Page 1

Vraag 1

Wat betekent adoptie? Dat je geboren bent bij een andere vrouw dan je mama. Die andere vrouw is je geboortemoeder. Je mama is je mama die voor je zorgt, en papa is je papa die voor je zorgt.

Wat is hechting?

Vraag 2

Als je hechting goed is, dan weet je diep vanbinnen zeker dat je vader en moeder altijd bij je blijven. Dan weet je dat ze van je houden om hoe je bent: prima!

Vraag 3

Hebben mijn adoptieouders mij uitgekozen? Vaak mogen adoptieouders niet zelf kiezen. Dat deden mensen van de adoptieorganisatie. Zij dachten dat jij en papa en mama heel goed bij elkaar zouden passen. Voor je ouders was het een heel fijne verrassing dat jij hun dochter/zoon werd.

CALL_1205_Thuis_BW_05.indd 36

13-07-12 11:28


Vraag 4

Mijn adoptieouders hebben mij geholpen door voor mij te gaan zorgen. Daar ben ik heel blij mee. Je mag best dankbaar zijn dat je ouders daarvoor gekozen hebben. Wel is het belangrijk om te weten dat je ouders dit doen omdat zij het heel fijn vinden om voor (nog) een kind te zorgen. Dus zij zijn ook heel blij dat jij hen geholpen hebt.

Gemis, verlangen, boosheid

Ik mis mijn land soms zo erg, maar weet eigenlijk niet eens wat ik nou mis omdat ik nog te jong was om het te onthouden. Hoe kan dat?

Vraag 5

Ik denk dat je niet alleen je land, maar ook je geboorteouders mist. Dat is heel normaal, want je geboorteouders en je geboorteland zijn een deel van jou. Ook al vind je het fijn bij je adoptieouders, en wil je bij hen blijven, toch blijft dat verlangen soms opkomen.

Vraag 6

Ik had eigenlijk best heel graag in mama’s buik gezeten. Waarom verlang ik daar zo naar? Je hoort bij je vader en moeder. Daarom zou je ook graag willen dat je helemaal vanaf het begin bij hen was geweest, en misschien zou je ook wel willen dat jullie meer op elkaar zouden lijken.

CALL_1205_Thuis_BW_05.indd 37

13-07-12 11:28

Thuis-Vrouwke Klapwijk & Annerieke Berg-6 vragen over adoptie  

Thuis-Vrouwke Klapwijk & Annerieke Berg-6 vragen over adoptie

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you