Page 65

leven | 8 dilemma’s Als tafeltennisster wint Bettine Vriesekoop vele Europese en Nederlandse titels en raakt ze gefascineerd door de schier onverslaanbare Chinezen die haar sport domineren. Tijdens haar sportcarrière gaat ze meermalen op trainingsstage naar China en ook erna laat het land haar niet los. Bettine doet een studie sinologie en schrijft vier boeken over het land, waaronder Duizend Dagen in China, over haar tijd als correspondente van NRC Handelsblad tussen 2006 en 2009. tekst rimke de groot | foto cornelie de jong

1

Een Chinees kopje thee of een Hollands bakkie leut?

“Dan kies ik voor de Chinese thee, want de Hollandse koffie vind ik niet zo lekker. Ik drink liever een sterke espresso. In China drink ik veel thee, maar koffie heb ik ook nodig. Thee zit heel diep in de Chinese cultuur verweven. Het is voor de Chinezen ook een medicijn, ze trekken overal thee van. Het heeft een heilzame werking tegen allerlei kwaaltjes en het lest goed de dorst. China kent een ongelooflijk assortiment thee, maar goede thee is ook heel duur.”

2

Een avontuurlijke reis naar onherbergzaam Chinees gebied of een veilig ritje Amsterdam – Utrecht?

“Toch het Chinese avontuur. Nederland is klein, bekend en weinig avontuurlijk. Als correspondente bezocht ik elke Chinese uithoek, je kunt ook niet anders. Xinjiang, tegen de grens met Kazachstan, vond ik heel fascinerend. Ook Qinghai, de provincie die tegen Tibet aanligt, is adembenemend mooi. Dat staat heel ver af van de vervuiling in Peking.”

3

De druilerige Hollandse herfst of de snikhete zomer in Peking?

“De druilerige herfst in Nederland. Nederland vind ik prima qua klimaat en natuur. Soms heb ik in de zomer in China heimwee naar Nederland, omdat we er een relatief schoon klimaat hebben. Het regent vaker en het is kouder, maar dat is ook prettiger weer om in te rennen en te fietsen. In de zomer voelt het klimaat in Peking aan als een heel vochtige warme deken. De vervuiling is dan nog beter voelbaar dan normaal en het is ook niet zo helder. In de herfst, maar ook in de lente en de winter, is het in Peking veel helderder.”

4

Uitgebreid koken zoals de Chinezen graag doen of een snelle maaltijd zoals de gehaaste Hollanders?

“Dat vind ik heel lastig kiezen: soms het een en soms het ander. Eten zit in de cultuur van de Chinezen ingebakken. Het is een heel belangrijk onderdeel van hun dagelijks leven en ook een manier om vrienden te maken. In China gaat het heel veel over eten. Als je dat snel klaarmaakt, doe je geen recht aan de cultuur en heb je geen tijd om dingen uit te wisselen en vrienden te maken. Ook zijn mensen dankbaar dat ze te eten hebben. Vroeger waren ze afhankelijk van wat het land hun bood. Als er dan veel oogsten mislukten, hadden ze geen bestaansmiddelen en moesten ze honger lijden. Dat is voor veel Chinezen nog

niet zo lang geleden. Eten is in China dus ook een teken van rijkdom, terwijl het voor ons veel meer een noodzakelijk kwaad is.”

5

Leven in miljoenenstad Peking of in de kleine wereldstad Amsterdam?

“Ik leef toch liever in Amsterdam dan in Peking, vanwege de luchtkwaliteit en het verkeer. Mensen die naar hun werk gaan zijn in Peking elke dag drie tot vier uren onderweg in het verkeer. Daarnaast moeten ze dan nog werken. Dat is echt afzien voor die mensen. Zelf merk ik het ook als ik in Peking ben en daar afspraken heb, dat is een ongelooflijk gedoe. Als wij in Nederland ergens naartoe moeten, kunnen we ook de trein nemen, maar dat is in Peking veel lastiger. Je kunt met de ondergrondse gaan, maar die is afgeladen vol en komt lang niet overal.”

6

Aan welke tijd in China heb je de dierbaarste herinneringen: de trainingsstages tijdens je sportcarrière of je correspondentschap? “Aan mijn correspondentschap. Dat was een ongelooflijk intensieve en indrukwekkende tijd, waarin ik heel veel geleerd heb en ook echt goede vrienden heb gemaakt. Tijdens de trainingsstages was ik daar niet toe in staat, want dan bleef ik er twee maanden en daarna ging ik weer weg.”

7

Een interview doen met een Chinees of met een Nederlander?

“Dat is moeilijk te zeggen en hangt erg af van wie het is en wat het onderwerp is. Op dit moment ben ik geregeld in Peking voor mijn werk als journaliste en interview ik veel Chinezen. Zij praten niet graag vrijuit over politiek gevoelige onderwerpen, dus soms is dat lastig. Maar over andere onderwerpen praten ze wel weer gemakkelijk.”

8

Heb je meer heimwee naar China als je in Nederland bent of naar Nederland als je in China bent?

“Ik denk dat ik Nederland toch meer mis als ik in China ben dan andersom. Dat komt doordat Nederland eigen is. Als ik in China ben, mis ik mijn familie en vrienden, mijn eigen taal, je makkelijk kunnen uitdrukken, de lucht, de natuur, mijn eigen auto en het Nederlandse eten. Maar als ik in Nederland ben, mis ik China ook wel, vooral mijn Chinese vrienden.” n

NOVEMBER 2012 VERTREK NL

| 65

vnl-8-12-voor-web  
vnl-8-12-voor-web  
Advertisement