Page 1

REEK

GOED VOOR MEKAAR

Jaargang 3 | Nummer 5 | Mei 2018

Reekse Quiz in aantocht

Twee lintjes in Reek

Onder Ons in REEK opent 29 april deuren Gratis huis aan huis verspreid in kern en buitengebied van Reek


2e editie

bb

Ree k

PE N d O u e s

el 18+

Tennis Kampioenschappen 11 tot en met 17 juni 2018 Inschrijven op www.toernooi.nl Tennisvereniging Reek CategorieĂŤn:

beginners recreanten gevorderden super gevorderden

Voor iedere inwoner in

9 8 7 6

Reek

die graag mee wil doen.

Inschrijfgeld 7,50 euro p.p. voor niet-leden van TV Reek, finaleweekend wel beschikbaar zijn.


Inhoud REDACTIE Paul Verstegen, Lieke Vogels

7

‘Je hebt elke dag de kans op een bijzonder moment’

Aan dit nummer werkten verder mee: Ton Cruijsen, Bo van Gaal, Ans Linders

9

‘Zoek een maatje en ga samen de tennisbaan op’

11

Vijfde Reekse Quiz op vrijdag 25 mei

13

Muzikale reis met Ongerakt Zingt

14

In Memoriam: Piet van der Spank

17

Roos de Wolf jeugdkampioen slalom skiën op baan

19

‘Grijp nu je kans voor een leuke baan of stage’

21

Selfie: Niek Egtberts

VORMGEVING Marleen Zwakhoven

23

Garagesale om geld in te zamelen voor kankeronderzoek

ADVERTEREN Hele pagina: 80 euro Halve pagina: 45 euro Kwartpagina: 25 euro Alle prijzen zijn exclusief btw. Neem contact op via 0613537659 en info@dereek.nl.

29

Projectgroep wil woonwensen Reek in kaart brengen

34

Snelle salade voor één persoon

35

Maandagenda mei

FOTOGRAFIE Greet Driessen, Rien van Son, Paul Verstegen COVER Onder Ons in Reek opent zondag 29 april de deuren. Eindelijk weer horeca in het dorp. Lees meer op pagina 7. CONTACT Uitgeverij Reek Mgr. Suijsstraat 61 5375 AH Reek 06-13537659 nieuws@dereek.nl

DRUKWERK Q-Promotions OPLAGE 1.000 stuks, gratis huis aan huis verspreid in de kern en het buitengebied van Reek. POSTABONNEMENT Mensen buiten Reek die graag elke maand een exemplaar van het dorpsblad ontvangen, kunnen een postabonnement nemen. Neem hiervoor contact op via info@dereek.nl.

9

25

13

32

VOLGENDE UITGAVE Deadline 11 mei Verschijnt 26 mei Lever je artikelen, tips en agendapunten op tijd aan via nieuws@dereek.nl. De uitgever sluit iedere aansprakelijkheid voor schade als gevolg van druk- en zetfouten uit. © 2018 Uitgeverij Reek. Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

REEK GOED VOOR MEKAAR

3


Eerlijk is heerlijk! uien kaas aardbeien asperges kersen

appels aardappels vlees eieren melk

Boerderijwinkel ‘t Is Oké Joost van Casteren en Angela Potjes Heijtmorgen 25 te Reek

op Bent u een ar zoek na ncept totaalco s klopt? alle waarin n graag

design

e Wij mak twerp! uw on

VANGAAL... uw innovatieve partner in design! Garnizoenstraat 5 5363 VX Velp (N.B.)

4

REEK GOED VOOR MEKAAR

t. 0486 479520 info@vangaalbv.nl

www.vangaalbv.nl


WEET JE NOG...

Het postkantoor van Reek Veertig jaar geleden, in 1978, maakte de PTT bekend dat het postkantoor in Reek gesloten zou gaan worden. En dat was weer precies 60 jaar nadat in 1918 Reek een postkantoor had gekregen dat speciaal gebouwd was voor postbestelling en het telefoon- en telegraafverkeer. In 1970 wordt het postkantoor gemoderniseerd. Tijdens de heropening wijst burgemeester Jan Schouten er nog maar eens op hoe belangrijk een postkantoor eigenlijk is voor een kleine dorpsgemeenschap als Reek. Maar de mooie woorden van de burgemeester vinden weinig weerklank bij de PTT want koud 8 jaar later kondigt de postinstelling aan om het postkantoor op te heffen. Veel weerstand tegen de opheffing van het Tonnie Henst in november 1978. postkantoor is er niet in Reek. Hier en daar hoor je dat het jammer is dat Tonnie Henst haar baan als kantoorhoudster verliest, maar daar blijft het bij. Alleen de Stichting Gemeenschapsbelangen stuurt samen met de leefbaarheidsgroep een brief (d.d. 11 december 1978) naar de staatssecretaris van Verkeer- en Waterstaat om te protesteren tegen de sluiting. Tevergeefs. Vanwege de sluiting van het postkantoor laat Herman van Haren (zoon van postbode Jan van Haren) een envelop afstempelen met als datum 01-06-1979. Het postkantoor in Reek gaat verder als postagentschap bij de supermarkt van Rien en Trees van de Geijn. De envelop van Herman van Haren, afgestempeld op 1 juni 1979.

Ton Cruijsen

Reekse Rakkertjes maken tuin Kreek'l lenteklaar Vele handen maken licht werk. De peuters van De Reekse Rakkertjes hebben begin april hard gewerkt om de tuin van De Kreek'l voor te bereiden op de lente. Onkruid en ander ongewenst groen werden weggehaald, vervolgens kwamen op die plekken mooie bloemetjes. De kinderen vermaakten zich prima met hun handen in het zand.

Beste Reekenaar, Alweer een jaar voorbij. Het is bijna een jaar geleden dat we gecollecteerd hebben. Vanaf het begin hebben we uitgedragen dat het niet de bedoeling is dat de financiering van het blad alleen op de schouders van de ondernemers rust. De lokale bedrijven zijn en blijven onmisbaar voor het voortbestaan van het Reekse dorpsblad, maar wij vragen de hele gemeenschap om mee te betalen. Met z’n allen samen kunnen we dit initiatief in stand houden. Daarom gaan we opnieuw huis aan huis collecteren in Reek. Met de verspreiding van de volgende editie - het juninummer - op zaterdag 26 mei, ontvang je tevens een donatie-envelop. Onze ambassadeurs komen in de dagen daarna de envelop weer ophalen. Hoeveel moet je geven? Dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Je bent niks verplicht, maar wij hopen dat je de meerwaarde van het dorpsblad inziet en dat je bereid bent om hieraan bij te dragen. Als elk huishouden minimaal 10 euro zou doneren, dan kunnen we in combinatie met advertenties het tijdschrift elf keer per jaar laten verschijnen. Dat is nog geen euro per nummer. We hopen van harte op uw steun. Samen kunnen we het dorpsblad in stand houden en de vele activiteiten, vereniging, clubs en inwoners op de kaart blijven zetten. Collectanten gezocht Om de collecte soepel te laten verlopen, zijn we op zoek naar extra collectanten. Het is maar een paar uurtjes werk en je doet ons er een groot plezier mee. Vele handen maken licht werk. Dan is het mogelijk om de wijken kleiner in te delen. Samen zijn we sneller klaar. Heb je nog vragen of wil je jezelf aanmelden als collectant? Neem dan contact op met Paul Verstegen (06-13537659) of Lieke Vogels (06-10424585). Je kunt ook een mailtje sturen naar nieuws@dereek.nl.

Paul Verstegen Lieke Vogels Marleen Zwakhoven

REEK GOED VOOR MEKAAR

5


ontbijt

webshop

lunch

iets te vieren

borrel vergaderen

high tea

INformeer naar onze arrangementen Noordhoek 13b, Reek | info@onderonsinreek.nl | www.onderonsinreek.nl


NIEUWE HORECAZAAK ONDER ONS IN REEK OPENT DEUREN OP 29 APRIL

'Je hebt elke dag de kans op een bijzonder moment' Reek is al bijna twee jaar verstoken van een horecazaak. Daar komt vanaf zondag 29 april verandering in. Het echtpaar Søren en Mariska Bueters opent dan samen met Bo van Gaal de deuren van Onder Ons in Reek. Zo krijgt het voormalige Boerenbondsgebouw aan de Noordhoek een deel van zijn oude functie terug: het samenbrengen van mensen. Het wordt een plek voor mensen uit de regio en toeristen om even lekker te genieten; van het weer, van de menukaart en van elkaar. Een bijzonder moment samen. Søren en Mariska wonen met hun gezin op de bovenverdieping van het pand. Al langer liepen zij met het idee rond om iets te gaan met de ruimte onder hen, maar ze wisten niet precies wat. In oktober 2016 komt Søren op LinkedIn een bericht van Bo tegen over haar afstudeeronderzoek naar het beginnen van een eigen horecazaak. Hij twijfelt geen moment en stuurt haar een uitnodiging om een keer samen te brainstormen. Het enthousiasme is er direct. Na een paar gesprekken hakt het drietal de knoop door en besluit met elkaar in zee te gaan. “Het heeft even geduurd, maar dat heeft zo moeten zijn”, denkt Søren. “Nu valt alles op z'n plek en kunnen we doorpakken.”

De naam heeft overigens een dubbele betekenis. “Ten eerste is de horecazaak letterlijk onder ons”, lacht Mariska. “Wij wonen erboven. Verder heeft het ook iets knus en gezelligs. Dat past bij wat wij uit willen stralen. Iedere dag heb je kans op een nieuw bijzonder moment. Daar dragen wij graag aan bij.” Wandelen en fietsen Het Boerenbondsgebouw ligt aan drukke fiets- en wandelroutes, vlakbij een knooppunt. “Daarom is Onder Ons de ideale uitvalsbasis voor mensen die een dagje eropuit willen”, stelt Søren. “Vanaf hier ben je zo in De Maashorst, richting Grave en de Maas of net waar je naartoe wil. We zijn bezig met de ontwikkeling van diverse arrangementen. Op die manier kun je als lokale spelers elkaar versterken. Dat blijft uitbreiden.” Actieweek Dat er in het dorp grote behoefte is aan een horecazaak blijkt wel uit de hoeveelheid mensen die tweede paasdag aan de speurtocht van Onder Ons meededen. Met die ludieke actie maakten Bo, Mariska en Søren bekend de de officiële opening van Onder Ons in Reek op zondag 29 april is. Om 10 uur 's ochtends gaan de deuren voor het eerst los. “Heel erg spannend”, geeft Bo toe. “We weten niet goed wat we kunnen verwachten, maar hopen dat veel mensen een kijkje komen nemen. Die dag is er daarom nog geen eten te krijgen. In de openingsweek hebben we van maandag 30 april tot en met zaterdag 5 mei een speciale actie: een broodje naar keuze met een kopje koffie of thee voor 5 euro.”

'Bijzonder moment' Het concept van Onder Ons is heel breed. “We spelen in op wat de markt wil”, legt Bo uit. “Het doel is het creëren van bijzondere momenten. We starten met lunch en high tea, maar hopen dit op termijn verder uit te breiden. Daarbij staan we open voor ideeën en projecten van anderen, zolang het maar in onze visie past: ambachtelijk, kwaliteit en uit de streek. We leggen ons oor goed te luister en Onder Ons in Reek is gevestigd in het oude horen graag wat onze gasten hier zouden willen zien. Dan Boerenbondsgebouw aan de Noordhoek 13b. Meer kunnen wij daar rekening mee houden. Je kunt altijd met informatie vind je op www.onderonsinreek.nl. ons in gesprek voor je eigen bijzondere moment.”

REEK GOED VOOR MEKAAR

7


Pim Langens M 06 525 448 08

Koperstraat 3 5375 KD Reek T 0486 43 77 62 info@langenshoveniers.nl www.langenshoveniers.nl

KIES & MIX GROENTE

Aardappelen Adv Langens Hoveniers 88x132.inddzak 1

3 kilo Bloemkool per stuk Paprikamix zak 3 stuks Tommies snoeptomaatjes beker à 250 gram

3 VOOR

4

00

Geldig van wo 11 april t/m di 1 mei 2018

8

REEK GOED VOOR MEKAAR

KIES & MIX FRUIT

Handsinaasappelen net 1,5 kilo 09-02-16 19:52 Frambozen bakje 125 gram Kanzi appels zak 1 kilo Pitloze witte druiven bak 500 gram

3 VOOR

4

00

JUMBO ROERBAKMIXEN 2 zakken à 400 gram

2 VOOR

3

00

Eijsermans Zeeland, Kerkstraat 47


REEKSE OPEN DUBBEL OP HERHALING

'Zoek een maatje en ga samen de tennisbaan op' Afgelopen september hield Tennisvereniging Reek een toernooi speciaal en alleen voor de inwoners van het dorp. Dit was een groot succes. Daarom gaat de club nu op herhaling. Van maandag 11 tot en met zondag 17 juni vindt de tweede editie plaats van de Reekse Open Dubbel. Het maakt niet of je al jaren speelt of nog nooit een racket hebt vastgehouden. Zoek een maatje en ga samen de baan op. Voorzitter Mark van Heck kijkt tevreden terug op de de eerste Reekse Open Dubbel. “Er deden veel mensen mee”, zegt hij. “Nu hebben we het toernooi verplaatst. Eerst was het in de nazomer, nu spelen we al voor de grote

vakantie. We hopen dat nog meer mensen mee kunnen doen. Het is een mooie manier om kennis te maken met de tennissport en onze vereniging. Daarnaast is het in die periode ook gewoon lekker om buiten te sporten en naderhand te genieten op het terras.” Je hoeft maar aan twee voorwaarden te voldoen om deel te mogen nemen: inwoner zijn van Reek en minimaal achttien jaar oud. Voor de rest maakt het niet. Ervaring is geen vereiste en je hoeft ook geen lid van de vereniging te zijn. Dat maakt dit toernooi juist zo bijzonder. “Omdat je samen op de baan staat, kun je elkaar helpen”, vertelt Mark. “Dat zagen we de vorige keer ook gebeuren. Je hebt sowieso plezier.” Aanmelden Er wordt gespeeld in vier categorieën: beginners (9), recreanten (8), gevorderden (7) en supergevorderden (6). Er is voor iedereen plek. Aanmelden kan via www. toernooi.nl. Niet-leden betalen 7,50 euro. “Zoek een maatje en ga samen de tennisbaan op”, moedigt Mark zijn dorpsgenoten aan. “Samen maken we er een leuk Reeks evenement van.”

Henk van der Heijden wint libretoernooi INSCHRIJVEN KAN TOT WOENSDAG 30 MEI

Tweede beachtoernooi van Jong Nederland

Heeft jouw team zich al ingeschreven voor het beachtoernooi van Jong Nederland? Dit sportieve evenement is een leuke gelegenheid om samen met je vrienden, familie en buren de zomer in te luiden. Het sportveld aan De Scheenen wordt zaterdag 24 juni omgetoverd tot een tropisch paradijs. Daar wil je bij zijn. Wacht dus niet te lang en meld je vandaag nog aan. Teams kunnen kiezen uit twee sporten: beachvolleybal en beachvoetvolley. Bij het volleybal heb je minimaal zes personen nodig, voor het voetbal minimaal vier. De samenstelling van de teams maak niet uit, alles mag door elkaar. Vermeld bij je aanmelding wel even of het gaat om een dames-, heren- of gemengd team. Aanmelden kan nog tot woensdag 30 mei via beachtoernooireek@ outlook.com. Zet in je bericht de naam van je team, het aantal personen en je contactadres. Om mee te kunnen doen moet je 16 jaar of ouder zijn. Een voetvolleyteam betaalt 20 euro inschrijfkosten, voor een volleybalteam liggen de kosten op 30 euro.

De negende editie van de Reekse biljartkampioenschappen libre is gewonnen door Henk van der Heijden. Vier jaar geleden wist hij het toernooi ook al op zijn naam te schrijven. Ditmaal nam hij het in een spannende finale op tegen een andere oud-winnaar: Henk Derks. Het libretoernooi duurde van 26 maart tot en met 6 april. Veertig deelnemers verdeeld over acht poules namen het tegen elkaar op voor een plek in de finale. Op de laatste speeldag werden de acht poulewinnaars in Het Wapen verwacht voor de eindstrijd. Onder het toeziend oog van het publiek wist Henk van der Heijden de winst veilig te stellen.

Volleybalsters gezocht voor recreantenteam Reek kent een recreanten volleybalteam dat al meer dan 35 jaar bestaat. Om ook de volgende mijlpaal te bereiken, is de groep op zoek naar dames die het team willen komen versterken. Lijkt het je leuk om mee te komen spelen? Kom dan gerust een paar keer proberen. Het team volleybalt iedere donderdagavond van 19.30 tot 20.30 uur in de gymzaal van Reek. Neem voor meer informatie contact op met Jolanda van der Zanden via op 06-18555614. REEK GOED VOOR MEKAAR

9


10

REEK GOED VOOR MEKAAR


Reekse Quiz op vrijdag 25 mei Vrijdag 25 mei wordt weer een hete avond in het dorp. Voor de vijfde keer op rij gaan teams dan de strijd met elkaar aan tijdens de Reekse Quiz. De deelnemers beantwoorden vragen, lossen puzzels op en voeren opdrachten uit met als doel zo hoog mogelijk te eindigen in de ranking. Voor het eerste lustrum haalt de organisatie alles uit de kast om er weer een uitdagende maar bovenal gezellige avond van te maken. En wie jarig is, trakteert...

De derde editie was vrij pittig. Die balans is vorig jaar hersteld. Op die voet hopen we dit jaar door te gaan.” De opzet is hetzelfde als andere jaren. De Reekse Quiz start om klokslag 19 uur in Het Wapen. De zaal gaat een kwartier eerder al open. Teams mogen een afvaardiging sturen van acht personen. Teams krijgen twee rondes voor de kiezen: Reekse Quiz en Algemeen. Dit zijn vragen die direct beantwoord dienen te worden, zonder gebruik van (elektronische) hulpmiddelen.

De Reekse Quiz is een initiatief van de evenementencommissie van Het Wapen. Het plan is destijds aangezwengeld door Frans Verstegen, Chris School en Ferry van Melis. “Het idee was om een soortgelijke quiz te houden als in Berghem en Heesch”, blikt Frans terug, “maar omdat wij activiteiten organiseren vanuit het dorpshuis, wilden we niet de mensen alleen hier kwamen om het opdrachtenboekje op te halen en in te leveren. De variant van een pubquiz vonden we te karig. We hebben het voornemen even laten sudderen. Zo is het format ontstaan zoals we dat nu kennen: deels in Het Wapen en deels thuis. De rest is geschiedenis.”

Thuisopdrachten Daarna ontvangt elke groep een vragenboekje met thuisopdrachten. Hierin staan zeven categorieën: Reekse roddels, Geschiedenis van de mensheid, Sport, De wereld rond, Spelen met taal, De hort op en Doe-opdrachten. Om hiervoor de antwoorden te vinden, mogen teams alle hulpmiddelen inzetten die ze kunnen bedenken. “We hebben geprobeerd om de quiz interessant te maken voor de hele familie”, zegt Frans. “Iedereen kan meedoen, zelfs kinderen. Het lol-element is heel belangrijk. Dat kun je zeker weer verwachten.” Bij terugkomst in Het Wapen staat de ronde Actualiteit op het programma. Als de tien vragen gesteld zijn, krijgen de teams een paar minuten de team om van samenstelling te wisselen als dat nodig is. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je voor de ronde Entertainment in je beste opstelling voor de dag komt. Voor de overige teamleden is de quiz live te volgen in de foyer.

Vragen en opdrachten De commissie komt al snel tot de conclusie dat het organiseren van een quiz en het maken van een quiz twee verschillende takken van sport zijn. Frans: “We zijn gaan nadenken wie we daarvoor konden vragen”, weet hij nog. “Daarbij is bewust gekeken naar personen van verschillende leeftijden met diverse achtergronden. Zo zijn we uitgekomen bij Anton van Boxtel, Theo Hendriks en Paul Verstegen. Verder sloten Chris en ik aan. Met die ploeg hebben we de eerste quiz bedacht.” Het tweede jaar doen de commissieleden zelf een stapje terug om zich volledig op de organisatie te richten. Minette van Bergen komt erbij om het vragenteam te versterken. Sindsdien is dat viertal verantwoordelijk voor de vragen. “Het groepje werkt volledig autonoom”, legt Frans uit. “Wij hebben geen kennis van de inhoud. Dat willen we ook niet. Het enige waar wij over meedenken, zijn de creatieve opdrachten. Dit jaar belooft dat weer iets bijzonders te worden, meer kan ik er niet over zeggen. Alleen nog misschien dit: wie jarig is, trakteert...”

Bonuspunten Om het eerste lustrum een feestelijk tintje te geven, zijn er vrijdag 25 mei voor het eerst in de geschiedenis van de Reekse Quiz bonuspunten te verdienen. “We vragen elk team om verkleed te komen, duidelijk herkenbaar als team”, vertelt Frans. “Dat is de makkelijkste manier om alvast wat punten te scoren. Na afloop is er een afterparty. Dan maken we de tussenstand van de zaalrondes bekend.”

Kermismatinee Het feest wordt zondag 27 mei dunnetjes overgedaan. Om 13.30 uur gaat de kermis open, een uurtje later begint de gezellige matinee. Gezelligheid gegarandeerd. Gedurende de middag wordt de winnaar van de Reekse Quiz bekendgemaakt. Om kans te maken, moet je gewoon Zaalrondes meedoen. Haal een formulier in Het Wapen van Reek of Frans is blij om te zien hoe goed de Reekse Quiz in het download hem op www.hetwapenvanreek.nl. Deelname dorp ontvangen wordt. “De afgelopen jaren hebben we kost 20 euro per team. Lever het ingevulde biljet met het een mooie ontwikkeling doorgemaakt”, vindt hij. “Het inschrijfgeld uiterlijk vrijdag 18 mei in bij het dorpshuis. is elke keer weer spannend, vooral die allereerste keer.

REEK GOED VOOR MEKAAR

11


Hoogste tijd om je bedrijf onder de aandacht te brengen?

• Gladstucwerk • Spachtelputz • Schuurwerk • Plafonds pleisteren • Betonlook • Ornamenten en lijsten van gips • Restauratie van oud stucwerk

Voor al je interne en externe communicatie

• Nieuwbouw renovatie • Buitengevels • Texwerk

Paul Verstegen

• Spackspuitwerk Hoogschaijksestraat 11 5374 EC Schaijk T. 0486 - 46 11 88

koenenstukadoors.nl

12

M. 06-20 88 40 80 info@ koenenstukadoors.nl

REEK GOED VOOR MEKAAR

NOA Afbouwgarant

06-13537659 paul@kett.nl


MUZIKALE REIS MET HET REEKSE DWEILORKEST OP ZATERDAG 2 JUNI

Ongerakt Zingt... op vakantie Zo af en toe maakt Ongerakt een tripje in binnen- of buitenland. Dit jaar neemt het Reekse dweilorkest haar fans mee op een muzikale reis tijdens Ongerakt Zingt... op vakantie. De tweede editie van deze swingende feestavond belooft met het combo en de vele, en soms ook verrassende, gastartiesten weer een sfeervolle happening te worden. Zaterdag 2 juni vanaf 20 uur in Het Wapen van Reek. Gratis entree en iedereen is welkom. Voor Ongerakt Zingt werkt het dweilorkest samen met een muzikaal combo, de voormalige Huiskamerband. Samen zetten zij met enkele bijzondere en onverwachte gastartiesten uit Reek en omstreken een volwaardige show neer met live muziek, zang en dans. Het geluid, licht en beeld zijn allemaal op elkaar afgestemd. “Niet keurig in rijtjes zitten, maar lekker staan met een drankje in je hand”, zegt Niek Kouwenberg. “Genieten, dansen en meezingen met een mix van oldies en hedendaagse hits.” Tropische sferen Het thema ‘vakantie’ leent zich prima voor het samenstellen van een veelzijdig repertoire. “Je kunt er alle kanten mee op”, vertelt Maurits Raijmakers. “We willen nog niet te veel verklappen, maar het mag duidelijk zijn dat we op reis gaan. Daarin nemen we het publiek mee. We hebben liedjes voor onderweg, maar ook voor de bestemming. Verschillende landen passeren de revue. Om het echte vakantiegevoel te creëren, toveren we de zaal om in tropische sferen. Even ontsnappen aan de werkelijkheid.” Zodra Ongerakt klaar is, neemt DJ Robbie Beatpower de muzikale omlijsting over. “Dan zetten we de gezelligheid gewoon voort”, vult Niek aan. “Alleen staan we dan niet meer op het podium, maar tussen de mensen. Wij vinden

het namelijk ook wel leuk om tijdens de afterparty met iedereen samen eventjes na te borrelen.” Gezellige avond De eerste editie van Ongerakt Zingt, op 6 juni 2015 in ‘t Koetshuis, werd met veel enthousiasme ontvangen. “Volgens mij is dit uniek in Nederland”, beweert Niek. “Ik heb tenminste nooit gehoord van een dweilorkest dat zelf op deze manier een avond organiseert, ondersteund door een combo en vele gastartiesten. We pakken het professioneel aan, want we willen echt iets neerzetten, maar tegelijkertijd nemen we het niet te serieus. We blijven onszelf, daarin zijn we onderscheidend. Het belooft een leuke, spontane, gezellige en verrassende avond te worden.” In totaal werken zo’n zestig artiesten mee aan Ongerakt Zingt. Wie je op het podium kunt verwachten, houdt de organisatie nog angstvallig stil. “Net als de vorige keer hebben we ook nu weer niet voor de hand liggende zangers en zangeressen weten te strikken”, stelt Niek. “Mensen waarvan je denkt: ‘oh, kunnen die ook zingen?’ Dat verrassingseffect is leuk. Voorlopig houden we de lippen stijf op elkaar, maar in aanloop naar de feestavond geven we via social media wel wat hints.” Vakantiegevoel De aankondiging voor Ongerakt Zingt deed het dweilorkest in stijl tijdens de pronkzitting. De stewardessen Conny van den Hoogen en Janneke van de Broek zongen het liedje Rio, dat aansluit bij het thema. Zaterdag 2 juni zijn er nog veel meer artiesten te bewonderen. De zaal van Het Wapen gaat om 20 uur open. Om 20.30 uur betreden de artiesten het podium om er een swingende avond van te maken. Wie wil er nu niet op vakantie? Kom genieten en ga mee op reis met Ongerakt.

Het dweilorkest kondigde de tweede editie van Ongerakt Zingt in stijl aan.

REEK GOED VOOR MEKAAR

13


IN MEMORIAM In memoriam Geboren Overleden Echtgenoot van

Piet van der Spank 18 september 1934 in Uden 19 maart 2018 in Uden Mientje van der Spank-van den Hoogen

Het leven van Piet begon op 18 september 1934 in Uden. Daar werd hij geboren in het gezin Van der Spank-van den Berg. Er waren vier kinderen; twee jongens en twee meisjes. Hij groeide op in Uden, ging naar de lagere school en volgde een opleiding tot timmerman. Het grootste deel van zijn werkzame leven heeft hij echter doorgebracht bij Organon in Schaijk. Daar heeft hij 38 jaar gewerkt als dierenverzorger. Op een dansavond bij ‘Van Casteren’ in Zeeland in 1959 leerde hij Mientje van den Hoogen kennen. Op 11 september 1962 zijn zij getrouwd en gingen inwonen bij de ouders van Mientje aan de Rijksweg, die daar een café runden. In 1968 werd hun huis aan de Mgr. Borretstraat gebouwd. Daar hebben ze tot 2003 met heel veel plezier gewoond. De buurt was geweldig. Er was een hechte band

en men kon altijd bij elkaar terecht, voor lief en leed. De contacten zijn altijd gebleven, ook toen zij verhuisden naar de Noordhoek. Ook daar hebben ze een fijn en goed contact met hun buren. Op 15 augustus 1970 werd hun zoon Leon geboren. Wat een vreugde en trots. Piet was een zorgzame en ondernemende vader. Het gezin had het fijn samen. Samen op vakantie, dagjes weg, gaan fietscrossen in Duitsland of Frankrijk of waar dan ook. Samen met Leon pony rijden op de Hatertse hei en Piet maar achter de pony aan rennen als het weer eens fout ging. Leon had zich geen betere vader kunnen wensen. Leon leerde Ada kennen en altijd konden zij op Piet een beroep doen. Er was niet snel iets te veel en hij stond voor hen klaar als dat nodig was. Ook zijn familie en vrienden waren belangrijk. Binnen de Reekse gemeenschap is hij onder andere actief geweest bij de drumband en als scheidsrechter bij de voetbalclub. Hij ging graag vissen, maar het allerbelangrijkste was carnaval. Vanaf de oprichting van carnavalsvereniging De Kêleströpers in 1962, is Piet, samen met Mientje, lid geweest en heeft zich op heel veel manieren ingezet om van carnaval een succes te maken. De raad van elf, de zorg voor de onderscheidingen en steken, het jeugdcarnaval waar hij ook aan de wieg van heeft gestaan, het bestuur, het ophalen van de advertenties voor de carnavalskrant, de pronkzitting en de talrijke commissies waar hij deel van heeft uit gemaakt, laten zien dat Piet een groot carnavalsvierder was. De ontroering en waardering bij het toekennen van de koninklijke onderscheiding bij het 44-jarig bestaan en later het verkrijgen van het erelidmaatschap van de vereniging raakte hem diep. Hij was er blij mee en er met recht en rede trots op. In 2012 vierde het echtpaar hun 50-jarig huwelijk, een dag met een gouden randje in samenzijn met familie en vrienden. Er is enorm van genoten. Helaas ging zijn gezondheid al een paar jaar achteruit en moest Piet in 2014 worden opgenomen in Huize Sint Jan in Uden. Terug naar Uden, zijn geboortegrond. Het absolute hoogtepunt in die jaren was zijn uitverkiezing tot Prins Carnaval van Huize Sint Jan. Hij heeft dagenlang gestraald en geglunderd, een jongensdroom kwam uit. Er waren goede en slechte dagen. Hij wilde nog wel, maar het ging niet meer. Dankbaar was Piet voor de goede zorgen en begeleiding van de medewerkers van Sint Jan. We gaan samen verder met de herinneringen, herinneringen aan Piet.

14

REEK GOED VOOR MEKAAR


REEK NIEUWS - MEI 2018

KBO Katholieke Bond van Ouderen

KBO-Reek is een vereniging voor en door de ouderen van Reek. Wij organiseren diverse activiteiten voor ouderen. Wie zijn dit? Vanaf 50 jaar kunt u al lid worden van onze vereniging en meedoen met alle activiteiten. Heeft u belangstelling om bij KBO-Reek te komen? Neem dan contact op met penningmeester Wim van den Hazelkamp via 0486-475733 of w_hazelkamp@hotmail.com.

Telefooncirkel van Rode Kruis voor sociale alarmering Het Rode Kruis gaat collectegelden onder meer inzetten voor sociale alarmering. Een onderdeel hiervan is de zogeheten telefooncirkel. Dit is een initiatief voor iedereen die behoefte heeft aan regelmatig contact, uit veiligheidsoverwegingen bijvoorbeeld. Of omdat je minder mogelijkheden hebt om anderen te ontmoeten door je leeftijd, handicap of ziekte. Het geeft een gevoel van zekerheid als iemand regelmatig informeert of alles in orde is. Vooral als je alleen woont of moeilijk de deur uit kunt. Bovendien is het gewoon gezellig als er af en toe iemand belt.

voor. Meestal wordt de cirkel probleemloos doorgebeld en vinden de deelnemers het vooral gezellig.

Elke ochtend twee telefoongesprekjes: gebeld worden en zelf iemand bellen. Even je verhaal kwijt kunnen, maar ook even laten weten dat het goed met je gaat. Plus de zekerheid dat er iemand in actie komt als het onverhoopt niet goed gaat. Dat is het idee achter de telefooncirkels van het Rode Kruis. Noodsituaties komen in de praktijk weinig

Je hoeft geen lid te zijn van het Rode Kruis om mee te doen. Het is helemaal gratis. Wil je meer informatie of onderdeel worden van de telefooncirkel? Neem dan contact op met Toos Franken (06-30104816) of Maria van der Loop (0486-452302). Je kunt ook familie of vrienden een bericht laten sturen naar mvanderloop@ home.nl.

Wandelclub

De KBO heeft een vaste wandelclub die twee keer per maand eropuit trekt om de regio te verkennen. Het vertrek is altijd om 13.30 uur. Verzamelen bij Het Wapen van Reek. Maandag 7 mei trekken de wandelaars naar het Veldpad in Zeeland. Woensdag 16 mei is de Ooijpolder de bestemming. Meer informatie bij Theo Hendriks (0486473950) en Teeja Bogman (0486-473208).

Kaarten maken

Hoe werkt het? De telefooncirkel is een groep mensen die elkaar dagelijks belt. Dat gebeurt meestal in een vaste volgorde, zodat je door dezelfde persoon wordt gebeld. Daarna bel je zelf de volgende van de lijst. De telefooncirkel wordt begeleid door een vrijwilliger van het Rode Kruis. Neemt een belpartner niet op, of maak je je zorgen over iemand uit de cirkel? Dan geef je dat door aan de vrijwilliger. Die neemt vervolgens poolshoogte en schakelt zo nodig hulp in.

Bingomiddag

Vrijdag 18 mei is om 14 uur weer de maandelijkse bingomiddag met mooie prijzen. Kaarten kosten 3 euro per stuk. Dit is inclusief een kopje koffie of thee. Iedereen is welkom om zijn geluk te beproeven. Je hoeft geen lid te zijn.

Oud papier

Het oud papier in Reek wordt altijd opgehaald op de Iedere eerste dinsdag van de maand worden in Het laatste dinsdag van de maand. De volgende keer is dat Wapen van Reek kaarten gemaakt. De eerst volgende 29 mei. keer is dinsdag 6 maart om 9.30 uur. Zowel leden als nietleden zijn van harte welkom om mee te knutselen. REEK GOED VOOR MEKAAR

15


Heeft u vragen? Bel gerust.

Jimmy Janssen

Wethouder Zegersstraat 63 | Reek 06 - 23 45 07 30 info@jimmyjanssenmontage.nl www.jimmyjanssenmontage.nl

Een waardig afscheid...

Uitvaartzorg Van Tilburg Tel: 0486 41 45 19 Past. van Winkelstr. 42B 5374BK Schaijk www.uitvaartzorgvantilburg.nl info@uitvaartzorgvantilburg.nl

16

REEK GOED VOOR MEKAAR


ROOS DE WOLF (13) JEUGDKAMPIOEN SLALOM SKIËN OP BAAN

'Eenmaal beneden hoorde ik iedereen hard juichen' De dertienjarige Roos de Wolf werd 18 maart Nederlands jeugdkampioen slalom skiën op de baan. Een mooie prestatie waarvoor talent, doorzettingsvermogen, talloze trainingsuren en plezier in sport nodig zijn. Enthousiast vertelt Roos over die spannende dag in maart. “De omstandigheden waren best moeilijk. De wind waaide hard, maar daar had iedereen gelukkig evenveel last van. In totaal moest ik twee runs skiën. Toen ik mijn eerste afdaling had gedaan, was ik eigenlijk helemaal niet zo tevreden, ik dacht dat ik niet snel genoeg was. Maar tot mijn verbazing had ik juist een hele goede tijd. Ik was zelfs de beste en mocht daarom de tweede run als laatste starten. Toen werd ik wel een beetje zenuwachtig. Ik wilde geen fouten maken maar ik wist ook dat ik erg snel moest zijn. Toen dacht ik gewoon ‘ik ga ervoor!’ Eenmaal beneden hoorde ik iedereen hard juichen. Ik had de beste tijd en was Nederlands Kampioen geworden. Ik was superblij!” 'Mijn zus' Roos wordt niet alleen Nederlands Kampioen in haar eigen leeftijdsklasse, maar ze wint ook nog eens het overall kampioenschap van alle 250 jeugddeelnemers. Een knappe overwinning voor de mavo/havo-scholiere, die vooral door de interesse van haar zus op de ski’s kwam te staan. “Mijn liefde voor skiën is inderdaad bij

mijn zus Fleur begonnen. Zij wilde graag op skiles en ik ging mee. Ik was toen vier jaar oud en vond het meteen erg leuk”, herinnert Roos zich nog goed. Bij skivereniging De Schans in Uden doorloopt het tweetal vervolgens alle lesgroepen. Ze komen eerst in het sportteam en daarna in het wedstrijdteam van de Udense vereniging terecht. Maastricht tot Bergen aan Zee “Het is erg leuk om samen met mijn zus in het wedstrijdteam te mogen skiën,” vertelt Roos trots. “We hebben van september tot april heel vaak puntenwedstrijden, daarvoor crossen we samen met papa en mama het hele land door. Van Maastricht tot Bergen aan Zee.” Naast de wedstrijden traint Roos ook erg hard aan haar kracht, snelheid en techniek. “Veel mensen denken dat ik mijn sport echt alleen in de winter kan doen, maar dat is helemaal niet zo. We hebben eigenlijk alleen maar vrij tijdens de zomervakantie. De rest van het jaar trainen we op de baan of in de hal op de sneeuw. En ook doen we nog vaak aan kracht- en conditietraining. Natuurlijk gaan we ook ieder jaar nog een keer naar de echte sneeuw, op wintersportvakantie met ons gezin.” Roos heeft ook weleens pech. Vorig jaar kon ze niet presteren op het NK omdat ze een week voor het kampioenschap haar knie ernstig blesseerde. “Dat is dan echt balen. Dan train je zo hard en gaat het op het laatste moment toch nog net mis.” Nieuw in Reek Rondom de drukte van haar kampioenschap, het trainen en nog enkele puntenwedstrijden, is ze ook nog eens verhuisd. “Klopt, ik woonde eerst in Grave en nu dus sinds kort in Reek. In de Heijtmorgen hebben we een nieuw huis gebouwd waar ik samen met papa en mama, Rob en Monique, en mijn zus Fleur woon.” Droom Wat is haar volgende droom nu ze de Nederlandse titel op zak heeft? Bescheiden antwoordt de dertienjarige: “Ik wil vooral graag mijn goede vorm behouden en wedstrijden blijven winnen. Daar ga ik hard voor trainen. Daarnaast zou ik ook graag wat meer in de sneeuw (indoor) willen gaan skiën, dat vind ik een hele mooie afwisseling naast het skiën op de borstelbaan.” REEK GOED VOOR MEKAAR

17


Een lekkere snack op iedere plek Geen zin of tijd om te koken? Wij staan iedere vrijdag met onze mobiele frietwagen van 16.30 tot 19.30 bij het wapen van Reek.

VANAF NU OOK FRIETJE KAPSaLON Hebt u een jubileum, familiedag, verjaardag of huwelijksfeest…. met een van onze frietwagens wordt uw feest compleet. Bel of mail voor de mogelijkheden. Tevens een nette low budget toiletwagen te huur.

06-22616835/info@snacks4you.nl Of kijk op onze site www.snacks4you.nl

Graag tot ziens, Wilbert & Ellen

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? www.hwcbv.com Voor vragen en informatie, bel 0486-422307 of mail info@hwcbv.com

Flexibel en betrouwbaar in (tijdelijk) werk.

18

REEK GOED VOOR MEKAAR


BANENMARKT JONG LANDERD WERKT OP DONDERDAG 10 MEI

'Grijp nu je kans voor een leuke baan of stage' Ben jij op zoek naar een vakantiejob voor aankomende zomer, vast werk of misschien wel een stageplaats? En vind jij het lastig hoe je dit moet aanpakken? Jong Landerd Werkt gaat jou helpen aan een leuke baan door je in contact te brengen met bedrijven en organisaties uit de eigen gemeente Landerd. Hoe mooi is dat?

jij te bieden hebt. Ze nodigen je dan ook van harte uit om het gesprek aan te gaan en samen te zoeken naar mogelijkheden voor werk. Hoe megavet is dat? Dus noteer 10 mei in je agenda, want wellicht is jouw droombaan dichterbij dan je denkt.” Tijdens de banenmarkt kun je niet alleen rechtstreeks in contact komen met werkgevers, maar lopen er ook verschillende jongeren waarbij je terecht kunt voor Jong Landerd Werkt is een nieuw initiatief. Het doel is om vragen. Bijvoorbeeld over wat je mag verdienen of op een brug te slaan tussen jongeren en werkgevers. “Het welke leeftijd je bepaalde werkzaamheden mag doen of is belangrijk om werkgevers de kans te geven zichzelf te juist niet. presenteren, vacatures te delen en jongeren uit de eigen omgeving te ontmoeten en te leren kennen”, vindt Rionne Phoenix Schaijk Verstegen, een van de initiatiefnemers. “Onze jongeren De banenmarkt Jong Landerd Werkt is donderdag 10 willen we juist graag ondersteunen door ze in contact te mei van 16 tot 20 uur in De Phoenix in Schaijk. “Via brengen met werkgevers, zodat ze een beeld krijgen van verschillende wegen zijn wij inmiddels in contact gekomen de arbeidsmogelijkheden in de eigen gemeente. Door met bedrijven en organisaties in onze gemeente”, vertelt het organiseren van een banenmarkt brengen we beide William. “De kans bestaat dat sommige werkgevers niet partijen samen en krijgen we hopelijk enthousiast voor zijn benaderd. Neem dan contact met ons op en laat je een verdere samenwerking nu en in de toekomst.” informeren. Stuur hiervoor een mail naar landerdwerkt@ gmail.com.” Jongeren van 14 tot 27 Jong Landerd Werkt is een banenmarkt voor alle jongeren van 14 tot en met 27 jaar binnen de gemeente Landerd. “Maar dan ook echt álle jongeren”, verduidelijkt William Zegers. “Of je nu op school zit of niet, beschikt over een diploma of niet, je op zoek bent naar een vaste werkplek binnen de eigen gemeente of je je onzeker voelt omdat je beperkingen ervaart in werk. Iedereen is welkom. Met de banenmarkt willen we de drempel verlagen en de stap naar een werkgever toegankelijker maken.” Droombaan Dus ben je op zoek naar een (zomer) baantje, vast werk of een stageplaats? Wil je je oriënteren of heb je vragen over jouw persoonlijke mogelijkheden voor werk? “Grijp dan nu je kans”, stelt Rionne, “want werkgevers in onze gemeente zijn nieuwsgierig naar wie jij bent en wat

DINSDAG 5 JUNI BIJEENKOMST VOOR ALLE NIEUWE INWONERS VAN REEK

Leer je nieuwe woonplaats beter kennen Ben je onlangs in Reek komen wonen? Of wil je het dorp graag beter leren kennen? Dan nodigt Stichting Dorpsontwikkeling Reek je dinsdag 5 juni van harte uit in Het Wapen van Reek voor een speciaal voor jou georganiseerde avond. Het gemeenschapshuis is te vinden aan de Nieuw Heijtmorgen 20.

jezelf nóg meer thuis gaat voelen hier. De avond wordt afgesloten met een borrel waarbij je volop de gelegenheid hebt om kennis te maken met andere nieuwe inwoners. Ook zijn er inwoners aanwezig die je verder wegwijs kunnen maken in bijvoorbeeld het verenigingsleven of andere praktische zaken.

Wat kun je verwachten? Ton Cruijsen verzorgt het eerste deel van de avond. Hij laat je op luchtige wijze kennismaken met de geschiedenis van Reek. Deze geboren en getogen Reekse verteller geeft je een beeld van het boerendorp dat Reek begin twintigste eeuw was, de modernisering van het dorp in het midden van de vorige eeuw en het burgerdorp dat Reek nu is. In de tweede helft van de avond kun je op interactieve wijze in een pubquiz jouw kennis van Reek anno 2018 delen en uitbreiden, zodat je

Aanmelden Vooraf aanmelden is zeer gewenst. Dit kan door een bericht te sturen naar reek1525@gmail.com. Wanneer je bij jouw aanmelding laat weten waar je woont, probeert Ton zo mogelijk tijdens zijn presentatie specifieke aandacht te besteden aan de geschiedenis van de straat en het huis waarin je woont. Deelname aan de avond, koffie en thee zijn gratis. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. REEK GOED VOOR MEKAAR

19


Cadeaubonnen verkrijgbaar v.a.

€ 10,(alleen op bestelling 06-25464652 info@salonsilkenelissen.nl

)

www.salonsilkenelissen.nl

Praktijk 'Jij en Ik' biedt begeleiding (individueel of in een groepje) en behandeling aan kinderen en jongeren. Er worden trainingen gegeven (o.a. sociale vaardigheidstraining, agressie regulatietraining) en er vindt logeeropvang plaats bij de praktijk. Ook diagnostiek kan door de praktijk worden ingezet, waarbij het kan gaan om intelligentie-onderzoek en/of het vaststellen van een ontwikkelingsstoornis zoals Autisme of ADHD.

Niet alleen ouders/verzorgers kunnen contact opnemen met de praktijk voor een vrijblijvend gesprek, ook gemeentes, basisteams, scholen, kinderdagverblijven en (sport)verenigingen zijn bij de praktijk welkom met bijv.: • vragen om consultatie of advisering rondom hun kinderen/cliënten; • vragen om diagnostiek/observatie ter plekke; • kortdurende begeleiding of behandeling. Kijk voor meer informatie over de praktijk en haar zorgaanbod op de website!

Orthopedagogische praktijk voor kinderen, jongeren en ouders: • Individuele begeleiding, behandeling en trainingen • Dagbesteding, vakantie- en logeeropvang • Diagnostiek

Praktijk ‘Jij en Ik’ (Reek en Uden)

20

REEK GOED VOOR MEKAAR

|

Tel. 0486-201801

|

info@praktijkjij-ik.nl

|

www.praktijkjij-ik.nl


SELFIE NIEK EGTBERTS

‘Heel waardevol om bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen’ In de rubriek Selfie leggen we enkele vragen voor aan bekende en minder bekende Reekenaren. Een zelfportret van een echte Reekenaar of Reekse. Dit keer het woord aan Niek Egtberts, oudraadslid namens de RPP en trotse bezitter van een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau. Hoe lang woon je al in Reek? Sinds 1993. We zijn toen vanuit Ermelo naar de Heijtmorgen in Reek verhuisd omdat we hier de kans kregen een gezinshuis te beginnen. Tot 2008 hebben mijn vrouw Marjolein en ik kinderen opgevangen waarmee het thuis, om wat voor reden ook, niet lekker liep. In totaal hebben er zo’n veertig kinderen bij ons gewoond (steeds ongeveer vijf tegelijk). Heel waardevol om zo te kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van deze kinderen en zo ook hun gezinnen te kunnen helpen. Met wie woon je in Reek? Met mijn vrouw Marjolein. Onze dochters Victorien en Nienke hebben ook in Reek gewoond, maar hebben inmiddels hun gezinsleven elders opgebouwd. Recent nam je afscheid van de gemeenteraad. Hoe heb je het raadswerk ervaren? Ik ben destijds lid geworden van de RPP omdat ik vond dat deze partij mooie discussies voerde. Daar heb ik altijd erg veel plezier aan beleefd. Jammer vond ik wel dat het in de Landerdse gemeenteraad niet altijd lukte om een grote meerderheid achter een plan te krijgen. Daarvoor zijn de tegenstellingen helaas vaak te groot. Tijdens je afscheid kreeg je een Koninklijke Onderscheiding. Verrast? Ja, totaal. Marjolein heeft het geheim goed bewaard. Ook de kinderen waren erbij, dat raakte mij echt. Ik vond het erg mooi dat de burgemeester in zijn speech niet alleen de waardering uitsprak voor mijn raadswerk, maar ook voor mijn andere inzet voor de Reekse gemeenschap. Kun je daar wat voorbeelden van noemen? Ik heb onder meer het Smitskoor opgericht en daar ben ik nog steeds de voorzitter van. Ook heb ik altijd een actieve rol gehad in onze buurtvereniging en help ik nu nog jongeren die tegen leer- of persoonlijke problemen aanlopen.

Wat doe je nog meer in je dagelijks leven? Onze grote passie is zingen. Mijn vrouw is sopraan, ik bas. We zingen onder andere samen in een projectkoor. Daarnaast passen we graag op de kleinkinderen en vind ik het leuk om te klussen in ons huis. Aan wie erger jij je? Mensen met een dubbele agenda. Dat is vooral een politieke ergernis. Ik vind het vervelend als mensen zeggen ergens principieel tegen te zijn, terwijl later blijkt dat ze zich laten leiden door de belangen van een familielid of goede vriend. Waar ben je trots op? Ik ben erg trots op mijn dochters. Zij zijn sociaal heel sterk en oprecht geïnteresseerd in anderen. Dat vind ik mooi. Daarnaast ben ik erg trots op mijn vrouw Marjolein. Zij kan ontzettend mooi zingen. Wat is je grootste blunder? Ik ben al twee keer weggereden met de gasslang nog aan mijn auto. De eerste keer gebeurde dit in Duitsland. Toen kreeg ik daar bijna ruzie over met de pomphouder, die er zelfs verzekeringswerk van wilde maken. Je zou dan toch denken dat het geen tweede keer gebeurt. Maar jawel hoor. Mijn dochters zeiden in de auto nog tegen Marjolein: “Hij zal het toch niet weer vergeten zijn?” Van wie heb je het meest geleerd? Van kinderen in het algemeen. Dat je niet zo snel conclusies moet trekken. Als je je echt in iemand verdiept, zit er vaak veel meer achter dan je op het eerste gezicht ziet. Wat betekent Reek goed voor mekaar voor jou? Er zit veel kracht in het dorp. Nieuwe initiatieven blijven komen. We moeten echter nooit tevreden zijn, maar hier aan blijven werken. REEK GOED VOOR MEKAAR

21


- MAATWERK

3D ontwerp voor elke badkamer

- PERSOONLIJK wij luisteren naar uw wensen

- GARANTIE

op materiaal en installatie

Showroom: Maaskade 26 Oss ( naast milieustraat ) tel. 0412-485078 | www.maaslandbadkamers.nl

VAN DEN BOSCH Financieel Advies Raoul van den Bosch

Hypotheken

Mgr. Suijsstraat 18 5375 AG REEK

Verzekeringen

T : 0486-476306 F : 0486-464277 M : 06-20594742

Financiële Planning

22

REEK GOED VOOR MEKAAR

E : van_den_bosch59@zonnet.nl


Arend van Rhijn en Henk Willems fietsen Tour for Life GARAGESALE OM GELD IN TE ZAMELEN VOOR WETENSCHAPPELIJK KANKERONDERZOEK Tour for Life is een fietstocht van 1.300 kilometer met ruim 17.000 hoogtemeters, verdeeld over acht etappes, van het Italiaanse Bardoneccia naar Sittard. Een pittige route die over enkele beroemde cols voert. Arend van Rhijn gaat de uitdaging aan. Samen met Henk Willems, Theo Wolbrink en Carlo Nooij van TWC Ons Verzet fietst hij van 26 augustus tot en met 2 september via onder meer de Alpen en door de Ardennen naar huis. Hiermee zamelen ze geld in voor het Daniel den Hoed fonds, dat daarmee wetenschappelijk onderzoek financiert door het Erasmus MC Kanker Instituut. Het is niet voor het eerst dat leden van Ons Verzet meedoen aan Tour for Life, een van de zwaarste wielertochten in deze categorie. In 2016 nam een team van zes personen deel. De verhalen maakten enorme indruk op Arend. “Daarom heb ik me vorig jaar aangemeld als fysiotherapeut”, vertelt hij. “Toen heb ik dus van de andere kant mee gemaakt. Het is een mobiel cursus dat elke dag verplaatst. Als vrijwilliger hoor je er gewoon bij. Je moet het die acht dagen met elkaar zien te redden: de deelnemers en het ondersteunende team samen. Het is heel intensief. In je eentje red je het niet.” Als wielrenner komt Arend pas net om de hoek kijken. “Ik zit pas twee jaar op de fiets”, geeft hij toe. “Het is dus een hele uitdaging voor me. Fysiek gaat het zwaar worden. Gelukkig krijg ik goede ondersteuning van mijn teamgenoten. Een jaar geleden had ik dit nog niet aangedurfd. Ik ben een van de oudere deelnemers aan Tour for Life. Ik wil laten zien dat een dergelijke sportieve uitdaging op deze leeftijd nog mogelijk is.” Teambelang Oud-Reekenaar Henk Willems maakt ook onderdeel uit van het team. “Twee jaar geleden kwam nog te vroeg voor me”, legt hij uit. “Ik heb toen de hele tour vanaf de zijlijn gevolgd. Dat was heel aangrijpend. Ik heb ons team destijds mee ingehaald bij de finish. Inmiddels zijn de kinderen oud genoeg en heb ik de stap wel durven zetten. Hopelijk stimuleer ik anderen ook met mijn keuze.” Henk heeft bewust voor Tour for Life gekozen. “Ik ben een echt teammens”, stelt hij. “Dat is altijd zo geweest. Het belang van het team staat bij mij voorop. Daarom

zijn andere goede-doelenacties niet aan mij besteed. Dan ben je een individu. Het gaat mij er niet om wie het hardst kan fietsen of het snelst bovenop een berg is. We hebben afgesproken als team samen op te rijden. Daar haal ik mijn voldoening uit: we gaan het met z’n vieren halen.” ‘Kilometers maken’ De training van de vier heren is in volle gang. “Het allerbelangrijkste is het kweken van zitvlees”, denkt Henk. “Simpelweg kilometers maken. Daarom fiets ik elke dag op en neer naar het werk. Je hoeft niet per se een berg op te fietsen om te trainen, hard tegen de wind werkt ook. Toch gaan we ook nog wel naar het buitenland om te oefenen met hoogtemeters. Theo is onze ervaren man; hij heeft vertrouwen in het team.” Arend heeft er zin in. “De Alpen zijn natuurlijk zwaar, maar Luxemburg en de Ardennen worden vaak onderschat”, zegt hij. “Dat is tegen het einde van de tour. Dan gaat vermoeidheid ook nog een rol spelen. In dat opzicht is voeding heel belangrijk. Je lichaam heeft brandstof nodig. Daarvoor hebben we ons eigen begeleidingsteam en er zijn onderweg posten van de organisatie.” ‘Gezellige dag’ Voor een startbewijs aan de Tour for Life moet je minimaal 2.500 euro meenemen. Daarnaast heb je nog kosten voor de reis ernaartoe, materiaal en alles wat er nog meer bij komt kijken. “We kunnen alle hulp gebruiken”, stelt Arend. “Daarom houden we maandag 21 mei een gezellige garagesale bij ons in de tuin. Dat is tweede pinksterdag. Die dag zijn er mooie dingen te koop en leuke activiteiten te beleven. Verder zijn er stands van bedrijven als Zorgboerderij Reek en de Backyard Gym.” Arend zegt dat het die dag vooral om de gezelligheid gaat. “We zorgen dat er een terras is, eventueel overkapt bij slecht weer”, vervolgt hij. “Het is onze hoop dat heel Reek even een kijkje komt nemen. Al is het maar voor een kopje koffie of thee met iets lekkers. Alles draagt bij aan ons doel om zoveel mogelijk geld in te zamelen.” De garagesale voor de Tour for Life is maandag 21 mei aan de Smitsweg 3 in Reek. Heb je nog mooie spullen die verkocht mogen worden voor het goede doel? Neem dan contact op met Arend van Rhijn via 0486-420563 of rhijn171@gmail. Iedereen is uitgenodigd. REEK GOED VOOR MEKAAR

23


Ga met je kind in gesprek over seksualiteit De week van de Lentekriebels was dit jaar in maart. Dat is een mooie aanleiding om met je kind in gesprek te gaan over seksualiteit. Door dit op jonge leeftijd te doen, wordt het voor hen normaal om erover te praten. Je laat ze merken dat ze bij jou terecht kunnen als ze vragen hebben, problemen krijgen of op zoek zijn naar de juiste informatie. “Je hoeft niet bang te zijn dat ze informatie krijgen waar ze nog niet aan toe zijn”, zegt preventiewerker jeugd Nettie Nabuurs Bos. “Ze onthouden namelijk alleen wat zij interessant vinden en waar ze op dat moment iets mee kunnen." Seksualiteit is, zeker in de onderbouw, nog geen onderwerp waar schaamte omheen hangt en waar kinderen vragen over hebben. “Door al op jonge leeftijd te starten, raken kinderen vertrouwd met het thema”, licht Nettie toe. “Ze krijgen hierdoor betrouwbare informatie en vaardigheden mee waar ze later veel aan hebben. Ze ontwikkelen normen en waarden, durven eerder vragen te stellen over seksualiteit, worden weerbaarder en leren respectvol met elkaar om te gaan.” Seksuele voorlichting Hoe ouder kinderen worden, hoe lastiger ze het vaak vinden om vragen te stellen over seksualiteit. Als ouder kun je daar zelf ook moeite mee hebben. Wat moet je kind weten over liefde en seks? “Het is normaal dat kinderen wel eens onzeker zijn in de puberteit”, stelt Nettie. “Bijvoorbeeld over hun lichaam, hun populariteit of de eerste keer verliefd zijn. Wanneer jongeren beginnen met zoenen en vrijen, is het belangrijk dat ze dit alleen doen als ze het zelf willen, en alleen als het gezellig en fijn is. Tips voor seksuele voorlichting • Knoop een luchtig gesprek aan onder de afwas, in de auto of onder het tandenpoetsen. Soms praat het makkelijker als je elkaar niet aankijkt. • Geef uitleg over de lichamelijke veranderingen die komen. Bijvoorbeeld naar aanleiding van dingen die je in de media ziet of zelf meemaakt. • Geef altijd antwoord op vragen van je kind, zodat het weet dat het met vragen bij jou terecht kan. Details zijn niet nodig, en jongeren vinden dat vaak ook veel te persoonlijk. • Als je een antwoord niet weet, zoek het dan op en kom er later op terug. • Weet je niet hoe je een gesprek kan beginnen? Kijk op de website uwkindenseks.nl voor handige tips. Of leg een boek of folder neer in huis. • Nog belangrijker dan seksuele voorlichting is dat je er altijd bent voor je kind voor vragen of problemen op het gebied van relaties, liefde en seksualiteit. Goed luisteren, hun gevoelens niet afwijzen en niet te snel met goede raad komen, is een verstandige strategie voor ouders. • De meeste conflicten ontstaan doordat ouders hun kinderen te jong vinden om seksueel actief te zijn, of het niet eens zijn met de partnerkeuze. Bedenk dat jij in een andere tijd bent opgegroeid en dat de gevoelens en opvattingen van je kind anders kunnen en mogen zijn. Dit betekent niet dat je alles hoeft goed te keuren.

24

REEK GOED VOOR MEKAAR

Ze moeten leren dat ze altijd ‘nee’ mogen zeggen, ook als ze net nog ‘ja’ hebben gezegd. Verder is het goed als ze weten dat je alleen moet vrijen met voorbehoedsmiddelen zoals een condoom en het liefst ook nog de pil, omdat je anders ongewenst zwanger kunt raken of een SOA kunt krijgen.” Ontwikkeling en oriëntatie Tussen de 12 en 15 jaar komen jongeren in de puberteit. Ze gaan zich dan steeds meer losmaken van hun ouders. Tegelijkertijd wordt de mening van de vriendengroep steeds belangrijker. De interesse in seks neemt veelal toe: jongeren gaan fantaseren. In de periode daarna, van 15 tot 19 jaar, worden relaties en seksuele contacten langzamerhand steeds serieuzer. Seks gaat stapje voor stapje verder en veel jongeren doen in deze periode de eerste ervaringen op. Tevens ontdekken veel jongeren in deze periode of ze op jongens of meisjes vallen. Jongeren die zich aangetrokken voelen tot personen van hetzelfde geslacht, beseffen dat dit homoseksualiteit wordt genoemd. Pas na een tijdje komt de zekerheid over de eigen homoseksuele oriëntatie. Het duurt dan vaak nog één of twee jaar voordat ze dit ook aan anderen vertellen (de coming-out). In deze levensfase voelen veel homojongeren zich niet helemaal geaccepteerd of krijgen zij te maken met een negatieve houding tegenover homoseksualiteit. Dit veroorzaakt stress waardoor zij een kwetsbare groep zijn als het gaat om het psychisch welbevinden. Relaties Vrijwel alle 15- tot 19-jarigen zijn wel eens verliefd geweest. Meer dan twee op de drie heeft ook wel eens verkering gehad. Bij 15-jarigen worden de contacten met partners persoonlijker. Ze worden met meer zorg uitgekozen, maar nog wel grotendeels op basis van het uiterlijk. De meeste 16- en 17-jarigen hebben kortdurende verkeringen. Op deze leeftijd is het leren kennen en aangeven van de eigen wensen en grenzen een belangrijk aandachtspunt. Voor de meeste jongeren vindt seks plaats binnen een vaste relatie. Een eventuele vaste partner wordt steeds belangrijker, bijvoorbeeld voor sociale steun. Heb je vragen of wil je meer weten over dit thema? Neem dan contact op Nettie Nabuurs Bos via nettie@ preventiewerkerjeugd.nl of 06-53343689.


TIJDELIJKE VERVANGING UIT SCHAIJK EN ZEELAND

Zoektocht naar wijkverpleegkundige nog in volle gang Het is Zorgcoöperatie Reek helaas niet gelukt om op korte termijn een geschikte vervanger te vinden voor José Hanenberg, die eind februari afscheid nam als wijkverpleegkundige. Tot grote vreugde van het bestuur hebben Toos Franken en Helma Vermeer, de wijkverpleegkundigen van respectievelijk Schaijk en Zeeland, aangeboden om de open plek tijdelijk op te vangen. Samen staan ze acht uur per week klaar voor Reek. Deze tijd verdelen ze onderling. Intussen wordt de zoektocht naar een nieuwe kandidaat onverminderd voortgezet. Mocht je een leuk idee hebben, maak je je zorgen over iemand, zit je met een probleem, heb je behoefte aan een luisterend oor, hulp nodig op gebied van mantelzorg of de inzet van vrijwilliger? Neem dan contact op met de mantelzorg werkgroep, de bezoekdienst van de zorgcoöperatie Reek, Toos Franken of Helma Vermeer. De contactgegevens vind je hieronder

“Als je denkt dat alles tegenzit, denk dan opnieuw. De zorgcoöperatie gaat samen met de vrijheid om te vragen, te zeggen, te doen en te zijn..”

Diensten Huiskamer De Babbelaer Nieuw Heijtmorgen 20, Reek www.zorgcooperatie-reek.nl

Openingstijden Maandag: 10 tot 13 uur Woensdag: 14 tot 16.30 uur Vrijdag: 10 tot 13 uur Gezondheidsopbouwwerker Toos Franken (06-30104816) toos.wijkvpk.zcs@gmail.com Helma Vermeer (06-20246024) helmavermeer@ zorgcooperatiezeeland.nl Jeugdpreventiewerker Nettie Nabuurs (06-53343689) nettie@preventiewerkerjeugd.nl Sociaal werker (Ons Welzijn) Lisette Sudmeier (06-10412093) lisette.sudmeier@ons-welzijn.nl

Boodschappendienst Arie Mesman (0486-475927) Maria Kouwenberg (0486-422773) Klussendienst Henny v/d Elzen (0486-472070) Rien Nooijen (0486-476078) Vervoersdienst Roel Weber (0486-474866) Harrie van Casteren (0486-475101) Bezoekdienst Lies Wijtmans (06-52675345) lberk@home.nl Jose Govers (06-20363087) josegovers@home.nl Liesbeth van Rhijn (06-57625388) rhijnreek@gmail.com Mantelzorgwerkgroep Teeja Bogman (0486-473208) teeja.bogman@kpnmail.nl Jeanne Verstegen (0486-471334) otamap1983@gmal.com

Liesbeth van Rhijn (0486-420563) rhijnreek@gmail.com Lid worden? Zorgcoöperatie Reek is voor jong en oud. Het doel is dat iedereen kan blijven participeren in de samenleving zodat mensen zolang mogelijk zelfstandig in hun eigen dorp kunnen blijven wonen. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Neem bij interesse contact op met Wim Hazelkamp via 0486-475733 of w_hazelkamp@hotmail.com. Duofiets De zorgcoöperatie beschikt over een tweepersoonsduofiets met elektrische ondersteuning. Voor informatie over het gebruik en reservering, kun je bellen met Harrie van Dongen (0486-472669 of 06-25431425). Reserveren kan per dagdeel (10 tot 13 uur of 13 tot 16 uur) of de gehele dag. REEK GOED VOOR MEKAAR

25


M akke lijk & leu

k!

Een verhaal over verloren liefde en nieuwe kansen tegen de achtergrond van het prachtige Toscane Bij Via de Voeten voetreflex en massage kunt u terecht voor diverse behandelingen:

Voetreflexmassages Bindweefselmassages Gezichtreflexmassages Handtherapie Wellnessmassage Nek/schouder/rug massage bij klachten Voedselintolerantietesten

Onder de Italiaanse zon Santa Montefiore

1999 Massagepraktijk Via De Voeten Heijtmorgen 13 | Reek | 06-41878085 www.massageinreek.nl | viavoeten@hotmail.nl

26

REEK GOED VOOR MEKAAR

readshop.nl

The Read Shop Express Spijkers | Runstraat 4 5374 AC Schaijk 0486 461560 | schaijk@readshop.nl | www.readshop.nl


DONDERDAG 31 MEI VAN 14 TOT 16 UUR IN REEK

Bijzonder mantelzorgcafé in de maak Voor het volgende mantelzorgcafé is er een bijzondere editie in de maak. Het doel is om de deelnemers mee te nemen naar de mooie natuur in de directe omgeving. Hoe kan die bijdragen aan het vinden van rust en ontspanning in de hectiek en zorgen van alle dag? De mantelzorgers zullen deze ervaringen zeker herkennen. IVN-gids Mieke van Gerwen neemt iedereen via mooie foto’s mee naar bijzondere plekken in De Maashorst. Zij vertelt over hoe dit gebied is ontstaan en hoe de natuur zich vervolgens heeft ontwikkeld. Na de pauze wordt een film getoond die nu nog in ontwikkeling is. Vrijwilliger Gerrit van de Laar van Landerd-TV zet zich hiervoor in. Hij laat zien hoe mantelzorgers en mensen met een beperking, rust en ontspanning vinden in De Maashorst, soms met behulp van allerlei vervoersmiddelen. De deelnemers die meewerken aan de film zijn zelf erg enthousiast en vertellen over hun ervaringen. Houd donderdag 31 mei dus vrij. Het mantelzorgcafé is die dag van 14 tot 16 uur in De Babbelaer. Ben je verhinderd? Wellicht kun je dan maandag 28 mei van 19.30 tot 21.30 uur terecht bij deze presentatie in Onder de Linde in Schaijk of woensdag 30 mei van 14 tot 16 uur in De Garf in Zeeland.

Wim Daniëls steelt show tijdens jaarvergadering zorgcoöperatie De leden van Zorgcoöperatie Reek kwamen vrijdag 23 maart bij elkaar in Het Wapen van Reek voor de jaarvergadering. Het bestuur nam met de aanwezigen de stand van zaken door. Zo is ontmoetingscentrum De Babbelaer een groot succes. Dat is overigens geen verrassing, want dat is het al vanaf dag één. Ook de Fittestdagen zijn zeer goed ontvangen. Verder stelden Toos Franken of Helma Vermeer zich voor. Zij vervangen tijdelijk de vertrokken wijkverpleegkundige José Hanenberg tot er een geschikte nieuwe kandidaat wordt gevonden. Na de pauze was het woord aan Wim Daniëls. De taalkundige uit Aarle-Rixtel heeft zich verdiept in het Brabantse dialect en hier meerdere boeken over geschreven. Op een rake en grappige manier reeg hij diverse anekdotes aaneen. Zo vertelde hij onder meer hoe zijn fascinatie voor taal is ontstaan. De leden van de zorgcoöperatie zaten schuddebuikend te luisteren en gaven na afloop een daverend applaus.

Soos KBO en Zonnebloem Sinds enige tijd heeft De Babbelaer extra gebruikers. Voortaan is elke vrijdag van 19 tot 22 uur de Soos van KBO Reek te gast voor een avondje gezelligheid met allerlei spelletjes. Meer informatie hierover bij Els Princen (0486-473609). Ook worden voortaan de activiteiten van De Zonnebloem gehouden in het ontmoetingscentrum van Zorgcoöperatie Reek. Elke dinsdagmiddag van 14 tot 16 uur. Inlichtingen hierover kun je inwinnen bij Lies Wijtmans (06-52675345).

27


Uitgeteld.... Na een feestje? Bij een boeking van een besloten feest een GRATIS* overnachting voor 2 personen in ĂŠĂŠn van onze sfeervolle hotelkamers * Alleen wanneer de betreffende datum nog beschikbaar is

Kerkstraat 62a, 5411 BC Zeeland | Tel. 0486 450886 info@herbergdenbrouwer.nl | www.herbergdenbrouwer.nl


UITGEBREID BEHOEFTEONDERZOEK ONDER INWONERS

Projectgroep wil woonwensen Reek in kaart brengen Het eerste hoofdstuk uit het Reekse dorpsplan gaat over wonen. Een zeer belangrijk actiepunt, nu en in de toekomst. De landelijke tendens is dat dorpen in de toekomst te maken krijgen met vergrijzing, ontgroening en met krimp. Reek komt daar ook niet onderuit. De angst bestaat dat voorzieningen die voor de leefbaarheid belangrijk zijn, daardoor teruglopen of zelfs verdwijnen. Stichting Dorpsontwikkeling onderkent dit fenomeen. Een grote groep inwoners is als projectgroep actief aan de slag gegaan om Reek leefbaar te houden. De behoefte van inwoners staat in Reek altijd centraal. De focus ligt op het duurzaam versterken van het zelfmanagement van het dorp met betrekking tot drie thema's: wonen, welzijn en ondernemen. Het project 'Wonen in Reek' richt zich op de vraag hoe woonomgeving ingericht dient te worden om de leefbaarheid voor alle inwoners (senioren, jongeren en gezinnen) aantrekkelijk te houden. Op basis van een behoefteonderzoek onder de inwoners, wil de werkgroep de kwaliteiten van woningen, gebouwen en voorzieningen in kaart brengen. Werkgroepleden De projectgroep Wonen in Reek is inmiddels opgestart. Daarbij is bewust de jeugd en groep ouderen betrokken. De leden zijn Jeroen van den Berg, Harrie van Casteren, Mark Cobussen, Harry van Dongen, José van Erp, Mark van Gils, Mark Jansen, Arjan Lemmers, Tonny de Louw, Chris School, Ed Schutgens, Mark Toonen, Roy Vloet en Femke van der Wijst. Zij gaan aan de slag met een aantal vragen. Zo wordt de hoeveelheid huurwoningen en de kwaliteit hiervan in beeld gebracht. Verder wordt onderzocht of er voldoende betaalbare huurwoningen in Reek zijn. Tevens zijn de leegstaande panden, zoals boerderijen en grote woningen, een punt van aandacht. Studenten HAN De projectgroep is een samenwerking aangegaan met het Lectoraat van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Zij kunnen met gebruikmaking van Europese gelden dorpen helpen om toekomstbestendig te zijn. Een aantal dorpen is door hen benaderd om daar onderzoek te mogen doen. Reek hoort daar ook bij vanwege de actieve manier waarop het dorp zich inzet om zaken voor elkaar te krijgen. Stichting Dorpsontwikkeling maakt dankbaar gebruik van het aanbod. De studenten Fatima, Kirsten, Maarten, Martijn, Niels en Ralf van de HAN doen in het kader van het KRAKE-project (Krachtige Kernen) momenteel onderzoek in Reek naar de kwaliteit en het functioneren van een aantal voorzieningen voor kinderen en senioren in de openbare ruimte. Dit doen zij middels observaties en het maken van foto’s van de bewuste plekken.

Fotostudie Verder maakte een groep van 25 inwoners foto’s van plekjes, ruimten, gebouwen, woningen, woonomgeving, objecten in Reek waarbij de deelnemers een positief of juist negatief gevoel hebben. Deze foto’s zijn donderdag 19 april besproken. Het doel was om informatie te verzamelen over de ervaringen van mensen over hun woonomgeving en om in kaart te brengen waar ze tevreden over zijn en waar punten van verbetering liggen. Vragenlijst Door de projectgroep wordt intussen hard gewerkt aan het samenstellen van een vragenlijst. Die bestaat uit een mix van algemene en dorpsspecifieke vragen. De lijst wordt in mei huis aan huis verspreid en ook weer opgehaald. De respons is voor de succes van het project heel belangrijk. De verzamelde gegevens worden in de zomer geanalyseerd. Vervolgens presenteren medewerkers van het lectoraat de resultaten in september. Zodra de informatie redelijk compleet is, wordt er een dorpsberaad gehouden. De inwoners worden geïnformeerd en mogen hun mening geven op het concept. KraKe neemt dit mee voor het uitwerpen van een woonconcept voor Reek. Dit plan is naar verwachting begin 2019 gereed. Hierin worden aandachtspunten opgenomen op het gebied van de fysieke woonomgeving, de sociale woonomgeving en de voorzieningen. Ruimtelijke aanbevelingen worden gedaan in de vorm van richtlijnen. Actiepunten uit dorpsplan • Vormen van een woonraad/wooncommissie • Opdracht formuleren voor wonen in Reek • Woonvisie en woonwensen in beeld brengen • Overleg met woningcorporatie Mooiland en gemeente

REEK GOED VOOR MEKAAR

29


ACHILLES RobGEFELICITEERD Janssen MET HET 100-JARIG 23 BESTAAN Helstraat

5375 KG Reek

Karbeel 3 06 5421 BR Gemert

20446878

T: 0492-369510 E: info@janssenenvogels.nl I: www.janssenenvogels.nl

Gewoon bij Albert Heijn Albert Heijn Christiaens Burg. Hoefnagelstraat 14 | 5374 GZ Schaijk

30

REEK GOED VOOR MEKAAR

Karbeel 3 • 5421 BR Gemert • Telefoon 0492 - 369510 • Fax 0492 - 369927 • E-mail info@janssenenvogels.nl


FILMREPORTAGEWEDSTRIJD VOOR JONG EN OUD

Landerdse Omroep Stichting viert zilveren jubileum met Open Media-dag De Landerdse Omroep Stichting (LOS), waar LanderdTV en Tekst-TV onder vallen, bestaat 25 jaar. De organisatie is van plan uitgebreid stil te staan bij dit zilveren jubileum. Zo is er zaterdag 9 juni een Open Media-dag in Het Wapen van Reek. Tevens worden mensen uitgenodigd om een eigen filmreportage te maken. Dit geldt ook voor basisschoolleerligen. Zo'n vijftigtal medewerkers/vrijwilligers zetten zich dagelijks in om het plaatselijke nieuws van onder de aandacht te brengen. Ze stellen hun hobby bijna volledig in dienst van de gemeenschap. Wie regelmatig naar Landerd-TV kijkt, weet wat er in leeft in de gemeente, welke zaken de mensen bezighouden, hoe politieke partijen omgaan met de belangen, wie en wat er leeft in de dorpen en hoe er gedacht wordt. De mensen van de LOS zorgen ervoor dat de inwoners van Landerd een mening kunnen vormen en indien nog in actie kunnen komen. Wat gaat er gebeuren? Heb je onbekende talenten, een bijzondere hobby of wil je Landerd op de hoogte brengen van iets dat je na aan het hart ligt? Dan is de Open Media-dag wellicht hét moment om daarmee naar buiten te treden. De LOS houdt zaterdag 9 juni van 14 tot 16.30 uur in Het Wapen van Reek een open podium waar iedereen die dat wil, gebruik van mag maken. Maak je dromen waar en laat zien wat je in je mars hebt of wat je intens bezighoudt. Je optreden of presentatie wordt door de cameramensen van de LOS op video vastgelegd en in de loop van het jubileumjaar verwerkt in speciale uitzendingen. Breng ter ondersteuning zoveel mogelijk familie en vrienden mee. Zij kunnen dan tevens zien en ervaren wat er allemaal bij komt kijken om een uitzending van Landerd-TV te maken. Lijkt je dit iets? Geef je dan vóór 15 mei op via info@ landerd-tv.nl. Ook voor vragen kun je hier terecht.

Stel je hobby ten toon in Het Wapen In de foyer van Het Wapen van Reek staat een vitrinekast waarvoor mensen worden uitgenodigd om daarin hun hobby ten toon te stellen. Of een andere collectie of verzameling waar je trots op bent. De expositie mag een maand blijven staan. Bij belangstelling kun je contact opnemen met Hannie Ermers via 0486-420599.

Maak je eigen reportage Wil je Landerd op de hoogte brengen van een speciale gebeurtenis, een actualiteit, iets wat jou is opgevallen, iets waar jij je vreselijk aan stoort of nog iets anders? Maak dan een filmpje van zo’n drie à vier minuten en stuur dat eveneens uiterlijk 15 mei in naar info@landerdtv.nl. Moeilijk? Roep desnoods de hulp in van een van de LTV-vrijwilligers. Er zijn enkele mooie prijzen mee te winnen en bovendien worden de bekroonde filmpjes uitgezonden op Landerd-TV. Basisschool Ook leerlingen van de basisschool worden uitgedaagd mee te doen. Als zij een goed idee hebben voor een filmke of een korte reportage kunnen ze de hulp inroepen van cameramensen van Landerd-TV. Er komt dan iemand om de video op te nemen. Die persoon zorgt tevens voor de montage. Het idee en de uitwerking moet van de kinderen zelf komen. Behalve dat ook hier mooie prijsjes beschikbaar zijn, kan heel Landerd mee genieten via Landerd-TV. Aanmelden kan bij Henk de Klein (henk. riadeklein@gmail.com), Ton Cruijsen (toncruijsen@gmail. com) en Rinus van den Heuvel (rinus@vdheuvel.net). Hoe eerder, hoe liever. REEK GOED VOOR MEKAAR

31


Lintjes voor José Govers en Henny van den Elzen Twee Reekenaren zijn donderdag 26 april verrast met een Koninklijke onderscheiding. Burgemeester Marnix Bakermans spelde de decoratie op bij Henny van den Elzen (62) en José Govers-Dekkers (65). Beiden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Henny zit van 1995 tot 2012 in het bestuur van Stichting Gemeenschapsbelangen Reek, waarvan de laatste twaalf jaar als voorzitter. In die hoedanigheid was hij mede verantwoordelijk voor de viering van Koninginnedag en de intocht van Sinterklaas. In 2001 treedt hij toe tot het bestuur van carnavalsvereniging De Kêleströpers, waar hij sinds 2003 de rol vervult van penningmeester. Tevens is hij lid van diverse werkgroepen, zoals de donateurscommissie, de opbouwcommissie en de carnavalskrant. Verder maakt Henny zich verdienstelijk voor de gemeenschap als vrijwilliger voor de klussendienst van Zorgcoöperatie Reek en zet hij zich in voor Stichting Evenementen Reek als een soort van terreinmeester voor het stREEKfeest. José is al sinds 1979 lid van de jubilerende toneelvereniging Onderling Kunstgenot,

niet alleen op het toneel maar ook binnen het bestuur zet ze haar beste beentje voor. Van 1988 tot 1998 is ze lid van de Open Toernooicommissie bij TV Reek. Een jaar later start ze als vrijwilliger bij Stichting Terminale Thuishulp Maasland. In die rol staat ze mensen en hun naasten bij in de laatste fase van hun leven. Ze heeft tevens haar steentje bijgedragen aan de onlangs gerealiseerde nieuwbouw van hospice Oase in Oss. Daarnaast is José sinds 2000 actief in de Reekse werkgroep Avondwake van parochie H. Johannes de Doper. Ze geeft met de nabestaanden invulling aan het avondwake en gaat voor tijdens de dienst. Al vanaf 2005 is ze jurylid bij de carnavalsoptocht en sinds een paar jaar zit ze in het comité van de Reekse pronkzitting. Last but not least helpt ze ook nog met de organisatie van kunstroute Land'Arte.

Zonnige Koningsspelen voor Reekse basisscholieren

32

REEK GOED VOOR MEKAAR


'EEN TIENTJE VOOR HET KELEKIENDJE'

Jeugdvakantieweek Kelekeet in actie om donateurs te werven Op basisschool De Kreek'l wordt vrijdag 18 mei het startsein gegeven voor de zevende jeugdvakantieweek van Kelekeet. Tijdens een verrassende inschrijfactie waarop de kreet ‘hoogvlieger’ van toepassing is, wordt het thema van de vakantieweek bekendgemaakt en worden de inschrijfformulieren voor de kinderen en vrijwilligers uitgedeeld. Kelekeet wil de inschrijfactie ook gebruiken om nieuwe donateurs te werven.

actie bewust een beroep op de gemeenschap en nu eens een keer niet op ondernemers, daar kloppen verenigingen namelijk al zo vaak aan. Met onze actie Sinds enkele jaren heeft Kelekeet de donateursactie 'Een willen we de lasten tientje voor het kelekiendje'. “We zijn hiermee begonnen juist verdelen. Als we met z’n allen iets kleins bijdragen, omdat we het belangrijk vinden dat het inschrijfgeld voor halen we samen een groots resultaat.” het kamp laag blijft”, legt penningmeester Tom Verstegen uit. “Met onze actie vragen we van iedereen een kleine Ook donateur worden? bijdrage om zo met ‘heel de Reek’ ervoor te zorgen dat Draag je Kelekeet en het jeugdwerk een warm hart toe we de jeugdvakantieweek ook in de toekomst onder en wil je donateur worden? Stuur dan een mailtje naar dezelfde voorwaarden voor iedereen kunnen blijven kelekeet@hotmail.com. Vervolgens ontvang je een organiseren.” machtigingsformulier en verdere uitleg. Bellen mag ook “Wij vinden het heel belangrijk dat het inschrijfgeld geen op 06-10424585. Kijk op www.kelekeet.nl voor meer belemmering is voor deelname”, benadrukt Tom. “Ieder informatie over de actie. kind betaalt nu tien euro voor vier dagen en dat willen we graag zo houden. Dat kan alleen met een goede financiële basis. En dat hopen we met deze actie voor elkaar te krijgen.” Vriendjes gezocht Onder het motto 'Word vriendjes met onze kelekiendjes' wil Kelekeet donateurs werven. Iedereen die Kelekeet (of het jeugdwerk in z’n algemeenheid) een warm hart toedraagt, kan via een machtiging jaarlijks tien euro doneren voor dit goede doel. Tom: “We doen met deze

Ouderwets akkers ploegen met Belgische trekpaarden Het land achter het huis van Willie Toonen in de Elsstraat is ouderwets bewerkt. Dit is gedaan door Adriaan de Wit uit Nistelrode en Tommy Gommers uit Deesd. Allebei zijn ze eigenaar van een Belgische trekpaard. De ijzeren wentelploeg is van Willie, die een grote collectie heeft van gereedschappen en landbouwmachines uit vroegere tijden. De grond is aan de ene kant zand, in het midden zavel (mengsel klei en zand) en aan de andere kant pure klei (richting Maas). Een week later is het land ingezaaid.

Voorbereidingen Ommetje Reek in volle gang Het voorbereidend werk voor Ommetje Reek is in volle gang. Dit wordt een wandelroute rondom het dorp van in totaal zo’n dertien kilometer, opgedeeld in drie stukken. Het centrale punt is de kerk, vanaf waar je ook nog een aparte komwandeling door het dorp kunt maken. Onlangs zijn de palen geplaatst waaraan binnenkort de routebordjes komen te hangen. “Dit zijn eigen bordjes met een eigen kleur”, legt Chris de Bruin uit van de werkgroep uit. “Elk deel van de route krijgt een andere kleur. Met de kaart in de hand kun je de tocht dan lopen. Het Ommetje Reek gaat voor een groot deel over boerenland en particuliere grond. Bij veel deelnemers moet nog iets gebeuren, bijvoorbeeld het verplaatsen van een hek. We zijn druk doende om de puntjes op de i’s te zetten.”

REEK GOED VOOR MEKAAR

33


Pastasalade met brie, peer en rode bietjes

Chez Bo

Snelle salade voor één persoon

BO VAN GAAL

Foodblogger Chez Bo

Ik ben Bo van Gaal, opgegroeid in Reek. Ik ben grootgebracht met maaltijden van ons mam. Vers, ambachtelijk, voedzaam en lekker. Lees mijn culinaire ervaringen op www.chezbo. nl of kom proeven bij Onder Ons aan de Noordhoek 13b..

34

REEK GOED VOOR MEKAAR

MET MOOI WEER DAN PLOF IK NA MIJN WERK GRAAG NEER OP EEN STOEL IN DE ZON. BIJ VOORKEUR KOM IK ER DAN NIET MEER VANAF. EEN KOUD DRANKJE EN EEN SNELLE SALADE VOLDOEN DAN ALS AVONDMAALTIJD. HET LIEFST HEB IK BINNEN 10 MINUTEN IETS TE ETEN VOOR MIJN NEUS STAAN, ZODAT IK LANGER VAN DE ZON KAN GENIETEN. DEZE SALADE IS DAAR IDEAAL VOOR. ALS JE EEN BEETJE DOORWERKT, HEEFT NIEMAND DOOR DAT JE VAN JE STOEL AF BENT GEWEEST. VAAK EET IK DEZE SALADE ALS IK ALLEEN BEN, DE INGREDIËNTEN DIE OVERBLIJVEN ZIJN NAMELIJK PERFECT VOOR EEN LUNCH, SNACK OF BORRELPLANKJE VOOR DE DAG EROP. Zo ga je aan de slag: Stap 1: Kook 75 gram pasta zoals op de verpakking aangegeven staat. Stap 2: Snij ondertussen 1 peer en 1 voorgekookte rode biet in stukjes.

Tip: Heb je meer tijd? Rooster dan de biet en de peer ongeveer 15 minuten op 200 graden in de oven. Stap 3: Snij wat brie in stukjes. Ik gebruikte een half pakje brie. Stap 4: Giet de pasta af.

Tip: Giet de pasta af in een vergiet en spoel even af met lauwwarm water. Dan blijft het niet meer plakken. Stap 5: Meng de gekookte pasta met de rode biet, de peer, de brie. Stap 6: Was een half zakje rucola sla. Stap 7: Voeg ten slotte een notenmix toe aan de salade. Pinda’s, rozijnen, amandelen, walnoten en gedroogde cranberries. Ik vond de smaken zo goed bij elkaar passen, dat ik eigenlijk geen dressing over de salade nodig vond. Wil je er wel iets bij? Maak dan een dressing op basis van honing met bijvoorbeeld olijfolie, citroensap en mosterd. Honing combineert goed bij brie.

Groeten Bo


MAANDAGENDA MEI DONDERDAG 26 APRIL 20.00 uur - Evenemententerrein Reek Koningsnacht stREEKfeest DONDERDAG 27 APRIL 13.30 uur - Evenemententerrein Reek Koningsdag ZATERDAG 28 APRIL 19.00 uur - H. Antonius Abt Eucharistieviering ZONDAG 29 APRIL 10.00 uur - Onder Ons in Reek Officiële opening Onder Ons

Reekse Quiz

ZATERDAG 26 MEI Verspreiding juninummer dorpsblad Reek 16.00 uur - Nieuw Heijtmorgen Kermis Reek 19.00 uur - H. Antonius Abt Eucharistieviering ZONDAG 27 MEI 13.30 uur - Nieuw Heijtmorgen Kermis Reek 14.30 uur - Het Wapen van Reek Kermismatinee met prijsuitreiking quiz

Opening Onder Ons in Reek

DONDERDAG 10 MEI 14.30 uur - Sportpark Achilles Achilles Reek 1 - SES Langenboom 1 16.00 uur - De Phoenix Schaijk Banenmarkt Jong Landerd Werkt Kermis Reek

ZATERDAG 12 MEI 19.00 uur - H. Antonius Abt Eucharistieviering met Donatuskoor VRIJDAG 18 MEI 10.00 uur - De Kreek’l Inschrijfactie Kelekeet ZATERDAG 19 MEI 19.00 uur - H. Antonius Abt Eucharistieviering Pinksteren MAANDAG 21 MEI 11.00 uur - Smitsweg 3 Garagesale Tour For Life VRIJDAG 25 MEI 18.45 uur - Het Wapen van Reek Reekse Quiz

MAANDAG 28 MEI Start collecte Reekse dorpsblad 15.00 uur - Nieuw Heijtmorgen Kermis Reek DINSDAG 29 MEI Oud papier opgehaald door KBO 15.00 uur - Nieuw Heijtmorgen Kermis Reek

Lever je agendapunten aan De agenda is een belangrijk onderdeel van het Reekse dorpsblad. In één oogopslag kun je zien wat er komende weken te beleven is. Daarom vragen wij aan iedereen om je agendapunten door te geven via nieuws@dereek.nl. Let op, de deadline voor het juninummer is vrijdag 11 mei. Vergeet dus niet op tijd je punten voor de volgende keer door te geven. REEK GOED VOOR MEKAAR

35


36

REEK GOED VOOR MEKAAR

Dorpsblad Reek - mei 2018  

De 26e uitgave van het tijdschrift dat gratis huis aan huis in Reek verspreid wordt, zowel in de kern als het buitengebied.

Dorpsblad Reek - mei 2018  

De 26e uitgave van het tijdschrift dat gratis huis aan huis in Reek verspreid wordt, zowel in de kern als het buitengebied.

Advertisement