Page 5

ACTUALITEIT

Staatssecretaris is tevreden over huidige wetgeving

Column

‘Geen uitzondering hagelkanonnen’ HEINKENSZAND - Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu is niet van plan iets te veranderen aan de wetgeving rondom anti-hagelkanonnen. Dat zegt ze in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Jaco Geurts van het CDA. Elke gemeente moet voor elk apparaat apart bepalen of het wel of geen vergunning krijgt.

Eugène de Kok

Voetjestap Volgens mij noemden we het voetjestap, omdat we niets beters konden verzinnen, maar precies weet ik het niet meer. Voetjestap was in ieder geval essentieel als je een partijtje wilde voetballen met jongens uit de straat. Meestal waren het de twee oudste jongens, die een paar meter van elkaar gingen staan en dan langzaam naar elkaar toe stapten, hun hak telkens tegen hun tenen plaatsend. Degene die met zijn voet op die van de andere eindigde won en mocht als eerste een speler kiezen. Ik was één van de jonkies in de straat en stond altijd braaf te wachten tot iemand mij uit het rijtje pikte. Overtuigd van mijn kwaliteiten, dacht ik dat ze me snel zouden kiezen, maar de realiteit was dat ik vaak als één van de laatsten overbleef. Trauma’s heb ik er niet aan overgehouden. Voor zover ik me herinner, vond ik het ook toen niet erg. Ik ging er altijd vol voor, rende me rot en maakte sliding na sliding, overigens zonder er ooit een bal van de tegenspeler mee af te pakken. Wat dat betreft lijk ik op Lilian Janse, de Vlissingse die hoogstwaarschijnlijk in maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen als eerste vrouw op een kieslijst van de SGP staat. Het meest opmerkelijke in de EO-reportage van woensdag vond ik de terloopse opmerking dat het bestuur eerst zes mannen had benaderd, voordat ze bij haar aanklopte. De keuze voor de mannen begrijp ik gezien het partijverleden, maar zes zijn er wel erg veel. Tussen het zestal zat ook ongetwijfeld iemand die vond dat het bestuur eerst naar hem had moeten komen en geen tweede of zesde keus wilden zijn. Janse had er geen moeite mee als zevende in de rij te staan. ‘Ik doe het’, zei ze. ‘Ik houd van politiek en de SGP. Waarom zou ik het dan niet doen?’ Hoewel ik slechts sporadisch van nut was, zorgde mijn onuitputtelijke inzet ervoor dat mijn buurjongens me nooit als laatste lieten staan na het voetjestap. Ze wilden me best bij hun team hebben. Zo zou de SGP er volgens mij ook over moeten denken.

Colofon Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bevelandse Bode Bevelandse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Allegonda Jopse, Annemarie Schrijver Acquisitie Bert Paauwe Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 12.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 10.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

Om hun oogst te beschermen willen veel fruittelers gebruikmaken van een anti-hagelkanon. Een vergunning krijgen ze echter niet zo maar. FOTO MORGUEFILE

DOOR EUGÈNE DE KOK Jaco Geurts had de vragen gesteld naar aanleiding van berichten over de gemeente Borsele. Daar loopt momenteel een gezondheidsonderzoek naar de gevolgen van anti-hagelkanonnen voor de directe omgeving. Daarvoor werden in juli onder meer geluidsmetingen verricht bij negen Borselse schokgolfgeneratoren. Binnen nu en een paar weken moeten er rapporten verschijnen over elk kanon en de maatregelen die worden getroffen om de overlast te beperken. Weer aan de hand daarvan bepaalt het college van burgemeester en wethouders of een fruitteler wel of geen vergunning krijgt. Geurts vond de trage gang van zaken vreemd. Hij zei in zijn vragen dat het niet leek te stroken met de motie van Ger

Koopmans en Janneke Snijder-Hazelhoff uit 2011. Zij vroegen destijds om ‘een passend en in de praktijk werkbaar maatwerkregime’ voor de apparaten.

‘Niet op zijn plaats’

Geurts vroeg verder of en hoe Mansveld een gemeente als Borsele zou adviseren over het gebruik van anti-hagelkanonnen. De staatssecretaris verwijst naar een brief die ze in mei aan alle gemeenten heeft verstuurd. ‘Naar mijn mening biedt deze brief voldoende ondersteuning’.

Daaruit kwam voort dat fruittelers voortaan een vergunning voor de apparaten kunnen krijgen. Staatssecretaris Wilma Mansveld zegt dat vanwege ‘de rechtsbescherming van belanghebbenden’ zorgvuldigheid tijdens zo’n proces noodzakelijk is. ‘Naar mijn mening is er geen discrepantie tussen de door mij gedane toezegging voor het regelen van het gebruik van het antihagelkanon naar aanleiding van de motie … en de concrete uitwerking daarvan’, schrijft Mansveld aan Geurts.

Lokaal Verder antwoordt dat ze niet van plan is algemene richtlijnen voor anti-hagelkanonnen op te stellen. ‘De ernstige geluidsoverlast met mogelijk gezondheidsschade als gevolg, die een inrichting in de directe omgeving kan veroorzaken vraagt om een zeer zorgvuldige lokale afweging van alle belangen’, schrijft ze. ‘Juist vanwege de lokale aspecten is een algemene regeling of uitzondering niet op zijn plaats´.

Burgemeester en commissaris van de koning helpen W E E K B L A D

Extra handjes bij start appelpluk

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 35 De oplossing van deze puzzel is in week 36 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

KAPELLE - Commissaris van de koning Han Polman en burgemeester Anton Stapelkamp van de gemeente Kapelle hebben maandagochtend vroeg geholpen bij de start van de appelpluk in de ‘Bloesem van Zeeland’. Stapelkamp helpt elk jaar een handje bij het begin van de fruitoogst en stak dit keer de handen uit de mouwen bij fruitteler Wisse in Kapelle. Hij kreeg hulp van de commissaris, die kennis kon maken met de fruitsector. De oogst is dit jaar overigens zo’n twee weken later dan voorgaande jaren. FOTO BENNIE KRAJENBRINK PAGINA 5

Dbv 20130828  
Dbv 20130828