Page 27

25

korte verhalen

*

u dingen in het gezicht slingeren of u ernaar laten zoeken of

wa a r d e w e r e l d b e g i n t

Waar de wereld begint is de eerste Nederlandse uitgave van deze vroege verhalen, waaruit al onmiskenbaar Capote’s stem opklinkt. Met groot mededogen schrijft hij over zijn personages: eenzame kinderen, charmante jongedames en armlastige mensen. Al jong voelde Capote zich aangetrokken tot buitenstaanders – misschien omdat hij er zelf eentje was. Dit weerhield hem er niet van uit te groeien tot een der belangrijkste Amerikaanse schrijvers van de twintigste eeuw, met legendarische werken als In Cold Blood en Breakfast at Tiffany’s. Zoals we nu weten, en kunnen lezen, trappelde hij zich voor dit alles als jongen al warm. Een literair wonderkind, ook dat nog.

horen… ik kan laagjes metaforen en symboliek leggen, ik kan

podium

raden… Kortom: in het kortverhaal kan ik een god zijn.

CAPOTE Truman

*

O

nlangs deed een Zwitserse uitgever een gouden vondst in de New York Public Library. Hij ontdekte een flinke stapel niet eerder gepubliceerde verhalen van een van de grootmeesters van de Amerikaanse literatuur, Truman Capote (1924-1984). Dit onbekende proza bleek te zijn geschreven nog vóór de debuutroman Other Voices, Other Rooms, waarmee deze spraakmakende auteur op zijn 24ste doorbrak.

tru m a n c a pot e

‘Je ziet meteen dat hier een jong genie aan het werk is. [...] Deze vroege verhalen tonen aan dat Capote’s talent en visie zich al op zeer jonge leeftijd openbaarden.’ david erbershoff, random house

Waar de wereld begint v ro e g e

v e r h a l e n

Waarom zou ik u dan nog het onooglijke mensje laten zien, dat achter de schrijver schuilgaat? Laat mij maar de onzichtbare schepper blijven. Thomése zei het al in zijn essay ‘Antischrijver’: ‘Schrijven

9

podium

en banjer ik er niet met zevenmijlslaarzen doorheen – waarom zou ik u dan in verwarring brengen? Misschien zie ik er afschrikwekkend nors uit en voel ik toch die onmetelijke liefde jegens mijn personages en lezers, heb ik een spraakgebrek en wil ik toch de rijkdom van onze Nederlandse taal eren. Ik herhaal: waarom zou ik u dan in verwarring brengen? Zoals Thomése het zegt: ‘Het gaat om de woorden. Die zijn ontkomen en wachten nu op iemand die ze vindt. De lezer. Die ene lezer. Lezen is: je de woorden eigen maken. Je past het boek en kijkt of het je staat.’ Daarom, mijn beste Lezer: past u mijn boek, kijk of het u staat. De onzichtbare couturier, in kleermakerszit onder zijn lamp, boven op zijn tafel, dankt u.

Dorthe Nors

werk en grote voeten, en toch is mijn proza niet zwaarkonterig

minna zoekt oefenruimte

*

Zo heb ik bijvoorbeeld een lichaam met een massief achter-

* podium

Minna zoekt oefen ruiMte

verhalen

van het lichaam heeft losgemaakt.’

dorthe nors * karateslag /

dat lichaam kunnen overleven. Literatuur is de taal die zich

789057 597732

is taal van het lichaam losmaken zodat de bevrijde woorden

KAR ATE SLAG Dorthe Nors

verhalen

*

podium

Catalogus najaar 2018  
New
Advertisement