Page 22

Coffeeshop De gemeente Etten-Leur brengt het coffeeshopbeleid in overeenstemming met het aangescherpte landelijk gedoogbeleid. Dit betekent dat de enige coffeeschop in Etten-Leur, Noorderlight X, per 1 mei een besloten club wordt die alleen toegankelijk is voor meerderjarige ingezetenen van Nederland. Bouwkundige De gepresenteerde kosten van gemeentewege voor het opknappen van de Heilig Hartkerk aan de Kerkwerve zijn veel te hoog. Dat stelt bouwkundige en parochiaan Pieter Herijgers in een brief aan het college en de leden van de gemeenteraad. Voor de Heilig Hartkerk is een sloopvergunning aangevraagd. Op zondag 17 juni staat de laatste kerkdienst in het ruim 50 jaar oude gebouw gepland. De gemeente wil in de wijk Banakkers een nieuw schoolgebouw realiseren; de locatie van de Heilig Hartkerk is hiervoor als plek aangewezen. Hergebruik van de kerk als school is door de gemeente onderzocht, maar lijkt niet haalbaar. Volgens bouwkundige Pieter Herijgers moet het goed mogelijk zijn om een aantal vloeren in de kerk aan te brengen, waarmee volgens hem de basis ontstaat voor het schoolgebouw in de kerk. In de brief aan het college en de gemeenteraad legt hij gedetailleerd uit hoe in ieder geval 26 klaslokalen in de kerk te realiseren zijn. Tuin Bevrijdingsdag 5 mei gaat de statistieken in als een van de koudste dagen van de laatste twintig jaar. De eerste editie van het event Tuin & Idee op het Raadhuisplein begint op 5 mei ook nog eens met regen. Goed voor de planten, minder aantrekkelijk voor bezoekers en deelnemers Classic “Rond de 550 deelnemers hadden we bij de voorinschrijving voor de eerste Servais Knaven Classic”, meldt Suzanne van As van het organiserende comité dat voor dit evenement even los fietst van de Stichting Wielertopsport Etten-Leur. Om goed 10.00 uur op zondag 6 mei zijn er al meer dan 1000 deelnemers ingeschreven en vertrokken; de eerste om 08.00 uur vanaf het Trivium hotel in Etten-Leur. Burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot, op de fiets uiteraard, begeleidt Servais en Natascha Knaven naar de startplaats voor de 143 fietskilometers door wielerland West-Brabant. 12,5 jaar Raadslid en fractievoorzitter Cees Musters van de VVD Etten-Leur wordt op maandagavond 7 mei aan het begin van de raadsvergadering in de bloemen gezet door de burgemeester. Musters maakt 12,5 jaar deel uit van de gemeenteraad van Etten-Leur. In de periode juni 2006 tot december 2007 was de VVD’er er even anderhalf jaar tussenuit vanwege drukte op zijn werk. 100 jaar Op zaterdag 12 mei wordt de expositie ‘100 jaar Thuis in Etten-Leur’ geopend door wethouder JeanPierre Schouw en Karo van Dongen van de Woonstichting Etten-Leur. Het gaat om een vijfdaagse expositie in de kapel van het Withof naar aanleiding van 100 jaar huisvesting in de gemeente. Er zijn onder andere rondleidingen door het monumentale pand van het Withof, genoemd naar de witte gevel van Huize Adama.

FOTO JAAR-07

School op dinsdag 22 mei wordt gevierd dat de Brede school+ in wijk het hooghuis in etten-Leur zijn hoogste punt bereikt. Dat gebeurt met een officiële bijeenkomst op het bouwterrein nabij wijkgebouw vogelaar aan de Koolmees. tijdens deze bijeenkomst wordt tevens de naam bekendgemaakt van de school, De vleer. in de nieuwe school krijgen onder andere de huidige basisscholen de hofstee en de Springplank een plaats. aanvankelijk zou ook de Wiltzangh er een plekje krijgen, maar die school sluit na een aanwezigheid van zo’n 28 jaar in het hooghuis.

Tekst e n s a me n s t e llin g Pe t e r H o u t e p e n

Wim van Kuijck Op 16 mei overlijdt Wim van Kuijck op 78-jarige leeftijd. Hij was ruim 62 jaar lid van voetbalvereniging Internos en de zoon van één van de oprichters van de club, Sjef van Kuijck. Bij zijn 60-jarig lidmaatschap ontving hij van toenmalig voorzitter Ton Luijten een oorkonde en een Internos-speldje. In 1978 al was hij benoemd tot Lid van Verdienste van de club. Nieuwe naam GOODMORNING is met ingang van woensdag 23 mei de nieuwe naam van Exotic Green Uitzendorganisatie BV. Reden voor de naamswijziging is dat Exotic Green anno 2012 de lading niet meer dekt. “De activiteiten reiken al jaren verder dan enkel de groene sector”, aldus eigenaar John van der List. De naamswijziging betekent tevens een wijziging in het wagenpark. De bekende gele auto’s worden vervangen door witte, vanzelfsprekend voorzien van de nieuwe naam.

FOTO JAAR-08

Buste in aanwezigheid van onder andere de burgemeester en weduwe Marie-therese wordt op zaterdag 26 mei op de kop van de Leurse haven de buste van jan van harssel geplaatst. De onthulling vindt plaats op de tweede dag van de Leurse havenfeesten. het borstbeeld voor jan van harssel is er gekomen op initiatief van de adriaan van Bergenstichting, tevens organisator van de havenfeesten. jan van harssel overleed in december 2010 op 66-jarige leeftijd. De oud-wethouder heeft in het verleden heel veel voor de kern van Leur betekend en gedaan. ID In 2006 werd Dave Mertens al eens Nederlands kampioen bij de ID renners in ’s Heer Arendskerke. Op 26 mei pakt Dave (24) opnieuw de nationale titel in dit Zeeuwse plaatsje. ID renners zijn wielrenners met een verstandelijke handicap, internationaal bekend als wielrenners met Intellectual Disability.

JunI

FOTO JAAR-09

Honden De gemeente etten-Leur haalt de groene bronzen windhonden van kunstwerk De jacht op de rotonde aan de Parklaan weg en slaat ze tijdelijk ergens op. het kunstwerk van de engelsman thom Puckey is voor de zoveelste keer doelwit van vandalisme. onbekenden hebben de staarten van de honden verwijderd en bij één paar ook de poten. Nadat omwonenden hier melding van hadden gemaakt bij de gemeente etten-Leur, wordt een dag later ook nog een hond gestolen. Voetbalmarathon DSE-voetballer Roel Visser overleed op 23 jarige leeftijd - op tweede paasdag 1 april 2002 - na een hartstilstand tijdens de wedstrijd UVV-DSE. Met een minuut applaus begint op vrijdagavond 2 juni een 24 uur durende voetbalmarathon ter herinnering aan de Etten-Leurse voetballer. De opbrengst van deze marathon - 10.852,44 euro - wordt na de laatste match op zaterdagavond overhandigd aan een vertegenwoordiger van de Hartstichting.

Pastoraal werker Na 22 jaar pastoraal werk in de Etten-Leurse zorg neemt Piet de Leeuw op 6 juni afscheid als pastoraal werker bij Het Anbarg, voorheen het St. Elisabethshuis. Na een studie aan de Theologische Faculteit Tilburg en vervolgens functies in parochies in Breda-Noord en Bergen op Zoom, wordt De Leeuw in 1990 pastor bij het St. Elisabethshuis. Hij neemt afscheid vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

FOTO JAAR-10

Vierdaagse De afsluiting van de laatste avond van de vijftigste editie van de avondvierdaagse heeft op 7 juni iets bijzonders. in de evenementenhal van Nieuwe Nobelaer worden hans erdelman en ad Kanters op het podium geroepen. erdelman heeft alle vijftig avondvierdaagsen meegelopen en ad Kanters stopt na twintig jaar met het uitzetten van de wandelroutes. ze worden beiden in de bloemen gezet. Eredienst De Heilig Hartkerk aan de Kerkwerve wordt definitief uit de eredienst getrokken. Tijdens de laatste kerkdienst op zondag 17 juni zit de kerk stampvol. Het gebedshuis gaat dicht omdat ook de kerk in Etten-Leur te maken heeft met een teruglopend aantal parochianen en minder geld. De Petruskerk en de Lambertuskerk blijven open.

FOTO JAAR-11

Speerwerpen evelien Dekkers - hier samen met trainer Keith Beard en broer arjan - wordt op 17 juni Nederlands kampioen speerwerpen tijdens het NK atletiek voor senioren in het olympisch stadion in amsterdam. Dat doet ze met een worp van 53,43 meter. Kroeg Op zaterdag 23 juni viert Jac van Dongen het feit dat hij 30 jaar uitbater is van café De Klomp. Dat gebeurt met een groot feest voor de vaste bezoekers van de kroeg in de open lucht aan de Oude Bredaseweg. Twee dagen eerder is al een boekje verschenen over 30 jaar De Klomp.

FOTO JAAR-12

Onderwijsjaren Leraren Sjaak jansen, Lia Konings en cor van Loon tellen hun laatste dagen bij de Katholieke Scholengemeenschap etten-Leur (KSe). Na, gezamenlijk, 92 onderwijsjaren is vrijdag 29 juni hun laatste werkdag met jeugd die ze met enthousiasme hebben geleid tot het behalen van een diploma in het voortgezet onderwijs. “Werken in het onderwijs is een roeping”, vinden de afscheidnemende docenten. Sjaak jansen verlaat na 39 jaar de KSe, Lia Konings heeft er 22 jaar les gegeven en cor van Loon heeft het met plezier 31 jaar volgehouden. De drie docenten maken gebruik van de FPU regeling binnen het aBP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs.

PAGINA 22

JAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBER

MEI

ode JAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBER

E t te n - Le u r se B JAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBERJAnuARIFEBRuARIMAARTAPRILMEIJunIJuLIAuGuSTuSSEPTEMBEROKTOBERnOVEMBERDECEMBER

jaaroverzicht

Meulemart Geheel in de stijl van het natte voorjaar heeft ook de Meulemart in het centrum last van het weer. In de loop van de middag wordt het gelukkig een tijdje droog en wordt het nog gezellig druk. Jammer genoeg hebben niet alle standhouders evenveel vertrouwen in de trouwe bezoekers van de Meulemart, want een aantal van hen komt niet opdagen. Wie er wel is maakt er gewoon het beste van, al zeggen veel van hen dat ze dit jaar niet uit de kosten komen.

JuLI Kort geding De rechtbank in Breda bepaalt op maandag 2 juli in een kort geding dat de Heilig Hartkerk aan de Kerkwerve gesloopt mag worden. Het kort geding was aangespannen door het Cuypersgenootschap uit Amsterdam, dat zich inzet voor het behoud van erfgoed uit de 19e en 20e eeuw. Het genootschap is van mening dat de Heilig Hartkerk - circa 55 jaar oud - een monument is en daarom niet gesloopt mag worden. Bruba-locatie Met een kanonschot door de Bergsche Battery uit Geertruidenberg wordt op donderdag 5 juli het startsein gegeven voor de bouw van het BonApartecomplex op de hoek van de Oude Bredaseweg en Anna van Berchemlaan. De plek van het complex staat bekend als de voormalige Bruba-locatie en van nog langer geleden - benzinestation Laarakker. BonAparte gaat 12 luxe koopappartementen en drie stadswoningen omvatten alsmede commerciële (huur)ruimten op de begane grond.

FOTO JAAR-13

Rally De gemeente etten-Leur en een aantal omliggende gemeenten staan op zaterdag 7 juli in het teken van de exotic Green rally. Start en finish van het evenement bevinden zich weer op het raadhuisplein. De 25e editie van de rally wordt gewonnen door jeroen Swaanen en zijn Belgische bijrijder robin Buijsmans. Jeugdlandmoeder Op maandag 9 juli gaat voor de 47e keer Jeugdland van start. Op de eerste dag van het bijna drie weken durende evenement wordt ‘Jeugdlandmoeder’ en voorzitter van de Stichting Jeugdland, Corry Roovers, in de bloemen gezet vanwege het feit dat ze al 35 jaar bij de organisatie betrokken is. Gladiolen Alle 28 leden van wandelvereniging De Losse Feeter die zich aanmeldden voor de Vierdaagse van Nijmegen lopen de tocht uit. Op maandag 23 juli worden ze in het clubhuis op de Wipakker door het clubbestuur in de gladiolen gezet.

FOTO JAAR-14

Zomerfestival De horecaondernemers van het Winkelhart houden drie opeenvolgende donderdagen voor de eerste keer het zomerfestival op het raadhuisplein. De eerste avond, op 26 juli, is meteen een schot in de roos. onder tropische omstandigheden wordt een caribische avond gehouden, die ontzettend veel bezoekers naar het centrum lokt. jody Bernal is een van de optredende artiesten.

DELZ_20121223  
DELZ_20121223