Leesfragment - Cees Nooteboom - 'Monniksoog'

Page 1

cees nooteboom

Monniksoog poĂŤzie | k ara at


cees nooteboom

Monniksoog poĂŤzie

k ara at


Eerste druk oktober 2016 Copyright © 2016 Cees Nooteboom en Uitgeverij Karaat, Amsterdam Redactie Luc de Rooy Omslagfoto, auteursfoto © Simone Sassen Vormgeving Studio de la Rúa www.ceesnooteboom.nl www.uitgeverijkaraat.nl Monniksoog: isbn 978 90 797 7031 1 / nur 306


13 In het heldere daglicht, ijzel op sneeuw, soms kun je vallen. Ga bij de vijand naar binnen en vraag wie je bent. Tussen het onkruid kruipt je naam naar je toe. Bestaat in dit drogbeeld een rijm of een rede? Of zijn het woorden die zich voeden met taal als beweging, een gesprek met zichzelf? Vermijd het gebouw van de nacht zei de meester. Wat is onmiddellijkheid? Aanraking, de hand op de huid, het nabije gevoel dat geen verder verdraagt.

4


19 In een gedicht van de dood? De ene man schreef lang voor zonsopgang over de ander, lang voor zijn tijd, dichter over schilder, en ik hoor ze hier op de landweg, omdat dat wat geschreven is blijft staan in de lucht, een spoor om te volgen, taal als van spinrag maar gesponnen uit ijzer, denken waaraan het oor zich verbijt, schrikdraad van het geheugen waarin wat gevaar bergt bewaard blijft, nee, deze wandeling was niet gratis, spiegels zoeken de denkers, de man met de pen en de man die een baarmoeder doorsneed, een paring doormidden, een man die wou vliegen in een tijd van nog niet.

5


23 Nachtrit, dezelfde weg van altijd, je kent de bochten, nu zwartgelakt. Waar de hond altijd ligt is het duister, de gedachte aan die hond al vernietigd, de stallen verdwenen, het donker verloochent het bos. Iemand sprak over schuld, maar het ging over mensen, bedrog zoals de natuur het niet kan, onze afkomst de eerste materie, sterrenstof, gruis dat van vlees werd, dat woorden gebruikt en vernietigt, zich uit de spiegel verwijdert omdat er geen licht is om iemand te zien.

6


Cees Nooteboom (1933, Den Haag) is een van de grootste schrijvers van de hedendaagse internationale letteren en wordt al jaren beschouwd als een belangrijke kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij is de auteur van talloze romans, reisverhalen en kunstbeschouwingen. Maar hoewel zijn poĂŤtische werk wellicht de minste bekendheid geniet binnen zijn oeuvre, lijkt Nooteboom zich toch voornamelijk een dichter te voelen. In zijn nieuwe bundel, Monniksoog, zien we een schrijver op het toppunt van zijn kunnen, een schrijver die van zijn persoonlijke fascinaties (eilanden, schelpen, reizen, verstilling) en verleden een universeel, archetypisch verhaal weet te creĂŤren.


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.