huis Van Puck Mei 1968, Crisis op een middilbare school en ander wereldnieuws Pucks Productiehuis 14.30 u. € 8,Zie 6 maart Schouwburg Van de brug af gezien Toneelgroep Oostpool 20.15 u. € 20,-/ € 16,-/ CJP € 2,50 korting Zie 3 maart Volksuniversiteit Arnhem De republikeinse kampen in NederlandsIndie 14.00 u. € 10,Na de Japanse capitulatie in augustus 1945 was de oorlog voor Nederlandse burgers op Java nog niet afgelopen. De Indonesiërs wilden onafhankelijk zijn en vooral de jeugd verzette zich fel tegen terugkeer van het koloniale bestuur. Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag 13.30 u. gratis Iedere zondag vertellen de gidsen u over de vele soorten planten en dieren die in het park te vinden zijn, de cultuurhistorische achtergronden en de kenmerken van de Engelse landschapsstijl waarin het park is aangelegd. Schouwburg Nicolaas Kikker en de prinses van Canada (4+) Poppentheater Siert van den Berg 13.30 u. € 9,-/ tot 16 jaar en CJP € 6,50 De dierenboekjes van Jantien Buisman prijken op vele kinderboekenplanken. In deze muzikale en poëtische voorstelling komen Nicolaas Kikker en zijn vriendjes tot leven. Nicolaas is op weg naar Canada, waar hij een prinses hoopt te ontmoeten. di 09 maart Musis Sacrum Camerata Busoni 20.15 u. € 20,-/ € 10,Pianist Geoffrey Madge, violist Marco Roosink en altist Ferdinand Erblich richtten in 2007 Camerata Busoni op en vielen direct op door de originele repertoirekeuzes. Vanavond spelen zij werken van Van Delden, Schnittke en Sjostakovitsj. Gastsolist op viool is Mark Lubotsky. Volksuniversiteit Arnhem Zoete en hartige taarten uit alle windstreken 18.45 u. € 47,Met veel creativiteit gaan we in deze workshop van allerlei soorten deeg taarten maken, hartig en zoet. Verwacht geen patisserie, maar taarten,

die u ook zelf thuis gemakkelijk kunt maken met eenvoudige ingrediënten. wo 10 maart Schouwburg True to II Nederlands Dans Theater II & Holland Symfonia 20.15 u. € 20,-/ € 16,-/ CJP € 2,50 korting zie kader Schouwburg mightysociety7 mightysociety 20.30 u. € 14,-/ CJP € 11,50 ‘mightysociety7’ is een over-the-top performance over vier babyboomers die maar niet oud willen worden, die wraak willen nemen op een vernederend verzorgingssysteem en op het leven dat voorbij gaat. Posttheater I believe I can fly Rachid Larouz 20.30 u. € 16,Rachid neemt zijn publiek mee naar zijn geliefde vaderland Marokko. Hij vertelt het verhaal over zijn leven, zijn roots en het wonderlijke verhaal van zijn opa in de Tweede Wereldoorlog. Volksuniversiteit Arnhem In het spoor der Etrusken 20.00 u. € 31,- (2x) Het raadselachtige en interessante volk der Etrusken, waarvan met name in het tegenwoordige Toscane rijke culturele overblijfselen zijn te vinden, is bij menig Italiëganger nauwelijks bekend. do 11 maart Schouwburg Allennig IV Daniël Lohues 20.30 u. € 16,50/ CJP € 14,Na de winter, de lente en de zomer, is Daniël Lohues aangeland in het laatste jaargetijde van zijn Allennig-vierluik: de herfst. Het is het slot van zijn succesvolle reeks, waarbij hij opnieuw de waarheid verpakt in een paar akkoorden.  Luxor Live ArtEZ@LuxorLive 17.00 u. gratis ArtEZ@LuxorLive is een reeks optredens waarin talentvolle muzikanten van ArtEZ hun kunsten ten gehore brengen. De optredens vinden plaats in de intieme setting in het entreecafé van Luxor Live en zijn voor iedereen gratis te bezoeken! Luxor Live De 1e Etage ft. Derelict Dandies 21.00 u. € 3,- excl. servicekosten Jacobiberg en Luxor Live organiseren ongeveer maandelijks een feestje. Onder de noemer ‘De 1e Etage’ krijgen bands de gelegenheid hun ideale bandavond te hosten met bands uit Arnhem en omstreken. Café De Kroeg Jazz Jam @ Café de Kroeg 21.00 u. gratis De jazzsessie o.l.v. saxofonist Ewout Dercksen vindt elke 2e en 4e Donderdag, onderdak bij café de Kroeg.

uit in Arnhem maart 2010

Kunsthuis 13 California Ter Bescherming van de Jeugd 20.15 u. € 13,-/ CJP € 11,Tim en Dries maken handig gebruik van hun achtergrond als psychologen. Met als doel een antwoord vinden op de vraag: ‘wie zijn wij en waar is onze pianist?’ Schouwburg Liefdesbrieven Anne-Wil Blankers & Paul van Vliet 20.15 u. € 30,-/ € 26,-/ CJP € 2,50 korting ‘Liefdesbrieven’ door Anne-Wil Blankers en Paul van Vliet is een absolute hit. “Een prachtproductie met twee acteurs die een zeldzaam artistiek bondgenootschap hebben gesloten”, schreef Algemeen Dagblad. Kasteel Doorwerth Cultuurhistorische wandeling 11.00 u. € 10,Vanuit het kasteel door dichte bossen de stuwwal op (hoogteverschil ongeveer 40 m), met als hoogtepunt een fraai vergezicht. Een gids vertelt over de cultuurhistorie en er is aandacht voor flora en fauna. vr 12 maart Luxor Live Bettie Serveert 20.30 u. € 12,50 excl. servicekosten Bettie Serveert heeft met hun eigenzinnige gitaarpop met scherp randje een plek in de top van de internationale pop underground veroverd.

22-23

Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd

U IT AG E NDA

++ www.arnhemsuitburo.nl +++

Kunsthuis 13 Lucinde Toneelgroep Cargo/ Het Zuidelijk Toneel 20.15 u. € 15,-/ CJP: € 13,Een weerbarstig maar intiem portret van drie zielen die de liefde niet herkennen. Niet in zichzelf. Niet in de ander. Theater aan de Rijn Saltimbank Generale Oost 20.00 u. € 10,Na de succesvolle en ontroerende locatievoorstelling MENSEN! uit 2008 regisseert Joeri Vos ditmaal bij Generale Oost de theatervoorstelling Saltimbank.

10 maart Schouwburg True to II Nederlands Dans Theater II & Holland Symfonia ‘True to II’ biedt u driemaal Lightfoot León, een nieuw werk van de onconventionele choreograaf Alexander Ekman en livemuziek van Holland Symfonia. De programmatitel verwijst naar Nederlands Dans Theater II.


+++ www.arnhemsuitburo.nl ++

Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd Huis Van Puck Mei 1968, Crisis op een middilbare school en ander wereldnieuws Pucks Productiehuis 20.30 u. € 8,Zie 6 maart Schouwburg Ticket to paradise Theatergroep DOX 20.30 u. € 10,-/ CJP € 7,50 Het buurmeisje dat vijf keer per dag bidt en zichzelf bewaart voor de ware. De groenteboer die armen te eten geeft. De jongen die steelt voor een vette BMW. ‘Ticket to paradise’ gaat over idealen, strijd en opgeven. Posttheater Thuis Speelman en Speelman 20.30 u. € 15,THUIS is het tweede muzikale cabaretprogramma van de broers Daan en Joost Speelman, beter bekend als; Speelman & Speelman. za 13 maart Luxor Live New Model Army 20.30 u. € 16,- excl. servicekosten New Model Army doet al bijna 30 jaar waar ze goed in is: politiek geladen poëtische nummers schrijven die geworteld zijn in folk, punk, rock en metal. Luxor Live 80’s Verantwoord 23.00 u. € 9,- excl. servicekosten Daar zijn ze dan! 80’s Verantwoord (van de makers van 90’s NOW!) is het tofste 80’s feestje on the planet! Sinds 2000 touren ze langs de Nederlandse poppodia en festivals en nu landen ze in Arnhem, heerlijk! Café De Kroeg DJ Night @ Café de Kroeg 22.00 u. gratis Lekker swingen op de klanken van Arnhemse DJ’s. Vrijwel elke zaterdag, gratis entree. Huis Van Puck Mei 1968, Crisis op een middilbare school en ander wereldnieuws Pucks Productiehuis 20.30 u. € 8,Zie 6 maart Schouwburg Victor en zijn vrouw Orkater 20.30 u. € 14,-/ CJP € 11,50 Twee duo’s die al jaren lang gezichtsbepalend zijn bij Orkater werken vanavond samen. Ria Marks en Titus Tiel Groenestege, het dynamische tweetal van de beweging en de dans, gaan de confrontatie aan met Geert Lageveen en Leopold Witte, de mannen van het woord. Theater aan de Rijn Saltimbank Generale Oost 20.00 u. € 10,Zie 12 maart Volksuniversiteit Arnhem Godsbewijzen in de filosofie 10.00 u. € 31,- (2x) In de filosofie verstaat men onder godsbewijzen

die redeneringen die op redelijke gronden het bestaan van God aantonen. Over het algemeen werd de afgelopen eeuw aan deze godsbewijzen niet bijzonder veel aandacht geschonken. Bibliotheek Presikhaaf Presentatie: Words of Peace 13.30 u. gratis Prem Rawat is een veelgevraagd internationaal spreker op het gebied van vrede en persoonlijke vrijheid. Hij houdt al meer dan dertig jaar over de gehele wereld toespraken over dit onderwerp.

13 maart Schouwburg Victor en zijn vrouw Orkater

Bibliotheek Centrum IVN: jong zijn; het boekenweekthema en de natuur 11.00 u. gratis Opgroeien in de letteren is het thema van de Boekenweek 2010. Half maart kunt u ook steeds meer jonge dieren zien. Dat wil de IVN-afdeling Arnhem u laten zien en horen in een presentatie. Kinderen zijn hierbij ook zeer welkom. Nederlands Wijnmuseum Zaterdagproeverij 13.30 u. € 12,Op zaterdagen krijgt u bij een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum Arnhem een rondgang door de authentieke kelders van het wijnkopershuis Robbers & van den Hoogen én kunt u na afloop hiervan een kleine proeverij bijwonen. Posttheater De Nachclub Sjaak Bral en Fred Delfgaauw 20.30 u. € 16,- incl. drankje! Twee theaterdisciplines versmolten tot een nieuwe vorm van theater: cabadrama. Vervolg op de voorstelling ‘Koffiehuis de Ooievaar’. De broers Branie en Depri hebben het koffiehuis verlaten. Ze gaan samen op pad en raken verzeild in een nachtclub.

Met veel nieuwsgierigheid begint ze haar avontuur in Nederland. Alles is anders: het weer, de cultuur, het eten en … de liefde.

18 maart Luxor Live Symon

Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag 13.30 u. gratis Iedere zondag vertellen de gidsen u over de vele soorten planten en dieren die in het park te vinden zijn, de cultuurhistorische achtergronden en de kenmerken van de Engelse landschapsstijl waarin het park is aangelegd. Kasteel Doorwerth Ridder Richard zoekt Jonge Kasteel acteurs/ actrices 13.30 u. € 12,Ridder Richard vertelt en speelt vaak verhalen over ridders en gravinnen. Dit keer heeft hij een verhaal, die hij niet alleen kan naspelen. Sterker nog, hij is op zoek naar jonge acteurs en actrices. Schouwburg Maanschaduw (8+) David Middendorp 13.30 u. € 9,-/ tot 16 jaar en CJP € 6,50 In ‘Maanschaduw’ zie je twee humoristische en fantasierijke sprookjes die worden verteld met dans, livemuziek en heel veel animaties van Doortje Hanning.

zo 14 maart

Stadssociëteit Arnhem/ Cafe de Soos Willem Hubers Trofee 15.30 u. De Willem Hubers Trofee komt voort uit de Grote Stadssociëteitstrofee waarmee in 2007 is begonnen in de voormalige Arnhemse Stadssociëteit aan De Markt te Arnhem.

Bibliotheek Centrum Daal af in de schatkelder! 14.30 u. € 4.50/ niet-leden € 6.Papieren schatten worden koel en donker bewaard. In de kelder van Bibliotheek Centrum bijvoorbeeld. Daar zijn zo’n 43.000 handschriften en oude drukken te vinden die 1000 geschiedenis bestrijken. Bibliotheek Centrum Kenniscafé: De Passies van J.S. Bach 14.00 u. gratis In de opmaat naar Pasen worden overal in Nederland de Passies van J.S. Bach uitgevoerd. De ene dirigent kiest voor een uitgeklede koorbezetting, de andere gaat voor een volledige. Laat horen wat u ervan vindt en praat mee in het Kenniscafé!

Luxor Live Cafestival 16.30 u. € 5,- excl. servicekosten Het is weer tijd voor Cafestival, de variatieshow. Met deze keer twee muzikale acts, een komediant en een dichter. Posttheater Opera Buffetto Stichting Conserto 16.00 u. € 16,De middag zal gevuld worden met beroemde aria’s en opera-hoogtepunten van o.a. Mozart, Rossini, Bizet, Puccini en Verdi. Naast deze prachtige operamuziek kunt u genieten van een High Tea, vergezeld door een glaasje champagne.

Huis Van Puck Mei 1968, Crisis op een middilbare school en ander wereldnieuws Pucks Productiehuis 14.30 u. € 8,Zie 6 maart

ma 15 maart Theater aan de Rijn Saltimbank Generale Oost 20.00 u. € 10,Zie 12 maart

Symon heeft al een behoorlijk aantal eigen shows gespeeld in o.a. Tivoli, Bitterzoet, Winston Kingdom en de Amsterdamse Parade 2008 en stond de band in het voorprogramma van o.a. Colbie Caillat, Justin Nozuka en Wouter Hamel.

Theater aan de Rijn Saltimbank Generale Oost 20.00 u. € 10,Zie 12 maart

di 16 maart Musis Sacrum Chopin en Schumann Naum Grubert, piano 20.15 u. € 20,-/ CJP € 10,Naum Grubert geldt als een gevoelig en gewetensvol pianist. De in Nederland woonachtige Rus buigt zich vanavond over Robert Schumann en Frédéric Chopin, die beiden in 1810 werden geboren. Musis Sacrum - Mahler Mahlerei St. Jazz in Arnhem presenteert: Narcissus Trio 21.30 u. gratis

uit in Arnhem maart 2010

Het bruisende Narcissus Trio bestaat uit grote talenten van een nieuwe generatie jazzmusici. Het drietal onderscheidt zich door de intensiteit en spontane manier waarop originelen en improvisaties worden gebracht. Theater aan de Rijn Saltimbank Generale Oost 20.00 u. € 10,Zie 12 maart Kunsthuis 13 Literaire avond Renate Dorrestein 20.15 u. € 10,-/ CJP € 8,De boekenweek 2010 heeft als motto Jong zijn: het kind, de jeugd, de jongere. Er zijn weinig auteurs die zich zo goed in kinderen kunnen verplaatsen als Renate Dorrestein en die er zo levensecht over schrijven. Volksuniversiteit Arnhem Kunst en cultuur in Arnhem 20.00 u. € 10,Arnhem is de tweede creatieve stad van Nederland. Het bruist hier van de activiteiten en initiatieven op het gebied van kunst en cultuur. Aan kunstacademie ArtEZ worden bovendien vele getalenteerde jongeren opgeleid. wo 17 maart Schouwburg Concerto Het Nationale Ballet 20.15 u. € 28,-/ € 24,-/ CJP € 2,50 korting Pers en publiek struikelden over de superlatieven na de première van ‘Concerto’ van Het Nationale Ballet. Het Nationale Ballet danst twee werken van George Balanchine, ‘Concertante’ van Hans van Manen en Dumbarton dances van Krzysztof Pastor. Posttheater Dubbelvoorstelling Bas Marée met Johan Hoogeboom en Roemer van der Steeg 20.30 u. € 15,Bas Marée en Johan Hoogeboom met ‘Wil je mijn pleister zien?’ en Roemer van der Steeg met ‘Ik ben geen kernfysicus’. do 18 maart Luxor Live Symon 20.30 u. € 6,- excl. servicekosten zie kader Schouwburg Lenny Kuhr Dichtbij 20.30 u. € 16,-/ CJP € 13,50 In ‘Dichtbij’ gaat Lenny Kuhr terug naar het pure, het intieme. In een akoestische bezetting van gitaar en bas brengt ze een programma met bekend en onbekend werk van eigen hand, met soms een uitstapje naar mooie liedjes van anderen. Kunsthuis 13 Jeroen Phaff & Juliet Quartet - Lieve Julia (the Juliet Letters) 20.15 u. € 15,-/ CJP € 13,Elvis Costello schreef samen met het Brodsky Quartet zijn eigen ‘Juliet Letters’. Musicalster Jeroen Phaff en het Juliet Quartet brengen de Nederlandse uitvoering.


vr 19 maart Luxor Live Mala Vita + Balkan Beatz 20.30 u. € 11,- excl. servicekosten Opzwepende melodieën uit de Balkan, explosieve ritmes uit Latijns-Amerika en teksten die rechtstreeks afkomstig zijn uit de donkere stegen van Napels, welcome to the world of Mala Vita! Musis Sacrum Ode Acda en de Munnik 20.15 u. € 23,50/ CJP € 21,Het motto van deze nieuwe voorstelling van het succesduo Acda en de Munnik is een kort gedicht: Ode, Aan de liefde? Aan de muziek? Aan de muzikale helden? In elk geval een ode aan het leven en het lied. En de lach.  Huis Van Puck Open Podium 20.30 u. € 4,Elke derde vrijdag van de maand is er een Open Podium in Huis van Puck. Tijdens het Open Podium treedt een bonte verzameling aan acteurs, cabaretiers, dansers, dichters en muzikanten op. Wie dat zijn, is elke maand verschillend en blijft een verrassing. Kunsthuis 13 De Dans van de Reiger De Wilde Kastanje 20.15 u. € 10,Een echtpaar, Edward en Elena, op vakantie aan de Spaanse kust, worstelt met de escapade die Elena eerder dat jaar op een bal- masqué heeft gemaakt. Hij wil het haar niet vergeven en weigert van de zon te genieten. Schouwburg Laagland Ricky Koole en Leo Blokhuis 20.15 u. € 18,-/ € 14,-/ CJP € 2,50 korting Ricky en Leo duiken opnieuw dieper de muziek in en verrichten zo volgens Algemeen Dagblad “onvervalst reddingswerk” bij hun streven om (bijna) vergeten liedjes onder de aandacht te brengen en een lans te breken voor goede nieuwe songschrijvers. Schouwburg Eleni en Roos Theater Rast 20.30 u. € 10,-/ CJP € 7,50 Het melancholische en humoristische ‘Eleni en Roos’ gaat over twee voormalige variétéartiesten. De twee zijn genoodzaakt hun huis in Istanbul te verkopen. Temidden van alle tumult praten de twee dames over ouderdom, dementie, euthanasie, seks en mannen. Posttheater California Ter bescherming van de Jeugd

20.30 u. € 16,Tim en Dries maken handig gebruik van hun achtergrond als psychologen. Met als doel een antwoord vinden op de vraag: ‘wie zijn wij en waar is onze pianist?’ Kasteel Doorwerth Kunst- en Antiekbeurs 11.00 u. € 9,O.a. antieke meubelen, Chinese antiquiteiten, antieke uurwerken, handgemaakte horloges, beelden in brons, sieraden, zilver, glas en kristal. De organisatie is in handen van de Lions Club Renkum en de opbrengst gaat naar een goed doel. za 20 maart Schouwburg Holland Amerika lijn Introdans 20.15 u. € 19,-/ € 15,-/ CJP € 2,50 korting zie kader Huis Oostpool Club Oostpool 21.30 u. € 7,50 (inclusief afterparty) In Club Oostpool ontmoet men het talent van de toekomst: muziek, dans, toneel en beeldende kunst van lokale, jonge aanstormende kunstenaars. Compleet in nachtclubstijl, met clubgeluiden en aansluitend afterparty. Luxor Live BMKLTSCH RCRDS Label Night ft. Gtronic, Boemklatsch + DJ Danjah 23.00 u. € 10,- excl. servicekosten BMKLTSCH RCRDS kenmerkt zich door acts die verder kijken dan hun neus lang is en niet bang zijn om harder te feesten dan hun eigen publiek. Café De Kroeg DJ Night @ Café de Kroeg 22.00 u. gratis Lekker swingen op de klanken van Arnhemse DJ’s. Vrijwel elke zaterdag, gratis entree. Musis Sacrum Roots! Di Gojim 20.15 u. € 20,-/ CJP € 17,50 Balkan turbobrass, weemoedige Jiddische klanken, circusmuziek en zigeunerhoogstandjes, geplukt, geblazen, gestreken: dat is Di Gojim. In ‘Roots!’ gaat de groep op zoek naar haar eigen wortels met als rode draad de geschiedenis van de stad Leeuwarden. Schouwburg 6 handen doen dromen huilen Eric Vaarzon Morel, Jesse van Ruller & Martin Fondse 20.30 u. € 15,-/ CJP € 12,50 Eric Vaarzon Morel, Jesse van Ruller en Martin Fondse: drie muzikanten, zes handen, dertig vingers, plus de schoonheid van gitaar en piano. Gedrieën omarmen zij muziek uit zuidelijke streken. En natuurlijk staat ook eigen werk op de lessenaar. Posttheater Stand Up Comedy Night of Comedy 20.30 u. € 16,Night of Comedy dient als belangrijke schakel voor stand-up comedy in Nederland. Arie Koomen, Martijn Oosterhuis, Tom Sligting, Harry Glotzbach, Bob Maclaren, Bram van der Velde,

Jacob Spoelstra e.a. leggen hun ziel bloot op het podium. Huis Van Puck Pucks Preview 20.30 u. Pucks Preview is een ware ‘theaterproeverij’ en ontmoetingsplek voor theatermakers en theaterliefhebbers. Bekijk previews van deze voorstellingen die binnenkort in het theater in première gaan. Bibliotheek Centrum Schrijfmiddag Amnesty 13.00 u. gratis De mensenrechten zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens worden wereldwijd geschonden. Schrijf elke derde zaterdag mee met Amnesty om deze schending tegen te gaan. Nederlands Wijnmuseum Zaterdagproeverij 13.30 u. € 12,Op zaterdagen krijgt u bij een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum Arnhem een rondgang door de authentieke kelders van het wijnkopershuis Robbers & van den Hoogen én kunt u na afloop hiervan een kleine proeverij bijwonen. Kasteel Doorwerth Kunst- en Antiekbeurs 11.00 u. € 9,O.a. antieke meubelen, Chinese antiquiteiten, antieke uurwerken, handgemaakte horloges, beelden in brons, sieraden, zilver, glas en kristal. De organisatie is in handen van de Lions Club Renkum en de opbrengst gaat naar een goed doel. Bibliotheek Centrum De Flessenheuvel door Netty Gebbing 11.00 u. gratis Wat moet Mick doen? De oogst is alweer mislukt! Nu heeft hij geen eten meer voor zijn vrouw Molly en zijn vijf kinderen. Molly is heel boos als Mick hun laatste geit ruilt voor een doodgewone fles. zo 21 maart Schouwburg Holland Amerika lijn Introdans 14.30 u. € 19,-/ € 15,-/ CJP € 2,50 korting Zie 20 maart Kunsthuis 13 Liederenrecital Joep van Geffen en Heleen Vegter 16.00 u. € 13,-/ CJP: € 11,Het Arnhemse duo Joep van Geffen en Heleen Vegter vertolkt liederen van diverse componisten uit de 19de eeuw op teksten van Goethe. Aan bod komen onder meer Gesang des Harfners en de ballade Erlkönig. Musis Sacrum Klassiek Open Podium i.s.m. G.O.O.G. 12.00 u. gratis (reserveren verplicht) Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap presenteert nieuw talent en trakteert u op een selectie liederen uit diverse opera- en operetteproducties. Huis van Puck De dans van de reiger

uit in Arnhem maart 2010

De Wilde Kastanje 14.30 u. Een echtpaar, Edward en Elena, op vakantie aan de Spaanse kust, worstelt met de escapade die Elena eerder dat jaar op een bal-masqué heeft gemaakt. Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag 13.30 u. gratis Iedere zondag vertellen de gidsen u over de vele soorten planten en dieren die in het park te vinden zijn, de cultuurhistorische achtergronden en de kenmerken van de Engelse landschapsstijl waarin het park is aangelegd. Kasteel Doorwerth Kunst- en Antiekbeurs 11.00 u. € 9,Zie 12 maart Schouwburg Broers (7+) Xynix Opera 13.30 u. € 11,-/ tot 16 jaar en CJP € 9,Drie broers maken installaties en testen ingewikkelde apparaten. Maar wat zijn de broers eigenlijk aan het maken? Dat vraagt een generaal zich ook af. Hij vraagt of de broers voor het leger willen werken. De broers zijn in eerste instantie vereerd, maar dan slaat de twijfel toe.

U IT AG E NDA

Schouwburg Oranje boven Jon van Eerd, Liz Snoijink e.a. 20.15 u. € 22,50/ € 18,50/ CJP € 2,50 korting ‘Oranje boven’ zich af in het Koninklijk Paleis, waar butler Harrie de scepter zwaait over in zijn ogen oliedomme kamermeisjes en sukkels van lakeien. Een van de hofdames kan zijn bloed wel drinken en laat geen kans onbenut om hem het leven zo zuur mogelijk te maken.

Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd

24-25

++ www.arnhemsuitburo.nl +++

wo 24 maart Luxor Live Never can say goodbye tour Trijntje Oosterhuis 20.30 u. € 22,50 excl. servicekosten Met de exclusieve clubtour ‘Never Can Say Goodbye’ eert zangeres Trijntje Oosterhuis de nalatenschap van Michael Jackson en haar liefde voor zijn muziek. Kunsthuis 13 Echte mannen, echte vrouwen Golden Palace 20.15 u. € 15,-/ CJP € 13,-

20 maart Schouwburg Holland Amerika lijn - Introdans Introdans zet in het vitale ‘HollandAmerika lijn’ enkele smaakmakers uit de Amerikaanse moderne dans in de spotlights: Glen Tetley (‘De anatomische les’), José Limón (‘Psalm’) en Robert Battle (‘No longer silent’).


Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd Over het aangeboren verschil tussen man en vrouw.

vindt elke 2e en 4e Donderdag, onderdak bij café de Kroeg.

Schouwburg Arnhem Plenty Coups & Sitting Bull Dood Paard & Maatschappij Discordia 20.30 u. € 14,-/ CJP € 11,50 ‘Plenty Coups & Sitting Bull’ is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis over twee native Americans die eind negentiende eeuw op radicale, doch totaal verschillende wijze de strijd aangingen met de kolonisten.

Schouwburg Label Angela Groothuizen & band 20.30 u. € 18,-/ CJP € 15,50 ‘Label’ is muzikale show met prachtige Nederlandstalige liedjes uit Angela Groothuizens repertoire, aangevuld met nieuwe liedjes, geschreven door onder anderen Rob Chrispijn, Jan Boerstoel, Johan Hoogeboom, Mylou Frencken en Groothuizen zelf.

Schouwburg Stand up Het Zuidelijk Toneel & Comedytrain 20.15 u. € 20,-/ € 16,-/ CJP € 2,50 korting Wil een stand-up comedian vooral amuseren of juist irriteren? Dat is de kern van ‘Stand up’, een aanstekelijk en humoristisch drama over het artiestenbestaan en de honger naar succes. De tekst is van Sander van Opzeeland, schrijver van ‘Koefnoen’ en ‘Dit was het nieuws’. Posttheater Flamingo’s in de polder Begijn Le Bleu 20.30 u. € 16,Het verhaal van een aantal mensen dat aan de rand van de samenleving leeft. Hun stamcafé is hun enige thuis. Deze vaak vreemde vogels, zonderlingen blijken het zout der aarde te zijn. Bibliotheek Arnhem Kikkerfeest 14.00 u. gratis Van 21 t/m 31 maart is de jaarlijkse Kikkertiendaagse. Op woensdag 24 maart is er Kikkerfeest in de Arnhemse bibliotheken. Eerst vertellen we het verhaal van Kikker is verliefd met het vertelkastje. Bibliotheek Presikhaaf Kikkerfeest 14.00 u. gratis Van 21 t/m 31 maart is de jaarlijkse Kikkertiendaagse. Op woensdag 24 maart is er Kikkerfeest in de Arnhemse bibliotheken. Eerst vertellen we het verhaal van Kikker is verliefd met het vertelkastje. do 25 maart Luxor Live Suimasen 21.00 u. € 8,- excl. servicekosten Suimasen maakt verschrikkelijk mooie melancholieke rockliedjes. Liedjes die raakvlakken hebben met indiepop, stoner, gitaarnoise, motorik en postrock. Musis Sacrum J.S. Bach Baroque Ensemble Florilegium & Johannette Zomer (sopraan) 20.15 u. € 25,-/ CJP € 12,50 Het fameuze Baroque Ensemble Florilegium uit Engeland is een weergaloos ensemble dat overal de fraaiste kritieken krijgt voor de authentieke en meeslepende vertolkingen van de muziek van Bach en diens tijdgenoten. Gastsoliste is vanavond de sopraan Johannette Zomer. Café De Kroeg Jazz Jam @ Café de Kroeg 21.00 u. gratis De jazzsessie o.l.v. saxofonist Ewout Dercksen

Schouwburg De rust zelve Jochem Myjer 20.15 u. € 21,-/ € 17,-/ CJP € 2,50 korting Houd ramen en deuren gesloten. Raak niet in paniek en probeer elkaar met lichtsignalen te waarschuwen: Orkaan Jochem komt eraan! Alle mensen die Jochem Myjer kennen zullen de titel van zijn vierde show zeer toepasselijk vinden.  Bibliotheek Centrum Kruiden, door Judith Maas van Kruidenatelier Filia 19.30 u. € 4.50/ niet-leden € 6,Deze lezing gaat over de wederzijdse invloed die kruiden en mensen op elkaar hebben gehad van ijstijd tot heden. Een cultuurhistorisch verhaal dat soms verbaast maar zeker ook herkenbaar is. Bibliotheek Kronenburg Jonge kinderen met benauwdheid of astma 20.00 u. gratis Heeft uw kind astma? Weet u of uw kind wel goed behandeld wordt? Weet u of uw kind zijn/haar medicijnen goed inneemt? Samen met Remedica, medische educatie, organiseert De Bibliotheek deze GRATIS bijeenkomst. vr 26 maart Musis Sacrum Gospel, Soul & Gipsy Spirit The Rosenberg SoulShow 20.15 u. € 25,-/ CJP € 22,50 zie kader Luxor Live Postman 21.00 u. € 13,- incl. servicekosten De muziek van Postman is een meeslepende mix van moderne hiphop, oude soul en pure reggae gecombineerd met R&B en blues. The Anonymous Mis is zowel rapper, producer als componist. Schouwburg Horizon Kassys 20.30 u. € 10,-/ CJP € 7,50 ‘Horizon’ van Kassys gaat over het gapende gat tussen verlangens en realiteit. Over weg willen. Over denken dat het elders beter is. Over op zoek willen naar meer. Meer ruimte, meer inhoud, meer avontuur, meer emotie, meer romantiek, meer zingeving. Huis Van Puck De vloer op Kunst en Vliegwerk 20.30 u. € 8,Deze andere vorm van theater is bij het theaterminnende publiek bekend van het gelijknamige

+++ www.arnhemsuitburo.nl ++ televisieprogramma. Van de regisseur krijgen de acteurs een dilemma voorgeschoteld en de personages van waaruit de acteurs moeten gaan spelen.

26 maart Musis Sacrum Gospel, Soul & Gipsy Spirit The Rosenberg SoulShow

Posttheater Wim Sonneveldprij Amsterdams Kleinkunst Festival 20.30 u. € 16,Nederland heeft talent. Heel veel talent. Talent dat tijd nodig heeft om te ontluiken. Ruimte om te rijpen. De kans om ontdekt te worden. Het Amsterdams Kleinkunst Festival biedt ze die kans. Schouwburg De rust zelve Jochem Myjer 20.15 u. € 21,-/ € 17,-/ CJP € 2,50 korting Zie 25 maart Volksuniversiteit Arnhem Glas-in-lood in Arnhem 13.00 u. € 17,De middag begint met een korte introductie over de materialen en de technieken die gebruikt worden bij het maken van een glas-inloodraam. Daarna gaan we op pad en bezoeken we verschillende niet-kerkelijke locaties in de Arnhemse binnenstad. za 27 maart Luxor Live The Heavy 20.30 u. € 10,- excl. servicekosten De Grote Boze Wolven, worden ze wel genoemd, de vier mannen van The Heavy. Rauwe soul en bitterzoete rock ‘n roll: The Heavy klinkt zo imposant als tien rasmuzikanten die hun ziel aan de duivel verkocht hebben… terwijl ze maar met vier man zijn. Luxor Live Pop Fiction 23.00 u. € 5,- excl. servicekosten Pop Fiction is de opvolger van Rock ‘n Soul, de alternatieve dansavond van Luxor Live! Zoals Lowlands, maar dan zonder bands, een avontuurlijke mix van pop, dance, hiphop, indie en classics. Café De Kroeg DJ Night @ Café de Kroeg 22.00 u. gratis Lekker swingen op de klanken van Arnhemse DJ’s. Vrijwel elke zaterdag, gratis entree. Huis Van Puck Hollandse Nieuwe Theater zonder grens 20.30 u. € 8,In ‘Hollandse nieuwe’ staan hedendaagse vraagstukken als migratie, integratie en identiteit centraal. Op een onorthodoxe wijze raakt het stuk allerlei facetten van de multiculturele samenleving. Schouwburg De opportunist Het Volk 20.30 u. € 14,-/ CJP € 11,50 ‘De opportunist’ schetst de opkomst en ondergang van Het Noord-Hollandsch Tooneel, een Haarlems gezelschap dat zich onder leiding van Jan C. de Vos in de Tweede Wereldoorlog manifesteerde als nationaal-socialistische toneelgroep.

uit in Arnhem maart 2010

The Rosenberg SoulShow brengt een compleet nieuw programma, een avontuurlijke cocktail van soul, jazz en gospel, gegarneerd met een flinke dosis onmiskenbare gipsy spirit. Gasten zijn: Denise Jannah, Dennis LeGree, Ellen Helmus, Christiaan van Hemert en Eddie Conard. Schouwburg De rust zelve Jochem Myjer 20.15 u. € 21,-/ € 17,-/ CJP € 2,50 korting Zie 25 maart Posttheater Hoop, Gezeik en Liefde Hassan’s Angels 20.30 u. € 16,‘Hoop, Gezeik en Liefde’ is het allernieuwste cabaret programma van Hassan’s Angels. Vorig jaar startte Hassan’s Angels met frisse moed aan een nieuwe formule. Bibliotheek Centrum Presentatie: Words of Peace 13.30 u. gratis Prem Rawat is een veelgevraagd internationaal spreker op het gebied van vrede en persoonlijke vrijheid. Hij houdt al meer dan dertig jaar over de gehele wereld toespraken over dit onderwerp. Nederlands Wijnmuseum Zaterdagproeverij 13.30 u. € 12,Op zaterdagen krijgt u bij een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum Arnhem een rondgang door de authentieke kelders van het wijnkopershuis Robbers & van den Hoogen én kunt u na afloop hiervan een kleine proeverij bijwonen. zo 28 maart Stadssociëteit Arnhem/ Cafe de Soos Zingen met Mirjam 15.30 u. gratis Zingen voor publiek is een piekervaring, zo bleek al een aantal malen voor een grote groep durvers! Iedereen die wil mag het podium op! En het wordt fantastisch als iedereen meedoet! Bibliotheek Centrum Concert: Nova 15.00 u. gratis NOVA brengt onder leiding van dirigent Roel Vogel een Frans-Scandinavisch programma ten gehore met werken van o.a. J. Sibelius, G. Faure, J. Massenet en J.S. Svendsen.

Kunsthuis 13 Chaplin Pip Utton 16.00 u. € 15,-/ CJP € 13,Utton legt niet alleen Charlie Chaplin’s talent bloot, maar laat ook de keerzijde van Chaplin’s medailles zien. Huis Van Puck Elektra ad fundum Theatergroep De Zucht 20.30 u. € 8,Een bijzondere bewerking van de Griekse tragedie Elektra. Een oude mythologie over het wreken van de doden, waarin een ieder volgens een eigen waarheid handelt. Bezoekerscentrum Sonsbeek Beklim de Belvédère 14.00 u. € 1,De Belvédère is in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van baron Van Heeckeren, de toenmalige eigenaar van het Sonsbeekpark. Vanaf het plateau op de top heeft u, in de open lucht, een weids uitzicht over Arnhem en de verre omgeving. Kasteel Doorwerth Toevallige ontmoetingen in kasteel Doorwerth 11.00 u. € 8,Op een aantal momenten in het jaar lijkt het alsof de vroegere bewoners van kasteel Doorwerth weer tot leven komen! U kunt dan een toevallige ontmoeting hebben met bijvoorbeeld gravin Charlotte Sophie van Aldenburg Bentinck. Schouwburg De grote avonturen van kleine Mol (4+) Theater Terra 14.00 en 16.00 u. € 16,-/ tot 16 jaar en CJP € 11,‘De grote avonturen van kleine Mol’ is een prachtige, nieuwe familiemusical van Theater Terra. Kleine Mol wordt opgepikt door een grote adelaar om hem te voeren aan haar pasgeboren kleintje. Maar die wil de mol helemaal niet opeten, zij wil hem als vriendje!


ma 29 maart Musis Sacrum Van Delden, Mozart, Mahler en Dvorák Kammerorchester Wiener Konzert-Verein o.l.v. Martin Sieghart 20.15 u. € 30,-/ CJP € 15,Het Kammerorchester Wiener Konzert-Verein, dat oorspronkelijk Wiener Symphoniker heette en in 1987 door musici van dit wereldberoemde orkest werd opgericht, wordt vanavond door HGO-dirigent Martin Sieghart door een fantastisch programma geleid. di 30 maart Huis Oostpool Er moet licht zijn Toneelgroep Oostpool 20.15 u. € 16,50 Een stuk over woorden en liefde. Over vrienden en geliefden die blijven proberen te benoemen wat de ander voor ze betekent, wat ze eigenlijk voelen en wat precies liefde is. wo 31 maart Schouwbrug Een nieuw Requiem (naar Mozart) Muziektheater Transparant m.m.v. Josse De Pauw & I Solisti del Vento 20.15 u. € 22,50/ € 18,50/ CJP € 2,50 korting Ga er maar aan staan: een hedendaagse interpretatie van Mozarts meesterlijke ‘Requiem’ op de planken zetten, voorzien van een nieuwe tekst. Schrijver Jeroen Brouwers ging er aan staan en I Solisti del Vento brengt een speciale uitvoering onder regie van acteur Josse De Pauw. Huis Oostpool Er moet licht zijn Toneelgroep Oostpool 20.15 u. € 16,50 Zie 30 maart Schouwburg Opgevoerd (try-out) De Berini’s 20.30 u. € 15,-/ CJP € 12,50 Meijers en Fosko zetten de Berini traditie voort. Twee heel eigen karakters, met hetzelfde doel: een programma vol lol, muziek, diepgang en ander vermaak. Posttheater Theatertour Lammerentoer 20.30 u. € 14,Een avond met kleinkunsttalent dat op de rand van doorbreken staat of onlangs met glans de streep gehaald heeft. Een ‘Lammerentoer’ dus van kleinkunstenaars: cabaretiers en zangers, standuppers en muziektheatermakers. Volksuniversiteit Arnhem Hendrik Petrus Berlage, architect 20.00 u. € 10,Berlage (1856-1934) wordt gezien als de vader van de Hollandse moderne architectuur. Hij zocht rond 1900 naar een uitdrukkingsvorm voor het ontwakende sociale bewustzijn in Nederland.

26-27

Horeca & Diverse evenementen

ma 01 maart 5th Avenue Murphy’s quiz night 20.30 u. € 2,50 Dit spel speel je per team met max 5 deelnemers. De quiz bestaat uit 6 vragenrondes, een fotoronde en een muziekronde. De quiz wordt gepresenteerd door onze eigen quizmaster. Zoals het hoort hebben we voor de winnaars natuurlijk een leuke prijs. di 02 maart Oranje Koffiehuis Jazz Jamsessie 21.30 u. gratis De Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in jazzminded Gelderland. wo 03 maart Willemeen Moviedroom 20.30 u. gratis Vrijwel iedere woensdag (met uitzondering van de laatste van iedere maand) brengt de Moviedroom een film op het grote doek in de zaal van Willemeen. Oranje Koffiehuis Plaatjesavond Gratis Vrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsgedraaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar het OK! Wij zorgen voor een draaitafel. 5th Avenue Single Café (30+) 20.00 u. Singles (30+) kunnen elkaar maandelijks ontmoeten tijdens het SingleCafé bij 5th Avenue op de Korenmarkt in Arnhem. Vanaf 20.00 uur borrelen en gezellig kletsen. do 04 maart Club The Level STUK! 23.30 - 05.00 u. STUK is het nieuwe concept donderdag nacht in Arnhem. Aspen Valley Collegenight € 1,- op vertoon collegekaart Manhattan Thank God It’s Thursday 00.00 u. gratis Elke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Naast Franky staan er regelmatig grote DJ namen in Manhattan op TGIT, bijna elke week staat er onaangekondigd een of meer grote DJ namen naast Franky te rocken. vr 05 maart Manhattan REMIX 00.00 - 05.00 u. € 5,Iedere vrijdag. Alle grote hits van de jaren 90 jaar tot de Top 40 van nu worden gemixt en geshaked tot één groot feestfestijn.

Bar Absolute FRIDAYZ 22.00 u. Every friday it’s FRIDAYZ @ Bar Absolute with DJ Barry Barrylas. As of 22:00 hrs your weekend will absolutely start fabulously!

Rijnhal Vlooienmarkt 10.00 u. tot € 4,Zie 6 maart

Bar Florian Oestervrijdag 18.00 u. Ouderwets gezellige vrijdagmiddagborrel met gratis verse oesters.

Bar Absolute Sushi Factory 18.00 u. € 5,Iedere eerste zondag van de maand! Absolut free sushi.

Oranje Koffiehuis Live Optreden 21.00 u. Vrijwel iedere vrijdag live optredens in het Oranje Koffiehuis. Kijk voor meer informatie op www.oranjekoffiehuis.nl.

Manhattan Soultrain 23.00 u. tot € 10,Het is weer zover, de eerste zondag van de maand, tijd voor het gezelligste disco feestje van Arnhem en omstreken: De Soultrain!

5th Avenue Flitsdate 19.30 u. Op een flitsdate-avond spreek je zo’n 20 à 25 mensen, steeds gedurende 3 minuten. Daarna beslis je zelf: laat je het bij dit gesprek of smaakt de kennismaking naar meer? Eigenlijk een vrolijk en spannend avondje uit. En wie weet... The Level Rock’n Asian 23.00 u. € 10,Niemand minder dan Quintino, Miss Sugaware, Goodgrip, Marc Junior en Fullscale zullen de avond voorzien van de finest Eclectic, House, Garage en Urban beats. za 06 maart Rijnhal Vlooienmarkt 10.00 u. tot € 4,Eén grote sfeervolle markt met spulletjes voor het hele gezin. Zolder en garage opruimingen, van alles wordt hier aangeboden dus er zijn volop koopjes te halen voorlal als u net dat artikel vindt wat u goed kunt gebruiken. Aspen Valley Feesten met stijl! 00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafe van Arnhem, feesten met stijl. Versteegh Dancemasters Danscafé 21.30 u. Danscafé The Level High Definition House - Miami Grooves Edition 23.00 u. € 3,The finest new high definition house tracks from around the globe. Are U HD ready? Club Purple Purple 2 year ann - Bart Skils special 20.00 u. € 7,Muziek: Minimal, Techhouse, Techno. Line Up: Bart Skils, B My Son, Qrius, Ox, Erik Cooke, Luc Harter. Bar Absolute DJ Dennis Scheidt 22.00 u. DJ Dennis Scheidt.

uit in Arnhem maart 2010

zo 07 maart

ma 08 maart 5th Avenue Murphy’s quiz night 20.30 u. € 2,50 Dit spel speel je per team met max 5 deelnemers. De quiz bestaat uit 6 vragenrondes, een fotoronde en een muziekronde. De quiz wordt gepresenteerd door onze eigen quizmaster. Zoals het hoort hebben we voor de winnaars natuurlijk een leuke prijs. di 09 maart Oranje Koffiehuis Jazz Jamsessie 21.30 u. gratis De Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in jazzminded Gelderland. wo 10 maart Willemeen Moviedroom 20.30 u. gratis Vrijwel iedere woensdag (met uitzondering van de laatste van iedere maand) brengt de Moviedroom een film op het grote doek in de zaal van Willemeen. Café Restaurant Verheyden Thelonious 4 20.30 u. De naam van Rembrandt Frerichs gonst stevig rond in de Europese Jazzscene. De Amerikaanse saxlegende Michael Brecker roemde de Nederlandse pianist al om zijn unieke geluid. Oranje Koffiehuis Plaatjesavond Gratis Vrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsgedraaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar het OK! Wij zorgen voor een draaitafel. do 11 maart Club The Level STUK! 23.30 - 05.00 u. STUK is het nieuwe concept donderdag nacht in Arnhem.

U IT AG E NDA

++ www.arnhemsuitburo.nl +++


Horeca & Diverse evenementen Aspen Valley Collegenight € 1,- op vertoon collegekaart Manhattan Thank God It’s Thursday 00.00 u. gratis Elke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Naast Franky staan er regelmatig grote DJ namen in Manhattan op TGIT, bijna elke week staat er onaangekondigd een of meer grote DJ namen naast Franky te rocken. Willemeen Gabber Café 20.30 u. gratis Hardcore en gabber. vr 12 maart Manhattan REMIX 00.00 - 05.00 u. € 5,Iedere vrijdag. Alle grote hits van de jaren 90 jaar tot de Top 40 van nu worden gemixt en geshaked tot één groot feestfestijn. Bar Absolute FRIDAYZ 22.00 u. Every friday it’s FRIDAYZ @ Bar Absolute with DJ Carlitos Moreno. As of 22:00 hrs your weekend will absolutely start fabulously! Bar Florian Oestervrijdag 18.00 u. Ouderwets gezellige vrijdagmiddagborrel met gratis verse oesters. Oranje Koffiehuis Live Optreden 21.00 u. Vrijwel iedere vrijdag live optredens in het Oranje Koffiehuis. Kijk voor meer informatie op www.oranjekoffiehuis.nl. Versteegh Dance Masters Salsacafé 22.30 - 0.30 u. Salsacafé 5th Avenue Discotrain (21+) Verlang jij ook zo terug naar de Discotrain avonden van de 5th Avenue met de beste hits uit die tijd? Of wil je dit ook wel eens gaan meemaken? Ga dan mee terug naar de jaren van Afrokapsels, wijde broekspijpen en vetkuiven. Willemeen Out of the Garage 2 met: Final Four + TMD + XYLO NNB 3 beginnende bands rechtstreeks uit het oefenhok het podium op. za 13 maart Eusebiuskerk Paranormaal- en Sieradenbeurs 12.00 u. tot € 6,50 Wegens het succes van de Sieradenbeurzen reeds eerder gehouden in Arnhem wordt zaterdag 13 en zondag 14 maart 2010 voor de 10de keer de Sieradenbeurs met vele deelnemers in de Eusebiuskerk gehouden.

+++ www.arnhemsuitburo.nl ++

Aspen Valley Feesten met stijl! 00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafe van Arnhem, feesten met stijl. The Level Bruut 23.00 u. gratis Barry Barrylas en Daniel Beasley brengen hun bruutste tracks. Met guest dj’s en special act. Bar Absolute DJ Garage 22.00 u. DJ Garage. zo 14 maart Eusebiuskerk Paranormaal- en Sieradenbeurs 12.00 u. tot € 6,50 Zie 13 maart Willemeen Yaoicon Meeting 10.00 u. The convention will be held on sunday the 14th of March 2010 at the pop and culture centre the “Willemeen” in Arnhem (Arnheim) just a few minutes walk from the central trainstation. ma 15 maart 5th Avenue Murphy’s quiz night 20.30 u. € 2,50 Dit spel speel je per team met max 5 deelnemers. De quiz bestaat uit 6 vragenrondes, een fotoronde en een muziekronde. De quiz wordt gepresenteerd door onze eigen quizmaster. Zoals het hoort hebben we voor de winnaars natuurlijk een leuke prijs. di 16 maart Oranje Koffiehuis Jazz Jamsessie 21.30 u. gratis De Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in jazzminded Gelderland. wo 17 maart Willemeen Moviedroom 20.30 u. gratis Vrijwel iedere woensdag (met uitzondering van de laatste van iedere maand) brengt de Moviedroom een film op het grote doek in de zaal van Willemeen. 5th Avenue Single Café (30+) 20.00 u. Singles (30+) kunnen elkaar maandelijks ontmoeten tijdens het SingleCafé bij 5th Avenue op de Korenmarkt in Arnhem. Vanaf 20.00 uur borrelen en gezellig kletsen. Oranje Koffiehuis Plaatjesavond Gratis Vrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsgedraaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En

durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar het OK! Wij zorgen voor een draaitafel. do 18 maart Club The Level STUK! 23.30 - 05.00 u. STUK is het nieuwe concept donderdag nacht in Arnhem. Aspen Valley Collegenight € 1,- op vertoon collegekaart Manhattan Thank God It’s Thursday 00.00 u. gratis Elke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Naast Franky staan er regelmatig grote DJ namen in Manhattan op TGIT, bijna elke week staat er onaangekondigd een of meer grote DJ namen naast Franky te rocken. vr19 maart Manhattan REMIX 00.00 - 05.00 u. € 5,Iedere vrijdag. Alle grote hits van de jaren 90 jaar tot de Top 40 van nu worden gemixt en geshaked tot één groot feestfestijn. Bar Absolute FRIDAYZ 22.00 u. Every friday it’s FRIDAYZ @ Bar Absolute with DJ Carlitos Moreno. As of 22:00 hrs your weekend will absolutely start fabulously! Bar Florian Oestervrijdag 18.00 u. Ouderwets gezellige vrijdagmiddagborrel met gratis verse oesters. Oranje Koffiehuis Live Optreden 21.00 u. Vrijwel iedere vrijdag live optredens in het Oranje Koffiehuis. Kijk voor meer informatie op www.oranjekoffiehuis.nl. za 20 maart Rijnhal Vlooienmarkt 10.00 u. tot € 4,Eén grote sfeervolle markt met spulletjes voor het hele gezin. Zolder en garage opruimingen, van alles wordt hier aangeboden dus er zijn volop koopjes te halen voorlal als u net dat artikel vindt wat u goed kunt gebruiken. Aspen Valley Feesten met stijl! 00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafe van Arnhem, feesten met stijl. Willemeen Dancetour DJ Knock Out NNB Stichting Dancetour organiseert dit jaar voor de eerste keer samen met Jongerencentrum Willemeen een DJ Knock Out in Arnhem naar aanloop van het evenement Dancetour.

uit in Arnhem maart 2010

Versteegh Dancemasters Danscafé 21.30 u. Oefenavond voor ballroom & latin. Willemeen Stargazer V - Psychedelic Playground 22.00 u. gratis Shamanic dream presents: Stargazer V - Psychedelic PlayGround. Psychedelic Trance & Techno Event (Psy-Trance & Psy- Tech). Dj’s: Sha-Man-X (psy-bient.com). Mr Magic (StarGazer). Amano (Pune connection, D). The Level Bruut 23.00 u. gratis Barry Barrylas en Daniel Beasley brengen hun bruutste tracks. Met guest dj’s en special act. Bar Absolute DJ Dennis Scheidt 22.00 u. DJ Dennis Scheidt. zo 21 maart Rijnhal Vlooienmarkt 10.00 u. tot € 4,Zie 20 maart Eusebiuskerk Bach Choir and Orchestra of the Netherlands 15.00 u. Het beroemde Bach Choir & Orchestra of the Netherlands o.l.v. Pieter Jan Leusink voert Mozart’s Requiem uit in de Eusebiuskerk te Arnhem. ma 22 maart 5th Avenue Murphy’s quiz night 20.30 u. € 2,50 Dit spel speel je per team met max 5 deelnemers. De quiz bestaat uit 6 vragenrondes, een fotoronde en een muziekronde. De quiz wordt gepresenteerd door onze eigen quizmaster. Zoals het hoort hebben we voor de winnaars natuurlijk een leuke prijs. di 23 maart Oranje Koffiehuis Jazz Jamsessie 21.30 u. gratis De Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in jazzminded Gelderland. wo 24 maart Oranje Koffiehuis Plaatjesavond Gratis Vrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsgedraaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar het OK! Wij zorgen voor een draaitafel. do 25 maart Club The Level STUK! 23.30 - 05.00 u.

STUK is het nieuwe concept donderdag nacht in Arnhem. Aspen Valley Collegenight € 1,- op vertoon collegekaart Manhattan Thank God It’s Thursday 00.00 u. gratis Elke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Naast Franky staan er regelmatig grote DJ namen in Manhattan op TGIT, bijna elke week staat er onaangekondigd een of meer grote DJ namen naast Franky te rocken. Willemeen Gabber Café 20.30 u. gratis Hardcore en gabber. Willemeen Ofermod (SW) + Vorkreist (FR) + Chaos Invocation (D) + Support NNB Blackmetal excl NL show. vr 26 maart Manhattan REMIX 00.00 - 05.00 u. € 5,Iedere vrijdag. Alle grote hits van de jaren 90 jaar tot de Top 40 van nu worden gemixt en geshaked tot één groot feestfestijn. Bar Absolute FRIDAYZ 22.00 u. Every friday it’s FRIDAYZ @ Bar Absolute with DJ Daniel Beasley. As of 22:00 hrs your weekend will absolutely start fabulously! Bar Florian Oestervrijdag 18.00 u. Ouderwets gezellige vrijdagmiddagborrel met gratis verse oesters. Oranje Koffiehuis Live Optreden 21.00 u. Vrijwel iedere vrijdag live optredens in het Oranje Koffiehuis. Kijk voor meer informatie op www.oranjekoffiehuis.nl. Willemeen Ladies night met: Dj’s + optredens + Henna Tattoo’s en meer 19.00 u. € 3,50 Bella dance disco. Organisatie door Fauzia & Chaimae. za 27 maart Eusebiuskerk Dolls House Arnhem Show 12.00 u. De schitterende locatie leent zich uitstekend voor een beurs met in de eerste plaats handgemaakte poppenhuizen, meubels en miniaturen in de schaal 1:12. Daarnaast is er ruimte voor poppenhuizen, meubels en miniaturen van hoge kwaliteit.


Aspen Valley Feesten met stijl! 00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafe van Arnhem, feesten met stijl. Cafe Nescio Quiz vol livemuziek 21.00 u. De laatste Zaterdag in Januari-Maart-Mei 2010 organiseren de QUIZMANNEN.NL om 21:00 wederom een Quiz vol livemuziek in Cafe Nescio te Arnhem. Willemeen Ladies night met Roots Reggae Café 20.30 u. gratis Reggae. Bar Absolute DJ Garage 22.00 u. DJ Garage. zo 28 maart Eusebiuskerk Dolls House Arnhem Show 10.00 u. Zie 27 maart. 5th Avenue SalsAvenue 19.00 u. € 5,DJ Incognito. Workshop door YA Salsa.

28-29

Film Vanaf 4 maart Focus Filmtheater La Danse, Le ballet de l’Opéra de Paris Frederick Wiseman; Frankrijk / USA 2009 159 min. In La Danse - Le Ballet de l’Opera de Paris geeft Frederick Wiseman een fascinerende kijk in de wereld van de befaamde Parijse opera.

Invictus Vanaf 4 maart Rembrandt Theater & JT Arnhem

Vanaf 4 maart Rembrandt Theater & JT Arnhem Invictus zie kader Vanaf 4 maart Rembrandt Theater & JT Arnhem From Paris With Love Actiefilm met John Travolta over een Amerikaanse ambassadeur die samenwerkt met een Amerikaanse spion om een aanslag in Parijs te voorkomen. Vanaf 4 maart Rembrandt Theater The Book Of Eli Post-apocalyptische film met Denzel Washington die alles doet om een heilig boek te beschermen, op de hielen gezeten door dictator Gary Oldman. 7, 14, 21 en 28 maart, 13.30 u. Focus Filmtheater De nieuwe avonturen van het Molletje (4+)

Invictus vertelt het inspirerende waargebeurde verhaal over hoe Nelson Mandela (Morgan Freeman) de handen ineen slaat met de aanvoerder van het Zuid-Afrikaanse rugbyteam, Francois Pienaar (Matt Damon), om hun land te verenigen. De net verkozen president Mandela weet dat zijn land raciaal en economisch verdeeld blijft na het afschaffen van de apartheid. Mandela is er heilig van overtuigd dat hij zijn volk kan verenigen door de universele taal van sport. Hij steunt het Zuid-Afrikaanse rugbyteam dat kansloos wordt geacht in hun onwaarschijnlijke pogingen tijdens het wereldkampioenschap in 1995.

ma 29 maart 5th Avenue Murphy’s quiz night 20.30 u. € 2,50 Dit spel speel je per team met max 5 deelnemers. De quiz bestaat uit 6 vragenrondes, een fotoronde en een muziekronde. De quiz wordt gepresenteerd door onze eigen quizmaster. Zoals het hoort hebben we voor de winnaars natuurlijk een leuke prijs. di 30 maart Oranje Koffiehuis Jazz jamsessie 21.30 u. gratis De Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in jazzminded Gelderland. Met name studenten van het conservatorium weten het Oranje Koffiehuis elke dinsdag te vinden. wo 31 maart Oranje Koffiehuis Plaatjesavond Gratis Vrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsgedraaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar het OK! Wij zorgen voor een draaitafel.

Lebanon Vanaf 18 maart Focus Filmtheater

Zdenek Miler; Tsjechië 2009, 50 min. Tweede compilatie van een reeks tijdloze Tsjechische animatiefilms voor de allerkleinsten met in de hoofdrol het Molletje. 7, 14, 21 en 28 maart, 13.30u. Focus Filmtheater Paniek in het dorp (6+) Stephane Aubier en Vincent Patar; België 2009, Nederlands gesproken, 75 min. Stop-motion animatiefilm naar de bekende tv-serie over een dorpje waar Cowboy, Indiaan en Paard alles in het honderd laten lopen Op 14 maart is er bij deze film een gratis pauze-activiteit! 8 maart 19.15 u. Focus Filmtheater Cursus boek & film: Revolutionary Road Sam Mendes; USA/GB 2008 119 min., naar het boek van Richard Yates In samenwerking met Volksuniversiteit Arnhem inleiding / film / nagesprek, entrée € 12,50 (met F-pas € 10,50) 11 maart Focus Filmtheater BEST OF IDFA ON TOUR 13.00u. Iron Crows (59 min.) 14.20u. Six Weeks + Colony (18m. + 82m.) 16.30u. Last Train Home (85m.)

Samuel Maoz; Israël 2009 93 min. Lebanon gaat over de belevenissen van de bemanning van een tank tijdens de oorlog in Libanon in 1982. De film speelt zich vrijwel helemaal af in de tank en geeft vooral de enorme stress weer die voortkomt uit de voortdurende doodsbedreiging.

Entree gehele programma. € 18,00 / met F-pas € 13,50 Entree per blok (bij beschikbaarheid van plaatsen). € 7,00 / met F-pas € 5,00) Vanaf 10 maart Rembrandt Theater & JT Arnhem Alice In Wonderland (OV) Tim Burton’s bewerking van Alice in Wonderland

uit in Arnhem maart 2010

(Lewis Carroll), gedeeltelijk opgenomen met behulp van performance capture. Vanaf 11 maart Focus Filmtheater Autumn Ball (Sügisball) Veiko Õunpuu; Estland 2007 123 min. Mati is schrijver en hangt rond de flat van zijn ex terwijl hij probeert om weer op dates te gaan. August is een alleenstaande kapper die

U IT AG E NDA

++ www.arnhemsuitburo.nl +++


Film een miserabel leven lijdt en vrienden wordt met een klein meisje. Dit wordt door anderen ten onrechte als pedofilie beschouwt. Alleenstaande moeder Laura kijkt de hele dag naar soaps en moet niks van mannen hebben, want die kan je toch niet vertrouwen. Maurer is architect en

Expositie The Road Vanaf 18 maart Focus Filmtheater

Airborne Museum ‘Hartenstein’ Slag om Arnhem Gehele jaar Het Airborne Museum ‘Hartenstein’ is een museum, dat specifiek is gericht op de ‘Slag om Arnhem’ in september 1944. Een belangrijk onderdeel uit de Operatie Market Garden. Arnhems Oorlogsmuseum 40 - 45 Gehele jaar Uniek overzicht van krijgskundig materiaal. Het geeft een zo nauwkeurig mogelijk beeld van wat er zich in de oorlogsjaren 40-45 in Arnhem heeft afgespeeld.

vergeet om aandacht aan zijn vrouw te geven. Zijn vrouw zoekt op haar beurt de liefde bij Theo. Hij is een ladies man, maar wordt niet serieus genomen omdat hij slechts jassen van anderen ophangt. Vanaf 11 maart Rembrandt Theater & JT Arnhem Dear John Romantisch drama naar het boek van Nicholas Sparks met Channing Tatum als een soldaat met verlof die verliefd wordt op studente Amanda Seyfried. Vanaf 18 maart Focus Filmtheater Lebanon Samuel Maoz; Israël 2009 93 min. Lebanon gaat over de belevenissen van de bemanning van een tank tijdens de oorlog in Libanon in 1982. De film speelt zich vrijwel helemaal af in de tank en geeft vooral de enorme stress weer die voortkomt uit de voortdurende doodsbedreiging.

De titel refereert naar de weg die vader en zoon bewandelen door een post-apocalyptisch Amerika waarin het overgrote deel van de bevolking en landschappen zijn afgebrand. Voedsel is schaars, dieven en kannibalen liggen op de loer en het enige wat vader en zoon op de been houdt is hun liefde voor elkaar.

Millennium 3. Gerechtigheid Vanaf 25 maart Rembrandt Theater & Focus Filmtheater

21 maart 15.00 u. Focus Filmtheater Weapon of War Ilse en Femke van Velzen; Nederland 2009 59 min. Film- en debatreeks i.s.m. Amnesty International. Vanaf 24 maart Rembrandt Theater & JT Arnhem Nanny McPhee 2. De Vonken Vliegen Eraf (NL) Een bezorgde jonge moeder roept de hulp in van kinderjuf Nanny McPhee die haar toverkunsten gebruikt om de kinderen een lesje te leren. Vanaf 25 maart Rembrandt Theater First Mission Nederlands drama over een internationaal team

Historisch Museum Arnhem Topstukken historische collectie Permanente tentoonstelling Vaste presentatie met topstukken uit de historische collectie van de gemeente Arnhem in 18e eeuwse patriciërswoning met rococo elementen. De tentoonstelling bevat schilderijen en kunstnijverheid, waaronder Gelders zilver, Oosters porselein, Arnhems en Delfts aardewerk, een bijzondere collectie Colenbrander en het unieke poppenhuis van Lizzy Ansingh. Historisch Museum Arnhem Ik heb een steen verlegd t/m 04 apr 2010 De tentoonstelling ‘Ik heb een steen verlegd’ is onderdeel van de provinciegrensoverschrijdende manifestatie ‘De IJssel in beeld’. Deze tentoonstelling neemt de bezoeker mee van Arnhem tot Zutphen.

Vanaf 18 maart JT Arnhem Cop Out Twee politieagenten doen hun best om een gestolen honkbalplaatje in handen te krijgen, en worden tegengewerkt door een genadeloze gangster. Vanaf 18 maart Focus Filmtheater The Road John Hillcoat; USA 2009 111 min. zie kader

Bibliotheek Centrum Tentoonstelling: Verbeeldingen t/m 28 maart 2010 Cornelis van der Grift maakte gedichten bij de schilderijen van Els Kramer. Ook opgenomen in een gelijknamig boek met als ondertitel ‘Fantasie in woord en beeld’.

Daniel Alfredson; Zw./Den./DLD 2009 148 min. Verfilming van het derde, laatste deel uit Stieg Larssons Millennium-trilogie. Lisbeth Salander heeft ternauwernood een aanslag overleeft. Ze moet echter zelf voor de rechtbak verschijnen voor poging tot moord. Ondertussen probeert Mikael Blomkwist haar onschuld te bewijzen. van idealistische medische hulpverleners in het gevaarlijke Zuid-Amerika. Vanaf 25 maart Rembrandt Theater & Focus Filmtheater Millennium 3. Gerechtigheid Daniel Alfredson; Zw./Den./DLD 2009 148 min. Verfilming van het derde, laatste deel uit Stieg Larssons Millennium-trilogie. Lisbeth Salander heeft ternauwernood een aanslag overleeft. Ze moet echter zelf voor de rechtbak verschijnen voor poging tot moord. Ondertussen probeert Mikael Blomkwist haar

onschuld te bewijzen. Vanaf 25 maart Rembrandt Theater I Love You Phillip Morris Zwarte komedie met Jim Carrey als een zwendelaar die verliefd wordt op zijn celgenoot Ewan McGregor. Vanaf 31 maart Rembrandt Theater & JT Arnhem Hoe Tem Je Een Draak (NL) Animatiefilm over een draak die wordt opgeleid door de zoon van een Viking en een ware held blijkt te zijn.

uit in Arnhem maart 2010

Historisch Museum Arnhem Tentoonstelling: Boeren, burgers & rijkelui t/m 02 jan 2011 zie kader Historische kelders Arnhem Bezichtiging Gehele jaar Bezichtiging van de Historische Kelders is de moeite waard. Op de woensdagen en vrijdagen zijn er Gidsen van het Gilde die u rond zullen leiden door de prachtige Historische Kelders. K13 Absolved from mankind t/m 19 mrt 2010 De tentoonstelling Ronald Cornelissen (tekeningen en modellen) en Wouter Venema (films) is te zien bij K13. Absolved from mankind is de vierde en laatste tentoonstelling in de tentoonstellingsreeks Involved in mankind.


Kröller-Müller Museum Een stoet van beelden - Tien Nederlandse beeldhouwers t/m 14 mrt 2010 Gastconservatoren Rudi Fuchs en Maarten Bertheux hebben een keuze gemaakt uit werk van tien Nederlandse (of in Nederland werkende) beeldhouwers van de generatie die in en rondom de Tweede Wereldoorlog is geboren. Kröller-Müller Museum Expose t/m 14 apr 2010-01-15 De allermooiste werken op papier. Bezoekers kunnen kiezen uit 100 meesterwerken van onder andere Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Keith Haring die zelden of nooit te zien zijn. De keuze is nu aan het publiek!

Het oeuvre van Jan Vos is tegelijk poëtisch, pornografisch, bandeloos, en fragmentarisch.

Spoorzicht Kunst & Design Tentoonstelling: Wintervuur t/m 25 maart 2010 Het Historisch Museum Arnhem presenteert de vaste presentatie ‘Boeren, burgers & rijkelui’. Tien thema’s uit de Arnhemse geschiedenis. De thema’s, waaronder ‘Jagers, boeren en Romeinen’, ‘Arnhemmers door de eeuwen heen’, ‘rijkdom en weelde’, ‘recht en orde’ en ‘Arnhemse stadsgezichten’, belichten facetten van het veelzijdige verleden dat Arnhem tot het huidige Arnhem gemaakt heeft.

Museum voor Moderne Kunst Arnhem Edgar Fernhout modernist. De sprong is nu gemaakt t/m 14 feb 2010 De overzichtstentoonstelling brengt aan de hand van een honderdtal werken Fernhouts sprong van realisme naar abstractie in beeld. Museum voor Moderne Kunst Arnhem Neo-realisten t/m 15 mrt 2010 Presentatie van de collectie neo-realisten met de nadruk op werken uit de jaren twintig en dertig uit de vorige eeuw. De tentoonstelling omvat een vijftigtal schilderijen en beeldhouwwerken. Museum voor Moderne Kunst Arnhem Gelders Balkon 5: Jan Vos t/m 28 mrt 2010 Het oeuvre van Jan Vos is tegelijk poëtisch, pornografisch, bandeloos, en fragmentarisch. Museum voor Moderne Kunst Arnhem De geheime schilderijen van Hilma af Klint Van 06 mrt t/m 30 mei 2010 De Zweedse schilderes Hilma af Klint (18621944) is een van de opmerkelijkste fenomenen uit de moderne kunst. Daarbij vormt haar werk een van de best bewaarde geheimen uit de kunstgeschiedenis van de twintigste eeuw.  Museum voor Moderne Kunst Arnhem Tentoonstelling: Sideways Van 28 mrt t/m 20 jun 2010 Bestaat er zoiets als universele kwaliteit? Welke invloed heeft de omgeving waarin kunst wordt geëxposeerd op de beoordeling daarvan?

30-31 Historisch Museum Arnhem Tentoonstelling: Boeren, burgers & rijkelui t/m 02 jan 2011

U IT AG E NDA

Kasteel Doorwerth Tentoonstelling illustrator Bert Bouwman Van 27 mrt t/m 20 jun 2010 De nadruk in het oeuvre van Bert Bouwman, (1611-1922, Dordrecht - 19-09-1979, Oosterbeek) ligt op illustraties voor boekomslagen, tijdschriften en kranten. Grote bekendheid kreeg hij met zijn illustraties voor de kinderbijbel en de IKOV TV-serie Woord voor Woord van Karel Eijkman met Aart Staartjes.

Museum voor Moderne Kunst Arnhem Gelders Balkon 5: Jan Vos t/m 28 mrt 2010

Colofon In het hart van de winter heeft de Arnhemse schilder en beeldend kunstenaar Hjalmar Riemersma op uitnodiging van Spoorzicht de beeldend kunstenaars Annemiek de Beer, Antoine Berghs en Erik Pape uitgenodigd voor de gezamenlijke expositie: Wintervuur.

Deze vragen waren het vertrekpunt voor de Iraanse kunstenares Atousa Bandeh Ghiasabadi. Atousa Bandeh verbindt in haar werk persoonlijke ervaringen met maatschappelijke onderwerpen. Museum voor Moderne Kunst Arnhem Fiona Tan. Disorient + other works Van 28 mrt t/m 20 jun 2010 Fiona Tan (1966) vertegenwoordigde Nederland op de Biënnale van Venetië in 2009 met het tweedelige filmproject Disorient. In dit werk dienen de dertiende-eeuwse reisverslagen van Marco Polo als voice over voor een overweldigende montage van hedendaagse filmbeelden van dezelfde streken waarover Polo verhaalt.

Nederlands Openluchmuseum Winter Wandelpark t/m 31 mrt 2010 T/m 31 maart 2010 is het museum uitsluitend geopend als wandelpark. De historische gebouwen, tentoonstellingen en horecagelegenheden zijn gesloten. In het weekend is het koffiehuis in het entreepaviljoen geopend. Spoorzicht Kunst & Design Tentoonstelling: Wintervuur t/m 25 maart 2010 zie kader

Ontwerp Hannie van den Bergh Redactie Geraldine Caraballo, Anja de Crom, Barbara Kerkhof, Marieke van Kessel, Aure Straatman, Rogier Timmermans Fotografie Mamabart, Barbara Kerkhof Sales GSupport – Pascal Gödden Drukkerij Senefelder Misset Uitgever Mwork-s Webdesign Hannie van den Bergh Coverfoto Mamabart

Contactgegevens Mwork-s, Marieke van Kessel Postbus 160, 6800 AD Arnhem T 026 355 49 76, F 026 355 44 71 redactie@uitinarnhem.com De kopij voor de februari editie graag aanleveren voor woensdag 17 maart. Ga naar www.uitinarnhem.com

uit in Arnhem maart 2010


Met de Met Luzacde Luzac examenexamentraining training red je red je het wel! het wel!

In vijf weken voor een of meerdere vakken examentraining. Voor iedereen die hoge cijfers wil halen. Voor iedereen die gewoon wil slagen. In In vijf vijf weken weken voor voor een een of of meerdere meerdere vakken vakken examentraining. examentraining. Voor iedereen die hoge cijfers wil halen. training op 5 april 2010. Voor iedereen dieDe hoge cijfersstart wil halen. Voor die wil Voor iedereen iedereen diejegewoon gewoon wil slagen. slagen. Schrijf nu in, altijd een vestiging in de buurt. De De training training start start op op 55 april april 2010. 2010. Vol vertrouwen het eindexamen in! Schrijf Schrijf je je nu nu in, in, altijd altijd een een vestiging vestiging in in de de buurt. buurt.

www.luzacexamentraining.nl

3. UIT in Arnhem magazine maart  
3. UIT in Arnhem magazine maart  

uitmagazine van Arnhem en omgeving

Advertisement