Dboz 20140409

Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

B E R G E N

O P

O P L AG E :

Z O O M S E

9 APRIL 2014 WEEK 15

Uitgeverij

29.800

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

BEWONERS VOGELENZANG IN DE PIEPZAK

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @BergseBode

I

Te l .

076

SPORT

SLUITING PHILIP MORRIS RAAKT DUIZENDEN GEZINNEN

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

JUBILEREND PETANGESKE BLIJFT ZICHZELF VERBETEREN

Paddenglijbaan op loopgravenbrug

Bergenaar slachtoffer van brute straatroof

HALSTEREN - Enthousiaste padden die uit hun winterse schuilplaats zijn gekropen om op zoek te gaan naar een partner, komen op de loopgraafbrug bij Fort de Roovere in de val terecht. De treden zijn te hoog voor de beestjes die in tegenstelling tot kikkers korte, weinig krachtige achterpoten hebben. De gemeente heeft voor de verliefde padden een paddentrap laten ontwerken waardoor ze het talud op kunnen klimmen en via een glijgoot de gracht inroetsjen. De gemeente zal de paddenglijbaan binnenkort al installeren. De paddentrek is al flink op gang gekomen door het vroege voorjaar waardoor nu vele padden gevangen zitten.

BERGEN OP ZOOM - Een 45-jarige man uit Bergen op Zoom is in de nacht van zaterdag op zondag het slachtoffer geworden van een brute straatroof. Toen hij rond middernacht zijn auto in wilde stappen, werd de portier ineens opengetrokken door een gemaskerde man. De Bergenaar en de twee inzittenden sloegen op de vlucht. De man probeerde hulp te zoeken aan de Holleweg, maar werd ingehaald door twee straatrovers. Zij bedreigden hem met een mes en schopten op hem in, terwijl hij op de grond lag. De daders gingen er met een portemonnee en gsm vandoor. Het slachtoffer vermoedt dat de beroving te maken heeft met zijn criminele verleden.

Forse belangstelling voor Nieuwe Vesting

Exploitatie baden onder de loep

BERGEN OP ZOOM - De eerste fase voor woningbouw op de Nieuwe Vesting, het voormalige Nedalcoterrein, heeft allerminst te klagen over belangstelling. Na de open dag in het Groot Arsenaal hebben zich 66 mensen aangemeld, terwijl er ‘slechts’ zestig woningen te bouwen zijn. Volgens wethouder Ton Linssen komt de belangstelling voort uit de cocreatie, die de gemeente toepast bij de nieuwbouw. Daarbij krijgen de kopers meer zeggenschap over de bouw van hun woning. “We spelen blijkbaar in op een behoefte. Voor ons als gemeente een stimulans om met deze vorm van bouwen door te gaan”, concludeert Linssen.

Brandweer komt met postcodechecker BERGEN OP ZOOM - Op de website www. brandweermwb.nl kunnen bewoners en bedrijven van Midden- en West-Brabant sinds 1 april voortaan zien hoe lang het duurt voordat Brandweer Midden- en West-Brabant , na een brandmelding, bij een opgegeven adres is. Men kan de postcode in de postcodechecker invullen en ziet dan meteen hoeveel minuten het duurt voordat de brandweer ongeveer ter plaatse is. Brandweer Midden- en WestBrabant wil hiermee de bewustwording en zelfredzaamheid van burgers en bedrijven vergroten. In de periode tussen het melden en het voorrijden, sta je er alleen voor en is het handig om te weten wat je moet doen.

Busvervoer krijg voldoende BERGEN OP ZOOM - Het busvervoer in West-Brabant krijgt van de reizigers een voldoende. Gemiddeld waardeerden passagiers in 2013 het busvervoer met een 7,3. Dat is 0,1 procent lager dan in 2012. In West-Brabant verzorgt Veolia het busvervoer. In heel Brabant is de algemene klantwaardering gelijk aan het landelijk gemiddelde. De waardering voor de prijs van het openbaar vervoer in Brabant steeg opnieuw met 0,2 tot 0,6 punten. De waardering voor de OV-chipkaart scoort in Brabant met een 7,8 tot een 8,1. Reizigers geven het laden van reissaldo voor de OVchipkaart in Brabant een 7,7 of hoger. De cijfers komen uit de Klantenbarometer OV.

BERGEN OP ZOOM - Het Philip Morris terrein lag er afgelopen weekend verlaten bij. De fabriek werd donderdagavond stilgelegd om alle 1371 werknemers tegelijkertijd in te lichten over de sluiting van de fabriek op uiterlijk 1 oktober. Daardoor raken 1230 mensen hun baan kwijt. Deze week wordt de fabriek weer opgestart. FOTO MERIJNSITSEN.NL

Overproductie in Europa kost Bergse fabriek 1230 arbeidsplaatse n

Gitzwarte dag voor Philip Morris BERGEN OP ZOOM - Het nieuws dat Philip Morris uiterlijk 1 oktober haar fabriek in Bergen op Zoom sluit is ingeslagen als een bom. Doordat een overproductie in Europa is het Amerikaanse concern voornemens om de productie in Bergen op Zoom te stoppen. Daardoor verliest negentig procent van de 1371 werknemers hun baan. “Economisch gezien is dit de meest haalbare oplossing, maar voor de werknemers die het betreft uiteraard een zeer zwaar besluit”, erkent Mathijs Peters, woordvoerder van Philip Morris Holland DOOR RIA VAN MEIR Van Amerikaanse toestanden spreekt Peters liever niet. “We sluiten de fabriek niet per direct en ook niet volledig. Het is een geleidelijk proces, waarbij we de productie afbouwen”, stelt hij. Na 1 oktober blijven slechts 140 arbeidsplaatsen over in Bergen op Zoom. En dat terwijl de Bergse fabriek in 2012 nog een forse winst van 145 miljoen euro boekte, een resultaat dat door de stijgende prijzen voor rookwaar zelfs 25,6 miljoen euro hoger lag dan een jaar daarvoor. Overproductie Dat de productie toch aan banden wordt

gelegd, is volgens Philip Morris het gevolg van een dalende sigarettenverkoop op de Europese markt. Volgens Peters is de keuze om Bergen op Zoom te sluiten de uitkomst van een uitvoerig onderzoek naar de Europese productie. “We hebben al een aantal jaar met een overproductie te maken in Europa. De afgelopen jaren is de productie in de negen Europese fabrieken steeds weer naar beneden gebracht. De productie in Bergen op Zoom is ongeveer even groot als het overschotvolume in Europa. Vanuit dat oogpunt is de sluiting van de Bergse fabriek als meest haalbare oplossing uitgekomen, al blijft dit voor de werknemers een zeer zwaar besluit.”

’Vanaf 16 april nóg lagere prijzen’

Volgens Peters staat het voorgenomen besluit los van de sociale onrust die heerste bij de fabriek. In januari legde werknemers nog het werk neer vanwege een looneis van drie procent en een eenmalige bonus van drieduizend euro per werknemer. “Er bestaat absoluut geen verband tussen de looneis en dit besluit. In september vorig jaar werd de productie in heel Europa al onder de loep genomen, waarna op 12 maart de sluiting van Bergen op Zoom is medegedeeld aan onze directie. Aan de kwaliteit van de medewerkers ligt het ook niet, het is economisch gezien de meest haalbare optie”, aldus de woordvoerder.

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS... KIJK OP

Jumbo Bergen op Zoom, Vogelaar 29

WWW. INTERNETBODE.NL

BERGEN OP ZOOM/HALSTEREN - De gemeente Bergen op Zoom is een onderzoek gestart naar de verbetering van de exploitatie van de gemeentelijke zwembaden De Schelp en De Melanen. Volgens wethouder Ad Coppens valt er nog winst te halen door beide baden beter met elkaar te verbinden om zo kosten te besparen. “Maar ook aan de inkomstenkant zijn er mogelijkheden om de exploitatie te verbeteren. Dat kan door uitbreiding van de zwemlessen of een betere exploitatie van de horeca”, geeft hij als voorbeeld. Beide zwembaden krijgen één nieuwe directeur toegewezen, die de samenwerking tussen de baden moet bevorderen.

Zicht op wielerbaan voor jeugdrenners BERGEN OP ZOOM - Met haar deelname aan de Brabantse Dorpen Derby hoopt wielervereniging RSC Zuidwesthoek eindelijk een eigen wielerbaan te kunnen realiseren. De jeugdrenners van de wielerclub trainen nu op de openbare weg in het buitengebied van Bergen op Zoom, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. De wielervereniging heeft Hoogerheide daarom aangemeld als wielerdorp voor de Brabantse Dorpen Derby. Inzet in de leefbaarheidswedstrijd, waarbij de hoofdprijs 25.000 euro bedraagt, is een wielerbaan bij het ZuidWestHoek College in Ossendrecht. Stemmen op Hoogerheide kan via www.brabant.nl/dorpenderby

Indringend beeld jeugdzorg in Impact BERGEN OP ZOOM - Op verschillende filmen documentairefestivals is dit najaar de film Impact te zien, een initiatief van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant in Roosendaal en de 19 samenwerkende gemeenten in de regio West-Brabant. In Impact volgt documentairemaker Dennis Lubbers zes weken lang een gezin bij hun contacten met de hulpverlening en brengt in beeld hoe de gezinsleden de begeleiding ervaren tot het moment dat ze op eigen kracht verder kunnen. De film, die op 17 april in Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur in première gaat, is gemaakt tegen de achtergrond van de wijzigingen in het jeugdstelsel per 1 januari 2015.