Page 1

november ’09

GRATIS

uit in Arnhem uitinarnhem.com

f inclusie e ig d volle da uitagen

Luxor Live Het Gelders Orkest Klassieke Muziekweek André Rieu & Night of the Proms

Muziek in Arnhem


04t/m07nov +13dec2009 Schouwburg Arnhem

TONEELGROEPOOSTPOOL.NL

concept en grafisch ontwerp Esther Noyons / fotografie Annaleen Louwes / druk Robstolk®

Orlando


03

INHOUD 07

INTERVIEW André Rieu

09

UIT ETEN Restaurant Benjamin

WIN WIN WIN WIN 2 Luxor Live

Wil jij graag een concert in Luxor Live bezoeken? Win 2 vrijkaarten voor Anne Soldaat; een avond vol prachtige akoestische singer/songwriterliedjes op 26 november of Win 2 vrijkaarten voor ‘Confessions’ een audiovisueel project van Amerika’s meest hippe componist Nico Muhly, singer-songwriter Teitur en het Holland Baroque Society. Dit concert is op 29 november.

5grxatis

kaarten

Mail je jouw keuze met naam en telefoonnummer naar info@uitinarnhem.com en maak kans op de vrijkaarten.

5grxat2is

kaarten

Frans Bauer In een gloednieuw decor zorgt Frans Bauer, samen met zijn vaste begeleidingsorkest, zijn vertrouwde vocals én The Dance Company, voor een avond lang genieten van feest, warmte en vooral gezelligheid. Wil jij er bij zijn op 18 december in de Rijnhal? Mail je jouw naam en telefoonnummer naar info@uitinarnhem. com ovv Frans Bauer en maak kans op de vrijkaarten.

uit in Arnhem november 2009

11

START IN Sharon Geschiere

04-05 Het Gelders Orkest 07

André Rieu

08

Column

09

Uit eten

11

Start in

13

Made in

14

NOTP

15

Uit de kast

17

Luxor Live

19

In Arnhem

21

Uitnacht

22-28 Uitagenda 29

Film

30

Exposities

30

Colofon


04-05

Liever live! Nog nooit naar een klassiek concert geweest? Grijp je kans tijdens de Klassieke Muziekweek (6 t/m 15 november)! In Arnhem kun je naar twee grote concerten en een kamermuziekconcert van Het Gelders Orkest. Uit in Arnhem spreekt twee HGO-musici over hun passie: “Nergens beleef je muziek zo goed als in een concertzaal.”

tekst Anja de Crom

Ze schelen twintig jaar in leeftijd en zitten elk aan een andere kant van het podium. Kirsten Jeurissen (31) speelt hoorn, een solo-instrument (“Ik heb altijd mijn eigen partij”), Wim Traa (51) zit tussen de altviolen (“Ik ben een van de negen, maar je hoort me wel, hoor”). Wat ze gemeen hebben is hun passie voor muziek. “Mijn vader is beroepsmusicus, mijn moeder amateur, dus muziek zit in mijn genen,” vertelt Kirsten. “Ik draaide eindeloos Eine kleine Nachtmusik.” Wim herkent dat wel; hij liep als kind de hele dag vioolmuziek te fluiten: “Ik vind het heerlijk dat ik nu zelf een instrument bespeel en dat met heel veel mensen samen mag

doen. De interactie in een orkest is geweldig. Honderd mensen die samenwerken om mooie muziek te maken, daar gaat een enorme impuls vanuit.” “Je ziet de musici naar elkaar kijken, contact maken,” vult Kirsten aan. Liever live Een cd kan nooit een liveconcert evenaren, vindt Wim: “Al heb je nog zo’n goede cd-installatie, het blijft cosmetisch. Je mist de zachte passages. In een concertzaal is er soms geen geluid, dan vóél je dat er iets gebeurt.” ‘Liever live’, het thema van de Klassieke Muziekweek, is Wim en Kirsten uit het hart gegrepen: “Wat eten in een restau-

uit in Arnhem november 2009

rant is voor je mond, is live muziek voor je oren,” zegt Wim, “en er is geen plaats waar je muziek zo goed kunt beleven als in een concertzaal.” “Je beleeft echt iets, met een heleboel mensen tegelijk,” zegt ook Kirsten. “En als je na afloop vragen hebt over het concert of over het orkest, dan kun je die gewoon stellen. Dat vinden we alleen maar leuk. We zijn gewone mensen, geen geitenwollensokkentypes die alleen maar met klassieke muziek bezig zijn. Je zou de conversaties in de orkestbus eens moeten horen. Die gaan over de normaalste gespreksonderwerpen, zoals over televisieprogramma’s, kinderen en voetbal.”

Foto Bokkie Vink

INTERVI E W

>>> Volledig programma en meer informatie op www.hetgeldersorkest.nl


Ssh, ssh Voor het orkest is geen avond hetzelfde. Het publiek is bijvoorbeeld een belangrijke factor: “Laatst bij het War Requiem nieste iemand in de zaal tijdens een stilte, dan is iedereen toch even afgeleid,” lacht Kirsten. “Soms krijg je een overdonderend applaus al meteen na het eerste stuk, dan ben je de rest van het concert al een niveau omhoog getild. Een publiek kan zo veel warmte geven. Het geeft ook sfeer als mensen bij een operette lachen op de goede momenten.” De musici geven elkaar ook complimenten, vertelt ze: “Als je vindt dat iemand een mooie solo heeft gespeeld, schuif je met je voeten over de grond. Als je goed oplet kun je dat horen in de zaal, ssh, ssh. Het gaat ook wel eens mis, ik heb in mijn enthousiasme wel eens de demper van mijn hoorn omgeschopt.” Gevoelens en kleuren Zelf gaan ze graag naar concerten, al hebben ze er niet zo veel tijd voor. “Ik hou van opera’s en kamermuziek,” zegt Wim. “Musis Sacrum heeft een goede kamermuziekserie, in Nederland is er sowieso een goede kamermuziektraditie.” “Je leert ervan,” zegt Kirsten, “je wordt net weer wat scherper, doet ideeën op en het is heel goed om af en toe eens met de ogen van het publiek te kijken.” Stukken die ze niet kennen, daar kunnen ze allebei nog onbevangen naar luisteren: “Bij iets wat je niet kent ga je er veel opener in,” vertelt Wim. “Als je een stuk al kent ga je (onbewust) toch letten op wat er anders is of wat er fout gaat,” zegt Kirsten. “Als je weet dat er een moeilijke solo komt, zit je mee te leven. Het is veel fijner als je in de zaal zit en niet weet wat er gaat komen. Dan kun je echt ontspannen van een concert genieten.” Jazz en pop zien ze mondjesmaat, al gaat Kirsten soms met collega’s naar jazz-optredens in de kroeg en is Wim vorig jaar naar Symphonica in Rosso geweest: “Ik stond helemaal vooraan,

met oordoppen in want het ging heel hard. Bij zo’n groot concert gaat het meer over de show dan over de muziek, maar ik heb me enorm vermaakt. Wat me wel altijd opvalt bij popmuziek – mijn dochter heeft vaak Sky Radio aanstaan – is dat het scala aan gevoelens en kleuren veel kleiner is dan bij klassiek. Wij hebben oneindig veel mogelijkheden om emoties en verhalen te verbeelden.”

Tip van Wim

Tips van Kirsten

Brahms nr. 4 13 november, Musis Sacrum

Altijd als ik Brahms luister denk ik: wat zonde voor de mensen die nooit naar concerten gaan, die missen dit. Je kunt er heerlijk in zwelgen, het zijn landschappen van melodieën. Het verveelt nooit, je ziet en hoort als publiek overduidelijk dat muzikanten deze muziek vol passie spelen.

HGO klein: kamermuziek 16 november, Musis Sacrum

Scandinavische Sferen 8 november, Musis Sacrum

Aan dit concert werkt pianiste Eliane Rodrigues mee, een internationale grootheid. Het programma is heel leuk opgebouwd. Het begint met een heel intieme suite van Grieg en het eindigt groot, met Symfonie nr. 1 van Elgar, een stuk dat maar weinig mensen kennen. Zelfs de grootste kenner kan zich dus nog laten verrassen. Voorafgaand aan dit concert spelen we met het Groot Gelders Grieg Orkest (voornamelijk amateurmusici) de Peer Gynt Suite.

uit in Arnhem november 2009

Met het Gelders Blaaskwintet gaan we in één concert heel Europa door, we spelen werk van componisten uit alle windstreken. Het wordt een spannend, afwisselend, maar vooral ook een zeer toegankelijk concert waar voor iedereen iets bij zit. Als je echt wilt kennismaken met klassieke muziek, is kamermuziek heel geschikt. Bij een groot orkest is het door de veelheid aan geluiden moeilijk om alle verschillende instrumenten te onderscheiden, en bij kamermuziek gaat dat juist heel goed.


HET GEZELLIGSTE WOK RESTAURANT VAN DE REGIO

Zevenaar

Wok Masters is een bijzondere ontmoetingsplaats van de Aziatische wereldkeukens. Geniet onbeperkt van onze fijn samengestelde buffetten in combinatie met de open keuken. U waant zich hiermee in traditionele Oosterse sferen.

Ideaal voor feesten, verjaardagen, bedrijfsfeesten & feestavonden

������������������ 0316 - 370768��������������������������������www.wokmasterszevenaar.nl ����������������������������������������������������������������������������������������������

UNIEK IN NEDERLAND

MYTILINI GRIEKS GRILL BUFFET RESTAURANT

Onbeperkt genieten van Vlees, Vis en Groenten voor €18,75 p.p. Kinderen tot 11 jaar betalen €1,- per jaar (4 jaar is €4,-) Buffet geopend van 16.00 - 22.00 u.

Vanaf heden ook speciale à la carte gerechten. Grand Café 7 dagen per week geopend van 7.00 - 02.00 u. Met rookruimte

Willemsplein 18 - Arnhem

026-3529831

www.hotelarnhemcentraal.nl


Volle stadions, indrukwekkende decors, een schitterende lichtshow, fantastische solisten, meeslepende walsen, klassieke muziek, operette en musical... Een kerstconcert van André Rieu zul je niet makkelijk vergeten. Maar hoe viert Rieu zelf Kerst? En hoe maak je sfeer in zo’n enorm stadion met duizenden bezoekers?

Wat staat er op het programma tijdens de kerstconcerten in Gelredome? Dat ga ik jullie natuurlijk niet verraden, kom kijken en laat je verrassen! Natuurlijk hebben we elk jaar nieuwe stukken op het programma, maar het gaat er vooral om dat je de avond van je leven beleeft.

Het eerste buitenlandse concert van André Rieu, lang, lang geleden... Mijn eerste buitenlandse concert was hééél ver weg, net over de grens in België, haha! Dat op zich vonden we toen al heel spannend. De zalen waren kleiner dan de plekken waar ik nu speel; de theaters van toen zijn nu echt te klein geworden. Maar ook al zijn de zalen nu veel groter, het blijft even gezellig en het publiek reageert nog altijd even enthousiast. Het gaat erom dat je een band creëert met je publiek en dan is het zelfs span-

07

bezoeken waar ik speel, dan bereid ik mij voor op het concert. Tegen mijn vrouw Marjorie heb ik al gezegd: zodra ik stop met spelen wil ik alle steden bezoeken waar ik ooit gespeeld heb. En dat zijn er heel wat.

tekst Anja de Crom

Welk stuk heeft u nog nooit gespeeld, maar wilt u altijd nog een keer spelen? Ik zou niet weten waar ik moet beginnen; er zijn nog zoveel mooie stukken die ik nog niet gespeeld heb... ik kan dus nog een paar jaar door!

I NT E RV IE W

Kerst? Dat vier ik thuis

Het mooiste compliment dat een concertbezoeker u kan geven? I had the night of my life!

nender om te kijken of je zo’n grote zaal meekrijgt, maar dat gaat eigenlijk altijd vanzelf. Dan is het natuurlijk geweldig om 30.000 mensen te horen lachen of klappen en juichen. Het publiek in Arnhem is... Hetzelfde als overal. Er is niet echt een verschil tussen de concertbezoekers in Arnhem en, pak ’m beet, Tokio. Mensen die naar mijn concerten komen, willen genieten van mooie muziek, maar tegelijkertijd houden ze van de ontspannen sfeer tijdens mijn concerten. Wat vindt u van de stad Arnhem? Ik heb spijtig genoeg nooit veel tijd om de stad te

uit in Arnhem november 2009

Bezoekt u zelf wel eens concerten? Spijtig genoeg heb ik zelden of nooit tijd om zelf naar een concert te gaan omdat we zelf zoveel op de bühne staan. Mijn laatste concertbezoek was Ilse DeLange. Fantastisch! André Rieu’s kerst 2009 Tussen kerst en nieuwjaar zorg ik altijd dat we allemaal thuis zijn, geen concerten dus. Er is niks mooiers en gezelligers dan kerst thuis vieren met je vrouw en kinderen, rond een prachtig versierde kerstboom. Dit jaar wordt een hele speciale kerst; ik ben net opa geworden van drie kleinkinderen. Ivan, het zoontje van mijn oudste zoon Marc, is dan zes maanden. Linde en Lieke, de dochtertjes van mijn zoon Pierre, zijn dan drie maanden. Ik kijk er echt naar uit, het wordt dus een ontzettend gezellige kerst.


08

C O LUM N

Renate Reijnders (36) is de helft van cabaretduo Reijn en Goed, tourt nu met Arie Koomen door Nederland en schrijft elke maand een column in Uit in Arnhem.

Renates r e d n j i e R Trendy voordelig & compleet

Las Vegas Een tijdje geleden ging mijn broer trouwen en dat hebben we geweten! Het geheel werd groots aangepakt met een sushibar, een tapasbar, een varken aan het spit, chocoladefonteinen, roosjes en de duurste champie. Ook de artiesten mochten natuurlijk niet uitblijven. Helaas waren Geer en Goor te druk. Anouk, Marco en René te duur. Dus wie bleef er over: onze Leen. Ik kreeg als ceremoniemeesteres de opdracht om deze grootheid op te vangen. En zo geschiedde. Na het jawoord in het gemeentehuis en de inzegening in de kerk spurtte ik als een razende naar mijn ouderlijk huis. En daar zat ik dan. Zenuwachtig. Te wachten en te wachten. Totdat ik opeens een dikke bak voorbij zag rijden en dacht: dat kan geen toeval zijn. Dat klopte: het was Lee. Vriendelijk stelden hij, zijn chauffeur en assistent zich aan mij voor. Hij nam direct plaats in de keuken. Hij leek wel kind aan huis. Deze man zong vroeger avond aan avond in een bomvol Ahoy en nu zat ome Leen bij mij aan de keukentafel! Op zo’n moment wil je alles goed doen en dan gaat het natuurlijk mis. “Wat wilt u drinken, Meneer Towers?” “Noem mij maar Lee. Een frisje is prima.” Ik keek in de koelkast en zag dat mijn moeder (de slons) alleen nog oude cola zonder prik in de ijskast had staan. Genant! Vol schaamte zette ik het glaasje cola voor Leens neus. Mr. Towers kon het weinig deren want vanuit het niets begon hij (met een heerlijk Rotterdams accent) verhalen over vroeger te vertellen. Over dat híj Las Vegas naar Holland had gehaald, grote shows! En dat hij nog steeds optrad met Anita Meyer. Zij deed dan de opening en hij natuurlijk de afsluiting. Heerlijk om zo’n oude rot in het vak van dichtbij mee te maken. Na al dat geouwhoer was het tijd voor de voorbereiding. De smoking ging aan, het diamanten LT speldje werd opgespeld en er werd ingezongen. La-la-la klaar! Een rasartiest als Leen heeft weinig voorbereiding nodig. Vervolgens werd hij naar het feest gereden en groots door de DJ aangekondigd. Hier is hij dan: ”Leeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee Towers!” De mensen gingen helemaal uit hun dak. Klassiekers als “New York, New York” “I can see clearly now” en “Run to me” schalden over de Limburgse landerijen. Het was een topfeest! Vlak voordat hij wegging kon ik het niet laten om als een echte hysterische fan te vragen of hij met mijn zoontje op de foto wilde. Natuurlijk wilde hij dat, Lee is tenslotte een echte professional die zijn fans nooit in de steek zal laten. Nooit! So, I love Vegas, but I love Lee more! >>> November muziekmaand

www.whish.nl His wish? Go 2 Whish! Bakkerstraat 72 Arnhem


A T I E O

09

Wezenstraat 3, 6811 CR Arnhem 026 3702955 www.restaurantbenjamin.nl benjaminarnhem@gmail.com Keuken geopend van di. t/m zo. 16.30 - 21.30 uur

Restaurant Benjamin is een nieuw restaurant in de binnenstad van Arnhem. Vlakbij het oude postkantoor op het Jansplein is, in een zijstraat, de jongste horecatelg gevestigd. Met ongeveer 50 zitplaatsen, een vaste en een wisselende menukaart, een gezellig ongedwongen sfeer en betaalbare prijzen is restaurant Benjamin toegankelijk voor iedereen en voor iedere gelegenheid.

tekst Rogier Timmermans fotografie Mamabart

Restaurant Benjamin is zoals de naam al doet vermoeden het jongste restaurant van Arnhem. Waar andere restaurateurs zich maandenlang buigen over nieuwe innovatieve concepten omschrijven beide eigenaressen het restaurant in alle eenvoud als ‘puur en ongedwongen’ waar alleen met verse en eerlijke producten wordt gewerkt. Het restaurant ademt rust uit. De sereen witte muren, de houten tafels, de rode stoeltjes en de grote ramen vormen een rustiek geheel. Achter in het restaurant liggen de wijnen keurig naast de bar te wachten op een bestelling. Het oogt een beetje als een Spaanse Cantina aan de Catalaanse kust. Met een beetje fantasie waait de wind door je haren, voel je zand tussen je tenen en hoor je de zee golven. Maar back to reality, het voelt gewoon goed. Alsof wij er al jaren komen.

menu geschreven. We laten ons tijdens het eerste bezoek verrassen. We hebben de tijd, we nemen de tijd, we eten wat de kok bereid. Vooraf krijgen we een tomatensoep met creme fraiche en een vleugje basilicum, goed van smaak en krachtig door zijn eenvoud. De soep wordt gevolgd door een lamsrack met een risotto van eekhoornbrood, een lichtgebakken tonijnmoot van de grill en een entrecote. De tonijnmoot is prachtig van kleur en geur en smaakt voortreffelijk. De lamsrack en entrecote zijn zacht gekruid en perfect gebakken. En als dessert een chocolade mousse, walnotenijs, crème brulée en een huisgemaakte brownie. Het granddessert geeft een veelbelovend overzicht van de zoete lekkernijen om een avond waardig mee af te sluiten. Je kunt maar een keer een eerste indruk maken en Benjamin kon geen beter moment kiezen! Het is een goed restaurant waar liefhebbers van lekker eten zeker een keer heen moeten gaan.

Op een eenvoudig krijtbord aan de muur staat een vast en wisselend

uit in Arnhem november 2009

UIT ETEN

Restaurant Benjamin


Eigentijds wonen nabij park Klarenbeek

Zwaluwpark 68 Appartementen | 36 Woningen Op een zeer groene locatie in het karakteristieke en heuvelachtige Arnhem-Noord,

Fraaie ligging in het park

grenzend aan park Klarenbeek, wordt het unieke project Zwaluwpark gerealiseerd.

Diversiteit aan woningtypen

In de wijk Onder de Linden komen twee fraai vormgegeven woongebouwen met in totaal

Riante buitenruimte

36 eigentijdse eengezinswoningen en 68 appartementen. Alle woningen beschikken over

Ruimte, luxe en keuzevrijheid

een eigen parkeerplaats in de onder de woningen gelegen stallinggarage. De bijzonder

Comfort en veiligheid

riante terrassen, de fraai aangelegde collectieve binnentuin en de keuzevrijheid uit een scala van woningtypen in diverse afmetingen, zal een grote doelgroep bijzonder aanspreken.

Doordachte parkeeroplossingen Zeer aantrekkelijke projectďŹ nanciering

Ligt uw woontoekomst in project Zwaluwpark?

Voor nadere informatie en het laatste nieuws zie www.zwaluwpark.nl Ontwikkelaar:

www.proper-stok.nl

Verkoop:

026 - 355 21 00

0317 - 319 114


tekst & fotografie Barbara Kerkhof

Sharon Geschiere

Pas zestien was Sharon Geschiere (1984) toen ze begon aan haar studie Product Design aan de Arnhemse kunstacademie ArtEZ. Nu heeft ze haar eigen bedrijf en zijn haar ontwerpen tot in Korea te bewonderen. Dichter bij huis heeft ze bijvoorbeeld de museumwinkel van museum het Valkhof in Nijmegen ingericht. Het idee Na een stage in het derde jaar van haar studie wist Sharon al dat ze haar eigen bedrijf wilde beginnen. “Als je iets moois maakt voor een baas, komt je eigen naam niet bij het werk te staan. Dat wilde ik dus wel, en daarom ben ik voor mezelf begonnen,” glimlacht ze. Aanvankelijk begon ze met twee studiegenoten een ontwerpbureau, maar nadat ze drie maanden meewerkte aan een project in München, rondom het WK voetbal in 2006, besloot ze alleen verder te gaan. Het product “Ik werk alleen in opdracht, meestal voor bedrijven. Vaak komt een bedrijf met een vraag of probleem dat ik dan oplos. Ik maak zowel interieurproducten voor op tafel, als grote projecten waarbij ik bijvoorbeeld een ruimte opnieuw inricht, zoals bij de Dierenbescherming. Ik help hen bijvoorbeeld ook met de keuze van vloerbedekking of de kleur van de muren,” vertelt Sharon. Ze kan ingehuurd worden als product- en interieurontwerper of als artdirector. Het ondernemerschap Al snel kwam Sharon erachter dat er bij haar onderneming veel meer komt kijken dan alleen ontwerpen: “Daarom heb ik cursussen gedaan bij Kunstenaars & Co in Amsterdam. Daar heb ik van alles geleerd over de zakelijke kant van het ondernemerschap. En voor de jaaropgaven heb ik een boekhouder in de arm genomen.” De toekomst Sharon heeft het druk, maar ‘nee’ wil ze liever niet verkopen. “Er lopen meestal verschillende projecten tegelijk, waardoor het af en toe behoorlijk druk is. Dan zou het fijn zijn als ik iemand had die me kan helpen, een stagiair of een freelancer, of misschien neem ik uiteindelijk iemand in dienst.” Ze vindt interieurontwerpen een van de leukste aspecten van haar werk. “Ik zou in de toekomst wel eens een heel gebouw van top tot teen willen inrichten,” lacht ze. “Oja, en een huis met een grote werkplaats, dat wil ik ook!”

www.sharongeschiere.com

Tip

Startersdag | Zaterdag 7 november 2009 | 10.00-16.00 uur | Papendal te Arnhem Net voor jezelf begonnen? Of plannen om een eigen bedrijf te starten? Kom dan naar de gratis Startersdag van Kamer van Koophandel Centraal Gelderland. Meer informatie en aanmelden via: www.kvk.nl/startersdagpapendal

uit in Arnhem november 2009

START I N

begonnen en hoe ze het ervaren om eigen baas te zijn.

11

In ‘Start in’ lees je hoe creatieve starters in Arnhem hun bedrijf zijn


CERT N O C A R EXT CEMBER

ZONDAG 20 DE

MET SPE GASTOPT CTACULAIR REDEN V AN

4 00 K

OPERBLAZ ERS!

19 DECEMBER 20.00 UUR / 20 DECEMBER 15.00 UUR

GELREDOME, ARNHEM WWW.TICKETSERVICE.NL

Prijzen: € 50,- tot € 75,- excl. servicekosten

0900 300 1250 (€ 0,45 p/m)

Af en toe bereiken ons klachten van concertbezoekers dat ze te veel geld betaald hebben voor André Rieu concertkaartjes. Wij adviseren je om alleen tickets te kopen of uit in Arnhem november 2009 te bestellen via de door ons erkende verkoopkanalen, die hiernaast vermeld staan. André Rieu Productions B.V. is niet verantwoordelijk voor door derden gehanteerde prijzen.


De vraag van Tom Hillemans: Hoe kijkt u naar de komst van het Nationaal Historisch Museum en hoe ziet u de mogelijke samenwerking? De fysieke koppeling van het Nationaal Historisch Museum en het Nederlands Openluchtmuseum levert in potentie een museum van wereldformaat op, en wel, in Arnhem! De primaire doelgroep van het museum, gezinnen en scholieren, kunnen op deze manier eenvoudiger beide musea bezoeken. Daarnaast biedt de combinatie van de hightech van het NHM en de authenticiteit van het Openluchtmuseum alle Nederlanders een even toegankelijke als indringende kennismaking met onze geschiedenis in de breedste zin denkbaar. Nederlands Openluchtmuseum 1912 vs 2009 Het museum werd opgericht om door toenemende industrialisatie en verstedelijking een grote rijkdom aan Nederlandse tradities en regionale verscheidenheid verloren dreigde te gaan. Anno 2009 gaat het museum een dialoog aan met de bezoeker. Het Openluchtmuseum laat bezoekers even stilstaan bij de vooruitgang. Door goed naar

het verleden te kijken wordt het eenvoudiger om het heden te begrijpen. Best geteste museum in de Nationale Uitjestest 2009 In de prijzenstad Arnhem, beste binnenstad, beste evenementenstad groenste stad van Nederland en de groenste stad van Europa vormt het museum, met meer dan 450.000 bezoekers, samen met de vele evenementen in de regio een topattractie. Het museum wordt zeer gewaardeerd. De bezoeker voelt dat hij centraal staat. Hij voelt zich thuis. De bezoeker krijgt de ruimte en de scenario’s aangereikt om zijn ‘eigen’ verhaal te kunnen vertellen. De winter in het Openluchtmuseum Je beleeft de winter van vroeger op een verlichte ijsbaan en op de sleebaan bij de oude Delftse Molen. Je schaatst tussen de symbolen van Nederland. Elke ronde lijkt de tijd verder te verstrekken. Het is veel meer dan schaatsen alleen. Je dresseert de tijd terwijl je ronde na ronde over de

uit in Arnhem november 2009

13

Pieter-Matthijs Gijsbers werd geboren in 1964 te Beek-Ubbergen en studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, aan het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome en aan het Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut te Florence. Hij werd in 2001 directeur van het Museumpark Orientalis. En in 2009 volgde hij vertrekkend directeur Jan Vaessen op als directeur van het Nederlands Openluchtmuseum. Vaessens zei over zijn opvolger; “Hij toont respect voor de beleidsplannen van het afgelopen decennium en tegelijkertijd is hij een man met visie en lef.”

M A D E IN

Pieter-Matthijs Gijsbers

ijsbaan glijdt. Komen en gaan Dit jaar staat emigratie centraal, waar zijn wij heen gegaan en hoe bevalt het ons daar. In 2010 gaan wij immigratie belichten over een langere periode. Eeuwenoude tradities lijken soms meer eigen dan ze in werkelijkheid zijn. In 2011 gaan wij de relatie tussen oude en nieuwe Nederlanders onderzoeken. Hoe reageren zij bijvoorbeeld op elkaar? En in 2012, als het museum 100 jaar bestaat, belichten we alle resultaten van de afgelopen jaren en blikken we terug op een eeuw Openluchtmuseum. De vraag van Pieter-Matthijs Gijsbers aan een persoon naar keuze: Aan Eric Schilp, directeur van het Nationaal Historisch Museum wil ik graag hetzelfde voorleggen, hoe kijkt u naar de komst van uw museum en hoe ziet u een mogelijke samenwerking tot stand komen?


14

U I TGELICHT

>>> Night of the Proms vrijdag 13 en zaterdag 14 november 20.00 u. GelreDome >>> www.NOTP.com

KLASSIEK ONMOET POP bij Night of the Proms! The Orchestral Manoeuvres In The Dark, de pionier van de Britse elektronische muziek, komt samen met Roxette, Sharon den Adel van Within Temptation, Toots Thielemans, Peter & Zoltan Katona, John Miles, Fine Fleur en Il Novecento op het podium in het Gelredome in Arnhem op 13 en 14 november.

Het concept Night of the proms bestaat al 24 jaar en is ontstaan toen Jan Van Esbroeck student was aan de UFSIA te Antwerpen en hij in 1984 het plan opvatte om een evenement rond klassieke muziek te organiseren naar het voorbeeld van het succesvolle jaarlijkse Last Night of the Proms in Londen. Op 19 oktober 1985 kwamen wel 13.500 muziekliefhebbers in het Antwerps Sportpaleis genieten van de “First Night of the Proms�. Sinds 2007 staat Night of the Proms jaarlijks in het GelreDome. Zo is de Night of the Proms uitgegroeid tot een vast concept dat heel europa rond trekt. Het vaste Night of the Proms-orkest Il Novecento, o.l.v. Robert Groslot, en het koor Fine Fleur brengen muziek uit de laatste drie eeuwen op een speelse manier en met zoveel schwung dat iedereen zich door hun vertolkingen laat meeslepen. Met evenveel enthousiasme begeleidt het orkest internationale popartiesten die het publiek in vervoering brengen met hun grootste hits. De uitbundigheid wordt afgewisseld met ingetogen momenten, waarbij iedereen aandachtig luistert naar muzikanten die de geijkte paden verlaten. De Line up belooft een heel interessant en gevarieerd concert te worden.


15 AndrĂŠ de Vrije

U I T DE KAST

De herfst is in volle gang en de winter staat voor de deur. Wat trekken we aan? Styliste Geraldine Caraballo ging tussen het winkelend publiek in Arnhem op zoek naar mensen met een duidelijke eigen stijl. Wat draagt je op je hoofd, is er nog iets anders dan laarzen, is vintage een blijvertje, kortom: hoe shop jij, wat koop je en waardoor laat jij je inspireren?

Fatima Parejo Ellen Tang

elder

Beroep Juf Stijl Van alles wat. Comfort staat voorop. Soms draag ik hakken en vaak mix ik verschillende stijlen door elkaar Inspiratie Van de straat, internet, tv en soms tijdschriften. Favoriete merken/winkels Zara, Humanoid en La Perla.

Beroep gepensioneerd Stijl Casual en eigen. Ik ben niet echt een shopper. Ik weet vaak wel wat ik wil en beslis snel. Inspiratie Tijdschriften als Esquire Favoriete merken/winkels State of Art, Riverwood, Tommy Hilfiger. Commentaar Geraldine Stoere casual stijl met geweldig leren jack van Zara.

Commentaar Geraldine Je ziet dat Ellen voor comfort gaat maar toch spot ik een duidelijke stijl. Alles is mooi op elkaar afgestemd.

Beroep Front office manager bij een hotel. Stijl Klassiek modern. Ik hou van tijdloze en stijlvolle kleding en een verzorgd uiterlijk Inspiratie Mezelf.. Ik heb eigenlijk altijd al deze stijl gehad en ik laat me niet leiden door de laatste trends. Favoriete merken/winkels Marc, Josephine & Co. Commentaar Geraldine Prachtig verzorgde stijl. Knap dat je trouw blijft aan een stijl terwijl het ieder seizoen zo verleidelijk is om je te kleden volgens de laatste trends.

uit in Arnhem november 2009


S P OT S

Luxor >>> www.luxorlive.nl

Fusion Foodbar Kortestraat 8, 6811 EN, Arnhem, 026 4433639 info@fusion-foodbar.nl, www.fusion-foodbar.nl WAAR? In een mooi historisch straatje in de binnenstad van Arnhem WAT? Daar ligt een leuk sfeervol restaurant waar je kunt genieten van verrassende, nieuwe en eigentijdse smaken. Een heerlijk diner met een goed glas wijn. WIE? Voor iedereen die op zoek is naar iets nieuws in Arnhem en houdt van een avondvullend diner. WAAROM? De gerechten van Fusion Foodbar zijn lekker en betaalbaar en worden geserveerd op een leuke wijze in een gezellige ambiance. WANNEER? Maandag t/mt zondag vanaf 17.00 uur

Orewoet Varkensstraat 36, 6811 GN Arnhem www.orewoet.nu - info@orewoet.nu WAT? Muziekcafé Orewoet is een nieuw poppodium midden in het centrum van Arnhem met veel ruimte voor live muziek, jamsessies en entertainment WAAROM? Om jong talent en legendes de ruimte te geven, om toerende bands uit Amerika en Europa te ontvangen en DJ’s swingende soul te laten draaien WIE? Voor liefhebbers van live muziek en van avondenlang dansen WAAR? Op de dansvloer, aan de bar en laat op de avond zelfs óp de bar WANNEER? Donderdag t/m zondag

Hoe staat de Popmuziek in Arnhem er voor? Gezamenlijk met de andere zalen in Arnhem (Willemeen, Jacobiberg, The Stage e.a.) proberen we een zo goed mogelijk klimaat te creëren voor de popmuziek in Arnhem. We proberen een levendig popscene te realiseren, die goed is voor de zalen en voor de muzikanten. En in Luxor Live? In het eerste jaar dat we open zijn, verkopen we elke maand één of twee keer uit met de grotere namen. Luxor Live heeft nog wel meer bekendheid nodig en daar werken we hard aan. In het nieuwe seizoen, dat nu zes weken bezig is, gaat het goed met de kaartverkoop voor de grotere namen. Voor de onbekendere namen is het lastiger een publiek te bereiken. Welke momenten van het afgelopen jaar zijn je bijgebleven? Mooie en minder mooie. Kyteman’s Hiphoporkest die voor een volle zaal het dak eraf speelden en buiten het publiek vermaakten dat nog stond te wachten om binnen te komen. Het was een heel bijzondere avond. Ook de speciale crossover en aan popgerelateerde producties als Celluloid Fever zijn heel bijzonder. Hier komen verschillende disciplines bijeen


in een perfecte harmonie. Minder mooie momenten heb je altijd. Zo leidde een griepgolf in Nederland begin 2009 tot het afgelasten van verschillende concerten en is bijvoorbeeld Miss Montreal verplaatst omdat de zangeres ziek was. De drummer van zZz brak zijn been en ook dat concert moest verplaatst worden. Het is nooit leuk als concerten afgezegd worden, maar al helemaal niet als dit komt door ziekte bij muzikanten. Waar zoek en zie jij jong talent? De programmeurs van Luxor Live scouten in Nederland en op festivals naar nieuw en opkomend talent. Jong talent is overal. In samenwerking met Jacobiberg en Willemeen willen we in de kleine zaal podium gaan bieden aan locale/regionale bands onder de werktitel ‘De Eerste Etage’. Wat is voor jou het verschil met live muziek of CD? Het verschil tussen livemuziek en een cd ligt met name in de beleving. Een liveconcert is vele malen indrukwekkender dan een cd en biedt je een beleving die je bij blijft.

17

I NT E RV IE W

Live

Het podium Luxor Live programmeert verschillende genres in de Popmuziek en Dance. Nu Luxor Live één jaar open is, is het tijd om kort de balans op te maken. Lineke Kortekaas, directeur Luxor Live, beantwoord onze vragen.

Van alles, maar een aanrader is wel L’amour van Stuurbaard Bakkebaard en het album van Wilco. Welke bands of speciale avonden kunnen wij de komende maand verwachten? In november is er in Luxor Live weer van alles geprogrammeerd. Grote namen als Van Velzen en Lee Perry, the godfather of reggae en dub. Ook de voorstelling ‘Confessions’ van Nico Muhly, Teitur en het Holland Baroque Society is een crossmediaal project waar we erg trots op zijn. Het staat niet alleen in Luxor Live, maar ook in het Concertgebouw in Amsterdam. Nico Muhly schreef arrangementen voor Björk, Antony & The Johnsons en Grizzly Bear en maakte onlangs de soundtrack voor de film ‘The Reader’. Voor de muziekliefhebber hebben we Stuurbaard Bakkebaard, C-Mon & Kypski, Anne Soldaat, Hotel, The Disciplines (met Ken Stringfellow, zanger van The Posies en regelmatig toetsenist bij REM). Ook Waylon, een nieuwe snel opkomende artiest uit Nederland, die waarschijnlijk binnen enkele maanden zo groot is als Alain Clarke is in november in Luxor Live te zien. Uiteraard zijn er dancefeesten en andere concerten die zeker meer dan de moeite waard zijn.

Wat staat er in je CD kast? Aanraders?

uit in Arnhem november 2009

Stream of Passion

Boemklatsch


UnivĂŠ is hoofdsponsor van het NJO/ Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie

Ir. J.P. van Muylwijkstraat 68 B-C Arnhem | T (026) 389 95 99 | arnhem@unive.nl | www.unive.nl/stadenland


19

s

en m e i S e Martin

I NARN HE M

ep

c Freelan

tograaf

rtagefo

n repo ortret- e

Laat leven leven

tekst Rogier Timmermans fotografie Mamabart

>>> Café Nescio, De Wiltstraat 51a, 6821 CB, Arnhem, 026 3884669

1 >> Studio Martine Siemens, Vijfzinnenstraat 105, Arnhem (alleen op afspraak) www.martinesiemens.nl

2 3

>> Presikhaaf, winkelcentrum, Arnhem

‘I Never Heard’ Café Nescio, het populaire café aan De Wiltstraat, leeft en bruist. De sfeer van het echte ‘live’ leven, hangt in de kroeg en krijgt een extra dimensie door de prachtige fotoreportage van Martine Siemens. De muren komen als het ware tot leven en geven tegelijkertijd een ode aan live muziek. Martine heeft de afgelopen jaren reportages gemaakt op grote festivals als Pinkpop, de Zwarte Cross en North Sea Jazz. In haar werk zet zij de gefotografeerde centraal. ‘This is it’, zingt Michael Jackson postuum en hij zou het zo over het werk van Martine kunnen hebben. Dit is het, puur en mooi zonder mooi te willen zijn. Als je even naar de foto’s kijkt, krijg je het idee dat je erbij bent, en als je langer kijkt ga je vanzelf de muziek horen. Etalage van het leven Voor de Zondagskrant Arnhem schrijft Nynke Verhoeven de rubriek ‘Presikhaaf LEEFT’. Martine fotografeerde voor de eerste serie, bewoners uit de wijk. Voor de tweede serie, maakt zij een reportage van ondernemers uit en rondom Presikhaaf. Ook bij deze foto’s wordt de kijker direct gegrepen door het beeld. Trivialiteit krijgt glans zonder daarvoor bewust te stralen. Je geniet ‘puur en alleen’ van wat je ziet. Praten is zilver, zwijgen is goud Naast haar specialisme, concert- en festivalfotografie, duikt Martine regelmatig haar studio in. Naast het atelier van Rogier Sterk, licht en product design, zit haar studio. Het liefst is ze altijd onderweg maar voor een goed portret staat ze even stil. Ook bij portretten weet zij de innerlijke schoonheid naar boven te halen en vast te leggen. Als je naar een portret kijkt, krijg je het gevoel dat de persoon echt voor je staat. En als je langer blijft kijken begin je er spontaan tegen te praten. Slechts het uitblijven van een antwoord haalt je uit deze illusie.

uit in Arnhem november 2009


20

Ga op reis van het Verre Oosten naar het Wilde Westen

U I TT IP

Holiday on Ice verrast opnieuw met een revolutionaire ijsshow die u niet mag missen: ‘Spirit of the World’! Van 4 t/m 8 november staat de nieuwe show in de Rijnhal te Arnhem. ‘Spirit of the World’ neemt u mee op wereldreis langs spetterend Chinees vuurwerk, Keltische strijders uit Schotland, coole streetdance uit New York en de magische dans van de Pow Wow indianen. Met de hele familie een hele middag of avond lang van het Verre Oosten naar het Wilde Westen!. >>> www.holidayonice.nl

GESEL XL het Gelders Popweekend Tijdens het eerste weekend van november staat de Popmuziek centraal. Gesel XL is de ontmoeting van de Gelderse Popscene. Op 6 en 7 november kan je van Pop genieten bij Café The Stage, Willemeen, Focus Filmtheater, Popcentrum Jacobiberg en Luxor Live.

MaxStreet Maxstreet is de nieuwe dansschool voor HipHop en Breakdance. De danslessen zijn voor iedereen, maar worden opgesplitst in leeftijden: ‘kids’ (7 t/m 11 jaar), ‘juniors’ (12 t/m 15 jaar), ‘youth’ (16 t/m 19 jaar) “adults” (20 jaar en ouder). Ben je al een gevorderde danser of danseressen? Dan is er twee keer per jaar voor jou de gelegenheid om auditie te doen voor een van de MaxStreet DanceCrews die aan nationale en internationale danswedstrijden meedoen.Van maandag t/mt woensdag is er gelegenheid om een gratis proefles te volgen. >>> www.maxstreet.nl

>>> www.geselxl.nl

DAMMINGA ervaar het verschil

“ME

N KA N EV ENGOE

PE D DROMEN ZONDER TE SLA

DROOMAANBIEDING

BOXSPRING SMÅKFULL Deze Scandinavische boxspringcombinatie bestaat uit een hoofdbord van 18 cm breed, 2 boxsprings met gestoffeerde 7-zone pocketvering matrassen en een latex topdekmatras.

S N AL

S

EN LAP

ZO

ND

ER

D TE

ROM

EN.

ICHTENBERG G. C. L

( 1 74

2-1

79

9)

UW VOORDEEL

1.001,-

van 3.000,- voor

1.999,-* vlak, 160 x 200 cm

Elektrisch verstelbaar van 4.798,- voor

3.797,-* 160x200 cm

*model zoals afgebeeld heeft een meerprijs van 200,-

Slaapkenner Damminga | Beekstraat 77 | Arnhem | 026 442 51 08 | www.damminga.nl | gratis parkeren achter onze winkel openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 9.00 tot 18.00 uur, donderdag koopavond tot 21.00 uur en zaterdag 9.00 tot 17.00 uur AUPING • EASTBORN • FØRSS • LIFETIME • NOLTE • NORMA • OPTISLEEP • SAND • SWISSFLEX • TEMPUR • VAN HOUDT. Tevens (linnen)kasten op maat van NOTEBORN en SVEDEX

slaa adv 188x118mm.indd 1

uit in Arnhem november 2009

17-10-2009 13:49:12


21

Popronde De Popronde is het reizende muziekfestival van Nederland. Het festival geeft talentvolle, upcoming Dutch artists & bands de kans om speel- en tourervaring op te doen en een nieuw publiek te bereiken. Bands als Voicst, Racoon en De Staat zijn goede voorbeelden van bands die voor hun grote doorbraak meereisden met de Popronde. Met meer dan 23 gratis toegankelijke optredens verdeeld over 18 podia was de Popronde in Arnhem bij voorbaat al een succes. Het massaal toegestroomde publiek bevestigde dat nogmaals en genoot tot diep in de nacht van pure Rock & Roll tot fluweelzachte en funky jazz. ‘Live Music is much more than Music. Live is alive! More than ever!’

U I TN AC HT

>>> Arnhem, 18 verschillende locaties in de binnenstad van Arnhem

Marco: Ik kom speciaal naar The Stage om The Killer Bananazz te zien. Daar gaan we nog veel van horen!

Hester: Ik ben zo klaar met DJ’s en springende pubers voor de bar. Gewoon weer lekker live muziek en de kinderen thuis voor de buis!

Esther: Nederland heeft zoveel talent, daar mogen we echt trots op zijn.

uit in Arnhem november 2009


Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd Horeca

6-7-8 november Huis van Puck Party at the paradise Theatergroep Cactus

Cactus speelt de nieuwe voorstelling over “verleiding”. Deze voorstelling is een onderdeel van het traject ‘coaching theatermakers’ van Huis van Puck. Ook deze keer weer voor en door jongeren onder leiding van Carolijn Leijsink.

12 november Luxor Live Cafestival

ZO 01 NOVEMBER K13 Distâncias Quatro Ventos 16.00 u. € 15,-/ CJP € 13,Om de fado hangt doorgaans een sluier van droefenis en tegenslag. Het ijzersterke Quatro Ventos laat in ‘Distâncias’ echter horen dat de Portugese blues niet louter om kommer en kwel draait. Molen De Kroon Klarendal Krabat en het meisje dat kon zingen Muziektheater De Plaats 13.30 u. en 15.30 u. tot € 12,Een verhaal over de zoektocht van een kind naar eigen kracht en identiteit. En over hoe dromen en vriendschap je daarbij kunnen helpen. Maar boven alles een verhaal over de schoonheid van zingen. Posttheater ZOP Zeemeermin op Pootjes (4+) Overstekend Wild 14.00 u. € 6,Het gaat over Boet en Driekje. Boet vangt al jarenlang geen vis meer. Hij komt thuis met een oude schoen maar zonder vette paling of lekker harinkie. Maar dan komt de Westenwoeiwaaiwind en Boet rent naar zee. Het is een speelse, beeldende fantasierijke voorstelling. Schouwburg Alice, in een wonderlijke wereld (4+) Tg. Winterberg 13.30 u. € 9,-/ tot 16 jaar of CJP € 6,50 ‘Alice’ is een kleurrijke familievoorstelling met levensgrote poppen en livemuziek, naar het beroemde verhaal ‘Alice in Wonderland’.

Cafestival is terug! Vorig seizoen een succes en daarom op herhaling. Cafestival is een middag vol singer/songwriters, dichters, cabaretiers, komedianten en andere kleinkunstenaars.

18 november K13 De Brontë Sisters Toneelgroep Dorst

De familie Brontë is een van de bijzonderste uit de literaire geschiedenis. Emily Brontë schreef de ongeëvenaarde liefdesgeschiedenis ‘Wuthering Heights’, zus Charlotte het niet minder beroemde ‘Jane Eyre’.

MA 02 NOVEMBER Musis Sacrum Dream Works: Christianne Stotijn (mezzosopraan) & Joseph Breinl (piano) Arnhemse Vereniging Voor Kamermuziek (AVVK) 20.15 u. € 30,-/ CJP € 15,Als Nederland één zangeres heeft om trots op te zijn dan is het wel mezzosopraan Christianne Stotijn. Met de internationaal veelgevraagde pianist Joseph Breinl, brengt zij vanavond een prachtig liederenprogramma. DI 03 NOVEMBER Musis Sacrum Mahlerei Guus Tangelder Bigband 21.30 u. gratis Van oktober tot en met april biedt grand café Mahler twee avonden per maand podium voor gratis toegankelijke jazzconcerten. De eerste dinsdag van de maand wordt ingevuld door de Guus Tangelder Bigband. Musis Sacrum Lunchconcert Gelders Orkest 12.45 u. gratis Een heerlijk halfuur klassiek, in de concertzaal van Musis Sacrum, door Het Gelders Orkest. Op de lessenaars: laat-romantisch werk van Sir Edward Elgar. Gratis toegankelijk, reserveren niet mogelijk.

Theater aan de Rijn Wij zijn grijs gebied Generale Oost 20.00 u. € 10,-/ t/m 18 jr. € 5,-/ CJP, studenten of pas 65+ € 7,50/ ArtEZ-pas gratis Wij Zijn Grijs Gebied is een bizarre en ontroerende theatervoorstelling over een tweeling die vanuit de optrekkende mist van hun jeugd de wereld bekijkt en het besluit neemt betere mensen te worden. WO 04 NOVEMBER Schouwburg Orlando Toneelgroep Oostpool 20.15 u. € 20,-/ 2e rang € 16,-/ CJP € 2,50 korting In 1928 voltooide Virginia Woolf haar geniale roman ‘Orlando’, een als biografie vermomde fantasie over het leven van een jonge Engelse edelman. Een spectaculair leven, dat begint rond 1600 en ruim driehonderd jaar later eindigt. Schouwburg Blind Date: nieuwe theatermakers on tour Barst - Daniëlle van de Ven en Joëlke Sanderse 20.30 u. € 10,-/ CJP € 7,50 In ‘Barst’ laten Daniëlle van de Ven en Joëlke Sanderse de ijselijke tweestrijd zien tussen de koninginnen Maria en Elizabeth. Vrouwen van het type ‘liever barsten dan buigen’. Beiden uit op macht en dus in alles lijnrecht tegenover elkaar. Theater aan de Rijn Wij zijn grijs gebied Generale Oost 20.00 u. € 10,-/ t/m 18 jr. € 5,-/ CJP, studenten of pas 65+ € 7,50/ ArtEZ-pas gratis Zie 04 november Rijnhal Spirit of the World Holiday on Ice 20.00 u. van € 65,- tot € 29,Spirit of the World neemt de toeschouwers mee over de wereld en laat u de karakteristieken van verschillende culturen zien. U ervaart een magische ontdekkingstocht van Oosterse filosofie, Pow Wow indianendansen, Schotse volksdansen en streetdance uit New York. Posttheater Meezingprogramma Vuile Huichelaar 20.30 u. € 16,Vuile Huichelaar is een meezingprogramma. En niet zó maar een meezingprogramma. Eigenlijk is het alleen voor vrouwen. DO 05 NOVEMBER Musis Sacrum A midsummer night’s dream: Shakespeare, Mendelssohn and more Nederlands Blazers Ensemble & Ashton Brothers 20.15 u. € 20,-/ CJP € 10,Na de succesvolle transformaties van opera’s van Mozart en Rossini neemt het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) opnieuw een klassieker onder handen. De musici van het NBE en de Ashton Brothers zijn de acteurs in dit nieuw gecreëerde muziektheater.

uit in Arnhem november 2009

+++ www.uitburo.nl/arnhem ++ Schouwburg Theaterconcert Chris Chameleon 20.30 u. € 15,-/ CJP € 12,50 Chameleon heeft een bereik van maar liefst vier octaven en een ontwapenende podiumpresentatie. Zijn meest recente album ‘Ek vir jou’, bij ons verschenen op het altijd alerte Excelsiorlabel, behaalde in zijn thuisland torenhoge verkoopcijfers. Luxor Live Andre Manuel & De Ketterse Fanfare 20.30 u. € 12,- excl. Servicekosten Nederlandstalige muziek die niet Nederlandstalig klinkt. Troubadour Manuel uit Twente heeft een heus fanfarekorps om zich heen verzameld. K13 Szymborska! Marlies Heuer en Ria Eimers 20.15 u. € 15,-/ CJP € 13,Een feestelijke voorstelling voor iedereen die van taal en muziek houdt. Muzikale composities gebaseerd op gedichten van de Poolse dichteres en Nobelprijswinnaar Wislawa Szymborska, wier poëzie rijk, intiem, geestig en vol verwondering is.

Klapband, Zolderkamer Producties en DJ Syte. Luxor Live Gesel XL: The Gathering 21.00 u. € 7,50 excl. servicekosten The Gathering kreeg veel bekendheid in de jaren negentig door hun unieke mix van progressieve elementen, sfeervolle klanken en overtuigende vocalen. De band maakte een ontwikkeling door van deathmetal via gothic metal tot een sfeervolle progressieve rockband die een breed publiek aanspreekt. Schouwburg Orlando Toneelgroep Oostpool 20.15 u. € 20,-/ 2e rang € 16,-/ CJP € 2,50 korting Zie 04 november Schouwburg Gemaakt om te vergeten / Marcel Osterop Toneelgroep Cargo & Het Zuidelijk Toneel 20.30 u. € 14,-/ CJP € 11,50 In ‘Gemaakt om te vergeten’ komen vier vrienden bijeen om de verjaardag van een zieke vriendin te vieren. De feestelijke avond zorgt er echter voor dat hun onderlinge vriendschap op scherp komt te staan.

Schouwburg Orlando Toneelgroep Oostpool 20.15 u. € 20,-/ 2e rang € 16,-/ CJP € 2,50 korting Zie 04 november

Theater aan de Rijn Wij zijn grijs gebied Generale Oost 20.00 u. € 10,-/ t/m 18 jr. € 5,-/ CJP, studenten of pas 65+ € 7,50/ ArtEZ-pas gratis Zie 04 november

Theater aan de Rijn Wij zijn grijs gebied Generale Oost 20.00 u. € 10,-/ t/m 18 jr. € 5,-/ CJP, studenten of pas 65+ € 7,50/ ArtEZ-pas gratis Zie 04 november

Huis van Puck Party at the paradise Theatergroep Cactus 20.30 u. € 8,Cactus speelt de nieuwe voorstelling over “verleiding”. Deze voorstelling is een onderdeel van het traject ‘coaching theatermakers’ van Huis van Puck. Ook deze keer weer voor en door jongeren onder leiding van Carolijn Leijsink.

Rijnhal Spirit of the World Holiday on Ice 20.00 u. van € 65,- tot € 29,Zie 04 november VR 06 NOVEMBER Musis Sacrum 10 jaar de mooiste liedjes Izaline Calister 20.15 u. € 15,-/ CJP € 12,50 Voor dit programma maakte Izaline Calister, de koningin van de Antilliaanse jazz, een selectie uit haar repertoire, aangevuld met werk van onder anderen Toon Hermans, Harry Belafonte, Miriam Makeba, Gloria Estefan. K13 Busy, busy, busy New Niks en Artvark Saxophone Quartet 20.15 u. € 15,-/ CJP € 13,Twee originele, dynamische en humorvolle jazzkwartetten van grote klasse spelen ieder een eigen set van 25 minuten. Na de pauze worden de krachten gebundeld van de acht musici samen. Luxor Live Gesel XL - Hiphopstage 21.00 u. € 7,50 excl. servicekosten Hiphopstage van GESEL XL bouncet er flink op los, met Gelderse namen als De Kwelling Van Pythagoras, Smeergeld & Bigs, Ravage,

Posttheater Einde verhaal Kees Torn 20.30 u. € 16,Zijn nieuwe programma barst wederom van prachtige zinsneden, ingenieuze rijmschema’s, briljante liedjes en slimme woordspelingen. Met Einde Verhaal laat taalvirtuoos Kees Torn zien dat het nog lang geen ‘einde verhaal’ is. Rijnhal Spirit of the World Holiday on Ice 20.00 u. van € 65,- tot € 29,Zie 04 november ZA 07 NOVEMBER Musis Sacrum 10 jaar The Gents The Gents 20.15 u. € 20,-/ CJP € 10,Vocaal ensemble The Gents bestaat tien jaar en dat betekent feest, knallende kurken en gasten die voor even terugkeren naar hun eerste liefde. Schouwburg Second wind Leoni Jansen 20.30 u. € 16,-/ CJP € 13,50 Leoni Jansen bewees met haar eind vorig jaar


verschenen cd ‘Second wind’ wederom dat ze een van de beste zangeressen van ons land is. Tijdloze pareltjes van onder anderen Leonard Cohen, Cat Stevens, Bob Dylan en Joni Mitchell krijgen een nieuwe dimensie. Luxor Live Gesel XL 20.30 u. € 7,50 excl. servicekosten Deze zaterdagavond staat Gesel XL volledig in het teken van Gelderse veelbelovende bands. Met in de grote zaal bands die niet alleen regionaal succes hebben, maar ook hun muziek met enige regelmaat buiten de Gelderse grenzen laten klinken. Luxor Live Gesel XL: Afterparty 23.45 u. € 7,50 excl. servicekosten De Gesel XL Afterparty met o.a Goed Volk, Dj Danjah en Funk a flex. Schouwburg Orlando Toneelgroep Oostpool 20.15 u. € 20,-/ 2e rang € 16,-/ CJP € 2,50 korting Zie 04 november Theater aan de Rijn Wij zijn grijs gebied Generale Oost 20.00 u. € 10,-/ t/m 18 jr. € 5,-/ CJP, studenten of pas 65+ € 7,50/ ArtEZ-pas gratis Zie 04 november Huis van Puck Party at the paradise Theatergroep Cactus 14.30 u. en 20.30 u. € 8,Zie 06 november Posttheater Uit bed Mylou Frencken 20.30 u. € 16,Het wordt nu tijd voor een programma over Vrolijkere Zaken. Nieuwe ontmoetingen. Onverwachte, verfrissende, maar ook alledaagse en zelfs nare ontmoetingen. Over doorademen en alles wat daarbij komt kijken. Popcentrum Jacobiberg Gesel XL: Muzikantendag 13.00 u. gratis Jacobiberg barst uit haar voegen van de workshops en seminars tijdens de Gesel XL Muzikantendag. Van het instapmodel tot workshops voor gevorderden, van 7 tot 77 jaar. Rijnhal Spirit of the World Holiday on Ice 16.30 u. en 20.00 u. van € 65,- tot € 29,Zie 04 november ZO 08 NOVEMBER Musis Sacrum Scandinavische sferen Het Gelders Orkest 14.15 u. € 30,- tot € 17,50 Ze hebben dezelfde voornaam en waren beiden dé muzikale boegbeelden van hun geboorteland: de Noor Edvard Grieg en de Brit Edward Elgar. Bijzonder voorprogramma: concert Het Groot Gelders Grieg Orkest 13.15 uur

K13 Concerto Tricolore Stenzel, Kivits & Menders 16.00 u. € 15,-/ CJP € 13,Een voorstelling door twee tenoren en een pianist, vol fysiek en muzikaal stuntwerk in het genre dat men kent van Mini & Maxi en Hans Liberg. Luxor Live Cafestival 16.30 u. € 5,- excl. servicekosten ziei kader Huis van Puck Party at the paradise Theatergroep Cactus 14.30 u. en 20.30 u. € 8,Zie 06 november Rijnhal Spirit of the World Holiday on Ice 12.30 u. en 20.00 u. van € 65,- tot € 29,Zie 04 november Schouwburg Door en Door winter (6+) Theatergroep Kwatta 13.30 u. € 9,-/ tot 16 jaar of CJP € 6,50 ‘Door en Door winter’ is een vrolijke, muzikale voorstelling over verveling en het verlangen naar avontuur. DI 10 NOVEMBER Musis Sacrum Stichting Jazz in Arnhem presenteert: Paul van Kemenade 21.00 u. € 15,-/ CJP € 10,Paul van Kemenade is een van de groten uit de Nederlandse jazz. Hoogste tijd om hem na acht jaar weer eens naar Arnhem te halen vond Stichting Jazz. Schouwburg Mannen, het allerbeste! Van Muiswinkel & Van Vleuten 20.15 u. € 22,-/ 2e rang € 18,-/ CJP € 2,50 korting Vanaf 1997 maakten zij samen vijf cabaretprogramma’s. Vanavond ziet u twee uur lang hoogtepunten uit deze topprogramma’s. WO 11 NOVEMBER Schouwburg Dans on the blind: Conny Janssen Danst Ruis 20.30 u. € 10,-/ CJP € 7,50 ‘Ruis’ is een dynamische en ontroerende voorstelling, waarin geen tijd is voor achteruitkijken, maar het leven voor je ligt. Choreografe Conny Janssen werkt voor ‘Ruis’ samen met studenten van de Rotterdamse Dansacademie. Schouwburg Mannen, het allerbeste! Van Muiswinkel & Van Vleuten 20.15 u. € 22,-/ 2e rang € 18,-/ CJP € 2,50 korting Zie 10 november Posttheater Alles altijd en overal Roy Aernouts 20.30 u. € 15,Als volleerd songschrijver en theatermaker

sleept deze charmante Vlaamse reus je mee in een wereld vol wonderlijke gebeurtenissen. K13 Maliënkolder (8+) Beumer & Drost 14.30 u. € 8,-/ CJP € 6,In ‘Maliënkolder’ werpt het creatieve en vermakelijke Beumer & Drost zich vol overgave in de strijd van ridders uit de akelig slome sti(n)kdonkere middeleeuwen. Niet eerder werden de middeleeuwen met zang en dans zo middeleeuws ten tonele gevoerd. DO 12 NOVEMBER Musis Sacrum Jorge Luis Prats 20.15 u. € 10,“Gloedvol, virtuoos en soepel”, schreef de Volkskrant na het pianofeest dat Jorge Luis Prats in november 2008 gaf in de serie Meesterpianisten. Sinds vorig jaar ligt de weg naar de internationale top open. Arnhem ligt op de route. Gelukkig maar! Luxor Live De 1e etage: Monokraft 21.00 u. € 4,- excl. servicekosten Jacobiberg en Luxor Live organiseren ongeveer maandelijks een feestje. Onder de noemer ‘De 1e Etage’ krijgen bands de gelegenheid hun ideale bandavond te hosten met bands uit Arnhem en omstreken. Deze editie is Monokraft gastheer. Schouwburg Het Nationale Toneel Equus / Peter Shaffer 20.15 u. € 20,-/ € 16,-/ CJP € 2,50 korting Een jonge stalknecht steekt op een nacht om onverklaarbare redenen bij zes paarden de ogen uit. Psychiater Martin Dysart onderzoekt de jongen, maar hoe meer hij ontdekt over wat er gebeurd is, hoe meer hij aan zichzelf begint te twijfelen. K13 Verlicht Vincent Bijlo 20.15 u. € 15,-/ CJP € 13,Als u een chronisch lachtekort heeft opgelopen, als uw bloeddruk onder invloed van de dagelijkse ergernissen tot astronomische hoogte is gestegen, als u mensen en dingen niet meer in het juiste licht kunt plaatsen, kom dan naar ‘Verlicht’. VR 13 NOVEMBER Musis Sacrum Brahms nr. 4 Het Gelders Orkest 20.15 u. € 30,- tot € 17,50 De Canadese cellomeester Gary Hoffman speelt op zijn Amati Schumanns Celloconcert; de grote liefde van Brahms voor Johann Sebastian Bach komt naar voren in zijn Vierde symfonie. Luxor Live Waylon 21.00 u. € 14,- excl. servicekosten Hij timmerde meer dan tien jaar aan de weg, voordat hij doorbrak in het televisieprogramma ‘Holland’s got Talent’. Hij scoorde vervolgens een top-10 hit en als klap op de vuurpijl mag hij zijn album ‘Wicked Ways’ uitbrengen onder het

uit in Arnhem november 2009

22-23

Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd Horeca legendarische plantenlabel Motown. Huis van Puck De vloer op Kunst en Vliegwerk 20.30 u. € 8,Van de regisseur krijgen de acteurs een dilemma voorgeschoteld en de personages van waaruit de acteurs moeten gaan spelen. Het zijn voornamelijk dilemma’s en personages waarmee het publiek zich moeiteloos kan identificeren. Schouwburg Orlando Toneelgroep Oostpool 20.15 u. € 20,-/ 2e rang € 16,- CJP € 2,50 korting Zie 04 november Schouwburg Who the hell ZEP 20.30 u. € 10,-/ CJP € 7,50 Na het succes van ‘Rome & Juli’s posse’ is ZEP terug met een komische en strakke voorstelling voor een jong-vangeest publiek over vijf ogenschijnlijk gewone mensen met bovennatuurlijke gaven. Posttheater Terug bij af Richard Groenendijk 20.30 u. € 16,Het wordt een show met hoogtepunten uit zijn solo’s: hilarische verhalen, snelle oneliners, scherpe observaties, improvisatie en hartverscheurende nummers komen voorbij.

U I TAG E N DA

++ www.uitburo.nl/arnhem +++

ZA 14 NOVEMBER Schouwburg Challenging dance Nederlands Dans Theater I 20.15 u. € 25,-/ 2e rang € 21,-/ CJP € 2,50 korting ‘Challenging dance’ omvat twee recente choreografieën van Ji�í Kylián: zijn creatie voor het Holland Dance Festival 2009 en het indrukwekkende ‘Vanishing twin’ uit 2008.

Aanbevolen door Vrienden van Theater Wij zijn grijs gebied (vanaf 14 jaar) Een coproductie van Jeroen de Man, d’Amor, Generale Oost en Tweetakt

Van di. 3 t/m. za. 7 nov. 2009, 20.00u Theater aan de Rijn Een bizarre gastvoorstelling over een pubertweeling (Sarah Jonker en Jessica Zeylmaker) die vanuit de optrekkende mist van hun jeugd de wereld bekijkt en een besluit neemt: WIJ MOETEN BETERE MENSEN WORDEN! Een beklemmende reis over grote vragen op een kleine plek, want: Kun je je leven eigenlijk wel volgens principes en idealen leven? Steun de Arnhemse toneelmakers & ga zelf met korting naar theater.


Dans Muziek Theater Cabaret Evenement Jeugd Horeca

26 november Posttheater Hete vrede Claudia de Breij

Daarnaast ziet u ‘Source of inspiration’, een choreografie van Lightfoot Léon. Luxor Live C-Mon & Kypski 21.30 u. € 13,- excl. servicekosten C-Mon & Kypski is een viermansformatie die in hun eigen thuisstudio componeert en produceert. Eind 2002 debuteert de groep met het instrumentale album ‘Vinyl Voodoo’. Klarendal Ballroom Theater 19.00 u. € 4,50 Ballroom Theater maakt een herstart. In 2007 was het Ballroom Theater, een groot succes. Inwoners van Klarendal zongen, dansten, dichten en maakten plezier met elkaar in hun eigen Klarendal. Het theater bevindt zich aan de Sonsbeeksingel 147 in Arnhem.

In deze tijd waarin ‘gelijk hebben’ het grootste goed is, twijfelt De Breij aan alles, en daar maakt ze grappen over. Wat ze zeker weet, dat zingt ze. Claudia de Breij, als altijd met band, de grote bek, en misschien wel met een jurkje.

29 november Luxor Live Confessions Nico Muhly, Teitur + Holland Baroque Society

Posttheater Anne Anne van Veen 20.30 u. € 16,Anne (dochter van Herman van Veen) speelt zingend met taal, het liefst die van eigen bodem, maar ook graag van verre buren. Haar programma is een reis van 23 jaar, bestaande uit teksten, verhalen, gedichten en liedjes. ZO15 NOVEMBER Schouwburg Ik wil alles (8+) Ni! 13.30 u. € 11,-/ tot 16 jaar of CJP € 8,50 Sanne is met haar vader uit kamperen. Midden in de nacht krijgt pa echter de kriebels en gaat ervandoor. De volgende dag stapt Sanne met de jongen van de campingwinkel in de auto die haar vader heeft achtergelaten, het begin van een avontuurlijke tocht. Musis Sacrum Vioolconcert Arnhem Sinfoniëtta 14.30 u. € 17,50/ CJP € 10,zie kader

‘Confessions’ is een audiovisueel project van Amerika’s meest hippe componist Nico Muhly, singer-songwriter Teitur en het Holland Baroque Society.

29 november Schouwburg Zwart op wit (6+) Introdans Ensemble voor de Jeugd

Introdans Ensemble voor de Jeugd bestaat twintig jaar en viert dat met een ‘best of’.

Opstandingskerk Gospel2Night Arnhem 19.30 u. € 10,Als grote publiekstrekker van Gospel2Night zullen de Kia Singers optreden. Maar daarnaast zijn gospelgroep Echo en gospelkoor Desire in deze regio ook bepaald geen onbekenden! Locatie: Opstandingskerk, Rosendaalseweg 505 in Arnhem.

MA 16 NOVEMBER Musis Sacrum Ensemble uit Het Gelders Orkest Het Gelders Blaaskwintet 20.15 u. € 17,50 tot € 7,50 ‘Vrolijk, afwisselend en avontuurlijk: houtblazers uit Het Gelders Orkest in topvorm’. Een luchtig programma door prominente vertegenwoordigers van de hout- en kopersectie van ons orkest. DI 171 NOVEMBER Musis Sacrum Mahlerei - Stichting Jazz in Arnhem presenteert: Bruinsma syndicaat 21.30 u. gratis “Behalve een virtuoos violist, ook een vindingrijk componist met een breed vocabulaire dat pop, klassiek, wereld en jazz bestrijkt”, schreef Het Parool over Jeffrey Bruinsma. WO 18 NOVEMBER Schouwburg De gebroeders Karamazov / Fjodor Dostojevski RO Theater 20.15 u. € 20,-/ 2e rang € 16,-/ CJP € 2,50 korting Overspel, leugens, moord, drank, de strijd tussen goed en kwaad, tussen geloof en nihilisme: Fjodor Dostojevski verpakte het allemaal in een verhaal vol bizarre personages en prachtige dialogen. Schouwburg Martha loves George Boogaerdt/ VanderSchoot 20.30 u. € 13,-/ CJP € 10,50 Na een dansfeest dat al veel te lang heeft geduurd, besluit een echtpaar in staat van oorlog om met de laatste gasten en een dronken pianist de avond thuis nog eens dunnetjes over te doen. Brutaal, grillig, humoristisch en (helaas voor sommigen) herkenbaar. K13 De Brontë Sisters Toneelgroep Dorst 20.15 u. € 15,-/ CJP € 13,zie kader Posttheater Je zal alles worden Wouter Deprez 20.30 u. € 16,Plots was je er. Vijftig centimeter. Drie kilo potentieel. We zijn er voor je. Jij bent de toekomst. We regelen het voor je. Je krijgt alle kansen. De wereld is hard. Trek ‘t je niet aan. Jij kunt alles worden. Je mag alles worden. Je zal alles worden. DO 19 NOVEMBER Schouwburg Pinball and grace Club Guy & Roni 20.15 u. € 18,-/ 2e rang € 14,-/ CJP € 2,50 korting Club Guy & Roni maakt theatraal rauwe en fysiek dynamische dansvoorstellingen. In ‘Pinball and grace’ is de wereld net zo oncontroleerbaar als een flipperkast. Hoe toegewijd de speler ook is, de uitkomst is onvoorspelbaar.

uit in Arnhem november 2009

+++ www.uitburo.nl/arnhem ++ Musis Sacrum Bach, Schumann en Beethoven Pjotr Anderszewski 20.15 u. € 20,-/ CJP € 10,De Poolse pianist Pjotr Anderszewski is een wereldwijd veelgevraagd pianist. Met Bach en Beethoven als twee grote vestingen en Schumann daar bescheiden tussenin, belooft het een avond te worden waar veel pianoliefhebbers naar zullen uitkijken. Luxor Live World sessions II Blick Bassy 20.30 u. € 15,- excl. servicekosten Blick Bassy is de nieuwe soulstem uit Afrika, afkomstig uit Kameroen. De warme en zachte klank van Bassy’s stem wordt geassocieerd met die van landgenoten Richard Bona en Lokua Kanza. Schouwburg Aap ThEAter EA 20.30 u. € 10,-/ CJP € 7,50 ThEAter EA brengt met ‘Aap’ een satire over een kwestie die de gemoederen flink bezig houdt: integratie. Regisseur Tarkan Köro�lu baseerde zich voor deze indringende monoloog op‘Ein Bericht für eine Akademie’ van Franz Kafka. K13 Hoop, Gezeik en Liefde Hassan’s Angels 20.15 u. € 15,-/ CJP € 13,In ‘Hoop, Gezeik en Liefde’ vraagt Hassan’s Angels zich af wie en wat er nu werkelijk gek is. In dit programma wordt de kijk op het bestaan aan banden gelegd en de bagage die je meekrijgt wordt overhoop geschopt. VR 20 NOVEMBER

VanVelzen behoeft inmiddels geen introductie meer. Zijn debuutsingle ‘Baby Get Higher’ denderde de hitparades in. Ook de opvolger ‘Burn’ stond hoog in de lijsten genoteerd. K13 FOK Theatergroep Bloody Mary 20.15 u. € 15,-/ CJP € 13,FOK is muziektheater over ‘s werelds meest bekende en bloeddorstige vrouwelijke piraten. Schouwburg Achterlanden / Ko van den Bosch Noord Nederlands Toneel 20.30 u. € 14,-/ CJP € 11,50 ‘Achterlanden’ is een remake van de soapera waarmee van Ko van den Bosch eerder bij Alex d’Electrique successen vierde. Muzikant Robert van der Tol doordrenkt de voorstelling met swamprock, mudfunk en psychotrash. Posttheater Geen excuses Daniël Arends 20.30 u. € 16,In zijn tweede theaterprogramma neemt Arends je mee naar een wereld waar zijn wetten gelden. Balancerend op de grens van sympathie, hard maar eerlijk. Huis van Puck Open Podium 20.30 u. € 4,Elke derde vrijdag van de maand is er een Open Podium in Huis van Puck. Tijdens het Open Podium treedt een bonte verzameling aan acteurs, cabaretiers, dansers, dichters en muzikanten op. Wie dat zijn, is elke maand verschillend en blijft een verrassing. ZA 21 NOVEMBER

Schouwburg Amalgama Manuel Liñan 20.15 u. € 22,50/ 2e rang € 18,50/ CJP € 2,50 korting “Manuel Liñan is veel meer dan alleen een goede danser. Hij weet de beste flamenco van de hedendaagse generatie neer te zetten”, schreef de Spaanse krant El Mundo.

Schouwburg Non-stop The Deep River Quartet 20.15 u. € 22,50/ 2e rang € 18,50/ CJP € 2,50 korting Al 25 jaar non-stop klinken ze in het theater: de warme, donkerbruine stemmen van de heren van The Deep River Quartet. Hoogste tijd voor een feestje dus.

Musis Sacrum Missa solemnis / Beethoven Musica Vocale, Oost-Nederlands Kamerkoor & Het Gelders Orkest 20.15 u. € 30,- (aan de zaal)/ € 27,50 (voorverkoop) ‘Missa solemnis’ is een naam die componisten geven aan een bijzonder feestelijke of uitgebreide mis. Beethoven was de eerste die een religieus werk zo groots opzette. Het koorwerk is berucht vanwege de complexiteit en de hoge technische moeilijkheidsgraad.

Musis Sacrum Nog lang niet jarig! Willem Breuker Kollektief met Kees Prins, Annet Malherbe, Hans Dorrestijn e.a. 20.15 u. € 25,-/ CJP € 22,50 In dit wervelende muziekspektakel zit een breed scala aan muzikale stijlen, naast literaire hoogstandjes, hilarische acts, zang én natuurlijk de welgemeende felicitaties. Met onder anderes Kees Prins, Annet Malherbe en Hans Dorrestijn.

Luxor Live The Disciplines 20.30 u. € 10,- excl. servicekosten De schuurpapieren stem van Stringfellow en het snedige gitaarwerk van Bjorn Bergene zijn een lust voor het oor en brengen een heerlijke garageachtige sound die uitblinkt in brutaliteit en emotie. Luxor Live VanVelzen 20.30 u. € 18,50 excl. servicekosten

Luxor Live 90’s NOW 23.00 u. € 9,- excl. servicekosten 90’s NOW is precies dat wat je denkt dat het is. De jaren negentig en wel nu meteen. Schouwburg Debut Sven Ratzke 20.30 u. € 16,-/ CJP € 13,50 Afgelopen zomer was de flamboyante Sven Ratzke de koning van De Parade en De Spiegeltent. In ‘Debut’ vervlecht hij met de


allure van een popster chansons met revue en performance. Huis van Puck Marco Polo Vrienden van Vroeger 20.30 u. € 8,De voorstelling ‘Marco Polo’ neemt je mee op de reizen van de mythische wereldreiziger Marco Polo. Nooit eerder drong een westerling zo diep door in de Oosterse wereld. Posttheater Dat moet meneer Van Merwijk nodig zeggen Jeroen van Merwijk 20.30 u. € 16,Naast zijn humor en ironie roemen de kenners Van Merwijk om de helderheid en schijnbare eenvoud waarmee hij de problemen schetst van een samenleving in verval. ZO 21 NOVEMBER Schouwburg Amerika America (10+) Speeltheater Holland & Rietkwintet Calefax 13.30 u. € 9,-/ tot 16 jaar en CJP € 6,50 ‘Amerika America’ is een spannend verhaal over emigreren, smokkelen, geheimen, verraad en overleven. Met rietblazers, projecties, acteurs en poppen duikt Speeltheater Holland in Johnny’s verleden. Musis Sacrum Franse romantiek en Britse barok Gelders Opera- en Operette Gezelschapschap 14.30 u. € 25,- (incl. programmaboek) Het concert van het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) staat voor de pauze in het teken van de Franse opera. Na de koffie volgt een scenische uitvoering van Purcells barokopera ‘Dido en Aeneas’. MA 23 NOVEMBER Musis Sacrum Internationale Kamermuziekserie Arnhem (AVVK) Utrecht String Quartet 20.15 u. € 10,“Musici van dit niveau zou je het liefst ieder avond willen uitnodigen”, schreef De Telegraaf over het Utrecht String Quartet. Dit concert is een coproductie van Musis Sacrum en de AVVK. DI 24 NOVEMBER Schouwburg Max Batsheva Dance Company 20.15 u. € 35,-/ 2e rang € 31,-/ CJP € 2,50 korting “Choreograaf Ohad Naharin is een van de weinige echt groten van de dans”, concludeerde NRC Handelsblad in 2007 na het zien van ‘Three’. De baanbrekende Israëlische choreograaf verlegt continu de fysieke en emotionele grenzen van zijn dansers. Musis Sacrum Een zingende catalogus van Lassus Nederlands Kamerkoor 20.15 u. € 20,-/ CJP € 10,Dirigent Paul Van Nevel zorgt met het Nederlands Kamerkoor al jaren voor feestelijke

verrassingen in concertzalen en kerken. Dit keer wijdt hij een concert aan Orlande de Lassus. WO 25 NOVEMBER Schouwburg Avalanche Noord Nederlandse Dans 20.15 u. € 19,-/ 2e rang € 15,-/ CJP € 2,50 korting Vanavond ziet u twee choreografieën: ‘Shadow boxer’ van Stephen Shropshire en ‘Through the center’, afkomstig van de jonge Israëlische choreograaf Emanuel Gat. Schouwburg De schrijver Ulrike Quade 20.30 u. € 10,-/ CJP: € 7,50 De betoverend magische voorstellingen van Ulrike Quade bevinden zich op het snijvlak van theater, poppenspel en beeldende kunst. Posttheater Kamps en Kamps 1 Kamps en Kamps 20.30 u. € 15,Rooyackers, Kamps & Kamps bestaat niet meer. Daarom gaan Tim en Wart Kamps verder als duo onder de naam ‘Kamps & Kamps’. Voor volk en vaderland dus, omdat het niet anders kan. En voor het geld natuurlijk. DO 26 NOVEMBER Luxor Live Anne Soldaat 21.00 u. € 10,- excl. servicekosten De zanger en gitarist staat voor prachtige akoestische singer/songwriterliedjes maar laat ook klassieke gitaarrock horen en een heerlijk zomerkriebelliedje over zijn stembanden glijden: Anne Soldaat kan het allemaal. Schouwburg La La Parlour 20.15 u. € 22,50/ 2e rang € 18,50/ CJP € 2,50 korting Moeders houdt uw zonen thuis. Vier ondeugende, maar lieftallige topchicks uit Australië komen Schouwburg Arnhem onveilig maken met een spannend trio tussen circus, revue en komedie. Posttheater Hete vrede Claudia de Breij 20.30 u. € 18,zie kader Schouwburg Dagbraken Paulien Cornelisse 20.30 u. € 13,-/ CJP € 10,50 “Met open bek van verbazing en van het lachen.” Zo keek de jury van het Leids Cabaret Festival 2007 naar Paulien Cornelisse. In ‘Dagbraken’ observeert zij het opmerkelijke gedrag van de mens. VR 27 NOVEMBER Musis Sacrum Parno Graszt 20.15 u. € 17,50/ CJP: € 15,Nee, de musici van Parno Graszt hebben nog nooit van bladmuziek gehoord, maar de virtuositeit waarmee ze een zaal aan het dansen te krijgen, desnoods op de stoelen, is verbluffend.

Luxor Live Lee Perry 21.00 u. € 25,- excl. servicekosten Lee ‘Scratch’ Perry behoort tot één van de meest invloedrijke figuren in de ontstaansgeschiedenis van reggaemuziek en wordt beschouwd als de grondlegger van het dubgenre.

René Groothof maakt van de internationale bestseller een toneelbewerking.

Schouwburg Zus van / Lot Vekemans Stichting MAM & NTGent met Elsie de Brauw 20.30 u. € 15,-/ CJP € 12,50 Elsie de Brauw werd voor haar monoloog ‘Zus van’ genomineerd voor de Theo d’Or 2005, de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol. De Gelderlander: “Hier staat een fenomenale actrice, die exact weet wat ze doet en waarom haar verhaal zo moet worden verteld.”

Posttheater Vaarwel 2009 Sjaak Bral 20.30 u. € 16,Een gloedvolle show vol zang, dans en verhalen. Het jaar 2009 komt in volle vaart voorbij. Je kan het hemd pas in de kast hangen als het gestreken is. Laat Sjaak Bral uw strijkbout zijn.

K13 Interest Keesen & Co 20.15 u. € 15,-/ CJP € 13,‘Interest’ is een typisch stuk voor Keesen&Co, dat het vaker heeft over mensen die zich ogenschijnlijk goed handhaven in de wereld, maar toch gekweld worden door allerlei zwakten en onzekerheden. Posttheater Wij willen ook naar huis Alkemade & Bloemen 20.30 u. € 15,Tragikomisch theater. Hilarische en schrijnende scènes volgen elkaar op. Schouwburg Charlatans, a medicine show (reprise) Ashton Brothers 20.15 u. € 20,-/ 2e rang € 16,-/ CJP € 2,50 korting Deze bonte mix van clownerie, cabaret, acrobatiek, slapstick en nog veel meer is zeker een van de leukste dingen die de laatste jaren in het theater te beleven valt. ZA 28 NOVEMBER Luxor Live Konijn2000 23.00 u. € 10,- excl. servicekosten Konijn2000? Jawel! Tijd voor alarmfase 1 op de dansvloer. Rave & Rock dat is waar de DiscTwins je mee om de oren slaan en dat in een mix van electro, disco, house, pop, punkfunk and rock.

Klarendal Ballroom Theater 19.00 u. € 4,50 Zie 14 november

ZO 29 NOVEMBER Musis Sacrum Hrfstwnd Philharmonie Gelre en Céleste Zewald 14.30 u. € 10,- (vvk)/ € 12,00 (aan de zaal) Het symfonisch blaasorkest Philharmonie Gelre bestaat uit vijfenzestig muzikanten uit heel Gelderland en heeft als standplaats Arnhem. Voor ‘Hrfstwnd’ gaat het orkest de samenwerking aan met Céleste Zewald, een veelgevraagd en -gehoord klarinettiste. K13 Sintprovisatie-concert voor jong en oud Guus Tangelder Bigband 16.00 u. € 10,-/ CJP € 8,Samen met het Charivari Trio, het Groot Zwartepieten Orkest en zijn Bigband zal Guus Tangelder dit jaar Sinterklaas en Zwarte Piet in Velp onthalen.

24-25

Horeca & Diverse evenementen

U I TAG E N DA

++ www.uitburo.nl/arnhem +++

Luxor Live Confessions Nico Muhly, Teitur + Holland Baroque Society 21.00 u. € 15,- excl. servicekosten zie kader Schouwburg Zwart op wit (6+) Introdans Ensemble voor de Jeugd 14.30 u. € 14,-/ tot 16 jaar of CJP € 7,50 zie kader

15 november Musis Sacrum Vioolconcert - Arnhem Sinfoniëtta

Schouwburg De kersentuin / Anton Tsjechov Het Nationale Toneel 20.15 u. € 20,-/ 2e rang € 16,-/ CJP € 2,50 korting In het komische ‘De kersentuin’ toont de Russische schrijver hoe mensen omgaan met een veranderende wereld. De een steekt zijn kop in het zand, de ander maakt gebruik van nieuwe kansen, een derde verklaart de liefde tot hoogste goed. Schouwburg De tuinen van de herinnering / Michel Quint BEER 20.30 u. “Een hartverscheurend juweeltje van tederheid en humor”, noemde L’Express de roman van de Franse schrijver Michel Quint. Meesterverteller

uit in Arnhem november 2009

Soliste is de jonge violiste Emmy Storms; zij speelt het bekende vioolconcert van Johannes Brahms. Op het programma staan daarnaast de zevende symfonie van Dvorák, en een ouverture van de Nederlandse componist Johannes Verhulst. Dirigent Dick van Gasteren (foto)


Horeca & Diverse evenementen

ZO 01 NOVEMBER Diverse Locaties Sprookjesfestival 2009 Diverse tijden en prijzen Laatste dag van het Sprookjesfestival. Centrale locatie is het Watermuseum in het Sonsbeekpark, Arnhem. Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag 13.30 u. gratis Over de cultuurhistorische achtergronden en de kenmerken van de Engelse landschapsstijl waarin het park is aangelegd. Bibliotheek Centrum Gedachtewisseling Tussen Adat en integratie 14.00 u. gratis Stichting Muhabbat organiseert i.h.k.v. Nederland Leest een discussiemiddag met als thema ‘Tussen Adat en Integratie- Vijf generaties Molukkers worstelen en dansen op de Nederlandse aarde’. Landgoed Warnsborn Paddenstoelenwandeling 14.00 u. gratis Heel leuk voor ouders met opgroeiende kinderen. Start vanaf de parkeerplaats tegenover camping Warnsborn, Bakenbergseweg 257 in Arnhem- Noord. Manhattan Soultrain 23.00 u. € 10,Het gezelligste disco feestje van Arnhem en omstreken: Soultrain! Binnenstad Arnhem Smartlappenfestival Gratis In meer dan 20 cafés in de binnenstad van Arnhem trakteren artiesten en bands het publiek op een onvervalste portie smartlappen. Willemeen Sunday Psychout Fest 16.00 u. € 12,50/ € 10,- (vvk) Griswalds (uk) + Lucky Devils (F) + Headless Horsemen (GER) + The Bodybags + 101s + Black Cat Bone Squad (bel) + Noctophyle + DJ Hankabilly. Bar Absolute Sushi Factory 18.00 u. € 5,Iedere eerste zondag van de maand! Absolut free sushi. DI 03 NOVEMBER Oranje Koffiehuis Jazz Jamsessie 21.30 u. gratis De Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in jazzminded Gelderland. Volksuniversiteit Arnhem Arnhem zoekt de ruimte 20.00 u. tot € 10,-/ € 55,- (voor alle 6 bijeenkomsten) i.s.m. Gelders Archief.Verdeeld in zes lezingen zullen zes sprekers op grond van hun specialisme en dus vanuit verschillende invalshoeken een aardig compleet overzicht bieden van die Arnhemse geschiedenis.

+++ www.uitburo.nl/arnhem +

WO 04 NOVEMBER Volksuniversiteit Arnhem Siberië, terra incognita 20.00 u. € 31,Voor velen is Siberië onbekend terrein. Maar dit terra incognita bevindt zich niet zo ver van Nederland, en nog wel op hetzelfde Euraziatische continent. Oranje Koffiehuis Plaatjesavond Gratis Heb jij nog een grijsgedraaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? En durf je dit met ons te delen? Neem je vinyl mee naar het OK! DO 05 NOVEMBER Club The Level STUK! 23.30 - 05.00 u. STUK is het nieuwe concept donderdag nacht in Arnhem Aspen Valley Collegenight € 1,- op vertoon collegekaart Emperium 22.00 - 04:00 u. EmperiuM invites DJ JOCHEN MILLER Iedere donderdag. Een blend van techno en trance, sweet en sexy dance. Manhattan Thank God It’s Thursday 00.00 u. gratis Met dj Franky Rizardo & Friends!! Naast Franky staan er regelmatig grote DJ namen in Manhattan op TGIT, bijna elke week staat er onaangekondigd een of meer grote DJ namen naast Franky te rocken. Club Purple Jij en Purple: Trailer Trash 21.00 – 04.00 u. gratis Line Up: Purple Residents Orewoet Jamsession - Jam of the Giants 20.30 u. gratis Elke week zal een andere band de Orewoet! vullen met hun muziek. Line- up: Explore. VR 06 NOVEMBER Volksuniversiteit Arnhem De filosofie van Aristoteles 10.00 u. € 31,Aristoteles (384-322 v. Chr.) is de belangrijkste leerling van Plato (427-347 v.Chr.). Hij heeft de filosofie van zijn leermeester in meer praktische zin bijgesteld. twee hoorcolleges wordt getracht de grote betekenis van Aristoteles duidelijk te maken. (Ook 13 november) Manhattan REMIX 00.00 - 05.00 u. € 5,Alle grote hits van de jaren 90 jaar tot de Top 40 van nu worden gemixt en geshaked tot één groot feestfestijn. Bar Absolute Absolut Friday 22.00 u.

Every friday it’s ABSOLUT FRIDAY @ Bar Absolut with DJ Carlitos Moreno. Emperium EmperiuM invites Peter van den Hurk 22.00 - 04:00 u. gratis Elke vrijdag. Trendy House, Club en R&B sounds van resident DJ Peter van den Hurk. Bar Florian Oestervrijdag 18.00 u. Ouderwets gezellige vrijdagmiddagborrel met gratis verse oesters. Oranje Koffiehuis Live Optredens 21.30 u. Iedere vrijdag live optredens in het Oranje Koffiehuis zie www.oranjekoffiehuis.nl Diverse podia in Arnhem GESEL XL: Het Gelders Popweekend € 7,50 (passe-partout voor alle deelnemende podia) Tijdens GESEL XL staan drie elementen centraal: de presentatie van huidig poptalent, ontmoeting en informatie en educatie. Café de Kroeg Tony Vega 22.00 u. € 5,De band laat zich misschien het best omschrijven als een mix van de Fabulous Thunderbirds en Stevie Ray Vaughan, een bluesband “with that real Texas twang”. Club Purple 68-11 Groeten uit Arnhem 22.00 - 04.00 u. € 5,Line Up: Marnix & Barth, Terra Cotta, Einzel, Armin Pillen & Patski Ping ZA 07 NOVEMBER Nederlands Wijnmuseum Zaterdagproeverij 13.30 u. € 11,Rondgang door de authentieke kelders en een kleine proeverij achteraf. Hierna kan men nog het Wijnmuseum bezoeken. Rondleidingen starten om 13.30 uur en om 15.00 uur. Winkelcentrum Elderhof Fair Trade markt 10.00 u. gratis Samen met Super de Boer Elderveld en de Wereldwinkel Arnhem zal de werkgroep Fair Trade Gemeente Arnhem in de Fair Trade week een Fair Trade markt houden in winkelcentrum Elderhof.. Volksuniversiteit Arnhem Workshop Tapas 13.00 u. € 32,In deze workshop maakt u kennis met de Spaanse keuken en in het bijzonder met tapas. Eusebiuskerk Zorgbeurs 10.00 – 16.00 u. gratis Er wordt in de regio Gelderland veel ondernomen om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van zorg op peil blijft. Eén van de initiatieven daartoe is de jaarlijkse Zorgbeurs in de Eusebiuskerk in Arnhem.

uit in Arnhem november 2009

Mick O’Connells Irish Pub Live Music Gratis Iedere zaterdag live music in Mick O’Connells Irish Pub met iedere week een andere band. Club The Level BRUUT! 23.00 – 05.00 u. gratis Bruut staat voor de beste beats. Barry Barrylas en Daniel Beasley, Special Acts, Guest DJ’s. Café de Kroeg Prof NOMAD gaat undercover: Slaven van Prince 22.00 u. € 7,50 Met o.a. Beatrice van der Poel. Max Brothers Max in de Mix 21.00 u. € 7,Iedere zaterdag de kroeg in de disco. Aspen Valley Feesten met stijl! 00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafe van Arnhem, feesten met stijl. Diverse podia in Arnhem GESEL XL: Het Gelders Popweekend € 7,50 (passe-partout voor alle deelnemende podia) Zie 06 november Manhattan Chicks vs. Dicks 00.00 - 05.00 u. € 10,-/ € 8,50 (vvK) Makers van de laatste sneakerz cd en legends van het sneakers festival nu te horen in Arnhem! Veronica babe en resident van de Hed Kandi party’s Suzanne de Jong (Suzy Q) zal op de wheels of steel de chicks representen! Club Purple The Funk Room: Bruze’s Birthday Bash 22.00 – 04.00 u. € 5,Line Up: D’Angelo & Special Guests Orewoet Saturday Lounge 21.00 u. gratis Heerlijke loungebanken en versnaperingen. Gezellig bijkletsen en genieten van sfeervolle muziek. Caffé Trattoria Bar Soul Night 20.30 u. Zilli in de Mariënburgstraat 1, Arnhem. ZO 08 NOVEMBER Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag 13.30 u. gratis Over de cultuurhistorische achtergronden en de kenmerken van de Engelse landschapsstijl waarin het park is aangelegd. Bibliotheek Centrum Indische Culturele middag 13.30 u. gratis Een Indische middag i.s.m. Museum Bronbeek, de Stichting Indisch Erfgoed en de Stichting Muhabbat in het kader van Nederland Leest.

Orewoet Double H-BoogieBlues 15.30 u. gratis Een mix van Blues en Jazz. Kom swingen bij Orewoet! met de band Double-H BoogieBlues. Line- up: Double- H BoogieBlues. MA 09 NOVEMBER Volksuniversiteit Arnhem Het getijdenboek van Catherina van Kleef 14.00 u. € 10,In museum Het Valkhof in Nijmegen wordt een unieke tentoonstelling georganiseerd. In deze lezing wordt u aan de hand van gedetailleerde dia’s voorbereid op een eventueel bezoek aan de tentoonstelling. DI 10 NOVEMBER Oranje Koffiehuis Jazz Jamsessie 21.30 u. gratis De Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in jazzminded Gelderland. WO 11 NOVEMBER Volksuniversiteit Arnhem Siberië, terra incognita 20.00 u. € 31,Zie 04 november Volksuniversiteit Arnhem Feestelijk hapjesbuffet 19.00 u. € 32,Een grote verscheidenheid aan vis, vlees, groenten en fruit wordt verwerkt in allerlei kleurrijke, smaakvolle en mooi uitziende hapjes. Meebrengen: Een aantal bakjes met deksel. Oranje Koffiehuis Plaatjesavond Gratis Heb jij nog een grijsgedraaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? Neem je vinyl mee naar het OK! DO 12 NOVEMBER Bibliotheek Presikhaaf Lezing Opvoeden tussen twee culturen 20.00 u. € 4,50 (leden)/ € 6,- (niet-leden) Opvoeden tussen twee culturen brengt veel dilemma’s met zich mee. Massoud Djabani was dertien jaar docent eigen taal en cultuur en deelt als ervaringsdeskundige graag zijn inzichten tijdens deze lezing. Bibliotheek Kronenburg Schrijversontmoeting Marion Bloem 20.00 u. € 4,50 (leden)/ € 6,- (niet-leden) Marion Bloem (Arnhem, 1952) heeft Indische ouders. Dat zie je terug in haar werk, haar documentaires en de speelfilm Ver van Familie gebaseerd op een eerder verschenen boek. Club The Level STUK! 23.30 - 05.00 u. STUK is het nieuwe concept donderdag nacht in Arnhem Aspen Valley Collegenight € 1,- op vertoon collegekaart


Horeca & Diverse evenementen Vanaf 12.15 u. gratis Na het voorprogramma op de Rijnkade en een tocht door de binnenstad, wordt Sinterklaas in de stadhuishal door burgemeester Krikke ontvangen.

Manhattan Thank God It’s Thursday 00.00 u. gratis Met dj Franky Rizardo & Friends!! Naast Franky staan er regelmatig grote DJ namen. Café de Kroeg Jazz Jam o.l.v. Ewout Dercksen 21.00 u. gratis De Jazz Jam o.l.v. saxofonist Ewout Dercksen vindt al een paar jaren onderdak bij Café de Kroeg.

Nederlands Wijnmuseum Zaterdagproeverij 13.30 u. € 11,zie za 7 november

Orewoet Jamsession 20.30 u. gratis Deze week kunnen lokale bandjes op komen treden. VR 13 NOVEMBER Volksuniversiteit Arnhem De filosofie van Aristoteles 10.00 u. € 31,Zie 06 november Manhattan REMIX 00.00 - 05.00 u. € 5,Alle grote hits van de jaren 90 jaar tot de Top 40 van nu worden gemixt en geshaked tot één groot feestfestijn. Bar Absolute Absolut Friday 22.00 u. Every friday it’s ABSOLUT FRIDAY @ Bar Absolut with DJ Carlitos Moreno. Emperium EmperiuM invites Peter van den Hurk 22.00 - 04:00 u. gratis Elke vrijdag. Trendy House, Club en R&B sounds van resident DJ Peter van den Hurk. Bar Florian Oestervrijdag 18.00 u. Ouderwets gezellige vrijdagmiddagborrel met gratis verse oesters. Oranje Koffiehuis Live Optredens 21.30 u. Iedere vrijdag live optredens in het Oranje Koffiehuis zie www.oranjekoffiehuis.nl Willemeen As Enemies Arise + Dead end Path (bel) + Scar7 + Shadow of being (de) 20.30 u. € 3,Metalcore/ Hardcore Club Purple Monomode 22.00 u. – 04.00 u. € 5,Line Up: Lars Christian, Salvador, Hearing Voices, F.A.G. LIVE ZA 14 NOVEMBER Binnenstad Arnhem Aankomst Sint en pieten

Bibliotheek Kronenburg Moluks- Indische Culturele middag 14.00 u. gratis Een culturele manifestatie i.s.m. de Stichting Muhabbat in het kader van Nederland Leest. Met Anugerah - een Moluks koor - zangeres Amadea en een spectaculair optreden van een Tjakalele-groep. Rijnhal Vlooienmarkt 10.00 u. tot € 4,Eén grote sfeervolle markt met spulletjes voor het hele gezin. Mick O’Connells Irish Pub Live Music Gratis Iedere zaterdag live music in Mick O’Connells Irish Pub met iedere week een andere band. Club The Level BRUUT! 23.00 – 05.00 u. gratis Bruut staat voor de beste beats. Barry Barrylas en Daniel Beasley, Special Acts, Guest DJ’s. Café de Kroeg DJ Night 22.00 u. gratis Met Arnhemse DJ’s. Max Brothers Max in de Mix 21.00 u. € 7,Iedere zaterdag de kroeg in de disco. Aspen Valley Feesten met stijl! 00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafe van Arnhem, feesten met stijl. Willemeen Def P en de Beatbusters + De Skatjes 20.00 u. € 11,50 Def P en de Beatbusters, bekend van Bubbelbad en Stad en Land, komen terug! Manhattan Sjonnie & Anita 23.00 – 05.00 u. € 12,Met gezelligheid, ondeugendheid en zonder gene komen Sjonnie en Anita de Amsterdamse mentaliteit uitdragen. Club Purple Insideout: Olene Kadar Special! 22.00 – 04.00 u. € 5,- / € 7,- na 00.00 u. Line Up: Olene Kadar Live, Mirella Kroes, Dimao, Teddy Crawfurd, Macroscope. Orewoet Saturday Lounge 21.00 u. gratis Heerlijke loungebanken en versnaperingen. Gezellig bijkletsen en genieten van sfeervolle

muziek. ZO 15 NOVEMBER Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag 13.30 u. gratis Iedere zondag vertellen de gidsen u over de vele soorten planten en dieren die in het park te vinden zijn, de cultuurhistorische achtergronden en de kenmerken van de Engelse landschapsstijl. Rijnhal Vlooienmarkt 10.00 u. tot € 4,Zie 14 november Bibliotheek Centrum Workshop Vriendschaps Mandala tekenen 9.30 u. € 10,- (leden)/ € 12,50 (niet-leden) Ervaar het plezier, de rust en de energie die tekenen je kan geven. In deze workshop gaan we uit van de symbolische betekenis van handen in verschillende culturen. Cultureelcentrum De Nieuwhof (Westervoort) Hobby- Creatiefbeurs 10.30 - 17.00 u. € 2,De Hobby- Creatiefbeurs wordt georganiseerd door EUREKA. Het entreegeld is bestemd voor de CliniClowns. Café de Kroeg Prof NOMAD gaat undercover: Amy Winehouse 17.00 u. € 7,50 Met o.a. Mieke Stemerdink. Orewoet Caracola Latinjazz 15.30 u. gratis Droom weg bij deze latin melodieën. Het repertoire bevat nummers met een salsa-achtige groove, chacha, sonmontuno, samba, songo, nummers met een mix van Latin en swing en enkele ballads. MA 16 NOVEMBER Bibliotheek Centrum Workshop Arnhem in beeld 10.00 u. € 4,50 (leden)/ € 6,- (niet-leden) Hoe zag Arnhem er vroeger uit? Dit en nog veel meer vindt u op de site gelderlandinbeeld.nl van de Gelderland Bibliotheek. DI 17 NOVEMBER Oranje Koffiehuis Jazz Jamsessie 21.30 u. gratis De Jazz jamsessies vinden elke dinsdagavond plaats en zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in jazzminded Gelderland. WO 18 NOVEMBER Oranje Koffiehuis Plaatjesavond Gratis Heb jij nog een grijsgedraaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? Neem je vinyl mee naar het OK!

uit in Arnhem november 2009

DO 19 NOVEMBER Volksuniversiteit Arnhem Adres Onbekend, een theatrale leesvoorstelling 19.30 u. € 8,- (€ 112,- serie van 4, inclusief lunch en voorstelling) Deze leesvoorstelling is opgenomen in de toneelcursus Toneel beleven met acteur Jan van Eijndthoven, maar kan ook afzonderlijk worden bezocht.

U I TAG E N DA

Emperium 22.00 - 04:00 u. EmperiuM invites DJ JOCHEN MILLER Iedere donderdag. Een blend van techno en trance, sweet en sexy dance.

26-27

+++ www.uitburo.nl/arnhem +++

Club The Level STUK! 23.30 - 05.00 u. STUK is het nieuwe concept donderdag nacht in Arnhem Aspen Valley Collegenight € 1,- op vertoon collegekaart Emperium 22.00 - 04:00 u. EmperiuM invites DJ JOCHEN MILLER Iedere donderdag. Een blend van techno en trance, sweet en sexy dance. Manhattan Thank God It’s Thursday 00.00 u. gratis Met dj Franky Rizardo & Friends!! Naast Franky staan er regelmatig grote DJ namen. Orewoet Jamsession - Jam of Giants 20.30 u. gratis Met saxofonist Danny Lerman. VR 20 NOVEMBER Historische Kelders Sinterklaas in de Historische Kelders Arnhem 13.30 u. € 2,50 (kinderen onder de 2 jaar hebben gratis toegang) Sinterklaas neemt zijn intrek in de historische kelders onder de Rijnstraat, ingang Oude Oeverstraat 4a. Manhattan REMIX 00.00 - 05.00 u. € 5,Alle grote hits van de jaren 90 jaar tot de Top 40 van nu worden gemixt en geshaked tot één groot feestfestijn. Bar Absolute Absolut Friday 22.00 u. Every friday it’s ABSOLUT FRIDAY @ Bar Absolut with DJ Carlitos Moreno. Emperium EmperiuM invites Peter van den Hurk 22.00 - 04:00 u. gratis Elke vrijdag. Trendy House, Club en R&B sounds van resident DJ Peter van den Hurk. Bar Florian Oestervrijdag 18.00 u. Ouderwets gezellige vrijdagmiddagborrel met gratis verse oesters. Oranje Koffiehuis Live Optredens 21.30 u.

Iedere vrijdag live optredens in het Oranje Koffiehuis zie www.oranjekoffiehuis.nl Club Purple Club Dub 22.00 – 04.00 u. € 5,Line Up: Rowes, Kingpin, Idealcrash, Poison Ivy, Gemineye en MC Noia. YA Salsa YA Salsa Party 21.30 – 02.00 u. gratis Dansen met DJ Yves ZA 21 NOVEMBER Nederlands Wijnmuseum Zaterdagproeverij 13.30 u. € 11,zie za 7 november Bibliotheek Centrum Schrijfmiddag Amnesty Vanaf 13.00 u. gratis De mensenrechten zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens worden wereldwijd geschonden. Schrijf elke derde zaterdag mee met Amnesty om deze schending tegen te gaan. Historische Kelders Sinterklaas in de Historische Kelders Arnhem 12.00 u. € 2,50 (kinderen onder de 2 jaar hebben gratis toegang) Zie 20 november Mick O’Connells Irish Pub Live Music Gratis Iedere zaterdag live music in Mick O’Connells Irish Pub met iedere week een andere band.


Horeca & Diverse evenementen

+++ www.uitburo.nl/arnhem +++ www.uitburo.nl/arnhem +++

Club The Level BRUUT! 23.00 – 05.00 u. gratis Bruut staat voor de beste beats. Barry Barrylas en Daniel Beasley, Special Acts, Guest DJ’s.

De ontwikkeling van de Griekse filosofie en haar betekenis voor het westerse denken wordt kort uiteengezet.

Café de Kroeg Prof NOMAD gaat undercover: David Bowie 22.00 u. € 7,50 Met o.a. Bartel Bartels.

Oranje Koffiehuis Jazz Jamsessie 21.30 u. gratis

Max Brothers Max in de Mix 21.00 u. € 7,Iedere zaterdag de kroeg in de disco.

Historische Kelders Sinterklaas in de Historische Kelders Arnhem 13.30 u. € 2,50 (kinderen onder de 2 jaar hebben gratis toegang) Zie 20 november

Aspen Valley Feesten met stijl! 00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafé van Arnhem, feesten met stijl. The Level High Definition House 23.00 – 05.00 u. € 3,Pure House Sessions - Dutch Finest Edition. Club Purple Arnhem Rising Stars 22.00 – 04.00 u. € 5,Line Up: B My Son, Ox, Ticho Baarda, Tim Sebastian. Orewoet Saturday Lounge 21.00 u. gratis Gezellig bijkletsen en genieten van sfeervolle muziek. ZO 22 NOVEMBER Bezoekerscentrum Sonsbeek Gidsenwandeling op zondagmiddag 13.30 u. gratis Over de cultuurhistorische achtergronden en de kenmerken van de Engelse landschapsstijl waarin het park is aangelegd. Historische Kelders Sinterklaas in de Historische Kelders Arnhem 12.00 u. € 2,50 (kinderen onder de 2 jaar hebben gratis toegang) Zie 20 november Café de Kroeg Penny Leen 17.00 u. gratis PennyLeen Paradise is de band rondom saxofoniste/zangeres PennyLeen Krebbers. Orewoet Bigband Swing Pilon 15.30 u. gratis Jazzmuziek. Bebop, latin rock, relaxed swing zijn de stromingen van deze avond. 5th Avenue SalsAvenue 19.00 u. € 5,DJ Incognito, workshop door YA Salsa. MA 23 NOVEMBER Volksuniversiteit Arnhem Met Plato in gesprek 20.00 u. € 31,-

DI 24 NOVEMBER

DI 25 NOVEMBER

Volksuniversiteit Arnhem Actie, reactie, interactie 19.30 u. € 37,50 In de cursus gaan we met concrete situaties aan de slag en kijken we hoe je deze interactiepatronen en je gedrag kunt beïnvloeden. Volksuniversiteit Arnhem Leren van je dromen 20.00 u. € 37,50 Na een theoretische inleiding over dromen is er de mogelijkheid om er mee aan de slag te gaan. Wat heeft je droom jou te vertellen? Je leert hoe je kunt kijken naar dromen en hoe je ermee kan werken. Oranje Koffiehuis Plaatjesavond Gratis Heb jij nog een grijsgedraaide single die je nergens meer hoort? Of een elpee vol met mooie herinneringen? Neem je vinyl mee naar het OK! DO 26 NOVEMBER Volksuniversiteit Arnhem Edgar Fernhout, modernist 14.00 u. € 14,Deze lezing wordt gehouden in het auditorium van het Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA), waarna aansluitend de rondleidingen plaatsvinden. De prijs voor lezing en rondleiding is inclusief museumentree. Eusebiuskerk Kunst in de Markt (KIM) 18.00 – 21.00 u. Kunst in de Markt, kortweg KIM, biedt ruimte aan professionele kunstenaars en vormgevers uit Arnhem en omgeving. Zij presenteren en verkopen hun werk aan een groot publiek. De Kim beurs is inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement. Club The Level STUK! 23.30 - 05.00 u. STUK is het nieuwe concept donderdag nacht in Arnhem. Aspen Valley Collegenight € 1,- op vertoon collegekaart Emperium 22.00 - 04:00 u. EmperiuM invites DJ JOCHEN MILLER Iedere donderdag. Een blend van techno en trance, sweet en sexy dance.

Manhattan Thank God It’s Thursday 00.00 u. gratis Met dj Franky Rizardo & Friends!! Naast Franky staan er regelmatig grote DJ namen. Café de Kroeg Jazz Jam o.l.v. Ewout Dercksen 21.00 u. gratis De Jazz Jam o.l.v. saxofonist Ewout Dercksen vindt al een paar jaren onderdak bij Café de Kroeg. I Orewoet Jamsession 20.30 u. gratis De Krystl schittert op het podium. VR 27 NOVEMBER Arnhemse Jeugdbibliotheken Voorleespieten in Arnhemse Jeugdbibliotheken 13.30 u. bibliotheek centrum/ 14.30 u. bibliotheek Presikhaaf/ 15.30 u. bibliotheek Kronenburg, gratis Sinterklaas neemt zijn Voorleespieten weer mee uit Spanje. Kom luisteren naar spannende verhalen en eet een pepernootje mee! Historische Kelders Sinterklaas in de Historische Kelders Arnhem 13.30 u. € 2,50 (kinderen onder de 2 jaar hebben gratis toegang) Zie 20 november Eusebiuskerk Kunst in de Markt (KIM) 11.00 – 18.00 u. Zie 26 november Manhattan REMIX 00.00 - 05.00 u. € 5,Alle grote hits van de jaren 90 jaar tot de Top 40 van nu worden gemixt en geshaked tot één groot feestfestijn. Bar Absolute Absolut Friday 22.00 u. Every friday it’s ABSOLUT FRIDAY @ Bar Absolut with DJ Carlitos Moreno. Emperium EmperiuM invites Peter van den Hurk 22.00 - 04:00 u. gratis Elke vrijdag. Trendy House, Club en R&B sounds van resident DJ Peter van den Hurk. Bar Florian Oestervrijdag 18.00 u. Ouderwets gezellige vrijdagmiddagborrel met gratis verse oesters. Oranje Koffiehuis Live Optredens 21.30 u. Iedere vrijdag live optredens in het Oranje Koffiehuis zie www.oranjekoffiehuis.nl Willemeen Stronghold + Nailking + Infestis 20.30 u. Metal

uit in Arnhem november 2009

Club Purple Dress to Impress - Galvano 22.00 - 04.00 u. € 5,HipHop / R&B / House. Line Up: Afro Bro’s, Levy-Pro, Lymon, Ozzy Houseborne, Morbster, Eric Cooke. Orewoet Classic Soul Orchestra 21.00 u. gratis Classic Soul Orchestra neemt je mee naar de lang vergeten soul, funk and dance classics van de jaren ’50 tot aan hits van ZA 28 NOVEMBER Bibliotheek centrum Open Pieten Podium 13.00 u. gratis Zwarte Pieten die een Sinterklaaslied origineel coveren, krijgen een kwartier Podiumtijd tijdens het Open Pieten Podium. Vooraf aanmelden. Bibliotheek centrum Schatgraven in de bibliotheek 14.00 u. € 4,50 (leden)/ € 6,- (niet-leden) Papieren schatten worden koel en donker bewaard. Volksuniversiteit Arnhem Accessoires maken van leer 11.00 u. € 97,Laat je creativiteit de vrije teugel en verzeker jezelf van een superaccessoire van leer. Historische Kelders Sinterklaas in de Historische Kelders Arnhem 12.00 u. € 2,50 (kinderen onder de 2 jaar hebben gratis toegang) Zie 20 november

Aspen Valley Feesten met stijl! 00.00 u. Elke zaterdag in het gezelligste feestcafé van Arnhem, feesten met stijl. Club Purple Purple Invites: Secret Cinema 22.00 - 04.00 u. € 7,Line Up: Secret Cinema, Armin Pillen, Patski Ping, Macroscope. Orewoet Saturday Lounge 21.00 u. gratis Heerlijke loungebanken en versnaperingen. Gezellig bijkletsen en genieten van sfeervolle muziek. ZO 29 NOVEMBER Historische Kelders Sinterklaas in de Historische Kelders Arnhem 12.00 u. € 2,50 (kinderen onder de 2 jaar hebben gratis toegang) Zie 20 november Bezoekerscentrum Sonsbeek Beklim de Belvédère 14.00 u. € 1,Iedere laatste zondag van de maan. De Belvédère heeft geen lift; u zult de 140 treden zelf moeten beklimmen. Maar eenmaal boven zult u merken dat het uitzicht even adembenemend is als de wenteltrap. Eusebiuskerk Kunst in de Markt (KIM) 11.00 – 18.00 u. Zie 26 november

Nederlands Wijnmuseum Zaterdagproeverij 13.30 u. € 11,zie za 7 november

Rijnhal Vlooienmarkt 10.00 u. tot € 4,Zie 14 november

Eusebiuskerk Kunst in de Markt (KIM) 11.00 – 18.00 u. Zie 26 november

Café de Kroeg Baby Jade Brown 17.00 u. gratis Optreden van de band Baby Jade Brown

Rijnhal Vlooienmarkt 10.00 u. tot € 4,Zie 14 november

Café Stadssociëteit Arnhem Zingen met Mirjam 15.00 u. gratis Zingen met Miriam de Vroome en haar muzikale vrienden en vriendinnen is inmiddels een hogelijk gewaardeerde maandelijkse traditie aan het worden in Café Stadssociëteit.

Mick O’Connells Irish Pub Live Music Gratis Iedere zaterdag live music in Mick O’Connells Irish Pub met iedere week een andere band. Club The Level BRUUT! 23.00 – 05.00 u. gratis Bruut staat voor de beste beats. Barry Barrylas en Daniel Beasley, Special Acts, Guest DJ’s. Café de Kroeg DJ Night 22.00 u. gratis Met Arnhemse DJ’s. Max Brothers Max in de Mix 21.00 u. € 7,Iedere zaterdag de kroeg in de disco.

Orewoet World Music Club 15.30 u. gratis Allerlei verschillende muziekstromen. MMA 30 NOVEMBER Volksuniversiteit Arnhem Met Plato in gesprek 20.00 u. € 31,Zie 23 november


1, 8, 15, 22, 29 november 13.30u Focus Filmtheater De griezelbus Pieter Kuijpers; Nederland 2005 95 min, Ned. gesproken 8+ 1, 8, 15, 22, 29 nov 13.30u / 4 & 18 nov 09.45u Focus Filmtheater De kleine Maanbeer (3+) Thomas Bodenstein; Duitsland 2009; animatie; Ned. gesproken 71 min. Zo 1 november 13.30u Focus Filmtheater Cinekid op lovatie It’s not me, I swear! (11+) Philippe Falardeau,Canada, 105’ Ma 2 november 19.15u Focus Filmtheater Cursus boek & filmIn samenwerking met Volksuniversiteit Arnhem Terribly Happy Henrik Ruben Genz; Denemarken 2008, 90 min., naar het boek ‘Vreselijk gelukkig’ van Erling Epsen Vanaf 5 november Rembrandt Theater & JT Arnhem Love Happens

Drama met Jennifer Aniston over een alleenstaande weduwnaar die verliefd wordt op een vrouw Vanaf 5 november Rembrandt Theater & JT Arnhem Orphan Een jong getrouwd stel dat recent hun baby verloren heeft adopteert een 9 jaar oud meisje, dat niet zo onschuldig is als ze lijkt te zijn Vr 6 november 21.45u Focus Filmtheater Muziek in het Donker - Roos Rebergen - ‘Weet ik niet zo goed’ Bas Berkhout (Nederland 2009, 39 min.) De film wordt ingeleid met muziek en na afloop is er een gesprek met Bas Berkhout en Roos Reebergen. Met optredens van Lea, Ell’s Shine (Boy Gol) en Roos Rebergen (van ‘Roosbeef’) , drie liedjesmakers van A-kwaliteit, én uiteraard film. Wo 11 november 19.30u Focus Filmtheater Filmbanktour #24 I Am Here Because Of You And You Are Here Because Of Me Stay - Regina Kelaita, Tijmen Hauer | 2009 | 4 min. Videoclip voor de Belgische act Butsenzeller. Moments of Considered Time Arthur Kleinjan | 2008 | 19 min. 25 sec. Wrong Time Capsule Martha Colburn | 2006 | 3 min. Videoclip voor de alternatieve band Deerhoof, gemaakt in de kenmerkende knip-en-plakstijl van Colburn. Everyone has to get over his biography Yael Assaf | 2008 | 19 min. 20 sec. In Motion

28-29 Coco Schrijber | 1994 | 19 min. Vanaf 11 november Rembrandt Theater & JT Arnhem 2012 Rampenfilm met John Cusack en van regisseur Roland Emmerich over natuurrampen die het einde van de wereld inleiden Vanaf 12 november JT Arnhem Zonder Pardon Registratie van de theatershow Zonder Pardon van cabaretier Theo Maassen, waarin hij worstelt met zijn jonge vaderschap Vanaf 12 november Focus Filmtheater Whatever works Woody Allen; USA/Frankrijk 2009 92 min.

Zo 15 november 15.00 Focus Filmtheater Movies that matter Letters to the president - Petr Lom; Canada/Frankrijk/Iran 2009; Engels ondertiteld, 72 min. Film- en debatprogramma in samenwerking met Amnesty International.

Komt een vrouw bij de Dokter Vanaf 26 november Rembrandt Theater & JT Arnhem Stijn houdt van het leven en het leven houdt van hem. Hij heeft een eigen zaak, een prachtige dochter en het lekkerste wijf van het Westelijk Halfrond. Dat hij af en toe van andere vrouwen geniet hoeft zijn Carmen niet te weten. En bovendien, zijn hart is van Carmen, dus wat maakt het uit. Hij heeft het gemaakt. Maar dan... borstkanker. Zijn wereld stort in. Carmen en Stijn komen terecht in een rollercoaster van ziekenhuis in, ziekenhuis uit, chemokuren en bestraling. Maar hij is er voor haar. Zijn leven wordt een chaos, iedereen vraagt aandacht, het kantoor moet door, zijn vrouw gaat dood. Stijn moet nú een keuze maken.

John Rabe Vanaf 26 november Focus Filmtheater

Vanaf 19 november JT Arnhem The Man Who Stare at Goats Komedie met George Clooney en Ewan McGregor over een geheim elite korps wat claimt paranormale krachten te gebruiken tijdens de oorlogvoering Vanaf 19 november Rembrandt Theater New Moon, The Twilight Saga In dit vervolg op het succesvolle ‘Twilight’ is Bella nog maar net hersteld van de vampieren aanval, als de volgende problemen zich al aandienen Vanaf 19 november Rembrandt Theater Couples Retreat

Vier stellen gaan met vakantie naar een tropisch eiland en belanden onbedoeld in groeps-therapie Vanaf 26 november Rembrandt Theater & JT Arnhem Komt een vrouw bij de Dokter zie kader Vanaf 26 november Rembrandt Theater & JT Arnhem Paranormal Activity Horrorfilm over een jong koppel dat paranormale activiteiten in hun eigen slaapkamer op video probeert vast te leggen

In 1937 wordt Nanking aangevallen en overgenomen door het Japanse keizerlijke leger. Een grootschalige massamoord volgt. Industrieel John Rabe (ook wel de Oskar Schindler van China genoemd) weet echter met enkele andere buitenlanders een beschermde zone voor burgers op te richten, waardoor duizenden mensen de dood ontlopen. Vanaf 26 november Rembrandt Theater & JT Arnhem A Christmas Carol OV In deze tijdloze klassieker in een modern jasje ontmoet Scrooge op kerstavond drie geesten die hem confronteren met zijn slechte daden. Vanaf 26 november Focus Filmtheater Capitalism: a Love Story Michael Moore; USA 2009 117 min.

uit in Arnhem november 2009

U I TAG E N DA

Film


30

Expositie Arnhems Oorlogsmuseum 40 - 45 Gehele jaar Uniek overzicht van krijgskundig materiaal. Het geeft een zo nauwkeurig mogelijk beeld van wat er zich in de oorlogsjaren 40-45 in Arnhem heeft afgespeeld.

U I TAG E N DA

Spoorzicht Kunst en Design

Monumentale Misleiding - Alphons ter Avest 04 nov t/m 06 jan 2010

In Spoorzicht zijn werken te bezichtigen van de in Arnhem wonende en werkende kunstenaar Alphons ter Avest. Hij modelleert alledaagse objecten zoals bijvoorbeeld een auto, een caravan, tapijtpatronen, modelbouwmateriaal en speelgoed opnieuw, om ze te betrappen op hun wonderlijke dubbelzinnigheid.

Museum voor Moderne Kunst Arnhem

Edgar Fernhout modernist-De sprong is nu gemaakt 14 nov t/m 14 feb 2010

ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Eindexamenexpositie ArtEZ: Masterstudenten Architectuur t/m 14 nov De masterstudenten Architectuur van ArtEZ Academie van bouwkunst tonen hun eindexamenwerk. De maquettes en plannen zijn te zien in het Hoofdkwartier, Oude Kraan 72 in Arnhem. De Buytensael Expositie: Petra Hartman t/m 22 nov Petra Hartman is bekend om haar schilderijen, vaak kleurexplosies van bloemen, om haar heerlijk barokke sieraden en tassen, om haar vaak meer dan levensgrote objecten. Espace Enny Christiaan Paul Damsté: Assemblages en Collages t/m 21 nov Oeuvre tentoonstelling ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag. Olieverfschilderijen van ‘Franse’ landschappen met een expressionistische verftoets en samengestelde beelden van ‘objets trouvés en schilderijen waarin bijvoorbeeld ijzervoorwerpen verwerkt zijn. Galerie Klas Vijf Fotografiefestijn 28 nov t/m 27 dec Galerie Klas Vijf exposeert werk van: Karlijne Pietersma, Martien de Kler, Ab van den Bree en Frans Rentink. De expositie wordt gelardeerd met attributen uit ‘Fotografica’ te Doesburg. Tijdens de expositie geregeld lezingen en uitleg over oude fototoestellen en technieken.

De overzichtstentoonstelling brengt aan de hand van een honderdtal werken Fernhouts sprong van realisme naar abstractie in beeld.

goed. proeven goed.kunst met Sabine Dellepoort t/m 30 november De eerste week van november verhuist Sabine

Colofon

Contactgegevens

Ontwerp Hannie van den Bergh Redactie Geraldine Caraballo, Anja de Crom, Barbara Kerkhof, Rogier Timmermans, Marieke van Kessel Fotografie Mamabart, Barbara Kerkhof Drukkerij Senefelder Misset Uitgever Mwork-s Webdesign Hannie van den Bergh Coverfoto Mamabart

Mwork-s, Marieke van Kessel Postbus 160, 6800 AD Arnhem T 026 355 49 76, F 026 355 44 71 redactie@uitinarnhem.com De kopij voor de december editie graag aanleveren voor 11 november. Ga naar www.uitinarnhem.com

uit in Arnhem november 2009

haar atelier naar ‘goed.’ om samen met de bezoekers te werken aan een groot nieuw schilderij. In de maand november geeft Sabine meerdere workshops. Historisch Museum Arnhem Topstukken historische collectie Permanente tentoonstelling Vaste presentatie met topstukken uit de historische collectie van de gemeente Arnhem in 18e eeuwse patriciërswoning met rococo elementen. De tentoonstelling bevat schilderijen en kunstnijverheid, waaronder Gelders zilver, Oosters porselein, Arnhems en Delfts aardewerk, een bijzondere collectie Colenbrander en het unieke poppenhuis van Lizzy Ansingh. Historisch Museum Arnhem Ik heb een steen verlegd t/m 04 apr 2010 De tentoonstelling ‘Ik heb een steen verlegd’ is onderdeel van de provinciegrensoverschrijdende manifestatie ‘De IJssel in beeld’. Deze tentoonstelling neemt de bezoeker mee van Arnhem tot Zutphen. Historische kelders Arnhem Bezichtiging Gehele jaar wo. t/m za. en koopzondag 14.00 - 17.00 u. € 3,50, kinderen € 1,50 Bezichtiging van de Historische Kelders is de moeite waard. Op de woensdagen en vrijdagen zijn er Gidsen van het Gilde die u rond zullen leiden door de prachtige Historische Kelders (14.00 tot 15.00 u.). Kunsthuis 13 Dubbeltentoonstelling: Harvesting boredom/ Atmospheric optics t/m 06 nov In Harvesting boredom toont Henri Jacobs) een selectie van zijn tekeningen. Onder de titel Atmospheric optics presenteert Simon van Til in de bovenzaal van K13 een aantal van zijn fotografische studies. Kröller-Müller Museum Een stoet van beelden - Tien Nederlandse beeldhouwers t/m 14 mrt 2010 Gastconservatoren Rudi Fuchs en Maarten Bertheux hebben een keuze gemaakt uit werk van tien Nederlandse (of in Nederland werkende) beeldhouwers van de generatie die in en rondom de Tweede Wereldoorlog is geboren. Museum Bronbeek Wajang Revolusi, kunst in dienst van de vrijheid t/m 27 dec De expositie in Bronbeek maakt duidelijk hoe de Indonesische nationalisten in hun onafhankelijkheidsstrijd vanaf 1947 de traditionele kunstvorm wayang gebruikten als propagandamiddel: de Wayang Revolusi.

Museum Veluwezoom (in Kasteel Doorwerth) Worpswede t/m 10 jan 2010 Deze expositie biedt een unieke kans om in Nederland een overzichtelijk beeld te krijgen van de beeldende kunst uit dit beroemde Duitse kunstenaarsdorp in de buurt van Bremen. Museum voor Moderne Kunst Arnhem Het Gelders Balkon 3: Barbara Wijnveld t/m 22 nov De grote zelfbeelden van Barbara Wijnveld (Arnhem 1972) vormen een ode aan de mogelijkheden van de schilderkunst. Museum voor Moderne Kunst Arnhem Dick Ket - tekeningen en grafiek t/m 29 nov

Ket opgeleid in Arnhem en woonachtig in Bennekom, ontwikkelde een heel eigen realistische stijl die vooral tot uitdrukking kwam in stillevens en (zelf)portretten. De tentoonstelling presenteert een selectie van zeventig tekeningen en bladen grafiek, inclusief de nieuwe aanwinsten. Museum voor Moderne Kunst Arnhem Edgar Fernhout modernist. De sprong is nu gemaakt 14 nov t/m 14 feb 2010 zie kader Museum voor Moderne Kunst Arnhem Het Gelders Balkon 4: Anneke van der Eerden 27 nov t/m 31 dec De grillige, verfijnde organische structuren die Anneke van der Eerden met grote precisie tekent en schildert noemt zij zelf ‘dieptestructuren’. Nederlands Openluchtmuseum Wandelpark 02 nov t/m 02 dec Het museum is alleen geopend als wandelpark. Wandelen kan elke dag van 11.00 tot 16.30 uur. Tijdens deze periode betaalt u een aangepaste entreeprijs. Spoorzicht Kunst en Design Monumentale Misleiding - Alphons ter Avest 04 nov t/m 06 jan 2010 zie kader


UITfilm UITfilm UIT film UIT film UITfilm UIT film UITfilm UITfilm UIT film Welke films draaien er deze week? En hoe laat eigenlijk? Nu overal verkrijgbaar en op www.uitinarnhem.com UITfilm – een handig weekoverzicht van Focus Filmtheater, JT Arnhem en het Rembrandt Theater

uit in Arnhem november 2009


artistic director Roel Voorintholt

©Hans Gerritsen

Beide dansersensembles te bewonderen in een sfeervol programma

 +  +  december . uur

. uur . uur . uur

reserveren  -   

Schouwburg Arnhem uit in Arnhem november 2009

ns a d o r Ingt nooit zwoeest.

is no

r lekke

ZI

ge

ans n t ro d LLI-I

arran

geme

l

zilli.n www.

nt:

Uit in Arnhem November  

uitmagazine voor Arnhem en omgeving

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you