Voorjaarsaanbieding 2015 Uitgeverij Brandt

Page 1

ANNE vAN vEEN

BRUcE spRINgsTEEN

BRANDT VOORjAAR 2015

sERENA vERBoN

DE spELD

jELLE wINkELs


BRANDT I


IN BEELD Paul van Hooff schrijft boek over zijn reisavonturen

MAN IN HET ZADEL JARENLANG SCHREEF HIJ VOOR MOTOR MAGAZINE EN TOEN BESLOOT HIJ OP REIS TE GAAN. ONDERWEG VAN NOORD- NAAR ZUID-AMERIKA BELEEFDE P PAUL VAN HOOFF OP ZIJN MOTO GUZZI V7 VELE AVONTUREN, DIE HIJ BESCHREEF IN ONS BLAD. NU IS ER ZIJN BOEK. EEN EN VOORPROEF VOORPROEFJE.

F

rontera, diez kil贸metros, gaf een met kogels doorzeefd bord in de berm aan. De weg volgde het ritme van een kronkelend riviertje. Palmbomen, stijf langs de kant, zorgden voor een prettige schaduw. Een paar honderd meter voor me uit lag El Florido, de grensovergang met Honduras. Ik minderde vaart. Pas

90

MOTOR MAGAZINE 食 10 食 2014

grensgebouwtjes en een parkeerplaats voor vrachtwagens. De enige afleiaflei ding boden twee mannen in blauwe overalls die met slijptol en lasapparaat de slagboom aan het oplappen waren. Een bus met toeristen kwam voorbij. Bleke gezichten achter ramen. De reis ging ongetwijfeld naar het veertig kilometer verderop gelegen Copan.


‘Wat u voelt is slechts een echo van het voorval,’ zei hij, en weg was hij. Peer Daels op de rug. Ik keek hem na tot om de hoek. Voorzichtig stond ik van het houten bankje op en liep naar de spiegel. Ik wachtte tot ik weer kleur kreeg en mijn gelaat neutraliseerde. Ik schrok. Voor één nanoseconde was ik in contact met het meisje dat hij in mij zag en even zo snel verdween het weer. ​​


Foto justine tjallinks


Iedereen had talent, iedereen had een soortgelijk school-enjeugdtheater-CV en iedereen was de leukste thuis; ik was er een uit velen. Maar ík, zei hij, ik zou het niet nodig hebben om naakt over het toneel te fladderen, ik was verfijnd, ik was bijzonder. Wanneer de 18-jarige Alma Fischer wordt toegelaten tot de Toneelacademie stort ze zich vol overgave in de subcultuur van samengebalde ambities en frustraties. Al gauw wordt ze opgemerkt door haar docent; een zonderlinge, charmante vijftiger, van wie Alma volledig in de ban raakt. De schijnbaar veilige en gedisciplineerde biotoop van de academie wordt hoe langer hoe troebeler en de rollen beginnen te schuiven; totdat het spel volledig escaleert. In Wie ik aan het zijn was kiest Van Veen voor klassieke thema’s - zoals de haat/liefde voor de stad en het platteland, en de delicate relatie tussen leraar en leerling. Uniek is echter haar bijzondere en hedendaagse uitwerking ervan, die deze coming-of-age-roman tot een eigenzinnig en confronterend debuut maakt.

6

Studio Marlies Visser | ForMaat 13,5 x 21,5 cm uitVoerinG paperback met flappen | oMVanG 208 blz. prijs € 17,50 | VersCHijnt april 2015 nur 301 | isBn 978 94 92037 10 7

Foto Hans roGGen

anne Van Veen wIE Ik AAN hET zIjN wAs oVer de auteur

Anne van Veen (1983) studeerde in 2006 als actrice/kleinkunstenaar af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. In 2007 trad ze voor het eerst op met haar liedjesprogramma Anne. Kort daarop verscheen haar eerste album Bij Mij, waarvan de titelsong is uitgeroepen tot ‘nieuwe klassieker’. In 2013 bracht zij onder haar eigen label Ansjobiz haar tweede album uit: Tegengif. Anne speelt in Nederland, Vlaanderen en Zuid-Afrika.

oMslaG

9 789492 037107
FOTO auteur

n moord ee e m st aa n ef o b n ee ad h Niet eerder oord bekend. m e el b b u d n ee ‒ ? ik g ze ‒ wat


jelle Winkels DE BoEvENwAgEN Onderweg met gevangenen De gevangeniswereld is voor de meesten van ons een onbekend terrein: wie in hechtenis is genomen, verdwijnt achter slot en grendel, buiten het zicht van nieuwsgierig publiek. Alleen degenen die er ‘zitten’ of werken weten precies hoe het eraan toegaat. Jelle Winkels was een van hen: vijftien jaar lang reed hij op de ‘boevenwagen’, het busje dat verdachten, veroordeelden en uitgeprocedeerde vluchtelingen vervoert tussen huizen van bewaring, rechtbanken, luchthavens, ziekenhuizen en begraafplaatsen. Zo ontmoette hij de meest beruchte figuren uit de onderwereld, maar ook psychopaten en volstrekt onschuldige vreemdelingenkinderen. Hij lachte, knokte en huilde met hen. Eén ding hadden de mensen die Winkels vervoerde met elkaar gemeen: een eigen verhaal. Bij elkaar zo veel verhalen dat Winkels ze wel op móést schrijven. Zoals over de topcrimineel die liever singer-songwriter was geworden, over de gevluchte Albanees die Duitsland haat, en over het jonge meisje dat Nederland nooit had mogen verlaten.

oVer de auteur

Jelle Winkels was tot eind 2014 transportgeleider bij de Dienst Vervoer en Ondersteuning van Justitie. In 2003 volgde Winkels de opleiding Extra Beveiligd Vervoer, een specialistische taak binnen de D.V.&O.

10

Studio Jan de Boer | ForMaat 13,5 x 21,5 cm uitVoerinG paperback | oMVanG 336 blz. prijs € 17,50 | VersCHijnt februari 2015 | nur 320 isBn 978 94 92037 11 4 oMslaG

9 789492 037114beautylab.nl

No 1

BLoggER van Nederland


beautylab.nl

5,5

mILjoEN bezoeken per maand!


serena VerBon

sERENA’s sTIjLgIDs

BEAUTY . FASHION . lIFESTYlE Hoe krul je haren zonder hitte, welke wenkbrauwvorm past het best bij jouw gezicht en hoe maak je smokey eyes? Welke basics moet je altijd in je kledingkast hebben hangen en hoe combineer je de meest te gekke outfits? Hoe maak je in een handomdraai heerlijke scrubs en lotions met ingrediënten uit je keukenkastje of simpel en snel de mooiste decoraties voor in huis? Dat alles vertelt blogger Serena Verbon je in Serena’s Stijlgids, een must have voor iedere vrouw die houdt van beauty, mode, koken en interieur. Elke dag komen er 55.000 bezoekers op haar blog Beautylab.nl, waarop ze iedere dag twee artikelen plaatst. Beautylab is haar hobby, haar passie en haar werk in één, en vormt een belangrijk onderdeel van haar leven. De combinatie van Serena’s beste mode-, beauty- en lifestyletips, een rijkdom aan nieuwe tips, DIY’s en anekdotes, diepere achtergronden van beauty-ingrediënten, de historie van verschillende make-upproducten én de exclusief voor dit boek gemaakte foto’s, maken deze lifestylegids onmisbaar voor iedere vrouw.

14

Studio Jan de Boer | ForMaat 19 x 23,5 cm uitVoerinG luxe paperback, full colour | oMVanG 192 blz. prijs € 25,- | VersCHijnt april 2015 | nur 400 isBn 978 94 92037 13 8

oVer de auteur

Serena Verbon (1984) studeerde in 2006 af in Molecular Biology aan de Hogeschool Utrecht. Tijdens haar werk als farmaceutisch analist in een ziekenhuisapotheek, startte ze een blog, Beautylab.nl. Toen haar blog steeds succesvoller werd, besloot ze in september 2011 haar hart te volgen en haar labjas aan de wilgen te hangen. Sindsdien is ze fulltime blogger voor Beautylab.nl, dat inmiddels is uitgegroeid tot een van de grootste online platforms van Nederland.

BoekBlad 10 oktober 2014

oMslaG

9 789492 037138EN Ik erik leon art kluun


Foto’s leon VerdonsCHot Foto


BRUcE EN Ik 25 odes aan Springsteen Onder redactie van Leon Verdonschot 65 is hij inmiddels, maar 40 jaar na zijn doorbraakalbum Born to Run lijkt Bruce Springsteen gretiger en relevanter dan hij ooit is geweest. Springsteen is uitgegroeid tot de vader van de Amerikaanse popmuziek. Zijn optredens, legendarisch vanwege de intensiteit en de lengte ervan, trekken tienduizenden fans. Veel van de vijfentwintig auteurs van Bruce en ik zijn zulke fans. Ze zijn schrijver, muzikant, of journalist. Maar wat hen verbindt is hun liefde voor de man die zingt over de Amerikaanse droom en realiteit. Over mannen die over eindeloze wegen rijden, over adolescenten die weg willen van hier, over mensen die het net redden, of net niet. De liefde voor Bruce Springsteen is een andere dan die voor veel andere popartiesten. Een dieper gevoelde, persoonlijker ervaren, en vaak ook een langere lopende. Wat die relatie precies inhoudt, dat leggen de vijfentwintig prominente fans zelf uit, in zeer persoonlijke verhalen. Over wat muziek, en die van Springsteen in het bijzonder, kan betekenen in een mensenleven. Bruce en ik is een veelzijdige, kleurrijke ode aan een zanger, aan waar hij voor staat, en aan de kracht van muziek.

18

Debby Gerritsen | oMslaGBeeld ForMaat 13,5 x 21,5 cm | uitVoerinG gebonden papieren band oMVanG 256 blz. | prijs â‚Ź 20,- | VersCHijnt mei 2015 nur 661 | isBn 978 94 92037 14 5

Met odes van onder anderen CĂŠcile Koekkoek, Art Rooijakkers, Kluun, Erik van Bruggen, Rob Waumans, Robert Neugarten, Peter Zantingh en Leon Verdonschot

oMslaG

9 789492 037145


gRoTE fEEsTELIjkE pREsENTATIE IN pARADIso IN mEI!


Foto de speld


Het Binnenhof heeft liefde en aandacht nodig, voor het zijn diepste geheimen prijsgeeft. Het gebied lijkt overzichtelijk, maar voor je het weet verdwaal je in de wandelgangen en eindig je bij een commissievergadering over de Nationale Implementatie inzake het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en vliegt je vakantie voorbij.


de speld reisGids

BINNENhof

De redacteuren van De Speld kregen maandenlang toegang tot het Binnenhof en maakten daar af en toe ook gebruik van. Ze leerden niet alleen de gebruikelijke folklore, parlementaire pronkstukken en institutionele hoogstandjes kennen, ook ontdekten ze de culinaire grandeur van Nieuwspoort, de florerende gayscene onder de Ridderzaal en de bachanalen tijdens de Nacht van Schmelzer. Het Binnenhof betovert jong en oud. Ervaar en beleef het met De Speld op reis; de enige reisgids van De Speld!

Foto de speld

Het Binnenhof smeekt erom verkend te worden. Daarom neemt De Speld u in deze reisgids mee van de viskraam tot het Torentje, van de Hofkapel tot het ministerie van Defensie en van de wandelgangen tot de achterkamertjes. U zult zich werkelijk geen moment vervelen in deze ronduit opwindende omgeving. Laat uw hart veroveren door de stralende glimlach van een ambtenaar en snuif de geur op van twee eeuwen constitutionele monarchie, vertegenwoordigende democratie en Hans Wiegel.

oVer de auteur

Satirisch platform De Speld ontvangt maandelijks een kleine twee miljoen unieke bezoekers, heeft meer dan 320.000 volgers op Facebook, publiceert in de Volkskrant, maakt bulletins voor

22

Jorris Verboon | ForMaat 12,5 x 20 cm uitVoerinG paperback | oMVanG 176 blz. prijs € 12,50 | VersCHijnt maart 2015 | nur 320 isBn 978 94 92037 15 2

Radio Veronica en schreef het standaardwerk Nederland Het Boek, waarin 13 miljard jaar vaderlandse geschiedenis in 140 pagina’s compact werd samengevat.

ontWerp

9 789492 037152


Foto de speld


wEgENs hARDNEkkIgE vRAAg

12,50 NIEUwE hERUITgAvE 24

Jorris Verboon en Ron van Roon | ForMaat 20 x 25,5 cm uitVoerinG paperback | oMVanG 140 blz. | prijs € 12,50 | VersCHijnt november 2014 nur 320 | isBn 978 94 92037 16 9 ontWerp

9 789492 037169


INTERNATIoNALE EDITIE

20,IN hET ENgELs Martien Holtzappel | tekst Saskia Schmitz | FotoGraFie Hans de Kort ForMaat 19 x 23,5 cm | uitVoerinG paperback | oMVanG 176 blz. prijs â‚Ź 20,- | VersCHijnt maart 2015 | nur 442 | isBn 978 94 92037 17 6 VertalinG Danny Guinan

25

ontWerp

9 789492 037176


uitgeverij Brandt? Uitgeverij Brandt is een bewust kleine, onafhankelijke uitgeverij van literaire fictie en nonfictie. Korte lijnen en een beperkt boekenaanbod maken een persoonlijke betrokkenheid en een specifiek gerichte aanpak voor ieder boekproject mogelijk. De uitgeverij wordt gedreven door enthousiasme voor de auteurs en hun werk, en het plezier van het boeken maken.

Paul Brandt (1963) is uitgever, redacteur en publiciteitsmedewerker. Eerder was hij eindredacteur van het tijdschrift Rails en werkte hij voor de uitgeverijen Schuyt & Co, Thomas Rap en tot 2014 als hoofdredacteur van Nijgh & Van Ditmar. JuliÍt Jonkers (1984) is hoofdredacteur, adjunct-uitgever en publiciteitsmedewerker. Ze werkte voorheen onder andere als acquirerend redacteur bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker en als uitgeefmanager bij TenPages.com. Cathelijne Esser (1975) is hoofd marketing & publiciteit en redactiemedewerker. Ze werkte voor en met vele uitgeverijen, waaronder De Arbeiderspers, Ambo, A.W. Bruna en Luitingh-Sijthoff. Daarnaast is ze journalist.


vERschIjNINg NOVEMBER 2014

De Speld, Nederland: Het Boek

• PAGINA 24

jANUARI 2015

Bettine Vriesekoop, Naakte magnolia’s (reeds aangeboden)

FEBRUARI 2015

Jelle Winkels, De boevenwagen • PAGINA 8 Esmeralda van Boon, Arabië is geen land (reeds aangeboden)

MAART 2015

De Speld, Binnenhof, Reisgids • PAGINA 20 Saskia Schmitz en Hans de Kort, Da Gigino (English edition) • PAGINA 25

APRIl 2015

Anne van Veen, Wie ik aan het zijn was • PAGINA 4 Serena Verbon, Serena’s stijlgids • PAGINA 12

MEI 2015

Bruce en ik,  odes aan Springsteen

• PAGINA 16


Uitgeverij Brandt BV Postbus 14858 1001 lj Amsterdam welkom@uitgeverijbrandt.nl www.uitgeverijbrandt.nl

B E ST E L I N FO R M AT I E Verkoop Nederland

Verkoop Vlaanderen

Verkoopmaatschappij Schuyt & Co / Fontaine Uitgevers BV Graaf Florislaan 38 1217 KM Hilversum Postbus 48 1243 ZG Kortenhoef +31 (0)35 538 54 10

Agora Uitgeverscentrum Ninovesteenweg 24 9320 Aalst +30 (0) 53 78 87 00 info@agorabooks.com

Manager verkoop Michiel Boek +31 (0)6 53 125 157 michielboek@fontaineuitgevers.nl Verkoop binnendienst Stephan Beckers stephanbeckers@fontaineuitgevers.nl

Verkoop buitendienst Martine de Smet m.desmet@agorabooks.com Jeroen van Dyck j.vandyck@agorabooks.com Debbie van Wassenhove d.vanwassenhove@agorabooks.com

Marketing & promotie Cathelijne Esser cathelijne@uitgeverijbrandt.nl

Verkoop binnendienst admin@agorabooks.com Marisa Braem m.braem@agorabooks.com Gerda Vandenplas gerda.vandenplas@agorabooks.com

Redactie JuliĂŤt Jonkers juliet@uitgeverijbrandt.nl

Pers en Promotie Wouter Claes w.claes@agorabooks.com

Uitgever Paul Brandt paul@uitgeverijbrandt.nl

De in deze catalogus vermelde specificaties, zoals verkoopprijzen, aantal pagina’s en verschijningsmaanden, zijn onder voorbehoud. Foto voorplat: Justine Tjallinks Ontwerp catalogus: Studio Jan de Boer