__MAIN_TEXT__

Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

B E R G E N

O P

O P L AG E :

Z O O M S E

30 OKTOBER 2013 WEEK 44

Uitgeverij

29.800

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

OEFENBOM POLITIEACADEMIE ZET STAD IN REP EN ROER

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Volg ons via twitter: @BergseBode

AA

Zundert

AUTO’S

I SPORT

EERSTE FASE RANDWEG OPGELEVERD

Te l .

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

CBR SLUIT THEORIE-LOCATIE BERGEN OP ZOOM

Vastenavend krijgt eigen Nachtwacht

Hoger en lager bouwen op Vijverberg

BERGEN OP ZOOM - Het Bergse Vastenavendfeest krijgt er dit jaar een bijzondere attractie bij. Op dinsdag 5 november wordt in scholengemeenschap ‘t Rijks de Bergse Nachtwacht onthuld. Het schilderij van de hand van Walter Hagenaars vormt een carnavaleske persiflage op het beroemdste schilderij van Rembrandt van Rijn en verbeeldt een typisch Bergse vastenavendviering. De onthulling wordt verricht door Wana, de heks van Reimerswale en gebeurt om 19.30 uur. Van het doek is ook een puzzel met duizend stukjes gemaakt. Die is te koop bij VVV Brabantse Wal. Een deel van de opbrengst gat naar Make-AWish Nederland.

BERGEN OP ZOOM - De inspraakprocedure voor het bestemmingsplan GageldonkWest heeft voor de Vijverberg twee opvallende wijzigingen met zich meegebracht. Voor het deelgebied Vijverberg-Zuid komt de gemeente tegemoet aan de wens van omwonenden om de nieuwe woningen wat minder hoog uit te voeren. Daar wordt de goothoogte bijgesteld van dertien meter naar tien meter. Aan de noordzijde van de Vijverberg staat de gemeente juist hogere woningen toe dan aanvankelijks was aangegeven. Ingegeven door nieuwe ontwikkelingen liggen de goot- en nokhoogte nu op veertien en achttien meter, in plaats van twaalf en zestien meter.

Arrestaties en boetes bij verkeerscontrole

Natuurwerkdag bij de Zurenhoek

BERGEN OP ZOOM - Bij een grote controle op parkeerplaats Spuitendonk op de A58 tussen Roosendaal en Bergen op Zoom zijn woensdag twaalf bekeuringen uitgeschreven waarvan vijf voor het rijden zonder rijbewijs en vier voor het onverzekerd rijden. Ook werd er voor 3.000 euro aan openstaande boetes geïnd. Van een jongeman werd zijn auto in beslag genomen, omdat hij zonder rijbewijs reed. Zijn moeder kwam hem halen, maar ook zij reed zonder rijbewijs. Moeder en zoon werden lopend naar huis gestuurd. Verder werden er 14 verdachten gearresteerd, waarvan er vier met inbrekerswerktuigen rondreden. Ook werd 11 kilo aan drugs in beslag genomen.

BERGEN OP ZOOM - De Zurenhoek bij Bergen op Zoom is een van de vierhonderd locaties waar men zaterdag 2 november, tijdens de nationale Natuurwerkdag, de handen uit de mouwen kan steken. De Zurenhoek valt onder het landgoed de Wouwse Plantage en wordt beheerd door Brabants Landschap. Die organisatie zoekt vrijwilligers die willen helpen om de zichtlijnen in het gebied te herstellen. Daarvoor moet er veel houtgewas worden verwijderd. Het werk bestaat vooral uit zaagwerk en het afvoeren van het hout. Voor kinderen is er een speciale activiteit van IVN Jeugd. Aanmelden kan via www. natuurwerkdag.nl

Traditie van Hubkes nog niet uitgestorven BERGEN OP ZOOM - 3 november: Sint Hubertusdag. Hubkesdag. De dag dat de patroon van de jacht heilig werd verklaard. De Hubkes, vierkante broodjes die elke zichzelf respecterende bakker dan bakt, gaan nog steeds als warme broodjes over de toonbank. St. Hubertus bekeerde zich tot het christendom na zijn confrontatie met een hert met een kruis in zijn gewei. Hij kon het dier niet doodschieten. De latere bisschop streed tegen heidense gebruiken. In plaats daarvan moesten ze brood naar hem brengen. Later aten jagers, en ook boeren, burgers en vee gewijd brood om zich tegen hondsdolheid en ander gruwelijks te beschermen.

Uitreiking Brabantse Dialectprijs in Maagd BERGEN OP ZOOM - De Brabantse Dialectprijs wordt op woensdagavond 13 november tijdens een feestelijke bijeenkomst in stadsschouwburg De Maagd uitgereikt. Er staat een culturele avond op de planning die gericht is op het Brabantse dialect. Stichting Erfgoed Brabant reikt de prijs uit aan degene die de meest bijzondere prestatie met de Brabantse taal weet neer te zetten. De bijeenkomst wordt gevuld met presentaties van diverse verenigingen, een schrijfworkshop, de uitreiking van het jeugddictee en de Brabantse dialectprijs. Er zijn artiesten uit de regio aanwezig, die voor vermaak in dialect zorgen. Aanmelden kan via info@erfgoedbrabant.nl.

BERGEN OP ZOOM - Met twee keer zoveel bezoekers als vorig jaar was de open dag in het gemeentelijk archeologisch depot in Bergen op Zoom een groot succes, volgens de organisatie In den Scherminckel. Er is uitgebreid verteld over de opgravingen, uitleg gegeven en rondleiding gegeven door de vrijwilligers. FOTO IN DEN SCHERMINCKEL

Burgemeester wil broedende kip niet wakker maken

Hoop op meer dan meldkamer BERGEN OP ZOOM - De komst van de gemeenschappelijke meldkamer naar de gemeente Bergen op Zoom zal wellicht nog meer ontwikkelingen met zich meebrengen. Die voorspelling doet burgemeester Frank Petter, al heeft hij nog geen concrete aanvragen vanuit de veiligheidsregio ontvangen. “Een broedende kip moet je niet storen”, stelt hij. Toch sorteert het college daar alvast op voor met de aankoop van het voormalig rangeerterrein langs het spoor de beste troeven in handen voor de ontwikkeling van Bergen op Zoom als veiligheidsstad. DOOR RIA VAN MEIR Het college maakte vorige week bekend dat met NS en ProRail een overeenkomst is bereikt over de verwerving van het voormalige rangeerterrein. Hoewel de Veiligheidsregio zich nog buigt over een locatiestudie voor de komst van de gemeenschappelijke meldkamer, denkt het college met de locatie langs het spoor de beste locatie al in handen te hebben. “Het gaat absoluut om een A-locatie. Dichtbij andere voorzieningen die te maken hebben met het thema veiligheid, zoals het politiebureau en het Veiligheidshuis”, merkt Petter op. De verwachting van het college is dat het niet alleen bij de huidige voorzieningen zal blijven. “Wij profileren ons nadrukkelijk als veiligheidsstad. Het is voor ons nog onduidelijk

C1000 Diepeveen

Attentie Attentie

Vogelenzang 95, Halsteren

Zaterdag 2 November

50%

korting op alles* Voor meer info, zie advertentie en artikel elders in deze Bode

wat er nog allemaal rond de meldkamer heen komt. Zo kijkt de regio bijvoorbeeld naar het politiebureau, omdat Bergen op Zoom is aangewezen als districtshoofd. De kip daarvoor is nog aan het broeden en die willen we niet storen. Maar met de verwerving van het rangeerterrein spelen we daar alvast op in”, geeft hij aan. Strategisch De aankoop van het rangeerterrein is volgens het college dan ook vooral een strategische zet. “In onze ogen is dit de beste locatie, maar we kunnen niet praten over een lap grond als dat niet tot ons bezit hoort”, verklaart wethouder Ton Linssen. Eerder liet de Veiligheidsregio weten interesse te hebben in de voormalige Volkswagengarage aan de Rooseveltlaan. Maar die locatie loopt volgens Linssen

tegen stedenbouwkundige belemmeringen aan. “Je kan daar niet de hoogte in”, weet hij. Krediet Om het terrein te verwerven heeft het college nog wel de goedkeuring van de gemeenteraad nodig. Die wordt gevraagd om een krediet van 600.000 euro beschikbaar te stellen. Van dat bedrag wordt niet alleen de drie hectare grond aangekocht, maar ook de planologische procedures bekostigd. Het exacte aankoopbedrag wil Linssen niet loslaten. “Maar het is zonder meer een goede deal en we gaan er vanuit dat de Veiligheidsregio hier niet omheen kan. En als men toch voor een andere locatie kiest, dan nog hebben we met deze positie een bijzonder strategische locatie in handen”, verzekert hij.

Kom zaterdag 2 nov.

al naar

de Beste Bergse Bakkers voor uw gewijde

HUBKES!

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

CDA wil proef gratis parkeren op Bolwerk BERGEN OP ZOOM - Het CDA wil de maanden november en december gebruiken om een proefperiode in te stellen om gratis op de Kaai en het Bolwerk te kunnen parkeren. Op beide locaties zou dan volgens het idee van de partij bruikbaar blijven voor mensen met een vergunning. Op het overige deel zou er gebruik gemaakt kunnen worden van blauwe parkeerschijven waarmee er bijvoorbeeld twee uur gratis geparkeerd kan worden. Dat voorstel doet de partij in een brief aan het college. De weken dat de scholen nog actief zijn en de periode van voor de feestdagen zou volgens het CDA als een goede proefperiode dienen.

Arriva en Veolia in race voor busvervoer BERGEN OP ZOOM - Twee vervoerders zijn in de race om het busvervoer in WestBrabant te mogen verzorgen vanaf 2015. Het gaat om Arriva Personenvervoer Nederland BV en Veolia Transport Brabant BV. Vervoerders konden afzonderlijk inschrijven op de concessie voor West-Brabant voor de duur van acht jaar. Voor Oost-Brabant geldt een andere aanbesteding. De komende maanden worden de ingediende biedingen door de provincie bestudeerd. Dit jaar wordt nog bekend welk bedrijf het busvervoer mag verzorgen. De provincie zet vooral in op trajecten waar veel reizigers zijn. Onrendabele buslijnen gaan minder rijden of worden helemaal geschrapt.

Profile for Uitgeverij de Bode

Dboz 20131030  

Dboz 20131030