Page 70

fun4kids

Sinterklaas De herfst is weer begonnen met veel regen en wind. Lekker buiten spelen zoals in de zomer kan niet altijd meer en ook is het veel

I

n november begint de voorpret al: Sinterklaas en zijn Pieten komen in het land. In elke stad of dorp komt hij aan met zijn stoomboot en is het een feestelijke dag. Die avond mag je voor het eerst je schoen zetten. Op 5 december is het dan echt zover: pakjesavond! Elk jaar is het weer spannend of de Sint je verlanglijstje wel heeft ontvangen en hoe veel cadeautjes je krijgt. Vaak worden de extra mooi ingepakte pakjes gegeven met een (lang) gedicht en een surprise. Naast alle cadeautjes kun je ook nog genieten

van allerlei lekkers: pepernoten, speculaas, marsepein, en taaitaai. Vaak ligt dat al in september in de winkels. In landen als Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Polen, Hongarije, Oekraïne, Indonesië, Suriname, Slovenië, Roemenië, Tsjechië en Slowakije kennen ze ook het Sinterklaasfeest, al wordt dit niet altijd zo gevierd als wij gewend zijn. In Bremen (Duitsland) vieren ze het bijvoorbeeld op 6 december en kent Sinterklaas geen Zwarte Pieten.

langer donker buiten. Maar de herfst en het begin van de winter is ook de tijd van veel feesten. Zo vieren veel provincies in november bijvoorbeeld Sint Maarten, waarbij je met een (zelfgemaakte) lampion al zingend langs de deuren gaat en snoep ophaalt. December is helemaal een feestmaand, met Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw.

70

|

VERTREK NL NOVEMBER 2012

Kerst O

p 25 en 26 december wordt het Kerstfeest in Nederland gevierd. Op de avond voor Eerste Kerstdag is het Kerstavond en dit wordt gevierd in christelijke kringen door een bezoek aan de kerstmis. Het Kerstfeest wordt wereldwijd gevierd, waarbij elk land er zijn eigen draai aan geeft. Zo kent men in Rusland en in de OostEuropese landen in plaats van de kerstman Vadertje Winter. Bovendien vieren zij het feest 14 dagen, later in januari. Sommige landen vieren zelfs een week lang dat het kerst is, zoals in Mexico. In Engeland, de Verenigde Staten en Frankrijk is het gebruik om een maretak (‘mistletoe’) op te hangen. Wie eronder staat, krijgt een zoen.

Oud& Nieuw W

e wensen jullie alvast prettige feestdagen en een gelukkig en gezond 2013!

vnl-8-12-voor-web  
Advertisement