Page 40

serie | werken

H

et gaat goed in Gorgora, de plek in Ethiopië waar Tim en Kim Otte een camping hebben opgericht om de lokale bevolking aan werk te helpen. Onlangs zijn er vier lodges in gebruik genomen, volgens Tim: “Dat loopt goed, ze zijn vrijwel elke week bezet. Ik ga nu haast maken met de laatste twee lodges en zorg dat alles goed is aangesloten op de riolering, dan zijn we helemaal in vol bedrijf.” Doel van Tim en Kim is om de camping in 2015 zelfstandig draaiende te hebben: “We willen echt laten zien dat het kan, om zonder hulp in Nederland te kunnen bestaan met een camping in Ethiopië.” Voor Tim en Kim is het belangrijk om niet alleen de Ethiopiërs aan werk te helpen, daarover straks meer, maar ook om uiteindelijk winst te maken met de camping. Niet om hun eigen zakken te vullen, maar om allerlei nieuwe ontwikkelingsprojecten te kunnen starten. In de vorige edities van deze serie was bijvoorbeeld sprake van een mogelijke toiletvoorziening in een naburige kleuterschool. Tim: “Wij wachten nu alleen nog op groen licht uit

Nederland wat de financiën betreft. Voor de rest is alles rond, de tekeningen van de wc’s zijn bijvoorbeeld al af.”

Loyaliteit Tim en Kim runnen hun camping met betaalde hulp van vijftien Ethiopiërs (zie kader). Hoe zijn ze eigenlijk aan deze mensen gekomen? Tim: “Op basis van loyaliteit en door mond-tot-mondreclame. Vijf jaar

“Mannen krijgen hier veel meer kansen, op school en met hun studie” geleden zijn wij hier begonnen, onder meer met het aanleggen van een weg naar de camping. Toen hadden we veel dagwerk te bieden, waar vaak wel dertig mensen per dag op afkwamen. Na verloop van tijd zag je goed op wie je wel en op wie je minder kon rekenen. Van degenen die loyaal aan ons waren, werken er nog altijd drie bij ons.

De Ethiopische werknemers

De rest komt op voorspraak van mensen die we kennen. Iemand kent bijvoorbeeld nog wel een achternichtje die iets wil doen. Dan bieden wij vaak een proefcontract aan van drie maanden en wanneer het bevalt komt diegene voor een jaar bij ons in dienst.” Opvallend is dat er vooral onder vrouwen veel animo is om bij Tim&Kim Village te werken. Tim: “Meisjes worden hier vaak achtergesteld bij de jongens. In een klein dorp als Gorgora heerst traditie en zijn veel vrouwen gedoemd om huisvrouw en moeder te blijven. Gemotiveerd worden ze niet en dat zijn ze ook niet. Goede of slechte cijfers op school, hun lot staat vast: huisvrouw worden en een hoop kinderen krijgen. De vrouwen zijn misschien maar een paar keer in hun leven naar een stad geweest. Hun wereldje is oh zo klein. Door bij ons te werken ontkomen ze aan dat kleine wereldje. Het is een vorm van emancipatie. Mannen krijgen hier veel meer kansen, op school en met hun studie. Ook is er veel meer werk voor mannen in het dorp zelf. Dat betekent concurrentie voor ons.”

Arm en rijk Veel mensen willen graag bij Tim&Kim Village werken, en vacatures worden dan ook

Tim en Kim hebben

intussen vijftien mensen in

dienst, allen uit Gorgora en

omgeving. Dertien van hen hebben een vast contract,

twee werken op dagbasis. Een introductierondje...

Marye is een zeer nieuws-

M arye 40

|

VERTREK NL NOVEMBER 2012

gierige werknemer. Marye pakt alles snel op en spreekt goed Engels. Hij is daardoor populair bij de gasten en is dan duidelijk in zijn element. Ook speelt hij een belangrijke rol in het administreren van personeelsuren, aankoopbonnetjes en het wegbrengen van belastingpapieren.

Awoke

vnl-8-12-voor-web  
vnl-8-12-voor-web  
Advertisement