Uitgeverij brandt zomeraanbieding 2016

Page 1

roanne van voorst

NICOLIEN MIZEE

JET STEINZ

40 JAAR U2

BRANDT zomer 2016

edwin winkels

HANS VAN DER BEEK

JUDITH EISELIN


GEGEVEN MOMENTEN


FOTO ARCHIEF AUTEUR

IN BARCELONA


EDWIN WINKELS

Johan Cruijff in Barcelona El Salvador, De Verlosser. Dat was zijn bijnaam in Barcelona, dachten wij, maar in werkelijkheid was er niemand die Johan Cruijff zo noemde. Al zagen veel van zijn bewonderaars hem ongetwijfeld als een geschenk uit de hemel toen hij in 1974 FC Barcelona in zijn eerste seizoen als speler direct kampioen maakte. Toen hij trainer werd van Barça, noemden zijn spelers hem ‘God’, omdat hij alles zag en alles beter wist. Een god die regelmatig van zijn berg in Barcelona is afgedaald om zijn wijsheden te verkondigen, zijn vrienden te omarmen, zijn vijanden te vervloeken en de Catalanen wijs te maken dat ‘één duif nog geen zomer’ maakt. Bijna altijd was Edwin Winkels daarbij. Hij emigreerde als jonge journalist naar Barcelona in 1988, hetzelfde jaar dat Cruijff er trainer werd. Sindsdien hebben de twee elkaar met grote regelmaat ontmoet. Voor interviews en informele gesprekken, op persconferenties en bij spontane ontmoetingen, op hoge toppen en in diepe dalen.

FOTO FERRAN W. CARMONA

DE MYTHE VAN DE VERLOSSER

Over de auteur

Edwin Winkels woont en werkt sinds 1988 in Barcelona. Na dertig jaar journalistiek en een vijftal nonfictieboeken legt hij zich nu ook toe op het schrijven van romans. Winkels debuteerde in 2013 met Welkom Thuis, waarover Matthijs van Nieuwkerk zei: ‘Wat een boek! Het lef dat ook Tommy Wieringa heeft.’ In 2014 verscheen Haar laatste vlucht, waarvan in januari 2016 ook een Spaanse editie werd gelanceerd. In mei 2016 verschijnt zijn historische roman Het oog van de orkaan.

De mythe van de verlosser is Winkels’ persoonlijke relaas over die 28 jaar met Cruijff in Barcelona. Een zoektocht naar wie Johan Cruijff werkelijk is, niet hoe hij door anderen wordt gemaakt of gezien. Niet een god of een verlosser, maar wel een zeer bijzonder mens. Een even bewonderende als kritische beschouwing over de beroemdste Nederlander ooit, gelardeerd met bijzondere herinneringen, anecdotes en ontboezemingen.

4

Studio Jan de Boer | OMSLAGBEELD archief auteur Formaat 13,5 x 21,5 cm | Omvang 256 blz. | Prijs € 17,50 Uitvoering paperback | Verschijnt juni 2016 NUR 491 | ISBN 978 94 92037 39 8 OMSLAG

9 789492 037398
40 JAAR U2 IN 40 VERHALEN


40 schrijvers over 40 jaar u2

U2 en ik Onder redactie van Erik van Bruggen

Hoewel U2 zich in de loop der jaren steeds opnieuw heeft laten beïnvloeden door andere muziekstijlen, is er een zeer herkenbare U2-sound ontstaan, vooral door de markante stem van Bono en het virtuoze gitaarspel van The Edge. Naast het wereldwijde succes als rockband manifesteert U2, en vooral Bono, zich intensief voor de mensenrechten. Desondanks is hun imago in bepaalde perioden ook onderhevig geweest aan fikse kritiek: ook zij blijken hun goede en slechte kanten te hebben. In U2 en ik komen al die geluiden samen. In openhartige verhalen vertellen veertig auteurs hoe de muziek van U2 hen, voor even of voor altijd, heeft aangeraakt.

FOTO HANS DE KORT

‘We’re an Irish band, we come from Dublin City, Ireland, like all cities it has its good and it has its bad; this is a song called Bad.’ Dit nummer, gezongen tijdens Live Aid op 13 juli 1985, werd uitgezonden over de hele wereld. Het betekende de definitieve doorbraak van de rockband die toen al bijna tien jaar bijeen was, en naderhand altijd ongewijzigd bijeen zou blijven: U2, met zanger Bono (Paul David Hewson), gitarist The Edge (David Howell Evans), bassist Adam Clayton en drummer Larry Mullen jr., bestaat in september 2016 veertig jaar.

Met bijdragen van o.a. Eric Corton, Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze, Kluun, Cécile Koekkoek, Olaf Koens, Jan van Mersbergen, Chris van Nijnatten, Lilian Ploumen, Art Rooijakkers, Leon Verdonschot, Willemijn Verloop, Lucretia van der Vloot, Ruud de Wild, Manoushka Zegelaar Breeveld, Christophe Veneman

Net als bij het succesvolle boek Bruce en ik (5000 exemplaren verkocht) zal het boek U2 en ik worden gepresenteerd en opgeluisterd tijdens een avond in Paradiso, op maandag 26 september.

8

Debby Gerritsen | OmslagBEELD Getty Images Formaat 13,5 x 21,5 cm | Uitvoering gebonden Omvang 384 blz. | Prijs € 25,00 | Verschijnt september 2016 NUR 661 | ISBN 978 94 92037 40 4 Omslag

9 789492 037404


Een monumentaal boek over de wereldband


geen angst

Wat wij kunnen leren van high-risk sporters


voor angst


ROANNE VAN VOORST

ALLES ONDER CONTROLE Hoe high-risk sporters angst overwinnen Iedereen die in het leven een uitdaging aangaat, zal angsten en twijfels moeten trotseren om succesvol te zijn. Maar hoe doe je dat? Als er één groep mensen is die zich professioneel bezighoudt met angstbeheersing, zijn het wel high-risk sporters: de klimmers die bergwanden of gebouwen bedwingen, BASE-jumpers die zich met een kleine parachute of wingsuit in een dal storten, en high-liners die op honderden meters hoogte over een elastieken band wandelen. In Alles onder controle vertellen vijftien van de beste highrisk sporters ter wereld openhartig over hun hoogtevrees en de andere uitdagingen die zij tegenkomen, én over de methoden die zij gebruiken om elke keer weer hun doel te bereiken. Hun lessen zijn niet alleen bruikbaar voor andere high-risk sporters, maar voor iedereen die angst ervaart op verschillende momenten in het leven. Zelfhypnose, visualisatie, angst-analyse: de geïnterviewden beproefden de meest effectieve strategieën om angst te overwinnen – en doen in dit boek verslag van hun succesformule.

Lynn Hill

Edurne Pasaban

Martin Fickweiler

Over de auteur

Roanne van Voorst (1983) is antropoloog en schrijfster van zowel non-fictie als fictie. In 2010 debuteerde zij met Jullie zijn anders als ons. Jong en Allochtoon in Nederland. In 2014 promoveerde zij cum laude aan de Universiteit van Amsterdam. In 2015 bracht ze haar eerste roman De verhuizing uit. Begin 2016 verscheen De beste plek ter wereld. Leven in de sloppen van Jakarta. Zie ook www.roannevanvoorst.com

Alex honnold Cedric Dumont Rebecca Williams

Catherine Destivelle

Alexander Schulz Don McGrath

Steph Davis ‘Skyscraperman’ Dan Goodwin Jorg Verhoeven Arno ilgner ‘Spyderman’ Alain Robert Hazel Findlay 12

OMSLAG Studio

Jan de Boer | Formaat 13,5 x 21,5 cm Uitvoering paperback | Omvang 288 blz. Prijs € 17,50 | Verschijnt augustus 2016 | NUR 480 ISBN 978 94 92037 41 1

9 789492 037411Vier schrijvers, Vier boeken Vier hoofdpersonen FOTO’S PLEIN COULEUR

Één locatie, een Engelse kostschool


STERREN VAN MORGEN Een unieke samenwerking in een verrassend jeugdboekenproject

nicolien judith mizee eiselin

Nicolien Mizee (1965) debuteerde in 2000 met Voor God en de Sociale Dienst. Haar roman Toen kwam moeder met een mes (2003) werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. In 2015 publiceerde ze de alom bejubelde roman De halfbroer.

Judith Eiselin (1970) schreef eerder met veel succes voor kinderen, jongeren en volwassenen bij onder meer Querido en Nijgh & Van Ditmar. Ze was gedurende tien jaar kinderboekenrecensent bij NRC Handelsblad.

jet steinz

hans van der beek

Jet Steinz (1990) schreef samen met haar vader Pieter het standaardwerk Steinz. Gids voor de wereldliteratuur, beter bekend als ‘De Dikke Steinz’. Ze schrijft voor boekenwebsite Hebban en werkt bij literair festival Winternachten. Dit is haar eerste roman.

Hans van der Beek (1966) is schrijver en journalist van Het Parool, o.a. van de veelgelezen rubrieken Hans Halveert en momenteel Schuim. Hij schreef twee romans, Mijn vrouw heet Petra en Wees gegroet, die beide lovende recensies kregen.


FOTO’S PLEIN COULEUR

NICOLIEN MIZEE DE WERELD VAN WOLLEBRANDT

JUDITH EISELIN HET VUUR VAN LOUISE

Eigentijdse, humoristische jeugdserie (12+) in de traditie van Enid Blyton Op een gure januaridag komen vier Nederlandse jongeren aan op Mortimer Mansion, een kostschool voor bijzonder onderwijs in Cornwall. In dit typisch Britse kasteel met zijn wonderlijke esoterische staf en zijn ruige omgeving belanden ze in de brugklas. Ze beleven van alles wat je kunt verwachten van pubers die bij hun ouders weg zijn… en nog veel meer. Op deze unieke school wordt de ochtend gegroet, voor het eten gedankt en het leven gevierd – zij het lang niet altijd helemaal op de manier die ouders en docenten voor ogen stond! Ieder van de vier hoofdpersonen beleeft zijn eigen avontuur, en worstelt met zijn eigen probleem.

16

Maar tegelijk zijn de vier boeken onderling sterk verstrengeld. Ze zijn los van elkaar te lezen, maar vormen samen op unieke wijze een kwaliteitssoap. De lezer ziet hoe de hoofdpersonen omgaan met zichzelf en met elkaar. Wat vindt de een van de ander? En de ander van de een? Hoe worden we wie we willen zijn? In deze grappige en spannende boeken schiepen vier fantasierijke auteurs samen een hoogsteigen maar realistische wereld. Aansprekend, herkenbaar en opwindend voor iedereen vanaf twaalf jaar!

OMSLAGILLUSTRATIES EN AUTEURSFOTO’S Celina Yavelow

12,5 x 20 cm | Omvang 128 blz. | Prijs € 12,50 Uitvoering gebonden | Verschijnt september 2016 NUR 284 Formaat

9 789492 037473

DISPLAY DIsPLAY 4 x 5 = 20 EXEMPLAREN € 250,00


JET STEINZ DE TRANEN VAN SAAR

MIZEE 9 789492 037428

EISELIN 9 789492 037435

STEINZ 9 789492 037442

VAN DER BEEK 9 789492 037459

HANS VAN DER BEEK DE HONGER VAN MAX


paul van hooff

man in het zadel ‘Eén van de allerbeste reisboeken die de afgelopen jaren in het Nederlands zijn verschenen: Man in het zadel. Hoewel het boek gaat over de belevenissen van Paul van Hooff en zijn motor, leest het eerder als een roman. Eindelijk een boek dat ver weg blijft van de grootste valkuil van de reisschrijverij: het kijk-mij-nou-eens-iets-bijzonders-doen-syndroom.’ – Hans Avontuur, AD ‘Ik roep Paul van Hooff uit tot reisschrijver van het jaar.’ – Herman Brusselmans in Playboy

‘In Man in het zadel vertelt hij zijn adembenemende verhaal. Voor wie zijn artikelen in ons blad miste: dit slaat alles.’ – KRO magazine ‘Het boek is een absolute aanrader voor liefhebbers van avontuur en motorrijders, maar zou zeker ook in de boekenkast van elke zichzelf respecterende reiziger moeten staan.’ – Traveljunks.nl ‘Ik heb niets met motoren, mijn man ook niet en eigenlijk ook niemand in mijn familie- en vriendenkringen, maar dat heeft mij er niet van weerhouden te genieten van Man in het zadel en tot laat in de nacht wakker te blijven om het boek uit te lezen. Het gaat ook niet over het vervoermiddel natuurlijk, maar om de reis!’ – Trotsevaders.nl

18

Studio Jan de Boer | Formaat 13,5 x 21,5 cm Omvang 352 blz. | Uitvoering paperback | Prijs € 12,50 Verschijnt juni 2016 | NUR 320/463 | ISBN 978 94 92037 46 6 OMSLAG

9 789492 037466


â‚Ź12,50 6000 exemplaren verkocht! Nu als aantrekkelijke midprice-editie


BESTE BOEKHANDELAAR in de aanloop naar 4 en 5 mei en de herdenking van D-Day attendeer ik u graag nog eens op het jeugdboek De sprong op Normandië van Anke Manschot dat afgelopen najaar verscheen. De sprong op Normandië ‘Geweldig mooi boek. Het heeft me meerdere keren ontroerd.’ − Directeur Airborne Museum Oosterbeek ‘Boeiend, spannend en vlotgeschreven boek.’ − Nederlands Dagblad ‘Een boek over D-Day, parachutisten, Normandië, een soort Band of Brothers in leesvorm, maar dan voor de jeugd; dat moest ik natuurlijk lezen. Ondanks deze hooggespannen verwachtingen heeft Anke Manschot de test met glans doorstaan. De sprong op Normandië is een krachtig jongensboek geworden dat me nog lang zal bijblijven.’ − Casper Schaaf, Linnaeus Boekhandel, die het op zijn topdrie-lijst van mooiste boeken van 2015 zette Buitenlandse interesse Via literair agentschap Sebes & Bisseling is er interesse van Curtis Brown Literary Agency om de Engelse vertaalrechten te mogen vertegenwoordigen. Daartoe wordt momenteel een aantal hoofdstukken in het Engels vertaald door Jonathan Reeder, gerenommeerd vertaler van o.a. Joost Zwagerman, Peter Buwalda, Conny Braam, Christine Otten en A.F.Th. van der Heijden. Antonia Kerrigan Agencia Literaria in Barcelona heeft de Spaanstalige vertaalrechten onder haar hoede genomen. 4 en 5 mei Gerdi Verbeet, voormalig Kamervoorzitter en nu voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: ‘Ik heb het boek met bijzondere belangstelling en plezier gelezen. Het is belangrijk dat verhalen over de oorlog verteld worden. En dit boek belicht een kant die voor velen onbekend is.’

20

Studio Jan de Boer | omslagillustratie Larry Selman Formaat 13,5 x 21,5 cm | Uitvoering paperback met flappen Omvang 336 blz. | Prijs € 17,50 | Reeds verschenen NUR 600 | ISBN 978 94 92037 21 3 omslag

9 789492 037213


EN BOEKRECENSENT,

Uw interesse? Heel graag sturen wij u een leesexemplaar toe: u kunt uw adresgegevens mailen aan stephanbeckers@fontaineuitgevers.nl


OP VOORRAAD, Meer dan 15.000 exemplaren verkocht! De tentoonstelling David Bowie is in het Groninger Museum is verlengd t/m 10 april 2016

22

Op 14 juni 2016 treedt Springsteen op in Nederland


W

PRIJS!

AAR 201 5 INN

LEKKERSTE VEGETARISCHE KOOKBOEK

Lekkerste vegetarische kookboek van 2015! Verschijning maart

Isabel Boerdam, De hippe vegetariĂŤr (reeds aangeboden)

april

Alexandra Heering, Single geluk (reeds aangeboden) Edwin Winkels, Het oog van de orkaan (reeds aangeboden)

juni

Edwin Winkels, De mythe van de verlosser p pagina 2 Paul van Hooff, Man in het zadel (midprice-editie)

augustus

Roanne van Voorst, Alles onder controle p pagina 10 Menno Pot, 101 dingen die je weten moet over Ajax (reeds aangeboden)

september

U2 en ik. 40 schrijvers over 40 jaar U2 p pagina 6 Nicolien Mizee, De wereld van Wollebrandt (Sterren van morgen) p pagina 14 Judith Eiselin, Het vuur van Louise (Sterren van morgen) p pagina 14 Jet Steinz, De tranen van Saar (Sterren van morgen) p pagina 14 Hans van der Beek, De honger van Max (Sterren van morgen) p pagina 14


Uitgeverij Brandt BV Postbus 14858 1001 lj Amsterdam welkom@uitgeverijbrandt.nl www.uitgeverijbrandt.nl

B EST EL I N F O R M AT I E Verkoop Nederland

Verkoop Vlaanderen

Verkoopmaatschappij Schuyt & Co / Fontaine Uitgevers BV Graaf Florislaan 38 1217 KM Hilversum Postbus 48 1243 ZG Kortenhoef +31 (0)35 538 54 10

Agora Uitgeverscentrum Ninovesteenweg 24 9320 Aalst +30 (0) 53 78 87 00 info@agorabooks.com

Manager verkoop Michiel Boek +31 (0)6 53 125 157 michielboek@fontaineuitgevers.nl Verkoop binnendienst Stephan Beckers stephanbeckers@fontaineuitgevers.nl

Verkoop buitendienst Martine de Smet m.desmet@agorabooks.com Lin Louage l.louage@agorabooks.com Debbie van Wassenhove d.vanwassenhove@agorabooks.com

Marketing & promotie Anouk Boelsma anouk@uitgeverijbrandt.nl

Verkoop binnendienst admin@agorabooks.com Marisa Braem m.braem@agorabooks.com Gerda Vandenplas gerda.vandenplas@agorabooks.com

Redactie & promotie Annemiek Heinen annemiek@uitgeverijbrandt.nl

Pers en Promotie Wouter Claes w.claes@agorabooks.com

Uitgever Paul Brandt paul@uitgeverijbrandt.nl

De in deze catalogus vermelde specificaties, zoals verkoopprijzen, aantal pagina’s en verschijningsmaanden, zijn onder voorbehoud. Ontwerp catalogus: Studio Jan de Boer