Page 24

Pasar Malam In het eerste weekend van augustus wordt weer de Pasar Malam gehouden in het Oderkerkpark. Goede muziek, gemoedelijkheid, leuke interessante producten en lekker eten zorgen er voor dat het ook dit jaar weer een geslaagd evenement is. Sloop Op dinsdag 7 augustus wordt een begin gemaakt met de sloop van de Heilig Hartkerk. Aanvankelijk was het de bedoeling dat sloopbedrijf Konings uit Roosendaal een dag eerder al met de werkzaamheden was begonen, maar toen was het bedrijf Spitters nog niet gereed met het verwijderen van de asbest uit het kerkgebouw. Vrij kort na het begin van de sloop moet het werk weer stilgelegd worden omdat nu asbest wordt aangetroffen in onder andere kroonluchters in het gebouw.

FOTO JAAR-15

Profomnium Peter Sagan wordt op zondag 12 augustus winnaar van de rabobank profronde van ettenLeur. De Slowaak, winnaar van de groene trui in de tour de France en tevens drie etappes, toont zich de beste ‘rekenaar’ in de zesde editie van het profomnium. in het algemeen klassement na de drie onderdelen van het omnium (tijdrit, puntenkoers en rit-in-lijn) eindigt de Duitser andré Greipel op de tweede plaats en de Kazach aleksander vinoukourov derde. eerder op de dag wint olympisch wegkampioene Marianne vos met speels gemak de koers voor dames. Bestuur De Avondvierdaagse in Etten-Leur krijgt een compleet nieuw bestuur. Het wordt ingevuld door het bestuur van Atletiek en Recreatie Vereniging (A.R.V. Achilles). Het vorige bestuur besloot na afloop van de jubileumeditie in 2012 - de 50e vierdaagse in successie werd toen gehouden - het bijltje erbij neer te gooien. Echter, niet nadat gezocht zou zijn naar continuïteit. Met succes is gezocht naar opvolgers om het evenement voor Etten-Leur te behouden. Unitas’30 In het lange weekend van 17, 18 en 19 augustus vindt de opening plaats van de nieuwe accommodatie inclusief clubgebouw van voetbalvereniging Unitas’30 op sportpark De Lage Banken. Burgemeester Heleen van Rijnbach- de Groot verricht de officiële openingshandeling, gevolgd door een receptie. Kakkerlakken Op zaterdag 18 augustus breekt op de late avond grote consternatie uit in de wijk Schoenmakershoek als bewoner Twan van Exsel op een plantsoen bij zijn huis ter hoogte van de Gildebroederstraat en Hubertuslaan enkele honderden kakkerlakken aantreft. Vanwege de extreem grote aanwezigheid van de beesten, wordt alles in het werk gesteld om ze zo snel mogelijk te vangen dan wel te vernietigen. Daar gaan enkele weken overheen. Later blijkt dat de kakkerlakken moedwillig door een inwoner van Etten-Leur zijn losgelaten. Hij wilde van de beesten af, maar had de gevolgen daarvan verkeerd ingeschat. Muziekklassiekers In het Oderkerkpark wordt op 25 en 26 augustus voor de 27e keer het oudste popfestival van EttenLeur gehouden, Popelucht. Op zaterdagavond schallen vooral muziekklassiekers door het park op de drukbezochte Tribute Night. Er zijn optredens van The Boss Brothers (Bruce Springsteen), 1984 (Simple Minds) en Stacked Actors (Foo Fighters). Zondag treden verschillende lokale en regionale bands op.

Tekst e n s a me n s t e llin g Pe t e r H o u t e p e n

FOTO JAAR-16

Glijden in een organisatie van Stichting zomerevenementen etten-Leur (zeL) wordt op zondag 26 augustus in de kom van de Leurse haven weer het waterevenement Glij er ‘s in gehouden. zo’n 90 deelnemers proberen zo snel mogelijk in rubberen bootjes de bel boven het water te bereiken. tussen al het waterspektakel door zijn er optredens van jeroen Spierenburg en jettie Pallettie. Cheque Rotaryclub Etten-Leur overhandigt op 28 augustus een cheque van 15.000 euro aan Leo Seelen, voorzitter van SamenLoop voor Hoop Etten-Leur. De cheque is de opbrengst van de jaarlijkse haringproeverij, die in juni is gehouden. Leo Seelen en zijn zoon Bob willen in juni 2013 een loopevenement houden in Etten-Leur waarvan de opbrengst naar KWF Kankerbestrijding gaat. Water Wethouder Jan van Hal neemt op 29 augustus een drinkwatertappunt in gebruik. Hij doet dat tijdens de weekmarkt. Bij de nieuwe voorziening kan iedereen die dat wil gratis water tappen. De gemeente noemt het een welkome aanvulling in de openbare ruimte. Kunstwerk In het bijzijn van de leerlingen van Het Kompas vindt op 29 augustus de officiële onthulling plaats van een kunstwerk dat de Woonstichting Etten-Leur (WEL) de school aanbiedt in het kader van de jaarlijkse WEL-prestatieafspraak. Dit jaar mochten de medewerkers zelf een activiteit kiezen, onder voorwaarde dat deze een sociale, culturele, sportieve of maatschappelijke bijdrage levert aan Etten-Leur. Acht medewerkers van WEL werkten hun creativiteit uit tot een kunstproject met een symbolische gedachte.

FOTO JAAR-17

Thetford het bedrijf thetford wordt op 31 augustus winnaar van de elfde Bov-trofee. De bokaal voor de Beste ondernemers visie wordt uitgereikt aan directeur Stéphane cordeille. Dat gebeurt voorafgaand aan het evenement Lekker ettenLeur van de plaatselijke junior Kamer. De Bovtrofee kent dit jaar als thema ‘de beste werkgever van etten-Leur’.

SEPTEMBER Reünie Handbalvereniging Internos op sportpark De Lage Banken viert op 1 september een feestje. In verband met het 50-jarig bestaan van de vereniging vindt bij de eigen sportaccommodatie een grote reünie plaats. De dag begint met een receptie, gevolgd door een barbecue en een afsluitende feestavond voor zowel jong als oud. Tijdens de jubileumviering is door HV Internos tevens een fototentoonstelling ingericht waar middels oude afbeeldingen de geschiedenis van de club de revue passeert.

Raadslid Zonder er met een echte reden voor te komen - noch door hemzelf dan wel door zijn partij - treedt Patrick Baremans begin september met onmiddellijke ingang af als raadslid voor de VVD in de gemeenteraad. Diverse media melden dat Baremans vertrouwelijke informatie gelekt zou hebben uit de visie Kerkwerve over de aan de gang zijnde sloop van de Heilig Hartkerk. Verkiezingen De VVD wordt bij de Tweede Kamerverkiezingen net zoals dat landelijk het geval is - de grootste partij in Etten-Leur. De liberalen krijgen op woensdag 12 september ruim 30% van de stemmen en blijven daarmee de PvdA ruim voor. Die partij eindigt met ruim 23% op de tweede plaats. De PVV wordt de derde partij in Etten-Leur met bijna 100 stemmen meer dan de SP (respectievelijk 12,40 en 12,01%).

FOTO JAAR-18

Motortrialrijder Motortrialrijder Marco reit uit etten-Leur wordt in zelhem europees kampioen in de 40plus klasse. voor reit een unicum. De 42-jarige etten-Leurenaar heeft al wat prijzen in zijn kast staan, maar nog niet die van europees kampioen. enkele weken later pakt hij voor de twaalfde keer de nationale titel. Motorcross Jens Walvoort uit Etten-Leur wordt op zondag 16 september in Valkenswaard Nederlands kampioen motorcross in de 50cc klasse. Het hele seizoen staat de 8-jarige Walvoort aan de leiding in het klassement. Volgend seizoen stapt de jonge Etten-Leurse motorcrosser over naar de 65cc klasse.

FOTO JAAR-19

Fietstunnel Wethouder jan van hal heropent op 18 september de fietstunnel onder de Bredaseweg. Die is enkele maanden afgesloten geweest. De etten-Leurse kunstenaars Mario Pasetto en Stijn de Wilde hebben er gewerkt aan muurschilderingen die de geschiedenis van ettenLeur vertellen. Cultuur Op 21 en 22 september wordt er cultuur gesnoven in het centrum van Etten-Leur tijdens de tweedaagse culturele manifestatie CUMEL. Het publiek geniet van beeldende kunst, muziek, zang, dans en cabaret. Kinderen laten hun creativiteit los op klei, verf en ziltzeep. Bezoekers komen ogen en oren tekort. Bijen Het Bijengilde Etten-Leur e.o. viert in 2012 zijn 100-jarig bestaan met een reeks aan activiteiten. De viering van het jubileum komt op zondag 23 september tot een apotheose met een grote bijeenkomst in het Munnikenheide College. Het thema van de dag is ‘Verbinden’. Er is onder andere een grote tentoonstelling waarop alles te zien is wat te maken heeft met bijen. Hospice Op donderdag 27 september vindt de officiële opening plaats van het hospice Marianahof. Het complex van Avoord Zorg en Wonen biedt een gastvrij onthaal aan mensen die in hun laatste levensfase verkeren. Het hospice bevindt zich in een parkachtige omgeving aan de San Francescolaan in Etten-Leur.

PAGINA 24

JAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBER

AuGuSTuS

ode JAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBER

E t te n - Le u r se B JAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBER

jaaroverzicht

Harmonie Harmonie Constantia viert op zondag 30 september zijn 130-jarig bestaan. Dat gebeurt met een gevarieerd reünieconcert in de theaterzaal van Nieuwe Nobelaer. Voor deze gelegenheid wordt de harmonie aangevuld met een 20-tal oud-leden. Jaarmarkt Duizenden bezoekers brengen op 30 september een bezoek aan de jaarmarkt in het centrum. De jaarmarkt is tevens gekoppeld aan de koopzondag in het Winkelhart en die staat voor een groot deel in het teken van de mode met shows waarin de najaarsen wintermode getoond wordt.

OKTOBER Wrang Op vrijdag 5 oktober overlijdt op slechts 55-jarige leeftijd Jan Willemse, voorzitter van Unitas’30, aan kanker. Willemse kwam in 2002 als vertegenwoordiger van de jeugd in het bestuur van Unitas’30. Na drie jaar werd hij interim-voorzitter omdat de toenmalige voorzitter Antoon Vermeulen er tussentijds mee moest stoppen vanwege gezondheidsproblemen. Extra wrang is dat een dag eerder ook Vermeulen op 74-jarige leeftijd is komen te overlijden. Zo verliest Unitas’30 twee iconen in zeer korte tijd. Vermeulen was ook medeoprichter, oud-voorzitter, oud-raadslid, oud-wethouder en ere-lid van het APB. Hij was onder andere ook betrokken bij de Stichting Adriaan van Bergen.

FOTO JAAR-20

Organist op 7 oktober viert Michel Gottmer zijn 50-jarig jubileum als organist van de Lambertuskerk in etten-Leur. een uitzonderlijk jubileum van de geboren rotterdammer, die in 1962 aantrad als koordirigent en organist in de Lambertusparochie. De jubileumzondag begint om elf uur met een bijzondere eucharistieviering; ’s middags is er een jubileumconcert. Bestuurslid Op dinsdag 9 oktober overlijdt oud-bestuurslid en penningmeester van het Turfschip, Joop van Yperen. Hij is 63 jaar geworden. Van Yperen was ook Lid in de orde van Oranje Nassau.

FOTO JAAR-21

Clubhuizen in aanwezigheid van een groot aantal leden van zowel honk- en softbalbalvereniging the Stags als rugbyclub etten-Leur (reL) wordt de eerste officiële handeling voor de realisering van de nieuwe clubhuizen verricht op het nieuwe sportcomplex aan de Streek. De voorzitters van beide verenigingen, Mark Pigmans (the Stags) en joop jansen (reL), slaan de eerste paal op de plaats waar in april 2013 de clubhuizen van beide verenigingen geopend worden. Volle borst Veel zweet en tranen tijdens het 18e Smartlappenfestival. Stef Ekkel, Sieneke, André Hazes-imitator René van Beeten en de Zwartjannen met accordeonist Manfred Jongenelis trekken een volle tent op zaterdag 13 oktober.

DELZ_20121223  
DELZ_20121223