Page 1

m ei ’10

gratis

uit in Arnhem uitinarnhem.com

Dans van Introdans, ArtEZ en Generale Oost

Tentoonstelling

Schoonheid in Brons f inclusie e volledigda uitagen

CafĂŠ Restaurant Kunstruimte Bosch

Zonnige spots Cultuurdebat

in podium Dudok


DIVERSE ACTS AWEARNESS GUERRILLA STORE

Nacht van de Mode

GAST SHOWS: ‘ELSIEN GRINGHUIS&BAS KOSTERS’

+25 FASHION LABELS& STORES OPEN

STRAATDICHTERS

SHOWS& PERFORMANCES

ALEXANDER MCQUEEN TRIBUTE

100% MODE CATWALKSHOW FASHION&DANCE BY BLITHE

MANNENPARADIJS

12 Juni 2010 20.00 – 24.00

SUPERMODEL TRACTOR RACE

MODEKWARTIER ARNHEM Klarendalseweg-Sonsbeeksingel

UPPERWAREHOUSE PARTY STRAATMUZIKANTEN

MINI-ARTSHOWS ORGANISATIE:

MMV:

LIVEMUZIEK

HOOFDSPONSOR:

&MORE WWW.NACHTVANDEMODE.COM

SPONSORS:

studio026 GRAPHIC DESIGN


03

INHOUD 04

interview

Schoonheid in Brons Daphné du Barry

09 14

uit tips Dance Roads

win win win win Win 5x 2 kaarten voor Free Your Mind Festival Lucky Number 7! Op zaterdag 5 juni barst het feest weer los aan de oevers

2 x 5 arten vrijka

van de Rijn tijdens de zevende editie van Free Your Mind Festival. Met meer dan 60 DJ’s en artiesten verdeeld over zeven area’s wordt het festivalseizoen weer op uitzinnige wijze ingeluid. Mail je naam, adres, telefoonnummer voor 3 juni naar info@uitinarnhem.com ovv FYM en win 2 kaarten.

2 x 5 rten a vrijka

Win 5x 2 kaarten voor Schoonheid in Brons Op 29 mei opent in de Eusebiuskerk een overzichtstentoonstelling van de van oorsprong Nederlandse kunstenares Daphné du Barry. Mail je naam, adres, telefoonnummer voor 30 juni naar info@uitinarnhem.com ovv Brons en win 2 kaarten.

uit in Arnhem juni 2010

19

uit nacht

Feest Zonder Naam

04-05 Schoonheid in Brons 07 Made in 08 Column 09 Uit eten 10-11 Kijken in 12 WK kijken 13 In Arnhem 14 Dance Roads 15 Politiek in Prent 17 Plaatsmaken 18 Uitgetest 19 Uitnacht 20 Zonnige Spots 21 Uit de Kast 22 Mixed Emotions 23-27 Uitagenda 28 Film 29-30 Expositie 30 Colofon


04-05

INTERVI E W

Wie ooit de Royaal Rheden route gefietst heeft, is onderweg ongetwijfeld een beeld van een fietsende koningin Beatrix tegengekomen. De kunstenares die het beeld maakte, Daphné Du Barry, vertrok op haar achttiende uit Arnhem om de wijde wereld te ontdekken. Ze brak internationaal door als beeldhouwster en exposeert, ruim veertig jaar na haar vertrek, in de Eusebiuskerk in haar geboorteplaats. Uit in Arnhem interviewt Daphné. Over de paus, wonen in Monaco en pannenkoeken met stroop.

Daphné Du Barry: le bronze et la beauté tekst Anja de Crom

Arnhem, eind jaren zestig. De dan achttienjarige Daphné, geboren op de Utrechtseweg (“praktisch aan de oever van de Rijn”), besluit alles achter zich te laten en op avontuur te gaan. “Ik was een meisje vol enthousiasme, ik had haast om de wereld te ontdekken en mezelf te bewijzen,” vertelt ze. “Ik wilde een internationale carrière volgen en ik snakte naar kennis.” In die behoefte naar kennis wordt ruimschoots voorzien: in de jaren die volgen studeert ze klassieke talen aan de Universiteit van München en later aan de McGill Universiteit in Montreal. In Parijs volgt ze gedurende drie jaar een opleiding moderne literatuur aan de Sorbonne. Als ze op haar eenentwintigste op bezoek is bij haar goede vriend Salvador Dalí, in diens huis in Cadaques, stelt hij haar voor aan de journalist en kunstcriticus Jean-Claude Du Barry, een van oorsprong Franse adelheer. De vonk slaat over en ze trouwen een paar jaar later: “Tot op de dag van vandaag is Jean-Claude mijn grote liefde.”

Studeren, studeren, studeren Daphné gaat muziek en klassieke zang studeren aan het Parijse Conservatoire International de Musique, een studie die wordt gevolgd door een kortstondige zangcarrière. Ook al spreekt ze inmiddels zeven talen vloeiend (“die talenkennis komt me goed van pas bij mijn reizen en mijn internationale contacten”) en heeft ze zich cultureel enorm ontwikkeld, nog steeds wil Daphné leren, nieuwe inzichten krijgen, haar culturele kennis verbreden. En dus begint ze aan een studie te-

kenen, bij de school van de Hongaarse meester Akos Szabo in Parijs. Bij hem blijft ze vijf jaar studeren. Als ze in Florence de Italiaanse beeldhouwer Macello Tommasi leert kennen, valt alles op zijn plaats. Beeldhouwen, dát wil ze. Naast het leerlingschap studeert ze aan de academie voor kunst en design in Florence. Ze ontwikkelt zich tot, zoals ze zelf zegt: “een klassieke hedendaagse beeldhouwster met een enorme variëteit in thema’s, zoals de traditie die vanaf Phidias tot Rodin altijd al hebben laten zien.”

Internationale doorbraak Daphné’s oeuvre bevat onder meer religieuze beelden en naakten. Haar grote monumenten zorgen ervoor dat ze internationaal doorbreekt. Anno 2010 staan er, verdeeld over de hele wereld, maar liefst zesentwintig monumenten van Daphné. De onthulling van één daarvan, ‘Het doopsel van koning Clovis door de heilige Remigius’, houdt altijd een speciaal plekje in haar hart: “Dat werd in 1996 in Reims onthuld door paus Johannes Paulus II. Een hele eer.” Het hoogtepunt in haar carrière tot nu toe vindt ze de grote exposities in Parijs, Rome en Monte Carlo: “Het meest trots ben ik op mijn laatste werk, ‘L’ange de la concorde’ (De engel van de eendracht), een vier meter hoge engel die ik maakte voor een kerk in de Verenigde Staten. Mijn ontmoeting met de paus was ook een hoogtepunt, maar het grootste hoogtepunt moet natuurlijk nog komen.”

uit in Arnhem juni 2010

Expositie in Arnhem Van New York tot Honololu en van Mexico tot TEFAF in Maastricht, Daphné heeft overal geëxposeerd – behalve in haar geboortestad Arnhem. Daar komt nu gelukkig verandering in, door toedoen van Gelderlander-journalist Maarten Reith: “Hij liet mijn monografie zien aan Erie Joosten van de Eusebiuskerk. Zij vloog naar Monaco, waar in de tuinen en het casino van Monte Carlo een grote expositie van mijn werk plaatsvond.” Dat was het startsein voor een grote overzichtsexpositie in de Eusebiuskerk, die Daphné’s carrière van de afgelopen twintig jaar vastlegt in vijftien en veertig kleinere beelden, dertig tekeningen én een documentaire. Daphné is verguld met de overzichtstentoonstelling: “Ik ben heel blij dat mijn geboortestad mij hulde betoont en mijn werk aan de Arnhemmers bekendmaakt.”

Schaatsen en pannenkoeken Daphné woont in Monaco en werkt in Toscane. “In Monaco bereid ik de modellen voor,” vertelt ze, “en ik laat de beelden gieten in Pietrasanta in Toscane. Het is maar drie uur rijden van Monaco naar Pietrasanta, dus dat valt best mee.” Rond de opening van de expositie is Daphné een weekje in Arnhem. Ze heeft nog steeds een band met de stad: “Ik heb er nog familieleden en jeugdherinneringen.” Soms, heel soms, heeft ze heimwee: “Ik kan de mooie wandelingen in de bossen wel missen, en de prachtige omgeving. Het schaatsen, het Openluchtmuseum en het zeilen op de Rijn. En die heerlijke pannenkoeken met stroop.”


Overzichtsexpositie DaphnĂŠ Du Barry, Eusebiuskerk 29 mei t/m 22 augustus 2010 di t/m za 10.00 - 17.00 uur, zo 12.00 - 17.00 uur www.eusebius.nl

uit in Arnhem juni 2010


Het filmaanbod van Arnhem vind je op UITfilm.nl

Podium Dudok cultuurdebat 10 juni om 20.00 uur Het Arnhemse culturele plaveisel, een debat geleid

door Piet-Hein Peeters in gesprek met wethouder Michiel van Wessem en culturele partijen.


07

Judith studeerde aan de Toneelschool in Maastricht en studeerde architectonische vormgeving aan de HKU in Utrecht. Op modegebied is zij autodidact met een sterke wil en was zij werkzaam bij onder andere Pierre Morrisset hoofdontwerper van G-Star. Judith is mede eigenaar en – oprichter van Jones Clothing in Arnhem en co-founder van Coming Soon Dutch fashion & design store. Beide winkels zijn toonaangevend op het gebied van mode en design in Nederland en gevestigd in Arnhem. Tevens is Judith vanaf dag één betrokken bij de Arnhemse Mode Biënnale en verbonden aan ArtEZ als Associatie Professor. Verder is Judith curator en coacht jonge vormgevers en bedrijven op het gebied van creatief ondernemerschap.

De vraag van Charlotte Bik aan een persoon naar keuze; aan Judith ter Haar wil ik vragen hoe zij naar de toekomst van het modebeeld kijkt, in het algemeen en in Arnhem in het bijzonder. Ten eerste wil ik een onderscheid maken tussen mode in de zin van vormgeving en kleding. Het modebeeld op straat valt voor mij onder kleedgedrag en mode zie ik als toegepaste vormgeving. Bij het laatste zie je dat ontwerpers zich niet meer laten begrenzen door het heersende regime van de geldende mode industrie. Bij vormgeving zie je langzaam een splitsing van ontwerpers die zich richten op het vervaardigen van draagbare collecties en anderzijds ontwerpen die zich lenen voor musea en tentoonstellingen.

Kleding & gedrag Kijkend naar het kleedgedrag zie ik een toekomst waarin de consument bewustere keuzes maakt, waarbij materie en kwaliteit een grote rol speelt. De tijd dat een merk voor kwaliteit en een bijzon-

der ontwerp stond is voorbij. Comfort, draagbaarheid en feedgood stoffen, als Kasjmir nemen een prominente positie in. Authenticiteit en Heritage worden steeds belangrijker. Noem het slow fashion.

Jones kleedt Arnhem Met Jones heb ik een podium gecreëerd waarin ik vanuit de aangekochte collecties mijn eigen handschrift heb gevormd. De collecties, met labels als François Gilbaud, Yohji Yamamoto, Hans Ubbink, vele Belgische ontwerpers als Martin Margiela en binnenkort Dries van Noten, kenmerken zich door ingetogen luxe, comfort en klasse zonder overdadigheid. Bij het maken van keuzes tijdens de inkoop laat ik mij nooit leiden door populariteit of commercie van de merken, maar vaar op mijn intuïtie.

Coming Soon, Colette aan de Kerkstraat Coming Soon is opgericht als visitekaartje van alumni voor artEZ, als onderscheidende winkel

uit in Arnhem juni 2010

M A D E IN

JUDITH TER HAAR

op het gebied van Nederlandse mode en design en als platform voor jonge vormgevers.

Mode in Arnhem Arnhem is een broedplek en laboratorium en heeft een belangrijke positie in de modewereld veroverd, mede dankzij ArtEZ. De stad huisvest bijzondere modewinkels als The Globe, Trix & Rees, Humanoid en Jones en heeft daarmee veel eigenheid en eigenzinnigheid binnen een kleine periferie.

Arnhemse Mode Biënnale 2011 Met de aanstelling van Joff, als artistiek directeur, heeft de Biënnale lef getoond en ik verheug mij erop met Joff samen te werken als partner in het artistieke team.

Vraag aan een persoon naar keuze Ik zou graag aan Suze May Sho (kunstenaarscollectief) willen vragen, vertel mij WIE Arnhem is als ik door jullie ogen kijk?


C O LU M N

08

Cabaretiere Renate Reijnders (36) tourde dit theaterseizoen door heel Nederland met Arie Koomen en Edo Brunner in de comedy Avondje Bergkamp en schrijft elke maand een column voor Uit in Arnhem.

Renate s r e d n j i Re

Lentevoordeel bij TEMPUR®® Lentevoordeel bij TEMPUR Introductieaanbieding TEMPUR® Original matras 20 cm Introductieaanbieding ® nu voorzien van een nieuwe, luxe velours hoes! Original matras 20 cm TEMPUR nu voorzien van een nieuwe, luxe velours hoes!

,van1198 ,98 or 11  vo van voor

SCHOONOUDERS..

998,998,-

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik twee schatten van 15 tie schoonouders heb. Ondanks dat ben ik wel van mening dat Jaar Garan 15 tie Jaar Garan alle schoonouders zo hun eigenaardigheden hebben. Die van mij komen bijvoorbeeld altijd te vroeg. Dus als je om * Actie is alleen geldig op de Original Matras 20 cm van TEMPUR, niet op andere matrassen! twee uur hebt afgesproken kun je ervanuitgaan dat ze al Vraag naar de voorwaarden bij uw dealer. Actie geldig tot en met 30 juni 2010 * Actie is alleen geldig op de Original Matras 20 cm van TEMPUR, niet op andere matrassen! Vraag naar de voorwaarden bij uw dealer. Actie geldig tot en met 30 juni 2010 om half een op de stoep staan: “Hoihoi!”. Met deze mensen Ga naar uw Tempur adviseur in de regio Slaapkenner Damminga D A MMIN GA heb ik de gekste gesprekken. Het gaat meestal over geld en dan Ga naar uw 442 Tempur adviseur in de regio Beekstraat 77 | Arnhem | 026 51 08 www.damminga.nl | gratis parkeren achter onze winkel specifiek over dat ‘bepaalde mensen’ teveel geld uitgeven. Bijvooropeningstijden: di t/m vrij 9.00 - 18.00 uur, ervaar het verschil do koopavond tot 21.00 uur en za 9.00 - 17.00 uur beeld: drie bolletjes ijs is belachelijk, twee is meer dan genoeg. Je krijgt het toch niet op en het kost maar liefst tachtig eurocent per SERENITY RENEWAL COMFORT SERENITY RENEWAL COMFORT SERENITY RENEWAL COMFORT SERENITY RENEWAL bolletje, dus twee euro veertig voor een heel ijsje. Veel te veel geld, SERENITY RENEWAL COMFORT SERENITY RENEWAL COMFORT SERENITY RENEWAL COMFORT SERENITY RENEWAL aldus mijn schoonouders... Nog een voorbeeld. Mijn schoonvader SERENITY RENEWAL COMFORT SERENITY RENEWAL COMFORT SERENITY RENEWAL COMFORT SERENITY RENEWAL zei laatst vanuit het niets: “Ik ben gek op cijfers”. Daarna was het stil en keek ik hem met grote bange ogen aan, want hij zei het namelijk damminga_juni_91,5x117mm.indd 1 11-05-2010 een beetje boos. Vervolgens ging hij door met zijn verhaal. “Als ik veertig baantjes ga zwemmen, en ik ben bij de twintig, dan denk ik: ik ben al mooi op de helft!” Tja, hoe reageer je hierop als schoondochter? In stilte keek ik hem aan, niet wetende wat ik moest zeggen: “Goed zo, veertig gedeeld door twee is twintig”? Enfin, bij mij wordt er dus nog flink gekletst. Maar het kan ook gebeuren dat je gezamenlijk in stilte op de bank zit en totaal niet weet wat je tegen elkaar moet zeggen. Voor die mensen heb ik een goede tip: ga naar het museum! En pak nou niet gelijk als een randdebiel de eerste de beste trein naar het Groninger Museum want dan zit je wéér vier uur zwijgend tegenover elkaar. Je hoeft niet ver weg, het Museum voor Moderne Kunsten in Arnhem is prachtig. En wat is nou het mooie hieraan: je hoeft niet te praten, je hoeft alleen maar te genieten van de kunst. Er zijn gewoon áltijd mooie collecties waar je van kunt genieten. Het kan ook zijn dat je schoonouders hun zogenaamde kennis op jou gaan botvieren. In dat geval hoef je alleen maar te doen alsof je luistert. Relaxter kan niet. Heb je echt helemaal niks met kunst, bedenk dan: er is altijd een lekkere kantine in de buurt waar de saucijzenbroodjes op je wachten. Het museum voor Moderne Kunsten in Arnhem heeft zelfs een prachtig museumcafé waar je kunt genieten van goede koffie, soepen, salades, bijzondere broodjes, taart en andere hapjes. Alles uit eigen keuken, eventueel vergezeld van een zorgvuldig uitgekozen glas wijn. Dus ik zeg: het museum, helemaal zo gek nog niet! op de fysische en eigenschapp op de fysische en eigenschapp

® ®

>>> Museum voor Moderne Kunsten Arnhem www.mmkarnhem.nl

14:41


Apeldoornsestraat 4a, 6828 AB Arnhem 026 3512300 www.boscharnhem.nl wo t/m zo 12.00 - 24.00 uur

Van woensdag tot en met zaterdag serveert Bosch tussen 12 en 15 uur een uitstekende lunch en is het restaurant geopend van 18 tot 22.30 uur voor het diner. Op zondag kan je er zelfs brunchen. Naast de culinaire kaart heeft Bosch een zeer gevarieerd cultureel programma. Beide wisselen regelmatig en zijn te zien op de website van Bosch.

UI T E TE N

A T I O

09

Café Restaurant Kunstruimte Bosch

tekst Rogier Timmermans fotografie Mamabart

Een jaar of tien geleden kwam ik regelmatig in het voormalige krakersbolwerk aan de Apeldoornseweg, het heette destijds nog Kultuurhuis Bosch, of gewoonweg Bosch in de volksmond. De ongedwongen sfeer in het ‘huis’ creëerde ruimte voor een alternatief geluid. Bosch hield de deur open voor het experiment terwijl andere cafés en zalen elkaar gezapig volgden. Ik vond het dan ook erg jammer dat Bosch de deuren moest sluiten en was vervolgens erg verrast dat er vlot een doorstart volgde. Wederom staat er Bosch op de ramen geschreven en hangt het verlangen om een culturele broedplaats te zijn die fungeert als aanjager op sociaal, cultureel en politiek gebied in de lucht, maar daarmee houdt de vergelijking met het oude Bosch op. Het oogt lichter en veel frisser dan voorheen. Er waait duidelijk een nieuwe wind door het huis maar het briesje voelt zeer aangenaam. Ik neem plaats in het restau-

uit in Arnhem juni 2010

rantgedeelte en krijg een goed getapt biertje geserveerd. Even later volgt de kaart met een keurige toelichting op het menu. We bestellen een carpaccio van ossenhaas vooraf, een gegrilde ribeye als hoofdgerecht en tiramisu en panna cotta als dessert. De carpaccio ziet er goed uit, de zachte truffel mayonaise complementeert de smaak en de rucola zorgt voor een frisse bite. De ribeye is van Simmentaler rund, zeer mals en bijzonder goed van smaak. Het heeft een botertje van kruiden en ansjovis op zijn ‘rug’ en een geroosterd tomaatje in zijn zij. Een aanrader! De huisgemaakte tiramisu en de panna cotta sluiten het diner in stijl af. Tiramisu betekent, zeer vrij vertaald, ‘maak mij blij’ en daar slaagt het zeker in. De mascarpone, de koffie en de marsala zijn goed in balans. De panna cotta heeft een gladde structuur en een vol zoete smaak. Wederom erg lekker! Ik kan eigenlijk maar één ding zeggen: Bosch, welkom terug.


10-11

>>> 25 en 26 juni om 20.15 uur in de Stadsschouwburg in Arnhem >>> kaarten via 026 44 37 343 of www.mssa.nl >>> www.introdans.nl

K I J K E N IN

Eind juni staat Introdans in de schouwburg met de traditionele END OF SEASON. De hoogtepunten van afgelopen seizoen kun je herbeleven op 25 en 26 juni, alleen in Schouwburg Arnhem. Algemeen directeur Ton Wiggers blikt met Uit in Arnhem terug op het afgelopen seizoen. tekst Barbara Kerkhof

Zwart op Wit

foto Yvonne van de Ven

foto Erwin Olaf

Sp!r!t

oktober 2009

september 2009

‘Dit is het campagnebeeld van het eerste programma van het seizoen in het najaar van 2009. Wat ik zo fantastisch vind aan deze foto, is dat de danseres die voor deze foto poseert, van tevoren zo getransformeerd wordt dat ze bijna onherkenbaar is. Het is een echte vamp.’

Rooms / Holland Dance Festival

november 2009

Tijdens het Holland Dance Festival, dat in het teken stond van het 50-jarig bestaan van het Nederlands Dans Theater, werd het ballet Rooms (van Anna Sokolov) opgevoerd, net als Glen Tetley’s Anatomische Les. Deze balletten komen oorspronkelijk uit de jaren ’60 en ik heb ze destijds voor het eerst gezien. Nu zijn ze oud, maar zeker niet gedateerd. De dansers van nu werden geïnstrueerd door de dansers van toen, die nu al 60 of 70 jaar oud zijn. Zo werd de directe informatie van de choreografen doorgegeven, dat maakte het zo goed.’ foto Hans Gerritsen

oktober 2009

‘Ik houdt erg van dit werk van Paul Lightfoot en Sol León. Ik vind het knap dat zij elementen in hun werk brengen, waarvan je eerst denkt dat het alleen maar problemen kan opleveren. Hier loopt er een zandstraal van boven naar beneden, uit een trechter, een soort zandloper dus. De dansers vonden het fantastisch, al zaten ze helemaal onder het zand. Na afloop renden ze meteen naar de douche.’

foto Hans Gerritsen

Susto-Zandloper

‘Van de Ven maakte aanvankelijk tekeningen voor de campagnebeelden; nu maakt ze een combinatie van tekeningen en fotografie. Het is nu minder kinderlijk; het past beter bij het Introdans Ensemble voor de Jeugd en bij de programma’s die we maken. Deze hele voorstelling is in zwart-wit, alleen de finale is in kleur.’


november 2009

‘Introdans leverde de contraprestatie, zoals dat heet, tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Mexico. Introdans voerde drie balletten op. Op de foto zie je de ontvangst na afloop, dan is er altijd een gesprekje met de koningin. We moesten vooraf met de dansers afspreken hoe ze zo snel mogelijk klaar konden staan voordat de koningin eraan kwam. Dat heb ik tijdens het eerste staatsbezoek geleerd van de toenmalige hofmaarschalk.’

Bonte Bende

foto Frank van Beek

Staatsbezoek Mexico

februari

foto Mamabart

‘Dit is het campagnebeeld van het tweede programma van Introdans Ensemble voor de Jeugd; een scene uit het werk van Alwin Nikolaïs, die inmiddels al honderd jaar oud zou zijn. Daarom vind ik het zo knap dat hij enorme effecten weet te creëren met eenvoudige middelen, zoals linten en lampen, een soort toverlantaarnidee. Geweldig!’

foto Yvonne van de Ven

2010

In bad met… Kerst 2009

‘Er zou eigenlijk water in het bad zitten, maar dat idee vonden we toch minder prettig. We hadden nog rozenblaadjes liggen van de kerstvoorstelling. De foto is gemaakt in ons studiotheater. We zaten helemaal niet lekker in dat bad, eigenlijk.’

Holland Amerika Lijn (campagnebeeld) februari 2010

foto Erwin Olaf

‘De Anatomische Les hebben we na het Holland Dance Festival opgenomen in het repertoire. Dat was heel succesvol, omdat de dansers historische kostuums dragen, iets dat je in dans niet zoveel meer ziet, tegenwoordig. Het programma is overigens nog te zien tot en met juni 2010.’

april 2010

‘Dit ballet hoort bij het Special Sp!r!t Program, dat we gemaakt hebben voor de tour in Kaapstad. De tournee door Kaapstad en Durban was al helemaal gepland, toen bleek dat Durban al het geld in het WK Voetbal gestoken had. Toen hebben we alleen in Kaapstad opgetreden. Het was een goede tour, de dansers waren erg in vorm. De vierde voorstelling kon pas later beginnen omdat het zo druk was.’

foto Hans Gerritsen

Bardo 01


12

>>> wo 2, do 3 & vr 4 juni 19.30 u. Schouwburg Arnhem € 30,00 incl. twee drankjes en tapas in de pauze >>> www.mssa.nl of www.danceroads.com

Dance Roads

Men neme vijf talentvolle choreografen uit vijf landen. Men late ze twee jaar broeden en brenge ze samen in een wereldtournee langs vijf steden. Voila, dat is het simpele, smaakvolle gerecht van Dance Roads. Dance Roads is een tweejaarlijkse tournee en wordt georganiseerd door vijf theaters en dansproducenten uit vijf steden wereldwijd. Van 2 tot en met 4 juni staan deze dansvoorstellingen in Schouwburg Arnhem op de planken, nadat ze Canada, Italië, Denemarken en Wales hebben aangedaan. Choreograaf Jens Van Daele maakte ‘Battre le fer’, één van die vijf voorstellingen, bij Theaterwerkplaats Generale Oost .

tekst Dick Leseman

De bedoeling van Dance Roads is om jonge en getalenteerde choreografen een unieke kans te bieden hun werk te presenteren op internationale podia. Deze formule biedt de choreografen natuurlijk meteen een mogelijkheid om elkaars werk te zien en uit te wisselen. De werkwijze en uitwerkingen in de verschillende landen zijn zeer divers. Door deze tour nemen ze een forse blik in andermans keuken en dat draagt bij aan de ontwikkeling van de choreografen. Arnhem doet dit jaar voor het eerst mee. Schouwburg Arnhem levert hiervoor het podium en Generale Oost werkt heeft samen met Jens Van Daele de dansproductie gemaakt. De samenwerking met Theaterwerkplaats Generale Oost maakte het voor Schouwburg Arnhem mogelijk te participeren in Dance Roads. Andere deelnemende steden zijn Montreal (Canada), Cardiff (Wales), Turijn (Italië) en Arhus (Denemarken). Vijf korte dansvoorstellingen van ongeveer 20 minuten trekt langs deze steden. Het avondvullende programma met tapas in de pauze ziet er in Scvhouburg Arnhem als volgt uit:

Virginie Brunelle – Foutrement (CAN) ‘Complexes des genres’ van Virginie Brunelle gaat over aantrekkingskracht, verlangen en lust als tegenhanger van en vooral sterker dan de rede. Dena Davida van Tangente: “Het gaat over seks en seksualiteit op een grappige manier. Het is een nogal brute en fysieke performance”.

Lars Dahl Pedersen – Running sculpture (DK) De veelbelovende Deense choreograaf Lars Dahl Pedersen maakte de elegante pas-de-deux ‘Running sculpture’. De voorstelling is een pure dans op muziek van Murcof en Mike Sheridan. Line Hauger van Archauz: “Dit duet tussen een jongen en meisje is prachtige, energieke en nogal emotionele dansvoorstelling.” foto Marc Simard

UI T TIP

voor het eerst in Arnhem

Jens Van Daele – Battre le fer (NL)

De Italiaanse choreografe Ambra Senatore heeft het in ‘Passo’ over de verwarring tussen werkelijkheid en fictie. Natalia Casorati van Mosaico Danza :“Ambra Senatore is een van Italiaans meest veelbelovende choreografen. Zij heeft in de moderne dans een eigen grammatica in beweging en dans ontwikkeld.”

Cai Tomos – Calon (GB) foto Roy Campbell-Moorea

In ‘Battre le fer’ toont Jens van Daele een uitbundig maar ook uitzichtloos dansgevecht. Onder begeleiding van muziek van Greg Smith laat de voorstelling twee meedogenloze vrouwen zien, die verwikkeld zijn in een nietsontziende fysieke strijd. Dorine Cremers van Generale Oost:“Hij heeft een uitgesproken fysieke, rauwe stijl met veel dynamiek en emotie”.

Ambra Senatore – Passo (IT)

Cai Tomos uit Wales maakt interessant danstheater. Hij maakt in zijn choreografieën gebruik van teksten en attributen. Carole Blade van Welsh Independent Dance: “Hij vertelt persoonlijke verhalen en gebruikt daarbij tekst in het Engels en het Welsh.”


13 Sonsbeek

>> Sonsbeek

1

Festiv

tekst & fotografie Barbara Kerkhof

Sonsbeek ‘Ik kom heel vaak in het park, vooral in de zomer als ik er de evenementen organiseer zoals de Vlotconcerten en de SonsbeekTheaterAvenue. Het is mooi om iets te organiseren tussen bomen van meer dan 100 jaar oud. Dat zijn monumenten waar je behoedzaam mee om moet gaan. Dat is ook de reden dat we op het grasveld opereren; onder de bomen mag je niets organiseren omdat daardoor de wortels kunnen beschadigen. Die helling is niet de

2

gemakkelijkste plek om een festival neer te zetten, maar het is wel heel speciaal.’

Steile Tuin ‘De akoestiek van de Steile Tuin is bijzonder. Daarom is het mooi om hier iets te doen met akoestische muziek, net als in een arena. Ik organiseer er dans- en kinderprogramma’s. Met de dans wil ik de sfeer van de jaren vijftig proberen terug te halen. Vorig jaar zijn er acht dansvoorstellingen

>>

Steile Tuin

geweest; dit jaar zijn de eerste voorstellingen in juni. Alles

3

dat ik in het park organiseer is gratis; het park is er echt voor iedereen.’

Klarendal ‘Dertig jaar geleden zou heel Klarendal worden gesloopt. Op dat moment kwam ik hier werken als stadsvernieuwingsdeskundige. Ik heb de aanzet voor renovatie gegeven waardoor het grootste deel van de wijk er nog staat; volgens mij verbeter je een stad meestal niet door heel grote ingrepen, maar door de stad zich te laten ontwikkelen in de bestaande sociale en stedelijke structuren. Veel mensen zijn heel blij dat ze nog steeds in Klarendal kunnen wonen. En nu is er zelfs het modekwartier; het is en blijft een levendige wijk. Op de foto zie je ‘De Goudkust’ staan; die steen heb ik gemaakt met een knipoog naar betaalbare huren voor

>> Klarendal

Klarendal.’

uit in Arnhem juni 2010

I NA R NHE M

vliet Paul Wijt als


Politiek in Prent 2009

:MEDH>I>:7ViiaZ

9J9D@6gc]Zbdb'%#%%jjg EF;D?D= ()#&,#(&'& 6X]iWZ`ZcYZeda^i^Z`iZ`ZcVVgh \VVcYZhig^_YVVcbZiZa`VVg Zc_^_`jciYVVgW^_o^_c ?dh8daa^\cdcPl^ccVVg>c`ihedi" eg^_h'%%.RegZhZciZZgia^kZ#

9J9D@6GC=:B!@dc^c\higVVi)% +-&&9=6gc]Zb!e^e5YjYd`#ca


Politiek tekenaars en cartoonisten vormen een heel aparte beroepsgroep, die zich enigszins op de scheidslijn van journalistiek en kunst bevindt. Stichting Pers en Prent besteedt al jaren aandacht aan deze bijzondere tekenaars, door middel van de jaarlijkse tentoonstelling Politiek in Prent en de daarbij behorende Inktspotprijs. De reizende tentoonstelling werd in januari al geopend in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag, en is van 23 juni tot 8 augustus Dudok in Arnhem te zien. Stefan Verwey, van wie in 1966 de eerste tekening verscheen in de Volkskrant, en die wekelijks tekent voor De Gelderlander, vertelt over wat er te gebeuren staat.

tekst Aure Straatman

Stefan Verwey

Prent van Jos Collignon

Politiek in Prent Battle 2009

“Strikt genomen ben ik eigenlijk niet echt een politiek tekenaar,” zegt Stefan Verwey (Nijmegen, 1946), “maar omdat ik met mijn tekeningen commentaar geef op de samenleving, waar natuurlijk ook politiek bij hoort, ben ik elk jaar bij de tentoonstelling.” Behalve tekeningen met een politiek karakter gaan veel van Stefans prenten over literatuur, zoals wekelijks te zien is in de boekenbijlage van de Volkskrant. De tentoonstelling Politiek in Prent laat werk zien van in totaal 27 tekenaars: “Iedereen kiest zelf zes tekeningen uit zijn werk van het jaar daarvoor. Er komen soms jonge tekenaars bij, en niemand heeft het eeuwige leven, maar het zijn elk jaar grotendeels dezelfde cartoonisten, die elkaar goed kennen en heel vriendschappelijk met elkaar omgaan. Iedereen heeft zijn eigen specialisme en zijn eigen opdrachtgevers, daarom is er ook geen harde concurrentie,” legt Stefan uit.

ten en kranten wilde gaan tekenen.” Cartoonisten hebben een heel apart beroep: enerzijds afgezonderd van de wereld in hun werkkamertje en anderzijds midden in de samenleving om de actualiteiten op de voet te volgen. “Je bent eigenlijk een journalist, maar dan in beeld,” zegt Stefan. “Je hebt te maken met deadlines, in tegenstelling tot bijvoorbeeld kunstenaars, en al heb je veel meer ruimte voor je eigen mening dan een journalist, je wordt wel afgerekend op wat je maakt.” Om inspiratie op te doen reist Stefan vaak met de trein, vanuit zijn woonplaats bij Nijmegen naar zijn deeltijdwerkplek in Amsterdam: “Ik gebruik in mijn prenten veel spreektaal, en de trein is een heel goede plek om ideeën op te doen. Niet dat ik altijd geniet van die hardop gevoerde telefoongesprekken, maar het levert wel erg leuk materiaal op.”

Journalist in beeld

Op 23 juni wordt de tentoonstelling Politiek in Prent feestelijk geopend in Dudok in Arnhem. De opening is gratis toegankelijk en gaat gepaard met de ‘Politiek in Prent Battle’, waar naast Stefan nog zeven andere tekenaars aan meedoen. “Dat woord ‘battle’ moet je niet te letterlijk nemen,” lacht Stefan, “zoals ik al zei zijn we bevriende

Stefan begon met tekenen toen hij zeven jaar was: “Mijn vader had als fotograaf de watersnood van dichtbij gezien, en zijn verhalen daarover spraken zo tot mijn verbeelding dat ik over die gebeurtenis mijn eerste tekening heb gemaakt. Ik wist ook toen al dat ik voor tijdschrif-

15

Dudok toont de wondere wereld van cartoonisten

UI T TIP

>>> De tentoonstelling Politiek in Prent blijft tot 8 augustus te zien, eveneens in Dudok. >>> Zie voor meer informatie www.dudok.nl en www.pers-en-prent.nl

Vriendschappelijke strijd

uit in Arnhem juni 2010

collega’s. Je moet het meer zien als een kijkje in de wonderlijke keuken van striptekenaars, die allemaal werken op hun eigen manier en met hun eigen technieken.” De vraag wie zijn grootste concurrent is, wil Stefan dan ook niet beantwoorden: “Het wordt geen gevecht tot bloedens toe, maar spannend wordt het wel. We krijgen wel een dag van tevoren het onderwerp te horen, maar we mogen pas tijdens de battle echt gaan tekenen. Het is mogelijk dat bij het opgegeven onderwerp de inspiratie uitblijft, of dat tekenen helemaal niet lukt met publiek erbij. Bovendien zijn er camera’s die ons op de vingers kijken, om van dichtbij te laten zien hoe wij tekenaars te werk gaan.”

Politiek in Prent Battle wo 23 juni - 20.00 uur, Café Brasserie Dudok. Toegang gratis. Met Stefan Verwey, Argus, Ruben L. Oppenheimer, TRIK, Siegfried Woldhek, Farhad Foroutanian, Pluis en winnaar van de publieksprijs in 2009 Martin van Gelder. De jury wordt geleid door Joep Bertrams (bekend van NOVA en Het Parool) en de presentatie is in handen van Jos Collignon.


De horeca kan natuurlijk niet om het WK voetbal heen. Lekker is het café met je vrienden op groot scherm de wedstrijden bekijken. Wij vroegen de horeca wat ze van plan zijn, welke wedstrijden er te bekijken en natuurlijk wat een biertje kost.

Café de Barron Luthersestraat 11, www.debarron.nl Alle oranje wedstrijden zijn Live te volgen. Biertje? vaasje € 2,30 Wees er op tijd bij, want vol is vol!

Café Juicy Lucy Korenmarkt 36, www.juicy-lucy.nl Wij zenden alle wedstrijden van het Nederlands Elftal uit op groot scherm en diverse tv’s. Biertje? € 2,Dat wordt erg gezellig in The Hottest Place In Town, want de Juicy meisjes houden van Oranje!!!

Maxbrothers Roermondsplein 31, www.maxbrothers.nl Alle WK-wedstrijden van het Nederlands elftal + 1/8, 1/4, 1/2 en finale Biertje? Arrangementen voor groepen inclusief snacks en onbeperkt bier, fris en wijn tijdens de wedstrijd vanaf € 20,Kom voetbal kijken in een sfeervolle ambiance met drie grote schermen en 9 LCD schermen. ’s Morgens aan ‘t werk en ’s middags met z’n allen Oranje aanmoedigen.

Stayokay Doorwerth Kerklaan 50, Doorwerth, www.stayokay.com/doorwerth Alle WK-wedstrijden van het Nederlands elftal. Als mensen voetbal willen vermijden kunnen ze goed terecht bij Manu (www.manu.nl) en bij

Biertje? € 2,- en een elftal voor € 20,-

Kleyn Hartensteyn (www.kleyn-hartensteyn.nl) ook geen mutsen, toeters en slingers, maar

Groot scherm + flatscreen bij de bar. Geen BOB? Bij Stayokay boek

gezellig samen met vriendinnen bijkletsen en eten op de avonden dat het Nederlands elftal

je vanaf € 25,50 overnachting met ontbijt. / WK-Arrangement voor

onze Nationale eer verdedigt. Elke 2e gast eet dan voor de helft van de menuprijs.

groepen vanaf 15p.: BBQ, overnachting en ontbijt voor € 40,- p.p..

Stegengebied binnenstad Arnhem

)NSPIREREND ENONDERSCHEIDEND De binnenstad van Arnhem is een veelzijdig gebied. Naast een zeer gemêleerd winkel- en horeca aanbod wordt het gezicht van de Arnhemse binnenstad mede bepaald door de sfeervolle straatjes van het Stegengebied. Dit aaneengesloten gebied sluit zich nagenoeg als een web rond de ‘hoofdwinkelas’. Stegen vol groen, knusse horeca en een zeer divers aanbod aan boetieks en speciaalzaken o.a. op het gebied van design & mode, kunst, accessoires en andere bijzondere producten. Maar vooral

10020AM_Binn.UitArn.188x117mei.indd 1

uit in Arnhem juni 2010

straatjes met een ‘eigen gezicht’, uitstraling en ondernemers met nog het ouderwetse gevoel van klantvriendelijkheid, gastvrijheid en de durf zich in de diepte te specialiseren. Het Stegengebied is een onderscheidende, kwalitatieve en inspirerende aanvulling op het totale aanbod van de Arnhemse binnenstad.

binnenstadarnhem.nl

11-05-2010 12:11:39


Sprookjes

uit het echte leven

17

INTERVI E W

>>> EEN DECORABEL VARIÉTÉ Trijn Romein, Rebacca Wasserman en Jolanda Muilenburg Z2 >>> 30 mei t/m 6 juli 2010 Galerie Plaatsmaken, www.plaatsmaken.nl >>> opening zondag 30 mei om 15.00 u. door Rinke Nijburg

tekst Inge Pollet beeld Rebecca Wassermann

In de anonieme huiskamer van Galerie Plaatsmaken worden verhalen verteld. Eenzame meisjes kijken vertwijfeld de wereld in, mensen met doorleefde gezichten nemen je mee op verre reizen. Waar ga je heen? De straten zijn verlaten, net als de zithoek. Op de muur wacht een geruststellend behang op bewonderaars. Neem plaats, verplaats jezelf in de figuren, voel je eenzaam, voel je omringd door sagen en desolate plekken met dito types.Inge Pollet ging op bezoek bij Rebecca Wassermann. Ik verwachtte bij mijn bezoek aan het atelier van Rebecca Wassermann tekeningen. Heftig verhalende tekeningen met bloedende jonkvrouwen, duistere bossen, buitenechtelijke kinderen... Wat ik aantrof waren vooral beelden. Keramiek, verspreid in de ruimte. Tot in de perfectie uitgevoerde 3D-modellen van haar tekenwerk. De tekeningen stonden, veelal ingelijst, tegen de wand. Rebecca Wassermann (1984): ‘Ik ben begonnen met het driedimensionaal maken van mijn tekeningen omdat ik meer ruimte wilde in het werk. Letterlijk, maar ook meer ruimte voor de kijker. Er zijn veel scènes in het werk, en door ze apart te laten zien worden ze begrijpelijker. Begrijp me goed, ik vind het niet nodig dat alles altijd maar te duiden is, maar mensen moeten niet verdwalen. Ik heb het gevoel dat ik op deze manier heel eenvoudig een handreiking kan doen. Een begin van begrip kan aanbieden.’ Waar komen de verhalen vandaan? ‘Ik luister veel, naar de radio, luisterboeken, naar verhalen van mensen in het dagelijks leven. Dro-

men zijn belangrijk, maar ook verhalen uit mijn jeugd. Ik combineer fragmenten tot een nieuw verhaal, en vul het aan met mijn fantasie. Als kind had ik een haat-liefdeverhouding met griezelverhalen, ik leerde verhalen uit mijn hoofd zodat ik ze door kon vertellen. Dat vond ik belangrijk. Eigenlijk een beetje als nu. Het is dan wel mijn verhaal, maar het hoeft niet als mijn verhaal geïnterpreteerd te worden. Ik begin bijvoorbeeld bij een bos, en vul aan wat daar dan in gebeurt. Dat kan iemand anders wel heel anders zien. Het verhaal verandert gaandeweg.’ Goed en kwaad, is dat belangrijk in je werk? ‘Er is niet echt een onderscheid. Een verhaal kan van goed naar slecht veranderen, en het is maar net vanuit welke hoek je het bekijkt. De combinatie tussen beide vind ik interessant. Goed hoeft niet altijd kitscherig te zijn met alles liefde en zo. Als het werk af is moet de tekening het verhaal vertellen, dat is de overdracht.’ Een bijzonder project van Wassermann is een serie van meer dan vijftig portretten. Ze maakte

uit in Arnhem juni 2010

deze naar aanleiding van een Duits radioprogramma waarin mensen hun problemen en verhalen bespreken met Jurgen Domian. Deze cultfiguur is vooral in Duitsland heel bekend, en trekt dagelijks veel luisteraars. Onder wie Rebecca. ‘Ik ben naar zijn programma gaan luisteren, eerst voor mijn plezier en later gebruikte ik het voor mijn werk. Daarbij was niet alleen het verhaal belangrijk, maar ook de sfeer en de reactie van Domian. Ik heb op die manier de portretten gemaakt; fictieve karakters die pasten bij wat er op dat moment op de radio besproken werd. Het vreemdste verhaal dat ik er ooit hoorde was over een man die van gehakt een vrouw kneedde en er vervolgens seks mee had. Hij is natuurlijk direct doorverwezen naar de psycholoog die aan het programma verbonden is. Seks is in mijn werk eigenlijk altijd iets positiefs, hoewel ik me realiseer dat het in werkelijkheid niet altijd zo is. Ik vind hoe dan ook dat het werkelijke leven tegenwoordig meer verhaal is dan ooit. Er gebeuren de gekste dingen, iedere dag hoor of lees je weer de meest bizarre toestanden.’ Is het vertellen van verhalen veranderd door de moderne techniek? We zitten steeds vaker alleen achter onze computer en luisteren niet meer gezamenlijk... ‘Er zijn gelukkig nog veel culturen waarin verhalen vertellen nog steeds heel belangrijk is. Dat zal ook best zo blijven. Ik blijf met mijn tekeningen graag verhalen vertellen aan mensen.’


18

uit g et est

hillende met versc

eid van de

de attenth n bezakt’

epakt e

mensen ‘b

--

horeca.

Met en em test hem iet gezien Uit in Arnh , ik word n aat 41, Arn n tr a s a n st de deur re n e mij buite isje, Bro udok laat hems Me allen? isje van D in huis v e d Café Arn n rm ra u u G b te e het niet, Het nieuw ij. 16.05 uur Wie kent attent, en geffie voor m p ko p a n h e e sc n. En zeer g d s a la e h veel boo ons binne ld m t e a ke h la in , rn w e A e , m g 0 a veel elijke d gstraat 4 daan, te n in een vriend ok, Konin veel tasse bij Dudok, serie Dud k s lu ra e B g r e en met te ! e d ar ur open Ik heb me p zoek na rom de de 16.08 uur je hand o t zij wede ar nog d a u M o h . k ls uden. re te bij vert autosleu ls em pen geho is het a 536, Arnh iendelijk o r vr g e t e d w rd n e o le ls w e verv renda winDe deur even, Kla en dagje het goed. goed.pro het na e en oed.’ gaat n ‘g e g ij b re k o te en, bij bin O int n gehoud 17.00 uur e p n kelen beg o ve n e a ri g hem van Flo sluit no ats 59, Arn door de gastvrouw en je be nrrel te dri r n, Janspla o u a e b ri d lo n e F e d e r t a l B sne word huis de drukte at je naar rig! Ondanks . ken voord rtrek. Keu aar, d ve ij je b a n st e e vandaag n st a d m n ko E n e t. Geen koffi n a . r n ga o a a vo d m e l, e g h nden vo iet open t 16, Arn met je ha de deur n auorenmark rre, wordt n het rest d Café, K n se va ra n r u G ze e e d la L g de de elang mij. Ondanks café. Ho ijntje voor 17.35 uur rant of je Arnhem as geen w , ze la 8 t e 6 a h t , rd a n o a e tr vo s oofd gezi duurt het ole, Steen or je over het h fé Metrop e deur vo n ik word e Grand Ca le o zien en d p o tr rtrek k bij Me den? Het is dru n en bij ve open hou nengelate hem in rn b A k , lij e 15 d t nmark rd vrien eur lute, Kore oed. Ik wo heer de d Bar Abso absolute g Zoals een t n den. e e u h p o t o h a e a g e g dam ttent open a ij Absolute r B u t, e voor de p d a e st erom d opzij wordt wed houdt en tje. Helaas. gs kan en n la r e j zi Arnhem in het halle il 1, st t a rt zodat a u tje tr e u s b u ënburg een min s op haar Zilli, Mari t en sta ik vervolgen ar ze mij nie bedanken n n e zi ka i r ill e e weg na Z e Bij de h en zelfs d ttente a n e n m d e e u e h o t h e rn e openg traat 2, A misstaat h t om k de deur rs, Beeks -dame nie t vriendelij afé Meije rd C o w n gastheer, e rs d u ije Bij Me pen te ho 18.40 uur de deur o aakt! of e vrij gem iverende rr ltj a fe ta jn zi ijn m voor . n de gaste vertrekken

++

++

++

--

--

++

--

++

Uit in Arnhem test maandelijks de gastvrijheid, de service, de vriendelijkheid en de kwaliteit in de Arnhemse binnenstad. Deze maand test Uit in Arnhem de attentheid bij diverse horeca gelegenheden.


Jaren geleden werd tijdens een borrel terechte kritiek overmeesterd door wilde plannen en besloten Marsha, Lisa, Njonki en Ted in Arnhem een goed feest te organiseren. Zonder naam werd de bovenverdieping van Dudok afgehuurd en de eerste F.Z.N. vond plaats. Fuif Zonder Naam was een groot succes en groeide uit tot de Fuif van vandaag. Het maakte Naam & Faam zonder naam en werd schaamteloos gekopieerd door andere organisaties, onlangs nog door Jimmy Woo in Amsterdam. De organisatie ziet het maar als een compliment. Samen met Njonki verhuisde FZN mee naar Bar Florian. De Fuif bleef Zonder Naam maar kreeg iedere editie een ander thema mee, zoals Tribute to Madonna, Birthday Party en F.Z.N. maakt het bond. De verrassende thema’s, de wisselende entourages maar vooral de gezellige en uitbundige bezoekers maken van iedere Fuif een avond om naar uit te kijken. Volgende editie: zaterdag 26 juni, nr. 9 F.Z.N.’s FULL MOON PARTY Meer informatie over F.Z.N. vind je op www.bar-florian.nl en barflorian.hyves.nl , Jansplaats 59, 6811 GD, Arnhem

19

UI TNAC HT

F.Z.N. goes Bond - Bar Florian

Marnix Bakker, FZN’er vanaf de eerste dag Per ongeluk belandde ik op de Fuif in Dudok. We waren met vrienden onderweg naar de Korenmarkt en hoorde muziek in de Koningstraat. Het was bij binnenkomst gelijk feest, we zijn de dansvloer opgegaan en zijn er eigenlijk niet meer vanaf geweest. En het is echt waar, als we thuis zitten te borrelen en we hebben het over vroeger, over uitgaan en gezellige feesten dan komen we altijd uit bij F.Z.N.

uit in Arnhem juni 2010


e g i zonn s p ot s Arneym lunch & bites

Dining56

Café Brasserie Dudok Arnhem

Jansplaats 8, Arnhem - 026 370 03 60

Rijnkade 56, Arnhem - 026 442 82 82

Koningstraat 40, Arnhem - 026 351 18 72

www.arneym.com

www.dining56.nl

www.dudok.nl

Nieuw op de Jansplaats midden in het centrum van Arnhem: Arneym lunch & bites. Samen eten, delen en proeven van verschillende spannende kleine lunch- en dinergerechten. Laat je verrassen door de moderne manier van tapas eten! Arneym lunch & bites is geopend van maandag t/m zaterdag vanaf 11.00 uur. Om 17.00 uur wisselt de lunch- voor de dinerkaart.

Wij werken daar waar mogelijk uitsluitend met de beste biologische seizoensgebonden ingrediënten. Laat u verrassen door onze kok met een diner zonder menukaart of neem na het shoppen een moment van rust met borrel56: heerlijke tapasgerechtjes. En heeft u geen zin in verrassingen? Dan kiest u voor het maandmenu of een gerecht van onze à la carte kaart. Wij zijn dagelijks geopend voor lunch, borrel en diner.

Dudok is al jaren dé ontmoetingsplek van Arnhem. Midden in de stad, vlakbij stadhuis, Eusebiuskerk, markt en schouwburg is Dudok Arnhem precies wat een stadsbrasserie moet zijn: ruim van opzet, als achtergrondgeluid gezellig geroezemoes, en met een nieuwe lunch- en brasseriekaart. Bij Dudok begint de dag ’s ochtends goed met een ontbijt en een krantje aan de leestafel of in onze heerlijk rustige binnentuin. Deze stadstuin is een relatief onbekend pareltje in de Arnhemse binnenstad.

Zondag gesloten m.u.v. de koopzondagen. Elke dag open vanaf 9.00 uur, op marktdagen (vrijdag en zaterdag) al vanaf 8.00 uur!

Brasserie Haarhuis

Bar Brasserie De Jonghe Enkelingh

Restaurant Batavia

Stationsplein 1 (tegenover CS station), Arnhem

Hoofdstraat 31-33, Velp - 026 362 02 54

Willemsplein 31, Arnhem - 026 442 08 73

026 351 23 99 - www.brasseriehaarhuis.nl

www.dejongheenkelingh.nl

www.batavia-restaurant.nl

Brasserie Haarhuis, het (m)eating point van Arnhem! maakt deel uit van Best Western Hotel Haarhuis. Door z’n aparte ingang stap je er gemakkelijk naar binnen voor een lekkere lunch, smaakvol diner of een borrel. De brasserie biedt plaats aan zo’n honderd gasten. Daarnaast is er nog een ‘chambre séparé’ voor gezelschappen tot 80 personen. Met z’n warme kleuren ademt de brasserie de sfeer uit van een stationsrestauratie uit de jaren 30.

Of het nu gaat om een snelle zakenlunch of uitgebreide lunch met familie. Een borrel met vrienden of een glaasje op het zonnige terras. Een diner of een hapje in een modern en sfeervol interieur. Bar Brasserie De Jonghe Enkelingh in Velp is The place to be! De lunch- en dinerkaart biedt u dagelijks wisselende vis- en vleesgerechten en de specialiteiten van het seizoen. Zelf een menu samen stellen kan al voor minder dan 10 euro per gerecht.

Restaurant Batavia brengt het verre oosten lekker dichtbij in het westen. Op authentieke wijze worden Indonesische gerechten bereid en vervolgens geserveerd in een exotische ambiance. Ga eens mee naar het Indonesisch specialiteiten Restaurant Batavia in Arnhem en beleef het exotisch culinaire avontuur...

Dagelijks geopend van 07.00 tot 22.00 uur voor ontbijt lunch, borrel en diner. (zondag ontbijt vanaf 08.00 uur, lunch en diner in de sfeervolle bar No.1)

Bar Brasserie De Jonghe Enkelingh is geopend van dinsdag t/m zondag vanaf 11.00 uur tot zolang het gezellig is! Exclusief afhuren is bespreekbaar. Maandag gesloten.

uit in Arnhem juni 2010

De keuken is dagelijks van 12.00-22.00 uur geopend en van 12.00 tot 16.00 uur is er een lunchmenu verkrijgbaar. Vr, za & zo ook een uitgebreid lopend Javaans Buffet.


tekst Geraldine Caraballo fotografie Mamabart

21

UI T D E KAST

De zomer komt eraan! Kan de Birkenstock nog of is-ie eindelijk passé? Geraldine Caraballo checkt het winkelend publiek in Arnhem, op zoek naar mensen met een duidelijke eigen stijl. Slippertjes of Teva’s, kleur of wit, shorts of rokjes? Kortom: wat gaat de zomer brengen, hoe shop jij, wat koop je en waardoor laat jij je inspireren?

Hilde

Beroep Activiteitenbegeleider Stijl Even over nadenken… ben ik eigenlijk niet zo mee bezig. Ik denk sportief, met een grappige touch. Inspiratie: Mensen die ik op straat zie lopen.Tijdschriften als Marie Claire en Glamour. Favoriete merken/winkels Vanilia, gecombineerd met Zara of H&M en de Globe voor sneakers. Winkelaanbod in Arnhem Oké Wat mis je in Arnhem Een winkel met een uitgebreide collectie van King Louie. Geraldine Hilde heeft oog voor detail, al heeft ze daar zelf geen idee van. Je ziet het aan de sjaal, de laarsjes, de mooie ring. Goed gecombineerd met leer; onmisbaar in iedere garderobe!

Rick

Beroep Kapper bij Waxx kappers in Arnhem Stijl Verschillend: soms een baggy jeans, dan weer een stijlvol pak. Waar ik die dag zin in heb. Ik kan een hele week in het zwart lopen en dan weer in een lekker heftig kleurtje. Inspiratie Mijn werk. De klanten die in de zaak komen. Steden als Barcelona, waar ik net deze geweldige jeans gescoord heb, voor vijfentwintig euro!. Het straatbeeld inspireert mij. Favoriete merken/winkels Secondhand winkel Episode in Amsterdam. Verder Zara voor de basics. Winkelaanbod in Arnhem Tof, veel variatie. Wat mis je in Arnhem Meer lef op straat qua kleding! Geraldine Toen ik Rick zag lopen dacht ik: hé, een collega stylist. Ik vind zijn stijl origineel en inspirerend. Hij doet wat velen zouden willen. Hij heeft veel gevoel voor vorm en kleur. Dikke duim!

Faye

Beroep Op dit moment even zoekende Stijl Ik ga op mijn eigen gevoel af en doe niet echt mee met de trends of de mode. Althans, daar ben ik mij niet van bewust. Inspiratie Televisie en internet Favoriete merken/winkels Vero Moda en H&M Winkelaanbod in Arnhem Prima. Leuke winkelstad, er is van alles wat. Wat mis je in Arnhem Eigenlijk niets, ik vind het wel compleet. Geraldine Goed silhouet; als je slanke benen hebt moet je ze ook tonen. Faye heeft een rank postuur en weet dat goed te benadrukken.

uit in Arnhem juni 2010


22

INTERVI E W

Eigenzinnige choreografie in Mixed Emotions

De funky flow van hiphop

tekst Nicole Beaujean

Mixed Emotions 10 en 11 juni ArtEZ Dansacademie, Onderlangs 9, Arnhem 23 juni Schouwburg Arnhem 29 juni ITs Festival Amsterdam meer informatie

www.generaleoost.nl www.ereprijs.nl www.artez.nl tel 026 - 35 11 911

“Eerlijk gezegd heb ik nog geen idee hoe mijn deel van de voorstelling eruit gaat zien. Ik vind het nu belangrijker dat deze negentien jonge dansers elkaar goed leren kennen en tot één groep worden gesmeed. Het moet de komende weken een danscollectief worden.” De Filipijns-Belgische Marco Gerris (35) is artistiek leider en choreograaf van multidisciplinair theatergezelschap ISH, dat hij 1999 oprichtte. Sindsdien heeft deze skatedancegroep met haar street skills een stevige plek veroverd op podia in binnen- en buitenland. “Gaby (Allard, directeur ArtEZ Dansacademie, red.) en ik kenden elkaar al langer. Het leek haar spannend om de dansopleiding te laten kennismaken met hiphop invloeden. Zo ben ik bij Mixed Emotions betrokken geraakt,” aldus Marco. “Mijn twee collega-choreografen werken meer met moderne dans. Ook de meeste studenten van ArtEZ zijn gewend vooral vanuit de techniek te werken. Hiphop is zeker ook technisch, maar omvat veel meer: respect, vrijheid, een open-minded levensstijl.”

De energie van hiphop De ArtEZ-dansdocenten selecteerden een groep van negentien tweede-, derde- en vierdejaars studenten voor drie voorstellingen van elk twintig minuten. “Ze hebben allemaal een vergelijkbaar niveau, maar twee dansers uit mijn groep

uit in Arnhem juni 2010

foto Studio Breed

In de derde editie van de dans- en muziekvoorstelling Mixed Emotions werken eigenzinnige choreografen opnieuw met gloednieuw materiaal van hedendaagse componisten. Marco Gerris – danser, theatermaker, choreograaf en artistiek leider van skatedancegroep ISH – repeteert volop met de jonge dansers van ArtEZ.

zijn al wat meer bekend met hiphop,” vertelt de kleurrijke choreograaf in smakelijk Vlaams. “Zij snappen het verschil tussen hiphop en klassieke dans, dat te maken heeft met de beats in de muziek. Bij hiphop dans je op de accenten in de muziek, je moet een bepaalde groove nemen. Daarvoor moet je de muziek letterlijk voelen en het publiek een verhaal vertellen. De energie van hiphop moet straks in de zaal voelbaar zijn.”

Eigen identiteit In overleg met componist Jasna Velickovic verwacht Marco een soundscape-achtige compositie met klassieke én hiphop-invloeden als muzikale basis voor zijn dansvoorstelling. “Als choreograaf moet ik ervoor zorgen dat iedere individuele danser straks zijn beste ding kan doen. Ik kijk altijd welke persoonlijkheid ik voor mijn neus heb. Hiphop gaat bovenal over je eigen identiteit, over je persoonlijke funky flow. Hoe meer de dansers zichzelf blijven, des te puurder de voorstelling. Ze krijgen dan ook zeker hun eigen inbreng.” Door de samenwerking met Marco Gerris zet ArtEZ een grote stap op weg naar een nieuwe discipline in de dans. Marco: “Deze tijd vraagt om een multidisciplinaire aanpak. De academische dansers van ArtEZ laten een nieuwe stijl zien en dat is spannend en een grote uitdaging. Zij zullen boven zichzelf uitstijgen! Ook het publiek zal na Mixed Emotions stuiteren van de energie. Wij zijn de Slagerij van Kampen van de dans; het wordt een groot feest van groepschemie.”


Schouwburg Por Dios (reprise) Javier Guzman

20.15 u. € 19,-/ € 15,-/ CJP € 2,50 korting In ‘Por Dios’ - wegens succes opnieuw in Schouwburg Arnhem te zien - blijkt de ongrijpbare, talentvolle cabaretier geen enkel risico te schuwen. wo 02 juni Schouwburg Dance roads Schouwburg Arnhem/ Musis Sacrum i.s.m. Generale Oost 19.30 u. € 30,- (incl. twee drankjes en tapas) ‘Dance roads’ is een tweejaarlijkse tournee waarin jonge dansers en choreografen hun werk internationaal presenteren. Met korte werken van talentvolle dansmakers uit Cardiff, Aarhus, Montréal, Turijn en Arnhem. De tournee zal al deze vijf steden aandoen. Musis Sacrum Lunchconcert Het Gelders Orkest 12.45 u. gratis Een heerlijk halfuur klassiek. Het Gelders Orkest speelt onder leiding van Nikolai Alexeev delen uit Symfonie nr. 5 van Prokofjev. Reserveren niet mogelijk. Schouwburg De caracal Olga Zuiderhoek

20.15 u. € 18,-/ € 14,-/ CJP € 2,50 korting Een vrouw voert vele gesprekken, met familie, scharrels, leerlingen, onbekenden. Maar het wachten is op dat ene telefoontje, van haar grote liefde, die vanavond ja of nee zal zeggen. Kasteel Rosendael Hoe word ik een prins of prinses? 13.30 u. € 6,50 Kinderen van 4 t/m 10 jaar maken met een hofdame of een lakei een tocht door het kasteel en leren deftige manieren, zoals het maken van een sierlijke buiging, statig lopen en deftig een kopje thee drinken.

do 03 juni Schouwburg Dance roads Schouwburg Arnhem/ Musis Sacrum i.s.m. Generale Oost 19.30 u. € 30,- (incl. twee drankjes en tapas) Zie 2 juni Luxor Live Dret en Krulle & M.O. & Brakko 21.30 u. € 8,- excl. servicekosten De winnaars van de Grote Prijs van Nederland, hiphop, uit 2009 én 2008 in een dubbelconcert: Dret en Krulle én M.O. & Brakko. Burgers’ Zoo Hominid The Lunatics 22.00 u. € 15,Theatergroep The Lunatics uit Utrecht geeft in coproductie met het Amerikaanse Out of Hand tot en met 5 juni in totaal zeven voorstellingen van het koningsdrama ‘Hominid’ op het terrein van Burgers’ Zoo.  vr 04 juni Schouwburg Dance roads Schouwburg Arnhem/ Musis Sacrum i.s.m. Generale Oost 19.30 u. € 30,- (incl. twee drankjes en tapas) Zie 2 juni Luxor Live Club Delux 23.00 u. € 3,- excl. servicekosten Het is weer tijd voor ClubdeLux, de eigen clubnacht van Luxor Live. Met dj’s uit Arnhem en omstreken, met een cocktailbar en met andere leuke dingetjes. Huis Van Puck Theatersportwedstrijd Kunst en Vliegwerk 20.30 u. € 8,Twee teams spelen om de beurt een vergelijkbare scène. Het publiek levert de ingrediënten voor de scène - wie?, welke locatie?, welke relatie?, welk beroep?, enzovoort. Direct daarna volgt de geïmproviseerde scene - spelend, prikkelend en balancerend op het slappe maar spannende koord van het improvisatietheater. Burgers’ Zoo Hominid The Lunatics 22.00 u. € 15,Zie 4 juni za 05 juni Schouwburg Le nozze di Figaro Opera Zuid & Het Brabants Orkest 20.15 u. € 39,-/ € 35,-/ CJP € 2,50 korting

Mozarts ‘Le nozze di Figaro’ werd na de première op 1 mei 1786 een van zijn succesvolste opera’s. Vooral de ouverture is bekend en wordt vaak als concertstuk gespeeld. Luxor Live 90’s NOW! 23.00 u. € 9,- excl. servicekosten Razend populair in 2009 - de kaarten waren niet aan te slepen - wordt ook 2010 het jaar van de onvergetelijk goede 90’s NOW feesten. 90’s NOW is precies dat wat je denkt dat het is. De jaren negentig en wel nu meteen. Burgers’ Zoo Hominid The Lunatics 22.00 u. € 15,Zie 4 juni Stadsblokken Arnhem Free your mind Festival 12.00 u. € 45,Op zaterdag 5 juni 2010 bestaat Free Your Mind Festival 7 jaar. Omdat dit geluksgetal natuurlijk niet ongemerkt voorbij mag gaan, staat de 7de editie van het festival in het thema van Lucky Number 7!  Nederlands Wijnmuseum Zaterdagproeverij 13.30 u. € 12,Op zaterdagen krijgt u bij een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum Arnhem een rondgang door de authentieke kelders van het wijnkopershuis Robbers & van den Hoogen én kunt u na afloop hiervan een kleine proeverij bijwonen.

Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag 13.30 u. Gratis Iedere zondag vertellen de gidsen u over de vele soorten planten en dieren die in het park te vinden zijn, de cultuurhistorische achtergronden en de kenmerken van de Engelse landschapsstijl waarin het park is aangelegd. Nederlands Openluchtmuseum Draaiorgeldag Openingstijden en entrée museum Bewonder en beluister ruim twintig van Nederlands fraaiste historische straat- dans en kermisorgels in het Openluchtmuseum. De draaiorgeldag in het Nederlands Openluchtmuseum is een unieke dag voor draaiorgelliefhebbers en andere museumbezoekers. wo 09 juni Kasteel Rosendael Hoe word ik een prins of prinses? 13.30 u. € 6,50 Kinderen van 4 t/m 10 jaar maken met een hofdame of een lakei een tocht door het kasteel en leren deftige manieren, zoals het maken van een sierlijke buiging, statig lopen en deftig een kopje thee drinken.

UI TA GE N D A

di 01 juni

23

Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd

do 10 juni ArtEZ Mixed emotions Generale Oost, orkest ‘de ereprijs’ en ArtEZ Dansacademie 20.00 u. € 12,50/ CJP € 10,Alweer de derde editie van ‘Mixed emotions’,

zo 06 juni Musis Sacrum Prokofjev nr. 5 Het Gelders Orkest 14.15 u. € 30,-/ € 27,50/ € 23,50/ € 17,50/ CJP 50% korting Vorig seizoen was de Oezbeekse pianovirtuoos Eldar Nebolsin bij Het Gelders Orkest te gast voor een vertolking van Rachmaninov, deze zomer zet onze Artist in Residence zijn tanden in het werk van een andere Rus: Prokofjev. Huis van Puck Rechte Cirkels Nachttheater 20.30 u. € 8,Rechte cirkels is een verhaal over idealen, liefde, hoop, verraad, waanzin en vooral veel fantasie! Geschreven door Jimmy Deegens. Sonsbeekfestival Sonsbeek Vlotconcerten 2010 12.00 u. Gratis De hele zomer kan er op zondagochtend worden genoten van een Vlotconcert. De traditie wordt trouw voortgezet met 32ste jaar Vlotconcerten op de Grote Vijver in het Sonsbeekpark van Arnhem.

uit in Arnhem juni 2010

A anbe v olen door Vrienden van T heater

Mixed Emotions 10 en 11 juni 2010 ArtEZ Dansacademie 23 juni Schouwburg Arnhem Het is alweer de derde editie van het project Mixed Emotions dat door Generale Oost, orkest de ereprijs en ArtEZ Dansacademie wordt gepresenteerd. In deze avond vol dans en muziek werken eigenzinnige choreografen met gloednieuw materiaal van hedendaagse componisten. Componist en choreograaf zijn in dit project ‘tot elkaar veroordeeld’ met alle spannende artistieke gevolgen van dien. ‘In een woord: kippenvel’ zo beoordeelden toeschouwers voorgaande editie. Steun de Arnhemse toneelmakers & ga zelf met korting naar theater.


+++ www.arnhemsuitburo.nl ++

Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd

12 juni Schouwburg Dans benefiet gala 7 Stichting ARDT

het platform waarop beginnende eigenzinnige choreografen aan de slag gaan met gloednieuw materiaal van hedendaagse componisten. Schouwburg Tirza Het Nationale Toneel 20.15 u. € 20,-/ € 16,-/ CJP € 2,50 korting Arnon Grunberg won in 2007 de Libris Literatuurprijs en de Gouden Uil voor zijn roman ‘Tirza’. Inmiddels gingen er ongeveer 300.000 exemplaren over de toonbank. Johan Doesburg regisseert de toneelprimeur bij het Nationale Toneel. Luxor Live Artez@LuxorLive ft. Killme (Unplugged) 17.00 u. Gratis excl. servicekosten ArtEZ@LuxorLive is een reeks optredens waarin talentvolle muzikanten van ArtEZ hun kunsten ten gehore brengen. De optredens vinden plaats in de intieme setting in de kleine zaal van Luxor Live en zijn voor iedereen gratis te bezoeken! Luxor Live De 1e Etage ft. Mister Blue Sky 21.00 u. € 3,- excl. servicekosten Mister Blue Sky is gastvrouw van deze editie van De 1e Etage en heeft twee bands uitgenodigd: Lushus en Phantom Puercos.

De Stichting Arnhems DansTalent (ARDT) ondersteunt jonge dansers in de eerste fase van hun professionele carrière – onder meer – met het jaarlijkse Dans Benefiet Gala.

18 juni Schouwburg Eindvoorstelling Uitvoerend Dansers ArtEZ Dansacademie

Kasteel Rosendael Hoe word ik een prins of prinses? 13.30 u. € 6,50 Kinderen van 4 t/m 10 jaar maken met een hofdame of een lakei een tocht door het kasteel en leren deftige manieren, zoals het maken van een sierlijke buiging, statig lopen en deftig een kopje thee drinken.

vr 11 juni ArtEZ Mixed emotions Generale Oost, orkest ‘de ereprijs’ en ArtEZ Dansacademie 20.00 u. € 12,50/ CJP € 10,Alweer de derde editie van ‘Mixed emotions’, het platform waarop beginnende eigenzinnige choreografen aan de slag gaan met gloednieuw materiaal van hedendaagse componisten. Luxor Live Front 242 21.00 u. € 19,- excl. servicekosten Dat veertigplussers het rustiger aan zouden doen is een misvatting, een live-concert van Front 242 is één grote adrenalinebom. Deze electronicapioniers brengen harde, industriële beats met een angstaanjagende overgave. za 12 juni

De ArtEZ Dansacademie leidt studenten op die hun talenten als danser, dansdocent of choreograaf op bachelor- en masterniveau willen ontwikkelen. Tijdens de jaarlijkse eindvoorstelling krijgen deze studenten de kans om te performen voor een grote zaal.

Schouwburg Dans benefiet gala 7 Stichting ARDT 20.15 u. € 30,zie kader

uit in Arnhem juni 2010

Luxor Live Vector ft. Shinedoe 23.00 u. € 12,50 excl. servicekosten Shinedoe maakte wereldwijd indruk met haar in 2006 verschenen albumdebuut ‘Sound Travelling’, waarop vooral het eerder uitgebrachte ‘Dilemma’ een grote hit in de minimal scene was. Huis van Puck Masterclass Komedie (door Herman Bolten) 10.00 u. € 130,- (2x) Zijn er ‘trucs’ om een komedie te spelen? Als acteur wil je van papieren dialogen levende personages van vlees en bloed maken. Er is geen instant oplossing. Wel zijn er werkende instrumenten die inspirerend en concreet inzetbaar zijn.  Nederlands Wijnmuseum Zaterdagproeverij 13.30 u. € 12,Op zaterdagen krijgt u bij een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum Arnhem een rondgang door de authentieke kelders van het wijnkopershuis Robbers & van den Hoogen én kunt u na afloop hiervan een kleine proeverij bijwonen. Sonsbeekfestival Midzomerverhalen in de Steile Tuin 12.00 u. Gratis Deze zomer organiseert Sonsbeek Festival acht zaterdagen met verhalenvertellers in de Steile tuin van Sonsbeekpark. De optredens worden verzorgd door verteldocenten en studenten van de Vertelacademie. Modekwartier Klarendal Nacht van de Mode! 17.00 tot 04.00 u. gratis Presentaties van de in de wijk gevestigde modeontwerpers in hun atelierwinkels en meerdere modeshows waarin de diverse collecties getoond worden. zo 13 juni Luxor Live Arno 19.45 u. € 18,- excl. servicekosten Amerikaanse blues en soul, Franse chansons en Belgische havenkroegliederen zijn de ingrediënten van Arno’s geheel eigen muziekcocktail. Ook wel de ‘godfather of white soul’ genoemd, is Arno een monument uit de Belgische popgeschiedenis en bijna een halfgod in Frankrijk.  Huis van Puck Masterclass Komedie (door Herman Bolten) 10.00 u. € 130,- (2x) Zie 12 juni Sonsbeekfestival Sonsbeek Vlotconcerten 2010 12.00 u. Gratis De hele zomer kan er op zondagochtend worden

genoten van een Vlotconcert. De traditie wordt trouw voortgezet met 32ste jaar Vlotconcerten op de Grote Vijver in het Sonsbeekpark van Arnhem. Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag 13.30 u. Gratis Iedere zondag vertellen de gidsen u over de vele soorten planten en dieren die in het park te vinden zijn, de cultuurhistorische achtergronden en de kenmerken van de Engelse landschapsstijl waarin het park is aangelegd. wo 16 juni Kasteel Rosendael Hoe word ik een prins of prinses? 13.30 u. € 6,50 Kinderen van 4 t/m 10 jaar maken met een hofdame of een lakei een tocht door het kasteel en leren deftige manieren, zoals het maken van een sierlijke buiging, statig lopen en deftig een kopje thee drinken. do 17 juni Musis Sacrum Wensconcert Het Gelders Orkest 20.15 u. € 20,-/ CJP € 10,Het Gelders Orkest sluit deze dag haar Jubileumseizoen 2009-2010 (120 jaar) af met een Wensconcert in Musis Sacrum Arnhem. Het orkest had iedereen uitgenodigd om via de website te laten weten welke werken zij het liefst zouden willen beluisteren tijdens dit concert. Honderden mensen brachten hun stem uit. Met stip op één: de Peer Gyntsuite van Edvard Grieg.  Luxor Live Mondo Generator 21.00 u. € 13,- excl. servicekosten Mondo Generator is de band van Nick Olivieri, ex-bassist van o.a. Kyuss, The Dwarves en Queens Of The Stone Age. Geen kinderachtige namen. Maar dat kan ook niet anders met een bassist als Olivieri, alias Rex Everything, ‘de meest ondergewaardeerde muzikant in rock’, zoals hij ook wel genoemd wordt.  Schouwburg Blue remembered hills (try-out) ArtEZ Toneelschool 20.30 u. € 7,50/ CJP € 5,Na drie jaar onderwijs en een jaar stages en workshops zijn de studenten van ArtEZ Toneelschool klaar voor hun eindvoorstelling. vr 18 juni Schouwburg Eindvoorstelling Uitvoerend Dansers ArtEZ Dansacademie 20.15 u. € 7,50/ CJP € 5,zie kader


Schouwburg Blue remembered hills (première) ArtEZ Toneelschool 20.30 u. € 7,50, CJP € 5,Zie 17 juni Huis van Puck Open Podium 20.30 u. € 4,Elke derde vrijdag van de maand is er een Open Podium in Huis van Puck. Tijdens het Open Podium treedt een bonte verzameling aan acteurs, cabaretiers, dansers, dichters en muzikanten op. Wie dat zijn, is elke maand verschillend en blijft een verrassing. za 19 juni Luxor Live 8bahn ‘Sucker Rave’ 23.00 u. € 8,- excl. servicekosten Het Nederlands Elftal speelt op 19 juni (’s middags) tegen de felle Japanners. 8Bahn heeft als reactie haar eigen 8Bahn Soccer-Sucker Rave opgezet. 9 DJ’s en 2 VJ’s vormen een innoverend idioot elftal. Presikhaaf Scout It Out: groot evenement van 100 jaar Scouting € 2,-(strippenkaart) Scouting bestaat 100 jaar in Nederland! En dat gaan we vieren! Regio Klein Gelderland organiseert daarom de “Scout it Out”. Nederlands Wijnmuseum Zaterdagproeverij 13.30 u. € 12,Op zaterdagen krijgt u bij een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum Arnhem een rondgang door de authentieke kelders van het wijnkopershuis Robbers & van den Hoogen én kunt u na afloop hiervan een kleine proeverij bijwonen. Sonsbeekfestival Midzomerverhalen in de Steile Tuin 12.00 u. Gratis Deze zomer organiseert Sonsbeek Festival acht zaterdagen met verhalenvertellers in de Steile tuin van Sonsbeekpark. De optredens worden verzorgd door verteldocenten en studenten van de Vertelacademie. zo 20 juni Sonsbeekfestival Sonsbeek Vlotconcerten 2010 12.00 u. Gratis

De hele zomer kan er op zondagochtend worden genoten van een Vlotconcert. De traditie wordt trouw voortgezet met 32ste jaar Vlotconcerten op de Grote Vijver in het Sonsbeekpark van Arnhem. Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag 13.30 u. Gratis Iedere zondag vertellen de gidsen u over de vele soorten planten en dieren die in het park te vinden zijn, de cultuurhistorische achtergronden en de kenmerken van de Engelse landschapsstijl waarin het park is aangelegd. ma 21 juni Kasteel Doorwerth Midsummer Nightmare 22.00 u. tot € 21,50 Het Ensemble viert de midzomernacht met een duivels feestje! Dood en verderf spelen de hoofdrol in dit theatrale concert met muziek van onder andere Schubert en Moessorgsky. wo 23 juni Schouwburg Mixed emotions Generale Oost, orkest ‘de ereprijs’ en ArtEZ Dansacademie 20.30 u. € 12,50/ CJP € 10,Alweer de derde editie van ‘Mixed emotions’, het platform waarop beginnende eigenzinnige choreografen aan de slag gaan met gloednieuw materiaal van hedendaagse componisten. Dudok Cafe Brasserie Feestelijke opening Politiek in Prent 2009 20.00 u. Gratis Op woensdagavond 23 juni in café brasserie Dudok in Arnhem de tentoonstelling Politiek in Prent 2009 geopend. Dit gebeurt op een feestelijke en dynamische wijze waarbij, evenals vorig jaar in Dudok, de Politiek in Prent Battle georganiseerd wordt. Kasteel Rosendael Hoe word ik een prins of prinses? 13.30 u. € 6,50 Kinderen van 4 t/m 10 jaar maken met een hofdame of een lakei een tocht door het kasteel en leren deftige manieren, zoals het maken van een sierlijke buiging, statig lopen en deftig een kopje thee drinken.

vr 25 juni Schouwburg End of season Introdans en Introdans Ensemble voor de Jeugd 20.15 u. € 21,-/ € 17,-/ CJP € 2,50 korting Introdans heeft al jaren de gewoonte om in het zicht van de zomer niet alleen het dansseizoen, maar ook de lente af te sluiten met een wervelende terugblik op het afgelopen theaterseizoen. Dit verrassingsprogramma staat alleen in Schouwburg Arnhem. Huis van Puck Het neerstorten van de Hindenburg, en wat er daarna gebeurde... Theatergroep Drift 20.30 u. € 8,zie kader za 26 juni Schouwburg End of season Introdans en Introdans Ensemble voor de Jeugd 20.15 u. € 21,-/ € 17,-/ CJP € 2,50 korting Zie 25 juni Huis van Puck Het neerstorten van de Hindenburg, en wat er daarna gebeurde... Theatergroep Drift 20.30 u. € 8,Zie 25 juni Nederlands Wijnmuseum Zaterdagproeverij 13.30 u. € 12,Op zaterdagen krijgt u bij een bezoek aan het Nederlands Wijnmuseum Arnhem een rondgang door de authentieke kelders van het wijnkopershuis Robbers & van den Hoogen én kunt u na afloop hiervan een kleine proeverij bijwonen. Sonsbeekfestival Midzomerverhalen in de Steile Tuin 12.00 u. Gratis Deze zomer organiseert Sonsbeek Festival acht zaterdagen met verhalenvertellers in de Steile tuin van Sonsbeekpark. De optredens worden verzorgd door verteldocenten en studenten van de Vertelacademie.

op de Grote Vijver in het Sonsbeekpark van Arnhem. Bezoekerscentrum Sonsbeek Beklim de Belvédère 13.30 u. € 1,De Belvédère is in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van baron Van Heeckeren, de toenmalige eigenaar van het Sonsbeekpark. Vanaf het plateau op de top heeft u, in de open lucht, een weids uitzicht over Arnhem en de verre omgeving. Kasteel Doorwerth Toevallige ontmoetingen in kasteel Doorwerth 11.00 u. € 8,Op een aantal momenten in het jaar lijkt het alsof de vroegere bewoners van kasteel Doorwerth weer tot leven komen! U kunt dan een toevallige ontmoeting hebben met bijvoorbeeld gravin Charlotte Sophie van Aldenburg Bentinck. Of met een van haar kamermeisjes, die veel over haar weten te vertellen. wo 30 juni Muziektheater De Plaats Eiland Batouwe, Ommetje Lingezegen De Plaats - NNB Eiland Batouwe ( “bat ouwe” betekent “rijk land”) is de nieuwste muziektheatervoorstelling op locatie van De Plaats uit Arnhem. Startpunt uitvoeringen: Bedrijf Jabroplant, Karstraat 59.

UI TA GE N D A

Luxor Live Wende 21.00 u. € 22,50 excl. servicekosten Is met haar bijzondere vertolkingen van Franse chansons al jaren succesvol in de theaters. In oktober vorig jaar kwam haar eerste Engelstalige plaat ‘No. 9’ uit. Voor dit album schreef en produceerde zij zelf alle nummers, in samenwerking met steun en toeverlaat Jan van Eerd.

24-25

Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd

++ www.arnhemsuitburo.nl +++

Kasteel Rosendael Hoe word ik een prins of prinses? 13.30 u. € 6,50 Kinderen van 4 t/m 10 jaar maken met een hofdame of een lakei een tocht door het kasteel en leren deftige manieren, zoals het maken van een sierlijke buiging, statig lopen en deftig een kopje thee drinken.

25 t/m 27 juni Huis van Puck Het neerstorten van de Hindenburg, en wat er daarna gebeurde... - Theatergroep Drift

zo 27 juni do 24 juni Luxor Live Shantel & Bucovina Club Orkestar 22.00 u. € 18,- excl. servicekosten Een hossende mix van woeste polka’s, OostEuropese zigeunergrooves, Jiddische klezmer en eigenzinnige clubmuziek. Kan dat? Wel met Shantel, de Balkankoning van het crossover genre.

Huis van Puck Het neerstorten van de Hindenburg, en wat er daarna gebeurde... Theatergroep Drift 14.30 u. € 8,Zie 25 juni Sonsbeekfestival Sonsbeek Vlotconcerten 2010 12.00 u. Gratis De hele zomer kan er op zondagochtend worden genoten van een Vlotconcert. De traditie wordt trouw voortgezet met 32ste jaar Vlotconcerten uit in Arnhem juni 2010

Het neerstorten van de Hindenburg en wat daarna gebeurde... is een theatertekst over levenslust en moed, maar ook over desillusie en wanhoop.


Horeca & Diverse evenementen

DI 01 JUNI Oranje Koffiehuis Jazz Jamsessie 21.30 u. gratis De Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in jazzminded Gelderland. WO 02 JUNI Oranje Koffiehuis Plaatjesavond Gratis Vrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsgedraaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar het OK! Wij zorgen voor een draaitafel. Aspen Valley Nederpop en Pullenavond 00.00 u. Nederpop en pullen avond iedere woensdag in de Aspen Valley. Tijdens deze gezellige avond met de leukste meezingers, beste klassiekers en vrolijkste Nederlandstalige nummers is een pul bier maar 1,50 euro. DO 03 JUNI Club The Level STUK! 23.30 - 05.00 u. STUK is het nieuwe concept donderdag nacht in Arnhem. Aspen Valley Collegenight € 1,- op vertoon collegekaart Manhattan Thank God It’s Thursday 00.00 u. gratis Elke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Naast Franky staan er regelmatig grote DJ namen in Manhattan op TGIT, bijna elke week staat er onaangekondigd een of meer grote DJ namen naast Franky te rocken. VR 04 JUNI Bar Absolute FRIDAYZ 22.00 u. Every friday it’s FRIDAYZ @ Bar Absolute with DJ Barry Barrylas. As of 22:00 hrs your weekend will absolutely start fabulously! Bar Florian Oestervrijdag 18.00 u. Ouderwets gezellige vrijdagmiddagborrel met gratis verse oesters. Oranje Koffiehuis Live Optreden 21.00 u. Vrijwel iedere vrijdag live optredens in het Oranje Koffiehuis. Kijk voor meer informatie op www.oranjekoffiehuis.nl.

+++ www.arnhemsuitburo.nl ++ Manhattan REMIX 00.00 u. € 5,Met REMIX heeft Manhattan er weer een top avond bij. Geen hip en trendy club gehup maar gewoon ouderwetse gezelligheid. Alle grote hits van de jaren 90 jaar tot de Top 40 van nu worden door DJ’s Shagspeare en Cartman gemixt en geshaked tot één groot feestfestijn. Aspen Valley Latin Valley Gratis Eke 1ste en 3de vrijdag van de maand! De gehele avond zal gaan om heerlijk genieten zoals dat hoort in de zomer. Met de lekkerste cocktails de beste muziek en vooral het grootste feest!  Versteegh Dancemasters Eindgala 20.30 u. Eindgala Versteegh Dance Masters. Club Purple Atmosfear 22.00 u. € 7,50 Muziek: Hardstyle, Hardcore. Line up: Criminal, Degos & Re-Done, InnerSpace, Manic, Micro Beatz, Morbius, No Assassin, Two-Towers, MC: Malcolmx.  Willemeen Mosh Cafe Pt 2 20.30 u. € 5,Met: My City Burning + 21 Gun Salute + Oceans With Tragedy + Famine (Ire) + Forced Out (Ire). ZA 05 JUNI Gelredome EO-Jongerendag 2010 13.00 u. De dag wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos. Er zijn concerten van Hawk Nelson, newworldson, Kees Kraayenoord en Hillsong United. De worship wordt geleid door Kees Kraayenoord. Stadsblokken Free Your Mind Festival, 12.00 - 00.00 www.freeyourmindfestival.nl Met meer dan 60 DJ’s en artiesten verdeeld over zeven area’s wordt het festivalseizoen weer op uitzinnige wijze ingeluid.

Aspen Valley Feesten met stijl! 00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafe van Arnhem, feesten met stijl. Club Purple Insideout your mind! Estroe special (Unofficial FYM after) 22.00 u. € 7,Muziek: House, Techhouse, Techno. Line up: Estroe, Qrius, Luc Harter & Martijn W.  ZO 06 JUNI

draaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar het OK! Wij zorgen voor een draaitafel. Aspen Valley Nederpop en Pullenavond 00.00 u. Nederpop en pullen avond iedere woensdag in de Aspen Valley. Tijdens deze gezellige avond met de leukste meezingers, beste klassiekers en vrolijkste Nederlandstalige nummers is een pul bier maar 1,50 euro. DO 10 JUNI

Bar Absolute Sushi Factory 18.00 u. € 5,Iedere eerste zondag van de maand! Absolut free sushi.

Club The Level STUK! 23.30 - 05.00 u. STUK is het nieuwe concept donderdag nacht in Arnhem.

Manhattan Soultrain 23.00 u. tot € 10,Het is weer zover, de eerste zondag van de maandi, tijd voor het gezelligste disco feestje van Arnhem en omstreken. De Soultrain!

Aspen Valley Collegenight € 1,- op vertoon collegekaart

MA 07 JUNI 5th Avenue Murphy’s quiz night 20.30 u. € 2,50 Dit spel speel je per team met max 5 deelnemers. De quiz bestaat uit 6 vragenrondes, een fotoronde en een muziekronde. De quiz wordt gepresenteerd door onze eigen quizmaster. Zoals het hoort hebben we voor de winnaars natuurlijk een leuke prijs. DI 08 JUNI Oranje Koffiehuis Jazz Jamsessie 21.30 u. gratis De Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in jazzminded Gelderland. WO 09 JUNI Gelredome Rage Against The Machine 18.00 u. € 55,- (excl. servicekosten)

RATM staat bekend om de vocale kwaliteiten van zanger Zack de la Rocha, de experimentele gitaargeluiden van gitarist Tom Morello en de explosieve live optredens. Oranje Koffiehuis Plaatjesavond Gratis Vrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsge-

uit in Arnhem juni 2010

Manhattan Thank God It’s Thursday 00.00 u. gratis Elke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Naast Franky staan er regelmatig grote DJ namen in Manhattan op TGIT, bijna elke week staat er onaangekondigd een of meer grote DJ namen naast Franky te rocken. Willemeen Blessed By A Broken Heart (Can) + Lovehatehero (Usa) + The Morning After (Uk) + Scar7 19.00 u. € 12,Blessed By A Broken Heart, de Eighties Hair Metal Metalcore sensatie komt naar de Willemeen! Donderdag Dansdag in de Willemeen! VR 11 JUNI Bar Absolute FRIDAYZ 22.00 u. Every friday it’s FRIDAYZ @ Bar Absolute with DJ Barry Barrylas. As of 22:00 hrs your weekend will absolutely start fabulously! Bar Florian Oestervrijdag 18.00 u. Ouderwets gezellige vrijdagmiddagborrel met gratis verse oesters. Oranje Koffiehuis Live Optreden 21.00 u. Vrijwel iedere vrijdag live optredens in het Oranje Koffiehuis. Kijk voor meer informatie op www.oranjekoffiehuis.nl. Aspen Valley Crazy Friday! Gratis (op vertoon collegekaart) Elke vrijdag avond Crazy Friday! Heb je na een zware studie- of werkweek achter de rug en wil je het weekend goed beginnen dan moet je

absoluut naar de Aspen Valley komen! Manhattan REMIX 00.00 u. € 5,Met REMIX heeft Manhattan er weer een top avond bij. Geen hip en trendy club gehup maar gewoon ouderwetse gezelligheid. Alle grote hits van de jaren 90 jaar tot de Top 40 van nu worden door DJ’s Shagspeare en Cartman gemixt en geshaked tot één groot feestfestijn. Versteegh Dancemasters Salsacafé 22.30 u. Oefenavond voor salsa. 5th Avenue Discotrain (21+) 21.00 u. gratis Wat in de jaren ‘70 begon als nieuwe trend is anno 2010 nog steeds in trek bij jong en oud: de disco muziek. ZA 12 JUNI Aspen Valley Feesten met stijl! 00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafe van Arnhem, feesten met stijl. Willemeen Hard in actie 22.00 u. € 10,De volledige opbrengst van dit feest komt ten goede aan de KWF Kankerbestrijding! Muziekstijlen: Tekno, Hardtek, Frenchcore, Industrial hardcore.  Club Purple Vaste gasten 22.00 u. € 5,Muziek: Techhouse, Techno. Line up: Luuk Kielen, VEX, Yosser & Rodocks. DI 15 JUNI Oranje Koffiehuis Jazz Jamsessie 21.30 u. gratis De Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in jazzminded Gelderland. Willemeen Down By Law + Support 19.30 u. € 10,Down By Law is a melodic punk rock band formed in or around 1990. Frontman Dave Smalley of Dag Nasty, DYSand ALL fame.  WO 16 JUNI Oranje Koffiehuis Plaatjesavond Gratis Vrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsgedraaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar


Aspen Valley Nederpop en Pullenavond 00.00 u. Nederpop en pullen avond iedere woensdag in de Aspen Valley. Tijdens deze gezellige avond met de leukste meezingers, beste klassiekers en vrolijkste Nederlandstalige nummers is een pul bier maar 1,50 euro. DO 17 JUNI Club The Level STUK! 23.30 - 05.00 u. STUK is het nieuwe concept donderdag nacht in Arnhem. Aspen Valley Collegenight € 1,- op vertoon collegekaart Manhattan Thank God It’s Thursday 00.00 u. gratis Elke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Naast Franky staan er regelmatig grote DJ namen in Manhattan op TGIT, bijna elke week staat er onaangekondigd een of meer grote DJ namen naast Franky te rocken. Versteegh Dancemasters Zomercafé 20.30 u. Salsa dansen bij Versteegh Dancemasters. VR 18 JUNI Gelredome Kiss 20.00 u. € 59,- (exclusief servicekosten)

Bar Florian Oestervrijdag 18.00 u. Ouderwets gezellige vrijdagmiddagborrel met gratis verse oesters. Oranje Koffiehuis Live Optreden 21.00 u. Vrijwel iedere vrijdag live optredens in het Oranje Koffiehuis. Kijk voor meer informatie op www.oranjekoffiehuis.nl. Manhattan REMIX 00.00 u. € 5,Met REMIX heeft Manhattan er weer een top avond bij. Geen hip en trendy club gehup maar gewoon ouderwetse gezelligheid. Alle grote hits van de jaren 90 jaar tot de Top 40 van nu worden door DJ’s Shagspeare en Cartman gemixt en geshaked tot één groot feestfestijn. Aspen Valley Latin Valley Gratis Eke 1ste en 3de vrijdag van de maand! De gehele avond zal gaan om heerlijk genieten zoals dat hoort in de zomer. Met de lekkerste cocktails de beste muziek en vooral het grootste feest!  ZA 19 JUNI Rijnhal Vlooienmarkt 10.00 u. Tot € 4,Eén grote sfeervolle markt met spulletjes voor het hele gezin. De vlooienmarkten in de Rijnhal trokken reeds duizenden bezoekers. Aspen Valley Feesten met stijl! 00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafe van Arnhem, feesten met stijl. ZO 20 JUNI Rijnhal Vlooienmarkt 10.00 u. Tot € 4,Zie 19 juni MA 21 JUNI

Met meer dan 80 miljoen verkochte albums wereldwijd, is KISS een van de meest tot de verbeelding sprekende en invloedrijke bands van de rock geschiedenis. Bar Absolute FRIDAYZ 22.00 u. Every friday it’s FRIDAYZ @ Bar Absolute with DJ Barry Barrylas. As of 22:00 hrs your weekend will absolutely start fabulously!

5th Avenue Murphy’s quiz night 20.30 u. € 2,50 Dit spel speel je per team met max 5 deelnemers. De quiz bestaat uit 6 vragenrondes, een fotoronde en een muziekronde. De quiz wordt gepresenteerd door onze eigen quizmaster. Zoals het hoort hebben we voor de winnaars natuurlijk een leuke prijs. DI 22 JUNI Oranje Koffiehuis Jazz Jamsessie 21.30 u. gratis De Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot

een begrip in jazzminded Gelderland. WO 23 JUNI Oranje Koffiehuis Plaatjesavond Gratis Vrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsgedraaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar het OK! Wij zorgen voor een draaitafel. Aspen Valley Nederpop en Pullenavond 00.00 u. Nederpop en pullen avond iedere woensdag in de Aspen Valley. Tijdens deze gezellige avond met de leukste meezingers, beste klassiekers en vrolijkste Nederlandstalige nummers is een pul bier maar 1,50 euro. DO 24JUNI Club The Level STUK! 23.30 - 05.00 u. STUK is het nieuwe concept donderdag nacht in Arnhem. Aspen Valley Collegenight € 1,- op vertoon collegekaart Manhattan Thank God It’s Thursday 00.00 u. gratis Elke donderdag in Manhattan “Thank God It’s Thursday!”. Met dj Franky Rizardo & Friends!! Naast Franky staan er regelmatig grote DJ namen in Manhattan op TGIT, bijna elke week staat er onaangekondigd een of meer grote DJ namen naast Franky te rocken. VR 25 JUNI Bar Absolute FRIDAYZ 22.00 u. Every friday it’s FRIDAYZ @ Bar Absolute with DJ Barry Barrylas. As of 22:00 hrs your weekend will absolutely start fabulously! Bar Florian Oestervrijdag 18.00 u. Ouderwets gezellige vrijdagmiddagborrel met gratis verse oesters. Oranje Koffiehuis Live Optreden 21.00 u. Vrijwel iedere vrijdag live optredens in het Oranje Koffiehuis. Kijk voor meer informatie op www.oranjekoffiehuis.nl. Aspen Valley Crazy Friday! Gratis (op vertoon collegekaart) Elke vrijdag avond Crazy Friday! Heb je na een zware studie- of werkweek achter de rug en wil je het weekend goed beginnen dan moet je absoluut naar de Aspen Valley komen!

uit in Arnhem juni 2010

Manhattan REMIX 00.00 u. € 5,Met REMIX heeft Manhattan er weer een top avond bij. Geen hip en trendy club gehup maar gewoon ouderwetse gezelligheid. Alle grote hits van de jaren 90 jaar tot de Top 40 van nu worden door DJ’s Shagspeare en Cartman gemixt en geshaked tot één groot feestfestijn. ZA 26 JUNI Rijnhal Platen, CD, DVD en stripboekenbeurs 10.00 u. € 5,Platen, CD, DVD en stripboekenbeurs in de Rijnhal Arnhem. Aspen Valley Feesten met stijl! 00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafe van Arnhem, feesten met stijl. ZO 27 JUNI Rijnhal Platen, CD, DVD en stripboekenbeurs 10.00 u. € 5,Zie 26 juni MA 28 JUNI 5th Avenue Murphy’s quiz night 20.30 u. € 2,50 Dit spel speel je per team met max 5 deelnemers. De quiz bestaat uit 6 vragenrondes, een fotoronde en een muziekronde. De quiz wordt gepresenteerd door onze eigen quizmaster. Zoals het hoort hebben we voor de winnaars natuurlijk een leuke prijs. DI 29 JUNI Oranje Koffiehuis Jazz Jamsessie 21.30 u. gratis De Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in jazzminded Gelderland. WO 30 JUNI Oranje Koffiehuis Plaatjesavond Gratis Vrijwel iedere woensdag. Heb jij nog een grijsgedraaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar het OK! Wij zorgen voor een draaitafel. Aspen Valley Nederpop en Pullenavond 00.00 u. Nederpop en pullen avond iedere woensdag in de Aspen Valley. Tijdens deze gezellige avond met de leukste meezingers, beste klassiekers en vrolijkste Nederlandstalige nummers is een pul bier maar 1,50 euro.

UI TA GE N D A

het OK! Wij zorgen voor een draaitafel.

Horeca & Diverse evenementen

26-27

++ www.arnhemsuitburo.nl +++


Film Le Père de mes enfants t/m 16 juni Focus Filmtheater

t/m 16 juni Focus Filmtheater Le Père de mes enfants Mia Hansen-Løve; Duitsland/Frankrijk 2009 110 min. zie kader Vanaf 3 juni JT Arnhem & Rembrandt Theater Killers Actiekomedie waarin Katherine Heigl de ideale man Ashton Kutcher gevonden lijkt te hebben, maar die leidt een veel gevaarlijker leven dan ze denkt

Gregoire is een elegante man die altijd met een telefoon aan zijn oor rondloopt en met Parijse flair tegelijk door het verkeer en het horeca manoeuvreert. Hij is een filmproducent en zijn bedrijf, Moon Films, specialiseert zich in artistieke co-producties. Dus moet hij met een Koreaans delegatie over hun hotel onderhandelen en moet hij tegelijk een op hol geslagen Scandinavisch wonderkind in toom houden.

Vanaf 3 juni JT Arnhem & Rembrandt Theater She’s Out Of My League Kirk ontmoet de perfecte vrouw, maar door een gebrek aan zelfvertrouwen en de invloed van zijn vrienden gaat het steeds minder goed met hun relatie. Van 3 t/m 30 juni Focus Filmtheater Fantastic Mr. Fox

7 juni 19.00u. Focus Filmtheater UPLOAD CINEMA: Messing with the brand Een gevarieerd programma samengesteld uit internetfilmpjes rondom het thema Het programma wordt kort ingeleid. Als gastspreker is uitgenodigd Kees van ’t Hof – Communicatie en merkdocent van de HAN Entree: € 7,- (met studentenkaart of scholierenpas of F-pas: € 7,-)

Wes Anderson; USA/GB 2010 87 min Meneer en mevrouw Fox hebben een idyllisch leven samen met hun zoon Ash en hun jonge neefje Kristofferson, dat bij hen logeert. Na twaalf jaar te hebben genoten van een rustig familieleven, brengt het gezapige bestaan het wilde dier in Mr. Fox naar boven. Hij haalt al gauw weer zijn oude streken uit als stiekeme kippendief. Hierdoor brengt hij niet alleen zijn geliefde gezinnetje, maar ook de gehele dierengemeenschap in gevaar. Ze verbergen zich onder de grond met genoeg voedsel om het een tijdje uit te houden en smeden een strijdplan tegen de kwaadaardige boeren Boggis, Bunce en Bean, die vastbesloten zijn de roekeloze, fantastische meneer Fox in de kraag te grijpen.. Van 3 t/m 23 juni Focus Filmtheater Yo tambien Antonio Naharro, Álvaro Pastor; Spanje 2009, 103 min. Spaans drama waarin een 35-jarige man die het syndroom van Down heeft, en tóch universitair geschoold is, verliefd wordt op een nieuwe collega. 6, 13 (met pauze-activiteit!), 20 en 27 juni 13.30u. Focus Filmtheater Nieuwsgierig Aapje 2 (4+) Norton Virgien; USA 2009; animatie; Ned. gesproken, 75 min. Tekenfilm naar de kinderboeken over een nieuwsgierige aap die allerlei streken uithaalt zodra de Man met de Gele Hoed hem uit het oog verliest.

uit in Arnhem juni 2010

Vanaf 17 juni JT Arnhem & Rembrandt Theater Letters to Julliet Romantisch drama waarin een Amerikaanse meisje in het Italiaanse Verona op zoek gaat naar de geliefden uit een onbeantwoorde brief uit 1951 Vanaf 17 juni JT Arnhem & Rembrandt Theater The BackUp Plan De alleenstaande Zoe ontmoet de ideale man op de dag dat zij kunstmatige inseminatie heeft ondergaan in een poging zwanger te worden.

Vanaf 10 juni JT Arnhem & Rembrandt Theater The A-Team zie kader vanaf 10 t/m 30 juni Focus Filmtheater Ondine Neil Jordan; Ierland/USA 2009 111 min. Fantasievol drama met Colin Farrell als een Ierse visser die een mooie vrouw in zee vindt, waarvan zijn dochter gelooft dat het een zeemeermin is.

The A-Team Vanaf 10 juni JT Arnhem & Rembrandt Theater

The A-Team is een eenheid van ex-commando’s die wordt beschuldigd van een misdaad die ze niet hebben gepleegd. Gevlucht uit de gevangenis duiken ze onder en opereren ze als huurlingen onder leiding van Kolonel Hannibal Smith. Hij is het meesterbrein achter vindingrijke missies van het team, waarvoor een ultrasnelle timing, buitengewone vaardigheden en een team van ongelooflijk bekwame en excentrische soldaten nodig zijn. Templeton ‘Face’ Peck kan alles ritselen voor de onorthodoxe en gedurfde activiteiten van het Team. B.A. Baracas is de chauffeur en krachtpatser. ‘Howling Mad’ Murdock is een begaafde piloot en officieel gek verklaard. Het Team wordt achternagezeten door de onvermoeibare luitenant Charisa Sosa ooit de geliefde van Face.

6, 13, 20 en 27 juni 13.30u. Focus Filmtheater In Oranje (6+) Joram Lürsen; Nederland 2004, Ned. gesproken, 6+, 95 min. Het 12-jarige jongetje Remco is een fanatiek voetbaltalentje met maar één droom: te mogen spelen in het Nederlands Elftal

Van 17 t/m 30 juni Focus Filmtheater Shockdoctrine Michael Winterbottom en Mat Whitcross; GB 2009 Documentaire naar het gelijknamige pamflet van de Canadese journaliste en activiste Naomi Klein (bekend van No Logo). Klein betoogt daarin dat de opkomst van het kapitalisme in diverse landen steeds valt terug te voeren op een ramp, revolutie of oorlog, vergelijkbaar met de shocktherapie die psychiatrische patiënten moesten ondergaan in de jaren zestig.

Vanaf 23 juni JT Arnhem & Rembrandt Theater Toy Story 3 Andy is ouder geworden en staat op het punt om te gaan studeren. Het speelgoed is gespannen en zenuwachtig, want wat gaat er met hen gebeuren nu Andy weggaat? Het speelgoed belandt uiteindelijk in een dagverblijf vol losgelagen kinderen die niet kunnen wachten om met ze te spelen. Onze helden besluiten snel het dagverblijf te verlaten, maar alleen wegkomen is nog niet zo gemakkelijk. Ze belanden in een grappige ‘prison break’, met alle hilarische gevolgen van dien. Vanaf 30 juni JT Arnhem & Rembrandt Theater Twilight Saga : Eclipse Derde deel van de Twilight Saga waarin Bella moet kiezen tussen vampier Edward en weerwolf Jacob, terwijl vampier Victoria nog achter haar aan zit.

AGNÈS VARDA EN JACQUES DEMY PROGRAMMA Focus Filmtheater do 3 juni 19:00 u. Cléo de 5 a 7 (Agnès Varda) vr 4 juni 19:00 u. Lola (Jacques Demy) za 5 juni 19:00 u. Le Bonheur (Agnès Varda) zo 6 juni 19:00 u. La Baie des Anges (Jacques Demy) ma 7 juni 19:00 u. Sans toit ni loi (Agnès Varda) di 8 juni 19:00 u. Les Demoiselles de Rochefort (Jacques Demy) wo 9 juni 19:00 u. Les Glaneurs et la glaneuse (Agnès Varda) do 10 juni 19:00 u. les Parapluies de Cherbourg (Jacques Demy) vr 11 juni 19:00 u. Jacquot de Nantes (Agnès Varda) za 12 juni 19:00 u. Une chambre en ville (Jacques Demy) zo 13 juni 19:00 u. Les Plages d’Agnès (Agnès Varda) Entree zondag t/m donderdag € 7,- (met studentenkaart of scholierenpas of F-pas: € 5,-), vrijdag en zaterdag € 8,- (met studentenkaart/scholierenpas € 5,en F-pas: € 6,-)


28-29

Expositie

Arnhems Oorlogsmuseum 40 - 45 Gehele jaar Uniek overzicht van krijgskundig materiaal. Het geeft een zo nauwkeurig mogelijk beeld van wat er zich in de oorlogsjaren 40-45 in Arnhem heeft afgespeeld. Bibliotheek Centrum Fototentoonstelling The Manhattans T/m 7 jun 2010 Fotograaf Salman Ezzammoury uit Ede was in Manhattan, het hart van New York. Zijn fotografische impressie verrast. Bibliotheek Centrum Tentoonstelling: Wat gaat er mis met de mus? 7 jun t/m 5 jul 2010 De huismus heeft het moeilijk. In de Randstad is er al bijna geen mus meer te bekennen. Een tentoonstelling die de benarde positie van de mus aan de orde stelt. Café Brasserie Dudok Winston Huisman - Master of Moving Models T/m 12 sep 2010 Dudok toont deze zomer tekeningen en schilderijen gemaakt naar aanleiding van bewegend model, een specialiteit van Winston sedert 1978. Over het algemeen ontstaan beelden die zich bewegen tussen figuratie en uiterste abstractie. Het zijn observaties en associaties die gestuurd worden door het model. Café Brasserie Dudok Tentoonstelling: Politiek in Prent 2009 23 jun t/m 7 aug 2010 Stichting Pers & Prent organiseert jaarlijks de tentoonstelling Politiek in Prent en de uitreiking van de Inktspotprijs voor de beste Nederlandse politieke prent van het voorgaande jaar. Deze start ieder jaar in Perscentrum Nieuwspoort en reist vervolgens door het hele land. De Drie Koningen Expositie: In beweging - Colin Wilson T/m 6 jun 2010 Fotograaf Colin Wilson exposeert in ‘De Drie Koningen’, het pand van het Stadspastoraat Arnhem, in de Driekoningendwarsstraat 30 te Arnhem. De expositie is te bezichtigen van maandag t/m vrijdag, van 10:00-14:00 uur (m.u.v. de schoolvakanties). Bezoek buiten deze uren is mogelijk in overleg. Diverse Locaties Gilde Stadswandeling 15 jun t/m 17 sep 2010 Gilde Stadswandeling Arnhem organiseert ook

dit jaar weer het zomer wandel seizoen 2010. Dit houdt in dat in de periode van 15 juni t/m 17 september én in de herfst vakantie 3 maal per week op afgesproken dagen en tijden Gilde stadsgidsen klaar staan om belangstellenden mee te nemen voor een wandeling door de historische binnenstad van Arnhem of het Spijker kwartier. Eusebiuskerk Zomerexpositie Daphné du Barry T/m 22 aug 2010 Een overzichtstentoonstelling van de van oorsprong Nederlandse kunstenares Daphné du Barry. Als figuratieve beeldhouwster geniet zij internationale faam en heeft reeds vele monumentale opdrachten verworven in Europa, Azië en Amerika. Het Koetshuis Tentoonstelling - nieuwe ansichtkaarten voor Nederland T/m 20 jun 2010 Een overzicht van ingestuurde foto’s. Het ANP Historisch Archief levert daarbij historische beelden die de ingezonden foto’s in perspectief plaatsen. Ook kunnen bezoekers in het Koetshuis op een multimedia-installatie zelf een ansichtkaart samenstellen. Historisch Museum Arnhem Topstukken historische collectie Permanente tentoonstelling Vaste presentatie met topstukken uit de historische collectie van de gemeente Arnhem in 18e eeuwse patriciërswoning met rococo elementen. De tentoonstelling bevat schilderijen en kunstnijverheid, waaronder Gelders zilver, Oosters porselein, Arnhems en Delfts aardewerk, een bijzondere collectie Colenbrander en het unieke poppenhuis van Lizzy Ansingh. Historisch Museum Arnhem Tentoonstelling: Boeren, burgers & rijkelui T/m 02 jan 2011 Het Historisch Museum Arnhem presenteert de vaste presentatie ‘Boeren, burgers & rijkelui’. Tien thema’s uit de Arnhemse geschiedenis. De thema’s, waaronder ‘Jagers, boeren en Romeinen’, ‘Arnhemmers door de eeuwen heen’, ‘rijkdom en weelde’, ‘recht en orde’ en ‘Arnhemse stadsgezichten’, belichten facetten van het veelzijdige verleden dat Arnhem tot het huidige Arnhem gemaakt heeft. Historisch Museum Arnhem Tentoonstelling: Ontmoet je wijk T/m 24 okt 2010 De tentoonstelling is gebaseerd op verhalen over mooie, bijzondere, gewone of vergeten ontmoetingen van Arnhemmers uit de wijken Malburgen, Schuytgraaf, Geitenkamp en Hoogkamp. Kunstenaar/fotograaf Mieke Gresnigt is de samensteller van deze tentoonstelling waarin een selectie van de interviews, foto’s en (film)materiaal te zien is. 

UI TA GEN D A

Airborne Museum ‘Hartenstein’ Slag om Arnhem Gehele jaar Het Airborne Museum ‘Hartenstein’ is een museum, dat specifiek is gericht op de ‘Slag om Arnhem’ in september 1944. Een belangrijk onderdeel uit de Operatie Market Garden.

Museum voor Moderne Kunst Arnhem Mind-set. Ineke Hans 27 jun t/m 5 sep 2010 De tentoonstelling Mind-Set concentreert zich rond de gedachten, fascinaties en beweegredenen van deze eigenzinnige vormgever. Niet alleen de eindproducten zijn te zien, maar er wordt ook een uniek inzicht geboden in het ontwerpproces.

Historische kelders Arnhem Bezichtiging Gehele jaar Bezichtiging van de Historische Kelders is de moeite waard. Op de woensdagen en vrijdagen zijn er Gidsen van het Gilde die u rond zullen leiden door de prachtige Historische Kelders. Plaatsmaken EEN DECORABEL VARIÉTÉ Trijn Romein, Rebacca Wasserman en Jolanda Muilenburg Z2 30 mei t/m 6 juli 2010 In de anonieme huiskamer van Galerie Plaatsmaken worden verhalen verteld. Eenzame meisjes kijken vertwijfeld de wereld in, mensen met doorleefde gezichten nemen je mee op verre reizen. Waar ga je heen? De straten zijn verlaten, net als de zithoek. Op de muur wacht een geruststellend behang op bewonderaars. K13 Tentoonstelling: NU T/m 25 jun 2010 Een tentoonstelling van werk van Eugène Terwindt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het gaat om zowel vrij werk als ontwerpen voor kunsttoepassingen in de openbare ruimte. Voor deze tentoonstelling wordt een van Terwindts uit de jaren ‘70 daterende ontwerpen voor een vloerobject opnieuw uitgevoerd. uit in Arnhem juni 2010

Kasteel Doorwerth Tentoonstelling: illustrator Bert Bouwman T/m 20 jun 2010 De nadruk in het oeuvre van Bert Bouwman, (1611-1922, Dordrecht - 19-09-1979, Oosterbeek) ligt op illustraties voor boekomslagen, tijdschriften en kranten. Grote bekendheid kreeg hij met zijn illustraties voor de kinderbijbel en de IKOV TV-serie Woord voor Woord van Karel Eijkman met Aart Staartjes. Kröller-Müller Museum Joost van den Toorn en de outsiderkunst T/m 20 jun 2010 Het Kröller-Müller Museum toot in het prentenkabinet bronzen en keramische beelden van de Nederlandse kunstenaar Joost van den Toorn (1954), in combinatie met een door de kunstenaar verzamelde collectie outsiderkunst. Kröller-Müller Museum Alles of niets, Robert van ‘t Hoff T/m 29 aug 2010 De tentoonstelling Alles of niets - Robert van ‘t Hoff, architect van een nieuwe samenleving, toont het oeuvre van architect en architectuurtheoreticus Robert van ‘t Hoff (1887- 1979) en schetst een beeld van zijn persoonlijkheid.

Kröller-Müller Museum Tentoonstelling: Het scheppen van een blijvend monument T/m 12 sep 2010 In 2010 viert het Nationale Park De Hoge Veluwe zijn 75-jarig jubileum, de aanleiding voor de tentoonstelling Het scheppen van een blijvend monument - Van landgoed tot nationaal park De Hoge Veluwe, geheel gewijd aan de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het Park. Kröller-Müller Museum Tentoonstelling: Matt Mullican T/m 29 aug 2010 Van de Amerikaanse kunstenaar Matt Mullican (Santa Monica 1951) is werk te zien uit de collectie van het Kröller-Müller Museum. De wereld van Mullican heeft in zijn ordeningsprincipes en in zijn vormentaal raakvlakken met het utopische gedachtegoed van de kunstenaars van het modernisme (de klassieke avant-garde) uit de 20ste eeuw. Museum voor Moderne Kunst Arnhem Gelders Balkon 6: Kees Goudzwaard T/m 6 jun 2010 Kees Goudzwaard weet de perfecte illusie van papier op te wekken met verf. Museum voor Moderne Kunst Arnhem Gelders Balkon 7: Willem Weismann


30

Expositie

UI TA GE N D A

12 jun t/m 15 aug 2010 De schilderijen van de colorist Willem Weismann (1973) laten veel zien, maar blijven op een bepaalde manier gesloten. Omgevingen, huizen, dingen en mensen worden aangeduid, maar hebben niet de pretentie de werkelijkheid te weerspiegelen. Het proces zelf wordt van steeds meer invloed op het beeld, door het canvas als palet te gebruiken, maar ook om de kwasten schoon te maken. Museum voor Moderne Kunst Arnhem Mind-set. Ineke Hans 27 jun t/m 5 sep 2010 De tentoonstelling Mind-Set concentreert zich rond de gedachten, fascinaties en beweegredenen van deze eigenzinnige vormgever. Niet alleen de eindproducten zijn te zien, maar er wordt ook een uniek inzicht geboden in het ontwerpproces.

persoonlijke ervaringen met maatschappelijke onderwerpen. Museum voor Moderne Kunst Arnhem Fiona Tan. Disorient + other works T/m 20 jun 2010 Fiona Tan (1966) vertegenwoordigde Nederland op de Biënnale van Venetië in 2009 met het tweedelige filmproject Disorient. In dit werk dienen de dertiende-eeuwse reisverslagen van Marco Polo als voice over voor een overweldigende montage van hedendaagse filmbeelden van dezelfde streken waarover Polo verhaalt.

Museum voor Moderne Kunst Arnhem Tentoonstelling: What’s new? 12 jun t/m 15 sep 2010 Presentatie van nieuwe aanwinsten in de collectie van hedendaagse kunst.

Nederlands Openluchtmuseum Babynummers in Spaarstation Dingenliefde T/m 31 okt 2010 De verzameling “Babynummers” van reclameman Jan Knaap is te zien in Spaarstation Dingenliefde in het Openluchtmuseum. Maar liefst 1400 nul- en eennummers van Nederlandse tijdschriften heeft hij in bezit. Springlevend of allang weer verdwenen. 

Museum voor Moderne Kunst Arnhem Tentoonstelling: Sideways T/m 20 jun 2010 Bestaat er zoiets als universele kwaliteit? Welke invloed heeft de omgeving waarin kunst wordt geëxposeerd op de beoordeling daarvan? Deze vragen waren het vertrekpunt voor de Iraanse kunstenares Atousa Bandeh Ghiasabadi. Atousa Bandeh verbindt in haar werk

Nederlands Openluchtmuseum Verhalen van immigranten T/m 31 okt 2010 Thematentoonstelling - Maak kennis met de geschiedenis van Nieuwe Buren door de jaren heen. Van Vlaamse religieuze vluchtelingen in de papiermolen rond 1600 tot de nieuwe Turkse buurman van het Tilburgse gezin in de jaren 1970. 

Colofon Ontwerp Hannie van den Bergh Redactie Nicole Beaujean , Geraldine Caraballo, Anja de Crom, Barbara Kerkhof, Marieke van Kessel, Aure Straatman, Rogier Timmermans Fotografie Mamabart, Barbara Kerkhof Sales GSupport – Pascal Gödden Drukkerij Senefelder Misset Uitgever Mwork-s Webdesign Hannie van den Bergh Coverfoto Mamabart

Contactgegevens

Historisch Museum Arnhem Tentoonstelling: Ontmoet je wijk T/m 24 okt 2010

De tentoonstelling is gebaseerd op verhalen over mooie, bijzondere, gewone of vergeten ontmoetingen van Arnhemmers uit de wijken Malburgen, Schuytgraaf, Geitenkamp en Hoogkamp. Kunstenaar/fotograaf Mieke Gresnigt is de samensteller van deze tentoonstelling waarin een selectie van de interviews, foto’s en (film)materiaal te zien is.

Spoorzicht Kunst & Design Expositie: Dwaallicht 1 jul t/m 23 sep 2010

Spoorzicht Kunst & Design Tentoonstelling: Bags & Shoes T/m 23 juni 2010 Een tentoonstelling vol tassen en schoenen. Ontwerpers van de “Nieuwe Lichting “ van de opleiding Productdesign aan de ArtEZ academie voor beeldende kunst en vormgeving te Arnhem tonen hun recente werk. Spoorzicht is een initiatief van Essent en exposities zijn gratis toegankelijk. Spoorzicht Kunst & Design Expositie: Dwaallicht 1 jul t/m 23 sep 2010 De expositie ‘Dwaallicht’ toont schilderijen van Lys Vosselman (1979). Zij studeerde in 2003 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem in 2003. Inspiratiebronnen voor haar werk zijn onder andere het Gelderse landschap, vergankelijkheid en oude verhalen, sprookjes en sagen.

Mwork-s, Marieke van Kessel Postbus 160, 6800 AD Arnhem T 026 355 49 76, F 026 355 44 71 redactie@uitinarnhem.com De expositie ‘Dwaallicht’ toont schilderijen van Lys Vosselman (1979). Zij studeerde in 2003 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem in 2003. Inspiratiebronnen voor haar werk zijn onder andere het Gelderse landschap, vergankelijkheid en oude verhalen, sprookjes en sagen.

De kopij voor de juli /augustus editie graag aanleveren voor woensdag 16 juni. Ga naar www.uitinarnhem.com

uit in Arnhem juni 2010


! r a a j 75 ogev www.h

Veluwse jongens ĂŠn Arnhemse meisjes vieren als buren feest..! uit in Arnhem juni 2010

l

eluwe.n


© Han Hans Gerritsen

Fees t

+

 jun

om  i . Scho  uwb u r g A Rese r n rvere hem n  - 



Intro dans Intro dans En s e Intro mble dans vo o r Inter de Je actie ww ug

w.int r

odan

s.nl

d

06. uit in Arnhem juni 2010  

uitmagaizne voor Arnhem en omstreken

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you