Page 21

STUD IE &O PLEID ING2014

Jack, Erwin, Saskia en Anja

Frank, Martijn, Anne en Jacky

WELKE MIDDELBARE SCHOOL PAST HET BEST BIJ JE KIND?

‘Laat je leiden door een goed gevoel’ Achtste groepers bezoeken binnenkort weer massaal open dagen van middelbare scholen. Waarop moet je letten en welke soort onderwijs past het best bij een kind? Laat je je als ouder leiden door je verstand of door je gevoel? DOOR BO VAN SCHEYEN Zodra een schoolkind in groep acht zit begint de zoektocht naar een geschikte middelbare school. Elk kind en elke ouder heeft zo zijn eigen wensen. Tijdens het laatste schooljaar op de basisschool worden schoolkinderen alvast voorbereid op alle grote veranderingen. Het is zowel voor hen als voor de ouders een grote overgang.

Brugpieper Als ouder verdiep je je in het aanbod. Ook Jack en Anja de Munck, ouders van brugpieper Erwin (12) en dochter Saskia (14), hebben zich eerst goed laten informeren. Anja: “Op een gegeven moment ontvang je via de dagkrant veel informatie. Ik heb me er natuurlijk in verdiept. Via verschillende kanalen zoals school, folders en open dagen krijg je best veel informatie. Erwin mocht van ons zelf kiezen, natuurlijk wel in overleg met ons.” Erwin heeft alle open dagen bezocht. Over een technische opleiding en tweetalig onderwijs heeft hij nagedacht, maar hij koos uiteindelijk voor een andere school. Dat hij de sfeer daar prettig vond, gaf

de doorslag. Erwin: “Ik vond het meteen een hele fijne school. Tijdens de open dagen was de uitleg helder en ik vond de wijze waarop de school zich presenteerde voldoende en overzichtelijk. Het voelde meteen goed en de wijze waarop de dag begint met de highschool is erg leuk. Je krijgt naast de vaste verplichte vakken te maken met allerlei interessante thema’s, zoals media-educatie en techniek. Dat vind ik heel boeiend en uitdagend.” Anja: “Wij konden ons vinden in zijn keus, veel discussie was er niet over. Onze oudste Saskia zat ook al op die school, dus het was voor ons al bekend terrein.” Jack: “Uit praktische overwegingen was het ook een goede keus omdat de school hier in het Vlissingse goed aan te fietsen is. En naast kwalitatief goed onderwijs is daar toch ook wel wat voor te zeggen.” Voor de groepen acht heeft Erwin de volgende tip: “Goed om je heen kijken bij de open dagen. En als je eenmaal in het eerste zit weet dan dat het allemaal went.”

Nieuwe klas Ook Anne van Rijt (12) is een brugpieper. Ze vindt het middelbaar onderwijs tot nu toe erg leuk. Ze heeft een hele nieuwe klas. “Toen ik vorig jaar mijn keuze had gemaakt was het wel even slikken toen ik merkte dat niemand van mijn oude vriendinnen koos voor dezelfde school. Maar eigenlijk verliep alles heel soepel. Ik maakte meteen nieuwe vriendinnen.” Jacky van Rijt, Annes moeder, vertelt: “Nee, we zijn vorig jaar niet naar alle open dagen geweest. Vaak zijn er maar één of twee

gelegenheden om een school te leren kennen en als beide momenten niet schikken dan wordt het moeilijk. Toch hebben ook wij ons van tevoren goed verdiept in de verschillen tussen de scholen. Je kijkt naar de mogelijkheden en je laat je gevoel tijdens een open dag spreken.” Anne vond de ene school suffig en de andere hip. Ook haar keuze van school lag in lijn met de keuze van haar ouders. Anne danst veel en bij haar nieuwe school begint ze elke ochtend, behalve de woensdag, met de dansklas. “Ik vind het heerlijk om eerst twee uur te dansen en daarna met de lessen te starten. Wel krijgen we veel meer huiswerk dan in groep acht. Ik moet er nu meer voor doen, maar het lukt allemaal wel. Het is echt niet te vergelijken met groep acht.” Dat er veel verandert is een feit, beamen haar ouders Jacky en Frank. Maar beiden vinden de overgang erg soepel verlopen. “Het is een grote stap naar het middelbaar, en als ouder hoop je dat je kind in een leuke klas terecht komt. Tijdens groep acht krijg je best veel informatie te verwerken, ook van andere ouders, maar voor ons stond het goede gevoel bij een school bovenaan. Je wilt dat je kind veilig naar school kan en dat hij of zij zich er goed voelt. Dat vertrouwen gaf de school meteen al tijdens de open dag. De combinatie sport en creativiteit was een groot cadeau en Anne heeft het er erg naar haar zin, ook al kende ze er niemand. Wij hebben ons laten leiden door het goede gevoel dat we hadden”, aldus Jacky.

ONDERSTEUNING BIEDEN Prima toekomst mogelijkheden “MET DE HANDEN OP DE RUG” in de metaaltechniek Gors biedt mensen met een beperking zorg en ondersteuning aan huis en op veel locaties in Zeeland. Er zijn verschillende stagemogelijkheden op onze dagbestedinglocaties, woonlocaties en bij ondersteunende diensten. Kim Nagelkerke, stagiaire op woonlocatie Populierenstraat vertelt: “Hier stage lopen vind ik heel interessant want ik kan hier enorm veel leren! Zoals ‘begeleiden met de handen op je rug’. Het is immers de visie van Gors om eigen regie te stimuleren en mensen in eigen kracht zetten. Je leert steeds meer cliënten kennen, en dan weet je op den duur dat veel mensen met een beperking eigenlijk veel zelf kunnen. En dat je sommige dingen helemaal niet uit handen hoeft te nemen”. Ook de collega’s van Kim staan altijd voor haar klaar. “Als ik iets wil weten, dan is geen vraag te gek. Ook gaat het inplannen heel soepel, we zijn allemaal zeer flexibel, waardoor bij het roosteren in overleg rekening kan worden gehouden met

andere werkzaamheden. Ik heb er bijvoorbeeld nog een baan naast! Mede daarom werk ik hier met veel plezier. Wat ik studenten zou willen meegeven die stage willen gaan lopen bij Gors? “Je moet gewoon jezelf blijven, dan gaat het werk het gemakkelijkst”.

In de metaaltechniek kun je prachtig werk doen. Je werkt mee aan de bouw van allerlei constructies en apparaten, zoals machines, bruggen en schepen. Daar kun je echt trots op zijn. Bovendien heb je prima toekomstmogelijkheden, want de metaalbedrijven hebben volop werk voor vakspecialisten. Regionaal Leerbedrijf Vakwerk helpt je om zo’n vakspecialist te worden. Je gaat meteen aan de slag in een metaalbedrijf én je krijgt de kans om zonder kosten een beroepsopleiding te volgen. Natuurlijk kun je rekenen op een prima salaris. Regionaal Leerbedrijf Vakwerk verzorgt vakopleidingen in de metaaltechniek voor de aangesloten metaalbedrijven in Midden- en Noord-Zeeland. Voor deze bedrijven zoekt Vakwerk de toekomstige vakmensen. Samen met jou bekijken we welk bedrijf het beste bij je past. Wij regelen dat je daar aan de slag kunt. Je start met een beroepsopleiding op niveau 2, die twee jaar duurt. De theorie

volg je bij Scalda. Het vakmanschap leer je bij Vakwerk. De overige dagen werk je in het bedrijf. De kosten van de opleiding worden door het bedrijf betaald.

Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op. Zie ook onze advertentie in deze krant. Regionaal Leerbedrijf Vakwerk. Tel. (0118) 55 88 89. www.leerbedrijfvakwerk.nl.

Dbv 20140101