Studeren doe je zo!

Page 1

“E

en

Harm Hoeksema

Studiekeuze Ritme Uitstelgedrag Projecten Samenwerken Tentamentips Motivatie Presentatie Eindscriptie

HANBOEK VOOR (AANKOMENDE) STUDENTEN

m

us

th

av

e.

..!


“Een musthave voor elke student!”

Bestel Hier

Regina Zwaagstra, Hoofdredacteur Studenten.net

“Leuk cadeau voor zowel de nieuwe als huidige studenten!” Arjan Houwers, Student Hogeschool Utrecht

“Slim studeren is effectief leren!” Bernadette Pol, Opleidingscoördinator Universiteit Twente

“Dit had ik eerder moeten lezen!” Niels Hardorff, Student Universiteit van Amsterdam


Vormgeving: Lara López Álvarez Een uitgave van Uitgeverij Elmar BV

ELMAR


Bestel Hier

Een studie afmaken is waarschijnlijk het belangrijkste wat je ooit voor je toekomst hebt gedaan


inhoud Hoofdstuk 1. De juiste studie!

Hoe kies je de beste studie voor jezelf?

Hoofdstuk 2. Een goed studieritme

Hoe hanteer en behoud je een fatsoenlijk studieritme?

Hoofdstuk 3. Projectvakken halen

Hoe zorg je voor een gezamenlijk eindresultaat?

Hoofdstuk 4. Tentamens voorbereiden

Hoe kop je ze binnen?

Hoofdstuk 5. Motivatie

Hoe houd jij jezelf gemotiveerd?

Hoofdstuk 6. Scriptie schrijven en presenteren

Hoe schrijf ĂŠn presenteer je de perfecte thesis?

Nawoord: De noodzaak van nominaal studeren? EINDE

Moet je het wel willen ĂŠn eisen van jezelf?

12

38

70

96

130

158

172


10


Over dit boek In het boek staan allerlei grappige feitjes, handige tips en áhá-momenten. Op elk moment kom je ze tegen en worden ze op een eigen manier weergeven.

Zelfstandige opdrachten: • Doe het niet thuis. • Ga naar de bieb.

In de ‘Solve It!’ staan korte en belangrijke tips die je meteen kunt gebruiken. Deze tips geven kernachtig antwoord op wat er gevraagd is bij het begin van een paragraaf.

Tussen de alinea’s geven we kernpunten aan – deze zijn nuttig, zinvol en belangrijk. Daar kom je verder mee.

NUTTELOZE FEITJES #1 De oranje hoofdkleur van het boek is de kleur van het jaar 2012: Tangerine Tango.

11

áhá - zo zit het dus!

Nutteloze feiten komen regelmatig terug tijdens de studie, en zo ook in dit boek. Ze zijn erg leuk voor de variatie, maar eigenlijk heb je er niets aan. Daarom bij deze ook nutteloze feiten aan de zijkant om je aandacht van het lezen af te houden.


Bestel Hier

l

Het was een warme zondagmiddag, toch maar besloten om mijn vrije middag op te offeren om naar een open dag van een universiteit te gaan. Eenmaal aangekomen was alles geregeld: drankjes, hapjes en gezellige studenten. Na het eerste praatje liepen we een grote zaal in, overal posters, flyers en brochures met informatie over verschillende studies. Pratend met de studenten bleek dat de ene student nog enthousiaster was over zijn studie dan de andere. Welke studie zal ik kiezen‌?

l

14


E T S I U J de

E I D U ST

15


Bestel Hier

l

Het is 9 uur ’s ochtends, je schiet wakker. Het college dat je had moeten volgen is een halfuur geleden begonnen. Terwijl de koppijn je teistert zit je eraan te denken om naar de keuken te gaan, een boterham te smeren, je daarna enigszins toonbaar te maken en in de koffiepauze van half tien aan te sluiten. Grote kans dat dit geen enkel probleem is. Een andere gedachte schiet je te binnen. Het bed is eigenlijk lekker warm, je ogen zijn zwaar, je moeheid overvalt je en je denkt bij jezelf: Wat heeft het voor zin om met zo’n duffe kop op college te verschijnen. Ik onthoud dan toch niks, laat ik maar bij de latere koffiepauze van half 11 aansluiten, terwijl ik nog even blijf liggen…

l

40


2 studieritme

41


Bestel Hier

l

Het is een mooie avond in de stad en je wordt opgebeld door je groepsgenoot Jan. ‘Wat irritant!, heeft Kevin weer zijn werk niet afgemaakt,’ zegt je groepsgenoot tegen je terwijl je net de kroeg in wilt lopen. ‘Dit is al de zoveelste keer, dit kunnen we echt niet toestaan, hij gaat het nu morgenochtend afmaken, nota bene de ochtend vóór de deadline!’ schreeuwt het van de andere kant. Tja, Jan wil een hoog cijfer halen. Jan: ’Jij bent toch ook ervoor om hem de groep uit te zetten?’ Als diegene die het geheel samengevoegt ben je toch een soort groepsleider geworden. Ga je beslissen om Kevin uit de groep te zetten?

l

72


3 projectvakken

73

halen


Projectafspraken We hebben gezien dat een planning een gevoel van urgentie kan kweken. Zo’n gevoel zorgt ervoor dat iedereen zijn werk op tijd doet. Naast een duidelijke planning zijn er andere technieken om als groep verder te komen, waardoor de groep op de langere termijn tevreden kan zijn over zijn werk. Een voorbeeld daarvan is om regelmatig face-to-face af te spreken.

Spreek regelmatig af, ruim voor de deadline! Als het goed is, zijn er binnen een project vaste contactmomenten, mocht dat niet zo zijn, spreek deze dan zelf goed af. Een regelmatige afspraak zorgt ervoor dat iedereen gewend is aan het bijeenkomen, dat iedereen elkaar persoonlijk ziet en dat er elke week concreet dingen worden overlegd. En dat niet alleen, tussen de regels door zorgt dit ervoor dat mensen hun werk voor de sessie afmaken, oftewel dat je erachter komt dat iemand zijn werk niet doet. Op zo’n moment ben je er op tijd bij. Als je dus niet regelmatig afspreekt dan kun je tegen het einde voor onaangename verrassingen komen te staan. Bij het inplannen van deze momenten is het dus verstandig ruim voor de deadline af te spreken.

Going solo Neem Jan (de naam is veranderd maar het betreft een waargebeurd verhaal). Jan was een succesvolle eerstejaars student en was bezig in de tweede helft van het jaar. Alles ging goed tot het eerste grote project. Doordat hij vooral bezig was met zijn vakken leerde hij weinig betrouwbare vrienden kennen. Uit pure noodzaak kwam hij in een groep terecht waar het absoluut niet goed ging. Afspraken werden niet nagekomen, de kwaliteit was ver te zoeken en de medestudenten leken zich niet te bekommeren om het project. Na één maand besloot hij alleen verder te gaan.

82


Na ontzettend veel moeite heeft hij het vak uiteindelijk tot een goed eind weten te brengen, ten koste van een van zijn andere vakken. Daarnaast heeft hij hiermee een ander (groter) probleem gecreëerd. Drie redenen waarom dit zeer slecht voor hem heeft uitgepakt. •

83

Alleen in de studie. Door dit soort acties kom je alleen te staan in de studie en word je met een scheef oog aangekeken. Het is dus maar de vraag of medestudenten ooit nog met jou informatie (bijvoorbeeld oude tentamens) zullen uitwisselen. Andere vakken worden problematisch. Een project dat je in principe met meerdere studenten moet doen in je eentje afmaken vergt ontzettend veel tijd. Zoveel tijd, dat zelfs je andere vakken er onder gaan lijden. In dit geval lukte het Jan niet om al zijn vakken te halen. Sociaal. Je studie is bij uitstek de plek om ook je soft skills bij te schaven, op deze manier verwijder je jezelf van het probleem in plaats van het op te lossen. Juist door het op te lossen kun je jezelf in sociaal opzicht verbeteren.


Uiteindelijk heeft hij veel (zinloze) achterstand opgelopen. Tijd die hij ook had kunnen besteden aan het bestuur van een vereniging, aan sport of aan andere hobby’s. De vraag is dus: Hoe word je een teamspeler?

Essentiële tips in projectwerk Hier volgen andere essentiële tips die nog niet genoemd zijn. Eerder hebben we besproken dat een vast tijdstip van samenkomst van minimaal één keer per week essentieel is! Waar iedereen fysiek aanwezig moet zijn. Praten is fijn, maar opschrijven is beter. Taken opschrijven voor de volgende bijeenkomst zorgt voor voortgang. Deze taken moeten persoonsgericht zijn, dat wil zeggen dat iedere deelnemer een duidelijk opdracht heeft voor de volgende keer. Je groepsgenoot doet het niet goed

Wat nu als je groepsgenoten ondanks hun beloftes de afspraken toch niet nakomen? Dan pak je de zweep erbij! Natuurlijk niet, maar hoe los je het dan op? Of ten eerste, hoe kom je erachter? Je kunt er niet omheen, je moet blijven communiceren met je groepsgenoten. Als jij je afvraagt of Piet nou eindelijk zijn stuk af heeft en je vertikt het om hem te bellen, grote kans dat hij met een excuus bij de volgende ontmoeting op de proppen komt. Nu hoef je niet als een drilsergeant iedereen achter de vodden te zitten. Los het bijvoorbeeld op in tweetallen: ‘Jan kijkt Piet zijn stuk na vóór de 22ste.’ Dit is self-sufficient, het probleem lost zichzelf op. Soms is het echter wel nodig om te informeren en klopt je vermoeden dat iemand zijn werk niet doet. Je kunt naar deze persoon uitspreken dat je graag vordering wilt maken in het project. Grote kans dat hij/zij het hiermee eens is.

84


Er zullen mogelijk ook geïrriteerde reacties komen. Dit is echter de luiheid die spreekt en die moet je absoluut niet persoonlijk opvatten. Achteraf zal iedereen namelijk erg blij zijn dat het allemaal zo goed gelukt is. Ze zullen blij zijn dat je de verantwoordelijkheid nam om problemen aan te pakken.

Communiceren, communiceren en nog eens communiceren Soms moet je echter hard zijn. Als iemand consequent zijn werk niet doet dan moet je dat niet aanmoedigen door het toe te blijven staan. Het beste kun je dan een laatste waarschuwing geven, of iemand eventueel meteen uit de groep zetten, afhankelijk van de situatie. Het levert minder stress op en de sfeer en het resultaat worden beter. Duidelijke regels zijn daarom van groot belang om eventuele sancties op te leggen. Bijvoorbeeld, één of twee waarschuwingen maximaal. En dat je dan bij de volgende keer eruit ligt. Wacht niet tot het laatste moment om de luilakken in te lichten, geef ze de kans om zich te herstellen. Wat tegelijkertijd ook betekent dat ze de kans krijgen om definitief op hun bek te gaan. Door duidelijk te zijn, zien ze vaak de ernst van de zaak in en kan er een volledige omslag plaatsvinden. Jij hebt zelf een slecht gevoel

Je intuïtie klopt doorgaans. Als jij het gevoel hebt dat je langzaam wordt buitengesloten van de groep, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Om dan erger te voorkomen (uit de groep te worden gezet en het hele project niet halen) moet je het volgende doen. Overleg individueel met je groepsgenoten, het liefst een ontmoeting of eventueel bellen. Sms’en, mailen, Facebook-berichtjes en dergelijke zijn in zo’n situatie uit den boze. Ontmoeten op persoonlijke basis is de beste oplossing om dan weer binnen de groep te komen.

85


Als je twijfelt, spreek af of bel met je groepsgenoten Als je belt, of beter, iemand persoonlijk spreekt, zeg dan waar het op staat. Blijf vooral niet vaag of onduidelijk. Zeg liever dat je het gevoel hebt dat je buitengesloten wordt. Je groepsgenoot zal je gevoel niet aanvallen en zal het ook niet zien als een aanval (aangezien het jouw gevoel is). Door dit aan te kaarten kun je het over de knelpunten hebben en mede door concreet te zijn, namelijk dat je bang bent uit de groep gezet te worden, kun je het nu nog oplossen. Door op individuele basis te spreken met de personen uit je groep kun je de probleempunten weerleggen en samen ervoor kiezen door te gaan. Immers, uiteindelijk bestaat een groep uit individuen die je moet aanspreken, want ‘de groep’ aanspreken maakt het alleen maar erger. Door de individuen te overtuigen, overtuig je de groep. Eerder werd gevraagd hoe je een teamspeler wordt. De oplossing: blijven communiceren, compassie tonen en daadkrachtig zijn! Duidelijkheid creëren in de groep, wat mag wel en wat mag niet, zorgt ervoor dat iedereen weet waar hij/zij aan toe is. Luilakken zoeken de grens op, dus moet je die duidelijk stellen. Jij hebt de leiding

Het kan natuurlijk gebeuren dat jij de groepsleider bent. Als geboren leider heb je mijn tips dan nauwelijks nodig, maar wie weet kan ik je helpen je vaardigheden uit te breiden. Een goede groepsleider laat zich kenmerken door de verantwoordelijkheid te nemen voor het project in kwestie, maar vooral ook door vertrouwen uit te spreken in de groepsgenoten. Vaak zie je dat groepsleiders de mist in gaan als ze té veel zelf willen doen. Het is de kunst om taken te delegeren op een eerlijke manier

86


en gezamelijk zorg te dragen voor het werk. Immers, als je elkaar vertrouwt dan geef je anderen verantwoordelijkheid. Ook is het belangrijk om gesprekken te leiden. De volgende methode, Think Pair Share (TPS), geeft jou de mogelijkheid om dit professioneel te doen.

Projectoplossing: Think, Pair, Share Een bekende methode om groepsessies te leiden is met behulp van de TPS methode21. Deze staat voor Think, Pair, Share; oftewel, Denk, Paar, Deel en is ontzettend tijdbesparend en levert ook nog eens verrassende ideeën op. De methode gaat als volgt: Laat de mensen in je groep eerst individueel nadenken over het hoofdprobleem en waarbij je elkaar zo min mogelijk stoort. Na circa 10 minuten (afhankelijk van de omvang van je probleem) deel je de groep in paren. Binnen dit paar zullen beide personen elkaars standpunt aan elkaar voorleggen. Tijdens het overleg proberen de afzonderlijke paren gezamenlijk tot een eindoordeel te komen. Probeer hierin flexibel te zijn en mee te denken met de ander. Pas als het echt niet lukt dan houd je vast aan je eigen standpunt. Na ongeveer 15 minuten heeft elk paar helder hoe zij ervoor staan. Nu gaat één van de twee het standpunt aan de groep meedelen. Van elk paar komt iemand hiervoor dus even aan woord. Pas nadat elk paar zijn zegje heeft gedaan mag er gereageerd worden en kan de discussie op gang komen. Alle voor- en nadelen liggen nu op tafel waardoor een snelle conclusie onvermijdelijk is.

NUTTELOZE FEITJES #13 Afgestudeerden met hogere tentamencijfers blijken gemiddeld meer te verdienen.28

87


Bestel Hier

l

Het is zomer, de zon schijnt en het is lekker warm buiten. Niet echt de tijd van het jaar dat je binnen wilt zitten om je tentamens te leren. Toch zit ik hier samen met een vriend van mij een vak te bespreken en opgaven te maken. Inderdaad, een herkansing, die we eigenlijk allebei willen halen, dus werken we gestaag door ondanks het mooie weer. Buiten horen we mensen lachen, andere studenten die hun tentamens al achter de rug hebben… of de moed hebben opgegeven. Vervolgens hoor ik van mijn studiegenoot zuchten: ‘laten wij ook maar een korte pauze nemen…’

l

98


4

99


Bestel Hier

l

Een nieuwe dag. Vandaag heb ik mij voorgenomen om te beginnen met studeren. Bureau wat opgeruimd, boeken en schriften klaargelegd. Pffft… Ik heb nu echt geen zin, eerst tijd voor wat leuks. Drie uur later… laat ik maar beginnen met studeren, oh wacht, eerst even Facebook, Twitter en het laatste nieuws bekijken. Nog even dit mailtje beantwoorden. Ik kijk op de klok. Ondertussen is het al acht uur ’s avonds, tijd om eens eten te maken. Uiteindelijk is er van studeren niets meer terechtgekomen.

l

132


5

133


Bestel Hier

l

Ik heb het helemaal gehad met mijn stage! De hele week bij het bedrijf rondgelopen, fulltime van ’s ochtends tot ’s avonds laat. Nu kom ik gedurende de dag nauwelijks toe aan mijn opdracht en ben ik niet tevreden met mijn resultaten. Nu is het verslag ook nog maar half af en de deadline is volgende week al. Depressief word ik ervan. ‘Laat je niet kennen,’ zegt mijn vriend Jan tegen me. ‘Je hoeft nog maar een week! Het is tijd voor de laatste loodjes!’

l

160


6

161


De ervaring van honderden afgestudeerden in één boek. Voor de nieuwe en doorgewinterde student, van MBO tot Universiteit, Studeren doe je zo! geeft je de ins en outs om een studie tijdig af te ronden. Boordevol tips over efficiënt studeren, projectwerk en communicatie. Dé handleiding voor als je even klem zit in je studie. Het trekt je uit de sleur en motiveert je om je studie te halen! Wist je dat je langer mag doen over je tentamens? Dat je een aanvullende beurs kunt krijgen? Dat je tentamens altijd in mag kijken?

II SS BB NN 978-90-389-2194-5 978-90-389-2194-5

99 77 88 99 00 33 88 99 22 11 99 44 55

www.uitgeverijelmar.nl

Haal in één keer je tentamen!

Leidt zelf succesvolle projecten!

Werkt tegen uitstelgedrag!

“EEN HANDIG BOEK BIJ ALLE KEUZES WAAR EEN AANKOMEND STUDENT MEE TE MAKEN KRIJGT.”

— Rob Kerstens, Directeur-Generaal DUO (Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)