Uitgeverij Brandt najaarsaanbieding 2016

Page 1

LEONIE TER VELD rob kamphues johan faber

BRANDT najaar 2016

maarten van heems romano van der dussen


Na een spannende bieding door Sebes & Bisseling Literary Agency met een aantal grote uitgeverijen verwierf Uitgeverij Brandt de rechten van

DE DEBUUTROMAN VAN ROB KAMPHUES

HOOR JE ME FOTO ELVIN/SBS


ROB KAMPHUES Roman

Tijdens een optreden in een tv-talkshow wordt Albert Vos getroffen door een herseninfarct. In de cruciale uren erna vergezellen zijn broer Joost en zijn ex-vrouw Machteld hem in het ziekenhuis. Zou Albert iets meekrijgen van wat tegen hem gezegd wordt terwijl hij in coma ligt? Het weerhoudt Joost en Machteld er niet van om volledig hun hart te luchten. Nu Albert er misschien binnenkort niet meer is, kunnen ze hem nog één keer goed de waarheid vertellen. Hun waarheid, zonder dat hij hen kan tegenspreken of van hen kan weglopen. Hoe hij zich gedragen heeft als broer, en als echtgenoot, en welke invloed dat heeft gehad op hún levens. Dit is het moment om rekeningen te vereffenen.

Hoor je me is een psychologische roman, geschreven met een vaart en spanning die de lezer tot de laatste bladzijde niet meer loslaat.

4

Studio Jan de Boer | OMSLAGBEELD Hollandse Hoogte Formaat 13,5 x 21,5 cm | Omvang 288 blz. | Prijs € 18,50 Uitvoering paperback | Verschijnt januari 2017 NUR 301 | ISBN 978 94 92037 52 7

FOTO FERRAN W. CARMONA

HOOR JE ME

OVER DE AUTEUR Rob Kamphues (1960) is schrijver, tv-presentator en cabaretier. Daarnaast is hij fervent autocoureur. Hij schreef jarenlang voor tvprogramma’s als Het Klokhuis en was vanaf het eerste uur betrokken bij Kopspijkers. Later kreeg hij veel succes als presentator van De Reünie en Kamphues maakt vrienden. Eerder verschenen van hem de boeken Naar de haaien en Inhaalrace. Hoor je me is zijn eerste roman.

OMSLAG

9 789492 037527

‘Messcherpe mono- en dialogen.’ – Bart Chabot


12 JAAR ONSCHULDIG IN DE CEL

FOTO EDWIN WINKELS

‘Nooit had ik verwacht dat ik veroordeeld zou kunnen worden. Ze boden me zeven jaar cel aan als ik zou bekennen, maar dat weigerde ik, want ik ben geen verkrachter. Toen ik de veroordeling van meer dan vijftien jaar hoorde, zakte de vloer onder mijn voeten weg. Ik heb gehuild...’


ROMANO VAN DER DUSSEN

TWAALF JAAR ONSCHULDIG IN DE CEL MIJN SPAANSE NACHTMERRIE

Op 2 september 2003 liep Romano van der Dussen na een ochtend zonnen een strand van de Costa del Sol af toen twee agenten hem staande hielden. Hij liep in een korte broek, een T-shirt en op slippers. In zijn hand een plastic tasje met een handdoek, een zonnebrandcrème en een blikje bier. Het waren zijn laatste meters op vrije voeten. Ruim twaalf jaar zou de dertigjarige Nederlander in de cel vastzitten. Ten onrechte verdacht van en veroordeeld voor verkrachting en aanranding.

FOTO HANS DE KORT

Opgetekend door Edwin Winkels

In februari 2016 sprak het Hooggerechtshof in Madrid hem vrij. Rechterlijke dwalingen en een trage justitie hadden hem onschuldig én veel te lang in de Spaanse gevangenis gehouden. Een gevangenis waar hij als ‘verkrachter’ op een brute behandeling van medegevangenen en cipiers kon rekenen. Na meer dan een half jaar in vrijheid vertelt Romano nu zijn ongelooflijke verhaal, opgetekend door schrijver en journalist Edwin Winkels. Over zijn leven voor, tijdens en na die gevangenschap. Over een zonnige Spaanse droom die een donkere nachtmerrie werd.

8

Studio Jan de Boer | OmslagBEELD Edwin Winkels Formaat 13,5 x 21,5 cm | Uitvoering paperback Omvang 256 blz. | Prijs € 17,50 | Verschijnt oktober 2016 NUR 402 | ISBN 978 94 92037 51 0

Edwin Winkels (links) en Romano van der Dussen tijdens de contractondertekening, voorjaar 2016.

Omslag

9 789492 037510


Maarten van Heems verbleef meer dan twee jaar tussen de Malinezen in Mali. Dit was zijn aankomst.

WELKOM IN BAMAKO! FOTO’S PLEIN COULEUR

Mali begroet ons met een zwerm insecten. In de tropennacht storten ze zich met duizenden tegelijk op de reizigers en de douaniers op de luchthaven van Bamako. Ze hebben het lichaam van een kakkerlak, de vleugels van een libelle en de mentaliteit van een kamikazepiloot. Een baby brult het uit, de rest van de reizigers houdt zich groot. Terug het vliegtuig in kan niet. En niemand mag merken dat je knikkende knietjes krijgt van Afrika. De overgang is verpletterend. Urenlang waren we een knipperend lichtje aan de sterrenhemel boven de Sahara. Een klein staafje Europa boven de hoofden van duizenden West-Afrikanen die in tegenovergestelde richting door het zand ploegen in de duisternis. Op zoek naar een betere toekomst. Onze toekomst ligt waar zij vertrokken. Mijn vrouw gaat voor ten minste twee jaar op de Nederlandse ambassade in Bamako werken en ik ben mee als ‘membre de la famille’. Zo staat het in mijn diplomatieke paspoort. Een nieuwe status waar ik bij aankomst net zo lang mee moet wachten als alle anderen. Tegen de tijd dat we ons nieuwe thuis in gestempeld worden, zit ons haar vol met vliegenvleugeltjes. Om drie uur ’s nachts doorkruisen we een slapende stad. Dan weet ik nog niet dat ik deze route eindeloos zal fietsen als de enige witneus in het Malinese peloton. Dan weet ik nog niet dat er geen land op aarde is met meer warmte, meer kleuren en meer levensvreugde. En dan weet ik nog lang niet hoe groot en hoe duister de chaos is die daaronder schuilgaat. Een vrucht smaakt het zoetst als hij op het punt staat te verrotten. Op de hotelkamer staat een fles wijn en een kaartje met prinses Beatrix in rood-wit-blauw: Welkom in Bamako!


MAARTEN VAN HEEMS Berichten uit Mali, een opgewekt land in crisis Malinezen blinken uit in hoffelijkheid. Maar als ze elkaar ontmoeten dan zijn plagerijen niet van de lucht. ‘Hallo mijn slaaf, alles goed?’ is geen ongebruikelijke begroeting, hoewel de slavernij ook hier natuurlijk allang is afgeschaft. Maarten van Heems woonde en werkte ruim twee jaar tussen de Malinezen in Mali. Hij verwonderde zich elke dag en veroverde als enige Nederlander een plek in het Malinese wielerpeloton. Vanuit de hoofdstad Bamako reisde hij door het prachtige land, dat in permanente crisis verkeert sinds een staatsgreep het in 2012 bijna deed afglijden naar een islamitisch kalifaat. In 2013 stelde het Franse leger orde op zaken, gevolgd door een van de grootste VN-vredesmissies ooit. In 2014 kwam daar de ebolacrisis overheen, en in 2015 kreeg Bamako voor het eerst te maken met terroristische aanslagen. Mali scoort hoog als vertrekpunt of als tussenstop voor West-Afrikaanse migranten die dromen van Europa. De Sahara in het noorden blijft, ondanks de inzet van onder meer honderden Nederlandse militairen, zo lek als een mandje voor smokkelaars van mensen, drugs en wapens.

FOTO FERRAN W. CARMONA

HALLO MIJN SLAAF, ALLES GOED?

OVER DE AUTEUR Maarten van Heems (1979) is partner bij campagnebureau BKB en fervent wielrenner. Hij werkt voor Nederlandse opdrachtgevers als KNVB en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en hij doet de Europese pr voor Junkie XL. In Mali werkt Maarten onder meer voor RAIN, een ngo op het gebied van water. Hij geeft campagne- en communicatietrainingen in vele landen, waaronder van 2014 tot 2016 in Mali.

Maar te midden van de bedreigende chaos werd Van Heems ook overweldigd door de warmte en de vrolijkheid van de Malinezen, en het kleurrijke leven van alledag.

12

Studio Jan de Boer | OMSLAGBEELD Marleen Monster (onder) en Marcel Vinken (boven) | Formaat 13,5 x 21,5 cm Omvang 224 blz. | Prijs € 17,50 | Uitvoering paperback Verschijnt september 2016 | NUR 320 | ISBN 978 94 92037 48 0 OMSLAG

9 789492 037480


Leonie ter Veld heeft de smaak te pakken… … van haar eerste studentenkookboek werden 10.000 exemplaren verkocht; dit najaar verschijnt het vervolg op dat megasucces!

FOTO TINE SCHOEMAKER


leonie ter veld gewoon wat een studentje nog meer eet Ook geen zin om te koken, maar wel zin om lekker te eten? Jeej: wij worden vrienden. Al vijf jaar schrijf ik op Gewoonwateenstudentjesavondseet.nl over lekkere avondmaaltjes die iedere idioot klaar kan maken met ingrediënten uit de supermarkt. Ik word niet per se blij van langer dan tien minuten in de keuken staan, maar ik wil wel iedere avond lekker eten. En jij ook, toch? Wat blijkt? Er zijn veel meer mensen die er ook zo over denken! Mijn eerste boek ging als warme broodjes over de toonbank en dat smaakt naar meer. Met 10.000 boeken verkocht en 85.784 fans op Facebook is het tijd voor boek #2. Ook in dit boek schrijf ik vol enthousiasme over makkelijke recepten die je in no time zelf klaarmaakt. Ik ben dan misschien geen topkok, maar ik ben wél creatief in de keuken. Dus laat mij die recepten maar bedenken, dan kun jij ze op je dooie gemak in tien minuten op tafel toveren. Wees welkom in mijn wondere wereld waarin frikadellen superfood zijn en chiazaadjes gewoon aan de vogels gevoerd worden. Zoals het hoort ;-). Heb je al trek in een tosti kapsalon, Gin Tonic burgers of pasta pesto? Aan de slag dan!

16

Holtzappel | fotografie Tine Schoemaker en Leonie ter Veld | Formaat 19 x 23,5 cm Uitvoering paperback met flappen | Omvang 176 blz. Prijs € 20,00 | Verschijnt oktober 2016 | NUR 441 ISBN 978 94 92037 50 3

OVER DE AUTEUR Leonie ter Veld (26) is foodblogger van Gewoonwateenstudentjesavondseet.nl. Daarvoor was ze werkzaam als online marketeer van het DeLaMar Theater en hoofdredacteur van Vrouwen.nl. Naast het bloggen is ze Chef Food van Viva en schrijft ze kookboeken.

BOEKVERZORGING Martien

9 789492 037503


Een managementboek om blij Van te worden


JOHAN FABER

HET WERKT! Hoe zorginstelling Philadelphia meer doet met minder regels. De zorg is een zorgenkindje. Minder geld, een hopeloos gecompliceerd systeem en een woud van regels en protocollen maken het werk steeds ingewikkelder. Je zou bijna vergeten waar het ook al weer om gaat: de zorg voor mensen. Philadelphia, met 8.000 cliënten een van de grootste zorginstellingen voor verstandelijk gehandicapten van Nederland, gooide het roer een paar jaar geleden radicaal om. Minder systeem, minder regels, de wensen van de cliënt als uitgangspunt. Niet alleen mooie woorden, maar inmiddels ook de dagelijkse praktijk.

OVER DE AUTEUR Johan Faber (1970) is journalist en schrijver van veelgeprezen nonfictie- en fictieboeken. Met zijn roman De veteraan won hij de Dioraphte Literatuurprijs 2015.

Dit boek vertelt het opmerkelijke verhaal van Philadelphia, en van de mensen die de beweging in gang zetten. Terug naar de kern, terug naar de bedoeling, terug naar de vraag: voor wie doen wij ons werk eigenlijk? Een inspirerend voorbeeld, niet alleen voor de zorg, maar ook voor het onderwijs, de politie en tal van andere organisaties en bedrijven die dreigen te bezwijken onder systemen en regeldruk.

20

OMSLAGONTWERP Studio

Jan de Boer | Formaat 13,5 x 21,5 cm Omvang 208 blz. | Prijs € 17,50 | Uitvoering paperback Verschijnt januari 2017 | NUR 800 | ISBN 978 94 92037 49 7

9 789492 037497


BESTSELLER TOP-60 15.000 EXEMPLAREN VERKOCHT!

VERSCHIJNT IN SEPTEMBER

FOTO’S PLEIN COULEUR

NICOLIEN MIZEE DE WERELD VAN WOLLEBRANDT

JUDITH EISELIN HET VUUR VAN LOUISE

JET STEINZ DE TRANEN VAN SAAR

HANS VAN DER BEEK DE HONGER VAN MAX

Verschijning september

€17.50 9 789492 037398

‘Misschien van alle boeken over Johan Cruijff wel het boek dat het dichtst bij de echte Johan Cruijff komt.’ – Bert Wagendorp

Maarten van Heems, Hallo mijn slaaf, alles goed? p pagina 10 Roanne van Voorst, Alles onder controle. Hoe high-risk sporters angst overwinnen (reeds aangeboden) Menno Pot, 101 dingen die je weten moet over Ajax (reeds aangeboden) U2 en ik. 40 schrijvers over 40 jaar U2 (reeds aangeboden) Nicolien Mizee, De wereld van Wollebrandt (reeds aangeboden) Judith Eiselin, Het vuur van Louise (reeds aangeboden) Jet Steinz, De tranen van Saar (reeds aangeboden) Hans van der Beek, De honger van Max (reeds aangeboden)

oktober

Romano van der Dussen, Twaalf jaar onschuldig in de cel p pagina 6 Leonie ter Veld, Gewoon wat een studentje nog meer eet p pagina 14

januari 2017

Rob Kamphues, Hoor je me (roman) p pagina 2 Johan Faber, Het werkt! Hoe zorginstelling Philadelphia meer doet met minder regels

p pagina 18


Uitgeverij Brandt BV Postbus 14858 1001 lj Amsterdam welkom@uitgeverijbrandt.nl www.uitgeverijbrandt.nl

B E ST E L I N F O R M AT I E Verkoop Nederland

Verkoop Vlaanderen

Verkoopmaatschappij Schuyt & Co / Fontaine Uitgevers BV Graaf Florislaan 38 1217 KM Hilversum Postbus 48 1243 ZG Kortenhoef +31 (0)35 538 54 10

Agora Uitgeverscentrum Ninovesteenweg 24 9320 Aalst +30 (0) 53 78 87 00 info@agorabooks.com

Manager Verkoop Michel Schoonheim + 31 (0)651425322 michelschoonheim@fontaine uitgevers.nl Verkoop binnendienst Stephan Beckers stephanbeckers@fontaineuitgevers.nl Redactie & promotie Annemiek Heinen annemiek@uitgeverijbrandt.nl Uitgever Paul Brandt paul@uitgeverijbrandt.nl

Verkoop buitendienst Martine de Smet m.desmet@agorabooks.com Lin Louage l.louage@agorabooks.com Debbie van Wassenhove d.vanwassenhove@agorabooks.com Verkoop binnendienst admin@agorabooks.com Marisa Braem m.braem@agorabooks.com Gerda Vandenplas gerda.vandenplas@agorabooks.com Pers en Promotie Wouter Claes w.claes@agorabooks.com

De in deze catalogus vermelde specificaties, zoals verkoopprijzen, aantal pagina’s en verschijningsmaanden, zijn onder voorbehoud. Ontwerp catalogus: Studio Jan de Boer