Page 42

serie | werken Twee bijzondere medewerkers op TimKim Village zijn Aba Wasi (79) en Aba Genau (75). “Ik ontmoette de twee

Aba Genau Aba Wasi Senta yu

Sentayu (hoofd koken en bediening) is een vrolijke meid van 24 die na haar lagere school nooit gewerkt heeft. Nu werkt ze bij Tim&Kim Village in de keuken en de bediening. Haar werk doet ze met een lach en niets is te veel, vooral kookles vindt ze erg leuk. Al viel het haar niet mee toen ze bij Tim&Kim Village kwam werken: “Ik begreep vaak de gasten niet, want de taal is een probleem. Ik vind het Europese eten ook niet lekker, geef mij maar injera (zure pannenkoek gemaakt van teff, het basisvoedsel)”. Niet alleen de taal en het voedsel waren vreemd voor Sentayo, maar ook koken op gas was compleet nieuw, want bij haar thuis wordt alles gedaan op hout- of mestvuurtje. Wat Sentayu moeilijk vindt is het begeleiden van de andere drie dames in de keuken. Omdat zij het langst bij Tim&Kim Village werkt, is haar gevraagd om haar kennis over te brengen. Tim: “Omdat vrouwen in elk plattelandsdorp eigenlijk nooit een beslissende rol spelen in het dagelijks leven, heeft Sentayu een hoop begeleiding van ons nodig om haar functie goed te vervullen. Sentayu is heel blij met haar werk, ze zorgt voor de drie kinderen van haar onlangs overleden zus. Ze heeft nu de mogelijkheid haar ‘pleegkinderen’ een kans te bieden op een andere toekomst.”

Ha imanot

Fentanish

M a'aza

Haimanot (koken en bediening) Ook Haimanot kookt en serveert de gasten. Ze is een beetje verlegen, maar een zeer harde werkster.

Fentanish (koken en bediening) werkt sinds twee jaar bij Tim&Kim Vil-

lage, in de keuken. Haar man zit in het Ethiopische leger en is vaak van huis.

Ma’aza (koken en bediening) Ma’aza is een vrolijke meid. Ze kookt en serveert de gasten.

42

|

VERTREK NL NOVEMBER 2012

mannen bij de meelmolen in Gorgora,” vertelt Tim. “Ze zaten daar op hun hurken te bedelen met een pannetje. De dorpelingen die hun graan of maïs komen laten malen, doen dan een klein handje meel in het pannetje.” In kleine dorpen wordt er niet om geld gebedeld, maar om etenswaren. Hierin neemt het hele dorp zijn verantwoordelijkheid. Tim vroeg of ze de daaropvolgende maandag wat werk voor Tim&Kim Village wilden doen. “Ze waren keurig op tijd, 7:30 uur, en ze zijn sindsdien nooit meer weggegaan. Aba Wasi en Genanu werken nu bijna drie jaar bij ons. Ze snijden gras, wieden onkruid en doen kleine klusjes in de tuin. Vanwege hun leeftijd werken ze vier dagen en die dagen willen ze voor geen goud missen. ‘Het is hier gezellig, we krijgen lekker ontbijt met thee,’ zegt Aba Wasi.”

Yihenu (voorman bouw) komt uit een héél arm,

groot gezin. Toen hij bij Tim&Kim Village de kans kreeg op een vaste baan, stelden zijn ouders voor om Yihenu van school te halen om fulltime voor Tim & Kim Village te kunnen werken. Toen is de afspraak gemaakt dat hij na schooltijd bij Tim & Kim Village kan werken. Na zijn school begon het te kriebelen en wilde hij naar de hoofdstad voor een baan en zijn persoonlijke ontwikkeling. Na een jaar zwerven komt Yihenu echter terug! Hij werkt nu als voorman, vooral in de bouw en is een belangrijke schakel geworden in het geheel.

Desalegn (bouw) is een oud-soldaat en heeft

actief gevochten in de laatste oorlog tegen Eritrea. Hij kreeg een piepkleine uitkering van de staat: lang niet genoeg om van te eten. Een vreselijk trouwe werker die zorgt dat het materiaal aangevoerd wordt en op de juiste manier verwerkt wordt. Desalegn heeft maar één ambitie: “Ik wil voor altijd bij Tim&Kim Village werken.” n

Yihenu

Desa legn

vnl-8-12-voor-web  
Advertisement