Page 41

werken | serie snel vervuld. Tim: “Toevallig hebben we net nog een jongen aangenomen enkel en alleen om als begeleider van toeristen op te treden. Daarmee worden wij weer wat ontlast. Hij spreekt uitstekend Engels en loopt rondjes over het terrein met de gasten; ook gaat hij boottochtjes over het meer organiseren.” Veel problemen met hun Ethiopische werknemers hebben Tim en Kim niet meer, al was het even wennen in het begin. Nu zijn er hooguit nog de interpretatieverschillen die resteren: “Laatst vroeg iemand me of we in Nederland ook arme mensen hebben. Ik zei ‘ja’, waarop deze Ethiopiër vroeg om een arme Nederlander te beschrijven. Ik legde hem uit dat deze in elk geval een dak boven zijn hoofd heeft, een afvoer van zijn wc heeft, over schoon drinkwater kan beschikken, en in veel gevallen zelfs een tv’tje heeft. ‘Zo iemand is niet arm, maar ríjk’, kreeg ik als antwoord…”

Tot zover de ervaringen van Tim en Kim in Ethiopië. Blijf hun verrichtingen volgen via www.timkimvillage.com. Vanaf deze plek wenst VertrekNL Tim en Kim verder heel veel succes met hun mooie werk!

Wubu Ba lette Wubu (hoofdbewaker) heeft verscheidene banen gehad waaronder bewaker, geitenhoeder en slager. Sinds februari 2008 werkt Wubu met veel enthousiasme in Tim&Kim Village. Vooral het streven om als een “team” te functioneren pakt hij heel goed op. Dat wil zeggen dat Wubu overal meehelpt waar hij kan, ook al valt dit niet onder het bewaken van het terrein. Hij neemt veel initiatief, is altijd bezig en heeft plezier in wat hij doet. Balette (bewaking) is de jongere broer van Dereje en is ook vrijgesteld van het boeren. Ook hij gaat nu naar school, hij kan niet achterblijven bij de andere bewakers. Balette kan heel goed onderhandelen op de markt en komt altijd trots met de beste prijzen thuis.

Awoke (bewaking) is de vaste partner van Balette. Zoals de anderen gaat ook hij naar

school. Awoke heeft eerst voor priester gestudeerd en spreekt en schrijft de oude taal Ge’ez, naast Amhaars. Met Balette gaat hij vaak vissen en hij verdient een zakcentje bij door aan Tim&Kim Village vis te leveren.

Dereje (bewaking) is de vaste partner van Wubu. Hij is een man met heel veel broers.

Daardoor hoeft hij niet meer op het land te werken en kan geld verdienen buiten de korte oogsttijd om. Dereje ziet er erg naar uit om straks naar het leercentrum te gaan. Hij gaat zelfs weer naar de lagere school. Dereje wil niet “dommer” zijn dan zijn kinderen die nu ook naar school gaan. Elk uurtje vrije tijd is hij hard op zijn Engels aan het studeren.

Dereje

“We willen laten zien dat we zonder hulp uit Nederland kunnen bestaan met een camping in Ethiopië” Endelgashew (niet op de foto) was vroeger visser op het Tana-meer. Door de enorm

gestegen brandstofprijzen is aan vissen niet veel meer te verdienen. Zo kwam Endalgashew bij Tim&Kim Village als bouwer aan de slag.

Tesfaye (niet op de foto) is zijn hele leven soldaat geweest in het Ethiopische leger. Toen de toenmalige regering ophield met bestaan zijn er 500.000 soldaten op staande voet ontslagen. Tesfaye was hier één van, maar hij had wel een gezin te onderhouden. Met dagelijkse klusjes, als ze tenminste voor handen waren, heeft hij zijn gezin met vier kinderen onderhouden. Nu, jaren later, vindt Tesfaye een nieuw bestaansrecht bij Tim&Kim Village als bewaker. ➤ NOVEMBER 2012 VERTREK NL

| 41

vnl-8-12-voor-web  
vnl-8-12-voor-web  
Advertisement